DiemerNieuws

3 augustus 2017

DiemerNieuws 3 augustus 2017


12 klachten over festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos

DIEMEN Het tweedaagse festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos was afgelopen weekeinde uitverkocht met 7.000 bezoekers per dag. Bij de gemeente zijn in totaal 12 klachten binnen gekomen over het festival, evenveel als vorig jaar.

Omwonenden die overlast ervoeren, konden dat melden via een website, per e-mail of een telefonische klachtenlijn. De gemeente Diemen meldt dat op zaterdag vier telefonische meldingen zijn binnengekomen: twee daarvan gingen over parkeeroverlast op de Stammerdijk en twee over geluid. Op de Stammerdijk had een verkeersregelaar moeten staan, die stond er zaterdag niet. Zondag wel. Over parkeren op de Stammerdijk waren er zondag dan ook geen klachten, wel een klacht over parkeren op Plantage De Sniep waar veel festivalgangers die geen parkeerkaart hadden voor het speciale festivalparkeerterrein naar uitweken. Overigens was er in het weiland tegenover de parkeerplaats van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg nog een tweede parkeerplaats gecreëerd. Op zondag kwamen daarnaast nog vijf klachten binnen over geluid. Daarvan kwamen er drie uit Diemen en twee uit Amsterdam Zuidoost. Via de website festivaloverlast zijn ook klachten over het parkeren en het geluid doorgegeven, maar dit waren dezelfde als die ook telefonisch waren binnen gekomen.

Per e-mail is een klacht uit Diemen over geluidoverlast binnengekomen en een over zwerfafval. Maandag begon de organisatie direct met afbouwen en het opruimen van het achtergebleven vuil. Een enorme klus, niet alleen op het evenemententerrein zelf overigens. Ook langs de Stammerdijk en de Muiderstraatweg tot in woonwijk Plantage De Sniep aan toe lag veel zwerfvuil, onder meer de blauwe plastic regenponcho's die de bezoekers hadden gekregen en blijkbaar niet mee wilden nemen voor een volgende keer. Ook daarmee is de organisatie direct aan de slag gegaan. Donderdag aan het einde van de middag is een gezamenlijke opleveringsschouw van het terrein.

Afgelopen weekend waren er naast Vunzige Deuntjes nog drie evenementen in de omgeving van Diemen die geluid produceerden, in het Gaasperpark, het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost en in de Arena. "De gemeente Amsterdam heeft extra geluidsmetingen uit laten voeren in Driemond en bij Geerdinkhof. De uitslagen van de metingen zijn nog niet bekend. De gemeente Diemen had twee geluidsmeters rond het Diemerbos staan die continu maten. Er zijn geen overschrijdingen geweest van de geluidsnorm uit de evenementenvergunning", meldt een woordvoerder van de gemeente.

Rook oorzaak dodelijk slachtoffer brand

DIEMEN Door de explosie bij de brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan twee weken geleden is een branddeur in het gebouw vernield. Daardoor kon er rook het trappenhuis intrekken en viel er een dodelijk slachtoffer op de twaalfde verdieping.

"Het is erg tragisch dat door een brand op de begane grond een dodelijk slachtoffer valt op de twaalfde verdieping. Dat kwam doordat de brand- en rookscheiding weg was, daardoor kon de lucht en rook naar boven komen', vertelde Wim de Waard, specialist studentenhuisvesting bij Woonstichting De Key, tegen de Amsterdamse zender AT5.

De brand die in de nacht van 18 op 19 juli woedde op de begane grond van de flat is vermoedelijk aangestoken. Al snel werd een 24-jarige verdachte uit Amsterdam aangehouden, die nog steeds vastzit.

De Key bekijkt momenteel of de brandmeldinstallaties in het gebouw goed gewerkt hebben. De bewoners hebben namelijk verschillende lezingen over of die wel of niet gehoord zijn. Ook het veiligheidsbestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (waar Diemen onderdeel van is) heeft opdracht gegeven de brand te laten onderzoeken, met name hoe het kan dat er mensen in de flat waren achtergebleven tijdens de evacuatie. Het onderzoek wordt gedaan door een externe en onafhankelijke partij, het Instituut Fysieke Veiligheid, meldt een woordvoerder van de gemeente Diemen. De resultaten van het onderzoek worden begin september verwacht.

Griezelen in het spookhuis van de Kinderzomerspelen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het was weer heel eng, maar toch waagden bijna alle kinderen zich vrijdagmiddag in het spookhuis tijdens de Kinderzomerspelen. En wie het echt te eng vond, mocht naderhand samen met een begeleider het spookhuis in; met het licht aan en de spannende muziek uit was het ineens niet meer te eng maar gewoon leuk eng.

Vunzige Deuntjes

Foto: Trudy Kroese

Het festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos trok zaterdag en zondag duizenden bezoekers. De sfeer zat er goed in.

8/9

Pastorie van Bleijs

Je kunt zonder meer stellen dat de katholieke leiders van Diemen rond 1880 een goede neus voor talent hadden. Zij hadden immers in 1882 de Amsterdamse architect Adrianus Bleijs gevraagd een pastorie te ontwerpen. De nieuw te bouwen pastorie aan de Hartveldseweg, het gebouw staat er nog steeds, moest het oude gebouw vervangen.
Bleijs (1842-1912) was een leerling van de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers die in één adem genoemd wordt met het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Overigens zou Bleijs in 1887 de Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam ontwerpen. Om de kosten van de bouw van de pastorie zo laag mogelijk te houden schreef het Diemens kerkbestuur op 19 december 1881 per advertentie in het Nieuws van den Dag een aanbesteding uit. Een ieder werd uitgenodigd in te schrijven om "de bestaande Pastorie te sloopen en het ter plaatse bouwen van eene Pastorie met aanhoorende werken." Op 9 januari zou dan in Huis ter Rust van kastelein Van der Werf, bekend gemaakt worden wie de aanbesteding gegund werd. Belangstellende bouwers konden het bestek kopen bij twee boekhandels in Amsterdam, maar ook tekeningen inzien op het kantoor van Bleijs in Amsterdam.

Weerbericht

Licht wisselvallig zomerweer, het weekeinde iets koeler

Met augustus op de kalender verandert er niet veel. De stroming is zuidwestelijk. Het is wisselvallig Hollands zomerweer en met 22 à 23 graden voelt het aangenaam. Een volgende depressie (lagedrukgebied) koerst donderdag via Schotland richting Noordzee. Er vallen enkele buien met vrij veel wind. In het weekeinde is het rustiger, vaak droog en iets koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met zon en wolken en kans op een bui. Er waait nog een stevige zuidwestenwind. Zaterdag en zondag is het licht wisselvallig. Er is enige ruimte voor de zon. Er ontstaan ook stapelwolken maar het is overwegend droog. Slechts heel lokaal kan een bui tot ontwikkeling komen. De westen- tot zuidwestenwind neemt in kracht af tot matig. De maximum temperatuur ligt met 20 à 21 graden iets onder normaal voor begin augustus.

Trend na het weekeinde

Ook komende week verandert er in grote lijnen weinig. Lagedrukgebieden bepalen het weer veelal. In de zuidwestelijke luchtstroming trekken soms fronten mee met tijdelijk weer kans op regen. Er is ook geregeld ruimte voor de zon. De maxima schommelen rond 20 graden.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van juli komt uit op 17.9 graden. Dat is precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er kwamen vijf zomerse dagen voor (25 graden en meer), tegen negen normaal. De hoeveelheid zonuren was met circa 195 uren iets aan de sombere kant (normaal = 210 uren). Juli was zeer nat met in onze regio circa 135 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

Handbalster Isa Ternede

DIEMEN - Isa Ternede (16) uit Diemen is met haar handbalteam vorige week geëindigd op de achtste en laatste plaats bij het European Youth Olympic Festival (EYOF) in de Hongaarse stad Györ. Niet het sportieve resultaat waar de ploeg op hoopte, maar wel met een 'rugtas aan ervaringen' rijker.

Dat ze in Györ kampioen zouden worden, was ook niet de verwachting, maar het team had gehoopt ook wat potjes te winnen. Kleine troost is wel dat de meeste wedstrijden met slechts paar punten verschil verloren werden. Zondag arriveerde het Talentteam, met jonge sporters uit diverse takken van sport, terug op Schiphol. Isa en haar team met gemengde gevoelens; het resultaat was niet als verwacht, maar het evenement meemaken was heel bijzonder. Echt een soort Olympische Spelen, compleet met openingsceremonie, verblijf in een atletendorp en de contacten met sporters uit andere landen. Het vizier is nu gericht op de volgende uitdaging: Het EK U17 in Slowakije tussen 10 en 20 augustus.

Bewoners werken aan verbeteren woonomgeving

Resultaten van project Community Building zijn goed

Een groep bewoners van de flats aan de Rode Kruislaan is sinds het begin van dit jaar actief om de leefbaarheid in en rond de flats te verbeteren.

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Sinds begin van dit jaar waait er een frisse wind door en rond de flats aan de Rode Kruislaan. Door het project Community Building hebben meer bewoners elkaar leren kennen, zijn de contacten verbeterd, is de sfeer en leefbaarheid verbeterd en worden er activiteiten georganiseerd.

Het project is een initiatief van de gemeente Diemen en verhuurder Woonstichting Rochdale. Zij namen contact op met Irma Vroegop en Birgit Oelkers van Plan en Aanpak. Irma en Birgit hebben veel ervaring met community building. Zij begeleiden de bewoners, die overigens zelf veel initiatief tonen. Het betreft overigens niet de studentenflats.

Verbinden

De flats aan de Rode Kruislaan. Foto: Trudy Kroese

'Sfeer, leefbaarheid en saamhorigheid zijn verbeterd'

Irma: "Onze rol verschilt van tijd tot tijd. Als de bewoners zelf in de 'actiestand' staan blijven wij op de achtergrond. Maar er zijn ook momenten dat de bewoners een duwtje in de rug nodig hebben. Verder bestaat de rol van Birgit en mij vooral uit contacten leggen en verbinden."

Een van die bewoners is Anja Stakenburg. Zij woont 31 jaar in een flat op de Rode Kruislaan en is ook actief bij de Huurdersvereniging Diemen. Anja: "Wij zijn in januari van dit jaar gestart. Er is een grote groep bewoners actief: Nellie, Ina, Chantall, Patricia, Mirja, Imran, Sharda, Fatima, Peter, Mohammad, Wafae en Jesse. Verder krijgen wij hulp van Ben Schoevers van de gemeente Diemen, Sandra Kuijpers van Rochdale en Birgit en Irma."

Leren kennen

Veel bewoners hebben elkaar door de activiteiten leren kennen, vertelt Anja. "Dit heeft een positief effect op de sfeer, de leefbaarheid en de saamhorigheid. Als je elkaar kent, houd je eerder rekening met elkaar en kun je anderen makkelijker op iets aanspreken. Een van de bewoners zei het heel mooi: 'Ik ken de buren in de flat al jaren, maar nu zie ik ze echt'."

Burgemeester Erik Boog is tevreden over het project en de tot dusver behaalde resultaten. De gemeente en verhuurder van de flats van Woonstichting Rochdale waren tot de conclusie gekomen dat die wijk extra aandacht nodig had. Een aantal bewoners was min of meer anoniem gaan leven en had geen of weinig contact met andere bewoners. Dit leidde wel eens tot problemen en overlast zonder dat mensen elkaar durfden aan te spreken, geeft de burgemeester aan.

Handje helpen

Boog: "Wij hebben er bewust voor gekozen om de bewoners zelf met ideeën te laten komen. Het is een laagdrempelig project waarbij een aantal bewoners zeer actief is. We zijn in januari gestart en iedereen is erg tevreden over de betrokkenheid en de resultaten. Door de activiteiten die worden georganiseerd ontmoeten veel bewoners elkaar. Het is echt een project waarbij de bewoners centraal staan en Rochdale en de gemeente een handje helpen."

Weer problemen met spoorbomen

DIEMEN Zaterdagavond was het weer mis bij de spoorwegovergang in Diemen-centrum. Deze keer wilden de spoorbomen niet meer dicht. Een week eerder wilden de spoorbomen juist niet meer open.

Prorail, verantwoordelijk voor het onderhoud, meldde tegen middernacht op Twitter dat de storing in de nacht definitief zou worden hersteld. Tot die tijd zouden treinen langzaam passeren. Dat deden ze ook, onder luid getoeter, meldden diverse omwonenden op Facebook. Zondagochtend werd eerst gemeld dat de storing verholpen was, maar een half uur later moest Prorail alweer melden dat de overweg nog steeds, of weer, defect was. Tegen 13.30 uur liet ProRail zondagmiddag weten dat de storing verholpen was.

De gemeente Diemen laat desgevraagd weten dat het oplossen van storingen aan de spoorbomen de verantwoordelijkheid is van Prorail. Als er een afzetting nodig is, is dat een taak voor de politie.

Naar verwachting wordt in 2021 begonnen met de eerste werkzaamheden bij de spoorwegovergang die uiteindelijk een onderdoorgang wordt. Dan zijn de problemen met weigerende spoorbomen in ieder geval definitief verleden tijd.

Verdachte moord in metro langer vast

DIEMEN De 27-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht vorige week donderdag in een volle metro in Amsterdam een 38-jarige man te hebben doodgestoken, blijft langer vastzitten.

De rechter-commissaris heeft hem voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld en heeft een onderzoek naar de geestelijke vermogens van de man gelast. Het lijkt erop dat verdachte en slachtoffer elkaar niet kenden en dat de verdachte het slachtoffer willekeurig heeft gekozen. Welk motief ten grondslag lag aan de daad is niet duidelijk.

De steekpartij in de metrolijn 53, die ook in Diemen-Zuid stopt, was donderdag 27 juli bij het station Venserpolder. Het slachtoffer werd ter plaatse nog door de hulpdiensten gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Van de steekpartij waren vanwege de avondspits veel mensen getuige.

Veel senioren stellen informatief huisbezoek van SWD op prijs

De wandelclub is een van de activiteiten van SWD. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Inwoners van Diemen die 75, 80, 85 of 90 jaar zijn geworden en nog zelfstandig wonen komen in aanmerking voor een informatief huisbezoek van vrijwilligers van Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zo'n 60 procent van de mensen die zijn aangeschreven gaan op de uitnodiging in.

Marianne Berkelaar is coördinator Informatief Huisbezoek van de SWD. Marianne en vier vrijwilligers leggen de huisbezoeken af. "De huisbezoeken worden namens de gemeente afgelegd. Mensen die 75, 80, 85 of 90 jaar zijn geworden ontvangen een brief namens wethouder Grondel waarin is aangegeven dat zij in aanmerking komen voor een informatief huisbezoek. Het bezoek vindt plaats in het jaar nadat zij jarig zijn geweest."

Marianne geeft aan dat het huisbezoek twee doelen heeft. De mensen krijgen informatie over de diverse voorzieningen voor senioren. Daarnaast wordt aan de hand van vragen over tien onderwerpen geïnventariseerd hoe het met de persoon in kwestie is. Indien nodig wordt contact gelegd met de ouderenadviseur van SWD, Madi (Maatschappelijke Diensten), Markant of andere instellingen. Marianne vertelt over een aantal van de tien onderwerpen die aan bod komen. "Wonen is een belangrijk onderwerp. Veel ouderen wonen nog steeds in een eengezinswoning. Vaak slapen zij op de eerste verdieping en is er alleen op de begane grond van de woning een toilet. Dat is in sommige gevallen lastig. Veel mensen geven aan dat zij behoefte hebben aan een betaalbaar appartement. Het blijkt dat er daarvan te weinig zijn in Diemen."

De overheid wil dat senioren langer zelfstandig blijven wonen. Zelfredzaamheid is ook een onderwerp dat aan de orde komt. "Veel mensen redden zich wel, maar een aantal mensen wordt doorverwezen naar het Wmo-loket en kunnen dan hulp krijgen voor zware huishoudelijke taken, zoals het schoonmaken van vloeren en het lappen van ramen."

Veel ouderen wonen alleen en hebben te maken met eenzaamheid of relatieve eenzaamheid. "Mensen die over weinig of geen sociale contacten beschikken wijzen wij op de activiteiten die Stichting Welzijn Diemen organiseert. Dat zijn er veel. Maar zij moeten dan wel zelf de stap zetten om naar die activiteiten toe te gaan. Er is echter een groot verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om alleen te zijn."

Zij vertelt dat ongeveer een kwart van de ouderen die worden bezocht aangeeft het financieel niet makkelijk te hebben. "Zij moeten rondkomen van alleen AOW of een AOW met een klein pensioen. Er zijn mensen die net overal buiten vallen en geen recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag of gratis openbaar vervoer." Er wordt ook geïnformeerd naar de gezondheid. Als daar problemen worden geconstateerd wordt er contact opgenomen met de huisarts. Dit is de enige informatie van het huisbezoek die wordt gedeeld. De overige informatie wordt anoniem verwerkt.

Drie schommels

DIEMEN De gemeente gaat drie nieuwe schommels plaatsen bij de speelplekken aan de noordkant van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep.

Dit is de uitkomst van overleg dat enkele bewoners van die wijk onlangs hebben gevoerd met wethouder Lex Scholten. Zij overhandigden hem 150 handtekeningen van bewoners die hun initiatief ondersteunen. De bewoners wezen er enige tijd geleden op dat het aantal plekken waar kinderen kunnen spelen in dat deel van de wijk sterkt afsteekt bij het aantal speelmogelijkheden in het nieuwe deel van de wijk, de zuidkant van Plantage De Sniep. Aan de noordkant woont een groot aantal kinderen. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen als nieuwe woningen worden opgeleverd. Veel ouders laten hun kinderen niet in het nieuwe deel van de wijk spelen, omdat zij de oversteekplaats op de Muiderstraatweg niet veilig vinden. De kinderen laten spelen op de velden van SV Diemen is voor veel ouders ook geen optie, omdat zij dan geen zicht hebben op hun kinderen.

De bewoners kregen onlangs bericht van de gemeente dat er drie nieuwe schommels worden geplaatst. "Wij zijn daar blij mee. Wij willen wel met de gemeente in gesprek blijven om te kijken hoe de speelmogelijkheden in onze wijk in de toekomst verder verbeterd kunnen worden", aldus een van de bewoners.

Vier jaar cel

DIEMEN Een man van 44 hoorde vorige week vier jaar cel tegen zich eisen omdat hij begin dit jaar vier aanrijdingen veroorzaakte tijdens een wilde achtervolging die begon in Diemen.

Zaterdag 28 januari negeerde de verdachte een stopteken en een wilde achtervolgingsrit, waarbij hij spookrijdend en bij inhaalmanoeuvres medeweggebruikers van de weg drukte, volgde. Hij veroorzaakte daarbij drie aanrijdingen waarbij diverse slachtoffers vielen. De dollemansrit eindigde op de A22 met een vierde aanrijding. De politie trof in de auto een zwaar vuurwapen, flessen benzine en aanstekers aan. Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie dat er die avond sprake is geweest van bijzonder verdachte omstandigheden. "Mogelijk een liquidatie, we zullen het nooit weten." Dit feit werd niet meegenomen in de strafeis. Die was vier jaar cel voor poging tot doodslag en heling en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar. Tegen zijn handlanger van 28 jaar werd achttien maanden cel geëist.

Jan Rijnierse

Penningmeester bij 't Elsengroen (Wereldwinkel Diemen),
61 jaar, Diemenaar sinds 2008

Favoriet in de Wereldwinkel?
"FairTrade koffie en mooie keramiek. Ons assortiment is heel divers. We noemen onszelf ook graag 'Cadeauwinkel van de Wereld'. Alles afkomstig van eerlijke handel."

Wereldwinkel Diemen bestaat 20 jaar, wanneer wordt dat gevierd?
"Op zaterdag 7 oktober vieren we onze verjaardag op het Diemerplein met een feestelijk programma."

Favoriete stek in Diemen?
"Mijn huis. En wandelen langs het Amsterdam-Rijnkanaal en in de Diemerpolder. En de Kringloopwinkel."

Hotel of camping?
"Camping! Buiten zijn, lange wandelingen over bergweiden en langs rivieren, de natuur: daar voel ik me prima bij. De camping hoort daarbij."

Ga je nog op vakantie?
"Ja, naar Benin in Afrika. Voor de mensen en de natuur. Niet op de camping trouwens, maar logeren bij familie."

Wat gaat goed in Diemen?
"Er is veel aandacht, ook vanuit de politiek, voor duurzame ontwikkeling."

En wat niet?
"Diemen koketteert graag met het dorpse karakter. Ondertussen verstedelijkt Diemen, met alle hoogbouw, in rap tempo. En boodschappen doen met de fiets bij het winkelcentrum is een ramp."

Trots op?
"Op alle medeburgers die 'the right thing' doen. Gewoon goed, sociaal burgerschap. Met inspiratiebronnen die heel uiteenlopend zijn.ë

Je kunt niet zonder?
"Mijn grootste passie is muziek maken op mijn tárogató, een blaasinstrument dat je vooral in Hongarije en Roemenië tegenkomt. Een dag zonder dit instrument is voor mij een verloren dag. Je kunt 'm op 7 oktober ook horen."

Leren acteren in de oude pastorie

Foto: Allard Faas

DIEMEN Een ijselijke gil klinkt op de achtergrond als Allard Faas vertelt over de acteerworshop in de voormalige pastorie aan de Hartveldseweg. "O dat is niks hoor, ze repeteren voor een thriller", zegt hij. Ze, dat zijn acht kinderen tussen 9 en 12 jaar die maandag en dinsdag meededen aan de workshop van acteercoach Hidde Simons. Aan het eind maakten zij een korte film, mét gillen.

Fun tijdens de MiniZomerSpelen

Eerste editie van Zomerspelen voor kleuters

Kleuters genieten van hun eigen Zomerspelen

DIEMEN Ze zijn nog net te klein voor de 'echte' Kinderzomerspelen. Kleuters uit Diemen Zuid hadden vorige week daarom in en rond Huis van de Buurt 't Kruidvat hun eigen MiniZomerSpelen.

In hun eerste vakantieweek konden de kleuters meedoen aan allerlei sportieve en creatieve activiteiten.

Het was de eerste keer dat Stichting Welzijn Diemen (SWD) deze Zomerspelen voor kleuters organiseerde, een ouderinitiatief van Valesca Santokhi. De medewerkers van de SWD kregen ondersteuning van een aantal vrijwilligers (ouders) en stagiaires.

Helemaal officieel werden de MiniZomerSpelen op maandag geopend door wethouder Jeroen Klaasse. Hij bracht ook een cadeaupakket mee voor Valesca, die niet alleen met het initiatief kwam maar ook een groot aandeel heeft gehad in de organisatie. In de zeskamp speelden de kinderen daarna in teamverband de hele dag allerlei sportieve spellen.

Dinsdag lieten de kleuters hun creatieve kant zien en maakten mooie maskers en tekeningen. Er was ook een clown die prachtige creaties kon maken van ballonnen en natuurlijk kregen alle kinderen zo'n creatie mee.
Woensdag kregen de kinderen een dansworkshop van Rosanne van OnPoint Dancelab en daarna was het tijd voor een minidisco. Donderdag werd afgesloten met de waterpretdag: een zeskamp met waterspelletjes waar de kinderen nog niet heel nat werden. Na de lunch hadden ze veel plezier op het springkussen met glijbaan met plonsbad en het zwembadje en andere waterspellen. Helaas was het net wat te koud, dus na een uurtje kregen alle kinderen droge kleding aan en gingen zij binnen weer lekker knutselen.

Na afloop kregen alle kinderen een diploma voor hun deelname aan de MiniZomerSpelen.

Stapelt het oud papier zich op? Zaterdag 5 augustus wordt het opgehaald door vrijwilligers van De Ontmoeting. Foto: Liesbeth Konings

Zaterdag 5 augustus

Oud papieractie

9:30 uur | De Ontmoeting

Zaterdag 5 augustus halen vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting vanaf half tien, in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9:30 uur aan de weg zetten

Zondag 6 augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: Pastor M. Berkhout uit Diemen.

Viering,
Gedaanteverandering van de Heer

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pater G. Noom.

Maandag 7 augustus

Over de Grens

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Na de lunch zullen Gea en Harry Zuiderent ons mooie plaatsen en plekjes laten zien in België, Duitsland en Oostenrijk. DJ Wil zorgt voor een vrolijke noot. Prijs: €3,50. Dat is inclusief lunch, lezing, hapje en drankje. In wijkcentrum het Noorderlicht vinden tot en met 28 augustus elke maandag en donderdag diverse activiteiten plaats die in het teken staan van het thema vakantie. De activiteiten worden georganiseerd door werknemers en vrijwilligers van de Stichting Welzijn Diemen.

Donderdag 10 augustus

Zomeractiviteiten

10:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Iedere donderdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. Aanmelden bij Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.

Zondag 13 augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: Ds N. Scholten uit Amsterdam.

Viering

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorgangers Pastor A. Tönis en Diaken H. Hartog.

Maandag 14 augustus

Italiaanse middag

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Na de lunch gaan we creatief aan de slag en Venetiaanse maskers maken/versieren. Prijs: €3,50. Dat is inclusief lunch, materialen, ijsje (gesponsord door Jumbo Diemen Noord) en drankje. Meer informatie? Neem contact op met Cora Verhoef: 06-55022938.

En verder

tot vrijdag 11 augustus

Kinderzomerspelen

10:00 uur | Sportcentrum
F.B. Duran

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Diemen die naar de basisschool gaan. Creatief, theater, sport en grote spellen. Dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur. Op de dinsdag- en donderdagochtend wordt er gezwommen. Kaarten kosten zeven euro per dag.

Doorlopend

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur

Zon, regen maar vooral feest in Diemerbos

Het festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos trok afgelopen weekeinde iedere dag 7.000 bezoekers. Zowel zaterdag als zondag zat de sfeer er goed in. Bezoekers genoten van de muziek op de vijf podia rond het water in het bos. Een bijzondere, mooie omgeving voor het festival, vonden veel van hen. Zelfs de regen die helaas beide dagen ook viel, deed daar niets aan af.

Zaterdag bij Ronnie Flex. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het begon met zon en eindigde met regen op zaterdag. Zondag was dat net andersom. De meeste bezoekers van de vierde editie van Vunzige Deuntjes in het Diemerbos deerde het niet. Zij zongen en dansten onder alle weersomstandigheden.

De sfeer is goed op Vunzige Deuntjes zondagmiddag. Een feestelijke, opvallende, zomerse outfit met stevige, dichte schoenen. Dat lijkt de ideale festivaloutfit in een bos waar het heeft geregend. De meeste bezoekers trekken zich dan ook niks aan van de modder die zij moeten trotseren. Er is veel te zien, te proeven en te beleven op het Vunzige Deuntjes Festival. Op maar liefst vijf verschillende podia staan zowel grote namen als onbekendere artiesten. En wat gaan we eten? Het is moeilijk kiezen uit het vele aanbod. Op het springkussen is het druk, ook 18+ houdt ervan om weer even kind te zijn, blijkt.

"Wat is het hier mooi", horen we twee bezoeksters zeggen. Aan dezelfde tafel laat hun vriendin zich 'high-lighten'. Zij krijgt een mooie glitterdecoratie op haar gezicht. Haar vriendinnen uit Haarlem en Hoofddorp vertellen ondertussen dat dit de eerste keer is dat zij in het Diemerbos zijn. "We vinden het hier heel leuk. Nee, we komen niet voor een bepaalde act, maar voor de sfeer en de bijzondere locatie."

Glitters voor een nog feestelijker uiterlijk. Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen
Heerlijk dansen bij één van de kleinere podia. Foto: Trudy Kroese
Dreigende wolken, het is nog droog. Foto: Trudy Kroese
Dansen in de regen. Foto: Jordi Wallenburg

"We hebben ons best gedaan om veel diversiteit te bieden op dit festival, ons publiek is ook heel divers", vertelt Thomas Gurney-Champion van Vunzige Deuntjes. "We staan nu voor de vierde keer in het Diemerbos. Een ontzettend mooie en intieme locatie." Op de vraag of Vunzige Deuntjes volgend jaar weer naar het Diemerbos komt, houdt Thomas een kleine slag om de arm. "Dat is wel het plan, alleen kunnen we hier niet meer bezoekers ontvangen en stel dat we nog meer groeien." De vriendinnen rekenen er wel op. "We komen volgend jaar zeker weer."

10 / 12