DiemerNieuws

9 mei 2018

DiemerNieuws 9 mei 2018


Het was twee minuten muisstil

Burgemeester en zijn verloofde leggen een krans. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei is druk bezocht. Er waren ook dit jaar veel kinderen en jongeren bij de bijeenkomst. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Comité Diemen 1940-1945. Josje Kronenberg-Heijne van het comité leidde de bijeenkomst in het gemeentehuis.

De bijeenkomst begon in de raadszaal van het gemeentehuis. Burgemeester Erik Boog en Guy van Nifterik van de jongerenraad Diemen hielden een toespraak. Boog stond uitgebreid stil bij de rol van het verzet in Diemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde over de drukkerij en boekhandel van de familie De Wild aan de Ouderkerkerlaan 7 in het tegenwoordige Diemen-Zuid. Daar werd de verzetskrant Vrij Nederland gedrukt. De verzetsmensen die in Diemen actief waren, namen - net als mensen elders in Nederland - enorme risico's.

Boog vertelde dat de reden waarom iemand zich bij het verzet aansloot van persoon tot persoon verschilde. Het kon bijvoorbeeld een reactie zijn op iets wat iemand persoonlijk had meegemaakt, maar het kon ook te maken hebben met een groot ideaal. "Wat zou jij doen", vroeg de burgemeester. Hij vroeg de aanwezigen om na te denken over wat zij in een vergelijkbare situatie zouden doen. Hoe zij zouden handelen als de waardigheid van een ander persoon wordt aangetast.

3

Inschrijven voor kramenmarkt Diemer Festijn

Diemen Het Diemer Festijn wordt van 4 tot en met 8 september gehouden. Het is de 36e editie van het Diemer Festijn.

Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 8 september 2018 zal er weer een kramenmarkt worden georganiseerd. Net als in 2017 zijn naast de verenigingen en/of instanties ook particulieren weer welkom. Op de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl) is het inschrijfformulier te downloaden. Tevens is het mogelijk om bij de receptie in het gemeentehuis een inschrijfformulier op te halen. Op het formulier staat ook praktische informatie over de kramenmarkt.

Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus 2018 per post of e-mail zijn ontvangen door de organisatie. Het is ook mogelijk om het formulier nadat het is ingevuld af te geven bij de receptie in het gemeentehuis.

Fietsers en scooterrijders op de bon

DIEMEN De politie treedt op tegen fietsers en scooterrijders die in het voetgangersgebied van Campus Diemen Zuid rijden.

De politie stond in april met een kraam tussen station Diemen-Zuid en de campus. Mensen konden aangeven hoe zij hun woonomgeving ervaren en waar zij zich aan storen. Het bleek dat veel mensen zich storen aan het gedrag van fietsers en scooterrijders in het voetgangersgebied van de campus. De scooterrijders zijn vooral bezorgers van maaltijden.

Overtreders

De politie heeft fietsers en scooterrijders die de regels overtreden als eerste stap enige tijd gewaarschuwd. Maar sinds korte tijd worden overtreders op de bon geslingerd.

Theatergroep speelt klassieker

Theatergroep Diemen speelt komend weekeinde 'De Kersentuin' van Tsjechov in De Omval.

10

Scan & Win Prijzenfestival in winkelcentrum Diemerplein

De scanzuil met prijzengenerator.

DIEMEN Klanten die de komende weken een aankoop vanaf € 5,- doen in winkelcentrum Diemerplein maken kans op een van de duizenden prijzen, presentjes, kortingen, aanbiedingen, acties en hoofdprijzen van de winkeliers van het Diemerplein.

Het Diemerplein Scan & Win Prijzenfestival is vrijdag 4 mei van start gegaan en loopt tot en met zaterdag 2 juni. Bij een aankoop van € 5,- of meer ontvangen klanten één scankaart met unieke barcode. In het winkelcentrum bij de liften op de begane grond staat een speciale scanzuil met prijzengenerator. De barcode kan in de scanzuil geactiveerd worden. Op het scherm kan de klant meteen zien of hij wel of geen prijs gewonnen heeft. Als er een prijs gewonnen is, dan wordt deze meteen uitgeprint op een voucher. Met deze voucher kan de prijs meteen verzilverd worden in de betreffende winkel.

Gedurende een maand worden er duizenden prijzen, kortingsbonnen, presentjes, acties en aanbiedingen weggegeven door de winkeliers van Diemerplein, en iedere week een aantal mooie hoofdprijzen, zoals shoptegoeden van 250 en 75 euro, te besteden in het winkelcentrum. Daarnaast ook een dames- of herenhorloge ter waarde van € 300,- van Püttmann Juweliers, een reischeque ter waarde van € 350,-. Swarovski-sieraden ter waarde van € 100,- van My Time, zonnebrillen van Eye Wish ter waarde van € 59,-, een originele Lampe Berger Paris set van Sparkle Style, tegoedbonnen van diverse winkels en nog veel meer.

Meer informatie op diemerplein.nl of op facebook.com/diemerplein.

Een noodlottig ongeval

De zevenjarige Nico en zijn kleine zusje Greta hadden zondagochtend rond 11.00 uur met vader en moeder in Amsterdam-Oost de Gooische Stoomtram genomen. 'Zondagsmenschjes' heetten de Amsterdammers die een mooie zondag uitkozen voor een uitstapje naar 't Gooi. In het voorste rijtuig vond de familie een plekje, vlak achter de locomotief in een zogenaamd 'open' rijtuig. Natuurlijk kenden vader en moeder Lisser de macabere bijnaam van de tram: de Gooische Moordenaar. In Diemen was het druk: er was een muziekconcours. Misschien attendeerde vader Lisser de kinderen wel op de in de zon blinkende blaasinstrumenten en de vrolijke klanken van de Diemer Harmonie. Door de drukte raakte de tram achter op het tijdschema.
In Naarden was het daarna verschrikkelijk misgegaan toen hun tram op het enkelspoor op een tegemoetkomende tram knalde. De locomotief drukte het open rijtuig volkomen in elkaar. Vader, moeder en Greta waren op slag dood. Op 10 augustus werden zij begraven aan de Ouddiemerlaan in Diemen, vlak bij de plek waar drie dagen daarvoor de muziek zo vrolijk en helder had geklonken. Nico had hier nog geen weet van. Hij lag in het ziekenhuis waar een been was geamputeerd.

Weerbericht

Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.

Vrijheidsmaaltijd trekt ruim 250 belangstellenden

Traditie in Diemen en in toekomst wellicht in hele land

Op het Diemerplein is zaterdagavond voor de tweede keer de Vrijheidsmaaltijd gehouden. Ruim 250 gasten genoten van de maaltijd.

Genieten van sfeer en eten tijdens Vrijheidsmaaltijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein was een initiatief van burgemeester Erik Boog. Vorig jaar werd de Vrijheidsmaaltijd voor de eerste keer gehouden.

In tegenstelling tot vorig jaar was het zaterdag schitterend weer. Dit had een positief effect op de sfeer. De gasten werden welkom geheten door burgemeester Erik Boog en zijn verloofde Wahida Amier. Daarna namen de aanwezigen plaats aan een van de lange tafels die op het Diemerplein waren neergezet. De deelnemers aan de Vrijheidsmaaltijd hadden zelf hun bord, bestek en beker meegenomen. De aanwezigen konden kiezen uit verschillende gerechten die waren bereid door vrijwilligers. Er kon onder andere een keuze worden gemaakt uit twee soorten stamppot met een bal gehakt en worst, gado gado, nasi, saoto soep, bami met kip en macaroni. Voor de kinderen waren er pannenkoeken en zij kregen bij binnenkomst een bonnetje voor een gratis frietje van de Kwalitaria en een gratis pizzapunt van Papa John's. Ook waren er diverse salades, buitenlandse hapjes en heerlijke soepen en als toetje kon iedereen een heerlijk stuk vers fruit eten. Onder de vrijwilligers waren twee gemeenteraadsleden: Kai de Haan van D66 en Leo Smits van Leefbaar Diemen. Dweilorkest de Neuteblazers zorgde voor muziek. Kinderburgemeester Nilaya Holwijn en Eline en Isa van de kinderraad van Diemen lazen een gedicht voor. De 17-jarige zangeres Bodil zong twee nummers. Burgemeester Boog bedankte de vrijwilligers en de sponsors die de Vrijheidsmaaltijd mogelijk hebben gemaakt. Hij vertelde dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei van de Vrijheidsmaaltijd graag een nieuwe, landelijke traditie wil maken. "In Diemen wordt het in ieder geval een traditie. Graag tot volgend jaar", aldus Boog.

Er was een ruim en gevarieerd aanbod aan gerechten. Foto: Trudy Kroese

Vrijwilligers en sponsors hebben Vrijheidsmaaltijd mede mogelijk gemaakt

Ouderenpartij en VVD willen bezuinigingen Stadspas terugdraaien

DIEMEN De VVD en de Ouderenpartij Diemen hebben tijdens de raadsvergadering van 26 april aangekondigd dat ze de in 2015 doorgevoerde bezuinigingen op de Stadspas wilen terugdraaien.

Dit naar aanleiding van een petitie van circa 60 inwoners van Diemen die pleiten voor verruiming van de mogelijkheden van de Stadspas. De twee partijen zullen tijdens de eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering een motie indienen.

Met de Stadspas kunnen mensen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm korting krijgen op film, theater, musea, cursussen, sport en andere voorzieningen. Mensen met een laag inkomen zoals een AOW en een klein pensioentje, maar die wel een eigen huis bezitten, kunnen in tegenstelling tot vroeger geen Stadspas meer krijgen.

Zelf betalen

Veel ouderen met een laag inkomen moeten daarom een uitstapje naar een tentoonstelling of theater in Amsterdam volledig zelf betalen.

Herdenking

Vervolg van voorpagina.

De vraag van burgemeester Erik Boog zette velen aan tot nadenken. Het antwoord is niet eenvoudig.

Kinderburgemeester Nilaya Holwijn en leerlingen van Diemense basisscholen lazen gedichten voor. Het koor Carpe Diemen zong een aantal liederen.

Doedelzakspeler

Op het plein achter het gemeentehuis hadden veel inwoners van Diemen zich verzameld. De Diemer Harmonie en een doedelzakspeler van The Seaforth Highlanders of Holland zorgden voor muzikale begeleiding.

Kransen

Om 20.00 uur werden er twee minuten stilte in acht genomen. Het was muisstil op het plein. Na de twee minuten stilte werden er kransen gelegd bij het monument. Onder de mensen die kransen legden waren burgemeester Erik Boog en zijn verloofde Wahida Amier.

Scouting Diemen verleende ook dit jaar medewerking aan de herdenkingsbijeenkomst.

Mevrouw A. Botzen-Gramsma was arts met veel interesses

Mevrouw A. Botzen-Gramsma was een vriendelijke, geduldige huisarts.

DIEMEN Mevrouw A. Botzen-Gramsma, van 1956 tot 1983 huisarts in Diemen, overleed op 12 april in Bergen. Liedje de Rooij, die een goede vriendin van haar was, haalt herinneringen aan haar op.

Liedje vertelt dat mevrouw Botzen-Gramsma in Groningen werd geboren en in 1953 afstudeerde als arts. "Zij nam in 1956 een kleine huisartsenpraktijk in de Jan Bertsstraat over. Het gezin en de praktijk groeiden en om die reden werd er verhuisd naar een woning in de Burgemeester Bickerstraat 48. Daar had zij een praktijk aan huis." Liedje herinnert zich dat de patiënten in de spreekkamer alle aandacht kregen van de vriendelijke en geduldige huisarts. "Zij had vele interesses: zij boetseerde, danste, maakte sieraden, haar eigen kleding, schilderde en verdiepte zich in filosofie. Het gezin had reeds een huis in Bergen en na haar pensionering in 1983 vestigden haar man en zij zich daar definitief. Maar zij bleef actief. Zo deed zij voor Amnesty International medisch onderzoek bij vluchtelingen. Ook heeft zij veel gereisd. Door haar activiteiten is zij tot op het laatst geestelijk zeer fit gebleven. Lichamelijk werd het de laatste jaren moeilijker, maar door de intensieve zorg kon zij tot het laatst in haar geliefde huis en omgeving blijven, waar zij op 12 april op 92-jarige leeftijd insliep", aldus Liedje de Rooij.

Huisarts Jacques Groen werkte van 1980 tot 1982 samen met mevrouw Botzen-Gramsma: "Zij was inderdaad erg betrokken bij haar patiënten. Zij had veel aandacht voor de psychische en sociale nood van patiënten", aldus Groen. Nadat zij met pensioen was gegaan nam Jacques Groen haar praktijk over. Hij verhuisde met de praktijk naar de Pater Pierestraat en later naar de Ouddiemerlaan. Dokter James begon een praktijk in de Burgemeester Bickerstraat 48.

Jos Mooij

Met zijn vrouw Natasha eigenaar van Het Wapen van Diemen
Ruim 40 jaar inwoner van Diemen

Jouw vrouw Natasha Verheij en jij zijn onlangs een nieuwe zaak begonnen in Weesp.
"Ja, wij doen de horeca van de Golfbaan Weesp. De golfbaan heeft sinds enige tijd een nieuwe eigenaar in wie wij veel vertrouwen hebben. Wij zijn op 1 mei officieel opengegaan met Brasserie Golfbaan Weesp en hebben het momenteel erg druk. Dat is altijd zo als je een nieuwe zaak start."

Blijven Natasha en jij betrokken bij Het Wapen van Diemen?
"Uiteraard. Wij huren Het Wapen van Diemen al heel lang en daar komt geen verandering in. Onze dochter Sanne en Susanne Boosten hebben de dagelijkse leiding in Het Wapen van Diemen. Wij zullen er zeker ook regelmatig zijn, maar voorlopig even minder vaak."

Je bent sportliefhebber.
"Ik heb lang geleden bij SV Diemen gevoetbald. Ook ben ik lang lid geweest van tennisvereniging ATVD. Daarnaast golf ik al een jaar of dertig en ski ik ook al bijna veertig jaar."

Jouw favoriete vakantiebestemming?
"Ik ben een groot liefhebber van wintersport. Wij gaan meestal naar Oostenrijk. De laatste jaren zijn wij in Italië geweest. Maar wij zijn ook wel op wintersport in Frankrijk en Zwitserland geweest. Ik vind de wintersport veel leuker dan een zomervakantie. Ik houd helemaal niet van hitte. Maar ik vind het natuurlijk wel lekker als de zon schijnt als ik ga skiën. 's Zomers wonen wij in Vinkeveen. Dat voelt ook als vakantie."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Vroeger zou ik het tennispark van ATVD hebben gezegd. Nu is mijn favoriete plek Het Wapen van Diemen. Dat voelt echt als thuis."

Kwartfinales 6-tegen-6

DIEMEN Op het Cruyff Court in park De Omloop worden op woensdag 16 mei de kwartfinales van het Cruyff 6-tegen-6-toernooi gehouden. Het toernooi begint om 14.30 uur.

Er doen teams uit Diemen, Ronde Venen, Volendam en Zaandam mee. Zij strijden om een plek in de halve finales. Bij de meisjes speelt het team van De Meiskes mee, een combinatie van leerlingen van Noorderbreedte en De Kersenboom. Bij de jongens doet een combinatieteam van De Nieuwe Kring en Noorderbreedte mee.

Het toernooi voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen in samenwerking met de Cruyff Foundation.

Infinity College breidt uit

DIEMEN De particuliere school Infinity College voor voortgezet onderwijs breidt flink uit op de Campus Diemen Zuid.

Het schooljaar 2017-2018 startte met 60 leerlingen, de verwachting is ruim een verdubbeling van het aantal leerlingen in het nieuwe schooljaar. Om die reden heeft Infinity nu een tweede verdieping gehuurd op de Campus Diemen Zuid. Het Infinity College is sinds september 2017 op de Campus Diemen Zuid gevestigd. De leerlingen komen voornamelijk uit Amsterdam en 't Gooi, voor wie de campus heel goed bereikbaar is omdat het gebouw vlak bij station Diemen-Zuid ligt.

Zwem-vierdaagse

DIEMEN De zwemvierdaagse van Diemen wordt dit jaar van 22 tot en met 25 mei gehouden in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en wordt georganiseerd door De Meeuwen.

Kinderen vanaf zes jaar en met een B-diploma mogen meedoen, onder de 10 jaar met begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar. De kosten zijn € 7,50 per deelnemer. Vrijwilligers van De Meeuwen doen weer de organisatie en ook dit jaar zijn er weer een grabbelton en een tombola, waarvoor veel winkeliers uit Diemen Centrum een bijdrage hebben geleverd. Aanmelden kan via www.zwem4daagse.nl.

Loswalfestival: wateractiviteiten gaan door

Vorige edities waren de watereactiviteiten populair. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De wateractiviteiten tijdens de tweede dag van het Loswalfestival op zaterdag 26 mei gaan door. De activiteiten op en rond het water zijn altijd populair bij de bezoekers.

Het bestuur van de Stichting Loswalfestival laat weten dat het er enige tijd naar uitzag dat de wateractiviteiten moesten worden afgelast. "De wateractiviteiten zouden geen doorgang kunnen vinden omdat Onderwatersport Vereniging Diemen dit jaar niet voldoende duikers kon vinden die op 26 mei aanwezig kunnen zijn. We hebben een oproep via Facebook gedaan en gelukkig is de Amsterdamse Reddingsbrigade bereid om ons te helpen. De Amsterdam Reddingsbrigade bestaat uit vrijwilligers. Zij zullen op zaterdag 26 mei met duikers en een reddingboot aanwezig zijn", aldus het bestuur van de Stichting Loswalfestival.

De Kersenboom adopteert oorlogsmonument

DIEMEN Basisschool De Kersenboom heeft het oorlogsmonument geadopteerd aan de Overdiemerweg. Het monument blijft van de gemeente, de school zorgt er met de leerlingen voor dat het er verzorgd uitziet. De leerlingen van groep 7 hebben het monument met plantjes opgefleurd en organiseren later dit jaar een eigen herdenking bij 'hun' monument.

Theatergroep speelt klassieker

Twee maal 'De Kersentuin' van Tsjechov in Theater de Omval

Theatergroep Diemen brengt 'De Kersentuin' op een eigen, frisse en luchtige manier. Foto: Theatergroep Diemen

DIEMEN Theatergroep Diemen speelt op zaterdag 12 en zondag 13 mei de voorstelling 'De Kersentuin' van Anton Tsjechov. Beide voorstellingen vinden plaats in Theater de Omval.

De voorstelling op 12 mei begint om 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur) en de voorstelling op 13 mei om 14.00 uur (zaal open om 13.45 uur).

De Kersentuin speelt zich af in het jaar 1900 in een Russisch landhuis dat omgeven is door een kersentuin. Het verhaal gaat over een adellijke familie die niet meer in staat is hun geliefde landgoed met de daarbij behorende kersentuin financieel te onderhouden. Een boerenzoon die zich heeft opgewerkt tot een rijk man, wil het kopen met de bedoeling om alles te slopen, de kersentuin om te hakken en er vakantiehuisjes op te bouwen. De familie en het voltallige personeel zullen noodgedwongen een ander leven moeten opbouwen. Dit leidt tot heftige confrontaties tussen de diverse personages. Onder leiding van de nieuwe regisseur Martin Pardavi brengen de spelers van Theatergroep Diemen deze klassieker op een heel eigen frisse en luchtige manier en wordt het publiek meegenomen naar het verleden, met een knipoog naar het heden. De voorstelling wordt begeleid door pianospel van Annemarie van Woerkom. Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website www.Theatergroepdiemen.nl of via mail: Theatergroep@theatergroepdiemen.nl. Telefonisch bestellen kan via nummer 06-33929527. Theatergroep Diemen is in 2001 opgericht door Erik Damman. Theatergroep Diemen zet jaarlijks een aantal producties op de planken van Theater de Omval neer. Het gaat om avondvullende voorstellingen en eenakters. Theatergroep Diemen bestaat uit ongeveer 20 enthousiaste mensen. Eén maal per week wordt er gerepeteerd onder leiding van een gediplomeerde regisseur. Dit is op de dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.30 uur in wijkcentrum De Schakel te Diemen.

'De Wilde Stad', 10 en 15 mei in Theater de Omval.

Donderdag 10 mei

Oecumenisch dauwtrappen

09.00 uur | De Ontmoeting

Vanaf het kerkplein van de St. Petrus' Banden een bezinnende, rolstoeltoegankelijke, wandeling.

Openluchtviering

10.30 uur | De Ontmoeting

Voorgangers Han Hartog en Paul Germans. Bij mooi weer in de tuin van De Ontmoeting, anders binnen.

Film: 'De Wilde Stad'

20.00 uur | Theater de Omval

Een beeld van de vele wilde dieren en planten in de stad. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 11 mei

'Aangenaam, ik ben...'

19.00 uur | OBA Diemen

Workshopreeks waarin jonge, oude en nieuwe Diemenaren via verhalen verbonden worden. 11 mei, 25 mei en 1 juni.

Zaterdag 12 mei

Cadeauwinkel van de Wereld

9.30 uur | Diemerplein

De Cadeauwinkel van de Wereldstaat vandaag ook in winkelcentrum Diemerplein met veel nieuwe artikelen uit o.a. Indonesië, Burkina Faso en Mexico.

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Reparateurs van Repair Cafe repareren kapotte spullen.

Zondagmiddagpodium

14.30 uur | De Schakel

Vanwege Moederdag eenmalig op zaterdag, Eddy van Slimming treedt op. Entree: € 4,-.

12 & 13 mei

Theatergroep Diemen

20.00 uur | Theater de Omval

Theatergroep Diemen speelt 'De Kersentuin'. Anja Ljoebov haalt haar moeder terug uit Parijs omdat ze inmiddels zo diep in de schulden zitten dat ze het huis met kersentuin moeten verkopen. Kaarten: theatergroepdiemen.nl.

Zondag 13 mei

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Met kinderdienst, voorganger is ds. W.H. Brouwer van Diemen-Duivendrecht.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en communieviering met het Allegriakoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Maandag 14 mei

Beautyinloop

11.00 uur | Het Noorderlicht

Schoonheidsspecialiste en pedicure geven senioren een behandeling. In april en mei gratis, daarna kleine bijdrage. Informatie: 06-24528317.

Dinsdag 15 mei

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag, van 11.00-15.00 uur, kunnen ouderen voor het doen van boodschappen op het Diemerplein gehaald en gebracht worden. Eén dag van tevoren aanmelden via 020-6603300.

Film: 'De Wilde Stad'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief: de vele wilde dieren en planten.

Donderdag 17 mei

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuur voor mensen met juridische problemen. Informatie: 06-31063039.

'Lucky'

20.00 uur | Theater de Omval

'Lucky' is de charmante finale van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton die te zien was in bijna tweehonderd Hollywoodfilms. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 18 mei

Film: 'Cowspiracy'

20.00 uur | Theater de Omval

I.s.m. Daarom Duurzaam Diemen vertoont Theater De Omval de documentaire 'Cowspiracy', waarin de verwoestende impact van de vleesindustrie in beeld wordt gebracht. Entree gratis, met nagesprek en plantaardig diner. Reserveer via theaterdeomval.nl of 020-6001897.

Politie zoekt getuigen ongeval

DIEMEN De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat op maandagavond 30 april heeft plaatsgevonden. Bij het ongeluk is een bestuurster van een snorfiets gewond geraakt.

Het verkeersongeval vond maandagavond rond 19.00 uur plaats op het fietspad van de Hartveldseweg ter hoogte van de afrit A10 S113 in Diemen. Een bestuurster van een snorfiets haalde een fietser in die plotseling een manoeuvre naar links maakte; hierdoor viel de bestuurster van de snorfiets.

De bestuurster van de snorfiets heeft diverse schaafwonden over haar hele lichaam overgehouden aan dit ongeval. Ook heeft zij een kneuzing in haar schouder en nek. Haar snorfiets is zwaarbeschadigd geraakt. De fietser heeft alles gemerkt, maar besloot zonder zijn gegevens achter te laten de plaats van het ongeval te verlaten, aldus de politie. Direct is het alarmnummer 112 gebeld. De politie heeft de fietser niet meer kunnen vinden en is op zoek naar getuigen van dit verkeersongeval.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Daarom Duurzaam Diemen heeft ambitieuze plannen

Initiatiefgroep wil zo veel mogelijk mensen bij actieplan betrekken

In het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 staan ambitieuze plannen. Er zijn ook diverse acties gepland om die doelen te bereiken.

In het werkatelier in het Saan Museum werd het Actieplan 2030 gemaakt. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 is in februari gemaakt tijdens een tweedaags werkatelier over duurzaamheid in het Saan Museum. Er hebben zestig inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, politici en medewerkers van de gemeente Diemen aan gewerkt.

In het plan staan de volgende initiatieven: Bewustwording en gedragsverandering (onder deze noemer zijn drie initiatieven samengevoegd); Bewust omgaan met voeding; Duurzame energie voor en met iedereen; Reduceren van restafval; Behoud van biodiversiteit en klimaatadaptatie en Slimme en groene mobiliteit. Er zijn nu kleinere groepen die de verschillende initiatieven verder uitwerken en kijken wat en wie er nodig zijn om het verder te brengen. Daarom Duurzaam Diemen wil zo veel mogelijk inwoners en bedrijven bij het actieplan betrekken.

Joost Heinsius van de coördinatiegroep van Daarom Duurzaam Diemen gaat in op een aantal initiatieven die deel uitmaken van het actieplan. "Wij willen elk jaar een of meerdere publiekscampagnes houden. Er zijn mensen die denken dat duurzaamheid en een energieneutraal Diemen kunnen worden bereikt door alleen maar technologische oplossingen. Ik geloof daar niet in. Daar is meer voor nodig. Er is een kleine groep die ik maar even 'believers' noem. Dat zijn mensen die heel erg met duurzaamheid bezig zijn. Maar het is belangrijk om juist de grote groep mensen mee te krijgen. Dat kan door publiekscampagnes over concrete thema's als voedsel en afval."

'Minibossen zijn goed voor dierenpopulatie'

Bewust omgaan met voedsel is ook een initiatief van Daarom Duurzaam Diemen. "Het streven is dat mensen minder vlees gaan eten, maar vooral meer groenten gaan consumeren en biologische producten kopen. Wij gaan uiteraard de mensen niet vertellen wat zij wel en niet moeten eten, maar proberen hen wel bewust te maken."
In samenwerking met Theater de Omval organiseert Sophie Tjebbes van Daarom Duurzaam Diemen op 18 mei een filmavond in het teken van duurzaam eten. Omdat Sophie met dit initiatief een prijs tijdens de Daarom Diemen Challenge won, kunnen bezoekers gratis naar de film. Om 20.00 uur wordt de film 'Cowspiracy' vertoond. Vooraf kunnen bezoekers een heerlijk duurzaam diner nuttigen in Grand Café Blauw (11,95 euro). Na afloop van de film maakt Marloes Boere van ProVeg kort een vertaling van de film naar de Nederlandse situatie.

Restafval

'Wij willen elk jaar publiekscampagnes houden'

Het reduceren van restafval is eveneens een belangrijk item. De gemeente houdt zich hier ook intensief mee bezig. Heinsius: "Diemen scoort slecht op het gebied van het scheiden van afval. Er blijft veel restafval over. Ik ben ervan overtuigd dat mensen bereid zijn hun afval te scheiden als zij op honderd meter afstand van hun woning containers aantreffen waarin zij verschillende soorten afval kunnen weggooien. Wij willen hierover overleg met de gemeente."
Daarom Duurzaam Diemen besteedt veel aandacht aan energiebesparing en het energieneutraal maken van woningen en bedrijven. Het doel is om nieuwbouw niet meer op gas aan te sluiten. De laatste jaren zijn overigens steeds minder nieuwbouwwoningen op het gas aangesloten. Daarnaast moet er een plan komen om per wijk van het gas af te gaan en te helpen bij het oprichten van energiecoöperaties voor zonnepanelen en windturbines. Dit moet het gebruik van zonnepanelen en windturbines stimuleren.

Heinsius: "Het is een moeilijke opgave om oudere woningen van het gas af te krijgen. Bewoners zijn bang dat zij veel geld moeten investeren. Daarom Duurzaam Diemen heeft een rekengroep opgericht: 'Groen kost geen poen'. Daarin wordt inzichtelijk gemaakt dat het duurzaam maken van een woning op de lange termijn juist geld kan besparen. Wij willen dat alle informatie over het energieneutraal maken van woningen via een digitaal loket is terug te vinden. Het beste zou zijn als er ook wordt aangegeven uit welke oplossingen mensen kunnen kiezen. Daarnaast vinden wij dat er ook een plek moet komen waar mensen kunnen zien welke maatregelen zij kunnen nemen, vergelijk het met een modelwoning of een showroom."

Groene tuinen

Een sterke biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn eveneens van groot belang. Een groene omgeving is niet alleen een prettige leefomgeving, maar zorgt ook voor de opvang van overvloedig regenwater. "De gemeente is al langere tijd bezig om inwoners van Diemen ervan te overtuigen dat een groene tuin beter is dan een tuin met veel stenen. Hierdoor kan het regenwater beter worden afgevoerd. Daarom Duurzaam Diemen houdt zich ook bezig met de biodiversiteit in de openbare ruimte. Wij zijn bijvoorbeeld voorstander van veel minibossen in Diemen. Dat is goed voor de dierenpopulatie."

13 / 16

'Dit gedicht is voor het verzet, zodat ze nog eens in het zonnetje worden gezet'

'Vrijheid, in veel landen kennen kleine kinderen dat woord niet'

Diemense basisschoolleerlingen schreven gedichten over herdenken, vrijheid en verzet. Mooi, hoe deze kinderen wat zo lang geleden gebeurde verwoorden en verbinden aan het nu.

Amira Habi: '...doe dan je ogen dicht en denk aan de mensen die hebben gevochten voor wat wij nu hebben. VRIJHEID!' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het is al jaren een traditie in Diemen: kinderen van de hoogste groepen van de Diemense basisscholen schrijven gedichten en verhalen rond het thema van de 4 en 5 meiviering. De gedichten zijn nog tot half mei voor iedereen te lezen in de jeugdhoek in de bibliotheek en een jury, met daarin dit jaar ook kinderburgemeester Nilaya Holwijn, heeft daaruit een keuze gemaakt. De makers van deze gedichten en verhalen lazen ze voor tijdens de herdenking op 4 mei in het gemeentehuis.

De 2e Wereldoorlog/vrijheid

Oorlog, die tijd moet verschrikkelijk zijn geweest, alles werd ontnomen!
Oorlog, het was als een beest, waarom vielen er zoveel doden?
Zoveel verdriet, het heeft zo lang moeten duren. Iedereen die het ziet, zelfs door alle muren.
Ze wisten iedereen te vinden, zoveel macht, door regen en winden, het gaf de Duitsers steeds meer kracht.
We dachten: "We gaan in het verzet", we gingen voor vrijheid, dat was een meesterzet. We kregen als beloning weer levensblijheid.
Johan Gerritsen, Noorderbreedte

We gedenken vandaag…

We gedenken vandaag de mensen die gevallen zijn. Vele ouderen voelen nog het verdriet en de pijn.
We staan stil en denken aan de oorlogstijd. Mensen raakten vrienden en familie kwijt.
Mannen en vrouwen in het leger en verzet, omdat men niet kon leven onder Hitlers wet.
Ze bleven trouw en vochten voor hun vaderland. Zo streden ze samen hand in hand.
Laten we vandaag een moment stilstaan voor hen die voor ons dood zijn gegaan.
Zij hebben voor ons hun leven gegeven zodat wij nu in vrijheid mogen leven.
Ze hebben jaren in het verzet gezeten, een tijd om nooit te vergeten.
De joden mochten niets: niet met de trein, niet naar de bios en zelfs niet op de fiets!
5 jaar lang ondergedoken bij kennis, familie of vrienden, dat is niet wat ze verdienden.
Iedereen verdient een goed leven, ook de joden, maar de Duitsers wouden hun doden.
We leven nu in een vrij en gelukkig land, Zij aan zij, hand in hand.
Wij zijn nu allemaal blij en dat is wat we vieren op 5 mei!
Laten we er met z'n allen het beste van maken en natuurlijk zullen we soms blijven haken,
maar daar komen we wel doorheen. Met z'n allen ineen zijn we sterker dan alleen!
Yasmine Oum Hand, De Octopus

Verzet

Dit gedicht is voor het Verzet zodat ze nog een keer in het zonnetje worden gezet. Omdat ze zich zo hard hebben ingezet en vele mensen hebben gered.
Ze deden zo veel, ook al was het gevaarlijk. Zelfs nu vind ik het nog wonderbaarlijk. Soms was er sprake van verraad of er stonden soldaten met vele granaten, maar als het lukte was het een heldendaad.
Toen werden jullie bevrijd en overwon de blijheid. Het nieuws werd snel verspreid, toen wist je het: het fijnste gevoel is vrijheid.
Vanavond gaan we twee minuten de doden herdenken zodat we de volgende keer beter nadenken.
Noa Schrieken, De Ark

Het fijnste gevoel is vrijheid

Een oorlogsverhaal

Het verhaal dat ik jullie ga vertellen gaat over de familie Stern. Deze familie is joods en heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Op een avond zat grootvader Stern bij het haardvuur, toen er opeens twee kleine meisjes aan kwamen rennen en riepen: "Opa, opa kun je het verhaal vertellen van toen u klein was. Het verhaal blijft interessant, hoe vaak u het ook vertelt." "Nou, vooruit dan maar", zei grootvader. "Het was een prachtige lentedag in 1943. Ik kwam net uit school en jullie grootmoeder was aan het koken, jullie grootvader was nog aan het werk. Het was een gewone dag. Totdat er 's avonds tijdens het eten aangebeld werd. Ik deed open en zag een lange, brede man staan; hij zat waarschijnlijk in het leger. Hij vroeg naar meneer Stern. Zoals jullie weten was dit jullie overgrootvader. Ik, als klein kind, wist niet waarom er iemand van het Duitse leger aan onze deur stond. Nadat mijn vader en de man hadden staan praten, liep mijn vader naar mij toe en zei: 'Ik moet even voor een paar weekjes weg, mijn jongen.' Ik dacht dat hij gewoon even weg moest, en gaf hem een goede knuffel. Hij zei jullie overgrootmoeder nog gedag en ging weg met de man, maar na een paar weken was hij nog steeds weg. Op vrijdag 18 mei doken jullie overgrootmoeder en ik onder bij vrienden. In die tijd hadden we het zwaar. We mochten niet overdag lopen, en niet doortrekken, want dat maakte veel te veel geluid, totdat we op donderdag 25 maart 1944 ontdekt werden. Het Duitse leger nam mijn moeder mee en de twee volwassen vrienden. Hun kinderen en ik zaten nog op school en toen we thuiskwamen was het huis leeg. Toen waren we dus alleen; onze andere vrienden, Gerald en Luus, namen ons in huis. Een aantal dagen later hoorden we de waarheid: jullie overgrootmoeder en overgrootvader waren vergast." Tot zover dit verhaal.
Eline Walther, De Kersenboom

Verzet

De Duitsers vallen binnen, ik ben tegen hun. Ik ga een plan bedenken om de Duitsers te verslaan, maar ik moet ook oppassen om zelf niet dood te gaan.
Ik hoor schoten van een geweer, er gaan zoveel mensen neer. Het gebeurt nog een keer en nog een keer. Ik werd bang, de oorlog duurde heel erg lang.
Ik schrijf een krant en hang hem op straat. Gelukkig hebben sommige mensen nog meer raad.
Dan hoor ik op de radio: de oorlog is voorbij, ik en mijn familie zijn echt heel erg blij.
Casper Daalder en Jesse van der Merk, De Nieuwe Kring

Vrijheid

Vrijheid, dat woord is heel normaal in Nederland, maar in veel landen kennen kleine kinderen dat woord niet, bijvoorbeeld in Afghanistan, Palestina, China, Noord-Korea en Syrië. Zij kennen niet de vrijheid die wij hier in Nederland kennen. In Syrië is al jaren oorlog, daar wordt heel veel gebombardeerd. In Noord-Korea mag je absoluut niks lelijks over de leider zeggen.
Zo kun je wel alles zeggen over die landen, maar dat ga ik niet doen. Ik ben hier gekomen om alle mensen uit Diemen te zeggen: heb respect voor de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten.
En dan vandaag, 4 mei 2018, gaan wij die mensen herdenken in 2 minuten stilte en waarderen we vrijheid.
En als je dat dan doet, doe dan je ogen dicht en denk aan de mensen die hebben gevochten voor wat wij nu hebben. VRIJHEID!
Amira Habi, Sint-Petrusschool

SV Diemen bijna veilig in derde klasse

Nieuwe trainer tekent contract

Henk van der Weele, Mark Steur en Robin Ternede. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Na twee weken pauze hervat SV Diemen de competitie op zondag 13 mei met een thuiswedstrijd tegen Bloemendaal. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

SV Diemen is er bijna zeker van dat het volgend seizoen opnieuw uitkomt in de derde klasse C. SV Diemen verloor op de laatste speeldag voor de pauze van twee weken vanwege de meivakantie de uitwedstrijd tegen het sterke ZSGOWMS: 2-0.

De ploeg van trainer Gerrie Breugem staat op de tiende plaats van de ranglijst van de derde klasse C. SV Diemen heeft na 23 duels 26 punten. United Davo staat met 21 punten uit 23 duels op de elfde plaats. VVH Velserbroek staat met 20 punten uit 23 wedstrijden op plek twaalf, Wijk aan Zee met eveneens 20 punten uit 23 duels op de dertiende plaats en Spaarnwoude is hekkensluiter met 12 punten uit 23 duels. De nummer veertien degradeert naar de vierde klasse, de nummers twaalf en dertien spelen nacompetitie en hopen in die extra duels degradatie af te wenden.

Laatste weken

Breugem is bezig aan zijn laatste weken als trainer van SV Diemen. Het is zijn tweede seizoen als trainer van de club. Breugem maakte afgelopen winter bekend dat hij met ingang van het seizoen 2018-2019 trainer wordt van IVV. Het bestuur van SV Diemen heeft Mark Steur als nieuwe trainer van de zondagselectie gecontracteerd. Steur is momenteel trainer van Sporting Almere, dat in de vierde klasse uitkomt. Steur tekende onlangs een contract met SV Diemen voor de duur van één jaar. Hij deed dit in aanwezigheid van voorzitter Henk van der Weele en bestuurslid Voetbalzaken senioren zondag Robin Ternede. Ternede legt na afloop van dit seizoen zijn functie neer. Hij is dan vijf seizoenen bestuurslid Voetbalzaken senioren zondag geweest. Het bestuur van SV Diemen is op zoek naar een opvolger voor Ternede.

Student: tram en metro doortrekken naar Weesp

Tram 9 bij het eindpunt in Diemen. Foto: Trudy Kroese

door Marieke van Veen

DIEMEN De 19-jarige Tim Sekac uit Amsterdam zet zich met volle overgave in voor een duurzamer Nederland. Zijn nieuwste acties zijn twee petities die betrekking hebben op het openbaar vervoer in Diemen.

De student pleit ervoor om de metrolijnen in Amsterdam-Zuidoost en de tramlijn in Diemen door te trekken naar Weesp. Dat zou volgens hem zorgen voor nieuwe, betrouwbare en duurzame ov-verbindingen tussen twee gemeenten, Amsterdam en Weesp, die op termijn samen verder willen gaan.

Student start twee petities over openbaar vervoer

Petitie nummer 1

Sekac wil meer spoorlijnen dan snelwegen en hoopt met onlinepetities de discussie op gang te brengen en de boel in beweging te krijgen. De eerste petitie richt zich op het aansluiten van het metrostelsel in Amsterdam-Zuidoost op de toekomstige IJmeerlijn (tussen Amsterdam en Almere). Onderdeel van dit voorstel is het doortrekken van metrolijn 53 naar station Weesp, via de Gooilandseweg en de Hogeweyselaan in Weesp. Metrolijn 53 rijdt van het Centraal Station naar de Gaasperplas.

Petitie nummer 2

Zijn tweede petitie gaat over een nieuw treinstation in de nieuwe Diemense woonwijk Plantage de Sniep én het doortrekken van tramlijn 9 naar station Weesp. Tram 9 rijdt tussen Amsterdam Centraal en de Sniep. Deze trambaan zou dan langs de nieuwe woonwijk gaan, een halte moeten krijgen bij het industrieterrein met de McDonald's en MonkeyTown en dan via de Gooilandseweg verder kunnen gaan naar Weesp. Dat zou ook fijn zijn voor Driemond, want daar kunnen ze wel wat beter openbaar vervoer gebruiken, aldus de indiener.

Lijn 9 wordt met ingang van 22 juli lijn 19 en rijdt dan van station Sloterdijk naar Diemen. Als beide plannen van Sekac zouden worden uitgevoerd, wordt het wel erg druk op de net verbrede N236. De automobilisten en fietsers rijden dan naast de zoevende metro's en klingelende trams. De bevlogen student hoopt op steun voor zijn acties, die te vinden zijn op petitie.nl. Als er voldoende draagvlak is, kan hij de kwesties aankaarten bij de politiek. Petitie 1 heet 'Verbind Amsterdam Zuid-Oost met toekomstige IJmeerlijn 2030'. Petitie 2 heet 'Treinstation Diemen Sniep en tram 9 naar station Weesp'. Ondertekenen kan door naam, e-mailadres en woonplaats in te vullen. Via de mail komt er dan eerst nog een bevestigingslink.