DiemerNieuws

24 november 2016

DiemerNieuws 24 november 2016


Pakketpunt PostNL in supermarkt Deen

Wethouder Jeroen Klaasse en Maarten Spaan van Deen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In supermarkt Deen in winkelcentrum Diemerplein is sinds woensdag een pakketpunt van PostNL. Het pakketpunt is te vinden bij de balie aan het begin van de supermarkt. Het pakketpunt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.00 tot 21.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

In oktober sloot het postkantoor in Bruna in winkelcentrum Diemerplein. Dat leidde tot veel verontwaardigde reacties. Diverse partijen in de gemeenteraad trokken aan de bel en vroegen wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken om actie te ondernemen om tot een oplossing te komen. De wethouder was daar al mee bezig. Hij benaderde PostNL met de wens om tot een oplossing te komen. Ook voerde hij overleg met de ondernemers van winkelcentrum Diemerplein.

Na de sluiting van het postkantoor in Bruna was het niet langer mogelijk om postpakketten die de postbode (na twee keer langs te zijn geweest) niet heeft kunnen bezorgen in het centrum van Diemen, op te halen. Het gaat hier om geengehoorzendingen. Een klein deel van die pakketten kon bij Gamma worden opgehaald, in andere gevallen moesten inwoners van Diemen naar Primera aan de Middenweg of zelfs naar Vivant in Amsterdam-Zuidoost. De oplossing is dus gevonden. Klanten kunnen voortaan voor veel postzaken terecht bij de centraal gelegen supermarkt Deen, die tevens ruime openingstijden heeft. Bij Deen kunnen geengehoorzendingen worden opgehaald, postpakketten worden verstuurd en pakketten retour worden gestuurd (bijvoorbeeld naar het populaire Zalando). Deen leverde al andere postzaken, zoals de verkoop van postzegels.

Voor veel postzaken kan men ook terecht bij Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein. Bij die zaak kunnen ook postpakketten worden verstuurd, pakketten retour worden gestuurd en postpakketten worden afgehaald, waarvan bij de bestelling is aangegeven dat die bij Primera Koopmans dienen te worden afgeleverd. Niet alle leveranciers bieden overigens de mogelijkheid om een pakket bij Primera Koopmans te laten bezorgen. Voor het overschrijven van een kenteken kunnen inwoners van Diemen terecht bij Bandenservice Diemen aan de Verrijn Stuartweg 71-73.

Nieuwe route lijn 9: zorgen over invaliden

DIEMEN - De gemeenteraad maakt zich zorgen over de gevolgen van de wijziging van de toekomstige route van lijn 9 voor invaliden en andere mensen die slecht ter been zijn. Dit bleek tijdens de presentatie van het nieuwe vervoerplan dat in de zomer van 2018 van kracht wordt.

Het GVB presenteerde het vervoerplan vorige week aan leden van de gemeenteraad. Op 22 juni 2018 gaat de Noord/Zuidlijn rijden. Lijn 9 rijdt vanaf die datum niet meer van Diemen naar het Centraal Station, maar slaat dan af bij het Alexanderplein en rijdt via Weesperplein, Weteringplantsoen, Leidseplein en De Clerqstraat naar Sloterdijk. Reiziger kunnen op het Alexanderplein overstappen op een tram die vanuit Amsterdam-Oost naar het Centraal Station rijdt.

Lees verder op pagina 3.

Organisatoren evenementen Diemerbos gezocht

DIEMEN - Officieel moet de gemeenteraad op 1 december nog besluiten of en hoeveel evenementen er in 2017 in het Diemerbos gehouden mogen worden, maar Staatsbosbeheer en Groengebied Amstelland gaan wel vast op zoek naar organisatoren.

De twee beheerders van het bos hebben er vertrouwen in dat de Diemense gemeenteraad weer akkoord zal gaan met acht evenementendagen in 2017. Grote evenementen in de regio moeten voor 1 december worden aangemeld in verband met de planning van de benodigde inzet van de politie. Daarom wordt evenementenmakers nu vast gevraagd hun plannen kenbaar te maken.

Daarbij wordt niet alleen gedacht aan muziekfestivals maar ook aan cultuur-, sport- en lifestyle-evenementen, aldus Jan van Assema, teamleider Gooi en Kennemerland van Staatsbosbeheer.

100

ste concert van Kamermuziek in De Hoop zondag
(het is al uitverkocht)

Weerbericht

Droog en rustig herfstweer, geleidelijk iets kouder
Na het waaiweer van afgelopen zondag komt de atmosfeer snel tot rust. De stormdepressie heeft plaats gemaakt voor een zone van hoge luchtdruk boven West- en Noord-Europa. De as van het hogedrukgebied ligt vrijwel over onze omgeving. Dat brengt rustige en droge condities. Het wordt iets kouder met vaak overheersend lage bewolking, soms wat zon en lokaal mist.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot 2 graden met lokaal kans op mist. Overdag is het droog met bewolking, maar er is ook wat ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 7 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Ook in het weekeinde blijft het droog. Er is veel bewolking, maar lokaal kan de zon soms even door de bewolking prikken. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het circa 6 à 7 graden. In de nacht kan het licht vriezen.

Trend na het weekeinde
Het hogedrukgebied zorgt enkele dagen voor droog weer met zonnige perioden. In de nacht vriest het licht, tot circa -3 graden. Overdag rond +4 graden. Later in de week komt er wat meer bewolking met kans op een bui. De temperatuur loopt iets op tot rond 8 graden overdag.

Weetje
Afgelopen zondag hadden we de eerste herfststorm van het jaar. Het was tevens een zware storm omdat het bij IJmuiden een uur lang windkracht 10 was. Niet in elke herfst stormt het. Sinds 1981 kwam het in zeven herfstseizoenen niet tot storm. De vorige zware storm was in de zomer, op 25 juli 2015. De winter telt trouwens twee keer zo veel stormen als de herfst.

November 1943 De sloop in Diemen 2

73 jaar geleden moest een derde van de Diemense bevolking de woning op staande voet verlaten toen de Duitsers een vrij schootsveld wilden hebben aan de grens met Amsterdam om de stad te kunnen verdedigen bij een eventuele aanval van de geallieerden. De meeste 'evacués', zoals de uit hun woning gezette Diemenaren, kregen, zoals burgemeester De Geer van Oudegein het noemde, "een volledig gereinigde en opgeknapte woning" die voor hen was "gereserveerd" in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. Daar stonden immers duizenden woningen leeg nadat alle joodse bewoners waren gedeporteerd naar concentratiekampen.

Anderhalf jaar daarvoor was een andere evacuatie uit Diemen met stille trom uitgevoerd. Tientallen joodse inwoners van Diemen moesten op last van de Duitsers het dorp uit. Zoals de familie Van Gelder van de Ouderkerkerlaan die een andere woning kreeg toegewezen in de… Transvaalbuurt. Zo kon het dus zitten: Diemenaren die in 1942 het dorp uit moesten naar de Transvaalbuurt waren in de zomer van 1943 gedeporteerd en vermoord en hun leeggekomen huis was "gereinigd, opgeknapt en gereserveerd" voor de Diemenaren die eind 1943 weg moesten wezen uit Diemen. Maar deze Diemenaren hadden het geluk de oorlog op deze manier te overleven.

Release cd van Joop Tertaas

DIEMEN - In Het Wapen van Diemen is op zondag 27 november de release van de cd van Joop Tertaas en Sasja Brouwers. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

Joop Tertaas heeft meegedaan aan de zangtalentenjacht van Het Wapen van Diemen en Sasja Brouwers was toen jurylid.

Sasja is zangpedagoog en Joop is bij haar op les gegaan. Zij hebben samen een cd gemaakt. Joop Tertaas is vrijwilliger geweest bij de Voedselbank Diemen. Veel inwoners van Diemen kennen hem.

Jongens gaan spontaan verkeer regelen

Foto: Politie Diemen Ouder-Amstel

DIEMEN - Op zich vond de politie het een aardig idee, het initiatief van een groepje jongens om afgelopen zondagmiddag spontaan het verkeer te gaan regelen op de kruising Hartveldseweg-Bovenrijkersloot. Maar ook gevaarlijk.

Door een storing werkte zondagmiddag een aantal verkeerslichten niet. De voorbijfietsende jongens zagen dit en vonden het erg gevaarlijk. Zij besloten, met de verkeerslessen op school in het achterhoofd, het verkeer te gaan regelen. In een winkel werden eerst oranje veiligheidsvestjes gekocht en daarna begonnen zij het verkeer te regelen op de drukke kruising. De politie waardeerde het idee van de jongens wel, zeker gezien hun goede voorbereiding, maar vond het toch niet goed. De jonge verkeersregelaars kregen een lift naar huis, waar de jongens en hun ouders werd uitgelegd dat het best gevaarlijk kan zijn om zomaar het verkeer te gaan regelen.

Leerlingen zetten zich in voor goed doel

Fairtradewinkel in basisschool De Nieuwe Kring

Aaliyah (rechts) verkoopt artikelen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Leerlingen van groep 7 van basisschool De Nieuwe Kring zijn in het gebouw van de school een fairtradewinkel gestart. De winkel is vrijdagmiddag officieel geopend. De naam van de tijdelijke winkel is Het Elsengroen.

De winkel is een initiatief van Aaliyah, leerlinge van groep 7 van De Nieuwe Kring. Zij zag enige tijd geleden in het journaal een item over een fairtradewinkel in een school elders in Nederland en kwam op het idee om een vergelijkbaar project te starten.

De ondernemende Aaliyah vond een aantal andere leerlingen van groep 7 van haar school bereid om mee te doen met het project: Eva, Rodan, Lyque, Funke en Gaia. Samen met Nelie Röfekamp, een van de twee directeuren van De Nieuwe Kring, bespraken zij het plan. Zij stuurden vervolgens een e-mail naar Els Nuisker van de Wereldwinkel Diemen. De Wereldwinkel Diemen staat elke vrijdag en zaterdag met een bus op het Diemerplein en bestaat in 2017 twintig jaar. Els was meteen enthousiast en besloot mee te werken. De leerlingen en Els hebben drie vrijdagmiddagen na schooltijd aan het project gewerkt. Zij hebben zich onder andere beziggehouden met de zakelijke kant en het verzorgen van public relations voor het project. Ook hebben zij bij de Wereldwinkel Diemen artikelen uitgezocht die zij in de fairtradewinkel verkopen. De kinderen die in de fairtradewinkel werken hebben allen visitekaartjes gekregen en zijn benoemd tot ambassadeur van de eerlijke handel.

Initiatief komt van leerlinge Aaliyah

Vrijdagochtend werd op de begane grond van De Nieuwe Kring de winkel Het Elsengroen ingericht. Aaliyah en de vijf andere kinderen hebben de artikelen op een overzichtelijke manier uitgestald en geprijsd. Veel ouders waren vrijdagmiddag naar de school gekomen en kochten een of meerdere artikelen. De kinderen hebben zelf de producten afgerekend. Dat ging foutloos. De opbrengst gaat naar projecten van de Wereldwinkel Diemen.

De komende drie vrijdagen (25 november, 2 en 9 december) is de winkel in De Nieuwe Kring opnieuw geopend van 12.30 tot 13.00 uur. Ouders, familieleden, maar ook buurtbewoners en andere belangstellenden zijn dan van harte welkom om de artikelen te bekijken en eventueel te kopen. Op vrijdag 25 november zijn er in de winkel allerlei artikelen te koop die verband houden met olifanten, zoals houten beeldjes.

Lijn 9

Vervolg van voorpagina.

De reizigers kunnen er ook voor kiezen om op het Weesperplein over te stappen op de metro of bij het Weteringplantsoen in het nieuwe station Vijzelgracht de Noord/Zuidlijn te nemen. De Noord/Zuidlijn krijgt ook een station op het Rokin, midden in het winkelgebied in het centrum van Amsterdam. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad zijn van mening dat met name invaliden en andere mensen die slecht ter been zijn moeite zullen hebben met overstappen. Het overstappen van tram op tram op het Alexanderplein is lastig, maar valt nog mee. Grotere problemen worden verwacht als deze categorie reizigers over moet stappen op de metro of de Noord/Zuidlijn. Hoewel er op die metrostations gebruik kan worden gemaakt van een lift, kost het overstappen toch veel tijd.

De fractie van de VVD is van mening dat de nieuwe route van lijn 9 ook voordelen heeft. Er komt een directe tramverbinding tussen Diemen en het uitgaansgebied Leidseplein.

Type reiziger
Wethouder Lex Scholten van Vervoer vertelde de gemeenteraad dat het type reiziger dat gebruikmaakt van lijn 9 door de jaren heen is veranderd. Veel werkgevers zijn niet meer in het centrum gevestigd, maar in andere wijken van Amsterdam, zoals Amsterdam-Zuid. De meeste reizigers die van lijn 9 gebruikmaken, rijden niet meer door naar het Centraal Station, maar stappen onderweg uit.

De Regioraad praat op 13 december over het vervoerplan van het GVB. Het dagelijks bestuur van de regioraad neemt op 15 december een besluit. De gemeenteraad praat op 1 december over het plan. Peter Prins, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, overweegt de gemeenteraad voor te stellen haar zorgen over het vervoerplan over te brengen aan de Regioraad.

Ruzie resulteert in steekwond

DIEMEN - Twee mannen hebben vorige week woensdagavond ruzie gekregen op de trap van een woning van Sint Janskruid in Diemen-Zuid.

Een van de mannen trachtte een scherp wapen uit de hand van de andere man te pakken. De twee mannen vielen daarna van de trap. Een van hen liep hierbij een steekwond op aan zijn hand. De man is naar een ziekenhuis vervoerd. De politie heeft later op de avond de andere man aangehouden. Het gaat om een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie onderzoekt de zaak.

Vluchtelingen tekenen participatieverklaring

Burgemeester Boog reikt een verklaring uit. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vluchtelingen uit Syrië die in 2016 in Diemen zijn komen wonen hebben een participatieverklaring getekend. Zij ontvingen de verklaring van burgemeester Erik Boog.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in De Omval. In Diemen heeft de groep Syriërs vier dagdelen introductieworkshops gevolgd. De onderwerpen waren: vrijheid, gelijkheid, solidariteit en participatie. De cursus werd gegeven door Vluchtelingenwerk Diemen. Vluchtelingen moeten binnen een jaar nadat zij zich in een gemeente hebben gevestigd aan de eisen voldoen om een participatieverklaring te mogen tekenen.

Ambtenaren ontvangen Groen Lintje

Ron Kaptijn, Joke Schenk en Wim Verbree. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ron Kaptijn en Wim Verbree, ambtenaren van de gemeente Diemen, hebben vorige week woensdagavond het Groene Lintje ontvangen. De lintjes werden uitgereikt door Joke Schenk, voorzitter van de afdeling Diemen van GroenLinks. Kaptijn en Verbree kregen beiden een Groen Lintje voor hun inzet en deskundigheid op het gebied van groen, water en ecologie. De bijeenkomst van GroenLinks werd gehouden in De Omval.

Sint rekent op jonge hulppieten tijdens bezoek aan Diemerplein

Kinderen kunnen pietendiploma halen

Foto: Ruth van Kessel

DIEMEN - Sinterklaas brengt op zaterdag 26 november van 13.00 tot 16.00 uur een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein. Kinderen kunnen met hem op de foto, meezingen met de sinterklaasliedjes en hun pietendiploma halen.

Sinterklaas, die anderhalve week geleden bij de loswal in Diemen aankwam in het gezelschap van een grote groep pieten, heeft momenteel een groot probleem: hij is zijn pieten kwijt.

"De pieten zijn verdwenen, zij hebben het erg druk", laat Sinterklaas telefonisch weten. "Ik kan het niet alleen en hoop dat er zaterdag een nieuwe lichting pieten in het winkelcentrum aanwezig is. Ik hoop dat de kinderen zich mooi aankleden en schminken. Alle pieten zijn van harte welkom."

Rondgang
Sint Nicolaas heeft het momenteel enorm druk met het vullen van schoenen en de voorbereiding voor 5 december. Hij hoopt dat er zaterdag veel hulppieten komen. De vijf mooiste hulppietjes krijgen een prijs. Na de prijsuitreiking maakt Sinterklaas met de hulppieten een rondgang door het winkelcentrum.

In het winkelcentrum staat zaterdag een speciaal pietenparcours opgesteld. Kinderen kunnen pakjes in de schoorsteen gooien, over de nok van het dak lopen, koprollen door een hoelahoep maken, door een tunnel kruipen en in een jutezak lopen. Is dat allemaal gedaan, dan hebben ze hun pietendiploma gehaald en is er natuurlijk ook een presentje.

Bij het podium in het winkelcentrum dat vlak bij de roltrappen komt te staan, wordt gezellige sinterklaasmuziek gedraaid. Kinderen kunnen van 13.00 uur tot 15.00 uur op het podium met Sinterklaas op de foto. De foto's komen op de Facebookpagina van winkelcentrum Diemerplein te staan.

Minder treinen station Diemen-Zuid

DIEMEN - Met ingang van de nieuwe dienstregeling van de NS stopt er in de avonduren na 20.00 uur nog maar een keer per half uur een trein op station Diemen-Zuid. Nu is dat nog elk kwartier. De gemeente Diemen heeft samen met zes andere gemeenten een brief geschreven aan NS Reizigers.

De nieuwe dienstregeling gaat in op zondag 11 december. NS heeft besloten om de verbinding tussen Utrecht en Hoofddorp via de Zuidtak in de avonduren te halveren. De zeven gemeenten die deel uitmaken van het Amstel en Meerlandenoverleg hebben de NS laten weten dat zij de halvering van het aantal treinen als kwaliteitsverlies ervaren. Zij wijzen erop dat reizigers geconfronteerd worden met extra reistijd of een extra overstap. Dit kan ertoe leiden dat meer mensen in de avonduren de auto nemen. Het streven van alle partijen is erop gericht om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. De zeven gemeenten hebben NS Reizigers verzocht om het voornemen te herzien en de trein ook in de avonduren elk kwartier te laten rijden.

Huurders, corporatie en gemeente om tafel

DIEMEN - Huurdersplatform Diemen heeft op 17 november samen met de woningcorporaties en de gemeente Diemen nieuwe afspraken gemaakt over de ruim 4200 huurwoningen van de corporaties in Diemen.

De huurdersverenigingen van Rochdale, De Key en Stadgenoot werken samen in het Huurdersplatform Diemen en zijn volwaardige gesprekspartners in het overleg met de corporaties en de gemeente. Het gaat daarbij om onderwerpen als betaalbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en nieuwbouw van sociale huurwoningen. Voor 2017 is bijvoorbeeld afgesproken dat er geen nieuwe verkopen van sociale huurwoningen worden gestart. Daarnaast is afgesproken dat huurders en corporaties actief worden betrokken bij het opstellen van een nieuwe woonvisie, die volgend jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. In de tweede helft van 2017 gaan de partijen om de tafel voor het maken van prestatieafspraken.

Anouk van den Berg


Assisteert Sinterklaas in Diemen
Diemenaar sinds haar geboorte (1998)

Mag jij vaker Sint helpen als hij in Diemen is?
"Ik help de Sint nu voor het derde jaar bij huisbezoeken en doe dat met alle liefde."

En voor wie is de opbrengst?
"Die gaat naar het restauratiefonds van de Sint Petrus' Banden, om de kerk te behouden."

Verder in het dagelijks leven?
"Mijn hobby is zingen, bij het Nieuw Vocaal Amsterdam (het jeugdkoor) en het Hagunnan jongerenkoor van de Sint Petrus' Bandenkerk. Afgelopen week bij een projectkoor het Requiem van Mozart opgevoerd in het Concertgebouw."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Pretty Little Liars', deel 7."

Favoriete stekje in Diemen?
"Thuis bij mijn ouders."

Chocoladeletter of marsepein?
"Chocoladeletter natuurlijk!"

Beschrijf jezelf in 5 woorden.
"Lief, behulpzaam, muzikaal, rustig en houd van gezelligheid."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik een heel erg ochtendhumeur heb."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Chocola."

Mooiste jeugdherinnering?
"Zingen in de Nieuwe Kerk bij de inhuldiging van onze koning Willem-Alexander."

Waar kun je erg om lachen?
"Met vrienden terugdenken aan gênante en leuke momenten die wij samen hebben gehad."

Waar kun je je druk over maken?
"Racisme en geen respect tonen naar ouderen toe."

Diemen mist nog…
"Een H&M in het winkelcentrum."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Op wereldreis zo veel mogelijk muziek ontdekken van verschillende culturen."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik alles er aan doen om de Sint Petrus' Bandenkerk te behouden!"

Jongen van fiets beroofd

DIEMEN - Een 15-jarige jongen is zaterdagavond in Diemen-Zuid van zijn fiets beroofd.

De inwoner van Amsterdam fietste rond 18.20 uur over het Aalscholverpad. Plotseling kwam er een groep van zeven jongens op hem af. De jongens pakten het slachtoffer vast en ontvreemdden zijn fiets. Het gaat om een fiets van het merk Giant. De daders zijn op de vlucht geslagen. De politie startte met een zoekactie in de omgeving, maar die heeft niets opgeleverd. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Inbraak in woning

DIEMEN - In de nacht van donderdag op vrijdag is rond 05.00 uur ingebroken in een woning aan Galjoen in Diemen-Noord. De dader of daders hebben de woning doorzocht en meerdere spullen meegenomen.

Ook werd een zwarte Volkswagen Golf weggenomen die voor de deur geparkeerd stond. De auto is teruggevonden aan het Bosbraakhof in Amsterdam-West. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

'Het bestaan van een artiest is een beetje als koorddansen'

Saskia Paërl is zangeres, actrice, zangpedagoog en nog veel meer

DIEMEN - Voor zang- of muziekles kun je terecht op bedrijventerrein Verrijn Stuart bij Saskia Paërl (62). Zij is zangpedagoog, muziekpedagoog en zangcoach. Maar Saskia staat ook zelf graag op de bühne. Als vocalist, actrice, presentatrice, poppenspeelster en entertainer. Sinds 2004 woont zij met haar echtgenoot Yits in Diemen en heeft ze een muziekschool aan huis. Zingen en entertainen wilde Saskia al van kleins af aan. Ze kreeg het dan ook met de paplepel ingegoten: haar moeder was actrice en haar grote voorbeeld.

Achter de piano in haar zanglespraktijk. Saskia's moeder, haar grote voorbeeld, op een grote foto op de lessenaar.

Hoe ging dat vroeger bij jou thuis?
"Ik ben geboren op vier hoog, maar wel in het chique Amsterdam-Zuid. Mijn moeder Suze Marz speelde bij de Amsterdamse Komedie en Roberti's Jeugdtoneel. Zij zong iedere dag met mijn zusje Astrid en mij, dan leer je dat wel. Toen ik zeven was zei ze een keer - het was in de tram ik weet het nog heel goed - "je moet een brief schrijven aan Herman Broekhuizen (kinderkoordirigent, schrijver van vele bekende kinderliedjes en radioprogrammamaker, red.) of je in zijn radioprogramma mag zingen." Dat deed ik en het mocht. Ik trad op met een zelfgeschreven liedje. Vanaf dat moment was ik gefocust op het zingen. De opname heb ik nog en laat ik nu nog aan mijn leerlingen horen. Dan staan ze versteld dat ik dat ben, met dat hoge stemmetje. Toen mijn moeder bij het jeugdtoneel speelde, ging ik mee op woensdag- en zaterdagmiddag. Daar heb ik wel geleerd om te reizen voor je vak, door de kou op je fietsje heel Amsterdam door. Allemaal ervaringen waar ik nog profijt van heb en fantastisch materiaal om les te geven. Mijn moeder speelde drie jaar toneel, ik houd het al 43 jaar vol."

Kregen jullie ook al jong muziekles?
"Ja, in 1965 regelde mijn moeder dat we een piano in bruikleen kregen en zanglessen uit een fonds van de Volks Muziekschool. De directie was onder de indruk van onze zuivere stemmetjes. We traden samen veel op in allerlei programma's op de radio en wonnen ook nog eens de eerste prijs in een talentenjacht van het Polanentheater in Amsterdam. Ik krijg zelf trouwens nog steeds les van dezelfde zangpedagoog als toen, hij is nu 93 jaar! Ik volgde een klassieke zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium. Ik wist dat ik met mijn lange lijf mijzelf moest leren presenteren als zangeres. Dansen kan ik niet, maar bewegen wel. In de Gouden Gids vond ik onder de rubriek 'Balletscholen' Studio Move. Later heette het Move On en werkte ik mee aan voorstellingen in De Open Bak van Theater De Engelenbak in Amsterdam. Ik gaf er ook zanglessen en begeleidde leerlingen met piano. Ik volg nog steeds iedere week danslessen. Die bewegingslessen hebben me zo geholpen, bij het zingen ook. Zo heb ik gezorgd dat ik ook een goed lichaam heb en niet alleen afhankelijk ben van die stem. "

Maar bleef je wel zingen?
"O ja, ik zong bijvoorbeeld voor de Vara met Nico Knapper en in de Savoy in Zürich. In 1973 won ik de prijs voor 'het meest oorspronkelijke talent' en, samen met Heddy Lester en Fon Klement, de eerste prijs op het Jong Euro Songfestival in Oostende. Van 1980 tot 1986 zong ik in het koor van het Concertgebouworkest. Het werd opgericht als amateurkoor vanwege de bezuinigingen, maar er zongen ook enkele professionals mee. Ik was eerste alt. Kijk, dit is een elpee uit die tijd met een grote foto van het hele orkest met het koor. Hier sta ik. Helaas werd het koor in 1986 opgedoekt. Het was het begin van een tijdperk zonder subsidies, waar kunstenaars voor zichzelf moeten kunnen zorgen. Ik pas mij aan. Dan blijft het leven goed."

Saskiazingt.nl

Op de nieuwe website van Saskia Paërl, saskiazingt.nl, is veel informatie te vinden over de veelzijdige entertainer.

Heel actueel: Saskia heeft een speciale sinterklaaspoppenkastvoorstelling voor thuis, op school of in een bedrijf: 'Het gestolen boek van Sinterklaas'. Met Jan Klaassen, Katrijn, Clown Piepie, Joey Grimaldi de Clown, Ali Ben Bali de Bokser, Inspecteur Slot, Piraat van der Zee en Kapitein Saskia wordt een spannende voorstelling gemaakt, en met de informatie die Saskia krijgt helemaal op maat voor de aanwezige kinderen.

'Mijn moeder was actrice
en mijn grote voorbeeld'

Maar je deed meer dan zingen.
"In 1985 en 1986 volgde ik allerlei cursussen in New York en Londen. Zang, maar ook acteren, spraak, mime, beweging, make-up, schermen en musical. Onder andere aan de American Academy of Dramatic Arts in New York City. Een geweldige tijd, zo spannend en zo'n goed gevoel dat het me lukte om erheen te gaan. Later leerde ik hier in Nederland ook goochelen en poppenspelen en volgde cursussen voor koordirigent en klassiek en modern ballet, modern jazzdance, tap, showdance, clown, conga, gitaar, regie en zanglessen voor musical. De auditie bij Het Concertgebouw was direct een succes. Het staatsexamen voor zangpedagoge jaren later in eerste instantie niet, maar met de hulp van een zangpedagoge die lid was van de examencommissie en die me ook hielp mijn repertoire anders te kiezen, haalde ik niet alleen mijn diploma muziekdocent klassieke muziek, maar ook lichte muziek. Negen jaar gaf ik les in mijn studio aan het Vondelpark. Ik had zo veel leerlingen, het was een goede tijd: ik kon naar Amerika en heb zelfs deze vleugel kunnen kopen toen."

Van alle markten thuis dus.
"Het bestaan van een artiest is nooit zeker. Het is een beetje als koorddansen. Je moet je steeds aanpassen aan veranderende omstandigheden. Zo heb ik net een nieuwe website en ben aan het leren hoe ik op sociale media bekend kan maken wat ik allemaal doe. Ik ben geen beroemde zangeres geworden. Jammer, hoewel het ook betekent dat ik niet alleen op tournee hoefde in het buitenland en de hele tijd alleen op hotelkamers zat. Ik heb niet de top bereikt, maar wel gezorgd dat ik met wat ik doe succes heb en waarmee ik 100 kan worden. Je moet voor jezelf kunnen zorgen. Ik heb geleerd sterk te zijn. Het grootste compliment dat ik ooit kreeg komt van een van de grootste jazzzangeressen van de tachtiger jaren, Ann Burton. Zij zei dat ik mijn eigen identiteit behoud in een veelheid aan muzikale stijlen en in aanmerkelijk veranderende, vooral technische omstandigheden. Als je maar lang genoeg blijft oefenen, word je vanzelf bijzonder. Ik gaf lange tijd shows voor senioren, een groot succes. Maar woonzorgcentra hadden steeds minder geld te besteden. Toen het rond de eeuwwisseling een hype werd om kinderfeestjes op te luisteren met een optreden van een clown of goochelaar, zorgde ik dat ik dat ook in de vingers kreeg, en nam een poppentheater over. In de 'One Woman Show' zing ik in zorgcentra, bij vrouwennetwerken en op bruiloften en partijen covers en eigen muziek. Mijn repertoire is groot en zowel voor oudere als jongere mensen geschikt. Kindershows met mijn poppentheater heb ik gegeven in heel veel Nederlandse supermarkten, daarmee kom ik al op 364 voorstellingen. Maar ik heb ook met verschillende gezelschappen en in programma's met andere artiesten gewerkt. Intussen ben ik ver voorbij de duizendste voorstelling en het houdt niet op. Ik doe alles, ook de techniek. Ik heb in eigen beheer cd's opgenomen met liedjes uit mijn shows."

'Ik heb niet de top bereikt, maar wel gezorgd dat ik succes heb'

Je woont en werkt sinds 2004 in Diemen. Waarom Diemen?
"Met alle optredens had ik wat geld gespaard en mijn boekhouder zocht op Funda naar een huis voor mij en Yits. We zijn in 2003 getrouwd. Daarvoor was er voor de liefde eigenlijk geen tijd en ruimte; alles was gericht op dansen en zingen en het IT-bedrijf van Yits. Nadat ik hem leerde kennen op een feestje duurde het dan ook vijf of zes jaar voor we eindelijk samen gingen wonen. Amsterdam was boven ons budget, maar Diemen was goed te doen. Dus werd het deze woning annex bedrijfspand aan de Volmerstraat. We hebben veel aan het pand gedaan en na een verbouwing kan ik nu ook groepen leerlingen zangles geven."

En de muziek?
"Muziek blijft het belangrijkst: in muziek kan ik me uiten en alle spanning uit mijn lichaam laten verdwijnen. Natuurlijk, optreden is heerlijk en het is ook nog eens een makkelijke manier voor mij om mijn boterham te verdienen omdat ik het al zo lang doe. Ik maak er mensen blij mee, zo heette een van de programma's voor in de woonzorgcentra ook: 'Wij zijn blij met u'. Maar lesgeven is de toekomst. Het is nu eenmaal de realiteit dat mensen je misschien op een gegeven moment niet meer zo graag op het podium willen zien en lesgeven kan altijd! Ik speel ook gitaar, piano en percussie, maar ik ben niet goed genoeg om daar les in te geven. Ik kan het mensen wel leren als begeleiding bij het zingen. Het vertrouwen in mezelf is er in de loop der jaren ook gekomen: ik weet wat ik kan, hoef mezelf niet meer te bewijzen. Ik heb zangles gegeven aan talloze amateurs op muziekscholen en in koren, een aantal is later professional geworden in musicals van Jos Brink en Frank Sanders en bij Joop van den Ende. En ik heb nu een privézanglespraktijk aan huis. Met mijn leerlingen geef ik regelmatig muziekpresentaties."

12 / 16

'Braboneger' Steven Brunswijk speelt 'Als ik mezelf kon zijn'. Vrijdag 25 november in Theater De Omval.

vrijdag 25 november

'Als ik mezelf kon zijn'

Theater de Omval 20.30 uur

Wanneer ben je nou helemaal jezelf? Dit is de vraag die Steven Brunswijk, alias de Braboneger, zich afvraagt in zijn voorstelling.

zaterdag 26 november

Oude kranten

Noorderlicht 8.30 uur

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren om oude kranten op te halen.

Workshop Glasfusing

Bevo Glaskunst Atelier 11.00 uur

1-daagse kennismakingscursus glasfusen. Ook op 3 december. Informatie: info@bevoglaskunst.nl of 020-6655212.

Ogen van Surabaya

Theater De Omval 20.30 uur

Na een reis door Indonesië op zoek naar sporen van haar familie, schreef Anna Rottier 'Ogen van Surabaya'. Wat begon als een zoektocht naar de eigen identiteit, evolueerde tot een relatiedrama.

zondag 27 november

Filateliebeurs De Zegelaars

De Schakel 10.00 uur

Handelaren en 5- en 10-centsboeken, advies over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden € 1,-. Informatie: 020-6942002.

1e Zondag van de Advent

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Allegriakoor. Pater G. Noom gaat voor.

De Club van Sinterklaas
& Geblaf op de Pakjesboot

Theater de Omval 14.00 uur

Slechterik Dokter Vleugelaer wil met blafspray alle kinderen de blafhoest bezorgen, zodat hij voor veel geld het tegenmedicijn aan bezorgde ouders kan verkopen. En hoe bereik je zo veel mogelijk kinderen? Via Sinterklaas! Lukt het Sinterklaas en de clubpieten om de cadeautjes op tijd schoon te maken? Reserveren via theaterdeomval.nl.

dinsdag 29 november

Tonio

Theater De Omval
14.00 & 20.00 uur

De 21-jarige Tonio fietst naar huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies, dat hun leven voorgoed zal veranderen. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Hatha Yoga

Het Noorderlicht 19.30 uur

Elke dinsdagavond. Proefles € 5,-. Aanmelden bij Asmara Yoga, 06-50266143.

Meditatie

Yoga Studio Diemen 20.00 uur

Meditaties uit de Kundalini Yoga, een rijke bron van meditaties. Ook ademhalingsoefeningen en een lange relax waarbij o.a. de gong wordt bespeeld. Proefles € 8,-. Informatie: yogadiemen.nl of 020-4165078.

woensdag 30 november

Bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

Zaal open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50. Voor bewoners is dat € 1,50.

Maximum Overdrive

Theater De Omval 20.30 uur

In 'Maximum Overdrive' nemen de mannen van Brokstukken je mee in hun onontkoombaar grappige wereld: een ondeugende, gecontroleerde chaos van gekke typetjes en fysieke sketches. Met hun unieke stijl hebben ze naam weten te maken en zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse cabaretwereld.

donderdag 1 december

Gezond bewegen 70 plus

Oefentherapie Diemen 10.30 uur

Aandacht voor de houding, soepel blijven bewegen, bevorderen van spierkracht, verbeteren van balans en optimale ademhaling. En op speelse wijze aandacht voor reactievermogen en hersengymnastiek. Kosten € 6,- per les, inschrijving per maand. Informatie: 020-6001316.

Hell or High Water

Theater De Omval 20.00 uur

In 'Hell or High Water', geschreven door de scenarist van 'Sicario', jaagt een sheriff op twee broers die hun schulden bij de bank proberen af te lossen met de buit van hun bankovervallen. Alles loopt gesmeerd tot de bijna gepensioneerde Texasranger Marcus (Jeff Bridges) zich in de zaak vastbijt. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 2 december

Tablet Café

OBA Diemen 18.30 uur

Ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. Tot 20.00 uur.

zaterdag 3 december

Oud papier

Diemen 9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

3 december en 4 december

Bezoek van Sinterklaas

Sint Petrus' Bandenkerk

Sinterklaas wil graag bij mensen op bezoek komen. Zijn honorarium stelt hij ter beschikking aan het restauratiefonds St.Petrus' Banden. Interesse? Bel 06-36587918.

Dames Smashing '72 grijpen naast winst

Dames staan nu op de vijfde plaats

Smashing '72 valt aan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen VC Allvo met 2-3 verloren. De setstanden waren 25-14, 25-17, 21-25, 14-25 en 12-15.

Voor de wedstrijd stonden beide teams op evenveel verliespunten, Allvo had wel één competitiewedstrijd minder gespeeld. Na de tie-breakset werd de wedstrijd in het voordeel van Allvo beslist (3-2) waardoor de ploeg uit Almere één competitiepunt is uitgelopen op Smashing '72.

Voorsprong
In de eerste set startten Annebel Dekker en de van een blessure teruggekeerde Serena van Overbeeke op de middenpositie, met Els van Westrienen als spelverdeelster. De teams gingen aan het begin van de set nog gelijk op, maar Smashing '72 kwam al snel op een ruime 18-12 voorsprong tegen de op papier gelijkwaardige tegenstander uit Almere. De set eindigde in een overbluffende 25-14.

Initiatief
In de tweede set nam Smashing '72 opnieuw het initiatief. Al vroeg in de set werd jeugdspeelster Maya van Noort ingebracht op de positie van spelverdeelster. De puntenmachine van Smashing '72 draaide op volle toeren en resulteerde opnieuw in een eenvoudige setwinst (25-17). In de derde set was er een compleet ander beeld van de krachtsverhoudingen. Allvo ging volle bak spelen en nam een voorsprong (7-12). Nadat passer-loper Anne Crouwel in het veld was gekomen werd de achterstand nog bijna ingelopen (18-20), maar verzilverde Allvo de set (21-25). De vierde set speelde Smashing '72 met de rug tegen de muur en werd er verloren met 14-25. Misschien was het wel de tactiek van Allvo om slap uit de startblokken te komen om vervolgens een gooi te doen naar de wedstrijdwinst.

Tie-break
In de vijfde tie-breakset kwam Smashing '72 knap terug in het spel en hield tot 11-11 stand. Daarna maakte Allvo korte metten (12-15).

WhamWham
Smashing '72 staat vijfde in de competitie en speelt de volgende wedstrijd op zaterdag 3 december in Zwaag tegen WhamWham.

SV Zeeburg verliest van Berdos: 20-16

Achterstand op koplopers is nu twee punten

De selectie van SV Zeeburg. Foto: SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Berdos met 20-16 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 11-7.

Trainer/coach Doug van Leeuwen kon tijdens de wedstrijd in Alkmaar geen beroep doen op twee basisspeelsters. Maar desondanks rekenden de handbalsters uit Diemen op een goed resultaat.

Traag spel
SV Zeeburg begon niet sterk aan de eerste helft. De ploeg slaagde er niet in om het eigen spel te spelen en ging mee met het trage spel van Berdos. Bovendien had SV Zeeburg moeite om door de 6-0 verdediging van de thuisclub te komen.

Berdos ging de rust in met een voorsprong van vier treffers.

Oppeppen
In de rust hield coach Doug van Leeuwen een speech en pepten de speelsters uit Diemen elkaar op. SV Zeeburg begon de tweede helft een stuk beter. Er werden diverse spelsystemen gehanteerd die tot een paar doelpunten leidden.

Achterstand
Maar de dames uit Diemen slaagden er niet in om de in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan te maken. Berdos trok aan het langste eind en stelde de zege veilig: 20-16.

Onnodig
De dames van SV Zeeburg vonden de nederlaag onnodig. Het gemis van twee belangrijke speelsters was zeker van invloed op het resultaat. SV Zeeburg hoopt in de thuiswedstrijd tegen Berdos op volle sterkte te zijn en de concurrent dan te verslaan.

Vierde
Berdos en Geel Zwart zijn na zeven speeldagen koploper in de zaalcompetitie. Beide ploegen hebben twaalf punten. Het doelsaldo van Berdos is beter dan dat van Geel Zwart. Kras/Volendam staat met elf punten op de derde plaats, SV Zeeburg is met tien punten vierde.

Belangrijk duel
De handbalsters uit Diemen spelen op zondag 27 november opnieuw een belangrijk duel. SV Zeeburg ontvangt dan Geel Zwart. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 12.45 uur.

Winst dames De Meeuwen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de thuiswedstrijd tegen UZSC met 7-6 gewonnen. Het eerste herenteam verloor het uitduel tegen ZPC Woerden met 7-4.

De dames van De Meeuwen begonnen de wedstrijd vol gas. Door doelpunten en mooie zwemacties van Sophia Lunenburg, Suzanne Portegijs en Amy Waardenburg namen De Meeuwen in de eerste periode een 4-0 voorsprong. UZSC schrok van deze felheid en had even nodig om op stoom te komen. Marinke Maltha, debutante in het eerste team van De Meeuwen, maakte een prachtig doelpunt. Na de tweede periode was het 6-2 voor De Meeuwen. In de derde periode kwam UZSC terug tot 6-5. De bezoekers kwamen in de vierde periode langszij: 6-6. De Meeuwen vroeg een time-out aan om te overleggen. Hierna bepaalde Sophia Lunenburg de eindstand op 7-6. De dames staan nu op de vierde plaats.

Heren
De heren van De Meeuwen stonden na de eerste periode met 1-0 achter. In de tweede periode kwam ZPC Woerden op 2-0. Daarna deed De Meeuwen iets terug: 2-1. Vlak voor het eindsignaal van de tweede periode kreeg De Meeuwen een strafworp. Die werd gemist. In de derde periode liep de thuisclub uit naar een 4-1 voorsprong. Die periode eindigde in een 5-3 voorsprong voor ZPC Woerden. In de laatste periode deed de ploeg uit Diemen er alles aan om de achterstand weg te werken, maar dat lukte niet. De dames spelen op zondag 27 november uit tegen De Snippen. De wedstrijd begint om 20.25 uur. Het eerste herenteam speelt eveneens een uitduel. Het team gaat zondag op bezoek bij Zwemvereniging Utrecht. De aanvang is om 19.45 uur.

SV Diemen niet verder in bekertoernooi

DIEMEN - SV Diemen is uitgeschakeld in het bekertoernooi. De ploeg van trainer Gerrie Breugem verloor zondag de uitwedstrijd tegen LSVV: 3-2.

De thuisclub leidde bij rust met 2-0. Na de hervatting liep LSVV uit naar een 3-0 voorsprong en leek SV Diemen kansloos. Maar de bezoekers deden iets terug via Giliano Eijken en Gianno dos Passos. SV Diemen slaagde er echter niet in om langszij te komen. SV Diemen speelt zondag een competitiewedstrijd tegen Schoten. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. SV Diemen staat op de veertiende en laatste plaats van de derde klasse C.

15 / 16

Voor alle klussen. In en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar, Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

Woningruil te huur in Drenthe Assen ruim 4-kamer app. 110 m2 met vrij uitzicht op natuur, vrij parkeren, huur € 500,- p mnd. Gevr. ruim huis in Diemen of omg. 06-23672296

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk, met referenties en veel ervaring. Tel.: 06-86337297