DiemerNieuws

20 februari 2014

DiemerNieuws 20 februari 2014


Eindelijk plek voor scouts in Diemerbos

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Ze moesten er bijna zes jaar op wachten, maar nu komt er eindelijk een eigen plek voor Scouting Diemen in het Diemerbos. De zo gewenste blokhut komt er niet, nog niet. Daarvoor moet nog gespaard worden. Maar het begin is er: een eigen stuk grond met kampvuurkuil, waar ook gekampeerd kan worden.

De scouts krijgen een plek vlak bij de ingang van het Diemerbos, zo is afgesproken met eigenaar Staatsbosbeheer. De precieze locatie wordt zondag onthuld bij de DiemerCross door Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen, en wethouder Ruud Grondel. Van Wel is ontzettend blij dat het er eindelijk van komt. "Na zes jaar strijd, vele gesprekken met Staatsbosbeheer en de gemeente Diemen zijn we nu een flinke stap verder in de goede richting. We kunnen opkomsten houden op deze plek, er zelf kamperen en er ook andere scoutinggroepen laten kamperen. Dat zullen inkomsten zijn die we hard nodig hebben om bij te dragen aan de terugkerende kosten voor de erfpacht." Binnen vijf jaar moet de felbegeerde blokhut op deze plek komen. In 2008 hield Scouting Diemen daarvoor al de eerste geldinzamelingsacties. "Dat geld hebben we voor deze bestemming vastgezet en zullen we nu gebruiken om eerst een klein sanitair gebouw neer te zetten."

Van Wel hoopt dat Staatsbosbeheer voor het broedseizoen bomen kan rooien zodat de kavel verder kan worden ingericht. De gemeente Diemen zal helpen bij de aanleg van de nutsvoorzieningen. Grondel: "Ik ben erg blij dat er een oplossing is gevonden. Door de overeenstemming met Staatsbosbeheer heeft Scouting Diemen een plek, nu moet er hard gewerkt worden om deze bruikbaar te maken."

Scouting Diemen wil deze zomer al opkomsten gaan houden in het Diemerbos. "Ik kijk ernaar uit om met elkaar om het kampvuur te zitten op onze eigen plek", aldus Van Wel. "Dit betekent niet dat we ons gebouw aan de Emmastraat verlaten. Het Diemerbos wordt een dependance, dat is altijd de opzet geweest".

Nieuwe woningen Bergwijkpark

Veel belangstelling voor Masterplan Bergwijkpark tijdens inloopbijeenkomst op Campus Diemen Zuid. Foto: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN - In Bergwijkpark in Diemen-Zuid wordt van de zomer begonnen met de bouw van 291 appartementen. De woningen maken deel uit van het Masterplan Bergwijkpark. Dit vertelt projectwethouder wethouder Lex Scholten.

Het Masterplan Bergwijkpark heeft ervoor gezorgd dat het gebied in Diemen-Zuid een nieuwe impuls heeft gekregen. Afgelopen zomer werd begonnen met de oplevering van de studentenwoningen op Campus Diemen Zuid. In de kantoorpanden die lange tijd leeg stonden zijn kwalitatief hoogwaardige woningen voor studenten gebouwd. Er wonen inmiddels ruim zeshonderd studenten op de Campus Diemen Zuid. Later dit jaar worden nieuwe studentenwoningen opgeleverd. Dan wonen er meer dan 950 studenten. Het gebied is door de komst van Campus Diemen Zuid weer gaan leven. Op de campus zijn horecazaken, een filiaal van Albert Heijn, een fitnesscentrum en zelfstandige ondernemers gevestigd.

Masterplan
Het masterplan houdt in dat de gemeente het gebied verder gaat ontwikkelen. Het wordt een gemengd gebied met woningen, studentenwoningen, kantoren en voorzieningen. De gemeente werkt hierbij samen met projectontwikkelaar SnippeMans Projecten.

Scholten geeft aan dat de 291 appartementen tussen het kantoor van CVZ en de metrodijk worden gebouwd. Het gaat om appartementen van zo'n 50 vierkante meter, zowel huur als koop. De appartementen zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. Ideaal voor starters. De volgende fase van het masterplan is de sloop van de parkeergarage. Ook op die plek worden appartementen gebouwd. Scholten geeft aan dat er in totaal ongeveer drieduizend woningen worden gebouwd. De laatste woningen worden volgens plan in 2019 of 2020 opgeleverd. Hij is van mening dat het project geen concurrentie vormt voor Plantage De Sniep. Op die locatie worden andere typen woningen gebouwd.

Geen geld
Uitgangspunt is dat het Masterplan Bergwijkpark de gemeente geen geld kost. De projectontwikkelaar zorgt voor de uitvoering van het plan en de gemeente faciliteert door middel van onder andere het verlenen van vergunningen. De gemeente zorgt ook voor de ontsluiting, groen en verlichting. Maar de rekening voor deze werkzaamheden gaat naar de projectontwikkelaar.

Lees verder op pagina 2

Ongeval Nesciobrug

DIEMEN - Een 58-jarige man is vorige week donderdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Nesciobrug.

Toen de man met zijn fiets over de brug reed kwam hij ten val. Hij is vermoedelijk met zijn hoofd op de brug terechtgekomen en buiten bewustzijn geraakt. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht.

Geld weg

DIEMEN - Een bezoeker van een fitnesscentrum in de Arent Krijtsstraat is slachtoffer geworden van een zakkenroller.

Een onbekende slaagde erin zijn portemonnee te ontvreemden. De politie roept mensen op alert te zijn.

48,8

procent was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen
in Diemen in 2010

Een eenzame bakkersknecht en zijn liefje

Johan Marinus Schalekamp was rond 1900 een van de opvallendste uitgevers van prentbriefkaarten in en rond Amsterdam. Vanuit zijn woonplaats Buiksloot dirigeerde hij zijn fotograaf ook naar het landelijke Diemerbrug. Af en toe poseert er iemand, maar de fotograaf nam liever in alle rust een foto van een landelijk tafereeltje. Hier staat hij met zijn rug naar de Diemerbrug die toen nog in het verlengde van de Kerklaan (later Ouddiemerlaan) lag. Het is een mooie dag: bij sigarenman Goedhart, schoenmaker Cocu en op de hoek bij de kruidenier zijn de zonneschermen uitgerold.

De afbeelding op deze kaart was een buitenkansje voor bakkersknecht T. de Gooijer om zijn liefje in Edam te laten zien waar hij werkte. De kaart had hij voor een cent kunnen kopen, maar dan was het zwart-wit geweest. Hij is gegaan voor de kleurenkaart, al was die de dubbele prijs. Sinds kort werkt hij bij bakker Magrijn. "Wat is hier alles nog vreemd voor mij, maar ik hoop dat het goed zal gaan." De toevoeging voor Mej. Visser dat hij haar lief heeft, is waarschijnlijk de reden dat deze fraaie kaart de tand des tijds overleefd heeft.

Weerbericht

Licht wisselvallig en aanhoudend zacht
Nog steeds bepaalt een westelijke luchtstroming het weer. Donderdag passeerde een front van een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Dat veroorzaakte enige regen en meer wind. Daarna volgen depressies een noordelijker koers zodat de neerslaghoeveelheid beperkt blijft. Ook komt het niet tot storm. Soms is de paraplu even nodig en het blijft constant zacht.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag krijgen we een mix van zonneschijn en een enkele bui. De zuidwesten wind is matig tot vrij krachtig. In het weekeinde blijft het licht wisselvallig. Zaterdag kan tijdelijk een beetje regen vallen. Zondag nog slechts een enkele lokale bui. Verder schijnt de zon geregeld. De nachten blijven vorstvrij (minima circa 3 graden). In de middag wordt het 9 à 10 graden. Op zondag 11 graden. Er waait aldoor een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest.

Trend na het weekeinde
De westelijke luchtstroming blijft ook na het weekeinde milde oceaanlucht aanvoeren. We houden een opeenvolging van zonneschijn, wolkenvelden en vooral later in de week neemt de regenkans iets toe. De maxima schommelen rond 10 graden. De nachten blijven vorstvrij.
Weetje
Afgelopen zondagnacht daalde de temperatuur tot -0.1 graad in De Bilt. Het wordt daardoor landelijk geen geheel vorstvrije februari. In onze regio is het niet tot vorst gekomen deze maand. Dat is uniek sinds 1901. Verder is het deze winter nooit kouder geweest dan -3 graden. Het aantal vorstnachten bleef tot 9 à 10 beperkt, tegen 38 gemiddeld (= normaal).

Bergwijkpark

Vervolg van pagina 1

Scholten maakt duidelijk dat Masterplan Bergwijkpark een positief effect zal hebben op de hele gemeente. "Diemen krijgt meer inwoners en daardoor meer geld van het Rijk. Daarmee kunnen wij voorzieningen zoals De Omval, de bibliotheek en de sportaccommodaties waaronder het zwembad betalen. Verder krijgt Diemen er een aantrekkelijke, gemengde wijk bij. Er is sprake van een uniek project dat landelijk veel aandacht trekt. Er zijn al diverse delegaties op Campus Diemen Zuid komen kijken, onder andere uit Amsterdam."

De gemeente zal in de toekomst ook gaan nadenken over de ontsluiting van de nieuwe wijk. Er zal gekeken worden naar een logische route voor voetgangers, fietsers en automobilisten tussen Bergwijkpark en het centrum van de gemeente. Het openstellen van de busbaan voor ander verkeer dan bussen zal onderdeel van deze discussie zijn.

Braderie op Diemerplein

DIEMEN - Zaterdag 22 februari is er een braderie op het Diemerplein.

De kramen staan er tussen 10.00 en 17.00 uur en bieden voor ieder wat wils. Buiten de handelswaarkramen zijn er ook diverse hobbyisten die hun zelf gefabriceerde artikelen komen tentoonstellen: van handgemaakte glaskralen tot opgeknapte meubels en zelfs sieraden gemaakt van bestek. Bijzonder is de demonstratie van de letter & naambordenschilder, een oude ambacht.

Ook aan de inwendige mens is gedacht, er worden verschillende snacks aangeboden. Kinderen kunnen een ritje maken in de draaimolen.

De Meeuwen zoekt speelsters

Het team van De Meeuwen I Foto: De Meeuwen

DIEMEN - De dames van de waterpolo-afdeling van De Meeuwen zijn op zoek naar nieuwe speelsters.

De Meeuwen beschikt momenteel over een waterpoloteam voor dames. Het is de bedoeling om het aantal speelsters uit te breiden, zodat er twee teams kunnen worden geformeerd. Voor meer informatie kan de website www.demeeuwen.nl. worden bezocht of een e-mail worden gestuurd aan suzanneportegijs@demeeuwen.nl.

De trainingen en de thuisduels vinden plaats in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Yoga voor het goede doel

DIEMEN - Een yogales volgen en daarmee Indiase meisjes een betere toekomst geven. Dat kan aanstaande zondag tijdens een speciale les in Yogastudio Diemen.

Yogi's in heel Nederland staan die dag, World Yoga Day, tegelijkertijd op de yogamat om geld in te zamelen voor Save the Children. Zij helpen meisjes in India een beroepsopleiding te geven, waarmee deze meisjes uitzicht hebben op een betere toekomst. Wie zich ook wil inzetten voor deze actie kan zondag om 12.30 een Kundalini yogales volgen bij Yogastudio Diemen. Voor de les wordt een donatie gevraagd. De opbrengst gaat naar Save the Children. Aanmelden via adouma40@planet.nl.

Deelnemers DiemerCross wacht zwaar parcours

Veel belangstelling voor derde editie van evenement

Vorig jaar moesten deelnemers door de sneeuw. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Zondag 23 februari vindt de derde editie van de DiemerCross plaats. Het evenement vindt plaats in het Diemerbos.

De DiemerCross wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV '23-leden Michiel Hatenboer, Kees van den Berg en Chris de Veer en Claudia Hoogerheijde, lid van de atletiekvereniging brandweer Amsterdam-Amstelland. Claudia Hoogerheijde uit Diemen is al sinds het begin van de DiemerCross bij het evenement betrokken. "Er hebben zich al meer dan tweehonderd mensen ingeschreven, dit is inclusief de deelnemers aan de wedstrijd voor de jeugd en de boswandeling. De deelnemers komen niet alleen uit Diemen, maar ook uit plaatsen als Amsterdam, Weesp, Muiden, Muiderberg, Purmerend, Zaandam en Den Bosch. Wij hebben de DiemerCross nadrukkelijk onder de aandacht gebracht, ook via de sociale media. Wij verwachten dat er zondag nog meer deelnemers aan de start verschijnen."

De jeugdcross voor kinderen van acht tot en met dertien jaar begint om 11.30 uur. Het startschot wordt gegeven door burgemeester Amy Koopmanschap. De jonge deelnemers leggen een parcours af van 1800 meter. Om 12.15 uur start de DiemerCross voor deelnemers van veertien jaar en ouder. Zij kunnen kiezen uit een parcours van 4,5 of negen kilometer. Deze twee races starten tegelijkertijd. Het startschot voor deze races wordt verricht door Ricardo Weever, plaatsvervangend commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland.

Inschrijvingen uit Diemen en plaatsen in de regio

De deelnemers zullen zich moeten voorbereiden op een wedstrijd over een zwaar parcours: door drassige grond en modder. Nieuw is dat er dit jaar een warming-up wordt verzorgd door Outdoor Bootcamp Diemen, onder leiding van Samuel van Gelder. De warming-up begint kort voor de start van de 4500 en 9000 meter. Deze warming-up is gratis en start om 12.00 uur vanaf het begin van het Diemerbos (bij de hoofdparkeerplaats) tot aan de start.

Tijdens de DiemerCross vindt er ook een wandeling door het Diemerbos plaats. Marieke Schatteleijn, boswachter van Staatsbosbeheer, geeft deelnemers aan de wandeling interessante en leuke informatie over het Diemerbos. De wandeling begint om 12.00 uur en start op de parkeerplaats bij de stand van de Vrienden van het Diemerbos. Deelname kost 3 euro per persoon. De opbrengst gaat naar Staatsbosbeheer en wordt gebruikt voor het plaatsen van nieuwe bomen.

De organisatie van de DiemerCross kan dit jaar weer rekenen op steun van de brandweer Amsterdam-Amstelland, Scouting Diemen en het dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen. De brandweer levert de container van waaruit Scouting Diemen koffie en thee en hamburgers en erwtensoep verkoopt. En ook dit jaar sponsort Jumbo Diemen-Zuid weer bananen, appels en pakjes sap. Inschrijven kan tot en met vrijdag 21 februari via de website www.inschrijven.nl. Deelname aan de 4,5 kilometer kost 6 euro en aan de 9 kilometer 7 euro. Deelnemers aan de jeugdloop betalen 5 euro. Zij krijgen na afloop een vrijkaartje voor een middag Vakantiepret in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en een korting op discozwemmen. Na-inschrijven kan zondag tot een half uur voor het begin van de wedstrijden. De inschrijving is dan wel 1 euro duurder.

Deur op kiertje voor windmolens

DIEMEN - De provincie Noord-Holland moet van het Rijk op zoek naar extra locaties voor windmolens. De kans op windmolens op Diemens grondgebied is daarmee maar een heel klein beetje groter geworden, aldus wethouder Ruud Grondel.

Vorige week zat Grondel met vier collega-wethouders om tafel met gedeputeerden Jaap Bond en Tjeerd Talsma. Net als Diemen willen ook Amsterdam, Velsen, Haarlemmermeer en Zaanstad windmolens in hun gebied. Grondel: "Ik ben helemaal niet tevreden met wat er nu gebeurt. De provincie is niet ingegaan op het bod van de vijf gemeenten, die bereid zijn windmolens te plaatsen die 200 MW opleveren." Dat is zelfs meer dan de 105,5 MW die de provincie van het Rijk moet realiseren. "De provincie gaat echter voor alle initiatieven in de provincie onderzoeken of het past binnen de milieuregels en het beleid van de provincie. Wij denken dat dat heel veel gedoe gaat opleveren en het is maar de vraag of de provincie zijn afspraken dan wel geheel en tijdig kan nakomen."
Voor de ambitie van Diemen ziet het er niet best uit. "Volgens de provincie passen windmolens niet in de Ecologische Hoofdstructuur en daar zouden ze hier wel komen. Wij hebben echter al natuuronderzoek laten doen en daar kwam geen echt bezwaar uit. We zullen er alles aan blijven doen maar ik vrees dat we toch moeten wachten tot er een nieuw provinciebestuur komt."

Die vrees onderschrijft Evert Kuiken van Duurzaam Dorp Diemen. DDD tekende met Staatsbosbeheer, de Vrienden van het Diemerbos en de gemeente vorig najaar nog een intentieverklaring voor windmolens op Diemens grondgebied. "We zijn blij met het feit dat er ruimte lijkt te zijn, meer we hebben wel twijfels over hoe groot die ruimte is. Voor Diemen lijken de kansen inderdaad klein. Als het het wachten is op een nieuw bestuur na de verkiezingen voor de Provinciale Staten dan duurt het nog een hele tijd eer er nieuw beleid kan komen."

Inbraak

DIEMEN - Een of meerdere inbrekers hebben vrijdagmiddag hun slag geslagen in een woning aan het Wilhelminaplantsoen.

Toen de eigenaar van de woning tussen 16.00 en 16.30 uur in de tuin bezig was drongen de daders binnen via een openstaande deur. Er zijn diverse ruimtes in de woning doorzocht en verschillende goederen gestolen, onder meer geld en sieraden. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

D2 van DKV Victoria viert behalen titel

De trotse spelers van DKV Victoria

DIEMEN - De D2 van DKV Victoria is zaalkampioen geworden.

De jonge korfballers hebben een goed seizoen in de zaal gedraaid. Er werden maar liefst honderd doelpunten gemaakt. De ploeg heeft de titel zeker niet cadeau gekregen. Er is dit seizoen had gewerkt en uitstekend samengespeeld. De spelers van de D2 van DKV Victoria werden zaterdag na afloop van hun wedstrijd gehuldigd door de spelers van het eerste team van de vereniging.

Ook de overige jeugdteams van de korfbalvereniging uit Diemen hebben leuke wedstrijden in de zaal afgewerkt.

Werk bij spoorwegovergang begonnen

Foto: Trudy Kroese

Binnenkort wordt begonnen met het plaatsen van geluidsschermen langs het spoor in het centrum van Diemen. ProRail is begin deze week begonnen met voorbereidende werkzaamheden bij het station. De voetpaden langs het spoor worden afgesloten en fietsers moeten hun rijwiel op een andere plaats stallen. De geluidsschermen komen ter hoogte van de Ouddiemerlaan, tussen de overweg en de Ringvaart en tussen de overweg en Landlust. Volgens de planning duren de werkzaamheden tot juni.

SP overhandigt rapport 'Zorgen over zorg in Diemen'

'Het rapport is bedoeld om in gesprek te komen over zorg'

Miek Wijnbergen, Ruud Grondel en Hannie van Schutterhoef.

DIEMEN - Vorige week donderdag heeft SP Diemen aan wethouder Ruud Grondel het rapport 'Zorgen over Zorg in Diemen' overhandigd. Hij gaf het direct door aan de eveneens aanwezige directeur Hannie van Schutterhoef van Berkenstede en enkele medewerkers van Buurtzorg, omdat de klachten in het rapport voornamelijk gaan over ouderenzorg en thuiszorg.

SP Diemen riep vorig jaar Diemenaren op hun ervaringen met zorg in Diemen te delen. 58 mensen deden dat. Er waren veel klachten over persoonlijke verzorging, zowel in de thuiszorg als de 24-uurszorg. Bij de ouderenzorg veel klachten over het ontslaan van personeel en het opheffen van clubjes en activiteiten. Ook over de kwaliteit en variatie van het eten waren er opvallend veel klachten. Van Schutterhoef gaf aan een aantal klachten wel te herkennen. "De oproep van de SP viel precies samen met een reorganisatie die wij, als gevolg van noodzakelijke bezuinigingen, moesten uitvoeren in de keuken. Er kwamen een andere leverancier en een andere organisatie. Dat had wat aanloopproblemen, maar inmiddels is dat alweer een stuk beter. Ik zal dit rapport met onze cliëntenraad en de medewerkers bespreken."

Ook medewerkers van Buurtzorg, een van de aanbieders van thuiszorg in Diemen, kwamen naar het gemeentehuis. Zij herkenden zich helemaal niet in de klachten in het rapport over thuiszorg. Te weinig tijd en wisselend personeel werden daar vaak genoemd. "De klachten in het rapport betreffen thuiszorg in het algemeen, en aanbieder Buurtzorg heeft dat anders georganiseerd dan de andere aanbieders in Diemen", erkende Miek Wijnbergen, voorzitter van SP Diemen. "Het rapport is ook zeker niet bedoeld om zwarte pieten uit te delen, maar juist om in gesprek te komen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de zorg beter wordt. Die gesprekken zullen er komen."

Politieke partijen zijn duidelijk zichtbaar

DIEMEN - De politieke partijen dingen naar de gunst van de kiezers. Wethouders, raadsleden en andere leden van de partijen die op 19 maart aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen zijn vaak op straat te vinden. Dit zal de komende weken doorgaan. Een aantal partijen timmert al aan de weg, andere zullen heel binnenkort zichtbaar op straat aanwezig zijn.

De VVD bezocht vrijdag Campus Diemen Zuid en de studentenflats aan de Rode Kruislaan en bood studenten en andere aanwezigen tulpen aan in verband met Valentijnsdag. De reacties waren positief, al waren er enkele mensen die na het ontvangen van de tulp nadrukkelijk meldden op een andere partij dan de VVD te zullen stemmen.

Dinsdagmiddag overhandigde de VVD twee taarten aan Yvette Baas, chef van het wijkteam Diemen/Ouder-Amstel van de politie. De VVD benadrukte hiermee dat zij het werk van de politie belangrijk vindt en enorm waardeert. Baas en haar collega's waren aangenaam verrast door de geste van de VVD.

De SP bood vrijdag papieren harten aan. Dit eveneens in verband met Valentijnsdag. Zaterdag startte de SP met de officiële verkiezingscampagne. Lijsttrekker Maïta van der Mark sprak de campagnemedewerkers toe. Tweede Kamerlid en lijstduwer Harry van Bommel was ook aanwezig. Daarna ging het richting Diemerplein waar het contact met potentiële kiezers werd gezocht.

De Partij van de Ouderen, die op 19 maart voor de eerste keer deelneemt aan de verkiezingen in Diemen, is al geruime tijd bezig met de campagne. Op 22 januari deelde de partij folders uit in winkelcentrum Diemerplein en er zijn al vijfhonderd flyers huis-aan-huis verspreid, vooral in de hoogbouw met liften. De partij verwacht dat daar veel ouderen wonen.

Ook GroenLinks timmert nadrukkelijk aan de weg. De partij heeft nieuwbouwwijk Plantage De Sniep bezocht en zal ook andere wijken bezoeken. De partij is zondag aanwezig bij de DiemerCross die in het Diemerbos wordt gehouden. D66 hield gisteren een bijeenkomst op Campus Diemen Zuid waar contact werd gezocht met de studenten die daar wonen. Sinds afgelopen zomer wonen er ruim zeshonderd studenten op de campus. Op de woensdagen 26 februari, 5 en 12 maart staan de politieke partijen bij de kramen op de markt op het Diemerplein. De kramen worden beschikbaar gesteld door de gemeente om politieke partijen in Diemen de kans te geven zich aan de kiezers te presenteren.

Michiel Hatenboer

Zakelijk directeur De Omval
Mede-organisator Diemercross
57 jaar, Diemenaar sinds 1975

Zelf een fervent hardloper?
"Ik ben nu tien jaar lid van AV'23, daarvoor liep ik al marathons. Toen ik, lang geleden, in de studentenflat woonde liep ik altijd een rondje Diem. Probeerde ik de schepen langs het Amsterdam-Rijnkanaal in te halen. Nu loop ik bijna elke dag rond Bergwijkpark."

Blij met de zachte winter?
"Het mag ook wel flink vriezen; ik houd ook van schaatsen."

Door de blubber lopen of naar een matineevoorstelling in De Omval?
"Deze zondag in de blubber bij de Diemercross, op 23 maart naar de ontbijtbios in De Omval."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De bruiloft van de zeven zigeuners' van A. den Doolaard. Het speelt zich af aan het meer van Ohrid in Macedonië. Daar ga ik in de zomer op vakantie."

Leukste jeugdherinnering?
"Met het vliegtuig naar Crosby, Stills, Nash en Young in Londen, toen ik 17 was."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Piet Mondriaan over zijn zwerftochten in de buurt van Amsterdam en de schilderijen die hij daarvan heeft gemaakt."

Wat is je grote droom?
"Nog eens een keer de noordoostpassage doen; wat Willem Barentsz niet is gelukt."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik oude Baedeker reisgidsen verzamel."

Favoriete plek in Diemen?
"Op een bankje aan het water in het Diemerbos."

Wat gaat goed in Diemen? En niet?
"Uitstekende voorzieningen, kundig bestuur. Diemen moet niet een te grote broek aantrekken."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik met zoveel mogelijk bewoners praten en de sfeer op het gemeentehuis goed houden. Niet zoveel anders dan nu al gebeurt."

Ga je stemmen op 19 maart?
"Jazeker, op D66, ik ben al lid sinds de jaren tachtig."

Verzet tegen dreigende kap boom

DIEMEN - Een aantal inwoners van Diemen verzet zich tegen het voornemen van de gemeente om een boom langs het Koninginnepad te kappen.

Zij hebben handtekeningen verzameld en tijdens een hoorzitting van de commissie van bezwaarschriften bezwaar aangetekend tegen de dreigende kap. Het gaat om een prachtige boom die in de jaren 50 is geplant naast het gebouw waar momenteel een accountantskantoor is gevestigd.

De eigenaar van het pand, die geen relatie meer heeft met het accountantskantoor, heeft de kapvergunning aangevraagd omdat hij van mening is dat de boom een gevaar voor de omgeving vormt. "Er vallen regelmatig takken van de boom en bij mij bestaat de vrees dat de boom in de toekomst op het pand valt."

B en W nemen na advies van de bezwaarschriftencommissie een besluit.

8 / 16

Wat vindt uw partij van het parkeerbeleid in Diemen en wat zou er de komende vier jaar anders moeten?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Het parkeerbeleid is heel regelmatig onderwerp van discussie in Diemen. Met name de (uitbreiding) van de blauwe zone, de parkeerdruk die ontstaat in andere wijken, het systeem van betaald parkeren en de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein. Ook zijn er klachten over de onduidelijke situatie op sommige plekken.

 

.

Brigitte Wielage (VVD)

De VVD is een partij die de belangen van alle inwoners van Diemen tegen elkaar afweegt. En kiest niet eenzijdig voor de belangen van een bepaalde groep waardoor andere groepen in de kou staan. De VVD stelt daarbij wel vast dat zowel jongeren als ouderen het in deze tijd relatief moeilijk hebben. Zo is het voor jongeren en ouderen moeilijk om in Diemen geschikte huisvesting te vinden. Voor jongeren zijn er sportverenigingen, maar er is weinig vertier in Diemen.

De VVD bepleit het realiseren van extra starterswoningen en juicht initiatieven in Bergwijkpark daarom toe. Daarbij willen wij de regeling voor startersleningen handhaven. Met name jongeren zijn dan eerder in staat om een woning te kopen. Daarnaast vindt de VVD dat de gemeente studentencafés (voor studenten, door studenten) op de Rode Kruislaan en op de studentencampus Bergwijkpark mogelijk moet maken. De VVD vindt de ontwikkeling van jeugd van essentieel belang en daarom zijn onderwijs en sport wel de laatste onderwerpen waarop nog meer zou moeten worden gekort.

Ook voor ouderen is het lastig om geschikte woonruimte te vinden. Dat wringt des te meer nu ouderen langer thuis wonen. De VVD wil dan ook zoveel mogelijk levensloopbestendige woningen realiseren. Vanaf 2015 krijgt de gemeente extra zorgtaken. Dus niet vanuit Den Haag, maar vanuit ons eigen dorp. Dichterbij, met meer eigen verantwoordelijkheid en minder bureaucratie. De VVD zal er nauwgezet op toezien dat overdracht en uitvoering van taken correct verlopen en dat iedereen, jong en oud, de zorg krijgt die noodzakelijk is.

Startersleningen

CDA

Janneke de Graaff (CDA)

Het CDA is een brede volkspartij die zich inzet voor iedereen. Wij vinden dat gemeenteraadsleden volksvertegenwoordigers zijn, bereikbaar voor iedereen die hier woont, werkt, recreëert en studeert.

Daarom staan er geen aparte hoofdstukken in ons programma voor ouderen of voor jongeren. Natuurlijk willen wij zaken realiseren die van belang zijn voor ouderen of voor jongeren, maar dan vanuit de gedachte dat we opkomen voor de belangen van iedereen, vooral voor de kwetsbare inwoners en degenen die dreigen in een kwetsbare positie te komen.

En er is niet zoiets als DE groep ouderen of DE groep jongeren; binnen elke groep zijn er verschillen die we moeten onderscheiden.

Starters

Daarnaast kan alles wat we realiseren voor jongeren en ouderen alleen maar zinvol zijn wanneer dat gebeurt in en na overleg met henzelf, voorafgegaan door een inventarisatie.

Wij gaan ons sterk maken voor:

Overleg

- Een hart voor Diemen waar er voorzieningen zijn en activiteiten worden georganiseerd voor - voornamelijk - jongeren, jonge ouders en ouderen.

- Meer betaalbare woningen voor jongeren/starters en ouderen.

- Goede ouderenzorg in de gemeente waarbij we ook de ouderenbonden actief betrekken.

Het CDA is er voor alle generaties, wij willen actieve ouderen en jongeren betrekken bij de samenleving waar dat kan.
Voor oudere jongeren willen wij dat er na de sluiting van de Diemer Factory in overleg met hen een plek komt waar deze jongeren graag willen zijn.

SP

Maïta van der Mark (SP)

Armoedebeleid

De SP vindt solidariteit een groot goed; tussen oud en jong, tussen arm en rijk. Wij staan dan ook voor beleid waarmee de solidariteit tussen generaties behouden blijft, zodat die naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Ouderen horen niet bang te zijn voor hun pensioen en zeker te zijn van goede zorg en ondersteuning. Kinderen horen niet op te groeien in armoede.

Werkloosheid onder jongeren is een reëel probleem op dit moment. Wij vinden het belangrijk dat er genoeg werkervaringsplaatsen zijn voor jongeren. Of dat zij begeleiding krijgen om terug naar school te gaan. Het is niet eenvoudig voor jongeren om zelfstandige woonruimte te vinden in Diemen. Daarom moeten er meer betaalbare woningen komen in Diemen, zowel in de huur- als in de koopsector. Jongeren moeten, ongeacht het inkomen van hun ouders, kunnen deelnemen aan sport- en buurtactiviteiten. En wij vinden het belangrijk dat jongeren zelf aangeven waar zij behoefte aan hebben en dat zij bij de oplossing worden betrokken.

Voor ouderen zijn voorzieningen dichtbij in de wijk belangrijk om mee te kunnen blijven doen. Een fijnmazig netwerk van openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Sommige ouderen hebben geen of een zeer klein aanvullend pensioen. Daarom is een ruimhartig armoedebeleid nodig, zodat zij uit de financiële zorgen kunnen blijven. Ook genoeg betaalbare woningen met de juiste aanpassingen zijn belangrijk. Op deze wijze kunnen ouderen doorstromen naar bijvoorbeeld een kleinere woning. En ten slotte staan wij pal voor goede thuiszorg en dagbesteding.

Armoedebeleid

Partij van de Ouderen

Peter Prins (Partij van de Ouderen)

Ouderen

Wij geven ouderen een stem in de Diemense gemeenteraad. Het valt ons op dat andere partijen, die vroeger zo veel voorkeursbeleid voerden voor jongeren, vrouwen en migranten, dat nu niet willen voor ouderen. Dat maakt dat een sterke ouderenpartij in de raad hard nodig is. De zorg staat door de bezuinigingen onder grote druk. Elementair recht op zorg, zoals de vertrouwde thuishulp, dreigt te verdwijnen. Wij willen dat de gemeente menselijke en betaalbare zorg blijft bieden. Huidige AWBZ-voorzieningen (zoals PGB's) moeten in stand blijven bij de overgang naar de gemeente. Verder moet er meer aandacht komen voor het isolement en de grote vereenzaming van ouderen. Dat wordt een van de grote opgaven voor de komende jaren. Het welzijnswerk speelt een grote rol in het inrichten van huizen van de buurt, dagbesteding, eettafels en andere activiteiten. Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen in betaalbare huisvesting. Leegstaande kantoren kunnen verbouwd worden tot groepswoningen voor ouderen. In de plannen voor woningbouw (Bergwijkpark) moet daarmee rekening gehouden worden. De positie van 45+'ers op de arbeidsmarkt is desastreus. De gemeente moet deze doelgroep actiever bemiddelen naar werk. Ouderen kunnen veel ervaring overdragen aan jongeren in tandembanen.

Jongeren

Welzijnswerk

De gemeente bevordert de ontwikkeling van brede scholen: één leerlijn van 2,5 tot en met 13 jaar. Op scholen wordt ontbijt en gezond eten georganiseerd. Voor vroegtijdigschoolverlaters worden alternatieve programma's geboden. Voor jongeren die door oorzaken buiten hun schuld in problemen komen, is adequate jeugdzorg nodig. Er komen projecten tegen pesten en andere vormen van kindermishandeling.

PvdA

Lex Scholten (PvdA)

Actieve en zelfstandige ouderen spelen een belangrijke rol bij het sociale en verenigingsleven in Diemen. Het is voor senioren en alle andere Diemenaren belangrijk om elkaar te kunnen ontmoeten. De PvdA vindt goede voorzieningen hiervoor noodzakelijk. Dan denk ik aan openbaar vervoer, winkelvoorzieningen, verenigingen, de bibliotheek, wijkcentra en gezondheidszorg. Met de Schakel hebben we goede huisvesting voor verenigingen die voor ouderen belangrijk zijn.

De PvdA maakt zich sterk voor ouderen die extra hulp nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Ik denk hierbij aan woningaanpassing, seniorenhuisvesting in de buurt van voorzieningen, Wonen Plus, thuisalarmering en hulpmiddelen als trapliften, scootmobielen en goede thuiszorg. De PvdA wil kleinschalig zorgaanbod stimuleren en staat garant dat ook in financieel krappe tijden hierop niet wordt bezuinigd.

Jongeren missen in Diemen een plek om uit te gaan of te chillen. Er is helaas geen ondernemer te vinden die een op jongeren gerichte zaak wil beginnen. De concurrentie vanuit Amsterdam is te groot. De jeugd van nu zoekt steeds meer een eigen weg. In de buurthuizen en De Omval moet plek zijn voor jongeren die zelf activiteiten willen organiseren. De PvdA wil die activiteiten met raad, daad en geld ondersteunen. Goede sportvoorzieningen in Diemen zijn belangrijk, ook in de eigen wijk. De PvdA wil daarom investeren in trapveldjes, skatebanen en Cruyff Courts.

Thuisalarmering

De PvdA wil de komende jaren meer voor jongeren betaalbare huur- en koopwoningen. De nieuwbouw op Bergwijkpark biedt kansen die benut moeten worden.

GroenLinks

Gepke Uiterdijk (GroenLinks)

'School is cool'

GroenLinks knokt voor een schoner milieu, duurzaam en verantwoord gebruik van energie en grondstoffen en een veilige, sociale, respectvolle open samenleving voor iedereen, van jong tot oud.
Tegelijkertijd zijn er dingen waar juist jongeren en senioren mee worden geconfronteerd. Voor jongeren wil GroenLinks dat Diemen een fijne gemeente is om in op te groeien en waar de aansluiting van lagere school naar middelbare school goed is georganiseerd. De Brede Scholen, waar onze wethouder Ruud Grondel hard aan heeft gewerkt, bieden al een goede voorbereiding en ook het project 'School is cool' ondersteunt de aansluiting. 'Na schooltijd' moet er in iedere wijk voldoende ruimte zijn om buiten te spelen, in het groen, of een balletje te trappen. Voor minder draagkrachtige jongeren blijven we deelname aan een sportclub of culturele club via de bijzondere bijstand mogelijk maken. Voor jongeren en ouderen is geschikte, betaalbare huisvesting nodig en ook goed, fijnmazig openbaar vervoer. Ondersteuning en zorg voor ouderen moeten betaalbaar blijven en van goede kwaliteit. Dankzij GroenLinks bestaan de 'ouderenbezoeken' door vrijwilligers van de SWD. Zo worden voorzieningen op het gebied van ondersteuning en zorg onder de aandacht gebracht. Een ander effect is het voorkomen van eenzaamheid. Netwerken als Wonen Plus en de telefoonkringen willen we blijven steunen. Voor onderling contact en contact met familie of zorgverleners via Skype of andere internetverbindingen (bijvoorbeeld voor domotica), is het van belang dat alle woningen in Diemen op glasvezel worden aangesloten. GroenLinks landelijk blijft knokken voor zaken die de gemeente overstijgen, zoals betaalbare, goede opleidingen, stageplaatsen, betaalbare huisvesting en zorg en voldoende sociale ondersteuning en is tegen uitholling van pensioenen.

'School is cool'

Leefbaar Diemen

Rosali Herder (Leefbaar Diemen)

Het is heel moeilijk om als partij iets voor de Diemense jongeren te betekenen. Het lijkt wel alsof deze jeugd alleen maar een goeie hangplek wil hebben en met rust wil worden gelaten en dan tevreden is. Wanneer je de jongeren benadert en vraagt wat ze willen krijg je nietszeggende antwoorden. Wat Leefbaar Diemen voor de jongeren wil is in iedere wijk, dus Noord, Centrum en Zuid een locatie waar zij niet alleen na schooltijd, maar ook in de weekeinden naar binnen kunnen lopen om te hangen met elkaar. Zorg dat er wat mogelijkheden zijn waarmee zij zich kunnen vermaken en ik denk dat dit het enige is waar je die jongeren een plezier mee doet. Wel zal Leefbaar Diemen zich nog dit jaar inzetten voor een jongerenloket in Diemen.

Leefbaar Diemen heeft zich in het verleden al over de senioren uitgesproken. Het is goed dat alle partijen zich tegenwoordig bewust zijn dat deze groep senioren extra aandacht behoeft. Ook het ondersteunen van de ouderenbonden is belangrijk, zij weten waar de knelpunten liggen. Dan is het belangrijk dat Diemen eindelijk ook levensloopbestendig gaat bouwen. De meeste senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Diemen heeft relatief veel senioren in haar gemeente en zal daar met haar beleid op moeten inspelen. De zorgtaken worden op gemeentelijk niveau ondergebracht en Leefbaar Diemen streeft ernaar om in Diemen een coördinatiepunt te situeren die al in 2014 met voorstellen komt voor de zorg en zorgbegeleiding in Diemen

Ouderenbonden

Leefbaar Diemen zal zich de komende vier jaar zowel voor de jongeren als de senioren inzetten.

D66

Jeroen Klaasse (D66)

Jongeren en senioren zijn belangrijke groepen in Diemen. D66 wil een levendiger Diemen met meer evenementen, mogelijkheden voor sport en cultuurparticipatie waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Sociaal isolement van oudere mensen kan worden voorkomen door een goed aanbod van activiteiten naar de wensen van deze mensen.

Verzorger

D66 wil jongeren meer betrekken bij de politiek. Daarom hebben we woensdag 19 februari een gezellige politieke studentenavond georganiseerd en zetten we ons in voor de komst van een jongerenraad in Diemen. Jongerenactiviteiten in de gemeente moeten zoveel mogelijk samen met jongeren worden vormgegeven. Stichting Welzijn Diemen kan deze initiatieven ondersteunen en begeleiden. Het jongerenwerk is er om zoveel mogelijk jongeren te bereiken die zonder deze aandacht buiten de boot dreigen te vallen. Jongerenwerk hoort vooral in de praktijk vorm te krijgen in overleg met de jongerenwerkers en andere betrokkenen zoals wijkagenten en buurtcentra. We vinden het belangrijk dat jongeren in Diemen kunnen wonen, ook als zij zijn afgestudeerd. Daarom pleiten we voor meer kleine, betaalbare starterswoningen.

Ook senioren moeten de kans krijgen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Nieuwe woningen moeten daarom levensloopbestendig worden gebouwd en oudere woningen moeten worden aangepast aan leeftijdsspecifieke wensen. We vinden het belangrijk dat ondanks de bezuinigingen van het Rijk de zorg voor senioren (en andere kwetsbare groepen) niet verslechtert maar juist verbetert. Senioren moeten bij thuiszorg zoveel mogelijk dezelfde verzorger zien, ook in vakanties. Daarnaast moeten parkeerautomaten maximaal 10 meter naast invalidenplaatsen staan en gebruiksvriendelijk zijn voor senioren.

Sociaal Diemen

Ray Pengel (Sociaal Diemen)

Ouderen en jongeren, en dus ook kwetsbare jongeren, weten over het algemeen heel goed waar het om gaat. Zij kunnen goed aangeven op welk gebied voorzieningen en faciliteiten getroffen moeten worden. Op dit moment wordt nog te veel van bovenaf bepaald door politici en beleidsmakers wat goed is voor deze doelgroepen.

De vraag wat politieke partijen kunnen betekenen in de komende vier jaar voor jongeren en senioren is volgens de politieke partij Sociaal Diemen voor de toekomst en de positie van jongeren en senioren niet relevant. Belangrijk is dat de doelgroepen zelf aan het woord komen en aangeven op welk gebied de politiek sociaal en politieke keuzen moet maken om de positie van de kwetsbare doelgroepen en jongeren over het algemeen te versterken.

Sociaal Diemen wil deze vraag in de toekomst aan jongeren voorleggen door inventariserend onderzoek te houden onder de doelgroepen. Op deze wijze kan de lokale politiek voorzieningen en faciliteiten treffen of bijstellen. Dit om de positie van de doelgroep te versterken.

Niet relevant

Onze slogan: niet van bovenaf bepalen, maar vanaf de bodem opwaarts gaan.

Campagne ´Ik ga stemmen' van start

Diemenaren roepen Diemenaren op om te stemmen op 19 maart

Emina Arifi. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Meer Diemenaren naar de stembus trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Dat is het doel van de campagne 'Ik ga stemmen' van de gemeente Diemen. Burgemeester Koopmanschap roept daarin mensen op te gaan stemmen, geholpen door vijf andere Diemenaren. U zult ze de komende tijd overal in Diemen op posters tegenkomen.

Vier jaar geleden, toen de verkiezingen voor de gemeenteraad op 5 maart 2010 werden gehouden, bracht 48,8 % van alle kiesgerechtigde Diemenaren zijn stem uit. "Wij vergeten wel eens wat een recht het is om te mogen stemmen", zei burgemeester Koopmanschap afgelopen donderdag in het gemeentehuis. Daar werden de posters van de vijf Diemense hoofdrolspelers, die allen belangeloos aan de actie meedoen, onthuld.

Piet Saan is een van de Diemenaren die meedoet: "Ik heb grote moeite met mensen die niet gaan stemmen. Daarnaast doe ik zelf ook wel eens een beroep op de burgemeester en kan nu eens iets terugdoen. Ik stem zelf altijd, al jaren op dezelfde partij. Niet gaan stemmen is dom, al kan ik me best voorstellen dat het moeiljk is om te kiezen, er is te veel keuze."

Esther Weber-van Schende. Foto: Jan Ronday
Alle vijf de Diemenaren en de burgemeester bij de eerste poster van de campagne. Foto: Jan Ronday
Danny Mica Foto: Jan Ronday
Piet Saan Foto: Jan Ronday
Chan Briedjlal Foto: Jan Ronday

Danny Mica, onder andere organisator van het Loswalfestival: "Ik doe mee omdat het een recht is om te stemmen. Dit geldt niet overal in de wereld. Dit is de meest directe vorm van democratie en dat moeten we koesteren. Niet stemmen is niet zeuren."

Chan Briedjlal is conciërge van de Sint-Petrusschool. "Stemmen is onze plicht eigenlijk", vindt hij. "Ik ben gevraagd omdat ik al 17 jaar in Diemen op de Sint-Petrusschool werk en veel mensen kennen me van gezicht. Mijn poster hangt sinds vrijdag op school. Ik heb al veel reacties gekregen, de kinderen vragen wat ik daar doe en de ouders vinden het prachtig."

Esther Weber-van Schendel vindt de campagne een goed initiatief. "Het is belangrijk om te gaan stemmen en als ik zo een steentje kan bijdragen om anderen te overtuigen ook te gaan stemmen, doe ik dat graag. "

Ook Emina Arifi heeft haar poster vast opgehangen op haar werk. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen mogen stemmen zodat wij het beter kunnen gaan hebben. Alleen zo heb je invloed op wat er in de samenleving gebeurt. Ik heb al veel reacties op de poster gekregen, mensen vonden hem mooi."

Of de opkomst deze keer hoger zal liggen dan vier jaar geleden, dus of de campagne een succes is, hangt af van verschillende factoren, aldus een woordvoerder van de gemeente. "De landelijke tendens is dat steeds minder mensen de moeite nemen te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook in Diemen. Bovendien zijn we afhankelijk van allerlei andere factoren, zoals de landelijke politiek en de weersomstandigheden."

De posters van de vijf dorpsgenoten met de slogan 'Ik ga stemmen' zullen tot 19 maart door heel Diemen te zien zijn. "Heb het erover, op het werk, op school, op straat, in de winkel, hoe belangrijk het is om te gaan stemmen", zei de burgemeester afgelopen donderdag bij de aftrap van de campagne. "Niet gestemd is geen recht om er later op terug te mogen komen. Er is keuze genoeg in Diemen, er zijn negen lijsten."

Voor wie de keuze nog moeilijk is, is er sinds eind vorige week ook weer een handig hulpmiddel online: de StemWijzer Diemen. De StemWijzer voor Diemen bevat 28 stellingen over allerlei thema's, waaronder veel specifiek Diemense issues. Na het invullen van 'eens', 'oneens', of 'geen van beide' is te vergelijken in hoeverre de standpunten overeenkomen met de politieke partijen die in Diemen aan de verkiezingen deelnemen.

De StemWijzer voor Diemen is te raadplegen via diemen.stemwijzer.nl.

vrijdag 21 februari

Aquadisco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Ellen Dikker sleepte niet alleen de Persoonlijkheidsprijs Cameretten binnen, maar ook een nominatie voor de VSCD-prijs De Neerlands Hoop. In haar derde cabaretprogramma 'Horten & Stoten' ontfermt Ellen zich over de kwakkelende mens. Aanvang 20.30 uur, entree € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Potje van de Buurt

In wijkcentrum 't Kruidvat wordt om 12.30 uur het Potje van de Buurt geserveerd. Samen eten is gezellig. Op het menu staat roti kip. Opgeven voor deze smaakvolle maaltijd (€ 5,-) bij Anneke Dekker: 020-6953224.

zaterdag 22 februari

Muziek in De Omval

Pavadita Tango String Quartet heeft de mooiste tangoteksten over vrouwen laten vertalen in het Nederlands. Onder aanvoering van acteur en tangozanger Juan Carlos Tajes brengt het strijkkwartet het prachtige theaterconcert Meisjes van Venus, waarin alle tangolief en -leed voorbijkomt. Tissues worden meegeleverd, meldt het theater. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om half negen 's morgens buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Braderie

Vandaag is er een braderie op het Diemerplein. De kramen staan er tussen 10.00 en 17.00 uur en bieden voor ieder wat wils. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er worden verschillende snacks aangeboden. Voor de kinderen is er een draaimolen.

zondag 23 februari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag Het Magisch Mini-orkest. Gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas laten het rijke scala aan klankkleuren van de gitaar horen. In bijzondere bewerkingen van ouvertures, zoals van Mozart en Bellini, bootsen ze met twee gitaren een heel orkest na. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

World Yoga Day

Yogastudio Diemen doet mee aan World Yoga Day. Vandaag staan yogi's in heel Nederland tegelijkertijd op de yogamat om geld in te zamelen voor Save the Children dat meisjes in India aan een beroepsopleiding helpt. Wie zich ook wil inzetten voor de actie kan vanaf 12.30 uur meedoen in Yogastudio Diemen voor een Kundalini yogales. De les is op donatiebasis waarbij de opbrengst in het geheel naar Save the Children gaat. Aanmelden via: adouma40@planet.nl.

Zwangerschapscursus

Vandaag start in Yoga Studio Diemen een zwangerschapscursus. De lessen zijn van 10.45 tot 12.00 uur. Meer informatie: adouma40@planet.nl.

maandag 24 februari

Opvoeden & Zo

In De Brede HOED wordt een cursus gegeven voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. De cursus behandelt o.a. positief omgaan met je kind, luisteren, grenzen stellen, belonen en straffen. De cursus is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten. De eerste is op woensdag 12 maart om 19.30 uur en duurt 2 uur. Opvoeden & Zo wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur in Diemen. Aanmelden via cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

NL Doet

Op 21 en 22 maart is er weer NL DOET! Ook in Diemen kunt u aan de slag. Kijk op de website www.nldoet.nl voor meer informatie. Nieuwe klussen kunnen ook nog steeds aangemeld worden. U kunt ook terecht bij Cora Verhoef van de SWD: 06–12620423 of cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl.

24 tot 28 februari

Voetbal

Voetbalschool Balcontrole organiseert verschillende voetbaltrainingen in de voorjaarsvakantie, Op 24, 25 en 26 februari is er zaalvoetballen in de Bernhardhal: techniek en veel kleine en grote zaalwedstrijden. Op 28 februari, ook in de Bernhardhal, Masters Indoor, een voetbalmiddag in de zaal waarbij je je nog kunt kwalificeren voor de landelijke finale van het 1-tegen-1-toernooi met deelnemers uit Nederland en België. Maar ook andere leuke activiteiten. Meer informatie en aanmelden via www.balcontrole.nl.

dinsdag 25 februari

Film in De Omval

Vandaag in het filmtheater: 'Inside Llewyn Davis'. Het jongste geesteskind van de Coen-broertjes is een heerlijk tragikomisch portret van een sjofele folkzanger in het New York van de sixties. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Computerles

PCOB start weer verschillende computerlessen voor senioren. Voor beginners start er een cursus van acht weken op dinsdagmorgen 4 maart van 09.00 tot 12.00 uur. Diezelfde middag start er, bij voldoende aanmelding, een achtweekse cursus die speciaal het internet en e-mailen zal behandelen. Ook een cursus fotobehandeling behoort tot de mogelijkheden. De cursussen worden gegeven in De Schakel. Voor inlichtingen en aanmelden: tel. 06-43734155 tussen 19.00 en 21.00 uur.

woensdag 26 februari

Bingo

Een gezellige bingomiddag in de Diem. Het begint om 14.30 uur, maar de zaal is al open om 14.00 uur. Deelnemen kost € 2,-, voor bewoners is dat €1,- en daar is een kopje thee/koffie bij inbegrepen.

donderdag 27 februari

Film in De Omval

De Omval toont vandaag 'Het Diner' met o.a. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Kim van Kooten en Hanne Arendzen. De verfilming van een van de meest succesvolle Nederlandse boeken van de laatste jaren. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Bijeenkomst PCOB

In de bijeenkomst van PCOB Diemen een boeiende lezing in woord en beeld van Ton Smit over 19e-eeuws Amsterdam. De bijeenkomst, waarbij ook introducees welkom zijn, wordt gehouden in De Schakel en begint om 14.00 uur.

tot zondag 2 maart

Fotowedstrijd

Wat is het eigen gezicht van Diemen? Zet dit op de foto en win in de fotowedstrijd van D66 Diemen voor alle inwoners van Diemen. Mail voor meer informatie naar d66diemen.nl@gmail.com.

vrijdag 28 februari

Cabaret in De Omval

'Van Nature' is alweer het vierde theaterprogramma van Pieter Derks, de vaste cabaretier van DWDD. Elke avond andere grappen en weer nieuwe verhalen. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 1 maart

Familievoorstelling in De Omval

'Oorlogsgeheimen' is een familievoorstelling voor kinderen vanaf 9 jaar. Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen er achter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. Aanvang 19.00 uur, een kaartje kost € 10,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 2 maart

Kindertheater in De Omval

Ageeth de Haan speelt 'Bijt-ie in je bil', een muzikaal dierenavontuur voor kinderen vanaf 2 jaar. Aanvang 11.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

maandag 3 maart

Kundalini Yoga

Terug van weggeweest: Yoga Studio Diemen geeft op maandagavond weer twee lessen Kundalini Yoga. Een vroege les om 18.30 uur en een late les om 20.15 uur. Meer informatie: adouma40@planet.nl.

donderdag 6 maart

Verkiezingsbijeenkomst voor senioren

In De Schakel wordt een verkiezingsbijeenkomst georganiseerd voor alle senioren in Diemen. De bijeenkomst duur van 9.30 tot 11.30 uur. De PCOB, ANBO en SWD hebben de politieke partijen uitgenodigd en gevraagd om de belangrijkste punten uit hun partijprogramma's uiteen te zetten en daarbij vooral de speerpunten voor ouderen toe te lichten en wat hun ideeën zijn over de onderwerpen wonen, welzijn en zorg, specifiek voor de ouderen. Ook zullen zij antwoord geven op al uw vragen.

Victoria en DSO delen punten

Korfballers spelen een fel duel

Stevig duel om de bal. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - DKV Victoria heeft de thuiswedstrijd tegen DSO afgesloten met een puntendeling: 13-13.

Hoewel er niks op het spel stond voor beide ploegen deden de teams hun best om zoveel mogelijk druk uit te oefenen in de verdediging. Er werd dan ook niet gescoord in de eerste acht minuten. DSO opende de score. Victoria voelde echter dat het de overhand had en drukte daarna wel door. Er werd een aantal maal achter elkaar gescoord en de score ging van 0-1, via 3-1 uiteindelijk zelfs naar 7-3 bij de rust. Na rust was het DSO dat wist aan te zetten. Hoewel Victoria het betere van het spel had ging het scoren niet erg gemakkelijk en na een kwartier was het gaatje bij een stand van 10-8 nog maar twee punten. Het laatste kwartier was net als de uitwedstrijd erg spannend. Victoria scoorde, maar DSO kroop dichterbij. Uiteindelijk maakte DSO tot twee maal toe de gelijkmaker. Door een strafworp in de laatste seconde werd de eindstand bepaald op 13-13. Zondag 9 maart wordt de laatste wedstrijd van de zaalcompetitie gespeeld.

Kramer senior

Een hooligan ben ik nooit geweest. Mijn wangedrag in het stadion is beperkt gebleven tot het uitschelden van spelers van Feyenoord, PSV en Bayern München. Maar dat was toen ik tiener en begin twintiger was. De enige keer dat ik tijdens een sportwedstrijd echt over de schreef ben gegaan was tijdens het WK schaatsen in Assen in 1982. Overigens zonder dat dit de bedoeling was.

Drie vrienden en ik bezochten dat WK. Het evenement vond plaats in een onoverdekt stadion. Als voetballiefhebbers wisten wij niet echt wat ons te wachten stond. Het was heel leuk, vrijwel iedereen ging vriendschappelijk met elkaar om, er werd flink gedronken en de latere wereldkampioen Hilbert van der Duim werd hartstochtelijk toegejuicht.

Aan het eind van de middag besloten wij een souvenir mee te nemen. Wij richtten ons op een blokje waarmee de binnen- en buitenbaan van elkaar werden gescheiden. Na afloop van de 'laatste rit' op de 10 kilometer renden wij het ijs op. En met ons nog vele schaatsliefhebbers, ik schat zo'n 100.

In tegenstelling tot wat wij dachten was de wedstrijd nog niet afgelopen. Nog twee schaatsers waren bezig aan hun 10 kilometer. Een van hen was Yep Kramer, de vader van Sven. Kramer botste op de mensen die zich te vroeg op het ijs hadden begeven en kwam ten val. Wij merkten dat aanvankelijk niet en gingen op zoek naar een blokje, met succes. Ik heb het nog steeds in mijn bezit. Andere supporters konden dit gedrag van 'schaatshooligans' niet waarderen en de media reageerden furieus. Ik las de dag erop de diverse sportkaternen met veel belangstelling. Een enkele keer wordt er in de media nog wel eens melding gemaakt van hetgeen die middag gebeurde. Enkele jaren geleden sprak Mart Smeets, ik meen in De Volkskrant, er nog schande van. Ik belde meteen met een van mijn vrienden. We moesten erom lachen. Sorry Yep, het was zeker niet de bedoeling om jou neer te halen. En ik ben groot fan van jouw zoon Sven. Ook van zijn vriendin!

SV Diemen gaat in slotfase onderuit: 1-3

DIEMEN - SV Diemen is er tegen AGB niet in geslaagd om de drie punten thuis te houden. De ploeg uit Diemen hield lang stand, maar verloor uiteindelijk met 1-3.

SV Diemen startte goed en kwam op voorsprong. Saan ging een combinatie aan met Stobbelaar, waarna de inlopende Saan afrondde: 1-0. Kort daarna eindigde een kopbal van spits Grifhorst tegen de paal. Even later moest SV Diemen met tien man verder: Owusu kreeg rood nadat hij de spits van AGB had neergehaald. Na rust knokte SV Diemen voor wat het waard was om de overwinning over de streep te trekken. De bezoekers kwamen langszij door een discutabele treffer. Terwijl doelman Moen de bal klem leek te hebben, werd er stevig op hem doorgelopen en gescoord. De protesten van SV Diemen hadden geen resultaat. In de 90ste minuut en diep in blessuretijd scoorde AGB nog twee keer: 1-3. SV Diemen staat onderaan en zal nog veel punten moeten halen om degradatie te voorkomen. Zondag speelt SV Diemen de uitwedstrijd tegen RKDES in Kudelstaart.

De Meeuwen succesvol bij sprintkampioenschappen

DIEMEN - Tijdens de regionale sprintkampioenschappen die zondag werden gehouden waren de zwemmers van De Meeuwen wederom zeer succesvol.

De Meeuwen bracht maar liefst twaalf medailles mee naar Diemen. Tijdens de series die al in de vroege ochtenduren werden gezwommen, bleek dat hoofdtrainer Rémon Hofstee de juiste koers heeft ingezet met zijn ploeg. Van de 29 starts waren er maar liefst twintig goed voor de avondfinales. Ook de jongste zwemmers van De Meeuwen waren in groten getale aanwezig tijdens de sessies voor hun leeftijd, die tussen de middag werden gezwommen.

Een groep van twaalf zwemmers had limieten voor 24 starts. De jonge Dominique de Bonis (8) gaf haar visitekaartje af met maar liefst drie medailles, waaronder het goud op de 50 meter rugslag. Tijdens de avondfinales was er wederom een regionaal kampioenschap voor De Meeuwen. Matthieu Fuijkschot won het goud op de 50 meter vlinderslag voor jongens van 12 jaar.

De zusjes Puck en Sacha van den Heuvel wonnen beiden zilver en brons. Lars de Vries, Sebastiaan Beurs, Axel Eisinga en Victor Christiaans eisten op hun afstanden het brons op. De zwemmers van De Meeuwen gaan zich nu richten op de competitiewedstrijden die 9 en 30 maart worden georganiseerd. De zwemploeg ligt op koers voor promotie naar de hoogste regionale klasse.

Waterpolo
Afgelopen zaterdag speelde het eerste waterpoloteam van de dames van De Meeuwen tegen de dames van De Reuring. De wedstrijd begon fel en ging heel lang gelijk op. De stand bleef lange tijd 1-0 voor de dames van De Meeuwen. Hierna begonnen de dames van De Meeuwen uit te lopen en ging de stand al snel naar 7-1 in het voordeel van de club uit Diemen. Eindstand: 8-3.

Badmintonners kampioen

DIEMEN - Het eerste herenteam van Badmintonvereniging Diemen is zaterdag kampioen geworden in de eerste klasse van Regio Noord-Holland.

De badmintonners uit Diemen speelden de uitwedstrijd tegen Badhoevedorp. Er stonden twee enkelpatijen en drie dubbelspelen op het programma. Badmintonvereniging Diemen won met 2-3. Op 21 en 22 juni gaan de badmintonners uit Diemen de strijd aan om landelijk kampioen te worden in hun klasse.

Van Leijnhorst trainer FC Abcoude

DIEMEN - Diemenaar Joey van Leijenhorst (26) is vanaf volgend seizoen trainer van de zondagselectie van FC Abcoude, dat in de tweede klasse uitkomt.

Hij heeft een contract voor twee jaar getekend. Van Leijenhorst is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als trainer van het tweede zondagteam van AFC. Daarvoor was hij twee jaar assistent-trainer van het eerste amateurteam van Ajax. Van Leijenhorst was als voetballer actief voor AFC. Hij moest echter op jonge leeftijd stoppen vanwege blessures. Daarna richtte hij zich op een loopbaan als trainer.

Hij is een trainer die uitgaat van verzorgd en aanvallend voetbal.

Dames van Smashing '72 winnen opnieuw

DIEMEN - Met de uitoverwinning op Jonas (0-4) heeft het ongeslagen eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 voor de zestiende keer in successie gewonnen.

In Beverwijk werd in de eerste set stroef begonnen (24-26), maar in de daaropvolgende sets kwam de nummer 8 niet meer in de wedstrijd voor (14-25, 11-25, 13-25).

Het gaat er in de komende weken om of koploper Smashing voldoende afstand houdt van de runner-up Amsterdam. Elke set die gemorst wordt, maakt het gat kleiner. Beide teams spelen elk nog drie wedstrijden tot de onderlinge ontmoeting op 29 maart in Sporthal Diemen. Op dit moment heeft Smashing zeven competitiepunten voorsprong op Amsterdam. De komende twee weken worden er geen wedstrijden gespeeld. Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt de eerstvolgende wedstrijd op zaterdag 8 maart thuis in Sporthal Diemen. De wedstrijd begint dan om 15.30 uur.

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Oppas/begeleidster gezocht voor zoon van 14 jaar met Down Syndroom. Flexibel inzetbaar voor enkele uren per week en bij voorkeur woonachtig in Diemen-Noord. Meer informatie: Lester,
06-55193823.

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Belastingaangifte en Fiscaal Advies voor ondernemer en particulier www.fiscaalburo.nl of 06-53723637