DiemerNieuws

3 januari 2019

DiemerNieuws 3 januari 2019


Auto ramt pui The Sun Flower

The Sun Flower is inmiddels weer open.

DIEMEN Een onbekende automobilist ramde de pui van The Sun Flower in de Muiderstraatweg 1. Het glas en het kozijn zijn daarbij vernield.

Het incident vond vlak na de jaarwisseling plaats. De ingang van The Sun Flower is vaak een populaire plek voor toeschouwers die naar het vuurwerk kijken, maar op het moment dat de auto de pui raakte stonden er geen mensen voor de ingang van The Sun Flower. Niemand raakte gewond. De automobilist reed na de botsing weg. De politie trof later die nacht in de omgeving de bewuste auto aan. Er werden geen inzittenden aangetroffen. De politie heeft de auto in beslag genomen en is bezig met het onderzoek. Kort na het incident zijn op de pui van de The Sun Flower houten schotten aangebracht. De eigenaar en het personeel van The Sun Flower zijn geschokt door het incident, maar zijn blij dat er niemand gewond is geraakt. Personeel van The Sun Flower heeft woensdagochtend het glas dat op de vloer van de zonnestudio terecht was gekomen opgeruimd en het gebouw schoongemaakt. De zonnestudio is woensdagochtend weer open gegaan.

Ook dit jaar zijn er rond de jaarwisselingen vernielingen aangericht. Het betrof vooral vernielingen van straatmeubilair, zoals prullenbakken op het Gruttoplein en in de Burgemeester Bickerstraat. De gemeente neemt deze week de schade op.

2

Nieuwjaars-receptie gemeente

DIEMEN De nieuwjaarsreceptie van de gemeente vindt op maandag 7 januari plaats in het gemeentehuis. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

Bezoekers kunnen de leden van het college van B en W en elkaar de beste wensen overbrengen en genieten van een hapje en een drankje. Ook is er live muziek.Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zal burgemeester Erik Boog traditioneel zijn nieuwjaarstoespraak houden. Tevens worden de winnaars van de Wensboomactie bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt door burgemeester Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn.

Schaatsen?

Foto: Oscar Borghardt

Waar kijken inwoners van Diemen naar uit? Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub hoopt dat het gaat vriezen.

12-13

Wennen aan lijn 19

Ieder mens heeft vertrouwde bakens om zich heen in een veranderende wereld. Dus ook mensen in Diemen. Die bakens stimuleren een gevoel van vertrouwdheid met je omgeving en verbinden je met de omgeving. Ook in Diemen. Soms verdwijnen die bakens zonder dat je het in de gaten hebt. En dan mis je ze. Zoals Diemenaren nog steeds de kerststal op het dakje bij de Sint-Petruskerk kunnen missen. Bij de tramhalte van lijn 9 die ze in afzienbare tijd ook gaan missen. Zoals ze nog steeds lijn 9 denken omdat ze lijn 9 missen en niet kunnen wennen aan lijn 19. "Het is maar een nummertje," zegt een vervoerkundige van de gemeente Amsterdam. En uw tram blijft rijden met een tijdwinst als bonus, vindt de vervoerkundige. Daarvoor moet er wel overgestapt worden. Op het Alexanderplein. De overstapper bevindt zich daar dan een poosje op een extreem smalle vluchtheuvel en voelt zich in een straatscene van een gewelddadig computerspelletje waarin auto's los gaan op voetgangers. Schuilen kan onder een soort minikapje. Als het regent, is het daar dringen geblazen. "Wen er maar aan," denkt de vervoerkundige. Dat kan kloppen. Alles went toch, behalve hangen?

Politie arresteert twee jongens na straatroof

Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

DIEMEN De politie heeft vorige week woensdagavond twee jongens aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vorige week woensdagmiddag een 24-jarige man in het Bergwijkpark van zijn bromfiets hebben beroofd.

De politie startte onmiddellijk met een onderzoek. Dit leidde naar een woning in Amsterdam-Zuidoost. De bromfiets bevond zich in een steegje achter een woning. In die woning troffen agenten in een slaapkamer een vuurwapen, boksbeugel en de sleutels van de gestolen bromfiets aan.

Verder onderzoek leidde naar de twee verdachten. Zij meldden zich even later zelf op het politiebureau Bijlmermeer en werden daar aangehouden.

Het gaat om Amsterdamse jongens van 15 en 16 jaar oud.

Weerbericht

Mogelijk tijdelijk iets kouder, daarna weer zachter
Sinds de kerst houdt een hardnekkig hogedrukgebied stand boven West-Europa met rustig, meest bewolkt en droog weer. Na de zachte jaarwisseling kan het kortdurend kouder worden. Een hogedrukgebied bij IJsland trekt zuidoostwaarts. De wind draait dan tijdelijk naar noord. Daarna komt een westelijke stroming op gang met toenemende kans op regen en zachter weer.

Donderdag en vrijdag
Vandaag lijkt de kans groot dat het wisselend bewolkt is met nu en dan zon. Daarbij blijft het meest droog al is een bui mogelijk. De wind wordt noordwest en is matig van kracht. De temperatuur ligt rond 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag schijnt soms de zon met kans op een lokale bui. Bij een matige noordenwind wordt het 3 à 4 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag kan het licht vriezen. Er is kans op mist. Overdag kan de zon even schijnen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Het wordt circa 5 graden. De wind wordt westelijk en neemt iets in kracht toe. De kans is vrij groot dat vanaf zondag een wisselvallige periode van start gaat met een toenemende kans op regen bij een iets stijgende temperatuur.

Weetje
De jaarwisseling verliep zacht en op nieuwjaarsdag werd het 8 à 9 graden. Dat was gelijk aan de temperatuur van een jaar terug. Voor de nieuwjaarsduik was het twee jaar geleden minder aangenaam. Toen werd het maar 2 graden. De jaren 2009 en 2010 startten nog kouder met een maximum rond 0 graden. Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 was het – 7 graden.

Opnieuw schade door gebruik vuurwerk

Een vernielde afvalbak in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

Vervolg van voorpagina.

Ook dit jaar mocht vuurwerk alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Er waren mensen die zich niet aan de tijden hielden en eerder begonnen of langer doorgingen dan was toegestaan. Een aantal inwoners had gehoord gegeven aan de oproep van de gemeente om het vuurwerkafval te verzamelen en langs de kant van de straat te leggen. Dit bood personeel van de reiniging de gelegenheid om het vuurwerkafval snel op te ruimen. Sommige mensen veegden zelf de straat schoon. Een bewoner van Diemen-Zuid ging op 1 januari al vroeg aan de slag en veegde het vuurwerkafval bij elkaar en deponeerde het daarna in een vuilniszak.

Tweede sporthal komt op terrein van SV Zeeburg

De accommodatie van SV Zeeburg.

DIEMEN B en W doen deze maand voorstellen aan de gemeenteraad om het sportaanbod te wijzigen waardoor meer mensen in Diemen kunnen sporten.

Zo wordt er een voorbereidingskrediet van € 50.000 gevraagd voor de bouw van een nieuwe sporthal. Het andere voorstel gaat over de aanleg van een vierde voetbalveld voor SV Diemen en twee hockeyvelden voor Hockeyclub Diemen (HC Diemen) op Sportpark de Diemen. Dit voorstel heeft tot gevolg dat honk- en softbalvereniging TIW-Survivors verhuist naar de accommodatie van honk- en softbalvereniging OVVO op sportpark Middenmeer in Amsterdam-Oost.

Het college van B en W wil op de plek van de handbalvelden van SV Zeeburg een tweede sporthal bouwen. Het terrein wordt heringericht zodat er ruimte overblijft voor één handbalveld van SV Zeeburg. Met een tweede sporthal komt er meer ruimte voor de Diemense binnensportverenigingen. Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan blijft overigens bestaan. Dat geldt ook voor Sportcentrum F.B. Duran in Diemen-Zuid. Die laatste accommodatie is volgens de criteria van de gemeente geen sporthal, maar een sportcentrum, inclusief sportzaal. Handbalvereniging SV Zeeburg gaat volgens de gemeente veel profijt hebben van de nieuwe sporthal; de vereniging kan dan alle thuiswedstrijden op een locatie in Diemen spelen. Dit is nu niet mogelijk. Bovendien speelt dit in op de trend dat handbal steeds meer een binnensport wordt in plaats van een buitensport. Het eerste damesteam van SV Zeeburg doet bijvoorbeeld sinds vorig seizoen alleen nog maar mee in de zaalcompetitie. Samen met de binnensportverenigingen gaat de gemeente dit jaar een programma van eisen opstellen voor de bouw van de nieuwe sporthal.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "Sport is van groot belang voor de leefbaarheid in Diemen. Door te sporten blijven mensen niet alleen fitter, het brengt de mensen ook letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Ik ben blij dat door de voorgestelde wijzigingen nog meer mensen de kans krijgen om te sporten in Diemen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit, hoewel niet onverwacht, voor TIW-Survivors een moeilijk besluit is. Er worden echter al sinds 2017 met TIW-Survivors gesprekken gevoerd over de toekomst van de vereniging, die te kampen heeft met een onderbezetting van de velden. Een klein aantal sporters legt een groot beslag op het sportpark. In onze regio is de druk op de ruimte in het algemeen en op sportvelden in het bijzonder, erg hoog. We moeten daarom efficiënt met de schaarse ruimte omgaan."

'Sport is van groot belang voor de leefbaarheid'

"Wanneer zich in de directe omgeving twee honk- en softbalverenigingen bevinden die beide nog maar iets meer dan 100 leden hebben, ligt het voor de hand dat daarin samenwerking wordt gezocht. Op de vrijkomende velden met de accommodatie van TIW-Survivors kunnen ongeveer 800 sporters (700 hockeyers en 100 extra voetballers) met veel plezier hun sport uitoefenen. Vandaar dat het college dit voorstel aan de gemeenteraad voorlegt. We hebben de mogelijkheden onderzocht om TIW-Survivors dan wel HC Diemen elders binnen de gemeente Diemen te kunnen huisvesten, helaas is dit niet mogelijk gebleken."
Er is onderzocht of de aanleg van een sportvoorziening (hockey of softbal/honkbal) op park Spoorzicht haalbaar is. Hiervoor zijn een natuurtoets en grondmechanisch onderzoek uitgevoerd. Uit beide onderzoeken bleek dat de aanleg van een sportvoorziening niet realistisch is, zowel niet uit natuur-ecologisch oogpunt als ook gelet op het feit dat de staat van het terrein zodanig is dat er zeer hoge kosten gemaakt zouden moeten worden om hier enige vorm van sportvoorziening aan te kunnen leggen.De continuïteit van de Amsterdamse honkbal- en softbalvereniging OVVO staat onder druk. Die vereniging ziet een intensieve samenwerking met TIW-Survivors als een oplossing voor de problemen. De gemeente Diemen heeft met de gemeente Amsterdam op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over het medegebruik door TIW-Survivors van de accommodatie van OVVO op sportpak Middenmeer. TIW-Survivors is al welkom vanaf de start van het nieuwe seizoen, in maart 2019. TIW-Survivors kan in Amsterdam haar leden faciliteren en blijft ook na vertrek naar Amsterdam een Diemense vereniging. Dit betekent dat zij lid kan blijven van de Sportraad Diemen en tegen het Diemense tarief gebruik kan blijven maken van Diemense binnensportaccommodaties voor wintertrainingen.

Yes-R treedt op tijdens Kunst In Sport

DIEMEN Kunst In Sport (KIS) wordt op zondagavond 20 januari gehouden. Het evenement vindt plaats in Theater de Omval en duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

Yes-R zal tijdens KIS een optreden verzorgen. De rapper woont in Diemen. Zijn optreden zal in het teken van sport staan. Yes-R is niet alleen één van de bekendste rappers van ons land, hij kan ook goed voetballen. Voordat hij doorbrak had hij zelfs de ambitie om profvoetballer te worden. Tegenwoordig speelt hij regelmatig in sterrenteams. Hij omschrijft zichzelf als 'de spits met de hits'.

Er staat ook een optreden van cabaretier Arjan Kleton op het programma en zijn er interviews met sportschrijver David Endt en fotograaf Stephan Tellier, winnaar van de NNP Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2016. Van het werk van de fotograaf, zelf vroeger een begenadigd schaatser, wordt in Theater de Omval ook een tentoonstelling geopend, in samenwerking met galerie Art-de-Cor. De avond wordt besloten met het bekendmaken van de Diemense Sporters van het Jaar 2018. De presentatie is weer in handen van Steven Dijk, onder meervoorzitter van Kunstzin Diemen. De toegang is gratis, maar reserveren via Theaterdeomval.nl is wenselijk, want vol is vol. Meer informatie over het festival is te vinden op Kunstinsport.nl.

Bestrijding ongedierte

DIEMEN Inwoners van Diemen kunnen sinds 1 januari 2019 geen melding meer doorgeven aan de gemeente van overlast van ratten, muizen en andere ongedierte.

Zij dienen dit te melden bij het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD): www.kad.nl/organisatie/over-kad/. Zij voeren zelf geen bestrijdingen uit, maar kijken geheel objectief naar de problemen.

PCOB

DIEMEN De afdeling Diemen van ouderenbond PCOB houdt op donderdag 10 januari een nieuwjaarsbijeenkomst in de kerk De Ontmoeting in de Schoolstraat 8.

De bijeenkomst duurt van 15.30 tot 17.00 uur. De nieuwjaarsbijeenkomst vond in het verleden altijd plaats in De Schakel.

Terras biedt Brasserie Drusius meer mogelijkheden

Het terras van Brasserie Drusius. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein beschikt sinds twee weken over een sfeervol, mooi ingericht, verwarmd en overdekt terras. Eigenaar Dennis Heide vertelt over de uitbreiding van de horecazaak.

Dennis Heide: "Ik ben enige tijd geleden door de eigenaar van het winkelcentrum benaderd met de vraag of ik hier een terras wilde inrichten. Ik had daar belangstelling voor. Het is hier vooral op woensdag en zaterdag druk tijdens de lunch. De zaak zit dan vol. Het terras zorgt ervoor dat wij extra plaatsen hebben. Ik heb het terras en de inrichting ontworpen en mijn vader Rob heeft het gemaakt. Zonder zijn hulp was dit nooit gelukt. Er zijn 35 zitplaatsen op het terras. Tijdens feesten, partijen en recepties kunnen hier ongeveer 45 mensen terecht."

Het terras ziet er mooi en sfeervol uit. Gasten kunnen rustig aan een tafeltje gaan zitten en genieten van hun drankje, lunch of diner. Vanaf een aantal plaatsen hebben zij uitzicht op het winkelcentrum. Dennis Heide: "Het terras is zowel via de zaak als vanuit het winkelcentrum bereikbaar. De reacties van de gasten zijn positief. Zij vinden het terras mooi en sfeervol. Wij hebben ook al een aantal partijen in deze ruimte georganiseerd."

Dennis Heide startte in maart 2013 met Brasserie Drusius. Hij is tevreden over de ontwikkeling en groei van de zaak. "Het gaat de laatste jaren steeds beter. Wij ontvangen elk jaar meer gasten. Je merkt dat Diemen steeds groter wordt en dat er hier steeds meer mensen komen wonen. Het wordt steeds drukker in het winkelcentrum. Als ik collega-ondernemers in het winkelcentrum spreek vertellen zij mij ook dat zij steeds meer klanten binnenkrijgen. Dat is een goede ontwikkeling."

Vuurwerkafval en kerstbomen

Vervolg van voorpagina.

Op nieuwjaarsdag is de inzamelactie voor vuurwerkafval en kerstbomen begonnen. Kinderen en jongeren kunnen ook vandaag en morgen vuurwerkafval en kerstbomen inleveren. Vandaag (donderdag 3 januari) kan dit tussen 13.30 en 16.30 uur bij winkelcentrum Diemerplein, winkelcentrum Diemen-Noord, winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid en de speelplek Santigron in de wijk Plantage de Sniep.

Morgen (vrijdag 4 januari) kan dit tussen 13.30 en 16.30 uur bij de drie winkelcentra en op de parkeerplaats van het AGO Zwembad in Plantage de Sniep. Elke ingeleverde zak vuurwerkafval en kerstboom is een bedrag van 0,50 euro en een lot waard.

In het DiemerNieuws van donderdag 10 januari en op de website www.diemen.nl worden de prijswinnaars van de loterij bekendgemaakt. Personen die een winnend lot hebben dienen voor 14 januari een e-mail te sturen naar communicatie@duoplus.nl. Zij dienen hun naam, adres, telefoonnummer en lotnummer te vermelden. De prijsuitreiking is op woensdag 16 januari om 15.00 uur in het gemeentehuis.

Jan Sikking

fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, woont 65 jaar in Diemen

Hoe bevalt het werk in de gemeenteraad?
"Het bevalt mij nog steeds goed. Ik ben nu bijna vijf jaar raadslid en maak deze raadsperiode zeker af. Daarna zie ik wel verder. Ik vind het wel jammer dat sommige raadsleden overbodige vragen stellen en zichzelf graag willen horen en niet proberen andere overwegingen te begrijpen."

Wat doe je verder?
"Ik ben docent bedrijfskunde aan het Media College in Amsterdam. Ik geef les aan studenten van het vierde jaar, die voor hun eindexamen zitten. Ik moet in juni met pensioen. Ik vind dat erg jammer, want ik had graag nog een paar jaar doorgegaan."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik doe aan hardlopen en schermvliegen. Ik heb ongeveer 2000 vluchten gemaakt. Als de wind van zee komt vlieg ik vaak bij Wijk aan Zee, zo'n tien tot twaalf meter boven de grond en dat kan uren duren. Maar als ik in het buitenland van een berg afvlieg ga ik van een hoogte van 2100 meter naar beneden. Het duurt tussen de drie kwartier en een uur als je niets doet en rechtuit vliegt voordat ik beneden ben ."

Jouw favoriete winkel?
"My Time in winkelcentrum Diemerplein. Daar werkt mijn nichtje."

Welk boek lees je?
"Ik heb onlangs een boek over Elon Musk gelezen, de topman van Space X en Tesla. In het boek staat hoe hij onze toekomst vormgeeft."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Het PEN-bos. Daar is het heerlijk rustig, je komt er vrijwel niemand tegen. Ik loop daar hard. Ik doe elk jaar mee aan de Dam tot Damloop en moet dus trainen."

Wat wens je voor 2019?
"Een goede gezondheid. Dat is toch het belangrijkste."

De Rietschuur krijgt woon-bestemming

DIEMEN De gemeente wil een duurzame woonbestemming realiseren voor de Rietschuur aan Kriekenoord 7. De Rietschuur en het kunstwerk blijven behouden en op het omliggende terrein worden ook nog enkele woningen gebouwd.

De Rietschuur en het omliggend terrein ter grootte van ca. 7000 m2 zijn sinds 2018 eigendom van de gemeente. Daarvoor was stichting Pantar eigenaar en gebruiker van het gebouw.

De Kleine Rietschuur, die naast het pand stond, is in 2014 gesloopt met toen als reden om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school De Kersenboom, die uiteindelijk elders in de wijk wordt gebouwd.

De gemeente gaat de markt uitdagen om met een goed plan voor de Rietschuur en het omliggende terrein te komen. De eisen die de gemeente aan deze ontwikkeling stelt worden in een programma van eisen vastgelegd.

Sportcentrum Zuid heeft website

DIEMEN Sportcentrum Wethouder F.B. Duran heeft sinds kort een eigen website: www.zwembaddiemen.nl.

Op de website is allerlei informatie te vinden over de activiteiten in het sportcentrum in Diemen-Zuid. Er staat bijvoorbeeld informatie over de zwemlessen, recreatief zwemmen en discozwemmen voor de jeugd.

Tarieven

Het betreft onder meer de aanvangstijden en de tarieven. Ook is er informatie te vinden over de mogelijkheden om squash te spelen en de sportzaal te huren. Tevens kunnen bezoekers lezen hoe het sportcentrum te bereiken is (ook met het openbaar vervoer) en welke parkeermaatregelen er gelden.

De inhoud van de website wordt regelmatig uitgebreid.

Activiteiten rond Diemer Muizenhuis

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Kinderen van vier tot en met zeven jaar konden woensdagochtend in de openbare bibliotheek meedoen aan een voorlees- en knutselactiviteit en een quiz. Hiermee werd gevierd dat het Diemer Muizenhuis van Gerda Huitsing in de bibliotheek in Diemen is.

Proeflokaal Diemerbos komt er

Crowdfunding heeft 627.000 euro opgebracht

Een impressie van het proeflokaal. Foto: House of Bird

DIEMEN Het proeflokaal van Bird Brewery in het Diemerbos kan er komen. De crowdfunding bracht vier dagen voor de deadline (31 december), genoeg geld op en de teller liep nog even door.

Tweede Kerstdag schoot de teller van de crowdfunding door de magische grens van 500.000 euro. Dat bedrag is minimaal nodig om het proeflokaal te kunnen bouwen. De crowdfunding liep af op zondagavond 30 december om middernacht. De laatste dagen van de crowdfunding hebben diverse mensen een bijdrage geleverd. Het bedrag is aanzienlijk opgelopen. Het eindbedrag is op 627.127 euro uitgekomen.

Droom

Oprichters Ralph van Bemmel en Rik van den Berg van Bird Brewery checkten de stand vaak; zonder de crowdfunding kon hun droom voor een horecagelegenheid in het Diemerbos namelijk niet doorgaan.

501 Crowdfunders

Nu is het zeker en de opluchting is groot. De tijd begon inmiddels wel te dringen. "Het was heel spannend. We hadden er wel vertrouwen in en wisten dat het moest gaan lukken, maar je weet natuurlijk maar nooit", vertelt Van Bemmel. "Intussen zijn er 501 crowdfunders die hun geld investeren in onze plannen. Dat we zo'n vertrouwen krijgen voelt echt fantastisch. Bovendien heb ik daardoor alle vertrouwen dat we met zo'n grote groep om ons heen er een groot succes van gaan maken." Nu het benodigde bedrag bijeen is, kunnen de ondernemers verder. Als alles volgens plan verloopt, dienen zij eind januari de aanvragen voor een bouwvergunning in.
"Na de vaste termijn van zes maanden die ervoor staat, zouden we dan ongeveer eind juli met de bouw kunnen beginnen. We hopen dan in november volgend jaar al open te kunnen gaan. Dat is het meest optimistische scenario, anders uiterlijk met Pasen 2020."

De film 'Wad', donderdag 3 en zondag 6 januari in Theater de Omval.

Donderdag 3 januari

Film: 'Wad'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

'Wad, leven op de grens van water en land'. Prachtige natuurfilm over de unieke Waddenzee, van de makers van 'De nieuwe wildernis'.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuren voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Informatie: 06-31063039.

Vrijdag 4 januari

Film: 'Leave No Trace'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een nieuwe indringende film van Debra Granik, over een vader en dochter die op zoek moeten naar een nieuw thuis wanneer hun teruggetrokken leven in de natuur ruw verstoord wordt.

Zaterdag 5 januari

Oud Papieractie

8.30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

Zaterdicht

14.00 uur | OBA Diemen

Lees en schrijf gedichten met Matthijs Laan en Katelijne Brouwer over het thema 'nieuw'. Hierna volgt een voordracht waar u zelf aan kan meedoen, na aanmelding.

Film: 'Leave No Trace'

20.00 uur | Theater de Omval

Indringende film over een vader en dochter die op zoek moeten naar een nieuw thuis.

Zondag 6 januari

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mevrouw Smeulers uit Zwijndrecht.

Viering Drie Koningen

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Film: 'Wad'

14.00 uur | Theater de Omval

Prachtige natuurfilm over de unieke Waddenzee, van de makers van 'De nieuwe wildernis'.

Maandag 7 januari

Zumbalessen

19.30 uur | Het Noorderlicht

Elke maandag in het Noorderlicht, elke woensdag in het gymlokaal. Proefles is gratis. Informatie: www.shezum-dance.nl.

Dinsdag 8 januari

Sportuurtje

14.30 uur | Het Noorderlicht

Onder leiding van sportcoach Joep een uurtje sporten in het wijkcentrum. Er wordt gekeken naar wat u wel en niet kan. € 1,50 per keer. Informatie: 06-24528317.

Brei Erbij!

20.00 uur | De Verbinding

Voor ervaren en onervaren breiers. € 3,- voor koffie, thee en koek, ter plaatse te voldoen.

Woensdag 9 januari

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur rijdt de boodschappenbus voor ouderen. Aanmelden: op dinsdag bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 voor een retour, contant af te rekenen met de chauffeur.

Gym voor dames

19.30 uur | Gymlokaal Schoolstraat

Met rek- en strekoefeningen wordt je uithoudings- en coördinatievermogen flink op de proef gesteld. Gratis proefles. Informatie: Ibolya, 06-41010946.

Donderdag 10 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst

15.30 uur | De Ontmoeting

Met een drankje het nieuwe jaar inluiden bij PCOB Diemen. Voor alle leden van PCOB Diemen en genodigden.

'The Old Man and the Gun'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Forrest Tucker (Robert Redford) is al ruim over de pensioengerechtigde leeftijd, maar nog steeds een van de meest succesvolle bankovervallers van de 20e eeuw. Met regisseur David Lowery, generatiegenoot Sissy Spacek, Tom Waits en Oscarwinnaar Casey Affleck, sluit Redford met deze film zijn immense acteercarrière af.

Waar kijken inwoners van Diemen naar uit?

DIEMEN Het nieuwe jaar is enkele dagen oud. Het DiemerNieuws vroeg een aantal inwoners van Diemen naar de zaken waar zij dit jaar naar uitkijken.

Burgemeester Erik Boog. Foto: Gemeente Diemen

Burgemeester Erik Boog: "Waar ik als burgemeester erg naar uitkijk is dat er eindelijk weer sociale en middeldure huurwoningen in Diemen gebouwd gaan worden. In de crisistijd is er afgelopen jaren wel veel gebouwd, maar alleen op particuliere gronden of door marktpartijen die wel geld hadden om te investeren. Dat leverde veelal duurdere woningen op, omdat de gemeente niet kon afdwingen dat er ook meer betaalbare woningen zouden komen. Maar nu kan de gemeente samen met woningcorporaties en marktpartijen weer gaan bouwen voor andere inkomensgroepen. Deels op gronden van de gemeente, zoals Holland Park West, zodat we daar ook sociale huurwoningen en woningen in het middensegment kunnen bouwen. Het is zoveel waard dat jongeren die hier zijn opgegroeid kunnen wonen in Diemen. En dat mensen die willen doorstromen naar een iets duurdere woning dat ook kunnen. We moeten er echt voor zorgen dat er in Diemen voor alle inkomensgroepen een woning is."

Loek Stomps is secretaris/waarnemend voorzitter van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB. "Ik hoop dat ik het hele jaar samen met mijn echtgenote en directe omgeving in goede gezondheid mag vieren. Ook hoop ik dat het in Diemen nog beter gaat lukken structureel iets te doen aan de eenzaamheid van (vooral oudere) inwoners, dat de toegenomen samenwerking tussen de verschillende organisaties op het gebied van 'activiteiten voor senioren in Diemen' een structureel karakter krijgt en niet meer afhankelijk is van incidentele initiatieven
en dat het lukt de gemeente zo ver te krijgen dat het praten over en vaststellen van ouderenbeleid gebeurt door daadwerkelijk met ouderen in gesprek te gaan/te zijn. Ook hoop ik dat Ajax het nu eindelijk eens volhoudt te blijven presteren op het niveau van het laatste halfjaar van 2018 en dat mijn trainingsarbeid op de biljarttafel permanent zichtbaar wordt in de wedstrijden, ook al is het op een relatief laag niveau."

Wim Bohnenn, presentator van het Diemer Festijn: "Uiteraard kijk ik uit naar het Diemer Festijn dat in september plaatsvindt. Ik ben alweer een tijdje bezig met de voorbereidingen. Dat geldt ook voor het Oranjefestival, dat op Koningsdag zal worden gehouden op het Van Markenplantsoen. Vorig jaar vond de eerste editie van het Oranjefestival plaats en dat was een groot succes. Ik kijk ook uit naar het kampioenschap van Ajax. Ik ben ervan overtuigd dat Ajax kampioen wordt. Het is niet alleen een heel goede ploeg, maar ook een vriendenploeg. En uiteraard hoop ik dat mijn kinderen en kleinkinderen gelukkig en gezond blijven."

Lau Demmers bij de natuurijsbaan. Foto: Oscar Borghardt

Wim Bohnenn is bezig met voorbereidingen voor het Diemer Festijn en Oranjefeest

Zanger Quincy kijkt vooruit naar een druk jaar. Hij zal ook dit jaar weer veel optreden. "Ik geef op maandag 20 mei een concert in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dat wordt een concert met een liveband. De kaartverkoop begint in januari. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen via mijn Facebookpagina op de hoogte blijven. Ik treed op Koningsdag op tijdens het Oranjefeest in Diemen en in september ook weer tijdens het Diemer Festijn."

Lau Demmers is voorzitter van de Diemer IJsclub. Elke winter hoopt hij dat het gaat vriezen en dat de natuurijsbaan van de oudste vereniging van Diemen open kan gaan. Vorig jaar was dat pas op 1 maart het geval. "Ik kijk uit naar natuurijs. Ik heb goede hoop dat het gaat vriezen en wij onze natuurijsbaan kunnen openen voor de schaatsliefhebbers. Ik denk dat de natuurijsbaan dit jaar eerder opengaat dan tijdens de vorige winter. Ik gok op half februari."

Lau Demmers hoopt dat het gaat vriezen en de natuurijsbaan open kan gaan

Hesterman organiseert Ice Swim

Diemense ijszwemmer wil zijn sport promoten

De Amstel Ice Swim.

DIEMEN De Diemense ijszwemmer Fergil Hesterman was een van de organisatoren van de tweede editie van de Amstel Ice Swim die zondag in de Amstel in Amsterdam is gehouden.

Fergil wil zijn sport meer bekendheid gegeven en heeft daarom opnieuw de Amstel Ice Swim georganiseerd. Er deden maar liefst 111 zwemmers mee die bij de Berlagebrug in het koude water doken.

De Diemense ijszwemmer deed dit jaar zelf niet mee aan de Amstel Ice Swim. "Ik heb bewust de keuze gemaakt om dit jaar niet mee te doen met de Amstel Ice Swim met het oog op het wereldkampioenschap dat in maart wordt gehouden."

Dit jaar waren er naast deelnemers uit Nederland ook weer veel zwemmers uit andere landen aanwezig. De deelnemers kwamen onder andere uit Argentinië, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, IJsland en Tsjechië.

5,7 graden

Het water was met 5,7 graden net niet koud genoeg om de uitslagen officieel te laten gelden. Bij ijszwemmen moet de temperatuur van het water 5 graden of kouder zijn.

Het programma bestond uit vijf nummers: de 1000 meter, de 100 meter, de 200 meter, de 50 meter en de 500 meter. De 100 meter was het populairste nummer met maar liefst 65 deelnemers. "Als organisatie kijken we terug op een fantastische editie en zonder onze vrijwilligers hadden we dit niet kunnen doen. Volgend jaar zal er zeker een derde editie volgen", aldus Fergil. Fergil neemt komend weekend deel aan het Open Duits Kampioenschap. Hij zal dan zijn titels op de 1000 meter en 500 meter verdedigen.

SV Diemen: contract met trainer verlengen

Mark Steur wil bij SV Diemen blijven.

DIEMEN Het bestuur van SV Diemen heeft de intentie om het contract van Mark Steur, trainer van de zondagselectie, te verlengen.

Steur is momenteel bezig aan zijn eerste seizoen bij SV Diemen. Hij tekende voor dit seizoen een contract voor een jaar.

Tevreden

Voorzitter Henk van der Weele: "Wij zijn erg tevreden over het werk van Mark. De ploeg heeft de laatste tijd goede resultaten geboekt en de sfeer binnen de selectie is goed. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de goede opkomst tijdens de trainingen. Mark geeft ook de jeugd een kans en houdt zich ook bezig met andere zaken binnen de vereniging. Hij toont ook interesse in de jeugdafdeling."

Januari

"Wij willen in januari met Mark in gesprek gaan. Wij willen zijn aflopende contract met twee seizoenen verlengen. Het liefst met nog een optie voor een jaar. Mark heeft aangegeven dat hij graag bij SV Diemen blijft. Ik hoop dat wij eruit komen", aldus Van der Weele.

Dames SV Zeeburg zetten jacht in op koplopers

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg start na een korte winterstop op zaterdag 5 januari alweer met de competitie. SV Zeeburg gaat dan op bezoek bij KSV. De wedstrijd in Heerhugowaard begint om 20.00 uur.

De technische staf van het eerste damesteam van SV Zeeburg sprak voor de start van dit seizoen de ambitie uit om kampioen te worden van de hoofdklasse E van de zaalcompetitie.

SV Zeeburg staat op de derde plaats van de ranglijst. De ploeg heeft een achterstand van vier punten op VZV en US. VZV is lijstaanvoerder omdat die ploeg een beter doelsaldo heeft dan US.

SV Zeeburg verloor in november voor eigen publiek van US: 18-19. In diezelfde maand ging de ploeg uit Diemen onderuit tijdens de uitwedstrijd tegen VZV: 21-19. SV Zeeburg heeft de titelkansen nog in eigen hand, want de ploeg ontmoet in het tweede deel van de competitie zowel VZV als US. SV Zeeburg kan het zich echter niet permitteren om nog punten te laten liggen. Coach Doug van Leeuwen heeft vertrouwen. "Wij kunnen zeker van VZV winnen. US is de angstgegner van ons team. We moeten voor die wedstrijd de knop omzetten. En ik hoop dat wij net als vorig seizoen na de winterstop beter spelen dan voor de winterstop."

Nieuwjaars-bijeenkomst SV Diemen

DIEMEN SV Diemen houdt op zaterdag 5 januari de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst.

De kantine van de voetbalvereniging is vanaf 13.30 uur geopend. Om 14.30 uur beginnen er twee wedstrijden. Het eerste zondagteam speelt tegen een team dat uit spelers bestaat die in het verleden uitkwamen in zondag 1 van de club. Het eerste zaterdagteam speelt tegen de veteranen. Voorzitter Henk van der Weele: "Het leuke is dat er in het team van de veteranen spelers zitten van wie hun zoon voor zaterdag 1 uitkomt. Vorig jaar zijn er twee teams gemaakt van zowel veteranen als spelers van zaterdag 1. Dat zal dit keer waarschijnlijk opnieuw gebeuren." In de kantine wordt die middag vanaf 17.00 uur een nieuwjaarsreceptie gehouden.