DiemerNieuws

16 april 2015

DiemerNieuws 16 april 2015


Gemeente zorgt voor betere verlichting bij stations Zuid

DIEMEN - De gemeente neemt op korte termijn maatregelen om de veiligheid in Bergwijkpark en rond de stations in Diemen-Zuid te verbeteren.

De gemeente werkt al jaren aan de veiligheid in die gebieden. Er hebben zich in dat deel van Diemen-Zuid een aantal ontwikkelingen voltrokken die de (en het gevoel van) veiligheid hebben verbeterd. Het betreft hier onder meer de komst van Campus Diemen Zuid die voor meer levendigheid op straat heeft gezorgd. De nieuwe wijk Holland Park in Bergwijkpark zal de wijk opnieuw een stimulans geven. De gemeente en het bedrijfsleven hebben geld uitgetrokken om in de donkere maanden (vanaf oktober tot en met maart ) particuliere beveiligers in het gebied in te zetten. Alle fracties in de gemeenteraad willen dat er ook vanaf oktober 2015 tot en met maart 2016 beveiligers in Bergwijkpark actief zijn. De gemeente praat in mei met de Werkgroep Bergwijkpark en hoopt dat het bedrijfsleven bereid is om opnieuw de portemonnee te trekken. Als dit niet het geval is, zal het college hierover met de gemeenteraad overleggen.

Er komen geen camera's op het voorplein van het NS-station en het metrostation. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor geen toestemming gegeven omdat er op die plek weinig incidenten plaatsvinden. Het plein is goed verlicht. De gemeente gaat nog dit jaar de openbare verlichting in de buurten in de omgeving van de stations verbeteren.

De veiligheid rond de viaducten aan het Roerdomppad en het Reigerpad wordt eveneens verbeterd. De verlichting bij en onder het viaduct op het Roerdomppad wordt aangepast. Onder het viaduct aan het Reigerpad komt een verlichte fietsenstalling.

Bewoners van Knoopkruid vestigen hun hoop op politiek

DIEMEN - De gemeenteraad besluit vanavond of zij een verklaring van geen bedenkingen afgeeft voor het tweede woonblok en de eerste woontoren in nieuwbouwwijk Holland Park. Als het aan bewoners van de wijk Knoopkruid ligt doet de gemeenteraad dit niet.

De bewoners hebben zich verenigd in Bewonersvereniging Kruidenspoor. Woordvoerder Diego Lont geeft aan dat de bewoners zich verzetten tegen de hoogte van de woonblokken en de woontorens en de dichtheid van de bebouwing van Holland Park. "In Holland Park komen tussen de 3000 en 3500 woningen op 45 hectare. In Diemen-Zuid zijn 4500 woningen op 500 hectare gebouwd en in IJburg ruim 3000 woningen op 150 hectare. Het gevolg van die dichtheid in Holland Park is dat er hoge gebouwen worden gebouwd."
De leden van de bewonersvereniging zijn van mening dat de wijk Holland Park hun woongenot zal aantasten. Zij doelen op het uitzicht en de schaduw en vrezen tevens overlast van auto's en een enorme druk op de voorzieningen in Diemen-Zuid. "De woontoren waarvoor de gemeenteraad is gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven is van 15 naar 13 lagen teruggebracht. Maar die toren wordt nog steeds tussen de 43 en 44 meter hoog. Om een vergelijking te maken: het gebouw van CZ is 35 meter hoog. Dat is nogal een verschil. Bovendien staat dat gebouw verder van onze woningen af. De woontoren komt op 160 meter van onze gevels te staan", aldus Lont.
Lees verder op pagina 2.

Positieve reacties tijdens expositie Lola Eradus

Lola Eradus in haar atelier. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Afgelopen weekend werd voor de vijfde keer de Kunstroute Diemen gehouden. Diverse kunstenaars stelden hun atelier open. Lola Eradus deed zaterdag en zondag voor de eerste keer mee aan de Kunstroute Diemen. Zij ontving zo'n 35 belangstellenden in haar atelier en woning in Diemen-Zuid. Lola is professioneel kunstenaar. Zij maakt prachtig werk en verkocht afgelopen weekeinde een paar schilderijen aan bezoekers. Lola is enthousiast over de Kunstroute Diemen. "Ik heb heel leuke reacties van de bezoekers ontvangen. Ja, ik ben van plan om over drie jaar weer met de Kunstroute Diemen mee te doen."

Straatroof

DIEMEN - Drie mannen hebben vorige week dinsdagavond tussen 22.00 en 22.30 uur een 22-jarige man beroofd.

De man fietste bij Diemermere ter hoogte van Randstad toen hij plotseling door drie mannen werd gestopt. De mannen beroofden hem van zijn portemonnee, waarin geld en zijn rijbewijs zaten, telefoon en fiets. De daders zijn gevlucht. De politie meldt dat het om drie negroïde mannen gaat; twee zijn tussen de 20 en 22 jaar en lang, de derde dader was iets jonger en kleiner en had een bol postuur. Alle drie de mannen droegen donkere kleding en een capuchon. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld MisdaadAnoniem: 0800-7000.

9

keer scoorde Martien van der Vegt zondag voor SV Diemen 3

Actie politie

De politie heeft vorige week woensdag in samenwerking met de belastingdienst een grote actie gehouden bij Bergwijkpark.

Er werden 115 auto's, 56 bromfietsers en twee motorrijders gecontroleerd. De belastingdienst heeft 25.000 euro geïnd en 23 auto's werden in beslag genomen.

2500 euro subsidie voor Diemer jazzfestival

DIEMEN - Het gratis jazzfestival Duke op het Diemerplein krijgt 2500 euro subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het festival is op zondag 7 juni op het Diemerplein.

Dit is de tweede editie van het festival, dat op 1 juni 2014 voor het eerst werd gehouden op en rond het Diemerplein. In 2014 was het veertig jaar geleden dat Duke Ellington overleed. De formule van het festival is onveranderd, maar wel enigszins uitgebreid. Het is weer een gratis openluchtjazzfestival met muziekgroepen die op en rond het Diemerplein de muziek van Duke Ellington spelen. Dit jaar is het motto 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'.

De hoofdact van het festival sluit daar naadloos op aan met het project 'Monk Inside Out' van het Clazz Ensemble. Het Clazz Ensemble (opgericht in 2007) bestaat uit twaalf musici uit de jazz- en de klassieke muziek. Dit ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat hokjesgeest niet meer in deze eeuw thuishoort.

Het festival is dit jaar aanzienlijk professioneler van opzet en organisatie. Nieuw is de medewerking van de Diemer Harmonie en de Muziekschool Diemen. Er is een avondprogramma in grand café Blauw in Theater De Omval met onder andere een bijzondere documentaire over een tournee die het Ellingtonorkest maakte door Frankrijk. Vijf studenten van de Hogeschool Inholland zorgen onder andere voor een stijlvolle inrichting van het plein, waar ook een bijzondere fotogalerij komt.

De Grote Rietschuur moet monument worden

DIEMEN - Bond Heemschut heeft bij het college van B en W een verzoek ingediend om de Grote Rietschuur aan Kriekenoord aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

Bond Heemschut is een particuliere vereniging voor de bescherming van cultuurmonumenten. De werkboerderij, nu eigendom van Pantar, is in 1952 gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Frank van Klingeren. Volgens Bond Heemschut is de Grote Rietschuur van groot belang binnen het oeuvre van Van Klingeren. Bovendien is in het gebouw een bijzondere muurschildering aanwezig van de hand van kunstenaar Pierre van Soest. Volgens de bond moet het pand daarom worden aangemerkt als gemeentelijk monument en wordt zo beschermd tegen beschadiging en sloop.

De Kleine Rietschuur
Bij de Grote Rietschuur hoorde ook een bijgebouw, de Kleine Rietschuur. Dat gebouw is vorig jaar afgebroken door de eigenaar, de gemeente Diemen, om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school De Kersenboom.

Nog voor de dokters dood krijgt de ander zijn brood

Geloof het of niet, Diemen haalde op 11 november 1900 de Tilburgsche Courant. En of het nieuws dan zo opvallend was dat een Tilburger dit moest weten?
In Diemen was de gemeentearts, dokter Alberts, overleden. De populaire arts werd slechts 34 jaar. Misschien vond de redactie van de Tilburgsche Courant het een beetje ongepast dat uitgerekend op de dag dat Alberts bergraven werd, de 77-jarige burgemeester De Kieviet tijdens de raadsvergadering meedeelde dat de dag daarvoor in Diemen een nieuwe gemeentegeneesheer was aangesteld en dat zeven artsen al aasden op het baantje toen Alberts nog in leven was. Dat vond de journalist zo gek dat de mensen in Tilburg het wel mochten weten. Of De Kieviet er zich iets van aantrok, is niet bekend. Toch moet De Kieviet een goede relatie hebben gehad met dokter Alberts, want de journalist laat ons ook weten dat "de heer De Kieviet, pas van eene zeer gevaarlijke krankheid was hersteld". Twee jaar later stond in het Algemeen Handelsblad van 27 november 1902 het bericht dat burgemeester De Kieviet van Diemen "in den ouderdom van 79 jaar" was overleden. "Een langdurig en smartelijk lijden maakte een einde aan zijn leven." Blijkbaar was de zeer gevaarlijke krankheid teruggekomen.

Weerbericht

Aanhoudend droog, vrij zonnig, temperatuur rond normaal
Zeer waarschijnlijk is woensdag voor het eerst dit jaar de 20 graden overschreden. Dat gebeurt vrijwel elk jaar in april, soms al in maart. Donderdag ontstaat bij Schotland een nieuw hogedrukgebied. Tegelijk daalt boven Noord-Europa de luchtdruk. Daartussen gaat de wind uit noord tot noordoost waaien. Er stroomt minder warme lucht onze kant op. Het blijft droog.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het droog en vrij zonnig. Het is echter een stuk koeler bij een maximum van circa 12 graden. Er waait een matige noordenwind. Ook in het weekeinde blijft het droog. Het is vrij zonnig. In de loop van zondag kunnen ook enkele wolkenvelden overtrekken. In de nacht koelt het af naar circa 2 graden met grote kans op vorst aan de grond. Overdag stijgt de temperatuur naar 13 à 14 graden bij een nogal schrale noorden- tot noordoostenbries.

Trend na het weekeinde
De kern van het Schotse hogedrukgebied trekt zich tijdelijk iets naar het westen terug. De wind blijft meest uit het noorden waaien. Het is eerst vrij zonnig, half in de week soms ook wolkenvelden. Het blijft overwegend droog. De maxima liggen tussen 13 en 16 graden.

Weetje
De gemiddelde of 'normale' maximumtemperatuur voor begin april bedraagt 11 graden, voor eind april 15 graden. Ook normaal is dat op 3 dagen in april de 20 graden wordt overschreden. In april 2014 gebeurde dat op 8 dagen. In april 2012 op slechts één dag. In de uitzonderlijk warme april van 2007 gebeurde dat op 14 dagen, waarvan op 7 dagen zelfs boven 25 graden.

Inbraak bij Robert Harms Tweewielers

DIEMEN - In de nacht van vorige week woensdag op donderdag is ingebroken bij Robert Harms Tweewielers in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid.

De inbrekers vernielden rond 04.00 uur een ruit van de voordeur van de zaak en drongen binnen. Zij hebben de zaak doorzocht en een geldbedrag gestolen. De politie onderzoekt de zaak. Het was de tweede inbraak in korte tijd in het winkelcentrum in Diemen-Zuid. In de nacht van vorige week dinsdag op woensdag werd ingebroken bij Hengelsport 2000.

Holland Park

Vervolg van voorpagina

Tijdens de informatieve raadsvergadering van twee weken geleden, waarin de verklaring van geen bedenkingen werd besproken, konden de bewoners op steun rekenen van de fracties van de VVD, Leefbaar Diemen en het CDA. Het CDA heeft aangegeven een motie in te dienen.

De leden van Bewonersvereniging Kruidenspoor begrijpen dat die drie fracties, die deel uitmaken van de oppositie, in totaal zeven zetels in de gemeenteraad hebben. Als de andere fracties geen ander standpunt innemen wordt de verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

PCOB viert 25-jarig bestaan met symposium

Ouderenbond behartigt collectieve belangen van senioren

De nieuwjaarsreceptie van de PCOB in 2014. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De afdeling Diemen van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) viert op woensdag 22 april het 25-jarig bestaan. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de kerk De Ontmoeting. De bijeenkomst duurt van 13.00 tot 18.00 uur. Waarnemend voorzitter en secretaris Loek Stomps blikt vooruit op het gevarieerde programma.

Stomps legt uit dat de bijeenkomst in De Ontmoeting uit twee delen bestaat. Van 13.30 tot 16.35 uur is er een symposium voor alle senioren in Diemen: 'Als senior langer vitaal en gezond zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doe je dat?' Van 16.35 tot 18.00 uur is er een receptie voor leden van de PCOB en genodigden.

De afdeling Diemen van de PCOB heeft bijna 600 leden, van wie er 60 actief zijn als vrijwilliger tijdens de diverse activiteiten van de ouderenbond. Stomps: "De afdeling Diemen van de PCOB behartigt de collectieve belangen van senioren in Diemen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Wij hebben regelmatig contact met wethouder Ruud Grondel, ambtenaren van de gemeente en de mensen van De Brede HOED. Daarnaast organiseren wij activiteiten."

Symposium gaat over langer zelfstandig thuis blijven wonen

De PCOB is op veel gebieden actief: vrijwilligers geven een computercursus in De Schakel, de taakgroep Omzien naar elkaar besteedt veel aandacht aan kwetsbare ouderen, een behoorlijk aantal leden wordt geholpen bij de belastingaangifte en andere fiscale vragen of problemen en elke maand bezorgt een groep vrijwilligers door weer en wind onder meer de eigen nieuwsbrief, de Ouderenkrant van Diemen en het landelijke PCOB-blad Perspectief bij alle leden.

Op 1 januari van dit jaar zijn diverse taken op het gebied van de zorg door het Rijk overgedragen aan de gemeente, de zogenaamde transitie. Veel senioren in Diemen worden met de gevolgen van de transitie geconfronteerd. "Het streven is dat mensen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het is daarom belangrijk dat er in heel Diemen woningen levensbestendig worden gemaakt. Aanpassingen in de woning maken het mogelijk dat mensen langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen", aldus Stomps.

Tijdens het symposium krijgen bezoekers informatie over wat zij kunnen doen om langer zelfstandig te blijven wonen en hoe zij er zelf aan kunnen bijdragen om gezond en vitaal oud te worden. Tijdens het symposium zijn huisarts/ouderengeneeskundige Lonneke Ketelaar, ergotherapeute Brenda van Nieuwenhuizen, coördinator Carolien Jansen en wethouder Ruud Grondel aanwezig. Stomps: "Het is belangrijk dat mensen allerlei zaken goed regelen voordat het moment is aangebroken dat zij afhankelijk zijn van zorg en hulp van anderen. Dus bekijk je woning kritisch en stel vast welke aanpassingen er nodig zijn om er ook in de toekomst zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook is het van belang om te kijken hoe je sociale netwerk in elkaar zit. Vraag je af wie er in de toekomst bereid is om je te helpen met zaken als het doen van boodschappen en meegaan naar een arts. Mensen dienen te beseffen dat zij nu en in de toekomst veel meer zelf zullen moeten doen. Om een voorbeeld te geven: als iemand bij De Brede HOED aanklopt voor een traplift in de woning dient hij of zij tegenwoordig zelf initiatieven te nemen en een deel van die traplift te betalen."

Lid No Surrender in Diemen aangehouden

DIEMEN - De politie heeft woensdag 8 april een 31-jarige man in een woning in Diemen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietincident in Eindhoven op 4 oktober 2014. De aanhouding van de verdachte werd verricht door het arrestatieteam.

In het onderzoek naar het schietincident werden eerder al drie verdachten aangehouden; een 42-jarige Eindhovenaar, een 34-jarige Helmonder en een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

In de opsporingsprogramma's 'Bureau Brabant' en 'Opsporing Verzocht' werd uitgebreid aandacht besteed aan het schietincident, waarbij wonderbaarlijk genoeg niemand gewond raakte. Op zeer duidelijke bewakingsbeelden is te zien dat het incident ontstaat tussen in totaal negen mannen voor een woning aan de Médoclaan. Uiteindelijk wordt over en weer geschoten.

Ook de 31-jarige verdachte die woensdag werd aangehouden is op de beelden te zien. Hij draagt een hesje van Outlaw Motorclub No Surrender. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het onderzoek van politie en justitie is nog altijd in volle gang. De politie is nog steeds op zoek naar andere betrokkenen, van wie de identiteit inmiddels bekend is. Dinsdag 7 april maakte het Openbaar Ministerie in het programma 'Opsporing Verzocht' nog de identiteit van twee betrokkenen bij het publiek bekend en plaatste hen op de Nationale Opsporingslijst.

Talentshow

DIEMEN - Stichting Welzijn Diemen houdt op 17 mei een talentshow voor kinderen van 6 tot 16 jaar. De talentshow vindt plaats in De Omval en duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Geïnteresseerden die goed kunnen zingen, dansen, acteren, rekenen, een instrument kunnen bespelen of kunnen hooghouden, goochelen of over ander talent beschikken kunnen zich voor 1 mei aanmelden door een e-mail te sturen naar: mbusker@stichtingwelzijndiemen.nl. Zij dienen hun naam, leeftijd en talent door te geven.

Lentepracht in Diemen-Noord

Foto: Ronald van Hees

DIEMEN - Ronald van Hees uit Diemen maakte een foto van prachtige Chinese kers in bloei aan de Parelmoervlinder in Diemen-Noord.

"Elk jaar rond deze tijd staan deze bomen in volle glorie te bloeien en vertragen voorbijgangers even hun pas om de prachtige kleuren beter te kunnen bekijken."

"Gelukkig hebben de voorjaarsstormen nog geen grip op de bloesem gekregen, want zodra het hard gaat waaien is het voorbij met de roze gloed en vallen de bomen terug in de anonimiteit van het overige groen", aldus Ronald van Hees.

Inbraak

DIEMEN - Afgelopen weekeinde is ingebroken in een woning in de Prinses Irenestraat.

De inbrekers forceerden de voordeur van de woning en ontvreemdden onder meer computerapparatuur.

Kinderen genieten tijdens kermis

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderen uit Diemen hebben van donderdag tot en met zaterdag genoten van de kermis die op de Venserkade was. De jonge Diemenaren hadden veel plezier met de diverse attracties. Uiteraard waren de botsauto's weer favoriet. De jonge mannen op de foto hadden veel plezier in de draaimolen. Op de kermis waren ook lekkernijen te krijgen. Veel kinderen gingen voor een suikerspin.

Veel deelnemers sportmarkt Loswalfestival

DIEMEN - Sportverenigingen en verenigingen die aan sport gerelateerd zijn presenteren zich op vrijdag 15 mei tijdens de sportmarkt tijdens het Loswalfestival. Dit gebeurt van 16.00 tot 21.00 uur.

Er hebben zich al twintig verenigingen aangemeld om mee te doen. Belangstellenden kunnen een balletje slaan bij de slagkooi van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. De Diemer Gymnastiek Vereniging zal aanwezig zijn met een tumblingbaan waar demonstraties worden gegeven. Volleybalvereniging Smashing '72 biedt mensen de gelegenheid om de smash te oefenen en ook Tennisvereniging ATVD is aanwezig. Diverse verenigingen geven demonstraties zelfverdediging: judovereniging H.C. Fritz en karatevereniging Ryounkai. Ook in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran zijn er die dag sportactiviteiten. Tafeltennisvereniging Diemen, Badmintonvereniging Diemen, handbalvereniging SV Zeeburg, zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen en Onderwatersportvereniging Diemen zullen zich presenteren en demonstraties geven.

Belangstellenden kunnen die dag ook de puur/biologische markt bezoeken. De markt van het Loswalfestival staat voor lekker eten en drinken, duurzaamheid, gezondheid en gezelligheid. Op deze markt vinden bezoekers allerlei pure en biologische producten, verkocht door de producenten zelf. Zij geven informatie over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. De markt wordt afgesloten met een gezamenlijke sportieve activiteit: een estafette over de twee bruggen die Diemen-Zuid met het centrum verbinden. De start en finish zijn naast de feesttent. De eerste loper vertrekt in westelijke richting en loopt via de Boven Rijkersloot naar de Venserbrug. Op de brug wordt het stokje doorgegeven aan de tweede loper. Die wisselt op de aangegeven plaats aan de overkant van het water met de derde loper. Deze loopt oostwaarts naar de Diemerbrug en geeft het stokje door aan de vierde en laatste loper. Deze brengt het stokje naar de finish op de Venserkade ter hoogte van de feesttent. De estafette vindt rond 21.00-21.15 uur plaats.

Verenigingslokaal van HKD officieel geopend

Vereniging wil een oudheidskamer inrichten

Voorzitter John Cuijpers in De Schakel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur heeft zaterdagmiddag het nieuwe verenigingslokaal van de Historische Kring Diemen in De Schakel geopend. De wethouder had een bijzonder geschenk bij zich: de ambtshamer van de voormalige burgemeester De Kieviet van Diemen.

De Historische Kring Diemen maakt sinds januari gebruik van het verenigingslokaal. In het jaar daarvoor had de vereniging een tijdelijke accommodatie op De Sniep en daarvoor had de Historische Kring lange tijd de beschikking over een ruimte in de brandweerkazerne. Vlak na de oprichting in 1991 had de vereniging een ruimte in de voormalige Prinses Marijkeschool.

Voorzitter John Cuijpers: "Wij zijn erg blij met deze ruimte. Er worden hier allerlei activiteiten gehouden zoals vergaderingen. Ook werken de redacties die ons tijdschrift maken en boeken schrijven in dit lokaal en dat geldt ook voor onze fotoclub en de leden die zich bezighouden met paleografie, het onderzoek naar oude handschriften."

Archeologische voorwerpen
De Historische Kring Diemen wil in een deel van het verenigingslokaal een oudheidskamer inrichten. Het is de bedoeling dat er vitrines komen met daarin archeologische voorwerpen die in Diemen zijn gevonden. "Veel van die voorwerpen liggen in het provinciaal depot in Castricum. Wij hopen dat wij die voorwerpen in bruikleen kunnen krijgen. Wij willen de oudheidskamer in de toekomst regelmatig openstellen voor het publiek. Mensen kunnen hier dan de archeologische voorwerpen bekijken", aldus Cuijpers. Hij vertelt dat de firma Koninklijke Saan de verhuizing van de Historische Kring Diemen van De Sniep naar De Schakel in januari gratis heeft gedaan. "Dat waarderen wij enorm."

Anton Haen

45 jaar
Werkt bij gemeente Amsterdam
Diemenaar sind 43 jaar

Foto: Oscar Borghardt

Wat doe je bij de gemeente Amsterdam?
"Ik werk bij de afdeling Heel en Schoon. Wij onderhouden de bomen op de grachten in Amsterdam. Wij snoeien bomen en planten nieuwe bomen. Het is heel leuk werk en ik ben de hele dag in de buitenlucht bezig. Ik ben ook lid van een calamiteitenteam van de gemeente en moet vaak werken als er problemen met bomen zijn, bijvoorbeeld door een storm. Dat was pas geleden nog het geval."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik houd van auto's en tuinieren. Ook ben ik een groot fan van Ajax. Ik heb al sinds mijn 16e een seizoenkaart. Ik ging vroeger al naar de wedstrijden in De Meer. Ik vond dat een gezelliger stadion dan de Amsterdam Arena. Ajax maakt een slecht seizoen door, dat moeten wij maar gauw vergeten."

Hoe vind je als vader dat de zaken voor kinderen in Diemen geregeld zijn?
"Ik heb twee zoons, een tweeling. Dex en Finn zijn onlangs negen jaar geworden. Finn speelt in de F2 van SV Diemen, Dex doet aan atletiek bij AV '23 in de Watergraafsmeer. Ik vind dat voor kinderen alles hier goed is geregeld. Kinderen kunnen op veel plekken spelen en sporten."

Wat is jouw favoriete winkel in Diemen?
"Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein. Nee, ik rook niet, maar koop in die zaak altijd mijn staatsloten. Dan maak ik vaak een praatje met Jan Koopmans."

Waar ga je uit?
"Doordat ik kinderen heb ga ik niet vaak uit. Een keer in de twee weken in het weekeinde. Meestal ga ik naar cafés in de Jordaan in Amsterdam. Als ik in Diemen uitga kom ik graag in 't Pandje."

Als je burgemeester van Diemen was...
"Dan zou ik zorgen voor meer levendigheid in het dorp. Dan denk ik aan meer terrassen, vooral langs het water."

Winkel van Sinkel

DIEMEN - De Winkel van Sinkel in woon- en zorgcentrum Berkenstede viert zondag 19 april het 1-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst van 12.00 tot 17.00 uur.

Vrijwilligers Caroline van Wageningen en Pamela Giddings bedanken iedereen voor de inbreng van tweedehands spullen. De opbrengst is besteed aan leuke activiteiten en lekkere dingen voor de bewoners. Zondag zijn er diverse activiteiten. Zo is er van 13.00 tot 13.30 uur een modeshow voor en door bewoners met kleding uit de winkel en tussen de hapjes en drankjes en de tombola door zal er een artiest optreden.

Vijfde Kunstroute Diemen is goed bezocht

Bezoekers bewonderen werk van kunstenaars in Diemen

DIEMEN - De Kunstroute Diemen is goed bezocht. Kunstliefhebbers gingen zaterdag en zondag langs de ateliers van de deelnemers of bezochten een expositie op plekken als het Saan Museum, het gemeentehuis, de pastorie van rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden en de kerk De Ontmoeting. Het was zondag drukker dan zaterdag. Dat zal aan het weer hebben gelegen.

Jacqueline van der Laan in het Saan Museum. Foto: Trudy Kroese

Burgemeester Amy Koopmanschap opende de Kunstroute Diemen donderdagavond in het gemeentehuis. Zij opende in april 2003 de eerste Kunstroute Diemen. Zij was toen pas een maand in functie als burgemeester van Diemen. Donderdagavond opende zij de kunstroute voor de vijfde keer, minder dan een maand voordat zij afscheid neemt als burgemeester van Diemen.

De Kunstroute Diemen ging zaterdag van start. Ondanks het slechte weer kregen veel kunstenaars die dag een behoorlijk aantal belangstellenden op bezoek. Zondag gingen nog meer mensen langs de ateliers. Veel kunstliefhebbers hadden de routekaart in de hand en stelden de aanwezige kunstenaars vragen over hun werk en werkwijze. Diverse kunstenaars verkochten een of meerdere kunstwerken aan bezoekers.

Fotograaf Mart Bevelander woont op de hoogste verdieping van een flat in Zeezigt in Diemen-Noord. Een aantal van de foto's die hij exposeerde maakte hij vanaf zijn balkon. Bevelander exposeerde in de gemeenschappelijke gang en in zijn woning een groot aantal foto's. Veel foto's zijn gemaakt in Diemen en Amsterdam. Het ging onder meer om abstract werk en landschappen. Bevelander heeft besloten om zijn expositie met een maand te verlengen. Belangstellenden kunnen via telefoonnummer 06-51144131 een afspraak met hem maken om zijn expositie te bezoeken.

Mart Bevelander toont zijn foto's.
Wiendelt Hooijer, Antoinette Verboon en Marjanne Sorgdrager.

Een aantal kunstenaars deed voor het eerst mee aan de kunstroute

Saan Museum
Fotograaf Jacqueline van der Laan deed voor het eerst mee aan de Kunstroute Diemen. Zij was een van de deelnemers die in het Saan Museum hun werk toonden. Zij reist graag naar verre oorden en fotografeert daar hetgeen haar opvalt. Zij exposeerde prachtige foto's die onder meer zijn gemaakt in het zuiden van Argentinië en IJsland. Tevens waren er op haar expositie portretten te zien die zij fotografeerde in onder andere Cambodja en Marokko.

In het Saan Museum kwamen afgelopen weekeinde ruim 300 bezoekers op de Kunstroute Diemen af.

Op de exposities in het Saan Museum kwamen 300 mensen af

De Ontmoeting
In de kerk De Ontmoeting toonden Tomás Novák en Jaap Gerritsen hun schilderijen. De 92-jarige Gerritsen was de oudste deelnemer aan de kunstroute. De vrouw van Novák, Hanna Nováková, is predikante van De Ontmoeting. Gerritsen en Novák maken lithurgische schilderijen die onderdeel uitmaken van de kerkdiensten die elk jaar in de weken voor Pasen en tijdens de Paasdagen in De Ontmoeting worden gehouden. Tijdens die kerkdiensten vertellen zij de aanwezigen over de schilderijen. In de periode na Pasen worden de schilderijen verplaatst van de kerk naar de zaal in het gebouw.

Ateliers
Beeldhouwer Antoinette Verboon exposeerde in haar woning in Diemen-Zuid. Bijzonder was dat ook haar partner Wiendelt Hooijer en een vriendin van hem, Marjanne Sorgdrager, in de woning van Antoinette een expositie hielden. Hooijer woont in Pieterburen, Sorgdrager in Feerwerd.
Hooijer maakt foto's en acryl, Sorgdrager is edelsmid. Hooijer omschrijft zijn werk als tussen realisme en magisch realisme in. Sorgdrager: "Ik krijg tegenwoordig veel verzoeken van mensen van wie een familielid is overleden. Zij vragen mij om van een sieraad van hun overleden dierbare een nieuw sieraad te maken. Ik smelt dat dan om en maak iets nieuws ervan."

Kunstliefhebbers konden prachtige schilderijen bewonderen in de studio en woning van Lola Eradus in Diemen-Zuid. Eradus is een professioneel kunstenaar die al veel publiciteit heeft gekregen. Haar schilderijen vallen op door de mooie en felle kleuren en heldere lijnen. Op veel van haar schilderijen zijn dieren te zien. Zij maakt ook portretten, dikwijls op verzoek. Het zelfportret dat in haar studio hangt is prachtig.

"Over het algemeen werk ik met olieverf op linnen. Na inspiratie te hebben opgedaan voor een nieuw werk maak ik een schets in mijn hoofd en bedenk dan hoe groot ik het werk wil maken en welke achtergrond qua sfeer en karakter het beste bij mijn gevoel past. Die inspiratie doe ik vaak op als ik ontspannen onderweg ben en onverwachts op een mooi tafereel stuit. Uiteraard zoek ik soms de koeien in de wei echt gewoon op om weer een olijk koeienhoofd te vinden ter inspiratie. Ook op vakantie kom ik zo de onderwerpen of een nieuw vrolijk dierlijk sujet tegen. Zo heb ik naast koeien inmiddels ook varkens, kamelen, zebra's, dolfijnen en zelfs mensen in beeld gebracht", zo beschrijft zij haar werkwijze op haar website. Studio Lola Eradus is elke eerste zondag van de maand geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Anita de Goede won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Regels zijn regels' van cabaretier Silvester in Theater De Omval. Hieronder haar recensie.

Silvester (voorheen lid van duo Arie en Silvester) maakt al een paar jaar solovoorstellingen. Het zou de tweede solovoorstelling worden die ik van hem zie.
'Regels zijn regels' is vooral een verhaal. Een verhaal over zijn burn-out dat met veel grappige terzijdes en overdenkingen gelardeerd is. Een voorstelling waarin heel veel te lachen valt om zijn gekke invallen en denkpatronen en associaties. Maar ook een voorstelling die je doet nadenken over de ratrace die het leven soms is en waarin wij onszelf voorbijlopen en ons gek (laten) maken.
Het heeft Silvester bijna een jaar gekost om te accepteren dat hij overwerkt was, om tot rust en zichzelf te komen door zich terug te trekken uit de hectiek van zijn leven en om te werken aan wat nu een geweldige, onderhoudende en hilarische voorstelling is geworden. Met daarin ook ruimte voor zijn tekentalent: gedurende de voorstelling werkt hij aan een tot het laatste moment onduidelijke tekening die uiteindelijk een zelfportret wordt.

Deze voorstelling verdient een groter publiek. Ik hoop dat Silvester met zijn volgende voorstelling weer naar De Omval komt. Want ik zal er zeker bij zijn. Het was een fijne avond.

donderdag 16 april

Muzieklezing

Musicoloog Wout Strootman geeft in bibliotheek Diemen een muziekhistorische lezing over 'Nachtgesang - Nachtliederen in de Romantiek'. De lezing wordt geïllustreerd met piano- en koorliederen over de nacht, geschreven door Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms en Hugo Wolf. 10.00-12.00 uur. Toegang met OBA of Stadspas € 5,-, normaal € 10,-. Reserveren aanbevolen via die@oba.nl of 020-6902353.

Buitenspeeldag

Deze week start de inschrijving voor de buitenspeeldag op 10 juni. Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op om in hun buurt een actief programma voor kinderen te organiseren. Aanmelden: www.buitenspeeldag.nl.

Film in De Omval

'Inherent Vice' speelt zich af aan het eind van de jaren zestig en volgt een aan lager wal geraakte detective die door zijn ex wordt ingezet om de ontvoering van haar steenrijke minnaar te verijdelen. Een film vol surfers, zwervers en hippies. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 17 april

Potje van de buurt

Tijdens het potje van de week in Huis van de Buurt 't Kruidvat kunnen bezoekers genieten van Irakees eten. € 5,-. 12.30 uur. Ouderkerkerlaan 30. Opgeven voor 15 april via 020-6953224.

Nostalgische films

Frans Roffel vertoont in het Huis van de Buurt 't Kruidvat allerlei nostalgische filmpjes van o.a. Amsterdam.14.00-16.00 uur. Informatie: Cora Verhoef, 06-12620423.

Bingo

Om 19.30 uur gaan de balletjes weer rollen in Huis van de Buurt 't Kruidvat voor een gezellig potje bingo. Informatie bij Henny: 06-19776374.

Boerderijfeest

In brede school De Octopus wordt van 16.00 tot 18.00 uur een Boerderijfeest gehouden. Er komt een echte tractor voorrijden en er is een spelletjescircuit voor de kinderen en hun ouders. Iedereen mag verkleed komen. Het feestje wordt georganiseerd door peuterspeelzaal De Dolfijn, kinderdagverblijf de Zeesterren en BSO de Octopus, die samenwerken in de Brede School. Ook kinderen die niet op peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of BSO zitten zijn welkom op dit feestje. Wel graag even aanmelden via zeesterren@kmnkindenco.nl.

zondag 19 april

ComputerClub Minerva

Van 11.00 tot 14.00 uur kunt u voor computerhulp terecht in het Noorderlicht.

Eten uit de natuur

Test voorjaarsgroenten zoals zevenblad en berenklauw tijdens een natuurwandeling door park Spoorzicht. Je krijgt na afloop enkele recepten mee. De publieksexcursie Eten uit de natuur is van 11.00-13.00 uur. De excursie begint bij de bushalte aan de noordkant van NS-station Diemen (centrum). Kosten: vrijwillige bijdrage. Waterbestendig schoeisel is verstandig. Aanmelden bij natuurindiemen@gmail.com is gewenst.

Joris en de draak

In De Omval is het eeuwenoude verhaal van Joris en de draak te zien. De spannende voorstelling voor kinderen vanaf vijf jaar zit vol livemuziek, zang, interactie en humor. 14.00 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Dansmiddag

Vanaf 14.30 uur kan er weer gedanst worden in wijkcentrum het Noorderlicht. Meer informatie over de dansmiddag of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

dinsdag 21 april

Koersbal

Vanaf 13.30 uur kan iedereen meedoen aan koersbal in wijkcentrum het Noorderlicht. Nieuwe leden zijn welkom. Meer informatie of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

Film in De Omval

'Inherent Vice' speelt zich af aan het eind van de jaren zestig en volgt een aan lager wal geraakte detective die door zijn ex wordt ingezet om de ontvoering van haar steenrijke minnaar te verijdelen. Een film vol surfers, zwervers en hippies. Aanvang 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 23 april

Koffie en sjoelen

Vanaf 9.30 uur kan er koffie worden gedronken en gesjoeld bij Jopie en Rietje in wijkcentrum Het Noorderlicht. Meer informatie of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl

Film in De Omval

Selma is een waargebeurd verhaal over een strijd van de Afro-Amerikaanse bevolking om stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op en het explodeert wanneer de protestmars van de stad Selma eindigt met bruut geweld. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Kamercollege

Topsporter Mattho Mandersloot geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn met de titel: Dromen: wél doen. Een ode aan het onbereikbare idee en de bodemloze inzet. Aanvang 20.00 uur, entree € 12,-. Aanmelden via Oostwestwelzijn.com.

vrijdag 24 april

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Gym voor ouderen

Van 9.00 tot 10.00 uur meer bewegen voor ouderen in wijkcentrum Het Noorderlicht. Of doe vanaf 10.30 uur mee met stoelgymnastiek. Meer informatie of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

Hartengoud

Creatieve workshop hartengoud voor jong en oud in de lunchroom van Theater De Omval. Gratis inloopatelier op vrijdagmiddag onder begeleiding van Toeticolori waarin iedereen zijn of haar hartenwens kan vormgeven. Op 19 juni wordt er een groot kunstwerk van gemaakt dat te zien is in De Omval. 15.00-17.00 uur.

zaterdag 25 april

Natuurwerkdag

De ringslangen van het Diemerbos helpen? Doe dan mee met de natuurwerkdag van IVN-werkgroep Diemen en de boswachter van Staatsbosbeheer. Natuurvrijwilligers gaan om 10.00 uur aan de slag om drie broeihopen te maken waar de ringslangen van het Diemerbos hun eieren in kunnen leggen. Er kunnen 15 tot 20 vrijwilligers meedoen. Kinderen vanaf ca. 7 jaar kunnen meehelpen onder begeleiding van hun ouders. Aanmelden bij ivndiemen@gmail.com, meer informatie: www.ivndiemen.blogspot.com.

Global Dance Centre

De Amerikaanse choreograaf Dan Karaty opent Global Dance Centre Campus Diemen Zuid, de grootste urban dansschool van Nederland. De opening wordt muzikaal ondersteund met optredens van B-Brave, Aliyah Kolf, TP4Y en Ayden. De dansschool op de Campus is een vernieuwde locatie door een verhuizing uit Amsterdam. 10.30 tot 15.00 uur.

17 en 18 april

Bazaar

De Protestantse Gemeente Diemen houdt haar traditionele bazaar in kerkgebouw De Ontmoeting. Vrijdag: 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag: 10.00 tot 14.30 uur. Naast leuke spullen tegen een lage prijs is er ook een rad van avontuur en het enveloppenspel met mooie prijzen. Dit jaar is zelfs een fiets te winnen maar ook een VVV-bon van € 50,- en taarten en worsten. De toegang is gratis.

zaterdag 18 april

Cabaret in De Omval

'De opkomst van een terriër' is Ronald Sminks meest persoonlijke programma tot nu toe. De cabaretier vertelt op zijn eigen excentrieke manier over dat waar hij al jaren mee in gevecht is, zijn zelfvertrouwen. 20.30 uur. € 14,50.

maandag 20 april

High tea

Vanaf 14 uur is er een high tea in wijkcentrum het Noorderlicht. Men wordt verzocht wat lekkers mee te nemen, zodat de tafel gevuld is. Meer informatie over de high tea of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

Zumba

Iedere maandagavond wordt er Zumba gegeven in wijkcentrum het Noorderlicht. Meer informatie over de lessen of zelf een leuk idee voor een activiteit in Het Noorderlicht? Mail naar ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

zondag 26 april

Die schöne Muellerin

Wandelen langs het altijd inspirerende water is een constante in de liedcyclus 'Die schöne Müllerin' van Wilhelm Müller. Bariton Jeroen van Staveren en pianiste Jelena Popovic nemen u muzikaal mee op deze wandeling. De opbrengst van het concert komt ten goede aan de bouw van het Boeddhistisch Meditatiecentrum van de stichting Rigpa. Schuilkerk De Hoop, 20.00 uur, € 10,-. Kaartverkoop: muellerin2015@hotmail.com.

tot 30 april

Expositie

In De Diem zijn schilderijen te zien van Carolien Oedekerk. Abstracte en figuratieve kunst, een feest in kleur. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur.

Smashing '72 klopt Keistad: 3-2

Smashing Saturday: veel teams speelden thuis

Dames van Samshing '72 sterker in vijfsetter. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen Keistad gewonnen: 3-2. De setstanden waren 25-20, 19-25, 25-22, 25-27 en 15-10. De wedstrijd vond plaats tijdens Smashing Saturday. Veel teams van de volleybalvereniging speelden een thuisduel.

Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft na 21 duels 53 punten. De ploeg staat op de zesde plaats. Lijstaanvoerder is Gemini, dat na 21 duels 89 punten heeft. Smashing '72 speelt zaterdag de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. De ploeg gaat op bezoek bij Amstelveen. De wedstrijd in de Nieuwe Bankrashal in Amstelveen begint om 16.00 uur.

Smashing Staurday stond zaterdag in het teken van sport en muziek. Onder de teams die zaterdagmiddag en zaterdagavond een thuisduel in Sporthal Diemen afwerkten, waren het eerste, tweede en derde damesteam en het eerste en tweede herenteam. Smashing '72 houdt elk seizoen een Smashing Saturday. Tijdens dit evenement ontmoeten veel leden elkaar. Dit is goed voor de contacten binnen de vereniging.

Jonge leden van Smashing '72 deden mee aan een wedstrijd: zij mochten inspeelshirts voor de spelers van het eerste damesteam ontwerpen. De winnaars van de wedstrijd mochten samen met de speelsters van het eerste team warmlopen voor de wedstrijd tegen Keistad.

's Avonds waren er optredens. De Diemense band Vrouw Die Drinkt en een dj wisten de luisteraars aan zich te binden.

SV Diemen wint uitwedstrijd tegen NFC: 3-4

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen NFC gewonnen: 3-4. Bij rust leidden de bezoekers met 0-1.

De doelpunten van SV Diemen kwamen op naam van Dennis van Bree (2x), Rémon van Asselt en Mark Stobbelaar. SV Diemen heeft een punt achterstand op koploper SV Ouderkerk. Die ploeg won met 0-8 bij CTO 70. SV Diemen speelt zondag thuis tegen Swift, aanvang 14.30 uur.

SV Diemen kwam op voorsprong via een vrije trap van Van Asselt. Kort na rust maakte NFC gelijk. De bezoekers liepen daarna uit naar een 1-4 voorsprong. Nadat trainer Marc Stuut een aantal spelers naar de kant had gehaald om reserves te belonen voor hun goede werk op de trainingen kwam NFC terug tot 3-4.

Stuut: "Wij hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt, maar wij zijn er toch in geslaagd om de wedstrijd over de streep te trekken. Zondag moeten wij winnen van Swift en een week later wacht de uitwedstrijd tegen SV Ouderkerk."

Heren De Meeuwen winnen afgetekend: 11-3

DIEMEN - De heren van De Meeuwen hebben thuis gewonnen van De Vaart: 11-3. Het eerste damesteam verloor voor eigen publiek met 1-2 van UZSC.

De heren van De Meeuwen waren veel sterker dan De Vaart. Halverwege leidde de ploeg uit Diemen al met 5-1. De trainer van De Meeuwen zette in de tweede en vierde periode maar liefst vijf nieuwe spelers in. De Meeuwen speelt zaterdag de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De ploeg speelt in Sportcentrum wethouder F.B. Duran tegen AZ & PC. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Het eerste damesteam verloor van een opponent die verdedigend speelde. De Meeuwen kwam nog wel op voorsprong, maar moest toezien hoe UZSC eerst langszij kwam en later de punten veilig stelde. Het tweede damesteam van De Meeuwen boekte de eerste overwinning van dit seizoen. De ploeg won de thuiswedstrijd tegen Zwemvereniging Utrecht met 4-2.

Mini's SV Diemen winnen toernooi van De Meer

De selectie van SV Diemen.

DIEMEN - De mini's van SV Diemen hebben het Paastoernooi van De Meer gewonnen.

Trainers Marcel de Ridder en Tim de Jong zijn dan ook ontzettend trots op de jonge spelers van SV Diemen. In de finale won SV Diemen met 1-0 van AFC IJburg. De spelers van SV Diemen: Joäo Anzola, Barkin Tezcan, Roman Drielinger, Keano Geers, Meinard Wendelaar, Sem Geldorp, Max Bermond, Walid Anaflous, Boray Bokalp, Ryan Kesbergen, Melle Koopmans, Eljahro Philipsen, Ty Tosch, Jesse van Dijken, Jaïque Chen, Damian Scherpenisse, Nathan Velder en Arda Tan.

SV Zeeburg pakt winst

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Zaanstreek gewonnen: 41-19.

De handbalsters uit Diemen begonnen niet sterk, maar na het eerste doelpunt van Zaanstreek veranderde de instelling. SV Zeeburg leidde bij rust met 25-8. Na de hervatting zakte SV Zeeburg in en kreeg de ploeg te maken met veel tijdstraffen. Ook werden er veel kansen gemist. De zege van SV Zeeburg kwam echter niet in gevaar: 41-19.

De ploeg van De Meeuwen.

Wedstrijdzwemmers De Meeuwen promoveren

DIEMEN - De wedstrijdzwemploeg van De Meeuwen is gepromoveerd naar de hoogste regionale klasse.

De grote ploeg van De Meeuwen sloot in eigen bad het spannende competitieseizoen af. Even leek het erop dat De Meeuwen de eerste plaats zou behalen. Maar door afwezigheid van een aantal cruciale zwemmers door ziekte en blessures liep de Diemense ploeg net een aantal punten mis, waardoor de tweede plaats het hoogst haalbare bleek. Dit had echter geen gevolgen voor de missie die hoofdtrainer Rémon Hofstee had uitgestippeld voor zijn zwemploeg: promotie naar de 1e klasse.

Klassieke Renaults op bezoek

Zondag 19 april in Weesp

Allerlei fraaie klassiekers zijn zondag te bewonderen in Weesp.

Liefhebbers van klassieke Renaults opgelet. De 'Club d'Anciennes Renault des Pays-Bas', de Nederlandse vereniging van klassieke automobielen van Renault, is zondag 19 april te gast bij de Weesper Renaultdealer Arend Auto aan de Hogeweyselaan 201.

Tussen 10.30 en 13.00 uur maakt een groot aantal eigenaren vanuit geheel Nederland met hun fraaie klassieke Renaults hun opwachting. Deze met liefde gerestaureerde voitures zijn volop te bewonderen voor alle belangstellenden. Naast de Renault-types R4, R8, R16, die velen zich nog zullen herinneren, zijn er ook nóg oudere modellen aanwezig, zoals de Juvaquatre, de Dauphine en de 4cv. Mogelijk zijn er ook nog enkele vooroorlogse modellen present. De eigenaren zullen zeker tekst en uitleg willen geven over hun hobbyauto. Ook is er een mobiele crêperie aanwezig.

Rondrit
De automobielen zullen aan het begin van de middag vertrekken voor een mooie tourrit over de fraaie wegen en weggetjes in de nabije omgeving van Weesp. Tevens wordt er halverwege de rit nog een bezoek gebracht aan het Muiderslot, om uiteindelijk aan het eind van de middag (zo rond 16.00 à 16.30 uur) terug te keren bij Arend in Weesp. De dag wordt afgesloten met een verfrissend drankje (natuurlijk alcoholvrij, omdat het hier een autovereniging betreft) en een eenvoudig hapje. Kijk voor een voorproefje op www.renaultklassiek.nl.

Spectaculaire Renault Sport op AutoRAI

Watertanden bij de Renault-stand op de AutoRAI.

Renaults passie voor autosport krijgt op de AutoRAI een extra boost. Het Franse merk haalt namelijk zijn jongste racecreatie naar Amsterdam: de spectaculaire Renault Sport R.S. 01 met 367 kW (500 pk) vermogen en een topsnelheid van 300 km/uur. Samen met de andere showprimeur, de Renault Clio R.S. 220 EDC Trophy, krijgt de stand een sterke sportieve signatuur.
De Renault Sport R.S. 01 is speciaal ontwikkeld voor de raceklasse Renault Sport Trophy. De raceauto valt op door een spectaculaire en ook aerodynamisch uitgekiende vormgeving. Het ontwerp is tot stand gekomen onder leiding van de Nederlander Laurens van den Acker. De voorbumper en de grote achtervleugel zorgen voor veel neerwaartse druk, zodat grip bij hoge snelheden maximaal is. Op topsnelheid bedraagt de downforce maar liefst 1,7 ton.

De Renault Sport Trophy biedt plaats aan twintig zogenoemde Pro-Amteams, bestaande uit een professionele coureur en een amateur. De winnaar van de Pro-categorie krijgt een uitnodiging om mee te doen aan een speciaal trainingsprogramma, om daarna mee te rijden in het Japanse Super GT-kampioenschap.

Nieuwe Peugeot 208 is onderweg

De nieuwe 208 staat vanaf juni bij de dealer.

De nieuwe PEUGEOT 208 staat vanaf juni bij de dealer. De prijzen beginnen bij € 13.990,-

Het instapmodel is de Access 3-deurs met 1.0 PureTech-motor. De topmodellen zijn de Blue Lease-versies met 1.6 BlueHDi 100 onder de fraai gevormde motorkap, in prijs oplopend tot 9.560,- voor de Executive.

De 208 Active is standaard uitgerust met led-dagrijverlichting en -accentverlichting die voorheen was voorbehouden aan de Allure. Hierdoor heeft de Active een veel rijkere uitstraling gekregen. De 208 Allure krijgt standaard elektrisch inklapbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare achterportierruiten en mistlampen met statische bochtverlichting mee.
De introductie van de nieuwe 208 wordt kracht bijgezet met een rijk uitgeruste Première-versie. Deze is er vanaf € 21.790,- en met een introductieklantvoordeel van € 1.330,-.

Kia Picanto nog sportiever op de AutoRAI 2015

Kia introduceert op de AutoRAI 2015 de SportsLine, een nieuwe topuitvoering van de Picanto. Met sportieve accessoires zoals 15" lichtmetalen velgen, sideskirts en speciale bumpers in carrosseriekleur, maar ook privacyglas, een verwarmbaar stuu, en elektrisch inklapbare buitenspiegels met led-richtingaanwijzers. De Picanto SportsLine wordt aangedreven door de bekende 1.2 CVVT-motor van 63 kW (85 pk) en kost € 14.395,-, terwijl de vijfdeursversie leverbaar is vanaf € 14.795,-.

Stoere Opel Adam Rocks S

Allesbehalve schattig en zeker niet ingetogen – dat is de gloednieuwe Opel Adam Rocks S. Die beleeft zijn wereldpremière op de AutoRAI 2015, van 17 tot en met 26 april in Amsterdam. Met zijn stoere, gespierde uiterlijk, stoffen Swing Top-dak en krachtige 1,4-liter Turbo-motor, is de 3,75 meter lange Adam Rocks S de droomauto voor wie een sportief rijgedrag wil combineren met avontuurlijke looks, het vrije gevoel van open rijden en uitgesproken design. De krachtige 1.4 Turbo-motor van 110 kW/150 pk met Start/Stop-technologie neemt genoegen met slechts 5,9 liter benzine per 100 kilometer in de gecombineerde cyclus en stoot 139 g/km CO2 uit.

19 / 20

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.

Mijn stahl type C 20 Lier heeft een storing, wie kan dat fiksen? 020-6991731
Stammerdijk