DiemerNieuws

20 augustus 2015

DiemerNieuws 20 augustus 2015


Woningbouw en horeca op punt van De Sniep

DIEMEN - Op de punt van De Sniep komen appartementen en een horecabedrijf. De punt van De Sniep is het eiland tussen de spoordijk en de plek op de Hartveldseweg ter hoogte van De Herberg. De ontwikkeling van de punt van De Sniep maakt deel uit van het project Plantage De Sniep.

"Wij gaan de punt van De Sniep binnenkort aanbesteden. Projectontwikkelaars kunnen hun plannen indienen. Wij denken in eerste instantie aan appartementen. Hoe hoog het gebouw of de gebouwen worden is nog niet duidelijk, evenmin of het koop- of huurappartementen gaan worden. Wij hebben er vertrouwen in dat er goede voorstellen komen. Mede door het aantrekken van de economie", aldus Lex Scholten, projectwethouder De Sniep.

Er wordt ook over de ontsluiting van het huidige eiland nagedacht. Scholten: "Ter hoogte van de Prins Bernhardlaan komt een weg naar de punt van De Sniep. Door de ontwikkeling van de oost-westas wordt het gebied aangepast. De kans is groot dat er op de Muiderstraatweg ter hoogte van de Prins Bernhardlaan een rotonde komt. Daarnaast komt een brug die vanaf de Muiderstraatweg naar het horecabedrijf op de punt van De Sniep zal lopen. Die brug wordt alleen bestemd voor voetgangers en fietsers."

Lees verder op pagina 2

Gestolen bus Oostenrijk nog steeds spoorloos

DIEMEN - De bus van Oostenrijk Touringcars BV die twee weken geleden bij een hotel in Parijs is ontvreemd is nog steeds niet terecht.

Manou Staal, lid van de directie van het Diemense bedrijf, sprak onlangs het vermoeden uit dat de diefstal van de Mercedes bus het werk is van een bende. Zij vertelde dat er in Europa bendes actief zijn die touringcars stelen. Die bendes hebben het vooral voorzien op bussen van het merk Mercedes. De bus van Oostenrijk Touringcars BV is na de diefstal in de Franse hoofdstad gesignaleerd in achtereenvolgens Duitsland en Oostenrijk. Manou Staal vreest dat de bus naar Oost-Europa is vervoerd.
In de nacht van vorige week woensdag op donderdag werd er opnieuw een bus van het Diemense bedrijf in de Franse hoofdstad gestolen. Die bus werd enige tijd later teruggevonden bij Orly. De Franse politie heeft de daders van die diefstal nog niet kunnen aanhouden.

Twaalf jaar geleden werd er ook een bus van het merk Mercedes van Oostenrijk Touringcars BV gestolen. Die bus is nooit teruggevonden.

Wie wordt de kinder-burgemeester

DIEMEN - Diemen krijgt er een kinderburgemeester bij. De gemeente is op zoek naar kinderen uit Diemen die deze taak voor een jaar op zich willen nemen. Solliciteren kan nog tot 31 augustus.

Kinderen uit groep 7 of 8 van een basisschool in Diemen die in de gemeente Diemen wonen mogen zich aanmelden. Zij moeten het leuk vinden om mensen te ontmoeten (zowel kinderen als volwassenen), graag een eigen mening geven en betrokken zijn bij activiteiten die binnen Diemen worden georganiseerd.

Toen de 'echte' burgemeester Erik Boog van het idee hoorde voor een kinderburgemeester in Diemen, was hij meteen enthousiast. Het eerste officiële optreden van de kinderburgemeester zal de officiële opening van de Gemeentedag zijn op 12 september, samen met burgemeester Boog.

Geïnteresseerden kunnen vóór 31 augustus een e-mail met een sollicitatiebrief sturen naar communicatie@diemen.nl. De gemeente heeft al twee sollicitatiebrieven ontvangen.

Lees verder op pagina 5.

Silvano demonstreert balbeheersing

Silvano Vos op De Toekomst. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Silvano Vos (10) uit Diemen leverde zaterdag voor de wedstrijd Ajax-Willem II in de Amsterdam Arena een unieke prestatie. Hij hield de bal maar liefst 3178 keer hoog.

De leerling van basisschool De Ark in Diemen-Zuid speelt in de E1 van Ajax. Hij kon zijn sessie niet afmaken, omdat de wedstrijd op het punt van beginnen stond. Mensen die zaterdag in het stadion zaten of voor de televisie naar de show van Silvano keken konden vaststellen dat de jonge talentvolle voetballer tweebenig is. Zijn favoriete voetballer van Ajax is Bazoer. Zijn favoriete voetballer ter wereld is Messi. Silvano heeft verstand van voetbal.

8

stellen hebben zich al bij de gemeente aangemeld voor
de trouwmarathon

Weerbericht

Eerst warm zomerweer, vrij zonnig, vanaf zondag kans op een bui
De week maakte een kletsnatte start. In totaal viel in onze omgeving 40-45 mm regen in enkele dagen. De oorzaak was een slepende frontale regenzone, ingeklemd tussen warme lucht ten noordoosten en koelere lucht ten zuidwesten van Nederland. Later deze week gaat een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter zwaaien. Het zomerweer keert dan volledig terug.

Vrijdag en het weekeinde
Na de zondvloedachtige regens ondergaat het weer een complete metamorfose. Vrijdag en zaterdag is het vrij zonnig bij een matige zuidoostenwind. Het is droog, maar vrijdag kan er heel lokaal een buitje ontstaan. Het is zomers warm. Vrijdag wordt het 25 graden, zaterdag met 27 graden nog iets warmer. Zondag wordt het minder stabiel. De zon schijnt maar in de loop van dag neemt de kans op een (onweers)bui toe. De zuidoostenwind trekt iets aan.

Trend na het weekeinde
Maandag passeert een koufront met kans op enkele buien. Bij een zuidwestenwind is het met 20 à 21 graden minder warm. In de loop van de week stijgt de luchtdruk boven het Europese continent. De stroming wordt dan zuid tot zuidoost. Het wordt dan opnieuw (tijdelijk) warmer.
Weetje
De periode van 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'Hondsdagen'. De zeer heldere ster Sirius komt dan gelijk op met de zon en is daardoor niet te zien. Sirius staat in sterrenbeeld de 'Grote Hond'. Het is de gemiddeld warmste periode van het jaar. Sinds 1975 kwamen 7 grote hittegolven van 10 dagen of meer voor, op één na (in 1976) allemaal tijdens de 'Hondsdagen'.

Gemengd Nieuws (2)

De toenemende industrie in Diemen rond 1900 zorgde ervoor dat de gemeente zich beter moest toeleggen op brandbestrijding. Pas in 1928 kreeg burgemeester De Wolff het voor elkaar om een redelijk uitgeruste brandweer aan te stellen. Daarvoor was het behelpen. Zo was het voor een familie aan de Ouderkerkerlaan mosterd na de maaltijd. Op 7 november 1922 ontstond er door onbekende oorzaak brand in hun huis. Een journalist meldde: "Omstreeks half vier werden de bewoners wakker door een vreemd geluid, toen de heer K. naar beneden ging, sloegen hem de vlammen reeds uit de achterkamer tegemoet. In allerhaast konden de bewoners zich nog redden. De brandweer was spoedig ter plaatse, maar kon niet beletten, dat het perceel geheel uitbrandde. Van het belendende huis brandde de zolderverdieping uit, maar hier kon de inboedel nog in veiligheid worden gebracht."

Leuker nieuws bracht De Banier van 18 juni 1930: "Woensdagmorgen halftien zal een der kippen van het Hoenderpark "Nieuw Leven" van den heer M. van Tilburg te Diemen het honderdsten ei gedurende 100 achtereenvolgende dagen leggen. Dit is een unicum op het gebied van pluimveeteelt. Het Hoenderpark aan de Ouderkerkerlaan 143 is voor belangstellenden dagelijks vrij te bezichtigen."

Wie wil er voor ons naar het theater?

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij de eerste voorstelling van het nieuwe theaterseizoen op 1 september, een sneak preview van vijf artiesten die dit seizoen in De Omval optreden.

Hoe?
Mail naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor 28 augustus een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten sneak preview'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

De Sniep

Vervolg van voorpagina

De wethouder geeft aan dat het idee is om op de punt van De Sniep een plek te reserveren voor een horecabedrijf. "De details moeten nog worden ingevuld, maar mijn voorkeur gaat uit naar een brasserie."

Natuurliefhebbers zullen betreuren dat de punt van De Sniep een andere bestemming krijgt dan de huidige. Momenteel is de punt het domein van zwanen die er met veel plezier lijken te wonen.

Op de plannen zal uiteraard een inspraakprocedure van toepassing zijn.

De scholen zijn weer begonnen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderen van de basisscholen in Diemen gingen maandag weer naar school. Zij hadden er maar liefst zes weken vakantie opzitten. Veel kinderen werden door hun ouders naar school gebracht. Zo ook de kinderen van brede school De Octopus. Veel kinderen hadden er zin in om weer naar school te gaan en hun klasgenootjes alles over de vakantie te vertellen. Sommige kinderen waren een beetje zenuwachtig omdat zij in een nieuwe klas kwamen.

Nieuwe buitenschoolse opvang gestart in basisschool de Ark

Elke maand een ander thema

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - KMN Kind & Co heeft per maandag 17 augustus een nieuwe buitenschoolse opvang in basisschool de Ark in Diemen-Zuid geopend: BSO Ark in Zuid.

De nieuwe buitenschoolse opvang is op schooldagen en in vakanties van maandag tot en met vrijdag geopend. In augustus mogen de nieuwe kinderen hun beste vriendje of vriendinnetje meenemen. De eerste 20 inschrijvingen krijgen een 10-rittenkaart voor het trampolinecentrum VROG in Amsterdam cadeau.

Hartelijk
Pam Comfurius, clustermanager van KMN Kind & Co: "Het is voor het eerst dat er buitenschoolse opvang in basisschool de Ark is. We zijn heel hartelijk ontvangen en hopen in de komende jaren deze prettige samenwerking verder uit te bouwen met alle partners in de school. BSO Ark in Zuid richt zich voorlopig alleen op leerlingen van de Ark van 4 tot 13 jaar."

Zij geeft aan dat BSO Ark in Zuid de vijfde buitenschoolse opvang van KMN Kind & Co in Diemen en Duivendrecht is. De andere zijn gevestigd in de brede scholen de Kersenboom, de Octopus, Noorderbreedte en de Grote Beer (Duivendrecht).

Locaties
"KMN Kind & Co kiest bewust voor locaties in brede scholen en daarmee voor de verbinding met het onderwijs. Samen zorgen we voor dezelfde kinderen en dragen zo bij aan hun ontwikkeling. BSO Ark in Zuid gaat de ruimte in de schakelklas medegebruiken en gaat verder op avontuur in de keuken, de aula en de gymzaal van de school. Natuurlijk wordt er ook zo veel mogelijk buiten gespeeld.

De BSO werkt iedere maand met een thema en zal zo spelenderwijs de talenten van de kinderen gaan ontdekken. We beginnen met fotografie", aldus Pam Comfurius.

Steven van Loggem

42
Voorzitter van TIW-Survivors
Diemenaar sinds negen jaar

Foto: Oscar Borghardt

Honkbal of softbal?
"Toch wel honkbal. De afstanden in het veld zijn groter dan bij softbal, de knuppel is groter en ik vind de bal fijner om mee te spelen. Maar het softbal bij de heren gaat in hogere klassen inmiddels net zo snel als het honkbal. Honkbal trekt mij aan omdat het een tactische en strategische sport is. Sommige mensen denken dat de spelers veel stilstaan. Maar kenners kennen de aantrekkingskracht van het honkbal."

Favoriete club in het buitenland?
"De New York Yankees. Ik ben een keer bij een wedstrijd van de Yankees in New York geweest. Dat was nog in het oude stadion. Mijn eerste honkbalwedstrijd die ik in Amerika bijwoonde was er een van de California Angels. Ik was met een zakelijke relatie bij een wedstrijd en ving toen een foutgeslagen bal. In Amerika altijd een bijzonder moment. Toen ik met die man mee naar huis ging vertelde zijn opa dat hij al vele jaren naar het honkbal ging, maar nog nooit een bal had gevangen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik kijk graag naar sportwedstrijden zoals voetbal en leg graag een kaartje. Maar uiteraard is TIW-Survivors ook een hobby van mij."

Wat is jouw favoriete winkel?
"Basic Line en Micha's Kidsfashion in winkelcentrum Diemerplein. Bij Basic Line koop ik zelf kleding en ga ik geregeld naar de kapper en bij Micha's kom ik voor mijn dochter."

Waar ga je uit?
"Wij gaan wel eens een hapje eten bij Judo of Roediez. Daarnaast gaan wij een enkele keer naar het theater in Amsterdam."

Mooiste plek in Diemen?
"Ik woon op de Martin Luther Kinglaan en ik vind de omgeving mooi opgeknapt, onder meer de speeltuin voor de flat."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik vind de verkeerssituatie niet overal veilig en duidelijk. Dan denk ik aan de rotonde op de Martin Luther Kinglaan. Verder moet Diemen iets aan het imago doen."

Man koopt iPhone met vals geld

DIEMEN - Een inwoner van Diemen is vrijdagavond opgelicht door iemand die hem met vals geld heeft betaald.

De man had via internet zijn iPhone te koop aangeboden. De koper kwam bij hem langs in zijn woning in het centrum van Diemen en betaalde met zes briefjes van honderd euro. Hoewel de Diemenaar argwaan had zei hij er niets van. De koper nam de iPhone mee en vertrok.

Check
Kort daarna liet de man de zes briefjes van honderd euro checken. Het bleek inderdaad om valse biljetten te gaan. Het slachtoffer is naar het politiebureau gegaan. De politie heeft de biljetten in beslag genomen. Het onderzoek is nog in volle gang.

De politie adviseert inwoners van Diemen alert te zijn.

Politie houdt inbrekers aan

DIEMEN - De politie heeft vorige week donderdagochtend twee mannen aangehouden nadat zij hadden ingebroken in een bedrijfspand aan de Eekholt in Diemen-Zuid.

Het lege bedrijfspand wordt bewoond door een antikraakwacht. Hij hoorde donderdagochtend geluiden bij de deur van het pand en alarmeerde de politie. Agenten stelden vast dat het slot van het pand geforceerd was en startten een zoektocht.

Aanhoudingen
Korte tijd later slaagde de politie erin om in de omgeving twee mannen aan te houden. Het ging om mannen van respectievelijk 25 en 22 jaar oud. Beide mannen hebben geen vaste woon- of verblijfsplaats.

Politie treft gewonde man aan op grasveld

DIEMEN - De politie kreeg zondagochtend rond 08.30 uur een melding binnen dat er een man in een grasveld aan de Hofstedeweg in Diemen-Noord lag.

Toen agenten ter plaatse arriveerden troffen zij inderdaad een man aan die met ontbloot bovenlijf in het gras lag. De man was onder invloed van alcohol en had een snijwond aan zijn hand. De man is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam.

De politie onderzoekt de zaak.

Kinderburgemeester van Diemen

Vervolg van voorpagina

In de sollicitatiebrief moet de kandidaat zichzelf voorstellen: de gemeente wil graag weten wat zijn of haar hobby's zijn en op welke school en in welke groep hij of zij zit. En natuurlijk vertellen waarom hij of zij kinderburgemeester van Diemen wil worden.
Taken
De kinderburgemeester blijft een jaar in functie en gaat onder andere een woensdagmiddag meelopen met burgemeester Boog, een werkbezoek afleggen met de burgemeester, een 60-jarig huwelijk bijvoorbeeld, en is aanwezig bij de ontvangst van Sinterklaas en bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Sollicitatiegesprek
Er zullen drie kinderen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek met de burgemeester. Dat is op woensdag 9 september. Zij krijgen in ieder geval de vraag: wat zou je doen als je burgemeester bent.

Kellebelle Kids in winkelcentrum Diemerplein

Eigenaresse gelooft in concept van zaak

Kellebelle Kids feestelijk geopend. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De winkel Kellebelle Kids in winkelcentrum Diemerplein is enkele weken geleden opengegaan. Kelly is eigenaresse van de zaak die is gevestigd in de gang van het winkelcentrum waarin ook de Hema is.

Kellebelle Kids is woensdagmiddag officieel geopend. Klanten en relaties bezochten de receptie in de winkel.
Kelly is ervan overtuigd dat haar zaak iets toevoegt aan het winkelaanbod in Diemen en gelooft in het concept van haar zaak.

Kelly heeft veel ervaring in de mode en met name de kindermode. Zij werkte in het verleden in de zaak Kellebelle die toen nog aan de buitenkant van het winkelcentrum was gevestigd en in die tijd ook kinderkleding verkocht. Kellebelle is tegenwoordig gevestigd in winkelcentrum Diemerplein.

Mooie kinderkleding in het hogere segment

0-16 jaar
Kelly: " Kellebelle Kids is een zaak met kinderkleding in het hogere segment. Wij richten ons op kinderen van 0 tot 16 jaar. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mooie en kwalitatief goede kinderkleding. Ik vind het ook leuk als mijn zoon van tien jaar en mijn dochter van drie jaar mooie kleding dragen. Dat geldt voor veel ouders, is mijn ervaring."

Ruim en licht
De zaak Kellebelle Kids is mooi ingericht. De zaak is ruim en licht van opzet. Klanten hebben alle ruimte om rustig rond te lopen en de collectie te bekijken. Kelly en haar collega's geven graag deskundig advies. De kleding kan gepast worden in de twee pashokjes die achter in de zaak zijn. Kellebelle Kids verkoopt op dit moment de wintercollectie.

Merken
Kelly geeft aan welke kledingmerken klanten in de zaak kunnen aantreffen: Armani, Boss, Burberry, Microbe/Missgrand, Philipp Plein, Nikkie, Sylvian Heach en Stone Island. Het aanbod is ruim en divers: broeken, truien, sweaters, polo's, overhemden, T-shirts, broeken, vesten, jassen, boxpakjes, joggingpakken, schoenen, shawls, mutsen en handschoenen. Kellebelle Kids verkoopt ook diverse accessoires, zoals spenen en flesjes voor baby's.

Wij vragen Kelly wat de trends zijn voor kinderen voor de komende winter. "Voor jongens zijn dat spijkerbroeken met nette verfspatten en nette scheuren en voor de meisjes rokjes en petticoats."

Overtuigd
Kelly woont al lange tijd in Diemen en is ervan overtuigd dat er hier een doelgroep is voor haar nieuwe winkel. Kellebelle Kids heeft de afgelopen weken al een behoorlijk aantal klanten mogen ontvangen.

"Er zijn al veel mensen binnengelopen en een aantal mensen heeft ook kinderkleding gekocht. De reacties van de klanten zijn positief. De mensen die hier binnen zijn geweest vinden de zaak een mooie aanvulling voor het winkelcentrum en vinden het prettig dat zij nu ook in Diemen kinderkleding in het hogere segment kunnen kopen. In het verleden moesten zij daarvoor het dorp uit."

Kellebelle Kids is zes dagen per week geopend: op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Kellebelle Kids is ook geopend tijdens de maandelijkse koopzondag die op elke eerste zondag van de maand plaatsvindt.

donderdag 20 augustus

Lachworkshop

Vandaag en 3 september geeft Marie-Cecile Vierstra een lachworkshop. Lachen is gezond, doen alsof je lacht ook en dit kun je trainen. 20.00-21.00 uur, € 5,- per les, Yoga Studio Diemen. Informatie: www.yogadiemen.nl of 06-10629742.

zondag 23 augustus

Opera Ei!

Voor het gehele gezin en gratis toegankelijk, de vrolijke opera 'Ei!', in Fort Diemerdam. Het kakelverse stel Papageno en Papagena uit de beroemde opera 'Die Zauberflöte' van Mozart rent rond als een kip zonder kop. Voor kinderen vanaf 3 jaar. Aanvang 12.00 uur en 14.00 uur.

maandag 24 augustus

Spelinloop

Iedere maandag van 10.00 tot 11.30 uur een gratis spelinloop in De Brede HOED voor ouders en kinderen. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen.

Volksdansen

Anbo Diemen organiseert Volksdansen in De Schakel. Iedere maandag van 13.30 tot 15.30 uur.

dinsdag 25 augustus

ZomerYOGA

ZomerYOGA bij het Huis van de Buurt in Berkenstede, 11.00-12.30 uur. Informatie: 06-46731338.

Klaverjassen

Anbo Diemen organiseert klaverjassen in De Schakel. Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur.

woensdag 26 augustus

Creatieve inloop

Anbo Diemen organiseert een creatieve inloop in De Schakel. Iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Koersbal

Anbo Diemen organiseert koersbal in De Schakel. Iedere woensdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Bingo

Gezellige bingomiddag in zorgcentrum de Diem. Aanvang 14.30 uur, de zaal is vanaf 14.00 uur open. Deelname € 2,- p.p., voor bewoners is dat € 1,-.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapscursus in Yoga Studio Diemen. Iedere woensdag van 18.30 tot 19.45 uur. Informatie: www.yogadiemen.nl.

vrijdag 28 augustus

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

zondag 30 augustus

Speuren in de sloot

Ga mee op zoek naar vijverloper, waterschorpioen en schaatsenrijder in natuurpark Spoorzicht. Voor kinderen met een (groot)ouder. Aanmelden bij natuurindiemen@gmail.com. € 2,- p.p., 14.00 - 15.30 uur.

dinsdag 1 september

Sneak Preview

Theater De Omval opent het nieuwe theaterseizoen met een Sneak Preview van artiesten die later in het seizoen komen optreden in Diemen. Flip Noorman, Kirsten van Teijn, Marc de Hond, Rene van Meurs en Yentl en De Boer laten een deel van hun voorstelling zien. De presentatie is in handen van Marinus van Dijk. 20.30 uur, € 5,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 2 september

Spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in De Brede HOED van 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Cabaret in De Omval

Yvonne van den Eerenbeemt gaat samen met de theaterbezoekers in de piepzak zitten om vervolgens als de wiedeweerga op zoek te gaan naar de nooduitgangen. Want als de sirene loeit, is er eigenlijk geen tijd meer voor getreuzel. Let op: bij deze voorstelling zit een ontruimingsoefening. 20.30 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 3 september

Beweeggroep 70+

De beweeggroep gezond bewegen voor 70+. Iedere donderdag om 10.30 uur o.l.v. de oefentherapeut. Praktijk voor oefentherapie, Burgemeester Bickerstraat 17. Kosten € 6,- per les, deelname per maand. Informatie en aanmelden: 020-6001316.

Film in De Omval

In 'Mr. Holmes' speelt Ian McKellen een gepensioneerde Sherlock Holmes die terugkijkt op zijn bewogen leven en een onopgeloste zaak opnieuw onderzoekt. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 4 september

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt iedere eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Open van 18.30 tot 20.00 uur. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen en is er iets te drinken. Deelname is gratis.

zaterdag 5 september

Oud papier

Vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Rock Out!

Rock Out! is van 20.00 tot 00.30 uur in Theater De Omval. Toegang is gratis en het thema is deze keer 90's en 00's.

tot 6 oktober

Expositie

Winny Ros exposeert tot 6 oktober in het gemeentehuis. De expositie toont haar schilderijen en collages. Te zien op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

tot 31 oktober

Expositie

Olieverfschilderijen van Henny Gertenaar, lid van Kunstzin Diemen, t/m eind oktober 2015 vrij te bezichtigen in verzorgingshuis De Diem. Heldere, vrolijke kleuren voeren de boventoon in haar kunstwerken. Dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 20.00 uur.

6 / 16

De Octopus viert 25-jarig bestaan

School ontstond na fusie tussen twee scholen

DIEMEN - De openbare brede school De Octopus aan het Schoolpad in het centrum van Diemen bestaat 25 jaar. Dit werd maandagochtend aan het begin van de eerste dag van het nieuwe schooljaar gevierd met een korte bijeenkomst voor de kinderen en de leraren. Zij dansten onder leiding van gymlerares Mirella Braat.

Les programmeren bij Randstad.

In augustus 1990 fuseerden de Henri Dunantschool en de Burgemeester H. Dallingaschool. De nieuwe naam werd De Octopus. De leerlingen kregen les in het huidige schoolgebouw dat op de plaats was gebouwd waar voorheen de Burgemeester H. Dallingaschool stond. De Henri Dunantschool stond op de plek waar tegenwoordig de brede school De Nieuwe Kring staat. Het gebouw van De Octopus werd zes jaar geleden uitgebreid en gerenoveerd. De ongeveer 300 leerlingen volgen lessen in een gebouw dat voldoet aan de moderne eisen. Buiten de school zijn diverse plekken waar kinderen kunnen spelen.

In het gebouw zijn tevens de buitenschoolse opvang van De Octopus, de voorschoolse opvang voor schoolgaande kinderen, de peuterspeelzaal De Dolfijn voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar, kinderdagverblijf De Zeesterren voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de naschoolse activiteiten, zoals de Kinderkringen en de cursussen van Stichting Welzijn Diemen, gevestigd.

Gaby Etman is sinds augustus 2011 directeur van OBS De Octopus. Zij is tevreden over de ontwikkeling die de school de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt. "Toen ik hier pas werkte hoorde ik van ouders dat er een frisse wind door de school was gaan waaien. Die is inmiddels gaan liggen, maar de reacties van de ouders zijn nog steeds positief. Dat geldt ook voor de resultaten van de leerlingen. De leerkrachten van De Octopus blijven zich ontwikkelen en hebben cursussen gevolgd om nieuwe lesmethoden en lesmodellen te leren."

Les over vuurwerk. Foto: Trudy Kroese
Leerlingen vermaken zich tijdens Koningsspelen. Foto: Trudy Kroese
Dansen tijdens 25-jarig bestaan. Foto: Trudy Kroese

'Een aantal ouders moest aanvankelijk wennen aan het continurooster'

Gaby vindt het belangrijk om ouders nauw bij de school te betrekken. Ouders krijgen regelmatig de gelegenheid om via enquêtes en tijdens bijeenkomsten of persoonlijke gesprekken hun mening te geven. De leerlingen worden serieus genomen. Er is sinds enkele jaren een kinderraad. De leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 kiezen aan het begin van het schooljaar een klassenvertegenwoordiger die deel uitmaakt van de kinderraad. Dat proces is onderdeel van het vak burgerplicht en is leerzaam voor de leerlingen.

Gaby: "De kinderraad bestaat uit de vijf klassenvertegenwoordigers van de vijf groepen van de bovenbouw. De leerlingenraad overlegt maandelijks met mij. Het gaat er tijdens de vergaderingen heel serieus aan toe en er worden ook verslagen van de vergaderingen gemaakt. Een van de wensen van de kinderen die is ingewilligd is dat wij tosti-ijzers hebben aangeschaft zodat de kinderen tijdens de middagpauze tosti's kunnen maken."

De kinderraad overlegt maandelijks met directeur Gaby Etman

De leiding en het team van De Octopus streven ernaar dat de leerlingen les krijgen in een veilige en prettige omgeving. De Octopus doet mee aan KiVa, een programma dat erop is gericht om pesten tegen te gaan. "Wij benadrukken dat de norm is om niet te pesten. Pesten is iets wat je niet doet. Uit metingen en ervaringen vanuit het team maak ik op dat het programma aanslaat. Wij besteden ook aandacht aan pesten via de sociale media. Hoewel deze vorm van pesten meestal in de privétijd van de kinderen plaatsvindt, ontkom je daar soms niet aan."

De Octopus ruimt regelmatig ruimte in het lesrooster in voor projecten binnen en buiten de school. Voorbeelden hiervan zijn het bezoek aan het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad in Diemen. Hier kregen leerlingen les in programmeren. Ook kregen leerlingen op school les van Koos de Vuilnisman. Hij leerde de scholieren over maatregelen die genomen kunnen worden om het afval te verminderen en de aarde dus schoner te maken. In december vertelde een medewerker van bureau Halt hoe er op verantwoorde wijze kan worden omgegaan met vuurwerk.

De Octopus hanteert sinds het begin van het vorige schooljaar een continurooster. De leerlingen hebben vijf dagen per week van 08.30 tot 14.00 uur school en eten tussen de middag met elkaar. De klassieke woensdagmiddag behoort tot de verleden tijd. Na afloop van de lessen kunnen kinderen meedoen aan naschoolse activiteiten of aan buitenschoolse activiteiten, zoals die door Stichting Welzijn Diemen worden georganiseerd. Een voorbeeld van die laatste activiteiten is een clinic bij een sportclub in Diemen. "Een aantal ouders moest aanvankelijk wennen aan het continurooster. Maar na een half jaar bleek ruim 80 procent van de ouders er positief over."

Schakers tevreden in Schakel

Jeugdcompetitie gaat van start

Geconcentreerd tijdens schaakpartij. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het nieuwe schaakseizoen van de jeugd van Schaakvereniging Oosten-Toren gaat weer van start. De jeugdige schakers beginnen vanavond (donderdag 20 augustus) om 18.45 uur met hun partijen in het clublokaal in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A. De schaakvereniging is sinds juni van dit jaar in Diemen gevestigd.

Ook kinderen vanaf vijf jaar die nog geen lid zijn van de vereniging zijn van harte welkom. Zij kunnen vanavond of op een andere donderdagavond langskomen in het clublokaal in De Schakel. Jongens of meisjes die geen lid zijn kunnen een maand gratis meespelen en meedoen aan alle activiteiten van de vereniging. Na die maand kunnen zijn beslissen of zij wel of niet lid willen worden van Schaakvereniging Oosten-Toren.

Alle jeugdleden van de vereniging doen wekelijks mee aan de interne competitie. Daarnaast krijgen jeugdleden schaakles en probeert de vereniging hen klaar te stomen voor een officieel schaakdiploma. De examens voor dit diploma worden aan het eind van het seizoen afgenomen door een diplomaconsul van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB).

Verder heeft Schaakvereniging Oosten-Toren ook weer jeugdteams ingeschreven voor de externe competitie. Dit is de competitie tegen andere schaakverenigingen uit de regio Amsterdam. Ook het spelen van (eigen) toernooien staat het komend seizoen weer regelmatig op het programma. Als jeugdleden 15, 16 jaar zijn laat de vereniging hen doorstromen naar de seniorenafdeling. Deze jeugdleden spelen dan bij de senioren met een aangepast speeltempo, zodat de partijen altijd om 22.00 uur klaar zijn.

De seniorenafdeling van Schaakvereniging Oosten-Toren houdt nooit een zomerstop. De senioren werken tijdens de zomermaanden de zomercompetitie af; die wordt vanavond afgesloten. De inzet van deze zomercompetitie is de Zomerkoning. Aan de zomercompetitie doen zowel leden als niet-leden van de vereniging mee.

Simultaan
Donderdagavond 27 augustus wordt er door de clubkampioen van het afgelopen seizoen van Schaakvereniging Oosten-Toren, Wim Moene, een simultaan gespeeld. Donderdag 3 september wordt er niet geschaakt. De vereniging houdt die avond in De Schakel de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Donderdag 10 september gaat de wintercompetitie voor senioren van start. Die competitie duurt tot en met mei. Nieuwe leden zijn van harte welkom om deel te nemen aan de wintercompetitie. Schaakvereniging Oosten-Toren is opgericht in september 1969 en beschikte tot en met mei van dit jaar over een clublokaal in de James Wattstraat in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Op 4 juni nam de schaakvereniging haar intrek in De Schakel. De vereniging beschikt hier over diverse ruimtes op de bovenste verdieping van het gebouw. Het bestuur en de leden van de schaakvereniging zijn blij met de nieuwe accommodatie. Een aanzienlijk deel van de leden woont in Diemen of in de nabije omgeving. Daarnaast zijn zij erover te spreken dat er in de omgeving voldoende parkeergelegenheid is.

Teams TIW-Survivors hebben volop vertrouwen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Honkbal- en softbalvereniging TIW-Sirvivors heeft sinds kort de beschikking over nieuwe lichtmasten. De gemeente heeft deze lichtmasten geplaatst op de accommodatie van de vereniging op sportpark De Diemen.

Voorzitter Steven van Loggem: "Doordat de nieuwe lichtmasten zijn geplaatst zijn wij in staat om in het voor- en naseizoen langer door te spelen en kunnen we doordeweeks het veld langer gebruiken voor trainingen. De oude lichtmasten voldeden niet meer aan de eisen en daardoor was het gevaarlijk geworden om in het donker te trainen en te spelen. We zijn de gemeente erg dankbaar."

TIW-Survivors is aan de tweede helft van het seizoen begonnen. Alle teams van de vereniging staan er op sportief gebied goed voor. De meeste teams staan op de eerste of tweede plaats van hun poule, de overige teams staan minimaal in de top 3. De pupillen werden in de eerste helft van het seizoen kampioen van de derde klasse. De competitie van de pupillen bestaat uit twee helften. De pupillen komen inmiddels uit in de tweede klasse.

Het eerste honkbalteam van TIW-Survivors speelt op zondag 30 augustus een belangrijke wedstrijd tegen OVVO uit Amsterdam. Als de ploeg uit Diemen die wedstrijd wint is de titel bijna zeker. Indien de titel in de wacht wordt gesleept wordt het team na afloop van de laatste thuiswedstrijd op 13 september gehuldigd. TIW-Survivors houdt op zondag 30 augustus een groot slowpitchtoernooi op sportpark De Diemen. De vereniging organiseert op 19 september een familiesoftbaldag met barbecue en bingo. De bingo wordt samen met Vivos georganiseerd. Vivos is de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Vivos onderhoudt een stedenband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua.

ATVD houdt Family and Friends Day

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD houdt zaterdag 22 augustus voor het eerst in haar bestaan een Family and Friends Day. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Het tennispark van ATVD aan de Willem de Zwijgerlaan 4 staat zaterdag in het teken van allerlei gezellige activiteiten voor jong en oud. Uiteraard zoveel mogelijk gebaseerd op tennis.

Leden en niet-leden zijn zaterdag welkom om samen met vrienden en familie op een leuke en gezellige manier kennis te maken met ATVD en de tennissport. Voor de allerkleinsten worden allerlei spelletjes georganiseerd en ook de volwassenen hoeven zich niet te vervelen.

Gedurende de middag kunnen zij meedoen aan diverse tennisclinics en kunnen ze kijken naar een tennisdemonstratie. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een klein toernooi.

Het tennispark is vanaf 14.30 uur open. Het programma begint om 15.00 uur. Het paviljoen van de club is de hele dag geopend. Bij slecht weer zal het programma worden aangepast.

ATVD wil van de Family and Friends Day een jaarlijks evenement maken en hoopt dan ook op een mooie opkomst.

Trainingskamp in Weert. Foto: SV Diemen

DIEMEN - SV Diemen speelt donderdagavond 20 augustus het eerste bekerduel. De ploeg van trainer Martin van Egmond speelt een uitwedstrijd tegen het eerste zaterdagteam van AMVJ, een ploeg die in de 2e klasse uitkomt. De wedstrijd op het Sportpark 't Loopveld in Amstelveen begint om 19.00 uur.

SV Diemen speelt daarna nog twee bekerduels. Op woensdagavond 26 augustus speelt de club thuis tegen het eerste zaterdagteam van ZSGO/WMS, dat in de derde klasse uitkomt. Op zondag 30 augustus gaat SV Diemen op bezoek bij favoriet FC Abcoude. Die ploeg speelt in de tweede klasse op zondag.

De selectie van SV Diemen was van vrijdag tot en met zondag op trainingskamp in Weert in Limburg. Er werd getraind en aan teambuilding gedaan.

SV Diemen komt in het seizoen 2015-2016 uit in de derde klasse. SV Diemen start de competitie op zondag 6 september met een uitwedstrijd tegen Hercules Zaandam.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.