DiemerNieuws

13 augustus 2015

DiemerNieuws 13 augustus 2015


Voor- en tegenstanders blauwe zone Anne Frankwijk

DIEMEN - De Partij van de Ouderen (PvdO) is het niet eens met het besluit van het college van B en W om de blauwe zone uit te breiden naar de Anne Frankwijk.

De oppositiepartij heeft hierover vragen gesteld aan het college, die inmiddels zijn beantwoord. Het college weerspreekt de stelling van de PvdO niet dat er voldoende parkeerplaatsen zijn en dat 57% van de bewoners zich in een enquête tegen invoering van de blauwe zone heeft uitgesproken. De twee raadsleden van de partij, Peter Prins en Sylvia Raveling, wonen beiden in de wijk.

De PvdO geeft aan dat veel bewoners in de wijk beschikken over een eigen parkeerplek op eigen grond, in een garage of in een carport bij hun woning. Die bewoners hoeven dus geen gebruik te maken van de parkeerplaatsen in de wijk. "Als iedereen de auto in de garage of in de carport parkeert blijven er voor de zestig overige woningen gemiddeld 2,2 parkeerplaatsen over. Ruim voldoende", aldus Prins. Hij geeft wel aan dat niet iedereen de auto in de garage parkeert. "Dat gebeurt al vanaf 1987 sinds de wijk bestaat. Maar zelfs dat levert nog geen problemen op."

"De meeste bewoners ervaren de parkeerdruk in de wijk niet als groot. Er wordt door sommigen geconstateerd dat hier wel eens auto's geparkeerd staan van mensen die met het openbaar vervoer naar Amsterdam reizen of van mensen die naar Schiphol gaan. Daarnaast beweert het college dat werknemers van bedrijven aan de Muiderstraatweg hier parkeren. Maar dat is overdag. De meeste bewoners vinden 's avonds vaak snel een parkeerplek, soms iets verder van hun woning."

Lees verder op pagina 5

Gratis trouwen tijdens trouwmarathon

DIEMEN - De gemeente houdt op zaterdag 12 september tijdens de gemeentedag een trouwmarathon. De gemeente wil tussen 11.00 en 12.30 uur zoveel mogelijk huwelijken voltrekken.

Inwoners van Diemen kunnen tijdens de trouwmarathon gratis trouwen. Als er veel aanmeldingen komen zullen meerdere huwelijken tegelijkertijd worden voltrokken. Burgemeester Erik Boog zal als een van de getuigen aanwezig zijn bij alle huwelijken die tijdens de trouwmarathon worden voltrokken. Het trouwboekje zal tijdens de trouwmarathon gratis worden verstrekt. Ook bruidsparen die niet in Diemen wonen kunnen aan de trouwmarathon deelnemen. Zij betalen vijftig euro voor het huwelijk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Diemen: e-mail: burgerzaken@diemen.nl. De gemeente adviseert geïnteresseerden zich snel aan te melden.

Bewoners Noord verrast door kappen van bomen

DIEMEN - Bewoners van Rustenburgh in de wijk Buytenstee in Diemen-Noord waren dinsdagmiddag onaangenaam verrast door de kaalslag die er in hun wijk plaatsvindt. In opdracht van de gemeente zijn er diverse mooie bomen gekapt. "Het lijkt hier wel een nieuwe wijk die pas is opgeleverd", aldus een bewoner.

De gemeente is bezig met de ophoging van de wijk Buytenstee. Dit gebeurt in zeven fases. De werkzaamheden in Rustenburgh maken deel uit van de vierde fase. De bewoners hebben in het verleden diverse keren kritiek geleverd op het project van de gemeente. Zij zijn de overlast zat. "Wij wisten dat er bomen gekapt zouden worden, maar niet dat het om zoveel bomen zou gaan", aldus een bewoner van Rustenburgh dinsdagmiddag. "Er zijn nu mooie bomen gekapt die hier 25 jaar hebben gestaan. Er komen nieuwe bomen voor in de plaats. Maar het zal afwachten zijn hoelang het duurt voor het er weer een beetje presentabel uitziet."

Lees verder op pagina 2

Kinderen genieten van roofvogels

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderen van de buitenschoolse opvangen Noorderbreedte, De Octopus, Grote Beer en de Kersenbende van KMN Kind & Co verzamelden zich maandagochtend bij De Kersenboom aan Kriekenoord op Plantage De Sniep. Er kwam een echte valkenier langs die een aantal roofvogels bij zich had. Hij gaf een indrukwekkende demonstratie en liet de vogels over het speelplein van de Kersenboom vliegen. Een aantal kinderen mocht het zelf ook een keer proberen. Uiteraard zorgde de valkenier ervoor dat de veiligheid van de kinderen niet in gevaar kwam. En de kinderen; die genoten zichtbaar van het spektakel.

1

DKV Victoria heeft nu ook 1 veld voor jongste jeugd

Gemengd Nieuws (1)

Wie dacht dat er ruim honderd jaar geleden in de Ouderkerkerlaan bij 'Diemen over de brug' nooit wat gebeurde heeft het mis. Die Ouderkerkerlaan zag er wel wat anders uit dan de huidige Ouderkerkerlaan. Het was een landelijke laan die al eeuwenlang de verbinding vormde van Diemen met Ouderkerk.

Onder het kopje 'Gemengd Nieuws' komen we regelmatig berichtjes tegen die de huidige bewoners van Diemen-Zuid behoorlijk zullen doen schrikken. 7 November 1907. In de Ouderkerkerlaan, tusschen Diemen en het fort Bijlmer, is gistermiddag een rijtuig, waarin twee officieren zaten, door de slechte toestand van den weg omgeslagen en in eene sloot terechtgekomen. Gelukkig waren beide officieren tijdig uit het rijtuig gesprongen, zoodat zij met den schrik vrijkwamen. Op datzelfde gedeelte van dien weg zijn reeds meerdermalen ongelukken voorgekomen (Nieuws van den Dag). 19 Juli 1910. Te Diemen zijn bij den veehouder H. de Wild op de Ouderkerkerlaan 3 schapen (door bliksem) in de weide gedood. Aan den Hartveldschen weg werd de telephoongeleiding van de Gooische Stoomtram getroffen, waardoor een draad vernield werd (De Tijd). 7 October 1913. Drie woningen, samen vormende het zogenaamde"'Klarenstein" aan de Ouderkerkerlaan, werden onbewoonbaar verklaard (Algemeen Handelsblad).

Weerbericht

Vrijdag kans op onweer, in het weekeinde volgt enige afkoeling
Een uitloper van het Azorenhoog ligt deze week boven de Noordzee. Het zorgt er voor dat het zomerse gevoel nog kan aanblijven. Vrijdag trekt vanuit het zuiden een lagedrukgebied ons land en onze regio binnen. Daarmee vergroot de kans op onweer. In het weekeinde wordt de stroming westelijk. Het kwik zingt dan een toontje lager. Het is daarbij licht wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het half tot eerst nog zwaar bewolkt. Er is vooral in de nacht en ochtend kans op onweer. Het wordt zo'n 25 graden bij een voelbare zuidenbries. Zaterdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon en lokaal nog een bui. Bij een matige westenwind moet het kwik wat inleveren. Het wordt 20 à 21 graden. Voor zondag wordt licht wisselvallig zomerweer verwacht met geregeld zonneschijn en stapelwolken maar meest droog. Het wordt 22 graden.

Trend na het weekeinde
Het weer balanceert al enige tijd tussen zeer warm en minder warm zomerweer. Dat zet zich de komende week voort. Naast zonneschijn is er een kleine kans op een bui. De temperatuur schommelt rond de normale augustuswaarde van 23 graden, later in de week weer iets hoger.

Weetje
Juli 2015 was een grillige zomermaand met aan het begin van de maand een korte hittegolf en een landelijk julirecord van 38.2 graden in Maastricht en op de 25e een zeldzame zomerstorm met daarna veel regen. Er kwamen 22 warme dagen (> 20 graden) voor, waarvan 3 tropische dagen (> 30 graden) en 10 zomerse dagen (> 25 graden). Dat is vrijwel normaal voor juli.

Kappen bomen

Vervolg van voorpagina

"De mooie 25 jaar oude bomen zien we in elk geval niet meer terug", aldus de bewoner. Hij voegt er wel aan toe dat hij over het algemeen heel tevreden is over het groenbeleid van de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat er voor grond wordt opgehoogd altijd een inventarisatie van de bomen wordt gemaakt. Bomen die geen kans hebben om te overleven verdwijnen. Hiervoor komen altijd nieuwe bomen in de plaatst.

Man vernielt politieauto

DIEMEN - De politie heeft zondagavond rond 22.30 uur een man aangehouden nadat hij een politieauto had beschadigd die bij het politiebureau in Diemen geparkeerd stond.

Agenten hoorden geluiden en zagen via de camera dat de man met een steen een ruit van de politieauto had vernield. De agenten gingen naar buiten en arresteerden de man. Het onderzoek duurt nog voort.

Erik Winkler brouwt eigen bier: Erik's bier

Diemenaar is bierbrouwer met een missie

Erik Winkler op het NoordHollands Bierfestival. Foto: Erik Winkler

DIEMEN - Erik Winkler (43) brouwt sinds januari 2015 zijn eigen bier in Diemen: Erik's Bier. De vier soorten bier die hij brouwt vinden gretig aftrek bij horecazaken, slijterijen en winkels. Erik is een bierbrouwer met een missie: hij wil de productie opvoeren en op termijn een brew-pub starten. Het liefst in Diemen of omgeving Diemen. "Ik wil groeien op basis van kwaliteit en verrassende smaken."

Erik Winkler is samen met zijn broer Ferry eigenaar van Dekoratie Studio Ferry Winkler aan Stammerkamp 14 in Diemen, waar zich ook de brouwerij bevindt. Hij is al lang geïnteresseerd in het proces van bierbrouwen. "Mijn interesse is gewekt toen ik als jongen van een jaar of tien op televisie een Teleac-documentaire zag over het proces van gisten. Er werd uitgelegd hoe onder andere brood, yoghurt en bier worden gemaakt. Ik vond het fascinerend om te zien hoe organismen door ons, en voor ons ingezet kunnen worden bij de productie van levensmiddelen. Rond mijn 14e was ik daarom van plan om na mijn middelbare school scheikunde te gaan studeren."

Een jaar later ging het gezin Winkler op vakantie naar Engeland. De vader van Ferry en Erik kocht tijdens die vakantie een blik waarmee hij maar liefst 21 liter bier kon maken. "Mijn vader ging bij ons thuis in de badkamer aan de Martin Luther Kinglaan aan de slag. Ik vond het magisch om te zien hoe het proces van gisten in zijn werk ging. Later ging mijn vader ook zelf wijn maken en weer later ook gedestilleerde drank. Maar nadat een keer de tank in de badkamer ontplofte, vond mijn moeder het genoeg geweest."

Erik is van plan om de productie van bier uit te breiden

Erik ging na de middelbare school inderdaad scheikunde studeren, maar stopte daar na een jaar mee. "Die studie was mij te abstract. Ik verloor de interesse en nam afscheid van mijn droom om biochemicus te worden. Ik heb daarna de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie afgemaakt."

Als volwassene werd Erik liefhebber van speciale Belgische bieren. "Die soorten bier kun je echt niet vergelijken met pils. Een van mijn favoriete speciale Belgische bieren is de Rochefort 10. Als je in een echt speciaalbier-café een glas van dat bier drinkt kun je dat naar mijn mening vergelijken met het drinken van een kwaliteitswijn van vijftien jaar oud bij een restaurant met drie Michelin-sterren. Speciaalbieren hebben namelijk zelfs, nog meer dan wijn, een opbouw in smaak, geur en mondgevoel. Ze zijn daarom ook perfect bij verschillende gerechten te combineren. Een licht witbier bij vis en een zwaar hoppig bier bij een lekker stuk vlees." Hoe Erik dit weet? Omdat hij onlangs, na maanden van theoretische en praktische studie, zijn eerste graad voor de opleiding tot biersommelier behaald heeft bij Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON).

"Ik wil groeien op basis van kwaliteit en verrassende smaken."

Een jaar geleden kwam bij Erik Winkler het idee op om zelf bier te gaan brouwen. Hij was van mening dat als hij dat wilde doen, hij er vol voor moest gaan. Hij ging enkele maanden in de leer bij verschillende grotere brouwerijen om zo het vak en de verschillende installaties te leren kennen. Dat betekende dat om 03.00 uur de wekker ging en hij van 04.00 uur 's nachts tot 17.00 uur 's middags als 'leerling-brouwer' meehielp. Ondertussen investeerde Erik fors in een eigen professionele brouwinstallatie en ging ook voor zichzelf aan de slag. In januari produceerde hij uiteindelijk zijn eerste eigen bier. "Met mijn eigen installatie brouw ik per brouwdag een redelijke hoeveelheid bier. Maar ik brouw ook bij grote brouwerijen waar ik dan de installatie mag gebruiken om een nog grotere capaciteit aan bier te kunnen brouwen."

Er worden momenteel vier bieren gebrouwen die onder de vlag van Erik's Bier verkrijgbaar zijn: Blond Bier, IPA (Indian Pale Ale), APA (America Pale Ale) en momenteel zit er een Bokbier in de fermentatievaten te rijpen. "Ik heb recent duizend liter Erik's Zware Piet bokbier met een hint van speculaas gebrouwen. Dat bokbier moet minimaal een aantal maanden blijven rijpen, zodat het na vier maanden perfect in balans gedronken kan worden. Ik sta in oktober met mijn Zware Piet op het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam."

Zijn bier wordt op dit moment op verschillende plekken verkocht, onder meer bij Strand Zuid (naast de RAI), slijterij Bien-Ici in winkelcentrum Kruidenhof, restaurant Roediez en diverse andere locaties in Nederland. "De huidige klanten wisten mij voornamelijk te vinden via mijn website en daarnaast vooral via mond-tot-mondreclame. Na het harde werken in de productie zal ik mij nu ook gaan richten op nieuwe verkooppunten, want dit bier is te lekker om niet gedronken te worden. Alle ontwikkelingen houd ik bij op www.eriksbier.com."

Erik is van plan om de productie van bier uit te breiden en daarvoor heeft hij een grotere brouwinstallatie nodig. "Ik wil graag een plek vinden waar ik de beste bieren op grotere schaal kan brouwen en waar mensen tevens mijn bier kunnen drinken in combinatie met een lekkere maaltijd: een brew-pub. Ik zou natuurlijk het liefst een plek in het centrum van Diemen vinden, maar als dat niet kan dan wil ik mij in Amsterdam vestigen."

Hij hoopt dat de gemeente Diemen enthousiast tegenover zijn initiatief staat. "In andere plaatsen zijn brew-pubs een succes gebleken. Mensen vinden het concept leuk. Vaak zie je dat het als een magneet werkt voor nieuwe stedelijke initiatieven en dat de brouwerij het kloppende hart wordt van de gemeenschap, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich laten verrassen door ambachtelijk gemaakte producten. Zo zorgt een brew-pub letterlijk voor leven in de brouwerij."

Wijkverpleeg-kundigen houden spreekuur in de Brede Hoed

DIEMEN - Vanaf 2 september kunnen alle inwoners van Diemen iedere woensdag bij wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan in de Brede Hoed terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Zij starten dan een wekelijks verpleegkundig spreekuur.

Laagdrempelig
Het spreekuur is mogelijk door een budget dat het Rijk beschikbaar stelt voor extra taken van de wijkverpleging. In overleg met de gemeente Diemen is besloten deze middelen te gebruiken voor een laagdrempelig spreekuur van de wijkverpleegkundigen voor alle inwoners van Diemen. De wijkverpleegkundigen kunnen hierdoor vroegtijdig zorgvragen van kwetsbare groepen inwoners signaleren.

Het spreekuur is in de Brede Hoed, iedere woensdag vanaf 2 september tussen 14.00 tot 15.00 uur.

Politie zoekt daders inbraak tankstation

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak bij een tankstation aan de Muiderstraatweg.

De inbraak vond in de nacht van vorige week woensdag op donderdag om 04.00 uur plaats. De politie ontving de melding pas enige tijd na de inbraak. Toen de politieagenten arriveerden waren de daders al weg. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer: 0900-8844.

Wandeling Spoorzicht

DIEMEN - Werkgroep Spoorzicht houdt zondag 16 augustus een wandeling door voormalig sportpark Spoorzicht.

De wandeling staat in het teken van tastbare overblijfselen aan tijd dat Spoorzicht nog een sportpark was.

De wandeling is van 11.00 tot 13.00 uur. Deelnemers dienen zich te verzamelen bij de bushalte aan de noordkant NS-station.
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de onderhoudspot.

EDOG op concertreis in Oostenrijk

DIEMEN - EDOG Muzikaal Theater uit Diemen is tot 16 augustus op concertreis in Oostenrijk. Het gezelschap vertrok op zondag 9 augustus uit Diemen en verblijft inmiddels in Oostenrijk. EDOG Muzikaal Theater geeft in drie verschillende plaatsen in Oostenrijk een concert, waaronder in Slot Neuschwanstein. De leden en begeleiders van EDOG Muzikaal Theater hopen er een geweldige muzikale reis van te maken.

Lucky Hijzelendoorn

21 jaar
Eigenaar van Lucky's Vispaleis bij winkelcentrum Kruidenhof
Diemenaar sinds 12 jaar

Je hebt een prijs gewonnen.
"Het Algemeen Dagblad heeft onlangs een haringtest gehouden. Mijn haring is landelijk op de 59e plaats geëindigd. Maar van de haringzaken die in Amsterdam getest zijn is mijn haring als beste uit de bus gekomen. Daarvoor is veel aandacht geweest. Ik ben er erg blij mee en heb veel leuke reacties van mensen gekregen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik heb eigenlijk geen echte hobby's. Ik heb het heel druk met mijn werk. Ik sta van maandag tot en met zaterdag met mijn haringkar in Diemen-Zuid en ben ook, als ik vrij ben, veel met de zaak bezig. Bijvoorbeeld met het voorbereiden van de verkoop. Binnenkort ga ik voor het eerst sinds vier jaar weer eens op vakantie. Mijn vriendin en ik gaan van 24 augustus tot en met 7 september naar Spanje."

Vis of vlees?
"Vis natuurlijk. Ik eet best vaak vis. Ik kan niet zo goed koken, maar visgerechten maken gaat mij heel goed af."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Ik woon in Diemen-Noord, maar werk in Diemen-Zuid. Ik vind winkelcentrum Kruidenhof erop vooruitgegaan. Alle winkelpanden zitten vol en de sfeer is prettig."

Wat is jouw favoriete winkel in Diemen?
"Die heb ik niet echt. Ik woon nog thuis, dus de meeste boodschappen worden voor mij gedaan."

Heb je veel met Amsterdam?
"Ja. Ik ben in Amsterdam-Oost geboren, maar ik kom vrijwel nooit meer in mijn oude buurt. Ik ga regelmatig naar het centrum van Amsterdam. Een stukje rijden, winkelen of gewoon lopen."

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Met de nieuwe burgemeester van Diemen. Ik wil een aantal zaken met hem bespreken, onder meer mijn wens om hier een vaste haringzaak te krijgen."

Uitbreiding van blauwe zone in Diemen-Zuid

Vervolg van voorpagina

Prins: "Ik heb overdag enkele keren geteld en er zijn rond de twintig parkeerplaatsen vrij. 's Avonds zijn dat er circa tien."

De PvdO vindt het uitbreiden van de blauwe zone een schijnoplossing.

Dogma
"Met de invoering van de blauwe zone aan de Muiderstraatweg en bij het zwembad verplaatst het college het probleem naar aangrenzende wijken waar geen blauwe zone van kracht is", benadrukt Prins. "Het college wil van heel Diemen een blauwe zone maken. Dat wordt gehanteerd als dogma, ook als de wijkbewoners het niet willen."

De gemeente heeft vorig jaar september een internetenquête onder inwoners van de Anne Frankwijk gehouden over de wens om de blauwe zone al dan niet uit te breiden naar deze wijk. Een kleine meerderheid was tegen: 57 procent. Enkele bewoners hebben bij de gemeente een bezwaarschrift ingediend, waarin zij aangeven tegen de uitbreiding van de blauwe zone te zijn. Zij vinden deze maatregel overbodig.

Bezwaarschriften kunnen tot en met vandaag bij de gemeente worden ingediend.

Maar er zijn ook bewoners die wel graag zien dat er een blauwe zone in de wijk komt.

Hulpdiensten
"Ik heb geen garage of carport en moet dikwijls enige tijd zoeken voordat ik een parkeerplaats heb gevonden. Er staan hier in de wijk vaak auto's van forensen of mensen die naar Schiphol zijn gegaan", aldus een bewoner die dicht bij de Diemerbrug woont. "Daarnaast speelt er nog iets: er zijn automobilisten die hun auto lukraak in de wijk parkeren. Dan kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat hulpdiensten bepaalde woningen niet of nauwelijks kunnen bereiken."

Bus van Oostenrijk Touringcars in Parijs gestolen

Tweede keer dat er een bus is ontvreemd

Een bus van Oostenrijk Touringcars BV. Foto: Oostenrijk Touringcars BV

DIEMEN - Een bus van Oostenrijk Touringcars BV is in de nacht van donderdag op vrijdag in de Franse hoofdstad Parijs gestolen. De bus is daarna gezien in Duitsland en Oostenrijk. De directie van het bedrijf in Diemen hoopt dat de bus wordt teruggevonden.

Manou Staal, die samen met haar broer Rogier Staal en Chris Jansen de directie vormt van het Diemense bedrijf: "De bus stond bij een hotel in Parijs geparkeerd. Er stond een rijtje van zes bussen bij dat hotel. Ze hebben de bus van ons eruit gepikt. Het betreft een Mercedes. Wij hebben deze bus sinds 2013."

Bendes
Zij geeft aan dat er in Europa bendes actief zijn die bussen stelen, vooral van het merk Mercedes. "De bus is later gezien in achtereenvolgens Duitsland en Oostenrijk. De witte letters waren van de bus afgehaald. Wij hebben de autoriteiten in Duitsland, Oostenrijk en Italië op de hoogte gesteld van de diefstal van de bus. Wij vermoeden dat de bus op weg is naar Oost Europa."

Het is de tweede keer in de historie van het bedrijf dat er een bus is gestolen. "Twaalf jaar geleden is er ook een bus van ons gestolen. Ook toen ging het om een Mercedes. Nee, die bus is nooit teruggevonden."

Manou vertelt dat de bus een reisgezelschap uit Turkije vervoerde. "De passagiers en de buschauffeurs verbleven op het moment dat de bus werd gestolen in een hotel. De passagiers zouden die vrijdag naar Disneyland gaan en 's avonds weer terug in de richting van Nederland worden vervoerd. Een collega van ons heeft de mensen naar Disneyland gebracht en later weer opgehaald. Er is vrijdag een bus van ons naar Parijs gereden om de passagiers daar weer op te halen."

Politie houdt jongen aan

DIEMEN - De politie heeft vrijdag een 13-jongen uit Amsterdam aangehouden die in het bezit was van een taser, een verboden stroomstootwapen.

Een oplettende getuige zag de jongen lopen bij winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid en alarmeerde de politie. Agenten hielden de jongen kort daarna aan en namen het stroomstootwapen in beslag. De taser zal worden vernietigd.

Politie houdt verdachten aan

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag om 03.30 uur aan Acaciastede in Diemen-Zuid twee mannen aangehouden die in het bezit waren van attributen om inbraken mee te plegen.

De politie ontving meerdere meldingen van getuigen die in de buurt verdachte mannen hadden waargenomen. Toen agenten op onderzoek uitgingen troffen zij de twee mannen aan. Na onderzoek bleek dat deze in het bezit waren van attributen om inbraken mee te plegen. De twee inwoners van Amsterdam zijn aangehouden. De politie waardeert het optreden van de getuigen. De politie verzoekt mensen om altijd alert te zijn en op het moment dat er verdachte personen of verdachte situaties worden opgemerkt te bellen met telefoonnummer 112. De politie benadrukt dat getuigen wel altijd op de eerste plaats aan hun eigen veiligheid dienen te denken.

Steeds meer bewoners in Plantage De Sniep

Nieuwbouwwijk is volop in ontwikkeling

DIEMEN - Plantage De Sniep is een wijk die volop in ontwikkeling is. Een aantal jaar geleden kwamen de eerste bewoners aan de noordkant van de nieuwbouwwijk wonen. Op dit moment worden er steeds meer woningen aan de zuidkant opgeleverd.

Woningen langs Weespertrekvaart worden gebouwd. Foto: Trudy Kroese

De eerste bewoners van Plantage De Sniep betrokken hun woning aan de noordkant van de nieuwbouwwijk, het stuk tussen het eindpunt van lijn 9 en de weg naar sportpark De Diemen.

Erwin, die lang in Diemen had gewoond, was verhuisd naar een appartement in Park De Meer op de plek waar vroeger het stadion van Ajax lag. "Ons appartement in de Watergraafsmeer was te klein geworden nadat wij een dochter hadden gekregen. Wij hebben toen een woning op Plantage De Sniep gekocht. In maart van 2010 kregen wij de sleutels."

Hij vertelt dat zijn vrouw en hij met veel plezier in de nieuwbouwwijk in Diemen wonen. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een zoon. "Wij wonen in een straat met leuke mensen en het bevalt ons hier heel goed. Het is een leuke buurt voor kinderen om op te groeien. De school is dichtbij en dat geldt ook voor de sportvelden. Onze dochter hockeyt bij Athena in de Watergraafsmeer, onze zoon gaat bij SV Diemen voetballen."

Woningen aan de zuidkant. Foto: Trudy Kroese
De noordkant van de wijk. Foto: Eric Willemsen

De gedachte is om de keerlus van de tram groter te maken

Wie door de straten aan de noordelijke kant van Plantage De Sniep loopt ziet vooral jonge mensen met kinderen. Zij genieten in de tuin van de zon of lopen op straat. Voor de kinderen is er volop ruimte om te spelen. De mensen die er wonen zijn vrijwel allemaal positief over hun woning en woonomgeving.

Enkele jaren geleden is begonnen met de ontwikkeling van de zuidkant van Plantage De Sniep. Door de onzekere situatie die door de financiële crisis was ontstaan, stagneerde de verkoop van de woningen. Maar, nadat er op initiatief van de gemeente was besloten om het project in delen 'op te knippen', ging de verkoop lopen. Er werd ervoor gekozen om steeds een beperkt aantal woningen in de verkoop te doen. Op het moment dat 70 procent van de woningen was verkocht, ging de bouw van start.

Bewoners van Plantage De Sniep zijn positief over wijk

De woningtypen aan de zuidkant van Plantage De Sniep zijn gevarieerd. Op dit moment worden de woningen aan de waterkant van de Weespertrekvaart gebouwd. De toekomstige bewoners krijgen een tuin aan het water. De ontwerper van de wijk heeft ervoor gekozen om geen onafgebroken rij woningen langs het water te bouwen, maar ook plekken open te houden. Bewoners en bezoekers van de wijk houden daardoor vanaf de straat uitzicht op het water. Op die open plekken zijn langs het water kades aangelegd, waar mensen kunnen recreëren.

Paul is 64 en woont sinds januari 2013 aan de zuidkant van Plantage De Sniep. Zijn vrouw en hij woonden daarvoor 22 jaar in de wijk Bomenrijk in Diemen-Zuid. "Wij wilden nog eenmaal verhuizen en ook in Diemen blijven wonen. Het bevalt ons hier heel goed. Het is een prettige wijk met leuke woningen en goede speelvoorzieningen voor kinderen. Het is hier rustig en de woningen zijn goed geïsoleerd."

Op een speelplaats in de wijk vermaken drie kinderen zich naar hartenlust. Wethouder Lex Scholten geeft aan dat er op termijn nog drie speelplaatsen/parkjes aan de zuidkant van Plantage De Sniep worden aangelegd. De wethouder is tevreden over de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk. Hij vertelt dat er de komende jaren nog veel gaat gebeuren: aan de zuidkant van Plantage De Sniep wordt verder gebouwd in de richting van de spoordijk. Ook aan de noordkant wordt in de toekomst nog gebouwd. Het gaat om woningen op vrije kavels en om woningen bij het eindpunt van lijn 9.

De gedachte is om de keerlus van de tram op De Sniep groter te maken. Het wordt hierdoor mogelijk om ook binnen die keerlus woningen te bouwen. Dat zal dan gaan om gestapelde bouw. Er komt aan de noordkant van Plantage De Sniep nog een rij woningen. Die worden langs de Muiderstraatweg gebouwd. De Muiderstraatweg wordt op die plek verlegd met het werkspoor van de tram in het midden.

Doordat veel bewoners vrijwel tegelijkertijd in de wijk zijn komen wonen zijn de contacten dikwijls goed. Een groep jonge mannen die aan de noordkant van de wijk woont maakt bijvoorbeeld deel uit van een 'wielerclub', die vrijwel wekelijks op de racefiets stapt. Ook zijn er buurtfeesten in de wijk georganiseerd. Vorig jaar vond er voor de eerste keer een buurtfeest voor bewoners van de zuidkant plaats. Op zaterdag 29 augustus is er opnieuw een feest.

10 / 16

Dax van de Velden terug in Amsterdam

IJshockeyer wordt personal trainer bij TrainMore in Diemen

Dax van de Velden. Foto: TrainMore

DIEMEN - IJshockeyer Dax van de Velden (23) keert terug in Amsterdam. Hij gaat komend seizoen voor Amsterdam Tijgers spelen. De profclub heeft de Jaap Edenhal als thuisbasis. Zijn komst is mogelijk gemaakt door Fitnessbedrijf TrainMore. Dax gaat bij de vestiging van TrainMore in Diemen aan de slag als personal trainer.

Dax van de Velden woont al zijn hele leven in Diemen. Hij is de zoon van Anja van Diemen van de gelijknamige kapsalon en de modewinkel Basic Line in winkelcentrum Diemerplein. Hij begon op jonge leeftijd met ijshockey en bleek over veel talent te beschikken. De verdediger debuteerde al op 16-jarige leeftijd in het eerste team van Amsterdam. Vanaf het seizoen 2010-2011 speelde hij buiten de hoofdstad: voor Zoetermeer Panthers en Nijmegen Devils. Daarna keerde hij terug naar de Jaap Edenhal om voor de Amsterdam G's te gaan spelen. In het najaar van 2013 stond hij onder contract bij BK Mlada Boleslav, dat toen op het een na hoogste niveau in Tsjechië uitkwam. Het avontuur in het prominente ijshockeyland werd niet wat hij ervan had verwacht. Dax keerde terug naar Nederland. De afgelopen twee seizoenen speelde hij voor Heerenveen Flyers. Dax van de Velden is een succesvolle ijshockeyer die deel uitmaakt van de selectie van het Nederlands team. Hij vindt dat nu de tijd is aangebroken om zich ook op maatschappelijk gebied verder te ontwikkelen. Vorig jaar startte hij een bootcamp. Hij traint diverse keren per week mensen in het Amsterdamse Bos.

TrainMore biedt hem nu de mogelijkheid om zich naast zijn loopbaan in het ijshockey verder te ontplooien. Han Doorenbosch is samen met zijn vrouw Marjolijn Meijer eigenaar van TrainMore Zij woonden in het verleden lange tijd in Diemen.

'Het ijshockey in Amsterdam maakt een positieve ontwikkeling door.'

Han Doorenbosch: "TrainMore is hoofdsponsor van Amsterdam Tijgers. De vereniging heeft enkele jaren geleden een nieuwe start gemaakt. Het bestuur is vernieuwd, er zijn nieuwe sponsoren bijgekomen en de jeugdopleiding in aangepast en heel succesvol. Via onze nieuwe coach Ron Bertelings zijn wij in contact gekomen met Dax. Doordat wij Dax de kans bieden zich maatschappelijk te ontplooien kan hij voor Amsterdam Tijgers komen spelen. Dax heeft al ervaring als trainer. Wij bieden hem de kans om zich verder te ontwikkelen en als personal trainer bij ons een eigen klantenkring op te bouwen. Dax begint op 15 augustus bij TrainMore. Mensen die interesse hebben kunnen in augustus en september met een introductiekorting bij Dax starten."

Dax en Han verwachten veel van het ijshockeyseizoen. De spelers van Amsterdam Tijgers zijn al begonnen met trainen in het Amsterdamse bos. In september gaan zij het ijs van de Jaap Edenhal op en in oktober beginnen zij met de competitie in de eredivisie, die wat betreft opzet is gewijzigd. Tilburg Trappers speelt komend seizoen in de Oberliga in Duitsland. De overige eredivisieclubs en de clubs die vorig jaar een niveau lager speelden vormen komend seizoen de eredivisie. Han Doorenbosch: "Het ijshockey in Amsterdam maakt een positieve ontwikkeling door. Vorig jaar kwamen er steeds meer mensen naar de thuiswedstrijden kijken. Aan het einde van het seizoen zaten er bij wedstrijden van de Amsterdam Tijgers 800 tot 900 mensen. Wij hopen dat er komend seizoen nog meer mensen naar de wedstrijden komen."

maandag 17 augustus

Informatiebijeenkomst Voice Female

Theaterkoor Voice Female wil met een aantal senioren (70+) uit Diemen samenwerken en samen zingen. In een viertal workshops wordt er gewerkt aan een klein optreden en worden de Diemer Golden Oldies' uitgenodigd om de voorstelling in Theater de Omval bij te wonen. Op maandag 17 augustus 11.00 uur is er een informatiebijeenkomst in Theater de Omval voor iedereen die mee wil doen. Voor meer informatie: Ali van Doorn ( 06-45812138).

dinsdag 18 augustus

ZomerYOGA

ZomerYOGA bij het Huis van de buurt, van 11.00 tot 12.30 uur. Informatie: 06 46731338. Berkenstede, Berkenplein 304.

woensdag 19 augustus

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06 45125494.

dinsdag 25 augustus

ZomerYOGA

ZomerYOGA bij het Huis van de buurt, van 11.00 tot 12.30 uur. Informatie: 06 46731338. Berkenstede, Berkenplein 304.

vrijdag 28 augustus

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

dinsdag 1 september

Sneak Preview

Theater de Omval opent het nieuwe theaterseizoen met een Sneak Preview van artiesten die later in het seizoen komen optreden in Diemen. Proeven van wat de artiest te bieden heeft en als het naar meer smaakt, kunt u direct kaarten kopen. Flip Noorman, Kirsten van Teijn, Marc de Hond, Rene van Meurs en Yentl en de Boer laten een deel van hun voorstelling zien. De presentatie is in handen van Marinus van Dijk. 20.30 uur, € 5,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 2 september

Verpleegkundig spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in de Brede Hoed van 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Cabaret in De Omval

In haar eerste avondvullende voorstelling Sirene gaat Yvonne van den Eerenbeemt samen met de theaterbezoekers in de piepzak zitten om vervolgens als de wiedeweerga op zoek te gaan naar de nooduitgangen. Want als de sirene loeit, is er eigenlijk geen tijd meer voor getreuzel. Sirene gaat over de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast en noodremmen. Let op: bij deze voorstelling zit een ontruimingsoefening. 20.30 uur. Reserveren via theaterdeomval.nl

zaterdag 5 september

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 6 september

Open dag

Op zondag 6 september 2015 opent Vereniging Manege de Eenhoorn, gevestigd aan Landlust 3 in Diemen, de deuren voor belangstellenden. Tijdens de open dag zijn er verschillende demonstraties en activiteiten, waaronder gratis ponyritjes. De open dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

zondag 13 september

Uurtje Literatuurtje

Joost Prinsen brengt een Uurtje Literatuurtje naar De Omval. Hij deelt zijn herinneringen aan de meest prachtige schrijvers. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer, ze komen allemaal aan bod in Uurtje Literatuurtje. 14.00 uur, € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Saan Museum

Het Saan Museum is vandaag weer open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven.

woensdag 16 september

Verpleegkundig spreekuur

De wijkverpleegkundigen van Amstelring en Cordaan houden iedere woensdag een verpleegkundig spreekuur in de Brede Hoed van 14.00 tot 15.00 uur. Alle inwoners van Diemen kunnen hier terecht voor vragen over zorg en welzijn.

Farce Majeure

Een kijkje achter de schermen van de legendarische televisieprogramma's Farce Majeure en Showroom. Onder de titel 'Dat is uit het leven gegrepen' blikken Jan Fillekers en Henk van der Horst terug. 20.30 uur, € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

DKV Victoria heeft nieuwe velden

Korfbalvereniging zit in de lift

De nieuwe velden van DKV Victoria. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Korfbalvereniging DKV Victoria heeft twee nieuwe velden van kunstgras. Het grote veld van kunstgras is vervangen door twee kleinere velden van kunstgras. De korfbalvereniging is na de renovatie klaar voor de toekomst.

Richard Groenveld, voorzitter van DKV Victoria: "Het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond (KNKV) heeft vorig jaar het besluit genomen dat de wedstrijden met ingang van komend seizoen op een kleiner veld worden gespeeld. De verwachting is dat het spel hierdoor sneller wordt en de wedstrijden aantrekkelijker worden voor het publiek." Wie het veld van de korfbalclub op sportpark De Diemen de afgelopen jaren van dichtbij heeft gezien kan niet anders dan tot de conclusie zijn gekomen dat het kunstgras hard aan vervanging toe was. "De afgelopen twee seizoenen hebben wij zo nu en dan een stuk van het veld moeten vervangen. Maar nu liggen er twee nieuwe velden. Ook is er een klein veldje voor de jongste jeugd aangelegd."

De werkzaamheden voor het vervangen van het oude veld door twee nieuwe velden zijn op 15 juni gestart. Er liggen inmiddels twee nieuwe velden en een klein veld voor de jeugd. Er is al op de nieuwe velden getraind. DKV Victoria is van plan de nieuwe velden op zondag 6 september officieel te openen. Dat is het weekeinde dat de club de eerste thuiswedstrijd van de competitie speelt. De opening is om 14.00 uur. Vanuit het clubgebouw gezien lag het veld tot voor kort 'verticaal'. De twee nieuwe velden liggen 'horizontaal'. De nieuwe velden stellen DKV Victoria in staat om twee wedstrijden tegelijkertijd te laten spelen. Groenveld geeft aan dat DKV Victoria een vereniging is die in de lift zit. De club heeft ongeveer tweehonderd leden en de laatste jaren is er een aanzienlijk aantal jeugdleden bijgekomen. De vereniging hoopt dat het ledenaantal verder blijft groeien. De korfbalvereniging viert in 2017 ook haar 100-jarig bestaan. De vereniging biedt leden de kans om zowel prestatief te korfballen als op recreatieniveau te spelen. Het eerste team van DKV Victoria deed afgelopen seizoen van zich spreken. De korfballers uit Diemen werden kampioen in de vierde klasse van de veldcompetitie en komen volgend seizoen uit in de derde klasse van het KNKV.

SV Diemen bereidt zich voor op seizoen

Zondag 1 speelt serie bekerduels

De selectie werkt de warming-up af. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De zondagselectie van SV Diemen is nu ruim twee weken bezig aan de voorbereiding op het seizoen 2015-2016.

De spelers trainen intensief onder leiding van de nieuwe trainer Martin van Egmond. Er zijn inmiddels twee oefenduels afgewerkt. Eerst werd er op het veld van SV Diemen drie keer een half uur gespeeld tegen Sporting Almere. Afgelopen zondag werd er voor eigen publiek met 1-4 verloren van Roda '23 uit Amstelveen.

Van Egmond, die vorig jaar trainer was van SV Ouderkerk, kan nog niet over de volledige selectie beschikken. Een aantal spelers is nog op vakantie en zal later aansluiten. SV Diemen nam aan het einde van het afgelopen seizoen afscheid van trainer Marc Stuut en een aantal spelers: Kevin Kroese, Leroy Kroese, Mark Stobbelaar, Pierre Tosch en Foaud Dahmani.

De selectie van SV Diemen is aangevuld met Mostafa Benouda die van Swift is overgekomen, Mustapha el Maanni die vorig seizoen voor Chabab speelde, Romario Ommen die afgelopen seizoen actief was voor Buiksloot en Edmund Sno die van Real Sranang is overgekomen. Benouda kan zowel rechtsbuiten als linksbuiten spelen, El Maanni kan als rechtshalf of centraal op het middenveld spelen ('nummer 10'), Ommen is spits en Sno is rechtsbuiten. Daarnaast is de verwachting dat een aantal A-junioren doorstroomt. Giliano Eijken en Imad el Jakgnouni zijn de meest talentvolle A-junioren.

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 augustus gaat de selectie op trainingskamp naar het Limburgse Weert. Daarna speelt SV Diemen drie bekerduels: op donderdag 20 Augustus gaat de ploeg op bezoek bij AMVJ, woensdag 26 augustus ontvangt SV Diemen ZSGO/WMS en op zondag 30 augustus speelt SV Diemen een bekerduel tegen SC Abcoude. De competitie begint op zondag 6 september. SV Diemen start met een uitwedstrijd tegen Hercules Zaandam. SV Diemen is overigens nog op zoek naar een leider voor het eerste zondagteam. De voornaamste taken van de elftalleider bestaan uit het regelen van de wedstrijdkleding voor alle wedstrijden van de zondag 1 en het invullen van het wedstrijdformulier. Tevens is de wedstrijdleider een belangrijke schakel tussen de spelers en de trainer en fungeert hij na afloop van de wedstrijden als een uithangbord van de club in de diverse bestuurskamers. Daarnaast regelt hij in overleg met de staf en het bestuurslid zondagsenioren allerlei activiteiten voor de zondagselectie. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het bestuurslid zondagselectie Robin Ternede via e-mail: r.ternede@upcmail.nl.

Een aantal spelers van selectie ontbreekt nog

15 / 16

Last van een uitvallende internetverbinding of een trage computer? Onze gediplomeerde monteurs komen bij u aan huis. € 27,- per 1/2 uur + €9 voorrijkosten At Home
C.S. Amsterdam-Diemen-Weesp tel: 06-54928125 of
athome-computerservices.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Zon. 19 aug vlooienmarkt Muiden w.c. Maxis Pampusweg 1 donevents.nl 0294-237320

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921