DiemerNieuws

8 december 2016

DiemerNieuws 8 december 2016


Diemen vraagt Stadsregio route lijn 9 niet te veranderen

DIEMEN - Een meerderheid van de Diemense gemeenteraad wil dat de route van tramlijn 9 blijft zoals die nu is: zonder overstap naar Amsterdam CS.

In het concept vervoerplan 2018, dat ingaat op het moment dat de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen, staat dat de tram van en naar Diemen vanaf dan niet langer doorrijdt naar Amsterdam CS, maar naar Sloterdijk gaat. Vooral voor mensen op leeftijd of die slecht ter been zijn, is 'een overstap op het kleine en tochtige Alexanderplein of een wandeltocht naar de ondergrondse metro' een hindernis, menen de Partij van de Ouderen (PvdO), Leefbaar Diemen, Diemen Linksaf en CDA, de indieners van de motie die de regioraad vraagt de verandering van de route van lijn 9 niet door te zetten. Andere raadsleden vragen zich af of dit wel zo is, en of niet ook veel Diemenaren juist gebaat zouden zijn met een andere route van de tram. Een gedegen onderbouwing in cijfers ontbreekt, vindt men. Een tweede motie, waarin de stadsregio en de gemeente Amsterdam worden opgeroepen om overstappen van tram/bus naar en van de metro comfortabeler te maken, kon op meer steun rekenen. Alleen de twee raadsleden van Diemen Linksaf stemden niet in. "Alexanderplein is echt een schoolvoorbeeld van een slechte halte", vindt Peter Prins van de PvdO. "Een krappe halte, open, je staat daar niet voor je plezier."

Kai de Haan van D66 zal, als afgevaardigde van Diemen, de wensen van de meerderheid van de Diemense raad volgende week dinsdag in de regioraad overbrengen. Maar hoe groot is de kans dat deze ook gehonoreerd worden?
Lees verder op pagina 3.

Eindelijk sloop pand A. Krijtsstraat

DIEMEN - Maandag wordt gestart met de sloop van het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. Eindelijk, zegt eigenaar Jan de Jager. Het werd hoog tijd. Gisteren trof hij nog 24 onrechtmatige bewoners in het pand, en dat was niet voor het eerst.

Voor het pand zelf gesloopt kan worden, moet eerst alles wat erin staat worden verwijderd. "Allemaal troep die de krakers er in die jaren hebben achtergelaten", vertelt De Jager. "Een enorme klus en een enorme schadepost." Daarna zal het gebouw verdieping voor verdieping worden afgebroken.

Toen De Jager woensdagochtend voor een afspraak met het sloopbedrijf bij het pand kwam, trof hij tot zijn ontzetting een groep mensen aan die er zonder toestemming hun intrek had genomen. "De politie stond er ook, die hadden bij toeval gezien hoe twee mannen het pand wilden verlaten met tassen vol koper. Deze mannen zijn aangehouden. In het pand troffen we nog ongeveer 20 mensen die daar in een ernstig vervuilde staat verbleven. Er was zelfs een gezin met kinderen bij." Het was overigens niet de eerste keer dat er mensen in het pand binnengeslopen waren. "Het is al een paar keer gebeurd. Dan stuurden we de mensen weg en sloten het pand weer af." Twee keer was het pand lange tijd gekraakt, tot frustratie van De Jager. "We hadden er een tijd antikraakbewoners wonen, maar die moesten op last van een hoge dwangsom weg. Direct na hun vertrek werd het pand gekraakt. De mensen die we nu aantroffen waren geen krakers. Dit lijken me mensen die hier illegaal verblijven en een slaapplek zochten. Ze spraken nauwelijks Nederlands. Het was echt een schok om te zien onder welke omstandigheden deze mensen hier woonden. Ze zijn gewoon op straat gezet, met hun boodschappentasje met bezittingen. Zo gaat dat blijkbaar."

De Jager is dan ook blij en opgelucht dat het pand nu eindelijk gesloopt wordt. "Dat het zo lang geduurd heeft, komt omdat we lange tijd niet wisten wat de nieuwe bestemming zou worden en of sloop wel nodig was. Na de kraakacties was er echter geen andere optie meer." De sloop zal minimaal twee maanden in beslag nemen, verwacht De Jager. Op de plek van het pand gaat projectontwikkelaar AM een appartementencomplex met 66 huurwoningen bouwen. "Als alles is overgedragen is onze bemoeienis met deze plek ten einde. Enerzijds jammer, want wij hadden zelf ook mooie plannen, maar het heeft, mede door de financiële crisis, niet meegezeten. Ik zal blij zijn als de eerste reguliere bewoners er over een tijd hun intrek nemen."

Marit is de nieuwe kinder- burgemeester

Mirthe en Marit, met burgemeester Boog op de achtergrond. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diemen heeft een nieuwe kinderburgemeester: Marit Engelberts. Vorige week heeft Mirthe Chung, Diemens eerste kinderburgemeester, haar burgemeestersketting overgedragen aan Marit. De 11-jarige zit in groep 8 op basisschool Noorderbreedte. Zij wil zich onder andere inzetten voor kinderen die gepest worden. Marit heeft heel veel zin in haar nieuwe taak als kinderburgemeester. Haar eerste publieke optreden heeft ze aanstaande donderdag al, tijdens de opening van de Diemer December Dagen. Dan ontsteekt ze, samen met burgemeester Erik Boog, de lichtjes in de kerstboom voor het gemeentehuis.

Bus 44 gaat vaker rijden

DIEMEN - Bus 44 gaat met ingang van de nieuwe dienstregeling op werkdagen vaker rijden buiten de spitsuren.

De bus van het GVB die Diemen-Noord, het centrum van de gemeente en Diemen-Zuid verbindt met station Amsterdam Bijlmer Arena gaat op werkdagen na de spitsuren tot en met het eerste deel van de avond elke tien minuten rijden. Nu is dat nog elk kwartier. Daarna rijdt de bus elk half uur.

Op zaterdag gaat de bus op meer momenten van de dag om het kwartier rijden. De nieuwe dienstregeling van het GVB gaat op zondag 11 december in. Reizigers merken dus pas vanaf maandag 12 december dat bus 44 vaker gaat rijden.

Het GVB wijzigt met ingang van zondag 11 december de naam van een van de haltes in Diemen-Zuid. Halte Bovenrijkersloot wordt voortaan anders geschreven: Boven Rijkersloot.

Weerbericht

Eerst droog, in weekeinde kans op wat regen, vrij zacht
Met een minimum tot -7 graden was het de koudste Sinterklaas sinds 1962. Dat was toen aan het begin van de koudste winter van de 20e eeuw. Nu loopt het zo'n vaart niet, want inmiddels heeft zich een zuidwestelijke stroming ingesteld, waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. In het weekeinde nadert een uitloper van een oceaandepressie. Het wordt dan iets wisselvalliger.

Vrijdag + het weekeinde
Met Sinterklaas is ook de vorst verdwenen. Tot en met zondag zijn de nachten vorstvrij met een minimumtemperatuur van circa 6 graden, overdag oplopend naar 9 à 10 graden. Het weerbeeld daarbij is vrij veel bewolking. Vrijdag blijft het meest droog. Af en toe schijnt de zon. In het weekeinde overheerst de bewolking. Tussen zaterdagmiddag en zondagochtend kan er af en toe regen vallen. Er waait overwegend een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De temperatuur lijkt na het weekeinde weer te gaan dalen. Vanaf dinsdag is er kans op lichte vorst (0 tot –5 graden). Het kan een derde miniwintertje worden omdat zich tijdelijk opnieuw een gebied van hoge luchtdruk vormt. Het is daarbij droog met kans op zon en lokaal mist.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De afgelopen herfst verliep overwegend rustig en zeer zonnig. In deze eeuw was alleen de herfst van 2005 zonniger. De herfst was ook droog met circa 190 mm in onze regio tegen 250 mm normaal. September was extreem warm, maar oktober en november waren iets te koud. Dat gaf een gemiddelde van vrijwel normaal.

Schandelijke toestanden bij de Gooische stoomtram (1)

In 1881 werd de Gooische Stoomtram Maatschappij (GTM) opgericht. Er waren zo veel ongelukken met deze tram dat het socialistische blad Recht voor allen er in haar editie van 7 december 1899 ruimschoots aandacht aan gaf: "Onder de publieke middelen van vervoer, welke wij hier te lande kennen als een van de meest-gevaarlijke, behoort voorzeker de Gooische stoomtram. Vaak gebeurt het, dat de kouranten mededeeling doen van ongelukken door die stoomtram veroorzaakt en 't is vooral daardoor, dat 't dienstdoend personeel in een slechten reuk bij het publiek is komen te staan." Toen bij een rechtszaak ook het Openbaar Ministerie het verwijt aanvoerde dat de machinisten vaak roekeloos waren, nam Recht voor Allen het op voor de machinisten. De socialisten wezen op het zware en inspannende werk. De machinist moest overal ogen hebben. In de bebouwde kom scheerde het gevaarte rakelings langs de huizen. Daar gold al de maatregel dat "de kondukteur de machine vooraf gaat en de machinist doorloopend de bel moet luiden om het publiek te waarschuwen". Dat de conducteur dat zwaaiend met een rode vlag moest doen, zal de socialisten natuurlijk wel aangesproken hebben.

Kerst high tea in het Noorderlicht

Kerst high tea in het Noorderlicht

DIEMEN - In wijkcentrum het Noorderlicht wordt op maandag 19 december tussen 13.00 en 15.30 uur een high tea gehouden.

De high tea staat in het teken van de kerstdagen. Wijkcentrum het Noorderlicht is gezellig versierd en de vrijwilligers zorgen voor lekkere zoete en hartige hapjes. Bezoekers van de high tea mogen natuurlijk zelf ook wat maken en meenemen als zij dat leuk vinden, maar het is niet verplicht. Naast de gebruikelijke bezoekers hopen de vrijwilligers en de Stichting Welzijn Diemen ook andere Diemenaren te mogen ontvangen op deze gezellige middag.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 december via d.tool@welzijndiemen.nl of 06-45125494. Of op maandag even langskomen in het Noorderlicht tussen 10.30 en 15.30 uur. De high tea kost € 3,50 per persoon, te voldoen op de dag zelf.

Fergil pakt records

DIEMEN - IJszwemmer Fergil Hesterman uit Diemen heeft tijdens de Ice Cup in de Wohrsee in Burghausen zowel de 1000 meter als de 500 meter gewonnen.

Hij zwom op de 1000 meter een nieuw Nederlands record van 12:40:00 minuten. Ook op de 500 meter zwom hij een nieuw Nederlands record. Hij finishte na 6:18:00 minuten. De Wohrsee is op 6 januari 2017 het strijdtoneel van het wereldkampioenschap ijszwemmen. Fergil Hesterman zal proberen de titel te veroveren.

Citymarketing: bekendheid en imago Diemen beter

Gemeente anderhalf jaar bezig met campagne Daarom Diemen

Wethouder Jeroen Klaasse is verantwoordelijk voor cirtymarketing. Foto's: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN - De gemeente is ruim anderhalf jaar bezig met citymarketing onder de vlag van Daarom Diemen. De lancering was in mei 2015. Daarvoor was al gestart met een partnernetwerk en daar is het logo uit voortgekomen. In het logo van Daarom Diemen zijn de drie kernkwaliteiten van Diemen te herkennen. Wethouder Jeroen Klaasse vertelt over de stand van zaken.

Klaasse: "Daarom Diemen is vooral een netwerk van partners die met elkaar Diemen op de kaart zetten om zo van Diemen een fijnere plek te maken om te wonen en te ondernemen. Dat is in het belang van individuele bewoners, maar ook van winkeliers, sportieve en culturele verenigingen en voorzieningen. De gemeente wil samen met alle partners Diemen levendiger maken. Zo wordt de evenementenagenda uitgebreid en wordt er ingezet op meer sfeer in de openbare ruimte. Verder willen we meer aandacht genereren voor al die positieve activiteiten die al plaatsvinden in Diemen door ze aan deze initiatieven te verbinden met Daarom Diemen."
Uit onderzoek is gebleken dat Diemen drie kernkwaliteiten heeft die erbovenuit steken: Diemen ligt dicht bij Amsterdam, de bereikbaarheid en het dorps-stedelijke karakter. Klaasse: "De bereikbaarheid van Diemen is uniek: de snelwegen liggen dichtbij en het openbaar vervoer is uitstekend. Denk aan twee stations, de trein, metro, tram en bus. Diemen wordt als dorps-stedelijk ervaren. Dit houdt in dat mensen Diemen een gemeente vinden met een eigen karakter en eigen schaal."

Het logo van Daarom Diemen tijdens de prijsuitreiking Kunstprijs Diemen.

Het doel is om nieuwe bewoners te 'Diemenizen'

Budget
"Er is een budget van 100.000 euro voor Daarom Diemen voor de jaren 2015-2018. Enerzijds om het imago te versterken maar ook om een partnernetwerk op te bouwen, evenementen te organiseren en andere initiatieven van de grond te trekken (zoals de historische wandeling 'Diemen in de Tweede Wereldoorlog'), het welkomstpakket voor nieuwe bewoners en het kraamcadeau voor pasgeboren kinderen. Het kraamcadeau is een vorm van merchandising, maar het welkomstpakket voor nieuwe bewoners is meer dan dat. Het is een visitekaartje van de gemeente."

Diemenizen
"Het doel is om nieuwe bewoners te 'Diemenizen', ofwel nieuwe bewoners moeten verleid worden om Diemense voorzieningen zoals het zwembad, De Omval, de bibliotheek en de winkelcentra te bezoeken en actief te worden in het verenigingsleven. Door ook inwoners van de nieuwe wijken Plantage De Sniep en Holland Park op te nemen in de Diemense gemeenschap, versterk je het bestaande voorzieningenaanbod en creëer je meer sociale cohesie in de gemeente. Anders verword je tot een saaie stadswijk van Amsterdam." Klaasse is van mening dat citymarketing werkt. "Naast de bekendheid en het verbeterde imago van Diemen zien wij dat er meer samenwerking ontstaat met allerlei partners met wie we samen onder de vlag van Daarom Diemen allerlei activiteiten ontplooien Het aantal partners breidt nog steeds verder uit."

'Welkomstpakket is een visitekaartje van de gemeente'

Dat er veel interesse voor Daarom Diemen is blijkt uit het aantal bezoekers van de Facebookpagina die vier maanden geleden gelanceerd werd en nu al 2700 likes heeft.

Lijn 9

Vervolg van de voorpagina.

De Haan: "Gezien de omvang van de wijzigingen heeft het dagelijks bestuur van de regioraad besloten dat de regioraad een zienswijze kan indienen op de plannen. Maar de kans is vrij marginaal dat het nog iets verandert." Overigens zouden de vervoerders in de regio al op 5 december het definitieve vervoerplan aan het dagelijks bestuur voorleggen. Is de motie van Diemen er dan 'één voor de bühne'? Dat gaat Prins te ver. "Er is ook in andere gemeenten buiten Amsterdam veel commotie over het plan en de korte termijn waarop gereageerd moet worden. Als die samen een vuist zouden maken, zouden ze een meerderheid kunnen hebben om het plan af te keuren." De Haan: "Wij gaan er niet over. Punt. Frustrerend, maar zo zijn de regels. Meer gemeenten vragen om meer tijd, maar je kunt je afvragen wat je aan die tijd hebt als het toch niets verandert. Ik ben er niet van overtuigd dat de Diemense motie de plannen zal veranderen, maar ik ga mijn best doen."

Agenten gewond

DIEMEN - Twee politieagenten zijn dinsdagavond licht gewond geraakt tijdens een aanhouding in het centrum van Diemen.

De politie kreeg een melding van een ruzie op straat. Hierbij zouden een autoruit en een hekwerk vernield zijn. Agenten troffen twee ruziënde personen en diverse omstanders aan. De verdachte van de vernieling werd aangehouden. Bij de aanhouding verzette hij zich en hebben twee bekenden van de verdachte de politieagenten gehinderd, beledigd en belaagd. Hierbij zijn twee agenten licht gewond geraakt. Uiteraard zijn ook deze twee personen aangehouden. De betreffende agenten maken het naar omstandigheden goed, meldt de politie.

Er is aangifte gedaan tegen de verdachten. De recherche heeft de zaak in behandeling.

Bezorgers

DIEMEN - Het DiemerNieuws is blij met haar bezorgers. Zij zorgen er immers voor dat de krant waar wij zo ons best op doen week in week uit én door weer en wind bij u aan huis bezorgd wordt.

Volgende week hebben onze bezorgers naast het DiemerNieuws ook de jaarlijkse eindejaarskaartjes bij zich en zullen ze voor deze ene keer bij u aanbellen. Het is gebruikelijk dat krantenbezorgers rond de feestdagen langs de deuren gaan om de beste wensen over te brengen in de hoop op een kleine beloning voor de trouwe bezorging.

Veel belangstelling voor appartementen in De Diemer

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Nu de steigers weg zijn, is het nieuwe appartementencomplex De Diemer aan de Ouddiemerlaan goed te zien. Helemaal in het begin heette het gebouw in de plannen nog de Sfinx, maar toen vastgoedbelegger Vesteda het pand aankocht, werd het omgedoopt naar De Diemer, een verwijzing naar zorgcentrum De Diem dat ooit op deze plek stond. Naar verwachting zullen eind maart de eerste nieuwe bewoners van een van de 98 huurappartementen de sleutel krijgen. Voor de woningen is veel belangstelling: Vesteda heeft al bijna 1000 inschrijvingen.

Welke wens in de wensboom gaat in vervulling?

Iedereen kan een wens doen voor een ander

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In winkelcentrum Diemerplein staat een wensboom waarin iedereen een wens kan hangen voor een ander. Eén wens zal uiteindelijk in vervulling gaan.

'Hang een wens in de wensboom en wie weet gaat jouw wens in vervulling', zo luidt de oproep. Winkeliersvereniging Diemerplein organiseert de Wensboomactie in samenwerking met Daarom Diemen.

Een bankje in de tuin van het zorgcentrum? Een dagje uit voor een gezin dat het zwaar heeft gehad? De wens kan van alles inhouden, als het maar voor een ander is. Voor een goed doel, een organisatie of een vereniging in Diemen, of voor iemand die zich altijd inzet voor anderen of iemand die het zwaar heeft gehad en iets extra's verdient.

Op een speciale kaart, die bij deze krant wordt verspreid, kan de wens geschreven worden en dan in de speciale wensboom worden opgehangen. De wensboom staat in de buurt van de liften op de begane grond in het winkelcentrum.
Wensen ophangen kan vanaf vandaag tot en met zaterdag 24 december. Een onafhankelijke jury kiest uit alle wensen de vijf beste, leukste, mooiste of liefste wensen die doorgaan naar de finale. Op 29 december worden de finalisten bekendgemaakt en dan kan iedereen via de Facebookpagina en website van Daarom Diemen meestemmen om te bepalen welke wens vervuld gaat worden. Stemmen kan tot en met 8 januari.
Een wens doen voor een ander kan ook de inzender zelf nog eens een leuke prijs opleveren. Onder de inzenders van alle wensen worden tien cadeaubonnen van € 25,- verloot, te besteden bij de winkels van winkelcentrum Diemerplein.

Welke wens uiteindelijk in vervulling gaat, wordt bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen op 11 januari.

Werk aan de weg dit weekend

DIEMEN - De op- en afritten van de Gooiseweg (S112) naar de A9 zijn komend weekend afgesloten.

Van vrijdag 9 december 22.00 uur tot maandag 12 december 05.00 uur is S112 Gooiseweg afgesloten ter hoogte van de A9 tussen de Karspeldreef en de Langbroekdreef, inclusief alle op- en afritten van de A9.

De oprit S112 Gooiseweg naar de A9 richting Utrecht/Haarlem/Schiphol is nog langer dicht: tot vrijdag 16 december 22.00 uur is deze gesloten voor verkeer vanuit het zuiden (Langbroekdreef). Verkeer kan draaien bij de Karspeldreef en dan via de noordkant de oprit bereiken. Vanaf vrijdag 16 december 22.00 tot woensdag 21 december 05.00 uur is de oprit helemaal dicht voor verkeer uit alle richtingen. Verkeer volgt dan de omleiding via S111 en S113.

De werkzaamheden zijn nodig om de Gaasperdammertunnel ter hoogte van S112 Gooiseweg te kunnen bouwen.

Peter Caspers

Actief voor Zonnebloem Diemen en regio Groot Amsterdam
55 jaar
Diemenaar sinds 1990

Waarom de Zonnebloem?
"De Zonnebloem zet zich in voor een doelgroep die het verdient om aandacht te krijgen. Ik ben penningmeester, door mijn werk heb ik helaas te weinig tijd om bij activiteiten aanwezig te kunnen zijn."

Verder in het dagelijks leven?
"Werkzaam als coördinator financiële administratie, Ajax seizoenskaarthouder, volleyballer bij Smashing '72, bioscoop, tuinieren, wandelen."

Beschrijf jezelf in 5 woorden
"Sociaal, betrokken, integer, soms ongeduldig."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Johan Cruijff, 'Mijn verhaal'."

Welk nummer moet echt in de top 2000?
"'Miss You' van Everything but the Girl."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Ik zit te wachten op de volgende serie Homeland."

Favoriete stekje in Diemen?
"Thuis."

Waar kun je erg om lachen?
"Koot & Bie, Jiskefet, Fawlty Towers e.d."

En waar maak je je druk over?
"De steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk en de toenemende discriminatie in het algemeen."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Bij het overlijden van mijn moeder en schoonmoeder (één dag na elkaar)."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn in 1990 veel te vroeg overleden vader (64 jaar)."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een grote reis maken en giften aan verschillende doelen in Diemen."

Diemen mist nog...
"Een middelbare school."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen dat de monumenten die Diemen nog rijk is behouden kunnen blijven, denk hierbij o.a. aan de pastorie op de Hartveldseweg."

Voortaan acht evenementen in Diemerbos mogelijk

DIEMEN - In 2017 en de jaren erna mogen er in het Diemerbos op acht dagen festivals worden georganiseerd. De gemeenteraad stemde hier vorige week mee in.

De twee beheerders van het bos, Staatsbosbeheer en Groengebied Amstelland, zijn al bezig met het werven van evenementenorganisatoren.

Daarbij wordt niet alleen gedacht aan muziekfestivals maar ook aan cultuur-, sport- en lifestyle-evenementen. Organisatoren hebben nog tot half december de tijd om zich aan te melden.

Korting op zorgverzekering via gemeente

DIEMEN - Diemenaren met een laag inkomen kunnen via de gemeente korting krijgen op een zorgverzekering.

Zorg wordt steeds duurder. Daarom is het belangrijk dat ook mensen met een laag inkomen goed verzekerd zijn, vindt de gemeente.

Via de Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) van de gemeente Diemen kunnen mensen met een laag inkomen zich verzekeren tegen ziektekosten. Er kan gekozen worden tussen twee verzekeraars.

Naast de collectiviteitskorting betaalt de gemeente € 24,95 mee aan de premie voor de aanvullende verzekering voor Diemenaren met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en van wie het vermogen lager is dan wat voor de bijstand is toegestaan.

Meer informatie over de CZM is te vinden op diemen.nl (zoek op 'zorgverzekering'). Aanmelden kan tot vrijdag 23 december.

Drenkeling gered uit kanaal

DIEMEN - Hulpdiensten hebben woensdag een drenkeling uit het Amsterdam-Rijnkanaal gehaald. Hij is buiten levensgevaar.

De man viel rond half twee van een schip in de buurt van de spoorbrug. Dat werd gezien. Brandweer, politie, ambulance en een traumahelikopter werden ingezet.

De drenkeling werd gevonden en had alleen wat onderkoelingsverschijnselen.

'De Hoop is een heel bijzondere concertzaal'

Els Verhaak is al ruim 10 jaar programmeur van kamermuziek in De Hoop

DIEMEN - Eind november was het 100e concert in de serie 'Kamermuziek in De Hoop': middeleeuwse muziek van Ensemble Corona en een proeverij van middeleeuwse gerechten, het favoriete muziektijdperk van programmeur Els Verhaak (net 66). Ze is al ruim 10 jaar de programmeur voor deze bijzondere concerten in de voormalige schuilkerk aan de Hartveldseweg. Els werd in 1950 in Breda geboren als oudste in een gezin met vijf kinderen. Op haar 18e trok ze naar Amsterdam voor een hbo-opleiding bibliotheek en documentatie. Na een paar jaar terug in Brabant werkte Els tot haar pensioen deze zomer ruim 40 jaar in het Rijksmuseum, eerst als documentalist, later als conservator.

De Middeleeuwen vormen het favoriete muziektijdperk van Els Verhaak. Foto's: Trudy Kroese

Je hebt vrijwel je hele carrière in het Rijksmuseum gewerkt, tussen de kunst dus. Van huis uit meegekregen?
"Mijn vader was beeldhouwer. Opgegroeid tussen kunst, ja, hoewel dat geen oude maar moderne kunst was. Ik werd dus meer geconfronteerd met namen als Henry Moore en Brancusi dan met die van 17de-eeuwse kunstenaars. Hier in onze tuin in Diemen staat ook een werk van mijn vader. Het is gehakt in steen en stond bij mijn ouders in de tuin in Breda. Ik ben heel blij dat het nu hier een plekje heeft gekregen."

Was je zelf ook kunstzinnig?
"Nou, mijn vader probeerde me wel een beetje richting een kunstzinnige opleiding te sturen toen ik een studie moest kiezen en het zelf niet zo goed wist. Maar dat bleek toch niets voor mij. Ik hield wel enorm van lezen en boeken en dus dacht ik dat de Bibliotheek en Documentatieacademie in Amsterdam een goede opleiding zou zijn. Mijn leeswoede bleef, maar de meer technische vakken die er ook bij horen bevielen mij minder. De opleiding duurde maar twee jaar en ik heb hem wel afgemaakt. Daarna vond ik een heel leuke baan op het Brabants Conservatorium in Tilburg. Daar heb ik veel opgestoken van muziek. Ik werkte in de bibliotheek en moest ook de muziekpartijen voor het orkest verzorgen. Bovendien was er een discotheek: drie draaitafels op de balie zodat de studenten muziek konden luisteren. Er was een grote collectie elpees. Heerlijk voor mij! Daar heb ik voor het eerst de cellosuites van Bach gehoord, die grote indruk maakten. Ik vergat soms dat ik wel moest werken als ik naar die mooie muziek luisterde."

Ontstond toen ook je voorliefde voor middeleeuwse muziek?
"Mijn eerste echte kennismaking met middeleeuwse muziek was toen een leerling van mijn vader een platenalbum met middeleeuwse muziek meenam. Toen ik dat hoorde, wist ik meteen: dát is mijn muziek. Het raakte me echt. Het was in de tijd dat ik in Amsterdam studeerde. Daar spaarde ik met een oppasbaantje genoeg geld bij elkaar om een blokfluit te kunnen aanschaffen. Ik kreeg les van de vrouw van Kees Otten, dé man van de middeleeuwse muziek. Alsof het zo moest zijn. Later heb ik als amateurzanger ook gezongen in een ensemble dat middeleeuwse muziek maakte."

Alle musici zijn lovend over de akoestiek in De Hoop.

'De Hoop is onder musici heel bekend en gewild geworden de laatste jaren'

Voor je werk ging je van muziek naar beeldende kunst.
"In de zomer van 1975 begon ik in het Rijksmuseum in het prentenkabinet. Ik beschreef de voorstelling van de prenten in een tijd zonder digitaal beeld, onmisbaar! Ik vond het heerlijk werk. Om mijn kennis te verbreden en te verdiepen ben ik, naast mijn werk, kunstgeschiedenis gaan studeren. Ik werd conservator bij het prentenkabinet en mijn baan is een ruim 40-jarig huwelijk geworden. Dit voorjaar ben ik met pensioen gegaan na een heel mooi laatste jaar waarin ik een tentoonstelling heb samengesteld over modeprenten. Heel bijzonder."

In 2005 volgde je Liedje de Rooij op als programmeur voor 'Kamermuziek in De Hoop'.
"Mijn partner Maarten heeft de concerten vanaf het prille begin in 1999 bezocht. Zo leerde ik ze kennen. Toen ik in 2002 ook in Diemen kwam wonen, heeft Liedje mij uitgenodigd om in het bestuur van de Vrienden van de Hoop te komen. Kort daarna heb ik haar taak als programmeur overgenomen. In het begin was het vreselijk zoeken naar geschikte muziekgezelschappen. Ging ik in mijn pauze naar lunchconcerten op zoek naar geschikte ensembles voor De Hoop. Nu is dat een stuk makkelijker: jonge ensembles zetten stukjes van hun concerten op internet. Bovendien heb ik in de loop der jaren een heleboel ensembles leren kennen en worden we tegenwoordig overstelpt met aanvragen om in De Hoop te komen spelen. De Hoop is onder musici heel bekend en gewild geworden de laatste jaren."

'Wij bieden graag een podium
aan beginnende ensembles'

Wat maakt De Hoop zo bijzonder?
"Met De Hoop heeft Diemen een heel bijzondere concertzaal. De ruimte heeft alles mee: hij heeft een prachtige akoestiek en is mooi en intiem. Alle musici zijn lovend over de akoestiek. De Hoop leent zich alleen voor muziek in kleine bezetting, kamermuziek dus. Vooral instrumenten als de luit, de gitaar, het klavecimbel, strijkinstrumenten en natuurlijk de menselijke stem komen er naar mijn idee het best tot hun recht. Alles klinkt mooier in het Concertgebouw? Ja, als je nog niet in De Hoop bent geweest."

Het is dus kiezen ieder jaar, er zijn immers maar zes concerten.
"We bieden graag een podium aan beginnende ensembles, afgewisseld met bekendere groepen, maar het niveau is wel hoog. Verschillende ensembles die bij ons optraden toen ze nog onbekend waren, zijn inmiddels heel bekend. 'Toppers' die we hier gehad hebben? Remy van Kesteren en het Dudok Kwartet. Zij waren hier toen ze nog jong en onbekend waren, nu winnen ze de ene prijs na de andere. Rosanne Philippens, de (inmiddels zeer) bekende violiste met haar Allegra Kwartet en met gitarist Izhar Elias. Kwaliteit is belangrijk, maar ook de uitstraling, juist in zo'n kleine zaal als De Hoop. Trio42 was bijvoorbeeld ontzettend leuk. Niet alleen heel goed en muzikaal, maar Remy van Kesteren bleek ook nog eens heel boeiend te kunnen vertellen, geweldig. Of een optreden van blokfluitkwartet Brisk. Blokfluiten van 20 cm tot meer dan 2 meter, heel leuk om eens mee te maken. Ik ben nu al bezig met het vastleggen van musici voor volgend seizoen. Een tipje van de sluier: Trio Dumas, met de Diemense cellist Örs Köszeghy, komt volgend jaar, daar ben ik heel blij mee. Wie ik graag nog eens in De Hoop zou laten komen? Ik hoop op nieuwe jonge ensembles met veel talent en het muziekstuk dat ik er graag eens zou horen klinken is de opzwepende 'Fandango' van Luigi Boccherini, een stuk voor gitaar, strijkkwartet en castagnetten."

Nieuwjaarsconcert
Op 29 januari 2017 is het volgende concert in De Hoop, van het Antonin Kwartet. "Een jong strijkkwartet dat drie jaar geleden al eens in De Hoop heeft gespeeld en toen de zaal in enthousiaste verbazing achterliet. Een voorbeeld van 'veelbelovend jong talent'. Zo jong (net twintig) en al zo fantastisch in supermuzikaal samenspel! Echt geweldig. Zo'n ensemble wil je volgen en dat heb ik ook gedaan. Inmiddels zijn ze veel bekender geworden, vooral de twee violisten, die inmiddels een paar belangrijke muziekprijzen in de wacht hebben gesleept." Meer informatie is te vinden op schuilkerkdehoop.nl.

Santa Run: rennen in kerstoutfit

Kerstloop voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar

Rens Wit en Dionne Tool organiseren de Santa Run. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het centrum van Diemen vindt vrijdagmiddag 16 december de Daarom Diemen Santa Run plaats. Het betreft hier een kerstloop voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar uit Diemen. De Santa Run, die zoals de naam al aangeeft in het teken staat van kerst, wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de gemeente (Daarom Diemen).

Buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit van de SWD zijn al enige tijd bezig met de organisatie van het evenement, dat voor de eerste keer in Diemen wordt gehouden en wellicht tot een jaarlijkse traditie zal uitgroeien.

Twee wedstrijden
Dionne Tool legt uit dat er die middag twee wedstrijden zijn: de Mini Santa Run en de Maxi Santa Run. "De kinderen van vier tot en met zes jaar lopen een kleine ronde die wordt uitgezet op het Diemerplein. Kinderen vanaf zeven jaar lopen een parcours van ongeveer een kilometer lang. Zij gaan van start op het Diemerplein en lopen vervolgens onder meer om het Van Markenplantsoen en door een deel van het Nelson Mandelapark. De finish is weer op het Diemerplein. Wedstrijden als de Santa Run worden al enige jaren in andere gemeenten in Nederland gehouden en zijn een groot succes. Het leek ons leuk om de Santa Run ook in Diemen te organiseren. Wij hopen dat het een succes wordt."

Het Diemerplein zal tijdens de kerstrun een gezellige kerstsfeer uitstralen

De Santa Run staat uiteraard in het teken van kerst. Alle deelnemers ontvangen van de organisatie een startnummer en een kerstmuts. De organisatie hoopt dat veel kinderen zich voor de Santa Run zullen uitdossen in kerstkleding. Er zijn niet alleen prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 van de beide kerstlopen, maar ook de deelnemer met de mooiste kerstoutfit ontvangt een prijs.

Sfeervol
Het Diemerplein zal tijdens de Santa Run een gezellige kerstsfeer uitstralen. "De Santa Run vindt in de namiddag plaats, het is dan al donker en sfeervol", legt Dionne uit. "De kinderen kunnen zich vanaf 16.00 uur verzamelen en hun startnummer ophalen op het Diemerplein. De warming-up start om 16.30 uur. De Mini Santa Run begint om 16.45 uur en om 17.00 uur gaat de Maxi Santa Run van start. Daarna is de prijsuitreiking."

Tijdens de wedstrijd van kinderen vanaf zeven jaar zullen er ervaren 'voorlopers' meedoen. Zij zullen het tempo bepalen en ervoor zorgen dat de kinderen niet te snel van start gaan, in de beginfase al hun energie gebruiken en daardoor moeite zullen hebben om de hardloopwedstrijd te voltooien. De 'voorlopers' zullen tijdens de laatste fase van de wedstrijd van het parcours stappen om de deelnemers de kans te geven onderling uit te vechten wie de snelste is.

Dionne en Rens hebben inmiddels alle basisscholen in Diemen benaderd en informatie gegeven over de Santa Run. Kinderen kunnen zich overigens nog steeds inschrijven voor de Santa Run. Dit kan door een e-mail te sturen aan Dionne Tool: d.tool@welzijndiemen.nl. De deadline is maandag 12 december.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die vrijdag 16 december willen helpen als begeleider op het parcours. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dionne Tool.

'Een echte Vermeer', donderdag 8 en dinsdag 13 december in Theater De Omval.

vrijdag 9 december

Winterwandeling+

Diemerbos 9.30 uur

Een wandeling om te ontdekken hoe makkelijk, gezellig en heerlijk bewegen is. Met extra aandacht voor ademhalingstechnieken en houding. Deelname is gratis, wel even laten weten dat je meedoet via mira@wellnessprojects.nl.

Amnesty schrijfactie

Gemeentehuis Diemen 11.00 uur

Betrokken burgers schrijven brieven naar autoriteiten van landen waar mensen tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld omdat zij hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden. Ook de gevangenen kunnen aangeschreven worden. 11.00 tot 17.00 uur.

zaterdag 10 december

Kerstmarkt

Sint Petrus' Bandenkerk 10.00 uur

Tot 15.00 uur van alles wat ook maar iets met kerst te maken heeft tegen redelijke prijzen. Er zijn ook weer heerlijke oliebollen en appelflappen te koop. De opbrengst is bestemd voor het restauratiefonds.

Cadeauwinkel van de Wereld

Winkelcentrum Diemerplein 10.00 uur

Veel kerstartikelen uit 'derde'-wereldlanden.

Kerstshow

Theater De Omval 20.30 uur

Kerst, the most wonderful time of the year! Of niet? Van het meest gênante kerstdiner dat je je kunt herinneren tot aan de nieuwste kersthit van 2016 of misschien wel een nieuwe variant op het eeuwenoude kerstverhaal. Alles kan bij de show van Op Sterk Water, de absolute top van het impro-cabaret.

zaterdag 10 december

Repair Café Diemen

De Diem 14.15 uur

Iets kapot, maar laten repareren is te duur en weggooien is zonde? Kom ermee langs en kijk samen met de vrijwilligers of het alsnog gerepareerd kan worden. Repareren is gratis, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

zondag 11 december

Viering 3e advent - Gaudete

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Pater F. Mulder gaat voor.

Op stap met Dirk Scheele

De Omval 11.00 & 13.00 uur

Dirk Scheele neemt de kinderen weer enthousiast mee naar iets bijzonders, dit keer naar een echt popconcert! Reserveren via theaterdeomval.nl.

maandag 12 december

Huis van de Buurt

Het Noorderlicht 10.30 uur

Een inloop met om 12.00 uur een lunch en om 14.00 uur de creativiteitsclub. Vier vrijwilligers zorgen iedere week dat de bezoekers gezellig met elkaar kunnen kletsen, lunchen, een spelletje spelen of creatief bezig zijn. De inloop is tot 15.30 uur.

dinsdag 13 december

Conditie voor mannen

Gymzaal Schoolstraat 21.00 uur

Ouderwets conditietrainen voor mannen die ongedwongen en met plezier willen bewegen. Vanaf 35 jaar. Gratis try-outlessen 13 en 20 december. Aannmelden: ad@overkleeft-coaching.nl.

'Een echte Vermeer'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Film over meestervervalser Han van Meegeren. De jonge Han van Meegeren, een groot schildertalent in de jaren twintig, is op slag verliefd wanneer hij de prachtige actrice Jólanka Lakatos ontmoet. Ze blijkt echter de vrouw te zijn van Abraham Bredius, de belangrijkste kunstcriticus van die tijd. Bredius neemt nietsontziend wraak door Hans werk publiekelijk tot op de grond af te branden. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 14 december

Huurders Vereniging Diemen

Theater De Omval 19.45 uur

Leden en bewoners van de complexen Henry Dunantlaan, Rode Kruislaan, Albert Loethoelistraat en Harmonielaan kunnen komen meepraten over zaken die van invloed zijn op de woon- en leefomgeving.

'Eeuwig vlees'

Theater De Omval 20.30 uur

Jihadsletjes. Filosoferende slachtkoeien. Verontrustende speeddates. In 'Eeuwig vlees' speelt Matroesjka alsof hun leven ervan afhangt. Met rauwe humor, schrijnende sketches en sappige technobeats draait Matroesjka alles en iedereen door de gehaktmolen.

donderdag 15 december

Kerstdiner

't Kruidvat 19.00 uur

Onder het genot van gezellige muziek en samen met andere buurtgenoten genieten van een gratis feestelijk kerstdiner. Meld u zo snel mogelijk aan, want vol is vol. Dat kan tot uiterlijk maandag 12 december: j.suriel@humanitas.nl of 06-51214129 of 020-7736542.

Perfetti Sconosciuti

Theater De Omval 20.30 uur

Eva en Rocco, een getrouwd stel van rond de veertig, hebben drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje bij hun thuis. Eva stelt jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar zullen delen. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Heren De Meeuwen winnen overtuigend

Dames verliezen in de slotfase van Oceanus

De heren van De Meeuwen overtuigden. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft de thuiswedstrijd tegen BZC Brandenburg met 11-5 gewonnen. Het eerste damesteam verloor voor eigen publiek van Oceanus: 5-6.

De heren van de Meeuwen hadden drie duels in successie verloren en wilden een goed resultaat behalen. De gasten uit Bilthoven kwamen al snel op een 0-1 voorsprong door een afstandsschot. Uit een overtalsituatie kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte: 1-1. Halverwege de eerste periode was het opnieuw BZC Brandenburg dat op voorsprong kwam, maar vlak daarna was het De Meeuwen die door een mooie actie langszij kwam: 2-2. In de tweede periode nam de thuisploeg afstand door uit een overtalsituatie en via een mooie actie te scoren: 4-2. In de derde periode kwam BZC Brandenburg snel terug: 4-3. BZC Brandenburg kreeg een aantal grote kansen op de gelijkmaker. Een strafworp van de bezoekers werd gestopt door de keeper van De Meeuwen. De Meeuwen maakte hierna uit een overtalsituatie 5-3. Aan het einde van de derde periode werd er door De Meeuwen een strafworp benut, en daarna nog tweemaal gescoord: 8-3.

In de laatste periode werd door De Meeuwen nog even gas gegeven om het publiek te vermaken en te bedanken voor de steun. Al snel werd er gescoord via een afstandsschot: 9-3. Halverwege de vierde periode kregen de bezoekers binnen een minuut twee strafworpen, die beide werden gemist. De Meeuwen won het duel afgetekend: 11-5.

De dames van De Meeuwen en Oceanus speelden vanaf het begin volle pressing. Na enkele minuten was het 1-1. Veel speelsters van De Meeuwen kregen een tijdstraf en Oceanus maakte hier gebruik van en nam in de tweede periode een 3-4 voorsprong. De Meeuwen vocht terug en nam in de derde periode de leiding: 5-4. In de laatste periode speelden beide ploegen alles of niets en werd er hard gespeeld. De Meeuwen kreeg een strafworp tegen die door keepster Sanne Winchester werd gestopt. In de laatste minuten van de wedstrijd sloegen de dames van Oceanus tweemaal toe en wonnen met 5-6.

Gebouw krijgt nieuwe bestemming

PV De Luchtpost vertrekt uit clubgebouw

Het clubgebouw op het Van Markenplantsoen.

DIEMEN - Duivensportvereniging PV De Luchtpost verlaat met ingang van 1 januari 2017 het clubgebouw op het Van Markenplantsoen. Dit vertelt wethouder Jeroen Klaasse van Gebouwenbeheer. De gemeente zoekt naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

Klaasse: "De gemeente heeft PV De Luchtpost benaderd met de vraag of de vereniging het gebouw wil verlaten. Het gebouw ligt op een mooie plaats, midden in een woonbuurt en vlak bij een speelplaats. De Luchtpost heeft nog maar weinig leden en gebruikt het gebouw niet intensief."

De wethouder vertelt over de bijzondere geschiedenis van het gebouw. "Bokser Joop Niemans, naar wie op Plantage De Sniep een straat is vernoemd, heeft in het verleden drie gebouwen aan de gemeenschap van Diemen gegeven. Het gebouw op het Van Markenplantsoen is daar een van. De andere twee gebouwen zijn inmiddels gesloopt. PV De Luchtpost heeft het gebouw overigens goed onderhouden." De speeltuin op het Van Markenplantsoen is enige tijd geleden gerenoveerd en wordt intensief gebruikt door kinderen uit de buurt. De gemeente is op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouw en vraagt inwoners van Diemen om mee te denken. "Wij denken aan een bestemming voor gemeenschappelijk gebruik. Het zou goed zijn als het gebouw een buurtfunctie krijgt. Er zijn al ideeën aangedragen. Iemand wil bijvoorbeeld op woensdagmiddag knutselworkshops voor kinderen gaan geven, een ander lijkt het goed om vanuit het gebouw drankjes te verkopen voor kinderen die er spelen en hun ouders."

Dirk Veldhuis, voorzitter van PV De Luchtpost, bevestigt dat het initiatief van de gemeente is gekomen. "Ik vind het jammer dat wij het gebouw op het Van Markenplantsoen gaan verlaten, maar ik kijk ook naar het algemeen belang. Wij gebruiken het gebouw misschien 15 procent van de tijd. Als er een andere bestemming voor het gebouw komt wordt het intensiever gebruikt." Hij vertelt dat de vereniging nog nadenkt over een nieuwe plek: "Wij hebben meerdere opties, waarvan er een in Diemen is. De leden moeten hierover beslissen."

SV Zeeburg klopt VOC

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen VOC met 18-22 gewonnen.

SV Zeeburg was favoriet, want VOC staat op de laatste plaats. SV Zeeburg ging het duel goed van start, maar daarna was het spel wisselend. De dames uit Diemen konden niet genoeg afstand nemen en gingen de rust in met een minimale voorsprong: 9-10.

Trainer/coach Doug van Leeuwen gaf in de rust aan dat het team van SV Zeeburg na de hervatting tempo moest maken en VOC vast moest zetten. Die tactiek werd in het begin van de tweede helft goed uitgevoerd. Toch bleef VOC terugkomen met mooie schoten van afstand en ballen via de cirkel. De dames van SV Zeeburg bleven vechten en wisten de punten mee naar Diemen te nemen: 18-22.

KRAS/Volendam is koploper in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Die ploeg heeft na negen duels vijftien punten. Geel Zwart, SV Zeeburg en Berdos volgen op een punt.

SV Zeeburg speelt zondag een thuiswedstrijd tegen US. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 14.50 uur.

SV Diemen boekt belangrijke overwinning

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag de uitwedstrijd tegen Laren '99 met 0-4 gewonnen. De ploeg van trainer Gerrie Breugem leidde bij rust met 0-3.

Niels Verheul zette SV Diemen op voorsprong. Bright Owusu verdubbelde de marge. Nog voor rust maakte Giliano Eijken 0-3. Het was dezelfde Eijken die na de hervatting de eindstand op 0-4 bepaalde.

Voorlaatste
SV Diemen heeft na twaalf duels negen punten en staat op de voorlaatste plaats van de derde klasse C. VVA/Spartaan staat met zes punten onderaan, maar kwam pas negen keer in actie.

De achterstand van SV Diemen op de concurrenten is teruggelopen. SV Ouderkerk heeft elf punten en Laren '99 en Sporting Martinus dertien punten. Die drie ploegen speelden pas elf competitieduels.

SV Diemen ontvangt zondag Roda '23. Die ploeg heeft na twaalf duels zestien punten. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

15 / 16

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc. - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595