DiemerNieuws

10 augustus 2017

DiemerNieuws 10 augustus 2017


Geen genderneutrale toiletten

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De gemeente voert genderneutraal beleid uit als onderdeel van het LHBT+ beleid dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

De gemeente wil teksten en formulieren etc. waar mogelijk genderneutraal maken. "We kijken hoe we formulieren en aanvragen zo kunnen inrichten dat het invullen van het geslacht niet nodig is, niet verplicht is, of bijvoorbeeld de optie 'anders/wil ik niet zeggen' ingevuld kan worden. We zijn hiermee nog mee bezig, dus het is nog niet overal uitgevoerd. Overigens gebruiken we in brieven etc. al wel vaak een algemene aanspreekvorm zoals beste bewoner(s)", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente heeft geen plannen om in gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis genderneutrale toiletten in te voeren.

Er zijn evenmin plannen om de aanspreektitel tijdens speeches aan te passen. De personen in kwestie blijven gewoon aangesproken worden als 'mevrouw' of 'meneer'. De NOS berichtte vorige week dat tientallen gemeenten een 'genderneutraal beleid' overwegen. Aanleiding is het nieuws dat Amsterdam recent neutrale aanspreekvormen introduceerde die ambtenaren kunnen gebruiken. De omroep meldt dat 38 gemeenten hier ook over nadenken. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht.

Provincialeweg afgesloten voor werk aan brug

DIEMEN Rijkswaterstaat hijst van 14 tot en met 20 augustus de liggers van de nieuwe Noordelijke brug over de Gaasp in. Dat gebeurt bij de Provincialeweg. Die is daarom afgesloten voor verkeer van 16 tot en met 20 augustus.

Om het werk veilig te kunnen uitvoeren sluit Rijkswaterstaat van woensdag 16 augustus 06:00 uur tot en met zondag 20 augustus 22.00 uur (en als het werk uitloopt tot en met maandag 21 augustus 22.00 uur) de Provincialeweg ter hoogte van de brug over de Gaasp af voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid. De route wordt met gele borden aangegeven.

Tot en met 11 augustus stelt Rijkswaterstaat de kranen op langs de Provincialeweg. Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus hijst Rijkswaterstaat de liggers in van veld 1. Tijdens deze werkzaamheden kan het verkeer langs het werk rijden.

Verdachte brandstichting 90 dagen langer vast

DIEMEN De 24-jarige man uit Amsterdam die op 20 juli is aangehouden op verdenking van brandstichting in een studentenflat aan de Rode Kruislaan blijft negentig dagen langer vastzitten. Dit laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

De man zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Direct na de brand in de nacht van woensdag 19 juli stelde de politie een onderzoek in en kon de verdachte snel worden aanhouden. Het OM verwijt de 24-jarige man uit Amsterdam brand te hebben gesticht in een studentenflat aan de Rode Kruislaan. Bij de brand kwam een persoon om het leven en raakten vier andere personen gewond.

Bouw woningen op vrije kavels Plantage De Sniep

Er wordt hard gewerkt aan de bouw van de woningen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In nieuwbouwwijk Plantage De Sniep, vlakbij Sportpark De Diemen, worden op de vrije kavels woningen gebouwd. De eigenaars hebben een grote invloed op hoe hun woning eruit gaat zien. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van de woningen. Enkele woningen zijn inmiddels al bewoond.

De blokhut

Foto: Scouting Diemen

Nog even en dan staat hij er dan toch echt: de blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos.

9

Grote champions in tuin

Foto: Monique van Schoot

DIEMEN In de voortuin van Ad en zijn broer Hans Jansen groeien enorme champignons.

Ad Jansen dacht eerst dat het een zwerfkei was toen hij een champignon oppakte. Later ontdekte hij nog twee grote champignons in de tuin. Zulke grote champignons heeft hij niet eerder gezien.

Amerikaanse kreeften wandelen door Diemerbos

Foto: Katarina Hartgers

DIEMEN - Deze mooie foto van een bijzondere bewoner van het Diemerbos werd maandagochtend gemaakt door Katarina Hartgers.

Het is de Amerikaanse rivierkreeft, die deze tijd vaker kiest voor een wandeling door het bos in plaats van de sloot. Ook bezoekers aan het festival Vunzige Deuntjes kwamen de exoot afgelopen weekend tegen op weg naar het festivalterrein. De één sprong geschrokken een stukje opzij, de ander nam de tijd om het diertje eens goed te bekijken.

De Amerikaanse rivierkreeft wordt de laatste weken veelvuldig gezien door bezoekers van het Diemerbos, blijkt uit reacties op de foto op de Facebookpagina van de Vrienden van het Diemerbos. "Wij kwamen ze 2 weken geleden ook tegen op het ruiterpad. Mijn paard stond er bijna op. Dat vonden ze niet zo grappig. Dreigen met hun scharen en zo. Was heel gaaf om te zien ", schrijft een ruiter.

De ontmoetingen met de mens lopen voor de rivierkreeften ook niet altijd goed af. "Lekker", reageren diverse mensen. En: "Tis de tijd ervoor en na regenval komen ze de slootjes uit, dus emmertje mee en koken maar." Dat was niet Katarina overigens, de kreeft op haar foto heeft zijn weg gewoon kunnen vervolgen.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig
Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is tamelijk wisselvallig. De temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40 procent.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag valt een lokale bui met een mix van zon en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt 19 à 20 graden. Ook in het weekeinde wordt het hoogstens 20 à 21 graden. Normaal voor augustus is 22 à 23 graden. Voor zaterdag wordt eerst veel bewolking verwacht met kans op regen, later wat opklarend. Er waait een voelbare westenwind. Zondag neemt de kans op een bui af. Er is iets meer ruimte voor de zon. De westenwind neemt in kracht af.

Trend na het weekeinde
Na een overwegend droge maandag keert het wisselvallige weer vanaf dinsdag terug. Een nieuwe depressie (lagedrukgebied) boven West Europa gaat het weer bepalen. De zuidwesten- tot westenwind trekt soms stevig aan. De maxima liggen eerst rond 22 graden, later iets lager.

Weetje
???????De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

Een Diemense meerval in Artis

We zijn allemaal opgegroeid met Artis. Apies kijken en zo. Je verwonderen over tijgers, leeuwen, olifanten, giraffes. Zelden vroegen we ons af waar die dieren vandaan kwamen. Een lijst uit augustus 1908 geeft een aardig inzicht in de geschenken die Artis toen ontving. Koningin Wilhelmina, een groot dierenvriendin, was goed voor een konings paradijsvogel. Veel giften zijn begrijpelijk. Een egel, een eekhoorn, een mol, een roek, wat kiekendieven. Ook de kaaiman van de heer Bolten uit Paramaribo is te plaatsen. Maar een bruine beer van de familie Harff uit de Watergraafsmeer? Dan was de vis van de heer H.J. Smeenk uit Diemen begrijpelijker. Smeenk was immers lid van een uitgebreide vissersfamilie die bij de Diemerdammersluis woonde. Reeds in 1823 pachtte de familie Smeenk het visrecht van De Diemen, een deel van de Zuiderzee en het Nieuwe Diep. Wat was nou zo bijzonder aan de gift van Smeenk? Het ging om een meerval, de grootste zoetwatervis die in Nederland voorkomt. Kan wel drie meter worden en tot over 100kg wegen. De gift van Smeenk zal bijzonder geweest zijn, maar helaas ontbreken de exacte getallen bij het beschrijven van zijn meerval.

Staatsbosbeheer: 'Schade aan Diemerbos is beperkt'

Terrein waar Vunzige Deuntjes is gehouden wordt snel hersteld

De schade aan het Diemerbos na het festival Vunzige Deuntjes valt mee. Dit laat Staatsbosbeheer weten.

Het Diemerbos. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het festival Vunzige Deuntjes werd op zaterdag 29 en zondag 30 juli in het Diemerbos gehouden.

Het Diemerbos is een prachtig bos dat door veel inwoners van Diemen en de regio wordt bezocht. Bezoekers kunnen er genieten van de natuur, wandelen, de hond uitlaten of sporten.

Bekendheid

De schade wordt snel hersteld. Foto: Trudy Kroese

Een aantal mensen is niet blij met hoe het bos er nu uitziet

De laatste jaren worden er in de zomermaanden festivals in het Diemerbos gehouden. Dit zorgt voor veel bezoekers, levendigheid, bekendheid en inkomsten voor Staatsbosbeheer, dat met dit geld het bos kan onderhouden.

Vorig jaar waren er diverse festivals in het Diemerbos, dit jaar één: het tweedaagse festival Vunzige Deuntjes, dat op beide dagen 7.000 bezoekers trok. Het festival is positief verlopen.

Schouw

Op donderdag 3 augustus is er een schouw in het Diemerbos gehouden. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de schade aan het bos meevalt en dat het terrein snel hersteld zal worden. De kosten voor het herstel komen voor rekening van de organisator van Vunzige Deuntjes: Chasing the Hihat.

De gemeente geeft aan dat er geen schade is toegebracht aan de openbare ruimte, zoals het parkeerterrein en het weiland naast de ingang van het bos.

Niet blij

Een aantal mensen dat het Diemerbos regelmatig gebruikt is niet blij met hoe het Diemerbos er nu uitziet. Dit hebben zij onder meer via de sociale media laten weten. Andere bezoekers wijzen erop dat het bos voor divers gebruik is en storen zich niet aan de festivals.

Nieuwe bestemming gebouw Van Marken-plantsoen

DIEMEN De gemeente hoopt dat het gebouw op het Van Markenplantsoen, waar tot in januari Postduivenvereniging De Luchtpost was gevestigd, in het najaar door Stichting Welzijn Diemen (SWD), een aantal kleine verenigingen en buurtbewoners kan worden gebruikt.

Wethouder Jeroen Klaasse van Gebouwenbeheer: "Het gebouw wordt in opdracht van de gemeente verbouwd. Ik hoop dat de verbouwing snel van start kan gaan en in het najaar is afgerond. De buurtsportcoaches van de SWD gaan deels vanuit het gebouw werken. Zij kunnen er ook materiaal opslaan. Daarnaast is het de bedoeling dat een aantal kleine verenigingen van de ASV gebruik gaat maken van het gebouw. Het gebouw De Schakel heeft op sommige avonden beperkte ruimte. Het gebouw op het Van Markenplantsoen kan voor kleine verenigingsavonden uitkomst bieden. Het bestuur van de ASV heeft overigens ook al input gegeven voor het programma van eisen. Ook kan het gebouw worden gebruikt voor activiteiten voor en door buurtbewoners. Er kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan knutselworkshops voor kinderen of creatieve workshops zoals schilderen. Het zou ook leuk zijn als een groep ouders een speeltuinvereniging opricht. Het gebouw en de daaromheen liggende speeltuin leent zich heel goed daarvoor." Het gebruik van het gebouw kan een stimulans betekenen voor het Van Markenplantsoen. De speelplaats is enige tijd geleden gerenoveerd en in trek bij kinderen. De buurtsportcoaches van de SWD organiseren er regelmatig activiteiten voor kinderen. Begin juli werd op het Van Markenplantsoen het Wereldfestival gehouden. Tijdens dit festival bleek dat het plein een goede locatie is om evenementen te organiseren. Mensen die ideeën hebben of initiatieven willen ontplooien kunnen contact opnemen met de SWD of met de gemeente.

Motorrijder gewond

DIEMEN Op de Muiderstraatweg ter hoogte van De Sniep zijn zaterdagmiddag een auto en een motorrijder met elkaar in botsing gekomen.

De motorrijder is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Veel belangstelling voor Samen Zomeren in het Noorderlicht

Genieten tijdens Samen zomeren. Foto: SWD

DIEMEN De zomeractiviteiten in Huis van de Buurt het Noorderlicht in Diemen-Noord zijn tot dusver een groot succes. Iedere maandag is er een bijeenkomst die in het teken staat van een vakantiethema en op donderdag worden er verschillende spellen gespeeld.

Het programma van de activiteiten onder de naam Samen Zomeren startte op maandag 10 juli met een leuke vakantiequiz. De week erop was er een pannenkoekenfestijn tijdens de middag 'Ik hou van Holland'. Gea en Harry Zuiderent hielden een lezing over de mooiste plekjes van Nederland.

Op maandag 24 juli was het tijd voor een zomerse bingo. Iedereen kon die middag zijn geluk beproeven en leuke prijsjes winnen. De week erop werd er een Franse middag georganiseerd. Tijdens de lunch werden uiensoep, stokbrood met Franse kaas en croissantjes geserveerd. Na de lunch werd er een typisch Frans spel gedaan: Jeu de Boules. Maandag was er weer een lezing van Gea en Harry Zuiderent. Dit keer over Oostenrijk, België en Duitsland. Gemiddeld zijn er iedere maandag twintig bezoekers. De thema's voor de komende maandagen zijn: Italiaanse middag, Vakantieherinneringen ophalen en een Engelse middag met een High Tea.

Iedere donderdag worden er verschillende spellen gespeeld en wordt er ook lekker geluncht met elkaar. De activiteiten zijn nog tot en met 31 augustus. Mensen die interesse hebben om een van de activiteiten te bezoeken kunnen op maandag of donderdag vanaf 12.00 uur langskomen of contact opnemen met Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.

Samen Zomeren wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen en vrijwilligers.

Drie dagen geen treinen

DIEMEN Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 augustus rijden er geen treinen in Diemen. NS zet bussen in tussen Weesp, Diemen en Amsterdam Muiderpoort en tussen Weesp, Diemen-Zuid en Duivendrecht/Amsterdam Zuid.

ProRail gaat werkzaamheden verrichten. De werkzaamheden starten in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 augustus. Op maandag 14 augustus om 5.00 uur wordt het treinverkeer weer hervat. NS zet stop- en snelbussen in. De extra reistijd bedraagt tussen 15 en 30 minuten.

NS adviseert reizigers om voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en ruim de tijd te nemen voor hun reis naar Schiphol. Op de stations worden extra servicemedewerkers ingezet om reizigers te assisteren.

Bussen

Er rijden tussen Amsterdam Muiderpoort, Diemen en Weesp stopbussen. Vrijdag rijden er stopbussen tussen Weesp, Diemen-Zuid en Duivendrecht. Na 23.00 uur rijdt de stopbus door naar Hoofddorp. Op zaterdag rijdt de stopbus door naar Amsterdam RAI en Amsterdam Zuid, op zondag rijdt bus tot Diemen-Zuid. Daar kan dan in de trein richting Duivendrecht worden gestapt.

Er rijdt een taxibusje tussen Amsterdam Sciencepark en Amsterdam Muiderpoort.

Ella Hardenberg

Lid van seniorenkoor Carpe Diem
Woont 10 jaar in Diemen en is net 68 jaar

Wanneer kunnen we Carpe Diem weer horen?
"Op 9 september treden we op tijdens de gemeentedag en op 15 oktober geven we ons jubileumconcert in De Omval."

Jubileumconcert?
"Ja we bestaan die dag 50 jaar."

Gefeliciteerd! Zingt u dan ook?
"Jazeker, ik ben een alt en ik zing nu drie jaar in het koor."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik werkte als adviseur voor Pantar voor de afdeling 'Openbare Ruimte ' die ook het groen in Diemen onderhoudt. Sinds mijn pensionering ben ik weer gaan zingen, maar ik schilder en wandel graag. Ook doe ik vrijwilligerswerk bij vluchtelingenwerk als 'taalmaatje'."

Daarom Diemen.
"Het is een prettige en groene gemeente, die het 'dorpse karakter' heeft behouden met een actief verenigingsleven en dicht genoeg bij Amsterdam om van de geneugten van 'de grote stad' te genieten."

Nog vakantieplannen?
"Nog niet. Ik ben meer van de last-minute."

Hotel of camping?
"Absoluut een hotel."

Favoriete stek in Diemen?
"Met mooi weer genieten van het terras bij Roediez of met een ijsje van Donatella op een bankje langs het water."

Wat weten mensen niet van u?
"Dat ik op 18-jarige leeftijd als au-pair in Amerika (Brooklyn N.Y.) heb gewoond. En daarna nog een poos in Frankrijk."

Waar mogen ze u 's nachts voor wakker maken?
"Ik heb liever dat ze me niet wakker maken, tenzij de flat in brand staat."

U kunt niet zonder
"Boeken en vrienden."

Schapen op terrein natuurijsbaan

DIEMEN De natuurijsbaan van de Diemer IJsclub wordt afgezet met hekken. De reden hiervan is dat er vanaf het voorjaar schapen op het terrein gaan grazen.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat hierdoor een andere vorm van beheer mogelijk wordt: natuurlijk beheer. Bovendien is het voor bewoners en wandelaars een extra stukje natuurbeleving.

"De schapen gaan vanaf volgend voorjaar grazen op het terrein. Tegen die tijd dat het winter wordt gaan de schapen naar de dijk en wordt het terrein onder water gezet zodat het een ijsbaan kan worden. Als het hard gaat vriezen gaan de schapen naar binnen", aldus een woordvoerder van de gemeente. De contracten met alle betrokken partijen moeten overigens nog worden getekend.

Een bankje met uitzicht

Foto: Rob Theunisse

DIEMEN Een bankje om heerlijk even uit te rusten, met uitzicht op...een vuilcontainer. Lezer Rob Theunisse wees ons op deze bank aan het Wilhelminaplantsoen met een weinig spectaculair uitzicht. De gemeente laat weten dat het een tijdelijke plek voor de vuilcontainer betreft. Nadat die is verdwenen hebben mensen die op het bankje plaatsnemen een mooi uitzicht.

Aanmelden voor koninklijke onderscheiding

DIEMEN Inwoners van Diemen die iemand kennen die in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding kunnen die persoon aanmelden bij de gemeente.

De lintjes worden in elke gemeente uitgereikt tijdens de laatste werkdag voor Koningsdag. Koningsdag vindt plaats op 27 april. Dit jaar reikte burgemeester Erik Boog zes koninklijke onderscheidingen uit.

De feestelijke bijeenkomst wordt elk jaar in de trouwzaal van het gemeentehuis gehouden. Er zijn altijd veel familieleden, vrienden en kennissen van de personen die een lintje ontvangen aanwezig. Om in aanmerking te komen voor een koninklijke onderscheiding dient iemand zich buitengewoon in te zetten voor anderen, een goed doel of de samenleving. Meer informatie: www.diemen.nl.

Ledenaantal TIW-Survivors stijgt

Gregor Rossen is nieuwe voorzitter van vereniging

Steven van Loggem en Gregor Rossen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Gregor Rossen is de nieuwe voorzitter van honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors. Hij is de opvolger van Steven van Loggem. Zij schetsen samen hoe de club ervoor staat.

Steven van Loggem die vijf jaar preses was van TIW-Survivors en actief blijft voor de vereniging: "Het gaat goed met de vereniging. Door de samenwerking met de Amsterdamse vereniging Vatos hebben wij er de afgelopen jaren meer leden bij gekregen. Wij hebben nu zo'n 150 leden. Wij ontplooien ook veel nieuwe activiteiten. Wij hebben clinics en trainingen gegeven aan leerlingen van de basisscholen in Diemen. Dit heeft een aantal nieuwe jeugdleden opgeleverd. Daarnaast willen wij volgend jaar samen met Kind & Co starten met een sport-buitenschoolse opvang. De leerlingen kunnen dan na afloop van de lessen op school naar onze accommodatie komen en aan sport doen."

De gemeente praat al enige tijd met SV Diemen en TIW-Survivors over de aanleg van een kunstgrasveld op een deel van het honkbalveld van TIW-Suvivors. Dit veld kan dan gebruikt worden door SV Diemen en TIW-Survivors. SV Diemen krijgt dan de beschikking over het gewenste vierde veld.

Gregor Rossen: "Wij zijn tevreden over onze huidige accommodatie, maar staan voor alle opties open. Diemen heeft recht op een honk- en softbalvereniging. Niet alleen vanwege de traditie van deze sport in Diemen, maar ook vanwege de diversiteit van het sportaanbod. Als er uit zou komen dat het gewenst is dat wij weer terugkeren naar Spoorzicht valt daar met ons over te praten."

TIW-Survivors heeft drie honkbalteams, drie softbalteams voor dames en een softbalteam voor heren. Daarnaast zijn er twee pupillenteams, een aspirantenteam en een beeballteam. Het eerste pupillenteam komt uit op het hoogste niveau.

Trainen voor de Middenmeerloop in oktober? Dat kan vanaf 21 augustus.

Zondag 13 augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: Ds N. Scholten uit Amsterdam.

Viering

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorgangers Pastor A. Tönis en Diaken H. Hartog.

Maandag 14 augustus

Italiaanse middag

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Na de lunch gaan we creatief aan de slag en Venetiaanse maskers maken/versieren. Prijs: €3,50. Dat is inclusief lunch, materialen, ijsje (gesponsord door Jumbo Diemen Noord) en drankje. Meer informatie? Neem contact op met Cora Verhoef: 06-55022938.

Donderdag 17 augustus

Zomeractiviteiten

10:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Iedere donderdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. Aanmelden bij Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.

Zondag 20 augustus

Viering

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger is Pastor H. Hartog.

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst met Heilig Avondmaal. Voorganger Dr R.J. Bakker uit Amsterdam.

Maandag 21 augustus

Weet u nog wel?

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Na de lunch gaan we vakantieherinneringen ophalen. Hoe bracht u vroeger de vakanties door? Neem uw leukste vakantiefoto mee. Met een diashow gaan we terug in de tijd. Prijs: €3,50 (inclusief lunch, hapje en drankje). Meer informatie: Cora Verhoef, 06-55022938.

Vanaf 21 augustus

Middenmeer-clinic

19:30 uur | Atletiekbaan AV23

Op 29 oktober wordt weer de Middenmeerloop gehouden. Dit is een hardloopwedstrijd van 5 of 10 km door sportpark Middenmeer (Watergraafsmeer) en Diemen-noord. Bij AV'23 kun je vanaf 21 augustus een clinic volgen van 10 hardlooptrainingen op de maandagavond. Dit kost €90, incl. startnummer.

Zondag 27 augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: Drs E.E. Aarsen Schiering uit Amsterdam.

Viering

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger is Dhr. H. Peters.

Maandag 28 augustus

Engelse middag

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Vandaag geen lunch, maar een heerlijke High Tea. We sluiten Samen Zomeren af met sing-a-song en muziek van DJ Wil. Prijs van €3,50 is inclusief High Tea en drankjes. Meer informatie: Cora Verhoef, 06-55022938.

Woensdag 30 augustus

Bingomiddag

14:15 uur | Zorgcentrum
De Diem

Gezellige bingomiddag in zorgcentrum de Diem. De zaal is open v.a.14.15 uur. Deelnemen kost €2, 50 p.p., voor bewoners is dat €1,50 p.p.

Vrijdag 1 september

Expositie Verbeelding

12:00 uur | Zorgcentrum
Berkenstede

Antoinette Verboon, lid van Kunstzin Diemen exposeert met haar kleinere beelden in Berkenstede. Behalve steen, werkt Antoinette ook met brons, kunsthars, cement, aluminium en hout. In haar werk laat ze vaak de steen de vorm bepalen.

Deze zomer

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur

De blokhut is er bijna

Vlak voor het storten van de fundering.

DIEMEN Nog even en dan staat hij er dan toch echt: de blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos.

Achter het mooie nieuwe hek lijkt het stukje bos nog leeg. Maar schijn bedriegt: de fundering voor de blokhut ligt er al. Tien bij twintig meter groot wordt hij. De blokhut zelf is niet in Diemen gebouwd, zelfs niet in Nederland, maar in Letland. Daar weer uit elkaar gehaald en op transport gegaan naar Diemen. De boomstammen liggen nu nog opgeslagen. Allemaal genummerd en zodra het kan worden ze als een soort bouwpakket in het bos opgebouwd tot de blokhut. Een bouwploeg, bestaande uit vrijwilligers en stafleden van de vereniging, ouders, grootouders en ouders van oud-leden gaat die klus klaren. (Foto's: Scouting Diemen)

In Letland is de blokhut helemaal op maat opgebouwd, en weer afgebroken voor transport naar Diemen.
In vijf transporten komt het 'bouwpakket' vanuit Letland naar Diemen.
Keurig genummerd wachten de boomstammen om in het bos blokhut te worden.
Diemerbospad nummer 1, het adres van de blokhut van Scouting Diemen straks.
De fundering ligt nu uit te harden.
Eerst moest een enorm gat worden afgegraven.
10 / 12

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar. Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595


Sportcentrum gaat twee weken dicht

Gemeente gaat onderhoudswerkzaamheden verrichten

Tafeltennisvereniging Diemen is een van de gebruikers van het sportcentrum. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is van maandag 14 tot en met zondag 27 augustus gesloten.

De deuren van het sportcentrum in Diemen-Zuid gaan de laatste jaren na afloop van de Kinderzomerspelen een aantal weken op slot. Het betreft hier een bezuinigingsmaatregel en geeft de gemeente daarnaast de mogelijkheid om de nodige onderhoudswerkzaamheden te verrichten. In het verleden is het sportcentrum in de zomer drie weken dicht geweest. Net als vorig jaar is dit jaar opnieuw gekozen voor een zomerstop van slechts twee weken.

Beperkt open

Jos Muller, manager Sportbedrijf van de gemeente: "Wij gaan ook dit jaar maar twee weken dicht, omdat de zomervakantie van de basisscholen net als vorig jaar laat valt. Wij gaan de derde week van de zomervakantie beperkt open, onder meer om sportverenigingen als De Meeuwen en Tafeltennisvereniging Diemen de kans te geven gebruik te maken van het sportcentrum. Het sportcentrum is die week ook beperkt open voor recreatiezwemmen."

Vakantie

Het sportcentrum trekt tijdens de eerste drie weken van de zomervakantie altijd minder bezoekers dan tijdens de rest van het jaar. Dinsdag- en donderdagochtend zwemmen de kinderen er die de Kinderzomerspelen bezoeken.

Daarnaast zijn veel mensen op vakantie, terwijl anderen hun koffers binnenkort pakken. En de mensen die in Diemen blijven geven er in de zomervakantie de voorkeur aan om een duik in een open zwembad of in de zee te nemen. Jos Muller vertelt dat er ook tijdens de komende zomerstop diverse onderhoudswerkzaamheden in het sportcentrum worden verricht. Er wordt een nieuwe gebouwbeheersysteem aangelegd en een nieuw ventilatiesysteem. Ook worden de doucheruimtes opgeknapt.

TVDZ houdt twee toernooien

TVDZ beschikt over een mooie accommodatie. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Mensen die in de maand augustus nog goedkoop willen tennissen, kunnen gebruik maken van de zomeraanbieding van TVDZ.

Voor 30 euro kunnen tennisliefhebbers de hele maand tennissen van 09.00 's morgens tot 22.30 uur 's avonds. Aanmelden kan in het clubhuis van TVDZ aan de Sportlaan 7 in Diemen.

Toernooien

Op 18 augustus organiseert TVDZ een Open Zomertoernooi voor leden en niet-leden. De aanvang van het evenement is om 20.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven bij Janny de Boer, e-mail: secretaris@tvdz.nl.

Het Open Zomertoernooi is een mixed dubbeltoernooi en deelname is gratis. Ook mensen nog nooit hebben meegedaan aan een toernooi kunnen deelnemen.

Op 27 augustus wordt het Open Barbequetoernooi voor leden en niet-leden gehouden. Dit toernooi begint om 13.00 uur. Na afloop van het toernooi is er een gezellige barbecue.