DiemerNieuws

27 december 2018

DiemerNieuws 27 december 2018


Award voor Voedselbank Diemen

Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Stichting Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar 2018 geworden. Gerda Smit, voorzitter van de stichting, heeft de award in ontvangst genomen in het uitgiftepunt van de Voedselbank Diemen.

De titel Diemenaar van het Jaar wordt sinds enkele jaren in december toegekend door het DiemerNieuws. De award voor de Diemenaar van het Jaar is voor de vierde keer uitgereikt. In 2017 ontvingen de Kinderzomerspelen de award. In 2016 ging de prijs naar Aschwin van Wel, mede voor zijn inzet als voorzitter van Scouting Diemen. In 2015 ontving vrijwilligersorganisatie Serve the City de onderscheiding.

De Stichting Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar geworden omdat de stichting zich inzet voor Diemenaren die in een lastige positie verkeren. De stichting is actief, onder meer met het organiseren van winkelacties in Diemen, en kan rekenen op steun en sympathie van veel inwoners en bedrijven van Diemen. Dit bleek opnieuw tijdens de winkelacties die op zaterdag 15 december werden gehouden bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein, Jumbo in winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid en bij winkelcentrum Diemen-Noord. De acties waren een groot succes. Veel klanten van de supermarkten gaven een of meerdere artikelen aan de vrijwilligers die meehielpen aan de winkelacties.

10-11

Gemeente wijst meer vuurwerkvrije zones aan

DIEMEN De gemeente heeft dit jaar weer vuurwerkvrije zones aangewezen. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Burgemeester Erik Boog: "Dit jaar heeft de gemeente meer vuurwerkvrije zones in Diemen aangewezen. Daar mag je dus nooit vuurwerk afsteken, ook niet op oudejaarsavond. Daar staan stevige boetes op. Die boetes zijn er eveneens voor mensen die vroegtijdig vuurwerk afsteken. Ook hebben we dit jaar weer extra aandacht voor de aanpak van illegaal vuurwerk. Het bezit of afsteken van illegaal vuurwerk is een misdrijf, dus daar kun je zelfs strafrechtelijk voor vervolgd worden."

"Mensen en dieren kunnen veel last hebben van vuurwerk. Houd daarom rekening met elkaar, steek alleen vuurwerk af waar en wanneer het mag en wees voorzichtig. Laten we er een veilige en feestelijke jaarwisseling van maken", aldus Boog.

Geen vuurwerk

De vuurwerkvrije zones die zijn aangewezen betreffen de directe omgeving van scholen, de winkelcentra, het politiebureau, de kinderboerderij, de zorgcentra De Diem en Berkenstede, parkeerterreinen, de brandweerkazerne, maneges, het gemeentehuis en openbaarvervoervoorzieningen, inclusief bushokjes en tramhaltes.

De politie en BOA's zullen letten op het naleven van de regels die voor het afsteken van vuurwerk gelden. Minderjarigen die de regels overtreden worden doorverwezen naar Bureau Halt.

Elk jaar worden er in Diemen vernielingen aangericht tijdens de jaarwisseling. Het betreft in veel gevallen schade die veroorzaakt wordt door het afsteken van vuurwerk. De gemeente neemt altijd voorzorgsmaatregelen en sluit bijvoorbeeld afvalbakken af.

5

Winterspelen

Foto: Trudy Kroese

Kinderen hebben zaterdag genoten van de Winterspelen die op het Diemerplein werden gehouden.

15

Schaatsen in Diemen (2)

Foto: HKD

De ijsbaan aan de Ouderkerkerlaan was tientallen jaren de gezelligste plaats in winters Diemen. Zwieren en zwaaien, plezier maken en even hangen in de koek-en-zopie: het kon allemaal. Op een grote kolenkachel die de muziektent verwarmde, stond ook de chocolademelk warm te worden. En voor wie op de fiets kwam, was er een geïmproviseerde fietsenstalling. De ijsbaan in Diemen was landelijk zo bekend dat koningin Wilhelmina er zelfs een keer een kijkje kwam nemen. Voorzitter van de Diemer IJsclub Jan Havekotte, die altijd op de baan aanwezig was, moest het zijn hele leven meedragen dat hij even naar huis was om een boterhammetje te eten. Toen hij terugkwam, was de koningin net weer vertrokken. Zoon Jaap was overigens een groot schaatstalent dat internationaal tot grote successen kwam. Nog een groter succes werd de door Jaap geïntroduceerde Vikingschaats waarop Ard Schenk en Kees Verkerk in de jaren zestig hun wereldtijden reden.

In 1973 viel het gemeentelijk sportterrein en daarmee ook de ijsbaan ten prooi aan de plannenmakers van het nieuwe Diemen-Zuid. De Diemer IJsclub schaatst als de weergoden het toelaten sinds 1992 in het 'poldertje van Pothoff' (foto).

Weerbericht

Rustig en overwegend droog weer, vrij zacht

Na de start van de meteowinter op 1 december is vorige vrijdag de kalenderwinter begonnen. Van vriezend winterweer is echter geen sprake. Er heeft zich een hogedrukgebied opgebouwd boven onze omgeving. De kern ervan blijft waarschijnlijk ten zuiden van onze omgeving. Dan blijft de stroming westelijk met aanvoer van vrij zachte vochtige lucht. Het blijft meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na de groene en vrijwel droge kerstdagen blijft het goeddeels droog, al kan er lokaal uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen. Er is ook kans dat het soms opklaart. Als het 's nachts opklaart kan er mist ontstaan die overdag hardnekkig kan zijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. Het wordt circa 7 graden. In de nacht circa 3 graden.

Het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt naar verwachting stand. De kern ligt waarschijnlijk nog steeds ten zuiden van onze omgeving. De stroming blijft dan westelijk. Er blijft dan vrij veel bewolking aanwezig met kans op wat lichte regen of motregen. Het kan nevelig of mistig zijn. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maximumtemperatuur schommelt rond 7 à 8 graden.

Weetje

Voor wittekerstliefhebbers was het voor de 8e keer op rij teleurstellend. De laatste witte kerst was in 2010. Ook in 2009 was het een witte kerst, al begon het toen tijdens de kerst te dooien. Je mag van witte kerst spreken als op beide kerstdagen een aaneengesloten sneeuwdek ligt van minstens één centimeter. Daarvoor was de laatste in 1981. Het komt dus weinig voor.

Émile Fouzaï pakt zilveren medaille

 Émile Fouzaï in actie. Foto: Jos Dinkelberg

DIEMEN Émile Fouzaï uit Diemen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor junioren en jeugd op de korte baan (25 meterbad) in Eindhoven de zilveren medaille op de 200 meter vlinderslag in de wacht gesleept.

De 12-jarige zwemmer uit Diemen, leerling van het Hyperion Lyceum in Amsterdam, legde de 200 meter vlinderslag af in 2:26.98. Dat was zes seconden sneller dan zijn inschrijftijd.

Naast de 200 vlinderslag zwom Émile nog vijf andere (zware) afstanden, waarbij hij op alle afstanden zijn persoonlijk record verbeterde: 100 vlinderslag (5e plek), 200 wisselslag (13e), 400 wisselslag (7e), 200 schoolslag (11e) en 400 vrije slag (9e).

Émile is goed aan het seizoen begonnen. In september van dit jaar won hij met zijn team goud tijdens de Nederlandse estafettekampioenschappen die eveneens in Eindhoven werden gehouden. En in oktober werd hij 4e op de 1.500 meter vrije slag tijdens de Nederlandse juniorenkampioenschappen lange afstanden korte baan in Amsterdam.

Hij is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de lange baan (50 meterbad). De Nederlandse kampioenschappen vinden plaats in juni 2019.

Gemeenteraad stelt lokale belastingen vast voor 2019

Tarief afvalstoffenheffing blijft gelijk

Afvalcontainers bij winkelcentrum Diemerplein. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag unaniem de belastingverordening 2019 vastgesteld.

De onroerendzaakbelasting (ozb) stijgt met het percentage van de inflatiecorrectie: 2,3. De ozb wordt alleen betaald door eigenaren van woningen en bedrijven. De tarieven van de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting blijven in 2019 gelijk aan die van dit jaar.

Meerpersoonshuishoudens betalen in 2019 337,20 euro aan afvalstoffenheffing. Eenpersoonshuishoudens betalen ook volgend jaar minder dan tweepersoonshuishoudens: 267 euro.

Inwoners van Diemen kunnen ook volgend jaar hun grofvuil gratis laten afhalen. Zij dienen dit echter wel eerst aan te melden bij het afvalbedrijf Meerlanden. Dit kan telefonisch of per e-mail. Ook kunnen zij hun grofvuil zelf gratis aanbieden bij het Recycleplein van de gemeente.

Het is onzeker hoe de afvalstoffenheffing zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De gemeente komt volgend jaar met een nieuw systeem van het inzamelen van afval. Dat systeem moet tot gevolg hebben dat inwoners van Diemen hun afval beter scheiden en dat er minder restafval overblijft.

De gemeente heeft het tarief voor de toeristenbelasting vastgesteld op twee euro per persoon per overnachting.

De gemeente is bij het vaststellen van de begroting voor 2019 uitgegaan van een waardestijging van 11% voor de woningen en van 3% voor de niet-woningen. Er was toen nog maar 25 procent van het onroerend goed getaxeerd. Dit gebeurt door een extern bureau. De gemeente vraagt in januari alsnog naar de stand van zaken wat betreft de taxaties en verwacht dat er dan een groter deel van het onroerend goed is getaxeerd.

Het is daardoor mogelijk om de waardestijging nauwkeuriger te bepalen. Mocht daaruit blijken dat de procentuele waardestijging significant afwijkt dan volgt alsnog een voorstel de ozb-tarieven aan te passen.

Het gevolg is dat de inwoners van Diemen pas in februari de belastingaanslag in de brievenbus krijgen. Dit was voorheen altijd in januari. De gemeentelijke belastingen kunnen in een keer worden betaald of in negen termijnen.

Inschrijving DiemerCross is gestart

DIEMEN De inschrijving voor de DiemerCross is begonnen. De DiemerCross wordt op zondag 17 februari 2019 in het Diemerbos gehouden. Inschrijven kan via de website www.diemercross.nl.

De DiemerCross wordt opnieuw georganiseerd door atletiekvereniging AV'23 en de gemeente Diemen. De brandweer is niet meer bij het evenement betrokken. Scouting Diemen speelt een nog prominentere rol bij de DiemerCrosss dan in voorgaande jaren. In Scoutinghuis De Blokhut in het Diemerbos kunnen deelnemers zich inschrijven, hun startnummer ophalen en zich omkleden. Ook verkoopt Scouting Diemen koffie, soep en broodjes. Dweilorkerst De Neuteblazers uit Diemen zal de deelnemers muzikaal begeleiden.

Inschrijven kan tot en met zaterdag 16 februari 2019 10.00 uur. Op zondag 17 februari 2019 kunnen deelnemers zich vanaf 10.00 uur na-inschrijven in Scoutinghuis De Blokhut.

Het programma van de DiemerCross: de Kindercross over 700 meter voor kinderen tot en met acht jaar start om 11.15 uur. Om 11.30 uur gaat de Jeugdcross over 1850 meter van start. Deze wedstrijd is toegankelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar.

De Stammercross en de Veeneikcross voor junioren en volwassenen gaan om 12.00 uur tegelijkertijd van start. Deelnemers aan de Stammercross moeten een afstand van 4000 meter afleggen, de deelnemers aan de Veeneikcross een afstand van maar liefst 9500 meter.

Diemense in Opzij top 100

DIEMEN Sandy Kalisingh uit Diemen staat in de top 100 van meest invloedrijke vrouwen van maandblad Opzij. In de categorie 'Tech Vrouwen' staat ze in de top 10.

Kalisingh is eigenaar van een management- en consultancybureau dat zich bezighoudt op het snijvlak van medisch, robotica en ICT. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond ze op de kandidatenlijst voor de Ouderenpartij Diemen. Kalisingh organiseert volgend jaar een Robotica Challenge voor basisscholen en middelbare scholen in Diemen en omgeving. De kick-off is op 28 januari met 150 leerlingen in Theater de Omval.

Oliebollenactie Verwijk's Gebakkraam groot succes

Burgemeester en kinderburgemeester verkopen oliebollen.

DIEMEN De oliebollenactie van Verwijk's Gebakkraam voor Serious Request is een succes geworden.

Verwijk's Gebakkraam schonk de opbrengst van de verkoop van vrijdag en zaterdag aan Serious Request. De gemeente heeft dit bedrag verdubbeld. Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn schonken zondag een cheque ter waarde van 2.500 euro aan de 3FM DJ's Sander Hoogendoorn en Eva Koreman. Nilaya overhandigde hen tevens een cheque ter waarde van 250 euro namens de kinderraad. De burgemeester en kinderburgemeester verkochten zondag tussen 11.30 en 12.30 uur oliebollen. De omzet van 445 euro is eveneens aan Serious Request geschonken. De DJ's werden bij de gemeentegrens opgewacht door de brandweer en naar het centrum gebracht. Daar was het druk. Voor Eva Koreman was het leuk om weer even in Diemen te zijn. Zij woonde lange tijd in Diemen-Noord. De opbrengst van Serious Request gaat dit jaar naar drie goede doelen die gesteund worden door het Rode Kruis: bescherming tegen natuurgeweld, reanimatie in Nederland en noodhulp bij oorlog en conflicten.

Zes organisatie ontvangen bijdrage Meerlanden-fonds

DIEMEN Zes organisaties uit Diemen hebben op dit jaar een bijdrage ontvangen van het Meerlandenfonds.

Het betreft Huurdersvereniging Diemen (250 euro), Serve the City (500 euro), Sint Petrus' Banden (350 euro), Stichting Welzijn Diemen (225 euro), Stichting Jazzfestival Duke op het Diemerplein (400 euro) en De Baksmaten (350 euro).

De organisaties uit Diemen ontvingen hun cheque van het Meerlandenfonds uit handen van wethouder Jeroen Klaasse. De uitreiking van de cheques vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Noordwijkerhout.

Record aanvragen

Tijdens de twaalfde editie van het Meerlandenfonds is voor in totaal 55.000 euro voor goede doelen in het verzorgingsgebied van Meerlanden uitgereikt. Er was een recordaantal van 343 aanvragen ingediend.

Belangrijk werk

"Na beoordeling heeft het bestuur van het Meerlanden aan 127 clubs een bijdrage toegekend. Hierbij hebben we gekeken hoe verenigingen en goede doelen zich bezighouden met het verbeteren van het milieu en de buurt en het bevorderen van welzijn van mensen", licht Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden, toe. "Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor een fijne leef- en werkomgeving. Daarom steunen wij deze mooie initiatieven ook. Vrijwilligers doen hier belangrijk werk voor. We mogen trots zijn dat zo veel mensen zich belangeloos inzetten voor de maatschappij, dat geeft een goed gevoel."

Dirk Maasdam

'Oproepkracht' van Maasdam IJzerwaren, woont sinds 1974 in Diemen

Wat doe je bij Maasdam?
"Ik ga mijn zoon Jelle en zijn collega's helpen tijdens de verkoop van vuurwerk. Wij verkopen op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december vuurwerk. Ik sta in de winkel en kijk of alles goed verloopt. Ik let erop dat mensen die binnen zijn geen onverantwoordelijke dingen doen. Als ik het niet vertrouw, controleer ik de leeftijd van die persoon, maar dat doen de mensen die achter de balie staan ook."

Ga je zelf vuurwerk afsteken?
"Niet veel en alleen maar siervuurwerk. De tendens is dat er steeds meer siervuurwerk wordt afgestoken. Veel mensen zijn het knalvuurwerk een beetje zat."

Wat zijn jouw hobby's?
"Watersport. Ik zeil graag en vaar daarnaast regelmatig met een motorboot en een sloepje. Daarnaast verzamel ik oude fototoestellen. Ook ben ik bezig met het restaureren van een Morgan, een auto uit 1957."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"De derde Diem en omgeving. Het is daar prachtig; er lopen koeien en paarden en het is er stil. Het is een plek waar ik tot rust kom."

Welk boek lees je momenteel?
"Een boek over de Morgan. In dat boek staat hoe die auto precies in elkaar zit. Het is geschreven in technisch Engels, dat is best moeilijk. Het is een ander soort Engels dan dat je op school leert."

Wat wil je per se gaan doen in 2019?
"In de Morgan rijden. Ik heb die auto al tien jaar en volgens mijn planning is de restauratie in mei volgend jaar klaar. Dan ga ik er in rijden. Het is een opvallende auto met een bordeauxrode kleur."

Vuurwerk

Vervolg van voorpagina.

Maar desondanks moet er elk jaar op 1 januari helaas worden vastgesteld dat er vernielingen in de openbare ruimte zijn aangericht.

De gemeente verzoekt inwoners van Diemen om na het afsteken van vuurwerk het vuurwerkafval te verzamelen en langs de kant van de weg te plaatsen. Dit maakt het werk van het personeel van de reiniging makkelijker. Zij gaan zoals elk jaar op nieuwjaarsdag aan de slag om de straten weer schoon te maken.

Diemer Harmonie geeft kerstconcert in De Diem

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Diemer Harmonie heeft in de week voor kerstmis een sfeervol kerstconcert gegeven in zorgcentrum De Diem. Het concert stond onder leiding van dirigent Vincent van den Bijlaard. Zowel bewoners, familieleden als omwonenden waren welkom om, onder aanvoering van de dirigent, mee te zingen met bekende kerstmelodieën.

De Kersenboom herdenkt oorlogsslachtoffers

Leerlingen vormden een erehaag. Foto: De Kersenboom

DIEMEN Leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 van De Kersenboom hebben vorige week de slachtoffers herdacht die geëerd worden met het gedenkmonument aan de Overdiemerweg tussen het spoor en de A1.

De school heeft het monument vorig jaar geadopteerd. De leerlingen van de groepen 3 tot en met 6 vormden een erehaag zodat de kinderen van groep 7 en 8 daar doorheen konden lopen met een mooi bloemstuk. Bij het gedenkmonument zijn bloemen neergelegd en is een mooi gedicht voorgelezen

Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar 2018

Voedselbank kan op veel steun en sympathie rekenen

De Stichting Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar 2018 geworden. Oprichter en voorzitter Gerda Smit vertelt over de geschiedenis en de recente ontwikkelingen van de Voedselbank Diemen.

Bij winkelacties kan de Voedselbank Diemen altijd op veel steun van Diemenaren rekenen. Gerda Smit (rechts) met twee vrijwilligers eerder dit jaar.

Hoe is de Voedselbank Diemen tot stand gekomen?
"Ik was in 2006 gemeenteraadslid voor Leefbaar Diemen en merkte door gesprekken met inwoners van Diemen dat een behoorlijk aantal mensen het moeilijk had. Er waren mensen die elke week een voedselpakket haalden bij de voedselbank in Amsterdam-Zuidoost. De gemeente had toen ook al een armoedebeleid, maar dat was voor een aantal mensen niet toereikend. Er was behoefte aan meer hulp voor deze mensen. Ik kwam toen op het idee om een voedselbank in Diemen op te richten. Ik ben gaan praten met het college van B en W en heb enorm veel medewerking gekregen van de toenmalige wethouder René Versloot van Democraten Diemen. De Voedselbank Diemen is op 6 oktober 2006 opgericht. Wij bestaan op 6 april 2019 dus alweer 12,5 jaar. Ik ben in die beginperiode veel geholpen door Niek van Westing en Barend Planting van Leefbaar Diemen, Wim Buis van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, Gert van Mansom van de kerk De Ontmoeting en andere inwoners van Diemen. Wij hebben ons aangesloten bij de Voedselbank Amsterdam. De eerste tien jaar hebben we in een pand op industrieterrein Verrijn Stuart gezeten. Meteen na de opening van de voedselbank bleek dat er inderdaad veel behoefte aan was. Er meldde zich direct een aanzienlijk aantal cliënten aan en dat aantal nam steeds verder toe."

Wat doet de Voedselbank Diemen precies?
"Wij verstrekken elke vrijdag voedselpakketten aan onze cliënten. Dat gebeurt in het uitgiftepunt aan Landlust 1. Mensen die een beroep doen op de voedselbank krijgen eerst een intakegesprek. Wij vragen naar hun financiële situatie om vast te kunnen stellen of zij in aanmerking komen om cliënt te worden. De vraag om een overzicht te geven van de financiële situatie is trouwens zeer ingrijpend voor mensen. Daarnaast proberen wij er achter te komen wat de achterliggende problemen van een persoon zijn en verwijzen indien nodig door naar de gemeente of andere instanties. Het is uiteraard de bedoeling dat cliënten tijdelijk gebruikmaken van de voedselbank. Het is mooi om te zien dat een aantal cliënten na verloop van tijd weer uitstromen en zichzelf kunnen redden."

Het aantal cliënten neemt aan het einde van het jaar altijd toe

De Voedselbank Diemen beschikt sinds enkele jaren over een nieuw pand.
"Wij zijn in 2016 in ons huidige pand aan Landlust 1 getrokken. Dit is het voormalige jongerencentrum. Dit pand ligt op een goede plek, is goed bereikbaar en zorgt ook voor de nodige privacy voor onze cliënten. Wij krijgen heel veel medewerking van de gemeente. Wij hoeven geen huur te betalen voor dit pand, de gemeente betaalt tevens onze energierekening en wij krijgen daarnaast ook jaarlijks een subsidie van de gemeente."

Hoeveel cliënten heeft de Voedselbank Diemen?
"Wij hebben op dit moment zo'n zeventig cliënten. Wij zien jaarlijks de tendens dat het aantal cliënten in het voorjaar afneemt, maar aan het einde van het jaar weer toeneemt. Dat is de periode dat mensen bericht krijgen over de stijging van bijvoorbeeld de zorgpremie en de energierekening. Zij vrezen in problemen te komen en melden zich bij ons."

De Eregalerij

Traditiegetrouw ruimen we deze week de voorpagina's van onze lokale nieuwsbladen in Gooi, Vechtstreek en Diemen in voor die mensen die zich op een positieve manier hebben onderscheiden en hun stad of dorp een beetje mooier hebben gemaakt. We roepen ze uit tot de Personen van het Jaar. Gewoon, omdat ze het dik verdienen. Maar ook omdat hun initiatief een inspiratiebron voor ons allen kan zijn.

Blaricummer van het Jaar
Ton Hartong

De stille en onmisbare kracht achter de Oranjevereniging en de Historische Kring.

Bussumer/Naarder van het Jaar
Roy van Leijen/
Eric Herber
Twee voorlopers die hun woonomgeving veiliger maken. Bussumer Roy schafte voor de hele straat een AED aan, Eric deed dat in Naarden. Dat krijgt navolging in andere straten.

Diemenaar van het Jaar
Stichting Voedselbank Diemen

Zet zich in voor de mensen die helaas niet zonder kunnen - en kunnen daarbij rekenen op veel steun van inwoners en bedrijven.

Eemnesser van het Jaar
Loes Wiggerts

Zeer actief als buddy van een gezin uit Eritrea. Samen met haar man Kees is zij buitengewoon actief in het Taalcafé.

Hilversummer van het Jaar
Kees en Jannemieke Verhoef

In hun hooggewaardeerde restaurant Puur Smaeck krijgen mensen met een beperking een kans.

Huizer van het Jaar
Samenloop voor Hoop

Bracht 40 teams op de been voor een 24-uurswandelmarathon, goed voor 129.346 euro voor KWF Kankerbestrijding.

Laarder van het Jaar
Irmy Vos

Initiatiefneemster van het team dat de toegankelijkheid van Laren kritisch onder de loep neemt.

Muider van het Jaar
Guus Kroon

Brengt lokale geschiedenis uit de periode WO II in kaart en was dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Muiderberger van het Jaar
Harry Mock

Onder meer voorzitter van de Dorpsraad en dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Weesper van het Jaar
Cees van Vliet

De ondernemer die de in 2016 door brand verwoeste torenspits liet herstellen en daarmee het aangezicht van de stad herstelde.

Op 1 januari stijgt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent."
"Hoe kun je dat bedenken? Het gevolg is dat de kosten van voedsel ook stijgen. Die stijging van het lage btw-tarief kan voor veel mensen het laatste zetje zijn om ervoor te zorgen dat zij zich bij de voedselbank moeten melden. Ik verwacht dat het aantal cliënten van ons volgend jaar zal toenemen. We horen allemaal dat het economisch beter gaat, maar heel veel mensen merken daar niets van. Dat geldt zeker voor onze cliënten. Zij merken dat alles elk jaar duurder wordt en op een gegeven moment komen zij in de problemen. Er zijn in Nederland mensen die het goed hebben en die lijken het steeds beter te krijgen. Maar veel mensen kunnen maar net rondkomen en zien dat hun vaste lasten elk jaar stijgen. Dat kan een groot probleem in Nederland worden. En over de stijging van de energierekening gesproken: ik las onlangs in een krant dat een warme woning een luxe wordt. Ongelooflijk!"

De Voedselbank Diemen kan op veel steun rekenen?
"Ja, wij krijgen enorm veel steun van de inwoners van Diemen en bedrijven die hier gevestigd zijn. Wij houden regelmatig winkelacties en de respons is dan enorm. Veel mensen kopen dan een of vaak meerdere artikelen extra om die aan ons te schenken. Wij zijn daar uiteraard enorm blij mee. Er zijn ook instellingen en bedrijven die incidenteel een actie voor ons houden, zoals recent nog de studenten van Hogeschool InHolland en personeel van de SNS Bank in Diemen. De SNS Bank in winkelcentrum Diemerplein heeft onlangs winterkleding voor kinderen van cliënten van de voedselbank ingezameld. Wij zijn heel blij met de medewerking van de mensen. Wij krijgen tijdens winkelacties ook altijd heel veel positieve reacties."

Jullie krijgen ook veel steun van vrijwilligers.
"Wij hebben tussen de 20 en 25 vaste vrijwilligers. Zij helpen onder andere bij het samenstellen en verstrekken van de voedselpakketten in ons uitgiftepunt. Daarnaast krijgen wij ook tijdens onze winkelacties hulp van vrijwilligers, bijvoorbeeld van de mensen van Serve the City. Serve the City stimuleert vrijwilligerswerk. In het voorjaar is er weer de actie NLdoet. Wij melden ons dan bij Serve the City aan voor een project en krijgen dan altijd hulp van vrijwilligers."

Wat is jouw reactie op de onderscheiding van Diemenaar van het Jaar 2018?
"Ik ben enorm blij dat de Stichting Voedselbank Diemen deze onderscheiding heeft gekregen. Ik zie het als een blijk van waardering voor al het werk dat de vrijwilligers van de stichting en andere mensen die ons helpen, verzetten. Ik zie het tevens als een bewijs dat de Voedselbank Diemen op veel sympathie en waardering kan rekenen. Zoals ik al zei: veel mensen in Diemen staan positief tegenover de voedselbank. Ik heb de award namens de stichting in ontvangst genomen. Maar ik heb dat uiteraard gedaan namens alle vrijwilligers en andere mensen die ons helpen."

Wassalon Dubbelblank sluit

Gert en Marion van Staveren waren 35 jaar eigenaar van de zaak

Gert en Marion van Staveren zijn blij dat ze het rustiger krijgen maar zullen veel klanten gaan missen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wassalon Dubbelblank in de René Castelijnstraat 13A sluit vrijdagmiddag 28 december voor de laatste keer de deuren. Eigenaars Gert en Marion van Staveren gaan met pensioen.

De wassalon heeft maar liefst bijna 53 jaar bestaan. Gert en Marion zijn 35 jaar eigenaars van de wassalon geweest. "Wij gaan met prepensioen. Wij hebben het onze vaste klanten al enige tijd geleden verteld en velen van hen vinden het jammer", aldus Gert. De zaak werd op 5 februari 1966 geopend door Jan van Staveren. Hij was de vader van Gert en een broer van Leo van Staveren, die jarenlang met zijn fietsenzaak in de Arent Krijtsstraat heeft gezeten. In januari 1984 namen Gert en Marion de zaak over.

Wassalon Dubbelblank ziet er mooi uit. Er staan acht wasmachines, vier drogers, twee centrifuges en een mangel voor strijkwerk. Het bedrijf heeft altijd veel vaste klanten mogen ontvangen. Het vakmanschap, de persoonlijke aandacht en goede service waar Gert en Marion om bekend staan, is altijd gewaardeerd door de klanten.
Marion: "Wij zullen veel klanten gaan missen; zij zijn toch een beetje familie van ons geworden." Zij vertellen dat zij niet alleen vaste klanten uit Diemen hebben, maar ook uit Betondorp en plaatsen als Weesp, Almere en De Rijp. Er zijn zelfs enkele klanten die Gert nog als kleine jongen hebben meegemaakt, toen hij met zijn ouders boven de zaak woonde.
Gert en Marion hebben altijd hard gewerkt en vinden het prettig dat zij het rustiger aan kunnen gaan doen. Zij gaan eerst uitrusten en krijgen meer tijd voor het bezoeken van de moeder van Marion, hun zoon en schoondochter en dochter en schoonzoon en de drie kleinkinderen. Er is een vierde kleinkind op komst. Er komt geen wassalon in de zaak terug. Volgend jaar komt er naar alle waarschijnlijkheid een administratiekantoor in het pand.

Voorlees- en knutselactiviteit bij het Diemer Muizenhuis, woensdag 2 januari in de bibliotheek.

Donderdag 27 december

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Iedere donderdag gratis spreekuur voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. We kijken samen met u wat er mogelijk is en zo nodig verwijzen wij u door. Informatie: 06-31063039.

Vrijdag 28 december

Russische dans

11.30 uur | 't Kruidvat

Gulfiya geeft elke vrijdag een leuke dansles. Hiervoor zoekt ze nog deelnemers. Kosten: € 1,50 per les.

Zondag 30 december

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. A. Schrage-Buitenbosch uit Ouderkerk a/d Amstel.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Woord- en communieviering met een gelegenheidskoor. Voorganger is dhr. H. Peeters.

Maandag 31 december

Oudejaarsdienst

16.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. H. Smeulers uit Zwijndrecht.

Dinsdag 1 januari

Sportuurtje

14.30 uur | Het Noorderlicht

Iedere dinsdag onder leiding van sportcoach Joep een uurtje sporten in het wijkcentrum. Er wordt gekeken naar wat u wel en niet kan. € 1,50 per keer. Informatie: 06-24528317.

Brei Erbij!

20.00 uur | De Verbinding

Voor ervaren en onervaren breiers. Elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Kosten: een bijdrage van € 3,- voor koffie, thee en koek. Ter plaatse te voldoen.

Woensdag 2 januari

Voorlees- en knutselactiviteit

10.00 uur | OBA Diemen

Om de aanwezigheid van een Diemer Muizenhuis van Gerda Huitsing te vieren, vindt er in de kerstvakantie een voorlees- en knutselactiviteit verbonden aan dit muizenhuis plaats in OBA Diemen. Doelgroep: kinderen van 5 t/m 8 jaar. Deelname is gratis.

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur rijdt de Boodschappenbus voor ouderen. Aanmelden hiervoor op dinsdag bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 voor een retour, contant af te rekenen met de chauffeur.


Donderdag 3 januari

Film: 'Wad'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

'Wad, leven op de grens van water en land'. Prachtige natuurfilm over de unieke Waddenzee, van de makers van 'De nieuwe wildernis'. 'Wad' is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder en boven water, in elk jaargetijde. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes, maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk.

Vrijdag 4 januari

Film: 'Leave No Trace'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een nieuwe indringende film van Debra Granik ('Winter's Bone'), over een vader en dochter die op zoek moeten naar een nieuw thuis wanneer hun teruggetrokken leven in de natuur ruw verstoord wordt.

Zaterdag 5 januari

Film: 'Leave No Trace'

20.00 uur | Theater de Omval

Indringende film over een vader en dochter die op zoek moeten naar een nieuw thuis.

Zondag 6 januari

Film: 'Wad'

14.00 uur | Theater de Omval

'Wad, leven op de grens van water en land'. Prachtige natuurfilm over de unieke Waddenzee, van de makers van 'De nieuwe wildernis'.

Veel plezier tijdens de Winterspelen

Lekker rolschaatsen op Diemerplein.

DIEMEN Rond de 200 kinderen hebben zich zaterdag uitstekend vermaakt tijdens de Daarom Diemen Winterspelen op het Diemerplein. Het was de vijfde keer dat de Winterspelen werden gehouden.

De Winterspelen werden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Daarom Diemen samen met Winkeliersvereniging Diemerplein. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er geen schaatsbaan op het Diemerplein geplaatst. Een deel van het plein was met hekken afgezet zodat er een rolschaats- en skeelerbaan was ontstaan. Kinderen bonden de rolschaatsen of skeelers onder en rolden weg.

Kinderen konden een gratis strippenkaart ophalen en vervolgens van alle attracties gebruikmaken. Naast de rolschaats- en skeelerbaan was er een springkussen, een snowboardsimulator en een escaperoom voor kinderen vanaf groep zes. Ook konden kinderen gratis een portie poffertjes en warme chocolademelk bij een kraam ophalen. De kinderen werden tijdens de Winterspelen begeleid door de buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit van SWD en een aantal stagiaires van de welzijnsinstelling. Het weer zat gelukkig mee. Af en toe viel er een beetje regen, maar dat deerde de kinderen niet. Veel ouders waren met hun kinderen meegekomen. Een aantal van hen waagde zich ook op rolschaatsen of skeelers, meestal om hun kinderen te begeleiden. De ouders toonden zich enthousiast over het winterse evenement.

Gratis poffertjes en chocolademelk. Foto's: Trudy Kroese
Kinderen vermaken zich uitstekend.
Evenwicht bewaren op snowboardsimulator.