DiemerNieuws

3 september 2015

DiemerNieuws 3 september 2015


Winkeliers Diemerplein blij met komst Action

DIEMEN - Action vestigt zich in winkelcentrum Diemerplein. De nieuwe winkel zal naar verwachting eind oktober de deuren openen.

Action komt in het pand van C&A dat medio september uit het winkelcentrum vertrekt. Hierover is overeenstemming bereikt met Action. De vestiging, ruim 1.000 m2 groot, zal het totale assortiment van Action bevatten.

Winkelcentrum Diemerplein is de afgelopen jaren geheel vernieuwd en uitgebreid. Het aantal winkels is met bijna de helft vergroot tot ruim 60 winkels met een aantrekkelijke mix van landelijke formules en zelfstandige ondernemers. Onder het winkelcentrum is een eigen parkeergarage met ruim 400 plaatsen gebouwd. Dit is een van de redenen waarom Action ervoor gekozen heeft zich te vestigen in winkelcentrum Diemerplein.

Verheugd
Zowel eigenaar Delta Lloyd Vastgoed als manager WPM Retail, die de overeenkomst namens Delta Lloyd sloot, is verheugd over de komst van Action naar het Diemerplein. Rene Backx van WPM Retail: "Met de komst van Action wordt er een duidelijke stap gemaakt in de verhoging van de aantrekkingskracht van winkelcentrum Diemerplein. Action ziet duidelijk toekomst voor hun vestiging in Diemen en mag zich in het huidige winkellandschap een echte publiekstrekker noemen. Van deze aantrekkingskracht kunnen de overige winkels van het Diemerplein mee profiteren. Een win-win situatie".

Meer nieuwe winkels
Ook de winkeliersvereniging is enthousiast over de nieuwe winkel. Hans Püttmann, voorzitter van de winkeliersvereniging: "Er komen steeds meer leuke winkels in winkelcentrum Diemerplein. De afgelopen tijd zijn er al twee nieuwe winkels geopend van zelfstandige ondernemers, Kellebelle Kids en herenmode D-Men Fashion. Eind augustus opende de winkel Ja Leuk! man haar deuren voor het publiek. En nu een grote landelijke trekker als Action. Winkelcentrum Diemerplein wordt steeds aantrekkelijker."

Koopman-schap waarnemend burgemeester Velsen

DIEMEN - Voormalig burgemeester Amy Koopmanschap wordt waarnemend burgemeester in Velsen.

Ze begint op 9 september. Koopmanschap vervangt tijdelijk burgemeester Weerwind, die Velsen verruilt voor Almere. Ze neemt zijn taken over totdat er een nieuwe burgemeester is gevonden. De benoemingsprocedure duurt minstens zes maanden. Het is overigens de tweede keer dat een burgemeester uit Diemen naar Velsen gaat. In 1990 werd Anneke van Dok-van Weele burgemeester in Velsen nadat zij die functie bijna zes jaar in Diemen bekleed had.

Kinderboerderij viert 10-jarig bestaan

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderboerderij aan de Prins Bernhardlaan vierde zondag het 10-jarig bestaan. Er was veel belangstelling voor het lustrum. Er waren activiteiten voor jong en oud.

Burgemeester Erik Boog bracht een bezoek aan de kinderboerderij en feliciteerde de bestuursleden en de vrijwilligers. De burgemeester overhandigde hen ook een cadeau: een kruiwagen en twee scheppen die gebruikt kunnen worden bij de verzorging van de dieren en het onderhoud van de kinderboerderij.

38.358

kilo textiel hebben de Diemenaren gedoneerd in de eerste helft van 2015

Weerbericht

Uitgesproken koel en wisselvallig
Met het intreden van de meteorologische herfst zijn de bordjes verhangen. De meteozomer is letterlijk weggespoeld met pittige onweersbuien en met september op de kalender heerst koelte. Tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en een lagedrukgebied boven de Noordzee voert een stevige noordwestelijke stroming onstabiele polaire lucht aan.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag en zaterdag overheerst de bewolking veelal en er vallen enkele buien. Het wordt vrijdag 16 à 17 graden. Er waait een matige tot soms vrij krachtige noordwestenwind. In het weekeinde verscherpt de septemberkoelte nog wat. Het wordt niet warmer dan 15 graden. Dat is een 'normale' temperatuur voor eind oktober. Zondag nemen de buien in aantal af. De zon krijgt wat meer ruimte maar met een stevige noordwestenbries blijft het erg fris aanvoelen.

Trend na het weekeinde
Het Atlantische hogedrukgebied speelt zich wat meer in de kijker. Het breidt zich later in de week uit naar Scandinavië. Eerst valt er soms nog een bui. Na dinsdag is het meest droog en de zon krijgt meer ruimte. De temperatuur komt geleidelijk op het niveau van 19 à 20 graden.

Weetje
Augustus verliep net als vorig jaar zeer nat. In onze regio viel circa 140 mm regen tegen 70 mm normaal. Zowel vorig jaar als dit jaar scheen de augustuszon ongeveer 210 uur. Normaal is 190 uur. Het verschil zat in de temperatuur. Augustus 2014 was koel met 3 zomerse dagen van 25+ graden (normaal = 7). Augustus 2015 was daarentegen warm met 14 zomerse dagen.

Diemense klokkenroof

In de toren van de hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan hing een bijzondere luidklok. De klok werd in 1753 in Amsterdam gegoten door Ciprianus Cranz Jansz.

Oorspronkelijk hing deze klok in de rooms-katholieke Mariakerk te Ouddiemen. Toen deze kerk verzakte en moest worden afgebroken, werd de 346 kg wegende luidklok opgeborgen. Toen het Diemense bestuurlijke en kerkelijke centrum werd verplaatst naar Diemerbrug werd de klok in 1807 in de toren van de daar gebouwde nieuwe protestante kerk geplaatst. In 1865 werd deze kerk wegens bouwvalligheid vervangen door een nieuwe hervormde kerk (een ontwerp van de Amsterdamse architect P. Hamer). De klok kwam nu te hangen in de achtkantige opbouw van de kerktoren.

Zoals bekend werd ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter leeggeplunderd. Ook de kostbare bronzen kerkklokken werden overal uit de kerken gesloopt om omgesmolten te worden. In december 1942 werd de klok uit de hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan verwijderd. Als door een wonder overleefde de klok de oorlog en kwam weer terug in Diemen. De klok is nu onderdeel van het herdenkingsmonument voor oorlogsslachtoffers bij het Diemense gemeentehuis.

Twee festivals in Diemerbos

Het Valrave festival Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het Diemerbos werden afgelopen weekeinde weer twee festivals gehouden. Zaterdag was er het Wonderland Festival, zondag het Valrave festival.

Tijdens een bezoek aan het Valrave festival viel de sfeer op. Die was net als tijdens festivals die eerder deze zomer in het Diemerbos werd gehouden prettig. De jonge bezoekers vermaakten zich uitstekend. Zij genoten van de muziek, maakten een dansje, namen een drankje en aten iets. De bezoekers hadden geluk dat het weer zo mooi was. Veel bezoekers kwamen uit Amsterdam. Zij kwamen op de fiets naar het bos of namen de tram en liepen een stukje. Ook konden festivalbezoekers gebruikmaken van pendelbussen. Er kwamen afgelopen weekeinde ongeveer tien klachten binnen over geluidsoverlast.

Komende weekeinde zijn er weer twee festivals in het Diemerbos: zaterdag 5 september is het Zeezout festival en zondag 6 september het festival Klamme Handjes. Dit laatste festival werd op 25 juli afgelast vanwege de storm.

Koe in de sloot

Agent helpt koe uit sloot.

DIEMEN - Zaterdagmiddag kreeg de politie Diemen een niet alledaagse klus te klaren: bij de Muiderstraatweg was een koe in de sloot beland.

Agenten probeerden de koe uit het water de te helpen, wat voor een deel lukte. Het was uiteindelijk de gealarmeerde boer die het beest uit het water wist te krijgen.

Veel vertrouwen in bondscoach Danny Blind

Diemer voetballiefhebbers over hun plaatsgenoot

Danny Blind opende in 2012 het Diemerplein samen met zoon Daley en jeugdspelers van SV Diemen. Nu moet hij Oranje redden. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Iedereen heeft een mening over het Nederlands elftal, dus telt Nederland wel 16 miljoen bondscoaches. Maar de enige echte bondscoach woont in Diemen. Danny Blind moet de EK-kwalificatie van Nederland uit het slop trekken; de duels van komende week zijn cruciaal. Diemenaren hebben het volste vertrouwen in bondscoach Blind en hebben nog wat tips voor hun plaatsgenoot.

Voetballiefhebber en ex-wethouder Steven Dijk hoopt dat Danny Blind het goed gaat doen. "Diemen is door een wetenschapper ooit omschreven als de slechtste voetbalgemeente van Nederland. Ik vind het daarom leuk dat de bondscoach hier woont en de roots van de beste speler in Diemen liggen. Die beste speler is Daley Blind. Ik zal uitleggen waarom ik dat vind. Een speler als Robben kan maar op één positie spelen. En als hij geblesseerd is, moet het systeem worden aangepast. Daley kan op drie posities spelen: op het middenveld, centraal achterin en links op de flank. De Volkskrant schreef vorige week dat het jammer is dat Danny Blind maar één zoon heeft. Ik begreep die opmerking van die journalist. Het leuke vind ik ook dat Danny Blind als inwoner van Diemen benaderbaar is. Een paar weken geleden kwam ik hem tegen toen hij boodschappen deed bij de Jumbo in Diemen-Noord. Hij is altijd aanspreekbaar."

Linkerbovenhoek
Dijk hoopt dat Danny Blind het goed doet als bondscoach. "Het is lastig om daar nu iets van te zeggen. Een bondscoach heeft met allerlei factoren te maken, waaronder geluk. Ik hoor en lees dat Danny met een achterstand begint omdat hij medeverantwoordelijk is voor de resultaten die onder Guus Hiddink zijn behaald. Maar diezelfde mensen zeggen daar niet bij dat Danny ook medeverantwoordelijk is voor de derde plaats tijdens het WK in Brazilië."
Echte tips heeft Dijk niet. "Ik vind dat altijd vermakelijk als mensen die zelf niet hoger hebben gespeeld dan Diemen 5 opeens de pretentie hebben het beter te weten dan een topcoach. Maar ik ben ervan overtuigd dat als de aanvallers de bal vooral heel hard in de linkerbovenhoek schieten en de verdedigers dit keer geen penalty's tegen veroorzaken, de beide wedstrijden met gemak gewonnen worden."

'Ik kwam Danny laatst tegen bij de Jumbo, hij is heel benaderbaar'

Wereldbeker
Danny Post, algemeen coördinator van de Kinderzomerspelen: "Als ik aan Danny Blind denk, denk ik aan de wedstrijd om de wereldbeker tegen Gremio in Tokio. Danny benutte toen de penalty waardoor Ajax won. Dat Danny net als ik in Diemen woont, maakt mij wel trots. Dat wij dezelfde voornaam hebben, vind ik alleen maar leuk. Ik vind het goed dat Danny Blind bondscoach is geworden. Ik verwacht dat hij het goed zal doen en dat het Nederlands elftal naar het EK in Frankrijk gaat. Wat hij moet doen om succesvol te zijn? Dat is simpel: meer Ajacieden selecteren en opstellen."

Danny Post gaat ervan uit dat Blind het Nederlands elftal aanvallend en leuk voetbal laat spelen. Dat is belangrijk voor Post, want omdat hij bij zijn favoriete club Ajax te weinig van het spel genoten heeft, heeft hij zijn seizoenkaart niet verlengd.

'Hoe hij succesvol kan zijn? Simpel: meer Ajacieden opstellen'

Prikkelen
Proftennisser Colin van Beem uit Diemen is voetballiefhebber en volgt het Nederlands elftal. "Ik denk dat Danny Blind de juiste persoon is om bondscoach te zijn. Ik hoop dat hij de spelers kan prikkelen en goede resultaten met het Nederlands elftal gaat behalen. De spelers van een nationaal team spelen niet wekelijks met elkaar. Een bondscoach is vooral bezig om in korte tijd een team te smeden dat goed kan samenspelen. Want voetballen kunnen alle spelers natuurlijk."

D66-coryfee Jan de Lange overleden

DIEMEN - Jan de Lange is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. Jan de Lange was een coryfee van D66.

Jan de Lange woonde sinds 1966 in Diemen. Hij was lid van D66 vanaf 1 januari 1967 en was jarenlang lid van het provinciebestuur van Noord-Holland en lid van diverse commissies en werkgroepen van de partij. De Lange zette zich ook in voor de afdeling Diemen van D66. Hij was voorzitter van de afdeling Diemen en dikwijls een klankbord voor wethouders en raadsleden van de partij in Diemen.

Bijzondere verdiensten
Enkele jaren geleden kreeg hij in Het Wapen van Diemen de Jet de Bussy-penning voor zijn bijzondere verdiensten voor D66. Hij ontving de penning uit handen van mevrouw Koningsveld, lid van het hoofdbestuur van D66.

Domineeszoon
Jan de Lange werd geboren in Westdongeradeel, Friesland. Als domineeszoon verhuisde hij naar verschillende streken in Nederland om uiteindelijk in Arnhem terecht te komen, waar hij als 17-jarige in 1953 het Stedelijk Gymnasium afrondde.

Na zijn studie Politicologie aan de Universiteit in Amsterdam (1962) is hij jarenlang daar docent en universitair medewerker geweest, om vervolgens na een korte uitstap als inspecteur van de Rijksdienst voor Wegverkeer, directeur te worden van het Gewestelijke Arbeidsbureau in Amsterdam (1977).

Politiek actief
Vanaf de oprichting van de partij is Jan de Lange altijd politiek actief geweest in D66; eerst op lokaal niveau in Diemen en later ook op provinciaal niveau in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Als gedeputeerde (1987-1995) heeft hij zich bovendien ingezet voor samenwerking tussen regio's in de EU (Comité des Regions). Aan het einde van deze periode heeft hij in Lebak op West-Java zijn handtekening gezet onder het eerste zonnecelproject (zelfstandige energievoorziening in afgelegen gebieden). Na zijn actieve loopbaan is De Lange in 1998 namens de Nederlandse overheid voor een half jaar afgereisd naar Suriname als adviseur op het gebied van arbeidsvoorziening. Daarna werd hij voorzitter van Stichting Vrienden van De Hoop (ter bevordering van het gebruik van de monumentale voormalige schuilkerk) en voorzitter van D66 in Diemen.

Tijdens zijn werkzaamheden heeft hij altijd de raakvlakken tussen politieke en juridische vraagstukken ervaren. Dit is dan ook de reden geweest om op bijna 70-jarige leeftijd een studie Rechten te voltooien.

Dichtregels ter herdenking aan explosie Beukenhorst

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Morgen is het een jaar geleden dat in Beukenhorst een gasexplosie plaatsvond. De explosie had grote gevolgen: twee mensen kwamen om het leven, er waren gewonden en bewoners van de flat moesten hun woning overhaast ontvluchten. De laatste 32 bewoners konden pas in juni dit jaar weer terug naar huis. Op de lift van de hoge flat is deze week een gedicht geplaatst ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen van vorig jaar: 'Lang voor wij afscheid namen, En hoe jij zei, Alles gaat voorbij, Pluk de dag'.

Bakker Jongejans is verhuisd van Amsterdam naar Diemen

Familiebedrijf bestaat al sinds 1926

Mede-eigenaar Priscilla runt de winkel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bakker Jongejans is sinds 29 juni in winkelcentrum Diemerplein gevestigd. Priscilla is mede-eigenaar van stadsbakker Jongejans en runt de winkel in Diemen.

Jacob Jongejans startte in 1890 met het bakken van brood. Zijn zoon Jan Jongejans begon in 1926 zijn eigen bakkerij aan de Postjesweg in Amsterdam. De huidige eigenaar Sigi Sjoerdsma is de vijfde generatie van de bakkersfamilie.

Priscilla: "Wij zijn bevriend met de eigenaar van Vinny's Bakery die hier tot juni de winkel runde. Hij wilde stoppen in verband met andere ondernemingen. Wij hebben deze zaak toen overgenomen."

Vier zaken
Zij vertelt dat Bakker Jongejans vier zaken heeft: de grootste zaak is in Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost gevestigd. Daarnaast zijn er zaken in de Haarlemmerstraat en op het Gelderlandplein in Amsterdam en sinds juni dus een zaak in Diemen.
"De grote broden worden in de bakkerij in Reigersbos gebakken en vroeg in de ochtend naar onze andere filialen gebracht. Ik bak zelf elke ochtend in de zaak in Diemen diverse broodjes zoals croissants, ciabatta's en saucijzenbroodjes en gevulde koeken. In de loop van de dag ga ik naar een van onze andere filialen."

Eerlijk
Bakker Jongejans staat voor vers, eerlijk, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Het assortiment bestaat uit meer dan 250 producten. Priscilla: "Er is de laatste jaren steeds meer interesse gekomen in speciale broden zoals desem. Maar een product als volkorenbrood is altijd in trek gebleven."

Bakker Jongejans is 7 dagen per week geopend: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Bartolo Westerveld

59 jaar
Bridgespeler
Diemenaar sinds 2000

Bridge, moeilijk spel?
"Je raakt nooit uitgekeken op dit spel. Het is zo moeilijk als je wilt. Met basiskennis is het spel nog steeds goed te spelen. Veel oefenen en erover lezen maakt je zeker sterker, en dan krijg je betere tegenstanders, en daar wil je ook van winnen, en dan..."

Met wie speel je bridge?
"Ik speel samen met mijn echtgenote Jessica van der Wiel op onze club Sans Atout, die wij samen leiden."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben werkloos, maar ik help een aantal uur in de week bij Boekservices, het administratiekantoor van Jessica."

Daarom Diemen.
"Ideale plaats, onder de rook van Amsterdam. We hebben wel de faciliteiten, maar niet de stadsstress."

Beste album ooit?
"Argus van Wishbone Ash. Echte jaren-zeventig-muziek."

Vijfgangenmenu of patatje met?
"Geef mij maar een vijfgangenmenu, niet zoveel vis graag."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Niccolò Macchiavelli, om de wereldproblemen van nu met de Italiaanse blik van toen te bespreken."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Huis afbetalen, geld opzij zetten voor studies van mijn kinderen Natasja en Tobias, wat bijdragen aan leuke projecten en dan: rentenieren."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik een groot liefhebber ben van bordspellen, zoals Civilization of Dominant Species, wie kent dat spel in Diemen?"

Je kunt niet zonder?
"Twee maanden geleden zou ik gezegd hebben Civilization V (pc-game), maar het programma werkt op dit moment niet en ik ben er niet van doodgegaan."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De leefbaarheid van Diemen, ik ben blij dat de leegstaande kantoren in Diemen-Zuid opgeruimd worden."

Minister Blok start bouw eerste woonblok Holland Park

DIEMEN - Minister Blok van Wonen en Rijksdienst verricht vrijdag 4 september de starthandeling van de bouw van het eerste woonblok van Holland Park.

Het gaat in een sneltreinvaart met Holland Park: begin dit jaar zijn de 131 appartementen van Blok 1 in verkoop gegaan, binnen drie maanden zijn ze bijna allemaal verkocht en op vrijdag 4 september start de bouw.

Zelfs voor de 'boomende' Amsterdamse huizenmarkt is dit een bijzonder resultaat, ook al omdat ook Blok 2, die in juni in verkoop ging, al grotendeels is verkocht.

Hennep-plantage aangetroffen

DIEMEN - Tijdens een controle van een personeelslid van het bedrijf Liander is maandag in een woning aan Apollovlinder in Diemen-Noord een hennepplantage aangetroffen.

De 29-jarige verdachte probeerde de medewerker van Liander nog te belemmeren om de politie te bellen door zijn telefoon af te pakken. De politie slaagde er later in om de verdachte aan te houden. De hennep was al geoogst. Door de recherche word een onderzoek ingesteld.

Klant maakt ruzie met taxichauffeur

DIEMEN - De politie heeft maandagochtend rond 06.00 uur in de Prinses Irenestraat een ruzie gesust tussen een taxichauffeur en een klant.

De klant, die onder invloed van alcohol was, wilde het bedrag dat hij verschuldigd was voor de taxirit niet betalen. De taxichauffeur schakelde de hulp van de politie in. Politieagenten kwamen naar de Prinses Irenestraat en wisten de ruzie te sussen. De klant heeft het bedrag aan de taxichauffeur betaald.

Winkeldief betrapt

DIEMEN - De politie heeft vorige week maandagochtend een 60-jarige vrouw aangehouden nadat zij was betrapt op winkeldiefstal in Diemen-Noord.

De vrouw was bij een winkel in winkelcentrum Diemen-Noord en liep met een aantal artikelen de zaak uit zonder dat zij die bij de kassa had afgerekend.

Personeelsleden van de winkel merkten de diefstal op en alarmeerden de politie. Agenten hielden de vrouw aan.

De officier van justitie heeft haar een boete opgelegd van tweehonderd euro.

Drukte tijdens buurtfeest Sniep

Zuidkant nieuwbouwwijk Plantage De Sniep is volop in ontwikkeling

Een meisje wordt geschminkt.

DIEMEN - Bewoners van de zuidkant van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep hebben zaterdag een buurtfeest gehouden. Het feest was een succes: de opkomst was groot en de sfeer was heel leuk.

Vorig jaar was er voor het eerst een buurtfeest in dat deel van de wijk. Veel bewoners maakten toen kennis met elkaar. In vergelijking tot een jaar geleden is de wijk enorm gegroeid. Circa zeventig gezinnen hadden zich aangemeld en waren zaterdag aanwezig tijdens het feest.

De zuidkant van Plantage De Sniep is volop in ontwikkeling. Een kleine twee jaar geleden werden de eerste woningen in de wijk opgeleverd. Het afgelopen jaar zijn er in rap tempo meer woningen opgeleverd. Binnenkort volgen er nog meer woningen. Op dit moment worden er woningen langs de Weespertrekvaart gebouwd. In de toekomst worden er woningen gebouwd op het stuk grond dat tot aan de spoordijk reikt.

Groep mannen uit de buurt voetbalt elke zondag samen

Plantage de Sniep is een nieuwbouwwijk. Het is daarom niet verrassend dat er veel gezinnen met jonge kinderen wonen. Dat geldt voor de iets 'oudere' noordkant van de wijk, maar zeker voor de nieuwe zuidkant. In het parkje aan Onoribo zagen we zaterdag veel moeders en vaders met kinderen. Sommigen hadden baby's op de arm, anderen hielden hun kinderen in de gaten terwijl die zich vermaakten. Er was een spelcircuit met oud-Hollandse spelen opgezet, er was een springkussen en kinderen konden zich laten schminken. Ook werd er voluit gezongen met de karaokeset.

Diversiteit
We ontmoetten een aantal mensen die ook vorig jaar op het feest aanwezig waren. In een aantal gevallen vertelden zij over hun recente gezinsuitbreiding. De contacten tussen veel bewoners van de zuidkant van Plantage De Sniep zijn goed, zo bleek zaterdag weer eens. Er werd veel plezier gemaakt, vaak gelachen en genoten van de hapjes en de drankjes. Alle aanwezigen hadden zelf eten gemaakt of gekocht en meegenomen naar het feest. In de wijk wonen veel jonge tweeverdieners die niet al te lang geleden ouders zijn geworden. Een aantal bewoners komt van buiten de gemeente, zoals uit de Watergraafsmeer. Maar ook uit andere wijken van Diemen. Ook zijn er bewoners die tijdelijk elders woonden en nu zijn teruggekeerd naar Diemen. "Maar wat wij fijn vinden is dat er naast de vele jonge gezinnen ook gezinnen zijn met oudere kinderen of zonder kinderen. Die diversiteit maakt het wonen erg leuk", aldus een bewoner.
Het bevalt de bewoners over het algemeen uitstekend. De woningen zijn mooi en ruim en bovendien betaalbaarder dan in Amsterdam. De omgeving is groen en rustig en Amsterdam en het Diemerbos zijn dichtbij.

Voorzieningen als de brede school de Kersenboom, sportpark de Diemen en het openbaar vervoer (lijn 9) zijn op loopafstand en voor een bezoekje aan het centrum van Diemen wordt dikwijls de fiets gepakt. De bewoners zijn als het erop aankomt ook bereid tot het voeren van actie. Dit blijkt uit de actie tegen de situatie op de oversteekplaats op de Muiderstraatweg die zij nog steeds als onveilig ervaren.

Een aantal mannen voetbalt sinds enige tijd elke zondagochtend samen. Aanvankelijk trapten zij een balletje op een van de kunstgrasvelden van SV Diemen. Maar sinds het seizoen weer begonnen is en de voetbalclub de velden zelf weer elke zondag nodig heeft, wijken de heren uit naar een veldje in de buurt.

vrijdag 4 september

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt iedere eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. 18.30 tot 20.00 uur. Deelname is gratis.

zaterdag 5 september

Oud papier

Vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Rock Out!

Rock Out! is van 20.00 tot 00.30 uur in Theater De Omval. Toegang is gratis en het thema is deze keer 90's en 00's.

zondag 6 september

Film in De Omval

In Mr. Holmes speelt Ian McKellen een gepensioneerde Sherlock Holmes die terugkijkt op zijn bewogen leven en een onopgeloste zaak opnieuw onderzoekt. 11.00 uur, €8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Open dag

Manege de Eenhoorn, Landlust 3, opent de deuren voor belangstellenden. Tijdens de open dag zijn er verschillende demonstraties en activiteiten, waaronder gratis ponyritjes. 11.00 tot 16.00 uur, toegang gratis.

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel Bridge+, een bridgeclinic met als onderwerp 'De multi 2 Ruiten'. Docent is Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.15 uur. Inschrijven: 020-4638952, e-mailbridge@boekservices.nl.

Surprise shopper

Tijdens de koopzondag in winkelcentrum Diemerplein komt de Surprise Shopper op bezoek. Wie na het boodschappen doen bij de kassa staat heeft kans dat hij door hem wordt aangesproken en dat de boodschappen, geheel of gedeeltelijk, door Surprise Shopper Ruud worden afgerekend. Een cadeautje van de Diemerplein-winkeliers, de winkels zijn open van 12.00 tot 17.00 uur.

Bingo

Bingo in wijkcentrum het Noorderlicht, iedereen is welkom van 13.30 tot 16.00 uur.

maandag 7 september

Beweeggroep 70+

Iedere maandag om 10.00 en 11.00 uur o.l.v. de oefentherapeut. Praktijk voor oefentherapie, burgemeester Bickerstraat 17. Kosten € 6,- per les, deelname per maand. Informatie en aanmelden: 020-6001316.

Spelinloop

Iedere maandagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur is er in De Brede HOED een spelinloop voor ouders en kinderen. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur, is aanwezig voor vragen en advies. De spelinloop is gratis.

dinsdag 8 september

Meer Bewegen voor Ouderen

Elke dinsdag organiseert de SWD Meer Bewegen voor Ouderen in gebouw de Schakel van 9.00 tot 12.00 uur (3 groepen). De lessen worden gegeven door fysiotherapeute Ilona Visser. Kosten € 10,- per maand. Aanmelden bij Cora Verhoef, 06–55622536.

woensdag 9 september

Computercursus

PCOB start een nieuwe computercursus Windows 7 en 8.1. Bij voldoende deelname ook op dinsdagmorgen. Iedere woensdag inloop/oefenochtend. Aanmelden voor de inloop is niet nodig. Voor de cursus wel. De activiteiten worden gehouden in De Schakel. Informatie en aanmelden: 06-43734155.

Keramieklessen

Bij Studio LaTr starten weer keramieklessen. Vanaf 9 september op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur, vanaf 10 september op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en vanaf 12 september op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Iedere cursus heeft 5 lesdagen van 2 uur. Kosten €85,-. Informatie: www.latr.nl.

Peutercursus

In de Brede Hoed wordt een cursus gegeven voor ouders van peuters van 1,5 tot 4 jaar. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van het Ouder en Kind Centrum, geeft de cursus. De eerste bijeenkomst is op 16 september van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden via 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus.

donderdag 10 september

Film in De Omval

Valley of Love met Gérard Depardieu, Isabelle Huppert, Dan Warner e.a. In deze komische Franse roadmovie gaan Isabelle en Gérard, die zes maanden geleden hun zoon Michael verloren, naar Death Valley, Californië. 20.00 uur, €8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 11 september

Bingo

Anbo Diemen organiseert een najaarsbingo in De Schakel. 13.30 tot 16.30 uur.

zaterdag 12 september

Oogstfeest

Buurtmoestuin de Prinses op de Erwt viert haar oogstfeest voor buren, vrienden en iedereen die ecologisch tuinieren leuk vindt. Het thema van de middag: bijen. Om 15.00 uur start het feest met een workshop over bijen. Het oogstfeest is om 18.00 uur afgelopen.

12 en 13 september

Monumentendagen

Zaterdag: R.K. kerk St Petrus' Banden aan de Hartveldseweg is open tussen 13.00 en 16.30 uur. Om 13.30 en 15.30 uur is er een rondleiding en om 14.30 uur koorzang. Begraafplaats Rustoord aan de Weesperstraat is van 11.00 tot 16.00 uur open. De Smidse aan de Ouddiemerlaan opent de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur. Schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg is vanaf 12.00 open, Kunstzin Diemen heeft er een expositie. De Historische Kring houdt van 13.00 tot 16.00 uur open huis in de Burgemeester Bickerstraat 46A. Fort Diemerdam is de hele dag toegankelijk. Zondag: Atelier Schitterend van Erik Winkler, Stammerkamp 14, is open van 9.00 tot 16.00 uur. Winkler beoefent het bijzondere - en in Nederland bijna verdwenen- vak van glasbewerker.

Nieuw spreekuur zorg en welzijn

Wijkverpleegkundigen houden spreekuur in De Brede Hoed

Huug Ravensbergen, Sylvia Tettero, Ruud Grondel, Nilab Aumaj en Harriet Kaarsbaan. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - In De Brede Hoed is woensdag 2 september voor het eerst het spreekuur wijkverpleging gehouden. Wethouder Ruud Grondel ondertekende een paar dagen eerder het convenant met de wijkverpleegkundigen van Amstelring Wijkzorg en Cordaan.

Op het spreekuur wijkverpleging kunnen alle Diemenaren terecht met vragen over zorg en welzijn. Wijkverpleegkundigen van Cordaan en Amstelring Wijkzorg organiseren dit spreekuur samen. Zij kunnen helpen bij vragen over zorg thuis, de verzorging van een partner of huisgenoot, hulp bij het aanvragen van hulpmiddelen of een verwijzing naar de juiste hulpverleners. Voor medische vragen blijft de huisarts de aangewezen persoon. De wijkverpleegkundigen zijn een soort spin in het web en hebben contacten met alle huisartsen, het maatschappelijk werk, Wmo-consulenten en andere zorgaanbieders in Diemen.

Netwerk
"Het netwerk was er al, maar doordat we in de Brede Hoed ook een plek hebben waar alle zorgverleners elkaar ontmoeten, maakt dat het leggen van verbindingen nog makkelijker", aldus Ruud Grondel bij de officiële opening van het spreekuur wijkverpleging.

Het spreekuur wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Diemen met zogenaamde S1-gelden. "Dat is geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor zorg die niet direct gecontracteerd is. Dus bijvoorbeeld tijd om mensen te helpen de weg te vinden naar de juiste hulp en daar is dit spreekuur erg geschikt voor." Huug Ravensbergen, wijkverpleegkundige bij Cordaan: "Het is in Diemen eigenlijk allemaal al goed geregeld en de zorgaanbieders kennen elkaar goed. Naast contact per telefoon en e-mail is dit een extra service."
Wijkverpleegkundigen Huug Ravensbergen, Nilab Aumaj en Harriet Kaarsbaan openden vorige week met Sylvia Tettero van de gemeente Diemen en wethouder Ruud Grondel het spreekuur wijkverpleging officieel.

Iedere woensdag
Het gratis spreekuur wijkverpleging is iedere woensdag tussen 14.00 en 15.00 uur in De Brede Hoed.

Koninklijke onderscheiding voor Joop Saan

Saan is 25 jaar directeur van het Diemer familiebedrijf

Joop Saan als stralend middelpunt temidden van de familie. Naast hem burgemeester Erik Boog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft dinsdag de versierselen die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld bij Joop Saan.

Hij deed dat op de bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Joop Saan als directeur van Koninklijke Saan. Joop Saan ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange maatschappelijke inzet. Hij heeft zich naast zijn directeurschap jarenlang als vertegenwoordiger van de bedrijfstak laten gelden in diverse besturen. Ook in de Diemense ondernemersvereniging Ondernemend Diemen (voorheen HID) heeft hij vele jaren bestuurlijke functies vervuld. Naast die functiegerelateerde activiteiten heeft hij ook diverse functies buiten de eigen bedrijfstak vervuld, onder andere ten behoeve van het christelijk onderwijs in Naarden en in de Raad van Commissarissen van Ajax. Momenteel is hij nog commissaris van de Amsterdam Arena NV. Joop Saan is inwoner van Bussum, maar vanwege de stevige wortels van het familiebedrijf in Diemen is de onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Diemen.

Gratis Aikido proefles in Diemen. Je bent niet alleen bezig met pasjes en
technieken, maar ook en vooral met inzicht verwerven binnen een vechtsituatie. Iedereen van 5 tot 60 is welkom. www.aikidojodiemen.nl tel.: 06-12434183

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Website € 395,-
Waarom meer betalen?
WEBDESIGNAMSTERDAM.NU

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

SV Diemen wint in Abcoude

Team gaat zondag op bezoek bij Hercules Zaandam

SV Diemen boekt knappe overwinning.

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag het bekerduel tegen FC Abcoude gewonnen. De formatie van trainer Martin van Egmond won het duel in Abcoude met 0-3. Dennis van Bree maakte twee doelpunten, Manolito Joren scoorde een keer. Zondag begint SV Diemen aan de competitie.

SV Diemen heeft het bekertoernooi op een goede manier afgesloten. FC Abcoude is een sterke ploeg die uitkomt in de tweede klasse van de zondagcompetitie. SV Diemen verloor de eerste twee bekerduels.

In Amstelveen werd met 4-2 verloren van AMVJ, dat uitkomt in de tweede klasse op zaterdag, en daarna ging SV Diemen voor eigen publiek onderuit tegen ZSGOWMS: 2-3. Die ploeg komt uit in de derde klasse op zaterdag. Aan het begin van de voorbereiding werd een oefenduel verloren van Roda '23 uit Amstelveen: 0-3. Die ploeg is komend seizoen een van de tegenstanders van SV Diemen in de competitie.

Trainer Martin van Egmond heeft er geen geheim van gemaakt: hij zag de bekerwedstrijden vooral als belangrijke oefenduels in de voorbereiding op de competitie. Een plek in de volgende ronde van het bekertoernooi had niet zijn prioriteit. Martin van Egmond zag tijdens de drie bekerduels dat zijn ploeg zich positief heeft ontwikkeld. In de wedstrijd tegen ZSGOWMS speelde de ploeg sterker en creëerden de spelers meer kansen dan in het eerste bekerduel tegen AMVJ. Zondag speelde SV Diemen een goede wedstrijd bij FC Abcoude. Martin van Egmond: "Ik ben tevreden over het voetbal dat wij tegen FC Abcoude hebben laten zien. De zege was zeker niet geflatteerd. Deze wedstrijd kan ons ook een boost geven. Dit hadden wij echt even nodig."

SV Diemen start de competitie in de derde klasse C van de competitie zondag met een uitwedstrijd tegen Hercules Zaandam. Die wedstrijd begint om 14.00 uur.

Korfballers starten competitie met gelijkspel

DIEMEN - DKV Victoria is de competitie begonnen met een gelijkspel in Purmerend tegen Purmer: 14-14.

Lang leek het erop dat SV Diemen de punten mee ging nemen naar Diemen, maar door een verslapping in de concentratie is dat niet gebeurd. In de laatste tien minuten liet het team uit Purmerend veerkracht zien.

De korfballers uit Diemen begonnen sterk aan de wedstrijd. De bezoekers hadden na een klein kwartier al een goede voorsprong opgebouwd, maar verzuimden die uit te bouwen. De thuisclub kon hierdoor in het spoor blijven. De hitte had invloed op de wedstrijd. Rennen en draaien kostten de spelers van beide teams veel moeite. Bij rust leidde DKV Victoria.

DKV Victoria hoopte na de hervatting de genadeklap uit te delen. Dit lukte echter niet. Purmer kwam eerst langszij en nam daarna een voorsprong van drie punten. De wedstrijd eindigde in een puntendeling. Dit was een teleurstelling voor DKV Victoria.

DKV Victoria speelt zondag 6 september thuis tegen OKV. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Rond 14.00 uur worden de twee nieuwe velden van de korfbalclub uit Diemen geopend. Burgemeester Erik Boog en Jeroen Klaasse, wethouder van Sportzaken, verrichten de opening van de velden.

Bondscoach

De bondscoach van het Nederlands elftal woont bij ons in de gemeente. Eigenlijk is dat wel leuk. Nu woonden en wonen er al sinds een jaar of veertig veel spelers en trainers van Ajax in Diemen. Veel mensen die hier wonen zijn eraan gewend en jonge voetballiefhebbers vinden het leuk om een Ajacied tegen te komen.

Ik heb de indruk dat de meeste volwassen voetballiefhebbers in Diemen de spelers van Ajax gewoon met rust laten. Je komt hen soms op straat of in het winkelcentrum tegen. Als een voormalige speler van Ajax eens een biertje pakt in de kroeg om de hoek, laten wij hem lekker met rust. De enige speler van Ajax die overdreven last had van bewonderaars was Dani. De Portugese playboy werd belaagd door vrouwelijk schoon. Zijn loopbaan duurde te kort en kende te weinig successen.

Terug naar de bondscoach. Ik vroeg recent aan een aantal voetbalvrienden wat zij ervan vinden dat onze dorpsgenoot Danny Blind bondscoach van Oranje is. Een van de voetbalvrienden sloeg ik over. Hij heeft al een jaar of dertig een aversie tegen Blind. Waarom is mij niet duidelijk. Het gaat bij de goede man zo ver dat hij ook de kwaliteiten van Daley Blind niet op waarde kan schatten. Wij lachen er altijd om en kunnen het niet nalaten om het er bij hem in te wrijven dat Daley Blind aan een prachtige loopbaan bezig is en het heel goed doet bij de topclub Manchester United.

Tijdens de vele gesprekken die wij over voetbal voeren blijkt altijd dat de heren meer met Ajax hebben dan met het Nederlands elftal. Alleen als het Nederlands elftal goed presteert tijdens een WK of EK raken zij enthousiast.

Een gedistingeerde heer met een jaar of zestig voetbalervaring bleek het niet echt belangrijk te vinden dat de bondscoach in ons dorp woont. "Ik vind het allemaal prima, zolang Danny Blind zijn boodschappen in Diemen blijft doen en niet naar de winkels in Noordwijk gaat", was zijn droge commentaar.

Open dag op Manege De Eenhoorn

Het nieuwe ruiterpad.

DIEMEN - Vereniging Manege de Eenhoorn organiseert zondag 6 september een open dag. Het nieuwe ruiterpad op het terrein van de manege wordt deze dag feestelijk geopend.

Op het ruiterpad kan veilig geoefend worden met buitenrijden. Er zijn waterbakken en diverse sprongen, zodat ook de crossers goed kunnen oefenen.

Zondag is de manege tussen 11.00 en 16.00 uur open voor iedereen die dat wel eens wil zien. Er zijn ook diverse activiteiten. De kleinsten kunnen een ritje maken op een pony.

Demonstraties
De ruiters tonen wat ze geleerd hebben in een beginnersles, een springdemonstratie, een carrousel en een snelheidswedstrijd. Er zijn ook demonstraties van specialisten in een grand-prix-demonstratie dressuur en een westerndemonstratie. De hoefsmid laat zien hoe de paarden beslagen worden.

Manege De Eenhoorn is te vinden aan Landlust 3.

Dames SV Zeeburg starten met overwinning

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag de eerste competitiewedstrijd gewonnen. De handbalsters uit Diemen wonnen in Almere met 16-17 van Havas.

De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op. Havas wist een aantal keer vanuit de hoeken te scoren, maar SV Zeeburg bleef in de aanval goed aanzetten en maakte ook de nodige doelpunten. De verdediging van de bezoekers stond sterk, waardoor Havas tegen het einde van de eerste helft meerdere fouten maakte. Bij rust leidde SV Zeeburg met 13-8. In de rust gaf de coach van SV Zeeburg de opdracht om de snelle tegenaanval vaker in te zetten. Na de hervatting lukte dit niet echt. Het spel van het team uit Diemen verslapte. De ploeg leed veel balverlies en liet Havas terugkomen in de wedstrijd. Aanvallend werd er weinig gecreëerd en in de defensie werden fouten gemaakt. Eindstand: 16-17.
Zondag spelen de dames thuis tegen Vido. De wedstrijd begint om 12.40 uur.