DiemerNieuws

21 september 2017

DiemerNieuws 21 september 2017


Plan A. Krijtsstraat lastig dilemma

DIEMEN Kiest de Diemense gemeenteraad voor realisatie van veel nieuwe woningen of voor de belangen van - vooral - directomwonenden? De raadsleden staan voor een lastig dilemma bij de beslissing over de geplande nieuwbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg.

Dat bleek vorige week donderdagavond toen in een bomvolle raadszaal werd vergaderd over de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van een flatgebouw van elf etages. Er was zo veel belangstelling van publiek dat de extra aangesleepte stoelen nog niet voldoende waren. En dat publiek, opgeroepen door het Comité Hoogbouw Nee om als 'stille kracht' te komen om de bezwaren van de acht insprekers tegen het plan te ondersteunen, was verre van stil. Met luid applaus, gejoel en opmerkingen lieten zij hun goed- of afkeuring duidelijk horen.

'Beter geen plan dan dit plan', klonk het onder meer. En dat is eigenlijk de kern van het dilemma voor de raadsleden. Verlenen ze de verklaring van geen bedenkingen, dan kan het college van B en W doorgaan met het afgeven van een omgevingsvergunning voor de bouw van het hoge flatgebouw, dat een landmark moet worden bij de entree van Diemen. Doen ze dat niet, dan is het hele plan van de baan en moet er een nieuw plan komen. Want nu staat er, nog steeds, het halfgesloopte pand, ook een doorn in het oog.

5

Nuonweg mag weer open

DIEMEN De Nuonweg, het stukje Overdiemerweg over het Nuonterrein, mag toch weer open. Dat vindt het college van B en W en de gemeenteraad is nu gevraagd om zich achter dit standpunt te scharen.

Het stukje weg ligt op Diemens grondgebied. Het was vier jaar open geweest toen het in 2014 weer werd afgesloten op het moment dat de Uylanderbrug in gebruik werd genomen. Dat leidde tot een storm van protest en de gemeente Amsterdam vroeg Diemen de weg weer open te stellen. Permanente openstelling vereist een verandering van het bestemmingsplan. Daarvoor werd een lange lijst aan vragen geformuleerd door Diemen, waarvoor eerst onderzoek moest worden gedaan naar onder meer verkeerstechnische zaken.

Amsterdam deed dat en nu alle resultaten er zijn, verzet het Diemense college zich niet langer tegen openstelling, zo schrijft het Diemense college van B en W in een brief aan het Amsterdamse college.

11

Scouting start bouw blokhut

DIEMEN Het begin is er: de eerste laag van de blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos is gebouwd. Zaterdag is de bouwploeg begonnen.

De blokhut is gemaakt in Letland en als een soort bouwpakket naar Nederland gekomen. "Heel moeilijk is het niet, maar zwaar is het wel met die boomstammen en de eerste laag is cruciaal. Die moet helemaal goed passend zijn zodat de volgende lagen ook passen", vertelt Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen die de bouw aanstuurt. Wanneer het hele gebouw er staat, hangt af van de beschikbaarheid van mensen en ook van materiaal, bijvoorbeeld een speciale machine om de boomstammen op hun plek te tillen. De planning is eind van het jaar.

Eerste paal geslagen voor De Kersenboom

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Met een historische heistelling is vorige week symbolisch de eerste paal geslagen voor het nieuwe gebouw van brede school De Kersenboom in Plantage De Sniep. Schooldirecteur Caroline Naumovski en wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs deden dat samen met leerlingen. Volgend schooljaar gaat het nieuwe gebouw open.

Dierenverhuizing

De Boerderij op IJburg verhuist eind deze maand naar Diemen. 'Nu hoeven de dieren nooit meer weg.'

3

Winkeliers Diemen-Noord helpen zieke Alexander

De winkeliers van het Gruttoplein.

DIEMEN De winkeliers van het Gruttoplein in Diemen-Noord houden een inzamelingsactie voor Alexander Karbet.

Alexander is bijna twee jaar oud en is ongeneeslijk ziek. Hij heeft een zeldzame stofwisselingsziekte waar geen medicijnen voor zijn. Tot het einde van het jaar worden er speciale, wisselende acties gehouden waarmee de betrokken winkeliers geld inzamelen voor Alexander. Iedere winkelier heeft ook een potje in de winkel staan voor donaties. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek naar deze ziekte.

Lege batterijen

DIEMEN Het is belangrijk om lege batterijen in te leveren zodat ze gerecycled kunnen worden. Zaterdag kunnen Diemenaren zich laten informeren in winkelcentrum Diemerplein.

Het team van Stibat, een non-profitorganisatie die de inzameling en recycling van lege batterijen faciliteert, staat dan tussen 11.00 en 17.00 uur naast de Albert Heijn. Zij geven informatie over de batterijenrecycling, over Stibat zelf en natuurlijk waar alle inleverpunten in de buurt zijn. Iedereen die langskomt, krijgt een handige Batterij Bewaarbox om lege batterijen thuis te verzamelen.

Met de grondstoffen uit batterijen worden nieuwe producten gemaakt zoals een kaasschaaf, fiets of pan.

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, kans op mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er wolkenvelden en in de nacht kan mist ontstaan. Er is een kleine kans op een bui. Vooral in de middag kan de zon af en toe schijnen. In het weekeinde houdt het rustige herfstweer aan. In de nacht en vroege ochtend bestaat kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De nachtelijke minima liggen rond 8 graden. In de middag is het aangenaam bij een maximum van circa 20 graden. Er waait een zwakke tot matige wind tussen zuidoost en oost.

Trend na het weekeinde

Het rustige herfstweer met een zwakke tot matige oostenwind duurt voort. Zwakke fronten vanuit het zuidwesten doen soms de kans op een lokaal buitje iets stijgen, maar overwegend is het droog met kans op mist en zonnige perioden. De maxima liggen rond 19 à 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22.02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt erop dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

Zweeds vliegtuig landt op Ouddiemerlaan

In de rubriek 'Zomer in Amsterdam' gaf een lezer in het Algemeen Handelsblad van 8 augustus 1937 een tip voor het doorbrengen van de zomeravond. Jawel, langs de Middenweg naar Diemen en bij de Ouddiemerlaan linksaf en dan via het Merwedekanaal terug. Uiteraard niet met een vervoermiddel, maar met de benenwagen. Met deze tip moest je het in 1937 doen om de lange tv- en internetloze zomeravonden door te brengen. Een paar maanden later, in december 1937, kwam De Leeuwarder Courant (!) met zeer opvallend nieuws over de Ouddiemerlaan in Diemen. Daar was, aldus de krant, op een terrein vlak bij de Joodse begraafplaats de dag ervoor een Zweeds sportvliegtuigje geland. De piloot was kort tevoren van Schiphol opgestegen om naar Zweden terug te keren. Omdat het nogal mistte, kon de vlieger zich niet goed oriënteren en besloot een landing te maken. Op de grond in Diemen vroeg hij doodgemoedereerd een paar verbaasde arbeiders die aan de ringspoorbaan werkten hoe hij moest vliegen om over het IJsselmeer te komen. De vlieger was op zijn beurt verbaasd dat hij vlak bij het IJsselmeer was en vertrok na een korte groet aan de arbeiders.

'De dieren hoeven nu gelukkig nooit meer weg'

Grote dierenverhuizing Boerderij op IJburg

De Boerderij op IJburg verhuist naar de Overdiemerweg in Diemen. Zita Pels van de Boerderij stelde zich vorige week voor in de gemeenteraad.

Zita Pels eerder dit jaar op de nieuwe locatie van de Boerderij op IJburg aan de Overdiemerweg.

DIEMEN De Boerderij op IJburg houdt zijn naam, maar vanaf eind deze maand is toch echt Diemen de gemeente waar de boerderij officieel gevestigd zal zijn. En hoewel het slikken is om IJburg te verlaten: dit is wél een prachtstek.

"De liefde voor deze plek aan de Overdiemerweg is gegroeid", vertelde Zita Pels van de Boerderij vorige week aan de gemeenteraad. "Amsterdam wilde ons niet meer en we zijn heel blij dat Diemen ons deze plek heeft gegeven." En er is een soort bonus: "Ik zal blij zijn als het allemaal achter de rug is en dat ik kan constateren dat de dieren nooit meer weg hoeven."

De Boerderij is een kinderboerderij waar dieren altijd vrij zijn om naar binnen of buiten te gaan. "Daarnaast kan er ook pony worden gereden en we hebben een speciaal programma voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen om op paardrijden te gaan, ook Diemense kinderen." De Boerderij is ook een zorgboerderij met verschillende vormen van dagbesteding en een speciaal programma voor kinderen met autisme.
De afgelopen vijf maanden waren hectisch, vooral wat betreft het regelwerk. Gelukkig kwam er subsidie om het terrein aan de Overdiemerweg (naast Paviljoen Puur en Fort Diemerdam) door professionele bedrijven gereed te laten maken zodat de dieren (dertien pony's, vier varkens, drie schapen, twee geiten, twee poezen, drie konijnen, vijf cavia's en twee honden) en bezoekers er met een gerust hart kunnen verblijven. Maar het echte verhuiswerk de komende twee weekends komt neer op het legertje vaste vrijwilligers, kinderen en anderen die de handen uit de mouwen willen steken. "Het eerste weekend breken we de schuur af en op de nieuwe plek weer op en we willen dan ook de pony's verhuizen. Het weekend daarop gaan we alle speeltoestellen en de kleindieren verhuizen." Het is een grote operatie en alle hulp is welkom. "Er is voor iedereen wel wat te doen. We hebben spierballen nodig, mensen om schoon te maken en mensen voor de catering. We zouden vooral blij zijn met mensen die het niet vervelend vinden om een schroevendraaier te gebruiken. Rollend materieel? Als iemand een stevige wagen heeft of een goede aanhanger, dan houden we ons zeker aanbevolen."

'Verhuizen van de pony's wordt een bonte optocht met kinderen'

De gemeente Amsterdam betaalt de verhuizing, maar de Boerderij heeft nog ongeveer 190.000 euro nodig om alle plannen te realiseren. Zita: "We willen dat het terrein volledig toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. En we hebben de wens dat er voor de kinderen van de Stichting Omega (dagcentrum voor meervoudig gehandicapte kinderen-red.) waar we mee samenwerken een ligdouche komt. Inmiddels hebben we met crowdfunding vijfduizend euro opgehaald en we houden er in november nog één. Ook supermarkt Deen heeft geld gegeven en heeft toegezegd zich nog een keer voor ons in te zetten."

Opgeven als vrijwilliger of sponsor: pony@boerderijopijburg.nl.

Solide begroting

DIEMEN De begroting voor 2018 die het college van B en W aan de gemeenteraad presenteert is volgens wethouder van Financiën Lex Scholten een solide begroting.

Na een periode van bezuinigingen en efficiencymaatregelen hebben nu de groei van Diemen en de aantrekkende economie een positieve invloed op de financiële positie. Het college van B en W wil vasthouden aan de zorg voor schone en groene straten en pleinen, goed sociaal beleid en een veilige omgeving. Zo wordt er opnieuw geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld extra BOA's en fraudeaanpak.

In 2018 wil het college extra geld vrijmaken voor de bijzondere bijstand, het jeugdsport- en cultuurfonds, financiering van dierenhulp voor mensen met een minimuminkomen en de aanpak 'Vroeg erop af', waarmee wordt voorkomen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen.

Daarnaast is er nog ruimte voor lastenverlichting. "De rioolbelasting is al vijf jaar constant en de afvalstoffenheffing gaat voor het vijfde jaar op rij omlaag", aldus Scholten. "De ozb volgt de inflatie en de hondenbelasting is afgeschaft."

Scholten heeft er vertrouwen in dat ook op de langere termijn dit beleid is vol te houden. Wel verwacht hij dat door de groei van Diemen (35.000 inwoners in 2020) de behoefte aan nieuwe voorzieningen zoals sportaccommodaties en scholen zal toenemen. "Daar zijn grote investeringen mee gemoeid. We moeten de komende jaren inhoudelijke keuzes maken."

Week tegen pesten

DIEMEN Het is de week tegen het pesten, met als thema 'Online pesten, pak 't aan'. Ook in Diemen werd er aandacht aan besteed.

Op De Ark en De Octopus volgden leerlingen de workshop #feelfineonline. Jolanda Broex, die de workshops gaf, is enthousiast. "De kinderen deden heel goed mee en er is echt '#feelfineonline bewustzijn'gecreëerd." De leerlingen bespraken wat ze online doen, en leuk of niet leuk vinden. In video's werd getoond hoe onlinegedrag in het echt overkomt. "Dat leverde gelach op maar daarna volgde een goed gesprek. Met de klas zijn afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de kinderen zich online veilig voelen."

Partij van de Ouderen: bredere brug op plek Diemerbrug

Voetgangers en fietsers wachten voor de Diemerbrug. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Peter Prins, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, pleit voor het vervangen van de Diemerbrug door een nieuwe, bredere brug.

Prins woont in de Anne Frankwijk in Diemen-Zuid en maakt dagelijks gebruik van de Diemerbrug. "Door de oplevering van de woningen in nieuwbouwwijk Holland Park wordt er steeds intensiever gebruikgemaakt van de Diemerbrug. Dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen."

Prins heeft geconstateerd dat de brug het autoverkeer nog wel aankan. Maar dit is niet altijd het geval voor voetgangers en fietsers. Als de brug omhoog gaat om boten en schepen door te laten vormen zich flinke rijen met fietsers en voetgangers aan weerszijden van de brug. Het is voor sommigen moeilijk om een goede plek in de rij te vinden.

De brug gaat met name in de zomermaanden dikwijls open. "Ik begrijp dat de brug opengaat als er een vrachtschip aankomt. Daar zijn regels voor. Maar soms zie ik dat de brug omhoog gaat voor slechts een pleziervaartuig. Het overige verkeer moet dan wachten. Het lijkt mij beter om te wachten totdat er meerdere bootjes liggen."

Fiets- en voetgangersbrug

Prins hoopt overigens dat zijn idee om een fiets- en voetgangersbrug langs het spoorviaduct over de Weespertrekvaart aan te leggen wordt uitgevoerd. "Die brug zou dan beginnen op de punt van De Sniep en eindigen bij begraafplaats Rustoord. Ik denk dat die brug een uitkomst zou zijn voor bewoners van (de noordkant van) Plantage De Sniep. Zij zijn dan sneller in Diemen-Zuid en kunnen ook station Diemen-Zuid makkelijker bereiken. Bovendien ontstaat er dan een nieuw ommetje voor wandelaars."

Krijtsstraat

Vervolg van voorpagina.

De huidige eigenaar van het pand, AM, tot sloop dwingen is heel moeilijk. "We hebben weinig wettelijke mogelijkheden", vertelde verantwoordelijk wethouder Lex Scholten. "Maar we gaan nu gebruikmaken van het middel 'welstandsexces'." In gewone taal: 'het ziet er niet uit'.

Onder de acht insprekers en het publiek leek niemand het hoge flatgebouw wel een goed idee te vinden. Er zijn veel bezwaren in de vorm van zienswijzen en e-mails ingediend, ook door mensen die niet in de buurt wonen. Maar diverse raadsleden wezen op het dilemma dat er in Diemen nu eenmaal enorme behoefte is aan - betaalbare - woningen en dat dit weer een welkome aanvulling zou zijn op de woningvoorraad. Tenminste, als de huur van de appartementen in het gebouw niet te hoog zou worden, want de nood is vooral hoog onder starters en in het middensegment.

De raadsleden hebben nog een week om na te denken: op 28 september moet er een besluit worden genomen.

D66 stelt kandidatenlijst verkiezingen gemeenteraad vast

DIEMEN De leden van de afdeling Diemen D66 hebben door middel van een digitale stemprocedure de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 vastgesteld.

Wethouder Jeroen Klaasse was al voor de zomervakantie verkozen als lijsttrekker van D66. Op nummer twee staat Kai de Haan. Hij is nu voorzitter van de D66-fractie in de gemeenteraad.

Raadsleden Herman Berkhout en Jeannette Pietersen staan op de plaatsen 3 en 5 van de kandidatenlijst. Francus Simonetti, op dit moment fractieopvolger van D66 in de gemeenteraad, staat op de vierde plek. Voormalig lid van de jongerenraad Rick Poelwijk staat op plaats 6. Op de overige verkiesbare plaatsen staan René Caspers, Jeroen Akkersdijk en Alfred Thomasz.

De nieuwe voorzitter van het bestuur van D66 Diemen, Mieke Lammertink: "Ik ben erg trots dat we zo veel goede kandidaten hebben kunnen vinden en heb veel vertrouwen dat we ook de volgende raadsperiode Diemen op een sterke manier kunnen vertegenwoordigen in de gemeenteraad."

Conny Ruigrok van der Werve


Receptioniste golfbaan, 45 jaar, altijd in Diemen gewoond

In het dagelijks leven...
"Ik doe mijn werk op de golfbaan met veel plezier en ik doe daar ook de ledenadministratie. Als ik thuis ben dan lees ik en kijk tv en mijn zoon Mats en ik doen spelletjes zoals Squla."

Bij het Diemer Festijn troffen we je vooraan in de feesttent bij de bingo, zo'n fan van het spel?
"Dit was de eerste keer en zoon Mats liep meteen naar de eerste tafel."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Donderdagskinderen' van Nicci French."

Welke poster hing er boven je bed?
"Danny de Munk."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het winkelcentrum waar ik dagelijks kom, niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor kleding bij Ja Leuk of voor een hapje bij Drusius of een drankje bij Cheers."

Herfst of lente?
"Beide prettig. Lente omdat je dan naar het mooie weer gaat en de herfst omdat de kaarsjes weer op tafel kunnen."

Dagje vrij, wat doe je?
"Meestal ga ik winkelen of gezellig lunchen met vriendin/tante."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik een pietje precies ben."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Het hele huis van onder tot boven verbouwen en op vakantie naar Disneyworld gaan."

Wat gaat goed in Diemen?
"Er komt steeds meer keuze aan horeca en winkels."

En wat niet?
"De nachtelijke af- en aanvoer van vrachtauto's om het winkelcentrum te bevoorraden."

Als je de burgemeester was...
"Dan zou ik verkeersdrempels maken bij het zebrapad bij de Sint-Petrusschool en het gemeentehuis."

AH organiseert swingende buurtlunch

DIEMEN Buurtbewoners kunnen volgende week dinsdag aanschuiven bij een buurtlunch, georganiseerd door Albert Heijn Diemen in winkelcentrum Diemerplein.

Supermarktmanager Peter van Spelden: "Onze winkel is voor veel buurtbewoners een plek om elkaar te ontmoeten. Veel klanten komen dagelijks in de winkel en zijn een bekend gezicht voor supermarktmedewerkers. Voor de buurtlunch nodigen we iedereen uit om op dinsdag 26 september te genieten van een lekkere lunch, geserveerd door mijn medewerkers. Een mooi moment om mensen uit de buurt te leren kennen en met elkaar in gesprek te gaan." Het Danspaleis verzorgt de muziek; plaatjes aanvragen kan, dansen ook.

Aanmelden kan tot en met maandag bij de informatiebalie in de winkel.

Speelplaats krijgt naam Malala

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tijdens het buurtfeest ter ere van het 30-jarig bestaan van de Anne Frankwijk zaterdag onthulde burgemeester Erik Boog het bordje met de naam van de nieuwe speelplaats: Malala Yousafzai. Nobelprijswinnaar Malala zet zich in voor onderwijs voor kinderen. Iedereen mocht op het feest stemmen over de inrichting van de speelplaats, de stemmen van kinderen tellen dubbel.

9 / 16

'Nederlands is een moeilijke taal om te leren, wij zijn blij dat Mark ons helpt'

Taalcoach Mark helpt Lama en Firas met het leren van Nederlands

Taalcoaches van Vluchtelingenwerk Diemen helpen statushouders in Diemen met het leren van onze taal. Mark is de taalcoach van Lama en Firas.

Mark, Firas en Lama (vlnr). Via koetjes en kalfjes wordt het Nederlands geoefend.

DIEMEN Maandagavond. Mark Lardinoye is, zoals iedere week, op bezoek bij Lama Swid en Firas Abdo. De thee staat klaar met een bord vol dadelkoekjes erbij. Het gesprek gaat over van alles, over 'koetjes en kalfjes', zegt Mark. Dat moet hij uitleggen. Mark is dan ook niet alleen maar voor de gezelligheid op bezoek. Hij is taalcoach voor Vluchtelingenwerk Diemen en helpt Lama en Firas bij het leren van Nederlands.

Dat lukt goed: Lama en Firas vertellen hun verhaal in het Nederlands, maar heel af en toe wijken ze uit naar het Engels als ze een woord echt niet weten. Mark herhaalt dat dan in het Nederlands.

Lama (31) en Firas (37) komen uit Syrië en wonen met hun zoontje Karam van 4 jaar nu bijna twee jaar in Diemen. Firas ontvluchtte de oorlog in zijn land en kwam na omzwervingen drie jaar geleden naar Nederland. Een land dat hij alleen kende van foto's en verhalen van zijn oom, die hier al woonde. "Het leek me een heel goed land om te wonen en dat is ook zo. Ik ben overal geweest, in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, maar Diemen is het allermooist, echt mijn stad. Het is hier rustig en veilig." Zijn echtgenote Lama volgde Firas twee jaar geleden met Karam, toen hij een woning had gekregen in Diemen. Karam gaat naar groep 1 op de basisschool vlak bij hun huis. Beiden zijn hard aan het werk om hun inburgeringscursussen te voltooien. Firas verwacht in oktober de laatste examens te doen. "Dan heb ik er twee jaar over gedaan, terwijl je er drie jaar over mag doen", vertelt hij trots. Ook Lama is al heel ver, zij is naar verwachting in het voorjaar klaar. Het goed leren van de Nederlandse taal vinden zij het allerbelangrijkst. "Maar Nederlands leren is heel moeilijk, dat kost tijd", zegt Lama.

'Ik werd taalcoach omdat ik iets wilde doen voor vluchtelingen'

Mark (44), architect van beroep, helpt Lama en Firas als taalcoach. "Waarom ik taalcoach ben geworden? Het is niet omdat ik me verveelde, ik heb een drukke baan en veel hobby's. Maar ik wilde iets doen. Ik merkte dat mensen die naar Nederland vluchten vaak niet fatsoenlijk geholpen worden om hier een nieuw bestaan op te bouwen, om aan het werk te komen en volledig mee te draaien in de maatschappij. Dus heb ik Vluchtelingenwerk gebeld en me aangemeld als taalcoach. Zo ben ik gekoppeld aan Lama en Firas. Ik denk omdat Lama en ik een interesse delen voor toneel en muziek, denk je niet?" "Ik houd heel erg veel van toneel", beaamt Lama. "Ik ga ook regelmatig met de stadspas naar het theater. Daar leer ik ook weer Nederlands. Ik merk iedere keer dat ik de voorstellingen weer wat beter begrijp." "En ik speelde in Syrië gitaar", vult Firas aan. Een goede match dus.

De gesprekken met Mark gaan over van alles, die koetjes en kalfjes dus. "We zijn heel blij dat Mark ons helpt. Hij is erg aardig en we leren een hoop. Soms vraag ik Mark ook om hulp bij mijn huiswerk voor de inburgeringscursus", zegt Lama. "Die vragen zijn soms heel moeilijk", vult Mark aan. "Lama en Firas stellen weinig praktische vragen. Zij hebben best veel mensen om zich heen aan wie ze die kunnen stellen." "We hebben veel contact met onze buurvrouwen en ik praat zo veel mogelijk met iedereen: op de school van Karam met andere ouders en de caissières in de supermarkt", beaamt Lama. "En als ik iets verkeerd zeg, ben ik blij als mensen me verbeteren, zo leer ik het."

In principe kan iedereen taalcoach worden

In principe zou iedereen taalcoach kunnen worden. Vluchtelingenwerk Diemen hoopt dat meer mensen zich aanmelden. "Iedere coach doet het ook op zijn eigen manier", vertelt Mark. "Wij praten een hele avond, anderen geven echt les of gaan mee boodschappen doen bijvoorbeeld." Lama leert de taal ook via kinderprogramma's van Karam en zij leest iedere week het DiemerNieuws. "Ik kijk vooral in de agenda voor activiteiten voor Karam. We zijn naar de kermis geweest tijdens het Diemer Festijn. We hebben een suikerspin gegeten, heerlijk!"

Firas werkt als stagiair bij Saf Souf en als alle examens voor de inburgering gedaan zijn, krijgt hij een contract. "Ik denk dat je als je een baan hebt, de taal nog beter leert. Ik praat met iedereen in de winkel." Voor de toekomst zijn de plannen ambitieus: "Ik wil eigenaar worden van een supermarkt zoals Albert Heijn."

Mark komt nu ongeveer driekwartjaar bij Lama en Firas. "Ik hoop dat Mark nog heel lang komt", zegt Lama. Het contact zal hoe dan ook blijven, als het aan Mark ligt. "Je bouwt een band op. Het plan is om ook nog eens af te spreken met zijn allen, ook met mijn vrouw en kinderen erbij."

Vluchtelingenwerk begeleidt in Diemen 112 statushouders, mensen met een een geldig verblijfsdocument. De negen uur per week van het inburgeringsprogramma is voor de meeste onvoldoende om de taal goed te leren. Ongeveer 35 vrijwillige taalcoaches ondersteunen de mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Er zijn ook taallesgroepen en een taalcafé in Huis van de Buurt het Kruidvat.

'Opvoeden is leuk, maar vaak ook een kunst'

Henny van Emmerik en Elliëtte Kreek kijken vooruit naar de Week van de Opvoeding in Diemen. Foto: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN "Wat wij proberen uit te stralen is dat opvoeden leuk is, maar soms ook lastig kan zijn", zegt Henny van Emmerik, verpleegkundige Jeugd en pedagogisch adviseur bij de GGD. Ze is de organisator de Week van de Opvoeding, met activiteiten voor ouders van kinderen van 0 tot 13 jaar.

De activiteiten worden begeleid door de ouder- en kindercoaches waarmee de GGD in Diemen werkt en een aantal zelfstandige professionals, onder wie Elliëtte Kreek van Bijzonder Kindercoaching. Zij ondersteunt Henny van Emmerik bij de organisatie van de Week van de Opvoeding in Diemen en geeft zelf twee workshops samen met Krista Simons. "Wij hopen de ouders die aan onze workshops deelnemen te inspireren zodat ze de verborgen talenten van hun kinderen kunnen ontdekken en doen laten groeien. Ik ga ervan uit dat ieder kind een talent heeft, maar het is niet altijd makkelijk om dat talent te ontdekken."

Elliëtte vindt het een voordeel dat er veel activiteiten in Diemen worden georganiseerd en dat er veel professionals aan meedoen. "Wat Henny zegt is juist. Opvoeden is leuk, maar vaak ook een kunst. Wij hopen de ouders die deelnemen aan die activiteiten een richting te geven."

Het programma in Diemen:

Maandag 2 oktober
10.00 tot 11.30 uur in het Ouder- en Kindcentrum in de Torenkamer van De Brede HOED. Anne Marie de Jong, Jurna Clarenda en Henny van Emmerik houden een spelinloop voor ouders met kinderen van 0-4 jaar. Het thema is 'Spelen is leren'.
15.00 tot 16.00 uur in De Kersenboom. Elliëtte Kreek en Krista Simons geven een combi-miniworkshop over talentontwikkeling voor ouders (van) en kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het thema is: 'Wie ben ik en hoe ontdekt je de talenten van kinderen'.
19.30 tot 20.45 uur in De Ark. Rosemarijn Klarenberg en Marjorie Lucas geven een workshop voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Het thema is 'Buiten de lijntjes, kinderen en stressvolle situaties. Wat kunnen ouders doen om de emoties te reguleren'.

Dinsdag 3 oktober om 15.15 uur in De Ark. Dorien Kemp, Cynthia van Heek en Roos Gerritsen geven een workshop voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Buiten de lijntjes, grenzen aangeven binnen de opvoeding. Werkvorm vanuit 'rots en water' Tevens is er voor kinderen een boeiend spel: Vrijuit je mening geven.

Week van de Opvoeding geeft ouders duwtje in de rug

Woensdag 4 oktober
8.45 tot 10.00 uur in Noorderbreedte. Sharon Wertwijn en Jolanda Broex geven een workshop voor ouders van kinderen van alle leeftijden. Onderwerp is: 'Groepsdruk in de klas, hoe ga je hier als ouder mee om'. Hoe kunnen ouders het gesprek met hun kind voeren, ook samen oefenen.

14.00 tot 16.00 uur in de Sint-Petrusschool. Een bijeenkomst voor ouders (van) en kinderen van 4 tot 8 jaar die in het teken staan van T-shirts versieren. Margo van Oosterhout en Marie José Vledder begeleiden deze activiteit.
14.15 tot 15.15 uur op het Van Markenplantsoen: sporten in de wijk voor ouders en kinderen. Deze activiteit wordt begeleid door Dionne Tool en Rens Wit, buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen.
19.30 uur in De Nieuwe Kring. Elliëtte Kreek en Krista Simons geven een workshop voor ouders van kinderen van 8 tot en met 12 jaar: 'Mindset en talenten. Hoe ontdekken ouders de verborgen talenten van hun kind? Hoe kun je talent laten groeien middels de juiste mindset (manier van denken)'.

Donderdag 5 oktober van 09.00 tot 10.15 uur in De Octopus. Raoul Frankel en Roos Gerritsen geven een workshop voor ouders van peuters en kleuters: 'Help, mijn peuter pubert'. Het thema is grenzen aangeven voor ouders. Donderdag 5 oktober van 15.15 tot 16.15 uur in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Onder leiding van Ibrahim Aarab en Saliema Ishak kunnen ouders en kinderen sporten. De aandacht is gericht op een gezonde leefstijl.

Vrijdag 6 oktober van 09.00 tot 11.00 uur in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Anne Marie de Jong en Saskia Vaske geven een spelinloop voor ouders (van) en kinderen van 0 tot 4 jaar. Het thema is: 'Spelen is leren'.

Kijk voor actuele informatie op de facebookpagina
weekvandeopvoedingdiemen.

Nuonweg

Vervolg van de voorpagina.

Het risico op sluipverkeer door Diemen is minder groot door de uitbreidingen van de A1 en de A9 en de openstelling heeft als bijkomend gunstig effect dat de verkeersdruk op de afslag naar de Weteringweg in Diemen afneemt. Daarnaast wordt het mogelijk om van de parallelweg langs de A1 naar de Maxis een busbaan te maken.

De kosten die alle nodige verkeerstechnische aanpassingen met zich mee zullen brengen - Scholten schat deze op zes à zeven miljoen euro - komen helemaal voor rekening van Amsterdam.

De gemeenteraad besluit formeel op 28 september of zij het standpunt van het college deelt, maar dat lijkt wel goed te komen. En dan? Scholten: "We moeten wachten op een formeel verzoek van Amsterdam om het bestemmingsplan te wijzigen. Daar gaat de Diemense gemeenteraad over. Zo'n procedure duurt dan, afhankelijk van ingediende zienswijzen, zes tot achttien maanden. Pas daarna kan gestart worden met de aanleg van alle nodige voorzieningen. Over twee jaar? Dan zou het snel gaan."

Muziek uit Macedonië in De Hoop

Het concertseizoen Kamermuziek in De Hoop start zondag weer

Ana Gaceva uit Macedonië opent zondag het kamermuziekseizoen.

DIEMEN Het concertseizoen in Schuilkerk De Hoop gaat zondag van start met een pianorecital van de Macedonische pianiste Ana Gaceva.

Schuilkerk De Hoop staat ook deze winter iedere laatste zondag van de maand bol van de kamermuziek.

Unieke kans

Ana Gaceva, die op dit moment een korte tournee door Nederland maakt, bijt aanstaande zondag het spits af. "Een unieke kans om kennis te maken met het werk van eigentijdse Macedonische componisten, die hier niet of nauwelijks te horen zijn", vertelt Els Verhaak, die ook deze keer weer de programmering voor de bekende concertserie heeft verzorgd. "Verder voert Ana Gaceva Preludes van Debussy, Fantasieën van Schumann en de 'Danzas Argentinas' van Ginastera uit. Samen met pianist Marcel Worms zit zij aan de vleugel om - quatre-mains - vijf delen uit 'Ma Mère l'Oye' van Maurice Ravel te gehore te brengen."

De concertreeks bevat muziek uit veel verschillende periodes, uit verschillende landen en in verschillende bezettingen. Er zijn klanken uit de 17de eeuw met ensemble La Corella (oktober), pianotrio's uit de romantiek met het jonge Haarlem Pianotrio (november), strijktrio's van Hongaarse en Oostenrijkse componisten door Trio Dumas (februari) en enkele prachtige cellosonates van Beethoven door het befaamde Duo Willers en Van den Berg (maart).
Voor het nieuwjaarsconcert eind januari komt het bekende BRISK Recorder Quartet Amsterdam weer naar de voormalige schuilkerk aan de Hartveldseweg. Zij spelen in hun concert 'Canção' Portugese en Spaanse muziek uit middeleeuwen en renaissance.

De programma's liggen bij de Bibliotheek Diemen en in Theater de Omval. Alle informatie over de concerten is ook te vinden op www.schuilkerkdehoop.nl.

Postzegelbeurs, zondag 24 september in De Schakel. Foto: Trudy Kroese

Vrijdag 22 september

Psychische gezondheid

10.00 uur | Huis van de Buurt
't Kruidvat

Verzorgd door PuntP Preventie over het leren omgaan met stress, somberheids- en angstklachten, de invloed van medicijnen en alcoholgebruik op de psychische gezondheid. Er is ook ruimte voor vragen en persoonlijke aandacht.

Zondag 24 september

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger dhr. H. Peters.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger mevrouw H. Smeulers.

Pianorecital

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

De Macedonische pianiste Ana Gaceva begint haar tournee door Nederland in Schuilkerk De Hoop. Informatie: schuilkerkdehoop.nl.

Dinsdag 26 september

'Dunkirk'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Met 'Dunkirk' brengt regisseur Christopher Nolan zijn eigen originele scenario naar het grote scherm. De film opent met honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand, met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie.

Woensdag 27 september

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

De zaal is open v.a. 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,- p.p., voor bewoners is dat € 1,50 p.p.

Discussieavond

20.00 uur | Theater de Omval

De PvdA organiseert een discussieavond over veiligheid, verkeer, handhaving en overlast in Diemen. Voordat de Diemense afdeling in oktober het verkiezingsprogramma 2018 gaat schrijven, wil zij weten welke zaken de inwoners van Diemen belangrijk vinden. Op www.diemen.pvda.nl worden de onderwerpen toegelicht.

Pink Diemen

19.30 uur | Grand café Blauw

Maandelijkse ontmoetingsavond voor en door homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, ruimdenkende, zich afvragende en interseksuele mensen in Diemen en omgeving. Iedereen die zich verwant, thuis of prettig voelt in een ruimdenkend en divers gezelschap is van harte welkom.

Donderdag 28 september

Workshop Kinderyoga

10.00 uur | OBA Diemen

Voor kinderen van 1-4 jaar. Ga mee op yoga-avontuur met Yolanda Potman. Spelenderwijs gebruiken wij de yogahoudingen. We zingen liedjes, spelen, rollen, rekken en strekken, masseren en luisteren naar een verhaal. Reserveren via diemen@oba.nl of 020-6902353. Gratis met OBA-pas. Start baby's 10.00 uur, peuters 10.45 uur.

Muziek op Schoot

10.00 uur | Theater de Omval

De Muziekschool Diemen is ook dit seizoen in Theater de Omval gestart op de donderdagochtend met een cursus Muziek op Schoot voor ouders of grootouders met kinderen tussen 0 en 4 jaar. De cursus duurt 10 weken en kost 75 euro per kind. Voor meer informatie: 06-488 338 06.

PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Onderwerp: Voltooid leven/levenseinde. Inleiding en presentatie door dhr. Arie Slob over veel van de onderwerpen die kunnen spelen in onze laatste levensfase. Veel ruimte voor vragen en discussie. Van belang voor alle senioren, dus ook niet-leden.

'Hampstead'

20.00 uur | Theater de Omval

'Hampstead' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken. Het bewijst voor eens en altijd dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn voor een tweede kans.

Vrijdag 29 september

Ton Kas - 'Kakmaker'

20.30 uur | Theater de Omval

Na het overweldigende succes van 'Eerste Klootviool' en 'Jabroer' komt Ton Kas nu naar het theater met het vervolg: 'Kakmaker'. Reserveren: theaterdeomval.nl.

SV Diemen beschikt over een sterke selectie

Ploeg van trainer Gerrie Breugem gaat op bezoek bij Spaarnwoude

SV Diemen begint de competitie in de derde klasse C zondag met een uitwedstrijd tegen Spaarnwoude. Het duel begint om 14.00 uur.

Gerrie Breugem hoopt dat zijn ploeg dit jaar beter van start gaat dan vorig seizoen.

DIEMEN SV Diemen-trainer Gerrie Breugem kan dit seizoen beschikken over een sterke selectie.

Er is een groot aantal nieuwe spelers aan de A-selectie van SV Diemen toegevoegd. Keeper Jeffrey Meering (Jos/Watergraafsmeer 2), verdediger Mitchell de Vries (AGB), verdediger/middenvelder Fasil Bakir (RKAVIC), middenvelders Kevin Kroese (Assendelft) en Raymond Alexander (IVV), middenvelder/aanvaller Maxim Stefels (NVC) en aanvallers Tommy ter Bruggen (IVV) Dennis van Bree (TOG) en Allon Worms (NVC) spelen dit seizoen voor SV Diemen. De Vries, Stefels, Kroese en Van Bree kwamen eerder voor SV Diemen uit.

Fit

Selectie van SV Diemen traint. Foto's: Trudy Kroese

'Het is belangrijk dat iedereen fit is bij start van competitie'

Er is ook aan aantal spelers van de A-selectie vertrokken. Doelman Dave Moen, verdediger Tijs Ernest en middenvelder Rémon van Asselt spelen voor de amateurs van Ajax en aanvaller Giliano Eijken is overgestapt naar SDZ. Die laatste club komt net als SV Diemen uit in de derde klasse C. Middenvelder Jeroen Letteboer speelt vanaf dit seizoen voor het eerste zaterdagelftal van SV Diemen. Gerrie Breugem: "We hebben inderdaad een sterke selectie. Maar het is wel belangrijk dat iedereen fit is bij de start van de competitie."

SV Diemen kende vorig seizoen een slechte competitiestart, maar herstelde zich knap in de de tweede helft van de competitie. De ploeg ging steeds beter spelen en slaagde erin om deelname aan de nacompetitie, waarin ploegen moeten proberen om degradatie af te wenden, te ontlopen. Breugem hoopt dat zijn ploeg dit jaar beter van start gaat. Dat geeft rust en de kans om een goed seizoen te draaien.

Trainer Breugem hoopt dat zijn ploeg goed van start gaat

De trainer, die bezig is aan zijn tweede seizoen bij SV Diemen, geeft er de voorkeur aan om met drie aanvallers te spelen. Maar hij overweegt om de tactiek in sommige duels aan te passen. "Ik heb daarover gesproken met een aantal bepalende spelers. Wij zitten niet ruim in de buitenspelers. Het vertrek van buitenspeler Giliano Eijken naar SDZ is een gemis. Ik kan mij voorstellen dat wij in sommige wedstrijden met twee aanvallers zullen spelen. Ik ga uit van 4-3-3, maar zal soms variëren."

Breugem heeft geen doelstellingen voor dit seizoen geformuleerd, maar wil uiteraard een goed seizoen draaien. "Er zitten veel goede ploegen in de derde klasse C. Dan denk ik aan Bloemendaal, De Kennemers, SDZ, United Davo en ZSGO. Dat zijn ploegen die bij de eerste vijf willen en moeten eindigen."