DiemerNieuws

10 december 2015

DiemerNieuws 10 december 2015


Steun gemeenteraad voor locatie De Kersenboom

DIEMEN - De gemeenteraad lijkt akkoord te gaan met de keuze van het college van B en W voor de locatie van de nieuwbouw van brede school De Kersenboom: op de parkeerplaats van Sportpark De Diemen.

De fracties in de gemeenteraad kunnen zich in het plan vinden. Een aantal fracties plaatst kanttekeningen. De gemeenteraad neemt op 17 december een besluit over de locatie van de school. Lange tijd lag er een plan om een nieuw schoolgebouw te bouwen naast het huidige gebouw van De Kersenboom in Plantage De Sniep. Maar na de oplevering van brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord is gebleken dat meer ouders gebruikmaken van de auto dan was voorzien. Met dit gegeven in het achterhoofd heeft het college van burgemeester en wethouders nog eens kritisch gekeken naar de beoogde locatie voor de nieuwbouw van brede school De Kersenboom. Het college vindt de bouw van een school op het parkeerterrein bij het sportpark de beste optie.

Bezwaren
De partijen in de gemeenteraad willen dat het college bij de verdere invullingen van het plan rekening houdt met de bezwaren en wensen van Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ). Die vereniging is bang de dupe te worden van de nieuwbouwplannen. TVDZ vreest dat de tennismuur, de jeu-de-boulesbaan en het pad naar de tennisbanen moeten verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat mensen die naar de banen 4 tot en met 6 willen de spelers op de andere banen moeten storen. Tevens komt volgens de plannen de ingang van het complex op een andere plek te liggen. Daardoor zou het clubgebouw niet meer per auto te bereiken zijn.

Vervolg op pagina 3

Openbaar vervoer rijdt vaker, nieuw nummer nachtbus

DIEMEN - De nieuwe dienstregeling van het GVB gaat op zondag 13 december in. Voor het openbaar vervoer in Diemen heeft dit een aantal (vooral kleine) wijzigingen tot gevolg.

Alle nachtbussen van het GVB krijgen met ingang van zondag 13 december een nummer dat met het cijfer 7 begint. De overige twee nummers blijven hetzelfde. Bus 737 (is tot zondag 357) rijdt voortaan in de nacht van het Centraal Station naar Amsterdam-Zuidoost.

In Amsterdam-Zuidoost rijdt die nachtbus vanaf zondag niet meer tussen Kraaiennest en Gaasperplas.

De metro's van het GVB gaan vanaf de ingang van de nieuwe dienstregeling op werkdagen tussen 14.00 en 15.30 uur vaker rijden. De frequentie wordt dan elke acht minuten. Nu is dat nog elke tien minuten. Dat geldt dus ook voor lijn 53 die vanaf Gaasperplas via Diemen naar het Centraal Station rijdt.

Bus 44 die tussen Diemen-Noord en station Bijlmer Arena rijdt wordt intensief gebruikt. De bus gaat op werkdagen in zowel de ochtendspits (07.00-09.00 uur) als de avondspits (16.00 tot 18.00 uur) vaker rijden: elke tien minuten in plaats van elk kwartier.

Diemer December Dagen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog ontsteekt donderdagavond 10 december om 19.00 uur de lichtjes in de kerstboom op het voorplein van het gemeentehuis.

Hij opent hiermee de Diemer December Dagen. Het koor Voice Female zingt kerstliedjes, meezingen mag. Scouting Diemen deelt warme chocolademelk en glühwein uit in een speciale 'Daarom Diemen'-mok, die de bezoekers mogen houden. Kinderen kunnen onder begeleiding broodjes bakken.

Winterspelen op het Diemerplein

DIEMEN - Op dinsdag 22 december vinden de Winterspelen op het Diemerplein plaats. Het evenement duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

De Winterspelen worden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) in samenwerking met de gemeente. Het is de tweede keer in successie dat dit evenement in Diemen wordt gehouden. Net als vorig jaar komt er op het Diemerplein een ijsbaan van kunststof te liggen. Er worden die dag schaatsactiviteiten georganiseerd, maar er kan ook vrij worden geschaatst. Belangstellenden kunnen ook meedoen aan leuke winterspellen.

Vorig jaar hadden de Winterspelen hinder van storm. De organisatie hoopt dat het weer dit jaar beter meewerkt.

Nieuwjaars-receptie van gemeente in De Hoop

DIEMEN - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen vindt volgend jaar plaats in de voormalige schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg. De receptie wordt op maandag 4 januari gehouden en duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

De nieuwjaarsreceptie werd tot en met dit jaar gehouden in de hal van het gemeentehuis. Het college van B en W heeft nu voor De Hoop als locatie gekozen. Dit biedt alle Diemenaren de kans om een bezoek te brengen aan dit prachtige gebouw. De Hoop is eigendom van Stadsherstel Amsterdam en wordt voor allerlei activiteiten gebruikt, zoals muziekvoorstellingen, exposities, bruiloften en congressen.

Marinus van Dijk ontvangt Zilveren Diemer Speld

Burgemeester Erik Boog feliciteert Marinus van Dijk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Marinus van Dijk heeft dinsdagmiddag in De Omval de Zilveren Diemer Speld ontvangen. Hij is de eerste die dit nieuwe ereteken van de gemeente heeft ontvangen. Marinus van Dijk was lange tijd een bekende Diemense ondernemer en tevens ook lange tijd voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein en bestuurslid van Theater De Omval. Hij heeft in die hoedanigheden veel voor Diemen betekend. Marinus van Dijk ontving de Zilveren Diemer Speld uit handen van burgemeester Erik Boog. In De Omval waren familieleden, vrienden, ex-collega's, bekenden en raadsleden aanwezig. Zie ook pagina 2.

5

maal wordt
de Zilveren Diemer Speld maximaal per jaar uitgereikt

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, wat minder zacht
De gemiddelde ofwel normale maximumtemperatuur voor half december bedraagt 6 graden. Daar lag het tot nu toe (ruim) boven. Vanaf donderdag voert een westelijke luchtstroming minder zachte polaire lucht aan, zodat de temperatuur overdag wat dichter bij normaal uitkomt. Frontale storingen veroorzaken soms regen. Het blijft om kort te gaan wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Overdag kan er eerst nog wat regen vallen, later klaart het langzaam iets op. Het wordt zo'n 8 graden. In het weekeinde overheerst de bewolking. Er valt soms wat regen, maar geen grote hoeveelheden. Af en toe schijnt ook de zon, vooral zaterdag. De minima liggen rond 3 graden met in de nacht naar zondag kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 7 à 8 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De wisselvalligheid houdt aan. In een meanderende (golvende) westelijke stroming krijgen we een snelle afwisseling van gebieden met hoge en lage luchtdruk. Wanneer hogedruk in de nacht passeert kan het een graadje vriezen. Verder blijft het vrij zacht (maxima 7 à 9 graden).

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De herfst van 2015 was tamelijk zacht, dankzij de zeer zachte november. September en oktober verliepen iets te koud. Aan nazomerwarmte ontbrak het. De hoogste temperatuur was 20.1 graden. De hoeveelheid zonuren was ongeveer normaal. Met circa 350 mm regen in onze regio was de herfst natter dan normaal (= 260 mm).

De kleine buurt 'over de brug'

Voor de nieuwbouw van Diemen-Zuid waren aan de (oude) Prins Hendrikkade tal van woningen, winkels en bedrijfjes gevestigd. In 2010 hebben diverse voormalige bewoners van het oude Diemen-Zuid hun belevenissen opgetekend in het boek 'Herinneringen aan het verdwenen Diemen-Zuid' (redactie Dineke en Jan Groen en Taco ten Dam, uitgave Historische Kring Diemen).

De naam van het 'kruidenierswinkeltje van Rentzenbrink' op nr. 4 valt regelmatig (op de ansichtkaart geheel rechts). Zo vertelt Marianne Homan (1952), die op nr. 16 woonde dat haar moeder regelmatig riep: 'Ga even naar Rentzenbrink suiker halen', als ze tot haar schrik merkte dat deze op was. Met het Végé-boodschappenboekje in de hand rende ze dan naar het begin van de Prins Hendrikkade. Marianne: "Het kleine winkeltje was, in mijn beleving, volgepropt met allerhande levensmiddelen en huishoudelijke zaken. De ruimte achter de toonbank was zo klein dat de winkelier en zijn vrouw elkaar regelmatig in de weg stonden. Achter de kruidenier stonden houten bakken in een rij waar met grote scheppen de kruidenierswaren uit geschept konden worden." Als kind keek ze natuurlijk ook haar ogen uit naar het rijke assortiment aan "lekkernijen met kleine prijsjes die op ooghoogte waren uitgestald", waaronder zoethout.

Nieuwe onderscheiding: Zilveren Diemer Speld

DIEMEN - De gemeente Diemen kent een nieuwe onderscheiding. Onder de noemer Zilveren Diemer Speld introduceert het college van burgemeester en wethouders een ereteken dat kan worden toegekend als blijk van erkentelijkheid voor mensen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Dat kan zijn op maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel of sportief gebied.

De nieuwe onderscheiding wordt toegekend door het college van B en W en wordt ten hoogste vijf keer per jaar uitgereikt. De prijs is behalve voor mensen die zich maatschappelijk verdienstelijk hebben gemaakt, ook bedoeld voor mensen die met gevaar voor eigen leven voor anderen in de bres zijn gesprongen. De nieuwe onderscheiding kan worden toegekend aan Diemenaren en niet-Diemenaren. De Zilveren Diemer Speld komt niet in de plaats van bestaande onderscheidingen als de Vrijwilligersonderscheiding of de Erepenning, maar is een aanvulling daarop, die vooral een bredere werking heeft. Daardoor kunnen meer mensen in aanmerking komen voor de onderscheiding. Op deze manier komen ook mensen die zich beroepshalve verdienstelijk hebben gemaakt in aanmerking.

Jazzorkest MDM geeft kerstconcert

DIEMEN - Jazzorkest MDM geeft op 17 december een kerstconcert in grand café Blauw in Theater De Omval.

Volgend jaar bestaat MDM tien jaar. Dat viert het orkest met tien optredens in en rond Diemen. Het concert van 17 december is het eerste uit deze serie. Het orkest speelt een zeer gevarieerd repertoire van composities van Charles Mingus, Duke Ellington en Thelonious Monk. MDM is ook bekend als de organisator van het jazzfestival Duke op het Diemerplein. Het orkest won daar tweemaal achtereen de prijs voor het beste Ellingtongeluid. De derde editie van dit gratis openluchtjazzfestival is zondag 5 juni 2016.

Het kerstconcert in Grand Café Blauw begint op 17 december om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Met gewonde geleidehond achtergelaten in het bos

Eigenaar van hond die aanviel reed na incident gewoon weg

Ian heeft vijf bijtwonden opgelopen. Foto: Marieke van Veen

DIEMEN - "Hoe kan die man nou twee blinde mensen in het bos achterlaten met een zwaargehavende geleidehond?" Dat vragen Jasper en Marion van Heeren uit Weesp zich af. "Dan heb je toch geen fatsoen? Zeker niet als je bedenkt dat zijn hond deze ellende heeft veroorzaakt..."

Jasper en Marion van Heeren, beiden blind, maakten zondagmiddag met hun geleidehonden Ian en Roby een wandeling naar het Diemerbos. Net over de spoorbrug bij een ingang van het Diemerbos liet het stel rond 12.50 uur de honden los zodat die lekker konden rennen en spelen. Kort daarna stopte er een auto. De bestuurder had ook twee honden bij zich. Toen ging het snel mis.

Een van die honden viel Roby aan, waarop Ian ertussen sprong. Deze poging om zijn maatje te beschermen heeft de hond moeten bekopen met bijtwonden op borst, schouder, oor en meerdere poten. Ian is hieraan geopereerd. Met drains, hechtingen en een grote plastic kap om zijn nek ligt hij nu thuis in zijn mand bij te komen. Hij voelt zich duidelijk belabberd en is zichtbaar van slag. Eigenaar Jasper hoopt dat zijn geleidehond zal herstellen en snel weer aan het werk kan. Hij heeft hem nodig. "Maar als Ian nu bang voor andere honden is, is dat nog maar de vraag." De dierenarts houdt Ian nauwlettend in de gaten.

Of Ian nog aan
het werk kan, is
nog maar de vraag

Onbegrip
De Weesper kan maar niet begrijpen dat het baasje van de andere hond zo is weggereden. Of liever gezegd: op de vlucht sloeg, zonder zich om het echtpaar en hun gewonde hond(en) te bekommeren. "Aan onze stokken en de tuigen van de honden moet hij hebben gezien dat wij gehandicapt zijn. Dan laat je ons toch niet zomaar achter? Wij voelden en roken dat Ian bloedde, maar wisten niet hoe erg hij eraan toe was."

Cursus
Guus Piërlôt, dierengedragsdeskundige en voorzitter van Hondensportvereniging Diemen (HSVD) heeft het verhaal in de media gelezen. "Ik ben er niet bij geweest en ik vind het niet makkelijk om een oordeel te geven. Maar de eigenaar van de hond die heeft aangevallen doet er goed aan om met zijn hond op cursus te gaan. En dan bedoel ik een cursus van een gekwalificeerde en ervaren dierengedragsdeskundige. Ik zou met de baas en de hond naar het Diemerbos gaan. De hond met een muilkorf om. Het is zaak om de baas en de hond stap voor stap op te voeden."

Getuigenoproep
Het echtpaar heeft aangifte gedaan bij de politie, maar omdat zij vanwege hun visuele handicap geen signalement en/of kentekennummer hebben, is het een lastige zaak om te onderzoeken. Een vrouw die het echtpaar vlak na het incident heeft gesproken heeft zich inmiddels gemeld, maar de zoektocht naar getuigen gaat door. Van Heeren: "De hond heet Torzo of Zorro, misschien zegt iemand dat iets? Of misschien heeft iemand deze man en zijn honden in hetzelfde bos gezien, desnoods op een andere dag? Alle informatie is welkom."

Wie meer weet, wordt verzocht te bellen met de politie: 0900-8844.

Locatie De Kersenboom

Vervolg van voorpagina

Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs en Sport benadrukte dat er op 17 december een besluit wordt genomen over de nieuwe locatie van De Kersenboom. De invulling van de details zal later plaatsvinden. Daarbij zal zo veel mogelijk rekening gehouden worden met de wensen van TVDZ.

De partijen in de gemeenteraad vinden het goed dat er door de nieuwe locatie naar verwachting minder autoverkeer door de noordzijde van de wijk Plantage De Sniep zal rijden. Ouders die hun kinderen per auto naar school brengen zullen vooral om de wijk heen moeten rijden.

Knullig
De VVD vindt het vreemd dat er enkele maanden geleden nog hoog werd opgegeven van het plan om de nieuwbouw van De Kersenboom naast het huidige schoolgebouw te realiseren. De partij sprak dan ook van een 'knullig besluit'. De partij is van mening dat er geen parkeerplaatsen voor het personeel van de school hoeven te worden gerealiseerd.

Kerst-ommegang op 24 december

DIEMEN - Ook dit jaar wordt er op kerstavond, donderdag 24 december, een kerstommegang gehouden.

De kerstommegang vertrekt die dag om 17.00 uur vanaf het plein voor het gemeentehuis en gaat via een route door het centrum van Diemen naar de Sint Petrus' Bandenkerk.De stoet zal muzikaal worden begeleid door De Neuteblazers. Tijdens de kerstommegang zullen traditionele kerstliederen worden gezongen. Kinderen mogen verkleed als Maria, Jozef of een engel meedoen. Ook lopen er dieren mee.

Tijdens de kerstommegang wordt op een aantal plaatsen in Diemen gestopt en wordt een fragment uit het kerstverhaal voorgelezen. Het gaat om de volgende locaties: Café 't Pandje, kerk De Ontmoeting en de Sint Petrus' Bandenkerk. Op verzoek van bewoners zal er ook op verschillende andere plaatsen langs de route worden gestopt om kerstliederen te zingen onder leiding van dirigente Marlies Zutt en het PeeBee kinderkoor van de parochie.

Op het kerkplein voor de Sint Petrus' Bandenkerk zal een levende kerststal zijn en zullen de deelnemers aan de kerstommegang samen kerstliederen zingen. Na afloop is er warme chocolademelk en glühwein.

Convenant tegen illegale bewoning

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Het geactualiseerde convenant Doorzon Diemen is onlangs ondertekend. Met dat convenant maken allerlei maatschappelijke partijen afspraken om samen te werken aan de bestrijding van illegale bewoning, onderverhuur en misbruik van woonruimte. Op de foto een aantal van de ondertekenaars: naast burgemeester Boog ook de heer C. Koers, commissaris van politie, mevrouw C. Willems, manager bij corporatie Rochdale en de heer H.C.P. de Ronde, manager van Liander NV.

Wethouder Klaasse op bezoek bij de VoorleesExpress Diemen

Marita las 20 weken voor aan de vijfjarige Nouh

Wethouder Jeroen Klaasse las mee met Marita, Nouh en zijn broers.

DIEMEN - Afgelopen maandag ging wethouder Jeroen Klaasse op bezoek bij het gezin van Nouh. Zij deden mee aan de VoorleesExpress in Diemen. Voorlezer Marita las 20 weken lang één uur in de week voor aan de vijfjarige Nouh en maandag was de feestelijke afsluiting.

Iedere maandagmiddag was het vaste prik. Moeder Sihan vindt het jammer dat het de laatste keer is. Ze heeft voor de feestelijke afsluiting en het bezoek van de wethouder allemaal lekkere hapjes klaargemaakt. Marita begint met voorlezen. ''Nouh houdt vooral van echte voorleesboeken", vertelt ze. Met veel verschillende stemmetjes en vragen betrekt ze Nouh bij het verhaal. Wethouder Klaasse is benieuwd hoe Marita het voorleesuurtje indeelt en hoe Sihan terecht is gekomen bij de VoorleesExpress. Sihan vertelt dat ze via een buurvrouw hoorde over de VoorleesExpress en dacht dat dit ook voor haar gezin een goed idee was. ''Marita geeft mij goede tips over hoe ik leuk kan voorlezen.'' Marita vult aan dat Sihan ook voorleest tijdens het uurtje en dat dit steeds beter gaat. Na het eerste verhaal is het tijd voor een spelletje en daar is wethouder Klaasse als spelliefhebber ook zeker voor in. Samen met Nouh en Marita doet hij een taalspel.

De oudere broers van Nouh zitten ook regelmatig bij het voorlezen. Zij vinden vooral de spelletjes leuk. "Een van mijn lievelingsspellen is 'Wie ben ik' ", vertelt de oudste broer Chouaib. ''Wij gaan Marita echt missen, het is altijd zo gezellig.'' Zijn broertje Loukman valt hem bij: ''Wij blijven echt wel lezen elke maandag.'' Zo vliegt het laatste voorleesuurtje om en krijgen de kinderen van Marita als afsluiting een mooi voorleesboek en een diploma met de handtekening van de wethouder erop. Marita laat de familie weten dat zij hen nog graag een keer wil meenemen naar het theater. ''Want wij blijven elkaar natuurlijk zien.''

Loyce Savijn

Mede-eigenaar van TOF Diemen
24 jaar
Diemenaar sinds 2012

Foto: Trudy Kroese

TOF is een modezaak voor tweedehands kleding en accessoires, waarom tweedehands?
"Omdat het leuk en betaalbaar is. Mensen dragen hun kleding niet altijd af, alles is nog mooi. Wij richten ons op merkkleding en zo kun je voor een leuke prijs mooie merken scoren."

De feestdagen komen eraan, hebben jullie ook feestelijke kleding?
"Jazeker! Wij hebben feestjurkjes met leuke pailletten en glittertjes en feestpumps."

En als dat jurkje toch wat krap zit na de kerstdiners?
"Dan mag je het bij ons komen inleveren, tegen kerst 2016. Dan maken we weer iemand anders blij."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik ben op dit moment zwanger, dus alleen maar zwangerschapsboeken."

Kerstboom, echt of nep?
"Nep, maar wel een hele mooie."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn oma, zij is vorig jaar overleden."

Over 10 jaar…
"Dan werk ik nog steeds in TOF, maar hopelijk hebben we dan een grotere winkel in Diemen of omgeving."

Dagje vrij, wat doe je?
"Op dit moment babyspullen kopen en het kamertje inrichten."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Sushi, al kan dat nu even niet."

Stad of dorp?
"Ik ben heel tevreden in het dorp Diemen."

Trots op?
"Op wat ik tot nu toe heb bereikt met TOF samen met mijn vriendin en mede-eigenaar Sharon."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Meteen een grotere winkel openen op een toplocatie en op vakantie gaan."

Diemen mist nog…
"Gezelligheid van buitenterrassen, ook in de winter."

Rotary Diemen houdt open avond

DIEMEN - Rotary Diemen organiseert op dinsdag 15 december een open avond. De bijeenkomst vindt plaats in Het Wapen van Diemen aan de Ouderkerkerlaan 8.

De ontvangst is tussen 18.30 en 19.00 uur. Het wordt een informele avond met twee actuele thema's: 'Eenzaamheid' en 'Privacy'. Na een korte inleiding door leden van de Rotary Diemen zal er gesproken en gediscussieerd worden over de twee thema's. Tussendoor is er tijd voor een drankje en een hapje en kunnen aanwezigen ook over andere zaken praten. Tussen 21.00 en 21.30 uur wordt de avond afgerond.

Mensen die interesse hebben kunnen zich voor 12 december aanmelden per e-mail: rotarydiemen@gmail.com.

Personen aangehouden voor het bezit van pepperspray en een taser

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagmiddag op de parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid twee personen aangehouden die in het bezit waren van pepperspray en een taser.

Politieagenten controleerden de auto waarin de twee personen zich bevonden. De agenten troffen toen een busje pepperspray en een taser aan.

De twee verdachten zijn aangehouden. De recherche heeft de verdachten ondervraagd.

Politie houdt verdachte inbraak aan

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de wijk Polderland in Diemen-Zuid een 48-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van een poging tot inbraak in een woning.

De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, had een raam van een woning ingegooid. Getuigen namen onmiddellijk contact op met de politie en gaven het signalement van de man door.

Politieagenten gingen op onderzoek uit en konden de man korte tijd later in de buurt aanhouden. De politie waardeert het optreden van de getuigen enorm.

In actie voor de voedselbank

DIEMEN - "We zamelen weer producten in voor de Noord-Hollandse voedselbanken. Help ook mee!"

Deze oproep van onze mediapartner RTV NH ondersteunen wij van harte. Hun actie 'Samen voor de voedselbank' is vandaag begonnen.
DEEN
Bij de DEEN supermarkt in winkelcentrum Diemerplein en bij Rodi Media aan de Visseringweg zijn inzamelpunten.
De opbrengst wordt via de provinciale voedselbank verdeeld over de lokale voedselbanken, dus ook die in onze regio. De actie duurt tot en met 18 december.
Groot succes
Vorig jaar was de actie een groot succes. Jong en oud kwamen in actie en doneerden gul. Ook het bedrijfsleven deed een belangrijke duit in het zakje.
Dit jaar moet het minstens net zo veel opleveren, want de voedselbank is helaas voor veel mensen onmisbaar.

'Eigenlijk hebben wij allemaal een band met Suriname'

Harry van Bommel schreef het boek 'Surinamers in de polder'

DIEMEN - Dinsdag kwam het boek 'Surinamers in de polder' uit. Het is het eerste boek van Diemenaar Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP. Van Bommel schreef het boek naar aanleiding van de 40-jarige onafhankelijkheid van Suriname dit jaar. In het boek komen 15 Surinaamse Nederlanders aan het woord over hun komst naar Nederland en hun leven hier. Onder hen Jetty Mathurin, cabaretière en actrice, die tot 2001 ruim 10 jaar in Diemen woonde. In Diemen wonen relatief veel mensen met een Surinaamse achtergrond. Directeur Rob Dekker van basisschool De Ark kreeg vorige week al een exemplaar van het boek. "Als je dit boek leest, begrijp je de ouders van je leerlingen", zei Van Bommel bij die gelegenheid.

Harry van Bommel: 'Alle verhalen samen maken de puzzel Suriname-Nederland.' Foto: Trudy Kroese

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd, was dat de aanleiding om het boek te schrijven?
"Voor mij was dat zeker de aanleiding, 40 jaar is een jubileum. Ik ben al zeker 25 jaar intensief bezig met Suriname. Voor mij stond vast: ik heb in al die jaren tientallen mensen gesproken, ik ben er vaak geweest, die mooie verhalen moet ik niet voor mezelf houden maar delen. Zo is dat boek er gekomen."

Waarom die band met Suriname?
"Het begon denk ik al in mijn jeugd. Ik had Surinaamse vriendjes, maar pas jaren later realiseerde ik me dat zij uit Suriname kwamen, als kind zie je dat niet. Toen is het zaadje ontkiemd. Later ben ik afgestudeerd op het politieke gedrag van Surinamers in Nederland. Ik heb als politicus ook heel veel met Suriname te maken. Die belangstelling is dus op verschillende manieren tot ontwikkeling gekomen. Eigenlijk hebben wij allemaal een band met Suriname; een deel van de rijkdom van Nederland komt voort uit de plantages in Suriname. Als je de relatie Nederland-Suriname gaat analyseren, komt soms het schaamrood op je kaken. We kunnen er nu open over praten en het staat in de schoolboeken; nog niet helemaal goed, maar beter dan toen ik jong was. Alle discussies die gevoerd worden en zijn staan in dit boek. Dit zijn de mensen waar die discussie mee gevoerd wordt, deze mensen gaan het verhaal vertellen: dat was het uitgangspunt."

Jetty Mathurin, u bent een van de bekendere 'Surinamers in de polder', die in het boek aan het woord komen, naast onder meer Umberto Tan, Sylvana Simons en Edgar Burgos, de zanger van Trafassi. Waarom hebt u meegewerkt?
"Ik word vaker gevraagd als het Suriname betreft en ik zeg heel vaak nee. Maar zoals Harry het uitlegt, dacht ik ja: het gaat over hoe wij hier leven, hoe wij tot hier zijn gekomen en ik vind mijn verhaal daarbij steekhoudend. Er waren ook emotionele momenten bij; dan ga je nadenken over dingen en ik wilde eerlijk zijn. Ik heb ook gekeken wie er nog meer gevraagd zijn. Ik ben vooral blij dat gekozen is voor mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen uit Suriname. Ze zijn er allemaal. Dat is over het algemeen een misvatting hier in Nederland: een Surinamer is zwart met kroeshaar. Maar we zijn in Suriname veel rijker aan bevolkingsgroepen."

Jetty Mathurin is één van de Surinaamse Nederlanders die in het boek aan het woord komt. Foto: Ingrid van Vlijmen

'Al die mooie verhalen kon ik niet voor mezelf houden'

"Ik heb een keuze moeten maken: mannen, vrouwen, een representatie van de verschillende bevolkingsgroepen", vult Van Bommel aan. "Plus verschillende beroepen, niet alleen politiek of media. Het is goed om te zien hoe Surinaamse Nederlanders hun plek hebben verworven, door de hele samenleving heen, tot op het hoogste niveau. Natuurlijk gaan er ook wel eens dingen mis, maar er zijn zo veel succesverhalen. De mensen in dit boek vertellen het verhaal van kansen krijgen en kansen pakken. Het zijn allemaal mensen die kansen gepakt hebben. Maar het zijn niet alleen mensen die succesvol zijn op tv. Barryl Biekman bijvoorbeeld is bijzonder omdat ze zich inzet voor de Afro-Surinamers. Als voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden heeft zij dat thema op de kaart gezet. Dat heeft te maken met haar passie en spirit. Zij krijgt daar niet altijd waardering voor. Ik heb haar verhaal zo opgeschreven dat mensen denken: o ja, zo kun je er ook naar kijken. Alle verhalen samen maken de puzzel Suriname-Nederland."

Het boek kwam op 8 december uit, dat zal geen willekeurig gekozen datum zijn.
"8 december 1982, de Decembermoorden: een heel belangrijk moment in het leven van veel mensen die ik geïnterviewd heb. Voor sommigen de reden om naar Nederland te komen, voor anderen om niet meer terug te gaan naar Suriname. Het was niet zo gepland, maar achteraf, toen ik alle verhalen achter elkaar las, zag ik dat dat toch een beetje de rode draad was in het boek. Niet iedereen heeft het erover maar het is zó nadrukkelijk aanwezig. Dat maakte 8 december de meest natuurlijke datum om het boek uit te laten komen. Het is ook actueel met het nieuws uit Suriname dat het hof vervolging toch mogelijk maakt, ondanks de amnestiewet."

'Ik hoop dat vooral Nederlandse mensen het gaan lezen'

Dinsdag is het boek gepresenteerd, wie hoopt u dat het gaan lezen?
"Dinsdag was in Amsterdam de herdenking van de slachtoffers van de 8 decembermoorden. Daar heb ik gesproken, en dat was een bijzonder moment zo voor de zaal vol met Surinaamse Nederlanders. Ik hoop dat veel Nederlandse mensen het boek gaan lezen. Vooral omdat veel mensen wel iets weten over de geschiedenis van Suriname, maar de verhalen niet precies kennen. Deze mensen vertellen het verhaal precies. Ik denk ook aan meer waardering voor de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. In de jaren 70 werden Surinamers met de nek aangekeken in Nederland, waren er in sommige gemeenten protesten tegen de komst van Surinamers. Spandoeken met 'In onze gemeente geen Surinamers', bijna op dezelfde wijze als de reactie op de vluchtelingen nu."

Jetty Mathurin: "Vooral in deze periode, de donkere dagen voor kerst noem ik ze, leven we echt in een omgeving waar je je als Surinamer niet welkom voelt, vooral door het onbegrip. Ik hoop dat door deze verhalen mensen hun oren en hun hart open maken. Dat ze gaan voelen, dat ze zich erin kunnen verplaatsen; ik hoop van harte dat dit boek daaraan bijdraagt."

Over 40 jaar, wat ligt er dan voor boek?
Harry van Bommel: "Dan is jouw opvolger Surinaams-Nederlands."

Jetty Mathurin: "Ik denk aan mijn kleinzoon, die is 14. Ik hoop van harte dat de mooie persoonlijke verhalen blijven, maar die diepe behoefte die ik hierbij voel dat het nodig is, er niet meer is."

Harry van Bommel: "Alleen de mooie verhalen blijven."

'Surinamers in de polder' is nu te koop, ook in Diemen.

Oefening in centrum van Diemen

'Wij hebben opvangplekken gereserveerd'

De oefening in het centrum van Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft donderdagmiddag een oefening gehouden bij winkelcentrum Diemerplein en omgeving. Er deden diverse hulpdiensten aan de oefening mee: de politie, brandweer en GGD. Ook personeel van de gemeente Diemen nam deel aan de oefening.

Buurtbewoners waren enkele dagen voor de oefening door de gemeente Diemen per brief op de hoogte gesteld. Dit om paniek te voorkomen. Tijdens de oefening bleek dat mensen die niet op de hoogte waren inderdaad dachten dat er iets ernstigs aan de hand was. Zij kwamen even kijken, maar konden al spoedig vaststellen dat het een oefening betrof.

Even na 13.30 uur rukten de hulpdiensten met veel auto's uit naar winkelcentrum Diemerplein. De brandweer was als eerste ter plaatse, gevolgd door de politie, de GGD en ambtenaren, onder wie van de gemeente Diemen. Volgens de oefening was er een (denkbeeldige) brand in de parkeergarage waarbij diverse gewonden waren gevallen en gevaar voor de omwonenden bestond. Er werd gesproken over mogelijke 'evacuatie' van de mensen die boven en achter het winkelcentrum wonen en de bewoners van de flat aan de Albert Loethoelistraat. De auto's van de hulpdiensten en het personeel stonden voor het grootste deel op de brug tussen de parkeergarage en de flat aan de Albert Loethoelistraat. Dit om de klanten van het winkelcentrum, waaronder de automobilisten die in of uit de parkeergarage wilden rijden, niet te hinderen.

Bij een brandweerauto die op de brug geparkeerd stond gaf de Leider Commandoplaats Incident (CoPi) leiding aan de operatie. Hij won bij collega's van de aanwezige hulpdiensten informatie in om zich een beeld te kunnen vormen van hetgeen er aan de hand was en wat er op dat moment moest gebeuren. Hij gaf de collega's vervolgens bevelen om tot actie over te gaan. De woordvoering ter plaatse werd gedaan door een woordvoerder van de brandweer. Om vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden won hij niet alleen informatie in bij zijn directe collega's van de brandweer, maar ook bij politiemensen, personeel van de GGD en ambtenaren.

Een ambtenaar was intensief aan het bellen. "Ik geef informatie door die kan worden gebruikt door de collega's van de afdeling voorlichting en praat over de mogelijkheden om voor mensen voor wie dat nodig is een opvangplek te regelen. Wij hebben opvangplekken gereserveerd, bijvoorbeeld in de sporthallen."

De oefening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was er mede op gericht om te kijken of de draaiboeken nog wel up-to-date zijn en om de samenwerking tussen de verschillende partijen uit te testen.

donderdag 17 december

Klassieke muziek voor iedereen: Dvorák

In OBA Diemen worden drie lezingen gegeven in de serie Klassieke muziek voor iedereen. Musicoloog Wout Strootman vertelt over vandaag over Antonín Dvorák en laat ook veel muziek horen. In het laatste decennium van de negentiende eeuw woonde de Tsjechische componist Dvorák enige tijd in New York. De stad en het nieuwe land inspireerden hem tot het schrijven van zijn meest bekende werk: de Symfonie nr. 9 in e kl.t., op. 95, bijgenaamd 'Uit de Nieuwe Wereld'. 10.00-12.00 uur. Toegang per lezing met OBA-pas € 5,- / normaal € 10,-. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Potje van de Buurt

Het Potje van de Buurt is i.v.m. de feestdagen op donderdag 17 december in plaats van de 3e vrijdag van de maand. Vanaf nu wordt er gekookt in gebouw De Schakel. Om 12.30 uur begint het kerstbuffet. Kosten € 7,50. Opgeven kan tot maandag 14 december bij Anneke Dekker, 020-6953224.

Kerstconcert

Jazzorkest MDM geeft een kerstconcert in grand café Blauw in Theater De Omval. MDM speelt stukken van Charles Mingus, Duke Ellington en Thelonious Monk. Het concert begint om 16.00 uur. Toegang is gratis. Diezelfde avond draait in de grote filmzaal de nieuwe James Bond film 'Spectre'. Voor de film kunnen bezoekers dineren in grand café Blauw. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

James Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 10 december

Amnesty

Het is vandaag de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Amnesty International houdt een schrijfactie. Iedereen kan brieven schrijven aan autoriteiten van landen waar mensenrechten worden geschonden of ansichtkaarten aan politieke gevangenen. Schrijfmateriaal en voorbeeldbrieven zijn aanwezig. Ook burgemeester Boog zal aan de schrijfactie deelnemen. 11.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis.

Film in De Omval

'Youth', met o.a. Michael Caine en Jane Fonda. Na het enorme succes twee jaar terug van Oscarwinnaar 'La grande bellezza' heeft regisseur Sorrentino opnieuw een film gemaakt over ouder worden. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 11 december

Bingo

In Huis van de Buurt het Kruidvat wordt een gezellige boodschappenbingo gehouden van 13.30 tot 16.00 uur. Een bingokaartje voor 1 ronde kost 50 eurocent. Informatie: 06-19776374.

12 en 19 december

HKD

Historische Kring Diemen geeft de gelegenheid om het boek 'Diemens oorlog' aan te schaffen in hun lokaal in De Schakel. Prijs € 29,50. Het boek geeft een eigen kijk op het leven in Diemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Open van 10.00 tot 14.00 uur. Ingang bij de kinderspeelplaats Burg. Bickerstraat 46B.

Kerstmarkt

In de Sint Petrus' Bandenkerk wordt tussen 10.00 en 15.00 uur een kerstmarkt gehouden. Kerststukjes, kerstballen, kaarsen, kerstgroepen, handgemaakte kerststallen, zelfgemaakte wenskaarten, D.O.M.-wijn, kortom 'van bal tot stal' en dat alles voor schappelijke prijzen. Ook zijn er oliebollen, appelflappen en andere lekkernijen verkrijgbaar. Voor één euro is een fraaie mand met allerlei lekkers winnen.

Theaterconcert

Marijn Brouwers zingt Charles Aznavour in Theater De Omval. De wereldberoemde Charles Aznavour schreef meer dan duizend liedjes: 'For me formidable', 'Hier encore', 'La Mamma' en 'She'. Maar niet in het Nederlands. In 2014 werd Aznavour 90 jaar en daarom vertaalde en verzamelde Marijn Brouwers zijn liedjes en geeft ze in het Nederlands cadeau. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 13 december

The Monday Singers

Pop- en musicalkoor The Monday Singers bestaat 30 jaar en viert dit met twee concerten in Theater De Omval. 'The Way Friends Do' is een gevarieerd programma met nummers als 'Songbird' van Fleetwood Mac, 'Home' van Dotan en 'Shine' uit de musical 'Billy Elliot'. Een vierkoppige band begeleidt het koor. Aanvang 14.30 en 20.00 uur. Kaarten à € 15,- zijn te bestellen via themondaysingers@xs4all.nl.

maandag 14 december

Diemer Harmonie

De Diemer Harmonie geeft een kerstconcert cadeau aan de bewoners van zorgcentrum De Diem. Ook buurtbewoners en belangstellenden zijn van harte welkom. Er zal volop gelegenheid zijn om mee te zingen. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

dinsdag 15 december

Film in De Omval

'Youth', met o.a. Michael Caine en Jane Fonda. Na het enorme succes twee jaar terug van Oscarwinnaar 'La grande bellezza' heeft regisseur Sorrentino opnieuw een film gemaakt over ouder worden, het verkruimelen van illusies en het verlangen naar schoonheid. 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 16 december

Kerstbingo

Feestelijke kerstbingo in zorgcentrum de Diem. Aanvang 14.30 uur, de zaal is vanaf 14.00 uur open. Deelname € 2,- p.p. inclusief koffie/thee. Voor bewoners €1,-. I.v.m. de feestdagen deze keer dus niet op de laatste woensdag van de maand.

Kerstrecital

Al vele jaren geeft Regina Albrink een kerstrecital in Het Concertgebouw Amsterdam. Dit concert is altijd uitverkocht en trekt bezoekers uit de hele wereld. Nu ook in Theater De Omval. Op het programma ontbreekt nooit haar lievelingscomponist Chopin, aangevuld met toegankelijke muziek van andere componisten. 20.30 uur. € 17,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 18 december

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

zaterdag 19 december

Niet Schieten!

'Kusje erop?' Het is tijd voor nieuwe helden! U vraagt, Niet Schieten! levert! Maar wat is een held? Iemand die naar zichzelf durft te kijken. Mensen lijken dat moeilijk te vinden en daarom doen de mannen van Niet Schieten! dat voor u. 20.30 uur. € 17,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 20 december

James Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 11.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Kerstconcert

Kerstconcert met samenzang in de Sint Petrus' Bandenkerk m.m.v. het Allegriakoor, Carpe Diem, la Stanza en en de Freewillies. Aanvang 14.30 uur, de kerk is open vanaf 14.00 uur. Toegang gratis, maar er wordt na afloop een collecte gehouden die is bestemd voor de restauratie/renovatie van de kerk.

dinsdag 22 december

Winterspelen

Van 10.00 tot 17.00 uur Winterspelen op het Diemerplein, georganiseerd door de gemeente i.s.m. SWD.

Janes Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Diemen en OSV spelen duel uit

SV Diemen wint bij SV Ouderkerk

SV Diemen zette OSV onder druk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen en OSV hebben dinsdagavond de laatste 25 minuten van het op zondag 29 november gestaakte competitieduel uitgespeeld. De wedstrijd begon met een 0-2 voorsprong voor de bezoekers uit Oostzaan. Manolito Joren maakte 1-2. SV Diemen slaagde er daarna niet in om nog meer doelpunten te maken: eindstand: 1-2.

De wedstrijd werd anderhalve week geleden gestaakt nadat een speler van OSV een open teenbreuk had opgelopen. Dinsdagavond scoorde Manolito Joren al vier minuten na de hervatting van de wedstrijd. SV Diemen kreeg daarna vier corners en zorgde voor enkele hachelijke momenten voor het doel van OSV. Maar een gelijkspel zat er niet meer in.

Zondag won SV Diemen met 1-2 bij SV Ouderkerk. Bij rust was de stand 1-1. De streekderby tussen SV Ouderkerk en SV Diemen was extra beladen omdat SV Diemen-trainer Martin van Egmond tot en met eind vorig seizoen onder contract stond bij SV Ouderkerk. Pierre Tosch, die eind vorig seizoen stopte maar wel beloofde stand-by te zijn in noodgevallen, deed mee bij SV Diemen. Bij een 0-0-stand kreeg SV Diemen een strafschop. De doorgaans zo trefzekere Dennis van Bree miste echter. SV Diemen was de bovenliggende partij, maar uit een spaarzame uitval kwam SV Ouderkerk op een 1-0 voorsprong. Een paar minuten later kreeg een speler van de thuisclub zijn tweede gele kaart. Manolito Joren maakte vlak voor rust gelijk: 1-1.

Hoewel SV Diemen na de hervatting met een man meer speelde had de ploeg van trainer Van Egmond moeite om het verschil te maken. Bright Owusu ontving ook zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. Vijf minuten voor tijd bepaalde Giliano Eijken de eindstand op 1-2 in het voordeel van SV Diemen. Dennis van Bree schoot een vrije trap snoeihard op doel, waarna Eijken zeer attent reageerde op de rebound.
SV Diemen speelt zondag thuis tegen koploper AGB. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Leoni van der Molen geeft training bij De Meeuwen

Leoni van der Molen traint de jeugdleden van De Meeuwen. Foto: De Meeuwen

DIEMEN - International Leoni van der Molen heeft vorige week maandagavond een gasttraining gegeven aan diverse teams van de waterpolo-afdeling van De Meeuwen.

Zij gaf training aan de jeugdteams van spelers onder de 13 jaar en aan de teams van dames 1 en dames 2. Leoni van der Molen komt uit voor de vereniging UZSC in Utrecht. Daarnaast behoort zij tot de selectie van het Nederlands waterpoloteam. De voormalige inwoonster van Diemen begon haar loopbaan bij De Meeuwen in Diemen.

Leoni van der Molen vond het leuk om de jeugdige leden en de speelsters van dames 1 en dames 2 van De Meeuwen te trainen. De international kon tips geven en haar ervaring overbrengen. Speciale aandacht was er voor het spel van de midvoor. Dit is de positie die Leoni van der Molen in het team van haar club en bij het Nederlands team bekleedt. Leoni maakte deel uit van het Nederlands team dat tijdens het EK in Boedapest in 2014 en tijdens het WK in Kazan in 2015 de zilveren medaille behaalde. Het team hoopt zich volgend jaar te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vooral de jeugdige leden van De Meeuwen hadden na afloop van de bijzondere training veel interesse voor de zilveren medailles van Leoni.

Synchroonzwemafdeling De Meeuwen weer terug

Jonge zwemsters trots op hun diploma. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Na een flinke dip aan het eind van vorig seizoen is de synchroonzwemafdeling van De Meeuwen weer helemaal terug; met 15 jeugdleden en 4 vaste masterleden draait de afdeling weer als vanouds.

En dat is te merken: op 21 november was er een miniregio-wedstrijd waar negen meisjes van De Meeuwen aan meededen (en prachtige resultaten hebben behaald). Op zaterdag 28 november hebben Jeske van Koningsveld en Jasleen Singh hun basishoudingdiploma gehaald en hebben zowel Annika Egas als Kami Georgieva hun balletbeendiploma in de wacht gesleept. Trainsters Samira en Marijn zien de toekomst voor het synchroonzwemmen in Diemen weer zonnig tegemoet: "Met zo veel leuke nieuwe leden, een nieuw masterteam dat goed loopt en binnenkort een extra training (of zelfs twee extra) per week kan het niet meer stuk", aldus Marijn. De Meeuwen heeft plaats voor nieuwe leden die aan synchroonzwemmen willen doen. Geïnteresseerden (zowel jeugd als volwassenen) kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen aan marijnhoeksel@demeeuwen.nl (voor 4 gratis proeflessen). Ook is de synchroonzwemafdeling van De Meeuwen op zoek naar trainers (ervaring niet belangrijk), of andere hulp aan de rand van het zwembad.

Athena

'Stadion De Meer' staat er op de achterkant van de tribune langs het internationale waterveld van hockeyvereniging Athena in de Watergraafsmeer. Het is een leuk gebaar van de hockeyvereniging die een prachtige accommodatie heeft vlak bij de plek waar tot 20 jaar geleden het Ajax-stadion stond.

Gisteren was het 81 jaar geleden dat het Ajax-stadion werd geopend. Het stadion kwam in de plaats van het houten stadion dat eveneens in de Watergraafsmeer lag (ongeveer ter hoogte van waar nu het Christiaan Huygensplein is).

In 1996 verhuisde Ajax van de Watergraafsmeer naar de Amsterdam Arena in Amsterdam-Zuidoost. Het betekende het einde van een tijdperk. Veel 'oudere' supporters van Ajax hebben bijna twintig jaar na de verhuizing nog steeds heimwee naar het oude stadion. Hoewel De Meer - zeker na het plaatsen van die vreselijke hoge hekken na het staafincident tijdens de wedstrijd tegen Austria Wien - verre van comfortabel was geworden en volstrekt niet meer aan de moderne eisen voldeed, was het er wel gezellig. Ajax speelde toen in een echt voetbalstadion.

Het stadion aan de Middenweg blijft vooral een symbool van een (voetbal)tijd die nooit meer terugkomt. Hoewel er skyboxen in het stadion waren gebouwd, was de schitterende voetbaltempel nog het domein van de echte supporter. Schouder aan schouder op de tribune, een worst en een beker bier in de hand. Het Ajax van De Meer was een internationaal succesvolle club, speelde vaak mooi voetbal en beschikte over spelers van wie er een behoorlijk aantal nog steeds tot de verbeelding spreekt. Op de plek waar vroeger stadion De Meer lag staan nu woningen. De straten zijn vernoemd naar stadions waar Ajax in het verleden grote successen vierde (overigens is er geen straat naar De Kuip vernoemd, het stadion waar Ajax in 1972 de Europa Cup I won).

Mooi dat ook Athena duidelijk maakt gevoel voor voetbalhistorie te hebben.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Te koop: Mooie, zwarte tweezits relax bank. Slechts
€ 125,-. 020 6900785

Acupunctuur in Weesp. Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten. Maak snel een afspraak! www.ackrufy.nl tel.: 0294-785331

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTER
DUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Te koop: mijn mooie rode Galanti-accordeon 120 bas, 5 registers, 4-korig. Geheel gereviseerd! Vraagprijs € 450,-. Diemen, Epko Rakers, tel.: 020-6003612

Voedinggezond praktijk. Als u moeite heeft met afvallen, ik begeleid u d.m.v. gezonde voeding. www.voedinggezond.nl of bel 06-41220132

Mégane hatchback in vijf smaken

Vanaf maart in de showroom

De nieuwe Mégane telt veel vernieuwingen, maar is nauwelijks duurder.

De nieuwe Renault Mégane hatchback staat vanaf begin maart 2016 bij de Nederlandse dealers in de showroom. Leverbaar voor prijzen vanaf € 20.290,-. Daarmee is hij, ondanks alle nieuwe technologieën en de rijkere uitrusting, vergelijkbaar geprijsd met het huidige model. Renault levert de nieuwe Mégane met keuze uit vijf uitvoeringen en vijf motoren, waarvan alle diesels in aanmerking komen voor 21 procent bijtelling.

De basisuitvoering is de Renault Mégane hatchback Life, standaard voorzien van zaken als cruisecontrol, digitale radio, Hill-Start Assist voor eenvoudig vanuit stilstand wegrijden tegen een helling op, ledachterlichten, airconditioning en elektrisch bedienbare zijruiten voor en achter. Na de Life volgt de Zen-uitvoering. Deze is standaard uitgerust met onder meer een navigatiesysteem met TomTom LIVE-navigatie. De Bose-uitvoering richt zich op comfort en is standaard voorzien van een bestuurdersstoel met elektrische massagefunctie, een premium Bose audiosysteem en Renault Multi-SENSE, waarmee de bestuurder de instellingen kan aanpassen die van invloed zijn op de rijervaring en de sfeer in het interieur. De GT-Line heeft die Multi-SENSE ook en legt het accent meer op sportiviteit.

De topversie is de GT, voor ultiem rijplezier voorzien van de 4control-vierwielbesturing, een sportchassis en een ongeëvenaarde acceleratie.

Automaat en lpg voor Sandero en Logan

De Logan MCV van Dacia rijdt nu ook op gas.

Dacia breidt het aanbod van de Sandero, Sandero Stepway en de Logan MCV uit met Bi-Fuel-versies met een lpg-installatie en Easy-R-versies met een geautomatiseerde transmissie.
Die transmissie en de lpg-installatie zijn uitsluitend in combinatie met de TCe 90-turbobenzinemotor met 90 pk (66 kW) leverbaar. De lpg-installatie zorgt voor een nieuwprijs die € 200,- lager uitpakt dan bij dezelfde versie zonder lpg. De Dacia Sandero TCe 90 Bi-Fuel Stop & Start is daardoor nu leverbaar vanaf € 10.990,- inclusief btw en bpm. De Logan MCV TCe 90 Bi-Fuel Stop & Start is er vanaf € 11.790,-. Zakelijk rijders profiteren bovendien van 21% bijtelling voor privégebruik. Dacia monteert de lpg-installatie af-fabriek op de plaats van het reservewiel, zodat er geen verlies is aan laadruimte. De lpg-installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV.

De geautomatiseerde Easy-R-transmissie heeft een bescheiden meerprijs van slechts € 500,-. Hij is beschikbaar voor de Sandero, de Sandero Stepway en de Logan MCV. De Easy-R en Bi-Fuel-versies staan vanaf medio februari bij de Dacia-dealer in de showroom.

Orderboek open voor nieuwe Astra Tourer

De Opel Astra Tourer zit boordevol technisch vernuft.

De nieuwe vijfdeurs Opel Astra staat inmiddels bij de dealers. Tegelijk gaan de orderboeken voor de nieuwe Astra Sports Tourer open. Deze stationwagen met tot wel 1.630 liter bagageruimte is leverbaar vanaf € 22.295,-.

Talloze systemen en technieken tillen comfort en veiligheid naar een ongekend hoog niveau. We beginnen maar niet aan de opsomming ervan, want daarmee zouden we aan deze pagina niet genoeg hebben. Nou vooruit, een kleine greep: de persoonlijke connectiviteits- en servicedienst Opel OnStar, ultramoderne IntelliLink-infotainmentsystemen die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto, en IntelliLux LED®-matrixverlichting, waarmee de bestuurder altijd met groot licht kan rijden zonder andere weggebruikers te verblinden. De achterklep is elektrisch en de dieselmotor gloednieuw en superzuinig.

Nieuwe S90 rijdt al een beetje zelf

Volvo bereidt zich voor op de komst van de Volvo S90. De Zweedse autofabrikant staat vooral bekend om zijn SUV's en estates, maar toont met de nieuwe S90 haar ambities in de executive-klasse. Een van de vooruitstrevende voorzieningen is Pilot Assist. In deze semi-autonome rijmodus stuurt de auto zelf en volgt hij keurig de wegmarkeringen tot snelheden van zo'n 130 km/u. Pilot Assist is een volgende stap op weg naar de volledig zelfrijdende auto, die door Volvo Cars wordt beschouwd als een van de belangrijkste innovaties voor de toekomst. De nieuwe Volvo S90 beleeft zijn wereldpremière in januari in Detroit. Net na de zomer staat de Volvo bij de Nederlandse dealers.

Snelste Golf GTI ontmoet zijn illustere voorganger

Zuid-Portugal, twee legenden treffen elkaar. Beide zijn jubileummodellen, getooid met de magische letters GTI. Maar daar houden de gemeenschappelijke kenmerken dan ook mee op. Waar het eerste jubileummodel, de Golf GTI Pirelli, het in 1983 bracht tot 112 pk, put de nieuwste versie – de Golf GTI Clubsport – maximaal 290 pk uit zijn krachtbron: de krachtigste Golf GTI ooit. De Nederlandse prijzen, specificaties en beschikbaarheid van deze Golf worden binnenkort bekendgemaakt.