DiemerNieuws

27 februari 2014

DiemerNieuws 27 februari 2014


Over de brug naar eigen plek scouts in Diemerbos

Foto: Trudy Kroese

Afgelopen zondag was de overdracht van de plek voor Scouting Diemen in het Diemerbos. Voorzitter Aschwin van Wel en wethouder Ruud Grondel staken samen het door de scouts aangelegde, tijdelijke, bruggetje over naar het perceel en ontrolden een spandoek. Scouting Diemen hoopt nog deze zomer opkomsten te kunnen houden op de mooie plek, die ook geschikt wordt gemaakt om te kamperen door scoutinggroepen. Het plan is om er binnen vijf jaar een blokhut te bouwen.

Raad akkoord met horecaverordening

DIEMEN - De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met de concept-Drank- en horecaverordening 2014. De conceptverordening wordt nu vrijgegeven voor inspraak en treedt in werking na het afronden van de inspraakprocedure.

In de Drank- en horecaverordening staan ook regels waaraan paracommerciële instellingen, zoals (sport)verenigingen, moeten voldoen. Aanvankelijk zou de gemeenteraad in januari al een besluit nemen over de verordening. Maar de gemeenteraad drong er toen bij het college van B en W op aan om nog een keer in gesprek te gaan met de sportverenigingen, waar onvrede heerste over de oorspronkelijke verordening. De gemeente heeft onlangs opnieuw overleg gevoerd met de sportverenigingen en de verordening aangepast.

De verenigingen mogen volgens de aangepaste verordening tijdens activiteiten (wedstrijden en trainingen) tussen 11.00 en 24.00 uur alcohol schenken. Als een activiteit tussen 23.00 en 24.00 uur eindigt, mag de tap nog een uur langer open blijven. Een vereniging mag vier keer per jaar een bijeenkomst van persoonlijke aard organiseren. Dat moet overigens wel een feest van een lid van de betreffende vereniging zijn. Ook in dat geval moet de tap om 24.00 uur gesloten worden. Er is geen maximum vastgesteld voor bijeenkomsten voor charitatieve instellingen in de clubgebouwen of kantines van verenigingen. Hiermee worden bijeenkomsten bedoeld voor instellingen als het Rode Kruis en De Zonnebloem.

Bestuursregelement
Verenigingen mogen ook sterke drank blijven schenken. Maar er is met de sportverenigingen afgesproken dat zij zelf de bepaling over het verstrekken van alcohol in hun bestuursreglementen gaan overwegen. Het doel is dat de verenigingen hiermee een bijdrage leveren aan het alcoholmatigingsbeleid.

De gemeenteraad sprak haar waardering uit voor de aangepaste Drank- en horecaverordening en het feit dat het college van B en W en de sportverenigingen op een constructieve manier tot een oplossing zijn gekomen.

Kans op tweede supermarkt in winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN - De kans lijkt aanzienlijk dat er in winkelcentrum Diemerplein een tweede supermarkt komt. Dit heeft wethouder Lex Scholten donderdag aan de gemeenteraad verteld.

Scholten legde uit dat de eigenaars van de winkelpanden die geen eigendom zijn van Delta Lloyd de handen ineen hebben geslagen en ernaar streven om het mogelijk te maken dat zich een tweede supermarkt in het winkelcentrum vestigt. Het gaat hier om de eigenaars van de winkelpanden van Happy China tot en met Dr. Shoe. Om ruimte voor een supermarkt te creëren zal een aantal ondernemers in dat deel van het winkelcentrum naar een andere plek dienen te verhuizen. Hiervoor is ruimte omdat er aan die kant winkelpanden leegstaan. Een voorbeeld hiervan is het pand waar in het verleden Bruna was gevestigd. Bruna is verhuisd naar aan andere plek in het winkelcentrum. Scholten vertelde dat de eigenaars van die winkelpanden in gesprek zijn met kandidaten die er een supermarkt willen starten. De wethouder noemde geen namen van geïnteresseerde partijen, maar heeft goede hoop dat het overleg tot het gewenste resultaat leidt. Scholten heeft de drie kandidaten inmiddels ook gesproken.

Hoewel de gemeente geen partij is, praat zij wel regelmatig met eigenaar Delta Lloyd en Winkeliersvereniging Diemerplein over mogelijkheden om het winkelcentrum nog aantrekkelijker te maken voor de klanten en ondernemers.

Vervolg op pagina 2

8 maart: lijsttrekkers in debat

DIEMEN - Zaterdag 8 maart vindt in De Omval het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat plaats. Het debat duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom om te komen luisteren.

De lijsttrekkers van alle negen partijen die op woensdag 19 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen nemen deel aan het debat: Brigitte Wielage (VVD), Lex Scholten (PvdA), Gepke Uiterdijk (GroenLinks), Rosali Herder (Leefbaar Diemen), Jeroen Klaasse (D66), Maïta van der Mark (SP), Janneke de Graaff (CDA), Ray Pengel (Sociaal Diemen) en Peter Prins (Partij van de Ouderen).

De verwachting is dat het debat het nodige verbale vuurwerk oplevert.

176

belangstellenden kwamen vrijdag op het discozwemmen af

Het jonge schaatsertje en koningin Wilhelmina in Diemen

Dat er vroeger niet alleen in Friesland fanatiek werd geschaatst maar ook in Diemen, bewijst deze ansicht uit 1907. Bij strenge winters, als de Keulsche Vaart (de huidige Weespertrekvaart) was dichtgevroren, organiseerde de in 1887 opgerichte Diemer IJsclub hier allerlei hardrijwedstrijden. Volgens het reglement van de club was het doel van de vereniging echter niet alleen het houden van wedstrijden (alinea 1), maar ook 'het geven van ijsvermaak' (alinea 2) en daarnaast 'het houden van festiviteiten buiten het ijsvermaak staande, of het ondersteunen of bevorderen daarvan, doch slechts dan wanneer er reeds, naar oordeel van het bestuur, voldoende uitvoering gegeven is aan alinea's 1 en 2 van dit artikel of daartoe de gelegenheid heeft ontbroken'. Jaap Havekotte kon amper lopen toen hij zonder stoel zijn eerste slagen maakte op de vaart. 'De Wilde' groeide uit tot een internationaal succesvol schaatser. Pas in 1932 kon de Diemer IJsclub over een eigen ijsbaan beschikken. De locatie was het gemeentelijke sportterrein te Diemen-Zuid, vlak achter de toenmalige Hervormde Kerk aan de Ouderkerkerlaan. Het populaire schaatsen in Diemen verleidde zelfs koningin Wilhelmina tot een onaangekondigd bezoekje aan de ijsbaan.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, tijdelijk minder zacht
Na een paar voorjaarsachtige dagen is het wederom wisselvallig geworden. Een westelijke luchtstroming blijft de scepter zwaaien. Het weer blijft daarmee geregeld onder invloed staan van Atlantische depressies. Als gevolg hiervan blijft het weer op en af gaan. De maxima liggen rond de norm voor de tijd van het jaar. In het weekeinde bestaat er kans op nachtvorst.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag vallen enkele buien. Vooral later op de dag schijnt nu en dan de zon. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt in de middag 7 à 8 graden. In het weekeinde is het licht wisselvallig. Het is wisselend bewolkt. De zon schijnt nu en dan, maar er schuift ook geregeld bewolking over. Vooral zaterdag kan het deels wat regenen. Er waait een matige zuidenwind. Overdag wordt het circa 8 graden. In de nacht bestaat vanaf zondag kans op lichte vorst.

Trend na het weekeinde
Het blijft tot halverwege de week wisselvallig. Het maximum ligt rond 8 graden. In de nacht bestaat kans op lichte vorst. Zeer waarschijnlijk loopt later in de week de temperatuur iets op. De nachtvorst verdwijnt dan. Mogelijk dat het vanaf vrijdag ook minder wisselvallig wordt.
Weetje
De meteorologische winter van 2013-2014 loopt zaterdag ten einde. Het is de op een na zachtste winter geworden sinds minstens het begin van de waarnemingen in het jaar 1706. Alleen de winter van 2006-2007 was nog iets zachter. Slechts op 10 nachten kwam het tot lichte vorst. Het is tevens een vrij natte winter in het westen van het land en ook in onze regio.

DIEMEN - Bezoekers van winkelcentrum Diemerplein kunnen tijdens de koopzondag op 2 maart meedoen aan Cashen op het Diemerplein. Deelnemers maken kans op cadeaubonnen ter waarde van dertig, veertig en vijftig euro.

Mensen die deze week aankopen hebben gedaan bij winkels in winkelcentrum Diemerplein kunnen hun kassabon zondag inleveren bij het podium tegenover Kellebelle. De klant ontvangt dan een lotnummer en kan tijdens de drie spelrondes het aankoopbedrag dat op de kassabon staat terugwinnen. De spelrondes zijn om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Klanten kunnen zelf aangeven welke spelronde zij willen meespelen. Een klant kan per ronde met één kassabon meespelen. De eerste ronde wordt per winnende kassabon maximaal dertig euro uitbetaald, tijdens de tweede en derde ronde maximaal vijftig euro. Er zijn ongeveer 15 winnaars per spelronde.

De gewonnen bedragen worden ook nog eens in tientjes naar boven afgerond en uitbetaald in cadeaubonnen die bij de winkeliers in winkelcentrum Diemerplein kunnen worden gebruikt als betaalmiddel.

Van de lezers

Zorgen over Zorg
Even een reactie op het artikel 'Zorgen over Zorg in Diemen' op 20 februari jongstleden. Helaas heeft de SP alle thuiszorg in Diemen samengevat. Begrijpelijk dat Buurtzorg zich niet herkent in de samenvatting van de SP. Buurtzorg is een landelijke organisatie. Buurtzorg Diemen, dat zijn tien gekwalificeerde, goed opgeleide verpleegkundigen of ziekenverzorgenden die met elkaar iets neerzetten wat heel bijzonder is en dat merk je iedere dag weer. Zelf heb ik kortgeleden twee keer per dag Buurtzorg gehad, twee maanden lang. Niets dan lof, ook de goede rapportage niet te vergeten. Aandacht en respect voor de bewoners hoort hier zeker bij. Buurtzorg Diemen: een bijzonder stel mensen met uitmuntende prestaties!
Namens cliënten van de Fruittoren: M. Lintjens, C. Niemans, D. Meents en l. Proesky

Supermarkt

Vervolg van voorpagina

Als er inderdaad een tweede supermarkt in het winkelcentrum komt, gaat een wens van veel klanten in vervulling. Veel inwoners van Diemen vinden het jammer dat zij wat betreft het bezoek aan een supermarkt in winkelcentrum Diemerplein geen keuze hebben en zijn aangewezen op Albert Heijn XL. Een supermarkt in het betreffende deel van het winkelcentrum zal ook positief zijn voor de andere ondernemers die in dat deel van het winkelcentrum gevestigd zijn.

Doorgereden

DIEMEN - Een fietser is vrijdag 14 februari aangereden door een taxi. De chauffeur beloofde bij het slachtoffer langs te komen nadat hij zijn passagier thuis had gebracht, maar liet niets meer van zich horen.

Het gebeurde om ongeveer 18.20 uur op het kruispunt tussen de Anne Frankwijk en het zwembad in Diemen-Zuid.
De chauffeur stapte wel uit, maar wilde eerst zijn passagier wegbrengen. Hij liet geen gegevens achter en liet ook niets meer van zich horen.

Het slachtoffer liep diverse kneuzingen op en moest naar de Eerste Hulp. Ook aan zijn fiets was er de nodige schade. De verzekering wil de kosten niet vergoeden omdat de gegevens van de taxichauffeur missen. Het slachtoffer hoopt dan ook dat getuigen van het ongeval, wellicht de passagier in de taxi, zich willen melden bij de politie.

DiemerCross trekt meer dan 300 hardlopers

Deelnemers vinden parcours in Diemerbos zwaar

Deelnemers aan de jeugdcross. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De derde editie van de DiemerCross heeft ruim driehonderd lopers naar het Diemerbos getrokken. Daarnaast deden er veel kinderen en jonge tieners mee aan de jeugdcross.

Het weer zat dit jaar mee. Het was droog en er stond een stevige bries. Om 11.30 uur verrichtte burgemeester Amy Koopmanschap de start van de jeugdcross. Zij deed dit met de revolver van Guus Piërlôt, voorzitter van Hondensportvereniging Diemen. De 58 jonge deelnemers legden het parcours snel af.

Jenthe (10) zag dat een jongetje naast haar zijn schoen verloor. Zij aarzelde geen moment en hielp de jongen weer in zijn schoenen, later deed zij dat nog een keer. Twee meisjes uit Amsterdam namen in de tent van Scouting Diemen een hamburger. Zij hadden net de jeugdcross voltooid en wachtten op hun vader, die meedeed aan de DiemerCross. Hij liep negen kilometer.

Zware parcours is aanslag op enkels en knieën van deelnemers

De deelnememers aan de DiemerCross konden kiezen uit een parcours van 4,5 of negen kilometer. Vanaf 11.45 uur konden zij meedoen aan een gratis warming-up die verzorgd werd door Outdoor Bootcamp Diemen onder leiding van Samuel van Gelder.

Steun en toeverlaat
Om 12.15 uur werd het startschot gelost door Ricardo Weewer, plaatsvervangend commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland. De brandweer was ook dit jaar steun en toeverlaat voor de organisatie van de DiemerCross. Ook deden er 23 brandweermannen en -vrouwen mee aan het evenement.

Het parcours was zeer zwaar, want de deelnemers moesten door de drassige modder: een aanslag op de enkels en knieën van de hardlopers. Veel van de hardlopers die na 4,5 of negen kilometer over de finish kwamen zagen er getekend uit. Hun schoenen waren vies geworden door de modder. "Ik doe de schoenen straks in de wasmachine. Dan worden ze weer schoon, het enige nadeel is dat de demping van de schoenen minder wordt", aldus een deelneemster aan de DiemerCross. Twee lokale politici deden mee aan de DiemerCross over 4,5 kilometer: wethouder Maïta van der Mark (SP) en VVD-raadslid Johan Jägers. Beiden haalden de finish, maar spraken over een zwaar parcours. Ook enkele ambtenaren hadden de loopschoenen aangetrokken en renden negen kilometer.

Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen zorgde voor veel sfeer. De leden speelden tijdens de DiemerCross veel klassiekers uit de popmuziek.

Staatsbosbeheer organiseerde een leuke en educatieve wandeling door het Diemerbos. Belangstellenden lieten zich informeren door boswachter Marieke Schatteleijn. Veel mensen bezochten de tent van Scouting Diemen. Er kon even op temperatuur worden gekomen en de hamburgers, erwtensoep, koffie, thee en andere drankjes vonden gretig aftrek. Scouting Diemen helpt elk jaar mee aan de DiemerCross.

De jeugdcross bij de meisjes werd gewonnen door Fee Mok, Tsega Kifle was de snelste jongen. Noa Hoondert was de snelste vrouw tijdens de DiemerCross van 4,5 kilometer. Bij de heren ging Jesse de Wit als eerste over de finish. Carme Vidal was de snelste vrouw tijdens de DiemerCross van negen kilometer, Zac Freudenberg de snelste man.

Social Return werkt

DIEMEN - Door Social Return zijn kansen op een baan of stageplek voor Diemenaren met een uitkering vergroot. In 2013 zijn 15 Diemenaren op deze manier geholpen, blijkt uit het evaluatieverslag over Social Return in de gemeente Diemen.

De gemeente Diemen neemt in inkoop- of aanbestedingstrajecten 'sociale eisen' op: met leveranciers wordt overeengekomen dat zij een deel van de aanneemsom inzetten voor o.a. werklozen, mensen in de bijstand, herintreders of mbo-scholieren. Zij kunnen bijvoorbeeld iemand uit deze groepen in dienst nemen of een stageplek aanbieden. De gemeente Diemen werkt hierbij nauw samen met de gemeente Amsterdam. De bouw van de Brede School in Diemen-Noord is een voorbeeld waar Social Return is opgenomen in de aanbesteding. Samen met de aannemer zijn afspraken gemaakt een leerling-bouwplaats te maken, waar BBL-leerlingen en jongeren aan de slag gaan.

Social Return biedt goede kansen om mensen weer aan het werk te krijgen volgens Maïta van der Mark, wethouder Sociale Zaken: "Het gaat vaak om mensen die er anders niet tussenkomen en op deze manier toch weer aan de slag kunnen." Daarbij laat de gemeente ook ruimte voor ideeën van de opdrachtnemer. "We willen uitdrukkelijk vermijden dat Social Return leidt tot verdringing van bestaand personeel of andere werkzoekenden."

Loswal- festival

DIEMEN - De Stichting Loswalfestival is een samenwerking aangegaan met twee opleidingen. De stichting hoopt hiermee het festival nog sterker te maken.

Het gaat om de opleidingen Business en Leisure van de Hogeschool Inholland in Diemen en de opleiding Sport en Bewegen van het ROC in Amstelveen. Studenten zullen meewerken aan de organisatie van het Loswalfestival en ook tijdens het festival actief zijn. Dat vindt dit jaar op vrijdagavond 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni plaats.

Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival: "Het is een leerstichting geworden en geeft daarmee maatschappelijke kansen aan studenten. Wij geven de studenten van de opleidingen waarmee wij samenwerken de kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorgt de samenwerking met de studenten voor nieuwe input en dat biedt onze stichting de kans om het Loswalfestival sterker te maken en nog beter te laten inburgeren in Diemen."

Gemeenteraad voor het laatst in huidige samenstelling

De gemeenteraad vergadert. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeenteraad heeft voor de laatste keer in de huidige samenstelling vergaderd.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart komt er een nieuwe raad. Burgemeester Amy Koopmanschap blikte terug op de afgelopen vier jaar. Er werd begonnen met acht fracties en geëindigd met tien fracties. Dit was het gevolg van de afsplitsing van Ray Pengel (PvdA) en Gerda Smit (Leefbaar Diemen). Democraten Diemen keert niet terug in de raad. Maarten Israël staat op plaats vier van de kandidatenlijst van de VVD. Ray Pengel doet mee aan de verkiezingen met Sociaal Diemen. Gerda Smit verlaat de lokale politiek.

Nog even geduld

Foto: Trudy Kroese

Het is een mooie brug, de nieuwe fietsbrug over het water bij de Diemerkade. Hij lijkt al weken zo goed als klaar, net als het fietspad ernaartoe. Maar hekken belemmeren de doorgang nog en fietsers moeten een scherpe bocht maken om naar de oude brug te fietsen op dit drukke punt.
Nog even geduld: volgens de planning begint in de week van 24 maart het afrondende werk aan de brug. Er moet nog geasfalteerd worden en als alles meezit zou de brug aan het einde van diezelfde week open gaan. De week erna wordt het oude bruggetje verwijderd.

D66 houdt studentenavond op Campus Diemen Zuid

Meer dan tweehonderd hamburgers gebakken

De hamburgers waren in trek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De studentenbijeenkomst van D66 in Grand Café Berlin op Campus Diemen Zuid is goed bezocht.

Belangstellenden genoten woensdag aan het begin van de avond van de door D66 beschikbaar gestelde hamburgers en drankjes en namen daarna deel aan het debat. Deelnemers aan het debat waren Kees Verhoeven, lid van de Tweede Kamer en campagneleider van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen, Ruben Wassink van Jonge Democraten en Jeroen Klaasse, lijsttrekker van D66 in Diemen. Het debat stond onder leiding van Mart Roumen, inwoner van Diemen die op plaats 7 van de kandidatenlijst van D66 staat.

Voordat het debat begon bakten D66-leden de hamburgers voor Grand Café Berlin. De belangstelling was zo groot dat D66-raadslid Kai de Haan snel nog even naar de supermarkt ging om extra hambugers in te slaan. Er werden meer dan tweehonderd hamburgers gegeten.

Tijdens het debat bleek dat veel studenten weinig waarde hechten aan de zelfstandigheid van Diemen. Zij vinden het geen probleem als Diemen onderdeel wordt van Amsterdam. Jeroen Klaasse legde hen uit wat de voordelen zijn van een zelfstandige gemeente Diemen: een eigen bestuur en korte lijnen tussen de burger en de politiek. Kees Verhoeven maakte duidelijk dat D66 landelijk voorstander is van grotere gemeenten, maar hij wilde voor Diemen wel een uitzondering maken. Een aardig gebaar, waar niet te veel waarde aan moet worden gehecht. Opvallend was verder dat een aantal vrouwelijke bewoners van de campus zich niet altijd veilig voelt op het station en omgeving. Een belangrijk signaal.

Na het debat was er een optreden van een band en een diskjockey. En zoals het bij een studentenbijeenkomst hoort gingen veel bezoekers pas na middernacht weg.

Natasja Kilerciyan

Cateraar, kookt vanaf vandaag
voor filmbezoekers in De Omval
30 jaar
Diemenaar sinds haar geboorte

 

Foto: Trudy Kroese

Eten en een filmpje pakken, een goede combi?
"Jazeker, voor een goede prijs heb je een compleet avondje uit. Mensen kunnen rustig eten en daarna is er geen gehaast, ze hoeven alleen even naar boven te gaan voor de film."

Wat serveer je je gasten vandaag?
"Mijn beroemde Indonesische rendang in twee varianten, voor vleeseters met kippedijen en voor vegetariërs met pompoen. Een van mijn succesrecepten."

Welke film draait er eigenlijk?
"Heel toepasselijk: Het Diner."

Welke film is jouw favoriet?
"Pulp Fiction, een klassieker."

Jamie Oliver of Herman den Blijker?
"Jamie Oliver, om zijn passie en gedrevenheid. Hij kan mensen overhalen iets te proeven wat ze dachten niet te lusten."

Thuis eten of uit?
"Mensen kunnen maaltijden bij mij thuis afhalen, maar ik verzorg ook catering aan huis."

Lievelingskostje?
"Spaanse tapas."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een kookboek: 'Delicious lekker thuis!'"

Favoriete plekje in de buurt?
"De steiger aan het water in het Diemerpark."

Wat is je grote droom?
"Mijn cateringbedrijf Natrik's Cuisine uitbreiden met meerdere vestigingen in Nederland en het buitenland."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik na een lange dag inkopen doen, voorbereiden en koken, waarbij ik zelf geen tijd heb gehad om te eten, als ik thuiskom het liefst een tosti eet."

Ga je stemmen op 19 maart?
"Jazeker, ik weet nog niet op wie."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik zorgen dat er meer evenementen of festivals in Diemen komen, zodat mensen in Diemen blijven in plaats van naar Amsterdam te gaan in het weekend. Dan wordt Diemen levendiger."

Fietstunnel Diemerbos dicht

DIEMEN - De fietstunnel onder de A9 in het Diemerbos wordt vanaf 3 maart afgesloten. Fietsers, voetgangers en ruiters worden omgeleid via de Stammerdijk. Dat kost fietsers ongeveer 8 minuten extra fietsen.

Rijkswaterstaat gaat de bestaande fietstunnel verlengen en ongeveer 500 meter zuidelijker, richting de Stammerdijk, een nieuwe fietstunnel aanleggen. Dit is nodig vanwege de nieuwe verbindingsboog tussen de A9 en de A1, waar ook aan wordt gewerkt.

Tijdens de werkzaamheden blijven in het Diemerbos zelf de meeste wandel-, fiets- en ruiterroutes en de laarzenroute bereikbaar. Wel kunnen bezoekers van het Diemerbos, op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur, hinder ondervinden door het geluid van de hei- en trillingswerkzaamheden. Volgens planning zijn beide fietstunnels eind 2016 klaar.

Aanrijding met letsel

DIEMEN - Een fietser (15-jarig meisje) en snorfietser (42-jarige man) zijn vrijdagochtend rond 07.40 uur frontaal op elkaar gebotst in de Weesperstraat.

Vermoedelijk heeft de bestuurder van de snorfiets de bocht afgesneden waarna de botsing plaatsvond. De snorfietser is met vermoedelijk een gebroken kaak, hersenschudding en een snee aan de onderkin overgebracht naar het AMC. De fietser heeft vermoedelijk een lichte hersenschudding opgelopen en is eveneens naar het AMC overgebracht.

Te veel gedronken

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur op de Ouddiemerlaan een automobiliste aangehouden die te veel had gedronken.

De agenten zagen de bestuurster van de personenauto zonder lichten rijden en gaven een stopteken. Toen zij niet reageerde, gebruikten de agenten optische lichtsignalen. De 20-jarige vrouw gaf aan dat ze geen rijbewijs had en met spoed met haar zoontje naar het ziekenhuis moest. De agenten bemerkten dat de vrouw mogelijk onder invloed van alcohol was en namen een blaastest af. De bestuurster werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Op het politiebureau blies de vrouw 325 ug/l. Na overleg met de officier van justitie is aan de vrouw een boete van 367 euro opgelegd.

Inbraak in woning

DIEMEN - Inbrekers hebben zaterdag tussen 08.00 en 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Prinses Beatrixlaan.

De daders forceerden de voordeur en doorzochten de woning. De inbrekers hebben diverse goederen uit de woning meegenomen waaronder sieraden, geld en mobiele telefoons. De politie adviseert slachtoffers van een woninginbraak onmiddellijk 112 te bellen en vooral niets aan te raken. Na elke inbraak wordt door de forensische opsporing sporenonderzoek gedaan.

De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

Onbekenden hebben vorige week woensdag de kentekenplaten gestolen van een auto die op de Rode Kruislaan geparkeerd stond. De politie geeft het advies om kentekenplaten met popnagels aan het voertuig te laten bevestigen.

8 / 16

Wat vindt uw partij van het parkeerbeleid in Diemen en wat zou er de komende vier jaar anders moeten?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Het parkeerbeleid is heel regelmatig onderwerp van discussie in Diemen. Met name de (uitbreiding) van de blauwe zone, de parkeerdruk die ontstaat in andere wijken, het systeem van betaald parkeren en de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein. Ook zijn er klachten over de onduidelijke situatie op sommige plekken.

In het verleden zijn afspraken gemaakt met Delta Lloyd over het parkeerbeleid na de herontwikkeling van het winkelcentrum en het realiseren van de parkeergarage. Dit beleid voorzag in de invoering van betaald parkeren rondom het winkelcentrum, met tarieven vergelijkbaar met die van de parkeergarage. Daarbij koos het gemeentebestuur voor kostendekkende tarieven (dekking van kosten voor administratie, handhaving, apparatuur etc.). Echter, de gemeente zou en moet er ook geen geld aan overhouden zoals wel het geval is in Amsterdam. Het parkeerbeleid zorgt ervoor dat mensen die in het centrum wonen hun auto in de buurt kunnen parkeren, dat mensen die met de auto in het centrum boodschappen willen doen daar de kans voor krijgen en dat automobilisten die de hoge Amsterdamse parkeertarieven willen vermijden, niet langdurig hun auto in Diemen parkeren met alle overlast van dien. Het parkeersysteem is een logisch systeem dat in het algemeen goed functioneert. Afhankelijk van de parkeerdruk moeten de gebieden voor betaald-, vergunning- en blauwparkeren wel regelmatig worden heroverwogen.

Geen winst

De VVD maakt zich er de komende periode sterk voor dat ook in de parkeergarage betaald kan worden per minuut en niet per kwartier of per uur. Verder zal de VVD erop toezien dat de tarieven niet hoger worden dan nodig om de kosten van het parkeerbeleid te dekken. Ook wil de VVD zorgen dat bij herinrichtingen parkeerautomaten zo dicht mogelijk bij de gehandicaptenparkeerplaatsen worden gepositioneerd en gebruiksvriendelijk zijn. Tenslotte ziet de VVD graag dat voor het winkelen het parkeren in de parkeergarage het eerste uur gratis blijft.

GroenLinks

GroenLinks is een partij die de milieueffecten van de auto zo veel mogelijk wil terugdringen. Dat is echter niet makkelijk, want het gebruik van een auto biedt nu eenmaal veel comfort. Het gebrek aan parkeerplekken doet afbreuk aan dat comfort. We moeten met veel auto's de beschikbare ruimte delen. Door het invoeren van de blauwe zones in Diemen is op veel plaatsen de mogelijkheid tot parkeren toegenomen. Dat is prettig voor iedereen die iemand komt bezoeken in Diemen of er een boodschap komt doen. Rond het winkelcentrum Diemerplein is de parkeerdruk erg hoog en daarom is er, ook omdat daarvoor een parkeergarage is aangelegd, betaald parkeren ingevoerd.

In de blauwe zones en in de zones waar betaald parkeren is, is het voor bewoners mogelijk om een parkeervergunning aan te schaffen. Dankzij de regulering van het parkeren kan bijna iedereen in de buurt van de woning parkeren.

De gemeenteraad heeft bepaald dat de tarieven niet hoger mogen zijn dan voor het voldoen van de gemaakte kosten (zoals administratie en handhaving) noodzakelijk is.

Alert

GroenLinks is akkoord met het huidige parkeerbeleid maar blijft in de komende vier jaar wel alert. Indien nodig wordt een grens van een blauwe zone aangepast of een laadpaal voor een elektrische auto mogelijk gemaakt. Betaald parkeren mag niet te duur worden. We willen voldoende parkeerplaatsen voor gehandicapten, op de goede plekken in Diemen.

Daarnaast willen we natuurlijk graag veilige fietsroutes en voldoende, goede plekken voor het stevig vastzetten van een fiets, bij de winkelcentra, in de wijken en bij de wandelgebieden rond Diemen.

Fietsroutes

PvdA

Diemen is een aantrekkelijke parkeerplek voor veel mensen die in Amsterdam of op Schiphol moeten zijn. Daarom is parkeerbeleid noodzakelijk. Voor de PvdA staan hierbij 3 dingen centraal:

Doel is voldoende parkeerplek voor bewoners, bezoekers en bedrijven.

De gemeente maakt geen winst op parkeren, de auto is geen melkkoe.

Goedkoop

Ook voor je 2e of 3e auto is een vergunning mogelijk.

Toetsing

De blauwe zone is voor de meeste plekken een goede oplossing. Aanleg, onderhoud en administratie zijn goedkoop en leiden tot lage kosten voor een vergunning. Forenzen en andere langparkeerders worden met een blauwe zone voldoende geweerd. Bij de sportcomplexen is twee uur vaak te kort, daar geldt een tijd van vier uur.

Dagelijks komen zo'n 2000 mensen met de auto naar het centrum. Met de komst van de door de PvdA gewenste 2e supermarkt wordt dat meer. Om daar voldoende plek voor te hebben is er een parkeergarage die wordt betaald door de gebruikers. Rondom het winkelcentrum wil de PvdA dat kort parkeren op straat mogelijk is. Dat doen we met betaald parkeren. Met betaald parkeren is er dus altijd plek voor bezoekers die heel kort in het centrum willen zijn. Dat is ook goed voor de winkeliers.

De PvdA vindt dat jaarlijks getoetst moet worden of het beleid nog werkt. Wanneer nodig wordt het aangepast. Ook in de blauwe zone moet er voldoende handhaving zijn.

Leefbaar Diemen

Het parkeerbeleid in Diemen is uit de losse pols gekomen. Nadat Amsterdam in Park de Meer het voortouw nam om daar betaald parkeren in te voeren, dachten de forensen: dan maar in Diemen parkeren. Zo is het gekomen en zo is het gegaan.

De blauwe zone in Diemen breidt zich gestaag uit vanwege de parkeerdruk die ontstaat in de naburige wijken. Leefbaar Diemen maakt zich zorgen over dit beleid en vooral de onrust die het veroorzaakt onder de inwoners. Wij hebben natuurlijk hier ook over nagedacht en hebben een simpele oplossing: maak van heel Diemen een blauwe zone en geef alle Diemense automobilisten een vignet op hun auto. Dit tegen een kleine jaarlijkse vergoeding. De automobilisten van buiten de gemeente betalen net als in Amsterdam een parkeertarief.

Voor de ondernemers die in Diemen werkzaam zijn moet een betaalbare oplossing worden gevonden.

Vignet

Het is natuurlijk niet zo simpel dat we dit parkeerprobleem ineens kunnen oplossen. Wij zullen de komende periode met alle partijen om tafel moeten gaan zitten en tot een besluit moeten komen hoe wij nu verder moeten.

D66

Om te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor inwoners, ondernemers en bezoekers is een groot gedeelte van Diemen een blauwe zone en kleinere gedeeltes uitsluitend parkeren voor vergunninghouders en betaald parkeren. Uitbreiding van deze zones dient alleen plaats te vinden als de parkeerdruk te hoog wordt en met name bewoners hier last van krijgen. Rondom de stations moeten voldoende parkeerplekken blijven, zodat de parkeerdruk op de omliggende wijken beperkt blijft.

Het hanteren van de verschillende parkeerregimes brengt kosten met zich mee. D66 vindt dat deze kosten moeten worden gedragen door degenen die gebruik maken van de parkeerplaatsen. Dus geen hogere gemeentelijke lasten voor alle inwoners van Diemen. Voor iedereen moet duidelijk zijn waar welk parkeerregime geldt en de regels moeten goed gehandhaafd worden.

Het parkeerbeleid van Diemen moet kostendekkend blijven en parkeren mag geen melkkoe worden. We zullen opletten dat de tarieven niet zomaar verhoogd worden en een eventuele verhoging acceptabel blijft.

19.00 uur

Invalidenparkeerplaatsen moeten op maximaal 10 meter (en zonder oversteek) van een parkeerautomaat staan. Wel blijft parkeren ook op deze plaatsen betaald, onder andere om te voorkomen dat deze plaatsen te lang bezet blijven.

D66 zou graag zien dat parkeren ook in het centrum van Diemen vanaf 19.00 uur gratis wordt. Dit om extra kosten te beperken voor de vele leden van de verenigingen die in Theater De Omval bijeenkomen. Daarnaast moet de gemeente minder autogebruik stimuleren, door het bevorderen van het gebruik van fiets, openbaar vervoer of autodeelconcepten.

Stations

CDA

Er leeft veel onvrede over het parkeerbeleid in Diemen. Het CDA zet zich in voor een herijking van het parkeerbeleid op basis van een gedegen onderzoek naar de onvrede onder bewoners en ondernemers. De resultaten van een dergelijk onderzoek moeten leiden tot structurele maatregelen en niet tot ad-hocaanpassingen.

Er zijn signalen dat het huidige beleid tot onduidelijke situaties leidt en dat moet de gemeente zich aantrekken en snel wegnemen door betere informatie en voorlichting.

Daarnaast vindt het CDA het van groot belang dat zo spoedig mogelijk wordt vastgesteld of het betaald parkeren en/of de hoogte van het parkeertarief in en rond het winkelcentrum al dan niet leidt tot het wegblijven van inwoners van Diemen en van potentiële bezoekers van buiten Diemen.

Belparkeren

In het onderzoek moet ook worden meegenomen in welke mate er aan de randen van de blauwe zones onacceptabele parkeerdruk ontstaat die overlast geeft voor de bewoners en ondernemers.

Er moet aparte aandacht zijn voor automobilisten met een gehandicaptenparkeerkaart. Voorlichting en informatie over het betalen door middel van belparkeren dient aan deze mensen persoonlijk te worden gegeven, en daarbij moet worden vastgesteld of men in het bezit is van de zonecodes die daarvoor nodig zijn. Aparte aandacht moet worden gegeven aan diegenen, die om welke reden dan ook geen mogelijkheden hebben voor belparkeren.

Onderzoek

Het CDA vindt dat het totale parkeerbeleid kostendekkend dient te zijn.

SP

Amsterdam is onze grootste buurgemeente. Dat heeft voordelen, maar ook een paar nadelen. Zoals de parkeerdruk op Diemen door forenzen die hun auto in Diemen stallen en verder met vouwfiets of openbaar vervoer Amsterdam in trekken. Vandaar dat de gemeenteraad ingestemd heeft met het invoeren van blauwe zones, die nu jaarlijks verder uitgebreid moeten worden. Dit is beter dan steeds meer parkeerplaatsen te creëren in de wijken. Het systeem van blauwe zones heeft zich bewezen als effectief en flexibel als in een wijk de parkeerdruk te hoog blijkt. En het kan goed in samenspraak met bewoners ingevoerd worden.

Bewijzering

De gemeenteraad heeft geen invloed op de tarieven in de ondergrondse parkeergarage bij het winkelcentrum Diemerplein. Maar rondom het winkelcentrum mogen de tarieven niet verder stijgen. Het is al erg genoeg dat er betaald parkeren moest komen in Diemen.

Vooral in het centrum van Diemen hebben bewoners en bezoekers te maken met verschillende parkeerregimes: betaald parkeren, vergunningen en blauwe zone. Dat kan verwarrend zijn. Het is belangrijk om alert op signalen van burgers te reageren en de bewijzering aan te passen als dit een verbetering oplevert.

Partij van de Ouderen

De invoering van het betaald parkeren in Diemen heeft tot veel kritiek geleid. Wij willen twee zaken veranderen: betaald parkeren na 19.00 uur moet worden afgeschaft om het verenigingsleven (waarin veel ouderen actief zijn) te ontzien, en de parkeerdruk in de omgeving van De Omval en De Schakel te verminderen. Wij willen ook invaliden vrijstellen van betaald parkeren.

Parkeerdruk

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezers zich voor het eerst uitspreken over de uitwerking van het parkeerbeleid zoals de huidige gemeenteraad met Delta Lloyd heeft vastgesteld. Er is afgesproken dat de tarieven op straat 20% hoger moeten zijn dan in de parkeergarage. Gaan de tarieven hier omhoog, dan wordt het op straat ook duurder. De overeenkomst is voor 15 jaar aangegaan. Dat betekent dat de gemeente, en dus de inwoners, nog lang aan deze beperkingen 'vastzitten'. Wij zijn van mening dat uitsluitend de gemeenteraad de parkeerregels mag vaststellen en níet de eigenaar van het winkelcentrum.

Sociaal Diemen

Een van de grootste ergernissen is het parkeerbeleid en zoals het tegenwoordig dreigt te worden in Diemen, geldt de wet van de sterkste.

Er wordt weinig of geen rekening gehouden met omstandigheden waarin mensen verkeren in de samenleving. Wie sterk is, kan en mag alles. Dit komt ook sterk tot uitdrukking in het parkeerbeleid. Degenen die klagen zijn de mensen die minder te besteden hebben. Als je in het bezit bent van een auto wil het nog niet zeggen dat je tot de rijken in de samenleving behoort.

Maar dan moet je maar zien waar je je auto laat als je in het centrum voor je boodschappen moet zijn. Dan moet je eerst betalen voor het parkeren en dan maar zien waar je het goedkoopst boodschappen haalt. Voor mij is de blauwe zone een goede oplossing. Het is tenminste duidelijk en houdt de mensen die van ver weg komen om hier in Diemen hun auto's te parkeren en verder niets met Diemen hebben buiten de deur. Voor de inwoners van Diemen moet er op het gebied van parkeren een meer sociaal beleid komen. Betaald parkeren voordat je boodschappen kunt doen is natuurlijk uit den boze. Dat moet zeker afgeschaft worden, omdat dit niet getuigt van een sociaal beleid. Niet voor de mensen die weinig te besteden hebben.

Ergernis

De politieke partij Sociaal Diemen zal haar nek uitsteken om samen met de burgers in Diemen op te komen tegen dit beleid.

Overdiemerweg op de schop

Bewoners bezorgd: 'Ons dijkje is ons dijkje straks niet meer'

Dick Rietveld op de Overdiemerweg, nu nog met zijn karakteristieke rij knotwilgen.

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Een deel van de Overdiemerweg achter de elektriciteitscentrale moet op de schop. De dijk moet worden verstevigd en verhoogd. Dat betekent dat vrijwel alle bomen moeten worden gekapt. Tot verdriet van de bewoners van de weg.

Aan dit stukje Overdiemerweg aan de Derde Diem staan nu nog aan weerszijden knotwilgen. Het water staat ongeveer even hoog als de dijk, de bomen staan hier en daar met hun wortels in het water. Aan de andere kant ligt wat lager een slootje en daarachter een aangeplant bos. De dijk moet hoger worden om aan de provinciale normen te voldoen. "Deze dijk heeft de hoogste veiligheidsklasse 5", vertelt een woordvoerder van Waternet. "Dat is zo vanwege het economisch risico bij een doorbraak voor de elektriciteitscentrale achter de dijk." Er worden 119 bomen gekapt, 97 komen terug op de Overdiemerweg, 22 op het terrein van Nuon. Op de oever van de Derde Diem komen geen bomen meer terug. "Voor de dijkveiligheid mogen er geen bomen worden geplant boven op de dijk. Er komt een natuurstenen oever, daartussen planten we riet voor een natuurlijk aanzicht. Aan de andere kant wordt de huidige sloot gedempt en verlegd en komt gras en andere begroeiing net als nu."

'De landschappelijke en historische waarde van de weg worden aangetast'

De bewoners zien de plannen met lede ogen aan. Na overleg met Grontmij is wel tegemoet gekomen aan hun zorgen en wordt de dijk ter hoogte van de huizen een stuk minder hoog. Ook wordt de weg opnieuw bestraat en wordt meteen de oude waterleiding met asbest erin vervangen. De bewoners moeten zelf aanvragen doen voor de andere nutsvoorzieningen, vertellen ze. "Lastig, maar wat erger is: ons dijkje is straks ons dijkje niet meer", zegt bewoner Dick Rietveld. Hij diende met buurman Maasdam een zienswijze in bij de gemeente, die een omgevingsvergunning voor het werk in een deel van het gebied moet verlenen. "Dit was vroeger een monnikenpad; niet alleen de landschappelijke, maar ook de historische waarde wordt door het werk aangetast. Die bomen maken het dijkje en moeten nu weg, alleen maar om het werk makkelijker te maken", meent hij. Volgens hem stroomt het water nooit over de dijk en dat een overstroming een bedreiging zou zijn voor de elektriciteitscentrale, ziet hij niet. "De koppelstations staan op palen van 2,5 meter hoog."

De gemeente zag geen reden om de vergunning te weigeren, maar komt op één punt wel tegemoet aan de bezwaren. Zij wil dat Waternet bij het herplanten bomen gebruikt die groter en dikker zijn, zodat deze er al binnen vijf jaar uitzien als de bomen die er nu staan. Waternet neemt de wens van de gemeente en bewoners over.

De bewoners, die te horen hebben gekregen dat het kappen en het dempen van de sloot half februari zou beginnen, kijken iedere dag uit het raam of het werk al begint. "De stukken en de omgevingsvergunning liggen nog ter inzage bij de gemeente en tot half maart kan er door belanghebbenden bezwaar worden gemaakt", laat de woordvoerder van de gemeente echter weten. "Voordat die termijn verstreken is, zal Waternet niet beginnen met de werkzaamheden", aldus Waternet. Deze zomer zal, als alles volgens planning verloopt, de dijk in ieder geval boomloos zijn. De sloot wordt zodra het kan gedempt en de bomen gekapt en pas na de zomer wordt het werk voortgezet omdat de grond eerst moet stabiliseren. Daarna zal de aanblik van dit stukje Overdiemerweg hoe dan ook ingrijpend veranderd zijn.

vrijdag 28 februari

Cabaret in De Omval

'Van Nature' is alweer het vierde theaterprogramma van Pieter Derks, de vaste cabaretier van DWDD. Elke avond dus andere grappen, en weer nieuwe verhalen. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 1 maart

Familievoorstelling

'Oorlogsgeheimen' is een familievoorstelling voor kinderen vanaf 9 jaar. Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen er achter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. Aanvang 19.00 uur, een kaartje kost € 10,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Percussie concert

CDA Diemen trakteert de inwoners van Diemen op een gratis percussieconcert op het Diemerplein, verzorgd door de slagwerkgroep van De Adelaar uit Weesp, geleid door Maarten Rongen, coördinator van de muziekschool Diemen. Het concert is tussen 14.00 en 16.00 uur.

Oud papier

Vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Feest

Kringloopwinkel Rataplan bestaat op 1 maart alweer 2 jaar. Er is een leuk programma om dat te vieren: kinderbingo om 12.30, 14.00 en 15.30 uur en voor volwassenen de hele dag een tombola met mooie prijzen. Er is gratis koffie met appeltaart en voor de kinderen limonade met wat lekkers. Mozaïekkunstenares Stefanie Vormen laat zien hoe zij kringloopartikelen een nieuw uiterlijk geeft.

zondag 2 maart

Kindertheater in De Omval

Ageeth de Haan speelt 'Bijt-ie in je bil', een muzikaal dierenavontuur voor kinderen vanaf 2 jaar. Ageeth en PipaPanda zingen en dansen langs de meest gezongen crècheliedjes van de succesvolle cd Bijt-ie in je Bil! en liedjes over de wilde dieren van de WNF-Bamboeclub. Aanvang 11.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Bingo

Van 13.30 tot 16.00 uur gaan gaan de balletjes weer rollen in wijkcentrum Noorderlicht en zijn er leuke prijzen te winnen.

Bridge+ clinic

Bridge+ clinic in de Schakel over het onderwerp reverse bieding. Nico Portegijs geeft de les, die om 12.00 uur begint. De bridgedrive begint om 13.00 uur. Voor een partner bij de drive kan gezorgd worden. Meer informatie en aanmelden: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

tot zondag 2 maart

Fotowedstrijd

Wat is het eigen gezicht van Diemen? Zet dit op de foto en win in de fotowedstrijd van D66 Diemen voor alle inwoners van Diemen. Inzenden voor 2 maart via d66diemen.nl@gmail.com.

maandag 3 maart

Kundalini Yoga

Terug van weggeweest: Yoga Studio Diemen geeft op maandagavond weer twee lessen Kundalini Yoga. Een vroege les om 18.30 uur en een late les om 20.15 uur. Meer informatie: adouma40@planet.nl.

dinsdag 4 maart

Film in De Omval

De Omval toont vandaag 'Het Diner'. De verfilming van een van de meest succesvolle Nederlandse boeken van de laatste jaren. Serge weet iets, anders zou hij niet gereserveerd hebben in dit veel te chique restaurant. Babette weet ook iets, anders zou ze niet huilen. Als ze beiden maar niks tegen Claire zeggen, want die weet niks. En Paul weet alles. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Computerles

PCOB start weer verschillende computerlessen voor senioren. Voor beginners start er een cursus van acht weken van 09.00 tot 12.00 uur. 's Middags start er, bij voldoende aanmelding, een achtweekse cursus die speciaal het internet en e-mailen zal behandelen. Ook een cursus fotobehandeling behoort tot de mogelijkheden. De cursussen worden gegeven in De Schakel. Voor inlichtingen en aanmelden: tel. 06-43734155 tussen 19.00 en 21.00 uur.

woensdag 5 maart

Sterk door je Netwerk

De cursus 'Sterk door je netwerk' van het Rode Kruis bestaat uit vijf bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten wordt geoefend in het leggen van contacten om zo de drempel om iemand om hulp te vragen te verlagen. De bijeenkomsten duren van 19.00 tot 21.00 uur en de kosten bedragen € 10,- voor de hele cursus. Aanmelden via 020-6226211 of ksmitde@redcross.nl.

donderdag 6 maart

Verkiezingsbijeenkomst

In De Schakel wordt een verkiezingsbijeenkomst georganiseerd voor alle senioren in Diemen. De bijeenkomst duurt van 9.30 tot 11.30 uur. De PCOB, ANBO en SWD hebben de politieke partijen uitgenodigd en gevraagd om de belangrijkste punten uit hun partijprogramma's uiteen te zetten en daarbij vooral de speerpunten voor ouderen toe te lichten en wat hun ideeën zijn over de onderwerpen wonen, welzijn en zorg, specifiek voor de ouderen. Ook zullen zij antwoord geven op al uw vragen.

Film in De Omval

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in The Secret Life of Walter Mitty, een inspirerend avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 7 maart

Muziek in De Omval

Klap van de korenmolen is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving, zijn heerlijke band De bende van Beuving en een zangkoor uit Diemen. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 8 maart

Serve the City Diemen

StC Diemen wil graag van Dieme naren die zelfstandig wonen horen waar zij zelf noden zien. Daarom zijn ze vandaag van 11.30 tot 14.30 bij het winkelcentrum Diemerplein aanwezig om te horen hoe StC iets voor hen, of iemand in hun omgeving, zou kunnen betekenen.

Malala-loop

Op deze Internationale Vrouwendag organiseert PvdA-Diemen de Malala-loop, een wandeling geïnspireerd op het Afghaanse meisje Malala Yousafzai. Om 12.30 uur verzamelen voor De Omval, de wandeling duurt ongeveer 30 minuten, waarna in het theater een hapje en een drankje en een speech door Rubina Boasman, bestuurslid ROC van Amsterdam. Aanmelden kan via f.polsbroek@diemen.nl of m.sikkens@diemen.nl.

El'sina

Tussen 11.00 en 13.00 uur worden vrouwen én mannen en kinderen uitgenodigd in De Ontmoeting om op Internationale Vrouwendag te vieren dat we er voor elkaar kunnen zíjn in het leven. Tijdens de bijeenkomst presenteren diverse groepen uit Diemen zich met hun initiatief om samen te werken en te delen, waarmee zij bijdragen aan een duurzame samenleving.

Cabaret in De Omval

Intgeniep speelt 'Op een haar'. In 2009 werd Intgeniep winnaar van de Publieksprijs van het Belgische Humorologieconcours. Intgeniep was bovendien finalist van het Leids Cabaret Festival 2007 en werd in de Cabaret en Comedy Gids een van de meest belovende talenten genoemd. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Sportcentrum is in trek

Veel kinderen uit IJburg volgen zwemlessen in Diemen

Squashbanen worden intensief gebruikt. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Sportcentrum Wethouder F.B. Duran heeft de eerste twee maanden van dit jaar opnieuw meer bezoekers getrokken. Vorig jaar kwamen er al 20 tot 25 procent meer mensen naar het sportcentrum dan het jaar daarvoor. Dit heeft uiteraard een positief effect op de inkomsten van het sportcentrum, dat eigendom is van de gemeente Diemen.

Jos Muller, manager Sportbedrijf van de gemeente: "Wij zijn de laatste twee jaar veel nieuwe activiteiten gestart die duidelijk aanslaan. Dan denk ik onder andere aan het maandelijkse discozwemmen voor jongeren tot 14 jaar. Afgelopen vrijdagavond waren er 176 bezoekers, het discozwemmen trekt maandelijks tussen de 170 en tweehonderd bezoekers. Een aantal kinderen viert dan ook een partijtje."

Elke dinsdagmiddag is er zwemmen voor vrouwen. Ook dit blijkt een succes. Er zijn dan ook veel niet-allochtone vrouwen aanwezig. Muller geeft aan dat zwemlessen de meeste inkomsten voor het sportcentrum genereren. "Veel kinderen uit de wijk IJburg zitten bij ons op zwemles, dat geldt zowel voor reguliere lessen als turbozwemmen. IJburg heeft geen zwembad."

De squashbanen worden ook druk bezocht. "Sinds begin dit jaar kunnen mensen ook aan soccersquash doen, een combinatie tussen squash en voetbal. Dat idee is van een collega gekomen, die had gelezen dat er in Heemskerk aan deze vorm van sport werd gedaan. Verder zijn er ook veel jongens die in de avonduren de zaal huren om onderling te gaan zaalvoetballen." Muller en zijn collega's treffen steeds vaker studenten in het sportcentrum aan. "Ik denk dat er ook studenten van Campus Diemen Zuid bij zijn. Wij informeren de studenten die daar wonen regelmatig over onze activiteiten. Wij proberen steeds op de wensen van onze bezoekers in te spelen. Elke drie maanden overleggen wij met z'n allen en inventariseren wij welke activiteiten wel aanslaan en voor welke activiteiten minder belangstelling is."

Eindelijk weer overwinning voor SV Diemen

Spelers SV Diemen vieren een treffer.

DIEMEN - SV Diemen heeft na een moeizame reeks weer eens een overwinning weten te boeken. In Kudelstaart werd RKDES verdiend verslagen: 1-4

Op een moeizaam bespeelbaar veld had de thuisploeg in de eerste helft het beste van het spel. SV Diemen had met stevige wind tegen moeite om de spitsen te bereiken en grossierde in slordige passes. RKDES probeerde met een verzorgde opbouw via de flanken gevaar te stichten, maar met name beide backs van SV Diemen stonden hun mannetje waardoor het eerste half uur verstreek zonder echte kansen.
Na een half uur ontbrandde de wedstrijd. Mark Schut reageerde namens de thuisploeg attent bij een corner en tekende de 1-0 aan. Binnen de minuut stond het alweer gelijk toen Dennis van Bree werd gevonden door Van Asselt en eerstgenoemde heel beheerst de keeper passeerde. Hierna leek SV Diemen de wedstrijd onder controle te krijgen en werd RKDES wat vroeger vastgezet.

Na de rust had SV Diemen met de wind in de rug de overhand. Met name spits Van Bree was een plaag voor de verdediging met enkele prachtige passeerbewegingen. Collega-spits Stobbelaar had al een grote kans op de voorsprong laten liggen toen Richard Grifhorst op aangeven van Minnema de verdiende 1-2 kon maken. SV Diemen nam geen gas terug en kreeg de kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, maar was slordig in de afwerking.

Het was aanvoerder Van Asselt die zijn ploeg in veilige haven schoot. Hij zag de keeper iets te ver voor zijn goal staan en besloot vanaf eigen helft (!) uit te halen: de bal vloog prachtig over de keeper in het doel, waarmee de wedstrijd was beslist. Wederom Van Asselt gaf de uitslag nog wat extra glans door op aangeven van Stobbelaar de eindstand te bepalen op 1-4.

Met de drie punten houdt Diemen kans op lijfsbehoud. Er zullen nog wel aardig wat punten behaald moeten worden.

Johan

Het was maandag weer een echte Cruijffdag. 's Middags was het stripboek over de jeugd van Johan Cruijff verkrijgbaar bij Kruidvat. Wie twee actieproducten koopt mag het stripboek gratis meenemen.

's Avonds werd de eerste aflevering uitgezonden van de vierdelige dramaserie 'Johan: logisch is anders' van de VPRO. In de serie worden feiten en fictie gecombineerd. Altijd tricky! Dat waarderen veel Cruijff-aanhangers niet.

Cruijff heeft zijn fiat gegeven aan de publicatie van het stripboek. Het boek is mooi getekend en toont de sfeer van het Betondorp (en het Ajax-stadion) waar Johan Cruijff in de jaren 40 en 50 opgroeide. Het boek stopt op het moment dat de vader van Johan is overleden.

Cruijff wil niets te maken hebben met de televisieserie. In het eerste deel was te zien hoe hij opgroeide in Betondorp, doorbrak bij Ajax en Danny leerde kennen. Mooi was de scène waarin schoonvader Cor Coster het bestuur van Ajax de les las en Cruijff adviseerde om het aangeboden contract niet te tekenen. Later tekende hij een sterk verbeterde overeenkomst. De macht lag vanaf dat moment bij de spelers en niet meer bij de bobo's (die overigens toen nog niet zo werden genoemd).

De kans dat Cruijff heeft gekeken is miniem, maar hij zal weinig moeite hebben gehad met de eerste aflevering. De inhoud van aflevering 2 zal hem minder aanstaan. Dan wordt het beroemde incident in het Duitse Hiltrup weer opgehaald. Enkele dagen voor de WK-finale in 1974 tussen West-Duitsland en Nederland zwom een aantal spelers van Oranje met naakte Duitse dames. Volgens de verhalen was Cruijff een van hen. Het is nooit 100 procent vast komen te staan wat er die avond exact is gebeurd. Danny was kwaad en volgens diverse bronnen hing Cruijff in de dagen voor de WK-finale steeds met Danny aan de telefoon. Cruijff speelde op zondag 7 juli 1974 de belangrijkste voetbalwedstrijd van zijn leven, haalde zijn (uitmuntende) niveau niet en werd geen wereldkampioen.

Volleybalster De Groes wint beker met Sneek

DIEMEN - Volleybalster Lisa de Groes uit Diemen heeft afgelopen weekeinde met Sneek de beker gewonnen.

De club uit Friesland versloeg in de finale Peelpush: 3-1. Lisa de Groes kwam in het verleden uit voor de Diemense volleybalvereniging Smashing '72. Zij maakte deel uit van het team van Smashing dat in 2009 Nederlands kampioen werd in de categorie meisjes jonger dan 16 jaar. Lisa de Groes speelt bij Sneek op de positie van spelverdeelster. Haar jongere zusje Sanne speelt in het team Meisjes A van Smashing '72. Dat team komt uit in de Topklasse.

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Bent u op zoek naar een ligplaats voor uw boot, wij hebben de ideale plek voor u op 15 minuten afstand van
Amsterdam! Max. afm. 7,25 meter. Huurprijs in overleg. Als u interesse heeft stuur mij een mail op het volgende adres: postmm@hotmail.com of bel naar 06-46347636.

Wiver Logistiek is op zoek naar nette, flexibele verhuizers die van aanpakken weten. Ben je op zoek naar een afwisselende baan ga dan naar
www.wiver.nl of mail je cv naar diemen@wiver.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

PEDICURE komt aan huis, tevens reparaties kleding en gordijnen, haal-en-brengservice 06-42161131

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595