DiemerNieuws

17 augustus 2017

DiemerNieuws 17 augustus 2017


Expert heeft kritiek op brandweer

DIEMEN Er bestaan ernstige twijfels over het handelen van de brandweer bij de fatale brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Dat heeft brandexpert Fred Vos tegen AT5 gezegd.

In de nacht van 19 juli ontstond er brand op de begane grond van een een studentenflats. De flat werd ontruimd en drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Even leek de situatie onder controle. Totdat in de loop van de ochtend duidelijk werd wat voor drama zich daadwerkelijk had voltrokken. Op de elfde verdieping werd het lichaam van de 27-jarige David gevonden. Zijn vriendin werd zwaargewond gevonden op de vijfde verdieping. Hoewel er een extern onderzoek naar het handelen van de brandweer werd aangekondigd, namen de ouders van David een brandexpert in de arm. Na onderzoek twijfelt Vos ernstig over het handelen van de brandweer. Zo had de rook in het trappenhuis vrij spel. Niet omdat de voordeur door een explosie was weggeblazen, zoals woonstichting De Key eerder stelde. Maar omdat de deur door brandweermannen werd geopend. Het trappenhuis is in geval van brand voor bewoners één van de twee vluchtwegen die te allen tijde rookvrij gehouden moeten worden. Dat is niet gebeurd. "Uit de sporen meen ik te kunnen afleiden dat bij het blussen van de brand het trapportaal als vluchtweg ongeschikt is gemaakt", zegt Vos.

5

Sirene verhuist naar dak gemeentehuis

DIEMEN Een van de sirenes van het Waarschuwings- en Alarmeringsysteem (WAS) in Diemen wordt op 17 en 18 augustus verplaatst van de brandweerkazerne naar het dak van het gemeentehuis.

Aanleiding voor de verplaatsing van de sirene is de renovatie van de brandweerkazerne. Door de verhuizing blijft de alarmering via de sirene in Diemen voorlopig gewaarborgd.

Noodsituaties

Het waarschuwen en alarmeren van de bevolking bij noodsituaties is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Rijk en de veiligheidsregio's.

Hiervoor is een compleet pakket van moderne crisiscommunicatiemiddelen beschikbaar, bijvoorbeeld crisis.nl, NL-alert, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.

Het Rijk is van plan om vanaf januari 2020 de sirene-alarmering uit te schakelen en alle sirenes te ontmantelen.

Lichaam aangetroffen in kanaal

DIEMEN In het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen is maandagochtend een lichaam gevonden.

Het lichaam werd gevonden ter hoogte van de Kanaaldijk.

De hulpdiensten werden rond 09.15 uur gealarmeerd. De politie zette de omgeving af en begon met het onderzoek.

Identiteit

Een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland liet woensdagochtend weten dat het onderzoek naar de identiteit van de persoon die in het water is aangetroffen nog in volle gang is.

Familie van zwanen is populair bij bewoners van Diemen-Noord

De zwanen zwemmen in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Een familie van zwanen trekt al enige tijd de aandacht in Diemen-Noord. Vader, moeder en hun kroost verblijven op diverse plaatsen in de wijk. Zij zwemmen rustig in het water, rusten uit in het gras en steken zo nu en dan een weg over om een ander deel van de wijk te bereiken. Gelukkig is dat steeds goed gegaan.

Erfgoed

Foto: Trudy Kroese

Zijn de onderheide straten cultureel erfgoed of niet? Dat is de centrale vraag in de masterscriptie van Ronald van Gelder.

9

Amerikaanse kreeften wandelen door het Diemerbos

Foto: Katarina Hartgers

DIEMEN Deze mooie foto van een bijzondere bewoner van het Diemerbos werd onlangs gemaakt door Katarina Hartgers.

Het is de Amerikaanse rivierkreeft, die deze tijd vaker kiest voor een wandeling door het bos in plaats van de sloot. Ook bezoekers aan het festival Vunzige Deuntjes kwamen de exoot tegen op weg naar het festivalterrein. De één sprong geschrokken een stukje opzij, de ander nam de tijd om het diertje eens goed te bekijken.

De Amerikaanse rivierkreeft wordt de laatste weken veelvuldig gezien door bezoekers van het Diemerbos, blijkt uit reacties op de foto op de Facebookpagina van de Vrienden van het Diemerbos. "Wij kwamen ze 2 ook tegen op het ruiterpad. Mijn paard stond er bijna op. Dat vonden ze niet zo grappig. Dreigen met hun scharen en zo. Was heel gaaf om te zien ", schrijft een ruiter.

De ontmoetingen met de mens lopen voor de rivierkreeften ook niet altijd goed af. "Lekker", reageren diverse mensen. En: "Tis de tijd ervoor en na regenval komen ze de slootjes uit, dus emmertje mee en koken maar." Dat was niet Katarina overigens, de kreeft op haar foto heeft zijn weg gewoon kunnen vervolgen.

Fergil Hesterman derde tijdens NK marathonzwemmen

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman is derde geworden tijdens het Nederlands kampioenschap marathonzwemmen.

Er werd van Stavoren naar Medemblik gezwommen. Fergil legde de afstand van 22 kilometer af in vijf uur en 38 minuten. De zwemmers verzamelden om 06.00 uur in de haven van Medemblik en werden met auto's naar de overkant gebracht te worden. Om 09.00 uur klonk het startsignaal. Met een zuidwesten wind met windkracht 3 tot 4 behoorde dit Nederlands kampioenschap tot een van de zwaardere kampioenschappen van de afgelopen jaren. De wind zorgde voor golven die recht van voren kwamen. Na anderhalf uur namen de golven iets af en kwam Fergil in een krachtig ritme. Hij wist in de volgende vier uur van plaats vijf naar plaats drie te zwemmen.

Na 5 uur 38 minuten en 31 seconden tikte hij aan in de haven van Medemblik.

Hoogstaande architectuur Arent Krijtsstraat

De Duitse bezetters vonden het in 1943 nodig om in Diemen de gebouwen bij de gemeentegrens met Amsterdam te verwijderen. Het ging ze om vrij zicht bij een aanval op de hoofdstad vanuit het oosten. Van de Diemerkade tot aan de Jan Bertsstraat die gehalveerd werd, voerde een Nederlands sloopbedrijf dit absurde plan in rap tempo uit. Daarmee verdween goeddeels de wijk die in Diemen bekend stond als de Nieuwe Buurt. De meeste huizen stonden er nog geen 20 jaar. Vanaf 1948 werd de oude Nieuwe Buurt weer nieuw. Het architectenechtpaar Joop Pot en Koos Pot-Heegstra ontwierpen de etagewoningen met winkels in de Arent Krijtsstraat. Terzijde: voor Koos Heegstra was tijdens haar opleiding bouwkunde in Haarlem een apart damestoilet gemaakt omdat ze de enige dame tussen 300 jongemannen was. De parel in het portfolio van Architectenbureau Pot en Pot-Heegstra zou weliswaar de Bijlmer Bajes worden, maar de redacteur van Amstelodanum was in 1952 vol lof over de Arent Krijtsstraat: "Een bebouwing met een nieuwe schoonheidswaarde dir opvalt door zijn frisheid van conceptie en weloverwogenheid waarmede alles architectonisch is uitgewerkt." Zo kan je dus ook tegen nieuwbouw aankijken.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig en vrij koel zomerweer
We moeten wederom door een wisselvallige fase heen. Na een kortdurende zomerse opleving begin deze week trok dinsdag een frontaal systeem over met regen en onweer en afkoeling. Na een droge woensdag schuift donderdag een nieuwe depressie het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag neemt dan weer toe en de zuidwesten- tot westenwind trekt flink aan.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met grote kans op enkele buien. Af en toe laat de zon zich zien. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. De maximum temperatuur ligt rond 20 graden. Ook zaterdag blaast nog een krachtige westenwind. Nu en dan schijnt de zon met kans op enkele buien. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Zondag neemt de neerslagkans af met iets meer zon. De westenwind neemt de kracht af. Het wordt 20 graden.

Trend na het weekeinde
Er tekent zich een overgang af naar wat stabieler zomerweer. Een hogedrukgebied trekt over onze omgeving langzaam oostwaarts. Het is tot het einde van de week overwegend droog en rustig weer met zonneschijn en enkele wolkenvelden bij een maximum van rond 22 graden.

Weetje
De periode van 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt dan tegelijk op met de zon. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Sinds 20 juli kwamen in onze regio tot nu toe geen zomerse dagen van 25+ graden voor. De laatste keer dat zomerse dagen ontbraken tijdens de hondsdagen was in 1993.

Staatsbosbeheer gaat bomen kappen in Diemerbos

Kap van bomen is noodzakelijk voor veiligheid van bezoekers bos

Staatsbosbeheer gaat de abelen bij de entree van het het Diemerbos kappen. De werkzaamheden beginnen om 21 augustus.

De laan bij de entree van het Diemerbos. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De abelen vormen een karakteristieke laan bij de hoofdentree van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg in Diemen. De bomen verkeren in een slechte conditie en worden vervangen door knotwilgen.

Daarnaast staan er in dat deel van het Diemerbos essen die vrijwel allemaal zijn aangetast door 'essentaksterfte'. Voor de veiligheid van bezoekers en de gezondheid van het bos haalt Staatsbosbeheer de slechte bomen weg. Een grote variatie aan gezonde bomen en struiken komt hiervoor terug. De kapwerkzaamheden starten 21 augustus en zullen vier tot zes weken duren. Eind 2017 en begin 2018 zal de herplanting van bomen plaatsvinden. Gedurende de werkzaamheden is het bos tijdelijk minder toegankelijk voor bezoekers.

Staatsbosbeheer is genoodzaakt de bomen van de abelenlaan bij de hoofdentree te vervangen. Deze bomen zijn onvoldoende geworteld in de bodem. Diverse abelen zijn door storm al omgewaaid en ook de overgebleven bomen zouden in de toekomst kunnen omvallen. De mooie laan zal beplant worden met knotwilgen die wel goed bestand zijn tegen de beperkte wortelruimte. Daarnaast bestaat het Diemerbos voor een deel uit essen die vrijwel allemaal zijn aangetast door 'essentaksterfte'. Dit is een agressieve schimmelziekte die in Nederland in steeds hoger tempo toeslaat. Essen herstellen niet van deze ziekte en veel bomen in het Diemerbos zijn inmiddels dood, waardoor ze gemakkelijk kunnen omvallen. Tot slot zullen de populieren in het speelbos worden weggehaald, omdat zij eveneens een slechte conditie hebben. Staatsbosbeheer grijpt in voor de veiligheid van bezoekers en een mooi en gezond bos in de toekomst.

Laan in Diemerbos wordt beplant met knotwilgen

Staatsbosbeheer weegt zorgvuldig af welke bomen moeten worden verwijderd. Zieke en dode bomen maken plaats voor gezonde soorten, die samen een gemengd loofbos zullen vormen. Deze nieuwe generatie bomen en struiken zal deels door natuurlijke verjonging van onder andere els, eik, wilg, berk, vlier en meidoorn ontstaan, omdat zij meer ruimte krijgen om te groeien. Samen met de nieuw aan te planten soorten als eik, kers, hazelaar, kardinaalsmuts en sleedoorn vormen zij het bos van de toekomst. De herplanting zal eind 2017 en begin 2018 plaatsvinden, dus vanaf het voorjaar kunnen bezoekers alweer genieten van bloeiende bomen en struiken. Bezoekers van het Diemerbos kunnen hinder van de werkzaamheden ondervinden, omdat er met grote machines gewerkt wordt in het gebied. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast en sommige paden zullen overdag afgesloten worden. Eventuele schade aan paden zal zo snel mogelijk hersteld worden. Staatsbosbeheer nodigt mensen uit voor een excursie in het Diemerbos om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. De excursie is op zondag 3 september 2017 om 13.00 uur. De startlocatie is Boerderij Landlust aan de Stammerdijk 25 te Diemen. Opgeven kan via kennemerland@staatsbosbeheer.nl.

Kunstprijs van gemeente Diemen

DIEMEN Kunstzin Diemen organiseert tussen half oktober en eind november 2017 de traditionele Kunstprijs van de gemeente Diemen.

Deze prijs bestaat sinds 2002 en is in het leven geroepen om de amateuristische kunst te stimuleren. Aanvankelijk was deze wedstrijd speciaal bedoel voor schilders maar de laatste jaren zijn alle kunstdisciplines welkom.

De afgelopen twee keer was er een speciaal thema, dit jaar is dat los gelaten. De deelnemers zijn dus volledig vrij in hun onderwerpkeuze. Wel is het de bedoeling dat er nieuw werk wordt ingeleverd.

Deelnemende kunstenaars worden geacht een band met Diemen te hebben, maar hoeven niet in Diemen te wonen. Vanaf 23 oktober 10.00 uur is de tentoonstelling open voor publiek en de expositie duurt tot donderdag 23 november. Op kunstprijsdiemen.nl is alle informatie te vinden.

Op 23 november is er een feestelijke afsluiting met toespraken, muziek en de bekendmaking van de winnaars. Er zijn drie prijzen: waardebonnen van € 300, € 200 en € 100.

De prijzen worden toegekend door een jury die onder voorzitterschap staat van wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur. Verder bestaat de jury uit Joke Bouma uit Diemen en de Amsterdamse kunstenaar Nina Rave. Naast de prijzen van de jury is er een publieksprijs van € 100. De publieksprijs is voor de deelnemer die de meeste stemmen krijgt van het publiek dat de tentoonstelling bezoekt.

Fergil Hesterman derde tijdens NK marathon-zwemmen

DIEMEN Zwemmer Fergil Hesterman is derde geworden tijdens het Nederlands kampioenschap marathonzwemmen.

Er werd van Stavoren naar Medemblik gezwommen. Fergil legde de afstand van 22 kilometer af in vijf uur en 38 minuten. Met een zuidwesten wind met windkracht 3 tot 4 behoorde dit Nederlands kampioenschap tot een van de zwaardere kampioenschappen van de afgelopen jaren.

Veel positieve reacties op Kinderzomerspelen

De Kinderzomerspelen werden afgesloten met de playbackshow. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met de playbackshow. Kinderen traden op in de sportzaal van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Er waren veel familieden van de kinderen aanwezig.

De jury die de deelnemers van het traditionele slotevenement van de Kinderzomerspelen beoordeelde bestond uit wethouder Ruud Grondel, de directeur van Stichting Welzijn Ingrid Wells en de Diemense zanger Sven Versteeg. Zij spraken hun waardering uit voor de prestaties en de inzet van de kinderen.

De kinderen die de afgelopen drie weken de Kinderzomerspelen hebben bezocht hebben veel plezier gehad. De coördinatoren en de begeleiders hebben ervoor gezorgd dat alles perfect is verlopen. De kinderen konden zich heerlijk uitleven in een veilige en prettige omgeving.

Er waren ook dit jaar weer de nodige hoogtepunten: de uitstapjes op de eerste twee woensdagen naar respectievelijk Linnaeushof in Bennebroek en KidZcity in Utrecht en natuurlijk de grote spelen, zoals het spookhuis dat op de eerste vrijdag werd gehouden. Kinderen konden zich ook dit jaar uitleven tijdens creatief, sport en theater. Ook was er ruimte om vrij te spelen.

Algemeen coördinator Danny Post kijkt tevreden terug op deze editie van de Kinderzomerspelen. "Ik vond het een weergaloze editie van de Kinderzomerspelen. De kinderen hebben veel plezier gehad, dat staat op de eerst plaats. Maar ik wil de begeleiders een groot compliment geven. Op de eerste dag is er een groep begeleiders, maar na verloop van tijd is er sprake van een hecht team. Dat vind ik prachtig om te zien en daar haal ik veel voldoening uit."

Brand

Vervolg van voorpagina

Vos: "Het gas en stoom dat is ontstaan bij de brand, is weggevoerd via het trappenhuis. Dat had men moeten vermijden, dat is een inschatting die je ter plaatse moet maken. En als je dan merkt dat dit alsnog gebeurd is, dan moet je er als de wiedeweerga voor zorgen dat je vaststelt dat mensen daardoor geraakt kunnen worden. En die moeten geholpen worden. Redding heeft prioriteit voor blussing. Uit het feit dat David en zijn vriendin in het trappenhuis zijn gevonden, concludeer ik dat dat niet gebeurd is." Vos heeft ook kritiek op de brandveiligheid van de studentenflat. Hij doelt op de aanwezigheid van een opslagruimte in het reguliere trappenhuis. "Je praat over een vluchtweg. Daar liggen matrassen, wasmachines. Als daar brand ontstaat, is het hele trappenhuis als vluchtweg meteen ongeschikt. Er mag helemaal geen brandstof worden opgeslagen en neem van mij aan: een matras en een wasmachine vormen een behoorlijke hoeveelheid brandstof met een hele vervelende rookontwikkeling. Deze trappenhuizen, zoals ook in de vier andere flats en misschien elders in Nederland, die zijn onverantwoord. Het deed mij denken aan een situatie in een derde wereldland. En daar ben ik geweest."

De Key zegt dat er op 22 juli, drie dagen na de brand, nog controle is geweest door de inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Diemen. Deze heeft aangegeven dat de flat veilig is voor bewoning.

Een woordvoerder van de gemeente komt met de volgende reactie: "De gang van zaken met betrekking tot de brand in het studentencomplex aan de Rode Kruislaan wordt nu grondig en zorgvuldig bekeken. Wij wachten dan ook de uitkomsten van dit onafhankelijke onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid in opdracht van de Veiligheidsregio af. We kunnen daarom nu niet reageren op welke visie of theorie dan ook. Dat zou voorbarig zijn. Ten aanzien van de huidige situatie: de inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht heeft op 22 juli geconcludeerd dat de flat vrijgegeven kon worden voor bewoning. Omdat de brandmeldinstallatie nog niet volledig hersteld is, zijn er in deze flat brandwachten aanwezig. Verder voldoen volgens de inspecteur de studentenwoningen op de Rode Kruislaan aan de brandveiligheidseisen; ook in de toren waar de brand heeft gewoed. Ook de vluchtwegen zijn vrij van opslag." Een woordvoerder van de brandweer geeft aan dat de brandweer het onderzoek afwacht en verder niet wil reageren.

Irene Smis


Lid jongerenraad Diemen

22 jaar

Inwoonster van Diemen sinds haar geboorte

Wat doet de jongerenraad?
"De jongerenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad over zaken die belangrijk zijn voor jongeren. Wij organiseren ook activiteiten zoals een debatavond en nemen deel aan activiteiten zoals de Gemeentedag en Serve the City. Daarnaast peilen we de mening van jongeren door in gesprek te gaan of een enquête uit te zetten. Ik ben sinds juni 2016 lid van de jongerenraad van Diemen. Er zijn momenteel zes leden. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die ons team willen versterken. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar jongerenraad@diemen.nl."

Waarom jongerenraad?
"Het is niet alleen serieus, maar ook gezellig en leerzaam. Ik vind het leuk dat ik projecten kan doen die in mijn interessegebied liggen. Ook werk ik samen in een leuk team en naast de maandelijkse vergaderingen zien we elkaar regelmatig."

Wat studeer je?
"Cultureel Maatschappelijk Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik begin in september aan het laatste jaar van mijn studie."

Wat zijn jouw hobby's?
"Naar muziek luisteren, lezen en schrijven. Mijn favoriete muziek is R&B, ik luister vooral via You Tube."

Welk boek ligt op je nachtkast?
"Sociale psychologie van Roos Vonk. Dit boek moet ik lezen voor mijn studie."

Ga je dikwijls uit?
Ik ga regelmatig naar de bioscoop in Amsterdam en uit eten met mijn vriendinnen.

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
Ik vind de Venserkade een mooie plek. Er varen daar veel bootjes langs en je kunt er rustig op een bankje langs het water zitten.

Inbraak bij kledingwinkel Kellebelle Kids

DIEMEN Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 00.00 en 01.00 uur ingebroken in kledingwinkel Kellebelle Kids in winkelcentrum Diemerplein.

De daders wisten via de parkeergarage in het winkelcentrum te komen. Zij hebben vervolgens de voordeur van de kledingwinkel vernield en zijn de zaak binnengedrongen. De inbrekers hebben dure kledingstukken gestolen. De schade aan de winkel is groot.

De politie is bezig met een onderzoek naar de inbraak.
De politie verzoekt getuigen, mensen die iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het winkelcentrum of over meer informatie over de inbraak beschikken contact op te nemen via telefoonnummer of 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Echtpaar Scholte-Mast 60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het echtpaar Scholte-Mast was maandag 60 jaar getrouwd. Wethouder Ruud Grondel bracht mevrouw en meneer een bezoek in hun woning. De wethouder feliciteerde het echtpaar. Wethouder Grondel kwam uiteraard niet met lege handen. Hij overhandigde mevrouw en meneer een fraai bloemstuk en een doos met heerlijke chocolade.

De onderheide straten in de wijk Centrum West zijn cultureel erfgoed

Ronald van Gelder deed een erfgoedstudie naar de Diemense straten

De straten zijn cultureel erfgoed. Binnenkort gaat het onderzoek verder: zijn er nog dingen uit het verleden te vinden onder het wegdek?

In 2015 kon Ronald bij het onderzoek naar de staat van de fundering al een kijkje nemen onder de straat. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Zijn de onderheide straten in Diemen cultureel erfgoed of niet? Dat is de centrale vraag in de masterscriptie van Ronald van Gelder. Hij deed de afgelopen jaren onderzoek naar deze bijzondere straten.

Toen een paar jaar geleden de eerste plannen werden gepresenteerd voor een grootscheepse opknapbeurt van de wijk Centrum West bleek dat de gemeente van plan was de onderheide wegconstructie te verwijderen, in de veronderstelling dat deze erg slecht en onveilig was. Doodzonde, vond wijkbewoner Ronald van Gelder meteen al. "Deze wijk is uniek, wat mij betreft zouden gemeente en hogere overheden de 'Nieuwe Buurt' tot cultureel erfgoed moeten verklaren. De gemeente is zich van deze status zeker bewust en staat positief tegenover de gedachte om het aanwezige Diemens cultureel erfgoed zoveel mogelijk te behouden. Diemen heeft niet veel, dus moet hier zuinig op zijn", zei hij toen.

En dus startte Ronald een erfgoedstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Een erfgoedstudie is eigenlijk een smeltkroes van heel uiteenlopende disciplines: in dit geval ging het om cultuurhistorie, archeologie en geologie, de aardlagen zeg maar. Wat ik het meest interessant vind? De historie, en dan vooral hoe het met de mensen is gegaan in de wijk, zij kunnen bijvoorbeeld de verhalen vertellen op basis waarvan ik dan weer kan verwachten wat er nog te vinden is onder de wegen. Door te praten met mensen kom je achter dingen die je anders nooit had geweten. En ook de geologie: als de toestand van de bodem niet zo was als hij is, met drassig veen, klei en een zandlaag, dan waren de straten niet onderheid geweest."

'Erfgoed moet de kans krijgen om behouden
te worden'

Op zoek

Door de inspanningen van Ronald om de onderheide constructie op zijn minst ten dele te behouden, is uit nader onderzoek van de gemeente gebleken dat deze niet zo slecht was als gedacht en kan blijven liggen. Goed nieuws. Toch moet de wijk wel op de schop om alles weer netjes te maken, maar ook dat is goed nieuws voor Ronald. "Als de werkzaamheden beginnen kan ik verder onderzoek doen onder de straten en uitzoeken of daar inderdaad nog dingen te vinden zijn uit vroeger tijden. Als een archeoloog, maar dan niet op zoek naar Romeinse munten maar dingen van veel recenter datum. Voor de Tweede Wereldoorlog heeft er een Lunapark op dit gebied gestaan, in de oorlog hebben mensen op de vlucht de onderheide straten gebruikt om zich te verschuilen voor de Duitsers. Onder sommige straten hebben mensen goederen verstopt en enkele onderheide straten zijn vermoedelijk door de bezetter volgegooid met puin, in het kader van het creëren van een schootsveld." Wat Ronald hoopt te vinden, straks onder het wegdek van zijn wijk? "Op basis van de verhalen die ik gehoord heb, hoop ik dat ik nog onderdelen terugvind van kermisattracties van het Lunapark. En spullen die mensen in de oorlog verstopt hebben en vergeten zijn op te halen."

En dan de hamvraag: zijn deze Diemense onderheide straten nou cultureel erfgoed? "Ja", zegt Ronald volmondig. Om er meteen aan toe te voegen dat hij dit onderzoek alleen heeft gedaan en dat het goed zou zijn als ook anderen zich nog eens over de vraag zouden buigen. Maar goed, cultureel erfgoed dus. Betekent dat, dat de constructie voor altijd beschermd is? "Nee, het is geen beschermde status zoals een monument heeft. Maar ik vind wel dat we erfgoed de kans moeten geven om behouden te worden. Het is toch een stukje cultuur. Een onderdeel van de mensen die er gewoond hebben. Maar het zou best kunnen dat de constructie tijdens een volgende reconstructieronde van de wijk over 80 jaar zo slecht blijkt, dat hij moet worden dicht gegooid. Dat moet de volgende generatie dan bekijken. Het doel is nu om te behouden wat er is en dat goed in beeld te brengen. Die kans hebben we nu."

'Wie weet vind ik nog onderdelen van kermisattracties terug'

10 / 12

Samen Zomeren in het Noorderlicht. Foto: SWD

Tot woensdag 29 november

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur

Donderdag 17 augustus

Zomeractiviteiten

10:00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

In wijkcentrum het Noorderlicht in Diemen-Noord vinden tot en met 28 augustus elke maandag en donderdag diverse activiteiten plaats die in het teken staan van het thema 'vakantie'. De activiteiten worden georganiseerd door werknemers en vrijwilligers van de Stichting Welzijn Diemen. Iedere donderdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. Aanmelden bij Cora Verhoef, telefoonnummer: 06-55022938.

Zondag 20 augustus

Viering

10:30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger is Pastor H. Hartog.

Kerkdienst

12:00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst met Heilig Avondmaal. Voorganger is Dr R.J. Bakker uit Amstertdam.

Zondag 20 augustus tot zondag 20 augustus

Bingo 't Kruidvat

13:30 uur | Huis van de Buurt 't Kruidvat

In Huis van de Buurt ´t Kruidvat wordt een gezellige prijzenbingo gehouden. De bingo duurt van 13:30 tot 17:00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost €7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

Maandag 21 augustus

Weet u nog wel?

12:00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

In wijkcentrum het Noorderlicht wordt vanmiddag een bijeenkomst gehouden die in het teken staat van vakantie. Na de lunch gaan aanwezigen vakantieherinneringen ophalen. Hoe bracht u vroeger de vakanties door? Neem uw leukste vakantiefoto mee. Met een diashow gaan we terug in de tijd. Prijs: €3,50 (inclusief lunch, hapje en drankje). Meer informatie: Cora Verhoef, telefoonnummer nummer: 06-55022938. De activiteiten op maandag vinden tussen 12.00 en 16.00 uur plaats en kosten 3,50 euro per keer.

Maandag 21 augustus tot maandag 23 oktober

Middenmeer-clinic

19:30 uur | Atletiekbaan AV'23

Op 29 oktober wordt weer de Middenmeerloop gehouden. Dit is een hardloopwedstrijd van 5 of 10 km door sportpark Middenmeer (Watergraafsmeer) en Diemen-Noord. Bij AV'23 kunnen hardlopers vanaf 21 augustus een clinic volgen van 10 hardlooptrainingen op de maandagavond. Dit kost €90, inclusief startnummer.

Zondag 27 augustus

Kerkdienst

10:00 uur | De Ontmoeting

Kerkdienst. Voorganger: Drs E.E. Aarsen Schiering uit Amsterdam.

SV Diemen mikt op meer vrouwen

Vereniging vindt vrouwen- en meisjesvoetbal belangrijk

Steeds meer meisjes en vrouwen gaan voetballen.

DIEMEN SV Diemen hoopt dat het succes van het Nederlands vrouwenteam tot gevolg heeft dat het aantal speelsters van de vereniging zal toenemen.

Peter van Rooij is waarnemend voorzitter van SV Diemen. "Wij hebben vorig jaar het tienjarig bestaan van onze vrouwen- en meisjesafdeling gevierd. Wij hebben momenteel zeven teams, waarvan zes jeugdteams. Het eerste vrouwenteam komt uit in de vierde klasse."

Van Rooij wijst op de belangrijke rol van Menno Golsteijn bij de vrouwen- en meisjesafdeling. "Menno is coördinator van de afdeling. Hij zet zich enorm in voor het vrouwen- en meisjesvoetbal. Hij is dan ook lid van verdienste van SV Diemen."

Het bestuur van SV Diemen neemt het vrouwen- en meisjesvoetbal uiteraard voor 100 procent serieus en vindt het belangrijk dat zij zich thuis voelen bij de vereniging. "Toen wij ruim tien jaar geleden met het vrouwen- en meisjesvoetbal begonnen hing die afdeling er aanvankelijk een beetje bij. Dat is al jaren niet meer het geval. Zij hebben met Dorien Dijk een afgevaardigde in het bestuur van de vereniging."

Het vrouwenvoetbal in Nederland zit duidelijk in de lift. Steeds meer meisjes en vrouwen zijn in de sport geïnteresseerd en gaan zelf voetballen. Het succes van de Oranje Leeuwinnen die er in eigen land in slaagden om Europees kampioen te worden heeft de populariteit alleen maar versterkt. Als de vrouwen speelden zat het stadion vol, veel liefhebbers - onder wie ook veel mannen - volgden de wedstrijden via de televisie en de huldiging in Utrecht werd druk bezocht en live uitgezonden op de tv. SV Diemen heeft plaats voor meisjes en vrouwen die in verenigingsverband willen voetballen. Er kan contact worden opgenomen met secretariaat@svdiemen.nl. Meer informatie: www.svdiemen.nl


Ex-speler SV Diemen komt uit voor jeugdploeg Aruba

Kyle Budhu Lall (links) vecht een duel uit. Foto: Rajen Budhu Lall

DIEMEN Voormalig inwoner van Diemen Kyle Budhu Lall (15) doet met het team van Aruba voor spelers tot 15 jaar mee aan het U-15 Concacaf toernooi in Florida in de Verenigde Staten.

Concacaf is de voetbalbond van landen in Noord en Midden Amerika. Kyle groeide op in Diemen en speelde van 2007 tot 2015 in de jeugd van SV Diemen. Hij was het laatst actief in de E-top van de voetbalvereniging. In 2015 verhuisde het gezin Budhu Lall naar Aruba. Rajen Budhu Lall, de vader van Kyle, was in het verleden gemeenteraadslid voor het CDA.

Kyle speelde de afgelopen seizoenen voor de voetbalvereniging SV Brittania. In het seizoen 2015-2016 werd die ploeg tweede en afgelopen seizoen werd het team kampioen van Aruba in de competitie voor spelers tot en met 14 jaar. Kyle werd onlangs geselecteerd voor het jeugdteam van Aruba. De eerste wedstrijd die het team tijdens het toernooi in Florida speelde werd verloren. De ploeg van Cayman Island toonde zich sterker en won met 3-2. Debutant Kyle Budhu Lall scoorde een keer.