DiemerNieuws

8 juni 2017

DiemerNieuws 8 juni 2017


Sportclubs gaan nieuw veld delen

DIEMEN SV Diemen en TIW-Survivors krijgen de beschikking over een veld van kunstgras waarop gevoetbald en gehonkbald kan worden. Dit heeft het college van B en W besloten. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wens van SV Diemen om een extra veld waarop kan worden getraind en wedstrijden kunnen worden gespeeld. SV Diemen beschikt op dit moment over drie kunstgrasvelden, in de nieuwe situatie dus over vier velden. Daarnaast is het veld ook een stimulans voor TIW-Survivors.

Jeroen Klaasse, wethouder van Sportzaken: "SV Diemen en TIW-Survivors kunnen het nieuwe veld elk gedurende een deel van het jaar gebruiken. Het grootste deel van het voetbal-, honkbal-, en softbalseizoen overlapt elkaar niet. Wij zijn in Leiden gaan kijken bij een voetbalclub en een honkbalvereniging die beide gebruikmaken van één veld." De wethouder geeft aan dat het extra veld de gemeente ongeveer acht ton kost. Dit is exclusief BTW. Het is nog niet bekend of de gemeente de BTW moet betalen. "De gemeenteraad moet tijdens de behandeling van de begroting in het najaar een besluit nemen over het nieuwe veld. Als de gemeenteraad akkoord gaat, zal het veld aan het begin van het voetbalseizoen 2019-2020 in gebruik kunnen worden genomen", zo verwacht Klaasse.

3

DiemerNieuws in nieuw jasje

DIEMEN U heeft het misschien al opgemerkt, maar het DiemerNieuws is vanaf vandaag in een nieuw jasje gestoken.

Ook de andere lokale nieuwsbladen van uitgever Enter Media hebben een verandering ondergaan. Enter Media geeft tussen Diemen en Hilversum voortaan niet acht, maar veertien lokale nieuwsbladen uit, een gevolg van een verregaande samenwerking met BDUmedia, die titels van HMC (Holland Media Combinatie ) heeft overgenomen. . De redactionele formule van alle kranten blijft bestaan uit een prettige mix van hard en zacht nieuws, politiek, cultuur, sport, achtergrond en interview met mensen met een boeiend verhaal. Het aanleveren van berichten en aankondigen kan heel eenvoudig via onze website.

Maatregelen tegen verkeerd geparkeerde fietsen

DIEMEN De gemeente gaat in het centrum extra controleren op fietsen die verkeerd geparkeerd staan.

Verkeerdgeparkeerde fietsen op en rond winkelcentrum Diemerplein zijn de gemeente en inwoners een doorn in het oog. Bovendien belemmeren ze de doorgang en toegankelijkheid voor andere weggebruikers. Voor blinden en slechtziende mensen vormen de fietsen gevaarlijke obstakels, zeker ook als ze op hun gemarkeerde looproute zijn neergezet.

De gemeente gaat de komende weken dan ook strenger controleren op verkeerd geplaatste fietsen en fietsen verwijderen waar er sprake is van overlast of gevaarlijke situaties.

5

Smakelijk Diemen

Foto: Trudy Kroese

Een weekend vol culinaire hoogstandjes en Nederlandstalige muziek en jazz in het centrum van Diemen bij Smakelijk Diemen en Duke op het Diemerplein.

8-9

Nieuwe tunnel in Diemerbos geopend

DIEMEN Een nieuwe recreatietunnel in het Diemerbos is vorige week officieel geopend door de Diemense wethouder Ruud Grondel, dagelijks bestuurder Andro Bottse van Amsterdam-Zuidoost en Jan van Assema van Staatsbosbeheer. De tunnel verbindt twee delen van het Diemerbos en is geschikt voor wandelaars, fietsers en ruiters.

C1 van SV Zeeburg pakt titel

DIEMEN - De C1 van SV Zeeburg is vorige week kampioen geworden.

De handbalsters uit Diemen wonnen met 33-11 van Leidsche Rijn. Er waren veel ouders en andere familieleden van de speelsters van de C1 van SV Zeeburg aanwezig bij de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd werd er feest gevierd.

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde vrij warm

Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het zomerweer raakt deze week in een wisselvallige fase door lagedrukgebieden. In het weekend trekt een nieuw lagedrukgebied over de Britse eilanden noordoostwaarts, terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk stijgt. Het wordt dan tijdelijk warmer, maar naast zonneschijn blijft er kans op een bui.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Overdag klaart het soms op, maar de kans op enkele buien is vrij groot. Het wordt 19 graden bij een matige westenwind. Zaterdag is het wisselend bewolkt met een mix van zon en wolken. De kans op een bui neemt af. Het wordt 20 à 21 graden. Zondag schijnt eerst de zon, later op de dag of avond bestaat er kans op een regen- of onweersbui. Het wordt circa 25 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

Het Azorenhogedrukgebied breidt zich uit richting Britse eilanden. Maandag kan er nog een bui vallen. Er komt geleidelijk meer zon, afgewisseld door wolkenvelden. Met een westelijke tot noordwestelijke stroming liggen de maxima eerst rond 19 graden, later in de week iets hoger.

Weetje

Mei 2017 behoort tot de 10 warmste meimaanden. Tot de 20e was mei vrij somber. Dankzij de zeer zonnige laatste 10 dagen was mei in totaal ook vrij zonnig. Mei 2017 was ook droog met in onze regio circa 30 mm neerslag tegen 60 mm normaal. Na de zeer natte juni van 2016 zijn de meeste maanden te droog verlopen. Het neerslagtekort liep in mei daardoor verder op.

Diemen Sniep (1)

Diemen Sniep (1)

Met de naamsbekendheid van de Sniep zit het wel goed. Daar draagt tramlijn 9 een flink steentje aan bij. Diemen Sniep staat immers duidelijk zichtbaar voor op de trams die (naar verluidt nog even) vanaf 1990 van Amsterdam Centraal dwars door het centrum, de Plantage en de Watergraafsmeer naar Diemen Sniep rijden. Passagiers worden met geluid en beeld, of ze willen of niet, systematisch gehersenspoeld zodat ze het eindpunt Sniep nooit zullen vergeten. Wat de naam Sniep betekent, weten minder mensen. Hoewel de associatie met een vogelnaam voor de hand ligt, is dat niet zo. Een sniep is, zegt het woordenboek 'een puntig toelopend stuk grond', in tijden van droogleggingen, inpoldering en graven van vaarten een gebruikelijke term. Dat puntige stuk land ontstond toen in de 17e eeuw de Muider- en Weespertrekvaart werden gegraven. De Sniep is inmiddels een stuk grond dat een eeuwenoude geschiedenis kent met talrijke bijzonderheden. In de 19e eeuw liepen er varkens rond, wat toentertijd de Sniep ook wel de naam Varkenseiland opleverde. Er is veel industrie geweest. Uitzonderlijk eigenlijk: zo veel bedrijven op een eiland dat tot 1909 alleen via handbediende trekpontjes bereikbaar was.

Hulp voor tuin gezocht

DIEMEN Diemenvoorelkaar Buurthulpdienst is op zoek naar een tuinman of -vrouw die als vrijwilliger ouderen wil helpen

De Diemenvoorelkaar Buurthulpdienst maakt deel uit van de Stichting Welzijn Diemen en biedt ondersteuning aan ouderen en mensen met een beperking. De doelstelling van de buurthulpdienst is ervoor te zorgen dat zij zo lang mogelijk prettig thuis kunnen blijven wonen. Diemenvoorelkaar werkt met een team van vrijwilligers dat zich met veel enthousiasme inzet voor onze abonnees. Hulp in de tuin maakt deel uit van het dienstenpakket. Het betreft onder andere het wieden van onkruid, het snoeien van struiken, gras maaien en het vegen van het terras. Het uitgangspunt voor iedere klus is dat deze binnen 1,5 tot 2 uur geklaard kan worden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via telefoonnummer 020-3144700 of door een e-mail te sturen naar info@diemenvoorelkaar.nl.

DIEMEN De C1 van SV Zeeburg is vorige week kampioen geworden.

De handbalsters uit Diemen wonnen met 33-11 van Leidsche Rijn. Er waren veel ouders en andere familieleden van de speelsters van de C! van SV Zeeburg aanwezig bij de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd werd er feestgevierd.

'Het is geen ideale situatie om op een combinatieveld te honkballen'

SV Diemen is zeer te spreken over extra veld

SV Diemen en TIW-Survivors gaan een veld delen. Hoe reageren de clubs?

SV Diemen heeft veel jeugdleden en heeft behoefte aan extra veld. Foto: Trudy Kroese

vervolg pagina 1

SV Diemen is zeer te spreken over het extra veld. "In het verleden deelden wij op Sportpark Spoorzicht een veld met honkbalvereniging Giants. Dat kunnen leden die al lang lid zijn van SV Diemen zich herinneren. Wij zullen wel goede afspraken met TIW-Survivors moeten maken over het gebruik van het veld", aldus Peter van Rooij, waarnemend voorzitter van SV Diemen.

Alle details

TIW-Survivors gaat honkballen op combinatieveld. Foto: Trudy Kroese

'Clubs zullen goede afspraken moeten maken'

Wytze Veenstra, bestuurslid van TIW-Survivors: "Wij zijn nog niet op de hoogte van alle details van de plannen van de gemeente. We staan niet per se negatief tegenover een kunstgrashonkbalveld. Het is natuurlijk geen ideale situatie om op een combinatieveld te honkballen."

"Op Sportpark Spoorzicht maakten wij vroeger ook gebruik van een gezamenlijk veld. Op het moment dat wij dat veld gingen gebruiken was het al beschadigd door het voetbal, maar dat zal bij kunstgras niet het geval zijn. Wij zullen op het nieuwe veld alleen honkballen. Voor softbal blijven wij het huidige veld gebruiken." De aanleg van het veld voor SV Diemen en TIW-Suvivors heeft tot gevolg dat er op Sportpark De Diemen geen plek is voor een hockeyveld. Een aantal mensen komt vanavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad met een initiatief om in Diemen een hockeyvereniging op te richten. Als dit inderdaad doorgaat, dient er een plek voor een accommodatie te worden gevonden.

Spoorzicht is weleens genoemd als mogelijke optie. Maar deze plek is ook uitermate geschikt voor (sociale) woningbouw. Nu is het een stuk natuur in het centrum van Diemen.

Boog: 'Fraude en misstanden effectiever aanpakken'

DIEMEN De gemeente Diemen gaat fraude en misstanden in Diemen actiever en effectiever opsporen en aanpakken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om adresfraude, identiteitsfraude, illegale onderhuur, overbewoning en toeslagenfraude.

Burgemeester Erik Boog wil fraude en misstanden opsporen door misbruik van de Basisadministratie Personen (BRP) beter tegen te gaan. "Misbruik van de BRP kan leiden tot bijvoorbeeld overlast, veiligheidsrisico's en fraude met toeslagen en uitkeringen. Regelmatig wordt de gemeente geconfronteerd met adressen waar de 'papieren situatie' niet overeenkomt met de feitelijke situatie. Dat is vaak een signaal dat er meer niet goed zit. Een goed voorbeeld is illegale onderhuur. Bij verhuizing wordt de huur niet opgezegd, maar wordt de woning illegaal onderverhuurd. Daarbij worden soms bedragen gevraagd die vele malen hoger zijn dan de oorspronkelijke huur. Niet zelden kom je daarbij zeer schrijnende gevallen tegen, waarbij de betrokkenen financieel, of erger nog, door gedwongen prostitutie, uitgebuit worden. Maar soms is er ook sprake van overbewoning. Veel te veel mensen wonen in een veel te kleine woning. Dat betekent vaak veel overlast voor de omgeving."

Boog vindt het belangrijk dat fraude en misstanden in Diemen beter worden aangepakt. "Ik kan het niet uitleggen dat veel woningzoekenden in Diemen jarenlang moeten wachten op een woning, terwijl veel huizen illegaal verhuurd worden aan mensen die van buiten Diemen komen. Maar het leidt ook tot overlast voor buurten en het trekt criminele activiteiten aan. En dat wil ik zo veel mogelijk tegengaan." De burgemeester geeft aan dat de gemeente niet alleen inzet op handhaving en het aanpakken van illegale praktijken. "Waar nodig zullen we ook zorg en ondersteuning verlenen aan inwoners die slachtoffer zijn van misstanden en daardoor noodgedwongen zorg moesten mijden of andere vormen van ondersteuning onbenut moesten laten."

Diemen wordt ondersteund door een Flexibel Interventie Team van het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er wordt o.a. gekeken naar meer huisbezoeken, betere uitwisseling van gegevens en de inzet van meer toezichthouders voor handhaving en het opleggen van sancties.

Deel begraafplaats Rustoord wordt gemeentelijk monument

Er worden veel bezoekers verwacht. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Een deel van begraafplaats Rustoord wordt een gemeentelijk monument. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse herdenkingsdienst die op vrijdagavond 9 juni plaatsvindt.

Het gemeentelijk monument betreft op dit moment nog het hek, de historische graven aan het begin van de begraafplaats en de indeling. Het is de bedoeling dat het overige deel van de begraafplaats in de toekomst ook een gemeentelijk monument wordt.

De herdenkingsbijeenkomst begint vrijdag 9 juni om 20.00 uur en zal ongeveer een uur duren. Wethouder Jeroen Klaasse zal tijdens de bijeenkomst een toespraak houden en daarin aangeven dat een deel van de begraafplaats een gemeentelijk monument wordt. Klaasse: "De gemeente is eigenaar van de begraafplaats en door de status van gemeentelijk monument verplicht de gemeente zich om er ook in de toekomst voor te zorgen dat Rustoord goed wordt onderhouden."

De gemeente nam begraafplaats Rustoord enkele jaren geleden over van een particuliere eigenaar. De gemeente heeft de begraafplaats opgeknapt en zorgt voor het onderhoud. De uitvaarten en de administratie worden gedaan door de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Marianne Berkelaar, secretaris van Belangenvereniging Rustoord: "Wij zijn heel blij dat de gemeente nu eigenaar is van de begraafplaats. De begraafplaats wordt goed onderhouden en ligt er mooi bij." Zij verwacht veel bezoekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst. "Bezoekers kunnen mensen herdenken die zijn overleden. Bestuursleden van de belangenvereniging dragen gedichten voor, de Diemer Harmonie speelt muziek en de heer Van der Mark zingt met vier andere zangers Gregoriaanse liederen."

Fietsen

vervolg pagina 1

Vooral op woensdag tijdens de weekmarkt en in het weekend is het vaak druk met fietsen in het centrum van Diemen. Er is dan niet altijd voldoende ruimte in de 'fietsnietjes', met als gevolg fietsen die overal kriskras geparkeerd worden. Sinds kort zijn er rond het Diemerplein speciale vakken aangebracht om de fiets te parkeren.

Wanneer fietsen buiten de fietsvakken of fietsnietjes worden geplaatst, kunnen de handhavers van de gemeente deze verwijderen. De komende weken wordt hier extra op gecontroleerd en worden mensen eerst nog gewaarschuwd via het labelen van de fiets. Ook wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat fietsen goed worden geparkeerd. Via een ludieke actie worden mensen in het begin beloond voor hun goede fietsparkeergedrag.

Als een verkeerdgeparkeerde fiets zorgt voor een gevaarlijke situatie wordt deze wel direct weggehaald en afgevoerd naar het Recycleplein. De eigenaar kan dan tegen betaling de fiets terugkrijgen.

Provincialeweg (N236) drie maanden afgesloten

DIEMEN De Provincialeweg (N236) tussen Driemond en Loosdrechtdreef (Amsterdam-Zuidoost) is tot en met donderdag 31 augustus afgesloten voor autoverkeer. Voor (brom)fietsers blijft doorgang mogelijk.

De provincie Noord-Holland vervangt bij Driemond de brug over het Gein en richt de kruising opnieuw in. De Provincialeweg (N236) tussen Driemond en Amsterdam is daarom afgesloten. Ook Gein-Noord, Gein-Zuid en de (Lange) Stammerdijk worden vanwege de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten gesloten voor doorgaand verkeer. Verkeer vanuit Hilversum en Bussum richting Diemen en Amsterdam (en vice versa) wordt omgeleid via de A1 en A9. Verkeer vanuit Driemond en Weesp volgt de omleiding via de Verlengde Rijnkade, Flevolaan, Leeuwenveldseweg, Korte Muiderweg en de Weesperweg naar de A1.

Voor vragen of klachten kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het provinciale Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of infoN236@noord-holland.nl. Dit project is ook te volgen op www.noordholland.nl/N236Geinbrug.

Miriam Kok

Mede-eigenaar
The Little Pancakeshop
38 jaar, Diemenaar sinds 2007

Little pancakes, dat zijn poffertjes?
"Ja, die zijn altijd lekker! Mandy en ik begonnen drie jaar geleden op Koningsdag in Diemen. Sinds een jaar bakken we steeds vaker poffertjes, ook op bedrijfsfeestjes en partijen, naast ons 'gewone' werk."

Uit de hand gelopen hobby?
"Eigenlijk wel. We geven nu ook poffertjesproeverijen met wel tien variaties. Dit weekend staan we op Smakelijk Diemen."

Wat is jouw eigen favoriet?
"Met oude kaas, spek, stroop en gebakken uitjes."

Waar luister je graag naar?
"Nederlandstalige muziek."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Voor 'Utopia', dat is echt een soort guilty pleasure en 'Helemaal het einde' vind ik ook leuk."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Investeren in de zaak, maar niet mijn baan als administratief medewerkster opgeven, die vind ik wel heel erg leuk."

Waar kun je erg om lachen?
"Om sarcastische humor of om mezelf als ik iets stoms heb gedaan."

Je kunt niet zonder?
"Mijn kinderen en mijn man."

Dagje vrij, wat doe je?
"Dan heb ik meestal heel veel afspraken, bij de kapper bijvoorbeeld."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een Big Mac."

Stad of dorp?
"Dorp, wij komen uit Amsterdam en het bevalt me super in Diemen."

Favoriete stekje in Diemen?
"Winkelcentrum Diemerplein."

Als je de burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen dat er een buitenzwembad komt."

Komende maanden veel evenementen

DIEMEN In Diemen staan veel evenementen op het programma.

Komend weekeinde vinden Smakelijk Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein plaats. De avondvierdaagse van Diemen is van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 juni. Op zondag 18 juni vindt het festival Kunst in Sport plaats.

Op zaterdag 24 juni wordt bij Het Wapen van Diemen het Zomerfestival gehouden. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Tip Top Vakanties. Die stichting organiseert vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Op zondag 2 juni vindt het Daarom Diemen Wereldfestival plaats.

In het Diemerbos vindt op 29 en 30 juli het Vunzige Deuntjes Festival plaats, het Diemer Festijn is dit jaar van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september. Op 9 september wordt ook de gemeentedag gehouden

Echtpaar viert 65-jarig huwelijk

DIEMEN - Het echtpaar Ruijs-Schneider was zaterdag 65 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht hen maandagmiddag een bezoek in hun woning in het centrum. Het echtpaar woont sinds 1982 in Diemen. Mevrouw en meneer hebben drie kinderen, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Zij trouwden op 4 juni 1952 in Amsterdam. Zij zijn opmerkelijk fit en stralen plezier uit.

Culinaire hoogstandjes en jazz op Diemerplein

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt op het Diemerplein het culinair evenement Smakelijk Diemen plaats. Zondag wordt tevens de vierde editie van het jazzfestival Duke op het Diemerplein gehouden.

Quincy is weer van de partij tijdens Smakelijk Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Smakelijk Diemen werd vorig jaar voor de eerste keer gehouden. Het evenement is een initiatief van Dennis Heide van Brasserie Drusius en Arturo Rosa Gastaldo van Limburgia. Er is een stichting opgericht waarin de twee initiatiefnemers en Wim Bohnenn zitting hebben. Die laatste is bij veel inwoners van Diemen bekend als presentator van het Diemer Festijn. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met winkeliersvereniging Diemerplein. Smakelijk Diemen duurt op zaterdag 10 juni van 12.00 tot 22.00 uur en op zondag 11 juni van 12.00 tot 21.00 uur. Zondag zijn de winkels in winkelcentrum Diemerplein geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De supermarkten Deen en Albert Heijn gaan - zoals elke zondag - al om 10.00 uur open.

Smakelijk Diemen is een evenement waarbij food, muziek en entertainment centraal staan. Diemense horecazaken, waaronder restaurants, presenteren zich aan de bezoekers. Daarnaast zijn er diverse foodtrucks aanwezig met etenswaren. De bedrijven die deelnemen aan Smakelijk Diemen zijn: Absolute Delicious, Balkan Saucies, BBQ Babes, Beanthere, Brasserie Drusius, Grand Café Cheers, Het Rotihuis, Het Wapen van Diemen, Keurslagerij Vedder, Lucky's Vispaleis, Margerita Tutta la Vita en The Little Pancake Shop.
Op beide dagen zijn er op het podium optredens van artiesten. Het programma van zaterdag 10 juni: 13.00-17.00 uur DJ, Kids Discoshow, goochelclown; 17.00 uur: Mario Broerse; 17.30 uur: Sasja Brouwers; 18.00 uur: Wesley Meurs; 18.20 uur: Ramon Sandbergen; 18.40 uur: Dennis van Veen; 19.00 Wesley Meurs; 19.40 uur: Dennis van Veen; 19.20 uur: Ramon Sandbergen; 19.40 uur: Dennis van Veen; 20.00 uur: Denny Braaf en 20.30 uur: Quincy. Die laatste is inwoner van Diemen en heeft diverse keren opgetreden tijdens het Diemer Festijn.

Op zondag zijn er optredens van artiesten die meedoen aan de vierde editie van het jazzfestival Duke op het Diemerplein. De voormalige burgemeester van Diemen Amy Koolmanschap is voorzitter van de Stichting Jazzfestival Duke op het Diemerplein: "Ik ben zelf een liefhebber van jazz omdat die muziek zo lekker swingt. Toen ik burgemeester was vond ik al dat Diemen wel meer mag swingen. Bezoekers kunnen luisteren naar optredens van jazzmuzikanten en van Diemense muziekgezelschappen die swingende muziek zullen spelen. Ik vind het goed dat Duke op het Diemerplein en Smakelijk Diemen zondag worden gecombineerd. Bezoekers kunnen dan ook genieten van heerlijke hapjes en drankjes." Burgemeester Erik Boog zal het festival om 12.15 uur openen. Om 12.30 uur speelt de Diemer Harmonie stukken van Duke Ellington die speciaal zijn gearrangeerd voor een harmonieorkest. Het Diemense dweilorkest De Neuteblazers speelt vanaf 13.00 uur muziek van een straatorkest in New Orleans-stijl. Om 13.45 uur speelt het Diemense jazzorkest MDM verrassend bewerkingen van stukken van Duke Ellington met zang van Clover Jean. Sherpa Steps treedt vanaf 14.30 uur op. Het kwintet speelt wereldmuziek, een nieuw programma in de stijl van Duke Ellington. Om 15.30 uur treedt Toos Internationaal Straatorkest op met medewerking van een speciale gast. Jazzorkest MDM keert om 16.30 uur terug op het podium en speelt dan composities van Charles Mingus, Thelonious Monk en Eric Dolphy. Om 17.10 uur is de uitreiking van de Festivalprijs Duke op het Diemerplein. Om 17.15 uur start het optreden van het Ramon Valle Trio met als speciale gast rapper MC Complex. Het programma wordt afgesloten met een optreden van AG Quintet. Diarmund Lally en studenten van het Conservatorium Amsterdam spelen eigen arrangementen van Duke Ellington en tijdgenoten. Enkele leden van AG Quintet wonen in Diemen. In winkelcentrum Diemerplein speelt vanaf 13.00 uur het jazzkwartet van saxofonist Ad Oud. Jazzfestival Duke op het Diemerplein is mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Holland Park, Makelaarsgroep AMEO, Mark's Party & Catering, Studio Fradeck, Prins Bernhard Cultuurfonds, Meerlanden, Connect Verhuurservice, winkeliersvereniging Diemerplein en de gemeente Diemen (Daarom Diemen). Koopmanschap geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om sponsors te vinden. Het is daarom mogelijk om Vriend van Duke op het Diemerplein te worden. Dit kan door een jaarlijkse bijdrage te storten van 5, 10 of 20 euro. Vrienden van Duke op het Diemerplein ontvangen indien zij dit wensen drie keer per jaar een nieuwsbrief. Er zijn tijdens het festival ook buttons te koop. Die kosten 2 euro per stuk.

Als het weer mooi is, kunnen bezoekers genieten op het terras.
Ramon Valle treedt ook dit jaar op tijdens Duke op het Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

Amy Koopmanschap: 'Het wordt steeds moeilijker om sponsors te vinden'

www.duke-op-het diemerplein.nl.

De Diemer Harmonie speelt stukken van Duke Ellington die speciaal zijn gearrangeerd

Avondvierdaagse gaat dinsdag van start

Programma van slotavond is aantrekkelijk

Vier avonden wandelen door Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De avondvierdaagse van Diemen start op dinsdag 13 juni en duurt tot en met vrijdag 16 juni. De start en finish zijn bij Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. De slotavond belooft spectaculair te worden met optredens van Baas B, Brutus en Sven Versteeg.

De deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: vijf of tien kilometer wandelen per avond. Veel deelnemers hebben zich al ingeschreven tijdens twee inschrijfavonden. Vanavond (donderdag 8 juni) is er een extra inschrijfavond van 19.00 tot 21.00 uur in Het Wapen van Diemen. Deelname kost 5,50 euro per persoon. Deelnemers kunnen zich ook op de startavond inschrijven. Zij betalen dan 6,50 euro. De organisatie besteedt uiteraard veel aandacht aan de veiligheid van de deelnemers. Langs het parcours staan beroepsverkeersregelaars, ervaren vrijwilligers en EHBO'ers.

De slotavond zal nog drukker worden dan tijdens voorgaande edities. De organisatie heeft besloten dat de basisscholen die deelnemen de medailles niet vooraf krijgen, maar dat alle deelnemers hun medaille op vrijdagavond 16 juni ontvangen. De organisatie hoopt hiermee dat de avondvierdaagse weer ouderwets gezellig wordt met een feestelijk onthaal door ouders en opa's en oma's langs de route. Het programma van de slotavond belooft veel. De wandelaars worden bij de Diemerbrug ingehaald door brassband The Originals, die daarna ook voor Het Wapen van Diemen zal optreden. Vanaf 20.30 uur treden Baas B, Brutus en Sven Versteeg op. Baas B, Brutus en Sven traden onlangs op tijdens het Loswalfestival en maakten indruk. Bart Zeilstra (Baas B) werkte in het verleden als barkeeper in Het Wapen van Diemen. Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein is dit jaar sponsor van de avondvierdaagse. Alle deelnemers ontvangen op de slotdag na afloop van hun wandeling een flesje drinken en een zakje chips.

Open Huis van Muziekschool Diemen op 10 juni. Foto: Muziekschool Diemen

8 & 13 juni

'20th Century Women'

Theater de Omval 20.00 uur

Het is 1979 als in Santa Barbara de vijftienjarige Jamie opgroeit bij zijn alleenstaande moeder Dorothea. Ze heeft zo haar eigen ideeën en manieren om deze te uiten, maar ze doet oprecht haar best om haar zoon te begrijpen. Aanvang 20.00 uur, dinsdag ook om 14.00 uur.

zaterdag 10 juni

Open Huis Muziekschool

Theater de Omval 14.00 uur

De docenten van Muziekschool Diemen zijn tot 16.30 uur aanwezig en je kunt ter plekke uitproberen hoe een instrument aanvoelt en bespeeld moet worden en of dit bij je past. Ook kun je een proefles afspreken.

Repair Café Diemen

De Diem 14.15 uur

Iets stuk en een reparatie te duur? Kom ermee langs en vrijwilligers kijken of het alsnog gerepareerd kan worden. Dat is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld.

10 & 11 juni

Smakelijk Diemen

Diemerplein 11.00 uur

Tweedaags foodfestival in samenwerking met lokale horecaondernemers. Op zaterdag met Nederlandstalige muziek en optredens voor kinderen, zondag met jazzfestival Duke op het Diemerplein.

zondag 11 juni

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Voorganger mw. H. Smeulders.

Viering Heilige Drie-Eenheid

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met een a-capellakoor, met zangers uit de drie koren van de kerk. Voorganger is pastor H. Hartog.

Duke op het Diemerplein

Diemerplein 12.00 uur

Jazzfestival op het Diemerplein. Optredens van diverse muzikanten. Meer informatie: facebook.com/DukeophetDiemerplein.

woensdag 14 juni

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Kosten € 2,50 per persoon voor NBB-leden, voor anderen € 3,50. Inschrijven via Bridgeclub Sans Atout, 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Voorlezen en knutselen

OBA Diemen 15.00 uur

Iedere woensdag wordt er interactief voorgelezen voor peuters en kleuters. Daarna wordt er geknutseld. Aanmelden is niet nodig.

donderdag 15 juni

'The Happiest Day in the Life of Olli Mäki'

Theater de Omval 20.00 uur

Debuutfilm van de Finse regisseur Juho Kuosmanen. De Finse bokser Olli Mäki krijgt in de jaren zestig de kans om de wedstrijd van zijn leven te winnen, het wereldkampioenschap. De bescheiden Olli staat plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Hij voelt de druk van zijn ambitieuze coach, de media en het hele land dat uitkijkt naar zijn overwinning.

ATVD start met clubkampioenschappen

Leden van tennisvereniging nemen het tegen elkaar op

ATVD beschikt over een schitterend tennispark. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De leden van tennisclub ATVD gaan van 10 tot en met 18 juni de sportieve strijd met elkaar aan tijdens de clubkampioenschappen.

De deelnemers spelen partijen enkel, dubbel en gemengd. "Het is een leuke manier om wedstrijden te oefenen en de andere leden te ontmoeten en te leren kennen", aldus Léon Ellermeijer die het toernooi organiseert. "En we sluiten de kampioenschappen altijd af met een heerlijk buffet."

De clubkampioenschappen zijn ook een opwarmertje voor het open toernooi van ATVD, waaraan iedereen die lid is van de KNLTB kan meedoen. Het open toernooi wordt gehouden van 26 juni tot en met 2 juli. Aan het open toernooi doen dikwijls ook veel leden mee van verenigingen in de regio. Opgeven voor het open toernooi kan tot uiterlijk 16 juni via www.atvd.nl. ATVD viert een jubileum: het toernooi wordt dit jaar voor de veertigste keer georganiseerd.

Zeshonderd leden

ATVD is een gezellige club met zo'n zeshonderd enthousiaste leden. Leden kunnen deelnemen aan de competitie van de KNLTB, maar kunnen ook recreatief tennissen. Vier deskundige en gediplomeerde tennisleraren geven dagelijks les. In tegenstelling tot veel clubs in Amsterdam is er nog ruimte voor nieuwe leden. Het tennispark van de ATVD aan de Willem de Zwijgerlaan telt negen verlichte gravelbanen en heeft een mini­court, een fraai clubpaviljoen en een zonnig terras waar bezoekers uitzicht hebben op het centercourt. Het tennispark ligt tien minuten fietsen vanuit Amsterdam-Oost, vlak bij de A10 en A1 en er is altijd parkeergelegenheid.

De organisatie van de clubkampioenschappen en het open toernooi hoopt dat er veel belangstellenden komen kijken. Het is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de tennisvereniging en om de sfeer te proeven.

52 medailles voor zwemmers van De Meeuwen

Robin de Bonis, Merijn Lakeman, Dion Fuijkschot, Chantal den Turk, Nicole den Turk, Mathieu Fuijkschot en Dominique de Bonis. Foto: De Meeuwen.

DIEMEN Zwemmers van De Meeuwen hebben 52 medailles behaald tijdens de regionale zomerkampioenschappen zwemmen in de regio Midwest. De titelstrijd vond plaats in het Sloterparkbad in Amsterdam.

Wedstrijdzwemmers van De Meeuwen namen het op tegen zwemmers uit hun eigen geboortejaar uit de regio Amsterdam, het Gooi en Utrecht (Midwest). Chantal den Turk behaalde maar liefst dertien medailles waarvan vijf gouden en haar zusje Nicole den Turk behaalde in totaal acht medailles. Dion Fuijkschot behaalde acht medailles waarvan vijf gouden plakken en zijn broer Mathieu Fuijkschot wist acht medailles te behalen (vier gouden). Dominique de Bonis behaalde vijf medailles en haar broer Robin de Bonis sleepte er heel knap drie binnen. Er waren twee medailles voor Servahnio Steffens en Merijn Lakeman. Maurits van Bommel, Thomas Santos Andersen en Rémon Hofstee wisten er allemaal één te behalen. Dion Fuijkschot zal De Meeuwen vertegenwoordigen tijdens de Nederlandse junioren- en jeugdkampioenschappen in Eindhoven.

14 / 16

Schaken of bridgen? Schrijf u gratis in voor de wedstrijden tijdens het festival Kunst In Sport op zondag 18 juni om 14.00 uur in Theater de Omval. Meer informatie: www.kunstinsport.nl.

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl. Tel: 06-55 164 370

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Koop- of huurwoning gevraagd door jonge vrouw uit Diemen. Tel.: 06-43129679

Akkoord voor uitbreiding van Campus Diemen Zuid met 774 appartementen

Op campus komt ondergrondse parkeergarage

De uitbreiding van Campus Diemen Zuid is vorige week bekrachtigd op de PROVADA (de jaarlijkse vastgoedbeurs in de RAI in Amsterdam).

Een impressie van hoe de campus eruit gaat zien. Foto: Van Wijnen

DIEMEN Van Wijnen en Greystar hebben in de Rai een ontwerp-, bouw- en onderhoudsovereenkomst ondertekend.

In januari 2013 transformeerde Van Wijnen kantorencomplex Diemervijver in een studentencampus met 939 studentenwoningen en diverse voorzieningen.

Verkocht

De uitbreiding komt de levendigheid van Diemen-Zuid ten goede. Foto: Van Wijnen

In het najaar van 2015 is Campus Diemen Zuid aangekocht door Greystar. Onderdeel van deze verkoop was de 'parkeerlocatie', waarop uitbreiding van de bestaande campus mogelijk is. De voorgenomen start van de realisatie is in het vierde kwartaal van dit jaar.

Van Wijnen is door Greystar geselecteerd om een plan te ontwikkelen en te realiseren voor 774 appartementen, commerciële ruimtes, voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. In nauwe samenwerking en goed overleg met de gemeente Diemen is in opdracht van Van Wijnen door OZ Architecten de uitbreiding voor de bestaande campus ontworpen.

Naast de uitbreiding van het aantal studentenkamers komen er ook appartementen voor short stay en young professionals. Deze laatste groep bestaat uit pasafgestudeerden die aan het begin van zowel hun woon- als zakelijke carrière staan. Tenminste 30% van de appartementen wordt gemeubileerd verhuurd.

Wethouder Lex Scholten vindt de uitbreiding van de campus een positieve ontwikkeling. "Dit komt de levendigheid in dat deel van Diemen-Zuid ten goede. Daarnaast is het goed dat er meer mensen gebruik gaan maken van de voorzieningen op de campus en van de toekomstige voorzieningen in Holland Park."