DiemerNieuws

2 juni 2016

DiemerNieuws 2 juni 2016


Hoe veilig wonen we hier?

Alweer liquidatie in woonwijk Diemen-Noord

Vrijdagavond laat is het onderzoek van de politie aan de Klipperweg nog in volle gang. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Alweer een liquidatie in een woonwijk, vrijdagavond. En een schietincident op bedrijventerrein Verrijn Stuart in de vroege ochtend van maandag. Diemen gaat gebukt onder serieuze wildwestpraktijken. Hoe veilig wonen we hier eigenlijk? Burgemeester Erik Boog zegt dat gemeente, politie en justitie er alles aan doen om Diemen-Noord een veilige buurt te laten zijn. "Diemen veiliger maken blijft mijn eerste prioriteit."

De 38-jarige Vincent Jalink werd vrijdagavond bij zijn woning aan de Klipperweg in Diemen-Noord geliquideerd. Jalink werd even na 22.00 uur meerdere keren in zijn auto beschoten, zijn zoontje zat naast hem en bleef ongedeerd. Op straat zakte hij in elkaar. Hij is gereanimeerd en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden. Maandagochtend vroeg werd er vanuit een auto geschoten op de Visseringweg op bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen-Zuid. Niemand raakte gewond.

Boog ging zaterdag de buurt rond de Klipperweg in om met buurtbewoners te spreken die kort na de liquidatie ter plekke waren: "De bruutheid van de moord heeft natuurlijk grote impact voor de directbetrokkenen en de buurt. Vooral het feit dat het jonge zoontje getuige is geweest van de liquidatie en dat de liquidatie plaatsvond in een woonwijk maakt grote indruk. Veel mensen zijn natuurlijk enorm geschrokken. Bewonderenswaardig vind ik dat buurtbewoners, ondanks de verschrikkelijke taferelen hulp boden, bijvoorbeeld met reanimeren."

De burgemeester vindt dat alle inwoners in Diemen veilig en rustig moeten kunnen wonen in hun eigen buurt. "Over het algemeen kan dat ook goed in Diemen, ook in Diemen-Noord. En hoewel we die veiligheid nooit kunnen garanderen, vind ik wel dat we alle middelen moeten inzetten om in ieder geval de risico's te beperken. Tot nu toe hebben we daar als gemeente nooit goede instrumenten voor gekregen. Er is een wetswijziging in de maak voor een mogelijke screening van huurders, misschien kan dat ons in de toekomst helpen. In Diemen zien dat wij regelmatig dat criminelen woningen huren van particuliere verhuurbedrijven. Ik ga daarom ook met die verhuurders over hun verantwoordelijkheid in gesprek. Ook zij hebben belang bij leefbare en veilige buurten."

Daarnaast mengt Boog zich in de landelijke discussie over de financiële middelen voor politie en justitie. Hij pleit voor meer geld voor politie en justitie om echt een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde criminaliteit. "De georganiseerde criminaliteit wordt steeds harder. Het kabinet zou daarom veel meer geld moeten uittrekken voor het veiliger maken van Nederland."

Lees verder op pagina 3.

Onderneemster achtervolgt winkeldief

DIEMEN - Een onbekende man heeft zaterdagmiddag een overval gepleegd op de zaak Tof aan de Muiderstraatweg. Hoewel een van de twee eigenaressen de achtervolging inzette, slaagde de man erin om te ontkomen.

Tof is een zaak die tweedehands merkkleding verkoopt. Twee jaar geleden ging de zaak open, later verhuisden de ondernemers naar het pand ernaast. Zij zitten vlak naast horecazaak Beanthere. Sharon en Loyce zijn de eigenaressen van Tof. Sharon was zaterdagmiddag alleen in de winkel. "Het was rond 13.00 uur. Ik was voor in de winkel een klant aan het helpen. Plotseling hoorde ik geluiden van achter de toonbank. Ik zag dat een man omhoog kwam en snel de winkel uit rende. Achteraf had ik de deur meteen dicht moeten doen, maar daar dacht ik toen niet aan."

Sharon bedacht zich geen moment en zette de achtervolging in. Zij achtervolgde de man geruime tijd tot ver in Diemen-Zuid, maar slaagde er niet in om hem te achterhalen. Een personeelslid van Beanthere paste in de tussentijd op Tof. De politie riep inwoners van Diemen via Burgernet op om naar de overvaller uit te kijken. Dit bleef zonder resultaat. Sharon is geschrokken door de overval op Tof. "Wij zijn eerder het slachtoffer geweest van een inbraak en nu is dit gebeurd. Het is echt heel vervelend. Als ik eraan terugdenk krijg ik meteen weer kippenvel."

Kandidaten sportvrouw en sportman van Diemen

DIEMEN - Op zaterdag 9 juli vindt in het centrum van Diemen voor de tweede maal het festival Kunst In Sport plaats.

Tijdens het evenement worden de Diemense sportman en sportvrouw van het jaar bekendgemaakt. De organisatie verzoekt mensen om kandidaten voor deze onderscheidingen voor te dragen. Kandidaten moeten in Diemen wonen en tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016 een aansprekende sportieve prestatie hebben geleverd. De jury zal deze maand een sportvrouw en sportman van het jaar uitkiezen.

Suggesties kunnen worden gemaild naar m.hatenboer@theaterdeomval.nl.

Kunst In Sport (KIS) Diemen is een festival in en rond Theater De Omval dat is gewijd aan alles op het raakvlak van sport en cultuur. Vorig jaar vond het festival voor het eerst plaats.

10

orkesten treden zondag op tijdens jazzfestival
Duke op het Diemerplein

Titel E6 van SV Diemen

De E6 van SV Diemen. Foto: SV Diemen

DIEMEN - Het team van de E6-junioren van SV Diemen is kampioen geworden. Na een spannende wedstrijd tegen IJburg die met 6-4 werd gewonnen, konden de spelers juichen.

Het was al vrij snel duidelijk dat de strijd dit seizoen tussen SV Diemen en Buiksloot zou gaan. Twee weken geleden kon de E6 de titel al veiligstellen tegen de concurrent, maar die bleek die dag te sterk. De jongens van de E6 hadden toen de opdracht hun laatste twee wedstrijden te winnen. Dit is gelukt. Een groot compliment aan de spelers Troy, Terencio, Sem, Jasper, Tim, Rick, Dinand, Mudassir en Luca en de leiders Rinaldo en Marlies.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en gematigd warm
Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het weer is variabel en gematigd zomers. Belangrijk voor de komende dagen is een blokkerend hogedrukgebied nabij IJsland. Boven het Europese vasteland blijft de luchtdruk laag. Deze drukverdeling leidt tot een overwegend noordelijke luchtstroming. De temperatuur is aangenaam, maar het is tamelijk wisselvallig.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. De zon schijnt af en toe met ook kans op enkele buien. Het wordt zo'n 21 à 22 graden. In het weekeinde neemt de wisselvalligheid geleidelijk af, maar vooral zaterdag kan er nog een bui vallen. Naast wolkenvelden wordt ook geregeld ruimte voor zonneschijn verwacht. Er waait aldoor een matige noord- tot noordoostenbries. De nachtelijke minima schommelen rond 14 graden, overdag oplopend naar circa 22 graden.

Trend na het weekeinde
Het hogedrukgebied boven de Noordelijke Atlantische oceaan, nabij IJsland, lanceert een sterke uitloper tot over het Noordzeegebied. Het is enkele dagen vrijwel droog met zonnige perioden en maxima van rond 22 graden. Later in de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje
De pinksterdagen waren koud, maar als geheel was de meimaand warm. De gemiddelde dag- en nachttemperatuur bedraagt 14.4 graden tegen 13.1 normaal. Op de ranglijst van warmste meimaanden staat mei 2016 op de 10e plaats. Recordwarm was mei 2008 met 15.7 graden. Mei was ietwat aan de zonnige kant en in onze regio droog (32 mm tegen 60 mm normaal).

Het babylijkje van de Diemerkade

Er was een tijd dat het water van de Watergraafsmeer tegen de grond van Diemen aan klotste. Toen de Watergraafsmeer werd drooggelegd in de zeventiende eeuw, werd het voormalige meer omringd door een ringvaart. Aan de overkant van die ringvaart lag het grondgebied van Diemen. Toen langzaam de bebouwing van de Hartveldseweg vanaf de Diemerbrug naar de Watergraafsmeer toe groeide, kon het niet uitblijven dat langs de ringvaart ook bebouwing kwam. In 1917 werden de eerste huizen en winkelpanden gebouwd. Aan de Diemerkade 18 was in 1927 een herenhuis te koop voor 6600 gulden, pakweg 3000 euro. Maar je kon toen voor 75 gulden per maand ook in een pension gaan wonen met z'n tweetjes aan de kade. Met een ruime zit- en slaapkamer, inclusief bad en piano! Aanbeveling: vlak bij de halte van de Gooise Stoomtram. Een paar regels kreeg het anonieme babylijkje, "een pasgeboren kind van het vrouwelijk geslacht" dat in februari 1939 uit het water van ringvaart aan de Diemerkade werd gehaald. Hoe zou haar leven gelopen zijn als ze was blijven leven. Zou ze nu een 76-jarige oma, omringd door kinderen en kleinkinderen geweest zijn?

Van de lezers

Lijn 9
Hiermee wil ik reageren op het bericht over de (toekomstige?) route van lijn 9.

Wij, mijn vrouw en ik, vinden dit voor ons en de Diemenaren een onzinnig idee en wel omdat :
a. het een bewezen feit is dat overstappen bij het openbaar vervoer als een van de meest vervelende dingen wordt aangemerkt.
Vooral door de oudere m/v wordt in weer en wind veranderen van vervoer als zeer hinderlijk ervaren.
b. lijn 9, door ons in ieder geval, wordt gebruikt voor haltes als Stopera, Rembrandtplein, Spui en Dam. Leidseplein incidenteel en
vrijwel zéker is Amsterdam-West voor de Diemenaar, neem ik aan, een nagenoeg niet gebruikte bestemming.
c. de trein, zeker als je dan nog de stad in moet, een relatief dure rit is geworden (2x opstaptarief GVB en NS + km-kosten).
d. verlenging van lijn 9 richting Sniep etc. dan helemaal niet meer logisch is.

Een woord van protest is ons inziens dan ook op zijn plaats. Ik verzoek de heer Scholten (wethouder, red.) dan ook tegen dit voornemen fel te protesteren bij het GVB. Ik hoop dat er meer reacties komen.
A.W. Renaud, Diemen

Gezocht: Kinderburgemeester

DIEMEN - Mirthe Chung is de eerste kinderburgemeester van Diemen. Aan het einde van het schooljaar zit haar taak erop en dus zoekt de gemeente een nieuwe kinderburgemeester.

Mirthe heeft dit jaar onder meer de kinderen in Diemen vertegenwoordigd, Sinterklaas ontvangen, het startschot gegeven bij de Diemercross voor kinderen en een kijkje achter de schermen genomen bij de brandweer en de politie. Zit je volgend jaar in groep 7 of 8 en lijkt het je leuk om iets voor de kinderen in Diemen te betekenen en de burgemeester te ondersteunen? Stuur dan voor 13 juni een sollicitatiebrief waarin je uitlegt waarom jij een geschikte kinderburgemeester zou zijn naar Linda Scherpenzeel, team Communicatie, linda.scherpenzeel@duoplus.nl.

E1 DKV Victoria kampioen

De E1 van DKV Victoria. Foto: DKV Victoria

DIEMEN - De E1 van DKV Victoria is kampioen geworden.

Na een uitstekend seizoen waarin de korfballers iedere wedstrijd sterker en sterker werden hebben ze het seizoen bekroond met het kampioenschap.

Het team bestaat uit Xavi, Raúl, Nout, Bas, Carmen en Senna, die de kampioenen van de toekomst zijn.

Liquidatie Jalink schokt bewoners Diemen-Noord

De laatste 20 jaar waren er meerdere afrekeningen in Diemen

Voor het huis van Vincent Jalink werden dit weekend bloemen gelegd.

DIEMEN - De liquidatie van de 38-jarige Vincent Jalink vrijdagavond op de Klipperweg in Diemen-Noord heeft de veiligheid in Diemen opnieuw onder de aandacht gebracht. Diemen heeft de laatste ruim 20 jaar een zeer bedenkelijke reputatie opgebouwd wat betreft afrekeningen in het criminele milieu. Die vonden echter niet alleen in Diemen-Noord plaats, maar ook in andere wijken van de gemeente.

Vrijdagavond even na 22.00 uur. Vincent Jalink en zijn zoontje zitten aan de Klipperweg in zijn Porsche Cayenne. Plotseling klinken er schoten en Jalink wordt getroffen. Hij weet nog uit de auto te komen. Iemand probeert het slachtoffer te reanimeren. Later arriveren de hulpdiensten en Jalink wordt zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij later overlijdt. Dat zijn zoontje niet geraakt is, mag een wonder heten, zei een politiewoordvoerder dinsdagavond in het programma 'Opsporing Verzocht'.

Een aantal buurtbewoners heeft de schoten gehoord. "Wij waren in de omgeving en hoorden een aantal harde knallen. Het waren doffe knallen en wij wisten meteen dat die niet van vuurwerk afkomstig waren", aldus een getuige. Bewoners van Diemen-Noord zijn geschokt door de liquidatie. Eind vorig jaar vond er vlak bij de Klipperweg ook al een poging tot liquidatie plaats.

In de afgelopen 20 jaar werden meerdere moorden gepleegd in Diemen die veel mensen schokten. Een selectie: in 1994 werd de Turkse eigenaar (51) van een shoarmazaak in het centrum doodgeschoten. De 37-jarige Brit James Thompson werd in 1995 in zijn woning in Diemen-Zuid door messteken om het leven gebracht. Jean Marcel Meheganoul werd in 1995 vlak bij de Albert Loethoelistraat doodgeschoten. Bekend werd dat hij een voormalige lijfwacht was van Klaas Bruinsma. In 1999 werden een klant (36) en een medewerker (31) van toenmalig eetcafé De Kruidenhof in Diemen-Zuid door kogels om het leven gebracht. In 2004 werd crimineel George Plieger op de Ouddiemerlaan bij het NS-station doodgeschoten. Hij stond met zijn auto te wachten voor de gesloten spoorbomen toen hij onder vuur werd genomen door een man op een motor.

De Klipperweg vrijdagavond laat. Foto: Trudy Kroese

'Wij hoorden knallen en wisten meteen dat het geen vuurwerk was'

De laatste jaren is het opnieuw flink raak. Op 2 december 2012 werd de crimineel Patrick Brisban voor zijn woning aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord doodgeschoten. Op 5 november 2015 werd de 44-jarige Peter R. bij Fregat in Diemen-Noord in zijn auto meerdere keren beschoten met automatische vuurwapens. Hij overleefde de poging tot liquidatie.

Dat zware criminelen Diemen wel als woonplaats kiezen bleek in maart 2009. Toen werd de Italiaanse Maffialeider Giovanni Strangio in een woning in Diemen-Zuid gearresteerd. Hij werd later in Italië tot levenslang veroordeeld wegens zijn aandeel bij een moordpartij in het Duitse Duisburg waarbij zes mensen om het leven kwamen.

'Ik ben geschokt, maar voel mij nog wel veilig in deze buurt'

Een bewoner van Diemen-Noord liet zaterdag weten dat hij geschokt is door de laatste schietpartij in zijn wijk. "Er zijn in deze buurt diverse schietpartijen geweest. Wat ik erg vond is dat er vorig jaar iemand op klaarlichte dag bij Fregat werd neergeschoten. Veel mensen hebben dat gezien, ook kinderen. Maar ik voel mij nog wel veilig in deze buurt. Het is hier prettig wonen."

Hoogbejaarde vrouw slachtoffer van babbeltruc

DIEMEN - Een 96-jarige vrouw is donderdag het slachtoffer geworden van een babbeltruc.

De vrouw woont in het centrum van Diemen en is slechtziend. Er kwamen die middag rond 13.30 uur twee of drie vrouwen bij haar aan de deur die slecht Engels en geen Nederlands spraken.

Zij vertelden haar dat de maaltijd die bij haar zou worden thuisbezorgd op een later tijdstip zou worden gebracht dan aanvankelijk was afgesproken. Een van de vrouwen wist de woning van de vrouw binnen te komen. De vrouw mist nog geen spullen uit haar woning.

De politie roept mensen op om geen onbekenden binnen te laten en bij een verdachte situatie meteen contact op te nemen via telefoonnummer 1-1-2.

Aangehouden wegens negeren afzetting

DIEMEN - De politie heeft vrijdagavond in Diemen-Noord een man en een vrouw aangehouden omdat zij over de linten stapten die de politie had opgehangen na de schietpartij op de Klipperweg.

Er ontstond een schermutseling waarbij een politieagent gewond is geraakt. De 39-jarige man en de 40-jarige vrouw zijn aangehouden.

Bij de schietpartij kwam de 38-jarige Vincent Jalink om het leven.

Man en vrouw gewond na val met snorfiets

DIEMEN - Een 18-jarige man en een vrouw van dezelfde leeftijd zijn zaterdag gewond geraakt bij een ongeluk.

De inwoners van Almere reden samen op een snorfiets. De man zat aan het stuur, de vrouw zat achterop. Toen zij op de Overdiemerweg reden kwamen zij ten val. De man liep hierbij een verwonding aan een voet op, de vrouw liep letsel aan haar hoofd op. Zij zijn door een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Kinderen voeren eindshow op

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderen die hebben deelgenomen aan de naschoolse workshops van Stichting Welzijn Diemen (SWD) hebben vorige week woensdag in De Omval een eindpresentatie verzorgd. De kinderen speelden een stuk waarin Jack de hoofdrol vertolkte. In het stuk wandelde Jack door het bos van talenten en raakte vermist. Vrienden en bekenden startten vervolgens een zoektocht naar Jack. Duidelijk werd dat de kinderen zich hebben ingezet om de eindshow tot een succes te maken.

Püttmann Juweliers verkoopt sieraden van Trollbeads

Shop-in-shop van Deens sieradenmerk

Het team van Püttmann Juweliers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Püttmann Juweliers in winkelcentrum Diemerplein vindt zondag om 12.00 uur de officiële opening plaats van de shop-in-shop van sieradenmerk Trollbeads.

Hans Püttmann: "Wij bieden onze klanten een shop-in-shop van het Deense sieradenmerk Trollbeads. Met de zilveren bedels en glas/edelsteenkralen van Trollbeads kunnen klanten hun eigen sieraad samenstellen: een armband, een collier, maar ook oorsieraden en ringen behoren tot de collectie. Je kunt steeds nieuwe bedels en glas/edelsteenkralen aanschaffen en daarmee je persoonlijke sieraad nog mooier en gevarieerder maken. Trollbeads bedels en kralen vertellen een levensverhaal, wat het juist daarom zo speciaal maakt. Mensen kunnen bij elke bijzondere gelegenheid een of meer items aan hun sieraad toevoegen. Zo maar tussendoor en zonder reden mag ook natuurlijk. Dat de bedels stuk voor stuk kleine kunstwerken zijn wordt direct duidelijk bij de glaskralendemonstratie zondag. Elke glaskraal wordt met de hand gemaakt, van roodgloeiend glas boven een open vlam. Zo is iedere Trollbeadskraal volstrekt uniek."

Innoverend
Begin van de week is begonnen met het bouwen van de shop-in-shop in de zaak van Püttmann Juweliers. De verkoop is inmiddels begonnen. Maar zondag om 12.00 uur vindt de officiële opening plaats."Met deze shop-in-shop laten wij opnieuw zien dat wij altijd innoverend zijn als juwelier. Wij zijn tot dusver een van de vier zaken in Nederland die een Trollbeads shop-in-shop hebben. Op dit moment zelfs de enige in deze regio", geeft Hans Püttmann aan.

Klanten zullen in de shop-in-shop de vaste en bekende medewerkers van Püttmann Juweliers aantreffen. Zij zullen de klanten van deskundig advies voorzien en nieuwe inspiratie geven.

Workshops Redzaamheid: leren omgaan met noodsituaties

DIEMEN - De gemeente start in juni met het burgerprogramma Redzaamheid 2016.

Het programma bestaat uit verschillende workshops met praktische uitleg over wat te doen in een noodsituatie en is voor iedereen die woont en werkt in Diemen. De workshops kosten € 5,- per keer en worden gehouden op 8, 11 en 12 juni van 15.30 tot 18.00 en van 19.00 tot 21.30 uur in basisschool de Noorderbreedte, Vogelweg 4 in Diemen Noord. Inschrijven kan via www.redzaam.nl/diemen.

De hulpdiensten werken hard, maar kunnen niet altijd overal direct zijn. In de workshops ligt daarom de nadruk op wat je kunt doen in de tijd tussen het moment dat er een noodsituatie ontstaat en het moment dat professionele hulpverleners aanwezig zijn. Bijvoorbeeld bij een keukenbrand of wanneer iemand in je omgeving zich ernstig verslikt. Of wanneer inwoners getuige zijn van agressie en geweld op straat, rond school of het sportveld.

Burgemeester Erik Boog: "De gemeente Diemen ondersteunt het initiatief redzaam.nl van harte. Het past in ons beleid dat we onze inwoners in staat stellen om meer met en voor elkaar te doen. Ook in een noodsituatie."

Redzaam.nl is een samenwerkingsinitiatief tussen publieke en private partijen: gemeente Diemen, politie, brandweer samen met experts op het gebied van veiligheid. De workshops worden gegeven door gecertificeerde trainers, volgens de nationale richtlijnen. Zij laten mensen vooral ervaren en oefenen hoe conform die richtlijnen te handelen.

Het programma is een uitwerking van de zelfredzaamheidscampagne uit 2010 die door de Veiligheidsregio is gevoerd.

Diemen daalt op misdaadmeter AD

DIEMEN - In 2015 was Diemen een stukje veiliger dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het AD, waarop Diemen is gedaald van de 15e naar de 28e positie.

Voor de Misdaadmeter 2016 is gebruikgemaakt van de gegevens van de politie over 2015. Er waren in 2015 minder diefstallen van auto's en motoren dan in 2014 (van 82 naar 45), maar wel weer meer diefstallen uit deze voertuigen (van 182 naar 211). Ook waren er minder bedreigingen (van 85 naar 69), mishandelingen (van 90 naar 72), straatroven (van 25 naar 11) en overvallen (van 4 naar 1) dan het jaar ervoor. Wel werden er vaker mensen het slachtoffer van zakkenrollers (54 keer in 2015 tegenover 44 keer in 2014) en waren er meer woninginbraken (153 in 2015 tegenover 136 in 2014).

De afgelopen jaren steeg Diemen juist steeds op de Misdaadmeter, van de 75e positie in 2013 naar plek 20 in 2014 en plek 15 in 2015.

Jolanda Merks

Bestuurslid bij de Cadeauwinkel van de Wereld Het Elsengroen
49 jaar, Diemenaar sinds 2012 (en 1 jaar in 1993)

Wat doe je allemaal bij de Cadeauwinkel van de Wereld?
"Ik regel de ambulante kramen en de inkoop, met als specialisatie de afdeling kerst. Vooral de in- en verkoop van kerstgroepen en kerststalletjes."

Welk cadeau uit de winkel zou je zelf graag mee naar huis nemen?
"Geen, verkoop het liever aan onze enthousiaste klanten."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben apotheekmedewerker in de Stadion Apotheek in Amsterdam. Als vrijwilliger ben ik ook actief bij de Vereniging Nationale Bedevaarten, in een petanquecentrum en tijdens de kerststallententoonstelling in de Hofkerk in Amsterdam."

Hobby's
"Verzamelen van kerstgroepen en kerststalletjes."

Beste nummer ooit?
"'Cis Verdonk' van mijn favoriete zanger Gerard van Maasakkers."

Favoriete stekje in Diemen?
"IJssalon Donatella in de Arent Krijtsstraat."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"IJs natuurlijk."

Hotel of camping?
"Camping, of liever nog op eigen bootje."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn overleden vader en broer.'

Je beste eigenschap? En je slechtste?
"Perfectionist en tikkeltje eigenwijs.'

Bijnaam
"Fair lady."

Diemen mist nog…
"Reclame voor onze rijdende winkel. Tevens zoeken wij nieuwe vrijwilligers om ons te komen versterken."

Daarom Diemen
"Voor mijn gevoel nog steeds een dorp met veel groen."

Als je een dagje burgemeester was...
"
Zou ik een eigen gesubsidieerd winkeltje binnen de fairtradegemeente Diemen regelen."

Leerling De Ark krijgt fiets

DIEMEN - De Stichting Diemer Zonnestraaltje heeft vrijdag een fiets cadeau gedaan aan een leerling van groep 8 van basisschool De Ark.

Het meisje kampt met gezondheidsklachten. De Stichting Diemer Zonnestraaltje zet zich in om kinderen te helpen die ernstig ziek zijn of waar de financiën een cadeau of dagje uit niet toelaten, maar die wel een zonnestraaltje kunnen gebruiken.

Het Loswalfestival: drie dagen vol activiteiten op en rond de loswal

Op de foto met Elmo van Sesamstraat.

DIEMEN - Het weer zat mee afgelopen weekend tijdens het Loswalfestival. Jong en oud genoot van de braderie, de sportmarkt, de kunstmarkt en optredens in de tent en andere activiteiten tijdens deze negende editie van het festival op de loswal.

Vrijdag was er een sportmarkt en werden de Sportvereniging van het Jaar en de Sporttoppers van Diemen bekend gemaakt. Dave Miller en Peter Beense behoorden tot de artiesten die de eerste avond optraden. Zaterdag was er overdag en 's avonds van alles te beleven op en rond de loswal. Veel bezoekers verkeerden in de veronderstelling dat Dave Roelvink zaterdagavond niet zou optreden. Maar hij stapte toch het podium op.

Zondag werd de Veiligheidsdag gehouden. Liefhebbers konden genieten van demonstraties van de hulpdiensten. Waaghalzen konden met een ladderwagen een meter of dertig omhoog worden getild. Opvallend was dat veel kinderen lef toonden en de lucht in gingen. Veel volwassenen keken omhoog en waren blij dat zij op de grond stonden.

Sanne en Anouk genoten van alle activiteiten op de loswal.
De dansgroep van Moving Harmony gaf een wervelend optreden op het speelveldje.
De hoogte in tijdens de Veiligheidsdag.
James Bont, de pony van manege De Eenhoorn.
Vrijwilligers bij de toiletten.
Veel bezoekers namen ook even een kijkje op de kunstmarkt met werk van Diemense kunstenaars.
Zo hoog mogelijk springen op de trampoline.
Spannende potjes voetbal.
Proberen droog de overkant te halen. Foto: Trudy Kroese
Klimmen op de muur van Scouting Diemen. Foto: Trudy Kroese

Volgend jaar wordt de tiende editie van het Loswalfestival gehouden.

Weekend vol lekker eten en muziek

Twee festivals op het Diemerplein: Smakelijk Diemen en Duke op het Diemerplein

Een hapje, een drankje en veel muziek.

DIEMEN - Komend weekend staat het Diemerplein in het teken van food, muziek en entertainment. Zaterdag 4 en zondag 5 juni vindt de eerste editie van Smakelijk Diemen plaats. Zondag is ook jazzfestival Duke op het Diemerplein; dit festival beleeft alweer de derde editie.

Verschillende Diemense restaurants en horecagelegenheden presenteren zich tijdens Smakelijk Diemen op het plein met hapjes en drankjes, er is veel muziek en entertainment voor de kinderen. Initiatiefnemers van het evenement zijn Arturo Rosa Gastaldo van Limburgia en Dennis Heide van Brasserie Drusius. Zij organiseren het evenement in samenwerking met Daarom Diemen van de gemeente Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein. Smakelijk Diemen is op zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 19.00 uur. Op zondag zijn ook de winkels in winkelcentrum Diemerplein open tussen 12.00 en 17.00 uur.

Diverse restaurants en horecagelegenheden nemen deel aan Smakelijk Diemen: Grand Café Cheers, Brasserie Drusius, Grand Café het Wapen van Diemen, Brasserie de Friesch, Japans restaurant Hachi en restaurant Jacob's Kitchen. Ook is er een bierproeverij van Craft's Beer on Wheels en een barbecuestand met de BBQ Babes.

Twee dagen lang food, muziek en enterntainment
voor kinderen

Zaterdag
Op zaterdag is er vanaf 12.00 uur muziek met presentator Michel Reijinga. Ook aan de kinderen is gedacht: om 13.00 uur en om 15.00 uur geeft poppentheater de Kleine Zon een poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen die een half uur duurt. Aansluitend aan de voorstelling is er minidisco voor de kinderen. Van 14.00 uur tot 15.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur is het happy hour voor kids met een gratis ijsje bij Limburgia. In de avond wordt het Diemerplein omgetoverd tot een gezellige Amsterdamse kroeg met heerlijke meezingmuziek: Dries Roelvink begint om 18.00 uur, Danilo om 18.45 uur, Quincy om 19.30 uur, Dennis Alberti om 20.30 uur en Patrick van Veen om 21.15 uur.

Duke op het Diemerplein
Zondag is het podium voor jazzfestival Duke op het Diemerplein. Op het podium en in het winkelcentrum treden diverse jazzbands en -orkesten op. Het jazzfestival begint, net als Smakelijk Diemen op zondag, om 12.00 uur met een officiële opening door burgemeester Erik Boog. Dweilorkest de Neuteblazers uit Diemen treden als eerste op. Daarna is het podium op het Diemerplein voor de vermaarde jazzpianist Ramón Valle en zijn trio. Ramón komt uit Cuba, maar woont al enige jaren met zijn gezin in Diemen en speelt nu voor het eerst in zijn woonplaats. De vijfkoppige Akki Haak band vermaakt het publiek met zelfgeschreven composities en bestaande jazzstukken waar ze een eigen Afrikaanse, funky sound op maken. Het Diemense jazzorkest MDM is er ook deze derde editie vanzelfsprekend bij. En ook daarna is het podium voor een Diemens orkest: De Diemer Harmonie. De vier dames van saxofoonkwartet Double Espresso laten hierna hun unieke sound horen. Straatorkest TOOS!, inmiddels al een bekende op het Diemense jazzfestival, sluit het muzikale evenement om 16.15 uur af met een spetterend slotoptreden. In het winkelcentrum zijn deze middag ook diverse optredens van Sherpa Steps, het jazzkwintet van Ad Oud en vrouwenkoor Voice Female uit Diemen.

De film 'Spotlight', te zien in Theater De Omval op 2 en 7 juni.

donderdag 2 juni

'Spotlight'

Theater de Omval 20.00 uur

In het indrukwekkende filmdrama ‘Spotlight’ stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk een van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis werd. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 4 juni

Oud papier

Diemen 9.30 uur

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op. Papier, karton en oude boeken voor 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 5 juni

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pater G. Noom.

Spirituele Wellness Beurs

De Schakel 11.00 uur

Georganiseerd door Afonsina, van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 5,-. Maximale consultprijs € 15,-.

zondag 5 juni

Scouting Diemen

Diemerbos 14.30 uur

Stuur Scouting Diemen het bos in! Startbijeenkomst voor de bouw van een blokhut in het Diemerbos. Iedereen mag een kijkje nemen.

dinsdag 7 juni

'Spotlight'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

In het indrukwekkende filmdrama 'Spotlight' stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk een van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis werd. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 8 juni

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden zomerbridge tot en met 17 augustus. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur: 020-7853742 of aad@telfort.nl. Informatie: sansatoutbridge.nl.

Bijeenkomst over opvoeden

De Brede HOED 20.00 uur

Carien Ruijter verzorgt een informatieve bijeenkomst met als thema 'Weerbare kinderen opvoeden'. Hoe leer je je kind om te gaan met gevoelens en tegenslagen en problemen zelf op te lossen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

donderdag 9 juni

Ledenvergadering HVD

Theater de Omval 20.00 uur

De Huurders Vereniging Diemen nodigt leden en bewoners die niet lid zijn uit om mee te praten over zaken die van invloed zijn op de woon- en leefomgeving van de complexen Henry Dunantlaan, Rode Kruislaan, Albert Loethoelistraat en Harmonielaan. Inloop met koffie en thee van 19.45 tot 20.00 uur. Aanvang vergadering om 20.00 uur.

zaterdag 11 juni

Repair Café

De Diem 14.00 uur

Duurzaam Dorp Diemen organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Repair Café tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers helpen om samen kapotte spullen te repareren. Tegelijkertijd is een Repair Café een leuke plek om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.


Open Huis

Muziekschool Diemen

Theater De Omval 14.00 uur

De Muziekschool Diemen zet van 14.00 tot 16.30 uur de deuren van Theater De Omval wijd open om iedereen die interesse heeft in muziek maken te verwelkomen. Bent u of uw zoon of dochter van plan om eindelijk eens een instrument te gaan bespelen, te zingen of in een band te gaan spelen, dan bent u van harte welkom om tijdens deze Open Dag kennis te maken met docenten en instrumenten. Natuurlijk kunt u zich ook meteen aanmelden voor de lessen in het nieuwe seizoen. Voor volwassenen is er ook een aantrekkelijk aanbod. Gratis toegang. Meer informatie over de Muziekschool Diemen, zie www.muziekschooldiemen.nl.

zondag 12 juni

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang. Deze viering wordt muzikaal begeleid door een combo. Voorganger is pastor H. Hartog.

Kamercollege

OostWestWelzijn 15.30 uur

De Magie Van Het Maken, uit de ervaringen van theatermaakster Kiki Heesels. Vanaf haar elfde schrijft Kiki theaterliedjes en teksten en dit jaar zit zij al 40 jaar in het vak. Informatie: OostWestWelzijn.com.

SV Zeeburg pakt de wisselbeker

Handbalclub is Sportvereniging van het Jaar

SV Zeeburg is trots op de prijs. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Zeeburg is Sportvereniging van het Jaar geworden. Wethouder Jeroen Klaasse van Sport overhandigde twee bekers aan SV Zeeburg-voorzitter Giovanni Douven. Een wisselbeker die de vereniging volgend jaar weer moet inleveren en een beker die SV Zeeburg mag houden.

Klaasse maakte de winnaar vrijdagavond bekend tijdens de eerste dag van het Loswalfestival. Het is de eerste keer dat de onderscheiding Sportvereniging van het Jaar is toegekend. Het is de bedoeling dat deze onderscheiding voortaan jaarlijks wordt uitgereikt.

SV Zeeburg kan terugkijken op een mooie periode. De vereniging heeft een prachtig nieuw clubgebouw in gebruik genomen en er waren ook sportieve successen: zo werd het eerste damesteam in het voorjaar kampioen van de zaalcompetitie.

Diemen heeft veel sportverenigingen. Een aantal van die verenigingen richt zich niet alleen op de leden zelf, maar vergeet evenmin het maatschappelijk belang. Er zijn verenigingen die zich inzetten voor mensen met een handicap en verenigingen die meedoen aan de buitenschoolse activiteiten van de basisscholen in Diemen. Zij verzorgen bijvoorbeeld clinics voor leerlingen. Alle sportverenigingen in Diemen waren door de sportraad op de hoogte gesteld dat zij zich kandidaat konden stellen voor de uitverkiezing van de Sportvereniging van het Jaar. Niet alle verenigingen hebben dit gedaan. Naast winnaar SV Zeeburg stuurden tennisvereniging ATVD, volleybalvereniging Smashing '72, judovereniging HC Fritz, Manege De Eenhoorn, zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen en voetbalvereniging SV Diemen een motivatie in. De jury waardeerde het werk dat de verenigingen aan hun motivatie hebben besteed en was ook onder de indruk van hetgeen de verenigingen het afgelopen jaar hebben gepresteerd. Er kon helaas maar één winnaar worden aangewezen en dat werd SV Zeeburg. De vertegenwoordigers van de andere sportverenigingen die in de tent op de loswal aanwezig waren toonden zich zeer sportief en genoten van de blijdschap van de leden van winnaar SV Zeeburg.

Sporttoppers krijgen waardering

Alle sporttoppers van Diemen ontvangen oorkonde

Meisjes A van Smashing '72 Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Tijdens de eerste avond van het Loswalfestival zijn de Sporttoppers van Diemen bekendgemaakt. Presentator Mart Roumen haalde de vertegenwoordigers van de sportverenigingen die leden voor de onderscheiding hadden aangemeld op het podium. Alle Sporttoppers van Diemen ontvingen een oorkonde.

ATVD had de parkcommissie als Sporttoppers van Diemen voorgedragen. ATVD beschikt over een fraai tennispark aan de Willem de Zwijgerlaan. Vorig jaar werden de vernieuwde tennisbanen en het jeugdcourt in gebruik genomen. De leden van de parkcommissie zorgen ervoor dat de banen goed worden onderhouden. Zij doen dat op vrijwillige basis.

Consul
SV Diemen had twee mannen voorgedragen die al jaren bij de club betrokken zijn: Cor van Wel en Ton Ruigrok van der Werve senior. Beide mannen speelden vroeger voor SV Diemen en zijn nu al jaren consul. Dat betekent dat zij elk een dag van het weekeinde vroeg uit hun bed stappen om de velden van SV Diemen op Sportpark De Diemen te keuren. Sinds SV Diemen alleen maar op kunstgrasvelden traint en speelt, worden wedstrijden nog maar zelden afgelast. Maar de velden moeten nog wel worden gekeurd. Cor en Ton doen dit trouw en met veel plezier.

Meisjes A
Volleybalvereniging Smashing '72 had het team van meisjes A genomineerd. Dit is een van de teams van de vereniging die afgelopen seizoen de titel heeft gegrepen. Het team bestaat uit de speelsters Alessia van Overbeeke, Hephzibah Dahan, Jaimie Bugter, Katja Ketelaar, Lotte Timmerman, Maren Beers, Maya van Noort, Michelle de Jonge, Sue Rietmeijer en Zsazsa Sieswerda.Trainer/coach is Sieds van der Schaaf.
Druk
Zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen had het team van dames 1 voorgedragen. Dit team werd onlangs kampioen. Handbalvereniging SV Zeeburg en judovereniging HC Fritz hadden veel leden voorgedragen. Het was dan ook druk op het podium.

SV Zeeburg wint thuisduel tegen Lotus: 21-14

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag voor eigen publiek gewonnen van Lotus: 21-14.

De handbalsters uit Diemen startten goed en kwamen snel op een voorsprong. Doordat SV Zeeburg de offensieve verdediging uitprobeerde kwamen er wel wat kansen voor Lotus. In het tweede deel van de eerste helft schakelde SV Zeeburg over op de reguliere normale verdediging. Dit bleek goed te werken. SV Zeeburg slaagde erin om met een voorsprong de rust in te gaan.

Na de rust begon SV Zeeburg rommelig, als gevolg waarvan de in de eerste helft opgebouwde voorsprong iets terugliep. SV Zeeburg kwam niet meer in de problemen en slaagde erin het duel te winnen: 21-14.

SV Zeeburg staat met nog een duel te spelen op de tweede plaats van de veldcompetitie. Tornado is lijstaanvoerder met 24 punten uit 13 duels. SV Zeeburg heeft na evenveel wedstrijden 22 punten. Het doelsaldo van Tornado is echter veel beter dan dat van de ploeg uit Diemen. Tornado heeft een positief doelsaldo van 125, SV Zeeburg 74.

SV Zeeburg sluit de competitie zondag af met een uitwedstrijd tegen DSOV. De wedstrijd begint om 13.15 uur.

DKV Victoria eindigt op voorlaatste plaats

DIEMEN - DKV Victoria heeft het seizoen in de veldcompetitie afgesloten met een nederlaag. De korfballers uit Diemen verloren in Amsterdam van Sporting West: 17-14.

DKV Victoria wist zich te handhaven in de derde klasse H nadat het degradatieduel tegen Furore werd gewonnen.

Swift is met 27 punten uit 14 duels kampioen geworden van de derde klasse H. De ploeg heeft een riante voorsprong op de nummer twee DSO en nummer drie OKV, die respectievelijk 18 en 17 punten hebben. DKV Victoria is op de zevende en voorlaatste plaats geëindigd. De korfballers uit Diemen behaalden 9 punten. Furore eindigde met 8 punten op de achtste en laatste plaats en is gedegradeerd naar de vierde klasse.

15 / 16

Zondag 5 juni organiseert Afonsina haar Spirituele Wellness Beurs van 11.00 tot 17.00 uur. Burg. Bickerstraat 46a Diemen. Entree 5 euro (t/m 12 jaar gratis). De maximumconsultprijs is 15 euro. Aanwezig mediums, paragnosten, masseurs en winkelstands.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595