DiemerNieuws

20 oktober 2016

DiemerNieuws 20 oktober 2016


Extra maatregelen om straatroven te voorkomen

DIEMEN - Er zijn extra maatregelen genomen om straatroven en straatovervallen in Diemen-Zuid te voorkomen. Dit heeft burgemeester Erik Boog de gemeenteraad vorige week donderdag laten weten.

Vorige week werd bekend dat de politie op 26 september een man heeft aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij betrokken is geweest bij diverse straatroven in Diemen-Zuid. Maar er is de gemeente en politie veel aan gelegen om de kans op straatroven in Diemen te verkleinen. Boog: "In het hele district is sprake van een toename van het aantal straatroven en straatovervallen. De politie zet daarom in dat gebied, waar ook Diemen-Zuid onder valt, extra mensen in, ook agenten in burger. Daarnaast willen wij kijken of de vrijwilligers van Samen Veilig ook in het gebied kunnen worden ingezet."

Het betreft hier vrijwilligers die nauw samenwerken met de politie. Zij zijn in feite extra ogen en oren van de politie. De gemeente heeft eerder dit jaar ook maatregelen genomen om de openbare ruimte in het gebied te verbeteren. De verlichting is verbeterd en het openbaar groen is op een aantal plekken gesnoeid. Dit moet voor een beter overzicht zorgen en het gevoel van veiligheid vergroten. Tevens is er op 1 oktober weer gestart met toezicht door particuliere beveiligers. Zij surveilleren tijdens de donkere uren in het gebied en werken nauw samen met de politie. De inzet van de particuliere beveiligers wordt gefinancierd door de gemeente en de ondernemers.

Motie hondenbelasting: tarieven gaan in 2017 omlaag

DIEMEN - De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die tot gevolg heeft dat de tarieven van de hondenbelasting in 2017 worden aangepast.

Leefbaar Diemen diende de motie al in voor het zomerreces. De motie werd mede ondertekend door de fracties van VVD, Partij van de Ouderen, CDA en DiemenLinksaf. Maar omdat de stemmen in de gemeenteraad toen staakten werd de motie tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag opnieuw in stemming gebracht.

Eigenaars van honden in 259 gemeenten in Nederland moeten hondenbelasting betalen. In 131 gemeenten is de 'blaftaks' inmiddels afgeschaft. Dit geldt ook voor de gemeente Amsterdam. Het aannemen van de motie heeft in Diemen tot gevolg dat de tarieven van de hondenbelasting worden aangepast. In 2017 betalen eigenaars 72 euro per jaar voor hun eerste hond. Voor de tweede hond (en eventueel elke volgende hond) wordt 83,50 euro in rekening gebracht. De motie haalde een ruime meerderheid.

Het college van B en W heeft overigens in de begroting voor 2017 de tarieven van de hondenbelasting al aangepast, een reductie van 25 procent. De motie heeft tot gevolg dat de tarieven iets meer omlaag gaan. Hiervoor dient een financiële dekking te worden gevonden. Welke wordt duidelijk tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad, eind oktober.

Bijeenkomst over bouwplan Arent Krijtsstraat 1

DIEMEN - In het gemeentehuis vindt op woensdag 26 oktober een informatiebijeenkomst plaats over het bouwplan Arent Krijtsstraat 1. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur. De bijeenkomst is bedoeld voor omwonenden en ondernemers in de buurt.

Op de plek van het huidige pand in de Arent Krijtsstraat 1 komen appartementen. Het plan is ontwikkeld door projectontwikkelaar AM, in overleg met de gemeente. In het appartementengebouw komen huurwoningen in de vrije sector en een inpandige parkeergelegenheid. In de trouwzaal van het gemeentehuis zijn woensdagavond 26 oktober informatiepanelen te zien over het ontwerp van het gebouw, informatie over de woningen die hier komen en de inrichting van de openbare ruimte etc. Verder is er een paneel over de planning en procedure voor dit bouwplan. Vertegenwoordigers van AM en de gemeente zijn aanwezig om toelichting te geven. Uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Het pand in de Arent Krijtsstraat 1 staat al jaren leeg. In het verleden waren er bedrijven als de AVVL en Yarden gevestigd. Het pand is enkele jaren geleden geruime tijd gekraakt geweest.

Meteen spelen in de nieuwe zandbak

Feest bij de opening van de nieuwe speeltuin. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Heerlijke pizza's, ter plekke gebakken in een Italiaanse houtoven, een praatje van wethouder Jeroen Klaasse, grote mensen, maar vooral veel kleine mensen bij de opening van de nieuwe speeltuin aan Kleefkruid in Diemen-Zuid vorige week. In overleg met de buurt is de speelplaats door de gemeente helemaal opgeknapt. Er was een speeltuincommissie en ook de buurtkinderen konden hun mening geven over de speeltoestellen die er zouden komen. Om de speeltuin komt nog groen. Het plan is om hier een kruidentuin te maken en fruitbomen te planten. De buurtvereniging zal deze gaan onderhouden.

96

euro voor 2 jaar kost een bewonersvergunning in een Blauwe Zone

Boekenmarkt Sint-Petrusschool

Boekenmarkt

DIEMEN - In de Sint-Petrusschool is vrijdagmiddag een boekenmarkt gehouden. Ook konden kinderen deelnemen aan oud-Hollandse spellen.

Met de boekenmarkt werd de Kinderboekenweek afgesloten. Het thema was ditmaal 'Voor altijd jong'. Er waren veel kinderen, ouders en grootouders aanwezig. Kinderen konden hun grootouders interviewen en vragen hoe het vroeger op school was.

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe zon, vrij koud
Na enkele onbestendige dagen staat eind deze week het sein weer op groen voor stabiele, droge weersomstandigheden. Het lagedrukgebied trekt via Duitsland in zuidoostelijke richting weg. Tijdens het weekeinde zwelt de luchtdruk boven Noord-Europa wederom aan tot hoge waarden. Niet alleen het droge herfstweer, maar ook de koude noordoostenwind keert terug.

Donderdag en vrijdag
Vrijdag neemt de neerslagkans af. Er zijn wolkenvelden met ook wat ruimte voor de zon. Het wordt 11 à 12 graden. In het weekend blijft het kwik steken bij 10 à 11 graden. Dat is enkele graden onder het langjarig gemiddelde van 14 graden voor eind oktober. Ook de nachten zijn koud met minima van 2 à 3 graden met kans op vorst aan de grond. Het is daarbij droog met een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Er waait een matige noordoosten- tot oostenwind.

Trend na het weekeinde
Het blijft in het algemeen rustig herfstweer met in het begin van de week kans op wat regen. Na maandag is het waarschijnlijk meestal droog met wolkenvelden, af en toe zon en kans op mist. De maxima liggen op ongeveer 12 à 13 graden. De nachten worden iets minder koud.

Weetje
Afgelopen zondag werd het 19 graden: de hoogste waarde in deze oktober. De kans op een temperatuur van 20 graden of meer in deze oktober is klein geworden. Vorig jaar was dat ook niet het geval. '20+' komt eind oktober zeker nog voor. Zowel in 2012 als 2013 werd het op 22 oktober nog 22 graden. In 2006 lukte dat nog op 26 oktober en in 2005 zelfs op 30 oktober.

De Ontmoeting in de Schoolstraat

Daar zaten we even lelijk mis vorige week. Onze trouwe lezer Jan Groen wees ons erop dat de gereformeerden in Diemen in vroeger tijden niet hebben gekerkt in de oude Hervormde Kerk, maar in een eigen kerkgebouw in de Weesperstraat. In 1937 kregen de gereformeerde Diemenaren een nieuwe kerk in de Schoolstraat. Qua stijl kan dit gebouw gerekend worden tot de Amsterdamse School. In 2005 beschreef Jaap Haag in het blad van de HKD het bouwwerk van architect B.T. Boeyinga: "De kerk oogt eenvoudig en zijn grondvorm behelst slechts het wezenlijke: een zaal voor de eredienst. Maar met zijn hoge zadeldak met gesmoorde oud-Hollandse dakpannen, dat aan de onderkant iets wordt opgelicht om voor een prachtige lichtinval door de raampartijen te zorgen, is het toch een karakteristieke zaal geworden. De overhoekse torenspits, die bedekt is met leien, maakt de kerk tot een uniek schouwspel." Inmiddels draagt het gebouw van de Protestantse Gemeente Diemen de naam De Ontmoeting. Bij zo'n uniek kerkgebouw hoort zeker een monumentale status. Een voordracht om De Ontmoeting een dergelijke status te geven, is zeker op zijn plaats.

Lessen Diemer IJsclub

DIEMEN - De Diemer IJsclub start deze week weer met het jeugdschaatsen op de Jaap Edenbaan.

Kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen deelnemen aan het jeugdschaatsen. De lessen vinden plaats op de vrijdagmiddag van 16.55 uur tot 17.55 uur en op zaterdagochtend van 09.30 tot 10.30 uur. Ouders kunnen hun kinderen aanmelden via de website van de vereniging, www.diemerijsclub.nl.

Tijdens de lessen staat het plezier voorop. De kinderen leren de beginselen van het schaatsen door oefeningen af te werken die op de leeftijdscategorie zijn afgestemd. Ook worden er spelletjes op het ijs gedaan. De lesgroepen bestaan uit ongeveer tien kinderen van hetzelfde niveau. Elke groep heeft een vaste begeleider.

Vanaf twaalf jaar kunnen kinderen doorstromen naar het licentieschaatsen.

De Diemer IJsclub is de oudste vereniging van Diemen. Veel inwoners van Diemen hebben op jonge leeftijd schaatsen geleerd tijdens de lessen van de Diemer IJsclub.

Welkomstpakket voor nieuwe bewoners

De familie Van Alphen werd welkom geheten door de burgemeester. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Nieuwe inwoners van Diemen worden voortaan verwelkomd met een vernieuwd welkomstpakket van de gemeente.

Vrijdag kreeg de familie Van Alpen, die vanuit Amsterdam naar Plantage De Sniep verhuisd is, van burgemeester Erik Boog het eerste vernieuwde welkomstpakket. Daarin vinden zij onder andere nuttige informatie van de gemeente, sportcentrum Wethouder F.B. Duran en Theater De Omval, maar ook een aantal handige kleinigheidjes zoals een opvouwbaar boodschappentasje en een winkelwagenmuntje.

Diemen verwacht de komende jaren veel nieuwe bewoners te kunnen verwelkomen, vooral in de nieuwbouwwoningen in Plantage De Sniep, Holland Park en het centrum.

Lijn 9 rijdt vanaf zomer 2018 niet meer naar CS

Tram rijdt in toekomst van Diemen naar Sloterdijk

Lijn 9 krijgt vanaf juli 2018 een andere route. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De directe tramverbinding tussen Diemen en het Centraal Station verdwijnt. Dit staat in het concept-vervoerplan van het GVB dat vorige week bekend is gemaakt.

Op 22 juli 2018 wordt de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen. Op die datum voert het GVB ook in heel Amsterdam een nieuw openbaar vervoernet in. Dit heeft gevolgen voor inwoners van Diemen. Het GVB gaat veel tram- en buslijnen een andere route en een nieuw nummer geven. In het plan heeft de huidige lijn 9 de werktitel lijn 1A gekregen. Die tram rijdt vanaf 22 juli 2018 niet langer van De Sniep in Diemen naar het Centraal Station, maar van Diemen naar station Sloterdijk. De tram rijdt dan van Diemen via de Watergraafsmeer en slaat bij het Alexanderplein in Amsterdam-Oost linksaf. Tram 1A rijdt vervolgens via de Sarphatistraat naar het Weesperplein, waar reizigers kunnen overstappen op de metro. De tram vervolgt de route via het Frederiksplein, het Weteringplantsoen (vlak bij station Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn) en het Leidseplein en rijdt daarna door naar station Sloterdijk. Reizigers uit Diemen die naar de binnenstad of het Centraal Station willen, kunnen op het Alexanderplein overstappen op lijn 2A (werktitel). Tram 2A rijdt vanaf het Flevopark, via de Indische Buurt, het Alexanderplein, Artis, Waterlooplein, Rembrandtplein, het Rokin en Damrak naar het Centraal Station.

Het GVB wijst erop dat de binnenstad van Amsterdam steeds drukker wordt en kiest er daarom voor om minder trams door het centrum te laten rijden. De metro kan meer reizigers tegelijk vervoeren en heeft in tegenstelling tot de tram en bus geen last van de drukte op straat. Het GVB stelt dat met het nieuwe vervoerplan de dienstverlening wordt verbeterd. Reizigers met bepaalde bestemmingen zullen in tegenstelling tot nu (vaker) moeten overstappen, maar zullen desondanks toch snel op hun bestemming zijn. Wethouder Lex Scholten heeft de gemeenteraad donderdag over het concept-vervoerplan geïnformeerd. De gemeenteraad praat hier in november over. "Het is aan het GVB om het definitieve vervoerplan vast te stellen. Dit gebeurt naar verwachting in december. Maar als de gemeenteraad met voorstellen komt kunnen wij het GVB verzoeken om het plan aan te passen. Het lijnnummer van de tram staat nog niet vast. De kans is aanwezig dat het lijn 9 blijft. Maar het kan een ander nummer worden", aldus Scholten.

GVB: minder trams door centrum van Amsterdam

Meerlanden-fonds

DIEMEN - Afvalinzamelaar Meerlanden heeft ook dit jaar weer geld gestort in het Meerlandenfonds. Een bijdrage aanvragen kan tot 1 november.

Omdat het de tiende editie is, heeft Meerlanden 10% extra in het fonds gestort. Daardoor is er dit jaar € 55.000, te verdelen onder goede doelen en (sport)verenigingen in de regio. Voor goede doelen is de maximale bijdrage € 2.500,- en voor (sport)verenigingen maximaal € 1.000,-.

Het aanvragen van een bijdrage kan online via meerlanden.nl/inschrijven. Begin december wordt bekend wie een bijdrage krijgt.

Rennen door Diemen

DIEMEN - Zondag 30 oktober is het weer tijd voor de Middenmeerloop. De 57e editie van dit hardloopevenement start weliswaar in Amsterdam, maar de hardlopers doen ook Diemen aan.

Het parcours van de Middenmeerloop begint op de atletiekbaan van AV'23 in Sportpark Middenmeer in Amsterdam. De 10 kilometer trim- en wedstrijdloop start om 11.00 uur en gaat via het Sciencepark langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de Diemerpolderweg en via het centrum van Diemen terug naar de finish op de atletiekbaan. Om 10.00 uur klinkt het startschot voor de 5 kilometerloop.

Inschrijven kan op www.middenmeerloop.nl.

Dieren-knuffeldag

DIEMEN - Dieren van heel dichtbij bekijken en aaien, dat kan aanstaande zondag op Kinderboerderij Diemen tijdens de jaarlijkse dierenknuffeldag.

Vanaf 10.00 uur houdt kleindierenvereniging Ornis een kistkeuring van konijnen, duiven en cavia's. Verder is er alle gelegenheid om dieren te knuffelen, je mooi te laten schminken, een ritje op de pony te maken of lekker te springen op het springkussen.

Muurschildering in AGO Zwembad

Soraya krijgt hulp van kinderen. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Kunstenares Soraya Moncada Abel uit Nicaragua is maandag begonnen met een muurschildering in het AGO Zwembad. Zij krijgt tijdens het schilderen hulp van kinderen uit de buurt.

De muurschildering is een initiatief van Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking in Diemen, die een vriendschapsband onderhoudt met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. De gemeente verleent steun aan dit initiatief.

De muurschildering wordt vrijdagmiddag onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Kinderen Popeye genieten van goocheltruc

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Feest voor de kinderen van buitenschoolse opvang Popeye. Omdat Popeye 30 jaar bestaat, kwam goochelaar Maarten Bruins vorige week een optreden geven in basisschool De Venser. De kinderen van zes groepen genoten van zijn goocheltrucs en grapjes. Goochelaar Maarten komt over een paar weken nog eens naar Diemen voor de andere zes groepen van Popeye. Voor de medewerkers staat er nog een feestelijke lunch op het programma en gedurende het jubileumjaar zal Popeye de kinderen verrassen met extra groepscadeautjes. Maar wat dat is, blijft nog even een verrassing.

Postkantoor in Bruna sluit

DIEMEN - In Bruna in winkelcentrum Diemerplein is vanaf morgen (vrijdag 21 oktober) geen postkantoor meer. Inwoners van Diemen moeten hun postpakketten voortaan ophalen in Betondorp en voor andere zaken verder Amsterdam-Oost in.

Het staat er echt op de toonbank van Bruna: met ingang van vrijdag 21 oktober kunnen pakketten met een afhaalbewijs worden opgehaald bij de firma Oosterwaal in de Brinkstraat 25. Voor zaken als het overzetten van kentekens en het afhalen van chauffeurspassen kunnen zij terecht bij Primera aan de Middenweg 49. Deze verandering is niet alleen ongemakkelijk voor veel inwoners van Diemen, maar zal voor veel senioren en mensen die slecht ter been zijn een opgave zijn. PostNL is er niet in geslaagd om een andere ondernemer in Diemen te vinden die een postkantoor in de zaak wil openen.

Een woordvoerder van PostNL laat weten dat er nog wordt gezocht naar een oplossing: een ondernemer die een postkantoor in de zaak wil starten. Zij legt uit dat er ook andere mogelijkheden zijn om postpakketten te laten bezorgen: 's avonds, in het weekeinde of op een ander adres, bijvoorbeeld bij buren. Primera Koopmans heeft een klein postkantoor. Hier kunnen diverse postzaken worden gedaan, maar bijvoorbeeld geen kentekens worden overgeschreven. Er is ook een PakjeGemak-service. Er kan bij sommige leveranciers worden aangegeven dat het pakket naar deze zaak wordt gestuurd. Maar niet alle bedrijven doen dit.

Buurtfeest en benefiet voor vluchtelingen

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid vindt op zondag 23 oktober een buurtfeest en benefiet voor vluchtelingen plaats. Het evenement duurt van 12.00 tot 18.00 uur. De benefiet start om 14.00 uur.

Het buurtfeest en de benefiet worden georganiseerd door de Stichting Family on a Mission, die zich inzet voor vluchtelingen. Samantha Coenraad van de stichting: "Er zijn zondag allerlei activiteiten voor jong en oud, ook is er een loterij. Er is een Syrisch buffet dat door statushouders uit Syrië wordt bereid. De opbrengst van de middag wordt volledig besteed aan hulp aan vluchtelingen. Wij zetten ons in voor alle vluchtelingen, maar richten ons nu vooral op vluchtelingen in Parijs en Calais. Wij gaan binnenkort naar Frankrijk om slaapzakken, voedsel en kleding aan vluchtelingen uit te reiken."

Noemi Kramer

Zit in 3 havo op het Berlage Lyceum
14 jaar, woont al haar hele leven in Diemen

Beste vak?
"Engels."

Moeilijkste vak?
"Natuurkunde of scheikunde."

Over 10 jaar...
"Heb ik hopelijk een leuke baan en ik zou graag veel willen reizen."

Welk muziek album laatst gekocht/gedownload ?
"'Born to die' van Lana del Rey."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Supernatural."

Favoriete stekje in Diemen?
"De bibliotheek of het zwembad."

Wie zou je wel eens willen spreken?
"Michael Jackson, Marilyn Monroe of Lana del Rey."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Gezellig met vrienden films kijken of series."

Wat zijn je hobby's?
"Fotograferen, zwemmen en tekenen."

Wat weten mensen niet van je?
"Ik houd heel erg van geschiedenis."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Lekker eten of een goede film."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een wereldreis maken."

Waar zou deze krant wel wat meer over mogen schrijven ?
"Positieve dingen over jongeren."

En waarover juist wat minder?
"Over de berovingen en mensen die gewond raken."

Wat gaat goed in Diemen? En wat niet?
"Het is een fijne woonplek, maar het is behoorlijk saai."

Diemen mist nog?
"Leuke activiteiten voor jongeren."

Als je de burgemeester was...
"Dan zou ik de huurprijzen in het winkelcentrum verlagen zodat er wat leukere winkels komen en het Diemerplein leuker maken, nu is het niet een hele leuke plek."

Inwoonster van Diemen dient idee in voor schooltuinen

Diemerbos lijkt goede plek voor schooltuinen

Burgemeester Boog reikt plant uit. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Marylva Albitrouw uit Diemen diende tijdens de Gemeentedag het idee in om de leerlingen van de basisscholen in Diemen de kans te geven om in schooltuinen te werken. De gemeente beoordeelde haar idee als beste. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond ontving zij een mooie plant van burgemeester Erik Boog.

Marylva Albitrouw: "Mijn dochter zit op De Octopus in Diemen. De leerlingen krijgen vaak workshops, maar het viel mij op dat er geen workshops worden gegeven die in het teken staan van de natuur. Ik heb vorig jaar al eens tegen iemand van de Stichting Welzijn Diemen gezegd dat het mij een goed idee lijkt om kinderen de gelegenheid te bieden in schooltuinen te werken. Toen ik op de Gemeentedag was, liep ik langs een kraampje en werd door iemand van de gemeente aangesproken. Ik heb mijn idee toen ingediend." Zij heeft voor ogen hoe haar idee kan worden uitgewerkt. "De schooltuinen kunnen wellicht in het Diemerbos worden aangelegd. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de natuur."

Kunst bij bedrijventerreinen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bij de entrees van de bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep zijn twee kunstwerken onthuld met de naam De Stelling van Diemen.

Met subsidies van de Stadsregio en de provincie Noord-Holland werden de bedrijventerreinen heringericht en was het ook mogelijk om de entrees van de bedrijventerreinen te verfraaien met kunst. De kunstwerken, gemaakt door Kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam, zijn gekozen door een commissie, waar ook ondernemers deel van uitmaakten.

Samir Kali, balvirtuoos met een doel voor ogen

Jonge Diemenaar traint intensief om zich te verbeteren

DIEMEN - Samir Kali (18) uit Diemen is pannavoetballer en freestylevoetballer. Zijn droom is om een eigen school voor freestylevoetbal te openen. Samir is daarnaast vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Hij helpt de buurtsportcoaches van de SWD met het organiseren van voetbaltoernooien in Diemen.

Samir Kali toont zijn techniek. Foto's: Trudy Kroese

Samir is geboren in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij woont al zijn hele leven in Diemen-Zuid. "Wij wonen in de flat Beukenhorst en toen ik heel jong was ben ik met voetballen begonnen. Ik speelde op straat, meestal op het ronde pleintje dat vlak bij Beukenhorst en de Diemerbrug ligt. Ik werkte daar aan mijn techniek. Ik ben op jonge leeftijd lid geworden van SV Diemen. Ik begon in de E-pupillen en speelde uiteindelijk in de B1-junioren. Toen kreeg ik last van een knieblessure en van een blessure aan mijn enkelband. Ik ben toen gestopt met veldvoetbal. Op het veld kon ik mijn techniek en trucs niet gebruiken. Ik speelde vooral zakelijk. Ik ben toen gaan zaalvoetballen. In de zaal speelde ik in de B1 van AORC Lebo Vastgoed in Amsterdam, een ploeg die uitkwam in de eredivisie. Daarnaast ben ik nog meer gaan trainen voor pannavoetbal en freestylevoetbal."

Pannavoetbal
Samir schaafde elke dag aan zijn techniek en niet zonder resultaat. Hij doet sinds zijn 15e mee aan pannavoetbaltoernooien en ontwikkelde zich stormachtig. Vorig jaar werd hij vierde tijdens het Nederlands kampioenschap pannavoetbal en mocht hij naar het wereldkampioenschap pannavoetbal in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Tijdens dat toernooi legde hij beslag op een eervolle vierde plaats van de wereld.

Hoewel Samir actief blijft als pannavoetballer concentreert hij zich steeds meer op freestylevoetbal. "Bij pannavoetbal speel je één tegen één in een kleine ruimte. Als je een tegenstander door de benen speelt, een panna, heb je de wedstrijd gewonnen. Bij freestylevoetbal doe je een battle tegen een tegenstander. Je toont dan je techniek en trucs. Een jury bepaalt welke speler de battle wint."

Samir is baas over de bal.

Samir werd vierde tijdens het WK pannavoetbal in Kopenhagen

Samir traint minimaal vier uur per dag. "Meestal train ik in de buurt van de Beukenhorst. Sinds kort ligt daar een mooi pannaveldje waar ik goed op kan trainen. Als ik train doe ik soms een koptelefoon op en luister naar muziek. Ik sluit mij dan af van de omgeving en kan mij goed op de training concentreren. Maar ik train ook vaak met een vriend van mij: Nasser El Jackson, een heel goede freestylevoetballer. Ik leer heel veel van hem en zit ook in zijn freestylegroep: Teameljackson. Hij heeft een sportschool in Tilburg en is twee keer Nederlands kampioen freestylevoetbal en twee keer wereldkampioen groundmoves geworden."

Het gesprek vindt plaats in Grand Café Blauw in De Omval. We gaan naar buiten. Samir pakt zijn freestylebal uit zijn rugzak en demonstreert een aantal adembenemende trucs. Hij is heer en meester over de bal die aan zijn schoenen en lichaam lijkt te kleven. Het kost soms moeite om te zien waar de bal exact is. We besluiten een kort partijtje één tegen één te doen. De verslaggever heeft geen enkele kans en ziet de bal voornamelijk door zijn benen of langs hem heen glippen. Op verzoek toont Samir een aantal bewegingen en trucs die hij zelf heeft bedacht. Die zijn indrukwekkend. Maar ook de passeerbewegingen van de Braziliaan Ronaldinho en de Argentijn Messi behoren tot zijn repertoire.

Samir traint minimaal vier uur per dag

Opleiding
Samir, die de basisschool op De Ark in Diemen deed en later de middelbare school in Amsterdam-Oost voltooide, volgt momenteel een opleiding in Amsterdam-Sloterdijk. "Ik doe een opleiding logistiek, maar dat ligt mij niet zo. Ik heb voor die opleiding gekozen omdat de opleiding sport vol zat. Volgend jaar stap ik over op de opleiding sport."
De jonge Diemenaar heeft een Facebookpagina, Samir Skills, die zo'n vijfhonderd volgers heeft. Hij ziet zijn toekomst duidelijk voor zich. Hij wil zijn opleiding afronden en daarna een eigen school voor freestylevoetbal beginnen, waar hij jonge voetballiefhebbers op weg kan helpen. Ook wil hij shows blijven geven. Hij wordt regelmatig ingehuurd om een show te geven.
Toernooien
Samir helpt de buurtsportcoaches van SWD met het organiseren en begeleiden van voetbaltoernooien voor de jeugd van Diemen. "Met vrienden deed ik mee tijdens toernooien die Rens Wit van de Stichting Welzijn Diemen organiseerde op het Cruyff Court in Diemen-Noord en in Sporthal Diemen. Het leek ons leuk om te helpen. Ik help Rens nog steeds. Ik zorg er dan ook voor dat er veel jongens uit Diemen meedoen."

Hulp bij toernooien

Rens Wit is een van de buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Diemen. Hij kent Samir Kali al enkele jaren. "Samir deed mee tijdens voetbaltoernooien die wij organiseerden, onder andere op het Cruyff Court in Diemen-Noord. Op een gegeven moment bood hij aan om te helpen bij de organisatie van toernooien, onder andere in de luchthal. Veel jongeren in Diemen kennen Samir en voor een aantal van hen is hij een voorbeeld omdat hij heel goed kan voetballen. Mede door zijn inzet komen er veel jongeren uit Diemen op onze voetbaltoernooien af. Wij zijn heel blij met zijn hulp."

Eerste Pink Borrel in Blauw

Dé plek voor LHBT's uit Diemen om elkaar te leren kennen

Els Mandemaker en Lodewijk de Zwart organiseren, samen met Theo Grömmel, de eerste Pink Borrel in Blauw.

DIEMEN - Volgende week woensdag 26 oktober wordt in Grand Café Blauw in De Omval de eerste Pink Borrel gehouden: dé mogelijkheid voor Diemense lesbo's, homo's, bi's en transseksuelen (LHBT's) om elkaar te ontmoeten. Een mijlpaal, vinden Els Mandemaker, Lodewijk de Zwart en Theo Grömmel, de drijvende krachten achter Pink Diemen.

De gemeente Diemen wil het LHBT-beleid duidelijker op de kaart zetten. Om mee te denken over de invulling van het beleid en mogelijke activiteiten voor LHBT's werd een oproep gedaan aan betrokken Diemenaren. Twaalf inwoners gaven gehoor aan die oproep. In september spraken zij verantwoordelijk wethouder Jeroen Klaasse. En toen ging het snel. Volgende week woensdag al is de eerste activiteit voor LHBT's een feit: de Pink Borrel. Er is ook al een Facebookpagina - Pink Diemen - en de eigen website is in de maak.

Elkaar leren kennen is het hoofddoel van de Pink Borrels. Lodewijk woont zelf pas een paar maanden in Diemen, maar ook Els, die hier al sinds 1996 woont, heeft ervaren: "Je kent elkaar niet, je weet niet van elkaar dat je homoseksueel of lesbisch bent." En dat wel weten is erg belangrijk. "Samen sta je sterker en kun je duidelijker signalen afgeven. En als er iets is, is het toch fijn dat je elkaar kent en snel kunt bereiken."

Meer initiatieven
Is het hoofddoel van de Pink Borrel om elkaar te leren kennen, de drie organisatoren hopen ook veel ideeën te horen van de bezoekers voor meer initiatieven voor de LHBT-gemeenschap in Diemen. Op de Pink Borrel is iedereen welkom. "Mannen, vrouwen en alles wat daartussen zit", zegt Lodewijk. "En van alle leeftijden", vult Els aan. Mogen hetero's ook komen? "Ja hoor, die H in LHBT kan ook voor hetero staan. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld ook ouders of partners van bi's willen komen, dat is helemaal goed. We hopen gewoon op een leuke, gezellige avond en natuurlijk dat veel LHBT's uit Diemen langskomen."

Iedere maand
De Pink Borrel in Grand Café Blauw in De Omval is iedere vierde woensdagavond van de maand vanaf 19.30 uur. Alleen in december eenmalig een week eerder in verband met de feestdagen.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Pink Diemen en contact is mogelijk via pinkdiemen@gmail.com.

De film 'Bridget Jones's Baby', donderdag 20 en dinsdag 25 oktober in De Omval.

20 & 25 oktober

'Bridget Jones's Baby'

Theater De Omval

Renée Zellweger en Colin Firth zijn weer samen te zien in 'Bridget Jones's Baby', het nieuwe hoofdstuk over 's werelds favoriete singleton. 'En ze leefden nog lang en gelukkig' blijkt niet weggelegd voor Bridget Jones. Dinsdag 14.00 uur, dinsdag en donderdag 20.00 uur. € 8,. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 22 oktober

Cabaret: Andre Manuel

Theater de Omval 20.30 uur

André Manuel gaat in zijn 632ste programma 'De Onzen' op zijn eigen compromisloze wijze op zoek naar geluk. Als Trump de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika wil worden, dan maakt Manuel dit programma. € 16,-.

zondag 23 oktober

Knuffelmiddag

Kinderboerderij Diemen
10.00 uur

Kleindierenvereniging Ornis houdt een kistkeuring van konijnen, duiven en cavia's. Tevens is er deze dag weer de jaarlijkse knuffelmiddag, waarbij de dieren van dichtbij te benaderen en te aaien zijn.

Tropischevisbeurs

De Schakel 10.00 uur

Aquariumvereniging Aqua Fauna. Leden kunnen hun zelfgekweekte visjes en hun overtollige aquariummateriaal aanbieden. Om 14.00 uur een lezing verzorgd door stadsecoloog Fred Haaye over ringslangen en het verborgen leven van de ijsvogel. Toegang gratis. Informatie: 020-6179322 of h.eppinga1@kpnplanet.nl.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pater G. Noom.

Paddenstoelenexcursie

Natuurpark Spoorzicht 11.00 uur

Start bij de parkeerplaats aan de noordkant van NS-station Diemen (Centrum). Stevig, liefst waterbestendig schoeisel en neem een spiegeltje mee. Bij voldoende belangstelling een aparte groep voor ouders met kinderen. Duur: 1,5 tot 2 uur. Kosten: Vrijwillige bijdrage voor de onderhoudspot van het park. Website: werthof.home.xs4all.nl.

Saan Museum

Saan Museum 13.00 uur

Het Saan Museum opent haar deuren voor de laatste keer dit jaar. Toegang gratis. Rondleidingen, historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger.

Handletteringworkshop

Groenvelddesign 13.00 uur

In deze workshop leer je door middel van leuke oefeningen letters tekenen. Kosten € 25,- incl. materiaal. Info: www.groenvelddesign.nl.

Jeugd 6+ 'De GVR'

Theater de Omval 14.00 uur

Roald Dahls meesterwerk 'De Grote Vriendelijke Reus'. De GVR haalt de kleine Sofie door het raam uit het weeshuis en neemt haar mee naar zijn magische grot waar duizenden dromen in glazen potjes wachten tot ze tijdens zijn nachtelijke reizen kinderslaapkamers ingeblazen worden. € 10,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 26 oktober

Bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

De zaal is open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50 p.p. incl. koffie/thee. Voor bewoners is dat € 1,50 p.p.

Theaterconcert: Leonie Meijer

Theater de Omval 20.30 uur

Leonie Meijer trekt opnieuw de Nederlandse theaters in met de voorstelling 'Naked': het vervolg op de 'Luister Maar Live-tour'. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.


donderdag 27 oktober

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven en reageren bij Woningnet, uitprinten van officiële documenten, invullen van digitale formulieren en doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties.

Lezing over de Gouden Eeuw

De Schakel 14.00 uur

PCOB houdt een bijeenkomst. Zowel leden als niet-leden van de ouderenbonden zijn welkom. Spreker Jan R. Broekhuizen verhaalt over de Gouden Eeuw.

'Florence Foster Jenkins'

Theater De Omval 20.00 uur

Meryl Streep kruipt in de huid van Florence Foster Jenkins, de New Yorkse erfgename die begin 20ste eeuw furore maakte als de slechtste operazangeres aller tijden. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Schaakcursus voor beginners

De Schakel 20.30 uur

Schaakvereniging Oosten-Toren start een schaakcursus voor volwassenen, voor de beginnende schaker(ster) of huis-, tuin- en keukenschaker. De cursus duurt tien weken en is steeds op de donderdagavond van 20.30 tot 21.30 uur. Kosten: € 30,- inclusief een schaakboek en een schaakwerkboek. Aanmelden: gfm.driessen64@gmail.com.

Twee vrijkaartjes winnen voor een voorstelling in Theater De Omval en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij het theaterconcert 'Naked' van Leonie Meijer op woensdag 26 oktober.

Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor maandag 24 oktober een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Leonie Meijer'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

12 / 16

SV Diemen pakt punt bij ASV Arsenal: 4-4

Ploeg werkt 4-0 achterstand weg

De selectie van SV Diemen traint. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft in de uitwedstrijd tegen ASV Arsenal een punt gepakt: 4-4. Bij rust was de stand 2-0 in het voordeel van ASV Arsenal.

De thuisclub liep na de hervatting uit naar een 4-0 voorsprong en SV Diemen leek op dat moment kansloos. De bezoekers kwamen echter terug tot 4-4. Giliano Eijken scoorde maar liefst vier keer, waarvan twee keer vanaf elf meter.

Trainer Gerrie Breugem kon zondag geen beroep doen op doelman Dave Moen. Hij ontbrak vanwege vakantie. De jonge Abe Molenwijk verving hem. Het hart van de defensie bestond uit Jelle de Wild en Tijs Ernest. Jesse Ringelberg speelde linksback en Rémon van Asselt speelde op het middenveld.

Alles of niets
Breugem: "Ook in de wedstrijd tegen ASV Arsenal keken wij tegen een achterstand aan. De manier waarop wij een aantal doelpunten tegen kregen was teleurstellend. Het gevolg van die achterstand was dat wij na rust alles of niets zijn gaan spelen. In een bepaalde fase van de wedstrijd speelden wij met vier spitsen. Bij een 4-0 achterstand miste Giliano Eijken een penalty. Maar toen wij even later opnieuw een strafschop kregen, twijfelde Giliano geen moment en pakte de bal. Hij schoot raak. Dat vind ik grote klasse."
Giliano Eijken maakte vervolgens 4-2, 4-3 (opnieuw een penalty) en 4-4.

SV Diemen heeft na zeven competitieduels twee punten en is hekkensluiter in de derde klasse C. Het gat met Laren en Velserbroek is opgelopen tot vijf punten. Gerrie Breugem is positief over de toekomst. "Aanvallers Bright Owusu en Niels Verheul zijn weer fit. Dat scheelt enorm."

SV Diemen speelt op zaterdag 22 oktober een bekerwedstrijd tegen het eerste zaterdagteam van Stormvogels uit IJmuiden. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.00 uur. Het gaat om de eerste knock-outfase van het bekertoernooi. De ploeg van Gerrie Breugem hervat op zondagmiddag 30 oktober de competitie. SV Diemen speelt dan thuis tegen het Amsterdamse Fortius. Die wedstrijd begint om 14.30 uur.

Fergil Hesterman zwemt met Olympiërs

Zwemtocht vestigt aandacht op natuurgebied

Fergil Hesterman in actie. Foto: Ruud Emmen

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman uit Diemen is vrijdag als lid van een estafetteploeg van de Biesbosch door het Haringvliet naar Hellevoetsluis gezwommen.

Hesterman maakte deel uit van een ploeg die verder bestond uit de Olympisch kampioenen Maarten van der Weijden (2008), Ferry Weertman (2016) en negen andere openwaterzwemmers uit de Nederlandse top. De zwemtocht was georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Het natuurgebied NL Delta Biesbosch-Haringvliet is genomineerd voor de publieksprijs Mooiste Natuurgebied van Nederland en hoopt eind oktober de titel in ontvangst te nemen. De zwemtocht werd georganiseerd om te laten zien wat de Biesbosch en het Haringvliet (ver)bindt en om het unieke natuurgebied in beeld te brengen.

Route van trekvissen
De zwemmers symboliseerden met de zwemtocht de route die trekvissen als zalm en steur afleggen tussen zee en rivier. Het Haringvliet is een voormalige zeearm (voor de plaatsing van de Haringvlietdam) en de monding van de grote West-Europese rivieren de Rijn en de Maas. De publieksverkiezing is een mooie kans om de natuur nog beter te beschermen en te ontwikkelen.
Maarten van der Weijden ging om 07.00 uur van start in de Biesbosch, met een watertemperatuur van 12 graden. Vervolgens ging er elk uur een andere zwemmer te water. Ze werden begeleid door twee reddingsboten en een rondvaartboot. Fergil startte als derde zwemmer en zwom als ijszwemmer als enige zonder wetsuit. Het was inmiddels licht geworden, maar de watertemperatuur was nog steeds 12 graden. Vanuit de Biesbosch zwom hij het Haringvliet op om vervolgens, op een veilige afstand, tussen vrachtschepen door te zwemmen. Als een van de eerste zwemmers van Nederland ging Fergil zwemmend onder de drie Moerdijkbruggen door. De zwemtocht werd gezamenlijk afgesloten. De deelnemers sprongen naast Ferry Weertman, de laatste zwemmer, het donkere water weer in om in de haven van Hellevoetsluis gezamenlijk de laatste kilometer af te leggen. Onder begeleiding van een band werden de zwemmers door de burgemeester van Hellevoetsluis binnengehaald.

Nederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Volendam verloren: 29-18.

De teams hadden al een keer tegen elkaar gespeeld in de voorbereiding en waren toen aan elkaar gewaagd. Dit keer verliep de wedstrijd echter anders. SV Zeeburg had het eerste kwartier veel last van de hars op de bal. Hierdoor gingen veel ballen verloren en kwamen de bezoeksters snel op achterstand. Bij de rust was de stand 15-9 in het voordeel van Volendam.

SV Zeeburg kwam goed uit de rust. De dames speelden geconcentreerd in de aanval en de verdediging, doorgaans het sterkste punt van de dames, zat weer goed dicht. Hierdoor werd het verschil verkleind naar vier punten. In het laatste kwartier van de wedstrijd was de concentratie echter weer weg en werden afspraken niet nagekomen, waardoor Volendam kon uitlopen naar een 29-18 zege. Komende zondag is er een nieuwe kans, dan staat de uitwedstrijd tegen Tornado op het programma.

DKV Victoria verliest

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Haarlem met 17-15 verloren.

Hoewel Haarlem koploper is, waren de ploegen aan elkaar gewaagd. De korfballers uit Diemen speelden goed, maar hadden toch problemen om de korf te vinden. DKV Victoria mist dit seizoen dikwijls de nodige scherpte in de aanval en dit gaat ten koste van het zelfvertrouwen. De ploeg uit Diemen heeft na zes duels vier punten. Aurora kwam zeven keer in actie en heeft drie punten. Stormvogels is hekkensluiter en heeft na zes duels twee punten. DKV Victoria ontvangt zondag Stormvogels, een wedstrijd die gewonnen zal moeten worden. Het duel begint om 14.30 uur.

Smashing '72 wint in Edam

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing' 72 heeft de uitwedstrijd tegen Move met 1-3 gewonnen.

De thuisclub uit Edam won de eerste set met 25-19. Daarna stelden de volleybalsters uit Diemen orde op zaken en wonnen de volgende sets met 16-25, 21-25 en 20-25.

Smashing '72 heeft na vier wedstrijden acht punten. Smashing '72 gaat zaterdag op bezoek bij VV Amsterdam. De wedstrijd begint om 17.00 uur.

14 / 16

Wil je stralen tijdens de feestdagen? Meld je dan aan voor de cursus Fit en Slank in Weesp. Vanaf 8 nov. 19.30 uur (Binnenveer 7). Kosten 135 euro, vergoed door verzekering. Aanmelden:
www.fitenslank.nl. Of bel: 06-29269023 (A. Hoeben)

TAXI CENTRALE DIEMEN
www.taxicentralediemen.nl
020-6905858

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Verdwenen op Oranjeplantsoen/Van Markenplantsoen: Gouden hanger geloof/hoop/liefde. Van mijn overleden vader. Gezien? Iemand die het draagt? Contact! 06-22010639

Wij zoeken een strijkjuf voor onze kleding 1 of 2 keer per maand Diemen 06-84109374