DiemerNieuws

21 mei 2015

DiemerNieuws 21 mei 2015


Erik Boog geïnstalleerd als burgemeester Diemen

Erik Boog en Amy Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Erik Boog is dinsdagavond als burgemeester van Diemen geïnstalleerd tijdens een bijzondere raadsvergadering. Hij volgt Amy Koopmanschap op die had aangegeven niet voor herbenoeming beschikbaar te zijn. Zij was de laatste maanden waarnemend burgemeester van Diemen.

Boog was eerder dit jaar door de gemeenteraad unaniem voorgedragen als burgemeester van Diemen. Maandag volgde zijn officiële benoeming door koning Willem-Alexander. Tijdens de bijzondere raadsvergadering waren er diverse sprekers: commissaris van de Koning Johan Remkes, locoburgemeester Lex Scholten, PvdA-fractievoorzitter Rob Verheuvel en Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen. Zij sprak namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en het Amstel en Meerlanden Overleg, waar Diemen deel van uitmaakt.

Nadat Erik Boog de belofte had afgelegd hing locoburgemeester Lex Scholten hem de ambtsketen om de schouders. VVD-raadslid Frans Mulder, die voorzitter was van de bijzondere raadsvergadering, overhandigde hem daarna de voorzittershamer. In zijn toespraak liet de nieuwe burgemeester weten dat hij enorm veel zin heeft in zijn nieuwe functie en al een klik voelt met Diemen. Boog en zijn vriendin Wahida willen binnen enkele maanden de ambtswoning aan de Venserkade betrekken.

Zelfbewust
Hij maakte duidelijk dat hij een burgemeester voor alle Diemenaren wil zijn. Hij is zeer te spreken over het karakter en de ligging van Diemen: een gemeente met een dorps karakter, maar dicht bij Amsterdam. Hij onderkent het belang van samenwerking met gemeenten in de regio, maar zal zich altijd opstellen als een zelfbewuste burgemeester van Diemen. De nieuwe burgemeester meldde zich woensdagochtend in het gemeentehuis om aan zijn eerste werkdag in Diemen te beginnen. Hij begint met een uitgebreid kennismakingsprogramma. Hij zal de verschillende wijken van Diemen bezoeken en kennismaken met politie, brandweer en de vele organisaties en instellingen die Diemen rijk is. Om te beginnen zal hij zaterdag het grote D-pupillentoernooi bij SV Diemen bijwonen. Ook beloofde hij spoedig een bezoek te brengen aan de Diemer Harmonie. Het orkest trad dinsdagavond op in het gemeentehuis.

Bewoners hoogbouw Beukenhorst terug naar huis

DIEMEN - Bewoners van het deel van de hoogbouw van Beukenhorst dat in september 2014 het zwaarst door de gasexplosie werd getroffen kunnen binnenkort weer terug naar hun woning. Dat laat Woonstichting De Key weten.

Het gaat om de bewoners van 32 woningen in het zogenaamde 'rode deel' van het flatgebouw. Zij verblijven nu nog in tijdelijke woningen. De bewoners krijgen op vrijdag 29 mei de sleutels van hun woning terug en hebben dan twee weken de tijd om van hun tijdelijke woonruimte naar hun woning te verhuizen. In opdracht van De Key is het 'rode deel' van Beukenhorst hersteld. Ook zijn de liften vervangen. Binnenkort wordt begonnen met het vervangen van de twee liften in de laagbouw van de flat.

Bij de gasexplosie op donderdag 4 september 2014 kwamen twee personen om het leven: een medewerkster van De Key en een personeelslid van een aannemer die werkzaamheden verrichtte.

Festijn: weer kramenmarkt particulieren

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 12 september zal er weer een kramenmarkt worden georganiseerd.

Naast een kramenmarkt voor ideologische instellingen en verenigingen bestaat er dit jaar ook weer de mogelijkheid om als particulier in te schrijven voor een kraam.

De afgelopen jaren was het door de aangescherpte regelgeving niet meer mogelijk om ook voor particulieren een vrijmarkt te organiseren. De Stichting Diemer Festijn en de gemeente hebben dit als een gemis ervaren. Door het ontbreken van een vrijmarkt voor particulieren ontbrak er toch iets aan de ouderwetse gezelligheid en liep het bezoekersaantal van de kramenmarkt terug.

Lees verder op pagina 3

Talentenshow in Theater De Omval

DIEMEN - Kinderen uit Diemen hebben zondag hun talenten getoond tijdens de talentenshow in Theater De Omval

De talentenshow werd georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen. "Het was een erg leuke dag. We hebben veel talenten gezien: gitaar spelen, een drummend duo, zingen en verschillende soorten dans. De sfeer was erg goed en de kinderen waren erg enthousiast. Het was een moeilijk besluit voor de jury, maar uiteindelijk heeft Alyssa met haar zangtalent gewonnen. Als tweede zijn de drummende jongens geëindigd en als derde Pippa die heeft gedanst", aldus de organisatie.

Watertappunt Van Markenplantsoen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het Van Markenplantsoen is een tweede watertappunt gerealiseerd.

Dit watertappunt is in overleg met de postduivenvereniging aan het gebouw bevestigd dat midden op het speelterrein staat. Wethouder Maïta van der Mark heeft het watertappunt in gebruik genomen. In 2013 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen voor het realiseren van een watertappunt op het intensief gebruikte speelterrein aan het Van Markenplantsoen. In 2011 was er op het voorplein van het gemeentehuis een Join the Pipe watertappunt geplaatst dat zeer succesvol is gebleken op warme dagen en tijdens het Diemer Festijn.

Omdat een watertappunt op het speelterrein aan het Van Markenplantsoen een welkome uitbreiding van de daar aanwezige speelvoorzieningen is, het gebruik van kraanwater in het algemeen stimuleert en het gebruik van plastic drinkflessen terugdringt, is besloten tot het realiseren van deze drinkwatervoorziening.

De Ouderkerkerlaan en de dingen die voorbijgaan (2)

Burgemeester Bicker was gek op de Ouderkerkerlaan en liet er in 1903 zelfs een huis bouwen. Het werd een fraai, statig pand met een stoepje, hoge ramen, een balkonnetje op de eerste etage en een smeedijzeren hek met de naam van het pand erin verwerkt: Huize Edward. Toen de burgemeester allang weg was, woonde de familie Woorts in Huize Edward. Dochter Ria werd er in 1948 geboren en had er in haar jeugd de tijd van haar leven: een enorme tuin met een schommel, een boomgaard met fruit- en notenbomen. Haar ouders kweekten zelf groenten en kippen, ganzen en konijnen scharrelden in het rond. In het voorjaar was er de geur van jong gras en koemest; de velden stonden vol met pinksterbloemen. In de sloten de kleine eendjes en pasgeboren huppelende lammetjes in de wei. Heel soms ging het niet goed tussen mens en dier. Het verhaal gaat dat op een kwade zondag een oude dame die met een psalmboek onder haar arm naar de Hervormde Kerk bij de Diemerbrug liep, vol geraakt werd door een op hol geslagen paard. De afdruk van het psalmboek stond in haar borst gegrift…

Weerbericht

Eerst droog, vanaf maandag wisselvallig, vrij koel
Een lagedrukgebied trekt naar het oosten weg. Het wordt vanaf donderdag gevolgd door een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. De neerslagkans neemt af en de zon laat zich vaker zien. In het pinksterweekeinde kunnen we daar eerst nog van profiteren. Vanaf 2e pinksterdag neemt de kans op een bui toe. Met de noordelijke luchtstroming blijft het aanhoudend koel.

Vrijdag + het pinksterweekeinde
Vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn bij een zwakke tot matige westenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag en zondag mogen we een mix verwachten van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op een bui is klein. Bij een matige noorden- tot noordwestenwind wordt het zo'n 16 graden. Voor 2e pinksterdag wordt meer bewolking verwacht met grotere kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt dan 14 à 15 graden.

Trend na het pinksterweekeinde
Het zeer persistente Atlantische hogedrukgebied trekt zich in westelijke richting terug. Met een aanhoudende noordelijke tot noordwestelijke luchtstroming blijft het onverminderd te koel voor de tijd van het jaar. Het is wisselvallig met zon, wolkenvelden en kans op een bui.

Weetje
De pinksterdagen verlopen dit jaar tamelijk koel. Zomerse pinksterdagen kwamen deze eeuw ook voor, zoals in 2003 en 2014 met circa 26 graden, maar niet geheel droog. In 2008, 2009 en 2012 verliep Pinksteren droog en zonnig met 24 tot 27 graden. Koeler was het in 2001, 2005 en 2013 met zoals nu rond 15 graden. In 2004 en 2007 was Pinksteren somber en nat.

Inloopbijeenkomsten

DIEMEN - De inspraak voor het voorontwerp bestemmingsplan Bergwijkpark 2015, het Stedenbouwkundig plan Holland Park en het Beeldkwaliteitsplan Holland Park is gestart.

Op donderdag 21 mei 2015 wordt tussen 17.00 en 19.30 uur een inloopbijeenkomst gehouden in het gemeentehuis. Geïnteresseerden kunnen zich dan laten informeren over de plannen die ter inzage liggen.

Projectontwikkelaar Van Wijnen heeft plannen een nieuw appartementencomplex 'Sfinx' te realiseren op het terrein van het voormalige verzorgingshuis aan de Ouddiemerlaan. Op donderdag 28 mei organiseert Van Wijnen in samenspraak met de gemeente een inloopbijeenkomst om bewoners en omwonenden te informeren over de plannen. De inloopbijeenkomst is tussen 16.30 en 20.30 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Diemen neemt afscheid van burgemeester

Informele sfeer tijdens afscheidsreceptie

De burgemeester sprak veel mensen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgers en organisaties in Diemen hebben vorige week woensdagavond afscheid genomen van burgemeester Amy Koopmanschap. Dit gebeurde tijdens een sfeervolle afscheidsreceptie in het gemeentehuis dat een Franse sfeer uitstraalde. Er waren optredens van leerlingen van Muziekschool Diemen en van het koor Voice Female en de Diemer Harmonie.

De burgemeester verkeerde in de veronderstelling dat zij even voor 19.30 uur bij haar ambtswoning zou worden opgehaald door een taxi die haar naar het gemeentehuis zou brengen.

Maar plotseling verscheen er een brandweerauto op de Venserkade. De burgemeester en haar partner John werden met de brandweerauto naar het plein achter het gemeentehuis gebracht. Uiteraard met loeiende sirenes.

Afscheid van burgemeester Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

Met enige fantasie waanden bezoekers zich in Parijs

De brandweerlieden deden dit graag voor de vertrekkende burgemeester. "Burgemeester Koopmanschap heeft een warm brandweerhart. Dat gold ook voor haar voorganger burgemeester De Hon. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester een even groot brandweerhart heeft", aldus een van de aanwezige brandweerlieden.

Het was de tweede afscheidsbijeenkomst voor burgemeester Koopmanschap in twee dagen tijd. Dinsdagavond nam zij afscheid van de gemeenteraad tijdens een bijzondere raadsvergadering. De sfeer was die avond uiteraard formeel. Er waren toespraken van de commissaris van de Koning Johan Remkes, raadsleden Peter Prins, Rosali Herder en Brigitte Wielage, burgemeester Blankers-Kasbergen van de gemeente Ouder-Amstel en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. De burgemeester ontving die avond uit handen van locoburgemeester Lex Scholten de erepenning van de gemeente Diemen.

Muzikale optredens tijdens afscheidsreceptie

De bijeenkomst op woensdagavond kende een informeel karakter. Het gemeentehuis was prachtig versierd. In de trouwzaal stond een ijskraam waar bezoekers heerlijke ijsjes konden halen. Een deel van de raadzaal was ingericht als typisch Frans terras. Met enige fantasie waanden bezoekers zich in Parijs. Ook de hal van het gemeentehuis ademde een Franse sfeer uit. Midden in de raadzaal was ruimte voor optredens. Er waren drankjes en heerlijke hapjes.

Het was geen receptie waar mensen in de rij moesten gaan staan om de burgemeester een hand te kunnen geven (al deden sommige bezoekers dat gewoontegetrouw wel).

Burgemeester Koopmanschap bewoog zich tussen de menigte en maakte met veel bezoekers een praatje, schudde handen en gaf sommige bezoekers een zoen. Zij vertelde dat zij aanvankelijk een groot afscheidsfeest op het Diemerplein had willen geven, maar dat zij daar door het onvoorspelbare weer in Nederland van had afgezien.

Aan het einde van de avond ging zij tijdens een leuke en toch wel luchtige toespraak in op haar periode van ruim twaalf jaar als burgemeester van Diemen. Zij heeft door de jaren heen veel mensen in het gemeentehuis ontvangen. Niet iedereen was tevreden of kreeg zijn zin. "Dat leidde een enkele keer tot een scheldkanonnade en slaande deuren. Maar ik ben gelukkig nog nooit fysiek belaagd."

Een enkeling belde wel eens onaangekondigd aan bij de ambtswoning van de burgemeester. Bijvoorbeeld om te vertellen dat hij zijn paspoort was verloren. Kinderen deden dat ook wel eens. Het ging dan om de wens voor een speeltuin in de buurt. De burgemeester maakte één ding duidelijk: zij heeft haar werk met veel plezier en overtuiging gedaan en op een prettige manier met veel mensen samengewerkt.

Kramen-markt

(Vervolg van voorpagina)

De gemeente Diemen en de organisatie van het Diemer Festijn hebben samen nog eens gekeken naar wat binnen de huidige regelgeving de mogelijkheden zijn. Een vrijmarkt zoals tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag bleek niet binnen de mogelijkheden te passen. Er is gezocht naar een alternatief.

De organisatie van het Diemer Festijn ziet mogelijkheden om de huidige opzet van de kramenmarkt uit te breiden zodat er ook de mogelijkheid bestaat om als particulier een kraam te huren. René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn: "Wij kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken die hebben plaatsgevonden met een delegatie van het college van B en W en diverse ambtenaren van de gemeente om dit mogelijk te maken. Nu spreekwoordelijk de kogel door de kerk is kunnen wij ons gaan bezighouden met de voorbereidingen."

Wethouder Jeroen Klaasse van Evenementen is blij dat de vrijmarkt voor particulieren na een aantal jaren terugkeert. "Dit maakt de kramenmarkt aantrekkelijker en daardoor verwachten wij dat er meer bezoekers komen. En op die zaterdag vindt ook altijd de Gemeentedag plaats." Vanaf heden kunnen belangstellenden op de website van het Diemer Festijn een inschrijfformulier voor de kramenmarkt downloaden (www.diemer-festijn.nl). Tevens is het mogelijk om bij de receptie in het gemeentehuis een inschrijfformulier op te halen. De kosten voor het huren van een kraam zijn 30 euro. Het inschrijfformulier moet vóór 1 augustus 2015 per post zijn ontvangen. Het formulier kan ook worden afgegeven bij de receptie in het gemeentehuis.

Inbraak bij opticien

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken bij een opticien aan de Ouddiemerlaan.

Zij forceerden de deur van de zaak en ontvreemdden een geldbedrag. De politie onderzoekt de inbraak.

Wethouder onthult logo citymarketing

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse heeft vrijdagavond het logo onthuld dat de gemeente gaat gebruiken voor citymarketing: 'Daarom Diemen'. Hij deed dit tijdens het Loswalfestival. Het logo was vanaf dat moment overal in Diemen en Amsterdam zichtbaar via reverse graffiti op straat en via honderden fietsen die van een zadelhoesje werden voorzien. Reverse graffiti houdt in dat de stoep rond het logo schoon wordt gespoten waardoor het logo zichtbaar wordt.

Trudy van Kampen

62 jaar
Eigenaresse huidverzorgings- en pedicurepraktijk
Diemenaar sinds 1983

Je geeft ook hotstonemassages, wat houdt dat in?
"Dat zijn massages met warme stenen, eeuwenoude, gladgeslepen basaltstenen."

Ga je zelf ook wel eens voor een behandeling?
"Jazeker, bij een vriendin in Amsterdam-West."

Favoriete muziek?
"Heel divers: fusionjazz, Ennya, Pink Floyd en Bach."

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?
"'De Wertheims' van Silvia Tennenbaum."

Favoriete stek in Diemen?
"De dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal, o.a. vanwege de voorbijkomende schepen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mensen helpen die in financiële nood verkeren."

Beste eigenschap?
"Zelf verzorgd zijn en ook anderen graag verzorgen."

En slechtste?
"Af en toe kan ik best lui zijn."

Je kunt niet zonder?
"Yoga."

Waar ben je trots op?
"Dat ik mijn salon al ruim 30 jaar met veel plezier run."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ik kijk graag naar voetbalwedstrijden."

Hoe ziet je ideale weekend er uit?
"Vrienden uitnodigen en dan gezellig eten en drinken."

Met wie zou je wel eens een gesprek willen voeren?
"Schrijfster Isabel Allende. Hoe komt ze aan al die mooie verhalen?"

Vijfgangenmenu of patatje met?
"Nu even een patatje met."

Stad of dorp?
"Stad."

Als je een dagje burgemeester van Diemen was...
"Dan zou ik aankaarten of er nog meer kantoorpanden omgebouwd kunnen worden naar woonruimte, vooral voor senioren, dus betaalbaar."

Sjef van der Heidentoernooi is weer groot succes

Honderden kinderen genieten van wedstrijden

Jonge voetballers tonen talenten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft op Hemelvaartsdag het Sjef van der Heidentoernooi gehouden. Er deden veel teams van E- en F-pupillen mee van SV Diemen en van een groot aantal clubs uit de regio.

Het Sjef van der Heidentoernooi toonde weer eens de kracht van een vereniging als SV Diemen aan. Er deden honderden kinderen mee aan het voetbalevenement. Zij leefden zich uit en hadden zichtbaar plezier. Hun trainers en leiders zorgden ervoor dat alles op rolletjes verliep en dat alle spelers en speelsters voldoende speeltijd kregen.

Er stonden heel veel ouders en andere belangstellenden langs de velden van SV Diemen. Zij genoten van de verrichtingen van de jonge spelers en moedigden hen aan. SV Diemen is een vereniging die kan rekenen op de steun en inzet van veel betrokken ouders en familieleden.

Het weer werkte donderdag mee: de zon scheen in de ochtend volop en dat maakte een verblijf bij SV Diemen aangenaam. Langs de velden konden hapjes en drankjes worden gekocht. De eigenaar van Robeu Sport (de sportzaak in winkelcentrum Diemerplein) stond met een stand voor het clubgebouw van SV Diemen en deed goede zaken.

Elly Oudshoorn en andere vrijwilligers van de organisatie zorgden er in het clubgebouw voor dat het toernooi vlekkeloos verliep. Bezoekers konden ook deelnemen aan een tombola. Er waren meer dan 400 prijzen te winnen die beschikbaar waren gesteld door winkeliers in Diemen en andere ondernemers, onder wie leden van SV Diemen. De opbrengst van de tombola wordt besteed aan de succesvolle jeugdafdeling van SV Diemen. Diverse jeugdteams slaagden er overigens in om tijdens het Sjef van der Heidentoernooi als eerste in hun groep te eindigen.

Voetbal voor bedrijven op velden SV Diemen

DIEMEN - Ondernemend Diemen houdt op 17 juni het tweede voetbaltoernooi voor bedrijven. Het evenement duurt van 18.00 tot 22.00 uur en wordt gehouden op de velden van SV Diemen.

Elk bedrijf, groot of klein, uit Diemen kan meedoen. Elk team bestaat uit minimaal zeven spelers inclusief de keeper. Het team mag bestaan uit heren, dames of gemengd zijn. Een team mag ook uit meerdere bedrijven bestaan. Ook mensen die alleen zijn of onvoldoende spelers voor een team hebben kunnen meedoen. De wedstrijden duren tien minuten en worden op een half veld gespeeld. Geïnteresseerden kunnen zich voor 10 juni aanmelden door een e-mailbericht te sturen naar: diana@adminteun.nl.

Vrouw gewond na ongeval

DIEMEN - Een 77-jarige vrouw is vorige week woensdagochtend gewond geraakt bij een ongeval op de Buytenweg.

De vrouw reed op een fiets toen zij werd aangereden door een automobilist van 76 jaar. De vrouw kwam op de motorkap van de auto terecht en kwam daarna op straat ten val. Zij bleek haar arm te hebben gebroken en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Automobilist heeft teveel op

DIEMEN - De politie heeft maandagavond rond 18.50 uur op de Ouddiemerlaan een bestuurder van een bestelbus aangehouden omdat hij te veel alcohol had gedronken.

Het ging om een 30-jarige inwoner van Amsterdam. De agenten namen de man een blaastest af en stelden vast dat hij drie keer zo veel had gedronken als is toegestaan bij het besturen van een voertuig.

Zijn rijbewijs is ingenomen en hij kreeg een rijverbod van zeven uur. De man ontving tevens een proces-verbaal. Hij mag zich verantwoorden bij Justitie.

Politie houdt benzinedief aan

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagmiddag een automobilist aangehouden.

De man had kort daarvoor benzine getankt bij een benzinestation in Diemen-Zuid en was daarna weggereden zonder te betalen. Nadat agenten de automobilist hadden aangehouden stelden zij vast dat er twee verschillende kentekenplaten aan de auto waren bevestigd.

Gezelligheid en plezier voor alle leeftijden

Loswalfestival: het weer zat zaterdag helaas niet mee

DIEMEN - Het Loswalfestival is voor de achtste keer gehouden. Bezoekers konden zich vier dagen lang vermaken op en rond de loswal langs de Weespertrekvaart. Helaas zat het weer zaterdag niet mee. Als gevolg hiervan trokken de braderie en de kunstmarkt minder bezoekers dan in voorgaande jaren.

Veel activiteiten. Foto: Trudy Kroese

De donderdag stond in het teken van de studenten. Aan het einde van de middag presenteerden diverse studentenverenigingen zich aan de bezoekers. 's Avonds was er een feest voor studenten. Er zijn door de jaren heen steeds meer studenten in Diemen komen wonen. Dit is onder meer het gevolg van de bouw en oplevering van Campus Diemen Zuid.

Vrijdag was er een sportmarkt waar veel sportverenigingen zich aan de inwoners van Diemen presenteerden. Diverse verenigingen gaven demonstraties in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Op het parkeerterrein van het sportcentrum gaven jeugdige leden van de judovereniging en karatevereniging leuke demonstraties. Iets verderop bood korfbalvereniging DKV Victoria belangstellenden de kans om op de korf te mikken. Op het grasveld bij de flat Beukenhorst waren activiteiten van volleybalvereniging Smashing '72 en in de 'voetbalbak' vlak bij de loswal gaven leden van handbalvereniging SV Zeeburg demonstraties. Op de loswal was een demonstratie van de Diemer Gymnastiek Vereniging. Op de loswal was een puur/biologische markt. Liefhebbers konden er heerlijke en eerlijke producten proeven en kopen.

Zaterdagochtend was het miezerig weer. De regen had helaas een negatief effect op het aantal bezoekers van de kunstmarkt en de braderie. Maar de kunstenaars die een stand hadden gehuurd hielden de moed erin. Dat gold ook voor de mensen die met een stand op de braderie aanwezig waren. Er waren soms aparte artikelen te koop. Een van de verenigingen uit Diemen die met een stand aanwezig was, was Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. De opbrengst van de dag viel tegen, maar de jeugdige leden van het bestuur hadden plezier en zitten vol plannen. Zij zijn binnenkort aanwezig bij een toernooi van honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors en vieren volgend jaar het dertigjarig bestaan.

Demonstratie judo. Foto: Trudy Kroese
Studentenfeest in feesttent. Foto: Trudy Kroese
Ballen in het water. Foto: Trudy Kroese
Kinderen hebben plezier tijdens Veiligheidsdag.
Drie leden van het bestuur van Vivos. Foto: Oscar Borghardt

TIW-Suvivors was zaterdag met een slagkooi aanwezig: "Ja, veel kinderen vinden het leuk om een bal te slaan. Sommige kinderen zeggen dat zij lid willen worden van onze club, maar dat moet je natuurlijk maar afwachten", aldus een lid van de honk- en softbalvereniging.

Aschwin van Wel van Scouting Diemen voorspelde dat het weer zaterdag rond 13.00 uur zou opknappen. Hij kreeg gelijk. Scouting Diemen organiseerde weer diverse activiteiten, zoals de klimmuur die elk jaar populair is bij de jeugd. Het weer knapte inderdaad op en het aantal bezoekers nam toe. Veel bezoekers genoten van de heerlijke hapjes en drankjes.

Zondag werd de Veiligheidsdag gehouden. Brandweer, politie, de GG & GD en de Dierenambulance gaven acte de présence. Er waren vooral veel activiteiten voor kinderen. Zij konden in een bak van een brandweerauto omhoog gaan, met een echte brandslang vlammen blussen en even plaatsnemen in een overvalwagen van de politie. Hun ouders maakten uiteraard veel foto's.

Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, was tevreden over het verloop van de achtste editie van het festival. "Het bezoekersaantal had beter gekund. Maar dat vooral te maken met het slechte weer van zaterdag."

Het bestuur en de vrijwilligers van de stichting hebben echter kunnen vaststellen dat de sfeer prettig was en de bezoekers zich hebben vermaakt. Op naar de negende editie!

Bijeenkomsten hooggevoeligheid

Elliëtte Kreek van Bijzonder kindercoaching

"Een kind is zo veel meer dan een etiketje", zegt Elliëtte Kreek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Elliëtte Kreek van Bijzonder kindercoaching in Diemen houdt op woensdag 27 mei twee informatieve bijeenkomsten over hooggevoeligheid bij kinderen en jongeren. De bijeenkomsten vinden plaats in centrum El'sina in Diemen en starten om 09.45 en 19.30 uur.

Elliëtte komt tijdens haar werk als kindercoach dikwijls met kinderen in aanraking die 'overprikkeld' zijn.
"Vaak worden er dan onterecht vermoedens van ADHD of autisme uitgesproken, terwijl het dan kan gaan om een kind dat hooggevoelig van aard is. Deze maatschappij is zo veel drukker dan vroeger. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat worden wij overspoeld met informatie, geluid en beeld. De ontwikkelingen in technologie en de snelheid waar wij mee leven is zo anders in vergelijking tot twintig jaar geleden. Het is niet voor niets dat er in twintig jaar vier keer zo veel kinderen medicatie krijgen omdat ze vastlopen in deze prestatiegerichte maatschappij", legt Elliëtte uit.

"Het plakken van etiketjes is aan de orde van de dag, maar een kind is zo veel meer dan een etiketje. Daarom is het zo ontzettend nuttig als ouders meer weten over het gevoelige kind en hoe daar beter mee om te gaan." Zij heeft eerder een informatieve ochtend gehouden in brede school Noorderbreedte in Diemen. Die bijeenkomst was geslaagd. Er waren veel ouders die zij nuttige tips heeft kunnen geven en de ouders elkaar onderling ook.

'Deze maatschappij is zo veel drukker dan vroeger'

Kenmerken
Elliëtte geeft aan dat gevoelige mensen een aantal kenmerken hebben. Het gaat onder meer om snel schrikken, niet houden van verrassingen, meer leren van een vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf, gedachten lijken te kunnen lezen, moeilijke woorden gebruiken voor de leeftijd, een scherpzinnig gevoel voor humor hebben, zeer intuïtief lijken, moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag, moeite hebben met grote veranderingen, veel vragen stellen, perfectionistisch zijn, oog hebben voor het verdriet van anderen, van rustige spelletjes houden, diepzinnige, beschouwende vragen stellen, zeer gevoelig zijn voor pijn, slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen, oog hebben voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk), het best presteren wanneer er geen vreemden bij zijn en de dingen intensief beleven.

"Belangrijk is om in ogenschouw te houden dat hooggevoeligheid een mooie kwaliteit is; het heeft hele mooie en positieve kanten. Als je goed weet om te gaan met je hooggevoeligheid, kan dit ook een kwaliteit blijven en hoeft het geen valkuil te worden."

Elliëtte zal ouders niet alleen wijzen op de kenmerken van hooggevoeligheid, maar ook tips geven over hoe het beste met de kinderen kan worden omgegaan. Heel belangrijk is dat de kinderen geen stempel krijgen, maar normaal en met respect worden behandeld. Het is van belang hen structuur aan te bieden in een omgeving waarin rust, regelmaat en vaste patronen prominent aanwezig zijn.

Zij zal geïnteresseerde ouders die om begeleiding van hun kind vragen eventueel verder op weg helpen.

Bezoekers van de bijeenkomst betalen tien euro per persoon. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar elliette@bijzonderkindercoaching.nl.

donderdag 21 mei

Koffie-inloop

Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn 50-plussers welkom voor een kopje koffie in het Noorderlicht. Ook kan er gesjoeld worden.

Kamercollege

Annemiek Louwrier, bedrijfsjurist, geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn met de titel: 'Moeten is Dwang'. Waarom regels belangrijk zijn, en soms niet. 20.00 uur, € 12,-. Aanmelden: Oostwestwelzijn.com.

Film in De Omval

'Foxcatcher' is een waargebeurd psychologisch drama over een Amerikaanse multimiljardair die het zicht op de realiteit verliest. John Du Pont heeft zijn zinnen gezet op het trainen van twee Olympische worstelkampioenen, de broers Mark en Dave Schultz. Terwijl Dave de nodige afstand houdt, trekt Mark in op het landgoed Foxcatcher en krijgt een intense band met de excentrieke John Du Pont. Tijd: 20.00 uur. € 8,-. Reserveren: www.theaterdeomval.nl. De film is ook te zien op 26 mei, om 14.00 en 20.00 uur.

vrijdag 22 mei

Bewegen voor Ouderen

Ouderen kunnen om 9.00 uur weer bewegen in het Noorderlicht. Om 10.30 uur vindt stoelgymnastiek plaats.

Henry van Loon

Henry van Loon speelt in De Omval 'Sluimer'. Henry droomt alleen nog maar, hij kan niet meer slapen. Zonder een oog dicht te doen gaat de nacht over in de dag. Het zet hem in een sluimerstand en laat hem dromen met zijn ogen open. Henry van Loon is sinds 2005 lid van Comedytrain. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 24 mei

Filateliebeurs

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel, van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook wordt advies gegeven over die 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Meer informatie via 020-6942002.

woensdag 27 mei

Bingo

De bingo in zorgcentrum de Diem begint om 14.30 uur. Om 14.00 uur gaat de zaal open, dan staat ook de koffie en thee klaar. Kosten bingo: € 2,-. Bewoners betalen € 1,-. Arent Krijtsstraat 48.

Schilderen

Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 15.45 uur kan iedereen in het Huis van de Buurt 't Kruidvat komen schilderen. Opgeven hoeft niet. Kosten € 1,50 en materiaalkosten.

donderdag 28 mei

Trans-Siberië Express

PCOB Diemen houdt in De Schakel een ledenbijeenkomst, introducés zijn welkom. Hans Tijsen vertelt over zijn reis met de Trans-Siberië Express, dé route onder de treinreizen. Deze Express legt een totale afstand van meer dan 9000 km af tussen Moskou en Vladivostok, waarbij meer dan 7 tijdzones worden doorkruist. Aanvang 14.00 uur.

Film in De Omval

'The Second Best Exotic Marigold Hotel' gaat over het Marigold Hotel in India, een verblijfplaats voor Britse gepensioneerden. Twee nieuwkomers komen er al snel achter dat niet alles is wat het lijkt. Ondertussen houdt de nieuwe assistent-manager van het hotel ieders geheimen goed in de gaten en heeft Sonny eigenlijk geen tijd meer om zijn Best Exotic Marigold Hotel for the Elderly and Beautiful te runnen. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren: www.theaterdeomval.nl. De film wordt ook gedraaid op 2 juni, om 14.00 en 20.00 uur.

vrijdag 29 mei

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Geheugenfitness

Elke vrijdag van 14.30 tot 15.45 uur kan iedereen meedoen met geheugentraining in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Kom uw hersens trainen en doe mee. Opgeven niet nodig. Kosten € 1,50.

30 mei en 31 mei

Theatergroep Diemen

Theatergroep Diemen speelt 'Verliezers' van Ton Davids in De Omval. Alle bewoners van de Diamantstraat in Diemen winnen miljoenen. Behalve de familie Van Gorp op nr. 14, zij hebben geen loten. Als troost krijgen zij een realitysoap 'De Verliezers' aangeboden. Er ontstaan verwarrende en chaotische situaties, waarin iedereen probeert het beste ervan te maken. Worden de winnaars echt gelukkiger met hun vele geld? Aanvang zaterdag 20.00 uur, zondag 14.00 uur. Kaarten: www.theatergroepdiemen.nl of telefoon 06-33929527.

vrijdag 5 juni

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt van 18.30 tot 20.00 uur een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Iedereen kan even binnenlopen om iets te drinken. Deelname is gratis.

zondag 7 juni

Jazzfestival

Tijdens het gratis jazzfestival op het Diemerplein spelen verschillende muziekgroepen de muziek van Duke Ellington. De hoofdact van het festival sluit daar op aan met het project Monk Inside Out van het Clazz Ensemble. 13.00 tot 23.00 uur.

Titel voor SV Diemen

SV Diemen wint beslissingswedstrijd

SV Diemen is terechte kampioen. Foto: Michelle de Haas

DIEMEN - SV Diemen is kampioen geworden van de vierde klasse F. De ploeg won donderdagavond de beslissingswedstrijd tegen SV Ouderkerk: 1-0. De enige treffer werd na rust gemaakt door aanvaller Bright Owusu.

De wedstrijd werd gespeeld op het veld van Roda '23 in Amstelveen. SV Diemen was blij dat de wedstrijd op kunstgras werd gespeeld, SV Ouderkerk had de voorkeur aan gras gegeven. SV Diemen was de betere ploeg. De formatie van trainer Marc Stuut speelde verzorgder voetbal dan SV Ouderkerk, dat vaak voor de lange bal koos. SV Diemen kreeg de beste kansen maar slaagde er aanvankelijk niet in om die te benutten. Stuut kon weer beschikken over aanvoerder Pierre Tosch, die twee weken geleden tijdens de uitwedstrijd tegen SV Ouderkerk geblesseerd was geraakt. Pas donderdagmiddag bleek dat de verdediger van de partij kon zijn.

Na de hervatting viel het enige doelpunt. Middenvelder Marco Moelee ging knap door op de linkerflank en zette voor, waarna aanvaller Bright Owusu afrondde: 1-0. In de blessuretijd kreeg SV Ouderkerk twee grote kansen om gelijk te maken, maar doelman Leroy Kroese redde twee maal miraculeus. Kroese speelde in plaats van keeper Dave Moen die wegens vakantie ontbrak. SV Diemen is de terechte kampioen geworden. SV Diemen en SV Ouderkerk eindigden gelijk in de competitie. SV Diemen heeft echter alle drie de wedstrijden tegen SV Ouderkerk gewonnen. Thuis (op kunstgras) werd het 8-2 in het voordeel voor SV Diemen, in Ouderkerk won de formatie uit Diemen met 1-2 en het beslissingsduel werd dus met 1-0 gewonnen. Er gaat het een en ander veranderen bij SV Diemen. Trainer Stuut stopt en wordt opgevolgd door Martin van Egmond, de trainer van SV Ouderkerk. Pierre Tosch beëindigt zijn loopbaan en wordt jeugdtrainer bij SV Diemen. Daarnaast is de kans aanwezig dat nog enkele spelers vertrekken. SV Diemen tracht waardige vervangers aan te trekken.

Dames van SV Zeeburg boeken overwinning

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Fulmen/Fidelitas uit Amersfoort gewonnen: 31-20. Bij rust leidde de ploeg uit Diemen met 15-12.

SV Zeeburg ging goed van start. De dames liepen al snel een paar punten uit na mooie snelle aanvallen. Toch konden de dames van Fulmen/Fidelitas ook hun doelpunten meepakken doordat de verdediging van SV Zeeburg niet helemaal goed stond. Halverwege de eerste helft werd het aanvalsspel van SV Zeeburg ook wat rommeliger en kon Fulmen/Fidelitas nog iets dichterbij komen. Ruststand: 15-12. In de tweede helft begon SV Zeeburg in een hoger tempo. De verdediging stond ook een stuk beter en al snel liep de thuisclub uit naar een voorsprong van acht punten. De voorsprong is geen moment in gevaar gekomen, want SV Zeeburg was duidelijk de bovenliggende partij. Fulmen/Fidelitas kon het hoge tempo niet meer aan en er werd voornamelijk gescoord vanuit snelle tegenaanvallen. De laatste tien minuten kregen de dames van SV Zeeburg de opdracht om iets meer de rust te pakken en in de aanval diverse systemen de revue te laten passeren. Dit resulteerde ook nog in een aantal mooie aanvallen en doelpunten. Eindstand: 31-20. Met Pinksteren zijn de dames van SV Zeeburg vrij. Zondag 31 mei spelen zij uit tegen Havas DS1. Aanvang: 13.20 uur.

Diemense handbalster wint 3 hoofdprijzen

Nienke de Wild.

Drie prijzen voor Diemense handbalster

DIEMEN - De 19-jarige Nienke de Wild uit Diemen heeft in het afgelopen handbalseizoen drie hoofdprijzen gewonnen.

Met haar club Sercodak Dalfsen werd zij op zondag 17 mei kampioen van Nederland, daarvoor werd op Hemelvaartsdag in het Topsportcentrum Almere de Nationale Beker gewonnen en in september 2014 werd aan het begin van de handbalcompetitie de Supercup gewonnen.

Nienke begon als zesjarige te handballen bij het Diemense SV Zeeburg, waarna zij op haar dertiende overstapte naar VOC in Amsterdam. Daar debuteerde zij op 15-jarige leeftijd in de Eredivisie van het dameshandbal. Aan het eind van het vorige handbalseizoen heeft zij de overstap gemaakt naar tophandbalclub Sercodak Dalfsen uit het Overijsselse Dalfsen om verder in zichzelf te investeren en zich te ontwikkelen.

Sercodak Dalfsen werd zondag voor de vijfde keer op rij kampioen in de eredivisie door in een uitverkochte sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord VOC-Amsterdam ook in de tweede wedstrijd van de handbalfinale te verslaan. Een week eerder werd de eerste wedstrijd in Dalfsen al gewonnen. Op zich is het al een unieke prestatie om vijf keer op rij kampioen van Nederland te worden, maar Sercodak Dalfsen bleef ook de gehele reguliere handbalcompetitie en ook in het bekertoernooi ongeslagen.

DKV geeft titel gouden randje

DKV Victoria viert titel.

DIEMEN - Nadat DKV Victoria vorige week kampioen was geworden zonder te spelen, werd afgelopen weekeinde het publiek bedankt met een thuisoverwinning. De korfballers uit Diemen wonnen van Oosterkwartier: 17-15.

De ploeg uit Diemen begon sterk aan de wedstrijd. De eerste paar minuten werd meteen duidelijk dat, ook al was het kampioenschap al binnen, DKV Victoria voor de winst speelde. Het werd een spannende wedstrijd. DKV Victoria had na 20 minuten een gat van 4 punten geslagen. Oosterkwartier kwam terug en bij rust stond de thuisclub nog maar 1 punt voor.

De tweede helft werd een vechtwedstrijd. Er werd gevochten voor ieder punt en dat kwam de wedstrijd eigenlijk ten goede. Beide ploegen speelden fysiek en de scheidsrechter liet het toe. Het tempo lag hoog en het was DKV Victoria dat op voorsprong bleef staan.

Na het laatste fluitsignaal werd de overwinning gevierd en het publiek bedankt voor het seizoen. Maar het seizoen is nog niet voorbij. Over twee weken is de uitwedstrijd tegen Stormvogels. Deze laatste uitwedstrijd wil DKV Victoria ook winnen.

TIW-Survivors imponeert in competitie

DIEMEN - Het eerste honkbalteam van TIW-Survivors heeft voor eigen publiek de topper tegen OVVO gewonnen: 6-4.

De ploeg uit Diemen is het seizoen overtuigend begonnen. TIW-Survivors heeft de eerste vijf competitieduels gewonnen en staat ongeslagen boven aan de ranglijst. Het massaal toegestroomde publiek werd zondag getrakteerd op een zeer aantrekkelijke wedstrijd met twee uitstekend verdedigende teams. De club uit Diemen nam als eerste de leiding, maar in de volgende inning kwam OVVO al snel weer langszij door een aantal flinke honkslagen. De thuisclub bleef echter rustig en sprokkelde er in de daaropvolgende inningen nog een aantal punten bij, waardoor er in de 9e inning een 6-2 voorsprong op het scorebord stond. Met twee flinke honkslagen wist OVVO nog twee punten te scoren, maar daarna maakte een dubbelspel alsnog een einde aan de wedstrijd, die uiteindelijk met 6-4 werd gewonnen door TIW-Survivors.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gepensioneerd accountant, financieel advies, rapportage part. MKB billijk tarief. Bel vrijblijvend: 020-6958036