DiemerNieuws

14 juli 2016

DiemerNieuws 14 juli 2016


Compensatie stroomstoring

DIEMEN - Diemenaren die langer dan vier uur zonder stroom zaten tijdens de grote stroomstoring op 21 juni krijgen in ieder geval een compensatievergoeding van minimaal 35 euro. Hoe hoog de vergoeding uitpakt voor iedere gedupeerde wordt nu onderzocht. Er zijn tot nu toe 90 schadeclaims ingediend. Dat die worden gehonoreerd is onwaarschijnlijk.

25.000 woningen en bedrijven in Diemen en Amsterdam-Zuidoost zaten die kortste nacht van het jaar zonder stroom. Trams vielen midden op straat stil, verkeerslichten vielen uit, mensen raakten opgesloten in de lift. De storing duurde uren, voor een deel van de gedupeerden wel 12 uur. Het probleem zat in een schakelstation aan de Venserweg, waar hoogspanning (beheerder TenneT) wordt omgezet naar middenspanning (beheerder Liander). Er was eerst rookontwikkeling en later brand. Wat de oorzaak van die brand was, wordt nog onderzocht.

Meteen werd gemeld dat er voor gedupeerden die langer dan vier uur van stroom verstoken waren, een compensatievergoeding van minimaal 35 euro zou zijn. Mensen die recht hebben op een vergoeding krijgen die automatisch uitgekeerd. "Dat is wettelijk geregeld", meldt Karen Nitschke, woordvoerder van Liander. "Voor de eerste vier uur zonder stroom is de compensatievergoeding 35 euro, voor iedere vier uur daarna 20 euro." Wie in Diemen de vergoeding krijgt en hoe hoog die is, wordt nu bekeken. "Dat kan per straat verschillen: in de loop van de nacht zijn steeds meer woningen weer aangesloten op het net. Het zal er op sommige adressen om hangen of de stroomstoring net wel of net niet 8 of 12 uur duurde."

Schadeclaims
Er zijn tot nu toe ook 90 schadeclaims ingediend door particulieren en bedrijven. "Mensen kunnen een claim indienen als zij menen schade te hebben geleden door de stroomstoring, bijvoorbeeld aan apparatuur. Maar zo'n claim wordt meestal niet gehonoreerd", vertelt Nitschke. "Wij doen ons uiterste best om een constante stroomvoorziening te leveren, maar garanderen kunnen we het niet. Soms is er sprake van overmacht, zoals in dit geval."

Huurders: behoefte aan Steunpunt Wonen

DIEMEN - Het Huurders Platform Diemen (HPD) wil dat er in Diemen een Steunpunt Wonen komt waar huurders terechtkunnen met klachten over hun verhuurder of vragen over wonen.

"Huurders in Amsterdam kunnen bij diverse steunpunten terecht, bijvoorbeeld in Amsterdam-Oost. Huurders in Diemen worden verwezen naar mensen in De Brede HOED, maar die kunnen niet op alle vragen antwoord geven, is onze ervaring. Mensen bij een Steunpunt Wonen beschikken wel over alle kennis", aldus een woordvoerder van HPD.

Samenwerking
Huurders Platform Diemen is in 2015 opgericht. Het gaat om een samenwerking van de diverse huurdersverenigingen in Diemen. Het doel van HPD is om informatie uit te wisselen en het bundelen van belangen voor en door huurders. HPD wil invloed uitoefenen op de lokale woonpolitiek en de in Diemen actieve corporaties. Het HPD is gesprekspartner voor de gemeente en de corporaties bij het vaststellen van de prestatieafspraken.

Onrust
HPD stelt dat er onrust is onder huurders omdat de huren al jaren stijgen. Het platform wil antwoord op een aantal vragen, zoals hoe groot de sociale woningvoorraad is, hoeveel sociale woningen aan die voorraad zijn onttrokken, wat de plannen zijn voor de ontwikkeling van huurwoningen, hoe de aansluiting is van vrijesectorwoningen op de sociale woningvoorraad en in welke mater er sprake is van 'scheefwonen'.

Achterban
Tot nu toe is voor het HPD niet helder hoe in Diemen de sociale verhuurmarkt in elkaar steekt. De gemeente heeft toegezegd deze informatie ter beschikking te stellen. Het HPD overlegt met haar achterban van huurders om te weten wat er in buurten en wijken speelt. Ook wil ze haar stem laten horen in het gemeentelijk woonbeleid.

Lees verder op pagina 3.

Politie zoekt getuigen schiet-incident Beukenhorst

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen en beeldmateriaal van een schietincident dat op vrijdagavond 1 juli om 21.50 uur bij Beukenhorst in Diemen-Zuid heeft plaatsgevonden.

Bij het schietincident raakte niemand gewond. De vermoedelijke daders reden in een zwarte Volkswagen Golf met de vervalste kentekenplaat HS-399-Z. Dit kenteken behoort bij een auto, ook een Volkswagen Golf, die in een andere regio dan Amsterdam bij iemand in gebruik is. Na het schietincident is het voertuig leeg op het Egoliplein door de daders achtergelaten. Mogelijk zijn nog andere voertuigen betrokken bij dit incident, bijvoorbeeld bij voorobservaties.

Vervolg op pagina 5.

Abdelkader Benali vertelt over hardlopen

Abdelkader Benali en Steven Dijk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Theater De Omval werd zaterdag het festival Kunst in Sport gehouden. Een van de hoogtepunten was het optreden van Abdelkader Benali. De auteur en hardloper vertelde aan presentator Steven Dijk over zijn ervaringen als hardloper. Benali deed dit met passie en humor. Zo vertelde hij dat hij als scholier een hekel had aan gymnastieklessen, maar tijdens de afsluitende hardloopronde wel plezier had en snel was. Een conciërge van de school gaf hem het advies om lid te worden van een atletiekvereniging. Hij deed dat en heeft nog steeds een passie voor hardlopen.
Meer over Kunst in Sport op pagina 8 en 9.

964

euro is ingezameld voor de Stichting Diemer Zonnestraaltje

Weerbericht

Licht wisselvallig, geleidelijk weer iets warmer
Na een zomers tussendoortje is het wederom koel voor een julimaand en nogal wisselvallig. De westcirculatie weet van geen wijken. Hogedrukgebieden krijgen geen kans om een langere, warme zomerse periode in de steigers te zetten. Ze spelen een bijrol in de vorm van uitlopers van het Azorenhoog. Een volgende gaat komende dagen voor een lichte verbetering zorgen.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met opklaringen. De kans op een bui is klein. Het wordt 19 à 20 graden. In het weekeinde is het licht wisselvallig met kans op een bui. Het is wisselend bewolkt met zondag waarschijnlijk wat meer ruimte voor de zon. Het gematigde Hollandse zomerweer blijkt ook uit de temperatuur. Het wordt zo'n 21 à 22 graden, wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde voor half juli. Er waait een matige westen- tot zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Het weer staat onverminderd onder invloed van een meanderende westelijke luchtstroming. Het licht wisselvallige weertype houdt aan. Het is gematigd zomerweer, met afwisselend zonneschijn, wolken en soms een bui. De maximumtemperatuur schommelt rond 21 graden.

Weetje
Tien jaar geleden beleefden we de warmste juli in minstens 300 jaar. Juli 2006 was verder ook extreem zonnig en kurkdroog. Er waren 2 hittegolven: van 30 juni t/m 6 juli (7 dagen) en van 15 juli t/m 30 juli (16 dagen). In totaal werd het op 26 dagen warmer dan 25 graden, waarvan 11 dagen warmer dan 30 graden. Toch was de hitte niet benauwd door de droge oostenwind.

Voetbalveldjes en de laatste muziektent

Vroeger kon je op straat voetballen. Inclusief de spanning van een boze buurtgenoot die de bal wilde inpikken of stiekem de politie belde. Voetbalveldjes waren er ook. Vaak braakliggende stukken land die in latere tijden bebouwd zouden worden. Ze zijn er weer, de veldjes. Al moet er tegenwoordig een hek omheen en moest Johan Cruijff zich ermee bemoeien om de lokale politici ervan te overtuigen dat voetbalveldjes belangrijk zijn voor de jeugd. Johan leerde zelf voetballen op een veldje aan het Onderlangs in Betondorp en ook in Diemen waren er veldjes. Zoals tussen het gemeentehuis en de Sint-Petrusschool, waar zelfs doelen waren geplaatst. In 1989 begon de bouw van De Omval.

Aan de Prins Bernhardlaan werd in 1965 voor veel geld een muziektent geplaatst waar de Diemer Harmonie zich beperkte tot één optreden. Reden: slechte akoestiek en lawaai van passerende treinen. De muziektent functioneerde daarna als luxe hangplek voor jongeren. Op het veld kon naar hartenlust gevoetbald worden en met een beetje fantasie was de muziektent een heuse tribune. Tot hier de sporthal gebouwd werd en niet alleen het voetbalveld, maar ook de laatste muziektent van Diemen verdween.

Afscheid juf

Foto: Loek Kraak

DIEMEN - In brede school De Octopus was vrijdag de afscheidsreceptie van Gerda van der Wal.

Juf Gerda geeft vrijdag haar laatste lessen op De Octopus. Na 45 jaar in het onderwijs, waarvan 43 jaar in Diemen, gaat zij met pensioen. De receptie werd druk bezocht. Er waren veel leerlingen, ouders, ex-leerlingen, collega's en ex-collega's. Er speelde een band en Gerda was vaak op de dansvloer te vinden.

Europees kampioen

Foto: Amber van der Meij

DIEMEN - Het is gelukt. De 15-jarige beachhandbalster Amber van der Meij uit Diemen is met het Nederlands damesteam U16 Europees kampioen geworden.

Afgelopen weekend streden de beachhandbalsters in Portugal om de Europese titel. Het was nog best spannend, want van tevoren was weinig te zeggen over de kansen van het Nederlandse team. "Het was superleuk en spannend, sommige wedstrijden hebben we nipt gewonnen", vertelt Amber. Met de Europese titel hebben de Nederlandse beachhandbalsters onder de 16 zich ook geplaatst voor het WK volgend jaar.

Vrouw woonde in bosjes

Foto: Politie Diemen/Ouderamstel

DIEMEN - De politie kreeg zondagmiddag een melding dat er in de Kruidenbuurt een jonge vrouw angstig vanuit de bosschages aan het schreeuwen was.

Toen de politie arriveerde bleek dat bewoners de vrouw al hadden gesproken en dat zij een buil op haar hoofd had. De vrouw had verteld geen hulp nodig te hebben en was weggegaan. Politieagenten gingen op onderzoek uit en troffen veel rommel en afval aan in de bosschages. Tevens troffen de agenten een tent aan met goederen en documenten van een persoon die daar verbleef.

Kinderzomerspelen beginnen maandag

Kinderen kunnen zich drie weken vermaken

Kinderen genieten tijdens Kinderzomerspelen. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - De Kinderzomerspelen gaan op maandag 18 juli weer van start. Het evenement voor kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan duurt tot en met vrijdag 5 augustus. Kinderen kunnen tussen 10.00 en 15.30 uur in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid deelnemen aan allerlei sport- en spelactiviteiten, zich uitleven met creatieve activiteiten en theater en genieten van grote spellen. Algemeen coördinator Danny Post blikt vooruit.

De Kinderzomerspelen zijn al tientallen jaren een begrip in Diemen en trekken jaarlijks veel kinderen uit Diemen. "Ook dit jaar worden er twee uitstapjes gemaakt", geeft Danny Post aan. "Op woensdag 20 juli gaan we naar de Linnaeushof in Heemstede en op woensdag 27 juli naar KidZ City in Utrecht. Voor die twee uitstapjes moeten vooraf kaarten worden gekocht van 17 euro per stuk. Op de twee woensdagen dat er uitstapjes zijn, zijn er geen activiteiten van de Kinderzomerspelen in het sportcentrum."

Zwemmen
Elke dinsdag en donderdag wordt er een dagdeel gezwommen. "In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er op de dinsdagen en donderdagen niet 's morgens gezwommen, maar 's middags van 13.00 tot 15.00 uur. Kinderen hebben dan tot 15.30 uur de tijd om zich aan te kleden. De kinderen die niet willen zwemmen en een briefje van hun ouders bij zich hebben mogen op de dinsdag en donderdag na afloop van het ochtendprogramma naar huis, de overige kinderen blijven in het sportcentrum en kunnen andere dingen doen. Het sportcentrum heeft ons verzocht om het zwemmen naar de middagen te verplaatsen omdat dat beter past in het rooster van het zwembad."

Dit jaar zijn er uitstapjes naar de Linnaeushof en KidZ City

De Kinderzomerspelen worden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen. Danny Post is al jaren algemeen coördinator, Mitchell Post is coördinator Sport, Isa Rongen coördinator Creatief en Roos Houben coördinator Theater. Daarnaast zullen er veel begeleiders actief zijn, van wie er sommige al jaren meedoen. De begeleiders krijgen hulp van stagiaires van het ROC. De organisatie heeft ook dit jaar een aantrekkelijk programma samengesteld. Er zijn elke week grote spellen die altijd favoriet zijn bij de kinderen. Vrijdag 22 juli kunnen kinderen de hele dag genieten van het spookhuis en vrijdagmiddag 29 juli is er de megashow. Op de laatste vrijdag van de Kinderzomerspelen wordt de playbackshow gehouden. Kinderen kunnen dan een nummer van hun favoriete artiest playbacken. Tijdens de playbackshow zijn ouders, andere familiedelen, vrienden en bekenden van de kinderen van harte welkom.
Ouders kunnen kiezen voor een weekkaart of een dagkaart. Danny Post: "Een dagkaart kost zeven euro. Een weekkaart kost voor de eerste en tweede week 21 euro en voor de derde week 28 euro. Er is een prijsverschil omdat er tijdens de eerste en tweede week vier dagen Kinderzomerspelen in het sportcentrum zijn in verband met de uitstapjes. De derde week zijn er vijf dagen activiteiten in het sportcentrum. Maar in beide gevallen geldt dat mensen die een weekkaart kopen voordeliger uit zijn. De kinderen met een weekkaart kunnen een dag gratis naar de Kinderzomerspelen." De organisatie verzoekt ouders om spullen die gebruikt kunnen worden tijdens het programma Creatief (toiletrollen, keukenrollen, schoenendozen, etc) mee te geven aan de kinderen.

Leerlingen Sint-Petrusschool fietsen 'door weer en wind'

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Leerlingen van groep 8 van de Sint-Petrusschool deden vrijdag mee aan de traditionele brugpieperdag.

De leerlingen gaan volgend jaar naar de middelbare school en worden dan geconfronteerd met veel nieuwe ervaringen en situaties. Omdat in Diemen geen middelbare school is, gaan zij naar scholen buiten de gemeente. Veel van hen zullen gebruik maken van de fiets. De 'brugpiepers' mochten op het schoolplein plaatsnemen op een hometrainer en werden door ouders met behulp van een spuit en een slang drijfnat gespoten. Zo konden zij vast wennen aan het fietsen door weer en wind.

Huurders

Vervolg van de voorpagina.

HPD laat weten dat het zicht op de toedeling van woningen aan het vervagen is. Het platform zit met een aantal vragen: komen starters op de woningmarkt en ouderen voldoende aan de bak? Hoe wordt voldaan aan de huisvesting van nieuwkomers en statushouders? Hoe is de studentenhuisvesting geregeld en welk zicht hebben studenten op een woning na afloop van hun studie? Kwesties als veiligheid, stalling van fietsen, overlast en zwerfvuil raken bewoners, gemeente en corporaties. Diensten van corporaties als bijvoorbeeld overlast- en fraudebestrijding, huiselijk geweld of inzet van huismeesters zijn gebonden aan een budget en vragen daarom raadpleging van huurders. HPD is van mening dat een Steunpunt Wonen deze vragen afdoende kan beantwoorden.

Huurders Platform Diemen heeft met het oog op de prestatieafspraken waaraan verhuurders zich moeten houden een notitie met uitgangspunten en vragen opgesteld. HPD vertegenwoordigt de huurders van de woningcorporaties De Key, Rochdale en Stadgenoot. "Maar er zijn in Diemen ook huurders die bij een particulier huren. Wij willen graag met deze mensen in contact komen. Zij kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar hpd@hvarcade.nl."

Onderzoek parkeerbeleid

DIEMEN - Inwoners van Diemen kunnen tot en met 20 juli hun mening geven over parkeren in Diemen.

De vragenlijst kan online worden ingevuld via www.parkerendiemen.nl. In het onderzoek kunnen Diemenaren vragen beantwoorden over parkeren bij een bezoek aan het Diemerplein en hoe het gesteld is met parkeren in hun eigen straat.

Het parkeeronderzoek wordt uitgevoerd door de rekenkamercommissie. Zij rapporteert de resultaten van het onderzoek na de zomer aan de gemeenteraad.

Over de kop

DIEMEN - Bij een ongeluk zaterdagmiddag op de Diemerpolderweg is een inzittende van een auto gewond geraakt.

Na een aanrijding sloeg een auto over de kop. De hulpdiensten rukten uit: twee ambulances, de brandweer en de politie. Ook de traumahelikopter was onderweg, maar bleek gelukkig niet nodig. Een van de inzittenden, een 71-jarige vrouw, raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis, waar het letsel later relatief bleek mee te vallen.

Muzikale afsluiting seizoen in De Omval

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De zaal van Theater De Omval zat helemaal vol maandagavond bij de afsluiting van het seizoen van de Diemer Harmonie, Voice Female, Edog en het Diemer Orkestje. De vier muziekgezelschappen repeteren allemaal op de maandagavond in het theater en de gezamenlijke seizoenafsluiting is inmiddels een traditie. Ieder gezelschap liet een aantal stukken horen en de avond werd afgesloten met 'Tulpen uit Amsterdam', gespeeld door de Diemer Harmonie, waarbij de beide koren én het publiek uit volle borst meezongen.

Jan Willem Wertwijn


Oprichter werkgroep Natuurpark Spoorzicht (1999)
62 jaar, Diemenaar sinds 1981

Wat is jouw rol bij de werkgroep, sinds 2015 een KNNV-werkgroep?
"Terreinbeheerder die lijnen uitzet en vrijwilligers aanstuurt."

Waarom ben je actief voor Natuurpark Spoorzicht?
"Het is het mooiste plekje in het dorp met hoge natuurwaarde."

Jullie organiseren o.a. excursies, met welke ga je zelf het liefst mee?
"Waterbeestjes omdat het zo heerlijk ontspannend is, en paddenstoelen vanwege de vormrijkdom."

Verder in het dagelijks leven?
"Natuur, treinen en muziek."

Favoriete stekje in Diemen?
"De nieuwe Hügel in Natuurpark Spoorzicht, 's avonds als de vleermuizen vliegen."

Wat zou je willen terugdraaien?
"Mijn studiekeuze. Ik had beter kunnen kiezen voor het conservatorium. Dat had beter bij mij gepast."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Ik zou Oscar Borghardt (journalist DiemerNieuws, red.) wel eens willen interviewen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik ooit in een oude loodmijn heb rondgekropen op 2000 meter hoogte."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Asperges met gerookte zalm."

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
"Een mooi plekje op een alp om het dal in te kijken."

Waar kun je erg om lachen?
"Asterix en Obelix."

Waar kun je je druk over maken?
"Mensen die niet actief willen zijn in het dorp, maar wel kankeren over wat het bestuur fout doet."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De spoortunnel bij 't station."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik het Groene Oog van Diemen, het groene stuk van Spoorzicht tot en met de Diem dat aansluit op het Nationaal Natuur Netwerk, veilig stellen."

Beukenhorst

Vervolg van de voorpagina.

Vrijdag 1 juli was de laatste avond van de avondvierdaagse in Diemen, die begon en eindigde bij het Wapen van Diemen. Veel deelnemers van de vierdaagse parkeerden hun auto op het parkeerterrein van Sportcentrum Wethouder FB Duran of op de parkeerplaats aan de Beukenhorst. Deze parkeerplaatsen zijn vlak bij de plaats waar het schietincident plaatsvond, dus mogelijk hebben deelnemers iets gezien.

De politie heeft de volgende vragen aan het publiek: wie heeft in de dagen voor 1 juli of op de avond van 1 juli verdachte personen en/of voertuigen in deze omgeving gezien? De politie vraagt dit specifiek aan buurtbewoners, passanten en deelnemers aan de avondvierdaagse. Wie heeft op 1 juli gezien dat de betreffende Volkswagen werd neergezet op het Egoliplein en door wie? Wie heeft foto's of filmopnamen gemaakt van het schietincident, van verdachte personen en/of voertuigen in de omgeving van de schietpartij op of in de dagen voor het schietincident?

Mensen met informatie worden dringend verzocht zich te melden bij de politie via 0800-6070. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000.

Bezoekers zomerfestival hebben veel plezier

Benefiet voor Stichting Diemer Zonnestraaltje

Polonaise tijdens optreden van Martin Williams. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bij Het Wapen van Diemen is zaterdag het zomerfestival gehouden. Het ging hier om een benefietbijeenkomst voor de Stichting Diemer Zonnestraaltje, die zich inzet voor kinderen die ernstig ziek zijn en voor gezinnen waar de financiën een cadeau of dagje uit niet toelaten, maar die wel een zonnestraaltje kunnen gebruiken.

Er waren de hele dag en avond activiteiten voor de horecazaak in Diemen-Zuid. Er waren optredens van diverse artiesten. Bezoekers konden tevens genieten van drankjes en hapjes, waaronder suikerspinnen. Jongeren konden zich uitleven tijdens een pannatoernooi dat in de kooi naast het sportcentrum werd gehouden. Linda Frantzen, voorzitter van Stichting Zonnestraaltje: "Het was niet superdruk, maar wel heel gezellig. Veel mensen hebben gedanst. Wij hebben 964 euro opgehaald, dat is helaas niet al te veel. Burgemeester Boog was ook aanwezig en heel enthousiast." Stichting Zonnestraaltje is op zoek naar bestuursleden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Linda Frantzen, telefoonnummer 06-25456961.

Gewond na ongeluk met motor

DIEMEN - Twee vrouwen uit Amsterdam zijn zaterdagavond rond 22.45 uur gewond geraakt bij een ongeluk.

De twee vrouwen reden op de Diemerpolderweg en kwamen in de berm terecht. De bestuurster, een vrouw van 36 jaar en de passagier, een vrouw van 46 jaar, liepen beiden schaafwonden aan het gezicht op en zijn naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft vastgesteld dat de bestuurster te veel alcohol heeft gedronken. Zij heeft een proces-verbaal ontvangen.

Vakantie-project

DIEMEN - De politie Diemen Ouder-Amstel is weer begonnen met het vakantieproject. Vakantiegangers kunnen bij de politie aangeven wanneer zij weg zijn.

Het formulier is verkrijgbaar op het politiebureau en het gemeentehuis. Met de afwezigheidsmelding weet de politie wanneer bewoners er niet zijn en wie er gewaarschuwd moet worden bij een eventuele inbraak. Als politievrijwilligers in de wijk zijn, letten zij ook extra op de woning.

Vluchtelingenwerk en SWD geven feest

Veel mensen hadden een hapje meegenomen voor het buffet.

DIEMEN - Suikerfeest-ontmoetingsfeest-vakantiefeest. Onder die noemer werd zaterdag 9 juli in Huis van de Buurt 't Kruidvat een feest georganiseerd door Vluchtelingenwerk en Stichting Welzijn Diemen.

Veel bezoekers namen een zelfgemaakt hapje mee, zodat er een rijk gevuld buffet was met gerechten uit alle windstreken. Voor kinderen waren er leuke spelletjes en creatieve activiteiten en de volwassenen leerden elkaar beter kennen onder het genot van een hapje en een drankje en een taalquiz.

Festival verbindt kunst en sport

Kunst in Sport voor tweede keer gehouden

DIEMEN - Het festival Kunst in Sport werd zaterdag voor de tweede keer gehouden. De organisatie had een aantrekkelijk programma samengesteld. Hoewel sport en kunst op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, zijn er tal van verbindingen te vinden: van sportmuziek tot cabaret over sport. Toch viel de opkomst wat tegen. De organisatie gaat ervan uit dat het festival volgend jaar opnieuw wordt gehouden, maar overweegt het dan op een ander moment van het jaar te organiseren.

Bezoekers van het Festival Kunst in Sport.

Na de officiële opening door presentator Steven Dijk mocht Jimmy Tigges het festival aftrappen. De supporter van Feyenoord verzamelt sportmuziek uit binnen- en buitenland. Hij draaide fragmenten van singles en vertelde over de achtergrond van de liedjes. Hij toonde lef, want het eerste nummer dat hij liet horen was 'Hand in hand kameraden', dat vaak op de tribunes in De Kuip wordt gezongen. De gedraaide uitvoering van Johnny Hoes was voor Ajax 1. Tigges draaide singles met zang van onder anderen Franz Beckenbauer, Jean Marie Pfaff en Willem van Hanegem. De voormalige nummer 10 van Feyenoord beschikt over een hese stem. Geen wonder dat hij fan is van de Britse zanger Rod Stewart, merkte Steven Dijk op. Ook het nummer 'Oei oei oei (dat was mij weer een loei)' werd gedraaid. De opname was een initiatief van zanger Peter Koelewijn en de zang was van Johan Cruijff. De op 24 maart overleden JC kon veel, maar niet zingen. Hij zou het zeker zelf hebben toegegeven.

Daarna werd de film over Eddy de Eagle vertoond, over een stuntelende Engelse skispringer die in Finland zo populair was dat hij er als zanger een singletje mocht inzingen.

Nadat om 16.00 uur de expositie van sportkunst van ART-DE-COR van Cor Verschut was geopend gaf sporthistoricus Jurryt van de Vooren een lezing over kunst op de Olympische Spelen. Het was een interessant verhaal met veel informatie waarvan de meeste aanwezigen niet op de hoogte waren. In het verleden werd er tijdens de Olympische Spelen een kunstolympiade gehouden waarbij ook medailles waren te winnen. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam was het Stedelijk Museum een van de locaties van de Olympische Spelen. Daar vond de kunstolympiade plaats. Nederland won tijdens die kunstolympiade twee gouden medailles: architect Jan Wils voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion en schilder Isaac Israëls. In totaal won Nederland acht gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam.

Jurryt van de Vooren tijdens zijn lezing over kunst op de Olympische Spelen.
Mattho Mandersloot en filmmaker Stephano Kaas.
Jimmy Tigges en Steven Dijk.
Veel sportkunst in Grand Café Blauw van ART-DE-COR.
Improvisatiecabaret van Op Sterk Water. Foto: Trudy Kroese

Film over Mattho Mandersloot
maakt indruk

Daarna werden er diverse sportfilms getoond. De film 'Oriental Odyssey' van filmmaker Stephane Kaas over de Diemense taekwondo-sporter Mattho Mandersloot maakte veel indruk. De filmmaker volgde Mandersloot een lange periode, onder meer tijdens twee stageperioden in Zuid-Korea, de basis van taekwondo. Kaas heeft een eerlijk portret van de sportman gemaakt. Hij toont Mandersloot in goede tijden en tijdens momenten dat hij grote teleurstellingen moest incasseren. Niet alleen als sportman, maar ook op privégebied. Mandersloot had er geen problemen mee om zijn kwetsbaarheid te tonen. Daarna werden er korte sportfilms van het Internationaal Sportfestival Amsterdam vertoond, onder andere over het 's nachts beklimmen van bevroren watervallen.

Schrijver en hardloper Abdelkader Benali vertelde 's avonds op het festival op een leuke en humoristische manier over zijn passie voor hardlopen. De in Rotterdam geboren Benali werd al op jonge leeftijd gegrepen door het hardlopen en doet nog steeds graag zijn hardloopschoenen aan. Na de uitreiking van de sportprijzen sloot cabaretgroep Op Sterk Water Kunst in Sport af met veel input uit de zaal voor hun improvisatiecabaret. Zo was tennisvereniging ATVD het onderwerp van een van de sketches. Samen met het publiek werd ter afsluiting een ode gezongen aan de vierde man bij het voetballen.

Abdelkader Benali vertelt
met humor over hardlopen

Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, is tevreden over de inhoud van het programma van Kunst in Sport en de positieve reacties van de aanwezigen. Maar de opkomst stelde hem teleur. "Het was wel goed om het festival in De Omval te houden. Dat maakte het voor de aanwezigen overzichtelijk. Wij hebben besloten om de activiteiten die op het buitenpodium waren gepland naar binnen te verplaatsen. Buienradar voorspelde regen. Wij gaan ervan uit dat Kunst in Sport ook volgend jaar wordt gehouden, maar zullen dit waarschijnlijk op een ander moment van het jaar doen. Dichter op het theaterseizoen, wellicht in de herfst. Er was nu veel concurrentie van sportactiviteiten en andere festivals."

Afscheid van 'het leukste vak'

Leerkrachten Hetty ten Kroode en Jeanet de Waal gaan met pensioen

Hetty ten Kroode (links) en Jeanet de Waal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Deze week is de laatste schoolweek voor alle kinderen en leerkrachten op de basisscholen. Voor de meeste om te gaan genieten van een lekkere zomervakantie en dan in augustus weer te beginnen in een nieuwe groep. Maar voor leerkrachten Hetty ten Kroode en Jeanet de Waal van brede school Noorderbreedte is het echt de allerlaatste schoolweek: zij gaan met pensioen.

De juffen gaan zich niet vervelen, maar ze zullen de kinderen wel missen

Hetty ten Kroode is 60 jaar. Op het prikbord in haar kleuterklas hangen foto's van alle kinderen die een bordje met een letter omhooghouden: 'Hoera, juf Hetty 40 jaar in het onderwijs' vormen die letters samen. "Dat is in augustus", vertelt ze als de kinderen even buiten spelen onder het toeziend oog van een collega. "In 1976 haalde ik mijn diploma van de kleuterleidstersopleiding; die had je toen nog, we zijn een uitstervend ras." Hetty woont al van kinds af aan in Diemen. Zij gaf les op kleuterschool Klein Diempje, de Sint-Petrusschool en de laatste 13 jaar op De Duif, nu opgegaan in brede school Noorderbreedte. Hetty werkte altijd met kleuters en in groep 3 en 4. Na 1982 mocht zij, na een opleiding, ook in de hogere groepen lesgeven bij de invoering van het basisonderwijs, maar haar hart lag nu eenmaal bij de jongere kinderen en vooral de kleuters. "Kleuters zijn nog zo eerlijk en open, dat is goud waard. Ik heb het leukste vak dat er bestaat." Maar toch stopt ze, zeven jaar voor haar pensioen. "De kinderen zal ik missen, daar doe je het voor. Maar al die administratieve rompslomp, studiedagen en vergaderingen die er in de loop der jaren bij zijn gekomen, dat wil ik niet meer. Mijn opvolgster is 23 jaar, die krijgt nu een kans, dat vind ik heel leuk." Bang om zich te gaan vervelen is Hetty niet. "Ik blijf beschikbaar als invalkracht en het huis moet nodig opgeruimd. Bovendien worden mijn man en ik opa en oma, dus heerlijk om straks tijd te hebben om op te passen."

Jeanet de Waal wordt in augustus 65 jaar. Tegenwoordig nog net te jong om al met pensioen te gaan, maar Jeanet "had een beetje gespaard" en stopt dus ook nu. Het afgelopen schooljaar stond zij voor groep 5 en 4/5. Sinds zij 15 jaar geleden -weer - in het onderwijs begon heeft ze altijd in de middenbouw lesgegeven. Toen zij 50 jaar was begon zij op het Palet. Daarvoor was ze jaren werkzaam als theatertechnicus. "Ik had mijn diploma van de kweekschool maar was in ander werk gerold na een jaar lesgeven. Vijftien jaar geleden was er een groot tekort aan leerkrachten en kon ik met een herintrederscursus aan de slag. Ik zag de vacature bij het Palet, solliciteerde en ben daar altijd gebleven." Er is in die 15 jaar wel het nodige veranderd. "Je bent nu meer bezig met plannen maken, groepsplannen en individuele plannen, en automatisering heeft een grote rol ingenomen. Het schoolbord met krijtje is vervangen door een digibord." Ook Jeanet gaat zich niet vervelen, al zal ook zij de kinderen natuurlijk missen. "Ik ga eerst 100 dagen op reis door Nieuw-Zeeland met mijn vriendin Jet. Daarna ga ik vaker wandelen, pak ik het hardlopen weer op en bezoek vaker musea, dat doe ik heel graag. En ik denk erover om bijles te geven aan kinderen, daar is best veel behoefte aan."
Dan gaat juf Jeanet weer snel door. Met haar klas viert ze haar afscheid met een uitje in Park de Omloop. "Ze weten het nog niet, maar de ijsfiets komt zo: ik trakteer ze op een heerlijk schepijsje."

In Huis van de Buurt 't Kruidvat de hele zomer door activiteiten op dinsdag en fietsles op donderdag. Foto: Oscar Borghardt

zondag 17 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pater G. Noom.

Bingo

Huis van de buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige prijzenbingo tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

Wandelplezier! Doorstappers

Diemen 10.00 uur

Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u altijd contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

dinsdag 19 juli

Yoga

Huis van de Buurt 't Kruidvat 11.00 uur

Iedere dinsdag van 11.00 tot 12.00 yogales. Laagdrempelig en in een gezellige groep. Geen aanmelding nodig, je kunt zo meedoen. Aansluitend wordt er een kopje thee gedronken en kun je aanschuiven voor de lunch. Kosten € 1,-.Gezellige lunch

Huis van de Buurt 't Kruidvat 12.00 uur

Iedere dinsdag een gezamenlijke lunch. Gezellig, geheel verzorgd en je kunt zo aanschuiven. Kosten € 1,-.

Creatieve Inloop

Huis van de Buurt 't Kruidvat 14.00 uur

Gratis creatieve inloop van 14.00 tot 16.00. Gezelligheid en uiteraard ook tekenen, knutselen en spelletjes doen met Sherida, Joke en Tjalling.

woensdag 20 juli

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Iedere woensdagavond tot en met 17 augustus. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout bij Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur bij Aad Stuurman, telefoon 020-7853742, e-mail aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

Fietsplezier!

Diemen 14.00 uur

Fietsgroep die start vanuit Diemen. Wij fietsen een uur en in dat uur ongeveer 12-15 kilometer. Om mee te fietsen kunt u altijd contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

donderdag 21 juli

Fietsles

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Zou je willen leren fietsen? Wij helpen je graag vooruit. Op het plein voor het 't Kruidvat beginnen we met de basisprincipes van het fietsen. Een eigen fiets is een vereiste, de les is gratis.

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

zondag 24 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang, voorganger is mw. J. Kronenberg

Spelletjesmiddag

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Huis van de buurt 't Kruidvat en Bridgeclub Sans Atout organiseren een spelletjesmiddag. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Toegang gratis. Een kans om kennis te maken met kaartspelletjes als boerenbridge, bonken, hartenjagen of Spite & Malice. Of om te klaverjassen of te bridgen. Er zijn ook bordspellen en een tafeltennistafel, een tafelvoetbalspel en een sjoelbak. Informatie bij: Jessica van der Wiel (bridge@boekservices.nl) of 't Kruidvat (huisvandebuurtkruidvat@gmail.com).

woensdag 27 juli

Bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

De zaal is open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50; voor bewoners is dat € 1,50.

En verder

tot 31 juli

Expositie

Zorgcentrum De Diem

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen exposeert met haar kleurrijke schilderijen.

tot 31 augustus

Sieradenexpositie

Berkenstede

Janneke de Graaff exposeert met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen in de vitrine van Berkenstede. De collectie zal een gevarieerd beeld tonen van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

Sporters ontvangen award

Fergil Hesterman Sporter van het Jaar

Vlnr: Zac Freudenburg, Tobias Westerveld, wethouder Jeroen Klaasse met voor hem Steijn Laschewski, Fergil Hesterman, Mattho Manderlsoot en Margreet Heemskerk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Fergil Hesterman is Sporter van het Jaar van Diemen geworden. De zwemmer ontving de onderscheiding zaterdagavond uit handen van wethouder Jeroen Klaasse van Sport. De prijsuitreiking vond plaats in Theater De Omval tijdens het festival Kunst in Sport.

Fergil Hesterman is Nederlands kampioen ijszwemmen op de icemijl (1610 meter) en zwom de tweede tijd op de wereldranglijst. Even daarvoor was Hesterman al gekroond tot Sportman van het Jaar van Diemen. Schaatster Annette Gerritsen werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Gerritsen kampte lange tijd met een blessure en werd na haar terugkeer op het ijs zevende tijdens het Nederlands kampioenschap sprint. Zij was zaterdag niet aanwezig bij de prijsuitreiking, maar krijgt de prijs later uitgereikt. De achtjarige turner Steijn Laschewski kreeg de eervolle prijs voor Talent van het Jaar. Steijn is Nederlands kampioen in de talentendivisie. Voor de winnaars was er een award. Fergil Hesterveld kreeg als Diemense Sporter van het Jaar ook een kunstwerk van John Alberts.

Inwoners van Diemen konden kandidaten voor de Sporter, Sportman, Sportvrouw en Talent van het Jaar nomineren. Niet alle genomineerden waren zaterdagavond aanwezig tijdens de prijsuitreiking. De genomineerden die wel aanwezig waren werden door presentator Steven Dijk op het podium van de theaterzaal geroepen en kregen de gelegenheid om zich voor te stellen en informatie over hun sport te geven.

Behalve Fergil Hesterman en Steijn Laschewski waren dat Mattho Mandersloot die deel uitmaakt van het Nederlands taekwondoteam, atleet Zac Freudenburg, die derde werd tijdens het NK trailrunning en daarnaast maar liefst driemaal de zware DiemerCross op zijn naam wist te schrijven en Margreet Heemskerk. Zij geeft al jaren leiding aan de trimclub op het terrein van SV Diemen. Ook de talentvolle bridger Tobias Westerveld (13) stond op het podium. Hij is Nederlands kampioen bij de pupillenparen en viertallen. Binnenkort neemt hij deel aan het WK in Italië. Wethouder Jeroen Klaasse zette de sporters graag in het spotlight. De gemeente benadrukt het belang van sport en heeft niet alleen aandacht voor sportverenigingen, maar ook voor individuele sporters.

Bronzen medaille voor zwemmer Émile Fouzaï

Jeugdige zwemmer doet van zich spreken

Émile Fouzaï (rechts) met de bronzen medaille. Foto: Henriëtte Fouzaï

DIEMEN - Émile Fouzaï uit Diemen is tijdens de jaargangfinale in Dordrecht als derde geëindigd op de 50 meter vlinderslag.

Het is een jaarlijks terugkerende zwemwedstrijd voor de beste 24 zwemmers van Nederland in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar. De wedstrijd wordt gezwommen in een 50 meterbad en wordt gezien als nationaal kampioenschap. Deelnemers kunnen zich plaatsen door richttijden te zwemmen.

De tienjarige Émile Fouzaï is lid van vereniging De Dolfijn en zwom vier richttijden. Hij schreef zich vervolgens in voor zijn favoriete afstanden: de 100 meter schoolslag, de 50 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag.

Tijdens de 50 meter vlinderslag eindigde hij als eerste in zijn serie en als derde in het landelijk eindklassement. Dit leverde hem een bronzen medaille op. Tijdens de 100 meter schoolslag sleepte hij een elfde plaats in de wacht. Met zijn 25e tijd op de 100 meter vrije slag mocht Émile net niet aan de start verschijnen. Hij mocht slechts hopen op een uitvaller. Maar alle zwemmers verschenen aan de start.

Tweedehands auto's vliegen showroom uit

Hoogste verkoop in jaren

Tweedehands Volkswagens zijn het populairst. Deze Polo is zes jaar oud.

De verkoop van tweedehands auto's neemt sterk toe. In de afgelopen maand werden er in Nederland 177.768 gebruikte auto's verkocht, het hoogste maandtotaal sinds juni 2007. In het eerste halfjaar van 2016 werden 989.919 occasions verhandeld: een stijging van 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015 en het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit een analyse van BOVAG.

Bijna 60 procent (eveneens een record) van de verkochte occasions in de afgelopen zes maanden komt voor rekening van de vakhandel, de overige 40 procent wordt door particulieren onderling verhandeld. Ook voor de autobedrijven was juni 2016 een recordmaand met 104.674 verkochte tweedehands auto's. De verkoopgroei wordt grotendeels gevoed door de toename in de import van tweedehands auto's. Inmiddels worden er per kwartaal ruim 40.000 occasions ingevoerd, twee keer zo veel als vier jaar geleden. Professionele autobedrijven importeren voornamelijk om aan de vraag naar jonge en compacte benzineauto's tegemoet te komen, waarvan het aanbod op de Nederlandse markt niet toereikend is.

Top 10
De meeste tweedehandsjes hebben het VW-logo op de grille. Volkswagen is goed voor 12,6% van deze markt. Opel en Peugeot volgens met ruim 8,6%. Ook de occasions van Renault en Ford zijn gewild. Ook Mercedes haalt de top 10.

Première-uitvoering voor Peugeot 3008

De Peugeot 3008 komt in oktober.

De autorijder die wel houdt van een SUV in de C-klasse kijkt reikhalzend uit naar de Peugeot 3008 SUV. In oktober is hij voor het eerst te zien in Parijs. De prijzen zijn nu bekend.
Speciaal voor de introductie is de nieuwe 3008 er in een aantrekkelijk Première-uitvoering die is gebaseerd op het uitrustingsniveau Allure. De nieuwe 3008 Première is verkrijgbaar vanaf € 32.790,-. De extra uitrusting bestaat uit Peugeot Connect NAV, handsfree kofferklep, keyless entry & start en achteruitrijcamera. Het instapmodel wordt de Access, verkrijgbaar vanaf € 28.570,-. Die heeft de 1.2 PureTech 130 motor aan boord en onder meer een snelheidsadviesfunctie die verkeersborden met een snelheidsbeperking herkent en de bestuurder de juiste snelheid adviseert. De bestuurder werkt met de i-Cockpit, het dashboard van de nieuwste generatie. Samen met het efficiënte ontwerp en de hightech uitrusting heeft de 3008 de ambitie om direct een belangrijke speler in de markt te worden.

De verwachtingen van de nieuwe 3008 in de zakelijke markt zijn hoog, vandaar een aantrekkelijk Blue Lease-gamma. De handgeschakelde 1.6 BlueHDi 120 valt in de 21% bijtellingscategorie.

Nog eens genieten van de politie-Porsches

Tot en met 4 september te zien in Den Haag.

Tip voor een leuke vakantiedag: de tentoonstelling van Rijkspolitie Porsches in het Louwman Museum in Den Haag.

De expositie bestaat uit de dertien verschillende modellen en uitvoeringen van de Porsches die de Rijkspolitie tussen 1962 en 1996 in gebruik had. De duidelijk herkenbare auto's in combinatie met de witte kleding, oranje pothelm en witte handschoenen van de wachtmeesters maakten de Rijkspolitie tot een spectaculaire verschijning. Door ongeveer 20 kilometer sneller te rijden dan de gemiddelde snelheid van het overige verkeer, de zogenaamde inhalende surveillance, werden weggebruikers waar nodig gecorrigeerd. Een bon kwam er alleen in het uiterste geval. Behalve de Porsches maken ook een destijds door de Rijkspolitie gebruikte Range Rover, twee BMW-motorfietsen en Rijkspolitie-uniformen deel uit van de tentoonstelling. De tentoonstelling duurt tot en met 4 september.

Slim schijnen en dimmen

Met AFL LED introduceert Opel koplampen die zich automatisch aanpassen aan de rijomstandigheden. AFL LED beschikt over negen individuele lichtfuncties of -patronen. Zoals 'country light', dat extra verlichting biedt bij snelheden boven 55 km/u in landelijke gebieden zonder dat tegenliggers worden verblind. Mogelijk gevaarlijke obstakels worden eerder opgemerkt door de extra heldere verlichting. Maar er is ook cornering/curve light, dat in bochten of bij stuurbewegingen automatisch de linker- of rechterled activeert voor extra overzicht op de weg/berm. Bij het inparkeren schakelt de bochtverlichting juist een tandje terug.

Nieuwe Citroën C3 filmt wat jij ziet

Het passeren van een indrukwekkende brug of het tegemoet rijden van een verbluffende zonsondergang: zomaar twee momenten waarbij je in de nieuwste Citroën C3 je HD-camera kunt gebruiken. Met een eenvoudige klik kan de bestuurder een foto maken van wat hij ziet en deze beelden veilig op social media delen. Door iets langer in te drukken, wordt er een filmpje gemaakt. De camera zit achter de binnenspiegel. Bij een aanrijding gaat hij automatisch aan; handig als bewijsstuk.

15 / 16

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL
0294-237320

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Aangeboden hh.hulp die tevens zorgtaken uitvoert. Betrouwbare vrouw met 10 jr. ervaring. Interesse, bel dan met Josephina 06-85019851