DiemerNieuws

10 april 2014

DiemerNieuws 10 april 2014


Onderscheiding voor Piet van Diemen

Foto: Trudy Kroese

Piet van Diemen, secretaris/penningmeester van postzegelvereniging De Zegelaars, heeft zaterdagmiddag de gouden medaille ontvangen van de KNBF, de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen. Dit gebeurde in De Schakel tijdens het 35-jarig jubileum van De Zegelaars. Burgemeester Amy Koopmanschap kwam langs om de vereniging en Van Diemen te feliciteren. Lees verder op pagina 5.

Financiën rond voor nieuwe wijk in Zuid

DIEMEN - Projectontwikkelaar SnippeMans Projecten heeft de financiering rond voor 1800 woningen in Bergwijkpark-Zuid in Diemen-Zuid. Dit heeft wethouder Lex Scholten aan de leden van de gemeenteraad verteld.

Scholten vindt het heel goed nieuws: "Dit is zeer positief voor Diemen. Niet alleen voor Diemen-Zuid, de ondernemers op Campus Diemen Zuid en de overige ondernemers in Diemen-Zuid. De bouw van woningen heeft een positief effect op heel Diemen. Toename van het aantal inwoners betekent dat wij in de toekomst meer geld van het Rijk ontvangen. Geld dat wij nodig hebben voor voorzieningen zoals de sportcentra, de sportvelden en De Omval."

Eerder werd al bekend dat er in de zomer wordt begonnen met de bouw van de eerste 291 appartementen in Bergwijkpark-Zuid. Die komen tussen het kantoor van CVZ en de metrodijk. Er komen in totaal ongeveer drieduizend woningen in Bergwijkpark Zuid. De woningen maken deel uit van het Masterplan Bergwijkpark. Het Masterplan Bergwijkpark heeft ervoor gezorgd dat het gebied in Diemen-Zuid een nieuwe impuls heeft gekregen. Afgelopen zomer werd begonnen met de oplevering van de studentenwoningen op Campus Diemen Zuid. In de kantoorpanden die lange tijd leeg stonden, zijn kwalitatief hoogwaardige woningen voor studenten gebouwd. Er wonen inmiddels ruim zeshonderd studenten op de Campus Diemen Zuid. Later dit jaar worden nieuwe studentenwoningen opgeleverd. Dan wonen er meer dan 950 studenten. Het gebied is door de komst van Campus Diemen Zuid weer gaan leven. Op de campus zijn horecazaken, een filiaal van Albert Heijn, een fitnesscentrum en zelfstandige ondernemers gevestigd.

Uitgangspunt is dat het Masterplan Bergwijkpark de gemeente geen geld kost. De projectontwikkelaar zorgt voor de uitvoering van het plan en de gemeente faciliteert door middel van onder andere het verlenen van vergunningen. De gemeente zorgt ook voor de ontsluiting, het groen en de verlichting. Maar de rekening van deze werkzaamheden gaat naar de projectontwikkelaar.

Vier partijen nog niet akkoord over voortzetten van coalitie

DIEMEN - Delegaties van de PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben zaterdag- en zondagmiddag gesprekken gevoerd over het voortzetten van de huidige coalitie.

PvdA-wethouder Lex Scholten is woordvoerder namens de vier partijen die aan het coalitieoverleg deelnemen. "Wij hebben alle beleidsterreinen besproken. De gesprekken waren constructief en zijn in goede harmonie verlopen. Wij zijn er nog niet uit, maar ik ben wel optimistisch."

Scholten laat weten dat de vier partijen gisteravond (woensdag) opnieuw met elkaar rond de tafel hebben gezeten. Ook komend weekeinde wordt er opnieuw over het voortzetten van de coalitie gesproken. Scholten durft niet te voorspellen of de vier partijen er definitief uitkomen en kan ook niet aangeven wanneer de nieuwe coalitie kan worden gepresenteerd. De wethouder wil evenmin ingaan op wie er wethouder blijft of eventueel wordt.

Wethouderskandidaten
De PvdA, GroenLinks en SP hebben al voor de verkiezingen uitgesproken wie hun wethouderskandidaten zijn. Dat zijn de huidige wethouders Lex Scholten (PvdA), Ruud Grondel (GroenLinks) en Maïta van der Mark (SP). D66 heeft nog geen wethouderskandidaat aangewezen. De kans dat D66-wethouder Jeannette Pietersen terugkeert is gering. Zij kampt met gezondheidsklachten. Als de coalitie van de vier partijen inderdaad doorgaat heeft die een ruime meerderheid in de gemeenteraad: 12 van de 21 zetels. De PvdA heeft vier zetels, D66 en SP hebben beide drie zetels en GroenLinks heeft twee zetels.

Vrouw beroofd

DIEMEN - Een onbekende man heeft zaterdagavond op het Wilhelminaplantsoen een vrouw beroofd.

De vrouw wilde om 20.55 uur geld storten in de kluis van een bank. Zij werd plotseling benaderd door een man die haar tas met geld wilde pakken. Hij slaagde daar niet in. Wel griste hij geld weg dat de vrouw net in de sluis van de kluis had gelegd. De dader sprong achter op een bromfiets van een handlanger. De mannen zijn gevlucht in de richting van de Arent Krijtsstraat. Er waren diverse getuigen van de overval. De politie heeft hen gehoord en verzoekt eventuele andere getuigen contact op te nemen: 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

De politie adviseert mensen die geld willen pinnen of willen storten altijd alert te zijn.

Kermis

DIEMEN - Op de Venserkade wordt tot en met zaterdag 12 april een kermis gehouden.

Bezoekers kunnen genieten van de botsauto's, diverse kinderattracties en spellen waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Er zijn lekkernijen verkrijgbaar.

4

wedstrijden heeft SV Diemen nog om degradatie
af te wenden

Van de lezers

Kerk te Koop
Tijdens mijn wethoudersperiode heb ik mij ook met het behoud van de leeggekomen hervormde kerk beziggehouden. De hervormde gemeente had de kerk al vervangen door De Schuilplaats te bouwen in Diemen-Centrum. Maar het behoud van dit 'landmark' sprak velen aan. Voor de gemeente Diemen was het inderdaad niet mogelijk om kosten van aankoop en restauratie van 1,3 miljoen gulden op te brengen. Alvorens het besluit aan de raad voor te leggen om de kerk voor het symbolische bedrag van één gulden te verkopen aan de Johan Maasbach Wereldzending, heb ik uiteraard uitvoerig met deze mensen gesproken. Zij wezen op het door hen prachtig gerestaureerde kerkgebouw in Woerden. Oorspronkelijk een katholieke kerk. Op een zondagmorgen ben ik - zonder een afspraak - naar Woerden geweest, ook al om iets meer te kunnen proeven van hun godsdienstige samenkomsten. Ik heb destijds in mijn raadscommissie daarover verslag gedaan.
Nadat ze het kerkgebouw hadden overgenomen, zijn er inderdaad enkele kleine reparaties uitgevoerd. Toen dit niet werd voortgezet heb ik een paar maal Maasbach om opheldering gevraagd. Maar het antwoord was steeds: "De Heer zal ons helpen!" Toen dit toch een beetje vermetel vertrouwen bleek te zijn, ben ik nog maandenlang met een inwoonster van Diemen in gesprek geweest. Zij wilde een kunsthal in de kerk vestigen. Maar toen zij geen betrouwbaar financieringsplan kon voorleggen, heeft de gemeenteraad moeten instemmen met de sloop.
Alfons Ruitenbeek, CDA-wethouder van 1978-1986

Niet meer zeuren
Al een tijd wou ik reageren op de briefschrijvers die zeuren over het winkelcentrum. Na het positieve geluid van Erik Damman onlangs voel ik me geroepen hem van harte te steunen. Hoewel het lang duurde voor met name de achterzijde van het winkelcentrum op orde was, worden de verbeteringen zichtbaar en zit er inderdaad beweging in. En denken die zeurders nou echt dat Delta Lloyd zelf geen florerende winkeliers met veel aanloop wil? Dat geklaag over betaald parkeren is ook zo kortzichtig. Als het gratis was, zou er chaos ontstaan met eindeloos rondjes rijden voor een plek. De verkiezingsuitslag toont gelukkig aan dat de zeurders een minderheid vormen, anders was de coalitie wel afgestraft. Dus hierbij graag mijn instemmende reactie.
Jeroen Hogendorp

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrij koel
Het weer is in deze tweede aprilweek compleet omgeslagen. Een Atlantisch hogedrukgebied bepaalt het weer. De wind is gedraaid naar west tot noordwest waarmee polaire lucht wordt aangevoerd met frisse temperaturen. Een geheel ander weertype, maar dit zijn wel de normale temperaturen voor de eerste aprilhelft. Een front van een depressie zorgt vrijdag voor een bui.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar tijdelijk raakt het bewolkt en er is kans op een bui. Het wordt 12 à 13 graden. Zeer waarschijnlijk verloopt het weekeinde nagenoeg droog. Er trekken wolkenvelden over, maar er is ook ruimte voor zonneschijn. Met name aan de kust klaart het soms breder op. De nachtelijke minima schommelen rond 3 graden, in de middag stijgend naar circa 13 graden. Er waait daarbij een overwegend matige westen- tot noordwestenwind.

Trend na het weekeinde
Aan de luchtdrukverdeling verandert in grote lijnen weinig. De kans is daarom groot dat het 'frisjes' blijft de komende week. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden, later in de week mogelijk iets hoger. Het blijft vrij wisselvallig met naast af en toe zon soms ook wat regen.

Weetje
Een 'droge maart is goud waard als het in april maar regenen wil', of anders gezegd 'een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil' luiden twee weerspreuken, waaruit blijkt dat regen in april voor de groei en bloei van de gewassen belangrijk is. Er is begin deze week vrij veel regen gevallen. Bovendien is de verdamping minder bij dit koelere weer.

Onweder in Diemerbrug

'Gisterenavond woedde tegen 9 uur boven Amsterdam en omstreken een hevig onweder, het ergst waarschijnlijk wel boven de gemeente Diemen. Door den bliksem werden verscheidene paarden en koeien in de weide in den omtrek doodgeslagen, terwijl een ernstig ongeval plaats had te Diemerbrug. Daar trof de bliksem nl. den toren van het kerkgebouw der Ned. Hervormde Gemeente. Door vallend puin, dat meters ver van den toren werd afgeslingerd, waren ook de belendende percelen beschadigd. Natuurlijk ontstond in de anders zoo stille buurt een paniek, en tal van dorpsgenoten kwamen angstig naar buiten. De heer C. Peereboom, eigenaar van een van de uitspanningsplaatsen in de buurt, die in zijn koffiehuis eenige bezoeksters en bezoekers herbergde, ontdekte dat de toren door het hemelvuur was getroffen en beschadigd. Tegelijk met hem kwamen de boeren J. Staal, lid van den Gemeenteraad, W. van Sijtveld en H. Sagt, leden van den Kerkeraad, op de plaats des onheils, spoedig gevolgd door den burgemeester, den heer E.W.E. Bicker. Een onderzoek bleek nogal gevaarlijk, want terwijl de heer Bicker en eenige heeren naar de kerk gingen, viel de bal, die onder den windwijzer zat, naar omlaag, gelukkig zonder iemand te treffen.'

(uit: De Tijd, 11 september 1903)

Driebanders kampioen

Gijs Drost, Ben de Wit, Ruben van Hetten en Jan Nooij.

DIEMEN - Twee teams van Biljartvereniging Oud Diemen zijn in de twee competities van het district KNBB Amsterdam op overtuigende wijze kampioen geworden.

Het team met de broers en neven van de familie Spannenburg is in de competitie een klasse apart gebleken en voor het tweede achtereenvolgende seizoen kampioen geworden. Het andere team, waarin Ruben van Hetten, Gijs Drost, Ben de Wit en Jan Nooij spelen, heeft het hele seizoen de koppositie weten te behouden.

Op de laatste speelavond was de spanning tegen aartsrivaal De Roemer om te snijden, maar door een sublieme eerste partij van Ben de Wit waarin hij zijn tegenstander elimineerde, was het team niet meer te achterhalen.

Beide teams spelen op 24 en 25 mei voor het kampioenschap van de regio.

'In Brazilië ga ik ook met kinderen werken'

Juffrouw Stanny Mandias gaat met pensioen

'Dit is zo'n heerlijke groep, ik zal ze wel missen.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Eind april neemt juffrouw Stanny Mandias na 20 jaar afscheid van basisschool 't Palet. Het is moeilijk te geloven, maar juf Stanny gaat met pensioen, in mei wordt ze 65. Denk alleen niet dat zij rustig achter de geraniums gaat zitten. Stanny gaat naar Brazilië, waar haar zoon met zijn gezin woont. "En niet om alleen maar oma te zijn."

Je werkte hier 20 jaar en maakt net de verhuizing naar de nieuwe brede school niet mee. Jammer?
"Toen mijn kinderen groter werden, wilde ik graag voor de klas en ging een herintrederscursus doen, de papieren had ik al. Zo ben ik bij 't Palet aan de slag gegaan en al snel kreeg ik hier een vaste aanstelling en ben ik hier altijd blijven werken. Doordat er zoveel wisselingen waren in de leiding en collega's kon ik het elke keer weer als nieuwe uitdaging voelen. Dat ik de verhuizing naar de nieuwe brede school niet meemaak, vind ik niet jammer. Het is een hele nieuwe start en voor mij is het zo een mooie afsluiting van 't Palet."

Wat maakt het werken met kinderen zo mooi?
"Ik ben altijd geboeid geweest door kinderen. Er zit zoveel in ieder kind waarin zij zich kunnen ontplooien. De omgeving is belangrijk om dat er uit te halen. Daarvoor is zoveel meer nodig dan alleen kennis overbrengen van de leerstof. Kinderen hebben zoveel te vertellen, daar moet je echt de tijd voor nemen en betrokkenheid tonen voor hun wereld. Ik denk dat ik in de loop der jaren wel een intuïtie ontwikkeld heb om dat aan te moedigen. En het is een wisselwerking: ik leer ook weer van ieder kind.
Kinderen zijn op zichzelf niet echt veranderd, maar wel de tijd waarin ze leven. Er zijn nu veel meer prikkels. De thuissituatie is vaak ook anders dan 15-20 jaar geleden. Voor leerkrachten is de administratieve druk enorm toegenomen. Er gaat veel tijd zitten in alles wat je op papier moet verantwoorden. Soms gaat dat zelfs ten koste van de tijd om je te verdiepen in de leerstof en de voorbereiding van de lessen."

'Kinderen hebben zoveel te vertellen, daar moet je echt tijd voor nemen'

25 april is je laatste schooldag, en dan?
"Precies een maand later vertrek ik naar Brazilië. Mijn jongste zoon woont er met zijn vrouw en kinderen. Ik wil eens kijken hoe het leven daar is. Ik ga daar niet alleen maar oma zijn, ik heb wel mijn plannen. Ik wil me inzetten voor een project voor kansarme kinderen. Misschien kan ik Engelse les geven op een basisschool. Daarnaast wil ik met kinderen groentetuintjes aanleggen waarmee ze hun families kunnen voorzien. Kinderen daar hebben niets. Zij zijn al dankbaar als je naar ze lacht."

Wat ga je missen?
"Wat ik zeker niet ga missen is het voortdurende moeten. Voorbereiden, rapporteren, in het onderwijs ben je nooit klaar. Wat ik ontzettend ga missen is mijn dagelijkse fietstochtje naar school. En de groep. Ik heb dit jaar een heerlijke, hechte groep. De kinderen doen heel veel met elkaar. Laatst had de hele klas een 10 voor een topo-toets. Daar hadden ze met elkaar ook hard aan gewerkt. En trots dat ze waren!"

Jouw achternaam is Mandias, liggen er roots in Brazilië?
"Mijn betovergrootvader was een Portugese zeepiraat. Mijn betovergrootmoeder kwam uit Mongolië. Zelf ben ik in 1951 met mijn ouders uit Jakarta naar Nederland gekomen. Nu ga ik naar Brazilië, waar Portugees wordt gesproken. Ja, het kringetje lijkt wel een beetje rond."

Expositie Kunstzin Diemen in gemeentehuis

Burgemeester Koopmanschap opent de expositie.

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap heeft donderdagavond in het gemeentehuis de expositie van kunstenaarsvereniging Kunstzin Diemen geopend.

In het gemeentehuis exposeren 23 leden van de kunstenaarsvereniging. De expositie is te bezichtigen tot en met 27 mei op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

Kunstzin Diemen heeft momenteel veertig leden. De vereniging organiseert regelmatig exposities op diverse plekken in Diemen. Eens in de drie jaar organiseert de vereniging de Kunstroute Diemen. De eerstvolgende editie is volgend jaar.

Nieuw gebouw voor Kersenboom

DIEMEN - Basisschool De Kersenboom in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep krijgt een nieuw gebouw.

Door de toename van het aantal leerlingen voldoet het huidige gebouw niet meer aan de eisen. Wethouder Ruud Grondel van Onderwijs laat weten dat er in de loop van dit jaar een verkennend onderzoek wordt gedaan. "Er is geld voor een nieuwe school met acht lokalen. Het onderzoek met duidelijk maken of een school met acht lokalen volstaat of dat er meer lokalen nodig zijn. Ook moet er een besluit worden genomen over de plek van het nieuwe schoolgebouw. Een optie is om het huidige gebouw te renoveren, maar er kan ook worden gekozen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw op dezelfde plek of elders in de wijk."

Nog geen postbussen

DIEMEN - PostNL gaat voorlopig niet op zoek een nieuwe locatie voor postbussen in Diemen.

In februari voerden PostNL, Ondernemend Diemen (OD) en de gemeente nog overleg. De uitkomst was dat het postbedrijf de mogelijkheden voor postbussen in Diemen nog eens zou onderzoeken. De firma lijkt daar echter geen haast mee te maken omdat er naar verhouding uit Diemen weinig klachten zouden binnenkomen.
Burgemeester Koopmanschap schreef het postbedrijf een brief waarin zij aangeeft dat Diemen met haar grote ondernemersgemeenschap streeft naar een goed vestigingsklimaat. Hier horen voorzieningen als postbussen wat haar betreft bij. Liza van Zon van OD: "Ondernemers weten dat wij ons sterk maken voor postbussen in Diemen, dus dachten niet zelf nog eens een klacht te moeten indienen. Wij zullen, net als de gemeente, bezwaar aantekenen en ik hoop dat ondernemers die er last van hebben dat zij hun post buiten Diemen moeten ophalen, dat zelf ook melden bij PostNL. Op ondernemenddiemen.nl staat het adres."

Weg dicht

DIEMEN - Weggebruikers moeten aankomend weekend rekening houden met omleidingen.

Van vrijdag 23.00 uur tot maandag 05.00 uur is de A10-oost tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Amstel afgesloten in de richting van Schiphol en Den Haag (binnenring). De weg blijft richting Zaanstad en Amersfoort wel open. Ook op- en afrit Diemen (S113) is dan dicht voor de binnenring, net als S111 en S112.

Schilderij Peter Trommelen onthuld

Foto: Trudy Kroese

In Veilinghuis De Eland is vorige week een memorial voor Peter Trommelen gehouden. De eigenaar van het veilinghuis overleed een jaar geleden. Eva Trommelen-van der Veldt, de weduwe van Peter Trommelen, onthulde een schilderij. Het schilderij is gemaakt door kunstschilder Willem van Albeslo. In diverse toespraken werd ingegaan op het leven van Trommelen, die bekend stond als een flamboyante zakenman en een levensgenieter pur sang.

Krijg De Kleren richt zich op dames van alle leeftijden

Nieuwe modezaak voor dames in winkelcentrum

Doris Bergen (rechts achter) en haar collega Cheryl in Krijg De Kleren. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Damesmodezaak Krijg De Kleren in winkelcentrum Diemerplein is op zaterdag 29 maart opengegaan. Eigenaresse Doris Bergen (46) gelooft in haar concept.

De in Amsterdam geboren Doris Bergen werkte heel lang in de kinderopvang. Toen de werkgelegenheid in die branche minder werd, ging zij aan de slag als zelfstandig social media marketeer. Maar haar grote wens was het starten van een eigen modezaak. "We zitten door de crisis niet in een makkelijke tijd, maar ik vind het juist een goed moment om met een eigen zaak te starten. Je moet gewoon lef tonen en ondernemen."

Krijg De Kleren op Diemerplein 146 ziet er strak uit. Op de vloer ligt laminaat en de kleding hangt in houten kasten. "Ik verkoop kleding voor dames vanaf 16 jaar. In principe is er geen maximumleeftijd. Onlangs was hier een dame van 76. De kleding die ik verkoop is divers: van casual tot luxe. Klanten vinden hier broeken, rokken, blouses enz. Ik verkoop spijkerbroeken tot en met maat 50. Dus ook dames met grotere maten kunnen bij mij in de zaak terecht."

Dat steeds meer modezaken zich in het winkelcentrum vestigen vindt zij een goed teken. "Dat zijn zaken die klanten naar het winkelcentrum trekken. Klanten hebben hierdoor steeds meer keuze. Ik hoop dat er hier een goede herenmodezaak komt. Een dergelijke zaak zal voor nog meer klanten in het winkelcentrum zorgen en daarvan kunnen alle ondernemers profiteren."

Krijg De Kleren is zes dagen per week geopend: op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, van dinsdag tot en met donderdag van 09.30 tot 18.00 uur en op vrijdag van 09.30 tot 20.00 uur. Doris Bergen doet elke eerste zondag van de maand mee met de koopzondag. Krijg De Kleren is dan van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

DDD organiseert Repair Café

DIEMEN - Een kapotte broodrooster, een gaatje in je lievelingstrui. Laten repareren is te duur, maar weggooien is zonde. Duurzaam Dorp Diemen (DDD) heeft de oplossing: het Repair Café. Zaterdag 12 april is het eerste Repair Café in De Diem.

In andere gemeenten worden al langer Repair Cafés georganiseerd. Een aantal vrijwilligers van DDD heeft dit idee enthousiast overgenomen. Handige vrijwilligers kijken of de defecte apparaten, speelgoed of kleding die de bezoekers naar het Repair Café meenemen nog gerepareerd kunnen worden. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. En het is nog gezellig ook: een Repair Café is tegelijkertijd een leuke plek om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Het is de bedoeling dat het Repair Café iedere tweede zaterdag van de maand in De Diem aan de Arent Krijtsstraat georganiseerd wordt. Tot de zomer zijn er in ieder geval nog twee Repair Cafés in De Diem: op 10 mei en 14 juni.

Ton Ruigrok van der Werve

eigenaar van RvdW Infra
51 jaar, Diemenaar sinds 1963

Foto: Aram Goudsmit

Wat doet RvdW Infra?
"RvdW Infra houdt zich bezig met straat-, grond- en rioleringswerkzaamheden, de aanleg en het onderhoud van tuinen en de inspectie en het onderhoud van speeltoestellen. Wij werken in opdracht van diverse gemeenten, kinderdagverblijven, golfbanen, verenigingen van eigenaren en particulieren. Momenteel leggen wij op diverse speelplaatsen kunstgras. Ook bij mensen die een tuin hebben, wordt kunstgras steeds populairder."

Ajax: gras of kunstgras?
"Ajax speelt in de Arena op gras. Laat dat maar zo blijven. Dat maakt voetbal aantrekkelijker."

Favoriete muziek?
"Vooral Nederlandstalig."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik volg Ajax en als het mooi weer is golf ik bij Olympus in Amsterdam-Zuidoost. Ik hoop dit jaar voor de tweede keer de Vierdaagse van Nijmegen te lopen. Mijn vriendin Inge en ik gaan opnieuw veertig kilometer per dag lopen. Wij zijn al vroeg in het jaar begonnen met trainen en lopen momenteel al 25 tot 30 kilometer per keer."

Waar doe je boodschappen?
"Bij de Jumbo in Diemen-Zuid en bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. Ik vind het nieuwe winkelcentrum er keurig uitzien. Wel had ik de infrastructuur rondom het winkelcentrum meer kleur gegeven. Aan de achterzijde ziet met name de speelplaats er fantastisch uit. Wat ik geweldig vind is dat de olifant waar ik als kleine jongen op heb gespeeld, aangepast aan de huidige norm weer is teruggeplaatst."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik het parkeerbeleid in Diemen nog eens goed onderzoeken. Ik woon in een wijk in Diemen-Zuid waar je vrij kunt parkeren. Ik heb soms moeite om een parkeerplaats te vinden. Door die parkeerdruk is het voor hulpdiensten soms niet makkelijk om bepaalde woningen te bereiken. Ik heb wel eens bij de gemeente melding gedaan. Die ging vervolgens monitoren, maar juist op zo'n moment bleken er geen parkeerproblemen in de wijk te zijn."

Winkel van Sinkel in Berkenstede

DIEMEN - In woon- en zorgcentrum Berkenstede is vorige week woensdagmiddag de Winkel van Sinkel geopend.

In de winkel kunnen bewoners en hun familie een praatje maken en tweedehands spullen kopen zoals kleding, boeken en kleine huishoudelijke artikelen. Ook kunnen bewoners hun nagels laten lakken (50 cent), een knoop aan laten naaien (25 cent) en een tijdschrift ruilen. Mensen kunnen ook artikelen bij de winkel inleveren. De Winkel van Sinkel draait op vrijwilligers en de opbrengst wordt gebruikt voor gezellige activiteiten voor de bewoners. Initiatiefnemers voor de Winkel van Sinkel zijn Pamela Giddings en Caroline van Wageningen, beiden lid van de cliëntenraad van Berkenstede. De openingstijden zijn: maandag en dinsdag: 09.30-12.30 uur, woensdag: 09.30-11.00 uur en donderdag en vrijdag: 09.30-12.30 uur. In de middagen en tijdens de weekeinden is de winkel op wisselende tijden geopend.

Cruyff Court in De Omloop in Noord

DIEMEN - In september wordt aan de zuidkant van park De Omloop in Diemen-Noord een Cruyff Court aangelegd.

Binnenkort wordt begonnen met de aanleg van het Cruyff Court. Adam Maher werd in 2012 talent van het jaar en mocht een plek uitkiezen waar het veld zou worden aangelegd. De speler van PSV, die enige tijd in de jeugd van SV Diemen speelde en in Diemen opgroeide, koos voor de gemeente Diemen. Na overleg met de Johan Cruyff Foundation is er nu gekozen voor een plek in De Omloop.

De opening van het Cruyff Court wordt een bijzondere gelegenheid. Zo zal Adam Maher worden uitgenodigd om het veld te openen.

Vechtpartij op campus

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van vorige week dinsdag op woensdag assistentie verleend nadat er gevochten was op Campus Diemen Zuid.

De politie kreeg kort na middernacht melding van de vechtpartij voor een horecazaak. Toen agenten arriveerden bleek dat er een grote groep mannen bij de vechtpartij betrokken was geweest. Een van hen was lichtgewond.

Een waargebeurd verhaal uit een jongensboek

Frieda van Essen's boek 'Overwintering op een ijsschots' komt eind april uit

DIEMEN - Het is niet haar eerste boek en als het aan haar ligt zeker ook niet het laatste. 'Overwintering op een ijsschots, de Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883 'van Frieda van Essen (54) uit Diemen ligt eind april in de winkel. Een waargebeurd jongensboekverhaal, dat niet onderdoet voor het verhaal van Willem Barentsz, "maar hier zijn foto's van". Een barre poolexpeditie hoeft voor haarzelf niet zo nodig, maar over reizen naar 'onmogelijke plekken' weet Van Essen alles. Ze woonde en werkte een tijd helemaal in het noorden van Noorwegen en werkte daarna 20 jaar voor reisorganisaties gespecialiseerd in reizen naar het Noord- en Zuidpoolgebied. Sinds 10 jaar combineert Van Essen schrijfwerk met communicatie-advies.

Voor de expeditie in 1882-1883 vroeg Buys Ballot alle burgemeesters in Nederland om hulp bij de financiering. Wie weet ligt de brief aan de burgemeester van Diemen nog wel in het archief in het gemeentehuis? Foto: Trudy Kroese

Kun je vast een tipje van de sluier oplichten?
"Het boek, dat ik samen met Kees Dekker heb geschreven, gaat over een Nederlandse poolexpeditie van meteorologen van het KNMI in het eerste Internationale Pooljaar (IPJ) in 1882. De expeditieleden strandden achter Nova Zembla op een ijsschots en overleefden daar een barre winter. Het is een heel bijzonder boek geworden met verschillende lagen. Als een rode draad is er het spannende verhaal van de expeditie. Dat lijkt wel op dat van Willem Barentsz drie eeuwen eerder, alleen hier zijn foto's van. Daarnaast wordt er meer verteld over bijvoorbeeld de kleding die ze toen droegen en de apparatuur. Dat zijn korte hoofdstukken die je kunt 'snacken'. Steeds een stukje lezen zonder dat je in één keer het hele boek uit hoeft te lezen. En we leggen ook steeds een link met de tegenwoordige tijd. Dat maakt het een boek met veel verschillende invalshoeken, waardoor het voor veel verschillende mensen interessant is."

Hoe is er een link met nu?
"Die expeditie leefde toen enorm in Nederland. De kranten stonden er vol van. De manier waarop voor vertrek geld ingezameld werd, is de crowdfunding van nu. Toen er geen nieuws meer kwam van de expeditie kwam er een reddingsactie op gang, die een giro 555-actie waardig is. Het nieuws ging ook toen al heel snel: berichten in Russische kranten dat lokale bevolking een wrak had gezien bereikte in een dag via de telegraaf de kranten hier. Ook toen werd het verhaal door de pers groter gemaakt."

Waarom ben je juist dit verhaal gaan schrijven?
"De bibliothecaris van het KNMI was in 2006 aan het opruimen en gaf een doos met spullen aan meteoroloog Kees Dekker. Hij is ook geïnteresseerd in filatelie en daarom mocht hij de doos met brieven uitzoeken, maar hij realiseerde zich al snel dat hij goud in handen had. Dit ging over de poolexpeditie in het eerste IPJ en dat was extra interessant omdat we bezig waren met de voorbereidingen van het vierde IPJ in 2007-2009. Ik werkte voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor dat vierde IPJ. Ik moest de vertaalslag maken van de wetenschap naar het grote publiek, bijvoorbeeld door musea en filmmakers te interesseren. De vertegenwoordiger van het KNMI belde mij met de vraag of ik hier iets mee kon. Helaas kwam de economische crisis ertussen en bleef het idee op de plank liggen, tot de uitgever vroeg of ik nog een idee had voor een boek."

'De manier waarop geld ingezameld werd, is de crowdfunding van nu'

Je schreef al (mee aan) meer boeken: 'Arctic', 'Antartica' en 'De Hoge Veluwe'. Ook schrijf je vaak artikelen over de natuur op nabije en verre bestemmingen. Je bent duidelijk een natuurmens.
"Ik ben geboren en opgegroeid aan de bosrand van Apeldoorn. Iedere zondag wandelen, of je het nou leuk vond of niet, en altijd spelen in het bos. Mijn moeder heeft mij in verbinding gebracht met de NJN, een natuurvereniging voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Ieder weekend samen op excursie naar buiten. Je leert in zo'n groep verbanden zien om je heen en in een sociale context leven. Bij de kortere kampen waren geen volwassenen mee, de ouderen namen de jongeren op sleeptouw. Op vrij jonge leeftijd leer je verantwoording nemen. Op mijn 14e stond ik te koken voor 100 man. Door de NJN heb ik heel rijke tienerjaren gehad."

Toch ging je geen biologie studeren.
"Ik had iets met talen, dus wilde ik een moderne taal studeren en heel graag in Groningen. Het is min of meer bij toeval Scandinavische talen geworden, omdat die afdeling tijdens de open dag een veel welkomere indruk maakte dan Engels, waar ik eigenlijk voor kwam. Noors was mijn hoofdtaal, Deens en Zweeds leerde ik passief. Wij hadden een hoogleraar, een fenomeen, professor Amy van Marken. Zij hamerde erop dat we er ook vakken naast deden, dus volgde ik ook communicatie, journalistiek, pr, marketing, culturele antropologie en Italiaans.
Aan het einde van mijn studie heb ik een tijdlang in het noorden van Noorwegen gewoond en gewerkt, vlak bij de Russische grens. Ik was cultureel gastvrouw voor de gemeente Kirkenes. Ik woonde echt in 'the middle of nowhere', als ik de gordijnen opendeed, keek ik naar Rusland. Terug in Nederland werd ik gevraagd door een reisorganisatie gespecialiseerd in Scandinavië, ik was de enige die wist hoe het daar in het noorden was. Twintig jaar ben ik in het toerisme blijven hangen, bij verschillende organisaties. Omdat het kleine reisorganisaties waren, deed je veel. Coördineren, de inkoop, het schrijven van de brochures. Die reisbrochures voor 'onmogelijke' gebieden hebben mensen in de kast staan omdat er zoveel informatie in staat. Daarnaast hielp ik met bijzondere vragen: bijvoorbeeld een omroep die beelden nodig had, of een reclamemaker die een locatie zocht. Binnen twee jaar was ik bedrijfsleider, toen kwam mijn NJN-ervaring om de hoek kijken. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar na 20 jaar was het genoeg. Ik vond het vele reizen niet te combineren met mijn gezin en ik had er een beetje genoeg van dat alles altijd jouw schuld is voor sommige verwende toeristen, zelfs als het regent."

'De verbinding tussen mensen gebruik ik in mijn schrijven'

En nu?
"Omdat ik schrijven het leukst vond ben ik dat blijven doen, maar nu als zelfstandig ondernemer. Ik heb een bureau voor PR en communicatie-advies. Ik schrijf regelmatig artikelen voor tijdschriften over ontdekkingsreizen, natuur en poolgebieden. Door die lange ervaring in de reiswereld weet ik wat de mensen willen weten. Alles wat ik doe, is op het snijvlak van wetenschappelijk en populair wetenschappelijk: ik vertaal wetenschap. Vaak met een knipoog en altijd in relatie met het nu. Zodat je er als persoon in deze maatschappij iets aan hebt. Ik wil plezier hebben in wat ik doe en daar de lezer ook mee plezieren. Ik vergelijk het wel eens met een heel goede standwerker: die vertelt zijn verkoopverhaal en creëert een bubbel waarin mensen gaan kopen. Ik creëer verkoopbubbel, maar wil wel dat iemand zich verbonden voelt met het verhaal, erin getrokken wordt en van daaruit het boek of verhaal wil lezen. Die verbinding tussen mensen gebruik ik in mijn schrijven."

Nu vast intekenen

Nieuwsgierig geworden naar het boek 'Overwintering op een ijsschots' van Frieda van Essen en Kees Dekker? Nog even geduld: het boek komt op 25 april uit.

Voorintekenen kan wel, en wie dat voor 15 april doet, krijgt vijf euro korting op het boek. Dat kan via de uitgever KNNV, door een e-mail te sturen naar info@knnvuitgeverij.nl onder vermelding van 'Voorintekenactie Poolexpeditie'. Vermeld daarin naam, adres en woonplaats en het aantal boeken.

Het boek wordt ook verkocht bij de boekhandel in Diemen. Ook daar kan worden ingetekend en geldt de voorintekenkorting.

Waarom ben je naar Diemen gekomen? Niet voor de natuur, denk ik.
"Midden jaren 90 kreeg ik een baan bij een reisorganisatie in Amsterdam en had snel woonruimte nodig. Dat kon in Diemen. Mijn dochter is hier opgegroeid in een fijne, veilige omgeving: er was goede opvang, er waren goede scholen. Het kleinschalige is heel prettig, er zijn korte lijnen. De traditie van wandelen op zondag heb ik niet in ere gehouden. Ik ben veel meer aan het cultuurhappen, dat past me nu beter. Ook voor mijn werk door heel Nederland is Diemen een ideale locatie, ik woon naast het station. Voor reizen heb ik geen grote wensen meer, ik heb al zoveel gereisd. Ook wel in onherbergzame gebieden, maar niet zoals ontdekkingsreizigers, die hebben afgezien. Het ligt eraan wat je doet en hoe je het doet."

De vormgeving van het boek is gedaan door het Diemense bureau Villa Grafica.
"Ik kwam Marlijn van der Lans van Villa Grafica tegen bij een bijeenkomst van Ondernemend Diemen. Ik vertelde over het boek en onze vormgevingsvragen en staande dat gesprek gaf zij al een aantal goede suggesties. Het resultaat is heel mooi geworden. Het is fijn om een vormgevingsbureau in de buurt te hebben; als het spaak loopt, kun je er snel even heen."

Wat wordt het volgende boek?
Met glimmende ogen: "Er is een tweede doos opgedoken, met materiaal over de poolexpeditie in het tweede IPJ 1932-1933. Ik ken nazaten van leden van die expeditie en heb van de familie al de handgeschreven dagboeken toegezegd gekregen. Dan heb je het verhaal heel rechtstreeks. Wat mij fascineert, is: er was deze keer een vrouw mee, het was haar huwelijksreis. Bij het boek over 1882 was het standenverschil tussen de 'heren' en de 'minderen' nog heel opvallend, hier de positie van de vrouw. Over haar is in de verslagen niets terug te vinden. En over haar wil ik meer weten."

Diemer Orkestje bestaat twintig jaar

Veel leden stroomden door naar Diemer Harmonie

Een optreden van het Diemer Orkestje (samen met de Theaterschuur) in 2012 in De Omval. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het Diemer Orkestje bestaat twintig jaar. Dit wordt op zondag 13 april gevierd met een jubileumconcert in De Omval, dat om 13.00 uur begint. Het kinderkoor van de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden en de streetdancegroep Black & White verlenen hun medewerking aan het concert.

Diny Koremans (67) is voorzitter van het Diemer Orkestje, dat al twintig jaar fungeert als onder andere kweekvijver voor de Diemer Harmonie, opgericht in 1987. De in Amsterdam-Noord woonachtige Koremans is al jaren betrokken bij de muziekeducatie in Diemen. In 1988 was zij samen met de toenmalige burgemeester van Diemen, Anneke van Dok-van Weele, betrokken bij de oprichting van Muziekschool Diemen.

Diny Kormans: "De Diemer Harmonie heeft regelmatig behoefte aan nieuwe muzikanten. In het verleden hebben er wel eens leerlingen meegespeeld, maar dat bleek geen succes omdat het niveauverschil te groot was. Het Diemer Orkestje is daarom in 1994 opgericht om talentvolle muzikanten de kans te geven zich in een vroeg stadium te ontwikkelen en hen klaar te stomen voor de Diemer Harmonie of voor een symfonieorkest. Vaak gaan leerlingen van de Muziekschool Diemen naar het Diemer Orkestje. "Je leert zo al in een vroeg stadium in orkestverband te spelen."

Jubileumconcert vindt zondag plaats in De Omval

"De afgelopen twintig jaar zijn er zo'n veertig leden van het Diemer Orkestje naar de Diemer Harmonie gegaan. Strijkers stromen vaak door naar een symfonieorkest in Amsterdam. Het gevolg is dat het aantal leden van het Diemer Orkestje aan het eind van elk seizoen afneemt vanwege die doorstroom. Ons succes heeft dus ook een keerzijde. Je kunt zeggen dat het Diemer Orkestje aan zijn succes ten onder dreigt te gaan." Daarom moet elk nieuw seizoen weer geprobeerd worden het ledenaantal weer op te schroeven.

Ritme opdoen
Het Diemer Orkestje staat open voor mensen vanaf acht jaar die elk willekeurig instrument bespelen. Er zijn door de jaren heen ook volwassenen lid van het orkest geworden. Het gaat dan meestal om mensen die in het verleden een instrument speelden, maar een tijdje gestopt waren. Het Diemer Orkestje biedt hun de kans om tijdens repetities en optredens weer ritme op te doen en baas over hun instrument te worden. Daarna kunnen zij de overstap maken naar de Diemer Harmonie of een ander muziekgezelschap.

Het Diemer Orkestje heeft momenteel zestien leden en doet er alles aan om dit aantal te laten groeien. Het bestuur benadert sinds vorig jaar elk jaar de ouders van de leerlingen van Muziekschool Diemen. Zij krijgen het aanbod om hun kind vier gratis repetities bij het Diemer Orkestje te laten volgen. Dit levert een aantal positieve reacties op. "Maar soms stoppen die kinderen even later weer omdat zij het te druk hebben met hun school, of andere activiteiten." Het Diemer Orkestje houdt niet alleen repetities op maandagavond, maar treedt ook een aantal keer per jaar op. Elk voorjaar is er een concert in De Omval. Dit jaar wordt tijdens dat concert meteen het twintigjarig bestaan gevierd. Aan het eind van elk jaar vindt er in De Omval een concert plaats waar muziekgezelschappen die de accommodatie gebruiken aan meedoen. Naast het Diemer Orkestje zijn dit de Diemer Harmonie, EDOG en het koor Voice Female.

Voor meer informatie: www.diemerharmonie.nl/HDO

tot zaterdag 12 april

Kermis

Er is kermis in Diemen-Zuid op de Venserkade. Alle informatie over de kermis en kortingsbonnen zijn te vinden op www.kermisdiemen.nl.

10 en 15 april

Film in de Omval

'The Selfish Giant' is een moderne versie van het sprookje van de Iers-Engelse schrijver Oscar Wilde. Kitten, een cynische en hebzuchtige ijzerhandelaar, ontdekt het talent van de 13-jarige Swifty om met paarden om te gaan en biedt hem een baantje als jockey aan bij illegale paardenraces. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 11 april

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak maakt u via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Cabaret in De Omval

Brokstukken (Arjan Smit, Chris King Perryman, Korneel Evers) borduurt in hun vierde avondvullende voorstelling 'Heavy Balls' voort op de unieke stijl die zij met hun voorgaande voorstellingen hebben neergezet. Pretentieloze, maar intelligent gemaakte humor. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

11 en 12 april

Bazaar

De Protestantse Gemeente Diemen organiseert op vrijdag 11 april van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 12 april van 10.00 tot 14.30 uur de jaarlijkse bazaar in kerkgebouw De Ontmoeting. Naast koopwaar zoals boeken, speelgoed, textiel en huisraad zijn er het Rad van Avontuur en het Enveloppenspel met zeer aantrekkelijke prijzen. Toegang gratis.

zaterdag 12 april

Cabaret in De Omval

De Vlaamse cabaretier Arnout Van den Bossche won al verschillende Nederlandse cabaretprijzen. 'De Relatiefluisteraar' is een buitengewoon komisch cabaretprogramma over man-vrouwrelaties. Fijnzinnig, herkenbaar en vermakelijk raak! De voorstelling begint om 20.30 uur en een kaartje kost € 12,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen halen vandaag overal in Diemen oud papier op. Al het papier dat om 8.30 uur op de stoeprand staat, wordt meegenomen.

Repair Cafe

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

zondag 13 april

Zondagmiddag Podium

De populaire Diemense zanger Jacques Vet treedt weer op in De Schakel tijdens het Zondagmiddag Podium van SWD. Hij zorgt voor een portie meezingers, dansnummers en ook een aantal mooie luisterliedjes. Iedereen is van harte welkom tussen 14.30 en 16.30 uur. Entree € 3,-. Meer informatie bij Rens Tas: 06-22563192.

Eten uit de natuur

Tijdens de palmpaaswandeling door natuurpark Spoorzicht leren de deelnemers wilde planten herkennen waarmee zij een week later een heerlijke paasbrunch kunnen maken. De recepten krijgen zij na afloop mee. De excursie begint om 11.00 uur bij de bushalte aan de noordkant van het NS-station Diemen en duurt tot 13.00 uur. Waterbestendig schoeisel is verstandig. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Informatie: natuurindiemen@gmail.com.

Diemer Orkestje

Vandaag viert Het Diemer Orkestje haar 20-jarig jubileum met een concert in De Omval. ook het PeeBee kinderkoor en Black and White Dance doen mee. Het concert begint om 13.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn in café Blauw.

maandag 14 april

Open repetitie

Vandaag start EDOG na de geslaagde productie 'De Jantjes' in maart weer met repeteren. In november geeft het gezelschap het jaarlijkse concert in De Omval. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Kom eens kijken bij de repetitie op maandagavond in De Omval. Of je goed kunt zingen is minder belangrijk dan veel enthousiasme. De repetitie begint om 20.00 uur.

Zumba

Er wordt er weer gestart met een nieuwe reeks Zumbalessen in 't Kruidvat. De laagdrempelige lessen zijn van 20.00 tot 21.00 en zijn geschikt voor iedereen. De reeks bestaat uit 8 lessen, kosten € 55,-. Vooraf aanmelden via 06-17411800 of majafit@yahoo.com.

dinsdag 15 april

Bodysing

Bodysing is een cursus in gezond bewegen (aerobics, bodyswing, yoga en adem). Alle spieren en gewrichten van het lichaam worden gebruikt. De les duurt anderhalf uur. Tot 15 april kun je je inschrijven voor de introductiecursus van 8 lessen. Betaling naar draagkracht. Informatie via info@saskiaparel.nl of 020-6931889.

woensdag 16 april

Toneel in De Omval

In de door Thomas Verbogt geschreven solovoorstelling 'Gaandeweg' speelt Debby Petter een vrouw die zich realiseert dat ze in de tweede helft van haar leven steeds vaker afscheid moet nemen: van gewoontes, denkbeelden, haar kinderen die het huis verlaten hebben en nu van zichzelf zijn, vrienden die dood zijn of een andere weg zijn ingeslagen. Aanvang 20.30 uur, entree € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Lezing

Auteur Marjoleine Oppenheim is te gast in bibliotheek Diemen om te vertellen over haar boek 'Over zij en ik'. De moeder van Marjoleine werd in de Tweede Wereldoorlog als meisje gedeporteerd naar Auschwitz. De verschrikkelijke ervaringen die ze daar moest ondergaan hadden effect op de rest van haar leven. En op dat van haar kinderen. 'Over zij en ik' is een glashelder dubbelportret waarin Marjoleine Oppenheim-Spangenberg twee generaties vrouwen en de invloed van kleine gewoontes binnen een gezin schetst. De lezing begint om 20.00 uur, toegang met OBA-pas € 5,-, anders € 10,-. Reserveren via 020-6902353 of die@oba.nl.

17 en 22 april

Film in De Omval

'12 Years a Slave' is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup. Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 18 april

Inloopspreekuur

Uitvaartonderneming Mea Vota houdt iedere dinsdag en vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur een gratis inloopspreekuur in De Brede HOED. Iedereen met vragen over kosten, verzekeringen en het vastleggen van wensen voor een uitvaart kan hier terecht.

Captain's Dinner

Samen eten is gezellig! Laat al uw zorgen varen bij het Captain's Dinner in wijkcentrum 't Kruidvat. U kunt om 12.30 uur aan tafel en samen met buurtbewoners voor € 5,- genieten van een smaakvolle warme maaltijd. Eet u mee? Meldt u zich dan voor 9 april aan bij Anneke Dekker : 020–6953224.

zaterdag 19 april

Natuurwerkdag

IVN-werkgroep Diemen en de boswachter zoeken hulp om drie broeihopen voor ringslangen te maken. Er zijn 15 tot 20 vrijwilligers nodig, kinderen vanaf 7 jaar kunnen meedoen onder begeleiding van hun ouders. Het is stoer werk, rubber laarzen en oude kleren aanbevolen. De natuurwerkdag start om 10.00 uur, startpunt bij Stammerdijk 27, dat is de afgeknotte molen. Aanmelden bij ivndiemen@gmail.com.

Bent u op zoek naar een ligplaats voor uw boot, wij hebben de ideale plek voor u op 15 minuten afstand van Amsterdam! Max. afm. 7,25 meter. Huurprijs in overleg. Als u interesse heeft,
stuur een mail naar:
postmm@hotmail.com
of bel naar
06-46347636

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Te koop: Garage, Pr. Marijke-
straat 92, € 35.000 k.k. Info 06-14803317

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Nederlaag van SV Diemen

Doelman Dave Moen stopt penalty

Irritatie bij spelers van SV Diemen.

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Sporting Martinus met 2-0 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 1-0.

Sporting Martinus blijft hekkensluiter, maar heeft door de overwinning nog maar één punt achterstand op concurrenten SV Diemen en Nieuw-West. De ploegen zullen in de laatste vier wedstrijden alles geven om degradatie te voorkomen en een plek in de nacompetitie af te dwingen. Er degraderen twee clubs.

In de eerste helft ging het gelijk op: beide ploegen kregen kansen. Keeper Dave Moen hield zijn doel aanvankelijk knap schoon. Vlak voor rust nam de thuisclub de leiding. Na een vrije trap van Marc Nipius schoot Ramon Wismeyer de bal van dichtbij binnen: 1-0.

Na de hervatting was Sporting Martinus de beste ploeg. Negen minuten na rust bracht de thuisclub de marge op twee treffers. Na slecht uitverdedigen van SV Diemen kwam de bal voor de voeten van Jesse Correia, die vervolgens afrondde: 2-0. Een kwartier na rust kreeg Sporting Martinus de kans om de drie punten veilig te stellen. Na een overtreding van Mitchell de Vries wees de scheidsrechter naar de witte stip. Keeper Dave Moen stopte de zwak ingeschoten strafschop van Jesse Correia en hield zijn ploeg in de wedstrijd. De frustraties bij SV Diemen liepen hoog op. Nadat de scheidsrechter een vrije trap aan Sporting Martinus had gegeven verloor Dennis van Bree zijn zelfbeheersing. De aanvaller van SV Diemen gaf een speler van de thuisclub een trap na en kreeg een rode kaart. Sporting Martinus speelde vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd. De thuisclub kreeg nog een aantal kansen, maar slaagde er niet in om de stand nog meer reliëf te geven.

SV Diemen heeft dure punten laten liggen en zal er zondag alles aan doen om zich voor dit slechte resultaat te revancheren. De ploeg van trainer Robin Ernest speelt zondagmiddag thuis tegen RCH uit Heemstede. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

ADO

Als Ajax zondag in de Arena wint van ADO Den Haag is de club officieus kampioen. En als Feyenoord in de uitwedstrijd tegen PSV punten laat liggen, is het vierde kampioenschap in successie zelfs definitief.

Ajax heeft memorabele wedstrijden gespeeld tegen de club die de naam diverse keren heeft veranderd: ADO, FC Den Haag, ADO Den Haag. In 1972 maakte Johan Cruijff in het Zuiderpark een legendarisch doelpunt. Hij schoot de bal met veel effect langs doelman Ton Thie. In 1982 won Ajax in De Meer met maar liefst 9-1. Ditmaal klopte Cruijff de doelman met een effectbal met buitenkant voet.

Later in de jaren tachtig waren de wedstrijden tussen de twee clubs beladen. Diverse keren zorgden hooligans voor ernstige incidenten. Een bekerduel tussen Ajax en FC Den Haag staat mij nog helder voor de geest. De wedstrijd vond in 1983 plaats in De Meer. Wij stonden op de tribune aan de stadszijde, in het vak dat het dichtst bij de Middenweg lag. De supporters van FC Den Haag waren gearriveerd op het station in Diemen en door de politie naar het stadion begeleid. Zij namen plaats in het andere hoekvak van de tribune aan de stadszijde. De sfeer was gespannen, want vlak bij dat vak, op de zittribune, zaten veel fanatieke supporters van Ajax.

Plotseling hoorde iedereen in het stadion een enorme knal. Wij voelden de betonnen vloer onder ons trillen. Hooligans van FC Den Haag hadden een projectiel in een van de vakken op de staantribune gegooid, dat vervolgens was ontploft. Er vielen rond de twintig gewonden. Een man liep een slagaderlijke bloeding op. Op 1 maart 1987 werd een nieuw dieptepunt bereikt. Hooligans van FC Den Haag en Ajax gingen de confrontatie met elkaar aan. Die wedstrijd staat bekend als de 'Slag om het Zuiderpark'. Bij rust leidde Ajax met 0-2 en werd het stadion op last van de politie ontruimd.

Zondag zijn er geen supporters van ADO Den Haag in de Arena aanwezig. Toch zal de sfeer uitstekend zijn, vooral rond 18.15 uur.

Dames SV Zeeburg verliezen bij Vido: 16-9

DIEMEN - De dames van Zeeburg hebben de uitwedstrijd tegen Vido met 16-9 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 7-6.

Zeeburg begon goed en fel aan de wedstrijd tegen het sterke Vido. De thuisclub had het lastig met het snelle aanvalsspel en de geconcentreerde verdediging van Zeeburg. Doordat de bezoekers een aantal kansen misten, leidde dit niet tot een grote voorsprong voor Zeeburg en kon de thuisclub nog voor de rust terugkomen in de wedstrijd. Vido ging de rust in met een voorsprong van een punt. Na rust speelde Zeeburg minder overtuigend. De aanvallen liepen niet meer bij de dames uit Diemen. Waar in de eerste helft met snel spel de verdediging van Vido werd uitgespeeld, was de harde verdediging van de thuisclub in de tweede helft moeilijk te doorbreken. Omdat Vido wel gewoon door bleef spelen werd de eindstand uiteindelijk 16-9.

Het was de tweede wedstrijd die de dames van Zeeburg na de hervatting van de veldcompetitie speelden. Het eerste duel werd met 21-12 gewonnen van DSVO.

Seizoensopening van TIW Survivors is succes

De G-honkballers en begeleiders.

DIEMEN - Afgelopen weekend was het openingsweekend van TIW Survivors. Veel leden namen een kijkje bij de driekamp tussen herenteams met oud-spelers van de softballers en het huidige eerste herenteam. Ook was er een barbecue.

Zondag werd gestart met het G-honkbalseizoen. Drie teams uit het land kwamen bij TIW Survivors om een driekamp te spelen. G-honkbal is voor geestelijk en lichamelijke gehandicapte mensen die de honk- en softbalsport liefhebben.
Door de samenwerking van de club met Cordaan waren er ook veel bekende gezichten.

Winst dames De Meeuwen

DIEMEN - De dames van De Meeuwen hebben de uitwedstrijd tegen DJK-ZAR met 3-7 gewonnen.

De Meeuwen was veel sterker dan de thuisclub. Na drie parten was het al 0-6. DJK slaagde er in het laatste part in om iets terug te doen en maakte drie treffers. De zege van De Meeuwen kwam niet meer in gevaar. De Meeuwen speelt zondagavond thuis tegen De Snippen. De wedstrijd begint om 19.15 uur. Na afloop worden de speelsters gehuldigd.

ATVD wacht seizoen met veel tennisevenementen

DIEMEN - Het seizoen van de Algemene Tennis Vereniging Diemen (ATVD) is gestart.

"We hebben een mooie start van het seizoen achter de rug. Ons openingstoernooi werd druk bezocht en was zonovergoten. We hopen dit vast te kunnen houden voor de vele competitiedagen en toernooien die nog komen.
En ook voor de recreanten is het na de wedstrijd dan goed toeven op ons gezellige terras. De vele vrijwilligers staan klaar om er een mooi seizoen van te maken", aldus voorzitter Joke Bouma.

Er doen dit seizoen diverse teams mee aan de competitie en in juni houdt ATVD twee toernooien. De clubkampioenschappen worden gehouden van 2 tot en met 15 juni en van 21 tot en met 28 juni vindt het open toernooi van de vereniging plaats. ATVD heeft plaats voor nieuwe leden.
Voor meer informatie kan de website www.atvd.nl worden bezocht of contact worden opgenomen met de ledenadministratie: 020-6959180.