DiemerNieuws

5 juni 2014

DiemerNieuws 5 juni 2014


Synchroonzwemmen in koud water

Foto: Trudy Kroese

Vier jonge dames van De Meeuwen hebben zaterdagmiddag een demonstratie synchroonzwemmen gegeven in het koude water van de Weespertrekvaart. De demonstratie maakte deel uit van de zevende editie van het Loswalfestival. Sanne Winchester, Marijn Hoeksel, Tamara de Wit en Marith Roelen toonden karakter en trotseerden het koude water.
Een verslag van het Loswalfestival staat op pagina 8 en 9.

Blauwe zone Zuid leidt tot felle kritiek

DIEMEN - De inloopavond over de uitbreiding van de blauwe zone in Diemen-Zuid, maadagavond in 't Kruidvat, is bezocht door veel tegenstanders van het voorstel van het college van B en W.

Veel inwoners van Diemen-Zuid zijn tegen het voorstel omdat zij hun auto vrijwel altijd dicht in de buurt van hun woning kunnen parkeren. "Ik kan mijn auto altijd kwijt. Het uitbreiden van de blauwe zone is wat mij betreft niet nodig. Dit wordt ons door de strot geduwd. De gemeente kan beter wachten met het uitbreiden van de blauwe zone totdat de bewoners van Diemen-Zuid erom vragen", aldus een bewoner van Schelpenhoek. Zijn mening wordt gedeeld door een bewoner van de Anne Frankwijk. "De gemeente wil een probleem oplossen dat niet bestaat. Ik kan mijn auto altijd kwijt. Het gevolg van de uitbreiding van de blauwe zone is dat bewoners geld moeten betalen voor een ontheffing en eventueel een bezoekerspas."

Bewoners van wijken in Diemen-Zuid hebben de laatste maanden actie gevoerd tegen het voornemen om de blauwe zone uit te breiden. Bewoners van Schelpenhoek, Roggekamp en de Anne Frankwijk hebben handtekeningen ingediend. Een ondernemer aan Kruidenhof leverde maandagavond 58 handtekeningen van bewoners bij de gemeente in.

Er klonken ook andere geluiden. Een aantal bewoners van Polderland ziet wel graag een blauwe zone in hun wijk. "Ik moet soms wel een half uur door de wijk rijden voordat ik een parkeerplaats heb gevonden", aldus een bewoner.

De gemeente wil de blauwe zone in Diemen-Zuid uitbreiden omdat zij verwacht dat de parkeerdruk in de nabije toekomst zal toenemen. Scholten: "Door de leegstand van kantoren in Bergwijkpark zijn daar nu veel parkeermogelijkheden voor reizigers die vanaf station Diemen-Zuid vertrekken. Die plekken zullen afnemen door de woningbouw die daar eind van het jaar start."

Lees verder op pagina 3,
zie ook pagina 5.

WK-pool is geopend

DIEMEN - De inschrijving van de DiemerNieuws WK-pool is van start gegaan. Met het voorspellen van de uitslagen zijn mooie prijzen te winnen.

Inschrijven kan tot de eerste wedstrijd op donderdag 12 juni. Dan speelt gastheer Brazilië tegen Kroatië. Nederland speelt een dag later de eerste poulewedstrijd tegen Spanje. Er zijn mooie prijzen: waardebonnen van Jumbo t.w.v. 200 en 100 euro en een Seiko dames- of herenhorloge t.w.v. 449 euro, aangeboden door Püttmann Juweliers. De WK-pool en de spelregels zijn te vinden op diemernieuws.nl. Deelname is gratis.

Kramen huren

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn vindt een kramenmarkt plaats.

Diemense verenigingen, ideologische instellingen en organisaties die een band met Diemen hebben kunnen maximaal twee kramen huren. De huur van een kraam bedraagt dertig euro. Aanmelden kan uitsluitend met het daarvoor bedoelde inschrijfformulier. Dit formulier is te downloaden via de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl).

Explosief bij woning Maanzaaderf

DIEMEN - Bewoners aan Maanzaaderf in Diemen-Zuid zijn dinsdag tussen 04.00 en 05.00 uur opgeschrikt door meerdere harde knallen. De politie zette de omgeving dinsdagochtend meteen af en heeft een onderzoek ingesteld.

De politie verzoekt getuigen die voor of na de knallen iets verdachts hebben gezien of over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844. Volgens niet-bevestigde berichten is er een nog onbekend explosief bij de voordeur van een woning tot ontploffing gebracht. Voor zover nu bekend raakte daarbij niemand gewond. Niet bekend is of er ten tijde van de ontploffing iemand in de woning aanwezig was. De politie wilde woensdagmiddag geen nadere informatie geven over hetgeen zich aan Maanzaaderf heeft afgespeeld.

100

zwemliefhebbers deden
maandagavond mee aan
de zwemvierdaagse

De 'Bijenkorf' van Diemen

Aan de Hartveldseweg, hoek Burgemeester Bickerstraat, stond vroeger een groot woonblok met een winkelgalerij. In feite was dit de voorloper van het Diemense winkelcentrum. Na een grondige opknapbeurt van het dak en de gevel in het begin van de jaren 50 kreeg dit gebouw de bijnaam 'Het Witte Blok'. Op nummer 23 was de Diemer Boekhandel van Cor Smit Jzn. (1906-1980) gevestigd. Cor verkocht boeken, school-, schrijf-, teken- en kantoorartikelen, ansichtkaarten, postzegels, speelgoed en feestartikelen. Kortom, de 'Bijenkorf van Diemen'. "Vlaggen, lampions, petten, slingers en toeters hadden natuurlijk niets te maken met boeken, maar er viel wel wat mee te verdienen", aldus Miep Westerbeek, die in de jaren vijftig als winkeljuffrouw bij de boekhandel werkte. Tevens was er in de winkel ook een echte leesbibliotheek gevestigd met niet minder dan 7000 titels. Het uitleentarief was 7 cent per week. Cor Smit was ook jarenlang voorzitter van D.V.A.V. (het huidige SV Diemen), klarinettist bij de Diemer Harmonie en uitgever van de Diemer Courant. Smit zag het niet meer zitten om te gaan verhuizen naar het nieuwe winkelcentrum in Diemen-Centrum en verkocht de zaak aan de Algemene Kiosk Onderneming (AKO).

Weerbericht

Zomers warm, kans op onweer
Zondag (1 juni) ging de meteorologische zomer van start. Ook het weer krijgt een zomers karakter. Een depressie ligt de komende dagen vrijwel stil (stationair) nabij de Golf van Biskaje. Deze ligging veroorzaakt een warme en droge zuidoostelijke luchtstroming. Door kleinschalige onweersstoringen neemt de kans op een regen- of onweersbui geleidelijk toe.

Vrijdag en het pinksterweekeinde
Vrijdag is het vrij zonnig. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 23 à 24 graden. Het belooft een warm pinksterweekeinde te worden. Zaterdag loopt de temperatuur op tot 27 à 28 graden bij zonnige perioden. In de avond bestaat er een kleine kans op onweer. Tijdens de pinksterdagen schijnt de zon geregeld, maar de kans op een regen- of onweersbui neemt toe. De temperatuur piekt zondag op 23 graden, maandag waarschijnlijk op zo'n 24 à 25 graden.

Trend na het pinksterweekeinde
Er is kans dat dinsdag de temperatuur bij een matige zuidoostenwind oploopt tot circa 28 graden. In de namiddag of avond neemt de kans op onweer toe. Vanaf woensdag wordt het geleidelijk minder warm. Het wordt wisselvalliger met naast zonneschijn ook enkele buien.
Weetje
Deze eeuw verliepen de pinksterdagen drie maal zomers warm met een maximum van 25+. Dat was in 2003 (25 graden), 2008 (26 graden) en 2012 (27 graden). Sinds 2008 verliepen de pinksterdagen droog. Twee maal viel er veel regen tijdens Pinksteren, in 2004 en 2007. Sinds 1901 verliep Pinksteren 1979 het warmst (30 graden). Het eindigde toen met hevig onweer.

'Ik ben een juffrouw zonder lievelingetjes'

Carla van Parreren gaat na 45 jaar in het onderwijs met pensioen

Carla's allereerste schooldag als juffrouw in Wormerveer.

DIEMEN - Na 45 jaar in het onderwijs gaat juffrouw Carla van Parreren van de Sint-Petrusschool met pensioen. Vanaf 1978 werkt zij al aan de school in hartje Diemen en heeft inmiddels de kinderen van oud-leerlingen in de klas gehad. Tien jaar geleden verruilde Carla haar plekje voor groep 8 voor haar kantoor op de eerste verdieping van de school toen zij adjunct-directeur en intern begeleider werd.

"Achteraf vliegt het altijd voorbij", zegt Carla over de vele jaren voor de klas. Als kind wilde Carla al het onderwijs in en zij ging dus naar de kweekschool, zoals de Pabo in die tijd nog heette. "Ik wilde een juf worden zonder lievelingetjes, daar ergerde ik me zelf als kind al aan. Elk kind heeft iets wat erg leuk is. Mijn allereerste klas was de eerste klas op een school in Wormerveer, 42 kinderen. Ik was de enige juf tussen allemaal meesters." De jaren erna werkte Carla in Amsterdam-Noord en had daar een leuke tijd. "Om goed contact met de ouders te krijgen, ging je iedere week bij een kind thuis lunchen. Jammer dat daar tegenwoordig geen tijd meer voor is. Ik had een broer en zus van Gordon in de klas, dus daar ben ik ook nog thuis geweest. Ik ben in die periode getrouwd en de hele school was erbij."

Na twee jaar op een school in Purmerend stopte Carla met werken omdat ze haar eerste kind kreeg. "Ik wilde minder werken, maar er waren haast nog geen deeltijdbanen." Nadat het gezin in 1978 naar Diemen was verhuisd, hoorde ze van een buurvrouw dat directeur Van Poecke van de Sint-Petrusschool een invalster zocht. "Zo werd ik de eerste deeltijder hier. Eerst voor anderhalve dag en dat werd steeds meer. Zelf kreeg ik drie kinderen en mijn baan is meegegroeid met het gezin."

Op de Sint-Petrusschool is Carla de laatste 10 jaar adjunct-directeur en intern begeleider geweest. Foto: Trudy Kroese

'Veranderingen horen erbij, dat is niet per se goed of slecht'

De eerste jaren viel Carla alleen in, ook op De Nieuwe Kring en de Bekemaschool in Duivendrecht. Maar op de Sint-Petrusschool kreeg ze een vaste aanstelling en bleef ze meer dan 35 jaar. "Ik heb het altijd heerlijk gevonden. Er komen nog veel oud-leerlingen langs. Best lastig om in die volwassen mensen de kinderen van toen te herkennen. Ik zei altijd: 'Ik verander weinig, krijg er alleen rimpels bij. Maar zeg even je naam en in welke klas je zat als ik je later tegenkom." Inmiddels heeft Carla ook al veel kinderen van oud-leerlingen op school gehad. "Dat is een goed teken, dan hebben ze toch een goed beeld overgehouden aan hun schooltijd."

In het onderwijs is veel veranderd in die 45 jaar. "Dat hoort ook, je kunt niet zeggen dat het goed of slecht is. Ik ben nu 10 jaar IB'er en in die tijd is er al zo enorm veel veranderd. Dat zal ook gebeuren als mijn opvolgster weer een nieuwe invulling gaat geven en dat is goed. Leerkrachten zijn tegenwoordig veel tijd kwijt aan administratie; de inspectie legt veel nadruk op de scores bij de cognitieve vakken. Dat gaat soms ten koste van vakken als drama en handenarbeid en tekenen. Dat vind ik wel erg, want daar kunnen kinderen je enorm verrassen met hun creativiteit en handigheid. Aan de andere kant heb je nu door het leerlingvolgsysteem wel een heel goed beeld van ieder kind. Wat ik wel mis, is de spontaniteit om je dag eens anders in te delen. Ik kijk met veel plezier terug op de decembermaanden. Dan maakte ik een open haard in de klas met Sinterklaas en hele taferelen op de ramen met kerst."

'Vroeger ging je iedere week bij een kind thuis lunchen'

De laatste 10 jaar stond Carla niet meer voor de klas. "Iedereen was verbaasd dat ik op mijn 55e nog cursussen ging volgen om adjunct en intern te begeleider te worden, heerlijk juist! Ik volg nog steeds cursussen, ik blijf leergierig. Waar ik naar uitkijk na mijn pensioen, is dat mijn man en ik nog meer kunnen gaan reizen. Dat doen we al veel. Een cruise, dat willen we graag. Verder zie ik wel, ik ben niet zo'n planner."

Na Carla neemt op 1 januari volgend jaar ook directeur Hans Hornstra afscheid van de Sint-Petrusschool. "Ik denk niet dat de school erg verandert. Alle goede dingen zullen bewaard blijven, het team blijft immers hetzelfde." Carla werkt tot de zomervakantie en daarna nog parttime tot november. Maar het feest voor haar afscheid is deze week al. Vrijdag 6 juni is er een afscheidsreceptie in de Sint-Petrusschool van 15.00 tot 17.00 uur.

Blauwe zone

Vervolg van voorpagina

"Bij station Duivendrecht en station Venserpolder wordt betaald parkeren ingevoerd. Verwacht wordt dat een deel van de parkeerders uitwijkt naar Diemen-Zuid. Het lijkt ons verstandig in heel Diemen-Zuid in een keer de blauwe zone in te voeren", aldus wethouder Scholten. "Daarmee voorkomen we dat we elke paar maanden weer een stuk blauwe zone moeten toevoegen, maar als de bewoners liever wachten tot het moment dat de parkeeroverlast zich voordoet, vind ik dat ook best. De mensen moeten zich wel realiseren dat het dan steeds circa zes maanden duurt voordat de blauwe zone in hun buurt kan worden ingevoerd", aldus Scholten.

Ontwerpvisie detailhandel ter inzage

DIEMEN - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een ontwerpdetailhandelvisie vastgesteld. De ontwerpvisie zet in op versterking van de huidige hoofdstructuur, waarbij daarbuiten alleen in Bergwijkpark Noord beperkte ruimte is voor nieuwe detailhandelsontwikkelingen.

Het ontwerp ligt nu zes weken ter inzage, binnen welke termijn iedereen kan reageren. Ook worden winkeliers- en ondernemersverenigingen actief benaderd om hun mening te geven over de ontwerpvisie.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken: "Lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen vragen om een nieuwe integrale detailhandelvisie. Denk bijvoorbeeld aan de herontwikkeling van Bergwijkpark Noord, de inmiddels voltooide renovatie en uitbreiding van winkelcentrum Diemerplein, nieuwe winkelgebieden in de omgeving van Diemen en nieuwe detailhandeltrends zoals webwinkels. Het afgelopen half jaar is er overleg geweest met verschillende partijen, waaronder de winkeliersverenigingen. De uitkomsten hiervan zijn meegenomen bij het opstellen van de visie, evenals de uitkomsten van de vorig jaar gehouden bewonersenquête over koopzondagen en het winkelaanbod in Diemen. Hoewel meerdere beleidslijnen uit de oude visie van 1996 (o.a. herbevestigd in de Structuurvisie van 2011) overeind blijven, moet de detailhandelvisie optimaal aansluiten op eerder genoemde nieuwe ontwikkelingen."

Op 13 mei heeft het college van burgemeester en wethouders het ontwerp voor een nieuwe en actuele detailhandelvisie aangenomen. Deze gaat nu in de inspraak en wordt op 19 juni besproken in de (openbare) informatieve raadsvergadering.

De nieuw op te stellen visie moet de visie van 1996 gaan vervangen.

Ponyrijden op open dag manege de Eenhoorn

Kinderen konden zondag een ritje maken op een pony bij manege de Eenhoorn. Het 30-jarig bestaan werd gevierd met een geslaagde open dag. De bezoekers genoten van demonstraties van de lessen voor beginners, gevorderden en springen van de internationale grandprix-amazone Lotje Schoots, een dressuurproef van twee ruiters en een Tally-Ho-wedstrijd. De hoefsmid was er ook om zijn werk te laten zien. Die hoefijzers mochten kinderen ook versieren; de maker van het mooiste hoefijzer krijgt een gratis paardrijles.

Jazzliefhebbers genieten van Duke op het Diemerplein

Eerste jazzfestival, met muziek van Ellington, een succes

MDM met organisator Wim Amerongen op het podium. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bezoekers genoten afgelopen zondag van de optredens van diverse bands tijdens jazzfestival 'Duke op het Diemerplein'. Buiten op het Diemerplein en binnen in het winkelcentrum speelden de bands allemaal muziek van de beroemde jazzmuzikant Duke Ellington, soms in speciaal voor dit jazzfestival gemaakte arrangementen.

Diemenaar Wim Amerongen organiseerde dit nieuwe jazzfestival. Hij speelt contrabas en sousafoon in jazzorkest MDM. Dat orkest opende het festival en speelde bekend en minder bekend werk van Ellington. "Het ging geweldig van begin tot eind", blikt Amerongen tevreden terug. "Gelukkig was het mooi, droog weer. Voor een eerste keer was er redelijk wat publiek en er kwamen ook beroepsmuzikanten luisteren. Zij vonden onze formule, namelijk het werk van Duke Ellingtion als thema, heel mooi. Ik was blij met het compliment van juryvoorzitter Bert Vuijsje dat hij het heel origineel vond om nu eens te moeten letten op avontuurlijke aspecten in de muziek."
Vuijsje reikte drie festivalprijzen uit, de Blue Duck, ontworpen door Diemenaar Frans Deckers. Die voor de meest avontuurlijke solist was voor pianist Boris Rodenko. Jan Cremers van de Sherpa Steps, die binnen speelden, kreeg de prijs voor het meest avontuurlijke arrangement en MDM voor de repertoirekeuze.

"De winkeliersvereniging van het Diemerplein, een van de sponsors, heeft al aangegeven dat zij het festival wil blijven steunen en hoopt dat het een traditie wordt. Dat hoop ik natuurlijk ook", zegt Amerongen. "Als thema voor volgend jaar denken we aan 'Mingus meets Duke op het Diemerplein'. Die twee waren op elkaar gesteld en hebben vaak stukken over elkaar gemaakt. Het zou leuk zijn als er dan ook Diemense muzikanten of bands meedoen. Misschien een gelegenheidsorkest."

James Gerritsen

63 jaar
Gepensioneerd wiskunde-
docent St. Nicolaas Lyceum
Diemenaar sinds 1973

Hoe was u als docent?
"Streng, maar wel grappig. Ik kon het vak goed uitleggen."

Wat vond u zelf het moeilijkste vak?
"De culturele vakken, ik vond bètavakken makkelijker. Een bètavak waar ik moeite mee had was scheikunde, je kon nooit antwoord geven op de vraag waarom iets zo was."

Leukste aan lesgeven?
"Dat je dienstbaar kan zijn en leerlingen die in de knoop zitten, kunt helpen."

Wat maakt wonen in Diemen leuk?
"Diemen heeft het kneuterige karakter van een kleine gemeente, maar als je 's avonds los wil gaan, kun je naar de stad."

Ochtend- of avondmens?
"Een ochtendmens. Mijn vrouw staat altijd om zes uur op en dan maak ik een ontbijtje. Nu het lekker weer is blijf ik wakker, maar in de winter ga ik meestal terug mijn bed in."

Beste lp ooit?
"'Powerful People' van Gino Vannelli. Als ik vroeger in de kroeg kwam wilde ik altijd zijn muziek horen, vrienden werden er gek van. Zij hebben toen de lp voor mij gekocht, zodat ze er in de kroeg vanaf waren."

Uw beste eigenschap.
"Ik ben heel geduldig. In het onderwijs kun je leerlingen niets leren als je dat niet bent. Ik kan wel heel eigenwijs zijn."

Waar bent u bang voor?
"Ik heb voor mezelf geen angst. Het lijkt mij alleen eng voor mijn vrouw als ik haar achter moet laten later."

Waar wordt u blij van?
"Van goede humor en als ik zie dat mijn vrouw het naar haar zin heeft."

Wat zou u nog eens willen doen?
"Ik heb zelf altijd gevoetbald en voetballen in een groot stadion geeft denk ik een heel erge kick."

Wat gaat goed in Diemen?
"Ik vind dat we een mooi winkelcentrum hebben gekregen. Volgens mij is het bestrijden van misdaad hier goed geregeld, want ik hoor weinig over inbraken."

PvdO voert actie tegen blauwe zone Zuid

DIEMEN - Een delegatie van de Partij van de Ouderen stond maandagavond bij 't Kruidvat waar een inloopavond werd gehouden over het voornemen van het college van B en W om de blauwe zone in Diemen-Zuid uit te breiden.

De Partij van de Ouderen bood bezoekers van de inloopavond die tegen het plan van het college van B en W zijn een formulier aan waarmee zij protest konden aantekenen.

De formulieren vonden gretig aftrek. "De flyeractie van de Partij van de Ouderen bij 't Kruidvat tegen de blauwe zone heeft in korte tijd 246 handtekeningen opgeleverd. Deze zijn door de PvdO aan het eind van de bijeenkomst ingeleverd bij de vertegenwoordigers van de gemeente", aldus Peter Prins, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen.

Het ging volgens Prins om mensen uit diverse wijken in Diemen-Zuid.

Diemen draagt kazerne brandweer over

DIEMEN - De gemeente Diemen heeft de brandweerkazerne in Diemen overgedragen aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Burgemeester Koopmanschap ondertekende daartoe op de Veiligheidsdag in Diemen een overeenkomst met IJ. Stelstra, sectormanager Expertise en Regie van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.

De overdracht van de brandweerkazerne in Diemen maakt deel uit van de regionalisering van de brandweerzorg, waarbij de lokale brandweer onder aansturing is gebracht van de Veiligheidsregio. In het regionale dekkingsplan van de brandweer uit 2013 is vastgesteld dat de kazerne in Diemen gevestigd blijft.

De overdracht betekent dat het eigendom van de kazerne nu bij de brandweer ligt. De benodigde renovatie van de kazerne, waarbij achterstallig onderhoud wordt ingelopen en de kazerne weer geschikt gemaakt wordt om te voldoen aan de eisen van deze tijd, zal onder aansturing van de brandweer plaatsvinden. De gemeente Diemen neemt de kosten daarvan voor haar rekening via de jaarlijkse bijdrage aan de Veiligheidsregio.

Provinciale weg 5 weken dicht

DIEMEN - De provinciale weg tussen Diemen en Weesp, langs de Weespertrekvaart/Gaasp, is vanaf dinsdag 10 juni afgesloten voor het autoverkeer. De gemeente Amsterdam gaat het asfalt vervangen. Het werk is naar verwachting op vrijdag 18 juli klaar.

De weg wordt tussen Diemen en de A9 aangepakt. In deze periode rijdt er ook geen bus over deze route.

Omdat de hulpdiensten het brom/fietspad gebruiken bij calamiteiten kunnen ook voetgangers en fietsers hinder ondervinden tijdens de grootscheepse werkzaamheden.

2 fasen
De provinciale weg wordt in twee fasen afgesloten, zodat woningen, instellingen en bedrijven zoveel mogelijk bereikbaar blijven. Tijdens de werkzaamheden blijven de inritten naar de aanliggende percelen bereikbaar, al kunnen de werkzaamheden wel voor enige vertraging zorgen.

Het verkeer wordt omgeleid via de Gooiseweg. Via diemernieuws.nl is een plattegrond te vinden.

Veel bezoekers op zonovergoten Loswalfestival

Studentenavond maakte voor het eerst deel uit van evenement

DIEMEN - De zevende editie van het Loswalfestival is een groot succes geworden. Veel bezoekers kwamen op het evenement af, dat dit jaar voor het eerst vier dagen duurde. De studentenavond op donderdagavond trok veel jonge inwoners van Diemen.

Veel activiteiten voor jong en oud. Foto: Trudy Kroese

Het Loswalfestival ging donderdagavond van start met een studentenavond. Het was de eerste keer dat het evenement al op donderdag van start ging. Stichting Loswalfestival heeft de studentenavond aan het programma toegevoegd na een verzoek van studenten uit Diemen om voor hen een speciale activiteit te organiseren. Wethouder Jeroen Klaasse (D66), die onder meer de portefeuille Evenementen en City Marketing beheert, sprak de studenten vanaf het podium in de tent toe. Hij vroeg of zij meer of minder evenementen in Diemen willen. Het antwoord dat vanuit de tent werd gescandeerd was voorspelbaar: meer natuurlijk.

Vlak daarna vertelde Klaasse dat hij het bewust kort had gehouden. "De studenten zitten niet te wachten op een lange toespraak van een politicus. Zij willen vanavond feest vieren." En dat deden ze dan ook. De drankjes die deze avond tegen een zeer schappelijke prijs te koop waren, leken de bezoekers goed te smaken. Er werd lekker gedronken, door sommigen buiten de tent gerookt, en van de muziek en de sfeer genoten. Niet alleen de studenten van de Rode Kruislaan en Campus Diemen Zuid waren aanwezig, ook leden van studentenverenigingen. Het was te zien aan hun T-shirts. De Stichting Loswalfestival wil in de toekomst het Loswalfestival starten met een studentendag en -avond. Uiteraard op de donderdag.

Na het feest voor bezoekers van 23 jaar en ouder op vrijdagavond was er zaterdag een uitgebreid programma voor jong en oud. Op de braderie presenteerden veel verenigingen en instellingen uit Diemen zich. Zij gaven informatie en trachtten nieuwe leden te werven. In een aantal gevallen lukte dat. Bij de kraam van Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking, konden geïnteresseerden kennismaken met het nieuwe bestuur. Het nieuwe bestuur bestaat uit jonge inwoners van Diemen. De kunstmarkt was ook een succes. Janneke de Graaff uit Diemen verkocht sieraden. Zij kreeg hierbij assistentie van haar moeder. De door Janneke gemaakte sieraden vonden gretig aftrek.

Feest tijdens studentenavond.
Demonstratie tijdens Veiligheidsdag.

De sfeer was goed en er waren geen incidenten

Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors had bij de flat Beukenhorst een kooi geplaatst waarin honkballen werden afgeschoten. Veel kinderen en jongeren namen de uitdaging graag aan en probeerden de bal met een honkbalknuppel terug te slaan. In veel gevallen waren die pogingen succesvol. Scouting Diemen had op de loswal de klimmuur neergezet. Deze attractie is elk jaar aanwezig op het Loswalfestival. Veel kinderen trachtten tegen de muur op te klimmen. Leden van Scouting Diemen zorgden ervoor dat de veiligheid gewaarborgd was.
Het mooie weer zorgde ervoor dat de bezoekers ontspannen waren en genoten van de sfeer. Een aantal bezoekers keek naar de voorstellingen in de tent. Daar konden kinderen zich ook creatief uitleven. Veel jongeren deden mee aan het voetbaltoernooi dat plaatsvond op het voetbalpleintje, net over de Diemerbrug.

Koud water
Rond 15.30 uur gaven vier leden van De Meeuwen een demonstratie synchroonzwemmen in het water van de Weespertrekvaart. Het ging om Sanne Winchester, Marijn Hoeksel, Tamara de Wit en Marith Roelen. Het water was volgens insiders die langs de kant stonden rond de 18 graden. Behoorlijk koud dus. Maar de vier jonge dames van de zwem- en waterpolovereniging toonden karakter en voerden een prachtige show op. Zij vertelden dat de temperatuur van het water zeker geen 18 graden was. Het water voelde echt heel koud aan. Daarna mochten de jonge waaghalzen in Diemen in het water springen en een 'bommetje' maken. Veel jongens en meisjes waagden een sprong in het koude water. Daarna gingen zij zo snel mogelijk de wal weer op, waar hun ouders met warme kleding wachtten. De leden van Onderwatersportvereniging Diemen hielden de kinderen in de gaten.
Zaterdagavond konden bezoekers genieten van de danceclassics van Radio 538.

Bestuur en vrijwilligers hebben keihard gewerkt

Veiligheidsdag
Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met een Veiligheidsdag. Hieraan werkten de politie, brandweer, dierenambulance en EHBO mee. Bezoekers bekeken de voertuigen met veel belangstelling. Veel kinderen maakten van de gelegenheid gebruik om met brandweer of politie op de foto te gaan. Bij de informatiestand waren artikelen als pennen en sleutelhangers populair. Voor kinderen waren er activiteiten. Zij konden bijvoorbeeld met behulp van een brandslang vlammen doven. De brandweer en politie gaven demonstraties. De politie liet bijvoorbeeld zien hoe een voertuig wordt opengeknipt.

Tevreden
De leden van Stichting Loswalfestival toonden zich zondagmiddag tevreden over het verloop van de zevende editie van het festival. Het evenement trok veel bezoekers, de sfeer was goed en er waren geen incidenten. Het bestuur van Stichting Loswalfestival en de vele vrijwilligers hebben vier dagen keihard gewerkt met het doel de bezoekers te vermaken. Zij zijn hier volledig in geslaagd.

Als het aan de bezoekers ligt, vindt het Loswalfestival in de lente van 2015 voor de achtste keer plaats.

Jeugd vermaakt zich tijdens toernooi

70 teams van E- en F-pupillen doen mee aan Sjef van der Heidentoernooi

Het spelplezier spatte van de wedstrijden af. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft op Hemelvaartsdag het Sjef van der Heidentoernooi gehouden. Op de velden van de voetbalvereniging deden 70 teams mee. Dit betekent dat er donderdag meer dan 700 jonge voetballers actief waren.

SV Diemen eert met het toernooi voor E-pupillen en F-pupillen Sjef van der Heiden, die een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de jeugdafdeling van de club. Na zijn voetballoopbaan bij SV Diemen nam Sjef van der Heiden de organisatie van het pupillenvoetbal bij SV Diemen voor zijn rekening. Dat was nog in de periode dat SV Diemen op Sportpark Spoorzicht speelde. De club beschikte op dat moment over zo'n 50 tot 60 pupillen. Op het moment dat SV Diemen in 1990 verhuisde naar de huidige accommodatie op Sportpark De Diemen telde de club zo'n 80 pupillen.

De sympathieke Sjef van der Heiden was vaak te vinden bij SV Diemen: op zaterdagochtend tijdens de wedstrijden van de jeugd en vaak op woensdagmiddag om nieuwe pupillen te kunnen inschrijven. Sjef van der Heiden kende alle pupillen bij naam. Veel jongens en mannen die hem hebben gekend spreken nog steeds mooie woorden over hem. Onder zijn leiding groeide de pupillenafdeling van SV Die uit tot ongeveer 100 spelers. Sjef van der Heiden overleed op 55-jarige leeftijd.

Sjef van der Heiden was belangrijk voor de jeugdafdeling van SV Diemen

SV Diemen heeft op Sportpark De Diemen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De club telt bijna 1100 leden, van wie er ruim 700 in de jeugdafdeling spelen. Het Sjef van der Heidentoernooi werd de afgelopen jaren met Pasen gespeeld, maar omdat er toen een aantal jeugdteams van SV Diemen deelnam aan toernooien in het buitenland, werd het toernooi dit jaar op Hemelvaartsdag gespeeld. Elly Oudshoorn was samen met nog zo'n 30 mensen verantwoordelijk voor de organisatie. "Een aantal teams van A- en B-junioren nam met Pasen deel aan een toernooi in Italië. Veel van die jongens helpen altijd mee tijdens het Sjef van der Heidentoernooi. Dat geldt ook voor een aantal ouders. Daarom was het beter om het toernooi dit keer op Hemelvaartsdag te houden."

Veel bezoekers
SV Diemen heeft ook dit jaar veel aandacht aan de organisatie besteed. Leden van de club was vooraf verzocht om met de fiets naar het complex te komen. De bedoeling was dat de bezoekers hierdoor meer kans zouden hebben om hun auto op het parkeerterrein bij de club te parkeren. Hoewel veel mensen van SV Diemen gehoor hadden gegeven aan de oproep van de organisatie was het parkeerterrein toch vol. Verkeersregelaars probeerden te voorkomen dat mensen hun auto in de wijk Plantage De Sniep parkeerden en verwezen hen naar de parkeerplaats bij de Gamma. In de kantine en langs de velden van SV Diemen was het druk. De organisatie zorgde ervoor dat alles naar wens verliep en ouders en andere familieleden stonden langs de lijn om het spel van de pupillenteams te volgen. Hoewel het fris was en motregende lieten zij zich er niet van weerhouden om langs de lijn te blijven staan.

Na afloop van elk duel mochten twee spelers van elk team meedoen aan de penaltybokaal. De strafschoppen werden genomen in de voetbalkooi die vlak bij de kantine staat. De 70 teams waren verdeeld over 18 poules. De wedstrijden in elke poule leverden een winnaar op. Maar door het plezier dat de kinderen op het voetbalveld hadden waren er deze dag alleen maar winnaars. Op het terrein waren standjes waar onder andere voetbalattributen en hapjes en drankjes konden worden gekocht.

donderdag 5 juni

Film in De Omval

'IDA' is een ontroerend drama en speelt zich af in Polen in 1962. Anna gaat haar geloften afleggen bij de kloosterschool. Alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft. Voordat ze haar geloften kan afleggen, begint ze samen met haar tante een zoektocht naar haar verleden. 20.00 uur, € 8,-. www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 6 juni

Dialezing

Wijzer in Diemen houdt een dialezing in de Schakel: Magisch Madagaskar. Ans Quirijnen geeft een presentatie over haar rondreis door Madagaskar, een uniek en nog weinig toeristisch ontwikkeld land. Van 10.00 tot 12.00 uur. Entree € 2,50.

Afscheidsreceptie

Na 45 jaar in het onderwijs gaat Carla van Parreren van de Sint-Petrusschool met pensioen. Tussen 15.00 en 17.00 uur is er een afscheidsreceptie op school, oud-leerlingen zijn ook welkom.

Tablet Café

Ervaringen, tips, trucs en kennis over tablets en iPads worden gedeeld in de bibliotheek. De avond wordt begeleid door medewerkers van de bibliotheek. Van 18.30 tot 20.00 uur. Iedereen is welkom. Deelname is gratis.

zaterdag 7 juni

Oudpapieractie

Vrijwilligers van Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op; dat kan tot 9.30 uur aan de weg gezet worden.

woensdag 11 juni

Clinic Groen-en-Doen

Kars Veiling van de Vlinderstichting geeft een clinic waar aanwezigen leren hoe ze meer vlinders en libellen in hun tuin krijgen. Hij houdt eerst een presentatie in De Omval, de rest van de clinic is buiten. 11.00 uur. Aanmelden via ivndiemen@gmail.com.

Nationale Buitenspeeldag

Door heel Nederland zijn straten afgesloten voor het verkeer, zodat alle kinderen buiten kunnen spelen. De dag is naast een groot feest ook een actiedag voor veilige woonwijken. In Diemen wordt deze dag gevierd bij De Omloop in Diemen-Noord. Kinderen kunnen van 13.00 tot 16.00 uur verschillende uitdagingen aangaan in de sfeer van Expeditie Robinson.

donderdag 12 juni

Ladies Night De Omval

In de film 'Yves Saint Laurent' wordt een van de beroemdste modeontwerpers van de 20e eeuw vanaf het begin van zijn carrière gevolgd. De film is een mustsee voor elke modeliefhebber. Na afloop staan er bonbons en een glas prosecco klaar in Grand Café Blauw. Bezoekers kunnen natuurlijke producten uitproberen en er worden tegoedbonnen voor een gratis gezichtsbehandeling uitgedeeld. 20.00 uur, € 8,-. www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 13 juni

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. Kosten: € 30,-. Reserveren via 06-20670105. Het keuringsformulier is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Herdenkingsconcert

Op begraafplaats Rustoord aan de Weesperstraat wordt een jaarlijks herdenkingsconcert gegeven. De blazersgroep van de Diemer Harmonie en het zangtrio Niet Miss zullen tijdens het concert optreden. Van 20.00 tot 20.45 uur. Toegang is gratis.

zaterdag 14 juni

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn er vrijwilligers van DDD aanwezig die kijken of de defecte apparaten, computers, speelgoed of kleding die de bezoekers naar het Repair Café meenemen nog gerepareerd kunnen worden. Het is kosteloos, maar een bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Repair Café is tegelijkertijd een leuke plek om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Open Dag Muziekschool

Van 14.00 tot 16.30 uur zet Theater De Omval de deuren wijd open voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek. Mensen die overwegen een instrument te gaan bespelen, te gaan zingen of een bandje op te richten kunnen kennismaken met docenten en instrumenten. Aanmelden voor de lessen in het nieuwe seizoen kan meteen. Volwassenen kunnen instrumentele cursussen volgen.

Oud papier

Vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan om 08.30 langs alle deuren om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 08.30 uur buiten staan.

tot 2 juli

Zomerbridge

Bridgeclub Sans Atout organiseert Zomerbridge in De Schakel. Ook bridgers die geen lid zijn van de club zijn welkom. Voor een partner kan gezorgd worden. 19.30 uur, € 2,50 per persoon, bridge@boekservices.nl.

tot 11 juli

Expositie

Frans van Vuuren exposeert zijn schilderijen in de expositie 'Vorm & Kleur'. De expositie is te zien in het gemeentehuis tijdens de openingstijden.

SV Diemen: snel promoveren

'Er komt een goede lichting aan'

De D-selectie van SV Diemen sloot het seizoen af met een duel tegen trainers en ouders. Foto: Jenny Nieuwenhuijze

DIEMEN - De degradatie naar de vierde klasse is bij SV Diemen hard aangekomen. De club hoopt dat het eerste zondagteam volgend seizoen meteen weer promoveert.

Met de vereniging in het algemeen gaat het uitstekend. SV Diemen beschikt over een prachtige accommodatie met kunstgrasvelden en heeft nu bijna 1100 leden van wie er meer dan 700 in de jeugdafdeling spelen. In schril contrast hiermee staat de positie van het eerste zondagteam. De ploeg van trainer Robin Ernest wist directe degradatie te voorkomen en hoopte zich via de nacompetitie veilig te spelen. Dat lukte niet. SV Diemen struikelde over vierdeklasser Saenden. De eerste wedstrijd in Wormerveer werd met 0-2 gewonnen en de return leek een formaliteit. Niets bleek minder waar: SV Diemen verloor voor eigen publiek met 2-6.

Trainer Robin Ernest vertrekt. Hij wordt opgevolgd door Marc Stuut. Voorzitter Hans ter Horst betreurt de degradatie: "Het team heeft in de laatste fase van de competitie goede resultaten geboekt en heeft de derde periode gewonnen. De eerste wedstrijd tegen Saenden werd met 0-2 gewonnen en vervolgens werd er thuis met 2-6 verloren. Ik heb mij gestoord aan de wijze waarop dit is gebeurd. Het had voor een groot deel met instelling te maken. Verliezen hoort bij sport, maar niet op deze manier."

Ter Horst is optimistisch over de toekomst. "Zoals het er nu naar uitziet gaat er een speler weg: Jordan Gemert. Nieuwe spelers zijn Kevin Kroese, die in het verleden al voor SV Diemen speelde en Steve Promes, die onze nieuwe trainer heeft toegezegd te zullen komen. Pierre Tosh, die de laatste wedstrijden van het afgelopen seizoen heeft meegedaan bij ons, blijft. Ik verwacht dat ook een aantal talentvolle jeugdspelers zich bij de selectie zal aansluiten, van wie zeker een paar in aanmerking kunnen komen voor het eerste elftal. Verder zit er genoeg talent in onze selectie, maar zeker in de jeugd. Er komt een goede lichting aan."

Kieft

De biografie van Wim Kieft is geen boek waar iemand vrolijk van wordt. De voormalige spits van onder meer Ajax, PSV en het Nederlands elftal heeft getracht om tegen journalist Michel van Egmond zo eerlijk mogelijk te zijn en weinig verborgen te houden.

Kieft vertelt in het boek dat hij een kleine 20 jaar verslaafd is geweest aan drank en cocaïne. Hij werd diverse keren in een afkickkliniek opgenomen en hoopt dat hij zijn verslavingen nu onder controle heeft. Het wordt een lange en harde strijd, zoveel is wel duidelijk. Zijn verslaving aan de witte sloper cocaïne heeft tot gevolg gehad dat Kieft door zijn geld heen is en binnenkort in de schuldsanering terechtkomt. Hij moet leven van twee tientjes per dag. En dat voor een man die als speler miljoenen heeft verdiend.

Wat verder opvalt is dat de voormalige topaanvaller altijd moeite heeft gehad om van zijn eigen succes te genieten. Hij leek zich vaak te schamen voor zijn prestaties op het veld en had moeite met zijn bevoorrechte leven als profvoetballer. Dat het leven van een beroemde voetballer ook schaduwzijden kent, maakt het boek duidelijk. Al meer dan 25 jaar lang wordt Wim Kieft door voor hem volkomen onbekende personen aangesproken over het doelpunt dat hij tijdens het EK in 1988 in West-Duitsland tegen Ierland maakte. Zijn kopbal zorgde ervoor dat Oranje naar de halve finale ging en uiteindelijk Europees kampioen werd. Vrijwel dagelijks vertellen mensen hem dat zij zich op die dag in het Parkstadion in het Duitse Gelsenkirchen bevonden. En vrijwel zonder uitzondering stonden zij in de baan van de bal. Het zal druk zijn geweest in dat vak achter het doel.

Hilarisch is een scène in het boek waarin een man met Kieft op de foto wil. De goede man vertelt aan de voormalige spits dat zij eerder samen op de foto zijn gegaan. Een jaar of vijf eerder. De man vraagt of Kieft het zich nog kan herinneren. Nee, natuurlijk niet. De man kan het zich niet voorstellen. Het dringt niet tot zijn botte hersens door dat Kieft met duizenden mensen op de foto is gegaan.

SV Zeeburg wint

DIEMEN - Dames 1 van SV Zeeburg heeft de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. De handbalsters uit Diemen wonnen de uitwedstrijd tegen Baarn: 15-26.

SV Zeeburg kwam al snel op voorsprong. Het spel van Zeeburg was echter rommelig, waardoor de dames van Baarn ook op een simpele manier konden scoren. De voorsprong van Zeeburg werd echter behouden: de ruststand was 9-15. In de tweede helft stelde SV Zeeburg de zege veilig: 15-26.

Softbalheren TIW-Survivors lijden eerste nederlaag

DIEMEN - Na vijf gewonnen wedstrijden op rij zijn de softbalheren van TIW-Survivors vrijdag tegen hun eerste nederlaag aangelopen. Er werd kansloos verloren van middenmoter RCH uit Heemstede: 12-0.

Vanaf de eerste inning bleek dat de Diemense slagploeg weinig in te brengen had tegen de door RCH speciaal voor deze wedstrijd uit de hoofdklasse ingevlogen werper Claassen. Het resultaat was één schamele honkslag van derde honkman Koster in vijf inningen. De eerste twee inningen wist de Diemense defensie onder leiding van werper Havekotte de tegenstander nog goed in bedwang te houden. Vanaf de derde inning kreeg de slagploeg van RCH meer grip op het pitchen van werper Havekotte en liep uit naar een 11-0 voorsprong. In de resterende twee inningen sprokkelde RCH nog een puntje bij elkaar: 12-0. Na afloop gaf coach Overdijk aan dat het goed was dat zijn mannen weer met beide benen op de aarde waren gezet, maar dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat zij aan het eind van de competitie bovenaan staan.

Colin van Beem geeft demonstratie bij ATVD

DIEMEN - Proftennisser Colin van Beem speelt zaterdagmiddag een demonstratiepartij bij ATVD.

Ook geeft hij een tennisclinic, waarbij jeugdspelers van ATVD het tegen hem kunnen opnemen. De demonstratiepartij en de tennisclinic duren van 17.00 tot 18.00 uur. Ook mensen die geen lid zijn van ATVD zijn van harte welkom. Colin van Beem is lid van ATVD en traint op de banen van de vereniging. Hij staat momenteel op de 632ste plaats van de ATP-ranking. ATP staat voor Association of Professional Tennisplayers. ATVD is maandag met de jaarlijkse clubkampioenschappen begonnen. De finales van de clubkampioenschappen vinden op zaterdag 14 en zondag 15 juni plaats. Op maandag 21 juni gaat het open toernooi van ATVD van start. De finales van dit toernooi vinden op zaterdag 28 en zondag 29 juni plaats.

ATVD hoopt dat veel tennisliefhebbers een bezoek brengen aan de toernooien.

Succesvolle jeugd van DKV Victoria viert feest

Selectie van B1 van DKV Victoria viert feest.

DIEMEN - De jeugd van DKV Victoria vierde onlangs feest. Maar liefst drie jeugdteams slaagden erin om kampioen te worden.

De foto toont de succesvolle selectie van de B1 die de titel in de tweede klasse veilig wist te stellen. De ploeg won de laatste competitiewedstrijd tegen Groen Geel uit Wormer met 8-6 en nam daardoor definitief afstand van de concurrentie.

De andere twee jeugdteams van de korfbalvereniging in Diemen die kampioen werden zijn de D2 en de E2. DKV Victoria heeft zo duidelijk gemaakt over een goede jeugdopleiding te beschikken.

15 / 16

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!
De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04
t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic',
met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska,
gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

Nieuw! bij bodyconnection,
Ipl-ontharing, microdermabrasie, couperose verwijderen. Voor alle behandelingen zoals verven, wenkbrauwen, wimpers of harsen van bikinilijn kunt u zonder afspraak terecht. NU v.a. € 7,50
Emmastraat 18a Diemen 020-6001374

Taxi Centrale Diemen
020-6905858