DiemerNieuws

4 augustus 2016

DiemerNieuws 4 augustus 2016


Rode lichten bruggen worden dikwijls genegeerd

DIEMEN - Steeds vaker negeren voetgangers, fietsers, bromfietsers en automobilisten de rode lichten en het alarm die aangeven dat de Diemerbrug of Venserbrug omhoog gaat om schepen of boten door te laten. Dit leidt soms tot gevaarlijke situaties.

Hennie van de Bunt, opzichter wijkbeheer van de gemeente: "Op het moment dat de rode lampen gaan branden en het alarm klinkt, moeten mensen stoppen. Iemand die al op de brug is, kan gewoon doorlopen of doorrijden. Het rode licht van de brug heeft dezelfde status als een rood stoplicht. Als je het negeert, loop of rijd je dus door een rood stoplicht."

Cabine
Kort nadat het rode licht aangaat en het alarm klinkt, laten de brugwachters de slagbomen van de betreffende brug zakken. De Diemerbrug en de Venserbrug worden beide bediend vanuit de cabine op de Venserbrug. Chris is een van de twee brugwachters die in dienst zijn van de gemeente en de bruggen bedienen.

Noodstop
"Het komt voor dat wij een noodstop moeten doen. Door op een speciale knop te drukken stopt dan het dalen van de slagbomen. Maar de slagbomen veren nog wel even op en neer. Het is gebeurd dat een voetganger of een auto door een slagboom is geraakt", aldus Chris. Hennie en Chris denken dat het onverantwoord gedrag van sommige personen door diverse redenen wordt veroorzaakt. Veel mensen hebben haast of worden afgeleid door hun mobiele telefoon: "Ik zie vaak mensen die oordopjes in hebben, zij horen het alarm niet. Ook zie ik mensen lopen die naar hun telefoon kijken en niet op de omgeving letten. Zij zien het rode licht niet. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden", aldus Chris.

Diemen zoekt nog huizen voor 49 statushouders

DIEMEN - Net als iedere andere gemeente in Nederland moet Diemen zorgen dat statushouders, dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning, een huis krijgen. Dat is niet nieuw, zegt verantwoordelijk wethouder Lex Scholten. Gemeenten krijgen hiervoor ieder jaar een taakstelling. Toch is er dit jaar nog voor lang niet alle statushouders die in Diemen mogen komen wonen een huis gevonden.

Diemen heeft dit jaar de taak om voor 69 ex-asielzoekers een huis te vinden, 32 in de eerste helft van het jaar, 37 in de tweede helft. Dat kwam boven op de 14 mensen met een verblijfsvergunning die op 1 januari nog geen huis hadden gekregen. In de eerste helft van 2016 is voor 34 mensen een huis gevonden, blijft over een achterstand van 12. In de tweede helft van dit jaar moeten er nog eens 37 plaatsen bij gevonden worden.

Gezinnen
"Let wel: dit zijn mensen, geen woningen. Er zijn ook gezinnen voor wie een huis wordt gezocht", zegt Scholten. "Een achterstand waar ik niet van schrik. Ter vergelijking: in de hele stadsregio is de taakstelling om 3700 mensen te plaatsen. We krijgen van het Rijk ieder jaar een taakstelling om statushouders te huisvesten; dat fluctueert en andere jaren is er ook wel eens een achterstand geweest. Vorig jaar is uitgegaan van een geweldige toename van het aantal statushouders in verband met de grote vluchtelingenstroom, maar dat blijkt enorm mee te vallen. Diemen vangt statushouders op binnen de regelingen zoals die gelden in Nederland en presteert op dat punt gemiddeld prima."

Inhalen
Toch is er dus een achterstand in het plaatsen van statushouders in Diemen. Zijn er plannen om die achterstand in te lopen? "Natuurlijk willen we de achterstand inhalen, maar in ieder geval willen we het niet laten oplopen", aldus Scholten. "In principe huisvesten we statushouders in sociale huurwoningen." De PvdO was bezorgd dat dit ten koste zou gaan van woningzoekenden met een urgentie, maar dat is niet het geval, zegt Scholten. "Die zijn urgent en worden altijd geplaatst." Voor de opvang van statushouders zijn extra middelen beschikbaar. Er is wel gedacht aan tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld containerwoningen zoals die ook voor studenten gebouwd zijn in Diemen-Zuid.

Lees verder op pagina 3

Sportcentrum gaat twee weken dicht

DIEMEN - Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is van maandag 8 tot en met zondag 21 augustus gesloten. Dit geldt ook voor het zwembad in het sportcentrum.

De laatste jaren is het sportcentrum na afloop van de Kinderzomerspelen een aantal weken gesloten. Het betreft hier een bezuinigingsmaatregel van de gemeente. De verwachting is dat veel mensen de komende weken op vakantie zijn of in de buitenlucht van hun vakantie genieten. Daarnaast stelt de tijdelijke sluiting de gemeente in staat om tijdens die weken de nodige onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Jos Muller, manager Sportzaken van de gemeente Diemen: "In voorgaande jaren was het sportcentrum na afloop van de Kinderzomerspelen drie weken gesloten. Maar omdat de schoolvakantie dit jaar laat valt hebben wij besloten om het sportcentrum twee weken te sluiten en de derde week beperkte openingstijden te hanteren. Dit stelt sportverenigingen als De Meeuwen en Tafeltennisvereniging Diemen in staat om in het sportcentrum te trainen."

Er worden ook deze zomer werkzaamheden in het sportcentrum verricht. De ruimte waar nu de kassa is gevestigd wordt afgebroken. De kassaruimte komt op een andere plek in de hal.

Rondleidingen en muziek bij Fort Diemerdam

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Stelling van Amsterdam is twintig jaar UNESCO Werelderfgoed. Dit werd zondag gevierd met diverse activiteiten bij Fort Diemerdam. Er was familietheater en muziek. John Cuijpers verzorgde twee keer een historische rondleiding. Cuijpers is lid van de Historische Kring Diemen. "Ik heb de historische rondleiding en de historische wandeling gecombineerd. Wij zijn eerst naar de batterij gegaan, waar ik een rondleiding heb gegeven. Daarna zijn wij naar de Zeehoeve gewandeld, waar ik ook een rondleiding heb gegeven. De mensen die hebben meegelopen waren zeer geïnteresseerd."

2

kunstwerken worden geplaatst op bedrijventerreinen Stammerdijk en De Sniep

Het station Diemen-Centrum

Je kunt natuurlijk afvragen of deze afbeelding een echte Diemense kaart is. De dametjes komen natuurlijk niet uit Diemen en deze trein is nooit in Diemen geweest. Maar toch. Er is veel voor te zeggen dat de kaart te koop is geweest in een Diemense winkel. Aan de voorzijde heeft 'Sientje' in haar mooiste handschrift de naam Diemen vermeld in het lege vakje. De kaart is geadresseerd aan G. van Winterswijk per adres van de heer Buitenhuis in Lisse. Nou was Van Winterswijk werkzaam bij het timmerbedrijf van de familie Buitenhuis. Blijkbaar waren de mannen op pad voor een klus in de provincie. Bovendien is de kaart in 1932 verzonden met poststempel Diemerbrug.

Het aardige van de kaart is dat er in 1932 helemaal geen trein meer stopte in Diemen. De stoptreinen op de halte aan de Kerklaan die in 1882 was geopend, kwamen er vanaf 1913 nog maar sporadisch tot stilstand. In 1929 werd de halte opgeheven en pas in 1974 ging op nagenoeg dezelfde plaats het gloednieuwe station Diemen-Centrum open. Het was het resultaat van spoorbouwmeester Cees Douma: een sober jaren-zeventig-station zoals er zo veel zijn in heel Nederland.

Klachten over festival Vunzige Deuntjes

Bezoekers vermaken zich tijdens Vunzige Deuntjes. Foto: Mitchel Nooij

DIEMEN - Het festival Vunzige Deuntjes, dat zaterdag en zondag in het Diemerbos werd gehouden, heeft veel publiek getrokken. Maar net als een week eerder, toen de festivals 22Fest en Liquicity in het bos werden gehouden, zijn er klachten binnengekomen.

Er zijn zaterdag zes klachten over geluidsoverlast binnengekomen. Zondag ontving de organisatie drie klachten over geluidsoverlast en drie klachten over parkeren. Daniel van Drunen van Chasing the Hihat, de organisator van de festivals die afgelopen twee weken in het Diemerbos plaatsvonden. "Wij hebben tijdens Vunzige Deuntjes met een lager geluidsniveau gewerkt dan tijdens de eerste twee festivals. Het is verrassend dat er meer klachten binnen zijn gekomen dan het weekeinde daarvoor. Het aantal klachten valt mee. Wij hebben ook e-mails ontvangen van mensen die positief waren over de wijze waarop wij de festivals hebben georganiseerd. Ook hebben mensen ons laten weten dat zij het leuk vinden dat er in het Diemerbos festivals worden gehouden."

Het volgende festival in het Diemerbos is Zeezout. Dit festival wordt op zaterdag 3 september gehouden.

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, in het weekend iets warmer
Ook met augustus op de kalender blijft het zomerweer variabel en onstabiel. Het ontbreekt aan een sterk hogedrukgebied. Wel schuift er geregeld een uitloper van het Azorenhoog tot over onze omgeving. Dat gaat ook dit weekend weer gebeuren. De zonale westelijke stroming schuift dan tijdelijk naar het noorden op. De neerslagkans neemt af en er komt wat meer zon.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt. Naast enige ruimte voor zonneschijn kan er lokaal nog een bui tot ontwikkeling komen. In het weekeinde blijft het droog. De zon schijnt geregeld, maar met name zondag kunnen enkele wolkenvelden overtrekken. Er waait een matige tot soms vrij krachtige westenbries. De temperatuur daalt in de nacht naar circa 14 graden. Overdag wordt het vrijdag en zaterdag zo'n 21 à 22 graden. Zondag een graadje hoger, tot lokaal 24 graden.

Het weekeinde
Eerst profiteren we van de hogedrukuitloper met geregeld zon en maxima van 21 à 22 graden. Vanaf woensdag trekt het hogedrukgebied zich terug naar de Atlantische oceaan. De stroming wordt dan noordwestelijk. Het wordt wisselvalliger en koeler met maxima rond 18 graden.

Weetje
Met een gemiddelde temperatuur van 18.4 graden was juli vrij warm. Normaal is 17.9 graden. Daarmee was juli even warm als vorig jaar. Warmer was juli 2014 (19.8 graden) en juli 2013 (19.2 graden). Juli was onbestendig maar in onze regio aan de droge kant (circa 60 mm tegen 80 mm normaal). De zon scheen in juli 206 uren.

Kalfje geboren op terrein van Nuoncentrale

Foto: Free Nature

DIEMEN - Op het terrein van de Nuoncentrale in Diemen is een Schotse hooglander-kalfje geboren.

Een woordvoerder van Nuon laat weten dat het kalfje vorige week is geboren. De exacte dag is niet bekend. Het gaat goed met het kalfje.

'Wees alert op oplichters en zakkenrollers'

Politieman geeft tips om geen slachtoffer te worden

Marco Verduin geeft informatie op de markt over de werkwijze van zakkenrollers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Oplichters en zakkenrollers worden steeds inventiever. Zij zoeken hun slachtoffers met zorg uit, proberen hen te misleiden en slaan vervolgens toe. Marco Verduin van de politie Diemen/Ouder-Amstel geeft tips die de kans om slachtoffer van dergelijke misdrijven te worden kleiner maken. Verduin benadrukt dat het zeker geen typische Diemense incidenten betreft, maar dat dit soort misdrijven overal in het land worden gepleegd.

Babbeltrucs
Vooral oudere mensen worden slachtoffer van zogenaamde babbeltrucs. De daders bellen onaangekondigd bij de woning aan en geven zich uit voor bijvoorbeeld een medewerker van een thuiszorgorganisatie of vragen om een glas water of gebruik te mogen maken van het toilet. Soms zijn er zelfs een of meerdere kinderen bij om het vertrouwen van het potentiële slachtoffer te wekken. Verduin: "Deze mensen willen graag de woning binnenkomen om spullen te stelen. De politie adviseert om de deur niet te openen of alleen met behulp van een ketting of een kierstandhouder. Laat nooit onbekenden binnen en vraag te allen tijde om een identiteitsbewijs. Een medewerker van een thuiszorgorganisatie of ander bedrijf komt in de meeste gevallen nooit onaangekondigd langs. Wij adviseren mensen om in geval van twijfel meteen contact met ons op te nemen via telefoonnummer 112."

Poging tot oplichting
Vrijwel iedereen ontvangt e-mails die de indruk wekken door een bank te zijn verzonden. Vaak ook van banken waarbij men niet eens een rekening heeft. Er wordt dan verzocht om op een link te klikken en informatie te delen. Verduin: "Mensen moeten nooit op dit soort e-mails reageren en zeker geen link openen. Banken geven hier ook landelijk bekendheid aan met de slogan: 'Stop, hang op, klik weg en bel uw bank'. En uiteraard nooit de inlogcode, het wachtwoord of de pincode geven. Anders kunnen de mensen die deze e-mails hebben gestuurd de rekening leeghalen. Een bank zal nooit een e-mail sturen met het verzoek om persoonlijke gegevens. Ook zal een bank niet bellen met het verzoek om de gegevens te verstrekken. Het gebeurt ook dat personen zogenaamd namens een computerbedrijf bellen. Zij willen dan vaak gegevens loskrijgen om de computer van afstand te kunnen overnemen. Met behulp van bepaalde software die zij dan installeren, kunnen zij vervolgens overal bij, ook bij financiële gegevens. Wij adviseren het telefoongesprek onmiddellijk te beëindigen en telefonisch contact met de politie op te nemen."

Marco Verduin: 'Zakkenrollers werken vaak heel geraffineerd'

Zakkenrollerij
Zakkenrollers zijn ook in Diemen actief, met name in de winkelcentra en op de markt die elke woensdag in het centrum wordt gehouden. Zakkenrollers hebben het veelal gemunt op kwetsbare mensen of mensen die niet goed opletten. Verduin: "Zakkenrollers werken doorgaans in teams. Een van de leden van dit team probeert de pincode van het slachtoffer af te kijken tijdens het pinnen bij een winkel of bank. Daarna wordt de portemonnee van het slachtoffer op sluwe wijze gerold, vaak door een ander lid van het team. Dat kan bij de uitgang van een winkel zijn of een stuk verderop. Het slachtoffer wordt dan gevolgd. De zakkenroller botst bijvoorbeeld tegen het slachtoffer op of leidt hem of haar af door een vraag te stellen. Zakkenrollers werken vaak heel geraffineerd."

Tips
Hij geeft een aantal tips om het zakkenrollers moeilijker te maken. "Scherm de pincode altijd af met de hand, zowel in een winkel als bij een pinautomaat. Berg de portemonnee goed op, bij voorkeur in een binnenzak of een zak die goed kan worden afgesloten. Niet in de achterzak. Vrouwen die hun portemonnee in hun handtas bewaren dienen hun tas goed af te sluiten en bij voorkeur voor het lichaam te dragen. Zij hebben dan meer zicht op hun tas. Het is ook verstandig om gebruik te maken van een pinautomaat in het bankgebouw en niet te veel geld op zak te hebben."

De politie houdt dikwijls preventie-acties om burgers op misdrijven te wijzen en hen duidelijk te maken hoe zij de kans dat zij slachtoffer worden kunnen verkleinen. Tijdens de Gemeentedag op zaterdag 10 september, de slotdag van het Diemer Festijn, zal de politie op het plein voor het gemeentehuis aanwezig zijn om informatie te verstrekken.

Woningen voor statushouders

(Vervolg van voorpagina)

"Dat willen we niet in grote aantallen doen en bovendien: die containerwoningen moeten een jaar of 10 staan om de investering te kunnen doen en we hebben vrijwel geen plekken in Diemen die nog 10 jaar leeg blijven. We denken ook aan creatieve oplossingen, bijvoorbeeld twee alleenstaanden in één huurwoning uit de vrije sector, zodat de dure huur per persoon wel weer betaalbaar wordt", aldus Scholten.

Aanmelden voor onder-scheiding vrijwilligers

DIEMEN - Het is weer mogelijk om inwoners van Diemen aan te melden voor de vrijwilligersonderscheiding. De vrijwilligersonderscheiding is een initiatief van de gemeenteraad van Diemen

Wie kent ze niet: mensen die als vrijwilliger en geheel belangeloos veel tijd, vakkennis, energie en vooral enthousiasme steken in de sportvereniging, de culturele vereniging of de buurtvereniging? Diemenaren die al jaren zorgen voor buren, kennissen of familieleden, de mantelzorgers. Buurtbewoners of ouders die actief zijn op een van de vele scholen in Diemen.

Jongeren
Ook jongeren die misschien nog niet zo héél lang vrijwilliger zijn, kunnen een vorm van waardering krijgen voor het leuke werk dat ze doen. Zulke mensen zijn goud waard voor de sociale structuur van Diemen.

Formulier
De gemeenteraad reikt elk jaar de vrijwilligersonderscheidingen uit. Op de website www.diemen.nl (bij inwoner-bestuur-gemeenteraad) kan een formulier worden gedownload. Het is ook mogelijk om een formulier bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis te halen.

Happening
Inzenden kan tot en met 15 oktober. Een werkgroep uit de gemeenteraad bestaande uit Jeannette Pietersen (D66), Janneke de Graaff-Nijssen (CDA), Sylvia Raveling (Partij van de Ouderen) en Rob Verheuvel (PvdA) vormt dit jaar de jury en zal zich buigen over de aanmeldingen. De uitreiking zal tijdens een feestelijke happening plaatsvinden op 25 november vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis.

De uitreiking van de vrijwilligersonderscheidingen wordt altijd druk bezocht.

Kinderen doen mee aan ontruimingsoefening

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderen die vorige week donderdagochtend de Kinderzomerspelen bezochten, hebben deelgenomen aan een ontruimingsoefening. De ontruimingsoefening werd georganiseerd door Redzaam.nl. In een van de sportzalen van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran werd met behulp van rook een brand nagebootst. De kinderen hadden instructies gekregen hoe zij het gebouw moesten verlaten. De oefening verliep goed. Nadat de kinderen het sportcentrum hadden verlaten verzamelden zij zich op het grasveld. Daar kregen zij informatie over het bestrijden van brand.

Melany Hendriks

Handbalster, assistent inkoop
23 jaar
Diemenaar sinds 1993

In welk team speel je?
"Ik speel bij SV Zeeburg in dames 1, afgelopen seizoen zijn we kampioen geworden."

De Nederlandse handbaldames gaan naar Rio, sta je 's nachts op om de wedstrijden te volgen?
"Jazeker! Doordeweeks thuis, in het weekend samen met andere SV Zeeburgers in de nieuwe kantine."

Zaal of veld?
"Zaal! Met handbal val ik best vaak op de grond en dan is de zaalvloer toch wat prettiger."

Verder in het dagelijks leven?
"Naast werk en handbal doe ik ook nog een thuisstudie webdesign, omdat ik dit leuk vind."

Favoriete tv-serie?
"Penoza, het hele seizoen lang zit je in spanning."

Favoriete stekje in Diemen?
"IJssalon Donatella."

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
"Ik ben in april op mijn ideale vakantie geweest: een rondreis door Zuid-Afrika. De safari was echt het hoogtepunt."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met de Nederlandse architect Rem Koolhaas, bekend over de hele wereld."

Over 10 jaar…
"Hoop ik dat de wereld niet meer zo haatdragend is!"

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik vroeger heel graag wilde voetballen. Er waren toen nog geen meisjes bij SV Diemen en ik wilde echt niet met jongens voetballen. Het werd handbal."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Zelfgemaakte appeltaart van mijn moeder."

Je kunt niet zonder?
"Wintersport."

Als je burgemeester was...
"Zou ik een nieuwe sporthal laten bouwen tegen de andere sporthal aan. Dan is er meer trainingscapaciteit voor sportverenigingen en kunnen er bijvoorbeeld ook toernooien georganiseerd worden."

Werknemers Tele2 helpen bij onderhoud van tuinen

Diemenvoorelkaar is blij met hulp

Vrijwilligers knappen een tuin op. Foto: Diemenvoorelkaar

DIEMEN - Amarens te Nijenhuis, coördinator van Diemenvoorelkaar (onderdeel van Stichting Welzijn Diemen), heeft op verzoek van Tele2 onlangs een vrijwilligersdag voor een aantal medewerkers van dit bedrijf georganiseerd.

Tele2 was met haar in contact gekomen via de website van Diemenvoorelkaar. Amarens stelde voor deze dag te besteden aan tuinonderhoud en dit voorstel werd enthousiast ontvangen door Tele2. In juli hebben 6 medewerkers van Tele2 onder leiding van de tuinman van Diemenvoorelkaar Jaap van Lammeren gewerkt in de tuinen van een aantal abonnees van de Diemenvoorelkaar Buurthulpdienst. Jaap is al jaren vrijwilliger bij Diemenvoorelkaar en heeft al heel veel tuinen voor abonnees opgeknapt.

Hulp
Vroeg in de ochtend werd gestart met het doorspreken van de activiteiten van de dag. Arie van 't Hoog, de directeur van Stichting Welzijn Diemen, was uitgenodigd om over de stichting te vertellen. Daarna was het tijd om naar de eerste tuin te gaan. Tuinman Jaap was blij met zo veel hulp en begon de taken te verdelen. Een aantal vrijwilligers begon in de voortuin, de rest nam de achtertuin onderhanden. Het was een enthousiaste groep 'tuinmannen' die hard heeft gewerkt, maar ook heel wat gedold en gelachen heeft.

Tweede tuin
De abonnee van Diemenvoorelkaar was aanvankelijk een beetje sceptisch over zo veel mensen in haar tuin, maar toen ze zag hoe mooi haar tuin was geworden, was ze blij dat ze mee had gedaan. Ook de tweede tuin werd in korte tijd in orde gemaakt. Er werd prima samengewerkt, iedereen had zijn eigen taak en tuingereedschap en in korte tijd zag ook deze tuin er weer prima uit. De bewoners vonden het geweldig en waren blij met het resultaat.

Lunch
Na dit harde werken was het tijd voor een lunch op het Diemerplein. Na de pauze ging de groep naar de derde tuin. Daar was veel werk te doen. De bewoonster was al geruime tijd niet in staat geweest haar tuin te onderhouden. Binnen 1,5 uur was al het onkruid verdwenen en al het noodzakelijke werk gedaan. Zij was heel blij met deze hulpen en dankbaar voor het werk dat verzet is. Daarna werd genoten van de borrelhapjes die bezorgd werden in haar tuin. Aan het einde van de dag hebben alle deelnemers gezamenlijk de dag besproken. Iedereen was het erover eens dat het een geslaagde dag was geweest met veel plezier en gezelligheid.

Vrijwilligers
Mensen die ook interesse hebben om samen met collega's vrijwilligerswerk voor Diemenvoorelkaar te doen, kunnen een e-mail sturen naar info@diemenvoorelkaar.nl of van maandag tot en met donderdag (van 09.30 tot 12.30 uur) bellen met telefoonnummer 020-3144700. Ook kan er veel informatie over vrijwiliigerswerk worden gevonden op de website www.diemenvoorelkaar.nl.

Parallelbaan A9 tussen Diemen en Holendrecht alleen open tijdens de ochtendspits

DIEMEN - Twee rijstroken van de parallelbaan op de A9 tussen Diemen en Holendrecht richting Schiphol/Utrecht/Haarlem (Gaasperdammerweg) zijn tot en met maart 2017 alleen tijdens de ochtendspits tussen 05.00 en 10.00 uur open. De rest van de dag en in het weekend is de parallelbaan gesloten.

De afrit S113 (Weesp) is deze periode ook alleen in de ochtendspits open. De hoofdrijbaan blijft open en daardoor zijn er altijd minimaal twee rijstroken beschikbaar op de A9 richting Schiphol/Utrecht/Haarlem. Door deze extra maatregel kunnen meer werkzaamheden overdag in plaats van 's nachts worden uitgevoerd. Omwonenden hebben daardoor minder hinder. Bij evenementen en calamiteiten is de parallelbaan wel beschikbaar.

Afrit S113 Weesp dicht
Als de parallelbaan is gesloten (van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 05.00 uur en in het weekend), is de afrit S113 (Weesp) voor verkeer op de A9 richting Schiphol/Utrecht/Haarlem ook dicht. Verkeer dat normaal de afrit S113 (Weesp) neemt, wordt omgeleid via afrit S112 (Gooiseweg) en de A9 richting Diemen. In die richting is de afrit S113 (Weesp) open. De gele borden langs de weg en tekstkarren geven de omleidingsroute aan. De werkzaamheden maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Aan de bouw van de tunnel en de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg wordt 24 uur per dag gewerkt. Door de gedeeltelijke afsluiting van de parallelbaan kunnen meer werkzaamheden overdag worden uitgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van bekisting, het slijpen van wapening en veel transporten die nodig zijn voor de bouw van de tunnel. Een aantal werkzaamheden kan niet overdag uitgevoerd worden. Deze blijven in de nachten.

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen (Gaasperdammerweg). De werkzaamheden aan de A9 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: er wordt een circa 3 kilometer lange tunnel gebouwd, voor schonere lucht en minder geluid in de woonwijken langs de tunnel.

'Het voelt hier als de zomer'

Tamer Almasry uit Syrië vond een thuis in Diemen

DIEMEN - Als ik hem voor het eerst ontmoet, tekent Tamer Almasry (31) uit Syrië de papieren voor zijn huis in Diemen. We spreken af voor een interview en als hij net een paar dagen in Diemen woont, vertelt Tamer zijn verhaal. Hij vluchtte een jaar geleden uit zijn toenmalige woonplaats in Egypte in een boot met 500 andere vluchtelingen naar Europa. In Italië gingen ze aan wal en na een dag was hij op reis naar Nederland. Tamer is een statushouder, hij heeft een verblijfsvergunning voor ten minste vijf jaar. Hij is blij dat hij hier komt wonen. "Diemen voelt als de zomer."

Tamer voelt zich al thuis in Diemen. Foto's: Trudy Kroese

Tamer groeit op in de stad Homs. Daar studeert hij wiskunde aan de universiteit en al tijdens zijn studie heeft hij een goede baan als officemanager bij een aannemer. Hij studeert af in 2012 en het leven is goed. Maar dan begint de revolutie die uitmondt in de burgeroorlog in Syrië. Het is er niet meer veilig. Als Tamer in dienst moet, besluit hij te vluchten. "Ik wilde geen mensen doden in opdracht van het regime." Hij betaalt iemand die hem helpt de grens met Libanon over te komen. Na een dag reist hij door naar Egypte. "Ook in Libanon voelde ik me niet veilig, ik wilde zo ver mogelijk weg. In Egypte was het goed, toen nog wel." Tamers broer, moeder en oma komen ook naar Egypte. Jarenlang werkt Tamer er in een eigen onderneming in een vakantieresort. Maar economisch gaat het steeds slechter als toeristen wegblijven na het nodige geweld en aanslagen in Egypte en het wordt ook steeds onveiliger voor hem als Syriër. "Het leger en de regering werden steeds negatiever tegenover Syrische vluchtelingen. Niet de Egyptenaren zelf, die waren gastvrij en aardig." Na een zoveelste negatieve ervaring met soldaten bij een checkpoint besluit Tamer dat hij verder weg wil. Hij wacht tot het zomer is en in 2015 stapt hij op een boot, met zo'n 500 andere vluchtelingen, naar Italië. Het is een hachelijke reis. "Gelukkig zijn we gered door de kustwacht van Italië en aan land gebracht." Na een dag reist Tamer verder. Het einddoel: Nederland. "Ik heb in Egypte veel Nederlanders ontmoet. Ik wist dat zij veel lijken op de mensen in mijn geboortestad Homs en dat ik goed met ze zou kunnen leven. Nederlanders zijn open, gastvrij en hebben veel humor. Bovendien had ik gelezen dat Nederland het enige land is waar gezinshereniging met je moeder mogelijk is, en dat wil ik heel graag."

In de trein op de grens van Nederland krijgt Tamer papieren om naar het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel te reizen. Zijn verloofde, die hij tijdens zijn hachelijk vlucht van Egypte naar Italië heeft ontmoet, en haar familie gaan daar ook heen, maar ze worden er gescheiden. Tamer woont in diverse opvangcentra in Nederland. In het najaar van 2015 hoort hij dat hij een verblijfsvergunning krijgt en de opluchting is groot. Hij weet al een maand of acht dat hij in Diemen gaat wonen, maar het wachten is op een huis. Zijn verloofde en haar familie krijgen een huis in het oosten van het land toegewezen. "Ik was zo opgelucht toen ik wist dat ik mocht blijven. Ja, mijn verloofde woont ver weg, maar ze is in Nederland! Ik kan haar opzoeken, dat telt."

Toen hij wist dat Diemen zijn nieuwe woonplaats zou worden, is Tamer direct komen kijken. "Ik heb wel een uur of twee rondgelopen en ik vind het hier erg prettig. Het is hier rustig en het voelt alsof het hier altijd zomer is." Een maand of wat geleden kwam eindelijk het bericht dat er een huis voor hem was en nu woont Tamer in Diemen. "Het is een heel mooi huis, ik ben heel blij. Ik ben nu, met de nodige hulp, nog aan het klussen en inrichten. Voor meubilair heb ik een lening gekregen. Ik ken al een paar mensen uit Syrië in Diemen. Maar ik wil ook graag Nederlandse mensen leren kennen, daar was in de azc's weinig kans voor." Wat hij vooral heeft meegekregen van de Nederlandse eetgewoonten is dat we hier vaak en veel aardappelen eten. "Ik wil alles proberen. En weet je wat zo goed is? In de winkels hier is alles te vinden, dus ik kan nu ik een eigen huis heb ook Syrische gerechten klaarmaken. Daar wil ik Nederland graag mee laten kennismaken."

Samen met Monique van Schoot van Vluchtelingenwerk worden alle papieren in orde gemaakt voor Tamers huis in Diemen.

Na een hachelijke bootreis kwam Tamer via Italië naar Nederland

In Luttelgeest, waar Tamer de laatste maanden woonde, heeft hij vrijwilligerswerk gedaan in een buurthuis. Nu zou hij ook wel een 'echte' baan willen. "Als eerste moet ik zo snel mogelijk Nederlands leren. Omdat ik Engels spreek kon ik altijd wel communiceren, maar Nederlands leren is echt belangrijk. Als we gesetteld zijn, wil ik ook heel graag trouwen met mijn verloofde. Maar het belangrijkst is natuurlijk werk vinden. Ik moet nog uitzoeken wat er mogelijk is met mijn wiskunde-opleiding in Syrië. Ik weet niet of er hier veel banen zijn voor leraren? Er zijn vast veel Nederlanders die dat werk willen doen." Tamer heeft ook al wat vestigingen in Amsterdam bezocht van de keten waar hij in Egypte ook ondernemer voor was. "Ik weet er natuurlijk alles van, dus dat zou een optie zijn."

Tamer heeft nu een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Dan wordt de situatie in Syrië opnieuw bekeken. "Of ik terug zou willen? Ik richt me nu helemaal op een toekomst hier. Ik kan vanuit hier niet veel doen voor mijn land, maar wel mijn stem laten horen als er protesten zijn en dat zal ik zeker doen. Als het echt weer veilig zou zijn, zou ik wel terugwillen. Veel jonge mensen zijn het land ontvlucht en dan wil ik helpen om mijn moederland weer op te bouwen, steen voor steen."

'Ik wil nu eerst zo snel mogelijk Nederlands leren en werk vinden'

Rens Wit bezoekt Olympische Spelen

Buurtsportwerker gaat veel wedstrijden bijwonen

Rens Wit heeft zin in zijn trip naar Rio de Janeiro. Foto: Rosa de Viet

DIEMEN - Rens Wit, buurtsportwerker van Stichting Welzijn Diemen, gaat met drie vrienden naar de Olympische spelen in Rio de Janeiro in Brazilië. De sportliefhebber verheugt zich op het mondiale sportevenement.

De Olympische Spelen duren van 5 tot en met 21 augustus. De wedstrijden worden gehouden in 32 sportaccommodaties in Rio de Janeiro.

Roadtrip
Rens: "Wij vliegen op zaterdag 6 augustus naar São Paulo. Wij gaan de eerste week een roadtrip maken naar Rio de Janeiro en bezoeken dan ook een aantal eilanden, waaronder Ila Bella en Ila Grande. Wij komen op zaterdag 13 augustus aan in Rio de Janeiro waar twee andere vrienden van ons dan al zijn. Wij hebben een appartement gehuurd aan de Copacabana, een meter of vijftig van het strand."

Hockey
Rens en zijn vrienden bezoeken tijdens de tweede week van de Olympische Spelen veel wedstrijden. "Wij gaan naar beachvolleybal in het stadion op het strand van de Copacabana. Een vriendin van ons, Jantine van der Vlist, doet samen met Sofie van Gestel mee aan het beachvolleybal. Verder gaan we naar een halve finale waterpolo, BMX-wedstrijden, baanwielrennen en een kwartfinale basketbal. Wij hopen dat het een wedstrijd van Amerika is. Lebron James maakt deel uit van de Amerikaanse ploeg. Wij gaan ook naar de finales hockey, van zowel de heren als de dames. Wij hopen dat de Nederlandse dames de finale halen, want een van mijn vrienden die er in Rio de Janeiro bij is, is Kelvin de Lang. Hij is de vriend van hockeyster Ellen Hoog."

Daphne Schippers
Op zondag 21 augustus verblijven Rens en zijn vrienden in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro waar dan atletiekfinales plaatsvinden. "Er zijn die dag onder meer de finales 4x100 meter estafette, de 5000 meter en hoogspringen. Wij hebben voor veel wedstrijden al kaarten, maar hopen in Brazilië nog meer kaarten te kunnen kopen. Het zou helemaal mooi zijn als wij kaarten kunnen krijgen voor de 100 en 200 meter hardlopen voor de vrouwen. Dan kunnen we Daphne Schippers zien. Zo'n snelle vrouw krijgt Nederland nooit meer."

Playbackshow sluit Kinderzomerspelen af

Veel kinderen hebben genoten van het evenement

Kinderen schommelen tijdens vrij spelen. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn bezig aan de laatste week. Veel kinderen hebben zich de afgelopen weken vermaakt tijdens dit festijn voor kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan.

De eerste en tweede week waren er op woensdag uitstapjes naar respectievelijk de Linnaeushof in Heemstede en KidZcity in Utrecht. Deze week was er geen uitstapje en waren er ook op woensdag activiteiten in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

De Kinderzomerspelen worden vrijdagmiddag afgesloten met de playbackshow. Een aantal kinderen zal op het podium een nummer van een favoriete artiest playbacken.

Ouders, andere familieleden, vrienden en kennissen van de kinderen die deelnemen aan de Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag van harte welkom om de playbackshow te bezoeken. De ervaring heeft geleerd dat het de laatste vrijdagmiddag van de Kinderzomerspelen altijd druk is.

10 / 12

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl ook woningontruiming. tel. 06-20777535.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken). Geen voorrijkosten. Informeer naar de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden.
Tel.: 06-41730589 of
thuiskapsalonmarjon@
hotmail.com

'Survivalsport is heel divers'

Helga Gernaat is Nederlands Kampioen survivalrun

'Ik ben echt een doorzetter.'

DIEMEN - Helga Gernaat (45) uit Diemen blinkt uit in een bijzondere sport: in juni is zij eerste geworden van de klasse Basic Survival Circuit (BSC klassement). En dat was niet voor het eerst, al jaren eindigt Helga in de top 3 van Nederland. In november is zij Nederlands kampioen geworden.

Survivalrun, dat is geen alledaagse sport.
"Nee, hoewel de sport wel meer bekendheid krijgt met de Mudmasters en Obstacle Runs die steeds meer georganiseerd worden. Die zijn afgeleid van de survivalruns, maar dan laagdrempeliger en voor een groot publiek haalbaar."

Hoe ben jij met de sport in aanraking gekomen?
"Ik ben ooit begonnen met wedstrijdzwemmen. Ik deed in 2006 een keer mee aan een Ultimate Fitness Challenge (UFC). Dat is van alles: mountainbiken, zwemmen, hardlopen, klimmen. Dat heb ik een jaar of drie gedaan. Ik ben twee keer tweede geworden en de laatste keer eerste. Survivalsport ben ik gaan doen als training voor die UFC's omdat er ook wel eens touwwerk in voorkwam en klimmen."

Helga Gernaat staat al jaren op het podium van de Basic Survivalrun. Foto's: Bennie Slagers

'Doe een sport die je leuk vindt, dan vind je altijd tijd om te trainen'

En hoe gaat dat nou, zo'n survivalrun?
"Ik doe mee in de klasse Basic Survival Run, dat is een parcours van maximaal 9 kilometer. Een survivalrun is een hardloop wedstrijd met hindernissen, zoals touw-hindernissen, water doorwaden, boomstam doorhakken, boogschieten, onder alle weersomstandigheden. Iedere run is weer anders. Je kunt van tevoren wel een beetje op de website zien wat de onderdelen zijn, maar dat zijn er vaak meer dan 40, dat is niet te onthouden. Organisatoren voegen ook altijd wel weer een verrassingsonderdeel toe."
En ook daar bleek je meteen goed in te zijn?
"Ik bleek er wel talent voor te hebben. Ik heb een breed talent: ik kan goed hardlopen en goed klimmen en ik ben behendig en sterk. Ik ben ook een doorzetter, als ik iets voor ogen heb ga ik er ook echt voor trainen. Voor mij is recreatief een beetje rustig aan doen moeilijk, bij de start gaat de knop om en wil ik winnen."
Train je veel?
"Ik train in Zeist bij de survivalsportgroep voor het klimmen. Hardlopen doe ik in en rond Diemen of in het Amsterdamse Bos. Zwemmen hoeft niet, je moet weleens het water in, maar dat zijn kleine stukjes. Ik ben sinds 2010 ook moeder, maar voor sporten vind je altijd wel ergens een beetje tijd, vind ik. Je moet het wel leuk vinden, dat is mijn advies als je wilt sporten: ga wel iets doen wat je leuk vindt. Ik zou de survivalsport best naar Diemen willen halen, het Diemerbos zou mooi zijn, maar er moet wel een veilige plek zijn waar alle touwwerk kan blijven hangen. Het is een groeiende tak van sport, wie weet."
Wat maakt survivalsport zo leuk?
"Alles eromheen: het samenkomen van mensen die allemaal hetzelfde gevoel hebben met de sport, de diversiteit van de verschillende onderdelen, het is een speeltuin voor volwassenen. Het is heel zwaar, het vergt heel veel van je lichaam."

Je bent dit seizoen weer Nederlands Kampioen geworden, de jaren hiervoor stond je ook steeds op het podium, kun je dit lang blijven doen?
"Ik merk dat ik niet meer iedere twee weken een run moet doen. Dat hoeft ook niet: dit jaar heb ik alle runs waaraan ik meedeed gewonnen en dan krijg je zo veel punten dat je niet aan elke run mee hoeft te doen om kampioen te worden. Zoals het nu gaat, gaat het nog goed en blijf ik wel doorgaan."

De fietsles start bij 't Kruidvat. Foto: Oscar Borghardt

Donderdag 4 augustus

Fietsles
't Kruidvat 13.30 uur
Zou je willen leren fietsen? SWD begint op het plein voor het 't Kruidvat met de basisprincipes van het fietsen. Een eigen fiets is een vereiste, de les is gratis.

zaterdag 6 augustus

Oud papier
9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 7 augustus

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang, voorganger is pastor H. Hartog.

Forten vol Verhalen op Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 14.00 uur

Deze zomer strijkt het festival Forten vol Verhalen tussen 3 juli en 28 augustus neer op 18 bijzondere locaties door het hele land. Een uniek verhalenfestival voor de hele familie. Ademloos luisteren naar meeslepende stemmen, met de ogen dicht wegdromen in een nieuw avontuur, stiekem zuchten of glimlachen en tussen de voordrachten door genieten van de diversiteit van de natuur van de waterlinies. Zeg de digitale media voor een middag vaarwel en laat je betoveren door de vertellers en de entourage van het fortenerfgoed. Natuurlijk kun je ook genieten van een hapje of drankje op een fortterras. De verhalen worden verteld door topvertellers uit Nederland en België. Op zondag 7 augustus strijkt Forten vol Verhalen van 14.00 – 16.00 uur neer op Fort Diemerdam. Op dit fort, dat valt onder de Stelling van Amsterdam, wordt ook een historisch verhaal verteld waarbij u de geschiedenis van het fort kunt meebeleven. Na Forten vol Verhalen is er een BBQ op Fort Diemerdam waar je apart voor kunt reserveren.

maandag 8 september
Wandelplezier Doorstappers
Diemen 10.00 uur
Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

zondag 14 augustus

Viering Maria Ten Hemelopneming

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pastor A. Tönis

zondag 21 augustus

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pastor A. Tönis

vrijdag 26 augustus

Psycho Neurobics Sigfa Holland

Huis van de Buurt 't Kruidvat 19.00 uur

Stichting Sigfa Holland, Psycho Neurobics seminair in 't Kruidvat. Wat is Psycho Neurobics? Wilt u groeien in uw spiritualiteit? Wilt u weten of uw chakra's open zijn? Contact: sigfaholland@gmail.com, 06-85768118 of mevr. R. Sital, 06-8434407. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

zondag 28 augustus

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang, voorganger is mw. J. Kronenberg

dinsdag 30 augustus

Filmavond in onze tijdelijke pastorie/secretariaat

Pastorie Sint Petrus' Banden 19.30 uur

In onze tijdelijke pastorie/secretariaat in Berkenstede 304 vertonen wij de film 'Pay it Forward'. In de pauze en na afloop is er gelegenheid om met elkaar over de boodschap van deze film te praten.

Tot woensdag 31 augustus

Sieradenexpositie
Berkenstede 12.00 uur

Tot en met 31 augustus zal Janneke de Graaff in de vitrine van Berkenstede exposeren met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen. De collectie zal een gevarieerd beeld tonen van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

zaterdag 3 september

Oud papier

9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 4 september

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met het Hagunnankoor, voorgangers zijn pastor H. Hartog en mw. M. v. Gaalen