DiemerNieuws

24 mei 2017

DiemerNieuws 24 mei 2017


'Woonwijk Holland Park belangrijke stap Diemen'

Holland Park in aanbouw, uiterst links de woningen die inmiddels worden opgeleverd. Foto: Jan Ronday

door Oscar Borghardt

DIEMEN - De eerste bewoners van nieuwbouwwijk Holland Park ontvingen maandagochtend de sleutel van hun woning. Wethouder Lex Scholten spreekt van een belangrijke mijlpaal.

Scholten: "Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de verdere groei van de gemeente Diemen. Holland Park wordt een aantrekkelijke woonwijk waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Het is ook een mooi voorbeeld van een van de grootste transformaties van een niet-functionerend kantorengebied in Nederland tot een gemengd woon-werkgebied met voorzieningen. Daar zijn wij als gemeente trots op."

Metamorfose
Het gebied in Diemen-Zuid tussen het station en Amsterdam-Zuidoost heeft de afgelopen jaren inderdaad een metamorfose ondergaan en is nog volop in ontwikkeling. De kantoorgebouwen, waarvan er veel al lange tijd leeg stonden, zijn gesloopt. In een deel van het gebied is enkele jaren geleden Campus Diemen Zuid verrezen. Aan de overkant van de weg wordt gebouwd aan nieuwbouwwijk Holland Park.

Lex Scholten, als wethouder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Bergwijkpark: "Wij zijn in 2006 gaan praten met onder andere marktpartijen en makelaars en zijn toen tot de conclusie gekomen dat het gebied geen toekomst had als kantorenpark. Bedrijven vestigen zich tegenwoordig niet in een kantorenpark, maar bij voorkeur in een levendige omgeving." De gemeenteraad trok in 2009 geld uit voor plannen voor de ontwikkeling van het gebied. De gemeente kwam in contact met projectontwikkelaar André Snippe, die toekomst voor het gebied zag en het gebouw Diemervijver kocht.

Hij kocht daarna nog meer gebouwen en bouwde de Campus Diemen Zuid waar nu 960 studenten wonen en voorzieningen zijn zoals horecabedrijven, een fitnesscentrum en een supermarkt. Scholten: "Op de plek bij de campus waar nu nog de parkeergarage staat komen zo'n 700 woningen voor studenten, starters op de woningmarkt die een contract voor een bepaalde tijd krijgen en woningen voor shortstay."

Lees verder op pagina 3.

Mogelijk betaald parkeren op Muiderstraatweg

DIEMEN - De gemeente overweegt om op termijn betaald parkeren in te voeren op de Muiderstraatweg en mogelijk ook in de directe omgeving. Dit zal dan gebeuren na de herinrichting van de Oost-West As.

Op de Muiderstraatweg en in de omgeving is een blauwe zone van kracht. Er mag daar twee uur gratis worden geparkeerd. De blauwe zone maakt het voor forensen die in Amsterdam werken en automobilisten die om een andere reden naar Amsterdam gaan niet mogelijk om hun auto in die straten te parkeren. De gemeente beschikt over informatie dat er automobilisten zijn die veel langer dan twee uur parkeren op de Muiderstraatweg. Het gaat voornamelijk om werknemers van bedrijven aan de Muiderstraatweg en omgeving. Zij gaan voordat de twee uur voor de blauwe zone zijn verstreken naar hun auto en passen de tijd op de blauwe schijf aan. Dit doen zij meerdere keren per dag. Een aantal fracties in de gemeenteraad heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W. Wethouder Lex Scholten, die verantwoordelijk is voor het parkeerbeleid in Diemen, heeft de gemeenteraad toegezegd dat er op termijn met bewoners en bedrijven over de parkeerdruk in die straten wordt gesproken.

Scholten: "Wij overwegen in de Muiderstraatweg betaald parkeren in te voeren. Het aantal parkeerplaatsen neemt met de nieuwe inrichting af ten gunste van meer groen aan het water. Er zal dan twee uur gratis mogen worden geparkeerd. Het parkeren gaat dan via kentekenregistratie. Wie langer wil staan of voor een tweede keer op de dag komt, gaat betalen." De wethouder gaat met ondernemers en bewoners van de Muiderstraatweg, het eerste deel van de Ouddiemerlaan en de Burgemeester de Kievietstraat praten.

Lees verder op pagina 5.

Kweek-materialen voor hennepteelt aangetroffen

Diemen – De gemeente Diemen heeft maandag een controle gedaan bij opslagboxen op bedrijventerrein De Sniep. Bij de controle waren de politie en brandweer ook aanwezig.

In één box is illegale kweekapparatuur ten behoeve van hennepteelt aangetroffen. De gemeente controleerde op brandveiligheid, milieuaspecten en de aanwezigheid van verboden goederen.

Onveiligheid
Bij eerdere controles door het hele land is gebleken dat opslagboxen vaker worden gebruikt voor de opslag van gestolen spullen, verboden goederen als vuurwapens en drugs en/of onjuist opgeslagen grondstoffen. De aanwezigheid van drugs en/of wapens heeft een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kan leiden tot onveiligheid voor omwonenden. De aanpak van ondermijnende criminaliteit is voor de gemeente en politie Diemen een speerpunt.

De controle duurde van 09.30 uur tot 13.00 uur. De gemeente Diemen gebruikte tijdens de controle getrainde honden voor de opsporing van gevaarlijke stoffen. Lees veder op pagina 5.

975

deelnemers hebben zich al ingeschreven voor de avondvierdaagse

Stadion of Arena

Foto: HKD

In 1907 maakte Ajax de overstap van Amsterdam-Noord naar de Watergraafsmeer op de plaats waar nu het Christiaan Huygensplein ligt. De ingang was ter hoogte van Albert Heijn. In 1933 moest Ajax naar een nieuwe accommodatie uitzien. Een lap grond aan de Kruislaan had de voorkeur van Ajax. Maar, aldus De Telegraaf op 14 april: "Het college van B&W moest bakzeil halen omdat de clubs die aan de Kruislaan speelden zich niet lieten wegjagen omdat Ajax een nieuw stadion wilde bouwen." Ajax dreigde, wij liegen niet, naar Diemen te gaan. Zover kwam het niet. Wel op een steenworp afstand van Diemen, bij Hoeve Voorland. Het Ajax-stadion werd in een half jaar neergezet. Op 9 december 1934 ging het officieel open. Een van de staantribunes heette Diemenzijde. De rest is geschiedenis. Veel van die geschiedenis werd geschreven door het jochie van de overkant van de Middenweg. Johan Cruijff speelde zijn eerste officiële wedstrijd op 22 november 1964 in De Meer. Bijna tien jaar lang kon het publiek zijn ontwikkeling tot wereldster volgen. Na Stadion de Meer kwam de Arena. Ander stadion, andere sfeer. Nu dan eindelijk: Johan Cruijff Arena. Waarom eigenlijk niet het Johan Cruijff Stadion?

Weerbericht

Droog en vrij zonnig, in het weekeinde zeer warm
We koersen in de laatste fase van mei af op een zomerse periode. Dat komt voor velen goed uit met het lange hemelvaartsdagweekeinde voor de boeg. Een hogedrukgebied trekt via de Noordzee naar Centraal Europa. De via noordoost naar zuidoost draaiende wind voert droge, continentaal subtropische lucht aan. Het wordt zonnig en tot en met zondag elke dag iets warmer.

Donderdag (Hemelvaartsdag) + vrijdag
Na een frisse nacht met een minimumtemperatuur van circa 9 graden worden voor overdag zonnige perioden verwacht. Er kunnen ook enkele wolkenvelden overschuiven. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit op 21 graden. Er waait een matige noordenwind. Vrijdag is het zonnig. Bij een matige wind tussen noordoost en oost wordt het 24 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het zeer warm. De maximumtemperatuur komt uit op circa 28 à 29 graden. Lokaal kan het 30 graden of iets meer worden. Het is zonnig, met later op zondag kans op een lokale onweersbui. Er waait een matige zuidoostenwind. Na het weekeinde komt er geleidelijk meer bewolking met eerst kans op onweer. Het wordt langzaam minder warm.

Weetje
In mei kan het soms al volop zomeren. Gemiddeld brengt mei drie zomerse dagen van 25 graden en hoger. In 2016 kregen we in de eerste helft van mei vijf zomerse dagen. In 2012 was het van 21 tot en met 27 mei zomers warm. In de gemiddeld recordwarme mei van 2008 kwamen negen zomerse dagen voor. Topper was mei 2000 met (van 5 tot en met 16 mei) twaalf zomerse dagen op rij.

Kinderraad verrast bewoners Berkenstede

DIEMEN - Leden van de kinderraad van Diemen hebben onlangs een bezoek gebracht aan zorgcentrum Berkenstede.

Zij hadden zelfgemaakte en versierde cupcakes, bekertjes met lekker vers fruit en plakjes cake met slagroom meegenomen om de bewoners te verrassen. Deze traktatie werd door iedereen zeer gewaardeerd en gaf een extra feestelijk tintje aan de feestweek in het kader van het 10-jarig bestaan van het zorgcentrum.

Politie helpt bij opname

DIEMEN - De politie heeft dinsdag de GGD geassisteerd bij een bezoek aan een patiënt in Diemen.

De man moest voor zijn eigen veiligheid gedwongen worden opgenomen. De man werd echter agressief en dreigde met geweld als er iemand in zijn woning zou komen. De politie zette de 'schildprocedure' in. De man bleek dusdanig onder de indruk van de hondengeleiders en hun schilden, dat hij zonder problemen is meegegaan met de ambulance.

Ajax-supporters uit Diemen zijn aanwezig bij finale

Supporters rekenen op winst in Stockholm

Johan van Overbeek (rechts onderin) in Kopenhagen.

DIEMEN - Ajax speelt vanavond in de Friends Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm de finale van de Europa League tegen het Engelse Manchester United. Diverse Ajax-supporters uit Diemen zijn aanwezig bij de wedstrijd. Een aantal van hen blikt vooruit op wat zij hopen een mooie en onvergetelijke avond gaat worden. Zij zijn optimistisch en gaan ervan uit dat Ajax de cup mee naar Amsterdam brengt en donderdag op het Museumplein wordt gehuldigd.

Piet Spiegelenburg (58) is de grootste Ajax-supporter van Diemen. Hij was bij de Europa Cup I-finales in 1971 (Londen) en 1972 (De Kuip), de Europa Cup II-finales in 1987 (Athene) en 1988 (Straatsburg), beide UEFA Cup-finales in 1992 (Turijn en het Olympisch Stadion in Amsterdam) en de Champions League-finales in 1995 (Wenen) en 1996 (Rome). Hij bezoekt sinds de jaren zeventig vrijwel alle wedstrijden van Ajax, thuis en uit. Hij heeft in bijna elk Europees land een wedstrijd van Ajax bezocht.

Optimistisch
Nog voordat Ajax de eerste kwartfinale tegen Schalke 04 had gespeeld, hadden Piet en zijn vrienden al een accommodatie in Zweden geboekt. Dat bleek een zeer slimme zet. Als bezitter van een uitkaart van Ajax waren zij verzekerd van een kaartje voor de finale van de Europa League. Zij zijn dinsdag met het vliegtuig afgereisd naar Zweden en komen donderdag weer terug. Hoewel Piet de kracht van Manchester United kent en die ploeg zeker niet onderschat, is hij optimistisch. "Ajax maakt een goede kans om de Europa League te winnen."

Angelo Stassen (tweede van rechts) enkele jaren geleden in Barcelona.

Eerste finale
Johan van Overbeek (35) is vanochtend samen met een aantal vrienden naar Stockholm gevlogen. "Wij hebben dit seizoen al vijf uitwedstrijden van Ajax in de Europa League bezocht: de wedstrijden tegen Standard Luik, Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. Dit wordt mijn eerste Europese finale. Mijn vrienden en ik gaan al 15 jaar naar uitwedstrijden van Ajax door heel Europa. Dit wordt de eerste finale waarbij wij aanwezig zijn. Ik denk dat Ajax de Europa League gaat winnen. Het wordt 3-2. Ajax scoort dit seizoen veel, maar krijgt ook veel doelpunten tegen. Wij vliegen donderdag terug en hopen dat wij dan door kunnen gaan naar de huldiging op het Museumplein."

Verlenging
Angelo Stassen (41) is mede-eigenaar van grand-café Cheers in Diemen. Hij is vanochtend vroeg met het vliegtuig naar de Zweedse hoofdstad gereisd. Hij was dit seizoen aanwezig bij de uitwedstrijden van Ajax tegen onder meer FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. "Ik ga samen met vijftien anderen naar de finale. Ik heb de enige van de groep die in Diemen woont. We gaan lekker een biertje drinken en dan naar de wedstrijd." Angelo, die ook aanwezig was bij de Europese finales in 1992, 1995 en 1996, rekent op een zware wedstrijd. "Ik denk dat Ajax net wint: de wedstrijd wordt verlengd en dan wint Ajax met 1-0." Hij keert donderdagochtend rond 10.00 uur terug op Schiphol en kan dus aanwezig zijn bij een eventuele huldiging van Ajax.

Huldiging
Marvin van Rijn (40) is vanochtend samen met zijn schoonvader Wim Bohnenn naar de Zweedse hoofdstad vertrokken. "Ik ben nog nooit bij een Europa Cupfinale van Ajax geweest, wel bij de WK-finale in 2010 in Johannesburg. Nederland verloor toen met 1-0 van Spanje. Ik verwacht er veel van. In Stockholm wordt een fanzone voor de supporters van Ajax ingericht. Ik denk dat Ajax met 3-1 wint van Manchester United. We nemen die beker mee naar huis. Wij komen donderdagmiddag terug. Als Ajax inderdaad de Europa League wint, wordt de ploeg donderdag gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam. Mijn schoonvader doet de huldiging. Uiteraard ga ik daar dan heen."

Oplevering Holland Park

Vervolg van de voorpagina.

"Dat worden woningen voor mensen die bijvoorbeeld voor een periode van drie maanden in Nederland studeren of werken. In de buurt van de campus komt tevens een basisschool die De Venser gaat vervangen", aldus Scholten.

Aan de andere kant van de Bergwijkdreef verrijst nieuwbouwwijk Holland Park. Holland Park is een gezamenlijke ontwikkeling van Snippe Projecten, Bouwaccent Vastgoedontwikkeling alsmede Investco Bergwijkstadspark BV – een samenwerkingsverband van drie private investeerders bestaande uit Valuas Groep, CommonWealth Investments en Renschdael Groep – alle verenigd in Bergwijkstadspark BV. Hier komen zo'n 2600 woningen waarvan er dit jaar tussen de 300 en 400 worden opgeleverd. De verwachting is dat er volgend jaar tussen de 600 en 700 woningen worden opgeleverd. Het is de bedoeling dat alle woningen van de eerste fase van Holland Park in 2019 zijn opgeleverd.

Op dit moment zijn er in de laatste in aanbouw genomen blokken nog enkele woningen beschikbaar. Over enkele maanden wordt gestart met de verkoop van de laatste 300 appartementen, gelegen aan het park. De verwachting is dat rond 2019 de hele wijk gereed is. Aan de kant van de campus komt in de toekomst de tweede fase van Holland Park. Hier komen ca. 500 woningen, waarvan ca. 150 sociale huurwoningen. De bouw van Campus Diemen Zuid en Holland Park zorgt voor meer levendigheid, veiligheid en voorzieningen in dat deel van Diemen-Zuid. In Holland Park is ruimte gereserveerd voor voorzieningen, kleine winkels.

Inschrijven vierdaagse

DIEMEN - Deelnemers aan de avondvierdaagse van Diemen kunnen zich op donderdag 8 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur inschrijven in Het Wapen van Diemen.

De avondvierdaagse van Diemen vindt dit jaar van dinsdag 13 juni tot en met vrijdag 16 juni plaats.

Eerste bewoners Holland Park ontvangen sleutels

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - De eerste bewoners van Holland Park hebben maandagochtend de sleutels van hun woning ontvangen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in hun woning. Wethouder Lex Scholten overhandigde hen een welkomstpakket namens de gemeente Diemen. Melissa en Matthias, die niet uit Diemen afkomstig zijn, hopen eind juni, begin juli samen met hun zoon van 1,5 jaar de woning te betrekken.

Magazine toont sterke en goede kanten van Diemen

Magazine is vorm van citymarketing

Het magazine is gepresenteerd. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Inwoners van Diemen krijgen deze week Het Magazine van Diemen Daarom Diemen in de brievenbus. Het magazine is in opdracht van de gemeente gemaakt en zal volgens de huidige planning één keer per jaar verschijnen. Het magazine wordt tevens opgenomen in het welkomstpakket dat nieuwe inwoners van de gemeente ontvangen.

Daarom Diemen is de term die de gemeente gebruikt bij de citymarketing van Diemen. In het magazine staat allerlei informatie over wat Diemen zo aantrekkelijk maakt om in te wonen of te verblijven. De meeste inwoners zijn op de hoogte van de sterke en aantrekkelijke punten van Diemen, al zullen ook zij soms worden verrast. Voor mensen die hier pas recent zijn komen wonen zal het magazine een eyeopener zijn.

De meeste inwoners wonen graag in Diemen omdat het zo dicht bij Amsterdam ligt. Wel de lusten van de stad, niet de lasten. Maar Diemen heeft zelf ook veel sterke punten: gevarieerde woningbouw, een rijk en gevarieerd verenigingsleven, diverse winkelcentra, een wekelijkse markt op het Diemerplein, steeds meer horecazaken, veel bedrijven, veel groen en water, mooie plekken om te spelen en te sporten, een theater en steeds meer evenementen, waaronder het Diemer Festijn, het Loswalfestival, Duke op het Diemerplein en het Wereldfestival, dat op 2 juli voor de eerste keer wordt gehouden. In het magazine komen die sterke punten uitgebreid aan bod. Burgemeester Erik Boog vertelt over de gemeente waarin hij zich enorm thuis voelt, er is aandacht voor het het verleden van Diemen (Historische Kring Diemen), Theater de Omval, natuurlijk het Diemerbos en nog veel meer. In het magazine is ook een agenda opgenomen waarin de evenementen staan die in de rest van dit jaar worden gehouden. En dat zijn er veel.

Kai de Haan

Gemeenteraadslid en vrijwilliger, 31 jaar, Diemenaar sinds 2007

Je was afgelopen weekeinde vrijwilliger tijdens het Loswalfestival.
"Inderdaad, het was een erg leuk weekend. Ik heb genoten van de gezellige en vrolijke sfeer en de optredens van artiesten. Vooral van Baas B en Brutus op vrijdag en van de Foute Party op zaterdag. Het is leuk om als vrijwilliger actief te zijn en ik heb daar ook regelmatig de tijd voor. Ik ben lid van het Comité 1940-1945, heb geholpen tijdens de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei op het Diemerplein, help weleens bij Serve the City en ben sinds deze week aspirant bij de brandweer in Diemen."

Wat doe je verder?
"Over een paar maanden ben ik klaar met mijn rechtenstudie en ik heb samen met een vriend een bedrijf dat juridische bijstand verleent. Daarnaast ben ik fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad en help ik af en toe mijn ouders bij (het uitbouwen van) hun escaperoom-onderneming."

Hoe gaat het nieuwe kabinet eruitzien?
"Ik ga uit van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie en denk dat er in september een nieuw kabinet is."

Jouw favoriete vakantieland.
"Heb ik niet echt, al vond ik Brazilië en Thailand allebei wel erg mooi. Ook vind ik Rome een mooie stad. Ik ben er als middelbare scholier geweest tijdens een schoolreis. Later nog een paar keer. Ik vind de historische gebouwen zoals het Colosseum mooi en de sfeer is er prettig."

Je bent 31 jaar, dus ga je regelmatig uit?
"Dat valt wel mee. Ik ga soms naar Amsterdam, bijvoorbeeld naar de TonTon Club bij Westerpark en binnenkort naar club Panama. Maar ik kom af en toe in horecazaken in Diemen: in Cheers, Blauw, en 't Pandje of Het Wapen van Diemen. Wij hebben met enkele vrijwilligers van het Loswalfestival net geluncht bij Roediez."

Parkeren Muider-straatweg

Vervolg van de voorpagina.

Als er betaald parkeren in de Muiderstraatweg wordt ingevoerd, ligt het voor de hand dat ook in het eerste deel van de Ouddiemerlaan en in de Burgemeester de Kievietstraat betaald parkeren van kracht wordt. Automobilisten kunnen dan niet naar die twee straten uitwijken en voor een grote parkeerdruk zorgen. Bewoners kunnen er met een ontheffing parkeren. Scholten werkt ook aan een oplossing voor personeel van de bedrijven. "Bedrijven krijgen altijd een enkele parkeerontheffing. De werknemers van de bedrijven die het betreft kunnen in de toekomst een ontheffing aanschaffen waarmee zij alleen op het parkeerterrein van de sporthal aan de Prins Bernhardlaan kunnen parkeren."

Vondst van kweek-materialen

Vervolg van de voorpagina.

Met behulp van de honden is een verdachte box getraceerd. De politie opende de opslagbox en daar troffen zij kweekmaterialen aan. De materialen zijn in beslag genomen en worden op last van een officier van justitie vernietigd. Voor wat betreft de verdere aspecten van brandveiligheid en milieu bleken de zaken op orde.

Kandidaten Sporters van het Jaar

DIEMEN - Op zondag 18 juni vindt in Theater de Omval de derde editie plaats van het festival Kunst In Sport.

Tijdens dit evenement worden de Diemense Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Sporttalent van het Jaar bekendgemaakt. Vorig jaar werd ijszwemmer Fergil Hesterman gekozen tot Sportman van het Jaar, terwijl schaatsster Annette Gerritsen er met de titel Sportvrouw van het Jaar vandoor ging en turner Steijn Laschewski werd benoemd tot Talent van het Jaar. De prijs voor de Sportploeg van het Jaar wordt voor het eerst uitgereikt. De organisatie verzoekt mensen om kandidaten voor te dragen. Kandidaten moeten in Diemen wonen en tussen 1 juni 2016 en 1 mei 2017 een aansprekende sportieve prestatie hebben neergezet. De jury zal binnenkort op basis van de voordrachten de Diemense Sporters van het Jaar uitkiezen. Suggesties kunnen worden gemaild naar m.hatenboer@theaterdeomval.nl.

Werkzaamheden op kruispunt bij brug

DIEMEN - Er worden van woensdag 24 mei 22.00 uur tot donderdag 05.00 uur werkzaamheden verricht op het kruispunt van de Hartveldseweg met de Burgemeester Bickerstraat.

Het wegdek tussen de tramrails op het kruispunt is in slechte staat. Diverse weggebruikers hebben hierover geklaagd. Omdat het opknappen van de Hartveldseweg nog wel even duurt, heeft de gemeente besloten om dit stuk van de weg nu te repareren. Een deel van de toplaag van de weg wordt verwijderd. Daarna worden de kuilen opgevuld en worden klinkers aangebracht. De werkzaamheden vinden 's avonds laat en in de nacht plaats in verband met de doorstroming van het verkeer (inclusief de tram) en de verkeersveiligheid. Er worden verkeersregelaars ingezet. De gemeente vraagt begrip voor (geluids)overlast. De Hartveldseweg en Muiderstraatweg worden in de toekomst heringericht. Dit werk maakt deel uit van de Oost-West As.

Fysiotherapeute Gerlien Smelt stopt

Zij werkte ruim 36 jaar in Diemen

Gerlien Smelt in haar praktijk in Diemen. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Fysiotherapeute Gerlien Smelt van Gezondheidscentrum Diemen-Zuid neemt dinsdagmiddag 30 mei afscheid van haar patiënten. Zij gaat met pensioen. De afscheidsreceptie vindt plaats in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid en duurt van 15.00 tot 17.00 uur.

Gerlien werd geboren in Deventer en ging op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam om een opleiding fysiotherapie te volgen. "Ik heb de eerste vier jaar op kamers in Amsterdam gewoond en kreeg toen een woning in de Rustenburgerstraat in de Pijp. Ik ben in 1975 afgestudeerd en ging toen enkele dagen per week als fysiotherapeute werken bij een particuliere praktijk in de Watergraafsmeer. Daarnaast studeerde ik psychologie aan de universiteit. Nadat ik mijn kandidaatsexamen psychologie had gehaald, besloot ik om verder te gaan als fysiotherapeute."

'Als ik gepensioneerd ben, heb ik eindelijk tijd voor familie en vrienden'

Zij kwam in november 1980 in dienst van Gezondheidscentrum Diemen-Zuid en heeft daar 36,5 jaar gewerkt. "Ik ben in mijn leven dikwijls verhuisd, maar niet vaak van baan veranderd. Ik heb hier altijd heel prettig gewerkt. Als fysiotherapeute ben je bezig met het lichamelijk en geestelijk functioneren van je patiënten. Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan vaak samen. Het werk van fysiotherapeute is fysiek zwaar. Je bent altijd met je lichaam aan het werk. Ik heb altijd veel hardgelopen om fit te blijven."

Gerlien, die in de jaren tachtig en negentig zestien jaar in Diemen-Zuid heeft gewoond, heeft de samenwerking met haar collega's in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid altijd enorm gewaardeerd. "Er werken hier huisartsen, praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers en collega's van de eerstelijnshulp psychologie. Wij overleggen niet structureel, maar zijn altijd aanspreekbaar voor elkaar. Het is dus altijd mogelijk om overleg te plegen. Ik vind het belangrijk dat ik - indien nodig - kan overleggen met collega's. Dat is een van de redenen dat ik in 1980 heb besloten om in een gezondheidscentrum te gaan werken."

Zij vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel patiënten zij de afgelopen 36,5 jaar heeft behandeld. "Ik heb tot enige tijd geleden altijd 32 uur per week gewerkt. De laatste tijd iets minder, omdat ik aan het afbouwen ben. Maar ik schat dat ik duizenden patiënten heb behandeld. Ik heb in de beginjaren veel met jonge ouders gewerkt tijdens de zwangerschapslessen die ik gaf. Later zag ik hen in de praktijk terug. Ook heb ik een tijd lang met allochtone vrouwen gewerkt aan 'meer bewegen' en heb daardoor vele families leren kennen."

Hoewel zij altijd met veel plezier heeft gewerkt, kijkt zij uit naar haar pensionering. "Ik ga voorlopig eens heerlijk uitrusten. Ik woon sinds twee jaar in Zuid-Limburg en heb een mooi huis met een mooie tuin. Daarnaast ga ik lezen en muziek maken. Ik lees graag Nederlandse literatuur en historische romans. Ik speel piano en saxofoon, van klassiek tot jazz. Ik heb een zoon en een dochter en mijn dochter heeft een zoon. Als ik gepensioneerd ben heb ik eindelijk tijd voor familie en vrienden."

Maar toch zal zij het Gezondheidscentrum Diemen-Zuid weleens missen. "Vooral het contact met de collega's en patiënten. En soms ook de drukte die hier heerst."

Zondag is er weer een bijeenkomst van De Zegelaars. Foto: Trudy Kroese

woensdag 24 mei

PinkDiemen

Theater de Omval 19.30 uur

Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) kunnen elkaar ontmoeten in grand café Blauw in De Omval. Pink Diemen is de gelegenheid voor LHBT'ers om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer. De aanvang is om 19.30 uur. Zie ook www.pinkdiemen.nl of de Facebookpagina.

Voorlezen en knutselen

OBA Diemen 15.00 uur

Iedere woensdag wordt er interactief voorgelezen voor peuters en kleuters. Soms wordt er een vertelkastje gebruikt om het nog spannender te maken. Daarna wordt er geknutseld. Aanmelden is niet nodig.

donderdag 25 mei

Dauwtrappen en Oecumenische viering

Sint Petrus' Bandenkerk 8.45 uur

Op deze ochtend verzamelen belangstellenden zich om 08.45 uur op het Kerkplein voor de Sint Petrus' Bandenkerk om gezamenlijk een wandeling te maken door Diemen. De route is toegankelijk voor rolstoelen. Aansluitend is er een oecumenische viering om 10.30 uur in de tuin van de Ontmoeting. De voorgangers zijn pastor H. Hartog en dhr. R. Lammertsen.

'Lady Macbeth'

Theater de Omval 20.00 uur

Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Het verhaal is gesitueerd in het Engelse Northumberland van 1865.

vrijdag 26 mei

Frédéric Chopin in Parijs

Bibliotheek Diemen 10.00 uur

Lezing door Wout Strootman over het leven van Frédéric Chopin. Volg hem vanuit zijn thuisland Polen naar Parijs, waar hij uitgroeit tot een van de grootste componisten ter wereld. Entree met Oba-pas: gratis, anders € 5,-. Reserveren is gewenst en kan telefonisch: 020-6902353.

zondag 28 mei

Postzegelbeurs

De Schakel 10.00 uur

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunnen aanwezigen advies krijgen over de 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Meer informatie bij Loek en Gonny Verschut: 020-6942002.

dinsdag 30 mei

'Lady Macbeth'

Theater de Omval 14.00 uur en 20.00 uur

'Lady Macbeth' is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Het verhaal is gesitueerd in het Engelse Northumberland van 1865.

woensdag 31 mei

Bingomiddag

Zorgcentrum De Diem 14.15 uur

Op woensdag 31 mei 2017 is er weer een gezellige bingomiddag in zorgcentrum de Diem, Arent Krijtsstraat 48 in Diemen. Het begint om 14.30 uur, de zaal is open vanaf 14.15 uur. Deelnemen kost 2,50 euro, voor bewoners is dat 1,50 euro.

Zomerbridge in De Schakel

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclub Sans Atout organiseert op woensdag 31 mei een zomerbridge in De Schakel. De aanvang is 19.30 uur, de zaal gaat om 18.30 uur open. De kosten bedragen € 2,50 voor NBB-leden, voor anderen € 3,50. Inschrijven kan bij Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl.

Voorlezen en knutselen

OBA Diemen 15.00 uur

Iedere woensdag wordt er interactief voorgelezen voor peuters en kleuters. Soms wordt er een vertelkastje gebruikt om het nog spannender te maken. Daarna wordt er geknutseld. Aanmelden is niet nodig.

donderdag 1 juni

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning, uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift, het invullen van digitale formulieren, het doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. Van 14.00-16.00 uur.

The other side of hope

donderdag 1 juni 20:00 uur

De nieuwe film van Aki Kaurismäki vertelt het actuele verhaal van een Finse handelsreiziger en een Syrische vluchteling wiens wegen elkaar kruisen. Regisseur Kaurismäki (Le Havre, Man Without a Past) brengt met humor en compassie op zijn eigen onnavolgbare wijze een actueel verhaal over hoop en menselijkheid. Winnaar van de Zilveren Beer voor Beste Regie op het filmfestival van Berlijn. Kaurismäki's stijl kenmerkt zich door droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden.

Loswalfestival heeft de toekomst

Gelukkig hielp het weer ook mee

DIEMEN - De tiende editie van het Loswalfestival is afgelopen weekeinde gehouden. De Stichting Loswalfestival is tevreden over het verloop van het evenement. Belangrijk was dat het weer meehielp.

Rollen over het water. Foto: Jan Ronday

Danny Mica, de voorzitter van de Stichting Loswalfestival, durft in de dagen die voorafgaan aan het Loswalfestival nooit naar de weersvoorspellingen te kijken. Hij weet als geen ander hoe groot de invloed van het weer is op het bezoekersaantal en de sfeer van het evenement. Hij had dit jaar gewoon naar de weerapp op zijn iPhone kunnen kijken, want het viel niet tegen. Vrijdag was het weliswaar fris, maar bleef het droog. Zaterdag scheen de zon en was de temperatuur aangenaam. Er viel één regenbui die slechts tien minuten duurde.

De vrijdag stond voor een groot deel in het teken van sport. Veel verenigingen uit Diemen presenteerden zich aan de bezoekers. De Diemer IJsclub had een ijsbaan van kunststof geplaatst. Vooral jonge schaatsliefhebbers bonden de ijzers onder en vermaakten zich prima.

Ex-wethouder van Sportzaken Steven Dijk presenteerde het programma in de feesttent. Leden van een aantal Diemense sportverenigingen werden uitgeroepen tot Sporttoppers van het Jaar. Een van hen was Steven van Loggem, voorzitter van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Hij vertrekt binnenkort als preses van de vereniging. De Meeuwen werd verkozen tot Sportvereniging van het Jaar 2017. Een delegatie van de vereniging ontving de bokaal uit handen van Jeroen Klaasse, de huidige wethouder van Sportzaken.

Evenwicht bewaren. Foto: Jan Ronday
Genieten op het terras. Foto: Jan Ronday
Steven van Loggem (rechts) is een van de sporttoppers. Foto: Jan Ronday
Een meisje heeft het naar haar zin op politiemotor. Foto: Jan Ronday

Steeds meer tieners en jonge twintigers onder vrijwilligers

Het programma ging daarna door met optredens. De zanger Trafassi-man stal de show. De 64-jarige zanger met de uitstraling van een bluesmuzikant uit het zuiden van de Verenigde Staten wist het publiek aan zich te binden. Niet alleen door de nummers die hij zong, maar ook door zijn pikante humor. "Ik wil de dames vragen om voor het podium te komen staan, de heren mogen de tent verlaten." Later stapte hij het podium af en ging voorop in de polonaise. Daarna was het de beurt aan Baas B en Brutus. Zij gaven een spetterende show en kwamen uiteraard niet weg zonder toegiften. Het was jammer dat veel bezoekers daarna de feesttent verlieten. Zij misten de optredens van Dennis van Veen en de jonge Diemenaar Sven Versteeg.

Zaterdag was er een grote braderie. Ook waren er veel activiteiten. Verenigingen als Vivos presenteerden zich, Blue Stars had basketbal voor de jeugd georganiseerd en kinderen konden zich uitleven op de klimmuur van Scouting Diemen en tijdens activiteiten rond en in het water. 's Avonds was er de 'Foute Party' van Q-Music met medewerking van de Party Animals.

Baas B en Brutus gaven een spetterende show

Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met de Veiligheidsdag. Er waren diverse demonstraties en kinderen mochten plaatsnemen in een brandweerauto of op een motor van de politie.

De leden van Stichting Loswalfestival en de vrijwilligers hebben zich enorm ingezet om de lustrumeditie van het Loswalfestival tot een succes te maken. Het was mooi om te zien dat er onder de vrijwilligers steeds meer jonge mensen zijn: tieners en vroege twintigers. Het Loswalfestival heeft duidelijk de toekomst.

10 / 12

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl. Tel: 06-55 164 370

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

De Meeuwen Sportvereniging van Jaar

Inzet van de vereniging wordt gewaardeerd

Leden van De Meeuwen tonen de bekers. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Zwemvereniging De Meeuwen is Sportvereniging van het Jaar 2017 geworden. Een delegatie van de vereniging kreeg vrijdagavond tijdens de eerste dag van het Loswalfestival de bokaal uitgereikt van wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken. De bijeenkomst werd gepresenteerd door oud-wethouder Steven Dijk.

De Meeuwen is een actieve sportvereniging in Diemen die Sportcentrum Wethouder F.B. Duran als thuisbasis heeft. De vereniging heeft diverse afdelingen: zwemmen, waterpolo en synchroonzemmen. Maar De Meeuwen doet meer: De Meeuwen organiseert elk voorjaar de zwemvierdaagse, die veel zwemmers uit Diemen, maar ook van buiten de gemeente, naar het zwembad trekt. Leden van de club ontvangen de deelnemers, houden samen met zweminstructeurs van het sportcentrum toezicht op de zwemmers, delen na afloop drinken en fruit uit en overhandigen hun de medailles.

De synchroonzwemsters van de club geven regelmatig demonstraties, in het verleden zelfs in het koude water van de Weespertrekvaart tijdens een vorige editie van het Loswalfestival. De Meeuwen organiseert sinds 2016 tevens het schoolwaterpolotoernooi. Hier doen ook scholen uit de Amsterdamse wijk IJburg aan mee. De Meeuwen bedrijft op deze manier public relations voor het zwembad. De hoop is erop gevestigd dat ook inwoners van IJburg gebruik gaan maken van het zwembad in Diemen-Zuid. Ook geeft De Meeuwen zwemlessen, die zeer goed staan aangeschreven.

Vorig jaar werd voor het eerst de Sportvereniging van het Jaar gekozen. Dat was toen handbalvereniging SV Zeeburg.

Wethouder Jeroen Klaasse: "Ik vind het mooi dat De Meeuwen Sportvereniging van het Jaar is geworden. De Meeuwen is een vereniging die al lang bestaat en ons gemeentelijke zwembad als thuishaven heeft. Daarnaast doet de vereniging ook veel voor de gemeenschap, zoals het organiseren van de zwemvierdaagse, een zwemtoernooi voor scholen en een waterpolotoernooi voor scholen. Ik heb de leden van de club twee bekers overhandigd. De grote is een wisselbeker die de vereniging over een jaar door moet geven, de kleine beker mag De Meeuwen houden."

Jonas Ossendrijver overleden

Clubicoon van TIW-Survivors

Jonas Ossendrijver.

DIEMEN - Jonas Ossendrijver, het oudste lid van honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors is op vrijdag 19 mei op 89-jarige leeftijd overleden.

Jonas Ossendrijver werd na de Tweede Wereldoorlog lid van H.C.T.I.W en heeft zich als 3e honkman en catcher zeer verdienstelijk gemaakt in de topklasse. Jonas heeft veel meegemaakt in de honkbalwereld en was blij dat de fusie tot stand kwam tussen Giants en H.C.T.I.W. Ook heeft Jonas teams getraind en gecoacht.

Jonas was een echt clubmens en een trouwe supporter en vrijwilliger van TIW-Survivors. Anderhalf jaar geleden werd Jonas Ossendrijver geëerd door het pad aan het begin van het sportpark zijn naam te geven: het Jonas Ossendrijverpad.

De uitvaart is woensdag 24 mei. De familie en TIW-Survivors nemen tussen 14.00 uur en 15.30 uur afscheid in de kantine van TIW-Survivors. Daarna zal hij over het pad dat naar hem is vernoemd worden begeleid naar de Nieuwe Ooster. Daar wordt Jonas in besloten kring gecremeerd.