DiemerNieuws

9 juli 2015

DiemerNieuws 9 juli 2015


Voorzichtig optimisme over gemeentelijke financiën

DIEMEN - Er is nog een tekort op de gemeentelijke begroting, maar dat is minder ernstig dan verwacht. Dat bleek tijdens de bespreking in de gemeenteraad van de Kadernota, die de basis vormt voor de begroting voor 2016.

Door een herverdeling van de bijdragen van het Rijk uit het Gemeentefonds, goed voor 80-85% van de inkomsten van Diemen, krijgt de gemeente uiteindelijk vijf ton meer dan verwacht. Bovendien wordt het woningbouwprogramma sneller uitgevoerd, daardoor groeit het inwoneraantal en de gemeente krijgt per inwoner en per woning een bedrag uit het Gemeentefonds. Meevallers dus. Ook voor de taken die de gemeente er door de decentralisaties heeft bijgekregen ontvangt Diemen, zoals het er nu naar uitziet, meer geld dan verwacht. Dit heeft echter geen positief effect op de totale begroting omdat dit geld een op een wordt ingezet voor de uitvoering van die taken.

In de kadernota staat dat de lokale belastingen mee zullen stijgen met de prijsinflatie, door het CBS vastgesteld op 1%. Dat levert de gemeente in 2016 65.000 euro meer op. Overigens stijgt alleen de OZB. De rioolheffing blijft gelijk. "De afvalstoffenheffing, vorig jaar nog verlaagd in Diemen, hangt nog af van de contractbesprekingen met De Meerlanden. Maar een extra stijging bovenop de inflatiecorrectie verwachten we niet voor 2016", aldus Lex Scholten, wethouder van financiën. Voor parkeren en parkeervergunningen zal wel een prijsverhoging komen. "Het uitgangspunt blijft dat dit kostendekkend moet zijn, maar wij krijgen sinds 1 januari geen vergoeding van het Rijk meer voor uitgeschreven processen-verbaal. Dat moeten we compenseren."

Lees verder op pagina 5

Bewoners Buytenstee zijn overlast zat

DIEMEN - Bewoners van met name de Hofstedenweg en Gravenland zijn de overlast die de grootschalige opknapbeurt van hun wijk Buytenstee met zich meebrengt zat. Onnodige extra overlast, vinden zij.

Vooral materiaal, oud en nieuw door elkaar, dat lange tijd op diverse plekken in de wijk wordt achtergelaten, waardoor er ook nog eens minder parkeerplekken beschikbaar zijn en straten die worden opengemaakt en waar het werk vervolgens een tijd stil ligt, zijn de bewoners een doorn in het oog. Vijftig bewoners ondertekenden een brief aan het college van B en W waarin zij hun ongenoegen uiten. Andere bewoners spraken in bij de gemeenteraad.

"Overlast hoort natuurlijk bij dit soort grootschalige onderhoudswerken, daar klaag ik niet over, maar de mate van overlast is beïnvloedbaar. De straat een paar keer open en weer dicht en op verschillende plekken tegelijk werken, dat roept vragen op", zegt Buytensteebewoner Ina van der Stelt. "Daarbij ligt er al weken materiaal bij ons voor de deur, waar niets mee gebeurt en daardoor zijn veel parkeerplaatsen niet beschikbaar. Dit is onnodig. Bij het gezondheidscentrum is een opslag, die is zo goed als leeg. Nu hebben we gehoord dat het werk tijdens de bouwvak weer stilligt. Ik hoop dat het voor die tijd in ieder geval opgeruimd is."

Lees ook pagina 5

95% gaat naar VO-school uit top 3

DIEMEN - Van de kinderen uit Diemen die na de zomervakantie in Amsterdam naar de eerste klas van het voortgezet onderwijs (VO) gaan, heeft 80% een plek gekregen op de school die hun eerste voorkeur had.

In totaal gaan 278 leerlingen uit Diemen naar het VO, 183 daarvan hebben gekozen voor een school in Amsterdam, waar dit jaar voor het eerst het systeem van centrale matching werd toegepast. Leerlingen moesten een voorkeurlijst inleveren met de scholen waar zij heen wilden. 147 kinderen hebben een plek gekregen op de eerste school op hun voorkeurlijst. 28 leerlingen (15%) kunnen naar de school die tweede of derde keus was. Voor vier kinderen is het hun vierde of zelfs nog lagere keuze geworden en voor vier kinderen is de plaatsing nog niet bekend. "De 5% van de Diemense leerlingen die vier en lagere keuze heeft gehonoreerd gekregen is een punt van debat en zonder meer zorg", aldus Alan Bains van schoolbestuur OOP. "Maar de voorzichtige conclusie is dat 95% van de Diemense kinderen in Amsterdam op een school uit hun eigen top-3 terecht komt."

Genieten van de zomer in het Diemerbos

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Hoewel het nu wat minder zomers is, zit de hittegolf van vorige week nog vers in het geheugen. In het Diemerbos werd door mens en dier genoten van het mooie weer en de verkoeling van water en bomen. Op andere plekken in Diemen was het een stuk warmer. Diemen heeft een hittestressonderzoek laten uitvoeren om dat in kaart te brengen (lees meer op pagina 13). Zaterdag 18 juli begint het festivalseizoen in het Diemerbos. Het houdt de gemoederen bezig. Velen kijken uit naar de feesten. Anderen vinden zeven feesten in vier weekenden teveel van het goede en genieten nog even van de rust.

50.000

doppen zijn in Diemen
al ingezameld voor
het goede doel

Scouts op kamp

Gidsen en verkenners in de hangmat.

DIEMEN - Op de allerkleinste scouts, de Bevers, na zijn alle groepen van Scouting Diemen deze week op zomerkamp. Allemaal tegelijk, maar wel uitgewaaierd over heel Europa.

Op 4 juli vertrokken de groepen vanuit het verenigingsgebouw in Diemen. De Welpen en Kabouters houden een gezamenlijk zomerkamp in Steensel. De verkenners en gidsen zijn afgereisd naar Heeze. De groepen logeren bij de plaatselijke scoutingverenigingen.

De oudere leden van Scouting Diemen zochten het verderop in Europa. De Sherpa's kamperen in België in de Ardennen. Zij hebben een survivalkamp en bezochten begin van de week ook grotten in de omgeving. De Rowans zijn het verst van huis. Zij kamperen in Oostenrijk en maken daar een huttentocht langs berghutten.

"Iedereen heeft het enorm naar de zin", aldus voorzitter Aschwin van Wel van Scouting Diemen.

Zaterdag komen de Scouts weer terug naar Diemen.

Doppenactie nu ook in Diemen-Zuid

DIEMEN - Er is een tweede inzamelpunt voor plastic doppen in Diemen, bij de Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof. De ingezamelde doppen leveren geld op voor KNGF Geleidehonden.

Er stond al een inzamelcontainer bij XAB in Diemen-Noord en er wordt ook gewerkt aan een inzamelpunt in winkelcentrum Diemerplein. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding van de geleidehonden voor mensen met een handicap.
Via de Facebookpagina DOPPEN UIT DIEMEN is de doppeninzameling in Diemen uitgegroeid tot een groot succes. "Er zijn inmiddels al ruim 50.000 dopjes binnen. Nu Diemen-Zuid zijn eigen bak heeft en binnenkort ook Diemen-Centrum hopen we al snel 100.000 dopjes te gaan scoren", zegt Ron Nikkessen, die de inzameling in Diemen organiseert. "En het leuke is dat het niemand iets kost, het milieu ermee wordt gespaard en voor KNGF via recyclen van de doppen geld oplevert."

Weerbericht

Tijdelijk vrij warm met meer zon, vanaf zondag wisselvallig, minder warm
Donderdag trekt een lagedrukgebied via de Noordzee naar Scandinavië. Vanaf vrijdag krijgt de zomer tijdelijk een nieuwe impuls door hoge luchtdruk. Na een paar winderige koele dagen wordt het dan rustig, zonniger en vrij warm maar terugkeer van de hitte met maxima boven 30 graden zit er voorlopig niet meer in. Vanaf zondag wordt het wisselvalliger en minder warm.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag wordt vrij zonnig met weinig wind. Na een frisse nacht (minimum 8 graden) loopt de temperatuur in de middag op tot 22 graden. Zaterdag wordt zomers warm, tot 26 à 27 graden. De zon schijnt eerst, maar later op de dag komt er meer bewolking. Er waait een matige wind uit het zuidoosten. Zondag waait een stevige westenwind. Het is half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien met eerst mogelijk onweer. Het kwik blijft steken bij 20 à 21 graden.

Trend na het weekeinde
Een stevige westelijke stroming brengt gematigd wisselvallig zomerweer. Er is zon met stapelwolken en kans op enkele buien bij een maximum omstreeks 19 à 21 graden. Later in de week krijgt een Atlantisch hogedrukgebied meer invloed. De neerslagkans neemt dan af.

Weetje
De 17e hittegolf sedert 1975 was afgelopen week een feit. Het was een korte hittegolf van 6 dagen. Het voldeed net aan het criterium hittegolf met 3 tropische dagen (30+). De hoogste temperatuur in onze regio was 33.1 graden. Grote hittegolven hadden we in 2003 (14 dagen) en in juli 2006 (16 dagen), waarin 8 tropische dagen met 35.7 graden als hoogste temperatuur.

Ramona aan de Ouderkerkerlaan

"Lees maar, er staat niet wat er staat", om met de dichter Martinus Nijhoff te spreken. Het is altijd anders dan je leest. Links onder 'Amsterdam, Ouderkerkerlaan'. Amsterdam en Diemen altijd innig verstrengelde, maar individuele partners.

Aan die oude lieflijke laan verscheen begin jaren '60 van tijd tot tijd de grote witte Mercedes met aan boord Ruud en Riem de Wolff die het onvergetelijke duo The Blue Diamonds vormden. Op nummer 33 stopte de bolide voor de deur van het ouderlijk huis van Anneke Vedder, de presidente van de officiële Blue Diamonds Fanclub. Haar nichtje Ali die op de Transvaalkade in Amsterdam-Oost woonde, werd vice-presidente. Op het hoogtepunt van de roem telde de fanclub meer dan 1200 leden uit binnen- en buitenland. 'Ramona' beheerste maandenlang de hitparades in Nederland. De fanclub werd op de Transvaalkade draaiende gehouden met behulp van de hele familie Vedder. De clubbladen en de administratie werden er verzorgd. Avonden zat de hele familie te vouwen en het gedreun van de nietmachine was in het hele pand te horen. En als de adresbandjes om de bladen zaten bracht vader Vedder de enorme stapel fanbladen achterop de fiets naar het postkantoor.

Diefstal uit woning

DIEMEN - Bij een diefstal afgelopen zondag uit een portiekwoning aan het Julianaplantsoen is een laptop gestolen.

De inbraak is overdag gepleegd. De bewoonster was niet thuis. Zij had wel de voordeur dichtgetrokken maar merkte bij thuiskomst dat de laptop was weggenomen. Omdat er geen sporen van braak te vinden waren, vermoedt de politie dat de inbreker is binnengekomen door flipperen; daarbij wordt met een kaartje tussen de deur en de deurpost de deur geopend. Dat kan als de deur niet extra op het nachtslot is gedraaid.

Buurtonderzoek
Maandag heeft de politie samen met vrijwilligers van Samen Veilig een buurtonderzoek gehouden. Daarbij hoorden zij van een buurtbewoner dat zondag een onbekende man aanbelde bij mensen met een vaag verhaal dat hij een bepaald persoon zocht. Hoewel deze man niet de dader hoeft te zijn vraagt de politie buurtbewoners of zij iets dergelijks hebben gezien op 5 juli tussen 13.30 en 14.30 uur.

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844.

Milan uit Diemen speelt een belangrijke rol in Billy Elliot

Vanaf zondag speelt Milan Michael op het podium in Scheveningen

Milan op de Billy Elliot sCOOL. Foto: Annick Diekman

DIEMEN - Een rol in de musical Billy Elliot, een belangrijke rol nog wel. Veel kinderen zullen ervan dromen, Milan Diekman (12) uit Diemen gaat het doen. Zondag 12 juli staat hij, na een jaar keihard repeteren en trainen, voor het eerst als Billy's beste vriend Michael op de planken van het Circustheater in Scheveningen.

Op de allerlaatste schooldag van het jaar zit Milan op een bankje op het schoolplein van zijn basisschool De Nieuwe Kring. Of eigenlijk zijn oude basisschool, want dinsdag was hij als achtste-groeper al klaar op school en na de vakantie wacht de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Milan had best een bijzonder laatste jaar. Precies een jaar geleden werd hij tijdens een auditie aangenomen om Michael, een van de hoofdrollen, te gaan spelen in de musical Billy Elliot. Het afgelopen jaar repeteerde en trainde hij een paar keer per week om zich de rol helemaal eigen te maken en nu mag hij de planken op.

Heb je wel tijd gehad om mee te doen aan de eindmusical op school?
"Ja, natuurlijk. Ik heb het afgelopen jaar zelfs aan drie musicals gewerkt: de kerstmusical en de eindmusical op school en aan Billy Elliot. Onze eindmusical hebben we met de hele klas zelf geschreven. 'And the winners are...', was de titel. Het ging heel goed, we kregen zelfs een staande ovatie van de ouders. Ik speelde in het groepje 'Thriller' en het ging ook een beetje over Oscars winnen."

'Ik zat in de D1 op voetbal, dat moest ik wel laten schieten'

Wie weet win je ooit zelf wel een Oscar. Maar nu eerst Billy Elliot. Hoe kom je erbij om voor een rol in zo'n grote productie auditie te doen?
"Dat is een grappig verhaal, het komt door mijn tante. Zij vertelde dat ze op haar taples gehoord had dat er nog jongens gezocht werden voor de rol van Billy. Dat leek me wel leuk, dus ik ben auditie gaan doen. Het was heel spannend. Ik moest een dans instuderen, dat ging best goed en daarna voor het eerst van mijn leven op tapschoenen tapdansen. Dezelfde dag hoorde ik al dat ik naar de Billy Elliot sCOOL mocht. Begin december hoorde ik dat ik ook echt een rol had."

Maar je werd niet Billy, maar Michael!
"Ja, en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Ik zag nogal op tegen het ballet en Michael doet alles hetzelfde als Billy, alleen geen ballet. Michael is Billy's beste vriendje en hij is best bijzonder. Ik vind het een grappige rol. Michael doet veel rare dingen die je zelf in het normale leven niet zou doen."

'De Nieuwe Kring is een goede school als je musicalster wilt worden'

En dan heb je de rol, en dan?
"Meteen na de zomervakantie begon ik op de Billy Elliot sCOOL. Eerst in de studio in Aalsmeer, later in Amsterdam en vanaf mei in Scheveningen. Dat was best druk ja, we repeteerden in Amsterdam drie tot vier keer per week. Maar het was ook heel leuk om te doen. De theaterjuffen en tapmeester doen erg hun best en we hebben geleerd dat we de rol niet moeten spelen, maar zijn op dat moment. Het enige is, ik moest wel voetbal laten schieten. Ik was net, als eerstejaars, geselecteerd voor de D1 bij mijn club, TOS-actief. Best jammer, maar ik heb het er wel voor over. Gelukkig mag ik wel terugkomen als de musical niet langer doorgaat. Ik hoop maar dat ik dan nog goed genoeg ben."

Was het altijd al je droom om in een musical te spelen?
"Nou nee. Toen ik hier op school voor de juf moest opschrijven 'wat doe je over 15 jaar', heb ik wel ingevuld: 'op toppodia staan en de show stelen'. In films spelen is wel altijd al mijn droom geweest. Net als topvoetballer worden en fotograaf en zanger. In een film hoef je trouwens minder te doen, in een musical moet je harder werken, maar dat is ook leuk. Een Oscar winnen lijkt me heel cool, maar ik denk niet dat dat lukt, hoor."

Maar eigenlijk, als ik het goed begrijp, was het allemaal een beetje toeval dat je in de musical gaat spelen? Of deed je ook al aan toneel of dans?
"
Nee, we zijn wel een paar jaar op vakantie naar de theatercamping in Frankrijk geweest. Zingen moet ik ook in de musical, dat gaat goed. Ik heb het langste nummer, half met Billy en half solo. Het zit ook wel een beetje in de familie: mijn zus en moeder zingen al heel lang en mijn vader kan ook best mooi zingen. Mijn zus maakt ook mooie foto's. Leuk dat je haar foto gebruikt bij dit artikel, want zij kan het het echt heel goed. En ik heb op De Nieuwe Kring veel geleerd. We deden een heel leuke eindmusical en we hadden iedere vrijdagmiddag workshops, daar zat ook acteren bij. Van meester Oscar heb ik heel veel geleerd. Eigenlijk is dit een goede school als je musicalster wilt worden."

Vanaf zondag wordt het allemaal echt. Zin in?
"Ja, heel veel zin. Ik ben een van de zes Michaels. De andere kinderen zijn aardig en de grote mensen ook. We spelen met beroemde mensen: Pia Douwes, Carry Tefsen, die zijn heel aardig. Er is ook nog een Milan, die speelt Big Davey en is wel 2 meter 7. Ik speel ongeveer een keer per week en sta een keer per week stand-by. Daarnaast hebben we elke week een onderhoudstraining. De Michaels moeten heel hard aan hun conditie werken. Je hebt twee soorten conditie. In rennen ben ik, door het voetbal, wel goed, maar in buikspieroefeningen wat minder."

Waarom moeten we allemaal komen?
"Ik vind het heel mooi vertaald uit het Engels. Het was in een echt Engels accent en wij hebben er een eigen accent van gemaakt. Dat is een beetje van alles door elkaar. Een beetje zo: "Sal ik diej repitisie goan doen?" Het verhaal is ook best spannend, er gebeurt wel iets maar dat ga ik niet verklappen! O ja, en er wordt taal van de straat gebruikt, we proberen het nu eenmaal zo echt mogelijk te spelen en zo spraken de mensen daar in de tijd waarin het speelt, 1900-nog wat. Als je daar niet tegen kunt, moet je gewoon even je oren dichthouden, maar wel komen hoor, het is echt een heel leuke musical."

De Kinderzomerspelen zijn begonnen

Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Kinderen van zes tot twaalf jaar genieten van alle activiteiten van de Kinderzomerspelen. Maandagochtend deden in sportcentrum Wethouder F.B. Duran 134 kinderen mee aan de zeskamp. De kinderen zetten met hun groepjes hun beste beentje voor. Dinsdagochtend werd er gezwommen en de middagen is er tijd voor vrij spel en kunnen de kinderen zelf kiezen uit de onderdelen theater, creatief en sport en spel. Gisteren was het eerste uitje, naar De Linnaeushof.

Annemarie van Bolhuis


Kunstenares
51 jaar
Diemenaar sinds 2008

Foto: Eline Vedder

Je exposeert tot eind juli in De Diem, vertel eens
"Ik exposeer schilderijen die ik over een periode van 20 jaar heb geschilderd: landschappen, mensen en stedelijke omgeving. Ik schilder naar aanleiding van foto's en reizen naar Amerika, Zuid Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland."

Vroeger al geïnteresseerd in kunst?
"Absoluut. Niet alleen in schilderkunst, maar ook in toneel, film, dans, muziek, fotografie. Ik vond het toen ik jong was heerlijk om naar een museum te gaan, dat vonden anderen vaak maar saai."

Een vrije dag, wat doe je?
"Schilderen, schetsen of collages maken, of naar mijn volkstuin in de Watergraafsmeer."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Het opmaken met anderen."

Stad of dorp?
"Ik ben echt een stadsmens. Voor 2008 woonde ik in de Kinkerbuurt, opeens was het mij te druk. Dus toen wilde ik nog steeds bij de stad wonen, maar dan in een rustigere buurt en dichter bij mijn vriend en volkstuin. Het werd Diemen."

Wie wil je nog eens ontmoeten?
"Mijn vroegere vriendinnetje op de lagere school in Amsterdam, Gabriëlle."

Wat is het leukste aan Diemen?
"Diemen is rustig en groen. Toch is alles om de hoek, de bibliotheek, winkels, kroeg, yoga, theater, zwembad en natuurlijk Amsterdam."

Op welke plek in Diemen ben je graag?
"In de bibliotheek. Ik houd van al die boeken om mij heen om lekker in te bladeren."

Over tien jaar.....
"Ben ik 61, dus ik moet hard aan het werk, schilderijen maken!"

Een dag burgemeester, wat zou je doen?
"Er voor ijveren dat het AGO Zwembad openblijft na 2017. Je zou er maar van afhankelijk zijn en niet meer kunnen zwemmen omdat je niet in een gewoon zwembad terecht kunt. Vreselijk."

Kadernota

Vervolg van voorpagina

Bij de behandeling van de Kadernota discussieerden de VVD en de PvdA of het nieuws van de meevallers nu betekent dat Diemen nog steeds moet bezuinigen of juist geld kan vrijmaken voor nieuw beleid. De VVD pleit bij een meevallende begroting vooral voor een vierde buitengewoon opsporingsambtenaar in Diemen om beter te kunnen handhaven. Mocht het toch noodzakelijk zijn om te bezuinigen dan wil de partij nieuw beleid van de afgelopen vier jaar terugdraaien, zoals de verruiming van het armoedebeleid. De PvdA nam vast een voorschot op een overschot op de begroting en presenteerde een hele lijst met plannen voor nieuw beleid.

Of er wel of geen bezuinigingen nodig zijn om de begroting van 2016 sluitend te maken, kan Scholten nog niet zeggen. "Of we echt uitkomen met de bijdragen van het Rijk voor de decentralisatietaken is een onzekerheid. Aan de andere kant is de snellere bouw van nieuwe woningen ook een onzekerheid, maar dan in positieve zin." Toch gaat de wethouder met een gerust hart de begrotingsbesprekingen tegemoet. "In september bij de begrotingsbehandeling voor 2016 weten we meer."

Betrapt op rijden zonder rijbewijs

DIEMEN - De politie heeft twee bestuurders betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs.

Op 30 juni was het rond 17.45 uur raak. Agenten zagen op de snelweg al dat een bestuurder moeite had zijn auto op de weg te houden. Hij negeerde een stopteken, maar kon op Landlust staande gehouden worden. De 21-jarige man is aangehouden voor gevaarlijk verkeersgedrag en was dus ook nog eens niet in bezit van een geldig rijbewijs. Op 4 juli bleek na een aanrijding tussen een snorfiets en een personenauto op de Fortdiemerdamweg dat de snorfietser geen geldig rijbewijs had. Zij kreeg een proces-verbaal.
Het valt de politie op dat er steeds meer mensen worden aangetroffen die rijden zonder geldig rijbewijs voor het voertuig waarin ze rijden. "Dat is erg gevaarlijk, en op dat moment rijd je onverzekerd en draai je zelf op voor alle kosten van een eventueel ongeluk, ook al is het niet jouw schuld", vertelt een woordvoerder van de politie.

Overlast tijdens uitvoeren groot onderhoud Buytenstee

'Voor de bouwvak wordt opgeruimd'

Overal staan wekenlang materialen, zeggen buurtbewoners.

Vervolg van voorpagina

Een rondgang door Buytenstee leert dat er inderdaad op diverse plekken materialen liggen in de berm, vooral op de Hofstedenweg, en op parkeerplaatsen. Ook in straten waar niet gewerkt wordt. In een met hekken omheinde plek bij het gezondheidscentrum ligt daarentegen niet veel opgeslagen. Een bewoner van de net opgeleverde straat Vierhuysen beaamt dat de straat diverse malen open en dicht gemaakt is. Een bewoner van Gravenland, waar nu nog gewerkt wordt, heeft deze ervaring niet. "Het heeft even geduurd voordat er begonnen werd maar toen is het ook allemaal in één keer afgemaakt."

Onontkoombaar
"Het uitvoeren van groot onderhoud in een woonwijk geeft altijd overlast; hoezeer we ook onze best doen om dat te voorkomen", reageert een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van de brief van de bewoners. "In Buytenstee hebben we te maken met kleine straatjes waar weinig ruimte is om materialen op te slaan. Materiaal wordt daarom aan de rand van de wijk opgeslagen op een plek die voldoende ruimte biedt en dicht bij de werkzaamheden is. Het is niet efficiënt (zowel niet met het oog op de kosten, als op de tijd en de duurzaamheid) om de opslag van de materialen verder weg plaats te laten vinden. Dit betekent inderdaad een periode van overlast voor bewoners, dat is helaas onontkoombaar."
Dat ook de nutsbedrijven en de verhuurder in de wijk aan het werk zijn kan een rommelige indruk geven, aldus de woordvoerder. "Soms wordt tegenstrijdige informatie gegeven door verschillende partijen. De projectleider en opzichter van de gemeente zijn de aangewezen personen om de juiste informatie te geven. Voor de bouwvak wordt alles zoveel mogelijk opgeruimd en zijn er weer zoveel mogelijk parkeerplaatsen beschikbaar."

Simon Bontekoning overleden

DIEMEN - Simon Bontekoning, oud-fractievoorzitter van de PvdA in Diemen, is vorige week op 61-jarige leeftijd overleden.

Bontekoning is in Diemen actief geweest als raadslid van 2004 tot 2007, toen hij buiten Diemen verhuisde. Hij speelde als lijsttrekker voor de PvdA een belangrijke rol bij de vorming van het college in 2006, het eerste college waar PvdA-wethouder Lex Scholten deel van uitmaakte. "Er moesten toen grote tegenstellingen tussen partijen overbrugd worden en Simon heeft een grote bijdrage geleverd aan het weer in rustiger vaarwater komen van de Diemense politiek", aldus Scholten. "Een echte PvdA-er met een groot sociaal hart. Hij heeft zich geweldig ingezet voor goede regelingen voor mensen met de laagste inkomens."

Accudief

DIEMEN - In de nacht van 3 op 4 juli is een man betrapt die accu's uit een vrachtwagen stal op de Stammerdijk.

De man is gevlucht in een groene Volkswagen Golf in onbekende richting. Ook de KLPD zocht de auto al, maar de man is niet meer gevonden.

'De meeste openingen duren twee minuten'

Brugwachters hebben het druk tijdens de zomermaanden

DIEMEN - Brugwachters Ron van der Werf en Chris Stoepman bedienen de Diemerbrug en de Venserbrug. In de zomermaanden hebben zij het extra druk. Hennie van de Bunt, leidinggevende van het team Wijkbeheer van de gemeente, en brugwachter Ron van der Werf vertellen over het werk van de brugwachters.

Chris Stoepman en Ron van der Werf. Foto: Trudy Kroese

De brugwachters Chris en Ron werken in het gebouwtje op de Venserbrug waarin allerlei apparatuur aanwezig is om de Venserburg en de Diemerbrug te bedienen. Ron en Chris werken altijd alleen, zij wisselen elkaars diensten af.

In de zomerperiode, die voor de brugwachters van 15 april tot 15 oktober duurt, is het het drukst. De brug wordt dan zeven dagen per week bediend. Van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 07.30 uur, van 09.00 tot 16.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Tijdens de ochtend- en avondspits gaat de brug dus niet open voor de scheepvaart. Op zaterdag en zondag wordt de brug van 10.00 tot 18.00 uur bediend.

In de winterperiode worden de tijden waarop de brugwachters de bruggen bedienen aangepast. Maar uiteraard stellen zij ook in die maanden schepen en boten in staat de bruggen te passeren. Alleen als het water bevroren is hoeven de brugwachters de bruggen niet te bedienen.
Het is een zomermiddag. Ron geeft aan dat het al druk is. "Er komen in de zomermaanden dagelijks tussen de 90 en 120 boten langs waarvoor de bruggen geopend dienen te worden. Het gaat om de beroepsvaart en pleziervaartuigen. Gisteren was het zondag en toen kwamen er 90 boten langs. Maar vanaf het moment dat de scholen vakantie hebben en veel mensen met een bootje het water opgaan is het nog drukker."

Even wachten voordat de brug omhoog gaat.
Boot passeert Diemerbrug. Foto: Trudy Kroese

'Omrijden heeft in de meeste gevallen weinig zin'

Ron laat zien hoe hij zijn werk uitoefent. Er komen twee bootjes vanuit de richting Amsterdam. Hij doet de Venserbrug open en laat de bootjes passeren. Daarna laat hij de Venserbrug weer naar beneden gaan. Even later moeten de twee bootjes de Diemerbrug passeren. In de werkruimte op de Venserbrug staat een scherm waarop hij de Diemerbrug en de directe omgeving heel goed kan zien. "Via een knop op het paneel geven wij aan welke brug wij willen bedienen. Er kan steeds maar een brug tegelijkertijd worden bediend. Ik zet de knop nu om naar de Diemerbrug. Vervolgens zet ik de stoplichten op rood en daarna zet ik het alarm aan. Vervolgens geef ik automobilisten, bromfietsers, fietsers en voetgangers de gelegenheid om van de brug af te komen. Daarna laat ik de bomen naar beneden gaan. Pas als iedereen van de brug af is laat ik de brug omhoog gaan. Ik zet het stoplicht voor de boten die in de richting van Driemond varen op groen. Nadat die boten de Diemerbrug gepasseerd zijn zet ik het stoplicht op groen voor de boten die in de richting van de Venserbrug varen. Als alle boten zijn gepasseerd laat ik de brug weer zakken. Op het moment dat de brug is vergrendeld gaan de bomen omhoog en kan het verkeer de brug weer over. Je ziet nu op het scherm hoeveel mensen er gebruikmaken van de brug: heel veel voetgangers, fietsers, bromfietsers en automobilisten. Woensdag is het het drukst. Dat heeft te maken met de markt op het Diemerplein. Die trekt ook veel bezoekers uit Diemen-Zuid."

Door rood licht
Chris en Ron laten elke boot die aankomt meteen de bruggen passeren. De bruggen gaan in de zomermaanden dagelijks heel vaak open voor bootjes. Meestal kort. "De meeste openingen duren twee minuten. Daarna kan het verkeer weer over de brug. Maar veel mensen hebben de indruk dat zij veel langer voor een afgesloten brug staan", legt Ron uit.

Veel weggebruikers negeren rode stoplichten

Chris en Ron houden bij hoeveel weggebruikers door het rode licht van de bruggen rijden. Hennie heeft de cijfers paraat. "Vorige week zijn er 90 voetgangers, 112 fietsers, 46 bromfietsers en zeven automobilisten door de rode stoplichten van de bruggen gereden. En net zo min als je elders door een rood stoplicht mag rijden geldt dat ook voor de stoplichten bij de bruggen. Je kunt daar een vergelijkbare boete voor krijgen."
Hulpdiensten
"Mensen lijken geen geduld meer te hebben. Het gebeurt regelmatig dat een automobilist die vanuit Diemen-Zuid naar de Venserbrug rijdt en ziet dat de brugwachter die brug omhoog laat gaan, omkeert en in de richting van de Diemerbrug rijdt. Vaak gaat die brug dan open op het moment dat de automobilist bij de Diemerbrug arriveert. Omrijden heeft in de meeste gevallen dus weinig zin."

Ron: "Maar als het even kan proberen wij rekening met de mensen te houden. Als wij zien dat lijn 9 uit Amsterdam arriveert en er op de halte bij de Arent Krijtsstraat veel mensen uitstappen die in de richting van Diemen-Zuid lopen, wachten wij even met het omhoog doen van de brug. Wij geven die mensen dan eerst de kans om te passeren. Uiteraard houden wij ook rekening met de hulpdiensten. Maar omdat wij altijd maar een brug kunnen bedienen kunnen de hulpdiensten altijd gebruikmaken van een van de bruggen."

Uittips in een app uit Diemen

Tipster geeft tips over bijzondere activiteiten in bijna de hele Randstad

Jori Spitz: 'Wij willen mensen verrassen met onze tips.' Foto: Fleur Reijngoudt

DIEMEN - Wat is er te doen in Amsterdam? Of Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Tipster geeft tips voor bijna de hele Randstad. Maar Tipster geeft niet zomaar een complete lijst van alles wat er te doen is. 'Wij maken een selectie en beschrijven wat echt de moeite waard is", vertelt hoofdredacteur Jori Spitz. De thuishaven is Diemen, waar het online platform negen maanden geleden startte. Inmiddels hebben 2 miljoen bezoekers Tipster al gevonden.

Tipster geeft tips via een app en een website. De redactie en een aantal tipgevers in elke regio maken een keuze uit alle activiteiten. "Dat zijn mensen die bijvoorbeeld erg thuis zijn in de kunstwereld of veel van hun eigen buurt weten. Bijzonder is dat we alle tips zelf schrijven, dus niet zomaar de teksten van de theaters of anderen die een activiteit organiseren overnemen. We proberen met onze tips mensen te verleiden om eens iets te doen wat ze zelf niet zo gauw zouden doen. En dat in heel korte teksten, mensen moeten binnen een halve minuut denken: 'goh wat leuk'."

Tipster wordt gemaakt voor mensen tussen 25 en 40 jaar. "Maar we sluiten niemand buiten, Tipster is voor iedereen. We baseren onze selectie op mensen die weinig tijd hebben om zelf leuke activiteiten uit te zoeken, maar wel wat te besteden hebben. Al nemen we zeker ook gratis evenementen op. In die groep zitten natuurlijk ook ouders van jonge kinderen, dus geven we ook kindertips. Als er maar iets bijzonders gebeurt."

Mensen moeten denken: 'Goh, wat leuk'

Een pop-up restaurant, een wandeling, een nieuwe winkel of de laatste kaartjes voor een voorstelling of concert, het aanbod op Tipster is heel gevarieerd. "We richten ons nu vooral op evenementen in het weekend, dat past het best bij onze doelgroep. Verder zijn de tips heel gevarieerd; wij hebben geen beperkingen. Dat kan iets heel groots zijn, een dance festival bijvoorbeeld, maar ook een klein evenementje in een cafeetje voor 30 mensen. Zeker, ook activiteiten uit Diemen horen erbij, die zijn te vinden bij de tips uit de regio Amsterdam. Juist omdat het zo gevarieerd is, kun je met een bepaald idee in de app gaan zoeken en dan bij iets heel anders uitkomen. Laat je verrassen en ga eens buiten je eigen comfortzone, dat is wat we willen bereiken. Dan heb je altijd wel een leuke dag of avond, zelfs als het een keer iets minder een succes is."

Jori (28) past zelf goed binnen de doelgroep van Tipster. "Omdat ik zelf Amsterdammer ben en graag uitga, ontdek ik graag nieuwe dingen. Ook zocht ik altijd al aparte dingen om te doen als ik bezoek uit het buitenland had. Dan vond ik vaak dingen waar je als Amsterdammer niet zo vaak komt. Nu kan ik me daar fulltime mee bezig houden." De redactie zit op de Campus Diemen Zuid. "Alles is hier; supermarkt, fietsenmaker, café en wijnbar. Een leuke omgeving. Er is veel bedrijvigheid en er zijn veel jonge mensen, dat past bij ons."

Tipster, een idee van W2GO Publishers, is nu negen maanden online. " We werken onder andere samen met het Bijlmerparktheater, de Meervaart, de Kleine Komedie en Natuurmonumenten en daar komen steeds meer partijen bij. Sinds november 2014 wordt een selectie van de Tipster tips in de NU.nl app geplaatst en kort geleden zijn we een vergelijkbare samenwerking gestart met AT5. Daardoor trekken we wekelijks al twee miljoen gebruikers."

Een tip van Jori: "Donderdag opent er op het Ajax-terras van de Stadsschouwburg een pop-up-tuin. Twee maanden kan je in deze Zomertuin liggen in het gras en – als het te heet wordt – afkoelen in een pierenbadje. Op donderdag is er een borrel met livemuziek om de opening te vieren, en vrijdag is er een jaren zestig-zeventig feestje. Alleen al vanwege de locatie lijkt dit me geweldig."

dinsdag 14 juli

ZomerYOGA

ZomerYOGA in het Huis van de buurt, van 11.00 tot 12.30 uur. Informatie: 06-46731338. Berkenstede, Berkenplein 304.

vrijdag 17 juli

Jeugdtheater

'De draad van Alexander' is een voorstelling voor kinderen vanaf zes jaar. De voorstelling vertelt het verhaal van de jonge Alexander die met zijn handen alles kan maken. Een fiets, een monster, een gek dier. Toch mist er iets, want hoe kan hij iets maken dat leeft. De voorstelling is om 15.00 uur te zien in OBA Diemen. Toegang is gratis voor bezoekers met OBA-pas en Stadspas., anders € 5,-. Reserveren: diemen@oba.nl of 020 6902353.

tot 26 juli

Recreatief Zwemmen

Zwembad Duran werkt deze zomer met een aangepast rooster. Op maandag 13 en 20 juli kan tussen 10.00 en 14.00 uur vrij gezwommen worden. Dinsdag 14 en 21 juli kan dat van 7.00 tot 9.00 en van 12.00 tot 14.00 uur. Woensdag 15 en 22 juli is het zwembad van 10.00 tot 12.00 voor iedereen open en donderdag 16 en 23 juli van 7.00 tot 9.00 uur en van 12.00 tot 14.00 uur. Op vrijdag 10, 17 en 24 juli kunnen senioren en volwassenen tussen 10.00 en 12.00 uur zwemmen, inclusief seniorenfit en is het zwembad voor iedereen van 12.00 tot 14.00 uur open. Op zaterdagen is het zwembad dicht. Op zondag 12, 19 en 26 juli wordt tussen 10.00 en 14.00 uur recreatief gezwommen. Om 27 juli sluit het zwembad tot 16 augustus.

maandag 27 juli

Uitstapjes

Het Huis van de Buurt gaat op pad. Van 10.00 tot 16.00 uur. € 2,50. Informatie en opgeven bij Danielle.Maas@roads.nl of 06-11346829.

woensdag 29 juli

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06-45125494.

tot 31 juli

Expositie

Annemarie van Bolhuis viert haar 20-jarig schildersjubileum met een overzichtstentoonstelling in Zorgcentrum de Diem. Landschappen, mensen en stedelijke omgeving vormen de inspiratie voor haar schilderijen. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

zaterdag 1 augustus

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Kramenmarkt

Naast ideologische instellingen en verenigingen kunnen dit jaar ook particulieren zich inschrijven voor de kramenmarkt. De markt vindt plaats op de laatste dag van het Diemer Festijn. Wie een kraam wil huren moet zich inschrijven vóór 1 augustus, per post naar: Diemer Festijn, postbus 191, 1110 AD Diemen. Op de website www.diemer-festijn.nl is een inschrijfformulier te downloaden. Dit formulier kan ook worden opgehaald bij de receptie van het gemeentehuis. Het huren van een kraam kost € 30,-.

tot 7 augustus

Joke Janssen exposeert

In het gemeentehuis is werk te zien van de Diemense kunstenaar Joke Janssen. Vanaf haar komst vanuit Amsterdam naar Diemen in 1992 heeft zij zich meer en meer met beeldhouwen beziggehouden en daarnaast met fotografie. Haar werk is zowel figuratief als abstract. De expositie is tot 7 augustus te bezichtigen op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

tot 27 augustus

Schaken

De zomercompetitie schaken voor senioren van Schaakvereniging Oosten-Toren vindt elke donderdag plaats in gebouw de Schakel. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Aanvang 20.00 uur. Informatie: www.oostentoren.nl.

tot 31 augustus

Zomerinloop

Elke maandag en dinsdag, van 14.00 tot 16.00 uur: inloop met allerlei activiteiten. Zin in een praatje, een kop koffie of thee, en een spelletje? Kom dan naar Berkenstede, Berkenplein 304. Informatie bij Cora Verhoef: 06-55622536.

Aan Tafel!

Kom gezellig samen eten, elke woensdag tussen 16.30 en 19.00 uur. De chef kok maakt een gezonde driegangenmaaltijd. Kosten: € 3,50. Opgeven bij Herman Moerbeek: 06 23330577. Berkenstede, Berkenplein 304.

tot 6 september

Historische wandeling

Historische Kring Diemen houdt elke zondag een wandeling van een uur, voor gasten van Paviljoen Puur. Start: 15.00 uur bij Fort Diemerdam. Deelname is gratis.

Kinderen maken kennis met beachvolleybal

Foto: Dionne Tool

DIEMEN - Kinderen uit Diemen maakten deze week kennis met beachvollebal op de beachvolleybalvelden bij SC Voorland.

Dionne Tool en Rens Wit, buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Diemen, organiseerden beachvolleybalclinics en diverse andere activiteiten.

Foto: Dionne Tool

Leerlingen van basisscholen De Ark en Noorderbreedte leerden in beachvolleybalclinics de basistechnieken van beachvolleybal en speelden ook een partijtje. De Noorderbreedte maakte er woensdag een hele sportdag van met naast beachvolleyballen ook spellen als trefbal, voetbal, slagbal en ultimate frisbee op het naastgelegen voetbalveld. De kinderen van naschoolse opvang de Kersenbende deden spelletjes in het zand, zoals klein beachvolleybal en bouwden zandkastelen.

Hittestresskaart toont warme locaties in Diemen

De hittestresskaart van Diemen. Foto: Tauw bv

DIEMEN - Waar is het op warme dagen erg warm in Diemen en waar juist wat koeler? De gemeente heeft een hittestressonderzoek laten uitvoeren om dat in kaart te brengen.

Op warme dagen, zoals tijdens de hittegolf vorige week, is het goed om te weten welke plekken extra warm worden. Vooral op locaties waar mensen zijn die extra last hebben van de warmte zoals ouderen, zieken en zuigelingen. Om inzichtelijk te maken welke plekken in Diemen relatief erg warm zijn heeft onderzoeksbureau Tauw een hittestresskaart gemaakt. Daarop staat de luchttemperatuur vergeleken met de temperatuur buiten het dorp. Op rode plekken is het relatief warmer en op blauwe plekken koeler. Duidelijk is dat het in het centrum en in de woonwijken bijna overal warmer is. "Waar veel steen is en weinig groen, kan de warmte niet weg en blijft het ook 's nachts hangen", vertelt een onderzoeker van Tauw.

De hittestresskaart is bedoeld als basis om te bepalen of de warme plekken ook echt een probleem zijn en wat er bij de inrichting van de openbare ruimte gedaan kan worden om te zorgen voor verkoeling. "Bomen die voor schaduw zorgen zijn heel effectief en ook oppervlaktewater heeft een verkoelend effect. Ook binnen het stedelijk gebied bieden kleine maatregelen als meer groen en schaduw al een verkoelende invloed."

Mattho ervaring rijker door Universiade

In Gwangju was Mattho een bezienswaardigheid.

DIEMEN - Tijdens de Universiade in Gwangju, Zuid-Korea is Mattho Mandersloot, de Taekwondoka uit Diemen, dinsdag als 22e geëindigd. In zijn eigen poule werd hij zesde en miste op een haar na de halve finale.

Het is niet het resultaat waar Mattho vooraf op hoopte, maar wel een knappe prestatie. Mattho was een van de drie jongste deelnemers en het was zijn eerste internationale toernooi buiten Europa. In zijn eigen poule werd Mattho zesde en alleen de eerste vijf gingen door. Het puntenverschil met nummer vijf was slechts 0,19. Daarmee was het toernooi voor hem meteen afgelopen. "Dat is het systeem, in een andere poule was ik met dezelfde score derde geweest en had ik wel de halve finale gehaald, ik heb toevallig zwaar geloot. Het heeft dus ook een beetje met geluk te maken", reageert Mattho vanuit Zuid-Korea.

De Universiade was een heel bijzondere ervaring voor de Diemenaar, niet alleen de wedstrijddag zelf, maar ook de grote opening van de Universiade op 3 juli en zelfs de uitjes in de stad Gwangju. Daar was de lange, blonde Mattho zelf een bezienswaardigheid. "In 'de Kalverstraat' van Gwangju lag een stapeltje dakpannen en ik heb er een show van gemaakt om die door te slaan. De omstanders vonden het prachtig. Ik spreek een paar woordjes Koreaans en als ik vrijwilligers in het Universiade dorp in het Koreaans aanspreek is de verrassing groot. De Universiade zelf was een fantastische ervaring. Het is zo ontzettend groot, bijna een Olympische Spelen. Ook voor mijn wedstrijdervaring is het heel goed geweest. Op zo'n internationale wedstrijd gaat het allemaal een beetje anders dan ik gewend ben en daardoor was ik zenwuwachtiger dan anders. De ervaring van nu zal me een volgende keer helpen."

Die volgende keer is wellicht over twee jaar, op de Universiade in Taipei.

Op de mat tijdens het toernooi.
14 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Terug van vliegvakantie, auto klaar

Handige service. Foto: KLM

Van Kouwen komt met een handige service: onderhoud aan uw auto terwijl u op vakantie bent. Inclusief transfer naar en van Schiphol.

Als u met het vliegtuig op vakantie gaat, dan staat uw auto stil. Hét ideale moment om een onderhoudsbeurt of andere werkzaamheden aan uw auto uit te laten uitvoeren, dachten ze bij Van Kouwen. En dus komen ze met de Service, Park & Fly. Het werkt zo: op de dag van vertrek rijdt u naar Aalsmeer en Van Kouwen brengt u met een shuttlebus naar de juiste vertrekhal bij Schiphol. Terwijl u op reis bent, worden alle noodzakelijke en gewenste werkzaamheden uitgevoerd. Na uw vakantie wordt u vanaf Schiphol weer teruggebracht naar uw auto.

Alle merken
Van Kouwen doet dat voor alle merken, maar er moet wel eerst een afspraak worden gemaakt.

Audi naar de maan

Dit is de Lunar Quattro, het maanwagentje van Audi. Hij gaat in 2017 echt naar de maan. Audi test hem de komende tijd onder meer in de Alpen en op Tenerife. Hij maakt gebruik van verstelbare zonnepanelen die elektriciteit naar een lithium-ion accu sturen. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de vier elektromotoren (een per wiel). Aan de voorzijde bevinden zich twee stereoscopische camera's en een wetenschappelijke camera die materialen kan onderzoeken. De theoretische topsnelheid bedraagt 3,6 km/u. Belangrijker is echter dat hij, dankzij vierwielaandrijving, goed in zijn element is en 500 meter kan afleggen op het ruige maanoppervlak.

Nieuwe Opel vol met slimme snufjes

Deze compacte cross-over is nu te bestellen.

De nieuwe ADAM ROCKS S heeft snufjes aan boord die in een James Bond-film niet zouden misstaan.

Opel noemt dat het IntelliLink infotainmentsysteem, onderdeel van de standaarduitrusting Opel OnStar. De baanbrekende persoonlijke online- en serviceassistent biedt onder meer 24 uur per dag toegang tot hulp en assistentie, online voertuigdiagnose en de mogelijkheid om de auto te traceren na diefstal. In het laatstgenoemde geval kan, op afstand, het starten van de auto onmogelijk worden gemaakt. Met Opel OnStar fungeert de Opel ADAM ROCKS S ook als een 4G mobiele Wi-Fi hotspot, waaraan maximaal zeven mobiele apparaten zijn te koppelen. De eerste 12 maanden zijn de Opel OnStar diensten en de Wi-Fi hotspot gratis. De compact-crossover is vanaf nu te bestellen vanaf € 24.995,-.

Honda HR-V biedt veel voor 25 mille

Vanaf september bij de dealer

De HR-V is onderweg naar Nederland.

De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf september in de showrooms bij Honda-dealer Van Nieuwkerk. De auto is een van de meest efficiënte in zijn klasse en biedt een combinatie van veelgevraagde eigenschappen. Deze week heeft Honda de prijzen van de HR-V bekend gemaakt. De SUV is vanaf september leverbaar vanaf 25.190 euro. Er zijn ook uitvoeringen met 20 procent bijtelling.

In tegenstelling tot andere merken geldt de vanaf prijs van de Honda HR-V direct voor de royaal uitgeruste Comfort-uitvoering, aangedreven door een 1.5 i-VTEC benzinemotor. Naast deze motorisering biedt Honda verder nog de 1.6 i-DTEC dieselmotor aan, die in de HR-V goed is voor 20 procent bijtelling. Naast de Comfort zijn er nog twee uitvoeringen: Elegance en Executive.

De standaarduitrusting bestaat uit: centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, airconditioning, cruise control, een lichtsensor, een radio/cd/mp3-speler, Bluetooth en 16 inch lichtmetalen wielen. De Elegance voegt hier een pakket actieve veiligheidssystemen, een alarm, regen en parkeersensoren, het Honda Connect infotainmentsysteem met 7 inch beeldscherm en intelligente koplampen aan toe.

De luxe executive-uitvoering heeft daarnaast ook nog luxe extra's als leder/Alcantara bekleding, smart entry, een achteruitrijcamera, digitale radio, een te openen panoramadak, led-koplampen en 17 inch wielen.

Voordeel waar je 'nu' tegen zegt

Toyota introduceert de AYGO x-now en Yaris Now. Standaard compleet uitgerust met onder meer airconditioning. Maar ook centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare ramen vóór en een radio met AUX- en USB-aansluiting. Ook 6 airbags, Traction Control (TRC), Hill-start Assist Control (HAC), en LED dagrijverlichting zijn standaard. De 5-deurs AYGO x-now is er vanaf 11.995 euro. Er is ook nog een extra inruilpremie van 1.000 euro en een 50/50 deal.