DiemerNieuws

24 mei 2018

DiemerNieuws 24 mei 2018


Wisselende reacties coalitieakkoord

DIEMEN De gemeenteraad praat vanavond tijdens een informatieve bijeenkomst over het conceptcoalitieakkoord van GroenLinks, D66 en de PvdA. Daarom Duurzaam Diemen is te spreken over de aandacht die aan duurzaamheid wordt besteed, maar wacht de verdere invulling af. Sportverenigingen reageren wisselend.

Joost Heinsius van Daarom Duurzaam Diemen: "Er worden in het conceptcoalitieakkoord op het gebied van duurzaamheid veel losse onderdelen genoemd. Er zal een allesomvattend programma moeten komen. Wij als Daarom Duurzaam Diemen zijn uiteraard bereid om mee te denken en in gesprek te gaan met de gemeente."

Nieuw afvalsysteem

In het akkoord is ook aangegeven dat de gemeente een nieuw afvalsysteem wil invoeren dat erop gericht zal zijn het afval beter te scheiden en minder restafval over te houden. "Ik las dat de gemeente hierbij met financiële prikkels wil gaan werken. Er zijn positieve en negatieve financiële prikkels. Ik hoop dat er wordt gekozen voor positieve financiële prikkels, want bij negatieve financiële prikkels proberen mensen altijd manieren te vinden om de regels te omzeilen", aldus Heinsius.

De sportverenigingen reageren verdeeld op het conceptcoalitieakkoord.

5

Parkeerterrein winkelcentrum Kruidenhof wordt blauwe zone

DIEMEN Het parkeerterrein van winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid wordt vanaf juni onderdeel van de blauwe zone.

De gemeente streeft ernaar om de blauwe zone op maandag 18 juni 2018 in te voeren. Het is vanaf die dag voor bezoekers alleen nog mogelijk om met een parkeerschijf maximaal twee uur te parkeren op dit parkeerterrein.

De bewoners boven het winkelcentrum krijgen eind van de week een brief waarin ze uitgebreid worden geïnformeerd. Zij kunnen ontheffing aanvragen. Ook de ondernemers worden geïnformeerd.

Vanwege diverse klachten over de hoge parkeerdruk op het parkeerterrein bij winkelcentrum Kruidenhof zijn er in mei tellingen verricht. Op basis van de resultaten hiervan en een dringend verzoek van de winkeliersvereniging heeft het college van burgemeester en wethouders op 22 mei besloten de blauwe zone op het parkeerterrein in te voeren.

Sinds 1 mei is er in de omgeving van winkelcentrum Kruidenhof een blauwe zone ingevoerd. Dit heeft ertoe geleid dat veel langparkeerders uitwijken naar het parkeerterrein bij het winkelcentrum.

Expositie in pastorie

DIEMEN In de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg 24 is op zaterdag 26 en en zondag 27 mei een expositie te zien.

Het gaat om een eindexamenexpositie van studenten van de Foto Academie van Amsterdam. Belangstellenden kunnen de expositie op beide dagen bezoeken van 11.00 tot 20.00 uur.

Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier zijn vrijdagmiddag in de trouwzaal van het gemeentehuis getrouwd. Inwoners van Diemen konden de huwelijksplechtigheid volgen op twee schermen die op het plein achter het gemeentehuis stonden. Na afloop feliciteerden zij het kersverse echtpaar.

3

40-jarig jubileum

Een bijzonder jubileum: Carmen Pichel was vrijdag veertig jaar in dienst bij Albert Heijn in Diemen. Veel klanten kwamen haar feliciteren.

13

Weerbericht

Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa heeft deze week tijdelijk invloed, met vanuit het zuiden soms enkele buien. In het weekeinde wordt de Scandinavische hogedrukblokkade nog krachtiger. Het is dan droog en het wordt warmer.

Vrijdag + het weekeinde

Ook vrijdag is het tijdelijk minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar er is ook kans op meer bewolking vanuit het zuiden. Er kan een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Voor zaterdag en zondag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. De maximumtemperatuur piekt in het weekeinde tussen 27 en 30 graden. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting.

Trend na het weekeinde

De meiwarmte is het gevolg van aanhoudende hoge luchtdruk boven Noord-Europa. Deze situatie duurt voort, maar onder invloed van lagedrukgebieden boven Centraal Europa neemt de kans op enkele buien weer toe. De maxima lopen terug naar circa 23 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.

Vaarwel lijn 9

Alles went behalve slecht management. Daar zijn de managers het overigens meestal niet mee eens. De mensen die het mogen uitmaken, doen toch wel wat ze willen. Ooit stelde een wethouder die over verkeer en veiligheid ging, dat verkeerslichten bij de Diemerbrug niet nodig waren. 'Zelfregulatie' was het toverwoord dat een verkeersdeskundige de wethouder had ingefluisterd. Het was dus wachten op aanrijdingen en levensgevaarlijke situaties. Die kwamen al snel, dat wist iedereen, en daarna kwamen dus de verkeerslichten. Wel weer zo afgesteld dat snelverkeer de voorkeur kreeg boven fietser en voetganger. Voetgangers die niet (meer) zo snel ter been zijn, moeten meestal in twee keer oversteken omdat de lichten al weer verspringen.

En nu gaat ook lijn 9 verdwijnen. Maar dat is allemaal in het voordeel van de reiziger, zegt de deskundige. Alleen wel een keertje overstappen om in de stad te komen. Dus ook een soort van oversteken in twee keer. Dat gebeurt meestal onder de vlag van efficiency. We zullen eraan moeten wennen dat lijn 9 na 100 jaar Amsterdam, waarvan 28 jaar door Diemen, efficiënter gemaakt is en nummertje 19 gaat heten.

Dartteam Cheers 1 pakt na kampioenschap ook de beker

Angelo Stassen, Richard Barrington Hill, Jetse de Groot, Rosco Klein Obbink, Richard Standaar, Pieter Gelens. Foto: Grand Café Cheers

DIEMEN Het eerste dartteam van Grand Café Cheers heeft vrijdagavond de beker van de divisies drie en vier gewonnen.

De ploeg uit Diemen toonde zich in Hoofddorp de beste ploeg.

In de halve finale versloeg de ploeg Kogel Mogel uit Amsterdam met 5-2. In de finale was Cheers 1 veel sterker dan De Scherpe Punt uit Ouderkerk aan de Amstel: 5-1.

Nederlands Kampioenschap

Het eerste team van Grand Café Cheers werd in april al kampioen van de vierde divisie. Op zaterdag 23 juni zal Cheers 1 strijden om het Nederlands kampioenschap in Nijkerk.

Het team van Cheers 1 is bezig aan het eerste seizoen en heeft daarin uitstekende resultaten geboekt

Burgemeester over zijn bruid: 'Ziet ze er niet prachtig uit?'

Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier getrouwd

Het huwelijk van burgemeester Erik Boog en Wahida Amier trok veel veel belangstellenden.

Kinderburgemeester Nilaya Holwijn feliciteert het echtpaar. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier zijn vrijdagmiddag in de trouwzaal van het gemeentehuis van Diemen getrouwd. "Ziet ze er niet prachtig uit?'', vroeg burgemeester Erik Boog aan de aanwezigen op het plein achter het gemeentehuis toen Wahida en hij waren gearriveerd.

De bruid zag er inderdaad prachtig uit. Zij droeg traditioneel Indiase kleding. Discjockey en politieman Rob van Someren uit Diemen trouwde het paar als ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij vertelde hoe het toekomstige echtpaar elkaar had ontmoet. Dat was in de periode dat Erik Boog wethouder in Hilversum was en Wahida Amier op het secretariaat in het gemeentehuis van Hilversum werkte. Van Someren vertelde dat het lang duurde voordat zij voor het eerst met elkaar uitgingen, maar daarna sloeg de vonk definitief over.

India

Veel belangstelling voor huwelijk. Foto: Trudy Kroese

Erik Boog vroeg Wahida Amier ten huwelijk tijdens vakantie

Wahida liet eerder al eens weten dat zij de hoop op een huwelijksaanzoek eigenlijk had opgegeven, omdat het aanzoek zo lang uitbleef. Maar tijdens een vakantie in India in 2017 vroeg Erik Boog haar toch ten huwelijk. De burgemeester maakte dit overigens bekend tijdens de seniorenmiddag van het Diemer Festijn in september 2017.
Op het plein achter het gemeentehuis volgden zo'n tweehonderd belangstellenden de huwelijksceremonie via twee schermen. Enkele van de aanwezige dames op het plein konden het niet droog houden.

Toost

Nadat het huwelijk was voltrokken kwamen de burgemeester en zijn bruid naar buiten. Er werd een toost uitgebracht en de aanwezigen feliciteerden het bruidspaar.

Ouderenpartij: tweede invalidenoprit gemeentehuis

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen dient tijdens de besluitvormende gemeenteraadsvergadering op donderdag 31 mei een motie in die ertoe moet leiden dat er een tweede invalidenoprit bij het gemeentehuis komt.

De publiekshal en de raadszaal in het gemeentehuis worden in de zomer heringericht. "Bij de herinrichting van de publiekshal van het gemeentehuis wordt gestreefd naar een plek van ontmoeten en verbinden en dat de hal het karakter krijgt van een Diemense winkelstraat. Bezoekers met een rollator, rolstoel of scootmobiel kunnen het gemeentehuis nu slechts via de invalidenoprit aan de kant van de Ouddiemerlaan bereiken. De publiekshal wordt voor hen een 'doodlopende' straat, hetgeen een achterstelling veroorzaakt", aldus de Ouderenpartij Diemen.

De Ouderenpartij Diemen wijst erop dat er veel voetgangersverkeer is tussen het gemeentehuis en De Brede HOED.

De oppositiepartij vindt dat een invalidenoprit bij de ingang van het gemeentehuis aan de kant van het monument gewenst is. De partij wijst erop dat dit ook tijdens de herdenking op 4 mei is gebleken.

Zorgtaak

De Ouderenpartij Diemen geeft aan dat het krediet voor de herinrichting van de publiekshal en de raadszaal niet voorziet in de aanleg van een invalidenoprit en dat de gemeente een zorgtaak heeft voor de toegankelijkheid van haar eigen gebouwen. De Ouderenpartij Diemen wil dat er nog dit jaar een tweede invalidenoprit bij het gemeentehuis wordt aangelegd en dat deze wordt gefinancierd uit het overschot van de jaarrekening 2017.

Inschrijven voor avond-vierdaagse

DIEMEN Belangstellenden kunnen zich vanavond (donderdag 24 mei) tussen 19.00 en 21.00 uur in Het Wapen van Diemen inschrijven voor de avondvierdaagse van Diemen.

De avondvierdaagse van Diemen wordt dit jaar van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni gehouden. De start en finish zijn voor het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid.

Bewoners van Anne Frankwijk schaffen samen AED aan

De AED in de Anne Frankwijk. Foto: Sandy Grishaver

DIEMEN Bewoners van de Anne Frankwijk in Diemen-Zuid hebben enige tijd geleden een AED (Automatische Externe Defibrillator) aangeschaft.

Sandy Grishaver is bewoonster van de Anne Frankwijk. Haar man Mischa was de initiatiefnemer. "De bewoners van 99 huishoudens in de Anne Frankwijk hebben de handen ineengeslagen en gezamenlijk een AED aangeschaft voor de wijk. De kosten bedragen bijna 2.500 euro. De gemeente stelt dit initiatief zeer op prijs omdat hierdoor de overlevingskansen van personen die een hartstilstand krijgen, vergroot worden. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat het initiatief bijdraagt aan het bevorderen van de saamhorigheid in de wijk. De gemeente heeft uit verschillende subsidiepotjes 1.500 euro beschikbaar gesteld."

Noodzaak

Zij vertelt dat veel bewoners de noodzaak inzien van een AED in hun wijk. "Als iemand 's nachts een hartstilstand krijgt zijn openbare gebouwen waar een AED hangt gesloten, een voorbeeld is het sportcentrum in Diemen-Zuid. De bewoners die meedoen weten waar de kast is waarin de AED hangt en kunnen die met behulp van een cijfercode openen."

Reanimatiecursus

Een grote groep bewoners van de wijk heeft inmiddels een reanimatiecursus afgerond. Die bewoners weten nu hoe zij de AED op de juiste wijze moeten gebruiken. "Een andere groep bewoners heeft zich gemeld bij de initiatiefnemers om in geval van nood in de wijk opgeroepen te kunnen worden voor het verlenen van eerste hulp. Hiervan is een noodkaart gemaakt", aldus Grishaver. De AED is ook aangemeld bij de hulpdiensten, zodat de BurgerHartHulp-verleners deze ook weten te vinden.

Reacties op concept-akkoord coalitie

Vervolg van voorpagina.

Gideon Swaab, voorzitter van de Hockey Club Diemen. "In het conceptcoalitieakkoord staat dat er ruimte komt voor een hockeyaccommodatie. Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is. Als locatie voor hockeyvelden en een clubgebouw wordt een deel van park Spoorzicht genoemd. Het clubgebouw zou dan ook kunnen dienen als bezoekersruimte voor mensen die park Spoorzicht bezoeken. Dat vind ik een goede combinatie. Maar ik heb begrepen dat er ook nog een mogelijkheid is dat wij een plek op Sportpark De Diemen krijgen. Maar dat zal alleen gebeuren als er voor TIW-Survivors een goede oplossing wordt gevonden."

TIW-Survivors

Het bestuur van TIW-Survivors vindt de passages in het conceptcoalitieakkoord over de toekomst van de honk- en softbalvereniging 'summier, maar niet verkeerd'. Bestuurslid Wytze Veenstra: "Er staat letterlijk: 'Toekomst voor honkbalvereniging TIW-Survivors veiligstellen binnen of buiten Diemen'. Dat is vrij ruim verwoord. Wij gaan graag met de gemeente Diemen in gesprek. Het huurcontract voor ons clubgebouw en onze velden is met ingang van 1 januari dit jaar door de gemeente opgezegd. Er geldt een opzegtermijn van één jaar. Dus moeten we voorlopig op mondelinge toezeggingen vertrouwen dat we volgend seizoen een plek hebben in Diemen om onze sport uit te oefenen. Dat doe ik liever niet. Wij willen graag zo snel mogelijk beginnen met de besprekingen over de huur van onze velden en het clubgebouw. Ik zie hetgeen er in het conceptcoalitieakkoord over TIW-Survivors wordt gemeld als een goede eerste stap. Tijdens gesprekken met de gemeente zal er hopelijk meer duidelijk worden. Wij zien het positief in, maar ik snap dat het geen makkelijke opgave is voor het college. Je kunt moeilijk in de toekomst kijken hoe de sporten zich ontwikkelen. Des te meer bewoners er komen, des te meer er zullen gaan sporten. Ook wij merken dat."

SV Diemen

SV Diemen-voorzitter Henk van der Weele gaat vanavond inspreken tijdens de informatieve raadsvergadering. "In het conceptcoalitieakkoord worden Hockey Club Diemen en TIW-Survivors genoemd. Er staat geen woord in over het vierde veld dat wij echt nodig hebben. Ik zal tijdens de informatieve raadsvergadering aandacht vragen voor de positie van SV Diemen."

Dennis Heide

Eigenaar Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein
Woont dertig jaar in Diemen

Hoe gaat het met Brasserie Drusius?
"Goed, er is duidelijk sprake van een stijgende lijn. Wij hebben veel vaste gasten en nieuwe mensen die hier binnenkomen keren dikwijls terug. Ik merk dat het steeds drukker wordt in het winkelcentrum en dat is ook goed voor ons."

Je bent een van de organisatoren van Smakelijk Diemen dat op zaterdag 2 en zondag 3 juni plaatsvindt.
"Wij verwachten er veel van. Op de zondag wordt ook het jazzfestival Duke op het Diemerplein gehouden. Het is de derde editie van Smakelijk Diemen. De eerste keer kwamen er 3.000 bezoekers, vorig jaar 4.000 bezoekers en dit jaar hopen wij op 5.000 bezoekers. Uiteraard hopen wij op goed weer."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik sport drie keer per week bij Super Fit en Basic Fit. Daarnaast ben ik supporter van Ajax. Ik heb geen seizoenkaart meer, maar ga regelmatig met vrienden mee naar wedstrijden van Ajax. Verder vind ik het leuk om een terrasje te pakken en op vakantie te gaan. Mijn vriendin, haar twee kinderen en ik zijn onlangs twee weken in Thailand geweest."

Jouw beste eigenschap?
"Ik kan met vrijwel iedereen goed opschieten. Ik kan met jong en oud door één deur."

En jouw slechtste eigenschap?
"Ik houd niet van het doen van de administratie."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Ik vind Diemen super voor kinderen. Zelf heb ik hier een hele leuke jeugd gehad! Met de komst van meer speelveldjes en het Diemerbos waar binnenkort de blokhut van Scouting Diemen wordt geopend, is het in mijn ogen alleen maar beter geworden. Mijn vriendin heeft een zoon van 14 en een dochter van 9 die zich hier prima vermaken."

Schapen grazen op terrein natuurijsbaan

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Sinds enkele weken grazen er schapen op het terrein van de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub. Het terrein is met hekken afgezet. Tegen de tijd dat het winter wordt gaan de schapen naar de dijk en wordt het terrein onder water gezet zodat het een ijsbaan kan worden.

Filmvoorstelling in De Verbinding

DIEMEN In gebouw De Verbinding op het Van Markenplantsoen wordt op donderdagavond 24 mei de film 'Punch-Drunk Love' vertoond. De voorstelling begint om 20.00 uur. De entree bedraagt vijf euro per persoon.

De maandelijkse filmvoorstelling in De Verbinding is een initiatief van Gerard Bes. De eerste film werd in april vertoond.

Los Angeles

'Punch-Drunk Love' is een film van Paul Anderson (van wie recent 'Phantom Thread' draaide). Het is een komisch, romantisch en ook bitter mozaïek over het leven in Los Angeles in de Verenigde Staten. De film kreeg lovende recensies. Geluk en gekte gaan net als liefde en pech hand in hand. Een raskomiek speelt weliswaar de hoofdrol, maar het vermakelijke verhaal heeft messcherpe randjes.

Loswalfestival: drie dagen lang activiteiten voor jong en oud

Loswalfestival gaat vrijdag van start

De elfde editie van het Loswalfestival wordt op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei gehouden.

Loswalfestival trekt elk jaar veel en een divers publiek. Foto: Ingrid Voet

DIEMEN De Stichting Loswalfestival streeft er elk jaar naar om een programma samen te stellen waar zo veel mogelijk mensen iets van hun gading aantreffen. Ook dit jaar zijn er veel activiteiten voor kinderen en de jeugd. Het Loswalfestival trekt elk jaar veel gezinnen. Dat is ook het geval tijdens de Veiligheidsdag die op de slotdag wordt gehouden.

Het thema van het Loswafelfestival is dit jaar 'Fout weekend'. Op vrijdag 25 mei is het programma van 17.00 tot 00.30 uur. Van 17.00 tot 21.30 uur is er braderie en van 18.00 tot 20.30 uur zijn er een kindervrijmarkt en een sportmarkt. De sportverenigingen uit Diemen laten zich zien op deze interactieve markt. Bewegen en gezond leven staan centraal.

Sportverkiezing

Er zijn activiteiten op en rond het water van de Weespertrekvaart.

Tijdens deze sportmarkt worden er demonstraties en workshops gegeven door diverse aanbieders. Zo zijn er onder meer een gratis kunstijsbaan van de Diemer IJsclub en een slagkooi van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Kinderen kunnen Diemo ontmoeten. Hij is de mascotte van Daarom Diemen. 's Avonds zijn er optredens van Trafassi-man ('Kleine wasjes grote wasjes'), Baas B en Brutus ('Mee naar Diemen-Zuid'), DJ Jody Bernal ('Que Si Que No') en Ouwe Jongens Krentenbrood (gekozen tot DJ Party-act van Nederland). Om 22.30 uur vindt de Sportverkiezing van het Jaar plaats. De organisatie heeft vier verenigingen genomineerd die kans maken op de titel 'Sportvereniging van het Jaar' van Diemen. Het gaat om SV Diemen, Smashing '72, DKV Victoria en Tafeltennis Vereniging Diemen.

Zaterdag

Op zondag wordt de Veiligheidsdag gehouden

Op zaterdag 26 mei is er van 10.00 tot 00.30 een uitgebreid en gevarieerd programma. Er is van 10.00 tot 17.00 uur een grote vrijmarkt, die elk jaar druk bezocht wordt. Verder zijn er diverse activiteiten voor kinderen en jongeren zoals een creatieve markt, een poppenkast op wieltjes, schminken, een draaimolen, een springkussen, een tokkelbaan, paardrijden en is het Fronzenteam (Elsa, Anna en Olaf, Spiderman) aanwezig.

Jeugd

Scouting Diemen zal ook dit jaar een klimwand plaatsen waarop dappere kinderen en jongeren hun kansen kunnen wagen. Tevens zijn er om 14.00 uur een gratis kinderbingo voor kinderen tot 12 jaar en een minidisco. In de voetbalbak is van 12.00 tot 16.00 uur een basketbaltoernooi dat wordt georganiseerd door Dynasty Sports van ex-profbasketballer Sam Graham.

Uiteraard zijn er ook dit jaar weer activiteiten op en rond het water van de Weespertrekvaart. Er zal een stormbaan over de Weespertrekvaart komen: de Rabobank AH XL Stormbaan. Daarnaast kunnen kinderen in bootjes varen en zich uitleven in waterballen. Leden van de Amsterdamse Reddingsbrigade zullen toezicht houden op de veiligheid van de kinderen. Zaterdagavond is er vanaf 20.30 uur Q Music: De Party Hoe Fouter Hoe Beter en een optreden van Deff Rhymes.

Op zondag 27 mei, de slotdag van het Loswalfestival, wordt traditioneel de Veiligheidsdag gehouden, die duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Hieraan wordt medewerking verleend door onder meer de politie, brandweer, GGD en dierenambulance. Er zullen diverse demonstraties worden gegeven. De blusboot Jan van der Heijden van de brandweer Amsterdam-Amstelland en een patrouilleboot van de politie zullen in het water van de Weespertrekvaart liggen en er zal een traumahelikopter landen op het terrein naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. De landing is om 12.30 uur, de helikopter stijgt om 14.30 uur weer op. Veilig Verkeer Nederland zal aanwezig zijn met een simulator.

www.loswalfestival.nl.

'Basketbal heeft mij veel geboden en biedt mij nog steeds veel'

Sam Graham organiseert basketbaltoernooi tijdens Loswalfestival

Ex-professioneel basketballer Sam Graham organiseert op de tweede dag van het Loswalfestival een basketbaltoernooi; drie tegen drie voor jongens en meisjes vanaf 8 t/m 16 jaar. Sam is eigenaar van het bedrijf Dynasty Sports BV en hoofdtrainer/coach van basketbalvereniging Blue Stars in Diemen.

Sam Graham: 'Bij sport is niet alleen talent belangrijk, maar ook motivatie en mentaliteit.' Foto: Dynasty Sports BV.

DIEMEN Sam Graham (51) heeft als hoofdtrainer/coach van de Diemense basketbalvereniging Blue Stars de laatste vijf jaar de Heren 1, Dames 1 en 2, U14, U16, U18 getraind. Op dit moment traint hij de U16 en U18 en assisteert hij bij de Dames 1 en 2.

Sam is eigenaar van het bedrijf Dynasty Sports BV, opgericht in 2015. Dynasty Sports organiseert Basketball Camps voor jongeren vanaf 6 jaar t/m 12 jaar (Mini Camp) en vanaf 13 jaar t/m 21 jaar (Big Camp).

Sam werd op 23 maart 1967 geboren op het eiland Barbados. Op vijfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder naar New York. Zij kwamen te wonen in de wijk Harlem. New York was in de jaren 70, 80 en 90 een gevaarlijke stad met veel misdaad en drugsproblematiek. "Wij kwamen in 1972 in de 123ste straat in Harlem wonen, midden in het gebied waar veel problemen waren."

Ex-prof Sam Graham groeide op in Harlem en The Bronx in New York

Toen Sam naar de High School ging, woonden zijn moeder en hij inmiddels in The Bronx. Als tiener ging hij dagelijks met de metro naar Cardinal Hayes High School. "Er waren in die tijd veel bendes in New York en in de metro was het erg gevaarlijk. Ook op school waren er soms problemen. Andere leerlingen hadden het op mij voorzien omdat ik met een accent sprak. Mijn moeder vertelde mij dat ik voor mijzelf moest opkomen." Sam had een zware jeugd. Zijn moeder had twee banen om in hun levensonderhoud te voorzien. Basketbal bleek de ontsnappingsroute voor hem. Hij begon op dertienjarige leeftijd met basketbal op de pleinen in New York. Op de High School bleek dat hij veel talent had. In 1985 werd hij uitgeroepen tot één van de vijf beste verdedigende spelers van de High Schools van New York en één van de beste vijftig verdedigende spelers van de Verenigde Staten.

Sociologie

Sam Graham heeft een passie voor basketbal en opleiden

Tijdens een zomerkamp trok hij de aandacht en kreeg hij van gerenommeerde universiteiten een scholarship aangeboden. Sam koos voor de St. Bonaventure University, omdat die hem niet alleen goede basketbalfaciliteiten bood, maar ook de kans om een universitaire studie af te ronden. Na vier jaar rondde hij zijn studie sociologie af. Hij werd op die universiteit onderscheiden als beste verdedigende speler van 1985, 1987, 1988 en 1989.

2.03 meter

De 2.03 meter lange basketballer besefte dat hij net tekortkwam om in de NBA te spelen en pakte kansen die hem buiten de Verenigde Staten werden geboden. Hij was professioneel speler in Engeland, Ierland, IJsland, Frankrijk en Duitsland. "Basketbal heeft mij veel geboden en biedt mij nog steeds veel. Door het basketbal heb ik op veel plekken gewoond en mensen leren kennen die ik anders niet gekend had. Als ik geen professional was geworden, was de kans groot geweest dat het verkeerd met mij was afgelopen. Ik ken jongens die op het verkeerde pad zijn geraakt. Eén van hen zit nu levenslang in de gevangenis."

Sam stopte op 36-jarige leeftijd als professioneel basketballer. Gedurende zijn loopbaan werden hij en zijn team diverse keren kampioen.

In 2005 verhuisde Sam naar Nederland. Hij richtte zijn bedrijf Dynasty Sports op en werd later hoofdtrainer/coach van Blue Stars. Ook in de rol als coach is hij succesvol. "Met Dynasty Sports verzorg ik Basketball Camps voor jongeren vanaf 6 t/m 21 jaar. De camps zijn in Amsterdam-Zuidoost en Almere, tijdens de schoolvakanties. Gedurende de camps maak ik gebruik van mijn achtergrond, mijn loopbaan als basketballer en mijn opleiding sociologie. Bij sport is niet alleen talent belangrijk, maar ook motivatie en mentaliteit. De grote fout die vaak wordt gemaakt is dat alle kinderen op dezelfde manier worden opgeleid. Ik vind de persoonlijke benadering belangrijk. Het ene kind moet je anders benaderen dan het andere kind."
Sam organiseert op zaterdag 26 mei tijdens het Loswalfestival van 12.00 uur tot 16.00 uur een basketbaltoernooi, 3X3 (drie tegen drie) voor jongens en meisjes vanaf 8 t/m 16 jaar. Het toernooi vindt plaats op het basketbalveldje vlak bij de loswal in Diemen-Zuid. De ploegen bestaan uit 4 spelers, van wie er steeds 3 in het veld mogen staan (1 wissel). Het 3X3-basketbal is enorm in opkomst. Sam geeft aan dat iedereen kan meedoen. Kinderen krijgen de kans om hun vaardigheden te tonen en nieuwkomers de mogelijkheid om kennis te maken met basketbal. "Het valt mij op dat er in Nederland steeds meer basketbaltalent is. Ik zou het mooi vinden als een aantal kinderen dat vrijdag meedoet bij Dynasty Sports/Blue Stars komt spelen." Opgeven voor het toernooi kan via basketball_camps@dynastysports.nl. Deelname is gratis.

Jeugd

Sam zou graag met zijn bedrijf meer voor de jeugd in Diemen willen doen. Hij denkt dan onder meer aan naschoolse activiteiten en kinderen/jongeren met gewichts- of sociale problemen.

'Ik wil hier nog lang blijven werken'

Carmen Pichel werkt al 40 jaar bij Albert Heijn in Diemen

Carmen Pichel is een van de 'gezichten' van Albert Heijn XL.

DIEMEN Een bijzonder jubileum: Carmen Pichel was vrijdag veertig jaar in dienst bij Albert Heijn in Diemen.

Het komt tegenwoordig nog maar zelden voor dat iemand veertig jaar voor dezelfde werkgever werkt. In het geval van Carmen is het nog bijzonderder. Carmen werkt niet alleen veertig jaar voor dezelfde baas, maar ook nog eens voor een bedrijf in dezelfde plaats: Diemen.

Carmen begon als jonge tiener bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. De supermarkt was toen nog op een andere plek in het winkelcentrum gevestigd dan de huidige Albert Heijn XL. Carmen werkte op verschillende afdelingen in Albert Heijn. Na verloop van tijd kreeg zij door het zware werk last van haar rug en kreeg een baan achter de kassa aangeboden.

Die functie bleek haar op het lijf geschreven. Klanten waarderen de manier waarop zij haar werk doet. Carmen staat bekend als een vriendelijke, leuke en snelle caissière. Zij is een van de 'gezichten' van Albert Heijn in Diemen.

Carmen Pichel: "Ik vind het geweldig om hier te werken. Het werk achter de kassa is heel leuk. Ik heb veel contact met mensen en van een aantal klanten ken ik ook de naam. Ik ben van plan om hier nog lang te blijven werken. Ik hoop mijn vijftigjarige jubileum te halen." Het jubileum van Carmen ging uiteraard niet ongemerkt voorbij. Haar collega's, onder wie haar goede vriendin Marja Firing, hadden de roltrap in het winkelcentrum en de kassaruimte waar Carmen werkt versierd. Vaste klanten van Albert Heijn waren via een e-mail op de hoogte gesteld van het jubileum. Een groot aantal klanten kwam vrijdag speciaal langs om haar te feliciteren. Een aantal van hen had bloemen en cadeaus meegenomen. Zaterdagavond kreeg Carmen van Albert Heijn een feest aangeboden.

Het Saan Museum is weer open op zondag 27 mei.

24 & 29 mei

Film: 'God's Own Country'

20.00 uur | Theater de Omval

Brits drama over schapenboer Johnny Saxby, wiens leven op zijn kop staat na de komst van een Roemeense migrant. Dinsdag 29 mei ook om 14.00 uur. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 25 mei

Markt op Landlust

13.00 uur | Boerderij Landlust

Zelfgemaakte producten en planten uit eigen kwekerij. De markt duurt van 13.00 tot 15.00 uur.

25 t/m 27 mei

Loswalfestival

17.00 uur | Loswal

Braderie, vrijmarkt en veel activiteiten op en rond de loswal van vrijdagavond 17.00 uur tot zondag 17.00 uur. Zondag is de Veiligheidsdag.

Zondag 27 mei

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. A. van der Stoel uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en communieviering met een cantor en samenzang. Voorganger is dhr. H. Peters.

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Entree voor niet-leden is 1 euro. Informatie: 020-6942002.

Open dag Saan Museum

13.00 uur | Saan Museum

Bekijk de 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan. Te zien zijn onder meer historische auto's, kranen en talloze foto's. De toegang is gratis.

Maandag 28 mei

Talenten bij muziek en dans

18.30 uur | Theater de Omval

Optreden van opleidingsorkest HDO, het gitaarensemble en het kinderkoor van de muziekschool Diemen, samen met een kinderdansgroep van Onpoint dancelab. De toegang is gratis. Jonge talenten laten zien en horen hoe leuk het is om mee te doen. Nog niet zo lang les en dan al optreden voor publiek. 18.30 tot 19.45 uur.

Dinsdag 29 mei

Zumba

11.15 uur | Het Noorderlicht

Elke dinsdagmorgen bewegen op gezellige en swingende muziek. Informatie: 06–24528317.

Naaiklusjesservice

10.00 uur | Het Noorderlicht

Bij eenvoudige naaiklusjes zoals het aanzetten van een knoop of iets verstellen helpt vrijwilliger Chernor.

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag kunnen ouderen van 11.00 tot 15.00 uur worden gehaald en gebracht om boodschappen te doen op het Diemerplein. Eén dag van tevoren aanmelden: 020-6603300.

Woensdag 30 mei

Enter Inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

U kunt uw laptop, iPad of tablet meenemen als hier problemen mee zijn. Informatie: 06-43734155.

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

De zaal is open v.a. 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50, voor bewoners € 1,50.

Zomerbridge

19.30 uur | De Schakel

Elke woensdagavond. Deelnemers worden zo veel mogelijk ingedeeld op kracht. Graag van tevoren aanmelden: sansatoutbridge.nl/zomerbridge/.

Donderdag 31 mei

Film: 'Lady Bird'

20.00 uur | Theater de Omval

Film die zowel de humor als het drama blootlegt in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 1 juni

Lezing India - Rajasthan

10.00 uur | De Schakel

Lezing over een prachtige streek met een explosie van kleuren en de Taj Mahal. Informatie: 06-24528317.

Wonen in grachtenpakhuis dat bol staat van de historie

Nu unieke loftappartementen in voormalige Weesper jenevermouterij

In het grachtenpakhuis 'Nieuwstad 100' in Weesp zijn unieke stadswoningen gemaakt. Met verkopend makelaar Koster Di Giacomo duiken we in de boeiende historie.

De geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat terug naar 1799. En mogelijk zelfs nog verder... Foto's: João Vis

WEESP Met zijn 340 rijks- en gemeentemonumenten ademt het stadscentrum van Weesp nog steeds een rijk verleden uit. Neem Nieuwstad 100: tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en ooit onderdeel van de grote Weesper jeneverdistilleerderij Het Anker.

Samen met molen Het Anker, twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt de heer Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden. Het is dus goed mogelijk dat het pand herontwikkeld is opgeleverd. En dat zet te denken...

West-Europese adel

Het zicht op de fraaie Van Houtenkerk is er nog steeds.
In de ruim bemeten lofts kun je wonen en werken combineren.

Enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw

Eind 17e eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West-Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede. De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772-1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hijzelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gehad. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker jenever weer gemaakt en verkocht!

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862), zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het roer gezet van Nieuwstad 100. Henry houdt echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C.F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. Rond 1906 zien de medewerkers van Van Houten aan de overkant van de Oude Gracht de Van Houtenkerk gebouwd worden. Zicht op het fraaie kerkje heb je vanuit Nieuwstad 100 nog altijd.

Over de appartementen

Nieuwstad 100 is in 1799 gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loftappartementen te realiseren. Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren, of als kangoeroewoning. De voorgevel is meer verfijnd van uitvoering dan de gevels van andere pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het van grote stedenbouwkundige en historische waarde is en typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object.

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11.00 tot 15.00 uur kunt u Nieuwstad 100 tijdens het Open Huis bewonderen.

Schaal voor SV Diemen VR1

Team speelt met 1-1 gelijk tegen SV Ouderkerk

SV Diemen VR1 speelt gelijk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste vrouwenteam van SV Diemen heeft in de 'feestwedstrijd' tegen SV Ouderkerk met 1-1 gelijkgespeeld. Beide treffers werden in de eerste helft gemaakt. SV Diemen VR1 werd op 14 april kampioen van de vierde klasse.

SV Diemen trad aan in prachtige kampioensshirts, hetgeen mede mogelijk was gemaakt door het snelle handelen van de zaak 100% Voetbal, die sinds dit jaar de nieuwe leverancier is van de kleding van SV Diemen.

Tijdens de warming-up was er muziek en was net als bij andere thuiswedstrijden van SV Diemen VR1 de pupil van de week aanwezig: Loewé Boid. Zij mocht de gehele warming-up meedoen en de aftrap verrichten.

Confetti

Bij opkomst met mascottes van SV Diemen MO9-1 en MO9-2 werd er nog confetti de lucht in geknald.

SV Ouderkerk kwam op voorsprong (0-1). Na het tegendoelpunt moest SV Diemen dus echt even aan de bak. De gelijkmaker kwam op naam van Jacky Scholman. 1-1 was ook de ruststand. Het spel was niet best in de tweede helft. SV Diemen leek de volle winst te pakken, maar slaagde er niet in de kansen te benutten. Na afloop werden de kampioensmedailles van de KNVB en de schaal uitgereikt.

Het was een prachtig seizoen voor de VR1 van SV Diemen. Veel van de speelsters komen tevens uit in de zaalcompetitie, waarin het team kampioen werd in de tweede klasse. In het bekertoernooi werd de kwartfinale bereikt. Zaterdag is de laatste wedstrijd van dit seizoen en volgend seizoen speelt het team in de derde klasse met ook dan succestrainer Nick Brandsma aan het roer.

SV Diemen blijft in derde klasse

DIEMEN SV Diemen heeft zondag de uitwedstrijd tegen koploper SDZ met 3-0 verloren. Alle treffers werden in de tweede helft gemaakt.

Ondanks de nederlaag in Amsterdam heeft de ploeg van trainer Gerrie Breugem zich gehandhaafd in de derde klasse C. Het staat vast dat de ploeg op de tiende plaats eindigt. SV Diemen heeft na 25 wedstrijden 26 punten. Nummer negen Alliance '22 heeft 33 punten en kan niet meer worden ingehaald.

VVH Velserbroek, United Davo en Wijk aan Zee hebben alle na 25 duels 21 punten. VVH Velserbroek heeft een veel beter doelsaldo dan haar twee directe concurrenten. Volgende week wordt duidelijk welke twee clubs zijn veroordeeld om nacompetitie te spelen. Spaarnwoude, dat 12 punten uit 25 duels heeft, was al gedegradeerd naar de vierde klasse.

SDZ is door de overwinning op SV Diemen officieus kampioen geworden. De ploeg uit Amsterdam heeft na 25 duels 57 punten. Roda '23 heeft 54 punten. Zondag staat het duel Roda '23-SDZ op het programma. Het doelsaldo van SDZ is veel beter dan dat van Roda '23 (89-29 tegen 86-41).

Laatste wedstrijd

SV Diemen sluit de competitie op zondag 27 mei af met een thuiswedstrijd tegen De Kennemers. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. Het betekent de laatste wedstrijd van trainer Gerrie Breugem. Hij vertrekt naar IVV. Marc Steur is met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer van SV Diemen.

Voetballiefhebbers genieten van toernooi

Het team van Noorderbreedte/De Nieuwe Kring. Foto: Stichting Welzijn Diemen

DIEMEN Op het Cruyff Court in park De Omloop zijn vorige week woensdag de kwartfinales van het Cruyff 6-tegen-6-toernooi gehouden.

Het toernooi voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen in samenwerking met de Cruyff Foundation.

Respect Award

De winnaar van het toernooi bij de meisjes was De Sint Nicolaasschool uit Volendam. De Respect Award bij de meisjes is gewonnen door De Meiskes uit Diemen (combinatieteam van Noorderbreedte en De Nieuwe Kring).

De winnaar bij de jongens was een gecombineerd team van De Nieuwe Kring en Noorderbreedte uit Diemen. De Respect Award bij de jongens is gewonnen door De Windroos uit Ronde Venen. De winnaars hebben zich voor de halve finale geplaatst, die in Hoorn wordt gespeeld.

De organisatie vindt het heel leuk dat er veel publiek op het voetbaltoernooi is afgekomen.

DKV Victoria speelt cruciaal duel

DIEMEN De korfballers van DKV Victoria spelen op zaterdag 26 mei een cruciaal duel. De korfballers uit Diemen gaan op bezoek bij DSO. De wedstrijd in Alkmaar begint om 15.30 uur.

DKV Victoria en DSO delen de tweede plaats in de derde klasse H van de veldcompetitie. Het doelsaldo van DKV Victoria (+34) is beter dan dat van DSO (+22). Met nog twee duels voor de boeg is lijstaanvoerder Sporting West, dat drie punten voorsprong heeft, favoriet voor de titel. De ploeg die als nummer twee eindigt speelt een promotieduel.