DiemerNieuws

4 mei 2017

DiemerNieuws 4 mei 2017


Bewoners: meer speelplekken voor kinderen

De glijbaan aan de noordkant van Plantage de Sniep. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Een aantal bewoners van de noordkant van Plantage De Sniep zou graag zien dat er in die wijk meer speelplaatsen voor kinderen komen.

Het betreft het deel van de wijk Plantage De Sniep dat als eerste is opgeleverd. De eerste bewoners van die wijk betrokken ruim acht jaar geleden hun woning. Er wonen rond de tachtig kinderen in dat deel van Plantage De Sniep. Dit aantal zal in de komende jaren verder toenemen omdat er steeds meer woningen worden gebouwd en opgeleverd.

Een bewoonster wijst erop dat er in de wijk weinig speeltoestellen zijn. "Aan het begin van het Jaagpad is een glijbaan die bij mooi weer al snel heel warm wordt en verder zijn er twee vieze zandbakken, twee ijzeren draaitollen, een wip, een klimrekje en een duikelrek. Er is een groot verschil met het aantal en de kwaliteit van de speeltoestellen aan de zuidkant van Plantage De Sniep. In die nieuwe wijk zijn drie mooie speelplaatsen en wordt een vierde speelplaats ingericht."

Bewoners stellen dat de gemeente geen gehoor geeft aan verzoeken om het aantal speeltoestellen uit te breiden. "Er is ons verteld dat hier geen geld voor is. Er wordt wel geld uitgetrokken voor speelmogelijkheden in wijken waar weinig tot geen kinderen wonen en die dus nauwelijks worden gebruikt. Bijvoorbeeld in wijken in het centrum van Diemen."

Zij geeft aan dat de speelplaatsen in het nieuwe deel van Plantage De Sniep niet goed bereikbaar zijn voor de kinderen die aan de noordkant van de wijk wonen. "Ik laat mijn kinderen niet alleen de drukke Muiderstraatweg oversteken. Dat geldt voor vrijwel alle ouders hier in de wijk. Kinderen kunnen weliswaar spelen op het terrein van SV Diemen, maar dat vind ik geen goede optie. Ik wil toezicht op mijn kinderen hebben als zij buiten spelen."

Een aantal ouders heeft enkele jaren geleden een handtekeningenactie gehouden voor meer speelplaatsen aan de noordkant van Plantage De Sniep. Die actie leverde toen, behalve het plaatsen van een duikelrek, geen resultaat op.

Lees verder op pagina 5.

Lang wachten op rijbewijs

DIEMEN - Er zijn bij de gemeente klachten binnengekomen over de periode waarin iemand die zijn rijbewijs heeft gehaald moet wachten tot hij of zij dit document ook daadwerkelijk in het bezit heeft.

Nadat het rijexamen met succes is afgelegd wil de persoon in kwestie graag zo snel mogelijk over het rijbewijs beschikken en in de auto kunnen stappen. In de praktijk valt dit tegen. "Vrijdag 21 april heeft mijn zoon zijn rijbewijs gehaald. Binnen vijf werkdagen kun je rijden, vertelde zijn rijinstructrice aan hem. Op de website van de gemeente Diemen las mijn zoon dat hij hiervoor een afspraak moet maken via het digitale loket. De eerste mogelijkheid bleek minimaal twee weken later. Dat betekent dat hij drie weken na het afrijden pas zijn rijbewijs op zak heeft", aldus een inwoonster van Diemen. "In Amsterdam mag je meteen langskomen en kun je dus binnen een week autorijden. Waarom duurt het in Diemen zo lang? Een afspraak kost vijf minuten, staat op de website. Ik weet dat het meivakantie is en ik begrijp dat er wellicht een of twee werkdagen uitvallen. Maar dan blijven er toch acht werkdagen over om klanten te helpen? Ik ben doorgaans zeer tevreden over de klantvriendelijkheid en korte lijnen bij de gemeente Diemen, maar op dit punt kan de gemeente nog wel iets verbeteren."

Zij is overigens niet de enige inwoner van Diemen die zich stoort aan de lange tijd dat het duurt voordat een rijbewijs kan worden opgehaald. Er zijn meer mensen die hierover met de gemeente contact hebben opgenomen. De gemeente erkent dat er momenteel langere wachttijden zijn. "Dit is vanwege de drukke vakantieperiode. De gemeente heeft maatregelen genomen om de wachttijden terug te dringen. Voor echt spoedeisende zaken zoeken we in overleg altijd naar een oplossing; hoe druk het ook is", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Gemeente draagt bij aan nieuw Holocaust Namen-monument

DIEMEN - De gemeente Diemen trekt 2500 euro uit om de namen van Joodse plaatsgenoten, die in de Tweede Wereldoorlog uit Diemen zijn weggevoerd en vermoord, bij te laten schrijven op het nieuw te bouwen Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Dat heeft burgemeester Erik Boog bekendgemaakt.

Burgemeester Boog: "De gemeenteraad en het college van B en W vinden het belangrijk dat de gemeente Diemen een morele en financiële bijdrage levert aan de realisatie van dit monument. Zo herdenken wij ook de dertig Holocaust-slachtoffers uit Diemen."

Lees verder op pagina 5.

5

jaar is Steven van Loggem voorzitter van TIW-Survivors

Valse aangifte in de Watergraafsmeer

Foto: Oscar Borghardt

In het voornamelijk agrarische dorp Diemen van 1918 was er een boer die de overheid te slim af wilde zijn. Kort daarvoor was zijn vee geïnventariseerd en vanaf dat moment moest hij elke uitbreiding of vermindering van zijn veestapel bij de overheid melden. Onze boer deed op zekere dag in de Watergraafsmeer aangifte bij de marechaussee dat er de vorige nacht een schaap uit zijn weide was gestolen.

Toen de boer vertrokken was, raadpleegde de politieman van de Watergraafsmeer het hoofd van de politie in Diemen. Hij vond het een beetje raar dat de boer de aangifte niet in Diemen had gedaan. Burgemeester Bicker van Diemen stuurde daarop een mannetje naar de boerderij om een kijkje te nemen. En dat onderzoek bracht aan het licht, aldus de journalist van De Tribune, "een schapekop en diverse slachtafvallen van een schaap afkomstig." Toch hield de boer vol dat er echt een schaap uit zijn weide was gestolen. "Vanwaar de gevonden schapekop en de afvallen dan wel afkomstig waren?" vroeg de politieman. Onze journalist noteerde: "Op deze vraag van den commandant antwoordde de veehouder, ze gekocht te hebben "van den grooten onbekende".

Weerbericht

Overwegend droog, lichte stijging van temperatuur
Met 18 graden was de slotdag van april een fraaie afsluiting van een lange, koude periode. Met mei op de kalender is de voorjaarskoelte echter weer terug. Tussen hoge luchtdruk bij IJsland en lage luchtdruk boven Centraal Europa staat deze week een relatief koude noordoostelijke stroming. Een uitloper van het hogedrukgebied brengt in het weekeinde enige verbetering.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag blijft het droog. Er is soms ruimte voor de zon. Bij een matige noordoostenwind wordt het 14 à 15 graden. Voor zaterdag wordt eveneens droog weer verwacht met zonnige perioden. Er waait een matige oostenwind. Het kwik stijgt in de middag naar 17 à 18 graden. Ook zondag blijft het droog. De wind draait naar het noorden tot noordwesten. Er is ruimte voor de zon, maar er kunnen ook wolkenvelden overtrekken. Het wordt circa 16 graden.

Trend na het weekeinde
Onder invloed van een krachtig Noord-Atlantisch hogedrukgebied blijft de wind uit het noorden waaien. Het blijft eerst droog met geregeld zon, maar ook kans op wolkenvelden. De maxima liggen rond 15 à 16 graden. Later in de week neemt de kans op een bui iets toe.

Weetje
April 2017 was met gemiddeld 8.6 graden, tegen normaal 9.2 graden, een vrij koude maand. Opvallend is dat maart dit jaar ook op 8.6 graden uitkwam, tegen normaal 6.2 graden in maart. April was in onze regio met 22 mm neerslag (normaal is 42 mm), tevens een droge maand. Sinds de herfst van vorig jaar is in totaal circa 170 mm te weinig neerslag gevallen.

Markt op stadslandgoed Landlust

Stadslandgoed Landlust.

DIEMEN - Op stadslandgoed Landlust aan de Stammerdijk 25 wordt op woensdag 10 mei een markt gehouden waar bezoekers zelfgemaakte producten kunnen aanschaffen. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Bezoekers treffen er planten uit de eigen kwekerij aan, cadeau-artikelen en artikelen uit het atelier die zijn gemaakt door mensen die actief zijn in de dagbesteding van Cordaan.

Tevens kan er in de theetuin worden genoten van thee met taart die wordt verzorgd door de horecagroep van stadslandgoed Landlust.

JO9-5 van SV Diemen pakt titel

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Het vijfde team van jongens onder de negen jaar van SV Diemen is onlangs kampioen geworden.

Het team van SV Diemen kwam zelf niet in actie, maar was afhankelijk van de uitslag van een concurrent. De leider van de ploeg bezocht de wedstrijd van de concurrent en kon na afloop vaststellen dat het team uit Diemen kampioen was. Hij belde de ouders van de spelers, die het goede nieuws aan hun kinderen konden doorgeven. 's Middags gingen ouders en kinderen naar café 't Pandje, waar de titel op gepaste wijze werd gevierd.

Genieten op de vrijmarkt

Kijken of er leuke koopjes zijn. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De vrijmarkt in het centrum van Diemen is een succes geworden.

Het was minder koud dan was voorspeld en de korte regenbui maakte weinig indruk op de mensen die spullen aan de man brachten en de bezoekers van de vrijmarkt. Door de weersvoorspellingen namen veel mensen die spullen te koop aanboden iets later dan in voorgaande jaren een plek in op het Diemerplein of de Ouddiemerlaan. De sfeer was zoals elk jaar gezellig en vooral vroeg in de ochtend waren er aantrekkelijke artikelen tegen lage prijzen te vinden. Er was van alles te koop: kleding, huisraad, boeken, cd's, enz. Maar er konden ook hapjes en drankjes worden aangeschaft. De Diemer Harmonie gaf in de ochtend een optreden.

Optreden van de Diemer Harmonie. Foto: Trudy Kroese
Mooie plek op Ouddiemerlaan.
Oranjegebak en -taart bij Limburgia.
Niet bang voor een bui.
Stichting Loswalfestival aanwezig op vrijmarkt.
Oranje lekkernijen.

Doorsteek voor voetgangers bij B. van Tienenweg

Gemeente honoreert wens van bewoners

De plek waar de doorsteek voor voetgangers komt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Er komt een doorsteek voor voetgangers tussen de Burgemeester van Tienenweg en de parkeerplaats achter het appartementencomplex aan de Burgemeester Bickerstraat. Dit heeft de gemeente besloten.

Omwonenden mochten onlangs via een enquête hun voorkeur uitspreken. Of een doorsteek voor alleen voetgangers, of een doorsteek voor automobilisten, bromfietsers, fietsers en voetgangers. De omwonenden hebben zich uitgesproken voor een doorsteek voor voetgangers.

Een buurtbewoner toont zich tevreden over het besluit en de handelswijze van de gemeente. "We zijn enorm blij met de manier waarop de gemeente het proces heeft aangepakt. Er is tijd genomen om naar de bewoners te luisteren. We zijn ook echt gehoord. Daarnaast heeft de gemeente direct actie ondernomen om de mening te peilen en heeft ze de uitslag ook serieus genomen. Op basis van de uitslag is er ook direct actie ondernomen." De doorsteek maakt het eenvoudig voor mensen die hun auto op de parkeerplaats hebben geparkeerd om de Burgemeester van Tienenweg en omgeving te voet te bereiken. Ook is het een uitkomst voor bezoekers van het Sport Medisch Centrum aan de Burgemeester van Tienenweg. De gemeente gaat een deel van de sloot ophogen en zand aanbrengen. Tijdens de uitvoering van groot onderhoud in de wijk wordt de doorsteek gebruikt als toegang tot de materiaalopslag die wordt ingericht. Het is daarom niet mogelijk de doorsteek op korte termijn al definitief in te richten. Wel worden er voor het beeld tijdelijk plantenbakken en meerstammige sierkersen geplaatst. Na afronding van alle werkzaamheden wordt aan beide zijden van de doorsteek weer beplanting en bomen aangebracht. De openbare ruimte krijgt dan weer het groene karakter terug.

Speelplekken De Sniep

Vervolg van de voorpagina.

"Wij willen binnenkort opnieuw een handtekeningenactie gaan houden en de handtekeningen aanbieden aan de burgemeester. Er moet echt iets gebeuren. Er wonen hier veel kinderen en er komen er steeds meer bij. Die kinderen moeten in hun eigen buurt kunnen spelen op goede en veilige speelvoorzieningen", aldus de bewoonster.

Een woordvoerder van de gemeente reageert: "De inrichting aan de noordkant van Plantage De Sniep is vanuit een andere landschappelijke filosofie vormgegeven en daarmee duidelijk anders dan die aan de zuidkant. Maar op het noordelijk deel hebben de kinderen veel ruimte om te spelen en er zijn voldoende speelvoorzieningen. Daarnaast is er volop speelruimte bij SV Diemen. Uiteraard zijn de nieuwe speelplekken op Plantage De Sniep-Zuid voor iedereen toegankelijk. Binnenkort komt bij de fiets- en voetgangersburg een verkeerslicht. Dan wordt oversteken wellicht minder als een belemmering gezien. Voor de zandbakken kan de gemeente netten leveren. Het is dan wel zaak dat alle bewoners deze na gebruik weer afsluiten."

Paul Heskamp

Coördinator Huis van de Buurt 't Kruidvat

56 jaar
Diemenaar sinds 1999

Hoe gaat het met het Huis van de Buurt 't Kruidvat?
"Ik heb van de voormalige directeur van de Stichting Welzijn Diemen Arie van 't Hoog indertijd de opdracht gekregen om hier meer activiteiten te organiseren. Het gaat boven verwachting. Er is hier veel meer te beleven dan in het verleden en het aantal activiteiten groeit nog steeds. Het leuke is dat hier mensen van alle leeftijden komen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik rijd motor, houd van muziek luisteren, lezen en werk graag in de tuin. Mijn vrouw en ik wonen in het centrum van Diemen en hebben een grote tuin. Mijn motor is een BMW. Ik ga er meestal solo op uit, of rijd met een groep. Binnenkort ga ik met een groep een paar dagen met de motor naar Saarland."

Houd je van muziek?
"Jazeker. Ik ben 56 jaar en de Rolling Stones staan bij mij op de eerste plaats. Ik heb de Stones diverse keren live gezien, de eerste keer was in De Kuip in Rotterdam. Daarnaast houd ik van artiesten als Van Halen, Led Zeppelin, Johnny Cash en Queen. Ik heb een behoorlijk aantal concerten bezocht, zowel in kleine zalen als in stadions. Ik luister dikwijls naar muziek, tegenwoordig stream ik de muziek."

Waar doe je boodschappen?
"In winkelcentrum Diemerplein. Ik woon daar vlakbij. Ik kom dikwijls bij Albert Heijn, maar ook in andere winkels. Ik vind het winkelcentrum mooi geworden."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Het Diemerbos. Ik kom daar elke dag om te wandelen met de hond. Het is een mooi bos en ik kom daar vaak dezelfde mensen tegen."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Diemen was?
"Ik zou hopen dat de burgemeester van Diemen heel snel zou terugkomen. Want ik kan het echt niet beter dan dat hij zijn werk doet."

Monument Holocaust

Vervolg van de voorpagina.

Op het monument komen de namen te staan van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het gaat hierbij om 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma.

Het monument komt aan de Weesperstraat, in het hart van het Joodse kwartier in Amsterdam. De bouw start komende zomer.

Ruiten van auto's ingeslagen

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op het parkeerterrein bij station Diemen-Zuid ruiten van zeven auto's ingeslagen.

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die over meer informatie beschikken. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844. De politie adviseert mensen om geen kostbaarheden in hun auto achter te laten. De politie verzoekt mensen die zien dat er in een auto wordt ingebroken of getuige zijn van een ander misdrijf onmiddellijk contact op te nemen via telefoonnummer 112.

Inschrijven voor kramenmarkt Festijn

DIEMEN - Op de slotdag van het Diemer Festijn, zaterdag 9 september, wordt opnieuw een kramenmarkt gehouden.

Net als in 2016 zijn naast de verenigingen en/of instanties ook de particulieren weer welkom. Geïnteresseerden kunnen zich sinds maandag 1 mei inschrijven. Op de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl) is het inschrijfformulier te downloaden. Tevens is het mogelijk om bij de receptie in het gemeentehuis een inschrijfformulier op te halen. Op het formulier vinden belangstellenden ook meer praktische informatie over de kramenmarkt. Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus 2017 per post of e-mail zijn ontvangen door de organisatie. Het is ook mogelijk om het formulier nadat het is ingevuld af te geven bij de receptie in het gemeentehuis. Het Diemer Festijn is dit jaar van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september. Op de slotdag vindt traditioneel ook de Gemeentedag plaats.

Voetbaltoernooi op Cruyff Court

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Jongens en meisjes deden woensdagmiddag mee aan het 6-tegen-6-toernooi op het Cruyff Court in park de Omloop in Diemen-Noord. De jonge spelers en speelsters demonstreerden hun techniek en toonden doorzettingsvermogen. Het voetbaltoernooi werd georganiseerd door de buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen.

Vrouw heeft 13 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs. Mevr. Ploni 10 euro p/u Tel: 06-82957186

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587. www.vandamschilderwerk.nl

Weg stress met KLANKYOGA! Woensdagochtend in DIEMEN-NOORD GRUTTOPLEIN 2. Info: 06-24952451

Gevr. een ervaren en zelfstandig schoonmaker(ster), voor een object in Weesp. Maan-woens-vrijdagavond van 17.30 uur t/m 19.30 uur. Voor inlichtingen EVON SERVICES 036-5378913 en/of aanmelden via www.evonservices.nl

Een prachtige muurschildering in de kinderkamer. Uniek en ontwerp in overleg. www.basoostveen.com

Zes koninklijke onderscheidingen in Diemen

Veel aanwezigen bij lintjesregen

DIEMEN - In Diemen zijn op woensdag 26 april zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd. Dit gebeurde tijdens de traditionele lintjesregen. Burgemeester Erik Boog speldde bij mevrouw P.J.P. van Hees-Goedhart, mevrouw Helena Maria Tichelaar-Vuijstman, mevrouw B.A.P. van Amesfoort-Koning, de heer R. Pach en de heer F.C.M. Mollee de versierselen op die horen bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. De heer dr. mr. C. Das werd gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Boog en de zes personen die een lintje ontvingen. Foto: Trudy Kroese

Het was zoals altijd een feestelijke bijeenkomst. Familieleden, vrienden, kennissen en collega's van de personen die een onderscheiding ontvingen werden in het gemeentehuis ontvangen met koffie en gebak. Daarna namen zij plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis en ging de ceremonie van start. De zes gelukkigen kregen een prominente plek in de zaal. Burgemeester Erik Boog riep hen een voor een naar voren en sprak hen met veel gevoel voor humor toe. Daarna ontvingen zij de onderscheiding.

Mevrouw Helena Maria (Lenie) Tichelaar-Vuijstman werkt sinds 2003 als politievrijwilliger bij de eenheid Amsterdam, team Diemen Ouder-Amstel. Ze is voor veel collega's een waardevolle administratieve ondersteuning en onder meer actief met taken op het gebied van voorlichting en preventie. Zo is zij de vaste kracht als het gaat om veiligheid van senioren en maakt ze scholieren bekend met de gevaren van de dodehoekspiegel. Door de intensiteit en duur van haar vrijwillige inzet voor collega's en burgers is mevrouw Tichelaar-Vuijstman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw B.A.P (Bianca) van Amesfoort-Koning zet zich al meer dan 36 jaar wekelijks op vrijwillige basis in voor Zwemvereniging De Meeuwen. Ze geeft training aan kinderen die wedstrijdzwemmen en was jarenlang ploegleider en lid van de wedstrijdcommissie. Ook is ze actief als jurylid. Hiermee is zij een van de drijvende krachten van de zwemvereniging. Voor haar jarenlange bijdrage aan De Meeuwen en de passie en betrokkenheid om kinderen enthousiast te maken voor de zwemsport is mevrouw van Amesfoort-Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Een lekker glaasje oranjebitter. Foto: Trudy Kroese

Personen die onderscheiding kregen met smoes naar gemeentehuis gelokt

Mevrouw P.J.P. (Pauline) van Hees-Goedhart heeft na de geboorte van een zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapte zoon in juni 1987 haar praktijk als mondhygiëniste moeten beëindigen. Sinds die tijd stort zij zich dag en nacht op de verzorging en begeleiding van haar zoon om hem een zo menswaardig mogelijk bestaan te geven. Voor deze enorm intensieve inzet is mevrouw Van Hees-Goedhart benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer mr. dr. C. (Kees) Das heeft door vele en veelzijdige werkzaamheden en zijn analytische benadering van het vakgebied een grote stimulans gegeven aan de ontwikkeling van de forensische geneeskunde in Nederland. Vooral door zijn invloedrijke bijdragen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, het opleiden van forensisch artsen, de samenwerking met ketenpartners zoals politie en Openbaar Ministerie is het vak sterk ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Voor deze verdiensten ten gunste van de samenleving is de heer Das benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Tichelaar-Vuijstman werd door agenten uit bus gehaald

De heer F.C.M. (Frans) Mollee is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in het speciaal onderwijs voor kinderen met een communicatieve dan wel auditieve beperking. Naast dat werk is hij 25 jaar vrijwillig (hoofd)redacteur geweest van het sectortijdschrift Van Horen Zeggen. Deze uitgave wordt verspreid onder zorg- en onderwijsinstellingen en draagt bij aan nieuwsgaring en de verspreiding van nieuwe toegepaste wetenschappelijke inzichten in de auditieve sector. De heer Mollee is vrijwillig voorzitter van het Frans Liszt Kamerkoor in Amsterdam en geeft Nederlandse les aan nieuwkomers en anderstaligen. Voor al deze verdiensten en activiteiten is de heer Mollee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer R. (Robert) Pach heeft een grote verscheidenheid aan vrijwillige activiteiten op zijn naam staan. Hij floot 26 jaar lang zaalvoetbalwedstrijden en is sinds 1985 een bevlogen medeorganisator van het Jom Ha Voetbal. Het Jom Ha is een jaarlijks internationaal voetbaltoernooi voor de joodse gemeenschap in Nederland. Ook is de heer Pach sinds 2000 voorzitter van de Ronnie Tober Foundation. Deze foundation organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking uitjes en culturele activiteiten. Voor al deze maatschappelijke verdiensten is de heer Pach benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Alle zes de personen die een koninklijke onderscheiding ontvingen waren verrast. Zij waren met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. De manier waarop mevrouw Tichelaar-Vuijstman in de trouwzaal van het gemeentehuis terecht kwam, was opzienbarend. Zij zou vorige week woensdag meegaan met een bedrijfsuitje. Zij werd echter door politieagenten uit de bus gehaald bij de Van der Madeweg. De agenten vertelden haar dat er niets ernstigs aan de hand was; zij werd naar huis gebracht waar zij zich mocht omkleden. De agenten brachten haar daarna naar het gemeentehuis. Daar waren een aantal poitieagenten aanwezig met wie zij werkt of heeft gewerkt. De agenten droegen speciaal voor de gelegenheid een gala-uniform.

Na afloop van het officiële gedeelte was het tijd voor een glaasje oranjebitter.

Klanten weten De Hut te vinden

'Wij zijn een laagdrempelige zaak met aantrekkelijke prijzen'

Laura van der Schaaf en Max van der Wielen (53), eigenaars van De Hut. Foto: Jan Ronday.

DIEMEN - Eetcafé De Hut aan de Muiderstraatweg 55 is sinds 1 april open. Eigenaars zijn Max van der Wielen (53) en zijn vriendin Laura van der Schaaf (48). Een kennismaking met twee nieuwe horecaondernemers in Diemen.

Max is Amsterdammer pur sang. Hij groeide op in Betondorp en verhuisde later naar andere wijken van de stad. Laura is afkomstig uit Friesland. Max en Laura wonen in Amsterdam.

Max en Laura zijn sinds 1 april 2010 eigenaar van eetcafé De Hut op het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid. Die zaak bestaat maar liefst 53 jaar en heeft een goede reputatie. Max en Laura doen er alles aan om De Hut in Diemen eenzelfde reputatie te geven.

Eigenaars verwachten veel van eetcafé De Hut aan Muiderstraatweg

Max: "Wij kregen vorig jaar de kans om hier aan de Muiderstraatweg een tweede vestiging van De Hut te beginnen. De locatie is uitstekend. Hier vlakbij ligt de nieuwe woonwijk Plantage De Sniep waar steeds meer mensen komen wonen en hier tegenover, op de punt van De Sniep, wordt in de nabije toekomst ook gebouwd. Verder ligt De Hut vlak bij de snelweg en de tram stopt hier voor de deur." Het pand is ingrijpend verbouwd. Eetcafé De Hut is sfeervol ingericht. Wie binnenstapt kan plaatsnemen aan de bar of aan een van de ruim veertig plaatsen aan de tafels. De stamtafel kan omhoog worden gedaan waardoor er een verlengde bar ontstaat, waar gasten lekker aan kunnen staan.

Nadat er eind maart een weekje was proefgedraaid er er was afgerekend met de onvermijdelijke kinderziektes vond op 1 april de feestelijke opening van De Hut in Diemen plaats. Max en Laura zijn tevreden over het aantal gasten dat de zaak aan de Muiderstraatweg tot dusver heeft bezocht. Zij hopen uiteraard nog meer mensen te mogen begroeten. Laura: "Het verbaast ons hoeveel mensen hier tot dusver zijn geweest, mensen van alle leeftijden. Tijdens een van de eerste weekeinden die wij open waren was het heel mooi weer. Het was toen heel druk op het terras."

De Hut beschikt over een uitgebreide kaart, zowel voor de lunch als het diner. Maar op de borden die aan de muren in de zaak hangen staan gerechten genoteerd die ook kunnen worden besteld. De lunch kan tussen 11.00 uur en 16.00 uur worden gebruikt. Vanaf 16.00 uur kan er worden gedineerd. De kaart is gevarieerd en flexibel. Iemand die een uitsmijter wil bestellen die niet op de lunchkaart staat wordt op zijn of haar wenken bediend. Max: "Klanten kunnen tot ongeveer 22.00 uur het diner bestellen, maar daarna is het ook nog mogelijk om eten te bestellen, denk dan bijvoorbeeld aan een biefstuk of saté. Wij zijn een laagdrempelige zaak met aantrekkelijke prijzen."

Max en Laura hebben een aantal mensen in dienst - onder wie kok Maarten Huisman - en dames die achter de bar staan en in de bediening werken.

Het ruimte terras aan beide kanten van het trottoir telt ruim zestig zitplaatsen en is een sterke troef van De Hut. Bij mooi weer kan er heerlijk op het terras worden genoten van een lunch, diner of alleen een drankje. "Als het mooi weer is kunnen klanten die op het terras zitten barbecuen. Zij kunnen dan vlees, brood en sauzen bestellen."

Schrijfactie Amnesty International in bibliotheek.

donderdag 4 mei

'Their Finest'

Theater de Omval 20.30 uur

Londen, de Tweede Wereldoorlog. Nu haast alle mannen aan het front vechten krijgt Catrin Cole een baantje. Ze wordt copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Haar natuurlijke flair wordt al snel opgemerkt door de vlotte filmproducent Tom Buckley. Met het moreel van het land op het spel moeten Catrin en Buckley een speelfilm maken die het hart van de natie zal verwarmen. Ondanks de bommenregen ontdekt Catrin dat er achter de camera evenveel drama, humor en passie is als voor de camera.

donderdag 4 mei tot donderdag 4 mei

Handtekeningenactie Amnesty International

Bibliotheek Diemen 10.00 uur

Amnesty International houdt op donderdag 4 mei een handtekeningenactie voor de Cubaan Euardo Cardet. De actie vindt in de openbare bibliotheek plaats en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Politieagenten trokken de Cubaan Eduardo Cardet op 30 november vorig jaar van zijn fiets. Hij werd hardhandig opgepakt. Onlangs kreeg hij drie jaar gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie een agent zou hebben geslagen. Ooggetuigen beweren anders. Naar alle waarschijnlijkheid is Cardet veroordeeld omdat hij na het overlijden van Fidel Castro in een interview op de Spaanse radio vertelde dat Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was. Amnesty roept de Cubaanse autoriteiten op Eduardo Cardet onmiddellijk vrij te laten.

zaterdag 6 mei

Oudpapieractie

Heel diemen 9.30 uur

Zaterdag 6 mei halen vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting vanaf 09.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 09.30 aan de weg zetten.

Kraam Cadeauwinkel van de Wereld

Diemerplein 10.00 uur

Op zaterdag 6 mei staat de Cadeauwinkel van de Wereld in winkelcentrum Diemerplein met een kraam vol nieuwe artikelen, o.a. uit Mexico, Burkina Faso, India en Swaziland. Aanvang: 10.00 uur.

Repair Café

Huis van de Buurt 't Kruidvat 14.00 uur

De eerste zaterdag van de maand is het zaterdag wordt het Repair Café gehouden tussen 14.00 en 16.30 uur. Hier kun je terecht met je defecte apparatuur. Van koffiezetapparaten en stoomstrijkijzers tot stofzuigers en dvd-spelers. De techneuten van het Repair Café is niets te dol.

Rob & Emiel - 'Blow me away'

Theater de Omval 20.30 uur

Genre: familievoorstelling. Na hun televisiedoorbraak nu in het theater: Rob en Emiel Live! Adembenemend, snel, wonderlijk, anders. Is het cabaret, stand-upcomedy of illusie? In deze nieuwe theatervoorstelling worden succesnummers afgewisseld met nieuwe scènes, acts en verbazingwekkende verhalen. Met eindelijk die rode draad waar ze al zo lang naar op zoek zijn. Rob en Emiel bespelen op unieke wijze de zintuigen en de waarneming. Om uiteindelijk stil van te worden. They just blow you away.

zondag 7 mei

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Kerkdienst. Voorganger is ds. F. Brommet uit Amsterdam.

Wandeling+

Diemberbos 10.30 uur

Gratis maandelijkse wandeling. De + staat voor een thema. Dit keer is dat 'Houding'. Graag aangeven dat je komt via. www.wellnessprojects.nl/bewegen.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

Handletteringworkshop

Atelier Groenvelddesign 13.00 uur

In deze workshop leer je door middel van leuke oefeningen letters tekenen. Stap voor stap, in laagjes, bouw je mooie vormen op. Handlettering is ontspannend en overzichtelijk creatief. In korte tijd maken we iets moois. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een zelfgemaakte kaart of illustratie. Kosten € 25,- incl. materiaal. Info: www.groenvelddesign.nl.

dinsdag 9 mei

'Their Finest'

Theater de Omval 14.00 uur

Londen, de Tweede Wereldoorlog. Nu haast alle mannen aan het front vechten krijgt Catrin Cole een baantje. Ze wordt copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Haar natuurlijke flair wordt al snel opgemerkt door de vlotte filmproducent Tom Buckley. Met het moreel van het land op het spel moeten Catrin en Buckley een speelfilm maken die het hart van de natie zal verwarmen. Ondanks de bommenregen ontdekt Catrin dat er achter de camera evenveel drama, humor en passie is als voor de camera.

Nog twee zenuwslopende weken

SV Diemen speelt gelijk tegen Schoten, nacompetitie nog niet ontlopen

Trainer Gerrie Breugem vond dat SC Diemen voor rust vaker had moeten scoren tegen Schoten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft in de uitwedstrijd tegen Schoten gelijkgespeeld: 3-3. Bij rust was de stand eveneens gelijk: 1-1.

Schoten nam in de eerste helft de leiding. Middenvelder Marco Moelee bracht SV Diemen nog voor de pauze langszij via een fraaie lob. Gerrie Breugem, trainer van SV Diemen. "Wij hadden voor rust nog een of twee keer moeten scoren, maar slaagden er niet in om de kansen te benutten."

Schoten nam binnen tien minuten na de hervatting een 3-1 voorsprong. "Net als wij voor rust onze kansen niet wisten te benutten, deed Schoten dat in de tweede helft niet. Schoten had zeker twee keer meer kunnen scoren", aldus Breugem.

In de 65e minuut wisselde Breugem drie spelers tegelijkertijd en liet zijn ploeg alles-of-niets spelen. SV Diemen bleek over veerkracht te beschikken en wist de wedstrijd om te draaien. Na een schot van invaller Gianno dos Passos maakte een speler van Schoten hands in het strafschopgebied. Giliano Eijken schoot de toegekende strafschop onberispelijk raak: 3-2. In de slotminuut bekroonde Gianno dos Passos een fraaie individuele actie met de gelijkmaker: 3-3.

SV Diemen heeft na de puntendeling tegen Schoten 29 punten uit 24 duels en staat op de elfde plaats. SV Ouderkerk, dat in de uitwedstrijd tegen Olympia Haarlem met 1-1 gelijkspeelde, heeft 31 punten en staat op de tiende plaats. SV Ouderkerk heeft bovendien een beter doelsaldo dan SV Diemen. De ploeg die op de tiende plaats eindigt blijft in de derde klasse, de ploegen die op de plaatsen elf en twaalf eindigen moeten via de nacompetitie proberen om degradatie te voorkomen. SV Diemen zal SV Ouderkerk dus moeten passeren op de ranglijst. SV Diemen kan niet rechtstreeks degraderen. VVA/Spartaan is reeds gedegradeerd en ASV Arsenal en Fortis moeten proberen rechtstreekse degradatie te voorkomen.

SV Diemen speelt op zondag 7 mei thuis tegen Laren '99. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. SV Diemen won in december met 0-4 van Laren '99. SV Diemen sluit de competitie af met een uitduel tegen Roda '23. Gerrie Breugem weet dat het nog alle kanten op kan gaan. "Een ding is zeker: het worden twee zenuwslopende weken."

Steven van Loggem stopt als voorzitter TIW-Survivors

Ruben van der Kar wordt interim-voorzitter

Steven van Loggem. Foto: Aram Goudsmit

DIEMEN - Steven van Loggem (44) stopt met ingang van 1 juni 2017 als voorzitter van honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors.

Van Loggem: "Ik heb bij mijn werkgever een nieuwe functie gekregen die veel tijd vergt. Ik kan die nieuwe functie niet langer op een goede manier combineren met de functie van voorzitter van TIW-Survivors. Ik ga overigens niet weg bij TIW-Survivors. Ik blijf actief binnen de vereniging. Ik zal bijvoorbeeld doorgaan met het trainen van de jeugd."

Van Loggem heeft de afdeling Sportzaken van de gemeente op de hoogte gebracht van zijn besluit om als preses van TIW-Suvivors te stoppen.

Interim
Steven van Loggem is vijf jaar voorzitter van TIW-Survivors geweest. Hij wordt op 1 juni opgevolgd door secretaris Ruben van der Kar, die als interim-voorzitter zal fungeren.

TIW-Suvivors hoopt op redelijk korte termijn de opvolger van Van Loggem te presenteren.