DiemerNieuws

9 februari 2017

DiemerNieuws 9 februari 2017


Tellingen parkeergedrag in Centrum en Zuid

Geen parkeerplek meer bij flats aan rode Kruislaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeente gaat in maart tellingen verrichten die het parkeergedrag bij de derde en vierde hoge flat (gezien vanaf de Ouddiemerlaan) aan de Rode Kruislaan in kaart moet brengen. Het ziet ernaar uit dat er op die plekken in de nabije toekomst ook een blauwe zone wordt ingevoerd. Ook worden er tellingen verricht bij winkelcentrum Kruidenhof en omgeving in Diemen-Zuid.

De parkeerplaatsen bij de eerste twee flats aan de Rode Kruislaan maken sinds vorig jaar deel uit van de blauwe zone. Het gevolg hiervan is dat forensen en mensen die de binnenstad van Amsterdam willen bezoeken hun auto nu op een parkeerplaats bij de derde en vierde flat neerzetten. De bewoners kunnen vaak geen parkeerplek vinden.

"Als ik van mijn werk thuiskom kan ik bijna nooit een parkeerplaats voor de flat vinden", aldus een bewoonster van de vierde flat van de Rode Kruislaan. "Ik moet dan op zoek naar een andere plek in de buurt."

Verkeersbesluit
Wethouder Lex Scholten is verantwoordelijk voor het parkeerbeleid in Diemen. "De parkeerplaatsen bij de eerste en tweede flat van de Rode Kruislaan waren overdag vaak voor 100 procent bezet. Er parkeren veel forensen en andere mensen die met de trein naar Amsterdam reizen. Als tellingen uitwijzen dat het parkeerprobleem zich inderdaad heeft verschoven naar de derde en vierde flat zullen wij ook daar een blauwe zone invoeren. Dat zal dan ongeveer twee maanden duren. Er moet eerst een verkeersbesluit worden genomen en daarna moeten er lijnen aangebracht en borden worden geplaatst." De gemeente gaat ook tellingen verrichten in Diemen-Zuid. "Op het industrieterrein Amstel is betaald parkeren ingevoerd. Een van de gevolgen hiervan is dat er in sommige gebieden in Duivendrecht een blauwe zone is ingevoerd. Automobilisten wijken vervolgens uit naar Diemen-Zuid. Wij gaan in maart tellingen verrichten bij winkelcentrum Kruidenhof en omgeving. Dat kan leiden tot de invoering van een blauwe zone in dat gebied."

Diverse ondernemers van winkelcentrum Kruidenhof zouden graag zien dat er een blauwe zone bij het winkelcentrum wordt ingevoerd.

Jeugdsport- en Cultuurfonds biedt nog meer kinderen kansen voor sport en cultuur

DIEMEN - De gemeente Diemen gaat samenwerken met het Jeugdsport- en Cultuurfonds. Op deze manier wil het college van B en W stimuleren dat nog meer kinderen van gezinnen met een minimuminkomen kunnen sporten of kunnen meedoen aan culturele activiteiten.

Het Jeugdsport- en Cultuurfonds is een praktische oplossing voor gezinnen waar geen geld is om te sporten of mee te doen aan culturele activiteiten zoals muziek en toneel. Het fonds geeft een jaarlijkse bijdrage voor sport en cultuur. Deze bijdrage kan worden gebruikt voor contributie/lesgeld, sportkleding, maar ook bijvoorbeeld voor zwemles. Het Jeugdsport- en Cultuurfonds betaalt het geld direct aan de sportvereniging en de sportwinkel. Ouders hoeven het geld dus niet voor te schieten.

Voor ouders en verzorgers met een bijstandsuitkering is er al de Participatieregeling. Dat is extra geld dat ze kunnen aanvragen bij de gemeente voor sport, cultuur, schoolreizen en andere kosten. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen ook gebruikmaken van de Participatieregeling, alleen neemt de procedure rondom het aanvragen veel tijd in beslag. Deze gezinnen kunnen dus vanaf 2017 een beroep doen op het Jeugdsport en Cultuurfonds.

Via het Jeugdsport- en Cultuurfonds wil de gemeente het voor de gezinnen met een inkomen tussen de 100% en 140% van de bijstandsnorm makkelijker maken een bijdrage te krijgen voor sport- en cultuuractiviteiten. Dat gebeurt door het inzetten van intermediairs.

Vaak zijn dit professionals die betrokken zijn bij de opvoeding en verzorging van een kind. Dat kan bijvoorbeeld een leerkracht, jeugdhulpverlener, maatschappelijk werker, jongerenwerker of buurtsportcoach zijn. Het voordeel hiervan is dat gezinnen veel administratieve rompslomp uit handen wordt genomen.
Lees verder op pagina 3.

Omwonenden spoorweg-overgang uit slaap gehouden

DIEMEN - ProRail heeft in de nacht van dinsdag op woensdag werkzaamheden verricht om de installatie van de spoorwegovergang bij het station in het centrum van Diemen te repareren. Woensdagmiddag werkte de spoorwegovergang opnieuw niet.

Afgelopen weekeinde waren er problemen bij de spoorwegovergang bij het station in het centrum. Bewoners van onder andere Buitenlust, de Rode Kruislaan, de Martin Luther Kinglaan en de Tobias Asserlaan ondervonden veel overlast van het claxonneren van de machinisten van treinen die langsreden. De problemen ontstonden zaterdag en duurden tot maandagochtend. Doordat de spoorbomen niet naar behoren functioneerden stonden er aanvankelijk politieagenten en later verkeersregelaars bij de spoorwegovergang om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken plaatsvonden. De machinisten van treinen toeterden en passeerden de spoorwegovergang vervolgens met een aangepaste snelheid. In de nacht van zaterdag op zondag en zondag op maandag hadden veel omwonenden veel last van het getoeter van de machinisten van de treinen. Dit verstoorde in veel gevallen hun nachtrust.

Inloopavond over wandelroute Pijlkruid

DIEMEN - De gemeente Diemen wil de bestaande wandelroute langs Pijlkruid tot aan de aansluiting met het oostelijke stationsgebied Diemen-Zuid verbeteren.

In overleg met buurtvereniging Kruidenspoor is een (schets)ontwerp gemaakt voor deze route. Op donderdag 9 februari organiseert de gemeente Diemen een inloopavond waar belangstellenden de tekeningen van het ontwerp het ontwerp kunnen zien. De inloopavond vindt plaats in wijkcentrum't Kruidvat, Ouderkerkerlaan 30 van 19.00 tot 20.30 uur.

Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd over deze inloopavond. Bij de inloopavond zijn wethouder Openbare Ruimte Jeroen Klaasse en medewerkers van de gemeente aanwezig.

Heterdaadjes voor kerkdief en autodief

Oude kranten bevatten soms merkwaardige artikelen. Vaak verre van compleet en de lezer met verwondering achterlatend.

Zo kwam in 1928 een inbraak in de katholieke kerk in het nieuws. De onverlaat had zich in de nacht toegang verschaft door 'braak van de voordeur', hoewel een andere krant meende dat hij door een raam naar binnen was geklommen. Hoe dan ook: na het legen van de offerblokken verliet de dief 'met eenige met geld gevulde zakken' de kerk. Even later stond er plotseling een 'politiedienaar' voor zijn neus. Je wilt dan als lezer weten of de agent op het rinkelende geluid van de zakken geld afkwam of dat hij wellicht plotseling een goddelijke ingeving had gekregen.

In een ander geval wordt het nog gekker. Het is 1935. De journalist meldt dat in Amsterdam-West een agent toevallig door een ruitje van een loods keek en toen drie Chevrolets zonder nummerplaten zag staan. Oké, dat kan. Maar dan: 'Terzelfder tijd betrapt de politie in Diemen een man die probeert een Chevrolet te stelen. De politie vermoedt dat deze Chevrolettendief dezelfde moet zijn als die welke de reeds eerder gemelde diefstallen pleegde.' Een oude wijsheid: 1 + 1 =2.

Weerbericht

Zonnige perioden, lichte tot matige vorst in de nacht
Na een zachte start van februari schakelt het weer deze week wederom over naar een winters scenario. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een krachtig blokkerend hogedrukgebied. Het genereert een oostelijke luchtstroming met aanvoer van droge koude continentale lucht. Diepvrieskou gaat ons echter niet bereiken. Het blijft bij lichte tot matige vorst in de nacht.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag en het weekeinde wordt droog weer verwacht met kans op zonnige perioden. Regionaal kan het weerbeeld soms ook door lage bewolking worden overheerst. Het is koud winterweer. In de nacht naar vrijdag vriest het matig, tot rond –6 graden, overdag oplopend tot rond het vriespunt in de middag. In het weekeinde lichte vorst in de nacht, tot circa -3 à -4 graden. In de middag omstreeks +3 graden. Er waait een overwegend matige oostenwind.

Trend na het weekeinde
Het hogedrukgebied verplaatst zich naar Oost-Europa. De stroming wordt dan zuidoost tot zuid. In de nacht vriest het licht. Overdag komt de temperatuur steeds verder boven nul. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. Er zijn zonnige perioden. De kans op neerslag is klein.

Weetje
Januari 2017 was koud met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 1.6 graden, tegen 3.1 graden als langjarig gemiddelde. In deze eeuw waren alleen januari 2009 (0.8 graden) en januari 2010 (-0.5 graden) kouder. Januari 2017 was verder aan de droge kant en vooral zeer zonnig (85 uur). Normaal is 60 uur. In deze eeuw was januari 2009 het zonnigste (100 uur).

Oefentherapie in Het Noorderlicht

DIEMEN - In Het Noorderlicht in Diemen-Noord start binnenkort een nieuwe activiteit. Het betreft oefentherapie tegen pijn.

Het gaat om een initiatief van Mandy Khonraad van Mensendieck-Khonraad.nl. De Stichting Welzijn Diemen stelt Het Noorderlicht beschikbaar en helpt bij de promotie. Het Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Samen met een gespecialiseerde oefentherapeut stel je je eigen doelen en ga je werken aan een andere aanpak van je klachten. Je krijgt de mogelijkheid om uit de neergaande spiraal te stappen en werkt langzaam toe naar verbetering. De oefentherapeuten die aangesloten zijn bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn werken volgens een behandelmethode die wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Het te volgen traject wordt zorgvuldig afgestemd met de huisarts en/of specialist. Deze behandeling wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering, afhankelijk van welk pakket iemand heeft afgesloten voor paramedische zorg.

Op maandag 27 februari is er in Het Noorderlicht om 14.00 uur een bijeenkomst waar meer informatie wordt gegeven over deze aanpak. Het is ook mogelijk om bij het Noorderlicht een vrijblijvend en kosteloos oriënterende afspraak te maken via telefoonnummer 06-13040545.

Voor meer informatie: www.Mensendieck-Khonraad.nl.

Kunstwerk geplaatst

DIEMEN - Bij de derde entree van de bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep is dinsdag het kunstwerk 'De Lamp' van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman geplaatst.

De gemeente heeft Jeroen Henneman gevraagd om een kunstwerk te maken dat de ingang van het bedrijventerrein markeert en de plek aantrekkelijker maakt.

Het kunstwerk 'De Lamp' wordt binnenkort aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en zal dan ook voor verlichting bij de entree van het bedrijventerrein zorgen.

In steeds meer wijken neemt parkeerdruk toe

Eerste blauwe zone in 2005 ingevoerd

Forensen en dagjesmensen nemen dikwijls de tram. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De invoering van blauwe zones in Diemen is het gevolg van het parkeerbeleid in Amsterdam. De ligging van Diemen en het uitstekende openbaar vervoer spelen hierbij een grote rol.

Nadat Amsterdam op steeds meer plekken betaald parkeren had ingevoerd, weken steeds meer forensen die in de hoofdstad werken of mensen die de stad om een andere reden willen bezoeken uit naar Diemen. Zij parkeerden hun auto bij voorkeur dicht bij een halte van lijn 9 of bij een station. Bij de gemeente Diemen kwamen steeds meer klachten binnen van bewoners van het centrum die geen parkeerplek meer konden vinden. De gemeente besloot in 2005 tot het invoeren van een blauwe zone in een aantal straten die dicht bij de haltes van lijn 9 liggen. Bewoners en bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen. Voor bewoners kost die momenteel 96 euro per twee jaar, voor bedrijven het dubbele.

De parkeerproblemen in Diemen verschoven zich door de jaren heen naar diverse andere buurten in het centrum en Diemen-Zuid. Automobilisten van buiten Diemen vonden een parkeerplaats op andere plekken, zoals dicht bij het NS-station in het centrum. De automobilisten liepen vervolgens naar het station en pakten de trein naar het Centraal Station. Een retourtje is een stuk goedkoper dan het parkeergeld in Amsterdam.

De metro is een aantrekkelijk alternatief voor de auto. Foto: Trudy Kroese

Parkeerdruk wordt weleens vergeleken met een waterbed

Ook in Diemen-Zuid ontstonden in diverse wijken parkeerproblemen, vooral in de buurten dicht bij het station. De metro rijdt immers eveneens naar het centrum van Amsterdam. Personen die op Schiphol het vliegtuig wilden nemen kwamen er ook achter dat een gratis parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid was te prefereren boven een dure parkeerplaats bij de luchthaven. In de politiek wordt de parkeerproblematiek weleens vergeleken met een waterbed. Als je op een plek druk zet, loopt het water (lees auto's) ergens anders heen. In maart gaat de gemeente tellingen uitvoeren op de parkeerplaatsen bij de derde en vierde flat van de Rode Kruislaan en bij winkelcentrum De Kruidenhof en omgeving. In de wijk Buitenlust neemt de parkeerdruk steeds verder toe. Het is goed mogelijk dat dit ook in andere buurten van Diemen-Zuid gaat gebeuren.

Wethouder Scholten geeft aan dat het parkeerbeleid de gemeente geen geld mag kosten. Dat is de reden dat er geld wordt gevraagd voor een ontheffing voor de blauwe zone en een parkeervergunning. De gemeente wil overigens ook geen geld overhouden aan het parkeren. De parkeergarage wordt geëxploiteerd door Q-Park, de gemeente is verantwoordelijk voor het parkeren op straat. In de omgeving van winkelcentrum Diemerplein is betaald parkeren ingevoerd om kortparkeerders de mogelijk te bieden om hun auto te parkeren. "Parkeren in de parkeergarage kost minder geld dan parkeren op straat bij het winkelcentrum. Die parkeerplaatsen op straat zijn vooral bestemd voor mensen die even snel een boodschap willen doen, bijvoorbeeld een maaltijd willen afhalen, of even naar de stomerij de bank of de doe-het-zelfzaak gaan. Als wij daar een blauwe zone hadden ingevoerd, was er waarschijnlijk zelden een parkeerplaats voor kortparkeerders te vinden", aldus Scholten.

Goed openbaar vervoer heeft grote invloed op parkeersituatie

Jeugdsport- en Cultuurfonds

Vervolg van de voorpagina.

De intermediair dient de aanvraag in. Het Jeugdsport- en Cultuurfonds bepaalt of de aanvraag wordt gehonoreerd. De intermediairs hebben daarnaast de taak te kijken of een kind ook daadwerkelijk meedoet aan de activiteiten. Het samenwerken met het Jeugdsport- en Cultuurfonds sluit ook aan bij het collegeprogramma 'Ontmoeten en Verbinden'.

Wethouder Ruud Grondel van Sociale Zaken: "In Diemen hebben wij relatief veel goede regelingen voor gezinnen die dat nodig hebben. De samenwerking met het Jeugdsport- en Cultuurfonds is een logisch vervolg daarop. Zodat zo veel mogelijk kinderen in Diemen kunnen sporten of muziekles volgen zonder dat hun ouders of verzorgers zich zorgen hoeven te maken over de bijbehorende kosten."

Politie treft hennep-plantage aan

DIEMEN - De politie heeft maandag een hennepplantage aangetroffen in een woning in Diemen-Noord. De plantage bevond zich op de zolderkamer van de woning.

De politie heeft in de woning een verdachte aangehouden. De zaak is in behandeling bij de recherche. De politie heeft de hennepplantage in samenwerking met Liander ontruimd. De ruim tweehonderd aangetroffen planten zijn meteen vernietigd. Dit is gebeurd in een shredder. De planten waren groot en de toppen waren bijna klaar om geoogst te worden. Ook alle apparatuur is vernietigd.

Mensen die vermoeden dat er ergens een hennepplantage is gevestigd kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Bewoner stuit op inbrekers

DIEMEN - Een bewoner van een woning aan het Wilhelminaplantsoen trof vrijdagochtend rond 08.30 uur twee inbrekers in zijn woning aan.

De bewoner schrok is naar de badkamer van de woning gevlucht. De twee inbrekers zijn op de vlucht geslagen. De politie heeft in de omgeving van de woning naar de daders gezocht, maar hen niet aangetroffen. De politie verzoekt getuigen en mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen: 0900-8844.

Pubquiz van Vivos is spannend

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Veertien teams hebben zaterdagavond in Het Wapen van Diemen deelgenomen aan de pubquiz van Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Er is ongeveer 450 euro ingezameld. De gemeente verdubbelt dit bedrag. Saskia Kaptijn, voorzitter van Vivos: "Het was heel spannend. Aan het einde stonden er drie teams gelijk. Er is een extra vraag gesteld. Het team Bardienst Diemen Festijn heeft gewonnen, een team van de Historische Kring Diemen is tweede geworden en een vriendenteam derde.

Schoonheidssalon in woon- en zorgcentrum De Diem geopend

Bewoners krijgen gratis behandeling

Wahida Amier opent schoonheidssalon de Diamant. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wahida Amier, de vriendin van burgemeester Erik Boog, heeft donderdag schoonheidssalon de Diamant in woon- en zorgcentrum De Diem geopend.

Sandra Slijters, activiteitenbegeleidster in De Diem: "Staatssecretaris Van Rijn heeft in 2015 het plan Waardigheid en Trots geïntroduceerd. Het doel van het plan is liefdevolle zorg verlenen aan ouderen. De regering heeft per locatie een bedrag beschikbaar gesteld om de plannen te verwezenlijken." Onder de zeventig bewoners van De Diem werd een inventarisatie gehouden naar ideeën. Er bleek veel interesse voor een schoonheidssalon. Sandra: "Er werd besloten om de rookruimte op de begane grond als schoonheidssalon in te richten. Locatiemanager Rob Ebbeling gaf mij toestemming om de ruimte in te richten. Ik ben er trots op. Vrijwilligster Ciska Koster is gepensioneerd schoonheidsspecialiste. Elke donderdagmiddag kunnen bewoners schoonheidsbehandelingen ondergaan. Die zijn gratis. Personeel en vrijwilligers van De Diem kunnen ook bij Cisca terecht. Aan hen wordt een bijdrage gevraagd."

Joyce Schreuder

Eigenaresse SMC Diemen

27 jaar

Diemenaar sinds juli 2016

Hoe gaat het met het bedrijf?
"Mijn vriend Mark Kaandorp en ik zijn eigenaar van het Sport Medisch Centrum in de Burgemeester Van Tienenweg. Mark en ik zijn beiden fysiotherapeut. Het specialisme van Mark ligt bij sportblessures en die van mij bij kinderen van 0-18 jaar. Maar ook ik behandel natuurlijk volwassenen. We zijn vorig jaar begonnen met het SMC Diemen en het gaat heel goed, boven verwachting zelfs. We hebben door de drukte zelfs al een extra fysiotherapeut aangenomen: Jorn van den Broek. Hij werkt op maandag-, woensdag- en vrijdagavond tot 22.00 uur."

Wat zijn jouw hobby's?
"Dat is voornamelijk sporten. Ik loop erg graag hard, bijvoorbeeld in het Diemerbos, langs de dijk of richting Weesp. Binnenkort wil ik weer mijn krachttraining oppakken bij GYM020 op De Sniep. Met deze topper werken wij door onze goede ervaringen dan ook samen voor de praktijk. Verder geniet ik ontzettend van dagjes naar de sauna, winkelen of lunchen met vrienden. Maar de avondjes met vrienden, lekker koken, eten of borrelen zijn ook heilig. Stiekem kijk ik in de weekenden regelmatig series via Netflix, toch even lekker relaxed."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Ik vind het in onze wijk Plantage De Sniep geweldig. Wij voelen ons daar helemaal thuis. Maar ik vind de plekken waar ik hardloop ook erg mooi."

Waar gaan jullie heen als jullie uitgaan?
"Van echt stappen komt het niet meer zo veel. Maar wij gaan wel uit eten of met vrienden naar cafés of een loungebar. Wij gaan dan meestal naar Amsterdam, naar de Jordaan of het Leidseplein."

Wat zijn jouw favoriete vakantielanden?
"Ik vind Thailand, Aruba, Ibiza en Kreta heel mooi. Maar een ander favoriet vakantieland van ons is Oostenrijk. Mark en ik gaan elk jaar in december en maart naar Oostenrijk op wintersport."

Abri op tramhalte verwijderd

DIEMEN - De abri op de tramhalte op de Hartveldseweg bij de Arent Krijtsstraat is enige tijd geleden verwijderd. Het gaat om de halte waar trams richting Amsterdam stoppen.

De gemeente heeft hierover vragen ontvangen. "De abri bij de Arent Krijtsstraat is weggehaald door de eigenaar OFN. De abri was namelijk in slechte staat. Wij zijn in overleg met OFN om te kijken of er een andere abri teruggeplaatst wordt of dat gekozen wordt voor een andere oplossing", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Jongerenraad houdt politiek debat

DIEMEN - De Jongerenraad van Diemen houdt donderdagavond 9 februari een debat over de Tweede Kamerverkiezingen die op 15 maart worden gehouden.

Het debat vindt plaats in Het Wapen van Diemen. De inloop start om 18.30 uur. Het debat begint om 19.00 uur. Vertegenwoordigers van de politieke partijen zullen deelnemen aan het debat. Het gaat om Bram Buskoop (SP) - inwoner van Diemen en nummer 29 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen voor SP, Barbara Gardeniers (CDA) - nummer 39 op de lijst voor haar partij, Yvonne Welter (VVD) - nummer 70 op de lijst voor haar partij, Fabian van Hal (GroenLinks) - bestuurslid van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, Ilse Smit (Partij van de Dieren) - nummer 22 op de lijst voor haar partij en bestuurslid van Pink, de jongerenorganisatie van de PvdD, Farida Polsbroek - PvdA-raadslid in Diemen en Mart Roumen - voorzitter van de afdeling Diemen van D66.

Diemen bekijken op oude landkaarten

DIEMEN - Het Kadaster heeft een leuke site met oude en recente landkaarten. Die is sinds maandag - toen de kaart van 2016 werd toegevoegd - weer helemaal up-to-date.

Door in te zoomen op Diemen wordt duidelijk hoe onze omgeving zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld. De eerste kaart is van 1810, zwart/wit en met de hand getekend, maar er zijn vele tientallen kaarten beschikbaar tot en met de modern vormgegeven kaart van 2016 aan toe. De kaarten zijn te vinden op www.topotijdreis.nl. Op iedere plek is in te zoomen en als vervolgens het jaartal wordt aangepast blijft de gekozen locatie in beeld.

Scooterrijder aangehouden

DIEMEN - De politie heeft vrijdagmiddag een bestuurder van een scooter aangehouden.

Agenten zagen de man rijden in Diemen-Zuid. Toen zij het kenteken controleerden in het systeem van de politie bleek dat de scooter gestolen was. Na een achtervolging hebben de agenten de bestuurder van de scooter uiteindelijk in Amsterdam-Zuidoost kunnen aanhouden.

'Ik blijf optimistisch en heb plezier in het leven'

Ria Sikking was betrokken bij oprichting van gymnastiekvereniging

DIEMEN - Ria Sikking is 93 jaar. Zij woont nog zelfstandig in het centrum van Diemen. Zij was in de jaren vijftig betrokken bij de oprichting van een gymnastiekvereniging die later de Diemer Gymnastiek Vereniging is geworden. Ook stond zij aan de basis van volleybalvereniging Smashing '72. Beide verenigingen bestaan nog steeds. Een gesprek met een optimistische dame.

Mevrouw Ria Sikking. Foto: Trudy Kroese

Wat is uw achtergrond?
"Ik ben op 2 april 1923 geboren in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Mijn vader was bankwerker bij de firma Ducro & Brauns in Weesp. Hij ging elke dag op de fiets naar zijn werk. Dat was een heel eind rijden. In 1927 zijn wij naar Diemen verhuisd, een stuk dichter bij Weesp. Wij woonden in de Raadhuisstraat. Ik weet nog dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog veel huizen in de buurt hebben gesloopt om een beter schootsveld te hebben. Ik heb op de Sint-Petrusschool gezeten en moest in de vijfde klas naar de meisjesschool van de Sint-Petrusschool. Na de lagere school wilde ik verder leren maar dat mocht niet van mijn ouders, want ik moest gaan werken."

Groot gezin
Kwam u uit een groot gezin?
"Wij waren thuis met veertien kinderen: acht meisjes en zes jongens. Mijn ouders hadden het niet breed, zoals zo veel mensen in die tijd. Ik ging als borduurster werken in de Karel du Jardinstraat in Amsterdam-Zuid en later werkte ik in de Planciusstraat. Ik weet nog dat ik een rijksdaalder per week verdiende. Ik was 75 cent per week kwijt aan een weekkaart voor de tram en gaf mijn moeder 1,25 gulden. Ik mocht 50 cent zakgeld houden."

U moest stoppen met werken.
"Ik leerde mijn latere man Jan Sikking kennen. Hij kwam uit Amsterdam-Oost. Wij zijn in 1947 getrouwd en toen moest ik stoppen met werken. In die tijd mocht een getrouwde vrouw niet werken. Wij hebben eerst 2,5 jaar bij mijn ouders ingewoond. Wij beschikten over twee kamers in de woning in de Raadhuisstraat. In 1949 zijn wij naar de Paulus Emtinckweg verhuisd. De woningen in die straat waren toen net gebouwd."

Leden van de Diemer Gymnastiek Vereniging in 1964. Foto: Familie Sikking

'Ik ben niet van plan om in een verzorgingshuis te gaan wonen'

Zelfstandig
Mevrouw Sikking hoopt op 2 april haar 94e verjaardag te vieren. Zij woont nog steeds zelfstandig, is zeer goed bij de tijd en actief.

Zij heeft vijf kinderen, zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. De familie heeft een hechte band.

'Mijn ouders hadden het niet breed, zoals zo veel mensen in die tijd'

U was liefhebber van gymnastiek?
"Ik ben toen ik twaalf jaar was aan gymnastiek gaan doen, in de Indische Buurt in Amsterdam. Ik kon het goed en ben een keer kampioen geworden. Later ben ik aan gymnastiek gaan doen in een lokaal van de school aan de Ouderkerkerlaan in Diemen-Zuid. Wij vonden het daar niet zo leuk en hebben een eigen gymnastiekvereniging opgericht."

Fusie
Het ging om de Algemene Gymnastiekvereniging Diemen. Die vereniging was aanvankelijk actief in de school in Diemen-Zuid en later in het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat. "Na afloop van de gymnastieklessen gingen we vaak volleyballen. Het plafond van het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat was te laag om er goed te kunnen volleyballen. Toen sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan werd geopend, zijn wij daar gaan volleyballen. Daar is in 1972 volleybalvereniging Smashing '72 uit voortgekomen."

In 1976 fuseerden de Algemene Gymnastiekvereniging Diemen met de rooms-katholieke gymnastiekvereniging Dio. De naam van de nieuwe vereniging werd DGV: Diemer Gymnastiek Vereniging. De vereniging is nog steeds actief in de Schoolstraat.

Bridgen
U woont nog steeds zelfstandig.
"Mijn man is in 2000 overleden en ik kan gelukkig nog steeds zelfstandig wonen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat ik via de Wmo een traplift in de woning heb gekregen. Ik krijg een keer per week huishoudelijk hulp. Ik doe nog zelf mijn boodschappen, maar als het slecht weer is zijn er gelukkig andere mensen die mij helpen. De kinderen of de buurvrouw, Frida. Ik ga twee keer per week bridgen in Sporthal Diemen en De Schakel. Nee, ik ben niet van plan om in een verzorgingshuis te gaan wonen. Ik zeg altijd dat ik deze woning pas tussen zes planken verlaat."

Niet klagen
U bent geen vrouw om niets te doen.
"Nee, naast het bridgen heb ik genoeg te doen. Ik lees graag, los kruiswoordpuzzels op en kijk televisie, maar nooit overdag. Ik kijk naar een aantal series en elke dag naar het Journaal van acht uur. Ik blijf optimistisch en heb plezier in het leven. Ik klaag zo min mogelijk, dat heeft toch geen zin."

Zoon is raadslid

Een van de kinderen van Ria Sikking is lid van de gemeenteraad. De 63-jarige Jan Sikking zit namens de oppositiepartij Leefbaar Diemen in de gemeenteraad. Hij is overigens het enige raadslid dat in Diemen is geboren en derhalve Diemenees is. Mensen die hier niet zijn geboren worden Diemenaren genoemd. "Ik vind het een voordeel dat ik in Diemen ben geboren en hier al 63 jaar woon", aldus Jan Sikking. "Ik weet daardoor veel van de historie van Diemen. Dat is altijd meegenomen als je lid bent van de gemeenteraad. Maar het gaat in de raad om de toekomst van Diemen."

Cultuur tijdens Open Podium

Activiteiten voor jong en oud

Het Open Podium in 2014. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Theater De Omval vindt op zondag 12 februari het Open Podium plaats. Het culturele evenement duurt van 12.30 uur tot 18.00 uur.

Het Open Podium wordt georganiseerd door de Muziekschool Diemen, Theater De Omval en de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Het Open Podium biedt ook dit jaar weer een gevarieerd programma met deelnemers van de vele culturele verenigingen en organisaties in Diemen.

Muziekschool
De Muziekschool Diemen zal vertegenwoordigd zijn door optredens van het slagwerkensemble en Het Diemer Orkestje. Ook zijn de saxofonisten van de Diemer Harmonie weer aanwezig en zijn er vocale, dansante en combo-optredens en presentaties van beeldende kunst. Het koor Carpe Diem, dat dit jaar 50 jaar bestaat, geeft een korte uitvoering ter inleiding van hun jubileumjaar, Moving Harmony geeft een danspresentatie en er is een afvaardiging van het MDM jazzorkest die een optreden verzorgt. Nieuw tijdens deze editie van het Open Podium zijn het a-capella dameskwartet Diemer Diamonds en dans- en musicaluitvoeringen door OnPoint Dancelab, Stars2Go en Motion Dance Studio.

Kinderen kunnen deelnemen aan Talentenshow

Het Open Podium wordt gepresenteerd door leden van Theatergroep Diemen.

Theater De Omval gaat zondag om 12.30 uur open. Burgemeester Erik Boog verricht om 13.00 uur de opening. Daarna is er een optreden van het slagwerkensemble van de Muziekschool Diemen. Om 13.10 uur is er een presentatie en expositie van beeldende kunst door Ella de Nijs en Kees Kasbergen. Voor kinderen is er vanaf 13.20 uur een knutselworkshop die door Ellen Hendrikx-de Hart wordt gegeven en een speur- en ontdekkingstocht die door de Stichting Welzijn Diemen is georganiseerd. Het programma gaat om 13.30 uur door met een voorstelling van OnPoint Dancelab. Voor de jeugd vindt tijdens het Open Podium ook de Talentenshow van de Stichting Welzijn Diemen plaats. Kinderen van zes tot en met veertien jaar die met passie een hobby beoefenen zoals dansen, zingen, acteren, goochelen, acrobatiek en muziek maken, kunnen zich hiervoor opgeven via de website van de Stichting Welzijn Diemen. De presentaties worden beoordeeld door een jury en na afloop zijn er prijzen voor de beste kandidaten. De eerste ronde van de Talentenshow van de SWD gaat om 13.40 uur van start. Om 14.10 uur is er een optreden van de Diemer Diamonds en om 14.30 uur een optreden van een delegatie van het MDM jazzorkest.

Cor Verschut start om 14.40 uur een kunstroute door Theater De Omval. Er is dan ook een optreden van het saxofoonensemble van de Diemer Harmonie.

Tussen 15.00 uur en 15.30 uur zijn er optredens van Het Diemer Orkestje, Motion Dance en Carpe Diem in de theaterzaal.

Tussen 15.35 en 16.25 uur treedt Moving Harmony op in de theaterzaal. Tevens wordt de tweede ronde van de Talentenshow voor kinderen gehouden en is er een optreden van Stars2Go.

De muzikale afsluiting van het Open Podium duurt van 16.45 tot 18.00 uur. Er wordt dan misschien ook een jamsessie gehouden.

Discozwemmen. Foto: Trudy Kroese

zaterdag 11 februari

Repair Café Diemen

Zorgcentrum De Diem 14.15 uur

Je hebt het zelf vast ook weleens meegemaakt: iets gaat stuk en repareren is te duur. Terwijl er soms misschien maar iets heel kleins kapot is. Zonde om het weg te gooien en een nieuwe te moeten kopen. Het Repair Café lost dat op een leuke en gezellige manier op: kom ermee langs en we kijken of het door onze vrijwilligers alsnog gerepareerd kan worden. Repareren is gratis, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

#Life

Theater De Omval 20.30 uur

Oldenosborn (winnaar Cameretten 2014) bestormt de theaters met hun eerste avondvullende voorstelling '#LIFE'. In '#LIFE' buigen Lize van Olden en Anna Hermanns zich over de grote vraag: hoe te leven? Oldenosborn gaat de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. Hilarisch, ontnuchterend, confronterend en troostend.

zondag 12 februari

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Voorganger: drs E.E. Aarsen-Schiering.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met het Hagunnan koor, voorganger is pastor H. Hartog.

Open Podium

Theater De Omval 12.30 uur

Open Podium zondag 12 februari 2017 in Theater De Omval. Ook dit jaar biedt het Open Podium weer een gevarieerd programma door een reeks deelnemers namens de vele culturele verenigingen en organisaties in Diemen. Na de opening door burgemeester Erik Boog en het slagwerkensemble van de Muziekschool Diemen zijn er diverse dansoptredens, een Talentenshow en is er aandacht voor beeldende kunst. Het koor Carpe Diem viert haar 50-jarig jubileum alvast met een kort optreden en ook het Diemer Orkestje, het leerorkest van de Muziekschool, laat van zich horen. Dit alles en nog veel meer is er te beleven deze middag. De zaal gaat open om 12.30 uur en de toegang is gratis. Het hele programma kunt u vinden op www.muziekschooldiemen.nl.

dinsdag 14 februari

'Waterboys'

Theater De Omval 14.00 uur en 20.00 uur

'Waterboys' vertelt het intens grappige en ontroerende verhaal van misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden tijdens een turbulente reis naar Schotland ter promotie van Victors nieuwste boek. Een film over een vader die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen. Hoofdrollen in deze film van Robert Jan Westdijk (Zusje, Phileine zegt Sorry) worden vertolkt door Leopold Witte (Gooische Vrouwen, Ventoux, Dokter Deen), aanstormend talent Tim Linde en de Schotse actrices Helen Belbin en Julie McLellan. Met soundtrack en special appearance van de vermaarde band The Waterboys (The Whole of the Moon).

woensdag 15 februari

Cursus over opvoeden

De Brede HOED

Een cursus Positief Opvoeden volgens de methode Triple P helpt oorzaken van gedragsproblemen van kinderen te herkennen en leert u hoe u gewenst gedrag bij kinderen kunt stimuleren. Het biedt daarnaast de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere ouders die voor dezelfde, soms moeilijke, taak staan als u. De cursus bestaat uit 5 wekelijkse groepsbijeenkomsten van 2 uur, waarin u opvoedingsvaardigheden leert, hoe u de ontwikkeling van uw kind kunt stimuleren en het geeft handvatten die u in bijna elke situatie kunt gebruiken. De groep bestaat uit ongeveer 10 deelnemers. Voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Er zijn 5 bijeenkomsten op woensdagavond om 19.30 uur in De Brede HOED en 2 telefonische afspraken. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden. Informatie en aanmelding bij Henny van Emmerik, pedagogisch adviseur GGD Diemen. hvemmerik@ggd.amsterdam.nl.

donderdag 16 februari

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift. Het invullen van digitale formulieren. Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. Van 14.00-16.00 uur.

vrijdag 17 februari

Discozwemmen

Sportcentrum F.B. Duran 19.30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

Nederlaag SV Diemen

Trainer Gerrie Breugem verlengt contract

SV Diemen-keeper Dave Moen treedt op. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen VVH Velserbroek met 0-2 verloren. Bij rust leidden de bezoekers met 0-1. Met de nederlaag is een einde gekomen aan een serie goede resultaten van SV Diemen.

Trainer Gerrie Breugem is teleurgesteld door de nederlaag. "Net als eerder in het seizoen hebben wij de doelpunten te makkelijk weggegeven en onze kansen niet benut. We hebben de laatste drie wedstrijden gewonnen en het is jammer dat wij die lijn niet hebben kunnen doortrekken.

Wij krijgen in de komende vier wedstrijden drie zware uitwedstrijden: tegen DWS, Bloemendaal en Weesp. Als wij in die duels geen punten pakken en onze concurrenten wel, komen wij in een lastige positie terecht."

Elfde plaats
SV Diemen staat met vijftien punten uit vijftien duels op de elfde plaats in de derde klasse C. ASV Arsenal heeft evenveel punten als SV Diemen, maar een slechter doelsaldo. Fortius heeft veertien punten en hekkensluiter VVA/Spartaan heeft zeven punten. Die ploeg kwam echter pas twaalf keer in actie.

SV Diemen gaat op zondag 12 februari op bezoek bij DWS. De ploeg uit Amsterdam heeft na veertien competitieduels 24 punten en staat op de derde plaats van de ranglijst.

Breugem heeft zijn contract met SV Diemen met een jaar verlengd. Hij is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van de zondagselectie van SV Diemen. Renato Tuur, de trainer van het tweede zondagteam van SV Diemen, heeft zijn contract eveneens met een jaar verlengd.

Intact
"De doelstelling is om de groep na dit seizoen intact te laten. SV Diemen betaalt de spelers niet en dat moet ook zo blijven. Er wordt gekeken of het mogelijk is om in de winterstop een trainingskamp in het buitenland te houden, bijvoorbeeld in Portugal of Spanje. Dat kan voor spelers een reden zijn om te blijven en trekt wellicht ook nieuwe spelers aan", aldus Breugem.

Nederlaag De Meeuwen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen ZPC Amstersfoort met 14-5 verloren.

De bond heeft ZPC Amersfoort te laag ingedeeld. De ploeg hoort twee klassen hoger te spelen en wint elke wedstrijd met grote cijfers. De thuisclub nam in de eerste periode een voorsprong van 4-0. De Meeuwen haalde in de tweede periode de snelheid uit het spel van de thuisclub en wist ook iets terug te doen. De tweede periode werd afgesloten met een 8-3-stand. De Meeuwen wist ook in de derde periode te scoren. De tussenstand was 11-5. In de vierde periode wisten de dames uit Diemen het net niet te vinden. ZPC Amersfoort scoorde nog driemaal en won met 14-5.

Winst voor SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft thuis gewonnen van Schagen: 28-20.

De handbalsters uit Diemen hadden de laatste weken geen overwinning geboekt en wilden een goed resultaat behalen. SV Zeeburg begon goed. Er werd solide verdedigd en met scherp geschoten. Bij rust leidde SV Zeeburg met 15-7. Na de hervatting kende SV Zeeburg een terugval. De ploeg liet in de verdediging steken vallen en was minder doeltreffend. Maar in de laatste tien minuten speelde de ploeg weer beter en werd de winst veiliggesteld. SV Zeeburg staat op de vierde plaats van de ranglijst van de hoofdklasse.

Decathlon sponsort ATVD

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD heeft in Decathlon een nieuwe sponsor gevonden voor het jaarlijkse open toernooi.

Aan dit toernooi, dat in juni en juli wordt gehouden, nemen jaarlijks altijd honderden tennissers uit Diemen en de regio deel. Decathlon verstrekt een financiële bijdrage voor het toernooi en de deelnemers gaan tennissen met Artengoballen, het huismerk van Decathlon. Voor het seizoen 2017 heeft ATVD nog ruimte voor nieuwe leden die mee kunnen doen aan veel activiteiten, zoals tennislessen, de voorjaars- en najaarscompetitie, tossavonden, clubkampioenschappen en veel gezelligheidstoernooien. Opgeven voor 20 februari. Meer informatie: www.atvd.nl.

Gezocht WINKELMEDEWERKER EN PARAVETERINAIR
Zie vacature op
WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Acupunctuur in Weesp! Last van een winterdip, maak snel een afspraak bij Desirée Lekkerkerker www.ackrufy.nl of 0294-785331

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

TAXI CENTRALE DIEMEN
www.taxicentralediemen.nl
020-6905858

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Gevonden: Een oorbel 020-6991984