DiemerNieuws

30 december 2014

DiemerNieuws 30 december 2014


Koopmanschap: Ga verstandig om met vuurwerk

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap roept inwoners van Diemen op om tijdens de jaarwisseling voorzichtig om te gaan met vuurwerk, geen schade aan te richten en de vuurwerkresten na afloop op te ruimen.

Vuurwerk mag rond de jaarwisseling van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Elk jaar wordt de gemeente op nieuwjaarsdag geconfronteerd met aanzienlijke schade in de openbare ruimte. De afgelopen jaren werden onder meer afvalcontainers en bushokjes beschadigd. Doordat de daders vrijwel nooit worden gepakt is de schade niet te verhalen. De gemeenschap draait dus op voor de schade.

De gemeente neemt elk jaar voorzorgsmaatregelen om schade door gebruik van vuurwerk zo veel mogelijk te beperken. Zo worden containers afgesloten of tijdelijk opgeborgen. Desondanks is de schade in de afgelopen jaren aanzienlijk geweest. Koopmanschap: "Ik roep inwoners van Diemen op om vooral voorzichtig te zijn tijdens het afsteken van vuurwerk. In die gevallen dat er iemand gewond raakt, gaat het dikwijls niet om degenen die het vuurwerk afsteken, maar om omstanders. Ook legaal vuurwerk is de laatste jaren steeds zwaarder geworden. Ik vraag iedereen om zich verantwoordelijk te gedragen." De gemeente heeft bewoners de afgelopen jaren verzocht om de vuurwerkresten na afloop van de jaarwisseling op te ruimen of in ieder geval te verzamelen en op een goed bereikbare plek aan het trottoir te zetten. Personeel van de reiniging van de gemeente ruimt het afval op 2 januari op. Alleen op plekken waar gevaarlijke situaties ontstaan wordt vuurwerkafval op 1 januari opgeruimd.

Restauratie pastorie stap dichterbij

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Met een subsidie voor rijksmonumenten van bijna 300.000 euro is de restauratie van de pastorie van Sint Petrus' Banden weer een stapje dichterbij. Toekomstig eigenaar Stadsherstel Amsterdam gaat er nog steeds van uit dat er in 2016 vijf appartementen opgeleverd worden in de pastorie, naast een ruimte voor de parochie van de kerk.

Jaap Hulscher is adjunct-directeur van Stadsherstel. "We zijn al een hele tijd in gesprek met het parochiebestuur over de overname van de pastorie. Op een paar formaliteiten na is het in kannen en kruiken. We hebben inmiddels wel geconstateerd dat de fundering helemaal vernieuwd moet worden. Dat maakt deze subsidie wel heel welkom nu. We schatten in dat we aan het casco van het pand ruim een half miljoen euro moeten besteden en dan moet de indeling van het pand natuurlijk nog helemaal worden aangepakt. We zijn nu de plannen aan het afmaken, die gaan dan naar de parochie en naar de commissarissen van Stadsherstel om de overname definitief te maken."

Blij
Hanneke van Wel, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de Sint Petrus' Bandenkerk, is blij dat de subsidie de realisatie van het project weer een stap verder helpt. "Wij konden slechts aanspraak maken op een kleine subsidie en daarmee zelf de restauratie met geen mogelijkheid realiseren. Stadsherstel kan dat wel."

"Dat Stadsherstel wel aanspraak kan maken op de subsidie komt omdat de organisatie de status heeft van professionele organisatie voor monumentenbehoud", legt Hulscher uit. Voorwaarde voor de rijkssubsidie is dat gebouwen niet alleen een woonfunctie hebben en toegankelijk zijn voor publiek. "Doordat er voor de parochie ook ruimte wordt gemaakt in de pastorie is aan de eis voor openbaarheid voldaan. Bovendien probeert Stadsherstel, in overleg met de bewoners, haar gebouwen twee keer per jaar open te stellen voor publiek."

2016
Dat er al in 2016 mensen komen wonen in de pastorie is nog steeds realistisch, denkt Hulscher. "Wat mij betreft starten we in de tweede helft van 2015 met de restauratie. Eerst de fundering vernieuwen, dan het pand opknappen. Dat kan allemaal in het tijdsbestek van een jaar."

Veel interesse in siervuurwerk

Jeroen Puyenbroek en Jelle Maasdam achter de toonbank van Maasdam IJzerwaren. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Jelle Maasdam en zijn collega's zijn maandagochtend begonnen met het verkopen van vuurwerk. Een aantal klanten had vooraf vuurwerk besteld, maar veel klanten stapten gewoon Maasdam IJzerwaren binnen en maakten een keuze uit het riante aanbod. Jelle Maasdam concludeerde maandag dat er dit jaar veel interesse is in siervuurwerk. De populariteit van knalvuurwerk is de laatste jaren afgenomen. Jelle Maasdam en zijn collega's verkopen vuurwerk tot woensdag 31 december 17.00 uur. Vuurwerk mag dit jaar worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Politie houdt drie verdachten woning-overval aan

DIEMEN - De politie heeft op tweede kerstdag in Diemen drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij betrokken zijn geweest bij een overval op een woning aan Esstede in Diemen-Zuid.

Twee mannen wisten die avond een woning in Esstede binnen te dringen en bedreigden een man en een vrouw met een wapen. De slachtoffers werden ook geslagen.

Zij zijn door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

De politie startte onmiddellijk met een zoekactie en vroeg via Burgernet aan omwonenden om uit te kijken naar de verdachten. De politie slaagde erin om later op de avond op straat in Diemen-Zuid drie mannen aan te houden die van de woningoverval worden verdacht. Het gaat om twee inwoners van Amsterdam en een inwoner van Diemen. De drie mannen zitten in beperking en worden vandaag (dinsdag 30 december) voorgeleid aan de rechter-commissaris.

3

dagen mag er dit jaar vuurwerk worden verkocht

De verdwenen kerststal

Zolang als de herinnering van menig Diemenaar reikt, verscheen er voor de kerstdagen een kerststal op het dak van de uitbouw van de parochie naast de Sint Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg. Dit jaar dus niet. Wat is er aan de hand? Joost van Westing weet het. Ten eerste was de coördinator kerstversiering ziek. Daarna was het op de dag van het opzetten van de kerstversiering heel erg slecht weer. En ten derde waren de vrijwilligers door alle toestanden pas heel laat klaar met het opzetten van de stal in de kerk.

Gelukkig is daar dan de ansichtkaart. Veel Diemenaren tonen zich rond de decemberdagen van een zeer creatieve kant. Zij trekken eropuit om een plaatje te schieten van een decembertafereeltje voor een eigen kerstgroet. Frits Reurekas is daar een eminent voorbeeld van. Apotheker Gerald Monterie maakte er enkele prachtige series van. Ook de gemeente munt ieder jaar uit met een persoonlijke uitnodigingskaart voor de nieuwjaarsreceptie. Han Saan maakte enkele jaren geleden een paar fraaie foto's van de kerststal van de Sint Petrus' Bandenkerk waarvan kerstkaarten werden gemaakt.

We zijn benieuwd of er rond Kerstmis 2015 ook weer een stal op het dak staat.

Weerbericht

Eerst droog, vanaf vrijdag wisselvallig, zacht en winderig
De winter deelde in het weekeinde enkele venijnige speldenprikken uit. Het 'winterleed' maar ook de 'wintervreugde' zijn echter van korte duur. De vorst zet niet door. Van natuurijs valt voorlopig alleen nog te dromen. Vanaf vrijdag krijgt een omvangrijke depressie invloed op het weer. Er komt dan een westelijke luchtstroming op gang met zacht, nat en winderig weer.

Nieuwjaarsdag, vrijdag en het weekeinde
Tijdens de jaarwisseling schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Het is droog. Lokaal kan mist ontstaan. Overdag is het droog met bewolking en af en toe zon. Het wordt 4 graden. Er staat een matige zuidenwind. Vrijdag wakkert de zuidwestenwind flink aan. Het gaat enige tijd regenen. Het wordt 10 graden. In het weekeinde is het wisselvallig. Er blaast een matige tot krachtige westenwind. De minima liggen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden.

Trend na het weekeinde
De kans is groot dat de krachtige westcirculatie de scepter blijft zwaaien. Het is een komen en gaan van oceaanstoringen. Bewolkte regenachtige perioden worden afgewisseld door drogere perioden met af en toe zon. Het waait veelal stevig. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden.
Weetje
Het jaar 2014 is met een gemiddelde temperatuur van 11.5 of 11.6 graden het warmste jaar in drie eeuwen. Het oude record stond op 2006 en 2007 met 11.2 graden. Ondanks het record dit jaar bracht de zomer geen hittegolf. Augustus was zelfs de enige te koele maand dit jaar. Het record is het gevolg van de zeer zachte winter, warme maart en april en de zeer warme herfst.

Succesvol
najaarsexamen
van HSVD

DIEMEN - Hondensportvereniging Diemen (HSVD) heeft onlangs het najaarsexamen gehouden. Veel honden en hun bazen slaagden voor het examen.

Tijdens de dag dat de examens werden afgenomen was het koud, maar de hondenbezitters en hun viervoeters hadden hier nauwelijks last van.

Twaalf puppy's kregen hun diploma en twaalf honden gingen op voor hun E.G. 1 (Elementaire Gehoorzaamheid). De heer H. Scholten behaalde de beste score met zijn Mechelse herder: hij behaalde 95 van het maximaal aantal punten van 100.

Het moeilijke E.G. 2-examen werd afgelegd door 8 honden. Hier behaalde mevrouw N. Gijsen met haar rottweiler de eerste plaats met 90 punten.

De examens werden afgenomen door keurmeester G.A. Piërlôt.

Na afloop ontvingen alle deelnemers een diploma en een herinneringsvaantje.

Cultureel programma

DIEMEN - Theater De Omval opent op 5 januari een lunchroom in Grand Café Blauw. Het theater gaat daarnaast ook overdag een cultureel programma aanbieden.

De eerste aanmeldingen voor de invulling van het culturele programma zijn al binnen, maar er is ruimte voor meer. Het theater zoekt inspirerende en creatieve mensen die eenmalig of regelmatig cursussen, lezingen of voorstellingen willen geven en denkt daarbij aan bijvoorbeeld schilders, muzikanten, fotografen, dichters of docenten. De activiteiten kunnen gegeven worden in de lunchroom of in een van de zalen. Deze worden gratis aan het publiek aangeboden. Aanmelden of informatie: theaterdeomval.nl/contact of publiciteit@theaterdeomval.nl t.a.v. Richard Zuidgeest.

Werk aan de weg: vanaf 1 mei of 5 januari?

1 mei of 5 januari? Foto: Eddy van den Hazel

DIEMEN - De Weesperstraat is weer open na een lange periode van werkzaamheden. Er komen wel weer werkzaamheden aan, volgens een verkeersbord. Maar zou dat echt pas vanaf 1 mei 2015 zijn?

Er zijn in ieder geval werkzaamheden gepland vanaf 5 januari 2015 om 7.00 uur aan de Treubweg, tussen de Visseringweg en de Weesperstraat. In deze periode wordt ook het laatste stuk van de Weesperstraat (tot de Provincialeweg) aangepakt. Hierbij zal afwisselend een rijstrook beschikbaar zijn. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot half februari.

'De gedupeerden hadden niets, er moest iets gebeuren'

Diemenaren verenigd in Diemen Connect hielpen gedupeerden Beukenhorst

De Beukenhorst vlak na de explosie. Onlangs besloot De Key dat de flat hersteld wordt. Foto: Dirk P.H. SPITS / DPHOTO

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Donderdag 4 september 2014: een grote gasexplosie in De Beukenhorst. Er zijn 15 gewonden en twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Na de explosie breekt een onzekere tijd aan voor de bewoners. Zij kunnen voor kortere of langere tijd niet terug naar huis; 32 bewoners wonen nog steeds in tijdelijke huisvesting elders.
Diemenaren zochten naar manieren om de bewoners te helpen. Zo ook Tinka Veninga. Zij ging de avond van 4 september eens kijken of zij misschien iets kon doen voor bekenden in de flat. De weken erna stonden in het teken van hulp aan de gedupeerden.

"Toen wij hoorden van de explosie maakte mijn dochter zich zorgen over een klasgenootje dat in de flat woonde", vertelt Tinka. "Samen met haar ben ik naar Berkenstede gegaan om te kijken hoe het was. We troffen veel mensen die we via Serve the City (Tinka is voorzitter van StC Diemen, red.) kenden. Het was schrijnend, mensen waren in shock en hadden niets bij zich. We hebben meteen wat kleding van mijn dochter gebracht voor haar klasgenootje. De volgende dag waren die mensen daar nog steeds, het klasgenootje liep nog steeds op sloffen. Dan denk je: dit kan toch niet, wie regelt kleding voor deze mensen? Het leek wel of niemand daar over nadacht. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Via de gemeente of woonstichting lukte het niet om informatie te verzamelen over wat mensen nodig hadden en naar welk hotel ze zouden gaan. Dus ik ben de zaal in gegaan met een lijstje en noteren maar."

Niet alle gedoneerde kleding kon worden gebruikt, wat overbleef is gedoneerd aan de Voedselbank en komt goed terecht. Foto: Trudy Kroese
Tinka Veninga: 'Het leek wel of niemand de eerste dagen nadacht over kleding en dergelijke voor de bewoners die niet naar huis konden.' Foto: Trudy Kroese

Moeders van school gingen op allerlei manieren helpen

Op zondag ging Tinka naar het hotel waar het klasgenootje logeerde om wat spullen af te geven en schrok ervan hoeveel mensen die daar werden opgevangen nog zonder spullen zaten. "Zonder kleren, maar ook zonder OV-chipkaart of fiets om naar school te kunnen gaan de volgende dag. Er moest iets gebeuren." Op haar eigen Facebookpagina verscheen die avond een post: 'Er is nu kleding nodig, wie wil geven?' "Er was wel al een lading kleding door Diemenaren gebracht naar het sportcentrum waar de mensen de eerste dagen werden opgevangen. Die kleding was niet aan de bewoners gegeven, dus die hebben we eerst gesorteerd. Zondagavond konden mensen in het hotel uitzoeken wat ze nodig hadden, maar het was niet genoeg. Ik wist ook dat er nog meer mensen waren, maar waar? Ik deed wat ik kon. Ik heb nog wel even met het thuisfront overlegd, want toen werd wel duidelijk dat het heel veel tijd zou gaan kosten, en ben aan de slag gegaan. Moeders opgetrommeld om met eigen auto's kinderen op te halen bij het hotel in Amsterdam-Centrum en naar school te brengen. OV-chipkaarten voor de tieners die naar school wilden. Moeders van school vormden die eerste tijd de groep die ging helpen. De een kocht weekendtassen, de ander regelde limonade en kleurplaten voor de kinderen, weer een ander kocht met geld dat we hadden gekregen kleding voor een tiener voor wie geen kleding in de juiste maat beschikbaar was en voor een bejaarde dame die wel geld had maar niet zelf kleding kon gaan kopen."

Diemen Connect

De hulpactie met de naam Diemen Connect is afgesloten, de Facebookpagina met die naam is er nog wel en telt ruim 240 leden. Beheerder Liesbeth Vermij: "Het is de bedoeling dat mensen in Diemen elkaar zo makkelijker kunnen vinden. Voor tweedehands spullen en ook voor hulp en advies. De intentie is dat het een netwerk wordt van mensen die hulp nodig hebben en kunnen bieden en zo de saamhorigheid in Diemen te versterken."

Onder de naam Diemen Connect ging de hulp verder. Er kwam een e-mailadres en een apart telefoonnummer om te kunnen inventariseren wat gedupeerden enerzijds nodig hadden en Diemenaren anderzijds wilden geven aan huisraad en dergelijke. Een idee dat al langer speelde bij een kennis van Tinka, een Facebookpagina waar Diemenaren elkaar kunnen vinden om elkaar te helpen, werd nu gerealiseerd. Maar het duurde zeker twee weken voor duidelijk werd wat de mensen nodig hadden. "De eerste nood was geledigd, mensen hadden ook nog geen idee wat ze misten. Maar Diemenaren wilden iets doen. Om geld in te zamelen konden we de rekening van de Voedselbank gebruiken. Overigens pas lang nadat we Diemen Connect gestart hadden werden we ons ervan bewust dat er ook de Facebookpagina 'Dingen uit Diemen' was waar ook aandacht werd gevraagd voor de bewoners. Het was toen te druk."

'Je hoort veel verhalen, soms echt schrijnend'

Op allerlei manieren hebben Diemenaren geholpen die weken na de explosie. "Een voorbeeld: voor jongetjes die naar voetbal wilden, heeft SV Diemen tassen met voetbalkleding geregeld en gezorgd dat zij met andere ouders mee konden rijden. En er werd speelgoed ingezameld voor de kinderen die nog steeds in een hotel logeerden en niets hadden. Met een incidentele subsidie van de gemeente kwam er ook begeleiding. Ik had de overblijfmensen van de Ark daarvoor gevraagd. In no time was het rooster rond, zij wilden graag hun steentje bijdragen."

"De 745 euro aan giften die we hebben binnengekregen, is uitgegeven aan OV-chipkaarten en andere eerste noden in het begin. Ook het noodfonds van de Voedselbank heeft een gedeelte daarvan voor haar rekening genomen. Er was 350 euro over en die is besteed via waardebonnen voor winkels in Diemen voor mensen die nog dingen misten in hun vervangende woonruimte, maar ook winterkleding die niet teruggekomen was. Vergeet niet dat niet iedereen een inboedelverzekering of geld had om nieuwe dingen te kopen."

De actie Diemen Connect is afgerond. "De mensen die wij gesteund hebben, hebben nu allemaal een tijdelijke plek en proberen het dagelijks leven weer op te pakken. Je hoort wel veel verhalen, soms echt schrijnend. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen stelling te nemen. Wij wilden er zijn voor de mensen om hen te helpen. Ik ken iemand die nog steeds op de grond slaapt en geen kledingkast heeft omdat die beschadigd terug is gekomen uit de verhuizing en nog niet vergoed is door de verzekering. De vraag is of dat wel gaat gebeuren, want de schade zou niet door de brand ontstaan zijn."

Burgemeester opent beeldentuin

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap opende op zaterdag 20 december in woon-zorgcentrum Berkenstede de nieuwe beeldentuin. In de beeldentuin zullen wisselende exposities worden gehouden. Er is nu werk van de beeldhouwers Afra Laan en Catharina Buren te zien. Tijdens de opening was er een optreden van het zangkoor Voice Female. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken tussen 09.00 en 20.00 uur in Berkenstede aan het Berkenplein 300.

Hylke de Vries

36 jaar
Klimaatonderzoeker bij KNMI
Diemenaar sinds maart 2010

Zijn er weerrecords gesneuveld in 2014?
"Ja. Belangrijkste record: gemiddeld over het jaar was de temperatuur in Nederland en Europa nog nooit zo hoog in de recente geschiedenis. Een beeld dat we in de toekomst helaas vaker te zien zullen krijgen, zo is de verwachting. Elfstedentochten kunnen we na 2050 (bijna) vergeten. En dan maar niet vertellen dat we dat allemaal zelf op ons geweten hebben? Of juist wel?"

Vuurwerkpakket of sterretjes?
"Sterretjes met onze twee dochters."

Favoriete stek in Diemen?
'Het Penbos in het voorjaar, wanneer boterbloem en zuring in bloei staan en rietzangers de lissen bezingen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Wandelen; een filosofische gids' van Frédéric Gros. Wandelen is een van de hobby's waar ik me het meest mee verbonden voel."

Je kunt niet zonder...
"Mijn vrouw Aline, en onze dochters Linde en Zonne."

Wat weten mensen niet van je?
"Weinig, misschien dat ik nog nooit een sigaret of joint heb gerookt, en dat ik een enkele keer 'Top Gear' kijk."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik houd de 'groene' berichten een beetje in de gaten. En de agenda met leuke activiteiten voor de kinderen."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik proberen de basisscholen ertoe te bewegen meer met de kinderen buiten te ondernemen. Schooltuintjes, een motivatie om standaard een ochtend per seizoen met alle klassen de buurt op te ruimen. Dat soort dingen."

2015: Elfstedentocht? Hittegolf?
"Kunnen we weinig of niks van zeggen. De 'holy grail' in de meteorologie is om verder te leren kijken dan de 14-daagse vooruitzichten. Dat gaat in onze regio nog veel moeilijker dan in andere gebieden op aarde waar het weer minder varieert. Maar als winterliefhebber pur sang hoop ik op een Tocht der Tochten. Geen twijfel."

Verklede kinderen, lichtjes, muziek en dieren

Kerstommegang door het centrum van Diemen

De ezel ging voorop in de Kerstommegang. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Veel mensen, klein en groot, liepen op kerstavond mee in de Kerstommegang door het centrum van Diemen. Onder een kleine maansikkel zorgden de lichtjes die de kinderen bij zich droegen en langs de route in tuinen waren aangestoken, de verklede kinderen en vrijwilligers van Sint Petrus' Banden, de kerstliederen en de muziek en de ezel en kameel voor een bijzondere sfeer.

Het weer zat mee deze editie van de Kerstommegang en de opkomst was groter dan ooit; naar schatting ruim 150 mensen liepen mee. De kinderen en hun ouders genoten van de tocht. De ommegang begon voor het gemeentehuis waar de deelnemers verwelkomd werden door kerstmuziek van De Neuteblazers. De kameel trok weer veel belangstelling en er werden de nodige selfies en foto's van kinderen met de kameel gemaakt, ten slotte is het wel 2014.

Na het eerste deel van het kerstverhaal, bij het gemeentehuis voorgelezen door wethouder Maïta van der Mark, ging het via de apotheek op het Diemerplein, het Van Medenbach Wakkerplein en kerk De Ontmoeting naar de Sint Petrus' Bandenkerk.

Overal werden kerstliederen gezongen en een deel van het kerstverhaal voorgelezen. Een accordeonist zorgde bij de apotheek en De Ontmoeting voor de muzikale begeleiding. De buren van mevrouw Van Miltenburg, die aan het Van Medenback Wakkerplein een deel van het kerstverhaal voorlas, vormden een kerstkoortje.

Op het plein voor de Sint Petrus' Bandenkerk las pastor Han Hartog, voor de gelegenheid verkleed als wijze uit het Oosten, in de levende kerststal het laatste deel van het kerstverhaal voor. Er was glühwein en warme chocolademelk voor de deelnemers aan de kerstommegang. Klokgelui luidde Kerstmis 2014 in.

Automobilist ramt vijf auto's

DIEMEN - Een automobilist is op zaterdag 20 december tegen vijf geparkeerde auto's aan gereden. Er is niemand gewond geraakt.

De bestuurder, een 25-jarige man, wilde parkeren op een parkeerplaats bij winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid. Door een onbekende oorzaak raakte hij hierbij vijf auto's die op de parkeerplaats stonden. De auto's raakten beschadigd.

Ook de auto van de bestuurder liep schade op. De politie is ter plaatse geweest en heeft proces-verbaal opgemaakt.

Receptie en wedstrijden bij SV Diemen

DIEMEN - SV Diemen houdt op zaterdag 3 januari 2015 een nieuwjaarsreceptie. De aanvang is om 13.30 uur.

Die zaterdagmiddag worden er twee wedstrijden gespeeld. Het eerste zondagteam van SV Diemen speelt tegen spelers die in het verleden voor het eerste zondagteam uitkwamen.

Ook speelt het eerste zaterdagteam tegen de veteranen van de vereniging. Beide duels beginnen om 14.30 uur.

Leden van de vereniging kunnen elkaar tijdens de receptie een gelukkig nieuwjaar toewensen en bijpraten. Voorzitter Hans ter Horst zal een nieuwjaarstoespraak houden.

Na afloop van de twee wedstrijden is er livemuziek in de kantine van de vereniging.

Politiebureau minder vaak open

DIEMEN - Het politiebureau aan de Den Hartoglaan is vanaf begin 2015 minder vaak open voor het publiek. Reden: meer politiemensen op straat.

Dat meldt de politie Amsterdam, waar het Diemense politiebureau onder valt. Vanaf 5 januari is het bureau tussen 22.00 en 07.00 uur gesloten. Via de intercom van basisteam Diemen/Ouder-Amstel is nog wel rechtstreeks contact mogelijk met een nabijgelegen politiebureau. Aangifte doen buiten de openingstijden van het politiebureau kan wel. Alle informatie daarover is te vinden op www.politie.nl/aangifte.
De inzet van de wijkagenten verandert niet door het terugbrengen van de publiekstijden. Zij blijven net als nu hun werk doen in de buurt en minimaal hetzelfde aantal politiemensen blijft, opvallend en onopvallend, aanwezig in de wijk. Aanrijtijden bij spoedmeldingen nemen niet toe. De politieauto's die hierop afgaan, worden centraal aangestuurd.

Nieuwjaars-borrel ATVD

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD houdt op zondag 4 januari 2015 een nieuwjaarsborrel.

De bijeenkomst in het clubhuis aan de Willem de Zwijgerlaan duurt van 15.30 tot 18.00 uur.

DiemerCross

DIEMEN - De inschrijving voor de vierde DiemerCross is gestart. De veldloop is op zondag 22 februari 2015.

Het parcours is nu nog mooier, belooft de organisatie. Bovendien is er nu ook een jeugdloop voor junioren.

Aanmelden via Inschrijven.nl. Meer informatie is te vinden op AV23.nl/diemercross.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Kinderen genieten op schaatsbaan

Eerste editie van Winterspelen Diemen op Diemerplein

DIEMEN - Op het Diemerplein zijn vorige week dinsdag voor de eerste keer de Winterspelen Diemen gehouden. Jong en oud kon deelnemen aan diverse activiteiten op een schaatsbaan van kunststof die speciaal voor dit evenement op het plein was neergelegd. Het evenement werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen. De bezoekers genoten van de winterse attractie.

Shelley Zwartjes geeft clinic kunstschaatsen. Foto's: Trudy Kroese

Medewerkers van Attractie Verhuurshop uit het Gelderse Rossum legden in de ochtend de schaatsbaan van kunststof van 150 vierkante meter aan. Rond de baan werden hekken, bankjes en een huisje geplaatst dat dienst deed als uitgiftepunt voor schaatsen. Zij kregen hulp van jonge enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Dionne Tool en Rens Wit, buurtsportcoaches van SWD, waren al vroeg aanwezig. Zij verbleven de hele dag op en rond de ijsbaan en maakten de kinderen enthousiast.

Wind
De wind was zeer stevig, maar het gebouw van de Diemer Apotheek zorgde ervoor dat de mensen op de schaatsbaan toch enigszins bescherming genoten. En schaatsliefhebbers, die elk jaar naar natuurijs snakken, zijn natuurlijk gewend om strijd te leveren met de elementen. Zij lieten zich niet afschrikken door de harde wind.

Speciale evenementen
Bezoekers konden diverse keren op de dag vrij schaatsen. Voor kinderen tot 12 jaar waren er speciale evenementen op de schaatsbaan. De Diemer IJsclub organiseerde estafetteraces, sprint en shorttrack en een schaatsclinic. Shelley Zwartjes verzorgde twee keer een kunstschaatsdemonstratie en -clinic en ook kon er aan ijshockey worden gedaan. De eerste schaatsliefhebbers stapten rond 11.00 uur het ijs op. De schaatsbaan van kunststof bleek niet spekglad, maar de kinderen wisten zich toch makkelijk voort te bewegen, sommige bleken talentvolle 'kluners'. Ouders en andere familieleden namen plaats op een van de bankjes binnen de hekken of stonden langs de schaatsbaan. In het uitgiftepunt konden ijshockeyschaatsen in alle maten worden geleend. Veel kinderen maakten gebruik van deze service, want rode ijshockeyschaatsen waren dominant op de baan. Maar er waren ook jonge kinderen die op Friese doorlopers over het kunststof gleden.
Mevrouw Derks uit Diemen was samen met haar kleindochter Loekie uit Winterswijk aanwezig. Zij vermaakten zich uitstekend: "Ik vind dit een erg leuk initiatief en mijn kleindochter vindt dat ook." Zij had geen woord te veel gezegd, want Loekie kwam enthousiast aan schaatsen. "Ja, ik vind het hier heel leuk, ik kan hier lekker vallen. Ik ben al een paar keer gevallen, maar dat deed niet echt pijn", aldus het 8-jarige meisje.

Kinderen spelen ijshockey.
Genieten op schaatsbaan.

Winterspelen Diemen worden volgend jaar weer gehouden

Wie langs de schaatsbaan stond kon vaststellen dat veel jonge schaatsers niet of slechts een enkele keer vielen. En de kinderen die toch op het kunststof smakten, stonden meteen weer op. Met de motoriek van veel jonge Diemenaren bleek weinig mis. Leuk was dat een aantal jonge bezoekers zich speciaal voor de gelegenheid had aangekleed: er waren diverse kerstmutsen en enkele kerstpakken te zien.

Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, stond ook langs de schaatsbaan. Hij hield een oogje in het zeil tijdens de activiteiten die zijn vereniging organiseerde. Leden van de vereniging deelden op het Diemerplein en omgeving folders uit om nieuwe leden te werven.

'Ja ik vind het hier leuk,
ik kan hier lekker vallen'

Veel bezoekers van winkelcentrum Diemerplein en omwonenden kwamen even een kijkje nemen. De reacties waren positief. Karin Mars uit Diemen stond met plezier naar de verrichtingen op de schaatsbaan te kijken. "Ik heb de gemeente net getwitterd dat het in Diemen steeds leuker wordt. Ik sprak net in Albert Heijn mensen die het jammer vonden dat dit maar een dag duurt. Het zou nog leuker zijn als het meerdere dagen zou duren."
Succes
Arie van 't Hoog, directeur van Stichting Welzijn Diemen, deelt die mening. "Wij proberen dit evenement dit jaar uit en het is een succes. Er zijn de hele dag kinderen op de schaatsbaan en iedereen vindt het leuk. Het is ook heel gezellig, er hangt een echte winterse sfeer. En we hebben geluk met het weer. Er staat inderdaad een harde wind, maar daar kunnen de kinderen wel tegen. Het is droog gebleven en ook de zon is doorgebroken. Wij hebben de Winterspelen Diemen in korte tijd georganiseerd. De gemeente heeft uitstekend meegewerkt, bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen. Wij willen de Winterspelen Diemen volgend jaar opnieuw organiseren en hopen dat het dan een meerdaags en groter evenement kan worden. Nee, een echte ijsbaan aanleggen is geen optie. Dat is heel duur." Hij toonde zich zeer tevreden over het werk van de buurtsportcoaches en uiteraard ook over de inzet van de jonge vrijwilligers.
Koffiezaak Bicker op het Diemerpein speelde alert in op de Winterspelen Diemen. Er werden de hele dag koppen koffie, bekers warme chocolademelk (al dan niet met heerlijke slagroom) en poffertjes tegen een gereduceerde prijs verkocht. "Wij hebben de hele dag door mensen binnengekregen", aldus Chez, die samen met haar man Benji eigenaar van de zaak is. "Het zou inderdaad leuk zijn als de Winterspelen Diemen volgend jaar meerdere dagen duren. Volgens mij kun je de schaatsbaan zo neerzetten dat de marktkooplieden en de bezoekers van de markt op woensdag er geen last van hebben."

Sport in Diemen in 2014

Veel verenigingen kijken terug op een mooi jaar

Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - De gemeente Diemen telt veel sportverenigingen. De clubs hebben veel leden die zich met passie op het veld, in de zaal, in het water of op het ijs inzetten. Een aantal leden zet zich ook buiten trainingen en wedstrijden in als vrijwilliger voor de vereniging. Een selectie van sportieve gebeurtenissen in Diemen het afgelopen jaar.

Foto: Yannick uit den Boogaard
Foto: Trudy Kroese
Foto: Trudy Kroese
Foto: Yannick uit den Boogaard
Foto: Yannick uit den Boogaard

SV Diemen mikt op titel

SV Diemen degradeerde vorig seizoen naar de vierde klasse. In de nacompetitie bleek Saenden te sterk. Trainer Robin Ernest vertrok en Marc Stuut nam zijn plaats in. SV Diemen doet het dit seizoen goed in de vierde klasse. De ploeg won de eerste periodetitel en staat op een gedeelde derde plaats. SV Diemen hoopt na de winterstop een goede serie neer te zetten. SV Diemen mikt op de titel.

Dames Samshing '72 promoveren en draaien goed mee

Het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 werd in het voorjaar kampioen van de eerste klasse. De ploeg komt dit seizoen uit in de promotieklasse B in de regio West. De dames spelen dus op een hoger niveau dan een seizoen eerder, maar hebben goede prestaties geboekt. De ploeg staat op de zevende plaats in een poule van 12 teams.

Dames en heren TIW-Survivors pakken titel

De softballers van TIW-Survivors hebben een uitstekend jaar achter de rug. Het eerste herenteam en het eerste damesteam pakten beide de titel en promoveerden. De heren komen in 2015 in de tweede klasse uit, de dames in de derde klasse.

TVDZ viert lustrum

Tennisvereniging Diemen Zuid vierde dit jaar het dertigjarig bestaan. De vereniging hield diverse activiteiten om dit lustrum te vieren: een receptie voor genodigden, een open dag, een open toernooi voor de jeugd en activiteiten voor kinderen.

ATVD houdt toernooien

Algemene Tennisvereniging Diemen organiseerde weer diverse toernooien. De clubkampioenschappen en het open toernooi waren succesvol en gezellig. Het tennispark van de vereniging aan de Willem de Zwijgerlaan wordt momenteel gerenoveerd. Er worden onder andere nieuwe tennisbanen aangelegd.

De Meeuwen viert 75-jarig bestaan

Zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen vierde dit jaar het 75-jarig bestaan. De vereniging timmert nadrukkelijk aan de weg. Zo werd ook dit jaar de zwemvierdaagse georganiseerd en werd de damesafdeling waterpolo met een tweede team uitgebreid.

'Ieder kind moet leren schaatsen'

Diemer IJsclub geeft schaatsles op Jaap Edenbaan

Jeugdleden Diemer IJsclub tijdens schaatsles. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, heeft één wens: een periode in de winter dat het flink vriest. Dan kunnen schaatsliefhebbers terecht op de natuurijsbaan van de vereniging op De Sniep. Als er op natuurijs kan worden geschaatst leidt dit tot een toename van het aantal leden van de Diemense sportclub.

Vorig jaar liet de winter het volledig afweten. "We hebben een najaar en een voorjaar gehad, maar geen winter", is de conclusie van Demmers. "Elk jaar vraag ik aan het begin van de winter aan Jan Koopmans van Primera Koopmans of het nog gaat vriezen. Hij heeft mij voorspeld dat dit in de laatste week van januari en de eerste twee weken van februari 2015 gaat gebeuren. Jan heeft de laatste jaren vaak gelijk gekregen, alleen vorig jaar kwam zijn voorspelling niet uit. Ik hoop dat hij dit keer gelijk krijgt."

De Diemer IJsclub heeft zich al voorbereid op een strenge winter. Sinds half november is de natuurijsbaan op De Sniep onder water gezet. Nu maar wachten op de vorst. "Er kan op de natuurijsbaan worden geschaatst als het ijs 8 centimeter dik is. Om die dikte te bereiken moet het drie dagen achter elkaar flink vriezen, zowel overdag als 's nachts."
Natuurijspas
Leden van de Diemer IJsclub mogen onbeperkt gebruikmaken van de natuurijsbaan. Zij hebben medio november hun natuurijspas van de vereniging ontvangen. Niet-leden betalen drie euro per keer om gebruik te mogen maken van de natuurijsbaan.

Voorzitter Lau Demmers hoopt op periode met natuurijs

De Diemer IJsclub heeft momenteel zo'n honderd jeugdleden die deelnemen aan de schaatslessen op vrijdagmiddag of zaterdagochtend. De lessen vinden plaats op het kunstijs van de Jaap Edenbaan.

Het ledenaantal is iets teruggelopen. Demmers wijt dit aan de crisis die ouders van kinderen die aan meerdere sporten doen heeft doen besluiten om kinderen van een sport af te halen. "Ik vind dat ieder kind moet leren schaatsen. Dat hoort bij de opvoeding, net als zwemmen. Schaatsen is echt iets wat bij dit land hoort."

Jaap Edenbaan
Elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat Lau Demmers bij de ingang van de Jaap Edenbaan. Hij heet de kinderen die naar schaatsles komen en hun ouders van harte welkom. Hij kent vrijwel iedereen bij naam en andersom is dat ook het geval. De Diemer IJsclub beschikt over 25 ervaren schaatsleraren en -leraressen die kinderen van zes tot en met twaalf jaar leren schaatsen.

De kinderen hebben er zichtbaar plezier in. Hoewel het deze middag flink regent leven de kinderen zich uit op het ijs, diverse ouders staan langs de kant en genieten van de vorderingen die hun kinderen maken. Of het nu hard regent of flink waait, de schaatslessen gaan altijd door. Alleen als het onweert wordt de les stilgelegd. Veiligheid gaat voor alles.

Elfstedentocht
De Diemer IJsclub houdt voor haar leden diverse activiteiten zoals een Elfstedentocht op de Jaap Edenbaan. Het seizoen van de Diemer IJsclub duurt elk jaar van half oktober tot half maart.
Het is vanaf nu mogelijk om voor een half jaar lid te worden van de vereniging. Dit lidmaatschap kost 68,50 euro. Kinderen die voor een half jaar lid worden kunnen deelnemen aan de schaatslessen op vrijdagmiddag of zaterdagochtend.

dinsdag 30 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop 'So you think you can dance'. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

zaterdag 3 januari

Oud papier

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot die tijd aan de weg zetten.

zondag 4 januari

Peuterfestival

Joes Boonen speelt 'Dikkie Dik en de Taart'. Een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. Aanvang 09.30 uur. Ageeth de Haan is daarna aan de beurt met 'Daar komen de dieren', een muziektheaterprogramma over het leven van jonge wilde dieren. Aanvang 11.00 uur. Beide voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van twee jaar en ouder. Kaarten € 9,- per voorstelling. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

maandag 5 januari

Spel-inloop

Elke maandagmorgen, behalve in de schoolvakanties, spel-inloop van 10.30 tot 12.00 uur. Gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, terwijl de kinderen kunnen spelen. Pedagogisch adviseur Carien Ruijter is aanwezig voor informatie en vragen over bijvoorbeeld slapen, eten, huilen, driftbuien en opvoeden. De spel-inloop wordt gehouden in de Torenkamer van De Brede HOED en is gratis.

woensdag 7 januari

Cursus voor ouders van pubers

De cursus 'Beter Omgaan met Pubers' start weer op woensdag 14 januari 2015. Bedoeld voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar. Locatie: De Brede HOED. Zes bijeenkomsten, 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Aanmelden: 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

8 en 11 januari

Film in De Omval

'Gone Girl' met Ben Affleck, Rosamund Pike en Neil Patrick Harris. 'Gone Girl', gebaseerd op de gelijknamige bestseller, onthult de geheimen van het moderne huwelijk. 8 januari 20.00 uur, 11 januari 11.30 uur. € 8,-, eserveren via www.theaterdeomval.nl.

Nieuwjaarsreceptie PCOB

PCOB afdeling Diemen houdt haar nieuwjaarsreceptie in De Schakel. 15.30-17.30 uur.

zaterdag 10 januari

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed, kleding en huishoudelijke apparaten. Ook kleding wordt gerepareerd (geen ritsen). Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan.

maandag 12 januari

Aqua Fauna

Wekelijkse bijeenkomst in De Schakel met vandaag 'Alles over zandsoorten en een veilige gebruik van je elektrische hulpmaterialen'. Aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom, entree gratis.

dinsdag 13 januari

Sneak Preview

Zo halverwege het theaterseizoen is het tijd voor een tweede sneak preview in De Omval. De getergde mannen, Eric Koller, Piepschuim en Robert Jan Stips laten een stuk van hun voorstelling zien. 20.30 uur, € 5,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 14 januari

Lezing

Om 20.00 uur is Margriet Brandsma te gast in de bibliotheek om te vertellen over haar boek 'Vluchtcode Vlinder'. Ook de hoofdpersonen uit dit waargebeurde verhaal zullen aanwezig zijn. Vluchtcode Vlinder gaat over liefde, verraad en mensenhandel in de tijd van de DDR. Toegang met OBA-pas € 5,- normaal € 10,-. Reserveren gewenst: die@oba.nl of 020-6902353.

donderdag 15 januari

Film in De Omval

'The Disappearance of Eleanor Rigby' is een tweeluik over een relatiecrisis, elk gefilmd vanuit het perspectief van man en vrouw. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 16 januari

Cabaret in De Omval

In 'Tot nu toe', alweer de derde solovoorstelling van Pieter Jouke, ploeter hij door het leven. Bang voor alles wat in de toekomst ligt en opgelucht over alles wat achter hem ligt. Maar hoe lang hou je dat vol? 20.30 uur, € 13,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.