DiemerNieuws

15 mei 2014

DiemerNieuws 15 mei 2014


Geluidsschermen langs spoor

Foto: Trudy Kroese

ProRail brengt momenteel geluidsschermen aan langs het spoor in het centrum van Diemen. Er komen geluidsschermen vanaf het goederenspoor dat over het tracé Diemen-Weesp loopt tot aan de snelweg. Hierdoor zullen bewoners van de Rode Kruislaan, Martin Luther Kinglaan en Tobias Asserlaan minder geluidsoverlast van treinen ondervinden. Aan de overkant komt alleen een kort en laag geluidsscherm ter hoogte van de wijk Buitenlust.

Gemeenteraad achter advies SWD

DIEMEN - Ook wat de gemeenteraad betreft kan Stichting Welzijn Diemen (SWD) in de toekomst als zelfstandige organisatie verder. Dat bleek uit de reacties van de raadsfracties op het voorstel van het college van B en W in de informatieve raadsvergadering vorige week donderdag.

Het college van B en W is tevreden over hoe de SWD op dit moment functioneert en de fracties in de gemeenteraad onderschrijven dat, net als de conclusie dat het niet nodig is om aansluiting te zoeken bij een koepelorganisatie buiten Diemen. Iets dat de gemeenteraad toch al niet zo zag zitten, vandaar dat zij het college eind vorig jaar vroeg ook de haalbaarheid van een lokale koepel te onderzoeken.

Een lokale koepel gaat Grondel nog te ver. "Maar er is wel een netwerk van samenwerkende organisaties in Diemen dat zich steeds verder gaat ontwikkelen en waar SWD een belangrijke samenwerkingspartner is", vertelde de wethouder. Bovendien is er de bereidheid bij onder meer De Omval en de stichtingen OOP en Spirit om in geval van langdurige ziekte van de directeur voor vervanging te zorgen. Dat was een van de randvoorwaarden voor een zelfstandige toekomst van de SWD.

Lees verder op pagina 5.

Politie houdt drie mannen aan

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de A1 ter hoogte van de afslag Watergraafsmeer drie inzittenden van een auto aangehouden. Personeel van een politiehelikopter heeft hierbij assistentie verleend.

De politie gaf de auto een stopteken. De bestuurder reed vervolgens met hoge snelheid weg. De politie zette de achtervolging in, waarbij een politiehelikopter werd ingezet.

De auto werd ter hoogte van het Voorlandpad tot stoppen gedwongen. De politie heeft de bestuurder en twee andere inzittenden aangehouden. Het gaat om drie mannen uit Amsterdam.

Het onderzoek is nog in volle gang.

10

doelpunten maakten
de veteranen van SV Diemen

School's Cool zoekt nieuwe mentoren

DIEMEN - Mentoren van School's Cool helpen kinderen bij de grote overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. In Diemen wacht nu een aantal kinderen op begeleiding omdat zij nog geen mentor hebben.

"Dat is ontzettend jammer, want de begeleiding van School's Cool heeft bewezen heel goed te werken om schooluitval te voorkomen", vertelt coördinator Pieter de Blois, die zelf ook mentor is. In principe begeleidt een mentor een leerling anderhalf jaar tot in de tweede klas bij alles wat met school te maken heeft: huiswerk plannen en leren leren bijvoorbeeld, maar ook bij problemen op school en indien nodig bij vakken als taal en wiskunde.
Iedereen
"Iedereen kan eigenlijk mentor worden", aldus De Blois. "Senioren die gepensioneerd zijn en wat meer tijd hebben, maar ook studenten. Onze mentoren hebben heel verschillende achtergronden en opleidingen. Mentoren krijgen een introductiecursus en kunnen workshops en verdiepingscursussen volgen. Ik ervaar dat alle mentoren in Diemen het heel inspirerend vinden om een leerling te coachen. Ze zijn allemaal heel enthousiast."

Mensen die interesse hebben om mentor te worden, kunnen zich melden bij het centrale bureau van de Stichting School's Cool in Amsterdam, telefoon 020-6827007 of bij de coördinator, telefoon 06-52408474.

Weerbericht

Enkele dagen droog, vrij zonnig en warmer
Er komt tijdelijk een einde aan het natte en koele meiweer. De depressie is opgevuld. Een hogedrukgebied breidt zich uit naar de Britse eilanden en het Noordzeegebied. Dat zorgt voor enkele dagen droog weer. De temperatuur stijgt naar normale waarden van circa 18 graden. Vanaf zondag wordt het nog iets warmer, wel neemt de kans op een bui dan weer toe.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag en zaterdag blijft het droog. Het is vrij zonnig. Mogelijk trekken er af en toe ook enkele wolkenvelden over. Er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordoostenwind. Het wordt vrijdag 17 graden, zaterdag 18 à 19 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 5 à 6 graden. Zondag schijnt ook geregeld de zon, maar later kan de bewolking wat gaan toenemen. Er is kans op een bui. Met een naar zuid gedraaide wind wordt het circa 20 graden.

Trend na het weekeinde
Begin volgende week verschijnt boven de Britse eilanden een lagedrukgebied. Met een zuidenwind is het aanvankelijk nog vrij warm (circa 19 à 20 graden), maar de onstabiliteit neemt sterk toe. Het wordt wisselvallig. Naast zonneschijn vallen er enkele buien.

Weetje
Het weer in mei kan net zo grillig zijn als in april. Het kan erg koel zijn, maar ook al zomers warm. Mei is met gemiddeld 207 uur wel de zonnigste maand van het jaar. Uitschieter was de recordzonnige mei van 1989 met 331 uur zon. Dat was zelfs de zonnigste maand ooit. Zeer warme meimaanden waren die van 1992, 2000 en 2008 met circa 10 zomerse dagen (25+).

Molenmodder op De Sniep

In 1638 en 1640 werden de Weesper- en Muidertrekvaart gegraven. Tussen Diemerbrug en het riviertje De Diem ontstond toen een langgerekt en puntig toelopend eiland. Hoewel dit moerassige terrein op Diemens grondgebied lag, werd het in 1699 eigendom van de gemeente Amsterdam. Zij noemde het 'Varkenseiland' en later 'De Sniep'.

De Amsterdammers gebruikten De Sniep onder andere om daar baggerspecie uit het IJ en de grachten te storten. Dit waren omvangrijke en kostbare operaties, waarvoor ondernemers zich konden inschrijven. Omdat veel baggerbedrijven in Rotterdam waren gevestigd werd de Amsterdamse aanbesteding ook in de Rotterdamsche Courant geplaatst:
"Heeren Thesaurieren Ordinaris der Stad Amsterdam zullen op Donderdag Den 19den dezer (1804), voormiddag ten elf uren, in Wethouders Vertrek, in het openbaar aanbesteden: Het vervoeren van ongeveer 40.000 Schaften MOLEN-MODDER, welke gemalen zal worden in het Y, vóór en langs dezelve Stad, en vervoerd worden naar- en gelost op den Sniep Land, gelegen by den Diemerbrug en zulks in vier afzonderlyke Perceelen of Bestedingen; benevens het verbreden en verdiepen van eenige Vaarsloten en het opzetten der noodige Loswallen en Kaden, mede in vier Perceelen."

Koopmanschap waarnemer verkiezingen Oekraïne

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap verblijft volgende week in Oekraïne. In dat land vinden op zondag 25 mei burgemeestersverkiezingen plaats.

Koopmanschap is lid van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa. In die functie is zij waarnemer tijdens de burgemeestersverkiezingen in het land, waar momenteel hevige politieke onrust is.

Koopmanschap zal in het westen van Oekraïne verblijven. In dat deel van het land is het momenteel rustiger dan in het oostelijk deel van het land.

DIEMEN - De A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen in de richting van Amersfoort en Almere is van vrijdag 16 mei 23.00 tot maandag 19 mei 05.00 uur afgesloten. Ook de op- en afritten zijn afgesloten voor verkeer. De A1 richting Amsterdam is wel open.

Vanaf donderdag 15 mei 23.00 uur tot maandag 19 mei 05.00 uur is afrit 1 (Diemen-Noord) afgesloten. Verkeer richting Diemen wordt omgeleid via afrit 2 (Diemen).

Reden voor de maatregelen is dat Rijkswaterstaat een extra rijstrook aanlegt op de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen.

Aanmelden reünie Schoolstraat

DIEMEN - In de Schoolstraat vindt op zaterdag 28 juni een reünie plaats voor bewoners en oud-bewoners.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@schoolstraatdiemen.nl. Voor meer informatie kan de website www.schoolstraatdiemen.nl worden bezocht.

Manege Double R Ranch is een echt familiebedrijf

Een manege met een nostalgische uitstraling waar iedereen welkom is

Vader René, dochter Jamie en paard Whiz vertrekken na Jamie's examen naar Engeland voor een belangrijke wedstrijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Manege Double R Ranch wordt sinds afgelopen januari geëxploiteerd door de familie Verkerk. Dochter Jamie (17) is al druk bezig met haar carrière in de paardensport en de kans om de manege te runnen nam de familie met beide handen aan.

De familie Verkerk kwam vroeger al veel op de manage. De manege heeft een nostalgische en gezellige uitstraling. René Verkerk: "Eigenlijk hebben we geen vaste taakverdeling, iedereen helpt elkaar en we zijn een echt familiebedrijf."

De familie komt uit Amsterdam. Na een tijd in Groningen gewoond te hebben, zijn zij verhuisd naar Diemen. Iedereen is welkom bij Double R Ranch, maar er wordt vooral Western gereden, een rijstijl met veel actie en snelheid. Jamie: "Velen denken dat het alleen voor cowboys is, maar er zit veel meer bij. Het is zelfs de snelst groeiende paardensport van dit moment."

Ashley en Bonnie. Foto: Eline Vedder

In de kantine staat een goed gevulde prijzenkast

Ook de hulp van kinderen die vaak op de manege zijn, komt van pas. Bonnie en Ashley zijn dikwijls op de manege te vinden en vragen dan of er nog een klusje voor hen is. Bonnie: "Het liefst breng ik de paarden van de stal naar het weiland. Het leukste aan paardrijden vind ik dat je de hele dag met vriendinnen op de manege kan zijn."

Rijden voor de koning
Paardrijden is een echte elitesport, met veel concurrentie. René Verkerk: "Met veel geld kun je het beste paard kopen en alles winnen, maar Jamie is met niks begonnen en heeft alles zelf bereikt." Jamie won haar eerste wedstrijd in 2004 en tegenwoordig staat er in de kantine van de manege een goed gevulde prijzenkast. Om zo hoog te komen, traint zij bij Rieky Young in Brabant. Young behoort tot de Nederlandse top in de reiningsport, een tak in Western-paardrijden. Onlangs werd zij gevraagd een van haar beste leerlingen aan te wijzen. Ter ere van een opening in Ermelo mocht Jamie een optreden geven voor 1400 man, inclusief koning Willem-Alexander.

De dag na haar havo-eindexamen vertrekt Jamie naar Engeland. Hier heeft zij samen met haar vaste paard Whiz een wedstrijd. De wedstrijd is een observatie voor het WK in Zwitserland, waar Jamie in juni aan deelneemt.

Een bruidsboeket van lelietjes-van-dalen

Het echtpaar kreeg de burgemeester op bezoek. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Op 8 mei 1954 traden mevrouw en meneer Verbeek in het huwelijk. Afgelopen zaterdag vierden zij met de hele familie hun 60-jarige huwelijk met een groot feest.

Meneer komt uit Vinkeveen en mevrouw groeide op op de Veluwe. Tijdens een familievakantie in 1946 sloeg de vonk meteen over.

Het echtpaar was in 1977 een van de eerste inwoners van Diemen-Zuid. Mevrouw Verbeek houdt nog steeds zelf de tuin bij die vol bloemen staat. "Mijn bruidsboeket bestond uit lelietjes-van-dalen. Die staan ook in de tuin en we zetten ze nog geregeld in een vaasje."

Inschrijven vierdaagse zwemmen

DIEMEN - De kaartverkoop voor de nationale zwemvierdaagse is begonnen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en kosten 6,50 euro per stuk.

De zwemvierdaagse vindt plaats van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni. Het evenement wordt in Diemen georganiseerd door de evenementencommissie van De Meeuwen.

Deelnemers kunnen vier avonden tussen 18.00 en 20.00 uur deelnemen aan de nationale zwemvierdaagse. Deelnemers dienen in het bezit te zijn van minimaal een A-diploma. Kinderen tot zeven jaar mogen alleen onder begeleiding deelnemen. Kinderen tot tien jaar zwemmen elke dag tien baantjes in het 25-meterbad. Deelnemers van tien jaar en ouder twintig baantjes.

Alle deelnemers die de zwemvierdaagse voltooien krijgen een medaille.

Man ernstig mishandeld

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij een man hebben mishandeld.

Na een melding troffen agenten in een woning op het studentencomplex aan de Bergwijkdreef een man aan die gewond was. De man is naar een ziekenhuis vervoerd. De politie heeft drie mannen aangehouden, twee uit Amsterdam en een uit Sassenheim. Het onderzoek naar hetgeen zich heeft afgespeeld is nog in volle gang.

Controle alcohol

DIEMEN - De politie heeft zaterdagavond en zondagochtend op diverse plekken in Diemen een alcoholcontrole gehouden.

Twee automobilisten bleken te veel te hebben gedronken en kregen een proces-verbaal. Een van hen werd in het centrum gecontroleerd, de ander op de Bergwijkdreef.

Dré en Dini Meijer 60 jaar getrouwd

Burgemeester Amy Koopmanschap op bezoek bij de familie Meijer-van Vliet. Foto: Trudy Kroese

Vrijdag was het 60 jaar geleden dat Dré Meijer en Dini Meijer-van Vliet elkaar het jawoord gaven. Burgemeester Koopmanschap kwam het echtpaar feliciteren en bracht een doos bonbons en bloemen mee. Mevrouw Meijer: "Een vriend die ik kende via de dansschool stelde ons aan elkaar voor en we werden verliefd. Samen dansten we de tango en de Engelse wals." Het echtpaar trouwde in dezelfde kerk waar ze allebei gedoopt zijn. Op de trouwdag vroeg de fotograaf hen naar buiten te gaan. "Het was toen helemaal niet gebruikelijk om buiten foto's te maken. We moesten voor een berkenboom staan met een mooie witte stam", herinnert meneer Meijer zich. De mooi ingelijste foto is nog steeds te vinden in hun woning.

Oostenrijk Touringcars en ministerie tekenen convenant

Touringcarbedrijf mag zelf toezicht op regels houden

Mevrouw Thunnissen en Manou Staal tekenen convenant.

DIEMEN - De directie van Oostenrijk Touringcars BV en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben vrijdagmiddag het Convenant Inspectie Leefomgeving en Transport ondertekend. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Oostenrijk Touringcars BV in Diemen.

Namens het ministerie ondertekende inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport mevrouw J. Thunnissen het convenant. Rogier en Manou Staal zetten hun handtekening namens Oostenrijk Touringcars BV. Rogier en Manou Staal, broer en zus, zijn algemeen directeur van het Diemense bedrijf. Burgemeester Amy Koopmanschap was namens de gemeente aanwezig bij de ondertekening van het convenant.

Verantwoord ondernemen
De uitkomst van het convenant is dat de directie van Oostenrijk Touringcars BV zelf toezicht mag houden op de naleving van wet- en regelgeving. Het gaat hier onder meer om de naleving van de rijtijden van de chauffeurs van het bedrijf. De inspectie sluit alleen een dergelijke convenant af met organisaties waarvan is aangetoond dat zij hun wettelijke verplichtingen goed naleven. Rogier Staal toonde zich namens het bedrijf trots op het convenant. Hij ziet het als een beloning voor de inzet en professionele werkwijze van de directie en het personeel van Oostenrijk Touringcars. Staal benadrukte dat het bedrijf er alles aan doet om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en ook verantwoord ondernemen hoog op de agenda heeft staan. Oostenrijk Touringcars BV doet aan personenvervoer per touringcar, zet bussen in voor openbaar en vervoert met in totaal 25 busjes leerlingen van het bijzonder onderwijs. Het bedrijf doet dit in onder meer Diemen en Weesp.

Het bedrijf werd in 1922 opgericht. Rogier en Manou Staal zijn de vierde generatie die de leiding van het familiebedrijf vormen.

Dachel Dominique

Vertegenwoordigt Nederland bij
de World Championships
of Performing Arts (WCOPA)
14 jaar, Diemenaar sinds 1999

Hoe bereid je je voor op het WCOPA?
"Door heel veel te
oefenen. Eigenlijk zing en dans ik altijd de hele dag door, maar nu oefen ik iets serieuzer."

Het WCOPA is in Amerika, al eens geweest?
"Nee! Mijn allergrootste droom was altijd om naar Amerika te reizen en daar te zingen. Die droom komt deze zomer uit."

Welke dans voer je het liefst uit?
"Bollywood dance. Die dans maakt een deel uit van mijn cultuur en ik vind het zelf een hele mooie en sierlijke dans."

Wat wil je worden als het niet lukt met zingen of dansen?
"Werken als producer of scriptschrijver lijkt me leuk. Presenteren of het nieuws lezen is denk ik ook interessant."

Wat is je lievelingsvak?
"Ik vind talen het leukst en ben erg goed in Latijn. Met natuurkunde heb ik meer moeite."

Wat zijn je hobby's?
"Naast zingen en dansen vind ik het altijd supergezellig om met vriendinnen iets te doen. Ik houd ook erg van tv-series kijken en muziek maken."

Favoriete muziek?
"Ik luister graag naar Taylor Swift, omdat ik me echt in haar teksten kan vinden. En ik vind 'Demons' van Imagine Dragons een heel goed nummer."

Favoriete vakantieland?
"Trinidad. Bijna de hele familie van mijn moeders kant woont daar. We gaan er elke zomer heen."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Diemen was?
"Ik zou zorgen dat pesten wordt aangepakt, want dit is vreselijk. Door zelf met kinderen te praten zouden zij hun hart kunnen luchten en ik zou mijn best doen het pesten te stoppen. Daarnaast zou het leuk zijn om jaarlijks een talentenjacht te organiseren. De prijs is een optreden op het Diemer Festijn."

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
"Over 5 jaar hoop ik een conservatoriumopleiding te volgen. Als ik in Hollywood een studiebeurs win, zal ik die opleiding in New York volgen."

SWD

vervolg van voorpagina

"De SWD is bezig met een nadrukkelijke verbeterslag", vertelde Grondel de gemeenteraad. Net als verschillende fracties vindt hij dat de vinger aan de pols gehouden moet worden over het functioneren van de SWD. Anderzijds riep de gemeenteraad wel op om binnen een redelijke termijn een manier te zoeken om het grote tijdsbeslag dat het maken van diverse rapportages op medewerkers van SWD legt, te verminderen.

SWD is een kleine organisatie en heeft volgens het college van B en W relatief veel taken. Dat worden er nog meer omdat de SWD er in de komende jaren door de decentralisatie van taken van het Rijk naar de gemeente taken bij krijgt.

De gemeenteraad besluit eind deze maand definitief over de toekomst van de SWD.

Kinder pardon

DIEMEN - Ook burgemeester Koopmanschap heeft de oproep aan minister Teeven van Veiligheid en Justitie ondertekend om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het kinderpardon.

Tot nu toe hebben 279 burgemeesters de oproep ondertekend. "Ik vind dat kinderen die hier al zo lang verblijven en hier echt geworteld zijn, niet uitgezet zouden moeten worden", zegt Koopmanschap. "Het is natuurlijk ook onzin om kinderen af te wijzen voor een kinderpardon omdat ze niet onder het toezicht van het Rijk vallen, maar alleen bij een gemeente in beeld zijn. Daarin kun je toch geen onderscheid maken."

Jeannette Pietersen

DIEMEN - Vorige week nam Jeannette Pietersen (D66) tijdens een bijeenkomst afscheid als wethouder. Zij is nu weer raadslid.

Pietersen realiseerde tijdens haar wethouderschap onder meer het Kunst- en Cultuurnetwerk en zette zich in voor Rustoord. "Aan het eind van de rit hebben we nu een plekje in Diemen waar we met recht trots op mogen zijn. En waar in den lande best met enige jaloezie naar wordt gekeken", zei burgemeester Koopmanschap.

Pietersen heeft inmiddels weer plaats genomen in de gemeenteraad. Samen met Kai de Haan en Herman Berkhout vormt zij de fractie van D66. "Menigeen lijkt verbaasd over deze stap 'terug', maar het raadslidmaatschap is een eervolle baan, ik verheug me er ontzettend op", aldus Pietersen.

Brand

DIEMEN - In een gebouwtje aan Schouw heeft zaterdagavond brand gewoed.

De hulpdiensten ontvingen de brandmelding rond 23.30 uur. De brandweer heeft het vuur geblust. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog niet afgerond.

Opening station was belangrijk moment voor Diemen

NS-station in centrum bestaat 40 jaar

DIEMEN - Het NS-station in het centrum bestaat veertig jaar. Op 24 mei 1974 werd het station geopend. Het was een belangrijk moment voor Diemen. De bereikbaarheid van de gemeente werd enorm verbeterd en inwoners van Diemen konden vanaf dat moment snel naar Amsterdam en 't Gooi reizen.

Er zijn steeds meer treinen over het tracé in Diemen gaan rijden. Foto: Gerrit Hols

Diemen is een van de gemeenten in Nederland met de beste openbaarvervoerverbindingen. Inwoners van de gemeente kunnen op twee NS-stations de trein nemen, lijn 9 verbindt Diemen met het centrum van Amsterdam, bus 44 zorgt voor een directe verbinding tussen veel wijken in Diemen en station Amsterdam Bijlmer Arena en de nachtbus is ook voor veel mensen een uitkomst. Het metronet (Diemen-Zuid) is eveneens een aantrekkelijke optie.

Inwoners van Diemen zijn aan het fijnmazige net van openbaar vervoer gewend. Maar nog maar veertig jaar geleden was de situatie heel anders. De spoorwegverbinding tussen Amsterdam, Weesp en 't Gooi lag er al heel lang en de treinen reden met grote snelheid door Diemen. De treinen stopten hier echter niet omdat er geen station in de gemeente was. Inwoners die naar Amsterdam wilden, maakten gebruik van de fiets of auto of liepen naar het beginpunt van lijn 9, dat toen nog bij het stadion van Ajax in de Watergraafsmeer lag.

Een voorbeeld van de situatie van het openbaar vervoer in Diemen in die periode is het verhaal dat een inmiddels overleden inwoner van Diemen eens vertelde. Hij werkte in het oosten van het land en reisde met de sneltrein vanaf zijn werkplek in de richting van zijn woning in Diemen. Als de trein aan het begin van de avond met grote snelheid door Diemen reed, keek hij uit het raam en zag rechts zijn woning liggen. Een kleine tien minuten later arriveerde de sneltrein in station Amsterdam Centraal. De Diemenaar wachtte vervolgens een flinke fietstocht voordat hij aan tafel kon aanschuiven.

De trein rijdt het station binnen. Foto: Gerrit Hols
De mobiele eenheid vangt supporters op bij het station. Foto: Gerrit Hols

De spoorwegovergang is vaak onderwerp van discussie

Het station in het centrum van Diemen is niet de eerste plek in de gemeente waar treinen stoppen. Op de plek van het huidige station was tussen 1 augustus 1882 tot 1 oktober 1913 de stopplaats Diemerbrug. Volgens mensen met veel historische kennis ging het hier niet om een regulier station, maar om een plek waar de trein alleen stopte als een reiziger via een signaal met de hand had aangegeven dat hij of zij in de trein wilde stappen.

In de jaren tachtig en negentig haalde het NS-station diverse keren het nieuws. Dat was geen positief nieuws. Supporters van clubs die tegen Ajax in De Meer speelden reisden toen nog op eigen gelegenheid. Dit resulteerde regelmatig in rellen op en rond het station. In de loop der jaren kreeg de politie meer vat op de supporters. De supporters werden onder begeleiding van de mobiele eenheid van het station over het zogenaamde 'Ajax-pad' naar het stadion gebracht. Na afloop van de wedstrijd werden zij door de politie weer op het station afgeleverd. Het was een schouwspel waarbij bewoners van de flats aan de Martin Luther Kinglaan en de Tobias Asserlaan op de eerste rang zaten. Veel andere inwoners van Diemen stonden langs de route om de supporters te bekijken.

Voetbalsupporters zorgden in het verleden voor overlast

Op zondag 17 januari 1993 was Diemen landelijk nieuws. Twee treinen met supporters van FC Utrecht arriveerden op het station. De autoriteiten waren op alles voorbereid. Behalve de mobiele eenheid waren ook burgemeester Bob de Hon, politiechef Guus Setz en een hulpofficier van justitie bij het station aanwezig. Toen een aantal supporters bij het station antisemitische leuzen riep, werd er resoluut ingegrepen. Alle supporters konden de treinen weer in die hen vervolgens naar de Domstad brachten. De wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht werd zonder supporters van de bezoekende club gespeeld. De actie kreeg veel aandacht en positieve respons. In de dagen die volgden was burgemeester De Hon regelmatig op de televisie te zien.

Veel inwoners van Diemen maken gebruik van het station: forensen, scholieren, studenten en mensen die lekker willen shoppen of uitgaan in Amsterdam. De middelbare scholen in Weesp en 't Gooi zijn met name zo populair onder leerlingen in Diemen omdat zij die per trein makkelijk kunnen bereiken.

Maar er is ook een keerzijde. De spoorwegovergang is vaak onderwerp van discussie. Sommige mensen vinden de situatie niet veilig en er hebben diverse ernstige ongelukken plaatsgevonden. Gevaarlijke situaties zijn vooral het gevolg van onzorgvuldig gedrag van mensen. Nadat de trein in de richting van Amsterdam op het station is binnengereden, glipt er wel eens iemand langs de spoorbomen om die trein alsnog te halen.

Een ander probleem zijn de verkeersopstoppingen. Door de jaren heen zijn er steeds meer treinen over het tracé in Diemen gaan rijden. Hierdoor moeten automobilisten steeds vaker en langer wachten voor de gesloten spoorbomen. Automobilisten die achter in de rij staan zien de spoorbomen vaak alweer naar beneden gaan voordat zij de kans hebben gekregen om de spoorwegovergang te passeren.

De Nederlandse Spoorwegen en de gemeente voeren regelmatig overleg over de veiligheid van de spoorwegovergang. Dit heeft tot diverse aanpassingen geleid, zoals het plaatsen van een ander type spoorbomen. Vorig jaar werd de spoorwegovergang grondig aangepast. Het derde spoor, dat alleen nog maar werd gebruikt door treinen met bestemming rangeeremplacement in de Watergraafsmeer, werd afgesloten en zal op termijn helemaal verdwijnen. Daarna was het mogelijk om de spoorbomen aan de kant van de wijk Buitenlust diverse meters te verplaatsen. Het gevolg is dat er nu een smallere overweg is. Deze week is begonnen met het verwijderen van de rails van 'spoor 3' op de overgang.

De gemeente wil een spoortunnel en heeft vorig jaar een aanvraag ingediend voor opname in het Landelijk Verbeterprogamma Overwegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In maart is bekend geworden dat deze aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent dat het ministerie bereid is 50 procent van de kosten te betalen. "In combinatie met gelden uit de spoorverbetering Amsterdam-Almere en een bijdrage van de Stadsregio Amsterdam is er nu voldoende geld beschikbaar", aldus verantwoordelijk wethouder Lex Scholten.

De spoortunnel gaat tussen de 25 en 30 miljoen euro kosten en kan in de periode 2016-2017 worden gebouwd. Wethouder Scholten houdt er rekening mee dat de gemeente nog enkele miljoenen moet bijbetalen. "In de komende meerjarenbegroting zullen we die gelden gaan reserveren. Dat zal wel wat moeite kosten, maar deze kans kunnen we niet laten glippen."

De gemeente hoopt op korte termijn meer duidelijkheid van de minister te krijgen.

Theatergroep brengt komedie

Regisseur Corien Ottes: ''Bont in de zomer' is een heel leuk stuk dat iedereen zal aanspreken'

De vondst van een bontmantel maakt van onschuldige collectanten moderne Robin Hoods Foto: Johan Pijlman

DIEMEN - Theatergroep Diemen brengt volgende week de komedie 'Bont in de zomer' van de Engelse schrijver Peter Coke op de planken van Theater De Omval. De regie is in handen van Corien Ottes.

Een nieuwe regisseur, even voorstellen.
"Ik werk als professioneel regisseur bij verschillende theatergroepen. Dit seizoen voor het eerst bij Theatergroep Diemen (TGD). Het volgende seizoen doe ik weer een productie bij Arto Post Laboro in Schoonhoven - dan kan ik er in Diemen niet zijn - maar wie weet het jaar erna wel weer als ik het kan combineren met andere producties. Het zijn leuke mensen. Trojka Toneel is mijn huisgroep. Daar speelde een van de spelers uit Diemen en zo ben ik met TGD in contact gekomen."

Wat maakte dat je met TGD aan de slag wilde gaan?
"In de eerste plaats omdat het een totaal andere groep is: een amateurgroep met een groot aantal spelers. Ze hebben veel blijspelen en kluchten op het repertoire gehad. Ik heb nu voor een komedie gekozen met wat meer diepgang. Het stuk moest bij de cast passen en bij hun publiek. Dat vond ik wel een uitdaging. Dit is een geschikt stuk omdat er veel karakters zijn, dan kun je bij zo'n grote groep goed casten voor de verschillende rollen en dat is prima gelukt."
"Voor de spelers was het werken met mij misschien wel anders. Mijn motto is 'ik moet geloven wat ik zie'. Dat is voor acteurs vaak wennen. Ik probeer het over-acting er een beetje uit te halen en vertel de spelers dat ze niet moeten proberen toneel te spelen, maar dat ze de personage moeten worden. Er is nu voor iedereen een rol, er zijn maar liefst elf rollen. Dat is pittig. Ook de wat kleinere rollen zijn heel mooi om neer te zetten. Het is een lastig stuk, in handelingen en attributen en tekst: er zitten veel korte zinnetjes in."

'Het over-acting probeer ik er een beetje uit te halen'

Kun je een tipje van de sluier oplichten over 'Bont in de zomer'?
"'Bont in de zomer' is een komedie over een stelletje zeer onschuldig ogende collectanten voor het goede doel. Generaal Rayne dirigeert zijn mede-collectanten met straffe hand. Eén van de dames krijgt per toeval een pakje in handen waarvan de inhoud nogal kostbaar is, namelijk een bontmantel. Het is vooral aan de vindingrijkheid en het improvisatietalent van de dames te danken dat zij binnen een mum van tijd moderne Robin Hoods zijn met een goedlopend bedrijfje voor de armlastigen."

TGD speelt in 'thuistheater' De Omval, bevalt dat?
"Ik vind het handig dat het decor voor de twee voorstellingen die we geven kan blijven staan. Ik heb kennisgemaakt met de lichtman, echt een professional en dat vind ik heel prettig. De faciliteiten in De Omval zijn ook goed en het is een mooi theater."

Waarom moeten we allemaal komen kijken?
"Omdat de acteurs uitstralen dat ze er zoveel plezier in hebben. Iedereen heeft deze keer een totaal andere rol dan ze gewend zijn. 'Bont in de zomer' is een heel leuke komedie die iedereen aan zal spreken. Ik denk dat het ook voor kinderen vanaf een jaar of 10 zeer geschikt is. Er is veel te lachen, het verhaal is makkelijk te volgen en geeft toch stof tot nadenken. O, en belangrijk om te vermelden: de bontjassen die je ziet, zijn allemaal nep!"

De voorstellingen van TGD zijn op zaterdag 24 mei om 19.45 uur en zondag 25 mei om 13.45 uur. Er zijn nog kaarten te bestellen via www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527.

donderdag 15 mei

Bijeenkomst PCOB

Tijdens de lezing 'Mijn erfenis goed geregeld' wordt een presentatie gehouden over de erfenis, de uitvaart en het handelen na overlijden. Alle belangstellenden zijn welkom in De Schakel. Aanvang: 14.00 uur.

Cursussen Yoga

In Yoga Studio Diemen aan de Overdiemerweg zijn weer volop yoga-, meditatie- en zwangerschapscursussen te volgen. Aanvang 19.15 uur. Meer informatie: www.yogadiemen.nl.

vrijdag 16 mei

Judotoernooi

Judovereniging HC Fritz organiseert een toernooi in de Schoolstraat. Belangstellenden wordt gevraagd voedsel mee te nemen voor de voedselbank. De jongste leden beginnen om 17.30 uur. Om 18.30 uur is de middengroep aan de beurt, gevolgd door de oudste judoka's om 20.00 uur.

Potje van de Buurt

In wijkcentrum 't Kruidvat zal voor € 5,-. een Italiaanse maaltijd klaar staan, onder het mom van 'samen eten is gezellig'. Aanvang: 12.30 uur. Opgeven via: 020 – 6953224.

zaterdag 17 mei

Tuinendag voor De Sniep

Voor bewoners van Plantage De Sniep wordt een tuinendag georganiseerd. Op de Mariënburg staan kraampjes van IVN Diemen en buurtmoestuin Prinses op de erwt. De gemeente zal aanwezig zijn en tips geven voor een groene, natuurlijke tuin. Er zijn ook kinderactiviteiten. Tijd: 11.00 tot 14.00 uur.

Projectdag

Serve the City zet zich in voor inwoners van Diemen. Vrijwilligers kunnen meehelpen met verschillende activiteiten, zoals een inzamelingsactie van de voedselbank. De activiteiten vinden plaats op verschillende plekken in Diemen. Op www.stcdiemen.nl/projecten zijn alle activiteiten terug te vinden en vrijwilligers kunnen zich hier opgeven.

zondag 18 mei

Computerclub

Computerclub Minerva houdt de maandelijkse bijeenkomst in Het Noorderlicht, met deze maand het thema: Wifi op al uw computers, tablets etc. en wifi voor randapperatuur en fotograferen algemeen. Tijd: 11.00 tot 14.00 uur.

Kinderconcert

De Diemer Harmonie richt zich met het concert De Muzikale Fruitmand op kinderen vanaf groep 4 van de basisschool. Tijdens het concert maken kinderen kennis met verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten en ze kunnen een prijs winnen met een quiz. Het concert in De Omval is gratis. Aanvang: 12.00 uur. Deuren open om 11.30 uur. Het is verstandig om op tijd aanwezig te zijn of te reserveren, want vol is vol. Reserveren kan via www.theaterdeomval.nl.

Bridge+ in De Schakel

Bridgeclubs Sans Atout, Diemen Noord en Honneur organiseren de bridgeclinic Bridge+. Het onderwerp is communicatie en de docent is Nico Portegijs. Aansluitend is er een bridgedrive. Aanvang: 12.00 uur. Inschrijven: 020-4638952.

maandag 19 mei

Creatieve middag

In het Noorderlicht wordt een creatieve middag georganiseerd. Er worden bloemen gemaakt worden, o.a. van servetten. Aanvang 14.00 uur. Kosten € 1,50 (inclusief thee/koffie).

dinsdag 20 mei

Film in De Omval incl. Q&A

Filmmaakster Tatjana Božic is na de film 'Happily Ever After' aanwezig in De Omval om een gesprek aan te gaan over haar zoektocht naar de liefde. De film is een genadeloos en humoristisch portret van haar liefdesleven. Nadat de zoveelste relatie van Tatjana dreigt te mislukken, besluit zij dat het roer om moet. Tatjana reist naar Moskou, Hamburg, Londen en Zagreb om haar vijf exen te vragen waarom de relaties zijn mislukt. De film zit vol met humor, zelfspot, passie, confrontaties en vooral veel herkenbare situaties. De film begint om 20.00 uur en kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 21 mei

Volleybaltoernooi

Volleybalvereniging Smashing organiseert een Studenten Volleybaltoernooi voor bewoners van Campus Diemen Zuid, Campus Spinoza en studentencomplex RXL. Het toernooi wordt gehouden in sporthal Diemen. Deelname is gratis en inschrijven kan tot 18 mei via studententoernooi@smashing72.nl. Inschrijven kan per team of individueel.

donderdag 22 mei

Film in De Omval

De dramatische komedie Spies & Glistrup speelt zich af in het Denemarken van de jaren 60. In de film staat het ontstaan van een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een briljante libertijnse accountant en een hedonistische hippie-playboy centraal. De film garandeert aanstekelijke levensvreugde van bijzondere vrije geesten en veel seks, drugs en boekhouden. Aanvang is om 20.00 uur en de film kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 23 mei

Aquadisco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

zondag 25 mei

'L'Amour est un oiseau' is een succesvolle muziekvoorstelling van Merel Huizinga. De voorstelling bevat beroemde aria's uit Italiaanse opera's, mooie Franse liederen en prachtige pianoklassiekers. Het concert vindt plaats in woonzorgcentrum Berkenstede, maar publiek van buitenaf is ook welkom. Tijd: 13.45 tot 15.45 uur. Kosten: € 2,50, inclusief hapje en drankje.

tot 27 mei

Kunstenaarsvereniging Kunstzin Diemen exposeert schilderijen, beelden, foto's en textielwerk. De tentoonstelling is iedere werkdag te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis tussen 8.30 en 16.30 uur.

tot 31 mei

In de vitrinekast in Berkenstede exposeert Henny Gertenaar van Kunstzin Diemen schilderijen in klein formaat die met groot enthousiasme geschilderd zijn.

tot 31 mei

Expositie

Veteranen SV Diemen kampioen

Ploeg wint laatste duel met 10-0

Veteranen van SV Diemen vieren kampioenschap. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - De veteranen van SV Diemen zijn zaterdag kampioen geworden. De ploeg won de laatste competitiewedstrijd tegen het Amsterdamse De Dijk overtuigend: 10-0.

De selectie bestaat uit 19 spelers van 45 jaar en ouder. De meesten spelen al jaren met elkaar samen. Zij begonnen als vriendenteam (zaterdag 3), speelden daarna zes jaar lang als veteranen 35+ en vormen sinds vorig seizoen veteranen 45+. "Vorig jaar zijn wij als tweede achter kampioen RKAVIC geëindigd, dit seizoen pakten wij al vroeg in de competitie de koppositie. RKAVIC is ditmaal tweede geworden", aldus speler/coach Ton van den Hengel. "De trainingsopkomst is hoog, soms trainen ook de zonen van de spelers mee." Na de wedstrijd was er in de kantine van SV Diemen een feest met een buffet, waar ook de partners en kinderen van de spelers en begeleiders aanwezig waren.

Er viel zaterdag meer te vieren op het complex van SV Diemen. Het derde zaterdagteam werd eveneens kampioen.

Lijn 9

De Ajax-tram van het GVB reed zondag tussen het Centraal Station en De Sniep in Diemen. Op de tram staat dat het GVB Ajax feliciteert met vier landstitels op rij. Een mooi gebaar van het Amsterdamse vervoersbedrijf. Het werd gewaardeerd, want op diverse plekken maakten mensen een foto's van de speciale tram.

Dat de tram zondag op de route van lijn 9 reed was symbolisch. Ajax en lijn 9 zijn lang met elkaar verbonden geweest. Het Ajax Stadion in de Watergaafsmeer was heel lang het eindpunt en het beginpunt van lijn 9.

Of het GVB daar altijd blij mee was, valt te betwijfelen. Met name in de jaren zeventig en de jaren tachtig richtten supporters van Ajax na afloop van een thuiswedstrijd in De Meer wel eens vernielingen aan in de tram.

Menig supporter die in die periode tiener of twintiger was, zal zich het optreden van de politie herinneren. Als de bestuurder om assistentie had gevraagd, stormden politieagenten de tram binnen en ontruimden die op kordate wijze. Hierbij werd vaak gebruik gemaakt van de wapenstok.

En of je nu schuldig of onschuldig was aan de aangerichte vernielingen, dat maakte de agenten op dat moment niet uit. Dekking zoeken of zo snel mogelijk de tram verlaten was het devies.

In 1990 werd lijn 9 doorgetrokken naar Diemen. Het eindpunt lag niet langer bij het stadion van Ajax. De tram reed vanaf dat moment door naar De Sniep in Diemen, een plek waar nu een nieuwbouwwijk is gebouwd.

Het GVB liet de keerlus tegenover de wijk Betondorp liggen. Op dagen dat Ajax in de periode tussen 1990 en 1996 thuis speelde, werden rond de wedstrijden extra trams ingezet. De ene tram sloeg bij het stadion linksaf om de supporters af te zetten, de volgende tram reed door naar Diemen.

In 1996 verhuisde Ajax van de Watergraafsmeer naar de Amsterdam ArenA. Lijn 9 was niet langer meer de tram van Ajax.

SV Diemen wint van Bloemendaal: 2-4

DIEMEN - SV Diemen moet zich via de nacompetitie proberen te handhaven in de derde klasse.

De formatie van trainer Robin Ernest won de laatste competitiewedstrijd uit bij Bloemendaal met 2-4. SV Diemen speelt nu twee maal tegen Saenden (vierde klasse). SV Diemen begint zondag met een uitwedstrijd in Wormerveer (aanvang 14.00 uur).

SV Diemen startte het duel met Bloemendaal slecht. De thuisclub nam een 2-0 voorsprong. Na de hervatting stelde SV Diemen orde op zaken: spits Stobbelaar joeg op de keeper door, die de bal tegen hem aan schoot. Stobbelaar schoof de bal daarna in een leeg doel: 2-1. Het was Jordan Gemert die een heldenrol wist te verwerven door in een tijdspanne van vijf minuten een loepzuivere hattrick aan te tekenen. Eerst profiteerde hij van een abominabele uittrap van de keeper, waarna hij eerstgenoemde kansloos liet met een prachtige stift. Nog geen minuut later ontsnapte Moelee over rechts waarna hij Gemert wist te vinden die opnieuw met een stiftbal de keeper wist te verschalken. Twee minuten later maakte hij zijn hattrick compleet door een afgeslagen bal binnen te werken. Daarmee was het duel gespeeld.

Nederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - De dames van SV Zeeburg hebben de uitwedstrijd tegen Westsite 1 met 18-14 verloren.

Eerder dit seizoen maakten de handbalsters uit Diemen korte metten met Westsite: 31-12. Maar nu werden zij met een volledig ander team geconfronteerd. Tijdens de wedstrijd regende het hevig. Beide ploegen hadden last van de natte bal en het natte veld. SV Zeeburg slaagde er dan ook niet in om het eigen spel te spelen. De thuisclub kwam al snel op enkele punten voorsprong en wist de voorsprong het hele duel vast te houden. De B1 van Zeeburg speelde eveneens bij Westsite. De jonge Diemense handbalsters wonnen hun duel met 6-8 en zijn hierdoor kampioen geworden.

Titel voor F9 van SV Diemen

De F9 viert feest.

DIEMEN - De F9 van SV Diemen is zaterdag kampioen geworden.

Na een spannende competitie waarin het doelsaldo bepalend was, mochten de spelers van de F9 eindelijk de beker en de medaille in ontvangst nemen. In de kantine van SV Diemen werden ze door de club getrakteerd op een patatje en een AA'tje. De liedjes 'We are the Champions' en 'Kampioenen, olé, olé' schalden door het clubhuis. Kyoni, Noah, Kevin, Rayan, Tim, Jesper, Dean, Dinand, Luca en Kai zijn trots op deze knappe prestatie.

Heren TIW-Survivors winnen ook derde duel

DIEMEN - De heren van TIW-Survivors zijn na drie wedstrijden nog ongeslagen. De softballers uit Diemen wonnen in Uithoorn van het hoog aangeslagen Thamen: 4-14.

De mannen moesten het doen zonder hun grote inspirator coach Cees Overdijk. Maar in de eerste inning sloegen zij al toe: een grandslam van pitcher Kevin Christiani en een homerun met een man op de honken van korte stop Robert Calis zorgden voor een comfortabele 6-0 voorsprong.

Onder leiding van pitcher Christiani werd al snel duidelijk dat Thamen hier weinig tegenover kon stellen. Thamen wist via enkele verdwaalde honkslagen vier punten op het scorebord te krijgen, maar had geen schijn van kans tegen de bezoekers uit Diemen: 4-14. TIW-Survivors speelt vrijdag thuis tegen Rooswijk. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

De wedstrijd van de dames ging in verband met een wolkbreuk niet door. Zij spelen op 23 mei thuis tegen DSS 4.

DKV Victoria verliest van Oosterkwartier: 12-11

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Oosterkwartier met 12-11 verloren. Bij rust leidde de club uit Haarlem met 7-5.

De korfballers uit Diemen kwamen aanvallend goed uit de verf, maar lieten in de defensie steken vallen. De club uit Haarlem wist de kansen te benutten en leidde halverwege.

Na rust kwam DKV Victoria snel langszij: 7-7. De bezoekers slaagden erin om op voorsprong te komen. Achterin liet de ploeg uit Diemen opnieuw de nodige steken vallen. Oosterkwartier pakte hierdoor de volle winst.

Zondag speelt DKV Victoria de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. De club speelt thuis tegen Celeritas. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Na afloop van de wedstrijd wordt afscheid genomen van coach Pieter Schaap en aanvoerder Patrick van der Werf.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Spraytanning bij u thuis of op locatie. Een mooie stralende bruine teint in slechts 10 minuten tijd. Voor info. of afspraak bel 06-45399739

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Het Amsterdams Havenkoor vraagt een gevorderde gitarist en ook zangers.
amsterdamshavenkoor.nl.
Voor info: Epko Rakers,
tel.: 020-6003612