DiemerNieuws

20 december 2018

DiemerNieuws 20 december 2018


Afspraken over biomassacentrale

DIEMEN Als er een biomassacentrale komt, dan wil het college van B en W van Diemen samen met de provincie Noord-Holland een convenant sluiten met Nuon over onder andere de tijdelijkheid van de centrale, het garanderen van een duurzame herkomst van de te verstoken biomassa en het gebruik van de warmte van de centrale.

Ook Amsterdam en Almere worden daarvoor uitgenodigd. Zij zijn immers de grootste klanten van Nuon. Ook de provincie wil een convenant. Het college van B en W besloot vorige week dinsdag de gemeenteraad te moeten adviseren de omgevingsvergunning die Nuon heeft aangevraagd niet onmogelijk te maken. Er zijn geen weigeringsgronden gevonden voor de zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' die door de provincie aan de gemeenteraad van Diemen is gevraagd. Die verklaring is nodig voor de provincie om de omgevingsvergunning aan Nuon te kunnen verlenen. De gemeente gaat alleen over die verklaring van geen bedenkingen, niet over de wenselijkheid van de centrale. Om toch tegemoet te komen aan terechte zorgen, zet het college van Diemen in op convenantafspraken. Jorrit Nuijens, wethouder Duurzaamheid: "Biomassa is volgens het Rijk bedoeld als tussenstap in de transitie naar echt schone energie. Nuon geeft aan alleen écht duurzame biomassa te verstoken."

5

Winterspelen

DIEMEN De Daarom Diemen Winterspelen worden op zaterdag 22 december gehouden op het Diemerplein van 11.00 tot 17.00 uur. Het is de vijfde editie van dit winterse evenement.

De Winterspelen worden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen en Daarom Diemen samen met Winkeliersvereniging Diemerplein. Deelnemers kunnen meedoen aan diverse winterse activiteiten, zoals op een springkussen en een snowboardsimulator. Ook is er een escaperoom voor kinderen vanaf groep zes. Er komt dit jaar geen schaatsbaan, maar er kan geskeelerd worden. Skeelers kunnen gratis worden geleend. Kinderen kunnen met een gratis strippenkaart alle activiteiten langsgaan en genieten van een heerlijke portie poffertjes.

Dansen tijdens sfeervol kerstdansant

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In wijkcentrum Het Noorderlicht in Diemen-Noord is zondag een kerstdansant gehouden. Bezoekers konden zich op de dansvloer uitleven. Het Noorderlicht was uiteraard feestelijk aangekleed en straalde de kerstsfeer uit. Het dansevenement was georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen.

Santa Run

Foto: Trudy Kroese

Op het Diemerplein is vrijdagmiddag de Santa Run gehouden. Het was koud, maar de kinderen lieten zich niet kennen. Zij liepen stoer hun rondjes.

8-9

Kerst in de kerk

DIEMEN In De Ontmoeting en in de Sint Petrus' Bandenklerk vinden rond kerst bijzondere kerkdiensten plaats.

In de Ontmoeting is op maandag 24 december is om 22.00 uur een kerstdienst. Er is een gastoptreden van het interkerkelijk gospelkoor New Creation uit Oudewater met dirigent Hans Buis. Dinsdag 25 december is er een kerstgezinsdienst. De dienst start om 10.00 uur. Het zingen begint tien minuten eerder. In deze kerstgezinsdienst werken de kinderen mee en laten echt van zich horen. Voor de kleinere kinderen zal er tijdens de overdenking een kinderdienst worden gehouden.

In de Sint Petrus' Bandenkerk begint op 24 december om 20.00 uur de kerstavondviering met het Stanzakoor. De kerstnachtmis, een woord- en communieviering met het Allegriakoor, begint om 22.30 uur. Dinsdag 25 december is het Hoogfeest van Kerstmis. De eucharistieviering met het Hagunnankoor begint om 10.30 uur.

Weerbericht

Zeer zacht, vrij veel bewolking, perioden met regen

Zondag bracht een dooifront een paar centimeter sneeuw, maar met deze winterprik moet we het voorlopig doen. Na de passage van het front steeg de temperatuur snel weer boven het vriespunt en met de aanhoudende westelijke stroming houden we dit zachte wisselvallige weer voorlopig. We liggen op koers voor (sinds 2011) alweer de achtste groene kerst op rij.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag begint de astronomische winter om 23.22 uur, wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Het is de kortste dag. Het wordt met 10 à 11 graden zeer zacht. Er valt van tijd tot tijd regen bij een stevige zuidwestenwind. In het weekend blijft het zeer zacht met zowel 's nachts als overdag een temperatuur rond 11 à 12 graden. Er zijn perioden met regen. De zon laat zich weinig zien. Er staat een vrij krachtige wind tussen zuidwest en west.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het nog regenachtig zijn. Tijdens de kerstdagen trekt een hogedrukgebied boven de Britse eilanden zuidoostwaarts. De neerslagkans neemt af. Vanaf 2e kerstdag is het zo goed als droog met bewolking, af en toe zon en kans op mist. De maxima liggen rond 7 à 8 graden.

Weetje

Elk jaar geeft het gerenommeerde Amerikaanse weerinstituut Accuweather voor Europa een winterprognose uit. Gebleken is dat die prognoses een redelijk betrouwbare trend aangeven in grote lijnen. Verwacht wordt dat Atlantische depressies het weerbeeld vaak zullen domineren. De kans op een gemiddeld zachte en nogal natte winter met soms veel wind is dan vrij groot.

Schaatsen in Diemen (1)

Foto: HKD

In de vaderlandse schaatswereld is de Diemer IJsclub een legendarische naam die in hoog aanzien staat. In en rond Diemerbrug was veel water te vinden. Zeilen, kanoën en zwemmen behoorden daardoor in de zomermaanden tot de favoriete bezigheden van Diemenaren en veel Amsterdammers die de drukke en rommelige stad wilden ontvluchten. Maar in de wintermaanden stonden de Diemenaren zo gauw als het ijs het toeliet op de schaats. Het enthousiasme voor de schaatssport leidde in 1887 reeds tot de oprichting van de Diemer IJsclub. Niet alleen om te schaatsen voor het plezier, maar ook om zich te meten in wedstrijden tegen schaatsgrootheden uit de omgeving. Zo was Willem Bocxe ongenaakbaar bij kortebaanwedstrijden. Dat leverde hem af en toe een aardige centje op. In 1917 stak hij 150 gulden in zijn zak als overwinnaar van een veld van 24 deelnemers. Bovendien ontving hij een medaille die door de koningin beschikbaar was gesteld. In latere jaren was het gemeentelijk sportveld, op de plaats waar nu de Anne Frankwijk staat, in de winter the place to be voor schaatsminnend Diemen. De foto van Han Poster uit 1962 geeft een uitstekende indruk van de gezelligheid op de schaatsbaan.

Kerstconcert met vier koren

DIEMEN In de Sint Petrus' Bandenkerk is op zondag 23 december een kerstconcert.

Er doen vier koren mee: Het Hagunnankoor, The Freewillies, rooms-katholiek gemengd koor de Graankorrel en het Stanzakoor. Het concert begint om 14.30 uur, de kerk is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Die wordt gebruikt voor de renovatie van de kerk.

Dj's van Serious Request zondag in Diemen

DIEMEN Dj's Eva Koreman en Sander Hoogendoorn van Serious Request komen op zondag 23 december naar Diemen. Zij zijn volgens planning tussen 11.30 en 12.30 uur op het Diemerplein.

De twee dj's zullen de opbrengst in ontvangst nemen van acties die in Diemen zijn gehouden voor Serious Request. Hoe lang zij in Diemen blijven, hangt af van het aantal acties dat in Diemen wordt gehouden.

Voor het laatste nieuws over Serious Request kan de website www.npo3fm.nl/seriousrequest worden bezocht.

TIW-Survivors legt zich niet neer bij vertrek uit Diemen

Gemeente wil hockeyvelden en extra voetbalvelden op sportpark

Het bestuur en de leden van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors verzetten zich tegen het vertrek uit Sportpark De Diemen.

TIW-Survivors speelt al lang op Sportpark De Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Vorige week werd bekend dat de gemeente op Sportpark De Diemen twee hockeyvelden voor Hockey Club Diemen (HC Diemen) en een extra voetbalveld voor SV Diemen wil aanleggen. Het gevolg hiervan is dat TIW-Survivors naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam moet verhuizen. De vereniging zou dan een accommodatie met de Amsterdamse vereniging OVVO moeten delen.

Het bestuur van TIW-Suvivors kreeg onlangs een e-mail van de gemeente Diemen. Daarin staat dat het contract voor de honk- en softbalvelden van de vereniging niet verlengd wordt per 1 januari. Zowel de huur van het clubhuis als van de velden loopt af per 31 december.

Wethouder Jeroen Klaase van Sportzaken laat weten dat er al wel een paar maanden een conceptcontract voor het clubhuis bij TIW-Survivors ligt. Daarin staat een opzegtermijn van een maand. Wat de wethouder betreft komt er eenzelfde voorstel voor de velden van TIW-Survivors.

TIW: 'Gemeente toont weinig empathisch vermogen'

Het bestuur van TIW-Survivors geeft aan dat de gemeente in september had laten weten dat de huurovereenkomst voor de velden én het clubgebouw zou worden verlengd. Tot dusver ziet het ernaar uit dat TIW-Survivors in het seizoen 2019 nog wel gebruik kan maken van de accommodatie, maar daarna naar Amsterdam moet vertrekken. Het bestuur van TIW-Suvivors is van mening dat de gemeente weinig empathisch vermogen toont. "De gemeente Diemen zou ons graag per 1-1-2019 naar sportpark Middenmeer in Amsterdam zien verhuizen. Waarom de gemeente op dit moment voor deze benadering kiest is ons een raadsel. In ieder geval houden wij het graag bij onze eigen sport en hebben we geen behoefte aan een potje paniekvoetbal. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat we volgend seizoen nog gewoon op de bekende plek onze thuiswedstrijden zullen afwerken. Het is wel duidelijk dat op de langere termijn onze positie binnen Diemen onder druk staat. Als bestuur zullen wij ons dan ook de komende tijd beraden op de beste manier om onze plek in Diemen te verdedigen."

Wethouder Klaasse: "Ruim een jaar wordt met TIW-Survivors gesproken over de mogelijke gevolgen van een raadsbesluit van oktober 2017: het burgerinitiatief HC Diemen moet óf op Spoorzicht, óf op Sportpark De Diemen ingepast worden. In het tweede geval vergt dat verplaatsing van honkbal. Die opties zijn ook transparant bevestigd in het coalitieakkoord in mei van dit jaar. Inmiddels is vast komen te staan dat hockey op Spoorzicht niet tot de mogelijkheden behoort. Daarom heb ik op 9 november in een persoonlijk gesprek met het bestuur van TIW-Survivors gedeeld dat we in samenwerking met Amsterdam voor honkbal een goed alternatief hebben gevonden op Sportpark Middenmeer bij de accommodatie van OVVO die nu een grote onderbezetting kent. Hier is ook nog de mogelijkheid voor een capaciteitsuitbreiding, als honkbal na jaren van krimp toch weer zou gaan groeien als sport. Natuurlijk begrijpen we hun emotie, maar van een verrassing kan geen sprake zijn. Wij vinden het belangrijk dat de honkballers hun sport kunnen blijven beoefenen op een steenworp afstand van Diemen. Samen met de gemeente Amsterdam slaan we de handen ineen voor twee stabiele honkbalclubs op Sportpark Middenmeer. Voor HC Diemen is nu geen alternatief op Sportpark Middenmeer en de hockeyvereniging aldaar (HC Athena) heeft een enorme wachtlijst met meer dan duizend namen. Amsterdam heeft aangegeven dat de honkballers van TIW-Survivors al bij de start van het nieuwe seizoen in maart welkom zijn. Zodra dat helder werd, is het breed gedeeld, en op 7 december is de gemeenteraad bij de eerste gelegenheid openbaar ingelicht door het college. Tijdens de raadsvergadering van 31 januari besluit de gemeenteraad over de inpassing van twee hockeyvelden en een vierde voetbalveld voor SV Diemen op Sportpark De Diemen. We blijven graag in gesprek met TIW-Survivors om een goede overgang naar hun nieuwe accommodatie te bewerkstelligen. De gemeente werkt aan een breed sportaanbod voor zo veel mogelijk sporters in en om Diemen. Deze optie biedt hier de beste kansen voor."

Kerst-ommegang op 24 december

DIEMEN De kerstommegang wordt op maandagavond 24 december gehouden. De kerstommegang start om 17.00 uur bij het gemeentehuis en eindigt rond 18.00 uur op het plein voor de kerk Sint Petrus' Banden.

De kerstommegang is een evenement dat al jaren op kerstavond wordt gehouden en trekt elk jaar veel belangstellenden. Het evenement wordt georganiseerd door de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en Scouting Diemen.

De Neuteblazers

De start van de kerstommegang vindt om 17.00 uur plaats bij het gemeentehuis. Daar wordt het eerste deel van het kerstverhaal voorgelezen door wethouder Jeroen Klaasse. Het Diemense dweilorkest De Neuteblazers zorgt voor de muzikale begeleiding. Tijdens de tocht lopen er diverse dieren mee.

Vanaf het gemeentehuis gaat de stoet in de richting van de Diemer Apotheek, waar door Jessica van der Sluis van de openbare bibliotheek opnieuw een deel van het kerstverhaal wordt voorgelezen.

De tocht gaat verder naar de Ouddiemerlaan, waar bij De Oude Smidse opnieuw een deel uit het kerstverhaal wordt voorgelezen. Ditmaal door Hanneke van Wel. Daarna gaan de deelnemers van de kerstommegang naar het Van Medenbach Wakkerplein, waar Gina Miltenburg een deel van het kerstverhaal zal voorlezen.

Vervolgens trekt de kerstommegang naar de kerk De Ontmoeting. Daar leest Sjaak Groot een deel van het kerstverhaal voor. Rond 18.00 uur arriveren de deelnemers op het plein voor de kerk Sint Petrus' Banden.

Kerststal

Op het plein leest pastor André Tönis een deel van het kerstverhaal voor. Op het plein zal een kerststal met levende dieren staan die door Scouting Diemen wordt ingericht. Er wordt afgesloten met een drankje.

De sponsors dit jaar zijn: De Neuteblazers, Ruad Audiovisual Solutions, Daarom Diemen, Jumbo Diemen Noord, Jumbo Diemen Zuid, Bloemenzaak Mooi by Rick, Haringhandel Johan van Leijenhorst, Café 't Pandje, Grand Café Cheers, Café Mell en Eetcafé De Hut. Ook zijn er diverse particuliere sponsors.

Lichtjes in de kerstboom voor gemeentehuis zijn ontstoken

Het was druk op het plein voor het gemeentehuis. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Diemer December Dagen zijn donderdagavond officieel geopend. Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn ontstaken de lichtjes in de kerstboom voor het gemeentehuis. De kerstboom is een meter of elf hoog en is afkomstig uit de Ardennen in België.

Het was het derde jaar in successie dat de Diemer December Dagen werden geopend. Voor kinderburgemeester Nilaya Holwijn was het een bijzondere dag, want zij vierde haar elfde verjaardag. Zij werd door de aanwezigen toegezongen, ontving veel felicitaties en kreeg cadeaus van burgemeester Boog.

Er waren veel mensen op het evenement afgekomen. Zij bekeken de grote kerstboom, genoten van de optredens van het Hagunnan Koor, Voice Female, EDOG Muzikaal Theater en Gospelkoor D'Light.

Warme drankjes

Leden van de actieve vereniging Scouting Diemen serveerden warme chocolademelk en glühwein. Ook konden aanwezigen een gratis oliebol halen bij de oliebollenkraam van Verwijk op het Diemerplein. De opening van de Diemer December Dagen was mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein en Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof.

Burgemeester Erik Boog besteedde tijdens zijn korte toespraak aandacht aan de activiteiten die dit jaar in december in Diemen worden gehouden. Vrijdag werd de Daarom Diemen Santa Run gehouden, de Wensbomenactie in winkelcentrum Diemerplein is net afgelopen en op zaterdag 22 december worden op het Diemerplein de Daarom Diemen Winterspelen gehouden. Ook zijn er diverse kerstmarkten in Diemen geweest.

Convenant voor biomassa-centrale

Vervolg van voorpagina.

Wethouder Nuijens: "Het is goed dat we gaan praten over hoe we dat met zijn allen goed kunnen borgen. We maken immers nu afspraken voor de komende 12 jaar, of zoveel langer als de centrale biomassa blijft verstoken."

Zorgen

Het college van Gedeputeerde Staten gaat dus over verlening van de omgevingsvergunning. Ook in Provinciale Staten leven zorgen over de biomassacentrale in Diemen, en over biomassa in het algemeen. In antwoorden op schriftelijke vragen liet gedeputeerde Jack van den Hoek vorige week woensdag weten net als Diemen, los van de vergunningaanvraag, een convenant te willen.

Nuijens: "Heel goed dat ook de provincie hierin haar rol wil pakken. Ik verwacht dat Amsterdam en Almere als hoofdconsumenten van de warmte van een eventuele biomassacentrale dat ook zullen doen. Voor Nuon lijkt me dat vanzelf spreken, het gaat voornamelijk om het goed vastleggen van hun eigen mooie, groene ambities."

Januari

De eerste behandeling in de gemeenteraad van Diemen zal midden januari zijn. Dan wordt een ontwerpbesluit genomen dat vervolgens ter inzage zal worden gelegd. Aansluitend is er gelegenheid zienswijzen in te dienen. Daarom gaat het nog enkele maanden duren voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt. Ten tijde van dat definitieve besluit moet ook het convenant zijn getekend.

Normen

Voor de duurzaamheid van biomassa zijn door het Rijk normen vastgesteld. Er is echter veel discussie over of die te controleren zijn.

Nuijens: "Maar Nuon is lid van Energie Nederland en heeft in 2013 al aanvullende afspraken ondertekend over zaken als de koolstofschuld en duurzaam bosbeheer. Die afspraken golden voor de biomassa die in kolencentrales wordt verstookt. Het lijkt ons logisch en redelijk dat we minimaal afspreken dat die eisen ook gelden voor biomassa in Diemen."

Uitstoot

Ook de uitstoot van de centrale op locatie, de noodzaak tot isolatie en eventuele kansen voor biomassa zijn wat het Diemense college betreft onderwerp van gesprek met Nuon.

Barry Westerbeek

Barkeeper bij Café 't Pandje, woont 37 jaar in Diemen

Hoe bevalt jouw werk?
"Uitstekend. Ik werk in januari 2019 alweer 18 jaar bij Café 't Pandje. Het is leuk werk. Er komen veel vaste gasten in het café en ik heb goed contact met de gasten. Ik werk zowel overdag als 's avonds, maar daar ben ik uiteraard aan gewend."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik heb geen echte hobby's, maar ik vind het leuk om uit eten te gaan of een weekeindje weg te gaan. Als wij uit eten gaan is het meestal bij Hachi in Diemen. En als wij een paar dagen weg gaan is dat vaak naar een plek in Nederland. Ik ben diverse keren op Texel geweest. Dat vind ik een mooi eiland. Recent zijn wij nog in Zwolle geweest. Ik ga een keer per jaar op vakantie naar het buitenland. De afgelopen jaren naar Gran Canaria en in het verleden een paar jaar achter elkaar naar Griekenland."

Wat ga je met kerst doen?
"Het café is eerste en tweede kerstdag dicht, dus ik ben dan vrij. Eerste kerstdag blijf ik thuis en op tweede kerstdag ga ik meestal naar het strand, lekker uitwaaien en daarna iets eten en drinken."

Ga je vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling?
"Nee. Toen ik jonger was stak ik wel vuurwerk af, maar nu heb ik er niets meer mee. Ik heb de afgelopen jaren geen euro aan vuurwerk uitgegeven."

Wat kan er beter in Diemen?
"Betaalbare huisvesting voor jongeren. Mijn zoon Milco wordt in maart 18 jaar. Hij gaat zich dan inschrijven als woningzoekende en zal daarna waarschijnlijk lang moeten wachten voor hij in aanmerking komt voor een woning. Tegenwoordig duurt dat minimaal een jaar of tien. Dat is een probleem waar heel veel jongeren in Diemen mee te maken hebben. Ik hoop dat daar verandering in komt."

Bus 44 rijdt tot 1 maart aangepaste route

DIEMEN Bus 44 blijft tot 1 maart 2019 in de richting van Diemen-Noord een aangepaste route rijden.

Het was de bedoeling dat bus 44 met ingang van maandag 24 december weer de reguliere route zou rijden, maar de aanleg van de rotonde duurt tot en met februari. Dit was ook de planning.

Bus 44 in de richting van Diemen-Noord slaat na de Diemerbrug linksaf de Hartveldseweg op. De bus stopt bij de halte op de Hartveldseweg ter hoogte van de Schoolstraat. Vervolgens rijdt de bus via de Arent Krijtsstraat en het Wilhelminaplantsoen naar de Ouddiemerlaan. Vanaf de halte voor het gemeentehuis rijdt de bus weer de gewone route. De haltes van bus 44 op de Muiderstraatweg, de Prins Bernhardlaan en de Prins Beatrixlaan zijn tot 1 maart 2019 vervallen.

Burgemeester feliciteert oudste inwoonster van Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Mevrouw Huijmans-Goedemans is op dinsdag 11 december 102 jaar geworden. Zij is de oudste inwoonster van Diemen. Burgemeester Erik Boog en zijn vrouw Wahida brachten haar op maandagavond 10 december een bezoek in zorgcentrum Berkenstede. De burgemeester overhandigde haar een taart en bloemen.

Santa Run: rennen door de kou op het Diemerplein

Zestig kinderen hebben vrijdagmiddag deelgenomen aan de Daarom Diemen Santa Run. Het was de derde editie van dit hardloopevenement voor kinderen. Het was koud tijdens de Santa Run.

Kinderburgemeester Nilaya Holwijn luidt de bel. Foto's: Trudy Kroese

DIEMEN De Daarom Diemen Santa Run was georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Daarom Diemen.

Er waren dit jaar drie verschillende Santa Runs. De Mini Santa Run voor leerlingen van de groepen 1, 2 en 3 van de basisscholen. Zij liepen drie ronden. De Maxi Santa Run voor leerlingen van de groepen 4, 5 en 6. De deelnemers liepen vijf ronden. Nieuw was dit jaar de Super Maxi Santa Run voor leerlingen van de groepen 7 en 8. Zij liepen maar liefst zeven ronden.

Na de warming-up die werd verzorgd door buurtsportcoach Rens Wit en een aantal stagiaires van de SWD startten de wedstrijden. De start werd met behulp van een bel verricht door wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken en kinderburgemeester Nilaya Holwijn.

Veel deelnemers hadden werk gemaakt van hun outfit.
De prijsuitreiking.
Warming-up voor de start.
De deelnemers rennen hun rondjes.

Zij deelden na afloop van de Santa Run ook de prijzen uit aan de winnaars. Op het Diemerplein stond een podium waarop de winnaars mochten plaatsnemen.

Koud!

Het was koud tijdens de Santa Run. De thermometer gaf twee graden aan, maar maakte tevens duidelijk dat de gevoelstemperatuur -1 graden was. Terwijl de kinderen hun rondjes renden over het parcours op het Diemerplein, stonden hun ouders te bibberen.

Alle kinderen hadden van de organisatie een kerstmuts gekregen en veel kinderen hadden het nodige werk gemaakt van hun outfit. De driejarige Ruben was een van de jongste deelnemers. Hij droeg allemaal lampjes over zijn kleding en had de grootste lol.

Nadat zij waren gefinisht kregen de kinderen een certificaat en fruit en drinken. Tevens ontvingen zij een bon waarmee zij een gratis oliebol konden halen bij oliebollenkraam van Verwijk op het plein voor het gemeentehuis.

Kerstmarkten goed bezocht

Pop-upkerstmarkt in pastorie

Kerstmarkt in de pastorie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Diemen zijn het afgelopen weekeinde diverse kerstmarkten gehouden.

De kerstmarkt in de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden trok zaterdag veel bezoekers. Zij troffen er allerlei artikelen aan en konden ook oliebollen kopen. De opbrengst van de kerstmarkt wordt gebruikt voor onderhoud van de kerk. Er was zaterdag ook een kerstmarkt in Huis van de buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Ook die kerstmarkt trok veel belangstellenden.

In de pastorie aan de Hartveldseweg vond zondagmiddag een pop-upkerstmarkt plaats. Het was een leuke en bijzondere bijeenkomst die was georganiseerd door Allard Faas en Cora Bronkers. Zij huren de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, werken er en organiseren er regelmatig activiteiten. Zij hebben het gebouw de tijdelijke naam DePastorie gegeven. Er werd voorgelezen door verschillende schrijvers onder wie Sacha de Boer: vroeger bekend van het Journaal maar tegenwoordig werkzaam als fotograaf. Ze vertelde over haar indrukwekkende reis naar de Noordpool en het fotoboek dat ze er maakte. Daarnaast waren er sessies met Eva Postuma De Boer, Rick Nieman en scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm. Boven in de oude woonvertrekken van de pastoor waren verschillende winkeltjes. Cora: "Ik heb ondernemers uitgenodigd die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij DePastorie of omdat ze er gefotografeerd hebben of hun producten bij ons hebben laten fotograferen. Maar vooral natuurlijk omdat ze mooie spullen hadden die we graag aan de mensen laten zien."

Allard: "Het is zo leuk om te zien dat we bij iedere activiteit weer een nieuw publiek aanboren. Ineens sta je te praten met mensen die net in Holland Park of de Sniep wonen. En als je dan de reacties hoort op de markt en de plek realiseer je je weer wat een bijzondere locatie DePastorie is."

Kerstconcert in de Sint Petrus' Bandenkerk met 4 koren, zondag 23 december. Foto: WeespFoto.nl

Donderdag 20 december

Sjoelen

10.00 uur | Het Noorderlicht

Na het koffiedrinken wordt er in het Noorderlicht gesjoeld. Informatie: 06-24528317.

Samen lunchen

12.00 uur | Het Noorderlicht

Met elkaar lunchen is gezellig. Schuif aan en eet mee voor € 2,-. Informatie: 06-24528317.

Film: 'A star is born'

14.00 & 20.00 uur|
Theater de Omval

Jackson Maine (Bradley Cooper), een in verval geraakte countryster ontdekt het onbekende talent Ally (Lady Gaga). De twee krijgen een liefdesverhouding en Jack probeert Ally in de schijnwerpers te krijgen. Jack krijgt er moeite mee dat hij zelf steeds meer in de schaduw komt te staan.

Vrijdag 21 december

Concert: Menuetto Trio

12.00 uur | OBA Diemen

Dit riettrio, dat heeft deelgenomen aan meerdere Europese kamermuziekconcoursen en regelmatig in de prijzen is gevallen, speelt een gevarieerd programma. Toegang gratis met OBA-pas, anders € 2,50, graag reserveren.

Meer van hetzelfde deel 1

20.30 uur | Theater De Omval

Daniel Arends is er weer, met cynische grappen, quasifilosofische inhoud en gespeelde nonchalance. Deze show is echt niet meer te onderscheiden van de vorige: Meer van hetzelfde (Deel 1).

Zaterdag 22 december

Meer van hetzelfde deel 1

20.30 uur | Theater De Omval

Daniel Arends is er weer: Meer van hetzelfde (Deel 1).

Zondag 23 december

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Maandelijkse filateliebeurs van De Zegelaars. Handelaren en 5- en 10-centsboeken, advies over uw verzameling. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. H. Smeulers uit Zwijndrecht.

Viering 4e advent

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pater M. Jehandut.

Kerstconcert

14.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Kerstconcert met vier koren: het Hagunnankoor, The Freewillies, de Graankorrel en het Stanzakoor. Tijdens de pauze is er een kopje koffie of thee. De toegang is vrij. Na afloop zal er een deurcollecte zijn, waarvan de opbrengst voor ons restauratiefonds is.

Maandag 24 december

Feestnagels en mooie wenkbrauwen

11.00 uur | Het Noorderlicht

Voor senioren zorgt de schoonheidsspecialiste dat de nagels feestelijk gelakt worden en de wenkbrauwen geverfd of in model gebracht. Geen kosten. Informatie: 06-24528317.

Kerst allerlei

11.00 uur | Het Noorderlicht

Samen koffiedrinken, lunch en spelletjes. Informatie: 06-24528317.

Kerstommegang

17.00 uur | St Petrus' Bandenkerk

De stoet vertrekt vanaf het plein voor het gemeentehuis naar de St. Petrus' Bandenkerk.

Viering kerstavond

20.00 uur | St Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorganger is pater G. Noom.

Kerstnachtdienst

22.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. T.C Wielsma uit Uithoorn.

Kerstnachtmis

22.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Woord- en communieviering met het Allegriakoor. Voorganger is pastor H. Hartog

Dinsdag 25 december

Kerstviering

10.00 uur | De Ontmoeting

Gezinsdienst. Voorganger is ds. T.C. Wielsma.

Hoogfeest van Kerstmis

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorgangers: pastor A. Tönis en diaken H. Hartog.

Kerst-activiteiten winkelcentrum

DIEMEN Winkelcentrum Diemerplein staat op zaterdag 22 en zondag 23 december van 12.00 tot 16.00 uur in het teken van kerst.

Zaterdag rijdt er een kersttreintje rond in en bij het winkelcentrum. Iedereen kan een gratis ritje maken. Kinderen kunnen glittertattoos laten schminken. Het Diemense vrouwenkoor Voice Female treedt op diverse plekken in het winkelcentrum op. Natuurlijk is de kerstman aanwezig en van 13.00 tot 14.00 uur kan iedereen met hem op de foto bij de grote kerstboom in het atrium. Er wordt gratis glühwein en warme chocolademelk uitgedeeld. Bij de Winterspelen op het Diemerplein staat een poffertjeskraam. Zondag zijn er optredens van gospelkoor D'Light, is er gratis warme chocolademelk en de Game Event Starlink Battle for Atlas. Kinderen kunnen unieke ruimteschepen bouwen die tijdens het gamen aangepast kunnen worden voor een nieuwe manier van spelen. Voor volwassenen die vroeger bekend waren met de klassieke Nintendo Game Star Fox is er een speciale verrassing. Het is namelijk mogelijk om met de Nintendo Switch als de avontuurlijke Fox McCloud te spelen. Zondag is er van 12.00 tot 17.00 uur een extra koopzondag. De supermarkten hanteren hun vaste tijden.

SV Diemen start winterstop

Ploeg staat op de achtste plaats

SV Diemen won laatste thuisduel van ZSGOWMS. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De winterstop is voor SV Diemen een week eerder begonnen dan gepland. De KNVB had zondag alle wedstrijden in het district West 1 afgelast. De wedstrijd SV Diemen-VVH Velserboek ging dus ook niet door.

Trainer Mark Steur en de spelers vonden het jammer dat de wedstrijd niet doorging. SV Diemen was na een stroef begin van de competitie de laatste weken aan een goede serie wedstrijden bezig. De ploeg won de afgelopen weken de uitwedstrijd tegen Zwanenburg (1-2), voor eigen publiek het duel tegen ZSGOWMS (2-0) en speelde in de laatste wedstrijd voor de winterstop met 2-2 gelijk tegen DCG, dat met HBC en IVV de koppositie in de derde klasse C deelt. "Het is jammer dat het zondag niet doorging, want wij speelden de laatste weken goed en zijn in de race voor de tweede periodetitel. De ploeg heeft een aantal dingen goed opgepakt en speelt een stuk beter dan tijdens de eerste fase van de competitie", aldus Steur.

SV Diemen staat na elf duels op de achtste plaats van de ranglijst. De ploeg van Steur heeft dertien punten. Steur heeft dit seizoen een aantal jonge en talentvolle spelers de nodige speeltijd gegeven. Het betreft keeper Dean Palmer, centrumverdediger Jesse te Paske, linksback Wouter Holthuizen en aanvaller Rowen Buis. Die laatste heeft enige tijd last ondervonden van een blessure.

SV Diemen gaat nu genieten van de winterstop. De ploeg hervat de competitie op 20 januari met een uitwedstrijd tegen Alliance '22. Mark Steur: "Wij beginnen op donderdag 3 januari weer met de training en spelen op dinsdag 8 januari en zondag 13 januari oefenwedstrijden. Een week daarna beginnen wij aan het tweede deel van de competitie."

Meisjes B1 van Smashing '72 pakken titel

De kampioensploeg van Smashing '72.

DIEMEN Het team van de B1 van de meisjes van Smashing '72 is zaterdag 8 december kampioen geworden in de Hoofdklasse voor speelsters jonger dan 16 jaar.

Het team van trainer/coach Sieds van der Schaaf is naar de Topklasse van dezelfde leeftijdscategorie gepromoveerd. Vanaf januari strijdt Smashing '72 in een poule met de zes beste teams van Regio West om afvaardiging naar de Final Four, waarbij de nummers één van de topklassen van vier regio's spelen om het landskampioenschap. In de uitwedstrijd tegen Switch uit Hooglanderveen was één set winnen voldoende voor het kampioenschap. Smashing ' 72 verloor de eerste set met 25-23. In de tweede set kwam de linkshandige diagonaalspeelster Emma de Lange in het veld en zette coach Van der Schaaf zijn team op scherp. De puntenmachine van het team begon weer te draaien, waardoor de verlossende setwinst binnen werd gehaald (13-25). Na het gejuich om het kampioenschap zette Smashing '72 in op de wedstrijdwinst. De ploeg uit Diemen won met 1-3.

SV Zeeburg wint uitduel

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Westfriesland/SEW met 20-27 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 8-12.

SV Zeeburg begon overtuigend aan de wedstrijd en speelde volwassen handbal. Keuzes werden niet overhaast gemaakt en de dames uit Diemen lieten mooi samenspel zien. SV Zeeburg kwam al snel op een 0-6 voorsprong.

Door fouten in de dekking van de verdediging van SV Zeeburg kon de thuisclub terugkomen. Bij rust was de stand 8-12.

Orde op zaken

Na de hervatting speelde SV Zeeburg aanvankelijk een stuk minder goed en Westfrieland/SEW wist langszij te komen: 14-14. Na een aantal wissels stelde SV Zeeburg orde op zaken en won de wedstrijd met 20-27.

SV Zeeburg staat met 16 punten uit 11 duels op de derde plaats van de ranglijst van de hoofdklasse E van de zaalcompetitie. De achterstand op VZV en US bedraagt vier punten. VZV is lijstaanvoerder omdat die ploeg een beter doelsaldo heeft dan US.

Winterstop

De speelsters van SV Zeeburg genieten nu van een korte winterstop. De competitiewedstrijd is op zaterdag 5 januari. SV Zeeburg gaat dan op bezoek bij KSV. De wedstrijd in Heerhugowaard begint om 20.00 uur.

Winst voor heren De Meeuwen

DIEMEN Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft in de thuiswedstrijd tegen ZPC Amersfoort met 7-7 gelijkgespeeld. Het eerste damesteam verloor voor eigen publiek met 3-4 van West-Friesland.

De heren van De Meeuwen staan op de tweede plaats van de tweede klasse A. De winterstop is nu begonnen.

De ploeg komt op zaterdag 12 januari weer in actie. Het waterpoloteam gaat dan op bezoek bij ZPC Amersfoort. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Dames

De dames van De Meeuwen staan op de zesde plaats van de tweede klasse A. De dames gaan op zaterdag 12 januari op bezoek bij West-Friesland. Die wedstrijd begint om 15.00 uur.