DiemerNieuws

18 december 2014

DiemerNieuws 18 december 2014


Beukenhorst blijft staan

Woonstichting De Key hoopt dat de schade aan de flat al medio 2015 hersteld kan zijn. Foto: Trudy Kroese

Bewoners meest beschadigde deel kunnen na herstel terug naar huis

DIEMEN - Ruim drie maanden na de explosie in Beukenhorst is de toekomst van de flat duidelijk: het beschadigde deel van de flat kan worden hersteld en de bewoners van dit 'rode deel', die nu tijdelijk ergens anders wonen, kunnen daarna weer terug naar hun huis. Dat heeft woonstichting De Key besloten na bouwkundig onderzoek.

De Key heeft Duyts Bouwconstructies laten onderzoeken of er constructieve schade was in de bergingen en woningen in het deel van de flat rond de liftschacht waar de explosie plaatsvond. Uit de inspecties en metingen is gebleken dat het gewapend beton van de vloeren en wanden van de woningen in dit deel van de flat weinig tot geen schade opgelopen hebben, behalve de vloeren op de eerste verdieping. Twee van de vier woningen op de eerste verdieping in dit deel van de flat zijn zwaar beschadigd, maar de woningen vanaf de tweede verdieping en hoger hebben verder geen constructieve schade opgelopen. De conclusie wordt gedeeld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die het rapport beoordeelde in opdracht van de gemeente Diemen.

Het advies van Duyts is dan ook om de beschadigde bergingen en woningen te herstellen. De Key neemt dat advies over. Dat betekent dat alle 32 huishoudens uit het 'rode deel' van Beukenhorst, na het herstel, weer kunnen terugkeren. De bewoners van de andere 161 woningen van de flat wonen allemaal al weer in Beukenhorst, aldus De Key.

Lidy van der Schaft, directeur Wonen van De Key, is blij dat de flat hersteld kan worden. "Het is van het begin af aan steeds onze opzet geweest, door de emotie heen, dat bewoners uiteindelijk terug kunnen naar hun eigen woning. Ook de mensen die nu elders wonen, gunnen wij graag hun eigen woning. Dit geeft ook de minste problemen natuurlijk. Maar we moesten eerst weten of de staat van de constructie goed was en die is gelukkig goed."

Van der Schaft heeft begrip voor de eventuele zorgen en emoties van de bewoners van Beukenhorst. "Het is technisch geheel veilig, de regels voor de bouw zijn in Nederland heel strikt en de controle is scherp. De resultaten van het bouwtechnisch onderzoek zijn ook door een onafhankelijk bureau in opdracht van de gemeente bevestigd. Het gevoel is natuurlijk anders voor de mensen die het betreft. Voor mensen die terugkeren, maar ook voor de mensen die weer in Beukenhorst wonen en volgend jaar met de herstelwerkzaamheden te maken krijgen. Het is niet makkelijk, dat begrijpen we heel goed, maar we hebben niet veel keus, het moet hersteld worden."

De Key hoopt zo snel mogelijk met de herstelwerkzaamheden te beginnen. "De zwaar beschadigde woningen op de eerste woonlaag en de verwoeste bergingen vragen onze aandacht. Bij het herstel wordt ook meteen het werk aan de lift op die plek afgemaakt." Ook andere liften in de flat moeten nog worden aangepakt. "Ook dat werk wordt weer opgepakt. Wanneer we precies kunnen starten en hoe lang het duurt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt ook af van bijvoorbeeld de vergunningaanvraag. Het zou fantastisch zijn als het in de zomer van 2015 klaar zou kunnen zijn, dat is ook ons streven. Dat is snel ja, maar daaraan kun je ook zien dat de omvang van wat hersteld moet worden relatief klein is. Met de woningen boven het kapotte gedeelte is in principe niks aan de hand."

Winter- spelen: ijspret op Diemerplein

DIEMEN - Op het Diemerplein vinden op dinsdag 23 december de Winterspelen Diemen plaats.

Op een ijsbaan van kunststof worden van 11.00 tot 19.00 uur activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ook kunnen schaatsliefhebbers van alle leeftijden op diverse tijden vrij schaatsen op de baan. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen. De Diemer IJsclub werkt mee aan de Winterspelen Diemen. Het programma: Vrij schaatsen van 11.00-12.00 uur, 12.30-13.00 uur, 14.15-15.00 uur, 16.45-17.30 uur en 18.00-19.00 uur. 12.00-12.30 uur: Ronde 1: estafetteraces, 13.00-13.45 uur: Ronde 2: demonstratie kunstschaatsen en een clinic door Shelly Zwartjes, 13.45-14.15 uur: Ronde 3: sprint en shorttrack, 15.00-15.30 uur: Ronde 4: ijshockey, 15.30-16.00 uur: Ronde 5: schaatsclinic, 16.00-16.45 uur: demonstratie kunstschaatsen en clinic door Shelley Zwartjes, en 17.30-18.00 uur: Ronde 7: De laatste ronde. Inschrijven voor een ronde kan vanaf een half uur voordat een ronde begint. Voor alle activiteiten geldt dat er plaats is voor een maximum aantal deelnemers. De kosten bedragen 1 euro per ronde. Er kunnen bij de baan ijshockeyschaatsen in alle maten worden geleend.

Aantrekkelijk
Winterspelen Diemen belooft een aantrekkelijk en sfeervol evenement te worden. Stichting Welzijn Diemen hoopt dat veel inwoners van Diemen meedoen of komen kijken.

Veiligheidscijfers gunstiger dan vorig jaar

DIEMEN - Het aantal woninginbraken, straatroven, overvallen op ondernemers en diefstallen van en uit motorvoertuigen in Diemen is dit jaar afgenomen in vergelijking met 2013.

Dit maakte Yvette Baas, tot 1 december van dit jaar wijkteamchef van de robuuste basiseenheid van Diemen/Ouder-Amstel van de nationale politie, bekend aan de leden van de gemeenteraad. Zij presenteerde de veiligheidscijfers over high-impac crimes tot en met oktober van dit jaar.

Prognoses
Bij de cijfers is een prognose tot het einde van dit jaar gedaan. Ook op basis van die prognoses zijn de cijfers gunstiger dan de cijfers van 2013.

In 2013 werd er 184 keer ingebroken in een woning in Diemen, tot 1 november van dit jaar vonden er 149 woninginbraken plaats. In 2013 werden 42 mensen slachtoffer van een straatroof in Diemen, tot en met eind oktober 2014 werden in Diemen 26 mensen slachtoffer van straatroof. Daarna werden nog twee mensen op straat beroofd. Het aantal straatroven is dus 28. 23 straatroven vonden plaats in Diemen-Zuid en het industriegebied.

Overvallen
In 2103 werden zes ondernemers slachtoffer van een overval. Eind oktober van dit jaar lag dit cijfer op drie. Maar daarna werd de avondwinkel in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid overvallen, waardoor het aantal gevallen op vier is gekomen.

In 2013 werd bij de politie 242 keer aangifte gedaan van diefstal van een motorvoertuig of diefstal uit een motorvoertuig. Eind oktober van dit jaar was er in totaal 173 keer aangifte gedaan van deze misdrijven.

Lees verder op pagina 5

Krant komt eerder

DIEMEN – In verband met de feestdagen verschijnen de komende edities van het DiemerNieuws eerder, namelijk op 23 en 30 december.

3

directeuren hebben in 90 jaar de leiding van de Sint-Petrusschool gehad

Pereboom en zoon: billijke en nette bediening

Klaas Pereboom had als makelaar en eigenaar van "De Reiger" aan de Muiderstraatweg altijd veel volk over de vloer. In 1880 was het café middelpunt van een belangrijke beslissing in Diemerbrug. De Hartveldseweg moest steeds meer een stedelijke uitstraling krijgen. Grote gebouwen moesten de status van het dorp verhogen. Zo maakten de burgemeester en wethouders der gemeente Diemen in "Het Nieuws van den Dag" van 12 maart 1880 bekend: "Het in het openbaar aanbesteden van het bouwen van een Raadhuis met Dokterswoning ten Noordoosten v/d Hartvelderweg bij Diemerbrug. De Besteding geschiedt bij enkele inschrijving. Bestek en Teekeningen liggen van af 22 Maart 1880 ter inzage in voornoemd koffiehuis."
Op 8 mei 1890 stopte Klaas Pereboom ermee: "Onder dankbetuigingen aan Vrienden en Begunstigers voor het genoten vertrouwen neemt ondergeteekende de vrijheid, zijn Zoon en Opvolger, beleefdelijk bij het geachte Publiek aan te bevelen, K. Pereboom."
Zoon C. Pereboom beantwoordde dezelfde advertentie met de tekst: "(…) heb ik de eer onder aanbeveling te berichten, dat het Café met Stalhouderij, genaamd "De Reiger", te Diemerbrug, door mij op denzelfden voet zal worden voortgezet, en door billijke en nette Bediening getracht, de zoo gewone en geachte Clientèle waardig te zijn."

Weerbericht

Aanhoudend zacht en wisselvallig met veel wind
Vorst van enige betekenis valt voorlopig niet te verwachten. Een voortvarende westcirculatie blijft heer en meester op het weertoneel. Daarmee wordt continu vochtige en (zeer) zachte oceaanlucht aangevoerd. De wind blaast er geregeld stevig op los. Stormachtig weer is in de winter niks ongewoons. In december en januari is de windsnelheid gemiddeld het hoogst.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag loost een actieve storing vooral in de nacht en ochtend flink wat regen. De krachtige zuidwestenwind zwelt aan tot hard. Zowel overdag als 's nachts wordt het tussen 9 en 12 graden. Zaterdag blaast een harde westenwind die zondag tijdelijk in kracht afneemt. Met 7 à 8 graden is het minder zacht. In de nacht dalend tot 4 à 5 graden. We kunnen in het weekeinde een mengelmoes verwachten van af en toe zon, bewolking en soms een enkele bui.

Trend na het weekeinde
In de kerstweek draait de westelijke luchtstroming eerst nog onverkort op volle toeren. Diepe Atlantische depressies bepalen het weer. Het is zacht en wisselvallig met veel wind. Vanaf de kerstdagen wordt het mogelijk iets kouder, maar de kans op een witte kerst lijkt klein.

Weetje
Zacht weer in december hangt samen met een sterke aanvoer van maritiem subtropische lucht. Er staat dan een meest krachtige tot stormachtige zuidwester. De minder krachtige zon doet er voor de temperatuur nauwelijks toe. De hoogste temperaturen kunnen daarom ook in de nacht vallen. De hoogste temperatuur ooit in december viel tijdens kerstnacht 1977 (15.3 graden).

Workshops in de kerstvakantie

DIEMEN - Kinderen hoeven zich niet te vervelen in de kerstvakantie. De Stichting Welzijn Diemen organiseert verschillende leuke workshops voor kinderen van groep vier tot en met acht van de basisschool.

De workshops worden gegeven op maandag 22 december, dinsdag 23 december, maandag 29 december en dinsdag 30 december. Op die dagen is de workshop voor kinderen uit groep 4 t/m 6 van 12.00 tot 13.30 uur en voor kinderen uit groep 7 en 8 van 13.45 tot 15.15 uur.

Op 22 december gaan de workshops over film maken. Op 23 december wordt er aan Capoeira gedaan. Een week later, op 29 december wordt er gewerkt aan beeldende kunst en de laatste workshops op 30 december hebben het thema So you think you can dance meegekregen.

De workshops worden gegeven in Sportcentrum Wethouder Duran. De kosten bedragen 1 euro per workshop.

Projectdag in kerstsfeer

DIEMEN - Serve the City Diemen (StC) houdt zaterdag 20 december weer een projectdag, helemaal in kerstsfeer deze keer.

Een greep uit de projecten: Bij HVO Querido wordt de kerststemming er in gebracht door eerst samen lekkere hapjes te bereiden en er daarna samen van te genieten bij een kerstfilm. De bewoners met een lichtverstandelijke beperking van de Sierpeerhof willen graag kerststukjes maken.

Hulp van vrijwilligers is nog welkom. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl/projecten.

Veiling voor voedselbank

DIEMEN - Tijdens de koopzondag op 21 december om 14.00 uur zal de winkeliersvereniging Diemerplein 15 Rembrandtreproducties veilen ten bate van het goede doel: de Voedselbank Diemen.

Voorzitter van de winkeliersvereniging Marinus van Dijk zal optreden als veilingmeester. Op dezelfde middag, tussen 12.00 en 16.00 uur, vindt het evenement 'Kunst of Kitsch' plaats, waarbij het winkelend publiek curiosa en (kunst)eigendommen kan laten beoordelen door twee professionele taxateurs. De winkels zijn zondagmiddag 21 december geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Naast de Rembrandtschilderijen zal op de veiling ook een schilderij van de bekende kunstenares Magda Wieclawska geveild worden. Ook stelt de Cultuurkamer van Diemen een schilderij ter beschikking voor de veiling.

Samenwerking dringt criminaliteit terug

Wijkteamchef Yvette Baas neemt afscheid van gemeenteraad

Reinier de la Rie en Jack Tulen, de nieuwe wijkteamchefs van de politie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Yvette Baas, voormalig wijkteamchef van de robuuste basiseenheid Diemen/Ouder-Amstel van de nationale politie heeft vorige week goede cijfers aan de gemeenteraad gepresenteerd over high-impactcrimes in Diemen. Zij maakte duidelijk dat preventie en samenwerking met de inwoners van Diemen en de gemeente van grote invloed zijn op het terugdringen van bepaalde vormen van criminaliteit.

De politie en de gemeente zijn dit jaar begonnen met het project Samen Veilig. Personeel van de politie en de gemeente hebben informatieavonden belegd voor bewoners van diverse buurten. Die bewoners kregen informatie over hoe zij het eventuele inbrekers moeilijker kunnen maken en hun huis beter kunnen beveiligen. Daarna kwamen vrijwilligers van de politie in de betreffende buurten langs en stelden vast wat de zwakke punten van de woningen waren wat betreft inbraak. De bewoners kregen die informatie vervolgens in de brievenbus en konden daar hun voordeel mee doen. Het project loopt nog steeds.

De politie in Diemen houdt ook elk jaar een vakantieproject. Inwoners van Diemen die op vakantie gaan kunnen van tevoren een vakantieafwezigheidskaart invullen en die bij de politie afgeven De politie weet dan exact wanneer de bewoners afwezig zijn en neemt het adres mee tijdens de surveillance. Veel inwoners van Diemen maken gebruik van deze service van de politie.
Tips
De politie communiceert frequent met de inwoners van Diemen, ook via de media. De politie geeft regelmatig tips hoe Diemenaren inbraak in hun woning kunnen voorkomen en informeert over hoe zij minder kans lopen om slachtoffer te worden van straatroof. De gemeente en de politie besteden ook veel aandacht aan de veiligheid van ondernemers. Diverse gebieden waar ondernemers geconcentreerd zijn, zoals winkelcentra, zijn op veiligheidsaspecten onderzocht. Hierna zijn maatregelen genomen. Dit heeft in een aantal gevallen geleid tot de uitreiking van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Politie, gemeente en burgers werken samen aan veiligheid

De politie maakt ook gebruik van de nieuwe media. Een aantal van de buurtregisseurs van de politie in Diemen is actief op Twitter. Via dit communicatiekanaal waarschuwen zij burgers als dit nodig is en geven antwoorden op vragen.

Project basisscholen
De politie houdt samen met de Peter Faber Stichting een project voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen. Het betreft hier het Epjo-project. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen van onder anderen ex-gedetineerden informatie over de keuzes die jongeren kunnen maken en wat de gevolgen van die keuzes kunnen zijn. De veroordeelden vertellen de leerlingen bijvoorbeeld dat iemand met een strafblad niet meer in aanmerking komt voor bepaalde functies. Tijdens dit project gaan de kinderen ook een keer naar een zitting van de rechtbank. Dit maakt grote indruk op hen. Het doel van dit project is om kinderen weerbaar te maken en ervan het weerhouden - ook onder groepsdruk - keuzes te maken die grote gevolgen en een negatieve invloed op hun latere leven hebben. Baas benadrukte de goede en prettige samenwerking van de politie en gemeente.

Besluit over Duo+ in januari

DIEMEN - De gemeenteraden van Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn nemen op 8 januari 2015 een besluit over de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Duo+.

De gemeenteraden van Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel namen in november een besluit over het aangaan van de gemeenschappelijke regeling Duo+ en het krediet voor gezamenlijke ICT-investeringen.

De gemeenteraad van De Ronde Venen heeft toen niet gestemd over het voorstel, tijdens de discussie bleek er geen meerderheid voor de plannen te zijn. Dit heeft gevolgen voor de uitvoering van de plannen. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de gemeenteraad van Diemen deze maand nog een besluit zou nemen over de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Duo+. Hiervoor bleek echter geen plaats op de agenda.

Duo berooft man van telefoon

DIEMEN - Een 43-jarige man is vorige week dinsdagmiddag in Bergwijkpark beroofd van zijn telefoon.

De man liep tussen 12.00 en 12.20 te bellen toen er plotseling twee mannen verschenen. Zij beroofden de man van zijn telefoon en sloegen daarna op de vlucht via het parkeerterrein van Generali.

Het slachtoffer heeft de politie verteld dat beide mannen een opvallend rond gezicht hebben en beiden een blauwe spijkerbroek droegen. Een van de daders is ongeveer 16 jaar oud, 1.75 meter lang en droeg een opvallend rode jas of muts. De tweede dader is ongeveer 1.70 meter, droeg een zwarte muts met een zilveren rand, een zeiljack tot op heuphoogte en bruine schoenen.

De politie verzoekt mensen die over informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Bromfietser komt ten val

DIEMEN - Een bromfietser is zaterdag om 13.00 uur op de Ouddiemerlaan ten val gekomen.

Hij gleed ter hoogte van de spoorbomen bij het station in het centrum uit over bladeren. De man liep een hersenschudding en een gebroken tand op. Personeel van een ambulance heeft zich over hem ontfermd.

Cheque Meerlandenfonds voor Diemense verenigingen

De cheques werden bij afvalbedrijf Meerlanden uitgereikt. Foto: Rob Essenberg (Meerlanden)

DIEMEN - Zeven verenigingen en goede doelen uit Diemen hebben dit jaar een bijdrage gekregen uit het Meerlandenfonds.

Vorige week donderdag reikte wethouder Jeroen Klaasse de cheques uit aan Historische Kring Diemen, Diemer Harmonie, Le Compostier, Serve the City Diemen, Tennisvereniging Diemen Zuid, Tafeltennisvereniging Diemen en Badmintonvereniging Diemen. "Ik ben blij dat er dit jaar weer Diemense aanvragen gehonoreerd zijn, en heel uiteenlopend: van historie tot compost en van sport en muziek tot maatschappelijk betrokken vrijwilligerswerk", zei Klaasse bij de uitreiking.

Expert-Diemen viert lustrum

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Expert-Diemen in winkelcentrum Diemerplein vierde zaterdag het 25-jarig jubileum. Er waren diverse activiteiten. Kinderen konden op de foto met het promotieteam (mogelijk gemaakt door Art Foto Service Groep) en bezoekers konden genieten van koffie en oliebollen (aangeboden door de eigenaar van de kraam die bij het winkelcentrum staat). Klanten mochten een bal werpen op een wasmachine en konden hier een fikse korting mee verdienen. Er werd enthousiast op de activiteiten gereageerd.

Cijfers veiligheid

Vervolg van voorpagina

Het aantal gevallen van zakkenrollerij is iets gestegen. In 2013 deden 42 mensen aangifte van zakkenrollerij, tot en met eind oktober van dit jaar 44 mensen. De meeste zakkenrollers slaan toe in en om winkelcentrum Diemerplein, vooral tijdens de wekelijkse markt op woensdag. Yvette Baas wees erop dat het dit jaar drukker op de markt is geworden dan het jaar ervoor. Dit komt doordat er in winkelcentrum Diemerplein veel nieuwe ondernemers bij zijn gekomen en het aantal bezoekers is gestegen.

Yvette Baas toonde zich tevreden over de veiligheidscijfers, maar voegde hier aan toe dat elk misdrijf er een te veel is.

Baas nam donderdagavond afscheid van de gemeenteraad. Zij is sinds 1 december politiechef in Hoorn. Zij presenteerde haar opvolgers aan de gemeenteraad. Dat zijn Jack Tulen en Reinier de la Rie. Tulen (48) begon zijn loopbaan bij de politie bij het wijkteam Diemen. Hij woonde in het verleden ook enkele jaren in Diemen. De la Rie (42) heeft bij de politie in Noord-Holland gewerkt.

Voedselbank houdt actie bij Albert Heijn

DIEMEN - Vrijwilligers van de voedselbank in Diemen staan zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein.

Zij verzoeken klanten die boodschappen doe om een of meerdere artikelen extra te kopen en die aan de voedselbank te schenken. De voedselbank heeft behoefte aan deze artikelen. Cliënten van de voedselbank ontvangen elke vrijdag bij het uitgiftepunt in Diemen-Zuid een voedselpakket.

Vrijwilligers van de voedselbank houden regelmatig winkelacties in Diemen, onder meer bij Albert Heijn en zaken van Jumbo. De acties kunnen altijd op veel respons van inwoners van Diemen rekenen.

Boek over historie Rustoord en belangenvereniging

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar

Uitreiking van eerste exemplaar boek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bauke Wink, secretaris van Belangenvereniging Rustoord, heeft vrijdagmiddag met mede-auteur Liesbeth Vermeulen het eerste exemplaar van het boek 'Twee eeuwen plus een kwart' over begraafplaats Rustoord en de belangenvereniging aan burgemeester Koopmanschap uitgereikt.

Het boek gaat over de twee eeuwen geschiedenis van de begraafplaats en de Belangenvereniging Rustoord die 25 jaar bestaat. Liesbeth Vermeulen heeft de geschiedenis van de begraafplaats beschreven, Bauke Wink het ontstaan van de belangenvereniging in 1989 en de turbulente ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar.

Begraafplaats Rustoord heeft diverse eigenaren gekend. Het onderhoud van de begraafplaats liet door de jaren heen te wensen over. Belangenvereniging Rustoord heeft haar uiterste best gedaan om hier verandering in te brengen. En met succes. Een belangrijk moment vond plaats in de zomer van 2010. Toen nam de gemeente Diemen begraafplaats Rustoord over van de Stichting Rustoord. De Nieuwe Ooster nam de administratie en de graftechnische zaken voor zijn rekening.

Vanaf dat moment heeft de gemeente geld en tijd geïnvesteerd in de renovatie en het onderhoud van de begraafplaats. Het resultaat is ernaar. Begraafplaats Rustoord ziet er prachtig uit en veel mensen uit Diemen en de regio maken er graag een wandeling. Tijdens de Kunstroute Diemen in 2011 exposeerden kunstenaars in de aula van de begraafplaats. In het boek is ook een aantal leuke anekdotes opgenomen. Zo ging er lange tijd het verhaal dat er vroeger een klok in de aula was. Dat bleek niet het geval. Tijdens de uitvaart klonk de klok van de Nederlands Hervormde kerk. Later werd gebruik gemaakt van een cassettebandje met het geluid van een klok.

Ties Moonen

70 jaar
Vrijwilliger bij de
Sint Petrus' Bandenkerk
Diemenaar sinds 1983

Drukke tijd voor de kerk?
"Een heel drukke tijd. Ik verzorg het secretariaat maar ben nu vooral bezig met de organisatie van de Kerstommegang op kerstavond. Het wordt weer een bijzondere tocht met muziek, het kerstverhaal, lichtjes en dieren. Er is zelfs een kameel bij."

Waar kijkt u in de kersttijd het meest naar uit?
"De gezelligheid tijdens de kerstdagen met ons gezin, de familie en de mensen in de kerk. En ik hoop ook dat het weer gaat vriezen, dan kan ik weer schaatsen. Als er natuurijs is ga ik tochten maken."

Vijfgangenkerstdiner of gourmetten?
"Lekker gourmetten, dat gaan we dit jaar ook doen met de familie trouwens."

Mooiste kerstlied ooit?
"'De herdertjes lagen bij nachte', eenvoudig en toch met een zekere uitstraling dat het heel bijzonder is."

Favoriete stek in Diemen?
"De Diemerpolder, daar ga ik elke dag wel even heen, wandelen met de hond en genieten van de natuur; het is er zo mooi, zeker bij zonsopgang."

Waar mogen ze u 's nachts voor wakker maken?
"Voor een Udenhoutse Broeder, dat is gebak met kaneel en veel suiker, heerlijk."

Trots op...
"Mijn dochter om wat ze gepresteerd heeft met haar studie en ook op mijzelf, op de dingen die ik gedaan heb."

Mooiste jeugdherinnering?
"Op kamp op de middelbare school, op de fiets van Tilburg door België, Luxemburg en Duitsland in twee weken. Ieder had een deel van de tent achter op de fiets en we hadden veel plezier met elkaar."

Met wie zou u nog eens een gesprek willen hebben?
"Met de wethouder van Verkeer in Diemen. Rond winkelcentrum Diemerplein is het zeer onoverzichtelijk, zowel voor voetgangers als autobestuurders en fietsers. De verlichting is er ook niet goed."

Deel kinderboerderij gaat weer open

DIEMEN - Een deel van de kinderboerderij in Diemen gaat op zaterdag 20 december weer open voor bezoekers. Dit laat beheerder Ron van der Werf weten.

De kinderboerderij moest een maand geleden de deuren sluiten in verband met de vogelgriep. Sindsdien staan er hekken voor de ingang van de kinderboerderij op de hoek van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan. Dit is een grote teleurstelling voor de kinderen die de kinderboerderij graag bezoeken.

Ron van der Werf: "Vanaf zaterdag is een deel van de kinderboerderij weer geopend. De plekken waar vogels en kippen verblijven, blijven gesloten voor het publiek. Maar de delen van de kinderboerderij waar de grote dieren verblijven en de speeltuin gaan zaterdag weer open." Kinderen kunnen dus in de kerstvakantie weer een bezoekje brengen aan de kinderboerderij.

Receptie gemeente

DIEMEN - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente vindt op maandagavond 5 januari plaats in het gemeentehuis. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

Burgemeester Amy Koopmanschap houdt die avond haar traditionele nieuwjaarstoespraak. Bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Een nieuw tijdperk breekt aan

Sint-Petrusschool krijgt na 28 jaar een nieuwe directeur

DIEMEN - De een gaat, de ander komt: directeur Hans Hornstra (63) vertrekt van de Sint-Petrusschool en Marc Hinssen (55) volgt hem op. Dat zal voor iedereen wennen zijn. Hornstra gaat met pensioen na ruim 42 jaar in het onderwijs, en al die tijd op de Sint-Petrusschool. Het is in al die jaren echt zijn school geworden. Als het aan Hinssen ligt, gaat er ook niet direct veel veranderen. Hij loopt sinds half november al mee op de school en het gevoel van 'zijn school' begint al te groeien. Maar eerst donderdag een dag vol feestelijke verrassingen voor Hornstra om zijn afscheid te vieren.

Hans Hornstra's allereerste klas in 1972: 'Ik weet alle namen nog.'

42 jaar en 5 maanden

Hornstra heeft zijn hele carrière in het onderwijs op de Sint-Petrusschool gewerkt, sinds 1986 als directeur. Hij startte in de vierde klas. Dat was nog in het schoolgebouw aan de Schoolstraat. Hornstra werd op 1 januari 1986 officieel directeur. Naar een andere school gaan heeft hij nooit overwogen, vertelde hij twee jaar geleden in deze krant. "Ik heb altijd heel prettige contacten gehad met het bestuur, de Ouderraad en de Medezeggenschapsraad, het team en de kinderen vooral. Op het moment dat je met iedereen goed kunt communiceren, blijf je het leuk vinden. Ik heb binnen de school door kunnen groeien toen ik het vertrouwen kreeg om directeur te worden."

Nu komt er na al die tijd een nieuwe directeur. Even voorstellen.
Hinssen: "Ik kom oorspronkelijk uit Venlo en woon nu in Muiderberg. Ik ben op verschillende scholen in deze omgeving directeur geweest en heb ook zeven jaar voor groep 8 gestaan. Ik wilde verschillende schoolsystemen ervaren en werkte op scholen met Dalton-, Jenaplan- en Montessori-onderwijs. Ik zie ook dat in het reguliere onderwijs, zoals hier op de Sint-Petrusschool, goede zaken uit die onderwijssystemen zijn overgenomen. Uiteindelijk maakt het kind het succes van het onderwijs. Het gaat erom hoe je dat aanbiedt en kinderen uitdaagt zich te ontwikkelen. De advertentie voor deze functie sprak me enorm aan. Zeker de visie die er staat: veiligheid en kinderen die met plezier naar school moeten gaan. Dat past bij me. Natuurlijk ben ik wel een paar keer gaan kijken hier, ik kende de school en ook Diemen niet."

Maar het is nogal wat, iemand opvolgen die 42 jaar op de school gewerkt heeft.
Hinssen: "Ja, het is best lastig om iemand die er zo lang was op te volgen, Hans is het boegbeeld van de school. Ik kijk met heel veel respect en waardering naar wat er hier gebeurd is. Lastig is eigenlijk het verkeerde woord. Iedereen is altijd maar gewend dat Hans er is, dat zal wennen zijn. Voor mijzelf is het niet lastig. Ik kan nu meelopen met Hans en het is leuk om te zien hoe het allemaal gaat hier op school."
Hornstra: "Het biedt ook kansen, iedereen heeft een blinde vlek, ik ook, dus daar kan nu aan gewerkt worden. Mijn voorganger was er 30 jaar en zijn voorganger ook. De school bestaat 90 jaar en ik ben pas de derde directeur. Het hoort bij deze school dat mensen lang blijven blijkbaar."
Hinssen: "Het is echt Hans' school en het zijn zijn kinderen. Na 42 jaar is de Sint-Petrusschool zijn levenswerk. Het valt me op dat mensen hier jaren blijven, of het nou leerkrachten, overblijfkrachten of bestuursleden zijn. Dat kan alleen maar door Hans komen. Ik kies voor de rust en niet om allemaal nieuwe dingen in te voeren. Eerst genieten en waarderen van alles wat er goed gaat, en dat is heel veel. Natuurlijk zullen er dingen veranderen maar ik wil zeker niet van alles in een keer omgooien. We merken nu ook dat we qua visie en ideeën over onderwijs heel dicht bij elkaar staan."
Hornstra: "Het nieuwe schoolplan moet in augustus 2015 klaar zijn en daar werken we nu samen aan. Daar komt heel veel visie in naar voren en keuzes die je moet maken. Dan merken we dat we inderdaad veel dezelfde ideeën hebben."
Hinssen: "Ik begin al een aantal namen van kinderen te kennen. Hans kent ieder kind bij naam."
Hornstra: "Sterker nog: van de meeste ouders ook."
Hinssen, gekscherend: "In de komende 42 jaar leer ik die wel. Maar zonder gekheid, ik ga er wel voor om hier lang te blijven. Ik hoop dat ik mag voortzetten wat er hier opgebouwd is, maar ik ga het wel mijn school maken hoor, dat begint nu al een beetje zo te voelen."

De Sint-Petrusschool heeft een eigen bestuur, is dat iets dat ook mag blijven?
Hinssen: "Dat heeft wel mijn voorkeur, zolang dat financieel mogelijk is, en dat is nog steeds zo. De eigen identiteit van de school behouden kan alleen als eenpitter. Er is hier een zeer betrokken bestuur, de lijnen zijn kort. Die ervaring heb ik ook bij andere scholen. Het gaat om wat we de kinderen kunnen bieden, niet om de cijfertjes daarboven. Wij moeten de keuzes maken."
Hornstra: "Wat Marc nog gaat meemaken: de samenwerking tussen scholen is in Diemen zo goed. Echt uniek."
Hans, wat ga je na 42 jaar het meest missen?
Hornstra: "42 jaar en vijf maanden! De kinderen ga ik natuurlijk het meest missen, daarvoor zit ik in het onderwijs. Als ik een dag voor de klas heb gestaan om in te vallen voor een afwezige collega, kom ik blij thuis. Ik ga ook nog steeds elke dag met plezier naar mijn werk, dat is niet de reden dat ik stop. Wel: meer rust, meer vrije tijd, niet meer voortdurend die druk. Ik ben alweer opnieuw lid geworden van mijn oude schaakclub. Ik begeleid softbalscheidsrechters op Europacuptoernooien. Over een paar maanden ga ik naar Rome voor een vergadering daarvoor, daar is nu tijd voor. Ik ga mijn talen ophalen: Russisch, Deens, Italiaans. Reizen, dat kan nu ook buiten de schoolvakanties. En ik doe stamboomonderzoek. In een zwart gat zal ik niet vallen, maar de school zal ik wel missen. Ook de collega's, alle betrokkenen bij de school, de feesten. Ik zal nog wel eens uitgenodigd worden, denk ik, of stiekem om een hoekje komen kijken."
Hinssen: "Zeker, bijvoorbeeld voor het leerlingenconcert en de eindmusical van groep 8. En de kinderen vroegen wel of Hans op tijd terug zou zijn uit Rome om op hun schoolkamp griezelverhalen te vertellen, dat is echt een traditie."
Hornstra : "O ja, en ik vertel ook altijd de klassieken. Ik moet nog wel de Odyssee afmaken in groep 8. Toen Marc werd voorgesteld was de eerste vraag: vertel jij ook verhalen? En of hij kon goochelen en van Ajax houdt."

Marc Hinssen en Hans Hornstra: 'Wij blijken over veel onderwijszaken dezelfde visie te hebben.' Foto: Trudy Kroese

'Ik ga de kinderen het meest missen, daarvoor zit ik in het onderwijs'

Op 5 januari begint er een nieuw tijdperk op de Sint-Petrusschool.
Hornstra: "Het gaat wel goed komen, daar heb ik alle vertrouwen in. Ik heb me niet bemoeid met de keuze voor mijn opvolger, maar ik vind wel dat de school bij Marc in goede handen is."

Zorgen om veiligheid Zuid

Fracties van VVD, PvdA en Leefbaar diemen trekken aan de bel

Campus Diemen Zuid heeft een positief effect op veiligheid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De fracties van de VVD, PvdA en Leefbaar Diemen maken zich zorgen over de veiligheid in en rond het station in Diemen-Zuid. Met ingang van 1 januari 2015 stoppen de medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf met surveillance in en rond het station. Het voornemen om Bergwijkpark met behulp van camera's te beveiligen gaat niet door.

De bedoeling was dat bedrijven bij Bergwijkpark 150.000 euro per jaar zouden bijdragen aan cameratoezicht. Maar de bedrijven in Bergwijkpark willen niet het afgesproken geldbedrag ter beschikking stellen. Het gevolg hiervan is dat het cameratoezicht niet doorgaat.

De gemeenteraad besloot in november tijdens de behandeling van de begroting 2015 geen geld meer uit te trekken voor de inzet van particuliere beveiligers in en rond het station in Diemen-Zuid. De gemeenteraad heeft hiervoor de afgelopen 11 jaar geld uitgetrokken.

VVD pleit opnieuw voor camera's

De fracties van de VVD, PvdA en Leefbaar Diemen maken zich zorgen over het verdwijnen van toezicht door medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf zonder dat hiervoor cameratoezicht in de plaats komt.
Sfeer
Rosali Herder, fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, is zeker niet bang uitgevallen. Maar zij vertelde de overige leden van de gemeenteraad dat zij de sfeer in en rond het station in Diemen-Zuid in de avonduren niet prettig vindt en het station dan zo veel mogelijk mijdt. Rob Verheuvel, fractievoorzitter van de PvdA, is van mening dat het vertrek van de medewerkers van het particuliere beveiligingsbedrijf en het niet invoeren van cameratoezicht tot gevolg heeft dat de situatie van 11 jaar geleden terugkeert.

Parkeerplaats
Verheuvel maakte tevens duidelijk dat de parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid slecht verlicht is. Dit zorgt voor een onveilig gevoel en maakt de kans op inbraken in auto's groot. Zijn fractiegenoot Farida Polsbroek is een andere mening toegedaan. Zij vind de sfeer in en om het station in Diemen-Zuid helemaal niet onveilig.

Agenda
Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, is eveneens van mening dat de situatie in en rond het station in Diemen-Zuid niet veilig is. "De veiligheidscijfers die de politie heeft gepresenteerd bevestigen de verhalen die ik om mij heen hoor. Veel mensen vinden de situatie bij het station en de omgeving niet veilig. Vooral in de avonduren en in de maanden dat het vroeg donker is. Wij vinden het jammer dat er geen gesloten camerasysteem komt en zullen deze kwestie opnieuw op de politieke agenda zetten."

Campus
Burgemeester Amy Koopmanschap, verantwoordelijk voor de openbare orde, gaf aan dat de situatie rond het station door de komst van Campus Diemen Zuid is verbeterd. Er zijn hierdoor veel meer mensen op straat, ook in de avonduren. Die levendigheid heeft een positief effect op de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Wellicht hebben bedrijven daardoor besloten om geen geld vrij te maken voor cameratoezicht, aldus de burgemeester. Zij voegde hier aan toe dat een aantal bedrijven erover nadenkt om geld uit te trekken zodat de particuliere beveiligers kunnen blijven werken totdat de donkere maanden voorbij zijn.

donderdag 18 december

Film in De Omval

'Interstellar' vertelt het verhaal van een groep onderzoekers die gebruikmaakt van een pas ontdekt 'wormgat'. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 19 december

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Theaterconcert

Leonie Meijer is bekend geworden dankzij haar finaleplaats in de eerste editie van The Voice of Holland. 'Luister maar live' in De Omval. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 20 december

Cabaret in De Omval

Ellen Dikker speelt 'Groene Vingers'. Ellen Dikker is onbetwist 'typetjesspecialist'. Ze maakte reeds drie programma's, sleepte een nominatie voor de prestigieuze Neerlands Hoop Cabaretprijs in de wacht en is columniste op Radio 2. 20.30 uur, € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Kerstkraam

De cadeauwinkel van de wereld van Stichting 't Elsengroen staat 20 december in het winkelcentrum Diemerplein. In de kraam zijn originele kerstartikelen te koop uit o.a. Filipijnen, het Himalayagebergte/India, Peru, Mexico, Bangladesh en Vietnam.

zondag 21 december

Kerstconcert

Het traditionele kerstconcert met samenzang in de Sint Petrus' Bandenkerk. Met medewerking van het Hagunnan jongerenkoor, het vrouwenkoor Ancora, Vivace en dameskoor La Stanza. Aanvang 15.00 uur. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage t.b.v. het restauratiefonds Sint Petrus' Banden na afloop wordt op prijs gesteld.

Computerclub Minerva

Kerstreceptie, maar neem toch uw iPhone, tablet of laptop mee voor nieuws, tips en trucs en uitwisseling van vondsten en ideeën. 11.00 tot 14.00 uur, het Noorderlicht.

maandag 22 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop film maken. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

Zumba

Majafit start met Zumbalessen in wijkcentrum het Noorderlicht. Iedere maandagavond, 20.00-21.00 uur. Kosten € 65,- voor 10 lessen. Informatie: www.majafit.nl of 06-174 11 800.

dinsdag 23 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop Capoeira. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

Winterspelen

Op een ijsbaan van kunststof worden van 11.00 tot 19.00 uur activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ook kunnen schaatsliefhebbers van alle leeftijden op diverse tijden vrij schaatsen op de baan. De kosten bedragen 1 euro per ronde. Er kunnen bij de baan ijshockeyschaatsen in alle maten worden geleend.

woensdag 24 december

Kerstommegang

Om 17.00 start de kerstommegang op het plein voor het gemeentehuis. De tocht gaat via Diemerplein, Ouddiemerlaan, Burgemeester van Tienenweg en De Ontmoeting naar het kerkplein van de Sint Petrus' Bandenkerk. Tijdens de tocht zal het kerstverhaal worden verteld en worden er kerstliederen gezongen. Kinderen mogen verkleed als herder, Jozef, Maria of koning of met een lampion meelopen.

Kerstviering

Om 20.00 uur begint de kerstviering in de Sint Petrus' Bandenkerk met medewerking van het Allegria koor; voorganger Han Hartog.

Kerstdienst

Om 22.00 uur begint in De Ontmoeting de viering van kerstnacht van de Protestantse Gemeente Diemen. Voorganger: ds. H. Nováková.

Kerstviering

Om 22.30 uur begint de nachtmis in de Sint Petrus' Bandenkerk, met medewerking van het Hagunnan jongerenkoor, voorganger is André Tönis.

donderdag 25 december

Kerkdienst

Speciale kerstviering van de Protestantse Gemeente Diemen in De Ontmoeting. Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. H. Nováková.

Kerstviering

De viering van eerste kerstdag in de Sint Petrus' Bankdenkerk met het Stanza Dameskoor. Aanvang: 10.30 uur, voorgangers zijn André Tönis en Han Hartog.

zondag 28 december

Klaverjassen

Klaverjassen vanaf 13.00 uur in het Noorderlicht. € 3,50. Er is ook een tombola met mooie prijzen. Informatie: mevrouw Massink 020-6652241 of dhr. Roy 06-48937220.

maandag 29 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Vandaag: workshop beeldende kunst. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

dinsdag 30 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop So you think you can dance. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

DKV Victoria verliest: 9-4

Ten Donck is te sterk voor korfballers uit Diemen

Fel duel om de bal. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - DKV Victoria is zijn ongeslagen thuisstatus kwijt. De korfballers uit Diemen verloren voor eigen publiek met 9-14 van Ten Donck.

De thuisclub kwam op voorsprong. Het sterke Ten Donck kwam snel langszij en had de overhand. Na een spannende eerste helft waarin de teams niet veel voor elkaar onder deden was het toch Ten Donck dat de voorsprong nam.

Na rust probeerde DKV Victoria aan te haken maar dit lukte slechts korte tijd. De thuisclub had even zicht op een gelijkspel, maar het grootste deel van de tweede helft bleef de club uit Diemen tegen een achterstand aankijken. De 9-14 eindstand betekende de eerste thuisnederlaag in dit seizoen.

DKV Victoria speelt zondag uit tegen Sporting West. DKV Victoria en Sporting West kennen elkaar al jaren en het belooft een spannend duel te worden. De wedstrijd in Amsterdam begint om 14.20 uur.

SV Diemen is veel te sterk voor Swift: 0-6

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd bij Swift met 0-6 gewonnen. Bij rust leidden de bezoekers met 0-2.

De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Noël Ruygrok (2x), Dennis van Bree, Pierre Tosh, Fouad Dahmani en Tommy Gans.

SV Diemen-trainer Marc Stuut kon in Amsterdam geen beroep doen op vier geblesseerde spelers: Marc Stobbelaar, Kevin Kroese, Boaz Saam en Kay Minnema. De trainer is tevreden over het spel van SV Diemen: "De ploeg heeft een goede wedstrijd gespeeld en net als vorige week in de thuiswedstrijd tegen CTO '70 de kansen benut. Je kunt goed spelen tot aan het zestienmetergebied, maar daar schiet je weinig mee op. Het is zaak om de kansen af te maken", aldus Stuut. De concurrenten Sporting Martinus en SV Ouderkerk maakten geen fout en wonnen hun duels van respectievelijk Nautilus en Buitenveldert. De wedstrijd Fortius-Ankaraspor werd gestaakt. Sporting Martinus blijft lijstaanvoerder met 33 punten uit 13 duels, SV Ouderkerk volgt op 1 punt. Fortius heeft 29 punten uit 12 duels en SV Diemen staat op de vierde plaats met 29 punten uit 13 wedstrijden. De winterstop gaat nu van start.

Gouden Ajax

Recent is er een prachtig boek uitgekomen over het Gouden Ajax. Het boek gaat over de periode 1965-1973, de jaren van de opkomst, glorie en (een klein stukje) neergang van het Ajax dat nationaal en internationaal faam verwierf en het Nederlandse voetbal definitief op de kaart zette.

Het boek is samengesteld door Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en René Kok en is uitgegeven door uitgeverij Carrera.

In het boek zijn prachtige foto's opgenomen uit een periode die bij veel oudere supporters van Ajax nog diep in het hart zit. Het betreft niet alleen foto's van voetbalwedstrijden, maar ook foto's van onder andere spelers die zich buiten het veld ophouden en supporters. Het boek geeft een fraai beeld van de tijd waarin het Gouden Ajax opkwam en successen vierde. De spelers waren kinderen van de jaren 60 en de vroege jaren 70. De meesten lieten hun haar groeien, gingen modieuze kleding dragen en stortten zich in het uitgaansleven.

Het Gouden Ajax spreekt nog steeds tot de verbeelding. Dit komt niet alleen door de grote successen en de aansprekende spelers, onder wie natuurlijk Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart. Het Gouden Ajax speelde in een periode waarin het voetbal en dus ook de spelers nog niet in de greep waren van de commercie. Veel spelers zijn in Amsterdam geboren of opgegroeid, woonden in straten waar ook supporters woonden en waren makkelijk benaderbaar. Een goed voorbeeld hiervan was rechtsbuiten Sjaak Swart die gewoon achter de toonbank van zijn sigarenzaak in Amsterdam-Oost stond. Supporters wisselden elke dag met hem nieuwtjes over Ajax uit.

Het Gouden Ajax is meer dan een koffietafelboek. De vier samenstellers hebben veel zorg besteed aan het boek. De foto's worden begeleid door uitgebreide teksten waarin interessante en vaak leuke informatie wordt verstrekt. Ajax-supporters, jong en oud, zullen veel plezier aan het boek beleven.

Heren van De Meeuwen verliezen nipt

DIEMEN - De heren van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen De Vaart verloren: 7-6.

Het als tweede geplaatste De Vaart nam in de eerste periode een 3-0 voorsprong.

In de tweede periode herpakte De Meeuwen zich. Uit een overtalsituatie scoorden de bezoekers: 3-1. Hierna deed de thuisploeg iets terug en bracht de marge weer op 3 doelpunten: 4-1.

In de derde periode kwam de wedstrijd echt los. De heren uit Diemen moesten iets doen om kans te houden op de overwinning. De bezoekers scoorden uit een strafworp (4-2), waarna de thuisclub weer twee treffers maakte: 6-2. De wedstrijd leek gespeeld.

Vlak voor het einde van de derde periode maakte De Meeuwen de stand iets dragelijker: 6-3. In de laatste periode gaf De Meeuwen alles en kreeg snel een strafworp: 6-4. Uit een overtalsituatie werd het zelfs nog 6-5. Eveneens uit een overtalsituatie scoorde De Vaart de 7-5. Anderhalve minuut voor het einde maakte De Meeuwen nog de 7-6. Hierna speelde de thuisclub de wedstrijd goed uit en stelde de zege veilig: 7-6.

Smashing pakt punt in Amersfoort

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing'72 verloor afgelopen weekeinde in de uitwedstrijd tegen Keistad uit Amersfoort: 3-1

Terwijl vorige week de nummer 2 uit de competitie werd verslagen en naar de 3e positie op de ranglijst werd verwezen, stond afgelopen weekeinde de nieuwe nummer 2 op het programma. Dit team was een maatje te groot voor Smashing. De eerste twee sets kwam de jonge Diemense ploeg niet in de wedstrijd voor (25-14 en 25-15). Vanaf de derde set pakte Smashing de draad weer op en werd er hard gewerkt om zo veel mogelijk punten te vergaren. Dit resulteerde in een knappe ommekeer in het spel, maar net niet genoeg om de set te winnen (25-20). In de laatste set trok Smashing deze lijn door en werd knap een waardevol competitiepunt gepakt (22-25). Beste aanvalster aan Diemense zijde was Anne Rusch. Na de laatste wedstrijd voor het kerstreces staat Smashing op een solide 7e plaats in de competitie.

SV Zeeburg verliest

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft in Amsterdam-Noord verloren van VCO 4: 24-16. Bij rust leidde de thuisclub met 14-8.

De wedstrijd ging in de eerste 10 minuten gelijk op. Daarna kon VOC uitlopen naar een 14-8 voorsprong. Dit kwam voornamelijk door slordige fouten van SV Zeeburg. In de rust werd de speelsters van SV Zeeburg verteld dat er meer druk naar het doel moest komen en dat zij de verdediging van VOC meer moesten opzoeken. Dan zouden er vanzelf wel tijdstraffen gaan vallen. Toch werd dit niet gedaan en VOC kon uitlopen naar een ruime voorsprong. SV Zeeburg miste diverse goede kansen. In de laatste 10 minuten kon Zeeburg zich herpakken en werden er toch nog een aantal doelpunten gemaakt, maar het was te laat. De dames uit Diemen verloren met 24-16. De eerstvolgende wedstrijd is op zaterdagavond 3 januari om 19.30 uur tegen DSOV 1.

Dames De Meeuwen verliezen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft in Utrecht de uitwedstrijd tegen UZCS met 4-3 verloren.

Na de eerste twee perioden leidde De Meeuwen met 1-2. UZSC voerde het tempo daarna op en kwam langszij: 3-3. De Meeuwen moest tegen de nummer drie op de ranglijst alles uit de kast halen. Keepster Sanne Winchester had het niet rustig en stopte veel schoten van speelsters van de thuisclub. Uiteindelijk brak UZSC met een slimme aanval vrij door en maakte de 4-3. De Meeuwen slaagde er niet in om in de laatste minuten van de wedstrijd te scoren en verloor de wedstrijd op het nippertje.

15 / 20

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Basiscursus voetreflexzonetherapie. In groepjes van 4 personen, dus veel aandacht. Info 06-24743583 of
k.jonker@compaqnet.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Koninklijke Saan speelt prominente rol in dagelijks leven van familie

Piet Saan en Joop Saan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Joop Saan (56) is algemeen directeur van Koninklijke Saan. Hij volgde op 1 januari 1991 zijn vader Piet (87) en zijn vorig jaar overleden oom Cor op. Vader en zoon Saan zijn niet anders gewend dan op te groeien in een familie waarin het bedrijf een prominente rol vertolkt.

Piet Saan is een kleinzoon van de oprichter van het bedrijf. De oprichter werd opgevolgd door zijn zoon die ook Piet heette. Daarna kregen Piet en Cor Saan de leiding van het bedrijf.

Piet Saan groeide geenszins op in weelde: "In mijn jeugd was er de crisis. Mijn vader werkte toen voor mijn opa in het bedrijf. Ik herinner mij dat wij in die tijd nauwelijks geld hadden. Mijn ouders hebben toen kostgangers in huis genomen om rond te kunnen komen. Mijn broer Cor en ik hebben later toen wij de leiding van het bedrijf vormden altijd zuinig geleefd. Bijna elke gulden die werd verdiend ging weer terug in de zaak."

Piet Saan is nog steeds emotioneel betrokken bij bedrijf

Piet Saan vertelt dat zijn moeder ook uit een ondernemersgezin kwam. Zij kwam uit een schippersfamilie die met drie schepen tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam voer. "Mijn vader was zes dagen per week aan het werk, 's avonds was hij een half uur thuis om te eten, daarna ging hij weer naar de zaak. Alleen op zondag werkte hij niet. Wij waren thuis niet anders gewend."

Ook de huidige directeur Joop en zijn broer Piet groeiden op in een gezin waarin veel om het bedrijf draaide. "Als wij 's avonds aan tafel gingen moesten wij heel snel bidden, want de telefoon ging meestal al en wij moesten wel eerst het Onze Vader afmaken. Wij Saantjes eten allemaal snel. Ja, ik doe dat nog steeds, maar gelukkig is mijn vrouw goed in natafelen."
Grote rol
Vader en zoon Saan hebben de grote rol die de zaak in het leven van de familie speelt nooit als een last ervaren, Net zo min als het dragen van de naam Saan. Piet: "Nee, mijn broer Cor en ik wisten niet beter."
Joop: "Dat geldt ook voor mij. En nee, ik heb nooit last gehad van de naam Saan. Toen ik op de middelbare school in Amsterdam zat, kende niemand de naam Saan. Daar was ik die jongen die van buiten Amsterdam kwam."
Bezoek
Piet heeft jarenlang intensief en prettig samengewerkt met zijn broer Cor. "Cor en ik deelden een auto. Elke zondagavond gingen wij met onze echtgenotes bij elkaar op bezoek. De ene keer bij Cor, de andere week bij mij. Uiteraard werd er dan over de zaak gesproken. Onze vrouwen hoorden dan ook alle laatste ontwikkelingen."


Afspraak
Hoewel hij al bijna 24 jaar met pensioen is, is Piet Saan nog steeds emotioneel betrokken bij het bedrijf. De opmerkelijk fitte Piet bezoekt het bedrijf een keer of twee, drie per week. "Dan praat ik lekker met de mensen. Maar als ik Joop wil spreken, moet ik altijd eerst een afspraak maken", zegt hij lachend. "Hij heeft het erg druk. Verder zet ik mij samen met een aantal andere vrijwilligers in voor het Saan Museum."

Prijs voor Bouwmensen Amsterdam

DIEMEN - Bouwmensen Amsterdam, expert in bouwopleidingen, is uitgeroepen tot branchewinnaar in de Bouwopleidings- en detacheringsbranche van de Nationale Business Succes Award en daarmee in de race voor die prijs.

Bij Bouwmensen Amsterdam, voorheen SSP, worden jonge mensen tussen de 16 en 27 jaar opgeleid voor een vak in de bouw. De organisatie is bijna 25 jaar geleden opgericht door de Amsterdamse bouwbedrijven en is sinds 2000 aan de Verrijn Stuartweg gevestigd. Directeur René Cossé: "Deze locatie is zeer goed voor ons. Het ligt heel centraal in de regio Amsterdam en is voor onze leerlingen ideaal: vijf minuten van station Verrijn Stuart." Bouwmensen Amsterdam leidt vakbekwaam personeel op voor de toekomst in de bouw en ondersteunt bouwbedrijven ook bij het opzetten van goed personeelsbeleid. Bouwmensen Amsterdam is aangesloten bij Bouwmensen, een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven met 30 vestigingen in Nederland.

Cossé is blij met de prijs. "Het komt heel goed uit, we bestaan 25 jaar in 2015. Ik ben uitermate trots op de prijs, in deze tijd kunnen we dat wel gebruiken. We komen net uit een zware crisis in de bouw waarin alle zeilen bij gezet moesten worden. Deze prijs is een stuk waardering voor de continuïteit die we hebben neergezet."

Foto: Trudy Kroese

Manou en Rogier Staal werken
intensief samen
bij Oostenrijk

Bij Wim Pel
Productions heeft zoon Jeroen nu de dagelijkse leiding

Familiebedrijf Grünbauer maakt een grote transformatie door

Zoons Gert-Jan en Maurits zijn de derde generatie in het familiebedrijf dat zij nu samen met vader Johann runnen

Twee generaties Grünbauer: 'De situatie voor de deur symboliseert de transformatiefase waar De Staalfabriek nu in zit.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De staalfabriek van Grünbauer staat al sinds kort na de oorlog aan de Venserweg. Waar tot enkele jaren geleden enorme stalen balken voor bruggen en vloeren de bedrijfshallen verlieten, is het nu een stuk stiller. De staalconstructiewerkplaats is gesloten en de blik wordt verlegd naar een andere invulling van het bedrijf, dat voorheen Constructiewerkplaats Grünbauer heette, en nu kortweg 'De Staalfabriek'. Johann Grünbauer (68), die zelf het bedrijf van zijn vader overnam, staat er niet alleen voor. Zoons Gert-Jan (28) en Maurits (25) zijn erbij gekomen.

De terugval van de productie was enkele jaren geleden debet aan het stoppen van de staalconstructiewerkplaats. "Door de economische crisis gingen onze klanten het werk dat zij eerst bij ons uitbesteedden weer zelf doen", vertelt Johann. "Ik heb 15 mensen moeten ontslaan, maar ben daarmee wel een faillissement voor geweest. Ik heb er wel eens over gedacht om alles plat te gooien, tot filmproducenten hier kwamen om hun films op te nemen, dat maakte me ineens trots op mijn gebouw. Het blijkt zelfs industrieel erfgoed te zijn."

"We gaan ons hier nu richten op opslag, tijdelijke bedrijfsruimtes voor ambachtelijke ondernemers en er komt toch ook weer een verbinding naar de oude staalconstructiewerkplaats. Wij kunnen staalconstructies die hier gemaakt worden door zelfstandige ondernemers namelijk voorzien van een CE-keurmerk. Daar zijn wij voor gecertificeerd."
Zijn twee zoons zijn de derde generatie van de familie Grünbauer die in de onderneming werken. Wat zij gemeen hebben: net als hun vader studeerden zij Weg- en waterbouwkunde en net als hun vader stappen ze op vrij jonge leeftijd in het bedrijf. De geschiedenis herhaalt zich? Johann: "Mijn vader was al op leeftijd toen ik klaar was met mijn studie en daarom ben ik meteen hier komen werken, al had ik best bij andere bedrijven ervaring op willen doen." Maurits was ook niet van plan om direct in het familiebedrijf te stappen, maar voelde het enkele jaren geleden toch als een roeping om de kans te grijpen en het bedrijf in Venlo te continueren, al is dat wat anders uitgepakt. "Ik werd steeds vaker gevraagd door andere ondernemers om hen bij de certificering van hun bedrijf te adviseren en ben een adviesbureau begonnen; dat is nu geïntegreerd in De Staalfabriek. De stap naar zelfstandig ondernemerschap is daardoor wel makkelijker."

Gert-Jan: "Opvolging in een bedrijf met zo'n lange geschiedenis als Grünbauer laat je niet lopen. We verhuren een deel van de hallen aan 30 tot 40 huurders. Op dat deel van ons bedrijf wil ik me gaan richten. Veel ondernemers uit de omgeving gebruiken onze ruimte voor kortdurende opslag. Wij hebben veel ruimte en zijn flexibel. Maar wij wilden voor de langere termijn iets meer. Toen mijn broertje met het plan kwam om die certificering te bieden aan andere ambachtelijke ondernemers vond ik dat heel interessant en goed voor de ontwikkeling van dit perceel."

Ondernemersontbijt over nieuwe Participatiewet

Diemense ondernemers worden bijgepraat bij het ontbijt.

DIEMEN - Een twintigtal ondernemers uit Diemen liet zich tijdens een ondernemersontbijt van bedrijvenvereniging Ondernemend Diemen bijpraten over de nieuwe regels voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking die op 1 januari 2015 ingaan in het kader van de nieuwe Participatiewet.

Diemen is aangesloten bij het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Met een werkgeversscan wordt onderzocht welke taken geschikt zijn voor de beoogde werknemers. Bij bedrijven als DIO en Randstad in Diemen is dit al gedaan. Omdat mensen met een arbeidsbeperking minder productief zijn dan reguliere werknemers, is er een loonkostensubsidie beschikbaar. Hoewel het beleid gericht is op bedrijven met meer dan 25 werknemers, kunnen ook kleinere bedrijven zulke arbeidsplaatsen bieden. Dat bleek uit het verhaal van Jolanda Seton van Mark's Catering. "Wij hebben er positieve ervaringen mee. We hebben vaak een goede werknemer erbij en door de loonkostensubsidie kost het geen extra geld als deze medewerkers extra begeleiding nodig hebben of wat minder snel werken."

Maandag 5 januari
Nieuwjaarsreceptie gemeente Diemen
20.00 uur op gemeentehuis
Info: gemeente*

Dinsdag 13 januari
Nieuwjaarsreceptie Ondernemend Diemen
17.00-19.00 uur in Schuilkerk De Hoop
Info: Ondernemend Diemen*

Donderdag 15 januari
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand
09.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 20 januari
Winkelcentrum Diemen Noord,
Overleg Keurmerk Veilig Ondernemen
Info: gemeente*/winkeliersvereniging

Dinsdag 10 februari
Ontbijtbijeenkomst Ondernemend Diemen
08.00-10.00 uur
Info: Ondernemend Diemen*

Donderdag 19 februari
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand
09.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Dinsdag 10 maart
Ontbijtbijeenkomst Ondernemend Diemen
08.00-10.00 uur
Info: Ondernemend Diemen*

Donderdag 19 maart
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand
09.00-10.30 uur bij Beanthere
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Data voor eerste kwartaal nog te bevestigen:

- Bedrijvenpanel Stammerdijk Sniep*

- Overleg Keurmerk Veilig Ondernemen Verrijn Stuart*

- Uitreiking Keurmerk Veilig Ondernemen Diemerplein*

(*) info: gemeente Diemen, mw P. Arendse, tel 020-3144790 (vrijdags afwezig) p.arendse@diemen.nl.

Manou en Rogier Staal werken intensief samen bij Oostenrijk

Scheiding tussen werk en privé is flinterdun

Rogier en Manou Staal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Manou Staal en haar broer Rogier Staal vormen samen met Chris Jansen de directie van Oostenrijk Touringcars BV in Diemen. Broer en zus werken nauw samen en hebben ook buiten kantooruren regelmatig contact over het familiebedrijf.

Het bedrijf werd in 1922 opgericht door hun overgrootvader C.P. Oostenrijk. Hij had de Boerenleenbank in Diemen opgericht en startte later met een garagebedrijf op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg. Hij vervoerde klanten van de bank met een bus en begon een lijndienst tussen Het Gooi, Weesp en Amsterdam.

De heer Oostenrijk had twee dochters van wie er een trouwde met Joop Staal, de opa van Manou en Rogier. Hun vader Kees volgde zijn vader weer op en na zijn overlijden in 2009 kwamen Manou en Rogier in de directie van het bedrijf. Beiden hadden op dat moment al vakdiploma's op zak en hadden ervaring binnen het bedrijf opgedaan. Hun vader vond het belangrijk dat zijn kinderen alle facetten van het bedrijf leerden kennen. Manou werkte als monteur in de garage en reed als chauffeur op een touringcar. Rogier werkte korte tijd in de garage van het bedrijf en viel bij grote drukte in als chauffeur. Manou is operationeel directeur, Rogier commercieel directeur en Chris Jansen financieel directeur. De leden van de directie werken niet in een aparte kamer, maar hebben een bureau tussen collega's. Dit zorgt voor een goede sfeer en maakt de lijnen binnen het bedrijf kort. Manou en Rogier zijn niet anders gewend dan dat het bedrijf een grote rol speelt binnen de familie. Het komt erop neer dat zij bij wijze van spreken zeven dagen per week 24 uur per etmaal met het bedrijf bezig zijn. Toen zij klein waren was hun vader vaak van huis omdat hij met het bedrijf bezig was en hielp hun moeder met de administratie van het bedrijf. Manou: "Maar onze moeder moest wel elke middag om 15.15 uur thuis zijn, want op dat moment kwamen Rogier en ik uit school. Dat was een eis van onze vader." Het overlijden van hun vader in 2009 kwam hard aan, zowel privé als zakelijk. Manou: "Onze vader was een schutting voor ons. Hij was het aanspreekpunt voor klanten en loste problemen op. Vanaf het moment dat hij er niet meer was, kwam alles bij ons terecht. Maar na verloop van tijd raak je daar aan gewend." Manou en Rogier hebben een hechte band. Zo past Manou een middag per week op de dochter van haar broer. De scheiding tussen werk en privé is, zoals bij veel mensen die een familiebedrijf hebben, flinterdun. Rogier: "Wij hebben ook buiten kantooruren intensief contact over het werk. Wij hebben samen met onze financieel directeur Chris Jansen een groeps-whatsapp via welke wij 's avonds en in de weekeinden ook over zaken in het bedrijf overleggen. En als Manou en ik bij elkaar op bezoek komen, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, gaat het al snel over de zaak. De man van Manou en mijn vrouw zijn daar inmiddels aan gewend." Rogier trekt er als commercieel directeur vaak op uit. Hij werft in binnen- en buitenland nieuwe klanten. Maar ook tijdens zijn zakenreizen is het contact met de overige leden van de directie altijd intensief. Manou en Rogier proberen elk jaar samen met hun gezinnen een weekje op vakantie te gaan naar Portugal. Tijdens die vakantie wordt er zo weinig mogelijk over het werk gesproken. Maar uiteraard speelt het bedrijf ook dan een rol op de achtergrond.

Bij Wim Pel Productions heeft zoon Jeroen nu de dagelijkse leiding

Jeroen Pel in de nieuwe filmmixagestudio. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wist u dat de Nederlandse stemmen voor series als Sponge Bob in Diemen worden ingesproken? Dat gebeurt bij Wim Pel Productions (WPP) aan de Verrijn Stuartweg. Het bedrijf is gespecialiseerd in nasynchronisatie en audionabewerking van films, series, documentaires, luisterboeken, trailers, commercials en games. Jeroen Pel nam in 2012 de dagelijkse leiding over van zijn vader Wim Pel, de oprichter van het bedrijf.

WPP beschikt over elf professionele geluidsstudio's, een transfercopystudio en twee dvd-studio's. De laatste aanwinst is een hoogwaardige filmmixagestudio in de vorm van een kleine bioscoopzaal die in september in gebruik werd genomen.

Geen last van de economische crisis in deze bedrijfstak, lijkt het. "Door de digitalisering is films opnemen sneller en makkelijker geworden. Films draaien bovendien korter in de bioscoop, dus er worden meer films gemaakt. Daarnaast wordt er meer nagesynchroniseerd dan vroeger, in plaats van ondertiteld. Daarin zijn wij gespecialiseerd", vertelt Jeroen.
WPP bestaat al 22 jaar. Jeroen is 36 jaar en dus redelijk jong in de directie gekomen. "Mijn vader Wim is in 1992 als zelfstandige begonnen, na een paar jaar kwamen Veronique en Birgit op het kantoor erbij. Daarna is het bedrijf steeds gegroeid, er zijn nu 27 vaste medewerkers naast freelance stemacteurs en vertalers."

Beste optie
Hoewel Jeroen van jongs af aan betrokken was bij het reilen en zeilen van WPP, was het niet altijd de bedoeling om het bedrijf over te nemen. "Ik kom zelf uit de ICT en toen ik eens tussen twee banen in zat vroeg mijn vader om even met wat dingen met computers en zo te helpen. Dat was in 2002 en ik ben nooit meer weggegaan. Dat netwerk was vrij snel opgelost. Ik heb een opleiding tot audiotechnicus gevolgd en kon in de drukke zomerperiode die volgde aan de slag in de studio. Toen enkele jaren geleden besloten moest worden over de toekomst van het bedrijf zijn veel opties de revue gepasseerd. Dat ik de leiding over zou nemen, samen met Birgit, bleek de beste optie. Anders zou de cultuur van het bedrijf ingrijpend veranderen en dat wilden we niet. Het bevalt goed. Misschien is het wat vroeg op mijn pad gekomen, maar dat soort dingen kies je niet uit. Ik doe het niet alleen, maar heb een professioneel en gedegen team om me heen, dat scheelt."

Wat maakt WPP een echt familiebedrijf? "De betrokkenheid van alle medewerkers, ook de mensen die niet Pel heten, de commitment van en naar de klanten van iedereen. Mensen blijven ook lang bij ons werken. Uniek: regisseurs en technici zijn bij ons vast in dienst. Daardoor zijn zij meer betrokken bij het bedrijf, het product en de klanten en dat komt de kwaliteit ten goede. We hebben er veel grote internationale klanten bij gekregen waardoor we de afgelopen twee jaar enorm hebben uitgebreid. De komende periode nemen we de tijd om dat te bestendigen. We zijn altijd in Diemen gevestigd geweest, dit is een fijne plek voor het bedrijf. Tegen Amsterdam aan, waar veel acteurs vandaan komen, het contact met de gemeente is goed en we zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Bovendien is het parkeren gratis en dat is bijzonder zo dicht bij Amsterdam. We hebben dan ook absoluut geen reden om hier weg te gaan."

Veel bussen

Er gaan elke dag 110 bussen van Oostenrijk Touringcars BV de weg op. Het betreft touringcars en kleinere bussen. Het bedrijf verzorgt diverse soorten vervoer: openbaar vervoer in de regio van Amsterdam, vervoer van leerlingen en vervoer van toeristen. Oostenrijk Touringcars BV vervoert toeristen naar bestemmingen in het binnenland, maar ook voor langere reizen in het buitenland. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid wagenpark dat naast het kantoor geparkeerd staat.