DiemerNieuws

31 mei 2018

DiemerNieuws 31 mei 2018


Kritiek op coalitieakkoord

DIEMEN De gemeenteraad heeft vorige week donderdag het conceptcoalitieakkoord besproken. De drie coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA waren uiteraard trots en zeer te spreken over het akkoord. De oppositiepartijen hadden kritiek.

De felste kritiek kwam van de VVD. De liberalen zijn van mening dat er in de nabije toekomst te weinig middeldure huurwoningen worden gerealiseerd en opnieuw te veel dure koopwoningen worden gebouwd. Middeldure huurwoningen moeten ook politieagenten, leraren en verpleegkundigen de mogelijkheid bieden om in Diemen te (blijven) wonen. De VVD zal erop toezien dat investeringen in de komende jaren niet leiden tot lastenverhoging. Ook wil de partij dat Hockey Club Diemen en TIW-Survivors snel duidelijkheid krijgen over hun toekomstige locaties. De VVD vindt dat er weinig aandacht is voor verkeer zoals de doorstroming in Diemen-Zuid en veiligheid. De Ouderenpartij Diemen had kritiek op de werkwijze van formateur Ruud Grondel. Fractievoorzitter Peter Prins vertelde dat Grondel hem voor een gesprek op 30 maart had uitgenodigd en dat hij daarna niets meer heeft gehoord. Hij houdt de grootste partij GroenLinks verantwoordelijk om de belofte van een meer open bestuurscultuur na te komen. Een bestuurscultuur waar ook partijen die geen deel uitmaken van de coalitie een serieuze inbreng krijgen.

3

Diemenaren willen coffeeshop starten

DIEMEN Ronald Vriend en Johnny Petram willen in Diemen een coffeeshop of een wietwinkel beginnen. Zij hebben bij de gemeente een verzoek voor een vergunning voor de exploitatie van een coffeeshop of wietwinkel aangevraagd. Beiden zijn inwoners van Diemen.

Ronald Vriend kwam vorig jaar op het idee om in Diemen een coffeeshop of wietwinkel te starten. Hij wijst erop dat Diemen vlak bij Amsterdam ligt, waar coffeeshops onder bepaalde voorwaarden zijn toegestaan. Hij vindt het bij de huidige tijd passen dat er ook in Diemen een soortgelijke winkel komt. Hij kwam in contact met Johnny Petram en samen werkten zij het idee verder uit. Vriend heeft vorig jaar een flyer in Diemen uitgereikt en is toen ook een onlinepetitie gestart. Hij geeft aan dat er veel positieve reacties op het initiatief zijn binnengekomen.

Vriend: "Wij willen graag een coffeeshop in Diemen openen, maar als dat niet mogelijk blijkt, denken wij aan de opening van een wietwinkel, een cannabis dispensary naar Amerikaans model. In het geval van een coffeeshop kunnen klanten er softdrugs kopen en in de zaak gebruiken, in het geval van een wietwinkel kunnen zij softdrugs kopen en die thuis gebruiken. Ik vergelijk het met een apotheek. Daar haal je medicijnen die je vervolgens thuis gebruikt." Petram, die eigenaar is van de coffeeshop Mellow Yellow in het centrum van Amsterdam, wijst erop dat coffeeshops en wietwinkels tegenwoordig aan strenge eisen moeten voldoen. Zo is bijvoorbeeld de Wet Bibob op dergelijke bedrijven van toepassing. Vriend: "Wij verwachten een positieve reactie van de gemeente gezien de huidige coalitie. De drie partijen die de coalitie vormen staan landelijk open voor een vriendelijker cannabisbeleid. Wij zullen vervolgens op zoek gaan naar een goede locatie voor de coffeeshop of wietwinkel."

Leerlingen van basisscholen doen praktisch verkeersexamen

DIEMEN Burgemeester Erik Boog heeft dinsdagochtend het startschot gegeven voor het praktisch verkeersexamen in Diemen. Veilig Verkeer Nederland organiseert het praktisch verkeersexamen waar 264 leerlingen van de groepen 7 en 8 van zes Diemense basisscholen aan meedoen. Ook vrijdag zijn er examens.

5

Zwemvierdaagse

143 zwemmers hebben vrijdag de zwemvierdaagse van Diemen voltooid. Het evenement werd georganiseerd door De Meeuwen.

5

Literatuur in Diemen (1)

Aan het Wilhelminaplantsoen staat al tientallen jaren de OBA, oftewel de Openbare Bibliotheek Amsterdam, maar dan in Diemen. Dat is niet gek. In Diemen zie je wel meer Amsterdamse invloeden. Zo zet het grootste uitzendbureau van ons land en van internationale allure, gevestigd in Diemen, voor alle zekerheid maar Amsterdam bij het woordje Diemen.

Maar terug naar de bibliotheek. Generaties Diemenaartjes en Diemeneesjes zijn daar aan het lezen geraakt en nog steeds staan de boeken keurig in het gelid om geleend en gelezen te worden. Dat doet de vraag rijzen: wat heeft Diemen eigenlijk met de Literatuur met een grote L? Meer dan we vermoeden. Van de Grote Vier (Reve, Wolkers, Hermans en Mulisch) zijn er twee in relatie te brengen met Diemen. Daarover volgende keer meer. Eerst maar even een hedendaagse auteur: Marcel van Roosmalen, die lang in Betondorp woonde en daarvoor blijkbaar in De Pijp: "Liep ik in De Pijp de deur uit, dan straalde het leven je tegemoet. Dat is hier niet echt het geval. Maar goed, de voordelen zijn legio: ik had nog nooit Diemen gezien. Je hebt hier café De Avonden. Een buurtsuper. En je bent zo in de polder."

Weerbericht

Eerst enkele buien, minder warm, vanaf zondag droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag gaat de meteorologische zomer ven start. Met een maximum van 22 à 23 graden is het iets minder warm. Er is meer bewolking met kans op soms wat regen. Er waait een matige wind tussen noord en west. Zaterdag is nog een bui mogelijk. Het is wisselend bewolkt met af en toe zon. Voor zondag worden zonnige perioden verwacht met enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Het wordt 23 à 24 graden bij een matige wind, ruimend van west naar noord.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied weet nog altijd van geen wijken. Het beweegt tijdelijk iets westwaarts. Bij een noordelijke stroming, later mogelijk weer noordoost tot oost, blijft het vrij warm zomerweer met zonneschijn en soms een bui. De maxima liggen rond 24 à 25 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record.

Training

DIEMEN Op 20 juni wordt de gratis training 'GOED omgaan met Dementie' gegeven in Het Noorderlicht

De training door trainers van Samen Dementievriendelijk kan een ruggensteuntje zijn voor vrijwilligers en andere mensen die te maken hebben met mensen die lijden aan dementie. Aanmelden kan tot 9 juni via telefoonnummer 06-24528317.

Opening Blokhut

DIEMEN Zaterdag wordt bekend hoe de blokhut van Scouting Diemen gaat heten.

De naam wordt bekendgemaakt tijdens de officiële opening om 15.00 uur. Al vanaf 14.00 uur mag iedereen een kijkje komen nemen. Leden van Scouting Diemen geven rondleidingen.

Smakelijk Diemen en jazzfestival op Diemerplein

Duke op het Diemerplein viert eerste lustrum

Op het Diemerplein wordt dit weekeinde Smakelijk Diemen gehouden. Zondag is er ook de vijfde editie van jazzfestival Duke op het Diemerplein.

Smakelijk Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein trokken vorig jaar veel publiek. Foto: Bastiaan Miché

DIEMEN Smakelijk Diemen is een culinair festival waar veel (horeca)bedrijven uit Diemen aan meedoen. Daarnaast zijn er onder de deelnemers ook bedrijven van buiten Diemen.

Deelnemers aan de derde editie van Smakelijk Diemen zijn Brasserie Drusius, Grand Café Cheers, Wapen van Diemen, Rotihuis, Balkan Shizzle, Barbecue Babes, Bries Saucies, Little Pancake Shop, At your Event, Satéh Charley en Baramaribo. Bezoekers van het evenement kunnen munten kopen en vervolgens bij de deelnemers heerlijke hapjes en drankjes kopen. Smakelijk Diemen begint op beide dagen om 12.00 uur en duurt op zaterdag tot 23.00 uur en op zondag tot 21.00 uur. Er is ook veel entertainment voor jong en oud. Zaterdag om 13.00 uur en 15.00 uur is poppenkast 'De Kleine Zon' aanwezig en speelt een Jan Klaassen-voorstelling voor de kinderen. Om 13.30 uur en 15.30 uur is er een minidisco. DJ Marco zorgt vanaf 12.00 uur voor muziek en tussen 17.00 tot 21.30 uur treden er op het podium op het Diemerplein diverse artiesten op: Dennis van Veen, Sven Versteeg, Yves Barendse, Jeff van Vliet en Quincy.

Tijdens de tweede dag van Smakelijk Diemen, op zondag 3 juni, vindt ook de vijfde editie van het jazzfestival Duke op het Diemerpein plaats. Duke op het Diemerplein wordt om 12.00 uur officieel geopend door burgemeester Erik Boog. Het programma van Duke op het Diemerplein: 12.15 uur: het Diemense dweilorkest De Neuteblazers verricht de aftrap, 13.00 uur: Diemens jazzorkest MDM speelt verrassende bewerkingen van stukken van Duke Ellington, Charles Mingus en Thelonious Monk met zang van speciale gast Clover Jean, 13.45 uur: Celia Berkers zang en Boris Rodenko piano, 14.00 uur: Het Zwaar Koper Kwartet. Drie trombones en Dani Sanchez Marcos op tuba. Speciale bewerkingen voor dit zware koper van stukken van Duke Ellington, 14.45 uur: Diemer Harmonie met speciale jazzarrangementen, onder andere van Duke Ellington, 15.45 uur: All Ellington tentet. Cornettist Eric Boeren formeerde dit unieke tentet dat zich volledig toelegt op de composities van Duke Ellington, 16.45 uur: EDOG gezelschap met Cor de Wit en Truus Blenderman. Muzikale leiding: Rosite van der Woude. Speciaal voor dit festival gearrangeerde stukken en origineel repertoire van Duke Ellington. 17.15 uur: Eerste lustrumact: Flashmob The Thing, 17.30 uur: The Bears Project onder leiding van Onno van Swighem. Eigenzinnig orkest van dertien muzikanten. Riet- en koperblazers en strijkers en een stevige ritmesectie. Het accent ligt op improvisatie en 19.00 uur: uitreiking festivalprijs Duke op het Diemerplein door Amy Koopmanschap. Duke op het Diemerplein wordt gepresenteerd door Clover Jean. Er zijn ook activiteiten in winkelcentrum Diemerplein. 14.00 uur: Jazzgroep JOY4JAZZ (onder leiding van gitarist Rob Poppen), 14.45 uur: Muziekschool Diemen, 15.30 uur: Jazzgroep JOY4JAZZ en 16.15 uur: Muziekschool Diemen.

Zondag om 17.15 uur is er de Flashmob
The Thing

Coalitie-akkoord

Vervolg van voorpagina.

Janneke de Graaff (CDA) blijft tegenstander van een hockeyaccommodatie op Spoorzicht. Zij vreest dat als er twee velden komen dit in de toekomst niet genoeg zal zijn en dat de accommodatie uitgebreid zal worden. Het CDA wil 25 procent van de ruimte van Spoorzicht gebruiken voor seniorenwoningen.

Onder de insprekers waren de voorzitters van TIW-Survivors en SV Diemen. Zij vroegen opnieuw om duidelijkheid. Wethouder Jeroen Klaasse van Sport gaf aan dat de gemeente op korte termijn met de gemeente Amsterdam gaat praten om te kijken of er in de hoofdstad mogelijkheden zijn voor TIW-Survivors. Als dat het geval is, komt er op Sportpark De Diemen ruimte voor HC Diemen en kan Spoorzicht groen blijven. Als TIW-Survivors in Diemen blijft, wordt bekeken of SV Diemen en de honkbalclub gezamenlijk gebruik kunnen maken van een nieuw veld dat dan op de plaats komt van een van de huidige velden van TIW-Survivors.

Gemeente wil duidelijkheid pastorie

DIEMEN De gemeente heeft het parochiebestuur van de Sint Petrus' Bandenkerk laten weten dat zij voor 1 september duidelijkheid wil over de toekomst van het gebouw: een onderhoudsplan voor dan wel verkoop van het rijksmonument aan de Hartveldseweg.

Eerder dit jaar trok Erfgoedvereniging Heemschut aan de bel met grote zorgen over de slechte staat waarin de pastorie verkeert en heeft het gebouw nu op hun lijst Bedreigd Erfgoed gezet. De gemeente deelt die zorg. Het parochiebestuur zit niet stil. Een projectgroep, met daarin ook leden van andere parochies uit de regio, is al begonnen met het uitwerken van diverse scenario's voor de toekomst van de pastorie. Dat zou in theorie ook kunnen zijn dat de pastorie niet wordt verkocht en in eigen beheer wordt gerenoveerd. Het meest haalbare plan wordt aangeboden aan het Bisdom in een gebouwenplan voor de zeven kerken in de regio. Tijd voor een langdurig proces is er niet, maar als het aan Hanneke van Wel van het parochiebestuur van Sint Petrus' Banden ligt, kan het allemaal snel gaan. Zij gaat ervan uit dat het Bisdom dan het door de regio genomen besluit over het gebouwenplan overneemt en snel bezegelt.

143 zwemmers voltooien zwemvierdaagse van Diemen

Baantjes trekken in zwembad.

DIEMEN 143 deelnemers hebben meegedaan aan de zwemvierdaagse van Diemen. Het sportevenement vond plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en werd georganiseerd door De Meeuwen uit Diemen.

De deelnemers, van wie een groot deel bestond uit kinderen, trokken vier avonden lang tussen 18.00 en 20.00 uur hun baantjes in het zwembad. Deelnemers tot twaalf jaar zwommen elke avond tien banen (250 meter) en deelnemers vanaf twaalf jaar zwommen twintig banen (500 meter). Maar er waren ook deelnemers die er heel wat meer zwommen. Broer en zus Daan en Nina zitten allebei op wedstrijdzwemmen bij de Meeuwen. Hun moeder vertelt dat Daan (9) heeft in totaal 255 baantjes gezwommen en Nina (6) 165. Voor Daan was het al zijn vierde zwemvierdaagse, voor Nina haar tweede.

Vrijwilligers

Het evenement was ook dit jaar uitstekend georganiseerd. In de hal van van het sportcentrum werden deelnemers ontvangen door leden van De Meeuwen. Er waren zo'n dertig vrijwilligers van De Meeuwen actief. Na afloop van het zwemmen kregen de deelnemers limonade en een appel of banaan. Die waren beschikbaar gesteld door Albert Heijn XL in Diemen. In de hal van het sportcentrum was ook een tombolatafel, waar onder andere veel prijzen van winkeliers van winkelcentrum Diemerplein konden worden gewonnen. Vrijdagavond ontvingen de deelnemers hun medaille.

Veiligheid

Uiteraard stond de veiligheid van de deelnemers voorop. Tijdens de avondvierdaagse zaten toezichthouders van De Meeuwen langs het zwembad en hielden alle deelnemers scherp in de gaten. Ook was er elke avond een gediplomeerd EHBO-er aanwezig.

Bewoners tegen nieuwbouw

DIEMEN Diverse bewoners van Buitenlust willen niet dat er sociale huurwoningen worden gebouwd op de plek van het basketbalveld en trapveldje aan de rand van de wijk.

Bewoners van Buitenlust hebben vrijdag een brief ontvangen waarin de gemeente aangeeft dat er een haalbaarheidsonderzoek is verricht naar de mogelijkheid om op die plek woningen te bouwen. Het gaat om een gebouw met circa veertig starterswoningen en maximaal vier bouwlagen. Uit dat onderzoek is gebleken dat de bouw mogelijk is. De gemeente gaat nu in gesprek met woonstichting Rochdale over de bouw. Een aantal bewoners is tegen nog meer woningen in de wijk. Zij wijzen erop dat kinderen van bewoners en bezoekers het basketbalveld en het trapveld gebruiken. Zij zijn niet tegen de bouw van sociale huurwoningen, maar vinden de nu aangegeven locatie niet geschikt. Na de zomervakantie zal de gemeente met de buurt gaan overleggen over de precieze plek van het woongebouw en de aanleg van nieuwe speelvoorzieningen in de wijk.

Dorien Dijk

Bestuurslid vrouwen/meisjesvoetbal bij SV Diemen, woont 14 jaar in Diemen

Hoe gaat het met het vrouwen/meisjesvoetbal bij SV Diemen?
"Goed. Ons eerste vrouwenteam is dit seizoen kampioen geworden. Dat is erg leuk. Maar wij willen graag dat de afdeling groeit. Het doel is om per leeftijdscategorie twee teams te hebben. Wij houden zaterdag 2 juni een talentendag (open dag) voor meisjes die geboren zijn tussen 2006 en 2011."

Het vrouwenvoetbal is in opkomst.
"Dat heeft mede te maken met het succes van het Nederlands elftal dat vorig jaar Europees kampioen is geworden. Er is meer media-aandacht voor vrouwenvoetbal dan in het verleden; helaas is vrouwensport nog lang niet in evenwicht met de mannen. Wat ook meespeelt is dat meisjes makkelijk lid kunnen worden van een club, omdat het betaalbaar is en in de buurt."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik tennis bij Tie-Breakers in Amsterdam. Sporten combineren met sociale activiteiten en gezelligheid is voor mij heel belangrijk. Mijn man en ik hebben sinds vorig jaar een minicamping in Voisey, in de Haute-Marne in Frankrijk. De naam van die camping is 'Camp'eco Aire Naturelle Voisey.' Er zijn twaalf plaatsen. Wij gaan daar in de schoolvakanties heen en krijgen hulp van vrienden die ook de camping beheren. Ik houd ook van verre reizen. Ik ben onder meer in Nepal, India, Australië en Nieuw-Zeeland geweest. Ik heb vroeger veel gereisd."

Diemen voor kinderen?
"Ik heb een stiefzoon van 21, een dochter van 9 en een zoon van 12. Wij wonen in Diemen-Noord en daar is het heel prettig voor kinderen. Ik vind Diemen-Noord veilig en plezierig voor kinderen om buiten te spelen en op te groeien. Kinderen kunnen op veel plekken in de wijk spelen en kennen elkaar omdat ze bijna allemaal op de Noorderbreedte zitten."

Verkeers-examen

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Voorheen deden de kinderen uit Diemen verkeersexamen in Amsterdam. Het is goed dat het examen nu in Diemen wordt georganiseerd; het is namelijk belangrijk dat leerlingen in hun eigen, bekende omgeving leren fietsen en de theorie toepassen. Zo raken zij vertrouwd met de regels en het verkeer en zijn ze voorbereid om zelfstandig naar bijvoorbeeld de middelbare school te fietsen. Gelukkig wordt er op de scholen in Diemen ook aandacht geschonken aan theoretische en praktische verkeerseducatie, zoals fietslessen of dodehoeklessen."

Kraai

DIEMEN Diverse Diemenaren melden op Facebook dat zij in de buurt van Oud-Diemen in Diemen-Noord zijn aangevallen door een kraai.

Het bleef niet bij iedereen bij de schrik; minstens één Diemense moest zich in het ziekenhuis laten behandelen na haar aanvaring met de kraai. Andere Diemenaren menen dat het beestje zijn nest verdedigt en dat het leed geleden zal zijn zodra de jongen uitvliegen. Tot die tijd wel even oppassen of omfietsen dus.

Genieten van asperges op markt

DIEMEN Bezoekers van de markt op het Diemerplein konden woensdag aspergegerechten proeven. De gerechten werden bereid door marktkok Leo de Bruijn. Hij kreeg hierbij hulp van zijn assistente Charlotte. Op het menu stonden asperges die op klassieke wijze bereid waren met krieltjes, kaassaus en ham, en pittige aspergesoep met kokos.

Veel belangstelling expositie in pastorie

DIEMEN De eindexamenexpositie van studenten van de Foto Academie van Amsterdam in de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg 24 is druk bezocht.

Op zaterdag en zondag kwamen er in totaal zo'n 1.000 belangstellenden naar de pastorie. Er deden 18 studenten mee aan de expositie. Hun werk werd vorige week beoordeeld. Alle studenten zijn geslaagd, van wie drie zelfs cum laude. Zaterdagavond werd de expositie bezocht door de ambassadeur van Groot-Brittannië in Nederland. Allard Faas en Cora Bronkers werden kort ervoor op de hoogte gesteld van het bezoek van de ambassadeur. Faas en Bronkers huren de pastorie van de parochie Sint Petrus' Banden en houden er veel activiteiten. Faas: "Het was een goede expositie. Diemen was even het middelpunt van de fotografie."

Loswalfestival 2018: gezellig en heel warm

De elfde editie van het Loswalfestival is geslaagd. Het weer werkte mee en de bezoekers hebben genoten. Het programma was ook dit jaar gevarieerd met onder meer een sportmarkt, een braderie, activiteiten die vooral op kinderen waren gericht (waaronder wateractiviteiten), heerlijke hapjes en drankjes en optredens van artiesten. Zondag werd de Veiligheidsdag gehouden.

De stormbaan in de Weespertrekvaart. Foto's: Denise Iris Fotografie

DIEMEN Het Loswalfestival kent al jaren een ijzersterke formule. Het leuke van het festival is dat er behalve activiteiten voor volwassenen ook veel activiteiten voor kinderen en jongeren zijn. Het Loswalfestival is daarom ook populair bij gezinnen met jonge kinderen.

De vrijdag stond voor een groot deel in het teken van de sport. Er was een sportmarkt waar veel sportverenigingen uit Diemen aan meededen. 's Avonds waren er optredens in de tent van onder andere Trafassi-Man en Baas B en Brutus. Smashing '72 werd uitgeroepen tot Sportvereniging van het Jaar. Jeroen de Lange, voorzitter van de volleybalvereniging, ontving de bokaal die bij de prijs hoort uit handen van Jeroen Klaasse, wethouder van Sportzaken.

Smashing '72 is Sportvereniging van het Jaar.
Schaatsen in de hitte.
Ook de traumaheli was erbij op de Veiligheidsdag.
Gezelligheid op het terras.

Zaterdag was er een drukbezochte braderie. In de tent waren onder meer een optreden van de Muziekschool Diemen en een kinderbingo. Ex-profbasketballer Sam Graham gaf een clinic op het basketbalveld. Jongeren zonder vrees klommen in de klimmuur van Scouting Diemen. Uiteraard waren er wateractiviteiten. Kinderen konden de stormbaan in de Weespertrekvaart op. 's Avonds was er de 'Foute Party'.

Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met de Veiligheidsdag. De brandweer gaf demonstraties en kinderen konden plaatsnemen op een echte politiemotor. Een mooie belevenis. Ook landde er een traumahelikopter.

Het bestuur van de Stichting Loswalfestival is te spreken over het verloop van het evenement. Voorzitter Danny Mica: "Ik vond het een geslaagde editie. De sfeer was heel goed en het was mooi weer, al was het zaterdag misschien zelfs te warm. Het was op een bepaald moment 30 graden. Uiteraard zijn wij van plan om het Loswalfestival volgend jaar opnieuw te organiseren."

Onderzoek jeugd SV Diemen

Mylène Luijters vraagt jeugdleden SV Diemen hoe tevreden ze zijn

Mylène Luijters (rechts) loopt stage bij SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Mylène Luijters (18) uit Diemen doet onderzoek naar de tevredenheid van de jonge leden van SV Diemen over hun club. Zij neemt een enquête af bij zo veel mogelijk jeugdleden.

Mylène Luijters is tweedejaarsstudent Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij is in februari begonnen aan een stage van een half jaar bij SV Diemen. Zij heeft in het verleden een seizoen bij de vrouwen/meisjesafdeling van de club gespeeld. Daarvoor en daarna heeft zij gehandbald bij SV Zeeburg in Diemen. De afgelopen maanden is zij druk geweest met de voorbereidingen van haar onderzoek. Op verzoek van het bestuur van SV Diemen is ze een maand geleden begonnen met het door jeugdleden van SV Diemen laten invullen van vragenlijsten over hun tevredenheid over de club. Het betreft hier uiteraard jongens en meisjes. "Ik richt mij op jongens en meisjes tussen de twaalf en achttien jaar. SV Diemen heeft zo'n driehonderd leden in die leeftijdscategorie. Ik hoop van 200 tot 250 jongeren ingevulde lijsten te ontvangen."

Mylène gebruikt tijdens haar onderzoek het systeem van de J-score. "De J-score is een instrument om op snelle en eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de jeugdgerichtheid van de sportvereniging. De J-score geeft een totaalscore voor jeugdgerichtheid en aanknopingspunten om de jeugdgerichtheid te verbeteren. Hiernaast zal ik ondersteunen bij het organiseren van een aantal activiteiten, waaronder het weekendje LOL en de talentendag voor meisjes." Het valt Mylène op dat veel jongeren van SV Diemen die zij heeft gesproken tevreden zijn met hun club. Zij zal haar bevindingen vastleggen in een rapport en dat naar verwachting eind juni bij SV Diemen indienen. Zij zal daarin aanbevelingen doen die het voor jongeren nog aantrekkelijker kunnen maken om bij hun vereniging te blijven spelen. SV Diemen is erg benieuwd naar de uitkomsten en de aanbevelingen.

De film 'Finding Your Feet', donderdag 8 juni in Theater de Omval.

31 mei en 5 juni

Film: 'Lady Bird'

20.00 uur | Theater de Omval

Een heerlijke coming-of-age-film die zowel de humor als het drama blootlegt in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. 5 juni ook om 14.00 uur. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 1 juni

Lezing India - Rajasthan

10.00 uur | De Schakel

Lezing over een prachtige streek met een explosie van kleuren en de Taj Mahal. Mooie tempels en paleizen, wildparken en woestijndorpjes. Informatie: 06-24528317.

Zaterdag 2 juni

Boekenmarkt

11.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Bij mooi weer is de boekenmarkt op het kerkplein voor de kerk. Boeken voor een kleine prijs, de opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de kerk.

Repair Café in 't Kruidvat

14.00 uur | 't Kruidvat

Voor reparaties aan kleinhuishoudelijke apparaten, speelgoed en elektronische apparatuur. 14.00 -16.30 uur.

Opening blokhut Scouting

14.00 uur | Diemerbos

Kom een kijkje nemen in de nieuwe blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos. Om 15.00 uur zal de officiële opening worden gedaan door Ruud Grondel, oud-wethouder van de gemeente Diemen. Tijdens deze opening zal ook de naam van de blokhut bekend worden gemaakt.

Poëzie Café

15.30 uur | OBA Diemen

Een feestelijke uitsmijter, dit laatste Poëzie Café voor de zomerstop. Met o.a. Madeleine Weel, Jeroen Kraakman met zijn debuutbundel en korteverhalenverteller Helge Bonset.

Zondag 3 juni

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Met voorganger mw. E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater G. Noom.


Woensdag 6 juni

Zomerbridge in De Schakel

19.30 uur | De Schakel

Deelnemers worden zo veel mogelijk ingedeeld op kracht. Graag van tevoren aanmelden. Informatie: sansatoutbridge.nl/zomerbridge/.

Donderdag 7 juni

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.


Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuur voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Informatie: Carrilho, 06-31063039.

Film: 'Finding Your Feet'

20.00 uur | Theater de Omval

Wanneer 'Lady' Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, trekt ze bij haar zus in. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 8 juni

Koffie en spelletjes (2 locaties)

10.30 uur |
't Kruidvat & De Schakel

Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Ark nodigen iedereen uit om samen een spelletje te doen onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers. Informatie: info@stcdiemen.nl.

'Omgaan met dementie'

Het Noorderlicht

Vrijwilligers en andere belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de gratis interactieve training 'GOED omgaan met dementie', die op woensdag 20 juni gegeven door trainers van Samen Dementievriendelijk van 18.00-20.30 uur. Informatie: 06-24528317.

Zaterdag 9 juni

Open Huis Muziekschool

13.00 uur | Theater de Omval

De Muziekschool Diemen zet de deuren van Theater de Omval wijd open voor iedereen die interesse heeft, om op welke manier dan ook, muziek te maken. Zie ook www.muziekschooldiemen.nl. 13.00-15.30 uur.

Duurzaam event geslaagd

DIEMEN Daarom Duurzaam Diemen heeft onlangs in samenwerking met Theater de Omval een event georganiseerd dat in het teken stond van duurzaam voedsel.

Ruim 120 bezoekers bekeken in Theater de Omval de film 'Cowspiracy'. De film gaat over de impact van de veehouderij op het milieu. Hierna gaf Marloes Boere van ProVeg een kort praatje over de feiten en volgde er een nagesprek. De film was gratis te bezoeken door inzet van de prijs die initiatiefneemster Sophie Tjebbes won in de Daarom Diemen Challenge. Voorafgaand aan de film lieten vijftig mensen zich het plantaardige diner bij Grand Café Blauw goed smaken. Na het nagesprek konden zij nog een drankje drinken aan de bar en een vegan bitterbal van de Vegetarische Slager proeven, gesponsord door Albert Heijn. Zowel Sophie Tjebbes als Michiel Hatenboer, directeur van De Omval, geeft aan tevreden te zijn over het verloop van de avond. Hatenboer: "We zijn erg blij met dit soort initiatieven die uitnodigen tot het uitwisselen van ideeën in Theater de Omval. Daar werken we graag aan mee." Sophie Tjebbes vertelt dat zij in het voorjaar van 2019 opnieuw een event wil organiseren. Ook zal er in de openbare bibliotheek waarschijnlijk een lezing over voeding plaatsvinden.

SV Diemen eindigt als tiende

Ploeg sluit seizoen af met zege op De Kennemers: 4-2

Kay Minnema (links) en Kevin Kroese (tweede van rechts) eerder in actie tegen Wijk aan Zee. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft de competitie afgesloten met een 4-2 overwinning op De Kennemers. Bij rust leidde de thuisclub met 2-1.

Er stond voor SV Diemen niets meer op het spel. Voor aanvang van het duel wist de ploeg dat er ook volgend jaar in de derde klasse wordt gevoetbald en dat er een eindklassering op de tiende plaats was bereikt.

Nadat De Kennemers op 0-1 was gekomen maakte aanvaller Bright Afriyeh twee doelpunten en bepaalde de ruststand op 2-1. Na de hervatting zette Jesse Ringelberg de thuisclub met twee treffers op een 4-1 voorsprong. Twee minuten voor tijd bepaalde De Kennemers de eindstand op 4-2.

Tiende plaats

SV Diemen is met 29 punten uit 26 duels op de tiende plaats van de derde klasse C geëindigd. SDZ, dat zondag met 2-6 van de directe concurrent Roda '23 won, is kampioen geworden. United Davo en Wijk aan Zee moeten tijdens de nacompetitie proberen om degradatie te voorkomen. Spaarnwoude is gedegradeerd.

De wedstrijd van SV Diemen tegen De Kennemers betekende het afscheid van trainer Gerrie Breugem. Hij verlaat SV Diemen na twee seizoenen en vertrekt naar IVV. Breugem wordt opgevolgd door Mark Steur. Ook bestuurslid voetbalzaken senioren zondag Robin Ternede stopt. Hij was vijf jaar in deze functie actief. Het staat vast dat vier spelers van de zondagselectie vertrekken. Kay Minnema stapt over naar het tweede zaterdagteam van SV Diemen, Kevin Kroese speelt volgend seizoen voor KFC dat in de tweede klasse uitkomt, Mitchell de Vries gaat waarschijnlijk voor Kadoelen spelen. Faisal Bakir heeft aangegeven dat hij stopt.

DKV Victoria speelt promotieduel

Kay Minnema (links) en Kevin Kroese (tweede) van rechts, eerder in het seizoen tegen Wijk aan Zee.

DIEMEN DKV Victoria heeft zaterdag in Alkmaar de wedstrijd tegen de directe concurrent DSO met 14-15 gewonnen. De korfballers uit Diemen hebben zich door deze overwinning geplaatst voor een promotieduel

Vooraf waren de belangen duidelijk. Beide ploegen moesten winnen om een beslissingswedstrijd voor promotie te mogen spelen. DKV Victoria begon zwak aan de wedstrijd. Halverwege de eerste helft stond er een 5-2 stand op het scorebord. DSO speelde ook niet groots en DKV Victoria kon veel rebounds stelen. In het restant van de eerste helft kwam DKV Victoria beter in het spel. De ruststand was 9-7.

DKV Victoria trok de stand kort na de hervatting gelijk: 10-10. Daarna brak er een fase in de wedstrijd aan waarin lange tijd niet werd gescoord. Uiteindelijk kwam DSO weer op voorsprong: 12-10. Maar DKV Victoria gaf zich met nog een kwartier te spelen niet gewonnen en beschikte uiteindelijk over de langste adem. De achterstand werd omgebogen in een 12-15 voorsprong en de wedstrijd was gespeeld. DSO kwam in de slotfase nog terug tot 14-15, maar de punten waren voor de Diemense korfballers. Coach Henk van Empelen van DKV Victoria stelde na afloop dat zijn ploeg op fitheid en kwaliteit had gewonnen van een goede tegenstander.

DKV Victoria is door de overwinning op de directe concurrent verzekerd van de tweede plaats op de ranglijst van de derde klasse H van de veldcompetitie. De korfballers uit Diemen spelen op zondag 10 juni een beslissingsduel tegen Ready '60 uit Roermond. De wedstrijd wordt op neutraal terrein gespeeld. Sporting West is kampioen geworden.

Jeugdspelers SV Diemen spelen in Italië

De ploeg van SV Diemen. Foto: SV Diemen

DIEMEN Het team van JO11-1 van SV Diemen heeft onlangs meegedaan aan een internationaal voetbaltoernooi in Rimini in Italië.

De deelnemers aan het toernooi waren afkomstig uit verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Hongarije, Denemarken, Zwitserland en België. Het toernooi duurde twee dagen.

Voor de JO11-categorie waren er vier poules van vier teams. Er werd 7 tegen 7 gespeeld op een klein veld, iets kleiner dan een half voetbalveld. Zaterdag was de eerste toernooidag. SV Diemen nam het in de poule op tegen clubs uit Frankrijk, Denemarken en Italië. SV Diemen eindigde als tweede in de poule. De voetbalacademie van Torino was een maatje te groot voor SV Diemen.

Op zondag werden de poules opnieuw ingedeeld. De nummers 1 bij elkaar, de nummers 2 bij elkaar, enz. Ditmaal waren de tegenstanders afkomstig uit Hongarije, Denemarken en Italië. Het team van SV Diemen werd eerste in de poule.

Zondag 3 SV Diemen kampioen

DIEMEN Het derde zondagteam van SV Diemen is zondagmiddag voor eigen publiek kampioen geworden.

SV Diemen rekende af met PVCV: 4-2. Het derde zondagteam van SV Diemen nam een 4-0 voorsprong. De uitstekend spelende doelman van de thuisclub stopte een strafschop. In de slotfase wist PVCV twee keer te scoren, maar de overwinning van SV Diemen kwam niet meer in gevaar.