DiemerNieuws

13 mei 2015

DiemerNieuws 13 mei 2015


Amy Koopmanschap ontvangt erepenning

Amy Koopmanschap krijgt bij haar afscheid als burgemeester de erepenning van Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap heeft dinsdagavond de erepenning van de gemeente Diemen ontvangen. Zij kreeg de penning uit handen van loco-burgemeester Lex Scholten. Dit gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering waarin de gemeenteraad afscheid nam van de burgemeester.

Er waren toespraken van Commissaris van de Koning Johan Remkes, de raadsleden Peter Prins (Partij van de Ouderen), Rosali Herder (Leefbaar Diemen) en Brigitte Wielage (VVD), burgemeester Blankers-Kasbergen van Ouder-Amstel en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Openbare leven
Er waren van alle sprekers lovende woorden voor het werk dat de burgemeester de afgelopen (ruim) 12 jaar in Diemen heeft verricht. Zij geldt als een benaderbare en aanspreekbare burgemeester die volop heeft deelgenomen aan het openbare leven in Diemen.

Jong en oud
Zij was nadrukkelijk aanwezig en heeft altijd een verbindende rol vertolkt. Zij vond het belangrijk om de burgers bij de politiek en het werk van de gemeente te betrekken, zowel jong en oud. Daarnaast was zij een waardig ambassadeur van de gemeente, die overtuigd is van het belang van regionale samenwerking.

Loco-burgemeester Scholten had behalve de erepenning nog een cadeau namens de gemeenteraad aan de vertrekkende burgemeester. Het college van B en W neemt binnenkort het besluit om de betraafplaats Gedenk Te Sterven aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit omdat de burgemeester veel waarde hecht aan kunst en cultuur.

Burgemeester Van der Laan sprak namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Hij uitte waardering voor de wijze waarop de burgemeester de belangen van Diemen heeft behartigd en ook heeft samen gewerkt met partners in de regio.

Jaloers
Van der Laan vertelde onder de indruk te zijn over de wijze waarop de gemeente erin geslaagd is om in Diemen Campus Diemen Zuid te ontwikkelen. Hij vertelde dat de gemeente Amsterdam best een beetje jaloers is op de campus.

Historische Kring Diemen gaat monumentencommissie oprichten

DIEMEN - De Historische Kring Diemen gaat een monumentencommissie oprichten. Die commissie gaat onderzoeken welke gebouwen of objecten in Diemen in aanmerking komen voor de status van monument. Ook gaat die commissie toezicht houden op het onderhoud van huidige monumenten in Diemen.

Dit vertelt John Cuijpers, voorzitter van de Historische Kring Diemen. Veel mensen die het Diemen van vroeger zich nog helder voor de geest kunnen halen vinden het jammer dat er zo veel oude gebouwen zijn afgebroken. Voorbeelden daarvan zijn de Nederlands Hervormde Kerk in Diemen-Zuid en de boerderijen op de plek waar nu Diemen-Noord ligt. Cuijpers geeft aan dat er in Diemen toch een behoorlijk aantal monumenten zijn. Er zijn diverse rijksmonumenten: de voormalige schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg 23, de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden met de pastorie aan de Hartveldseweg 24-25, de Nederlands-Israëlitische begraafplaats aan de Ouddiemerlaan 146, de voormalige dienstwoning van Rijkswaterstaat aan de Ouddiemerlaan 553, de grenspaal ter hoogte van de Ouddiemerlaan 553, de uitwateringssluis tussen de Tweede Diem en het Amsterdam-Rijnkanaal, de transformatorzuil (ook wel peperbus genoemd) aan de Kanaaldijk ter hoogte van de Overdiemerweg, de dwarshuisboerderij Jacht en Vislust aan de Overdiemerweg 13, het benzinestation De Blokhut aan de Muiderstraatweg 59, de molenromp aan de Venserkade 112 en de molenpomp aan de Stammerdijk 27. Lees verder op pagina 3.

Vanavond afscheid burgemeester

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap neemt op woensdag 13 mei afscheid van Diemen.

Vanavond zullen burgers en organisaties in Diemen in de gelegenheid worden gesteld om afscheid te nemen van hun burgemeester. Vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur vindt er in het gemeentehuis een openbare afscheidsreceptie plaats voor iedereen die de burgemeester nog de hand wil schudden.

Het zal op verzoek van de burgemeester vooral een informele avond worden, die zich afspeelt in de hal, de raadzaal en de trouwzaal. Daarbij zullen er door diverse Diemense organisaties optredens worden verzorgd. Het is de bedoeling dat de avond een Franse sfeer heeft.

De burgemeester heeft aangegeven dat ze zelf geen geschenken wil ontvangen, maar liever een aantal Diemense goede doelen wil ondersteunen. Er zal op de receptie ook een brievenbus geplaatst worden voor bijdragen en schriftelijke afscheidsgroeten.

Van de lezers

Citymarketing
Blijkens een triomfantelijk bericht in DiemerNieuws van 30 april is de gemeente Diemen van plan om de uitbreiding van het aantal evenementen in Diemen voortvarend aan te pakken. Citymarketing is het nieuwe toverwoord.
Mag ik opmerken dat Diemen geen city is maar een prettig dorp om te wonen en dat steeds meer Amsterdammers, waaronder ikzelf, juist hebben gekozen voor Diemen om de drukte en de herrie te ontvluchten. Amsterdam dreigt bijkans aan succesvolle citymarketing ten onder te gaan, blijkens recente berichten in o.a. de Volkskrant en NRC, waarin te lezen valt dat talloze bewoners van de binnenstad steen en been klagen over de drukte en de lawaaioverlast. Ik ken persoonlijk mensen die, net als ik, om die reden buiten Amsterdam zijn gaan wonen en nog meer die het van plan zijn. Als de gemeente Diemen Amsterdammers wil stimuleren om naar Diemen te verhuizen zou er juist meer nadruk gelegd moeten worden op de grootste pluspunten: rust en ruimte en veel groen. Vorige zomer konden we al vaak niet op ons balkon zitten vanwege de herrie vanuit het centrum door o.a. Loswalfestival, Diemer Festijn, kermis, braderieën en wat al niet meer. Daar kwam het geschreeuw en het feestrumoer van de sportvelden aan de andere kant nog bij. Ik misgun niemand zijn plezier, maar ik zou de plannenmakers met grote nadruk willen wijzen op de behoefte van veel mensen aan een rustige leefomgeving.
Ivonne Tilman

De Ouderkerkerlaan en de dingen die voorbijgaan (1)

De Ouderkerkerlaan is tegenwoordig een fietspad, stoep of weg, in ieder geval in niets meer de oude laan die het tot in de jaren zeventig was. De Ouderkerkerlaan was al eeuwen geleden een onderdeel van het wegennet dat van Amsterdam via Diemen naar Ouderkerk aan de Amstel liep. De laan was tot 1940 door de Diemerbrug ook rechtstreeks verbonden met de Ouddiemerlaan. Die verbinding over de vroegere Rijker- of Vaarsloot en later de Weespertrekvaart, werd in 1940 door de verplaatsing van de nieuwe brug min of meer onderbroken. Vlak over de brug stond de Hervormde Kerk waarna de 'laan', zoals de bewoners de Ouderkerkerlaan kortweg noemden, zich als een lint strekte richting Duivendrecht. Aan het begin stonden burgerhuizen en waren er zijstraatjes en verderop een soort pleintje: vijf huizenblokjes in een halve cirkel met een plantsoentje ervoor. Na de huizen kwamen de boerderijen met mooie namen als Lust en Hoop, Ons Genoegen en Nooit Volmaakt. Elke straat heeft zijn herinneringen voor de mensen die er woonden. In de jaren vijftig en zestig was de buurt een eldorado voor de kinderen. Heel veel ruimte, slootjes en altijd de dieren: loeiende koeien, hinnikende paarden en kraaiende hanen.

Weerbericht

Licht wisselvallig, tamelijk koel voor half mei
De IJsheiligenweek begon maandag met een maximum van 25 graden: de eerste zomerse dag. Het was een eendagsvlinder, want een meizomer ligt voorlopig niet in het verschiet. Met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. Donderdagavond nadert een front met regen, daarna volgt een wisselvallig weertype met zon, bewolking en een enkele bui.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond, wat bij de IJsheiligen past. Op Hemelvaartsdag schijnt eerst de zon, stilaan komt er meer bewolking met in de avond kans op regen. Het wordt 16 graden. Vrijdag valt eerst nog wat regen, in de middag klaart het op. Het wordt 15 graden bij een matige noordenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en neemt toe tot matig of vrij krachtig (windkracht 4-5). Het is licht wisselvallig, met een mix van zonneschijn, stapelwolken en kans op een bui. Waarschijnlijk neemt in de loop van zaterdag de kans op een bui tijdelijk iets toe. Zaterdag wordt het nog 15 à 16 graden, zondag blijft het kwik steken bij 13 à 14 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei wordt ook wel de 'IJsheiligen' genoemd. Dit is een zeer oud begrip uit de volksweerkunde. Het is al meer dan 1000 jaar bekend. Tijdens of rond deze data kan nog nachtvorst optreden met gevaar voor de in bloei staande gewassen. Vanaf half mei neemt die kans af, maar bij uitzondering kan het zelfs in juni nog aan de grond licht vriezen.

Burgemeester bezoekt 90-jarige

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Burgemeester Amy Koolmanschap heeft vorige week donderdag mevrouw Jongman-Broek bezocht om haar te feliciteren met haar 90e verjaardag. Zij gaf de jarige een mooi bloemstuk en een doos chocolade.

Mevrouw Jongman-Broek woont sinds 1949 in Diemen en komt uit Zwartsluis in Overijssel.
Haar man kon werk krijgen bij de AGO op de Ringdijk in Amsterdam. Zij woont nu alweer tien jaar in De Prinses, waar zij geniet van haar oude dag.

Politie houdt man aan

DIEMEN - De politie heeft vorige week donderdagavond rond 19.45 uur bij Kruidenhof in Diemen-Zuid een 22-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden.
De man was lastig tegen een politieagent. Hij had geen identiteitskaart bij zich en was in het bezit van alcohol. Op die plek in Diemen-Zuid geldt een alcoholverbod. De man heeft twee processen-verbaal gekregen.

Muziekevenement Rock Out! in teken van horror

Bands spelen zaterdagavond in Grand Café Blauw

Een bandjesavond van Rock Out!

DIEMEN - In Grand Café Blauw in De Omval vindt op zaterdag 16 mei een muziekevenement van Rock Out! plaats. Het thema is ditmaal: 'Welcome to my nightmare'. Het evenement duurt van 20.00 tot 00.30 uur. De entree is gratis. Er treden die avond vier bands op.

Henry Meupelenberg (23) uit Diemen is organisator van Rock Out! Hij werkt bij Stichting Welzijn Diemen (SWD) als coördinator van Just Do It. In die functie begeleidt hij jongeren bij het opzetten van projecten. De organisatie van Rock Out! maakt geen deel uit van zijn werk bij SWD. Rock Out! is een initiatief van jongeren uit Diemen. Rock Out! biedt bands de kans om in Diemen op te treden en jonge muziekliefhebbers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

Henry Meupelenberg: "De bands die zaterdag optreden zijn Shadack, Celerate, Concreat Meal en Scare The Bear. In Shadack en Concreat The Bear zitten enkele jongens uit Diemen. Het gaat om bands met een divers repertoire: rock, metal en punk. De vier bands die zaterdagavond optreden zullen hun setlist aanpassen aan het thema horror. Nummers die onder meer zullen worden gespeeld zijn 'Welcome to My Nightmare' van Alice Cooper en 'All Nightmare Long' van Metallica. Grand Café Blauw wordt die avond opgetuigd als 'horrorcafé'. Hiervoor zorgt Jordy Berndsen met zijn bedrijf Evil Entity."

'The Doors staan bij mij op nummer 1'

Rock Out! organiseert enkele keren per jaar bijeenkomsten waar bands optreden. In het verleden werden die avonden in het voormalige jongerencentrum Diemer Factory gehouden, de laatste jaren in Grand Café Blauw. Henry: "De jongens die in de vier bands spelen die zaterdag optreden zijn begin twintig. De meeste bezoekers van bandjesavonden van Rock Out! zijn tussen de 14 en 18 jaar. De avonden worden goed bezocht, meestal trekken wij tussen de 80 en 120 bezoekers. Wij maken veel gebruik van sociale media. Dat trekt veel bezoekers aan."

Henry Meupelenberg speelt zelf gitaar. Hij speelt regelmatig samen met zijn vriendin Rosa. Zij drumt. Henry hoopt op termijn deel uit te maken van een band. "Er zijn in Diemen veel jongeren die actief zijn met het maken van muziek. Zij oefenen en treden op. Er zijn helaas zijn in Diemen nauwelijks plekken waar je kunt oefenen of kunt optreden. Als je tien minuten fietst en in Amsterdam-Oost bent is het een ander verhaal. Ik heb gehoord dat er vroeger in de bar van de studentenflats aan de Rode Kruislaan een echte muziekscene was."

Hij is zelf een groot muziekliefhebber. "The Doors staan bij mij op nummer 1. Maar ik houd ook van groepen als Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath en Metallica. Het is bij mij begonnen met Guns N' Roses. Via die groep heb ik allerlei bands leren kennen. Ja, ik heb inderdaad heel veel met 'oude' muziek. Nieuwe bands spreken mij minder aan. Ik ga regelmatig naar concerten. Het concert van Metallica dat ik heb gezien vond ik geweldig." Henry Meupelenberg draait net als veel andere jongeren graag elpees. "Ik ga vaak naar het Waterlooplein en zoek daar in de bakken met tweedehands elpees. Vaak vind ik platen die ik zoek. Ik draai muziek het liefst via een geluidsinstallatie, maar ik maak ook gebruik van Spotify en speel ook muziek af via mijn telefoon."

Commissie monumenten

Vervolg van voorpagina

Daarnaast zijn er enkele provinciale monumenten: Fort Diemerdam en kringenwetboerderij De Zeehoeve maken deel uit van de Stelling van Amsterdam en zijn beschermd als provinciaal monument. De Stelling van Amsterdam staat tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Boerderij de Zeehoeve wordt door de Stichting Herstelling gebruikt als diagnostisch centrum. Diemen telt één gemeentelijk monument: de Oude Smidse aan de Ouddiemerlaan 19.

Cuijpers en andere leden van de Historische Kring Diemen zijn van mening dat er in Diemen nog meer gebouwen zijn die in aanmerking komen voor de status van monument. Een voorbeeld hiervan is de Grote Rietschuur aan de Kriekenoord 3. "De Bond Heemschut heeft bij de gemeente het verzoek ingediend om dat gebouw op de monumentenlijst geplaatst te krijgen. Wij ondersteunen dat verzoek uiteraard", aldus Cuijpers.

De leden van de monumentencommissie zullen onderzoek verrichten naar meer gebouwen of objecten. "Als wij van mening zijn dat een gebouw of object een plaats op de monumentenlijst verdient, zullen wij een aanvraag doen bij het Rijk, de provincie Noord-Holland of de gemeente. De gemeente is meestal de beste optie, omdat er dan het snelst resultaat kan worden geboekt", aldus Cuijpers.

Mensen die lid willen worden van de monumentencommissie kunnen contact opnemen met Peter Texier, e-mail: j.texier@chello.nl.

HKD verkoopt boek over oorlog in De Schakel

DIEMEN - De verkoop van het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse bezetting' gaat uitstekend. Het boek is een uitgave van de Historische Kring Diemen (HKD).

De HKD biedt belangstellenden de gelegenheid om het boek aan te schaffen. Belangstellenden kunnen op de zaterdagen 16, 23 en 30 mei steeds van 11.00 tot 15.00 uur het boek kopen in het verenigingslokaal van de HKD in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat. De prijs van het boek bedraagt 29,50 euro. Het is mogelijk om contant te betalen. Het boek werd enkele weken geleden officieel gepresenteerd in het Saan Museum.

Markus Schmid ontvangt het Groene Lintje

Joke Schenk speldt het Groene Lintje op. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Joke Schenk, voorzitter van de afdeling Diemen van GroenLinks, heeft zaterdagmiddag het Groene Lintje uitgereikt aan Markus Schmid.

Markus Schmid kreeg deze onderscheiding voor zijn inzet voor de duurzaamheid in Diemen. GroenLinks in Diemen reikt de onderscheiding elk jaar uit. Markus startte in 2008 Duurzaam Dorp Diemen. Met een enthousiaste groep vrijwilligers werden diverse initiatieven ontplooid, zoals buurtmoestuin De Prinses op de Erwt, de Energiewerkgroep en sinds een jaar het Repair Café. Hij kreeg het lintje in buurtmoestuin De Prinses op de Erwt.

Inzameling voor Nepal

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Cadeauwinkel van de Wereld stond zaterdag met een kraam in winkelcentrum Diemerplein. Vrijwilligers zamelden geld in voor hulp aan Nepal, het land dat getroffen is door een zware aardbeving. Met het geld worden bedrijven in Nepal geholpen de schade na de verwoestende aardbeving te herstellen en wordt persoonlijke hulp geboden. Rechtstreeks geld overmaken kan ook: NL 23INGB0007709069 van St. Vrijwilligersorganisatie Het Elsengroen.

Ouders zoeken speelgoed voor speeltuin

DIEMEN - Ouders van kinderen die spelen in de speeltuin aan het Julianaplantsoen zijn op zoek naar speelgoed. Zij verzoeken mensen die over speelgoed beschikken dat niet meer wordt gebruikt contact op te nemen.

De speeltuin werd ongeveer vier jaar geleden door de gemeente aangelegd, nadat ouders van kinderen uit de buurt een handtekeningenactie hadden gehouden. De speeltuin kreeg de naam Kinderplantsoen en een echt straatnaambord.

Bianca ten Napel-Poster is een van de ouders die ruim vier jaar geleden het initiatief voor de speeltuin nam. "De speeltuin wordt door veel kinderen uit de buurt gebruikt. De gemeente heeft bij de opening een zoutstrooibak in de speeltuin geplaatst. Ouders van kinderen die in de speeltuin spelen hebben daar toen speelgoed in gedaan, speelgoed dat in de zandbak en buiten de zandbak kan worden gebruikt. Maar door de jaren heen is er veel speelgoed kapot gegaan. Hierdoor is de bak nu bijna leeg."

Bianca hoopt dat er mensen zijn die speelgoed over hebben en dit in de bak bij speeltuin Kinderplantsoen kunnen doen. Zij kunnen ook contact met haar opnemen door een e-mail te sturen naar: biancaposter@hotmail.com.

Monique Nijburg

47 jaar
Initiatiefnemer Buurtrestaurant Aan Tafel!
Diemenaar sinds 1985

'Aan Tafel', wat is dat voor restaurant?
"Een restaurant dat een keer per week op woensdagavond open is in het Huis van de Buurt 't Kruidvat."

Waar kunnen we reserveren?
"Alle Diemenaren, jong en oud, zijn welkom. Reserveren kan op maandag- en dinsdagmiddag via 06-23330577.

Wat doe je verder in het dagelijks leven?
"Voor Philadelphia begeleid ik mensen met een lichtverstandelijke beperking die begeleid wonen in Diemen. Daarnaast ben ik pedagogisch medewerker bij stichting Popeye."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Tegenlicht' van Esther Verhoef, mooi boek."

Beste nummer ooit?
"Absoluut 'The greatest love of all' van Whitney Houston."

Ook op een poster boven je bed?
"Ja, naast Abba."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het Diemerbos in Diemen-Noord, waar het bos nog wat ruiger is en minder aangelegd."

Vijfgangenmenu of patatje met?
"Alle twee lekker, maar dan toch maar een vijfgangenmenu; al is dat wel veel, doe dan maar drie gangen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Eerst met mijn kinderen en partner op vakantie gaan en dan toch wel een groot deel van het jaar in de Algarve gaan wonen."

En met 100 euro?
"Dat zou ik schenken in Portugal aan een opvang voor mensen met een beperking. Er zijn daar goede initiatieven die het geld goed kunnen gebruiken."

Als je een dagje burgemeester was...
"Ik weet dat het natuurlijk niet kan, maar dan zou ik alle mooie oude gebouwen die weg zijn weer terug willen halen."

Waar moet deze krant meer over schrijven?
"Over hoe het leven er uitziet van mensen met een beperking, zeker met al die nieuwe wetten die er nu zijn."

Allon Worms: 'Ik verkoop kleding voor de moderne man'

Herenmodezaak in winkelcentrum Diemerplein

Allon Worms voor D-Men Fashion. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Allon Worms (23) heeft een kleine twee weken geleden de herenmodewinkel D-men Fashion in winkelcentrum Diemerplein geopend. Hij heeft geen moeite om zijn doelgroep te omschrijven: "Ik verkoop kleding voor de moderne man."

Allon is de broer van Micha, die sinds ruim een jaar een winkel in winkelcentrum Diemerplein heeft waar hij baby- en kinderkleding verkoopt.

Allon: "Ik richt mij op jongens en mannen vanaf een jaar of 16 tot een jaar of 35. Maar ook mannen die ouder zijn kunnen bij mij slagen. Ik verkoop merken zoals Anthony Morato, Zumo, Pure White en Explicit. Ik verkoop kleding in het middensegment. Ik ben enige tijd geleden naar Italië geweest om kleding in te kopen. Ik draag zelf ook bijna altijd kleding van merken met een Italiaanse stijl."

D-men Fashion is ruim en mooi ingericht. In de rekken en kasten treffen klanten mooie en modieuze kleding aan: T-shirts, blouses, overhemden, broeken, maar ook schoenen en jassen. "Nu hangt de voorjaars- en zomercollectie in de zaak. Vanaf juli verkoop ik de wintercollectie. Die wordt ook erg mooi."

Allon heeft tot dusver veel positieve reacties ontvangen. "Er was nog geen zaak met modieuze kleding voor de moderne man in Diemen. Veel klanten hebben mij verteld dat zij nu niet meer naar Amsterdam hoeven om mooie kleding te kopen."

D-men Fashion is gevestigd aan het Diemerplein 56 (in de gang bij de ingang van de Hema) en is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook is D-men Fashion geopend tijdens de maandelijkse koopzondag.

Inschrijven avond-vierdaagse

DIEMEN - De avondvierdaagse van Diemen wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 12 juni. Start en finish zijn vier dagen lang bij het Wapen van Diemen aan de Ouderkerkerlaan 8.

Deelnemers kunnen zich tijdens twee dagen inschrijven bij het Wapen van Diemen: op dinsdagavond 19 mei en donderdagavond 21 mei tussen 19.00 en 21.00 uur.

Meer informatie bij de organisatie: diemenseavond4daagse@hotmail.com.

Zaterdag open dag kerk

DIEMEN - In de kerk Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg vindt op zaterdag 16 mei een open dag plaats.

Het programma ziet er als volgt uit: 10.00 uur: samenzang koren, 10.45 uur: 1e rondleiding, 12.30 uur: 2e rondleiding, 13.30 uur: samenzang koren, 14.30 uur: 3e rondleiding en 15.30 uur: 4e rondleiding.

De Sint Petrus' Bandenkerk staat al meer dan 100 jaar op een prachtige plek in het hart van Diemen. Belangstellenden kunnen zaterdag kennismaken met de zang van de vier koren die bestaan uit leden uit alle leeftijdsgroepen.

Loswalfestival gaat donderdag van start

Vier dagen lang activiteiten op en rond loswal

DIEMEN - Het Loswalfestival gaat morgen (donderdag 14 mei) van start en duurt tot en met zondag 17 mei. Het is alweer de achtste editie van het evenement dat niet meer is weg te denken uit Diemen. Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, blikt vooruit op het festival en licht enige punten van het programma toe. Ook dit jaar kan de stichting weer rekenen op de inzet van veel vrijwilligers, van wie de meeste al jaren actief zijn.

Ook voor de jeugd is er altijd veel te doen. Foto's Trudy Kroese

Het Loswalfestival is vergeleken met de eerste editie die in 2008 plaatsvond enorm gegroeid. Nieuw is dit jaar dat er op de vrijdag aan het einde van de middag en het begin van de avond een sportmarkt, een puur/biologische markt en een kindermarkt worden gehouden. Danny Mica: "Er komen bij ons steeds meer verzoeken binnen om tijdens het Loswalfestival extra programma-onderdelen te organiseren. Als dat mogelijk is doen wij dat."

Het Loswalfestival start op donderdag 14 mei met de Loswal Studentendag. In Diemen wonen op diverse plekken veel studenten, bijvoorbeeld op de Campus Diemen-Zuid en de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Van 16.00 tot 19.00 uur is er een studentenchallenge waar studenten van allerlei opleidingen en studentenverenigingen elkaar kunnen ontmoeten. "De Diemense studentenvereniging RXL is ook aanwezig. Studentenverenigingen zullen iets speciaals doen en hopen op die dag nieuwe leden te kunnen aantrekken", aldus Mica. Om 19.00 uur gaat er in de feesttent een studentenfeest van start dat tot 23.30 uur duurt. DJ Cor zal een optreden verzorgen.

Vrijdag 15 mei vindt er voor het eerst een sportmarkt plaats tijdens het Loswalfestival. Een groot aantal sportverenigingen uit Diemen zal zich tussen 16.00 tot 20.00 uur op de loswal en directe omgeving en in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran presenteren. Tafeltennisvereniging Diemen, Badmintonvereniging Diemen, zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen en Onderwatersportvereniging Diemen zullen zich in het sportcentrum presenteren en demonstraties geven.

Veel activiteiten tijdens Loswalfestival.
Hopen op mooi weer.

Evenement is opnieuw groter dan voorgaande edities

Mica: "Op het parkeerterrein bij het sportcentrum zullen demonstraties zelfverdediging worden gegeven door judovereniging H.C Fritz en karatevereniging Ryonkai. Op dezelfde plek geeft volleybalvereniging Smashing '72 mensen de kans om hun smash te oefenen. Tennisvereniging ATVD houdt activiteiten op het parkeerterrein bij de flat Beukenhorst. In de voetbalbak vlak bij de loswal gaat handbalvereniging SV Zeeburg demonstraties verzorgen. Op het grasveld daarnaast komt een slagkooi van TIW-Survivors."

Vrijdag is er tussen 16.00 en 21.00 uur op de loswal een puur/biologische markt. Die markt staat voor lekker eten en drinken, duurzaamheid, gezondheid en gezelligheid. Bezoekers vinden er allerlei pure en biologische producten die worden verkocht door de producenten zelf. Zij geven informatie over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. Ook gaat er om 16.00 uur een kindermarkt van start. De kindermarkt duurt tot 20.00 uur en is bestemd voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Zij dienen begeleid te worden door een volwassene. Wethouder Jeroen Klaasse presenteert om 20.15 uur het logo dat de gemeente gaat gebruiken voor citymarketing.

Sportverenigingen uit Diemen presenteren zich tijdens festival

De markt wordt om 20.35 uur afgesloten met een gezamenlijke sportieve activiteit: een estafette over de twee bruggen die Diemen-Zuid met het centrum verbinden. De start en finish zijn naast de feesttent. De eerste loper vertrekt in westelijke richting en loopt via de Bovenrijkersloot naar de Venserbrug. Op de brug wordt het stokje doorgegeven aan de tweede loper. Die wisselt op de aangegeven plaats aan de overkant van het water met de derde loper. Deze loopt oostwaarts naar de Diemerbrug en geeft het stokje door aan de vierde en laatste loper. Deze brengt het stokje naar de finish op de Venserkade ter hoogte van de feesttent. De vrijdag wordt afgesloten met een optreden van Roel and the Gang. Die band speelt soul en funk.

Zaterdag 16 mei is er vanaf 10.00 uur een braderie op de loswal. Mica: "Dit is een van de grootste braderieën in de regio Amsterdam. Tevens is er een kunstmarkt en zullen diverse verenigingen uit Diemen zich presenteren, waaronder VIVOS en Scouting Diemen. EDOG helpt mee om de kunstmarkt sfeervol aan te kleden."

Doordat het Loswalfestival dit jaar vroeger in het jaar wordt gehouden dan in voorgaande jaren is het aantal activiteiten op en in het water beperkt: het water is nog te koud. Zaterdag vindt er in de feesttent ook een activiteit van Zonnestraaltje plaats. Het betreft hier onder meer optredens van artiesten. Deze Diemense stichting zet zich in voor gezinnen met kinderen die een psychisch en/of lichamelijk probleem hebben of het niet breed hebben. Zaterdagavond is er in de feesttent een show van Radio 538. Zondag is er tussen 11.00 en 17.00 uur de Veiligheidsdag. Politie, brandweer, GG &GD en de Dierenambulance geven informatie en (vaak) spectaculaire demonstraties. Het volledige programma is te vinden op www.loswalfestival.nl.

Nieuwe programma Omval bekend

Grote namen in Theater De Omval in nieuw theaterseizoen

De theaterbrocuhure valt in augustus op de mat, de programmering is nu al online.

DIEMEN - Het programma van Theater De Omval voor het komende seizoen is bekend. Grote namen als Lebbis, Javier Guzman, Jan Rot, Dolf Jansen en Roué Verveer komen naar Diemen, maar er is ook aanstormend talent te zien op het podium van Theater De Omval. Nieuwe namen, maar ook bekende namen, want artiesten komen graag terug naar het Diemense theater. Veel cabaret, zoals we gewend zijn in De Omval, maar ook veel toneel, muziek en kindervoorstellingen.

"Het is programmeur Annabertha Veninga weer gelukt om grote namen op het programma te zetten voor het seizoen 2015-2016", vertelt Richard Zuidgeest, marketingmedewerker van Theater De Omval. "Vanaf september vorig jaar zijn we bezig met het samenstellen van het programma. Na meer dan een half jaar puzzelen kijken we met trots naar het eindresultaat. Het is mooi om te zien dat de grote namen bewust ervoor kiezen om in Theater De Omval te spelen. En niet alleen de artiesten kiezen voor ons theater, ook de Diemenaren weten ons goed te vinden. Ook dit jaar sluit Theater De Omval het seizoen af met een groei in bezoekersaantallen."

Sneak Preview
Het nieuwe seizoen opent op dinsdag 1 september met een Sneak Preview. Vijf artiesten die later in het seizoen in Diemen optreden laten dan een deel van hun voorstelling zien: voor slechts vijf euro eerst even proeven wat de artiest te bieden heeft en als dat naar meer smaakt meteen kaarten kopen.

Javier Guzman komt met zijn 5e Sinterklaasconference.
Opus One speelt 'De Klokkenluider van de Notre Dame'.

Greep
Een greep uit het programma in de eerste maanden van het seizoen: een literaire avond met Joost Prinsen, een blik achter de schermen bij Farce Majeur, de mannen van NUHR, de vijfde Sinterklaasconference van Javier Guzman, Vincent Bijlo, Jan Rot met een serie nieuwe liedjes, theatergroep Suburbia, Lebbis (later in het seizoen komt trouwens Dolf Jansen ook naar De Omval), Ingeborg Elzevier, Nelly Frijda, Trudy Labij en Lusanne Arts spelen 'Vrouwen van later', meezingen met de dames van Vuile Huichelaar en een kerstrecital van Regina Albrink. Verder theater met onder andere 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' en mooie toneelvoorstellingen, over de klokkenluider Snowden bijvoorbeeld.

Jeugd
Ook voor kinderen zijn er mooie voorstellingen: Dirk Scheele en Ageeth de Haan komen voor de jongsten, Opus One speelt 'De Klokkenluider van de Notre Dame', een wervelende familiemusical voor kinderen van zes jaar en ouder. En het nieuwe jaar begint op 3 januari traditiegetrouw met het peuterfestival.

Brochure
In augustus wordt de theaterbrochure verspreid, maar het volledige programma is nu al te bekijken via www.theaterdeomval.nl. En wie zeker wil zijn van kaartjes voor zijn of haar favoriete voorstellingen kan daar ook al kaarten reserveren. Telefonisch reserveren kan ook via 020-6001897.

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws?

Dat kan bij de voorstelling 'Sluimer' van cabaretier Henry van Loon op 22 mei.

Hoe?
Mail naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor 19 mei een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Henry van Loon'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

woensdag 13 mei

Computercursus

PCOB start met een nieuwe computercursus Windows 7 voor beginners. De cursus wordt gegeven in De Schakel, aanmelden: 06-43734155. De inloopochtend voor computervragen en problemen op de woensdagochtend gaat onverminderd door. U kunt uw eigen laptop, iPad of tablet meenemen.

Zwangerschapsyoga

Tijdens deze les van de zwangerschapscursus in Yoga Studio Diemen is het thema 'de lange diepe ademhaling', de meest belangrijke voorbereidende oefening voor de bevalling. Aanmelden voor een proefles (€10,-) via www.yogadiemen.nl. 18.30 – 19.45 uur. Aanmelden voor de hele cursus of een cursus op maat kan via www.yogadiemen.nl.

donderdag 14 mei

Oecumenisch dauwtrappen

De gezamenlijke Diemense kerken houden op deze Hemelvaartsdag een bezinnende wandeling van een uurtje door Diemens dreven. Verzamelen om 8.45 uur op het kerkplein van de St. Petrus' Bandenkerk. Vertrek om 9.00 uur. De wandeling is niet rolstoeltoegankelijk. Aansluitend is er een korte openluchtviering in de tuin van de pastorie, rond 10.30 uur. Rolstoelen en scootmobielen kunnen daar wél komen via de ingang achter De Hoop.

Film in De Omval

'Michiel de Ruyter' speelt zich halverwege de 17e eeuw af als Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld is. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. 20.00 uur. € 8,-. 19 mei wordt de film ook vertoond.

vrijdag 15 mei

Aqua Swing

De gratis workshop Aqua Swing wordt gegeven in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Aqua Swing is gymnastiek met een waterzak waarbij oefeningen met kracht en harmonie en in vloeiende bewegingen worden uitgevoerd. Geschikt voor iedereen en elke conditie. 10.30 uur.

Potje van de buurt

Vandaag koken de vrijwilligers een soepje, geroerbakte sperziebonen met gehaktbrood, toetje en een kopje koffie toe. Kosten € 5,-, om 12.30 uur aan tafel in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Bel als je mee wil eten met Anneke Dekker, 020-6953224 of meld je aan op dinsdagmiddag, donderdagochtend of vrijdag in het Huis van de Buurt bij Cora Verhoef.

Bingo

De balletjes gaan weer rollen in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Bingoliefhebbers zijn van harte welkom om er samen een gezellige avond van te maken. Er zijn leuke prijzen te winnen. 19.30 uur.

Quiz over Diemen

In gebouw De Schakel wordt een quiz gehouden over de geschiedenis van Diemen, gepresenteerd door Steven Dijk. 20.00 uur.

zaterdag 16 mei

Rock Out!

Rock Out! is een dansfeest in café Blauw in Theater De Omval voor jong en oud. Thema deze keer 'Welcome to my nightmare'. 20.00 tot 00.30 uur, entree gratis.

16 mei tot 29 augustus

Inspiratie workshop

In de workshop 'Body, Soul & Mindfulness' leren aanwezigen omgaan met stress, luisteren naar hun lichaam en gezondere keuzes maken. Ervaren trainers leren oefeningen uit mindfulness. De workshop wordt gegeven op vijf zaterdagochtenden of -middagen in De Brede Hoed. € 250,- voor vijf dagdelen. 06-21606345.

zondag 17 mei

Computerclub Minerva

De bijeenkomst van Computer Club Minerva vindt plaats in het Noorderlicht, van 11.00 tot 14.00 uur. Er is speciale aandacht voor internetverbindingen en wifi.

Saan Museum

Het Saan Museum is open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Weesperstraat 78-82.

Talentshow

Stichting Welzijn Diemen houdt een talentshow in De Omval, van 13.00 tot 15.30 uur.

Podium met buffet

Zanger Jacques Vet is terug bij het zondagmiddag podium in gebouw De Schakel. Verwacht een portie meezingers, dansnummers en mooie luisterliedjes. Er is ook een buffet. Opgeven: 06-22563192. 15.30 tot 17.30 uur. € 3,50.

maandag 18 mei

Huis van de Buurt

Het Huis van de Buurt Noorderlicht is open vanaf 10.00 uur. Om 12.30 uur staat een warme lunch klaar. Opgeven: ajongbloed@stichtingwelzijndiemen.nl.

woensdag 20 mei

Peuteractiviteit

Om 10.30 uur is er een kennismakingsbijeenkomst met het Toddler Sense peuterprogramma in OBA Diemen. Peuters van 2-4 jaar en hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Toddler Sense is een avonturen- en ontdekkingsprogramma voor alle nieuwsgierige dreumesen en peuters. De activiteiten zijn kort, dynamisch en vooral leuk. Kinderen worden begeleid op een ontdekkingsreis met hun ouder. Toegang met OBA-pas gratis, normaal € 5,-. Reserveren dringend aangeraden: 020-690 23 53 of diemen@oba.nl.

donderdag 21 mei

Kamercollege

Annemiek Louwrier, bedrijfsjurist, geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn met de titel: Moeten is Dwang. Waarom regels belangrijk zijn, en soms ook niet. 20.00 uur, entree € 12,-. Aanmelden via Oostwestwelzijn.com.

tot 31 juli

Expositie

Annemarie van Bolhuis viert haar 20-jarig schildersjubileum met een overzichtstentoonstelling in Zorgcentrum de Diem. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

tot 27 september

Beelden

Beeldend kunstenaar Diny Boot exposeert in woon- en zorgcentrum Berkenstede.

Donderdag beslissingsduel

SV Diemen wint van Fortius

Fel duel om de bal. Foto: Bastiaan Miché

DIEMEN - De beslissingswedstrijd tussen SV Diemen en SV Ouderkerk wordt donderdagavond gespeeld op het veld van Roda '23 in Amstelveen. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Als er na 90 minuten geen winnaar is wordt er verlengd. Als er daarna nog geen winnaar is worden er strafschoppen genomen.

SV Diemen won zondag met 4-0 van Fortius. SV Ouderkerk won eveneens. Die ploeg was thuis te sterk voor Swift: 7-1. SV Diemen en SV Ouderkerk hebben de competitie afgesloten met 66 punten. Dit maakt een beslissingsduel noodzakelijk. SV Diemen, dat vorige week met 1-1 gelijkspeelde bij CTO' 70 en daardoor de kans liet lopen om zondag tegen Fortius kampioen te kunnen worden, was veel sterker dan Fortius. In tegenstelling tot vorige week speelde de ploeg van trainer Marc Stuut nu wel in een hoog tempo. Maar de ploeg had in de eerste helft opnieuw moeite om de kansen te benutten. Bright Owusu schoot eerst tegen de paal en even later naast. In de 38ste minuut opende SV Diemen de score. Kevin Kroese passeerde vlak voor de middenlijn een verdediger van Fortius en startte aan een lange sprint in de richting van de doelman. De aanvallende middenvelder van SV Diemen passeerde de doelman op fraaie wijze en rondde beheerst af: 1-0. In de tweede helft voerde SV Diemen de score op. De sterk spelende Marco Moelee bepaalde de stand op 2-0. Kevin Kroese maakte de derde van SV Diemen nadat aanvaller Dennis van Bree de bal met het hoofd had teruggelegd. Kevin Kroese bepaalde met zijn derde treffer de eindstand op 4-0 voor SV Diemen. Marc Stuut kan donderdag geen beroep doen op de geblesseerde verdediger Pierre Tosch. De trainer en spelers van SV Diemen hopen dat veel supporters donderdag naar de accommodatie van Roda '23 reizen om hun ploeg te steunen. "Toen wij enkele weken geleden bij SV Ouderkerk speelden waren er heel veel van onze supporters aanwezig. Het zou mooi zijn als er donderdag weer veel supporters aanwezig zijn", aldus Stuut.

DKV Victoria kampioen na uitglijder concurrent

DIEMEN - DKV Victoria is kampioen geworden in de veldcompetitie. De korfballers uit Diemen wonnen zaterdag voor eigen publiek met 19-14 van DOC. Doordat de concurrent Zaandam-Zuid een dag later verloor, werden de korfballers uit Diemen kampioen zonder dat zij op dat moment in actie kwamen.

DKV Victoria startte de wedstrijd goed en pakte al snel een voorsprong. Binnen een aantal minuten stond de tussenstand van 4-2 op het scorebord en al spoedig werd het gat met DOC groter en groter. De ploeg uit Diemen was beter en liet dat duidelijk zien.

DOC wist in de tweede helft echter sterk terug te komen. Het werd nog even spannend, maar door scherpe wissels kwam de overwinning van de thuisclub niet in gevaar.

DKV Victoria wist mede door de goede conditie in de slotfase ruim afstand te nemen van DOC en een grote overwinning veilig te stellen.

DKV Victoria speelt zondag opnieuw thuis. De ploeg ontvangt om 14.30 uur Oosterkwartier. Deze wedstrijd zal in het teken staan van het kampioenschap van de club uit Diemen. De titel zal na afloop van de wedstrijd gevierd worden door de spelers en de supporters.

"Het is mooi om kampioen te worden, maar ik had het liever geworden tijdens een wedstrijd voor eigen publiek", aldus Sam van Oort, speler van het eerste team. "Je gunt dat de supporters en het is een mooi einde van een goed seizoen. We hopen dat de mensen zondag naar de wedstrijd komen, al gaat het dan nergens meer om."

Talentvolle korfballers gaan de strijd aan

Stan van Os en Clarence Rademaker bij DKV Victoria.

DIEMEN - Korfballers Clarence Rademaker (19) en Stan van Os (16) uit Diemen spelen zaterdag tegen elkaar in de Hoofdklasse van Nederland voor junioren.

Clarence speelt in de A1 van AW/DTV in Amsterdam en Stan in de A1 van het Amsterdamse Blauw Wit. Beide korfballers begonnen bij de Diemense vereniging DKV Victoria.

Clarence begon op 6-jarige leeftijd bij DKV Victoria. Drie jaar later ging hij bij Triaz in Amsterdam korfballen. Sinds augustus 2010 speelt hij bij AW/DTV in Amsterdam. Stan begon op 8-jarige leeftijd bij DKV Victoria en heeft vorig seizoen de stap genomen om naar Blauw Wit in Amsterdam te gaan om daar in de A1 in de Hoofdklasse te kunnen spelen.

Clarence werd dit jaar geselecteerd voor het team van Noordwest Nederland. Ook mocht hij meedoen aan de voorselectie voor Oranje onder de 19 jaar. Volgend seizoen hoopt hij een plekje te bemachtigen in de selectie van zijn club AW/DTV, die dan debuteert in de hoogste klasse.

Stan heeft dit jaar veel geleerd bij Blauw Wit en hoopt deze lijn vooral door te trekken. Wellicht komen de mannen elkaar in de toekomst weer tegen in de competitie voor senioren.

Beiden zijn DKV Victoria dankbaar voor hetgeen zij hebben geleerd.

Blauw Wit A1-AW/DTV A1 begint zaterdag om 15.30 uur en wordt gespeeld aan de Joos Banckersweg in Amsterdam.

Iedereen

Tegenwoordig gaat vrijwel iedereen naar wedstrijden van Ajax. Ik ken mensen die met hun bloedfanatieke zevenjarige zoon naar Ajax gaan en ik ken een jonge dame wier oma een seizoenkaart in de Amsterdam Arena heeft.

Midden jaren 70 was Ajax verre van populair bij het grote publiek. Na het vertrek van de meeste sterspelers uit de glorieuze periode 1971-1973 was de publieke belangstelling sterk afgenomen. In De Meer stonden en zaten soms minder dan 10.000 mensen op de tribunes. De opkomst van de hooligans was eveneens van invloed op het aantal bezoekers dat naar stadions ging. Door veel mensen werd in die jaren op z'n zachtst gezegd vreemd tegen profvoetbal aangekeken. Slechts een handvol leerlingen van de middelbare school in Amsterdam-Zuid waar ik mij in de jaren 70 enorm verveelde, ging naar wedstrijden van Ajax. Dat was wel te begrijpen, want het was een enorme kakschool waar leerlingen met namen als Pepijn en Lodewijk-Jan wel iets beters te doen hadden dan naar wedstrijden van Ajax te gaan: naar blokfluitles bijvoorbeeld, of de rector helpen verhuizen (echt waar!). Ze zijn er ver mee gekomen.

Ooit had ik een tussenuur en mocht ik met een bekakte jongen mee naar huis. Het was winter en ik droeg mijn Ajax-shawl. De moeder van die jongen, die in alles uitstraalde dat zij nog nog nooit een dag in haar leven had gewerkt, keek mij argwanend aan: ze vroeg of ik een voetbalvandaal was. Mijn ontkennende antwoord kon haar niet overtuigen. Ze vroeg vervolgens uit wat voor soort milieu ik kwam en waar wij woonden. Nee, niet in de omgeving van de Beethovenstraat. Haar zoon en ik werden nooit vrienden. Dat was ook niet mijn bedoeling. Zodra ik 's middags in tram 24 stapte ging ik weer richting mijn eigen wereld. Lekker voetballen op straat en met vrienden naar Ajax. Elke week naar de thuiswedstrijden en heel soms met de trein naar een uitduel. Mooi dat die jongen van zeven en de oma van die jonge dame niet hoeven uit te leggen waarom zij graag naar Ajax gaan.

Kaarten zwemvierdaagse

DIEMEN - In het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran vindt van maandag 1 tot en met donderdag 4 juni de zwemvierdaagse plaats.

Deelnemers dienen minimaal over een A-diploma te beschikken. Kinderen tot zeven jaar moeten met een begeleider zwemmen. Deelnemers tot tien jaar zwemmen tien baantjes per dag, deelnemers vanaf tien jaar twintig baantjes per dag. De badmeesters van het sportcentrum zijn alle vier de dagen aanwezig en letten op de veiligheid van de deelnemers. Ook zullen er veel leden van De Meeuwen helpen om het evenement tot een succes te maken. Kaarten zijn te koop aan de kassa van het zwembad en kosten € 6,50 per stuk.

Rico verhuurt caravans vanuit Loenen

Rico Recreatie opent een vestiging in Loenen.

Rico Recreatie in Gieten, al jaren bekend als de BOVAG-specialist op het gebied van verkoop, verhuur en onderhoud van campers en caravans, opent op 15 mei 2015 een tweede vestiging in Loenen aan de Vecht onder het label CaravanenCamperhuren.nl.

Een van de redenen voor het openen van een tweede vestiging is de grote vraag van internationale reizigers om met een camper of caravan vanuit Nederland door Europa te trekken. Rico Recreatie doet in verkoop en onderhoud, maar ook de verhuurtak is succesvol. "We verhuren caravans en campers in diverse prijsklassen, waardoor bij ons voor iedereen een passende caravan of camper te vinden is. Wij verhuren bovendien niet alleen per week, maar ook per dag", vertelt directeur Richard Blanken. De vraag naar verhuur is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zegt hij. In Loenen aan de Vecht staan ten minste 50 campers en 30 caravans. Klanten kunnen ook terecht voor aanvullende service. Loenen aan de Vecht is een mooie uitvalsbasis voor reizigers die landen op Schiphol. "De verhuur in Europa zit stevig in de lift. Zo worden Europese campervakanties vertrekkend vanuit Nederland steeds vaker geboekt."

Feestelijke modellen bij 10-jarige Dacia

10 dagen feest bij de dealer

De Dacia Logan is een van de feestvarkens.

Dacia viert zijn tienjarige aanwezigheid op de Europese markt met jubileumuitvoeringen. Deze zijn beperkt leverbaar en extra rijk uitgerust.

De jubileumuitvoeringen zijn direct te herkennen aan de kleur Bleu Cosmos. Lichtmetalen wielen en spiegelkappen in de kleur Dark Metal zijn standaard. De blauwe kleur van het exterieur komt ook subtiel terug in het interieur, met accenten op de stoelbekleding en veiligheidsgordels in blauw. De stoelbekleding is afgewerkt met grijze sierstiksels. Als finishing touch zijn de vloermatten voorzien van een subtiele blauwe rand. Het uitrustingsniveau Lauréate vormt de basis voor de jubileumuitvoeringen. Dat betekent dat de auto's standaard voorzien zijn van airconditioning, radio, cruisecontrol, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en een met leder bekleed stuurwiel.

De jubilieumuitvoering kan ook met navigatiesysteem worden besteld (optie). Het systeem heeft een 7" touchscreen en maakt via bluetooth verbinding met de telefoon. Hiervoor is een gratis app op de gekoppelde smartphone nodig.

10 dagen feest
Van 15 tot en met 25 mei wordt 10 jaar Dacia gevierd en staan de speciale modellen bij de Dacia-dealer in de showroom. Tot en met 25 mei is er een gratis accessoirepakket ter waarde van 500 euro.

Euro NCAP: vijf sterren voor Espace

De Renault Espace is herboren.

De nieuwe Renault Espace krijgt de maximale vijf sterren bij de crashtests van de onafhankelijke veiligheidsorganisatie Euro NCAP. De nieuwe Espace is het zestiende model van Renault dat deze hoogste score behaalt.

Hoewel Euro NCAP de veiligheidsnormen dit jaar aanscherpte, haalt de nieuwe Espace een eindscore van 81 procent. De nieuwe Espace krijgt 31,4 punten op een totaal van 38 voor de bescherming van volwassenen. Op het gebied van bescherming van kinderen verdient de nieuwe Renault een score van 44 punten op een totaal van 49. Bij een botsing zijn de inzittenden voorin beschermd door zes airbags: twee grote airbags die zich aanpassen aan de aard van de botsing en de positie van de inzittenden, twee zij- en twee gordijnairbags. Bovendien zitten passagiers veilig in de auto dankzij de gordelspanners met adaptieve spankrachtbegrenzers en 'antisubmariningsstoelen'.

Nieuwe Honda HR-V is onderweg

De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf de zomer bij de Honda-dealers. Hij biedt een veelzijdig interieur met de meeste ruimte in zijn klasse en geavanceerde infotainment- en veiligheidssnufjes. Er is keuze uit een 1.6 liter i-DTEC dieselmotor en een 1.5 liter i-VTEC benzinemotor, beide uit Honda's geavanceerde Earth Dream Technology-serie. De nieuwe HR-V dankt zijn efficiënte prestaties aan zijn vormgeving en aerodynamica, met een bijna volledig vlakke onderkant voor een optimale luchtstroom. Van binnen heeft de nieuwe HR-V de grootste kofferbak in zijn klasse: 453 liter met de achterstoelen omhoog en 1026 liter met de achterstoelen ingeklapt.

Opel test de vijfde generatie Astra

Dit is dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel Group, met naast hem het gecamoufleerde prototype van de nieuwe Opel Astra. Deze auto's worden op dit moment nog volop getest. Dr. Neumann belooft dat er achter de plakkertjes een verbluffend aantrekkelijk design, maximale efficiency en talloze innovaties tevoorschijn komen. Dat gebeurt pas in september, tijdens de internationale autoshow van Frankfurt. Het wordt de vijfde generatie van Opels compacte succesnummer.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl