DiemerNieuws

29 juni 2017

DiemerNieuws 29 juni 2017


Leerkrachten houden prikactie

DIEMEN De basisscholen in Diemen hebben dinsdagochtend meegedaan aan de landelijke prikactie. De lessen begonnen een uur later.

De leerkrachten van het basisonderwijs hebben op deze wijze aandacht gevraagd voor hun situatie. Zij verdienen niet alleen weinig ten opzichte van hun collega's in het voortgezet onderwijs, maar hebben ook te maken met een hoge en toenemende werkdruk, onder meer door grote klassen, administratieve werkzaamheden, het voorbereiden van lessen, vergaderingen en overleg met ouders. Bovendien is er een tekort aan leerkrachten. Ook basisscholen in Diemen slagen er niet in om alle vacatures in te vullen. Het lage salaris doet veel jongeren besluiten om niet voor het vak van leerkracht op de basisschool te kiezen. Dit in combinatie met een tekort aan betaalbare woningen in deze regio heeft een negatief effect op de instroom van leerkrachten. Gaby Etman, directeur van basisschool De Octopus: "Leerkrachten van de basisschool hebben een vierjarige hbo-opleiding afgerond. Door het lage salaris stromen leerkrachten helaas soms door naar het bedrijfsleven of het voortgezet onderwijs. Sommigen van die docenten op het voortgezet onderwijs vertellen dat zij het lesgeven op de basisschool zwaarder vonden dan hun huidige baan. In het basisonderwijs geef je als leerkracht alle vakken op meerdere niveaus en er is veel administratief werk."

5

Openstelling Overdiemerweg tussen IJburg en Muiden stap dichterbij

DIEMEN De openstelling van de Overdiemerweg tussen IJburg en Muiden (beter bekend als de Nuonweg) is een stap dichterbij gekomen.

Het college van B en W van Diemen gaat de gemeenteraad in september consulteren over het principebesluit de Overdiemerweg open te stellen. In een later stadium vindt besluitvorming plaats in het kader van de wijziging van het bestemmingsplan.

Amsterdam

Het verzoek om een principebesluit te nemen om de Overdiemerweg open te stellen is afkomstig van de gemeente Amsterdam. Om de weg permanent open te stellen moet de gemeente Diemen een procedure in gang zetten om het bestemmingsplan te wijzigen. Het terrein heeft nu namelijk de bestemming Elektriciteitsvoorziening en is geen openbare weg. Diemen heeft de gemeente Amsterdam in 2014 gevraagd de hiervoor benodigde onderzoeken, documenten en instemming van alle betrokken partijen aan te leveren. Onlangs heeft de gemeente Amsterdam de laatste onderzoeken en documenten aan Diemen verstrekt.

Onderzoek

Uit verkeerskundig onderzoek blijkt dat de toename van het sluipverkeer meevalt. Ten aanzien van de economische effecten is onderzocht of er sprake is van omzetdaling bij Diemense en IJburgse winkeliers. Dit is geraamd op 4% voor Diemense en 19% bij IJburgse winkeliers. Daarbij geldt voor Diemense winkeliers dat de omzetdaling door de bevolkingsgroei van Diemen verzacht zal worden.

De gemeente Amsterdam is bereid om eventuele planschadeclaims af te dekken. Ook de eventuele claims voor onrechtmatige staatssteun worden door de gemeente Amsterdam afgedekt.

5

Burgemeester en vicepremier tonen zich bekwame veilingmeesters

Foto: Jan Ronday

Diemen Burgemeester Erik Boog en demissionair vicepremier Lodewijk Asscher traden op als veilingmeesters tijdens het Zomerfeest bij Het Wapen van Diemen. Het feest leverde 5.000 euro op voor de Stichting Tip Top Vakanties, die het mogelijk dat mensen met een verstandelijke beperking op vakantie kunnen.

11

De luiken open

Foto: Marloes Heineke

Een kijkje bij Allard Faas en Cora Bronkers in de voormalige pastorie.

9

Teams veteranen SV Diemen spelen toernooi in Berlijn

De veteranen van SV Diemen.

DIEMEN Evenals vorig jaar hebben de veteranen van SV Diemen onlangs deelgenomen aan het SVW Sponsorcuptoernooi bij voetbalclub SV 1919 Woltersdorf in Berlijn.

Wim van der Meij, Richard Heus en Silke Meyer hadden het weer prima georganiseerd. Zij hadden ervoor gezorgd dat de veteranen de beschikking hadden over een goede accommodatie en een bus met chauffeur. Voor en na het voetbaltoernooi maakten de veteranen een mooie boottocht en fietstocht door Berlijn.

Er deden acht ploegen mee aan het 7-tegen-7-toernooi. Team A van SV Diemen, onder leiding van Leo Becker, behaalde een keurige derde plaats. Team B, onder leiding van Paul Brouwer, moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Aangezien team B nergens meer voor speelde, konden de spelers rust nemen en zich volledig richten op het prestigeduel tegen SV Diemen A. Team B, met een uitblinkende Peter Holthuizen, won dit duel dan ook met 2-0.

De 'derde helft' op sportpark Woltersdorf werd evenals vorig jaar uiteraard weer gewonnen door SV Diemen A en B.

Diemen Sniep (4)

Op het uiterste puntje van de Sniep krijgt de Diemer Fanfare in 1901 zijn thuisbasis. Een muziektent op een unieke plek: de Sniep is immers alleen over water bereikbaar. Dat houdt in dat de blazers met roeibootjes vanaf de Prins Hendrikkade moeten worden overgezet. De muziektent is klein en van simpele architectuur. Er kunnen 20 blazers plaatsnemen. Jaar in, jaar uit schallen de muzikale klanken uit het muziektempeltje door de wijde omtrek. Ook als het muziekkorps in 1912 houten instrumenten toevoegt aan de koperen blazers en de naam van het fanfarekorps in Muziekvereeniging Diemer Harmonie wordt veranderd.

Het moet een idyllisch tafereeltje met geluid zijn geweest. Vrolijke klanken die schetterend de landelijke stilte verbreken in het rustige boerendorp. Vanaf een eilandje met aan twee kanten aan de waterkanten het talrijke publiek dat geniet van het moment van ontspanning. De Diemer musici konden er immers echt wat van. Bij veel concoursen en 'marschwedstrijden' in de wijde omgeving oogsten zij immers veel lof en pakken met grote regelmaat een prijs voor de Diemense prijzenkast. Begin jaren 30 is het gebeurd met de muziektent op de Sniep.

Weerbericht

Wisselvallig en in het weekeinde ronduit koel
Woensdag was het vrij warm en vochtig met enkele buien, lokaal met onweer. Van donderdag tot en met zondag gaat een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied het weer bepalen. Een stevige westelijke stroming voert enkele dagen zeer koele en onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. Het wordt in het weekeinde uitgesproken koel met kans op enkele buien.

Vrijdag + weekeinde
Vrijdag neemt stilaan de bewolking toe met kans op regen. Bij een matige westenwind wordt het 19 graden. In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag wordt veel bewolking verwacht met af en toe regen. Mogelijk klaart het later wat op. Ook zondag is het onbestendig met kans op een bui. Later op de dag klaart het geleidelijk op. Er waait daarbij een stevige westenwind. Het is zaterdag koel met een maximum van 15 à 16 graden, zondag 18 graden.

Trend na het weekeinde
Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied neigt zich wat te gaan uitbreiden richting het Noordzeegebied. Het is eerst nog licht wisselvallig met zonneschijn en kans op een bui. Later in de week lijkt de neerslagkans af te nemen. De maxima liggen om en nabij 19 à 20 graden.

Weetje
Zomerweer in juni houdt zelden lang aan. Na een warme periode daalt de luchtdruk boven het continent en volgt er een (noord)westenwind met grijs weer. Dat wordt schaapscheerderskou genoemd. Schapen werden dan geschoren omdat de kale huid dan niet aan de felle junizon werd blootgesteld. Vaak gebeurt dit voor de langste dag, soms ook daarna, zoals nu.

Restaurant King Wah sluit

DIEMEN Afhaalrestaurant King Wah aan de Ouddiemerlaan 15 sluit op vrijdagavond 30 juni definitief de deuren.

Het restaurant ging op 17 februari open. De eigenaars laten weten dat de omzet van het restaurant tegenvalt en hebben daarom besloten te stoppen. Tijdens de eerste weken dat King Wah geopend was, was de zaak niet optimaal te bereiken in verband met de werkzaamheden voor de reconstructie van de Ouddiemerlaan tussen de Hartveldseweg en het Wilhelminaplantsoen.

Bestuurders ongedeerd na botsing

Foto: M. Jansen

DIEMEN In de Weesperstraat heeft maandagavond een botsing tussen twee auto's plaatsgevonden. Een van de auto's sloeg over de kop.

De politie laat weten dat de bestuurders van beide auto's ongedeerd zijn gebleven. Er zaten geen andere mensen in de twee auto's.

Ouders hebben begrip voor prikactie leraren basisscholen

Lessen begonnen dinsdag uur later

De basisscholen in Diemen hielden dinsdagochtend een prikactie. De lessen begonnen een uur later. Ouders hebben begrip voor de actie.

Leerlingen van De Octopus begonnen dinsdag een uur later. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Floris brengt zijn dochter naar school die in groep 4 van basisschool De Octopus zit. Hij heeft begrip voor de actie van de leerkrachten.

"Veel familieleden van mij werken als leerkracht in het basisonderwijs. Ik ben dus op de hoogte van de salarissen van de leraren in het basisonderwijs en die zijn inderdaad niet hoog. Ik vind dat leerkrachten in het basisonderwijs meer mogen verdienen."

Hij weet dat de werkdruk van de leraren hoog is en dat er in geval van bijvoorbeeld ziekte van een leerkracht naar noodoplossingen moet worden gezocht. "Mijn dochter is tot dusver niet naar huis gestuurd. Als de leerkracht een keer ziek was werden de kinderen over andere klassen verdeeld."

Priscilla brengt haar kinderen en nichtje naar school. Foto: Jan Ronday

Leraren willen meer salaris en minder werkdruk

Klassen groot

Priscilla brengt haar zoon, dochter en nichtje naar De Octopus. Ook zij heeft begrip voor de prikactie en is van mening dat het salaris van de leerkrachten omhoog moet en dat er tevens iets aan de werkdruk gedaan moet worden. "De klassen zijn tegenwoordig ook groot. In de klas van mijn dochter zitten bijna dertig kinderen. Dat is zwaar voor de leerkracht."
In het centrum van Diemen staat een vader op het punt om zijn twee dochters naar De Nieuwe Kring te brengen. Hij staat volledig achter de actie van de leerkrachten. Zijn twee dochters vertellen dat zij het helemaal niet erg vinden dat de school deze ochtend een uur later begint. Integendeel. De jongste is langer in bed blijven liggen en heeft daarna gespeeld. Haar oudere zusje heeft zich deze ochtend ook prima vermaakt. Zij heeft onder andere televisie gekeken en een boekje gelezen. Ook was er tijd om uitgebreid te ontbijten.

Kerkbestuur vraagt steun voor reparatie kerkklok

DIEMEN De klok van de kerk Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg is nog steeds defect. Het kerkbestuur hoopt dat inwoners van Diemen een financiële bijdrage willen leveren voor de reparatie.

Het is veel inwoners van Diemen opgevallen: de kerkklok is defect en moet worden gerepareerd. Een dure reparatie, want de onderdelen worden niet meer gemaakt en er zijn nog maar een paar bedrijven met de kennis en de middelen om de klokken binnen Nederland aan de gang te houden. De klok van de Sint Petrus' Bandenkerk en de technische installatie zijn afkomstig van Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken uit Asten. De torenklok is in 1948 geplaatst. De eerste klok is in 1943 door de toenmalige bezetters in beslag genomen en waarschijnlijk voor krijgsdoeleinden omgesmolten. De huidige klok mag er ook zijn. Een volwassen persoon kan er bijna in staan, het gewicht is 960 kilo en geeft volgens de deskundigen een mooie klank. Tenminste, als de installatie werkt.

Om de kerk in stand te houden is het bestuur van Sint Petrus Banden afhankelijk van bijdragen en giften. Een vertegenwoordiger van het bestuur stelt: "Als kerkgemeenschap zijn we er trots op de eindjes best goed aan elkaar te kunnen knopen. Zo zijn we in staat om die prachtige kerk voor de Diemer gemeenschap te behouden. Met het uitvallen van de klok staan we onvoorzien voor extra kosten en hopen op een bijdrage van de Diemenaren. Daar stelt het bestuur wel iets tegenover. Onder de sponsors, groot of klein, wordt op 9 juli geloot. Vijftien mensen krijgen de gelegenheid om onder begeleiding de kerktoren te beklimmen, de bijzondere technische installatie te bekijken en, voor de echte sportievelingen, bij het hoogste punt een selfie bij de torenklok te maken. Die unieke beklimming zal op zaterdag 15 juli plaatsvinden."

Meedoen kan op twee manieren: door 5 euro (of wat mensen kunnen missen) over te maken op rekening NL39INGB0001855607. Mensen die in aanmerking willen komen voor de sportieve beklimming dienen hun mobiele telefoonnummer te vermelden. Ook is het mogelijk om 5 euro te doneren aan het eind van de kerkdienst van 2 juli (deurcollecte) en daar in te tekenen als deelnemer aan de loterij.

Kinderdagverblijf Pino viert 35-jarig bestaan met feest

Burgemeester Erik Boog kwam langs. Foto: Kinderdagverblijf Pino

DIEMEN Kinderdagverblijf Pino in Diemen-Zuid heeft donderdag het 35-jarig bestaan gevierd.

Het team van Pino had een mooi feest georganiseerd met een clown, ijskar, grabbelton, springkussen, muziek en heerlijk eten bereid door de ouders en de pedagogisch medewerkster van Pino Yvonne, die al 26 jaar werkzaam is bij het kinderdagverblijf in Diemen-Zuid. Veel ouders van kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan waren aanwezig en vermaakten zich uitstekend.

Er waren toespraken van burgemeester Erik Boog, collega's van Kinderdagverblijf Hakim en van de oudercommissie.

Kinderdagverblijf Pino werd 35 jaar geleden opgericht door ouders die behoefte hadden aan kinderopvang. Pino wordt samen met kinderdagverblijf Hakim en Het Speelhuis bestuurd door de Stichting Kinderopvang Diemen. Het bestuur van de Stichting Kinderopvang Diemen bestaat nog steeds volledig uit ouders. In de afgelopen 35 jaar is er veel veranderd, maar de basis is ongewijzigd gebleven.

Pino ligt naast basisschool De Venser, waar de peuters wekelijks in de gymzaal mogen gymmen. Pino zal in de toekomst op zoek moeten gaan naar een andere gymzaal, want basisschool De Venser verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe basisschool in nieuwbouwwijk Holland Park.

Pino heeft een kleinschalig en huiselijk karakter. Het is een veilige en warme plek voor kinderen om zich te ontwikkelen. Het team van Pino bestaat uit zeer ervaren pedagogisch medewerkers. Dit volwassen team zorgt voor een rustige haven voor de allerkleinsten en biedt een balans van rust en regelmaat en ontdekken en ondernemen.

Fergil Hesterman

IJszwemmer en marathonzwemmer, 24 jaar,
inwoner van Diemen sinds zijn geboorte

Je bent tijdens het festival Kunst in Sport opnieuw Sportman van het Jaar geworden.
"Ik ben er blij mee, maar was ook verrast. Ik had verwacht dat pannavoetballer Samir Kali Sportman van het Jaar zou worden. Hij heeft goede prestaties geleverd."

Wat doet een ijszwemmer in de zomer?
"Ik ben ook marathonzwemmer, dus ik zwem veel. Daarnaast protesteer ik tegen het invoeren van de wetsuit bij het marathonzwemmen. Dat is mij te warm."

Winter of zomer?
"Winter. Ik kan niet tegen de warmte. Ik ben dan snel moe, slaap slecht en zweet veel. Toen het zo warm was heb ik op één dag drie T-shirts gedragen. Steeds nadat ik ergens was geweest voor een afspraak moest ik mij weer omkleden."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn sport zwemmen is mijn hobby. Daarnaast schrijf ik graag fantasyverhalen. Ik volg daar een cursus voor."

Ga je vaak uit?
"Nee, niet vaak. Maar af en toe ga ik met een paar vrienden uit de zwemwereld naar een terrasje in Amsterdam. We hebben geen vast terras, maar zien wel waar we uitkomen."

Je favoriete plek in Diemen?
"Een haventje in de Diem. 's Winters train ik daar in het ijswater. Het is daar heerlijk stil en af en toe rijdt er een trein voorbij. Een mooie combinatie van iets stads gemengd met de natuur."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik zou graag zien dat er meer betaalbare woningen komen. De prijzen van de woningen stijgen snel en het is voor jongeren moeilijk om aan een betaalbare woning te komen."

Voetbaltoernooi bij flats op Rode Kruislaan

DIEMEN Bij de flats aan de Rode Kruislaan wordt op zaterdag 1 juli een voetbaltoernooi gehouden. Het sportevenement wordt georganiseerd door Rens Wit, buurtsportcoach van SWD, en een aantal bewoners.

Er doen zes jeugdteams mee en vier teams met spelers van 16 jaar en ouder. Het toernooi voor de jeugd start om 13.00 uur en wordt gehouden op het veld tussen de eerste en tweede flat.

Het toernooi voor spelers vanaf 16 jaar begint om 15.00 uur en wordt gehouden op het trapveld bij de vierde flat. De winnende teams van het jeugdtoernooi en het toernooi voor spelers vanaf 16 jaar spelen om 17.00 uur tegen elkaar in de finale.

Burgemeester Erik Boog reikt na afloop van de finale de prijzen uit. Om 17.30 uur start een picknick.

Nuonweg

Vervolg van de voorpagina.

De gemeente Diemen heeft de garantie gekregen dat alle kosten voor aanleg en beheer van de weg en de veilige kruising door de gemeente Amsterdam worden betaald. Deze kosten bedragen ruim € 5 miljoen.

De onderzoekuitkomsten en de garanties van de gemeente Amsterdam zijn voor het college van Diemen aanleiding om de bezwaren tegen openstelling van de Overdiemerweg los te laten en akkoord te gaan met de verdere uitwerking door Amsterdam. Het zal zeker nog twee jaar duren voordat de weg kan worden geopend.

Prikactie basisscholen

Vervolg van de voorpagina.

Gaby Etman: "Gelukkig staan er veel gepassioneerde leerkrachten voor de klas op de scholen in Diemen."

Zij vertelt dat ouders van de leerlingen van De Octopus ruim van tevoren op de hoogte zijn gesteld van de prikactie. "Het bestuur heeft de ouders twee weken geleden een brief gestuurd waarin de prikactie werd gemeld en de achtergronden werden uitgelegd. Ook hebben wij de actie op onze Facebookpagina aangekondigd. Bij alle klassen hingen posters over de actie en ouders konden een petitie tekenen waarmee zij de prikactie van de leerkrachten ondersteunen."

Bedreiging met mes bij burenruzie

DIEMEN De politie heeft zondagochtend op het Julianaplantsoen een man aangehouden die een buurman met een mes had bedreigd.

De politie laat weten dat het om een ruzie over geluidsoverlast ging. Het slachtoffer werd bedreigd met een mes en kon ternauwernood wegkomen. Hij kwam er zonder verwondingen vanaf.

De politie slaagde erin om de verdachte snel in de omgeving van de woning aan te houden. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag.

Agenten troffen in de woning van de verdachte een kleine hennepplantage aan. Die is ontmanteld. De planten en apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd.

Stichting Welzijn Diemen houdt zomerborrel

DIEMEN De Stichting Welzijn Diemen (SWD) luidde donderdagmiddag de zomer in met een zomerborrel in het Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. De vele vrijwilligers en stagiaires die bij tal van activiteiten van de SWD hebben geholpen, werden op deze wijze bedankt voor hun inzet.

Allard en Cora zetten luiken van voormalige pastorie open

Pand aan Hartveldseweg nu in gebruik als foto- en filmstudio

Allard Faas en Cora Bronkers huren sinds 1 maart de voormalige pastorie aan de Hartveldseweg. Zij vertellen over hun creatieve activiteiten.

Allard Faas en Cora Bronkers wonen en werken in de voormalige pastorie. Foto: Marloes Heineke

DIEMEN Allard Faas is regisseur en zijn partner Cora Bronkers is beeldredacteur. Zij wonen samen met hun drie kinderen sinds een jaar in het centrum van Diemen.

Allard: "Begin van dit jaar liepen wij langs dit gebouw. De luiken waren gesloten. Wij hebben via een e-mail contact opgenomen met het bestuur van de parochie en kregen binnen enkele dagen een reactie. Wij mochten het pand per 1 maart voor een periode van drie maanden huren. Met ingang van 1 juni is de huurperiode met drie maanden verlengd. Wij vinden de korte lijnen in Diemen prettig. Dan bedoel ik niet alleen de snelle reactie van het bestuur van de parochie, maar ook de handelswijze van de gemeente. Wij zaten binnen korte tijd bij de juiste mensen aan tafel."

Allard en Cora gebruiken de voormalige pastorie als kantoorruimte voor hun werk. Daarnaast heeft het pand de functie van foto- en filmstudio gekregen en verhuren zij het aan fotografen, filmers en toneelgroepen Allard: "Wij hebben de pastorie verhuurd aan onder andere Toneelgroep Suburbia, de Zuid-Koreaanse Marie Claire om er clips op te nemen en foto's te maken en vlogster Teske de Schepper. Enkele weken geleden zijn er opnamen gemaakt voor de telefilm 'Get Lost'. De ruimte op de begane grond was toen ingericht als jeugdherberg. Er stonden twintig stapelbedden. Ook heeft de Rabobank hier een reclamespot opgenomen. Wij delen de opbrengst van de verhuur met de kerk." Allard en Cora geven een rondleiding door het gebouw, waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom filmproducenten en fotografen de voormalige pastorie graag gebruiken voor opnamen. Op een wand op de eerste verdieping hangen foto's van opnamen die recent in de pastorie zijn gemaakt. Het gaat hier om een gezamenlijk project van Cora en Allard. Allard en Cora stuitten een kleine vier maanden geleden op de pastorie, waarvan de luiken gesloten waren. Zij hebben de luiken van het gebouw letterlijk en figuurlijk opengezet. De deur staat dikwijls open. "Als wij hier aanwezig zijn komen er altijd wel mensen binnen die vragen wat wij aan het doen zijn", aldus Cora. Zij vinden interactie met de buurt belangrijk. Anderhalve week geleden organiseerden zij in de pastorie een borrel waar niet alleen hun zakelijke relaties aanwezig waren, maar ook een aantal buurtbewoners. Zij willen op korte termijn kleinschalige activiteiten organiseren waar buurtbewoners van harte welkom zijn.

De pastorie is nu een foto- en filmstudio. Foto: Cora Bronkers

Allard en Cora vinden interactie met de buurt belangrijk

Enkele weken geleden zijn er opnamen gemaakt voor een film

Zomerfeest bij Wapen van Diemen is in trek bij bezoekers

Feest levert 5.000 euro op voor Stichting Tip Top Vakanties

Het zomerfeest dat zaterdag bij Het Wapen van Diemen werd gehouden heeft 5.000 euro opgeleverd voor de Stichting Tip Top Vakanties.

Drukwerk trad op tijdens Zomerfestival. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Het Zomerfeest bij Het Wapen van Diemen heeft veel bezoekers getrokken. In de loop van de avond kwamen er steeds meer mensen naar Diemen-Zuid om van de optredens van de artiesten en de sfeer te genieten.

Het Zomerfeest was georganiseerd om geld in te zamelen voor de Stichting Tip Top Vakanties. Die stichting zet zich in voor vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat hierbij om mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen en bij Tip Top Vakanties veilige goede en begeleide vakanties beleven op elk niveau. De organisatie had niets aan het toeval overgelaten. Voor het Wapen van Diemen was door het bedrijf Wetskin een feesttent geplaatst om bezoekers te beschermen tegen eventuele regen. De gemeente had het straatmeubilair, waaronder fietsenrekken, tijdelijk verwijderd.

Het Zomerfestival begon met een bingo waarbij aantrekkelijke prijzen te winnen waren. De prijzen werden beschikbaar gesteld door ondernemers uit Diemen en plaatsen in de regio. Nadat burgemeester Erik Boog het Zomerfeest officieel had geopend, trad de band Drukwerk op. Burgemeester Erik Boog en demissionair vicepremier Lodewijk Asscher veilden een aantal prijzen. 's Avonds waren er optredens van veel artiesten. Alle artiesten traden belangeloos op omdat zij het goede doel wilden steunen. Natasha Verheij van Het Wapen in Diemen is zeer tevreden over het Zomerfeest. "Het was fantastisch. Het is gelukkig droog gebleven en er waren heel veel mensen uit Diemen en omstreken aanwezig. Wat ik leuk vind is dat veel mensen de hele avond zijn gebleven. De sfeer was uitstekend. Het Zomerfeest smaakt naar meer."

Concentratie tijdens bingo in de feesttent. Foto: Jan Ronday

'Het Zomerfeest was fantastisch. De sfeer was uitstekend'

Wereldfestival in centrum van Diemen

Locatie Van Markenplantsoen biedt veel mogelijkheden

Anthony Pinas en kinderen van OnPoint Dancelab. Foto: OnPoint Dancelab

DIEMEN De eerste editie van het Wereldfestival vindt op zondag 2 juli plaats op het Van Markenplantsoen. Het evenement duurt van 12.00 tot 21.00 uur.

Het Wereldfestival wordt georganiseerd door de Stichting Roots and Wings in samenwerking met Daarom Diemen en OnPoint Dancelab van Anthony Pinas. Ingrid Baars en Ruthline Margarita vormen het bestuur van de stichting. Er is voor een locatie gekozen die veel mogelijkheden biedt. "Op het autovrije Van Markenplantsoen is ook een speelplaats. Terwijl ouders van het festival genieten kunnen kinderen lekker spelen. Daarnaast zijn een springkussen en een kinderschminkartieste", aldus Ingrid. Bezoekers kunnen genieten van heerlijk en divers eten bij de Wereldmarkt en van muziek-, dans- en zangoptredens en ze kunnen meedoen met dansworkshops. Een van de doelen van de organisatie is om bezoekers met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Anthony: "Wij zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken, want eten, muziek en dans zijn zaken die mensen met elkaar verbinden." Het programma: 12.00 uur: Opening door Burgemeester Boog, samen met de hosts Juvat Westendorp en Hessel de Graaf; 12.15 uur: DJ GwnJurr; 12.30 uur: Dansworkshop voor kinderen van Aron Norbert (Afrokikos); 13.15 uur: Show Your Talent-blok met om 13.15 uur: Noa van Strien; 13.25 uur: Bodil van Strien; 13.30 uur: Van Snelle; 13.45 uur: OnPoint Dancelab; 14.00 uur: Showcase Bijlmer Got Talent; 14.30 uur: De Kids van Amsterdam Oost; 14.40 uur: Aaliyah Saleh; 14.50 uur: Giefa Sparkle; 15.05 uur: Tur-G. 15.30 uur: DJ GwnJurr; 15.45 uur: Slagwerkensemble Muziekschool Diemen onder leiding van Maarten Rongen; 16.00 uur: DJ GwnJurr; 16.15 uur: Wij Zijn Hier; 16.45 uur: DJ GwnJurr; 17.00 uur: Maddy Moreah; 17.30 uur: DJ GwnJurr; 17.45 uur: Sundaze; 18.15 uur: DJ GwnJurr; 18.30 uur: BUC; 19:00 uur: DJ GwnJurr; 19:15 uur: Salsa Dansworkshop voor volwassenen van Vivendi Dance Collective en 20.00 uur: Salsaband Motivaciones.

Zomerbridge in De Schakel op woensdagavond. Foto: Trudy Kroese

donderdag 29 juni

Fietscursus

Huis van de Buurt 't Kruidvat

Een eerste kennismaking met de fiets: leren fietsen en aandacht voor de verkeersregels. Iedere donderdag, kosten € 12,50, te voldoen tijdens de eerste les. Aanmelden bij 't Kruidvat, meer informatie: Daniëlle Hendriks activiteitenbegeleider, d.hendriks@welzijndiemen.nl, 06-50716404.

vrijdag 30 juni

Discozwemmen

F.B. Duranbad 19.30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

zaterdag 1 juli

Oudpapieractie

De Ontmoeting 9.30 uur

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Repair Café

't Kruidvat 14.00 uur

Van 14.00 tot 16.30 uur helpen vrijwilligers kapotte spullen te repareren en zo een tweede leven te geven.

zondag 2 juli

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Met medewerking van het Allegriakoor van de RK Parochie. Voorganger is mevrouw H. Smeulers.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Wereldfestival

Van Markenplantsoen 12.00 uur

Heerlijk eten op de Wereldmarkt en genieten van muziek, zang en dans. Kinderen kunnen spelen op de speelplaats en op het springkussen. Het Wereldfestival duurt tot 21.00 uur. Toegang gratis.

maandag 3 juli

Zumba

Het Noorderlicht 19.30 uur

Op maandagavond in wijkcentrum Noorderlicht en op de woensdagavond in het gymlokaal Diemen-Noord. Informatie: www.majafit.nl of www.facebook.com/MajaFitInfo.

PowerBalance

Het Noorderlicht 20.45 uur

PowerBalance is een combinatie van pilates, yoga en tai chi. Door deze les word je krachtig en tegelijk ontspannen en rustig. Informatie: www.majafit.nl of www.facebook.com/MajaFitInfo.

woensdag 5 juli

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Kosten € 2,50 per persoon voor NBB-leden, voor anderen € 3,50. Inschrijven bij Bridgeclub Sans Atout: Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl.
Vanaf 12 juli wordt Zomerbridge georganiseerd door Bridgeclub De Honneur. Inschrijven dan bij Aad Stuurman, telefoon 020-7853742, e-mail aad@telfort.nl.

Voorlezen en knutselen

OBA Diemen 15.00 uur

Voor peuters en kleuters worden er verschillende mooie prentenboeken voorgelezen. Daarna is het knutselen of kleuren naar het onderwerp van een boek.

donderdag 6 juli

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven en reageren bij Woningnet, uitprinten van officiële documenten en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

vrijdag 7 juli

Tabletcafé

OBA Diemen 18.30 uur

In het Tabletcafé kunt u ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. 18.30-20.00 uur. Let op: in augustus is er geen Tabletcafé.

Zondag 9 juli

Oecumenische gebedsviering

De Ontmoeting 10.00 uur

Met medewerking van het Hagunnankoor. Namens De Ontmoeting gaat dhr. R. Lammertsen voor en namens Sint Petrus' Banden pastor H. Hartog.

14 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Driebanders worden vijfde tijdens NK

Team 't Pandje/Oud Diemen levert uitstekende prestatie

Fons van Beijnhem, Jan Nooij, Alex Hertogs en Harry Krenn. Foto: Astrid van Beijnhem

DIEMEN Het team van 't Pandje/Oud Diemen is zaterdag op de vijfde plaats geëindigd tijdens het Nederlands kampioenschap driebanden in Nieuwegein.

Het biljartteam uit Diemen werd eerder dit seizoen kampioen driebanden van het district Amsterdam en won daarna het gewestelijk kampioenschap.

Hierdoor plaatsten de driebanders zich voor de finale. De driebanders spelen elke donderdagavond in café 't Pandje. Hun thuiswedstrijden werken zij ook af in café 't Pandje.

Foto's: Astrid van Beijnhem

Van de bijna 500 teams die eerder dit seizoen aan de nationale titelstrijd begonnen, plaatsten acht teams zich voor de finale in Nieuwegein. Het team van 't Pandje/Oud Diemen bestaat uit vier spelers: Fons van Beijnhem, Alex Hertogs, Harry Krenn en Jan Nooij. Van Beijnhem woont in Duivendrecht, de overige drie biljarters zijn inwoners van Diemen.

97 procent

Na vele spannende partijen eindigde het team met een percentage van 97 procent van de gemaakte caramboles uiteindelijk op een verdiende vijfde plaats.

Jan Nooij is zeer tevreden over de prestaties van het team. "Op biljartgebied is het bereiken van een landelijke finale een unieke prestatie voor een team uit de regio Amsterdam. De prestatie van ons team is dan ook iets om heel trots op te zijn. Het is een gebeurtenis die wij waarschijnlijk maar één keer zullen meemaken.”

Onlangs vond ook de finale plaats van biljartvereniging 't Pandje, die elke maandagavond wedstrijden van de interne competitie speelt. De nummers 1 en 2 van zowel de eerste competitiehelft als de tweede competitiehelft plaatsten zich voor deze eindstrijd. Pascal Timmers werd kampioen, Rob Muijs tweede, Ed Bertens legde beslag op de derde plaats en Vincent Molenaar werd vierde.

Spits Dennis van Bree keert terug bij SV Diemen

Dennis van Bree is een trefzekere aanvaller. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft nog drie spelers voor de A-selectie aangetrokken. Het gaat om keeper Jeffrey Meering (Jos/Watergraafsmeer 2), aanvallende middenvelder Raymond Alexandre (IVV) en aanvaller Dennis van Bree (TOG). Van Bree speelde in het verleden voor SV Diemen. Hij toonde zich toen een trefzekere spits.

Eerder werd de selectie van trainer Gerrie Breugem al versterkt met verdediger Mitchell de Vries (AGB), verdediger/middenvelder Fasil Bakir (RKAVIC) middenvelder Kevin Kroese (Assendelft), middenvelder/aanvaller Maxim Stefels (NVC) en spits Tommy ter Bruggen (IVV). Van Bree en Kroese maakten deel uit van het team van SV Diemen dat in 2015 kampioen werd van de vierde klasse.

Er is ook aan aantal spelers van de A-selectie vertrokken. Doelman Dave Moen, verdediger Tijs Ernest en middenvelder Rémon van Asselt gaan voor de amateurs van Ajax spelen en aanvaller Giliano Eijken is overgestapt naar SDZ. Jeroen Letteboer komt vanaf het komende seizoen uit voor het eerste zaterdagelftal van SV Diemen.