DiemerNieuws

27 juli 2017

DiemerNieuws 27 juli 2017


Verdachte brandstichting aangehouden

DIEMEN De politie heeft op 20 juli een 24-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van brandstichting in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekend gemaakt.

Bij de brand in de nacht van vorige week dinsdag op woensdag kwam een 27-jarige man om het leven en raakten vier mensen gewond. Direct na de brand stelde de politie een onderzoek in en kon de verdachte snel worden aanhouden. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vanmiddag besloten dat de man nog veertien dagen vast blijft zitten. De man zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Vanwege de beperkingen is de aanhouding van de verdachte door de politie niet eerder gemeld.

Het Instituut Fysieke Veiligheid, dat onder verantwoording valt van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, gaat onderzoek verrichten naar de omstandigheden van de brand en het optreden van de brandweer. Dit zegt loco-burgemeester Lex Scholten.

Enkele uren nadat het sein 'brand meester' was gegeven, troffen de hulpdiensten het stoffelijk overschot van de man aan op de twaalfde verdieping. Ook kwam er een gewonde vrouw naar buiten lopen.

3

Hele weekend festival in Diemerbos

DIEMEN Het festival Vunzige Deuntjes wordt op zaterdag 29 en zondag 30 juli gehouden in het Diemerbos.

Het festival duurt op zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur en op zondag van 13.00 tot 23.00 uur. De gemeente Diemen heeft een vergunning verleend voor maximaal 7.000 bezoekers per dag.

Maandag is begonnen met de opbouw van het evenemententerrein. Het terrein moet op vrijdag 28 juli klaar zijn. Van 31 juli tot 4 augustus wordt het evenemententerrein weer afgebroken. Tijdens deze periodes is het evenemententerrein niet toegankelijk voor bezoekers. Het terrein is afgezet met hekken. Er is een alternatieve wandel- en fietsroute gecreëerd.

Tijdens de dagen waarop het festival wordt gehouden kan geen gebruik worden gemaakt van het parkeerterrein bij het Diemerbos.

Klachten

Klachten over (geluids-)overlast kunnen worden gemeld via www.festivaloverlast.nl. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen naar info@festivaloverlast.nl. In dringende gevallen kan telefonisch contact worden opgenomen via telefoonnummer 020-3144899.

Busbaan mogelijk open voor auto's

DIEMEN Er wordt onderzoek gedaan naar of het wenselijk is om de busbaan in Diemen-Zuid open te stellen voor auto's. Die auto's mogen dan maximaal 30 kilometer per uur rijden.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de hoofdwegenstructuur in Diemen-Zuid. De gemeente wil een evenwichtigere spreiding van het autoverkeer in Diemen-Zuid.

5

De Kinderzomerspelen zijn een feest voor kinderen uit Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het is de eerste week van de Kinderzomerspelen. De kinderen vermaken zich uitstekend met allerlei activiteiten. Op dinsdag- en donderdagochtend wordt er gezwommen. Gisteren was het eerste uitstapje. Er gingen 100 kinderen en ruim twintig begeleiders met twee bussen naar Linnaeushof.

9

Hulp na brand

Foto: Trudy Kroese

De gemeente, De Key en inwoners van Diemen hebben hulp geboden aan de bewoners van de door brand getroffen studentenflat.

3

Kinderraad laat prullenbakken pimpen

Leerlingen van de Sint-Petrusschool. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De kinderraad vindt de prullenbakken in Diemen saai en heeft daarom een tekenwedstrijd uitgeschreven om de prullenbakken te pimpen.

Alle basisschoolleerlingen konden mee doen aan een tekenwedstrijd. De kinderraad heeft de 13 leukste tekeningen uitgekozen en daar stickers van laten maken. De stickers zijn geplakt op de prullenbakken rondom de scholen. De kinderraad hoopt dat hierdoor nog meer afval in prullenbakken terecht komt!

Held van Diemen

Foto: HKD

Diemen heeft door de eeuwen heen altijd te maken gehad met de gevaarlijke kanten van het water. Gemeente-veldwachter J.H. A. Nieuwenhuis is mede door het water als een held de boeken ingegaan.

Op 22 augustus 1871 ontving Nieuwenhuis tijdens de buitengewone vergadering van het Departement Diemen en Watergraafsmeer der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen een zilveren medaille omdat hij ruim een jaar eerder een kind van de verdrinkingsdood had gered. Het kind was in de Keulsche Vaart (Weespertrekvaart) gevallen. In dezelfde vergadering kreeg H. den Hartog, werkzaam op de stoomboot Willem III, de medaille uitgereikt. Hij redde in de Keulsche Vaart drie kinderen uit een zandvaartuig dat gezonken was na een aanvaring met de stoomboot. Veldwachter Nieuwenhuis komt een paar jaar later opnieuw in beeld als hij opnieuw kordaat optreedt en een nat pak haalt. Hij ziet dat een onoplettende zandschipper bij het passeren van een trekschuit door de jaaglijn het water in wordt gezwiept. De krant meldde dat "veldwachter Nieuwenhuis zich geen oogenblik bedacht; ofschoon de vaart daar diep is en een sterken stroom heeft, sprong de menschlievende man gekleed te water en redde den schipper van een wissen dood."

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koel
Het zomerweer bevindt zich met een westelijke stroming in een sterk wisselvallige fase. Er vallen dagelijks enkele buien. Woensdag hield een uitloper van het Azorenhoog het overdag droog. Nadien bepaalt een volgend lagedrukgebied het weerbeeld. Dat luidt een nieuwe fase in met onbestendig weer. De temperatuur ligt iets onder de normale waarde voor eind juli.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag schijnt af en toe de zon. Er is kans op enkele buien. Er waait een stevige westenwind, tot vrij krachtig. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Ook zaterdag is het nogal winderig. De wind krimpt van west naar zuidwest. Het maximum ligt in het weekeinde op 21 à 22 graden. Zaterdag is het half tot zwaar bewolkt met soms regen. Zondag is het weerbeeld wisselend met soms zon en kans op enkele buien. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af.

Trend na het weekeinde
Na het weekeinde houdt het onbestendige zomerweer aan. Afhankelijk van of de stroming zuidwestelijk of westelijk is, liggen de temperaturen rond of iets onder normaal. De maxima liggen daarbij in het algemeen tussen 19 en 22 graden. De kans op neerslag blijft vrij groot.

Weetje
De 20e juli is de dag van de heilige Sint Margriet. In de Volksweerkunde luidt het gezegde: "Als het met Sint Margriet giet, dan zie je de zon zes weken niet". Dat is sterk overdreven maar bedoeld wordt dat onbestendig weer op of rond 20 juli enige tijd kan aanhouden. Sinds 20 juli vorige week is het sterk onbestendig en dat lijkt voorlopig nog aan te houden.

Bas Veerhuis voltooit Vierdaagse van Nijmegen

Bas Veerhuis.

DIEMEN Bas Veerhuis (70) uit Diemen heeft vorige week de Vierdaagse van Nijmegen gelopen. Het was de negende keer dat hij meedeed.

Veerhuis liep 40 kilometer per dag. "Het ging mij goed af, alleen op de woensdag heb ik een aantal uren afgezien. Het was toen 32 graden."

Hij loopt graag alleen. "Nee, ik heb mij geen moment verveeld. De sfeer is zo goed, er heerst veel saamhorigheid. Ik ben opgegroeid in de voetballerij, daar is de sfeer toch anders."

Bas verbleef in een hotel in de gemeente Cuijk in Gelderland. Hij heeft zich al ingeschreven voor de Vierdaagse van Nijmegen van volgend jaar. Hij hoopt die dan voor de tiende keer te voltooien.

Veel hulp voor bewoners van studentenflat Rode Kruislaan

Diemenaren trekken zich het lot van de gedupeerden aan

De brand die vorige week woensdagochtend plaatsvond in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan heeft veel losgemaakt.

De studentenflat waar de brand plaatsvond. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Veel inwoners van Diemen hebben na de brand in de studentenflat aan de Rode Kruislaan spontaan hulp aangeboden.

Nadat de brand was uitgebroken vluchtten de bewoners via de brandtrap de straat op. Daar kregen zij hulp van bewoners van de andere studentenflats. Zij boden hen kleding, dekens en flessen met water aan. Ook zorgden zij ervoor dat de bewoners in een ruimte in een van de andere flats terecht konden. De gemeente zorgde voor opvang in het gemeentehuis en zorgde er samen met woonstichting De Key voor dat de bewoners steeds een update van de situatie kregen. 's Middags mochten zij in groepen naar hun woning om spullen te halen. 's Avonds konden de bewoners in Theater De Omval genieten van een diner dat was bereid door de bewoners van de 'reguliere' flats aan de Rode Kruislaan. Een aantal winkeliers en marktkooplieden uit Diemen had gratis voedsel beschikbaar gesteld. Loco-burgemeester Lex Scholten: "Het duurt altijd even voordat de hulpverlening op gang komt. Maar ik ben van mening dat wij hebben gehandeld zoals dat hoort. De Key heeft het ook goed gedaan en dat geldt ook voor de bewonersvereniging De RXL. Zij hebben ervoor gezorgd dat hun medestudenten een tijdelijke slaapplaats kregen. Ik waardeer het enorm dat een aantal inwoners van Diemen voor de bewoners van de studentenflat heeft gekookt. Ook vind ik het een mooi gebaar dat winkeliers voedsel beschikbaar hebben gesteld. Op zo'n moment ben ik trots dat ik in Diemen woon." Er was veel waardering voor de hulp die de gemeente bood. Ouders van twee studenten waren vorige week woensdagmiddag zeer te spreken over de opvang. "Het is fantastisch wat de mensen van de gemeente Diemen doen."

Hulpdiensten in actie na de brand. Foto: Trudy Kroese

'Ik ben van mening dat wij hebben gehandeld zoals dat hoort'

Motie: Onderzoek naar gezins-pgb

DIEMEN - De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die het college van B en W opdraagt om te onderzoeken of het mogelijk is dat er in Diemen een integraal gezins-pgb (persoonsgebonden budget) komt.

De indieners van de motie wil dat de gemeente Diemen in Den Haag wordt aangemeld als pilot-gemeente voor een gezins-pgb.

Steun

De motie is een initiatief van DiemenLinksaf en is mede ondertekend door de fracties van het CDA, GroenLinks en Partij van de Ouderen. De motie kreeg steun van de fracties van de PvdA en D66. De fracties van de VVD en Leefbaar Diemen stemden tegen.

Problematiek

De indieners van de motie wijzen erop dat mensen met een pgb vaak te maken hebben met meerdere loketten en administraties (zorgplannen en verantwoordingen). Ook kan er binnen een familie sprake zijn van een complexe problematiek, zoals meerdere kinderen met een beperking of grootouders met een Wmo-voorziening.

De fracties die de motie indienden geven aan dat er vaak ondersteuning is op meerderen gebieden (thuis, school, werk, vinden van werk, vervoer).

Het gevolg van de motie is dat er een plan wordt opgesteld waarin de gevolgen van het invoeren duidelijk zijn voor de gemeenteraad en hoe dit vorm kan worden gegeven. Op basis van dit plan kan de gemeenteraad een afgewogen beslissing nemen.

Onderzoek naar brand studentenflat

Vervolg van voorpagina.

Loco-burgemeester Lex Scholten kondigde vorige week in de media aan dat hij met de commandant van de brandweer in Diemen wil spreken over de gang van zaken. "Over het algemeen genomen ben ik tevreden over het werk van de brandweer. Maar ik wil wel opheldering over hetgeen er exact heeft plaatsgevonden. Daar hebben de nabestaanden van de man die om het leven is gekomen ook recht op."

De bewoners van de studentenflat konden zaterdagmiddag weer naar huis terugkeren.

Foto van Stanley Gontha in Amsterdam Museum

De steunbetuiging voor Abdelhak Nouri. Foto: Stanley Gontha

DIEMEN De foto die de Diemense fotograaf Stanley Gontha op vrijdagavond 14 juli maakte tijdens de steunbetuiging voor Ajax-speler Abdelhak Nouri komt in het Amsterdam Museum te hangen.

De speler van Ajax werd op 8 juli tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Ajax-Werder Bremen in Oostenrijk getroffen door hartritmestoornissen en raakte buiten bewustzijn. Inmiddels is bekend geworden dat de voetballer ernstige hersenschade heeft opgelopen. Gontha is oprichter en eigenaar van fotopersbureau Pro Shots. Hij is al 26 jaar actief als sportfotograaf. Gontha ging die avond naar de steunbetuiging voor Nouri in Geuzenveld. Hij is een ervaren fotograaf en ging doordacht te werk. "Tijdens een huldiging van Ajax in 2010 heb ik gezien dat een collega-fotograaf een schop kreeg. Ik vond het niet zo gepast om daar in Geuzenveld als persfotograaf rond te lopen. Daarom heb ik heb bewust een kleine camera meegenomen en droeg een baseballpet en een zonnebril. Ik ben op een gegeven moment via een stellage naar boven geklommen. Dat had ik nooit kunnen doen als ik mijn zware apparatuur bij mij had gehad. Vanaf die plek heb ik de foto genomen. De foto is geplaatst in kranten als de Volkskrant en Het Parool en in Voetbal International. Ik weet trouwens niet in welke kranten en tijdschriften de foto nog meer heeft gestaan, want dat heeft het ANP geregeld." Vlak nadat hij de foto had gepubliceerd drong het tot hem door wat de impact van de foto was. "Marcel Molle, de voorzitter van Stichting Zilveren Camera, twitterde dat hij het een geweldige foto vond, maar niet wist wie hem had gemaakt. Kort daarop reageerde iemand op twitter en noemde mijn naam. Ik heb enorm veel reacties op de foto gekregen." Het Amsterdam Museum heeft de foto gekocht. Binnenkort is de foto in het museum te zien.

Straffen tot twintig jaar voor liquidatie-team voor aanslag Peter 'Pjotr' R

DIEMEN De rechtbank heeft de uitvoerders van de mislukte aanslag op Peter 'Pjotr' R in Diemen hogere straffen opgelegd dan waren geëist. "De schutters verdienen de hoogste straf", aldus de rechtbank.

R. vertrok op een middag in november 2015 bij de woning van zijn moeder aan Fregat in Diemen. Toen hij in zijn auto zat, werden er liefst 34 kogels afgevuurd. R. werd door zeven kogels geraakt, maar overleefde de aanslag. De aanslag vond plaats op klaarlichte dag. Er waren op het moment van de aanslag veel mensen op straat aanwezig.

Forse straffen

Tegen de vijf verdachten waren straffen tot 18 jaar cel geëist, maar de rechtbank besloot daar nog overheen te gaan. De twee veronderstelde schutters, Atif M. en Gio C., moeten beiden 20 jaar opgesloten worden, oordeelde de rechtbank.

Karim S. was de chauffeur van het stel maar leverde ook de wapens, de politiekleding voor een eerdere poging en was ook in het bezit van zware explosieven. Hij kreeg 17 jaar opgelegd. Bijrollen bij de liquidatiepoging waren er voor Alejandro P. en Genaro L., zij waren onder andere verantwoordelijk voor de observatie van 'Pjotr'. Zij kregen 14 en 12,5 jaar cel.

Jolanda van der Zeeuw


Storemanager Douglas in winkelcentrum Diemerplein, woont 49 jaar in Diemen

Foto: Oscar Borghardt

Hoe gaat het met Douglas?
"Goed. Wij hebben bijna vijf jaar geleden de zaak van Marinus van Dijk overgenomen. Veel klanten die vroeger bij Marinus kwamen, komen nu bij ons. Wij hebben veel vaste klanten, niet alleen uit Diemen maar ook uit Duivendrecht en Amsterdam-Zuidoost. Onze klanten treffen hier personeelsleden die zij al lang kennen. Wij verkopen goede producten en vinden het verlenen van service en de beleving van de klant heel belangrijk."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik vind het leuk om te varen, uit eten te gaan en om op een terras te zitten. Als wij uit eten gaan is dat meestal in plaatsen als Monnickendam en De Rijp."

Ben je op Amsterdam gericht?
"Nee, maar vroeger wel. Ik heb heel lang bij Douglas in de Kalverstraat gewerkt. Ik ging met de trein of de tram naar mijn werk. Ik was toen aan de drukte van Amsterdam gewend. Tegenwoordig is Amsterdam mij te druk geworden."

Heb je een favoriete winkel in Diemen?
Ik heb eigenlijk geen specifieke favoriet in het winkelcentrum, ik kom overal graag en gun iedere winkelier het beste, een ieder doet zijn best om het ons winkelend publiek naar de zin te maken."

Wie zijn jouw favoriete artiesten?
"Luther Vandross, die helaas is overleden. Maar ook Terry Steel, Whitney Houston en Aretha Franklin. Vooral oude soul dus."

Wat kan hier beter?
"Het Diemerplein mag wat mij betreft wel meer sfeer uitstralen. Er zijn de laatste jaren meer horecazaken bijgekomen, maar het zou er meer van moeten afspatten dat hier een heel goed en leuk winkelcentrum is."

Busbaan

Vervolg van voorpagina.

De gemeente wil tevens een meer evenwichtige spreiding van het gebruik van de twee bruggen over de Weespertrekvaart. Voor de mogelijke varianten zijn verkeersberekeningen en indicatieve geluidsberekeningen uitgevoerd.

Aan de hand van de resultaten van deze berekeningen heeft een analyse plaatsgevonden en is een rapportage opgesteld. Het college van B en W heeft op basis van deze informatie de opdracht gegeven om de variant voor het openstellen van de busbaan voor auto's die maximaal 30 kilometer per uur mogen rijden uit te werken.

In oktober zal met bewoners gesproken worden over de onderzoeken en hun ideeën over passende maatregelen voor de verkeersveiligheid.

Samen zomeren in Het Noorderlicht

DIEMEN Ook in augustus vinden er elke maandag en donderdag in Het Noorderlicht activiteiten plaats onder de naam Samen Zomeren.

Ieder donderdag kunnen bezoekers van 10.00 tot 14.00 uur spelletjes spelen en lunchen. De kostenbedragen 2 euro. De activiteiten op maandag duren van 12 tot 16.00 uur en kosten 3,50 euro per keer. Er wordt steeds gestart met een lunch. 7 augustus, 'Over de Grens'; een lezing over mooie plekjes in België, Duitsland en Oostenrijk. 14 augustus, 'Italiaanse middag'; Creatief aan de slag en Venetiaanse maskers maken/versieren. 21 augustus, 'Weet u nog wel? Zomers geluk'; vakantieherinneringen ophalen. Hoe bracht u vroeger de vakanties door? 28 augustus, 'Engelse middag'; Vandaag geen lunch, maar een heerlijke High Tea. Daarna sing-a-song en muziek van DJ Wil.

Schuimmachine zorgt voor veel plezier

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Sportcentrum Wethouder F.B. Duran was vrijdag voor de laatste keer van het afgelopen schooljaar discozwemmen. Het was heel druk. Binnen konden kinderen zich vermaken in het grote zwembad en op de binnenplaats was een buitenbad neergezet. Een schuimmachine zorgde voor veel plezier.

Nieuwe modezaak in winkelcentrum

Steffy Heruer en Pascal van Eck zijn eigenaars van 1995 Mode & Lifestyle

Steffy Heruer en Pascal van Eck. Foto: Kelly Heruer Photography & Art.

DIEMEN 1995 Mode & Lifestyle is de winkel van Steffy Heruer (22) en Pascal van Eck (42) in winkelcentrum Diemerplein. De zaak is sinds anderhalve week open en Steffy en Pascal zijn tevreden over de klandizie.

Pascal is eigenaar van modezaak El Fuego die in Mijdrecht is gevestigd. Steffy en Pascal hebben samen in Mijdrecht de zaak 1995 Mode & Lifestyle en schoenenzaak Classico. Steffy "Pascal en ik kennen elkaar al lang en zijn goede vrienden. Wij speelden al langer met de gedachte om samen iets te gaan doen en vorig jaar zijn wij met 1995 Mode & Lifestyle en Classico in Mijdrecht begonnen."

Merkkleding

Pascal: "Tachtig procent van het aanbod in de winkel in Diemen is voor vrouwen, daarnaast verkopen wij artikelen voor mannen en kinderen. Wij richten ons op alle leeftijden. Alle artikelen zijn €19,95 per stuk. Dat is een mooi bedrag. Wij verkopen voornamelijk merkkleding."

Hij geeft een overzicht van de merken die zij verkopen: Glamorous, MET, Aaiko, Corel, B-Loved, Antony Morato, G-Brand en Anthony Morato Kids.

Steffy: "Wij kopen de kleding in bij de hoofdkantoren van de modemerken. Ik doe drie keer per week inkopen. Onze klanten treffen dus elke week een nieuwe collectie." Steffy en Pascal hebben bewust voor een winkel in winkelcentrum Diemerplein gekozen. Steffy: "Het is een mooi winkelcentrum dat goed bereikbaar is. Er zitten hier grote ketens zoals de Hema en Etos. Dat is belangrijk voor de uitstraling van het winkelcentrum. Het is hier altijd druk." Pascal en Steffy zijn tevreden over het aantal klanten dat de zaak tot dusver heeft bezocht. "Het gaat boven verwachting. Sinds wij open zijn is het druk in de zaak. Er is altijd aanloop. Het leuke is dat hier mensen van alle leeftijden binnenkomen", aldus Steffy.

Trainen voor de Middenmeerloop op 29 oktober kan vanaf 21 augustus.

Zondag 30 Juli

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger Ds. Bellwinkel uit Leiden.

Viering

10:30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger is Mw. J. Kronenberg.

Maandag 31 Juli

Zomeractiviteiten

12:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Franse middag. Na de Franse lunch staat er jeu de boules op het programma. Iedereen kan deze balsport spelen. Prijs € 3,50, inclusief lunch, hapje en drankje. Aanmelden: Cora Verhoef, 06-55022938. 12.00-16.00 uur.


Donderdag 3 Augustus

Zomeractiviteiten

10:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

In wijkcentrum het Noorderlicht vinden tot en met 28 augustus elke maandag en donderdag diverse activiteiten plaats die in het teken staan van het thema 'vakantie'. Iedere donderdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. Aanmelden bij Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.

Zondag 6 Augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: Pastor M. Berkhout uit Diemen.

Viering, Gedaanteverandering van de Heer

10:30 uur |
Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pater G. Noom.

Donderdag 10 augustus

Zomeractiviteiten

10:00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. Aanmelden bij Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.


En verder

Tot en met 11 augustus

Kinderzomerspelen

10: 00 uur | Sportcentrum
F.B. Duran

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Diemen die naar de basisschool gaan. Creatief, theater, sport en grote spellen. Dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur, op woensdag is er een uitstapje en zijn er geen activiteiten in het sportcentrum. Op de dinsdag- en donderdagochtend wordt er gezwommen. Kaarten kosten zeven euro per dag.

Maandag 21 augustus

Hardlooptraining voor
Middenmeerloop

19:30 uur | Atletiekbaan AV"23

Op 29 oktober wordt weer de Middenmeerloop gehouden, een hardloopwedstrijd van 5 of 10 km door sportpark Middenmeer (Watergraafsmeer) en Diemen-noord. Bij AV'23 kun je vanaf 21 augustus een clinic volgen van 10 hardlooptrainingen op de maandagavond. De clinic wordt gegeven door de ervaren hardlooptrainers Tjitske en Anneke. Het is een traject van tien trainingen voor licht gevorderde en gevorderde lopers. Om goed mee te kunnen doen moet je in staat zijn om tenminste vijf kilometer achter elkaar hard te lopen. Dat hoeft nog niet zo héél hard. Er moet nog wel wat te trainen zijn. De trainingen zijn afgestemd op je eigen niveau. Je leert hoe je verantwoord en lekker kunt hardlopen. Na de training vertelt de trainer bij een kop thee of koffie hoe je die week zelf kunt trainen. Kosten €90, incl. startnummer.

Tot 29 november

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur.

Kinderen hebben veel plezier tijdens Kinderzomerspelen in sportcentrum

Het is de eerste week van het evenement voor kinderen

Het is de eerste week van de Kinderzomerspelen. Het evenement voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar duurt tot en met 11 augustus.

Spektakel in de sportzaal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Er werd maandagochtend gestart met 157 kinderen. Het eerste onderdeel was een zeskamp. De kinderen konden zich in de squashzalen en de gymzaal uitleven tijdens sportieve activiteiten. 's Middags was er vrij spelen.

Dinsdagochtend werd er gezwommen. Alle kinderen moesten eerst proefzwemmen en alleen de kinderen die de zweminstructeurs van het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran van hun zwemcapaciteiten hadden overtuigd mochten het diepe bad in. De andere kinderen bleven in het ondiepe bad. Algemeen coördinator Danny Post is ook dit jaar het centrale aanspreekpunt. Via zijn portofoon staat hij continu in contact met de andere coördinatoren en de begeleiders. De veiligheid en het plezier van de kinderen staan uiteraard op de eerste plaats.

Er zijn ook dit jaar twee uitstapjes, waarvoor de kinderen zich al voor aanvang van de Kinderzomerspelen konden inschrijven. Gisteren vertrokken er twee bussen met in totaal honderd kinderen en ruim twintig begeleiders naar Linnaeushof in Bennebroek, volgende week woensdag staat er een uitstapje naar KidZcity in Utrecht op het programma. Donderdagochtend wordt er opnieuw gezwommen en donderdagmiddag werken de kinderen aan het vervaardigen van materiaal voor het spookhuis, dat vrijdagmiddag plaatsvindt. Zij maken onder andere 'enge' spinnen'. Een aantal begeleiders en vrijwilligers bouwt donderdagmiddag en –avond het spookhuis op. Als de bouwwerkzaamheden zijn afgerond wordt het spookhuis intensief getest.

Kinderen zijn creatief bezig. Foto: Trudy Kroese

Het spookhuis is net als de andere grote spellen een van de attracties van de Kinderzomerspelen. Er worden veel kinderen verwacht.

10 / 12

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar. Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595


Outside geeft hele jaar training

Deelnemers sporten op eigen niveau

Samuel van Gelder leidt een training. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Samuel van Gelder (23) uit Diemen is eigenaar van Outside. Hij geeft vier keer per week bootcamps in Diemen. Hij gaat met ingang van september het aantal trainingen uitbreiden.

Samuel van Gelder heeft een studie HBO Sportkunde afgerond. Daarnaast heeft hij een aantal specifieke cursussen en opleidingen gevolgd. Ruim vier jaar geleden ontwikkelde hij vanuit zijn passie om meer mensen te kunnen helpen Outside Bootcamps.

Individu

"Ik geef op het individu aangepaste bootcamps. Dat houdt in dat iedereen die aan de groepstraining meedoet, op zijn of haar eigen niveau kan sporten. Ik geef de deelnemers tijdens de bootcamps dus veel persoonlijke aandacht. Het doel is dat de deelnemers op hun eigen niveau werken aan het verbeteren van hun fitheid. De bootcamps bestaan voornamelijk uit kracht- en conditietraining."

Buitenlucht

Samuel geeft alle trainingen in de buitenlucht in Diemen. "De plek waar wij trainen varieert. Ik geef bijvoorbeeld trainingen in Diemen-Zuid, bij Meelbeskamp, maar ook in het centrum van Diemen. De deelnemers vinden het leuk om op verschillende plekken te trainen. Ter variatie maak ik ook gebruik van verschillende trainingsattributen." Outside Bootcamp is laagdrempelig. "Er doen mensen van vrijwel alle leeftijden mee aan de trainingen. De jongste deelnemers zijn vijftien jaar, de oudste boven de zestig. Samuel geeft op dit moment op dinsdag- en woensdagavond en op zaterdag- en zondagochtend bootcamps. Vanaf september gaat hij ook bootcamps geven op maandagavond en woensdagochtend.

Outside Bootcamp is 52 weken per jaar actief. "Ik heb twee co-trainers die ook trainingen geven. Dat zijn Arthur en Ruben. Zij hebben verstand van zaken en trainen al jaren bij Outside. Daarnaast volgen zij ook relevante cursussen."

Keeper Patrick Gerlof naar amateurs van Ajax

Patrick Gerlof tijdens zijn periode als doelman van SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Doelman Patrick Gerlof (42) uit Diemen speelt met ingang van het seizoen 2017-2018 voor het derde amateurteam van Ajax.

Gerlof treft in het derde team van Ajax onder anderen doelman Dave Moen en verdediger/middenvelder Rémon van Asselt aan. Deze twee spelers maakten aan het einde van het seizoen 2016-2017 bekend dat zij SV Diemen verruilen voor het derde amateurteam van Ajax. Dat team wordt getraind door ex-profkeeper Marco Ruitenbeek.

Patrick Gerlof was in het verleden doelman van onder andere DWS, JOS-Watergraafsmeer, Xantos, DWV, SV Diemen, Sporting Zuid en Sporting Martinus Ook was hij enkele jaren geleden keeperstrainer van de A-selectie van SV Diemen. Hij trainde toen onder anderen Dave Moen.

Hij is blij met zijn overgang naar de amateurs van Ajax. "Ajax is natuurlijk een mooie club, maar wat vooral belangrijk is, is dat het een goede groep is. Ik ga spelen met jongens als Dave Moen, Rémon van Asselt, Pierre Tosch, Tom Clobus en Dion Glumac."