DiemerNieuws

12 mei 2016

DiemerNieuws 12 mei 2016


Gratis openbaar vervoer voor AOW'ers met laag inkomen

DIEMEN - Inwoners van Diemen met de AOW-gerechtigde leeftijd die een laag inkomen hebben kunnen vanaf 1 juli 2016 gratis reizen met het openbaar vervoer van het GVB. Zij krijgen van de gemeente Diemen een gratis openbaarvervoerabonnement aangeboden dat geldig is van 1 juli 2016 tot 1 juli 2017.

Het initiatief voor het gratis openbaarvervoerabonnement komt voort uit een amendement van de Partij van de Ouderen (PvdO) en de Partij van de Arbeid (PvdA) dat is ingediend tijdens de begrotingsbehandeling 2016.

Ouderen met een laag inkomen die een beroep op de regeling doen, kunnen met het abonnement gratis reizen met alle trams, bussen en metro's in het vervoersgebied van het GVB.

Het abonnement is elke dag, zeven dagen in de week, geldig. Het abonnement is alleen niet geldig in de trein, nachtbus of bussen van Connexxion of andere openbaarvervoermaatschappijen.

Brief
Inwoners waarvan de gemeente weet dat zij in aanmerking komen voor het gratis ov-abonnement, ontvangen deze week een brief van de gemeente met een aanvraagformulier.

De gemeente probeert daarnaast via zo veel mogelijk kanalen het gratis ov-abonnement onder de aandacht te brengen. Ook zijn alle relevante maatschappelijke organisaties zoals De Brede HOED geïnformeerd over het ov-abonnement, zodat ook zij hun cliënten hierop kunnen wijzen. Het aanvraagformulier en een folder met uitleg staan online op de website van de gemeente Diemen: www.diemen.nl.

Vervolg op pagina 3.

Film: 'De kinderen van de Beukenhorst'

DIEMEN - Vrijdag 13 mei gaat een korte film in première waarin kinderen van de Beukenhorst worden gevolgd die zich al anderhalf jaar inzetten om hun buurt netjes te houden.

Mohamed, Thalia, Nicaya, Khaycee, Aleem, Shahzad, Hovik, Bilalh, Narina, Larsa en Tessie doen mee aan het Beukenhorstproject van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en wijkagent Gerard Zwart.

Vervolg op pagina 2.

Op het water genieten van het heerlijke weer

De brugwachters hadden het druk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Liefhebbers van mooi weer hadden afgelopen weekeinde en maandag geen reden tot klagen. De temperatuur was zeer aangenaam en de zon scheen volop.

Ook in Diemen genoten veel mensen van een paar mooie dagen. Zij zaten op het terras, vertoefden langs het water of gingen er met de boot op uit. In de Weespertrekvaart was het druk en de brugwachters moesten de Diemerbrug en de Venserbrug dikwijls omhoog doen om de pleziervaartuigen doorgang te verlenen. De mensen op de boot op de foto hadden het enorm naar hun zin.

'Potlood-venter' laat vrouw schrikken

DIEMEN - Een man heeft vorige week dinsdagmiddag in de lift van een appartementencomplex bij het Diemerplein zijn geslachtsdeel getoond aan een vrouw. De vrouw schrok, maar vertelde de man dat zij onmiddellijk de politie op de hoogte zou stellen.

De politie beschikt over het volgende signalement van de man: hij is tussen de 25 en 30 jaar oud en heeft zwart haar dat aan de zijkanten is opgeschoren. Hij droeg die dag een bruine jas en een spijkerbroek.

4

Teams uit 4 gemeenten deden gisteren mee aan 6 tegen 6 toernooi op Cruyff Court

Handtekeningenactie

DIEMEN - "Premier Rutte, bied kwetsbare vluchtelingen veiligheid", is de oproep van een petitie van Amnesty International. Tot 29 mei kan de petitie ondertekend worden in de bibliotheek Diemen. Amnesty houdt de actie om aandacht te vragen voor het lot van kwetsbare vluchtelingen.

"Elke dag slaan duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, onderdrukking of vervolging. De vaak arme buurlanden van deze landen kunnen de grote aantallen vluchtelingen niet meer aan. De werkloosheid is enorm, kinderen kunnen niet naar school, en er is een tekort aan voedsel en onderdak. Dus wagen honderdduizenden de gevaarlijke reis naar Europa. Europa laat het schandelijk afweten. De EU kan doden op zee en inhumane omstandigheden aan grenzen voorkomen door vluchtelingen veilige routes te bieden. En door de regio te ontlasten. Dat is ook in ons eigen belang. Want als de situatie in de buurlanden ontspoort, komen er pas écht veel vluchtelingen hierheen", aldus Amnesty.

De petitie tekenen kan ook online via amnesty.nl.

PCOB houdt bijeenkomst: 'Nederland en de moslims'

DIEMEN - De afdeling Diemen van ouderenbond PCO houdt op donderdag 26 mei een bijeenkomst die in het teken staat van het ondewerp 'Nederland en de moslims'. De bijeenkomst vindt plaats in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A en begint om 14.00 uur. De zaal is vanaf 13.30 uur open.

Ds. Luuk Wieringa gaat met de aanwezigen in gesprek over actuele vragen rond 'Nederland en de moslims'. Hij schrijft daarober: "Wie met aandacht de krant leest, of naar tv kijkt, merkt dat er een groot islamdebat door Nederland loopt. Het gaat over jongeren die radicaliseren en naar IS in Syrië gaan. Maar ook over meisjes die klagen dat ze geen stageplek kunnen krijgen vanwege hun naam, of hoofddoek. Bij het binnenkomen van veel vluchtelingen was opeens homoseksualiteit het gesprek van de dag. Bij mij in de woonbuurt maakt men plannen om de jongeren tijdens de Ramadan (de maand juni) in de avond bezigheden en sporttoernooien aan te bieden. Moeten wij al deze zaken bespreken? Of kunnen wij oog krijgen voor de diepe religieuze boodschap en leefwijze die sinds Mohammed veel medebewoners in hun hart raakt? Kunnen wij – samen met moslims – werken aan vertrouwen? Is het mogelijk een stap te zetten zodat mensen van goede wil samen wonen en samen leven? Om te beginnen in Nederland. Leden van PCOB Diemen en ANBO Diemen, maar ook introducees, zijn welkom.

Broodkonvooi uit Goes

Al in de oorlog bracht het Zweedse Rode Kruis meel naar Diemen waarvan de bakkers eindelijk weer eens goed brood konden bakken. "Het smaakte niet als brood, maar als vreselijk lekkere taart", herinnert Miep Westerbeek zich. Kort na de bevrijding kwam een broodkonvooi uit het Zeeuwse Goes aan in Diemen. In een hartelijke brief die de Zeeuwse pers haalde, bedanken de heren Smuts en De Baan namens de Voedselraad Diemen de weledele heren van het gemeentebestuur van Goes. "Het is voor een voedselraad een aangename taak U langs dezen weg namens alle inwoners van onzer Gemeente dank te zeggen voor de heerlijke broden, welke wij van U hebben ontvangen. Hierdoor werden wij in de gelegenheid gesteld aan iedereen inwoner 800 gram brood EXTRA te verstrekken, en wat dat zeggen wil in dezen tijd, dat zult U zeer zeker wel begrijpen! Wij vertrouwen, dat U ook onzen dank zult willen overbrengen aan al degenen, die aan dit doel hebben meegewerkt. U kunt ervan verzekerd zijn, dat de stad GOES en de provincie Zeeland voor altijd een aangename herinnering voor onze inwoners zal blijven."

Weerbericht

Koel pinksterweekeinde, af en toe zon, kans op een bui
Het gaat van de hak op de tak met het lenteweer. Na het koude aprileinde volgde een radicale omslag met dank aan een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied. Omdat het hoog zich westwaarts gaat verplaatsen wordt de stroming weer noordelijk. De aanvoer van polaire lucht keert terug. De meizomer loopt ten einde. Het wordt ronduit koel en enigszins wisselvallig.

Vrijdag en het pinksterweekeinde
Vrijdag draait de wind van oost naar noord. Het wordt nog zo'n 18 à 19 graden. Er zijn enkele wolkenvelden maar er is ook geregeld ruimte voor de zon. In het pinksterweekeinde wordt het weerbeeld bepaald door wolkenvelden, afgewisseld door enkele zonnige momenten. Er kan een bui vallen. Het is koel met een middagtemperatuur van 12 à 13 graden. In de nacht daalt het kwik tot rond 5 à 6 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Trend na het pinksterweekeinde
Na de IJsheiligendip in het pinksterweekeinde veert de temperatuur geleidelijk weer op. Met een zuidwestelijke luchtstroming is het dan licht wisselvallig. Wolken met soms wat regen en perioden met zon wisselen elkaar af. De maxima stijgen naar 17 à 18 graden later in de week.

Weetje
De periode van 11 tot en met 15 mei wordt IJsheiligen genoemd. Het komt vaak voor dat het tijdens of rond deze periode kouder wordt met soms nog nachtvorst. De IJsheiligen doen dit jaar hun naam eer aan, al lijkt kans op nachtvorst klein door wind en wolken. In 2010 en 2013 gebeurde dit wel. Op 12 mei 2010 werd het maar 7.5 graden en kwam het tot nachtvorst.

Film Beukenhorst

Foto: Rick Wildschut

Vervolg van voorpagina.

De kinderen trekken op eigen initiatief de buurt in om zwerfvuil op te ruimen en daarvoor krijgen ze het nodige materiaal. Waar nodig spreken zij anderen aan op ongewenst gedrag en kunnen daarbij Zwart om hulp vragen.

In de film zijn ook interviews te zien met de buren uit de flat en Gerard Zwart. De première is vrijdag om 16.00 uur in Huis van de Buurt het Kruidvat. De film is ook te zien op het YouTube-kanaal van de gemeente Diemen.

Vlagvertoon

DIEMEN - Diverse bewoners van Mariënburg hingen op 5 mei de vlag uit. Bewoner Rick Wildschut maakte deze foto van een rij woningen waarvan de bewoners allen de moeite hadden genomen om de vlag uit te hangen.

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Silvano Vos (11) uit Diemen heeft de Richard Witschge trofee gewonnen.

Voor elke thuiswedstrijd van Ajax mag een speler uit de jeugdopleiding van die club de bal hooghouden. Silvano hield de bal in augustus 2015 voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Willem II maar liefst 3178 keer hoog. Hij moest toen stoppen omdat de wedstrijd op het punt van beginnen stond.

Voor de wedstrijd Ajax-FC Twente werd duidelijk dat geen enkele jeugdspeler er in is geslaagd om het aantal van Silvano te overtreffen. Hij kreeg voor de wedstrijd de Richard Witschge trofee uitgereikt. Silvano speelt dit seizoen in de E1-junioren van Ajax.

Sporten in de Wijk: overal sport en spel

Buurtsportcoaches zoeken kinderen op in de wijken

Activiteiten tijdens start van Sporten in de Wijk in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Sporten in de Wijk is een nieuwe activiteit van Stichting Welzijn Diemen (SWD) die op 13 april van start is gegaan. Het project is tot dusver een succes en loopt tot aan het begin van de zomervakantie van de basisscholen in Diemen. Het is de bedoeling dat Sporten in de Wijk na de zomervakantie wordt hervat. Dionne Tool, buurtsportcoach van SDW, geeft toelichting op Sporten in de Wijk.

Dionne Tool en Rens Wit, eveneens buurtsportcoach bij SWD, begeleiden dit nieuwe project. Elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag vinden er sportactiviteiten plaats in een van de wijken in Diemen. Er zijn al diverse activiteiten geweest. De opening vond plaats op het speelterrein voor Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid, daarna zijn er activiteiten georganiseerd op onder andere het sportveld naast de Sint Petrus' Bandenkerk, het Cruijff Court in Diemen-Noord (het voetbaltoernooi zes tegen zes) en het Van Markenplantsoen (Orange Games).

Dionne Tool: "Met Sporten in de Wijk willen wij kinderen van vier tot en met twaalf jaar van de basisscholen in Diemen de gelegenheid geven om in hun eigen buurt aan sport- en spelactiviteiten deel te nemen. Wij hebben in Diemen veel mooie sportvelden en speelplaatsen. Het is goed als die nog intensiever worden gebruikt. Sporten in de Wijk maakt het voor kinderen makkelijker om te bewegen. Zij hoeven geen lid van een sportvereniging te zijn of zich vooraf voor een activiteit van Stichting Welzijn Diemen in te schrijven. De kinderen kunnen gewoon naar een activiteit in hun buurt gaan en aan allerlei sporten of spelletjes meedoen."

Orange Games op het Van Markenplantsoen.

'Kinderen kunnen gewoon naar activiteit in hun buurt gaan'

Kinderen en hun ouders worden via diverse kanalen op de hoogte gehouden van wanneer er in welke buurt een evenement van Sporten in de Wijk wordt gehouden: via de website www.welzijndiemen.nl en de Facebookpagina Sport in Diemen.

Op de nieuwe website www.sportindiemen.nl, die tijdens het Loswalfestival in mei wordt gelanceerd, zal eveneens informatie over Sporten in de Wijk te vinden zijn.

Activiteiten in de verschillende wijken worden goed bezocht

"Wij stemmen de aanvangstijden van de activiteiten van Sporten in de Wijk af op de lestijden van de basisscholen in de diverse wijken van Diemen. Sommige scholen hebben een continurooster, andere scholen een traditioneel rooster. Vrijwel elke woensdagmiddag zullen er activiteiten in Diemen-Zuid zijn, op vrijdagmiddag zijn er activiteiten in een andere wijk van Diemen. Wij hebben voor de woensdagmiddag in Diemen-Zuid gekozen omdat wij elke woensdag vanaf 15.00 uur een chill-out in Huis van de Buurt 't Kruidvat houden voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen. Rens Wit is begeleider van de chill-out. Wij kunnen beide activiteiten daardoor goed combineren", aldus Dionne.

Wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse opende Sporten in de Wijk op 13 april. Hij is enthousiast over deze nieuwe activiteit van SWD. "Ik vind het heel goed dat de buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Diemen de wijken van Diemen in gaan om kinderen de mogelijkheid te geven om te sporten en te spelen. Daarnaast is het goed dat de mooie sport- en spelvoorzieningen die wij hier hebben optimaal worden gebruikt."

Openbaar vervoer

Vervolg van de voorpagina.

De gemeente verwacht dat ongeveer 300 mensen in aanmerking komen voor een gratis ov-abonnement. Het gratis reizen met openbaar vervoer voor AOW-gerechtigden met een laag inkomen is een proef en duurt tot 1 juli 2017. Met de gemeenteraad is afgesproken dat de proef wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt gekeken of het ov-abonnement een structureel karakter krijgt.

Sloop brug over Gaasp

DIEMEN - De bestaande brug van de A9 Gaasperdammerweg over de Gaasp wordt gesloopt en vervangen.

Nu het verkeer sinds medio april over de nieuwe brug rijdt, kan de bestaande brug vervangen worden. Delen van het brugdek worden één voor één gesloopt. Op 9 mei is aannemer IXAS gestart met de sloop van het deel boven rivier de Gaasp. Daarna worden, in fases, de andere delen van de brug gesloopt. Om dat veilig te kunnen uitvoeren, zullen de wegen onder de brug tijdelijk worden afgesloten voor alle verkeer en voetgangers. De Stammerdijk wordt afgesloten op 12 en 13 mei en van 17 mei t/m 1 juni. De Provincialeweg gaat twee weekenden dicht: van vrijdag 17 juni 20.00 uur tot maandag 20 juni 06.00 uur en van vrijdag 24 juni 20.00 uur tot maandag 27 juni 06.00 uur.

IXAS verwacht in september te kunnen starten met het bouwen van de nieuwe noordelijke brug.

Inbreker aangehouden

De politie heeft in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 mei een inbreker aangehouden.

De man had ingebroken in een woning in de Raadhuisstraat. De bewoners betrapten hem, waarna de inbreker op de vlucht sloeg. De politie wist de inbreker later in de Johan van Soesdijkstraat aan te houden.

Man toont geslachtsdeel aan kinderen

DIEMEN - Twee meisjes zijn vorige week dinsdag enorm geschrokken toen een man zijn broek naar beneden trok en hen zijn geslachtsdeel toonde.

Dit gebeurde in een portiek in het centrum van Diemen. De politie onderzoekt de zaak.

Veel jongeren en kinderen bij dodenherdenking

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog en wethouder Lex Scholten legden op 4 mei namens de gemeente Diemen de eerste krans bij het monument achter het gemeentehuis bij de herdenking van de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Ook de partner van de burgemeester was daarbij. Veel mensen woonden de herdenking bij, waaronder veel jongeren en kinderen. Leerlingen van de basisscholen lazen hun gedichten voor en zowel de Kinderraad als de Jongerenraad was vertegenwoordigd. Leden van Scouting Diemen hielpen net als ieder jaar bij de kranslegging en het luiden van de klok.

Ricardo Garcia Trivino


Secretaris van Vivos
74 jaar
Woont ruim 30 jaar in Diemen

Wat een mooie dubbele naam.
"Dat komt omdat in Spanje kinderen de naam van de vader en de moeder krijgen."

Vivos is...
"Vereniging Initiatief Voor Ontwikkelingssamenwerking tussen Diemen en Nandaime in Nicaragua. We ondersteunen al bijna 30 jaar projecten voor duurzame ontwikkeling."

Laatste project?
"Een multifunctioneel gebouw waar overdag peuters en kinderen veilig worden opgevangen en 's avonds is er onderwijs voor volwassenen. Gebouwd door de Escuela Taller, een vakschool voor werkloze jongeren zonder opleiding."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Nederland leest de mooiste korte verhalen'. Ik lees graag."

Beatles of Stones?
"Beatles!"

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Nu ik ook 74 jaar ben, met mijn overleden moeder in Spanje."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ik heb altijd graag leraar willen worden, maar dat zat er niet in. Na mijn pensionering heb ik toch nog tien jaar Spaanse les kunnen geven op basisschool De Duif."

Trots op?
"De kinderen en kleinkinderen. Ze staan prima in 't leven."

Daarom Diemen
"Rust en ruimte om te wonen, Amsterdam en het W.G. en AMC, waar ik 40 jaar werkte, op fietsafstand."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Delen! Met mijn familie en een flinke bijdrage aan Vivos."

Waar kun je erg om lachen?
"Om mezelf, ik doe soms zo stom!"

Waar kun je je druk over maken?
"De desinteresse van veel mensen voor het milieu en verspilling."

Diemen mist nog…
"Een vaste plek voor de Wereldwinkel."

Bijzondere verhalen over de oorlog op Fort Diemerdam

Veel belangstelling voor bijeenkomst

Rinah Pomeranz vertelt via Skype over haar tijd in de fortwachterswoning.

DIEMEN - Bijzondere verhalen over het leven in de Tweede Wereldoorlog werden op 5 mei verteld op Fort Diemerdam en in boerderij De Zeehoeve.

In de oorlog werden door de familie Klop onderduikers verborgen in de fortwachterswoning, onder de neus van de Duitse soldaten die op het fort gestationeerd waren. De verhalen van twee van deze onderduikers kwamen tot leven in Paviljoen Puur op het fort; door het raam konden de bezoekers de fortwachterswoning zien waar het allemaal gebeurd was. Gideon Cahen was ongeveer twaalf jaar oud toen hij moest onderduiken, zijn zoon Barak was aanwezig om zijn verhaal te vertellen. Rinah Pomeranz kwam als achtjarig meisje bij de familie Klop. Omdat zij blond was en blauwe ogen had, kon zij, zogenaamd als nichtje van de familie, nog een tijdje gewoon naar school in Diemen. Samen met dochter Lies Klop en de kinderen van boerderijen in de buurt liep ze wel een uur naar de School met den Bijbel in Diemen, vertelde ze zelf via een Skypeverbinding vanuit Israël waar zij nu woont.
In boerderij De Zeehoeve werden nog meer verhalen verteld. Wiard Krook vertelde over de Wellington bommenwerper die vlakbij in het weiland neerstortte. De nog jonge bemanning uit Australië en Engeland vond daarbij de dood. Piet Saan vertelde over zijn ervaringen als jongen in de oorlog en het verzetswerk van zijn ouders en het familiebedrijf Saan. Hij hielp zijn vader om met een verhuiswagen onderduikers naar hun onderduikadres te brengen en smokkelde, zonder het zelf te weten, wapens naar Amsterdam in aardappelkisten. Leo Arends verhaalde in een interview met Ronald van Gelder over zijn ouders die aan verschillende onderduikers plek boden.

Er was veel belangstelling en Esther Shaya, die de herdenking samen met de Historische Kring Diemen organiseerde, hoopt dat er volgend jaar een vervolg komt.

Bewoner woongroep bedreigt medewerker met mes

DIEMEN - Een medewerker van een woongroep aan de Stammerdijk is dinsdagavond door een bewoner met een mes bedreigd. De bewoner had tevens met diverse spullen gegooid. De bewoner is ter plekke door de politie aangehouden.

De politie is met verschillende eenheden naar de woongroep gegaan. Daar bleek dat de bewoner inmiddels naar zijn eigen woning was gegaan.

Hondenbrigade
De politieagenten wisten op dat moment niet of de bewoner nog in het bezit was van het mes en besloten geen enkel risico te nemen. Zij vroegen assistentie van de hondenbrigade.

Schilden
De politieagenten van de hondenbrigade gingen met de honden de woning binnen en beschermden zich met schilden. Zij wisten de man onder controle te krijgen.

De 50-jarige bewoner is aangehouden in verband met bedreiging van de medewerker van de woongroep. De recherche onderzoekt de zaak.

Inschrijven voor kramenmarkt Diemer Festijn

Diemen – Van 6 tot en met 10 september 2016 wordt het 34e Diemer Festijn gehouden. Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 10 september 2016 zal er weer een kramenmarkt worden georganiseerd.

Net als in 2015 zijn naast de verenigingen en/of instanties ook particulieren weer welkom.

Op de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl) is het inschrijfformulier te downloaden. Tevens is het mogelijk om bij de receptie in het gemeentehuis een inschrijfformulier op te halen.

1 augustus
Op het formulier vinden belangstellenden ook meer praktische informatie over de kramenmarkt. Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus 2016 per post of e-mail zijn ontvangen door de organisatie. Het is ook mogelijk om het formulier, nadat het is ingevuld, af te geven bij de receptie in het gemeentehuis.

Vrijwilligers gezocht voor test website sport

DIEMEN - Vrijdag 27 mei wordt www.sportindiemen.nl gelanceerd, de website voor alle sportliefhebbers in Diemen.

Sport in Diemen komt voort uit de Sportnota van de gemeente Diemen. De buurtsportcoaches krijgen de regie over sport in Diemen. De gemeente en buurtsportcoaches willen erachter komen of de website aansluit bij de wensen en behoeften van de ouders van de leerlingen van de basisscholen in Diemen. De gemeente en de buurtsportcoaches houden op donderdag 19 mei om 18.30 uur een pretesting met behulp van een panel van ouders. Zij zijn op zoek naar ouders die deel willen uitmaken van het testpanel. De pretesting zal maximaal een uur duren. Geïnteresseerden die tot de doelgroep behoren kunnen zich aanmelden bij buurtsportcoach Dionne Tool, e-mail: dtool@stichtingwelzijndiemen.nl. Leden van het testpanel krijgen een uitnodiging voor de lancering van de website op vrijdag 27 mei tijdens het Loswalfestival.

'Het is verstandig om met de hond op cursus te gaan'

Hondensportvereniging Diemen is niet meer weg te denken

DIEMEN - Hondensportvereniging Diemen (HSVD) is bezig aan het 31e jaar. De vereniging is een begrip onder hondenbezitters in Diemen en de regio. Voorzitter, cursusleider en keurmeester Guus Piërlôt vertelt over de vereniging die een fraai complex heeft aan de Volmerstraat op het industrieterrein Verrijn Stuart.

Een plek in Diemen-Zuid waar honden los mogen lopen.

Guus Piërlôt is al een kleine vijftig jaar bezig met het trainen van honden. Aanvankelijk leidde hij vooral honden op die professioneel werden ingezet door de politie, spoorwegpolitie, douane en medewerkers van beveiligingsbedrijven. Tussen 1974 en 1978 werkte hij tijdens wedstrijddagen als beveiliger bij het Ajax Stadion in De Meer. "Ik bewaakte met mijn hond de binnenste ring van het stadion. Ik moest ervoor zorgen dat er geen mensen binnenglipten en moest optreden tijdens calamiteiten. Supporters die kwaad in de zin hadden wisten dat ze moesten uitkijken voor die lange man met die snor, haha."

Piërlôt, die in 1974 met zijn gezin in Diemen kwam wonen, kreeg van steeds meer inwoners het verzoek of hij ook honden van privépersonen wilde trainen. "Ik had goed contact met de toenmalige voorzitter van SV Diemen Jaap Manshanden. Hij bood mij een trainingsveld in het huidige Diemen-Noord aan waar ik op zondag honden kon trainen. Ik zette een advertentie in de Diemer Courant waar veel respons op kwam. De trainingen hebben vanaf het begin goed gelopen. Mond-tot-mondreclame heeft tot de dag van vandaag uitstekend gewerkt."

Omdat Diemen-Noord werd ontwikkeld tot een woonwijk moest HSVD verhuizen naar Sportpark De Diemen, waar toen nog een gering aantal sportverenigingen actief was. Toen het sportpark gerenoveerd werd voor de komst van onder andere SV Diemen en Tennisvereniging Diemen-Zuid, moest de vereniging opnieuw verhuizen. HSVD kreeg een plek op een deel van een voormalig veld van voetbalvereniging De Zwarte Schapen op De Sniep. Maar ook daar kon de vereniging niet lang blijven in verband met de bouw van de wijk Plantage De Sniep. Vijftien jaar geleden verhuisde HSVD naar de huidige accommodatie aan de Volmerstraat.

Guus Piërlôt is een ervaren instructeur. Foto: Trudy Kroese
Guus Piërlôt traint een hond. Foto: Trudy Kroese

'Daarnaast zijn de cursussen ook leuk voor de hondenbezitters'

Piërlôt: "Samen met een aantal vrijwilligers heb ik de kantine gebouwd en het terrein ingericht. Wij zijn een vereniging die alles met eigen middelen financiert. Wij huren het terrein steeds voor een periode van tien jaar van de gemeente. Over vier jaar loopt de tweede termijn af, maar ik maak mij geen zorgen over de toekomst. Hondensportvereniging Diemen is hier niet meer weg te denken."

Hij heeft uitgerekend dat meer dan 3.000 hondenbezitters met hun hond een of meerdere cursussen bij HSVD hebben gevolgd: het betreft onder andere de cursus puppytraining, de cursus Elementaire Gehoorzaamheid I, Elementaire Gehoorzaamheid II, Agility, Obedience, Flyball, Hoopers, Speurhonden en Probleemhonden. "Een hond wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar oud. Veel mensen zijn inmiddels met hun tweede of zelfs derde hond bij ons op cursus geweest."

Guus Piërlôt is tegenstander van hondenbelasting

Moet iedereen die een hond neemt een cursus volgen?
"Er hoeft van mij niets, maar ik vind het wel verstandig om met een hond op cursus te gaan. Een hond leert bij ons om zich niet alleen thuis sociaal te gedragen, maar ook op straat gedrag te tonen dat van het dier gewenst wordt. Dus luisteren en niet opeens achter een andere hond aanrennen of iemand aanvallen. Daarnaast zijn de cursussen ook leuk voor de hondenbezitters. Er zijn door de jaren heen langlopende vriendschappen ontstaan tussen mensen die een cursus bij ons hebben gevolgd."

Honden moeten in Diemen op de meeste plaatsen worden aangelijnd. Er zijn diverse plekken waar honden los mogen lopen. "Ik ben betrokken bij het hondenbeleid van de gemeente. Over het algemeen gesproken vind ik dat de faciliteiten voor honden hier goed geregeld zijn. Maar ik heb wel een aantal punten van kritiek. Al jaren geleden zijn er plannen gemaakt om drie speelplaatsen voor honden in te richten. Die zijn tot dusver nog niet gerealiseerd."

Piërlôt is een tegenstander van de hondenbelasting die in Diemen nog steeds in rekening wordt gebracht bij hondenbezitters. "De gemeente Amsterdam heeft de hondenbelasting inmiddels afgeschaft en dat vind ik een verstandig besluit. Voor veel mensen op leeftijd is een huisdier hun enige gezelschap. Een hond zorgt ervoor dat veel ouderen niet in een isolement raken. Zij laten de hond uit en komen andere mensen tegen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die een huisdier hebben minder last hebben van gezondheidsproblemen dan mensen zonder huisdier. Het argument dat de hondenbelasting gebruikt wordt voor faciliteiten voor honden gaat niet op. De inkomsten van die belasting gaan naar de algemene middelen. Er wonen in Diemen zo'n 1.100 honden. Inwoners van Diemen betalen iets meer dan honderd euro per jaar aan hondenbelasting. De gemeente krijgt daardoor ruim een ton binnen."

Cheers krijgt veel positieve reacties

Grand Café Cheers op Diemerplein is zaterdag opengegaan

Angelo Stassen en Danny Homma. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Grand Café Cheers aan het Diemerplein 194 is zaterdag opengegaan. Veel inwoners van Diemen kwamen in het weekeinde en in de loop van deze week een kijkje nemen en waren aangenaam verrast over hoe mooi de nieuwe horecazaak eruitziet. De eigenaars van Cheers, Angelo Stassen en Danny Homma, rekenen op een mooie toekomst van hun zaak in het centrum van Diemen.

Burgemeester Erik Boog verrichtte vrijdagavond de officiële opening van Cheers tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Zaterdag waren de inwoners van Diemen en anderen van harte welkom. Tijdens het openingsweekeinde was het enorm druk in het grand café

Cheers beschikt over een enorme ruimte die mooi en sfeervol is ingericht. Binnen zijn het restaurant met 45 plekken en het café, met plekken aan de bar en daar omheen. Achter in de zaak hangen twee dartborden. Cheers heeft een riant terras op het Diemerplein met 48 stoelen. De opening had niet op een beter moment kunnen plaatsvinden. Veel bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om op het terras van een drankje en hapje en de zon en de zomerse temperaturen te genieten.
Cheers is zeven dagen per week geopend van 09.00 tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 09.00 uur tot 02.00 uur. Angelo Stassen: "Onze gasten kunnen elke dag vanaf 09.00 uur ontbijten en vanaf 10.00 uur al lunchen. Wij serveren vanaf 18.00 uur het diner. Wij bieden uiteraard kwalitatief goede producten, maar streven ernaar net dat beetje meer kwaliteit tegen dezelfde prijs te bieden dan klanten elders gewend zijn." Gasten kunnen uit een uitgebreid assortiment kiezen. Cheers had tijdens het openingsweekeinde een aantal evenementen georganiseerd, zoals live-optredens van diverse artiesten en activiteiten die in het teken van Moederdag stonden. Bij die laatste activiteit konden ook kinderen zich vermaken. "Wij gaan regelmatig evenementen organiseren, dan kun je denken aan zeker twee keer per maand livemuziek.

'Wij gaan regelmatig evenementen organiseren'

Jazz op zondag
Er zullen in Cheers niet alleen Nederlandstalige artiesten optreden, maar ook jazzartiesten, bijvoorbeeld op de zondagmiddag. Wij hebben in de zaak diverse tv-schermen hangen. Onze gasten kunnen daar bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en andere sportwedstrijden op volgen. Maar als iemand bijvoorbeeld curling wil zien zetten wij de tv ook aan, hoor. Wij hebben een abonnement op heel veel zenders genomen." Angelo Stassen woont in Diemen, zijn compagnon Danny Homma in Amsterdam. Beiden beschikken over veel ervaring in de horeca. Zij richten zich op een breed publiek en streven ernaar om als goede gastheren te fungeren. Stassen is blij met de reacties die hij tot dusver heeft ontvangen. "Het was tijdens het openingsweekeinde enorm druk. Wij hadden geluk dat het weer zo mooi was. Er zaten heel veel mensen op het terras. Het was overigens zo overweldigend druk dat wij sommige gasten iets te lang hebben moeten laten wachten. Daarvoor onze excuses."

"De reacties van onze gasten waren zeer positief. Veel mensen vinden de zaak er mooi en ruim uitziet. Diverse mensen hebben Danny en mij verteld dat er in Diemen behoefte is aan een zaak als Cheers en dat onze zaak een aanwinst voor de gemeente is. Dat is mooi om te horen."

Theater Zeelandia met 'Zeeuwse Vrouwen 2', 14 mei in De Omval.

12 en 17 mei

'Les Innocentes - Agnus Dei'

Theater de Omval 20.00 uur

Polen, 1945. De Tweede Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter bij het Rode Kruis, behandelt in de buurt van Warschau de laatste Franse soldaten die terugkeren van het front. Op een ochtend komt een non naar het hospitaal die haar om hulp vraagt. Het klooster verbergt achter zijn ogenschijnlijk rustige muren een schokkend geheim. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 13 mei

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige boodschappenbingo. Een bingokaartje voor een ronde kost 50 eurocent. Informatie: 06-19776374.

Rayen Panday

Theater de Omval 20.30 uur

In zijn derde avondvullende voorstelling 'Niet verder vertellen' neemt Rayen geen blad meer voor zijn mond. Inmiddels durft hij alles te vertellen. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 14 mei

Repair Café

De Diem 14.00 uur

Iedere tweede zaterdag van de maand, 14.00- 17.00 uur. Vrijwilligers helpen om samen kapotte spullen te repareren onder het genot van een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Theater Zeelandia

Theater de Omval 20.30 uur

'Zeeuwse vrouwen 2': drie actrices duiken in de geschiedenis en leefwereld van hun grootmoeders. Nieuwe verhalen van gewone vrouwen, opgegroeid in gezinnen van arbeiders en middenstanders. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 15 mei

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige prijzenbingo. Een boekje voor vijf rondes kost € 7,50. Informatie: 06-19776374.

Dansmiddag

Noorderlicht 14.30 uur

Zin in een gezellige zondagmiddag met wat beweging? Iedere derde zondag van de maand een gezellige (stijl)dansmiddag voor 50+. Tegen geringe vergoeding en onder het genot van een hapje en een drankje. 14.30-17.30 uur.

Kamercollege

OostWestWelzijn 20.00 uur

Gewichtscontrole, Maar Dan Anders, door Maggie van Slooten (gewichtsconsulente, onderneemster). Informatie: OostWestWelzijn.com.

dinsdag 17 mei

Workshop artrose

Oefentherapie Diemen 10.00 uur

Driedaagse workshop met informatie, oefeningen en wat je er vooral zelf aan kunt doen. Op dinsdag 17 en 24 mei en een terugkomles in juni. Kosten € 35,-. Na afloop worden de oefeningen gemaild op film. Aanmelden via info@oefentherapiediemen.nl of 020-6001316.

woensdag 18 mei

Ronald Snijders

Theater De Omval 20.30 uur

Wegens groot succes extra bijgeboekt dit seizoen. Was hij in zijn vorige One Man Show een dolgedraaide tv-quizmaster, in zijn nieuwe programma 'Welke Show' zien we de echte Ronald Snijders. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 19 mei

Kamercollege

OostWestWelzijn 20.00 uur

De Wol-Experience van Bea Eikholt (passievol onderneemster). Informatie: OostWestWelzijn.com.

'Miss You Already'

Theater de Omval 20.00 uur

Een ontroerende komedie – met Toni Collette en Drew Barrymore – over pure vriendschap, vertrouwen en liefde. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 20 mei

Buikdans beginnerscursus

't Kruidvat 10.30 uur

Onder leiding van Barbara. Voor vrouwen én mannen van alle leeftijden. Deze cursus bestaat voorlopig uit zes lessen, bij grote belangstelling zullen er meer plaatsvinden. Kosten: € 1,-. Aanmelden: narraiss@stichtingwelzijndiemen.nl of 06-52033431.

zaterdag 21 mei

Workshop mindfulness

Oefentherapie Diemen 10.00 uur

Meer concentratie of rust ervaren in het moment zelf. Een ervaringsgerichte bijeenkomst met info en oefenen. Na afloop wordt een aandachtsoefening gemaild. Kosten € 15,-. Informatie: oefentherapiediemen.nl of 020-6001316.

zondag 22 mei

Viering H. Drie-eenheid

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Tijdens deze viering gaat mw. J. Kronenberg voor.

TIW-Survivors houdt zondag reünie

Reünie voor (oud-)leden van diverse verenigingen

Het team van VVGA in circa 1962. Foto: Foto: TIW-Survivors.

DIEMEN - Op zondag 15 mei (eerste pinksterdag) is er een reünie voor alle (oud-)leden van V.V.G.A., H.C.T.I.W, Ajax, Giants Diemen, De Geuzen, Survivors en TIW-Survivors. De bijeenkomst vindt plaats op de accommodatie van TIW-Survivors op Sportpark De Diemen en begint om 12.00 uur.

Hoewel Diemen altijd een gemeente is geweest die honkbal (en softbal) een warm hart toedraagt, zullen veel bezoekers van de reünie terugblikken op de gouden periode van het honkbal in Diemen. Tussen eind jaren 60 en het einde van de jaren 80 speelde Giants, een voorloper van TIW-Survivors, op Sportpark Spoorzicht, dat vlak achter het NS-station in het centrum van Diemen lag. Giants deelde het sportpark met SV Diemen. Er waren perioden dat de wedstrijden van Giants veel honkballiefhebbers naar het sportpark aan de Harmonielaan trokken. TIW-Survivors is de fusieclub van HC-TIW uit Amsterdam, die speelde op het 'oude' Sportpark De Diemen, en Survivors, de club die is ontstaan uit de achterblijvende leden van Giants Diemen toen die club verhuisde naar Almere.

Ajax had vroeger lange tijd een honkbalafdeling. Johan Cruijff honkbalde in zijn jeugdjaren bij Ajax. Hij had ook talent voor die sport.

Het organisatiecomité heeft een programma voor de reünie samengesteld. Om 12.00 uur start de inloop in het clubgebouw van TIW-Survivors. De officiële opening wordt om 13.00 uur verricht door burgemeester Erik Boog. Om 13.30 uur is er een fotomoment en vanaf 14.00 uur kunnen aanwezigen een balletje gooien of slaan. Nadat er om 14.30 uur opnieuw een fotomoment is geweest, kunnen bezoekers van de reünie vanaf 14.30 uur meedoen aan een softbalwedstrijd voor leden en oud-leden. Om 16.30 uur is er het derde en laatste fotomoment. Het programma tussen 17.00 en 19.00 uur staat nog niet vast. Bezoekers die hiervoor ideeën hebben kunnen die aanmelden.

De hele middag kunnen er broodjes en warme snacks genuttigd worden. Ook zijn er leuke herinnerings-T-shirts te koop.

SV Diemen speelt gelijk

Ploeg is uitgeschakeld voor nacompetitie

SV Diemen-SV Ouderkerk was spannend. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag thuis gelijkgespeeld tegen SV Ouderkerk: 2-2. Bij rust leidden de bezoekers met 0-1. Beide treffers van SV Diemen werden gemaakt door middenvelder Marco Moelee. SV Diemen blijft derde staan op de ranglijst van de derde klasse C.

De wedstrijden tussen SV Diemen en SV Ouderkerk zijn altijd speciaal. De clubs zijn streekgenoten en streden vorig seizoen om de titel in de vierde klasse. Na een spannende strijd was er een beslissingswedstrijd nodig die op het veld van Roda 23 in Bovenkerk door SV Diemen met 1-0 werd gewonnen. De huidige trainer van SV Diemen Martin van Egmond was tot eind vorig seizoen trainer van SV Ouderkerk.

SV Ouderkerk nam zondag in de eerste helft een 0-1 voorsprong. In de tweede helft stelde SV Diemen aanvankelijk orde op zaken. Na een corner maakte Marco Moelee gelijk: 1-1. Daarna rondde de middenvelder een aanval door het centrum af: 2-1. De thuisclub leek de drie punten te gaan pakken, maar drie minuten voor het verstrijken van de speeltijd maakte SV Ouderkerk gelijk: 2-2.

AGB, dat met 0-3 bij Meteoor won, is nu favoriet voor de titel. De ploeg heeft na 25 wedstrijden 52 punten. ASV Arsenal maakte een misstap die grote gevolgen kan hebben. Die ploeg speelde met 1-1 gelijk bij Roda 23 en heeft 51 punten. SV Diemen staat met 45 punten uit 25 wedstrijden op de derde plaats. OSV, dat in de uitwedstrijd tegen Fortius genoegen moest nemen met een puntendeling (2-2), heeft 44 punten. DSOV is de favoriet om de derde periodetitel in de wacht te slepen. Die ploeg heeft na 8 duels 19 punten. SV Diemen is met 14 uit 8 uitgeschakeld voor de derde periodetitel.

Laatste wedstrijd
SV Diemen sluit de competitie af op maandag 16 mei (tweede pinksterdag). De ploeg gaat dan op bezoek bij OSV. De wedstrijd in Oostzaan begint om 14.00 uur. Net als afgelopen weekeinde beginnen alle duels op de slotdag van de competitie op hetzelfde tijdstip. Inzet van de wedstrijd in Oostzaan is de derde plaats.

Silvano Vos wint Richard Witschge Trofee

Silvano Vos. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Silvano Vos (11) uit Diemen heeft de Richard Witschge Trofee gewonnen.

Voor elke thuiswedstrijd van Ajax mag een speler uit de jeugdopleiding van die club de bal hooghouden. Silvano hield de bal in augustus 2015 voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Willem II maar liefst 3.178 keer hoog. Hij moest toen stoppen omdat de wedstrijd op het punt van beginnen stond.

Voor de wedstrijd Ajax-FC Twente werd duidelijk dat geen enkele jeugdspeler erin is geslaagd om het aantal van Silvano te overtreffen. Hij kreeg voor de wedstrijd de Richard Witschge Trofee uitgereikt. Silvano speelt dit seizoen in de E1-junioren van Ajax.

DKV Victoria verliest bij Triaz: 17-16

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Triaz nipt verloren: 17-16. Na deze nederlaag blijven de korfballers uit Diemen op de voorlaatste plaats staan van de derde klasse H van de veldcompetitie.

DKV Victoria slaagde er bijna in om een goed resultaat neer te zetten tegen de ploeg uit Amsterdam. De nederlaag met slechts een punt verschil heeft tot gevolg dat DKV Victoria tegen degradatie blijft vechten.

Swift is kampioen geworden in de derde klasse H. De ploeg heeft na 12 wedstrijden 23 punten en is niet meer in te halen door de concurrenten. Onderin is het enorm spannend. DKV Victoria heeft na 12 duels 7 punten en staat op de voorlaatste plaats. Furore is hekkensluiter en heeft na 12 duels 6 punten. Op zondag 22 mei ontmoeten beide clubs elkaar in Diemen. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

KOFFERBAKMARKT
VREELAND
16 MEI Sperwerveld a/d Raadhuislaan. 150 deelnemers. DonEvents.nl. 0294-237320