DiemerNieuws

23 januari 2014

DiemerNieuws 23 januari 2014


Winnaars vuurwerkactie ontvangen prijzen

Foto: Trudy Kroese

Wethouder Lex Scholten heeft de prijzen uitgereikt aan de kinderen die kerstbomen en vuurwerkresten hebben ingezameld. Op de foto staan van links naar rechts: Milo da Costa Guimaraes, Lounes Saidani, Sam Oomstee, Rachel Jelle Worms en Esther Dijkman. Helaas konden niet alle winnaars aanwezig zijn bij de prijsuitreiking. Maar iedereen heeft zijn of haar prijs inmiddels ontvangen. Er waren prijzen te winnen zoals bioscoopbonnen, museumjaarkaarten, kaarten om te zwemmen, lasergamen, karten, klimmen en trampolinespringen en een Playstation 3.

Besluit horecawet wordt uitgesteld

DIEMEN - De gemeenteraad neemt vanavond geen besluit over de Drank- en Horecaverordening.

Na de reacties tijdens de informatieve raadsvergadering gaat het college van B en W nog een keer met de sportverenigingen in gesprek en komt vervolgens met een aangepast voorstel. De nieuwe Drank- en Horecawet heeft tot gevolg dat de gemeente ook een verordening voor de paracommerciële instellingen moet vaststellen. Volgens het oorspronkelijke voorstel van B en W mochten verenigingen vanaf een uur voor een activiteit tot een uur na activiteiten (doorgaans wedstrijden en trainingen) schenken. Daarna zou de tap dicht moeten. Veel verenigingen vinden vooral het uur na afloop van de wedstrijd of training te kort, vrezen voor verlies aan omzet en een afname van het ledenaantal. De gemeente wil sportverenigingen tevens verbieden om sterke drank te schenken en met prijsacties te werken. Ook mogen verenigingen hun accommodatie voortaan maximaal vier keer per jaar gebruiken voor niet-clubgebonden activiteiten, zoals een verjaardag of ander feest. Hans de Jong, voorzitter van Tennisvereniging Diemen-Zuid, toonde zich tegenstander van het verbod om sterke drank te schenken. Hij vertelde dat er bij TVDZ veel oudere leden spelen die na afloop van een wedstrijd van enkele borrels genieten. Hij vreest dat als die leden dat wordt verboden zij naar een andere tennisvereniging vertrekken. Daniel Beijnes, samen met zijn vader Herman eigenaar van Café 't Pandje, kan zich voor een groot deel vinden in het standpunt van veel verenigingen. Ook hij vindt het sluiten van de tap een uur na afloop van een training of wedstrijd geen goed idee. "Na een training of wedstrijd praat je in de kleedkamer nog even na, ga je douchen en kleedt je aan. Als je dan in de kantine komt ben je al bijna een uur verder. De bar een uur na wedstrijd of training sluiten werkt niet. Sportclubs hebben daarnaast een belangrijke sociale functie in het dorp", aldus Beijnes. Hij vindt het overigens wel een goed idee om de clubs toe te staan maximaal vier keer per jaar een niet-clubgebonden activiteit in hun clubgebouw of kantine te organiseren.
Vervolg op pagina 3.

College is tegen Wmo-akkoord tussen VNG en staatssecretaris

DIEMEN - Het college van B en W wil in de toekomst verantwoordelijk zijn voor de persoonlijke verzorging van inwoners van Diemen die dat nodig hebben. Het college van B en W heeft daarom tegen het akkoord gestemd dat de VNG en staatssecretaris Van Rhijn van Volksgezondheid hebben gesloten over persoonlijke verzorging.

Wethouder Ruud Grondel van Volksgezondheid en Welzijn geeft aan dat een aantal taken van de Wmo van het Rijk naar de gemeente worden overgeheveld. "Aanvankelijk was het voorstel om ook de persoonlijke verzorging van de AWBZ naar de gemeente over te hevelen. Dan praat je over zaken als het wassen en verbinden van mensen. Die taken vallen nu onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Maar het schoonmaken van de woningen van cliënten valt nu onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Als al die werkzaamheden door de gemeente worden uitgevoerd bevordert dat de samenhang."

De wethouder geeft aan dat het college van B en W met het oorspronkelijke voorstel kon leven, omdat het overhevelen van de persoonlijke verzorging van cliënten van de AWBZ naar de gemeente als voordeel heeft dat Diemen de zaken kan sturen en voor samenwerking tussen huisartsen en andere instellingen kan zorgen.

Met het akkoord tussen de VNG en de staatssecretaris is het college van B en W het niet eens. Het nieuwe voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en staatssecretaris Van Rhijn heeft tot gevolg dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk blijven voor de persoonlijke verzorging van cliënten en de invloed van de gemeente beperkt is.

Grondel geeft aan dat de gemeente een signaal heeft afgegeven dat ertoe moet leiden dat de VNG en de staatssecretaris opnieuw met elkaar gaan praten en met een andere oplossing komen.

"Het overdragen van Wmo-taken van het Rijk naar de gemeenten gaat met enorme bezuinigingen gepaard. De enige
manier waarop gemeenten kunnen hopen te besparen is door meer samenhang tussen het werk in het veld te creëren. Daarom zijn de gemeenten zo boos dat veel van de taken, zoals de persoonlijke verzorging, volgens het akkoord niet naar de gemeenten komen", aldus Grondel.

Marc Stuut wordt trainer SV Diemen

DIEMEN - Marc Stuut (34) wordt in het seizoen 2014-2015 trainer van de zondagselectie van SV Diemen.

Hij heeft een contract voor één jaar getekend. Stuut is sinds het begin van dit seizoen trainer van het tweede zondagteam van SV Diemen. Marc Stuut wordt de opvolger van Robin Ernest die aan zijn derde seizoen als trainer van de zondagselectie van SV Diemen bezig is. Ernest blijft trainer van de club tot aan het einde van de huidige voetbaljaargang.

Vervolg op pagina 13

Ongeval

DIEMEN - Een 14-jarige jongen is vrijdagavond rond 18.30 uur gewond geraakt bij een ongeval in de Jan Bertsstraat.

De jongen reed op zijn fiets en raakte de grip op zijn stuur kwijt. Hij botste tegen een geparkeerde auto en kwam ten val. Het slachtoffer is met onder meer een hoofdwond door een ambulance overgebracht naar het AMC.

30

collectanten gaan van 2 tot 8 februari in Diemen op pad voor Amnesty International

Spirit of Gambo, een bijzonder strijkkwartet.

DIEMEN - In de serie Kamermuziek in De Hoop is het podium zondag 26 januari voor het Gambakwartet The Spirit of Gambo, een bijzonder strijkkwartet van vier viola da gamba's.

Alle instrumenten zijn naar 17de-eeuws voorbeeld gemaakt door ensemblelid Gesina Liedmeier en voorzien van prachtige houtsculpturen. Artistiek leider Freek Borstlap, een van de internationaal toonaangevende viola da gamba-spelers, bespeelt de diskantgamba. Gesina Liedmeier en Thomas Baeté de tenor en Ivanka Neeleman de basgamba. Het programma bestaat uit consortmuziek uit de Engelse 17de eeuw, waarin de avontuurlijke componist John Jenkins centraal staat.

Het concert in Schuilkerk De Hoop begint om 15.00 uur. Kaarten à € 14,- kunnen gereserveerd worden via vriendenvandehoop@planet.nl. De belangstelling is al groot, dus wacht niet te lang met reserveren.

Sinterklaas aan de bar

Op de plaats waar ooit herberg 'Huis te Rust' stond aan de Hartveldseweg kwam na de sloop een woonblok met huurhuizen. Op de begane grond kwamen winkels. In 1915 hadden de heer Piël en Piet Vervetjes daar een zaak in landbouwgereedschap en ijzerwaren.

Piet Vervetjes was een actief man in de Diemense samenleving. Hij speelde toneel en hij was een goede schermer en biljarter. Hij zat in het bestuur van verschillende verenigingen zoals de 'Diemer IJsclub' en de 'Kinderfeestcommissie'.
Zo hielp hij mee het sinterklaasfeest in Diemen te organiseren. Tijdens een zeer koude winter verscheen de goede Sint, gespeeld door Cor Nijgh, op zijn schimmel bij de Diemerbrug. Tot grote verbazing van de vele toeschouwers reed hij met zijn paard het café van Bernard Vervetjes (geen familie van Piet Vervetjes) binnen en posteerde de oude, maar vooral koude Sint zich aan de bar en sprak de wijze woorden: "Geef Sinterklaas eens een borrel om even bij te komen." Vanuit de menigte in en bij het café ging een gejuich op toen de kroegbaas zonder morren het spel meespeelde en een stevige borrel inschonk.

Weerbericht

Wisselvallig en eerst nog tamelijk koud
Het blijft aanmodderen met de winter. Een hogedrukgebied boven Scandinavië brengt winterkou in het noorden en oosten van Europa. Met een naar noordoost draaiende wind probeert ook bij ons de vrieskou binnen te sluipen, maar het lukt net niet. In het weekeinde levert een front van een oceaandepressie neerslag op en een geleidelijke temperatuurstijging.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag blijft het grotendeels droog. Af en toe schijnt de zon. De noordoostenwind is matig van kracht. In de middag schommelt de temperatuur rond 3 graden. Zaterdag komt er meer bewolking. Er valt enige tijd regen, in de nacht mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw. Zondag overdag valt nog af en toe regen. In beide nachten ligt het minimum rond -1 graad. Overdag wordt het 5 à 6 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en trekt iets aan.

Trend na het weekeinde
Eerst schommelt de temperatuur rond 5 à 6 graden. Er valt daarbij soms regen. Rond midden van de week trekt een Atlantische depressie naar Frankrijk. De wind draait dan tijdelijk weer naar het oosten. Het wordt enkele dagen iets kouder met kans op lichte vorst in de nacht.

Weetje
Een jaar geleden, van 14 januari t/m 25 januari 2013 bleef de temperatuur constant onder het vriespunt. Dat betekende 12 ijsdagen achtereen. IJsdagen zijn dagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Zoveel achter elkaar was bijzonder. Deze winter telt nog steeds 0 ijsdagen. In een normale winter komen 8 ijsdagen voor, met dus ook het maximum onder het vriespunt.

Van de lezers

Inhalige gemeente Diemen
Het is woensdag en op een invalidenparkeerplaats voor het gemeentehuis parkeert een invalide man zijn auto en doet zijn kaart keurig voor het raam. Hij stapt uit en ziet het bord boven hem, met een rolstoelteken en twee pijlen met 'betalen'. Hij vraagt aan mij: "Wat een raar bord, wat betekent dit?" Ik zeg: "Dit is het financiële beleid van de gemeente Diemen. Ook gehandicapten moeten hier betalen."
Op dat moment komt een handhaver aangelopen en de man vraagt of dat waar is. Hij loopt hoofdschuddend terug naar zijn auto en zegt: "Hier kom ik nooit meer", en rijdt weg.
Hoeveel omzet zijn de winkeliers van het winkelcentrum en/of marktmensen misgelopen? Nu en in de toekomst?
Loek Biesbrouck

Nieuwe bakker in winkelcentrum Noord

DIEMEN - Winkelcentrum Diemen-Noord heeft weer een bakker. De Lekkere Dingen Bakker heeft woensdagochtend de deuren geopend. De zaak is gevestigd aan het Gruttoplein 5.

De Lekkere Dingen Bakker is eigendom van de broers Windhouwer. Het betreft hier een familiebedrijf dat al sinds 1892 bestaat. "Wij zijn een warme bakker en van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur geopend", aldus Johan Windhouwer.

Met de opening van een nieuwe bakker is de wens van de andere ondernemers en veel inwoners van Diemen-Noord in vervulling gegaan. "Ja, wij zijn erg blij met de komst van een nieuwe bakker. Dit is heel goed voor het winkelcentrum", aldus Kees Bon, bestuurslid van de winkeliersvereniging.

Ondernemend Diemen werkt vanuit De Omval

Vereniging gaat enquête houden onder zzp'ers in Diemen

De receptie van Ondernemend Diemen in Blauw. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ondernemend Diemen huurt sinds het begin van dit jaar kantoorruimte in De Omval. Dit heeft voorzitter Johann Grünbauer bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Diemen in horecazaak Blauw in De Omval.

Twee jaar geleden maakte Ondernemend Diemen zich los van Vazo, de vereniging voor ondernemers in Amsterdam-Zuidoost. De twee ondernemersverenigingen werkten geruime tijd samen. De Vazo beheerde tot eind vorig jaar nog wel het secretariaat van Ondernemend Diemen. Sinds 1 januari is het secretariaat overgenomen door Marleen van den Heuvel (31), die voor vier uur per week door Ondernemend Diemen wordt gehuurd van Theater De Omval. Van den Heuvel blijft daarnaast bij Theater De Omval werken, waar zij filmprogrammeur is en verantwoordelijk is voor het bespreekbureau van het theater.

Grünbauer stond tijdens zijn speech stil bij het jaar 2013 dat voor Ondernemend Diemen hoogte- en dieptepunten kende. Dieptepunten waren het overlijden van voormalig bestuurslid Peter Trommelen en prominent lid Johan Piet. Er waren ook hoogtepunten zoals de viering van het 50-jarig bestaan van de ondernemersvereniging op de Campus Diemen Zuid. Het lustrumfeest was een groot succes en trok veel belangstellenden. Niet alleen ondernemers uit Diemen, maar ook vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en andere geïnteresseerden. Er meldden zich die avond ook diverse nieuwe leden aan. Ondernemend Diemen heeft zich tijdens het lustrumfeest nadrukkelijk op de kaart gezet in Diemen.

Ondernemend Diemen gaat nog meer activiteiten ontplooien

Grünbauer vertelde dat Ondernemend Diemen van plan is om vaker een vergelijkbaar feest te organiseren. Of dit jaarlijks zal zijn, om de twee jaar of een keer in de vijf jaar, kon hij nog niet zeggen. Maar dat het geen vijftig jaar zal duren is zeker. Ondernemend Diemen zal ook dit jaar diverse activiteiten voor haar leden organiseren zoals ondernemersontbijten en bedrijfsbezoeken.

Uitvalsbasis in centrum
De voorzitter van Ondernemend Diemen is blij dat de vereniging nu kantoorruimte in De Omval huurt. Ondernemend Diemen richt zich op leden met verschillende achtergronden: grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf, winkeliers, horeca-exploitanten en zzp'ers. "Wij hebben nu een uitvalsbasis in het centrum van Diemen en zijn dus dicht bij veel zzp'ers gevestigd. Wij zullen dit jaar een enquête onder de zzp'ers in Diemen houden en hopen dat wij in de toekomst nog meer voor hen kunnen betekenen." Grünbauer benadrukte dat er in Diemen veel zzp'ers actief zijn.

Bestuurslid Liza van Zon vertelde dat Ondernemend Diemen van plan is om dit jaar met leden van de vereniging een bezoek te brengen aan het buitenland. Ondernemend Diemen wil dit samen organiseren met Ruthline Margarita. Zij heeft een reisbureau aan huis in Diemen.

Margarita is zelfstandig ondernemer en lid van Ondernemend Diemen. "Wij hopen dit jaar met een aantal van onze leden een paar dagen naar Barcelona te gaan. Wij willen daar een bezoek brengen aan een Nederlands bedrijf en verder de contacten onderling versterken. Zo'n reisje is een mooie gelegenheid om te netwerken", aldus Van Zon.

Ondernemend Diemen richt zich nadrukkelijk op alle ondernemers in Diemen. Naast het organiseren van activiteiten behartigt de vereniging ook de belangen van haar leden. De vereniging zit om tafel met partijen als de gemeente en stimuleert ook business tot business. Het doel daarvan is dat bedrijven in Diemen - indien mogelijk - bij elkaar aankloppen voor aankopen of diensten. Dit versterkt de lokale economie in Diemen.

Horeca

vervolg van voorpagina

Joke Bouma, voorzitter van ATVD, was eveneens aanwezig. "Wij onderschrijven het belang van bewustwording van het gebruik van alcohol, zeker bij jeugdigen. Dit is al vervat in wetgeving: onder de 18 wordt geen alcohol geschonken. Van concurrentie tussen de sportverenigingen en de plaatselijke horeca lijkt geen sprake, getuige ook de sterke bijdrage van horecaondernemer Daniël Beijnes. Behoudens een beperking op het aantal privéfeestjes in de sportkantines is er wat hem en ons betreft geen probleem te constateren en ziet ook hij het belang van de sportverenigingen. Het invoeren van betuttelende regelgeving daar waar er geen problemen zijn - de sportverenigingen hebben bewezen zelf goed te kunnen handhaven - dient geen enkel doel. Sterker nog: zowel sportverenigingen als de Diemense horeca zijn hier niet mee gediend. Een vertrek van leden naar de vele ons omringende Amsterdamse sportclubs valt te verwachten."

De fracties in de gemeenteraad die het woord voerden (PvdA, VVD, GroenLinks, D66, Leefbaar Diemen en Fractie Pengel) toonden begrip voor de positie van de sportverenigingen, willen clubs niet met veel regels confronteren en zijn wars van betutteling. Sportverenigingen kunnen heel goed hun eigen beleid rond het gebruik van alcohol vaststellen en handhaven binnen de bestaande wet- en regelgeving. Rob Verheuvel (PvdA) had scherpe kritiek op het voorstel. Hij is van mening dat er geen aanleiding is om verenigingen met nieuwe regels te confronteren. Ook vindt hij het vreemd dat er geen inspraakronde is geweest, maar dat er apart is gesproken met de sportverenigingen en de horeca. Verheuvel stelt dat er bij de sportverenigingen geen steun voor dit voorstel is. Hij is als raadslid bij elke vergadering van de sportraad in Diemen aanwezig en is goed op de hoogte wat er binnen de sport speelt. Hij wil dat de gemeente opnieuw met de sportverenigingen om tafel gaat zitten. De VVD deelt de mening van Verheuvel. De liberalen zijn er tegenstander van om sportverenigingen meer regels op te leggen en stellen dat verenigingen zelf heel goed in staat zijn om hun beleid rond het gebruik van alcohol te bepalen. De vier niet-clubgebonden bijeenkomsten vindt de VVD goed. Dat gebeurt bij de meeste clubs al. Ook de VVD wil dat het college van B en W nog een keer met de sportverenigingen rond de tafel gaat zitten en dan met een nieuw voorstel komt.

Elke club kan overigens binnen de aangegeven regelgeving (of kaders) het eigen reglement opstellen. Burgemeester Koopmanschap heeft de gemeenteraad verteld dat zij op korte termijn met de sportverenigingen rond de tafel gaat zitten. Het doel is om in februari opnieuw met de gemeenteraad over een (aangepast) voorstel te praten.

Diemense Hanning Ma (18) wint iPad Mini

Hanning Ma.

DIEMEN - Hanning Ma (18) heeft de iPad Mini gewonnen die door het DiemerNieuws werd verloot onder mensen die zich hadden aangemeld voor de vernieuwde digitale versie van de krant.

Het DiemerNieuws is in een nieuw digitaal formaat beschikbaar. Hierdoor is het veel makkelijker geworden de krant te lezen op de computer, de tablet of de smartphone. Ook is het nu mogelijk om artikelen uit de krant te delen via Facebook, Twitter en e-mail. Verder kan worden doorgeklikt naar de webversie van het krantenartikel, bijvoorbeeld om actuele toevoegingen te lezen of meer foto's te bekijken.

Mantelzorgers gaan een dagje uit

Foto: Trudy Kroese

Mantelzorgers uit Diemen hebben vorige week een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum in Amsterdam. De bus was gratis beschikbaar gesteld door Oostenrijk Touringcars BV. Een week eerder werden de Diemense mantelzorgers in het zonnetje gezet. Markant en de gemeente hadden een gezellige lunch voor de mantelzorgers georganiseerd. Dit als blijk van waardering voor hun onmisbare inzet. Zij konden zich daar aanmelden voor het uitstapje naar het Rijksmuseum.

Theater De Omval op zijn kop voor derde Open Podium

Culturele verenigingen laten zich horen en zien

Het Open Podium trok zondag weer heel veel belangstelling Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het hele gebouw van Theater De Omval vormde zondag het toneel waar verschillende Diemense culturele verenigingen van zich lieten zien en horen. Veel bezoekers kwamen naar het theater om dat mee te maken en het derde Open Podium was een groot succes.

Leerlingen van de Muziekschool Diemen, zingende mannen en vrouwen van de koren Voice Female, Ancora en Carpe Diem, Het Diemer Orkestje en de blazers van de Diemer Harmonie en de enthousiaste dansers van Black & White zorgden er samen voor dat er enorm veel te zien en te beluisteren was. Theatergroep Diemen tekende voor de presentatie van de middag. Toeticolori liet volwassenen en kinderen knutselen en kunstenaar Kees Kasbergen, lid van Kunstzin Diemen, toonde zijn werk.

Bijzondere samenwerking
Het Open Podium werd ook deze keer georganiseerd door de Muziekschool Diemen. Voorzitter Ellen van den Tol: "Door de gastvrijheid van de medewerkers van De Omval hebben we er samen weer een groot succes van kunnen maken. Bijzondere optredens waren er bijvoorbeeld van de slagwerkgroep van Muziekschool Diemen met de dansers van dansschool Black en White en het koor Ancora, begeleid door leerlingen van de muziekschool op gitaar en viool." Die samenwerking was zo'n succes dat de organisatoren bij het volgende Open Podium nog meer groepen willen laten samenspelen.

Ook in 2015
Die volgende editie staat al in de planning voor volgend jaar: op zondag 8 februari 2015 is er weer een Open Podium in De Omval, meldt Ellen van den Tol. "Dan willen we ook andere deelnemers uitnodigen. Omdat er dit jaar net als vorig jaar zoveel belangstelling was, zullen we ook naar een oplossing zoeken om nog meer bezoekers van het Open Podium te laten genieten."

Judith Eijk

18 jaar
Student aan HvA
Organiseert graffitiworkshop
Diemenaar sinds haar geboorte

Al een mooie muur uitgezocht?
"Haha. Het wordt geen muur, maar een plaat of groot doek waar een mooi kunstwerk op komt te staan."

Wie mogen er met de spuitbus aan de gang?
"Medestudenten van de opleiding Sport, Management en Ondernemen. Met vijf anderen, waaronder Jaimie van Tholl die ook in Diemen woont, organiseer ik een Extreme Sportsday in Arnhem."

Is er wel een link met Diemen?
"Jazeker, Maasdam sponsort de spuitbussen. Het kunstwerk zal ook gericht zijn aan Maasdam."

Favoriete plekje in Diemen?
"Het Diemerbos. Ik kan hier heerlijk hardlopen en wandelen."

Stad of dorp?
"
Sorry Diemen, maar dan kies ik toch echt voor de stad. Ik kan genieten van alle drukte."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"
Met mijn overleden grootvader over van alles wat ik heb gedaan en meegemaakt."

Over 10 jaar...
"Heb ik mijn eigen bedrijfje en heb ik al veel mooie plekken van de wereld gezien."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Naast sushi mag iedereen mij wakker maken voor een heerlijke, sappige (wel gesneden!) mango."

Wat gaat er goed in Diemen en wat niet?
"Erg leuk dat er in Diemen meer sociale plekken zijn gekomen. Wat erg jammer is, zijn de betaalde parkeerplekken bij het centrum. Zo trekken we toch geen mensen van buiten Diemen naar ons gezellige dorp?"

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik veel evenementen laten verzorgen. Dat brengt een hoop gezelligheid en saamhorigheid met zich mee."

Waar moet deze krant meer over schrijven?
"Er zouden meer artikelen mogen verschijnen voor en door jongeren en kinderen."

Diefstal met geweld in supermarkt

DIEMEN - Twee klanten van supermarkt Jumbo in winkelcentrum de Kruidenhof in Diemen-Zuid hebben vorige week donderdagmiddag geprobeerd om babyvoeding te stelen. Een medewerker van de supermarkt werd in zijn arm gebeten.

De klanten, een man en een vrouw met een baby, arriveerden tussen 15.30 en 15.45 uur in de supermarkt. Zij verzuimden de babyvoeding af te rekenen bij de kassa. Een medewerker van de supermarkt had dit gezien en sprak het duo aan op hun gedrag.

De winkeldieven probeerden weg te komen, waarna er een schermutseling met de medewerker ontstond. Hierbij werd de medewerker in zijn arm gebeten. De verdachten hebben met achterlating van persoonlijke spullen de benen genomen.

De medewerker van de supermarkt heeft geen noemenswaardig letsel door het incident opgelopen. De politie onderzoekt de zaak.

Prijs voor Diemense ambtenaar?

DIEMEN - Een spannende dag voor ambtenaar Maarten Sinnema vandaag. Hij is een van de vier finalisten voor de verkiezing 'Jonge ambtenaar van het Jaar 2014'.

Sinnema is adviseur van de directie en het college van burgemeester en wethouders bij de gemeente Diemen en werd voor de verkiezing genomineerd door gemeentesecretaris Jan Dick de Kort, personeelszaken en Jong Diemen. Zij noemen hem een 'moderne ambtenaar die er ook trots op is dat uit te dragen'.

De verkiezing wordt georganiseerd door het jongeambtenarennetwerk Futur. Vandaag wordt de uitslag bekend tijdens een verkiezingsgala. De finalisten moeten verschillende opdrachten uitvoeren om te laten zien waarom zij de titel Jonge ambtenaar van het Jaar 2014 verdienen. Deze opdrachten worden beoordeeld door een vakjury van prominenten uit de politiek, overheid, bedrijfsleven, wetenschap en media.

Werk aan viaduct

DIEMEN - Morgennacht wordt er gewerkt aan het viaduct van de A1 over de Ouddiemerlaan. Uitvoerder CADICOM meldt dat enige geluidsoverlast en verkeershinder niet uit te sluiten zijn.

Er worden nieuwe liggers aangebracht boven de rijstroken van de Ouddiemerlaan voor de verbreding van het bestaande viaduct. Het werk duurt van vrijdagavond 23.00 uur tot zaterdagochtend 5.00 uur. Het wordt 's nachts uitgevoerd om het vele verkeer op de A1 en het verkeer op de Ouddiemerlaan overdag te ontzien. Op de A1 worden richting Hengelo/Amersfoort twee rijstroken afgesloten. Op de Ouddiemerlaan zijn tijdens het inhijsen van de liggers korte verkeersstops.

Gerold

DIEMEN - Een inwoner van Diemen is op maandag 13 januari slachtoffer geworden van zakkenrollerij.

Nadat de man aan het begin van de avond boodschappen had gedaan liep hij over de Ringkade. Daar botsten tot twee keer toe onbekende mensen tegen hem aan. Kort hierop merkte hij dat de rits van zijn jas open stond en dat zijn telefoon was weggenomen. De politie laat weten dat dit een bekende werkwijze van zakkenrollers is. Zij proberen de aandacht van slachtoffers af te leiden. De politie adviseert inwoners van Diemen alert te blijven.

'Ik vind het leuk om met jonge mensen om te gaan'

Ad Jansen, vrijwilliger van parochie Sint Petrus' Banden

DIEMEN - Ad Jansen (71) is een van de vrijwilligers van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. Jansen verricht samen met vele anderen op vrijwillige basis diverse taken voor de parochie. Hij zet zich tevens in voor het behoud van de parochie in Diemen. De voormalige leraar van onder andere de Sint-Petrusschool woont sinds het einde van de jaren 60 in Diemen. 

Ad Jansen voor de Sint Petrus' Banden. Foto: Trudy Kroese

Waar kom je vandaan?
"Ik ben in Amsterdam geboren en ben opgeroeid in de Indische Buurt. Wij woonden op het Amboplein, tegenover de Gerardus Majellakerk. Dat gebouw wordt nu niet meer als kerk gebruikt. Ik kom uit een katholiek gezin en heb twee broers. Mijn moeder had een textielwinkel die Jansen Textiel heette. Zij had een leuke slogan bedacht: 'Voor het betere werk tegenover de kerk'. Een van mijn broers heeft die zaak later voortgezet in winkelcentrum Diemerplein. Ik was lid van het kerkkoor en heb een liberale opvoeding genoten."

Waar ging je naar school?
"Na de lagere school ging ik naar de Adelbertus Mulo in Amsterdam-Oost, daarna heb ik nog twee jaar op het Ignatius College gezeten. Vervolgens heb ik de kweekschool afgerond, want ik wilde leraar worden. Toen ik een baan in het onderwijs kreeg mocht ik vervroegd uit militaire dienst. In 1969 ben ik bij de Sint-Petrusschool in Diemen gaan werken. Dat was nog in het oude gebouw dat vlak naast de kerk Sint Petrus' Banden stond. Ik werkte daar samen met collega's als Henk van Poecke, aan wie ik veel te danken heb, Theo van der Meer en Ans Post. Later kwam Hans Hornstra bij ons werken. Hans is al jaren directeur van de Sint-Petrusschool. Toen ik dertig jaar was ben ik Duits gaan studeren, achtereenvolgens LO, MOA en MOB. Nadat ik die opleidingen had afgerond ben ik Duits gaan geven op middelbare scholen: eerst in Naarden en later in Hilversum. Toen ik zestig jaar was mocht ik vervroegd met pensioen."

Hoe ben je in Diemen terechtgekomen?
"Aan het eind van de jaren 60 werden er in het centrum van Diemen woningen gebouwd die door ambtenaren en leraren met 15 procent korting konden worden gekocht. Ik heb toen 45.000 gulden voor die woning betaald. Ik ben altijd in Diemen blijven wonen. Ik vind het een heerlijk dorp om in te wonen en het leuke is dat veel mensen elkaar kennen."

De kerstommegang in 2013. Foto: Aram Goudsmit

'De kerk staat hier al langer dan 100 jaar'

Je doet veel vrijwilligerswerk voor de parochie Sint Petrus' Banden.
"Ja, maar ik wil benadrukken dat ik dat werk samen doe met heel veel andere vrijwilligers. Ik ben lid van de kerkautodienst en vervoer mensen naar en van de kerkdiensten in de Sint Petrus' Banden, ik verzorg elke twee weken samen met een aantal andere vrijwilligers het kerkhof achter de kerk en ik werk mee aan de kerkbalans. Dat houdt in dat wij bij de leden van onze parochie enveloppen afleveren en die later weer ophalen. Op die manier leveren onze parochianen een financiële bijdrage. Ook loop ik collectes tijdens de diensten in de Sint Petrus' Banden en ik moet zeggen dat de opbrengst mij niet tegenvalt; daarnaast ben ik voorzanger tijdens de jaarlijkse Sint Jansprocessie in Laren en zet ik mij in voor de Stille Omgang die elk jaar in Amsterdam wordt gehouden. Het is mooi om te zien dat er elk jaar veel mensen uit Diemen meelopen, waaronder veel jongeren. Sinds twee jaar ben vrijwilliger tijdens de kerstommegang die sinds 2012 in Diemen wordt gehouden. Dat is een groot succes. Ook ben ik als vrijwilliger chauffeur bij De Zonnebloem. Veel mensen van de parochie Sint Petrus' Banden zetten zich ook elders in het dorp in als vrijwilliger. De gemeente mag de handen dichtknijpen dat er zoveel vrijwilligers in Diemen actief zijn."

Kerstommegang

De laatste twee jaar is er op kerstavond een kerstommegang gehouden die werd georgniseerd door de parochie van de Sint Petrus' Banden.

Vrijwilligers van de kerk en andere belangstellenden trokken met dieren door het centrum van de gemeente. Op diverse plaatsen werd gestopt en werd door een inwoner van Diemen een deel van het kerstverhaal voorgelezen.

De optocht eindigde bij de Sint Petrus' Bandenkerk. De kerstommegang is een groot succes en wordt ook in de toekomst op kerstavond gehouden. Ad Jansen: "Ik ben blij met de inzet van de vrijwilligers en de hulp die wij hebben gekregen van Scouting Diemen en orkest de Neuteblazers."

Ad Jansen is ook bij veel mensen bekend die geen lid zijn van de parochie Sint Petrus' Banden. Zo nu en dan stapt hij een café in Diemen binnen, drinkt een glaasje en converseert ontspannen met de andere gasten. Hij is altijd goedgehumeurd en lacht veel: een mensenmens. "Ja, dat klopt. Dat heb ik van mijn moeder, zij was ook een echt mensenmens. Ik vind het leuk om met jonge mensen om te gaan. Dat houdt mij zelf ook jong."

'Ik vind Diemen een heerlijk dorp om in te wonen'

Maak je je zorgen over de afname van het kerkbezoek?
"Ja, maar de diensten in de Sint Petrus' Band trekken meer bezoekers dan het gemiddelde kerkbezoek in de regio. Het kerkgebouw is mooi en goed bereikbaar. De tram stopt voor de deur. Wat mij opvalt is dat er veel jongeren tijdens de kerkdiensten aanwezig zijn. Paus Fransiscus, die ik overigens een geweldige man vind, heeft gezegd dat de parochies zelf actiever moeten worden. De mensen moeten niet naar de pastor komen, maar de pastor moet bij de mensen op bezoek gaan, is de mening van de paus."

Het zag er enige tijd naar uit dat de kerkdiensten in de Sint Petrus' Banden zouden stoppen.
"Dat heeft inderdaad gespeeld, maar na overleg met bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam is dat nu van tafel. Onze parochie gaat bestuurlijk samenwerken met parochies in Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuidoost en Duivendrecht. De diensten in de Sint Petrus' Banden blijven dus doorgaan. Ik hoop dat dit nog heel lang het geval zal zijn. Ik maak mij wel zorgen over het geld dat nodig is voor de restauratie en het onderhoud van de kerk en de pastorie. In de kerk zijn wel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, maar er moet nog veel meer gebeuren. De pastorie moet ook heel nodig gerestaureerd worden. Ik zou het goed vinden als elke parochiaan elk jaar een bepaald bedrag afdraagt voor het onderhoud en de restauratie van de kerk en de pastorie. Wellicht kunnen ook mensen die geen lid zijn van de parochie een financiële bijdrage leveren. De Sint Petrus' Banden is een van de weinige mooie oude gebouwen die wij nog in Diemen hebben. De kerk staat hier al langer dan 100 jaar. Ik denk dat vrijwel iedereen in Diemen het belangrijk vindt dat deze kerk, die een van de herkenningspunten in Diemen is, hier nog lang zal staan en goed onderhouden wordt."

Van Diemen naar Hollywood

Dachel Dominique mag Nederland vertegenwoordigen bij de 'Olympische Spelen voor artiesten'

Dachel Dominique treedt al veel op.

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - De Diemense Dachel Dominique is pas 14 jaar en gaat een heel bijzonder avontuur tegemoet. Tijdens de nationale auditie in Amsterdam afgelopen zaterdag is zij geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de World Championships of Performing Arts (WCOPA) in Hollywood. Dolblij is ze, nu nog zorgen dat de talentvolle gymnasiumleerlinge de trip ook kan maken.

"Mijn leven bestaat uit muziek. Zingen is wat ik het liefste doe en wat mij gelukkig maakt. Ik weet niet wat ik zonder muziek zou doen", vertelt Dachel. "Al op mijn zesde was performen mijn hobby. Elke maand wilde ik een nieuwe dans oefenen; ik deed aan klassiek ballet, streetdance en bollywooddance. Toen ik ouder werd, was ik helemaal weg van Miley Cyrus als Hannah Montana. Ik wilde net als Hannah elke dag optreden, dus ik ging op zangles. Op het moment heb ik zangles op de Babette Labeij Music Academy."

'Muziek is mijn leven, ik weet niet wat ik zonder muziek zou doen'

Al dat oefenen wierp zijn vruchten af: "Ik trad regelmatig op op mijn basisschool, De Octopus. Ook nu sta ik regelmatig op het podium. Daarnaast plaats ik graag covers op YouTube om mijn talent met de wereld te delen. Vorig jaar heb ik mijn eerste single gemaakt in Trinidad en Tobago: 'Smiling face'. Waarom daar helemaal? Daar komt mijn moeder vandaan dus wij gaan daar elke zomer heen. In 2012 heb ik een beroemdheid uit Trinidad ontmoet die mijn stem wel mooi vond en een singeltje met me wilde opnemen. Dat heb ik afgelopen zomer gedaan en aan hem opgedragen. Acteerles heb ik nooit gehad maar ik heb wel al in een commercial gespeeld."
Talentenjachten

Dachel deed al mee aan diverse talentenjachten, zoals 'Holland's got talent' en 'The Voice Kids' maar kwam niet door de auditieronden. Werd Dachels talent daar misschien niet genoeg op waarde geschat, de jury van WCOPA was zaterdag onder de indruk. De WCOPA worden wel de Olympische Spelen voor artiesten genoemd. Er doen 53 landen aan mee en Dachel mag in Hollywood Nederland vertegenwoordigen, samen met andere artiesten. "Bij mijn auditie werd gezegd: 'Er zijn zangers en rappers maar niet veel kunnen het allebei.' Dus ben ik geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen met zang en rap. Naast de categorie vocaal doe ik ook mee in de categorie acteren."

Sponsors
Het wordt een drukke periode, met workshops, teamdagen and coachingsessies hier in Nederland. "Gelukkig kan ik goed plannen zodat mijn schoolwerk er niet onder zal lijden." Ook in Hollywood worden er workshops en bootcamps gehouden ter voorbereiding op de grote show. Dachel maakt kans om studiebeurzen, go-sees en medailles te winnen. En als ze nou ontdekt wordt? "Dan kom ik eerst terug om mijn school af te maken. Het is een geweldige ervaring om dit mee te maken. Je moet talent hebben en door de voorrondes komen. Anderzijds is er wel een financiële drempel. De reis en het verblijf moet ik zelf betalen en ook mijn moeder gaat mee. Dat moet van de organisatie omdat ik nog minderjarig ben. Ik hoop dan ook dat er mensen of bedrijven zijn die mij willen sponsoren om het nodige bedrag bij elkaar te krijgen. Als dat op tijd lukt, kan ik deze zomer al naar Hollywood, anders volgend jaar. Het is allemaal zo snel gegaan, ik ben nog aan het bedenken wat ik zelf kan doen om geld te sparen. Ik zou kunnen optreden als mensen dat willen sponsoren, bijvoorbeeld bij een bedrijfsfeest."

vrijdag 24 januari

Toneel in De Omval

Diana Dobbelman & Bruni Heinke spelen 'Het gaat nog'. De twee zusters Ellen en Kitty, inmiddels in de zeventig, willen door samen te gaan wonen de eenzaamheid voorkomen. De één is pas weduwe geworden en de ander al lang gescheiden. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 17,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Indiase dansles

Bij voldoende animo start vandaag van 16.15 tot 17.15 uur een Indiase danscursus voor leerlingen vanaf 4 jaar die iedere vrijdag gegeven wordt in Het Noorderlicht. Van 17.15 tot 18.15 uur is er les voor oudere kinderen of volwassenen. Aanmelden bij sandy@grishaver.nl.

Voorlezen

Linde ten Broek organiseert een avond waar mensen een gedeelte uit hun favoriete kinderboek aan elkaar voorlezen. Omdat voorlezen een bijzondere energie opwekt die je direct terugbrengt naar je kindertijd waar je ademloos kon luisteren naar verhalen. De avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur en de toegang is € 7,50. Aanmelden via info@lindetenbroek.nl, geef aan welk kinderboek je meeneemt en je ontvangt een mail met de locatie.

24 januari tot 15 maart

Tenstoonstelling

In het gemeentehuis zijn de schilderijen te zien van Cécile Vrinten. De schilderijen op deze expositie heeft zij gemaakt naar aanleiding van foto's en dia's uit de jaren 50, 60 en 70. Een periode waarin mensen meer en meer zelf hun bijzondere momenten gingen vastleggen. Het gaat om dagtripjes, familiebijeenkomsten en vakanties. De tentoonstelling is te bezichtigen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

zaterdag 25 januari

Cabaret in De Omval

'Er is geen plan B' heet de voorstelling die Soundos vandaag in De Omval speelt. Deze show wordt de enige waarin ze haar geheimen gaat delen. Geheel op haar eigen manier: eerlijk, energiek en niet onbelangrijk, met een lach! Aanvang 20.30 uur een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 26 januari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag The Spirit of Gambo: vier viola da gamba's. Artistiek leider is Freek Borstlap, een van de internationaal toonaangevende viola da gamba-spelers. Het gezelschap speelt 'Reis om de wereld in 12 toonsoorten'. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl. De belangstelling is al groot, dus wacht niet te lang met reserveren.

maandag 27 januari

Creatief met textiel

Elke maandag is er van 9.00 tot 12.00 uur een creatieve inloop met textiel in De Omval. Een deskundige helpt u op weg tijdens deze vrije werkochtend. Kosten € 3,50 per keer (inclusief koffie/thee) Meer informatie bij Cora Verhoef van SWD: 06-12620423.

Filmmiddag

In het Huis van de Buurt Noorderlicht wordt de film 'After the wedding' gedraaid. Vrijwilliger Jacob leidt een weeshuis voor straatkinderen. Wanneer het weeshuis met sluiting wordt bedreigd, ontvangt hij een ongebruikelijk aanbod van een rijke Deense zakenman. Een aangrijpende film met boeiende personages over liefde, zelfzucht, de keuzes in het leven en het verdringen van emoties. Aanvang: 14.00 uur. Entree € 2,50.

dinsdag 28 januari

Film in De Omval

La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino is een weelderig vormgegeven film, veelvuldig vergeleken met Fellini's beste werk. Jep is 65 geworden en blikt terug op zijn leven. Ooit schreef hij een succesvolle roman. Nu is hij journalist en begeeft hij zich in de hoogste kringen. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 29 januari

Bingo

Een gezellige bingomiddag in de Diem. Aanvang 14.30 uur, de zaal is open om 14.00 uur. Deelnemen kost € 2,-, voor bewoners is dat € 1,-.

donderdag 30 januari

Film in De Omval

in de Japanse film Like Father, Like Son krijgt de hardwerkende architect Ryota uit het gezin Nonomiya een telefoontje van het ziekenhuis met de melding dat zijn zesjarig zoontje bij de geboorte per vergissing werd verwisseld. Net als bij de Saiki-familie, met drie kinderen. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 31 januari

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Na vier avondvullende voorstellingen mag Jeffrey Spalburg zichzelf gerust een Baas noemen. Maar zeg nou eerlijk: Wie is er nog baas? Wie heeft het nog echt voor het zeggen? Als je eigen kinderen je de baas zijn en je je chef mag 'jij en jouwen'? In 'Baas' zegt Jeffrey waar het op staat, zonder gemaar. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 1 februari

Cabaret in De Omval

In 'Brave meisjes komen in de hemel' kiest Vrouw Hollland voor het rechte pad. De zonden lonken, weten zij deze met glans te verslaan? In deze voorstelling voeren de dames de meest absurde opdrachten uit om maar te winnen. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Open zondagmiddagpodium

Tot vandaag kunt u zich aanmelden voor het open zondagmiddagpodium van zondag 9 februari in De Schakel. Het duo Mistura komt een boeiend en zeer uitgebreid repertoire aan nummers spelen. Liedjes van vroeger (Ja zuster, nee zuster, de Beatles) afgewisseld met liedjes van nu (Caro Emerald) en volksmuziek. Deze keer met een kop erwtensoep of tomatensoep met stokbrood erbij. Opgeven, vóór 1 februari, is verplicht via Rens Tas op 06-22563192. Het open podium is van 16.00 tot 18.00 uur. Entree : € 6,-.

Voorstelling in de bieb

Pagetti speelt in bibliotheek Diemen 'Een schat van een krokodil' voor peuters en kleuters. Janus de argeloze visser beleeft hachelijke momenten aan de rivieroever. Als bij toverslag zijn de libellen verdwenen en is er geen spoor meer van de kikker. Ook de ooievaar staat plotseling niet meer op zijn plek. De voorstelling begint om 11.30 uur. Toegang € 5,-, gratis voor OBA-leden. Reserveren noodzakelijk via die@oba.nl of 020-6902353.

zondag 2 februari

Jeugdtheater in De Omval

Unieke zaken speelt Zwart op wit voor kinderen vanaf vier jaar. Zwart op wit is volgens De Omval een heerlijke, grappige, soms hilarische zoektocht met poppen, muziek, spel, tekst, objecten en een ingenieus decor. Aanvang 14.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Quote Workshop

Cadeau-, home- en livingwinkel Sparkle Style in winkelcentrum Diemerplein geeft een workshop waarin een eigen tekst op een doekje gemaakt wordt. De workshop start om 13.00 uur en duurt drie uur. Aanmelden in de winkel.

Bingo

Om 13.30 uur gaan de balletjes weer rollen in wijkcentrum Noorderlicht. Genieten van een gezellig potje bingo waar leuke prijzen te winnen zijn.

2 februari tot 8 februari

Collecte Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2014 voor de twaalfde keer een landelijke collecte. In Diemen gaan 30 collectanten van 2 tot en met 8 februari 2014 de straat op.

donderdag 6 februari

Film in De Omval

Elle s'en va met o.a. Catherine Deneuve en Nemo Schiffman. Bettie (Deneuve) is begin 60, woont samen met haar moeder en staat elke dag in haar restaurant dezelfde gerechten aan dezelfde gasten te serveren. Wanneer ze beseft dat zowel haar liefdesleven als haar carrière anders is gelopen dan gepland, stapt ze haar auto in en rijdt weg van het provinciale stadje waar ze woont. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 7 februari

Dialezing Tibet

Wijzer in Diemen van de SWD organiseert de lezing 'Tibet, 'n reis naar het dak van de wereld' in gebouw De Schakel. Ciska en Evert Abspoel laten u kennismaken met de Tibetaanse cultuur. De lezing duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Entree € 2,50. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Dolman & Gremdaat in De Omval

Na een aantal jaren in zijn eigen theater, het Betty Asfalt Complex, heeft Paul Haenen nu weer zin om het land in te trekken met zijn bekende karakters Margreet Dolman en dominee Gremdaat. Vandaag in De Omval! Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Stuut tekent voor 1 jaar

Veel complimenten voor Robin Ernest

Marc Stuut heeft een verleden in het profvoetbal Foto: Yannick uit den Boogaard

Vervolg van voorpagina

Hans ter Horst, voorzitter van SV Diemen: "Wij hebben recent gesprekken met Robin gevoerd. Hij is nu bezig aan zijn derde seizoen als trainer van SV Diemen en wij zijn als bestuur van mening dat nog een seizoen een jaar te lang kan zijn. Hoewel Robin weet dat er talentvolle jonge spelers aankomen met wie hij graag nog had willen werken, heb ik wel de indruk gekregen dat hij begrip heeft voor ons standpunt. Wij vinden Robin een zeer goede trainer en een fijn persoon. Hij is altijd welkom bij SV Diemen." Ter Horst heeft het nieuws zondagmiddag aan de spelers verteld. "Ik heb het in de kleedkamer verteld vlak voordat Robin aan zijn wedstrijdbespreking begon. Ik heb de spelers verteld dat wij met Robin als trainer naar de derde klasse zijn gepromoveerd en dat ik ook verwacht dat wij de periode met Robin al derdeklasser afsluiten." Marc Stuut heeft een verleden in het profvoetbal. Hij stond bij Ajax onder contract en speelde later voor Haarlem. Daarna was hij speler van de amateurclubs AFC en Rijnsburgse Boys.

Bacootje

Drink geen borrel met je (jeugd)helden als je eigenlijk hoort te werken. Het kan vervelende consequenties hebben.

Het volgende verhaal gaat over een man die we maar even Lange zullen noemen. Het verhaal is aan mij verteld door zijn broer en een van zijn beste vrienden. Lange zelf heb ik er nooit naar kunnen vragen, want hij is alweer jaren geleden overleden.

Lange was een fervent supporter van Ajax en een levensgenieter pur sang. Hij had diverse banen in de horeca en bezocht zelf ook graag de nodige etablissementen. In de jaren 80 kreeg hij een droombaan. Hij kon als barkeeper aan de slag bij een horeca-exploitant die in stadion De Meer was gevestigd. In die horecazaak kwamen vooral de huurders van de skyboxen in het stadion. Ook liepen er wel eens (oud-)spelers van Ajax binnen om even aan de bar te gaan staan en van een consumptie te genieten.

Toen Lange slechts een dag in dienst was stapten, volgens de mensen die mij het verhaal verteld hebben, een paar van zijn jeugdhelden de horecazaak in het stadion binnen. Het ging, zo wil de overlevering, om Johan Cruijff en Piet Keizer. De barkeeper keek zijn ogen uit en toen zijn twee helden, zo wil het verhaal, een bacootje bestelden, kon hij zich niet inhouden. "Heren, ik doe mee en neem ook een bacootje." Een doodzonde in de meeste horecazaken.

Hij had een fantastische middag en avond achter de bar en vond het prachtig om met Cruijff en Keizer een glaasje te drinken en te converseren. Nadat de twee ex-spelers de horecazaak in het stadion weer hadden verlaten, kwamen er nieuwe gasten binnen. Lange had er zin in gekregen en de bacootjes smaakten hem heerlijk. Dat hij na verloop van tijd dronken achter de bar stond deed hem niets.

Toen zijn baas het verhaal hoorde was hij niet te spreken over het gedrag van zijn nieuwe personeelslid. Lange kreeg op staande voet ontslag. Hij vond het niet leuk, maar kon zijn vrienden wel een mooi verhaal vertellen.

Koploper maatje te groot voor DKV Victoria

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen het sterke Apollo verloren: 17-8.

In de eerste vijf minuten van de wedstrijd leek Victoria er geheel voor te gaan om het Apollo erg lastig te maken. Na deze eerste vijf minuten was het echter de koploper die de wedstrijd bepaalde. Veel van de kansen werden benut en vooral van afstand was Apollo veel scherper. Er werd gerust met een achterstand van vijf punten voor de korfballers uit Diemen. De tweede helft toonde hetzelfde patroon. Een Victoria dat wel wilde, maar er slechts bij vlagen goed uitkwam en een Apollo dat wel haar spel bleef spelen en gebruikmaakte van de fouten van de jonge ploeg uit Diemen.

Wel was het duidelijk dat er door de spelers van Victoria niet werd opgegeven en er tot de laatste minuut voor doelpunten werd gestreden. En hoewel de verloren partij toch een lichte teleurstelling was, werden wel alle spelers weer even op scherp gezet.

DKV Victoria speelt komend weekeinde thuis tegen Helios.

SV Zeeburg verliest

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Westsite 2 met 20-16 verloren.

SV Zeeburg stuitte op een ervaren tegenstander. Enkele dames van Westsite zijn gemakkelijk 2 tot 3 keer zo oud als de jonge meiden van Zeeburg. Wat ze aan uithoudingsvermogen en snelheid tekort komen, compenseren ze echter ruimschoots met hun handbalervaring. De afspraak was om direct vanaf het begin hun spel onder druk te zetten met een assertieve verdediging, zodat ze niet makkelijk zouden kunnen combineren.

Het bleek bij SV Zeeburg weer een helft te duren alvorens ze op dat niveau waren aangeland. Snelle en routineuze combinaties leverden een snel groeiende voorsprong op voor Westsite. In de rust was die gegroeid tot 6 punten. Omdat Zeeburg in de tweede helft wel volgens plan van start ging, slonk de achterstand gestaag tot uiteindelijk 1 punt. Een aantal onverwachte uitsluitingen maakten vervolgens echter dat de Zeeburg dames in ondertal uiteindelijk toch tekort kwamen: 20-16. Afgelopen vrijdag had de jonge ploeg een succesvolle training afgewerkt onder leiding van de bondscoach van een van de Nederlandse jeugdelftallen en daar bleek nog eens temeer het potentieel. Hier werd ook nogmaals bevestigd dat dit team op de goede weg is, maar dat het tijd nodig heeft om het beoogde spel onder de knie te krijgen.

SV Diemen laat punten liggen in Amsterdam

DIEMEN - De wedstrijd tussen Nieuw-West en SV Diemen is in 2-2 geëindigd.

Op een moeizaam bespeelbaar veld nam de thuisclub de leiding. Na zwak ingrijpen wist de nummer 10 van Nieuw-West de bal in twee instanties achter doelman Moen te schieten. De treffer leek SV Diemen wakker te schudden, want de formatie van trainer Robin Ernest nam meteen het heft in handen en wist gelijk te maken. Jordan Gemert schoot een vrije trap van een meter of 30 hard in de kruising. SV Diemen zette door en nam nog voor rust de leiding. Na een mooie vloeiende aanval vond Moelee Dennis van Bree, die beheerst afrondde: 1-2. Na de hervatting was SV Diemen opnieuw de beter voetballende ploeg. De bezoekers verzuimden echter de wedstrijd te beslissen. Vlak voor tijd was het wederom de nummer 10 van Nieuw-West die wist toe te slaan. Hij profiteerde van onoplettendheid in de defensie van SV Diemen en wist Moen te kloppen: 2-2. SV Diemen liet twee dure punten liggen.

Overwinning dames De Meeuwen

DIEMEN - De dames van De Meeuwen hebben de uitwedstrijd tegen ZV de Zaan eenvoudig gewonnen: 0-4.

De teams maakten er een spannende wedstrijd van. In de eerste twee partjes scoorden beide teams niet. In het derde partje pakten de dames van De Meeuwen goed door en werkten hard. Aan het einde van het derde partje was de score 0-3.

Tijdens het laatste partje bleven de dames hard doorwerken en vielen er geen tegendoelpunten. In de laatste seconde wist Amy Waardenburg nog te scoren. Dit is de tweede wedstrijd op rij dat de dames van De Meeuwen geen tegendoelpunten incasseerden.

Jos Houben verrast tijdens driebandentoernooi

DIEMEN - Het eerste weekeinde van het open kampioenschap 3-banden klein heeft een aantal verrassingen opgeleverd.

Sensationeel was de plaatsing voor de volgende ronde van Jos Houben, die in zijn partij tegen Gijs Drost een nipte zege wist te boeken. Later op de dag klopte Houben Maikel Spannenburg. Houben heeft zich voor het eerst in 10 jaar geplaatst voor de volgende ronde.

De biljartliefhebbers genoten van het hoogstaande spel van Cor Zomerdijk, Sjaak Groen, Richard van der Erf en Henk Meier. Met hun partijgemiddelde van 1 carambole per beurt staken zij er tijdens de poulewedstrijden met kop en schouders bovenuit. De sympathieke moppentapper Loek van Vliet wist zich ook te plaatsen voor de volgende ronde.

Zaterdag en zondag zijn er opnieuw wedstrijden. De aanvang is om 11.00 uur in Café 't Pandje. De organisatie verwacht opnieuw spektakel.

15 / 16

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Gep. v/h accountant. Second Opinion volledig financieel dienstverl. voor ondern. & part. Geen management wartaal en redelijke tarieven. Info. Tel.: 020-6958036

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595