DiemerNieuws

20 september 2018

DiemerNieuws 20 september 2018


Gemeenteraad: geen coffeeshop

DIEMEN Er komt geen coffeeshop of wietwinkel in Diemen. Tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdagavond bleek dat er in de gemeenteraad geen meerderheid is om het beleid van de nul-optie voor coffeeshops te wijzigen.

Dit beleid, dat in 1999 door de gemeenteraad is vastgesteld, houdt in dat er in Diemen geen mogelijkheid is om een coffeeshop of wietwinkel te vestigen.

Eerder liet burgemeester Erik Boog al weten dat hij geen coffeeshop in de gemeente Diemen wil. Volgens hem kunnen mensen die softdrugs willen kopen prima in Amsterdam terecht.

De gemeenteraad sprak donderdag over een raadsadres van Diemenaar Ronald Vriend. Hij wil samen met Diemenaar Johnny Petram een coffeeshop of wietwinkel in Diemen beginnen. Het raadsadres was op verzoek van de fractie van Leefbaar Diemen op de agenda van de gemeenteraadsvergadering geplaatst.

Burgemeester Boog maakte ook duidelijk dat er binnen de regio Amsterdam-Amstelland afspraken zijn gemaakt, die inhouden dat het wel is toegestaan om in Amsterdam een coffeeshop te vestigen, maar niet in de overige gemeenten die hier deel van uitmaken. De gemeente Diemen is een van deze gemeenten.

3.

Politie zoekt daders gewapende overval

Diemen Op Gersthove heeft woensdagavond 12 september rond 20.00 uur een gewapende overval plaatsgevonden. De witte Ford Transit, die de overvallers meenamen, is later door de politie aangetroffen. De politie zoekt getuigen.

Twee mannen bedreigden het 21-jarige slachtoffer met een wapen en namen de witte Ford Transit mee. De bus werd zo'n drie kwartier later door de politie achtergelaten aangetroffen op de kruising van de Bergwijkdreef met de Charley Tooropstraat. De politie is op zoek naar twee mannen van rond de twintig jaar. Een van hen is donkergetint en zo'n 1.85 meter lang. Hij droeg een blauw petje en vermoedelijk een groene jas. De andere dader is lichtgetint en zo'n 1.80 meter lang. Hij droeg een blauwe jas en grijze joggingbroek.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via nummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

VVD pleit voor camera's bij stations

DIEMEN De fractie van de VVD pleit opnieuw voor cameratoezicht bij de NS-stations in Diemen. De liberalen hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

De VVD wijst erop dat er in augustus 20 auto's zijn bekrast die op het parkeerterrein van het NS-station in het centrum van Diemen stonden.

De VVD heeft al eerder bij het college aandacht gevraagd voor de mogelijkheid van cameratoezicht bij beide stations in Diemen. Dit onder meer naar aanleiding van het aantal fietsendiefstallen en auto-inbraken bij de stations in de afgelopen jaren.

School De Kersenboom feestelijk geopend

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wethouder van Onderwijs Jeroen Klaasse heeft vrijdagochtend de brede school De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep officieel geopend. De leerlingen van De Kersenboom krijgen sinds het begin van dit schooljaar les in het mooie en moderne schoolgebouw. Voorheen zat De Kersenboom in een ander pand in de wijk.

Brugwachter gaat met pensioen

Foto: Trudy Kroese

Brugwachter Chris Stoepman gaat na ruim 34 jaar met pensioen.

9

Eldorado Diemen

"Natuur is voor tevredenen of legen", vond dichter J.C. Bloem. Een regenachtige dag in de Dapperstraat was toch veel mooier. Ingelijst door het zolderraam naar de bewegende wolken kijken: het toppunt van geluk. Maar hoe anders keek de Nederlandse stads- en dorpsbeschrijver Lieve van Ollefen (1749-1816) tegen de natuur aan. Diemen en omgeving was voor hem "een oord met de vruchtbaarste moes- en schoonste weilanden, voor welken considerabele sommen betaald worden, er is in deeze banne ook zeer goede jagt op watersneppen en eendvogels; sedert eenige jaren vindt met er ook veele haazen; de visscherij is er niet minder rijk: men vangt er ongemeen groote snoeken, de smakelijkste baars, post, paling en carpers, alle welken door liefhebbers verre boven anderen geschat worden." Dat stond dus haaks op de latere mening van Bloem. Maar al het moois dat Diemens natuur voortbracht was ook niet echt in overeenstemming met hoe wij tegenwoordig over de natuur denken. Volgens Lieve van Ollefen was de natuur namelijk eigenlijk bestemd om smakelijk te consumeren. In zijn 8-delige publicatiereeks (deel 3: "Amstelland, Weesper Kerspel, Gooiland, de Loosdrecht, enz.", verschenen in 1785) vermeldt hij dat Diemen en omgeving een eldorado voor jagers en vissers moet zijn geweest.

Weerbericht

Vrij koel en onbestendig met soms veel wind
Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer deze week hing samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait. Vrijdag passeert een koufront, waarna het koeler wordt. Een depressie zorgt in het weekend voor onbestendig weer met veel wind.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag gaat het regenen. In de ochtend regent het. Geleidelijk klaart het op. Er kan nog een enkele bui vallen. Er blaast een soms krachtige westenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag is het koel met 16 graden. Zondag iets hoger. Het weerbeeld is zeer onbestendig met zaterdag af en toe zon en enkele buien. Zondag kan het in de loop van de dag enige tijd regenen. Er waait een tot (vrij) krachtig of hard aanwakkerende zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Zondag begint de astronomische herfst met veel wind. Ook maandag kan het eerst nog stevig waaien, met kans op storm. Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zich uit over onze omgeving. Het wordt dan rustiger met meer zon. De temperatuur loopt op tot circa 18 graden.

Weetje
Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.

Mae en Noa voltooien Amsterdam City Swim

Noa en Mae.

DIEMEN Mae Busker (15 jaar) uit Diemen en Noa Molevelt (15 jaar) uit Amsterdam hebben op zondag 9 september meegedaan aan de Amsterdam City Swim.

Mae en Noa, die vaak samen zwemmen en klasgenoten waren op basisschool de Kersenboom in Diemen, konden net als de overige deelnemers niet zwemmen.

Zaterdagavond 8 september werd bekend dat de kwaliteit van het zwemwater niet goed was.

De deelnemers legden de route lopend af. De Amsterdam City Swim wordt jaarlijks gehouden om geld in te zamelen voor de genezing van de spierziekte ALS.

Tips over handgranaat Beukenhorst na uitzending 'Opsporing Verzocht'

DIEMEN Na de uitzending van 'Opsporing Verzocht' van dinsdagavond zijn er bij de politie diverse tips binnengekomen over de zaak van de ontplofte handgranaat in de flat Beukenhorst op 31 augustus. Dit heeft een woordvoerder van de politie woensdagochtend laten weten.

Op 31 augustus ontplofte op de eerste verdieping van de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid een handgranaat. Er was flinke glasschade, maar raakte niemand gewond.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Geen steun politiek voor vestiging van coffeeshop

Fracties in gemeenteraad behandelen raadsadres over coffeeshop

De politieke partijen in de gemeenteraad van Diemen zijn geen voorstander van de vestiging van een coffeeshop of wietwinkel in Diemen.

Boog en gemeenteraad op één lijn: geen coffeeshop in gemeente. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Op initiatief van Leefbaar Diemen is het raadsadres van Diemenaar Ronald Vriend donderdag door de gemeenteraad besproken. Vriend wil samen met Johnny Petram, eveneens inwoner van Diemen, een coffeeshop of wietwinkel in Diemen beginnen.

De fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, Jan Sikking, en fractielid Leo Smits wezen erop dat er in Diemen een aantal jongeren zijn die softdrugs gebruiken. Zij kopen die softdrugs in coffeeshops buiten de gemeente of laten die door een koerier bezorgen. Ook wees Jan Sikking op het feit dat er in Diemen op veel plekken slagroomcapsules worden aangetroffen. Daarin zit lachgas. Sikking vermoedt dat dit door een aantal jongeren in Diemen wordt gebruikt. Leefbaar Diemen meent dat de tijd nog niet rijp is voor een coffeeshop in Diemen, maar de oppositiepartij denkt wel dat de vestiging van een coffeeshop overlast tegen kan gaan. Leefbaar Diemen gaf ook aan dat mensen die met een bepaalde ziekte kampen profijt kunnen hebben van de medicinale werking van wietolie.

De fractievoorzitters in de gemeenteraad hadden zich goed voorbereid op het debat. Twee weken geleden brachten zij een bezoek aan de Stichting Gooise Meren, die in Bussum de wietwinkel Piramide exploiteert. Frans Eerkens (GroenLinks) stelde dat zijn partij niet principieel tegen het gebruik van softdrugs is. Beleid dat verslaving tegengaat, is daarbij wel van groot belang, zoals dat ook geldt bij alcohol en tabak. Maar de handel in softdrugs is sterk geïnfiltreerd door criminaliteit en daar wil GroenLinks op geen enkele manier aan meewerken. Bovendien is GroenLinks van mening dat er in Diemen geen situatie is die het vestigen van een coffeeshop noodzakelijk maakt.

Politie in Diemen steunt het beleid van de gemeente

Rick Poelwijk (D66) is evenmin tegenstander van het gebruik van softdrugs. Hij gaf aan dat coffeeshops zich vooralsnog in een legale schemerzone bevinden en ziet evenmin de noodzaak van een coffeeshop in Diemen. Hij is van mening dat jongeren dicht in de buurt van Diemen softdrugs kunnen aanschaffen. Ook het CDA is geen voorstander van de vestiging van een coffeeshop in Diemen. De partij vreest dat dit tot overlast zal leiden, waar niemand op zit te wachten. Het CDA is overigens geen tegenstander van het gebruik van softdrugs, maar vindt dat dit een keuze van het individu is. "Mede door de kennis die is verkregen door het bezoek aan een coffeeshop op ideële basis in Bussum is de fractie van het CDA tot de conclusie gekomen dat Diemen op dit moment niet gediend is bij het openen van een coffeeshop", aldus CDA-fractievoorzitter Janneke de Graaff.

Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen, is tegenstander van een commerciële coffeeshop in Diemen. Hij benadrukte dat indien er op termijn toch een coffeeshop in Diemen komt, die vergelijkbaar kan zijn met Piramide van de Stichting Gooise Meren in Bussum. Die stichting geeft ook voorlichting over het gebruik van drank en drugs. De fractie van de VVD staat achter het standpunt van de burgemeester dat een coffeeshop in Diemen niet wenselijk is. "Het onderzoek van de UVA naar de gevolgen van de komst van een coffeeshop in Lelystad geeft ook onvoldoende aanleiding om te veronderstellen dat een coffeeshop eventuele (toekomstige) problemen gaat oplossen", aldus fractievoorzitter Brigitte Wielage. De VVD heeft tijdens het werkbezoek in Bussum begrepen dat een coffeeshop het probleem van dealen bij middelbare scholen en het gebruik onder jongeren onder de 18 ook niet oplost. Zij kunnen immers niet in een coffeeshop terecht. Ook zegt de VVD dat de vestiging van een coffeeshop niet in relatie staat met de problemen van het gebruik van slagroomcapsules met lachgas.

Ook PvdA is geen voorstander. De sociaaldemocraten gaven aan dat er in Diemen geen problemen zijn die de komst van een coffeeshop noodzakelijk maken en wezen erop dat die coffeeshop altijd in een juridisch schemergebied zal opereren. Fractievoorzitter Nico Portegijs stipte ook aan dat de locatie van een eventuele coffeeshop tot problemen zal leiden. "Veel mensen gaan anders denken over een coffeeshop zodra ze horen dat die bij hen in de straat gevestigd wordt. Daarom is de plek van vestiging een belangrijk gegeven." Portegijs heeft berekend dat de dichtstbijzijnde coffeeshop 3,2 kilometer van de gemeentegrens van Diemen ligt. Burgemeester Erik Boog vertelde dat drie kwart van de gemeenten in Nederland het beleid van een nul-optie hanteert. Dat beleid biedt geen ruimte voor een coffeeshop of wietwinkel. Onder gemeenten met een vergelijkbare omvang als Diemen ligt dat aantal nog hoger. Hij vertelde dat de regio Amsterdam-Amstelland heeft afgesproken dat er in Amsterdam onder bepaalde voorwaarden coffeeshops mogen worden gevestigd en geëxploiteerd, maar niet in de andere gemeenten die onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen. De politie in Diemen steunt het beleid van de gemeente wat betreft de nul-optie, aldus Boog. Het eventueel vestigen van een coffeeshop in Diemen zal op bestuurlijk en ambtelijk niveau veel capaciteit kosten. De gemeente Diemen heeft wat Boog betreft andere prioriteiten.

Boog gaf aan dat het gebruik van softdrugs een maatschappelijke realiteit is en een eigen keuze van mensen. Hij zag echter geen argument om nu in Diemen een coffeeshop mogelijk te maken. Op initiatief van de fracties van D66, GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer komt er nog deze kabinetsperiode een pilot voor het legaal kweken van wiet. Net als andere gemeenten wacht het college van B en W van Diemen de resultaten hiervan af. De burgemeester hoopt dat er stappen worden gezet naar verdere regulering van de productie van softdrugs, zodat de criminele wereld minder grip krijgt op de softdrugsmarkt. Diverse fracties in de gemeenteraad benadrukten dat wietolie voor medicinaal gebruik op doktersrecept verkrijgbaar is bij apotheken.

Gemeente trekt aan bel over luchtkwaliteit

DIEMEN De gemeente is erg ontevreden over de gebrekkige luchtkwaliteit in Diemen en blijft daarover in gesprek met de belangrijkste veroorzakers.

De gemeente praat met Nuon bijvoorbeeld over energietransitie en met het Rijk over snelheidsverlaging op de Ring. Het college eist dat beide in actie komen.

Vorige week publiceerde het CBS een rapport over CO2-emissies in 2017 ten opzichte van 1990. Per gemeente is de totale CO2-uitstoot in kilogram per vierkante meter berekend. Het gaat daarbij om alle emissiebronnen die zich binnen de gemeentegrenzen bevinden: energiebedrijven, grote industrie, wegverkeer, gebouwde omgeving, overig en landbouw. Deze rekensystematiek heeft tot gevolg dat gemeenten met elektriciteitscentrales, energie-intensieve industrie en intensief gebruikte wegen hoog scoren. Diemen staat op de vierde plaats met een CO2-uitstoot van 78,8 kg/m2. Volgens wethouder Duurzaamheid en Luchtkwaliteit Jorrit Nuijens wordt dat grotendeels verklaard doordat Diemen een relatief kleine gemeente is qua oppervlakte, maar wel een elektriciteitscentrale binnen de gemeentegrenzen heeft, de Nuoncentrale. En Diemen wordt omringd door snelwegen met veel verkeer. Ook wordt er in Diemen intensief gebouwd. Nuijens: "Uiteraard sta ik liever niet zo hoog op dit lijstje. Helaas is dit niet door de gemeente op te lossen. We eisen dan ook opnieuw dat het Rijk en Nuon in actie komen. Bijvoorbeeld door verlaging van de maximumsnelheid op autosnelwegen en door het spoedig verduurzamen van de elektriciteitscentrale. Zelf werken we aan de doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn met de gebouwde omgeving. Ook bewoners kunnen zelf veel doen, bijvoorbeeld de auto laten staan."

Expositie Jeroen Henneman

DIEMEN Jeroen Henneman exposeert tot en met donderdag 25 oktober een aantal van zijn werken in het gemeentehuis.

De expositie is op werkdagen te bezoeken van 08.30 tot 16.30 uur. Henneman is beeldhouwer, graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker.

Aanwezigen op receptie onder indruk van de Kersenboom

De receptie werd druk bezocht.

DIEMEN Het was vrijdag een bijzondere dag voor de leerlingen en leerkrachten van brede school de Kersenboom aan de Sportlaan 2 in de wijk Plantage de Sniep.

Wethouder van Onderwijs Jeroen Klaasse opende, geholpen door de leerlingen Alysia Simons en Luuk Hogenaar, het schoolgebouw 's morgens op feestelijk wijze. Hierbij waren veel ouders en alle leerlingen aanwezig. Daarna was er koffie en taart voor de ouders en hebben de kinderen de hele dag in en om de school feest gevierd.

's Middags was er een bijeenkomst voor genodigden. In de hal op de begane grond van de school werd een receptie gehouden die druk werd bezocht. Er waren toespraken van Caroline Naumovski, directeur van de Kersenboom, wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs en Pam Comfurius van KNM Kind & Co, dat ook in de brede school is gevestigd. Twee leerlingen, Julien de Boer en Floor van Muylwijk uit groep 7, lazen een opstel voor dat de aanwezigen duidelijk maakte hoe het is om een leerling op de Kersenboom te zijn.

Aan het einde van de receptie hebben leerlingen van de Kersenboom de gasten rondgeleid in het nieuwe schoolgebouw. De gasten waren onder de indruk van het prachtige pand. De catering werd verzorgd en grotendeels gesponsord door Absolute Delicious, het bedrijf van Johan van Overbeek uit Diemen wiens kinderen op de Kersenboom zitten. Brede school de Kersenboom is aan het begin van dit schooljaar gestart in het nieuwe en hypermoderne schoolgebouw. De school was tot aan het einde van het vorige schooljaar gevestigd in een nabijgelegen gebouw dat niet langer aan de moderne eisen voldeed. De Kersenboom heeft momenteel rond de 300 leerlingen.

MaDiZo richt zich met vestiging op campus op studenten

DIEMEN Met de nieuwe locatie op Campus Diemen Zuid richt de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Amsterdam Zuidoost en Diemen (MaDiZo) zich actief op studenten die kampen met psychische problemen, of geldproblemen hebben of juridisch advies willen.

Op de locatie Campus Diemen Zuid worden studenten ondersteund door medewerkers van MaDiZo of doorverwezen naar een specialist. Elke donderdag kunnen de studenten binnenlopen tijdens het inloopspreekuur van 09.00 tot 10.00 uur op de campus aan de Dalsteindreef 3035. Volgens het Netwerk Studentenwelzijn ervaren 7 op de 10 studenten prestatiedruk. De druk wordt volgens het onderzoek mede veroorzaakt door de invloed van sociale media op het zelfbeeld van jongeren. MaDiZo is er voor alle bewoners van Diemen en biedt ondersteuning bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie. Bewoners kunnen voor vragen op het gebied van geld, wetgeving, relatie, gezondheid, huisvesting en verlies voor nabestaanden terecht bij MaDiZo. Om bewoners dicht bij huis te bedienen werkt MaDiZo vanuit vier locaties in Diemen: in de gezondheidscentra Diemen Centrum, Diemen-Zuid, Diemen-Noord en Campus Diemen Zuid. Meer informatie op www.madizo.nl.

Joop Tertaas

71 jaar

woont 60 jaar in Diemen

Je werkt nog steeds.
"Ik ben adviseur bij Zonzorg Nederland, een thuiszorgorganisatie die ik in het verleden heb opgericht. Mijn zoon Jerry is bestuursvoorzitter van Zonzorg Nederland. Daarnaast ben ik lid van de raad van toezicht van Happy to Move. Dat is een organisatie voor buitenschoolse opvang voor kinderen met een beperking. Dat werk bij Happy to Move kost mij een dag per week. Ik doe het onbezoldigd. Ik krijg alleen een reiskostenvergoeding."

Veel mensen kennen jou als zanger.
"Ik ben min of meer de huiszanger van Het Wapen van Diemen en treed ook elders veel op. Drie jaar geleden heb ik samen met Sasja Brouwers een cd opgenomen. Er staan duetten met Sasja en solonummers van mij op die cd. Ik ben bezig met de voorbereiding van de opnamen van twee nieuwe cd's. Een cd met Monique Rappa, een bekende zangeres in de jazzwereld, en een cd met originele Nederlandstalige nummers. Samen met anderen schrijf ik de muziek en teksten."

Naar welke artiesten luister jij thuis?
"Mijn smaak is heel divers. Ik luister naar onder anderen Tony Bennett, Frank Sinatra, Joe Cocker, Eric Clapton, Amy Winehouse, The Beatles en Sam Cooke."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Ik ben in de zomer vier weken in Frankrijk geweest en heb daarna met een bootje gevaren in Nederland. Als het mooi weer is, is Nederland natuurlijk een fantastisch vakantieland."

Kom je vaak in Amsterdam?
"Ik ben geboren en opgegroeid in de Nieuwmarktbuurt. Mijn vrouw en ik komen daar regelmatig. Wij hebben daar nog steeds veel vrienden en bekenden."

Meerlanden onderzoekt tevredenheid

DIEMEN Meerlanden voert deze maand een tevredenheidsonderzoek uit onder de inwoners van de gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout.

Doel is om te achterhalen hoe de inwoners de dienstverlening van Meerlanden ervaren, zowel de afvalinzameling als het onderhoud van de openbare ruimte. Deze week valt de vragenlijst bij 6.300 inwoners op de mat. Dit betreft 700 inwoners per gemeente. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut, Integron uit Rotterdam, voert het onderzoek namens Meerlanden uit.

Nieuwe kinderraad geïnstalleerd

DIEMEN De nieuwe kinderraad is vorige week geïnstalleerd. Dit gebeurde in de raadszaal van het gemeentehuis. Niet alle nieuwe kinderraadsleden waren aanwezig, waardoor de groepsfoto niet compleet is. Uiteraard werd er ook afscheid genomen van de oude kinderraad. Burgemeester Boog bedankte de kinderen voor hun inzet.

Open dag Vereniging Manege De Eenhoorn

DIEMEN Vereniging Manege De Eenhoorn aan Landlust 3 houdt op zondag 23 september een open dag. De open dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

Het programma van de open dag ziet er anders uit dan in voorgaande jaren. In plaats van dat er demonstraties worden gegeven, wordt er dit jaar een tripalon georganiseerd.

De tripalon bestaat uit het rijden van een springparcours, een stuk hardlopen en het rijden van een cross. Supporters langs de kant zijn natuurlijk nodig om de tripalon tot een succes te maken. Kinderen kunnen ook dit jaar tijdens de open dag ritjes op een pony maken en hoefijzers versieren.

Bezoekers kunnen bij de informatiekraam allerlei informatie over Vereniging Manege De Eenhoorn vinden.

6 / 12

Trainer Mark Steur is tevreden met selectie van SV Diemen

SV Diemen start competitie zondag met thuisduel tegen Sporting Martinus

Mark Steur (36) is sinds de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 trainer van SV Diemen. Een kennismaking.

Mark Steur (rechts) en Peter Boeve.

DIEMEN Mark Steur woonde de eerste vier jaar van zijn leven in Duivendrecht. Toen hij vier was verhuisde het gezin Steur naar het centrum van Diemen.

De linksbenige verdediger startte zijn voetballoopbaan bij CTO' 70 in Duivendrecht. Daarna speelde hij in de jeugd bij RKAVIC, SC Voorland, opnieuw CTO' 70 en profclub Go Ahead Eagles. "Ik heb toen met mijn vader de afspraak gemaakt dat ik zou proberen om binnen twee jaar een profcontract te verdienen. Als dat niet zou lukken, zou ik gaan studeren." Hij kreeg geen A-contract bij de profclub in Deventer en rondde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) af. Hij speelde vervolgens bij de amateurclubs Beursbengels (hoofdklasse), CTO' 70, SC Voorland, Hilversum (hoofdklasse), Pancratius, TOS Actief en Waterwijk. Op 27-jarige leeftijd moest hij vanwege blessures stoppen met voetbal. "Ik werkte toen al als gymnastiekdocent bij de OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer) en dat was niet meer te combineren." Steur werkt nog steeds bij de OSB. Hij haalde zijn trainersdiploma's en ging aan de slag bij het tweede team van Waterwijk. Hij maakte de overstap naar CSV Apeldoorn, waar hij verantwoordelijk werd voor de B-selectie. Daar werkte hij samen met hoofdtrainer Peter Boeve, de voormalige linksback van onder meer Ajax en het Nederlands elftal. "In mijn eerste twee jaar bij CSV Apeldoorn was ik verantwoordelijk voor de B-selectie en in mijn derde jaar ging ik aan de slag als assistent-trainer onder Peter Boeve. Ik heb enorm veel van Peter geleerd over onder andere spelopvatting en manier van trainen. Achter elke oefenvorm zat een gedachte, er werd altijd met een hoge intensiteit getraind en zo veel mogelijk met de bal. Ik gebruik hetgeen Peter mij geleerd heeft nog steeds."

Mark Steur speelde bij SC Voorland een seizoen samen met Robin Ternede, tot vorig seizoen bestuurslid van de zondagselectie van SV Diemen. Zij hielden daarna contact. "Vorig seizoen hoorde ik van Robin dat trainer Gerrie Breugem aan het einde van dat seizoen bij SV Diemen zou vertrekken. Ik heb toen naar de functie van trainer gesolliciteerd en heb een contract voor een seizoen getekend."

Mark Steur woonde in zijn jeugd lange tijd in Diemen

Hij is tevreden met de selectie van SV Diemen. "Het zag er aanvankelijk naar uit dat diverse spelers zouden vertrekken. Ik heb vorig seizoen al met alle spelers gesproken en gelukkig zijn er weinig jongens vertrokken. De jongens hebben het de laatste twee seizoenen niet makkelijk gehad en willen er nu hun schouders onder zetten en zich bewijzen."

Steur is ook tevreden over de voorbereiding. SV Diemen is er weliswaar niet in geslaagd om winnaar te worden van de bekerpoule, maar hij heeft veel progressie van zijn team gezien. SV Diemen speelde gelijk tegen Zeist (2-2), verloor bij Roda '46 (2-1) en won zondag afgetekend bij AFC IJburg (0-6). Steur laat zijn teams graag aanvallend en verzorgd spelen. "Ik ga uit van een 4-3-3-systeem, dus met buitenspelers. De selectie is zo samengesteld dat dit mogelijk is. Maar wij zullen soms ook anders spelen. Een ploeg moet naar mijn mening meerdere systemen kunnen spelen." SV Diemen komt dit seizoen opnieuw uit in de derde klasse C. "Wij spelen tegen veel clubs uit Amsterdam en de regio: ZSGOWMS, DCG, De Meer, Sporting Martinus, IVV en SV Ouderkerk. Dat zijn ploegen die willen voetballen en dat ligt SV Diemen wel. Ik verwacht veel van ZSGOWMS en IVV, dat getraind wordt door Gerrie Breugem."

'Een ploeg moet meerdere systemen kunnen spelen'

Hij is geen trainer die hoog van de toren blaast. "Ik hoop dat wij een goed seizoen gaan draaien en in het linkerrijtje van de ranglijst terechtkomen. Daarna zien wij wel verder." SV Diemen begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Sporting Martinus. De wedstrijd op sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Brugwachter Chris Stoepman gaat na ruim 34 jaar met pensioen

'Ik heb de Venserbrug altijd als 'onze' brug gezien'

Brugwachter Chris Stoepman (66) gaat op 22 september met pensioen. Hij heeft ruim 34,5 jaar jaar als brugwachter in Diemen gewerkt.

Chris Stoepman op de Venserbrug. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Chris Stoepman is van origine timmerman. Hij kwam op 1 januari 1984 bij de gemeente Diemen in dienst als brugwachter. Er was op dat moment slechts één brug over de Weespertrekvaart in Diemen: de Diemerbrug. Dat zou spoedig veranderen.

Chris: "Mijn eerste werkdag op de Venserbug was op 17 januari 1984. Dat was de dag dat de Venserbrug in gebruik werd genomen. Ik werd vanaf 4 januari 1984 ingewerkt door Simon van der Vegt, die lang als brugwachter heeft gewerkt. Veel mensen in Diemen noemden hem 'Ome Simon'."

De eerste jaren na de opening van de Venserbrug werden beide bruggen nog bediend vanuit een eigen brugwachtershuisje.

Voor de brugwachters staat de veiligheid op de eerste plaats

Sinds 1990 worden de Venserbrug en de Diemerbrug bediend vanuit het brugwachtershuisje dat deel uitmaakt van de Venserbug. Het brugwachtershuisje bij de Diemerbrug werd later gesloopt.

Chris: "Ik heb de Venserbrug altijd als 'onze' brug gezien. Daarmee doel ik op de collega's uit de beginperiode. Ik werk op de Venserbrug vanaf het moment dat die openging. Ik startte hier met mijn collega's John Pieterse en Tom Jansen. John is helaas overleden en Tom is met pensioen gegaan. Later is Mark Manden erbij gekomen. Hij werkt inmiddels ergens anders. En weer later is mijn huidige collega Ron van der Werf hier komen werken. Er heeft hier altijd een heel collegiale sfeer geheerst."

'Het is hier door de jaren heen veel drukker geworden'

Chris en Ron hebben vanuit het comfortabele brugwachtershuisje op de Venserbrug een uitstekend zicht op beide bruggen, de Weespertrekvaart en de directe omgeving. Via tv-schermen houden zij Diemerbrug en omgeving in de gaten. Met behulp van een geluidsinstallatie kunnen zij communiceren met mensen die de Diemerbrug oversteken. Voor de brugwachters staat de veiligheid uiteraard op de eerste plaats. "Als er een boot bij een van de bruggen aankomt doen wij die brug in principe zo snel mogelijk omhoog. Ja, het is hier door de jaren heen veel drukker geworden. Er is meer vrachtverkeer en meer pleziervaart op de Weespertrekvaart. Wij staan via een pieper in contact met de hulpdiensten. Als die in Diemen-Zuid moeten zijn houden wij daar rekening mee. Als de brug omhoog staat doen wij die uiteraard meteen naar beneden."

Chris is gewend aan de onregelmatige werktijden. De brugwachters werken dan weer overdag, dan weer 's avonds en ook in de weekeinden. Maar van half oktober tot half april zijn de bruggen op zondag gesloten en zijn de brugwachters op die dag vrij.

Hij heeft altijd genoten van zijn werk. "Wij kennen veel mensen die hier langskomen. Veel mensen groeten ons ook. Het is een prachtig vak. Ik vind het bijvoorbeeld schitterend om in de zomer 's morgens om 05.30 uur op het balkonnetje van het brugwachtershuisje te staan. Er is dan vrijwel niemand op straat. En als dan de zon opkomt geeft dat een bijzondere sfeer."

Chris heeft het werk van brugwachter door de jaren heen wel zien veranderen. "In het verleden deden wij er allerlei werkzaamheden naast, zoals onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen. Maar door de arboregels mag dit niet meer."

Chris zal zijn werk als brugwachter wel missen, maar vindt het ook fijn om met pensioen te gaan. Hij woont in het centrum van Diemen en is getrouwd. Uit een eerder huwelijk heeft hij vier kinderen. Ook heeft hij drie kleinkinderen. "Ik heb voldoende te doen. Ik mag graag tuinieren, klussen en koken. Of ik op mijn kleinkinderen ga passen? Nee, ik ga niet standaard oppassen, ha ha, maar uiteraard wel als het echt nodig is."

Twintig jaar op de bres voor vluchtelingen

Mariet ten Doeschot neemt afscheid van Vluchtelingenwerk Diemen

Mariet ten Doeschot heeft donderdag afscheid genomen van Vluchtelingenwerk Diemen. Zij is met pensioen gegaan.

Mariet tijdens haar afscheidsreceptie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Mariet ten Doeschot heeft twintig jaar voor vluchtelingenwerk Diemen gewerkt.

Vluchtelingenwerk Diemen maakte in het verleden deel uit van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Sinds enige jaren is Vluchtelingenwerk Diemen onderdeel van Vluchtelingenwerk Nederland en heeft kantoorruimte in de school Het Atelier (voorheen de Venser) in Diemen-Zuid.

Mariet: "Vluchtelingenwerk Diemen zet zich in voor statushouders die in Diemen zijn komen wonen. Den Haag stelt elk jaar vast hoeveel statushouders een gemeente moet opnemen. Die aantallen worden naar verhouding van het aantal inwoners van een gemeente vastgesteld. De laatste jaren gaat het in Diemen om zo'n veertig personen per jaar, in de periode daarvoor waren het ongeveer 25 personen per jaar."

'Het niveau van de statushouders verschilt enorm'

Het gaat om mensen die zijn aangewezen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Mariet: "Statushouders hebben de hele procedure doorlopen. Het gaat om mensen die persoonlijk vervolgd worden. Zij krijgen altijd een status voor een periode van vijf jaar. Tegenwoordig gaat het vooral om mensen die uit Syrië en Eritrea komen. Wij helpen de statushouders op weg. Wij gaan met hen mee om bij de gemeente een bijstandsuitkering aan te vragen en regelen veel papierwerk. Er zijn echter ook statushouders die al een baan hebben gevonden. Statushouders krijgen enkele duizenden euro's om hun woning in te richten. Het betreft hier een lening. Als statushouders een bijstandsuitkering krijgen, moeten zij meteen een vast bedrag per maand aflossen."

Statushouders dienen een inburgeringscursus af te ronden. "Het niveau van statushouders verschilt enorm. Er zijn mensen bij die analfabeet zijn, maar ook mensen die in hun geboorteland een of meer universitaire studies hebben afgerond. De gemeente streeft ernaar dat zij zo snel mogelijk bij de sociale dienst uitstromen en betaald werk vinden. Dat beleid onderschrijven wij, maar wij vinden het ook belangrijk dat zij werk vinden dat bij hun opleiding past en het liefst een baan met perpectief. Wij helpen statushouders ook op weg naar extra taalcursussen en stageplekken. Wij merken dat veel statushouders moeite hebben met het invullen van allerlei formulieren. Denk daarbij aan het UWV en de belasting. Sinds enige tijd kunnen zij op vrijdagavond terecht in de openbare bibliotheek. Zij kunnen daar hulp krijgen met het invullen van formulieren en andere administratieve zaken. Die hulp wordt verzorgd door Tareq, die zelf een vluchteling is en goed thuis is in de materie."

Mariet heeft haar werk de afgelopen 20 jaar met veel plezier gedaan

Mariet denkt dat er in Diemen nog steeds veel draagvlak is om statushouders op te vangen. "Toen er in 2015 een generaal pardon werd afgekondigd bleek dat een aantal inwoners van Diemen vluchtelingen in huis had genomen. Aan de andere kant begrijp ik ook dat ouders van kinderen die al heel lang op een woning wachten zich zorgen maken." Mariet is teamleider van Vluchtelingenwerk Diemen. Haar collega Monique van Schoot neemt haar functie over en krijgt assistentie van een nieuwe collega: Brigitta van de Ven.

Mariet heeft haar werk de afgelopen twintig jaar met veel plezier gedaan. Zij vindt het leuk om statushouders te helpen en geniet van de succesverhalen. "Negentien jaar geleden begeleidde ik een gezin met vier kinderen dat uit Afghanistan komt. Ik had recent contact met deze mensen. De vrouw werkt als apothekersassistente, de man is taxichauffeur en drie van de vier kinderen studeren aan de universiteit."

Vluchtelingenwerk Diemen is op zoek naar vrijwilligers. Zij kunnen contact opnemen met mvanschoot@vluchtelingenwerk.nl of via telefoonnummer 020-6904549.