DiemerNieuws

12 juni 2014

DiemerNieuws 12 juni 2014


Nationale Buitenspeeldag

Foto: Trudy Kroese

Kinderen uit Diemen hebben woensdagmiddag deelgenomen aan de Nationale Buitenspeeldag. Zij konden aan diverse spelletjes meedoen. De Buitenspeeldag was een landelijk initiatief van Veilig Verkeer Nederland. Tijdens deze dag werden in heel Nederland straten afgesloten voor het verkeer. Kinderen kregen op zo'n manier een echte speelstraat als protest tegen de gevaren in het verkeer die hen in hun bewegingsvrijheid beperken.

Pastorie van Sint Petrus' Banden gered

DIEMEN - De pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk wordt verkocht aan Stichting Stadsherstel. Daarmee wordt het gebouw uit 1882 gered.

Stichting Stadsherstel, die ook eigenaar is van de naastgelegen schuilkerk De Hoop, zal het pand deze zomer van de parochie overnemen en daarna restaureren. Het parochiebestuur van de Sint Petrus' Bandenkerk is blij met de verkoop. Al jaren probeert het parochiebestuur de middelen te vinden om het gebouw in eigen beheer te restaureren, maar het lukte niet de 1 miljoen euro die daarmee gemoeid is, bij elkaar te krijgen. Door achterstallig onderhoud dreigde het pand helemaal te vervallen en originele details verloren te gaan.

Stadsherstel en het parochiebestuur raakten met elkaar in gesprek toen het gebouwtje tussen de pastorie en Schuilkerk De Hoop begon te verzakken en De Hoop dreigde mee te trekken. De fundering moet worden aangepakt, maar het parochiebestuur heeft daar de middelen niet voor. "We hebben al ontzettend veel geld geïnvesteerd in de restauratie van de kerk, die is helemaal klaar voor de aankomende jaren, maar ook daar moeten we aan het onderhoud blijven werken", aldus Ivo Heemskerk van het parochiebestuur. "Naast het verzakkende deel van de pastorie moet alles worden aangepakt om de pastorie, die ouder is dan de kerk zelf, te redden. De eerste en tweede etage waren al onbruikbaar en door het lekke dak dreigde op zolder heel veel historische huisraad die moet worden bewaard voor het nageslacht, beschadigd te raken. We hebben alle mogelijkheden de revue laten passeren, ook of we de restauratie in eigen beheer zouden kunnen regelen, met steun van de gemeente en particuliere instellingen, maar dat levert niet het miljoen op dat nodig is."

"Dit is een win-winsituatie: voor Stadsherstel om een mooi pand te restaureren en te behouden en voor de parochie omdat de zorgen die wij over het pand hadden verleden tijd zijn. Nu krijgen we een schappelijk bedrag voor het gebouw en kunnen we een deel van de pastorie blijven gebruiken."

De verkoop aan Stichting Stadsherstel wordt deze zomer definitief afgerond.

Plannen voor uitbreiding blauwe zone leiden ook in Diemen Centrum tot kritiek

DIEMEN - Tijdens de inloopavond over de uitbreiding van de blauwe zone voor inwoners en ondernemers in Diemen Centrum namen vorige week donderdag ruim 100 bewoners de gelegenheid te baat om hun mening te geven over de plannen. Net als in Diemen-Zuid een paar dagen eerder waren er veel tegenstanders naar de informatie-avond gekomen.

Het college van B en W wil dat alle straten in het centrum waar nu nog geen parkeermaatregelen gelden, worden opgenomen in de blauwe zone. Het gaat om de gebieden langs de Willem de Zwijgerlaan, Julianaplantsoen, Rode Kruislaan, Martin Luther Kinglaan, Tobias Asserlaan en ook de woonbuurten Spoorzicht en Buitenlust. Voor sommige gebieden is die uitbreiding volgens de gemeente noodzakelijk, voor andere delen, zoals de wijk Buitenlust, optioneel om de in de toekomst verwachte parkeerdruk tegen te gaan.

Hoewel er ook bewoners voor de uitbreiding van de blauwe zone waren, gaven veel bewoners aan dat zij het er niet mee eens zijn. De discussie van bewoners met de aanwezige wethouders Scholten en Van der Mark en de ambtenaren liep af en toe hoog op. Bewonersvereniging Buitenlust is van plan een enquête onder de buurtbewoners te houden. "Wij zijn in principe tegen een blauwe zone in onze wijk, maar er zijn ook argumenten voor, dus we willen de bewoners dit objectief voorleggen", aldus Jos van Veen van de bewonersvereniging. "Waar geen probleem is, moet je geen probleem maken, maar aan de andere kant: als er in de toekomst wel een probleem ontstaat, duurt het een half jaar voordat er een blauwe zone kan worden ingevoerd."

Veel aanwezigen lieten een reactie achter. De gemeente is nu bezig met het verwerken van alle reacties. Het college van B en W moet nog een besluit nemen over de uitbreiding van de blauwe zone. Dat wordt waarschijnlijk na de zomervakantie gedaan.

WK-pool sluit vanavond

DIEMEN - De inschrijving van de DiemerNieuws WK-pool sluit vanavond om 22.00 uur. Met het voorspellen van de uitslagen zijn mooie prijzen te winnen. Deelnemers die zich al hebben ingeschreven kunnen hun voorspellingen tot vanavond 22.00 uur aanpassen.

Gastheer Brazilië speelt vanavond om 22.00 uur tegen Kroatië. Nederland speelt morgenavond de eerste poulewedstrijd tegen Spanje. De andere tegenstanders van Nederland in de poule zijn het hoog aangeslagen Chili en Australië. Dat laatste land lijkt de minst sterke ploeg in de poule van Oranje. Er zijn mooie prijzen: waardebonnen van Jumbo t.w.v. 200 en 100 euro en een Seiko dames- of herenhorloge t.w.v. 449 euro, aangeboden door Püttmann Juweliers. De WK-pool en de spelregels zijn te vinden op diemernieuws.nl. Deelname is gratis.

Kevin Christiani debuteert in Oranje

DIEMEN - Softballer Kevin Christiani van TIW-Survivors heeft afgelopen weekeinde zijn debuut gemaakt in het Nederlands softbalteam.

De inwoner van Diemen deed mee aan twee oefeninterlands tijdens het Zeister Slottoernooi. Christiani maakt deel uit van het eerste herenteam van de softballers van TIW-Suvivors.

Lees verder op pagina 13.

Open dag Muziekschool Diemen

DIEMEN - Muziekschool Diemen houdt zaterdag een open dag in Theater De Omval. Iedereen uit Diemen die geïnteresseerd is in muziek is welkom.

Van 14.00 tot 16.30 uur zullen de deuren van De Omval open staan. Mensen die overwegen een instrument te bespelen, te gaan zingen of een bandje op te gaan richten kunnen kennismaken met docenten en instrumenten van de Diemense Muziekschool.

Aanwezigen kunnen zich tijdens de open dag tevens aanmelden voor de lessen van het nieuwe seizoen. Alle lessen, behalve de slagwerklessen, worden gehouden in Theater De Omval.

Het motto van de muziekschool luidt: Het maakt niet uit wat u wilt leren bespelen, wij zorgen ervoor dat het mogelijk is. De docenten geven cursussen voor zang en verschillende muziekinstrumenten, zoals, akoestische en elektrische gitaar, piano, keyboard, blokfluit, cello, trombone, saxofoon, klarinet, viool en trompet.

Er wordt les gegeven in veel muziekstijlen, zoals klassiek, pop en jazz, voor zowel kinderen als volwassenen. Beide kunnen instrumentele cursussen volgen, individueel of in groepsverband. De muziekschool geeft ook een cursus songwriting.

De Muziekschool Diemen verzorgt ook muziekonderwijs op bijna alle basisscholen in Diemen. Leerlingen van de muziekschool zijn te zien op verschillende Diemense evenementen, zoals het zomerconcert dat binnenkort plaatsvindt.

Van de lezers

Blauwe zone
Zojuist las ik het DiemerNieuws. Wat is het doel van de wethouder die overal een blauwe zone wil creëren?
Dit is toevallig ook de wethouder die Financiën onder zich heeft.
De heer Scholten stelt - zonder bewijs - dat de gemeente geen winst maakt op blauwe zones. De bewoners willen geen blauwe zone. Wat is dan eigenlijk het doel van de wethouder?
Ondertussen creëert deze wethouder dus wél nutteloze kosten, zoals daar zijn: de kosten voor inloopavonden (arbeidskosten overwerk, huur, hapjes en drankjes voor de ambtenaren, koffie, schoonmaken, etc.). Voorts is begrepen onder 'geen winst' de extra kosten voor de blauwe zones: kosten parkeermeters, onderhoud van parkeermeters, arbeidskosten controleurs, extra ambtenaren, etc.
De uitkomst tot nog toe is dat de wethouder werkgelegenheid/arbeidsplaatsen creëert die uiteindelijk worden betaald door de burger. En verder: ergernis van de bewoners, ouderen die geen bezoek meer krijgen (want je vraagt geen bezoek als dat bezoek zich blauw moet betalen), bezoek dat op de klok zit te kijken, bewoners die in hun gemeentebelastingen eventuele verliezen verdisconteerd zien.
Waarom al die moeite doen als niemand erom vraagt? Mijns inziens kunnen er altijd nog wel blauwe zones worden gecreëerd als de bewoners erom vragen.
Mirta Haan

Blauwe zone (2)
In het DiemerNieuws van donderdag 5 juni jl. las ik het bericht over de parkeerdruk op Polderland.
Wij wonen al 31 jaar op Polderland en wij hebben bijna nooit last gehad van gebrek aan parkeerplaatsen. Heel af en toe komt het wel eens voor dat we onze auto even verderop in de straat moeten zetten.
We zijn heel tevreden met het aantal parkeerplaatsen in onze straat en ondanks de Campus is dit niet veranderd.
Mevrouw Van Diemen

Weerbericht

Wolkenvelden, soms zonneschijn, vrij koel
Pinksteren verliep zomers warm, maar onbestendig. In onze regio is het nog meegevallen met onweer. Komende dagen profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog over de Noordzee. Vanaf zaterdag trekt het hogedrukgebied zich in westelijke richting terug. Er komt dan een noordwestelijke luchtstroming op gang met aanvoer van aanmerkelijk koelere lucht.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon geregeld, maar er komen geleidelijk meer wolken. Het blijft nog droog. De wind krimpt naar noordwest. De minima schommelen rond 10 graden. In de middag wordt het 21 graden. In het weekeinde krijgen we een mix van wolkenvelden en wat zonneschijn. Mogelijk dat er zaterdag wat lichte regen valt. Zaterdag is het met 18 graden vrij koel. Zondag wordt het waarschijnlijk 19 à 20 graden. Er waait een matige noordwesten- tot noordenwind.

Trend na het weekeinde
Boven de Britse eilanden blijft de luchtdruk hoog, terwijl boven het Europese continent de luchtdruk laag is. Het gevolg is een aanhoudende noorden- tot noordwestenwind. Het is vrij koel (maximum van 17 à 18 graden) met af en toe zon, wolkenvelden en kans op een bui.

Weetje
Zomerweer houdt in juni zelden de gehele maand stand. Vaak volgt na een aantal dagen met zomers warm weer een draaiing van de wind naar het noordwesten. Er volgt dan een periode met koel weer met soms geregeld buien. Dit kan voorkomen ergens tussen 5 en 21 juni. Het staat bekend als 'schaapscheerderskou'. Vroeger werden de schapen in die periode geschoren.

Ard en Keessie aan de Muiderstraatweg

Het was in de jaren vijftig en zestig de enige plek in Diemen waar je betaald kon slapen: Hotel De Kroon aan de Muiderstraatweg.

Een gemengd gezelschap maakte er gebruik van. Verdwaalde toeristen, gerenommeerde schaatsers en vooral handelsreizigers. Behalve slapen was het goed toeven in het gezellige restaurant annex café van Piet en Jeanette van Leeuwen. En in de zalen van De Kroon werden de Diemense feesten gevierd. Het waren de jaren dat de boksende betonondernemer Joop Niemans het zomaar in zijn bol kon krijgen en honderd kroketten liet aanrukken om een goede deal te vieren.

In de jaren zestig was De Kroon de vaste stek van de op de Jaap Edenbaan trainende schaatslegendes Kees Verkerk en Ard Schenk. Kees kan er anno 2014 nog steeds smakelijk bij lachen als hij vertelt over hun tijd aan de Muiderstraatweg. Op een middag rond borreltijd klonk er plotseling een hels kabaal uit het toilet. De porseleinen toiletpot had het begeven onder de druk van een stamgast, een iets te zware directeur van een autobandenbedrijf. Problemen waren er zelden. De controleur van de wet, hoofd van de politie Hendrik Bouman, legde hoogstpersoonlijk een doorgezakte dorpsgenoot in bed. Those were the days.

Jeugdtheaterschool TIJ nu ook in Diemen

DIEMEN - Vanaf september kunnen kinderen tussen drie en twaalf jaar in Diemen theaterlessen volgen bij Jeugdtheaterschool TIJ.

TIJ geeft op IJburg al 10 jaar theater- en musicallessen en gaat vanaf dit najaar ook lessen verzorgen in de theaterzaal van basisschool De Nieuwe Kring. De lessen vinden na schooltijd plaats.

Jolanda Schouten voltooit zwemvierdaagse voor 25ste keer

Jolanda Schouten.

DIEMEN - Jolanda Schouten (48) heeft de zwemvierdaagse voor de 25ste keer voltooid.

Zij deed mee aan de zwemvierdaagse in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Haar trotse ouders waren hierbij aanwezig.

Jolanda Schouten woonde lange tijd in Diemen. Tegenwoordig woont zij in de Watergraafsmeer.

Duo Manus en Janus maakt een nieuwe film

'Manus en Janus en Sinterklanus' wordt deze zomer in Diemen opgenomen

Dick, Sophie en Daan Bouquet nemen deze zomer in Diemen de vierde 'Manus en Janus'-film op. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN – Manus en Janus, het duo dat al vaak op RTV Diemen te zien was, gaat dit jaar een echte sinterklaasfilm maken: 'Manus en Janus en Sinterklanus'. Helemaal opgenomen in Diemen en als het aan de heren ligt niet alleen op tv, maar ook in de bioscoop te zien. Manus vertelt er alles over.

Manus en Janus, wie zijn dat eigenlijk?
"Dat zijn Dick (alias Manus) en Daan (alias Janus) Bouquet, twee broers die al jaren samen theater maken. Wij waren de jongste poppentheaterspelers van Nederland. Toen we 14 en 15 jaar waren begonnen we al met 'Poppentheater Jan'. Het allereerste optreden was voor de kinderen in het straatje van mijn oma in Amsterdam. Na nog een optreden op het poppentheaterfestival in Artis traden we op in buurthuizen en bij verenigingen. Hoe we erbij kwamen om dat te gaan doen, weet ik ook niet meer precies. Ineens was het idee er toen Daan voor een handenarbeidproject op school handpoppen moest maken. Daar zijn de poppenkast en de theateract omheen gebouwd. Voorafgaand aan de poppenkastvoorstelling deden we een act met clowns, daar was Manus er al bij. Toen we films gingen maken, kwam Janus erbij."

Bioscoopfilm

Om van hun vierde film een bioscoopwaardige sinterklaasfilm te kunnen maken, hopen Manus en Janus op financiële steun.
Via www.sinterklanus.nl is een link te vinden om een donatie te geven voor dit project. De teller staat al bijna op de helft. Voor donateurs staan daar, afhankelijk van de hoogte van de donatie, leuke cadeautjes tegenover: van gesigneerde kaarten, filmposters en dvd's tot vrijkaarten voor de VIP-première.

Boef Sinterklanus wordt in de film ontmaskerd. Foto: Frank Herrebout

'Wij zijn inmiddels lokale beroemdheden geworden'

Van poppentheater naar film. Hoe is dat gegaan?
"In 1988 was het debuut van Manus en Janus, al heetten we toen nog gewoon Dick en Daan, toen we een echte speelfilm mochten maken met onze oom, een cameraman. De première was in het Toltheater en ook weer in het straatje van oma, daar kwamen veel mensen op af. Ik schreef en bedacht het verhaal en dat doe ik nog altijd voor onze films. Scenarioschrijven is mijn beroep en ik heb ook diverse animatieseries gemaakt voor de VPRO.
In 2002 maakten we de film 'Manus en Janus en het grote avontuur'. Die is in Amsterdam opgenomen, maar inmiddels was ik in Diemen komen wonen. Toen we de film aanboden bij RTV Diemen waren ze meteen enthousiast. De film is uitgezonden als serie van zes afleveringen. De tweede film, 'Manus en Janus en de schat van Diemen' en de derde, 'Manus en Janus superhelden', zijn in Diemen opgenomen. Ook die zijn vaak op RTV Diemen te zien geweest. We zijn inmiddels lokale beroemdheden geworden."

En nu gaan jullie de vierde film maken, 'Manus en Janus en Sinterklanus', kun je een tipje van de sluier oplichten?
"Het wordt een echte sinterklaasfilm, maar wel met de Manus en Janus-insteek. Sinterklanus is een boef die ook in de derde film al voorkwam. Met de andere boeven Boef en Kneggie dreigt hij het sinterklaasfeest te verstoren. De echte Sinterklaas komt helpen en het komt uiteindelijk allemaal weer goed. We gaan de film in de zomermaanden draaien. Dat is klimatologisch wel lastig, met dikke jassen en mutsen in de warmte, maar alle sinterklaasfilms worden in de zomer gedraaid. Het is wel een no-budgetfilm, maar we maken hem net als andere films. De film wordt met veel liefdewerk en oud papier opgenomen en komt in november van dit jaar uit."

"Het mooist zou zijn als de kinderen de film in De Omval kunnen zien'

Wie spelen er mee?
"Goed dat je dat vraagt. De acteurs uit de vorige films doen mee en mijn dochter Sophie. Maar wij zoeken nog acteurs of mensen die op een andere manier willen bijdragen aan de productie. Als zij even kijken op www.sinterklanus.nl, dan vinden ze daar een mogelijkheid om zich aan te melden."

Waar en wanneer is de fim te zien?
"'Manus en Janus en Sinterklanus' is weer te zien op de lokale televisiezender, maar deze keer is de film ook in de bioscoop te zien. Het mooist zou zijn als de Diemense kinderen in ons eigen filmtheater De Omval kunnen komen kijken natuurlijk."

Bestuurder auto rijdt water in en raakt zwaar-gewond

DIEMEN - Een automobilist is zaterdagochtend even voor 06.30 uur met zijn auto in het water van de Weespertrekvaart gereden en zwaargewond geraakt.

De 48-jarige automobilist reed zaterdagochtend over de Muiderstraatweg. In de omgeving van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep raakte hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur van de auto kwijt, raakte een lantaarnpaal en een ijzeren hekwerk en reed de Weespertrekvaart in.

De politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Ook werd er assistentie ingeroepen van een traumahelicopter. De man bleek zwaargewond en in een coma te zijn geraakt. Hij werd door een ambulance naar het AMC overgebracht. De auto werd rond 07.30 uur vanuit de Weespertrekvaart op de kade getakeld.

Onderzoek moet uitwijzen of de bestuurder al dan niet onder invloed van alcohol en/of verdovende middelen was op het moment dat hij het water in reed.

Oranje versiering

DIEMEN - Het WK voetbal begint vandaag en veel huizen, kroegen en straten kleuren al oranje.

De gemeente vraagt of men wel rekening wil houden met de bereikbaarheid van hulpdiensten als brandweer en ambulance en de vuilniswagens. Dat kan door de versiering hoger dan 4.20 meter op te hangen en een breedte van tenminste 3.50 meter vrij te houden.

Inschrijven kramenmarkt

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 6 september vindt in het centrum van Diemen een kramenmarkt plaats.

Diemense verenigingen, ideologische instellingen en organisaties die een band met Diemen hebben kunnen maximaal twee kramen huren. De huur van een kraam bedraagt dertig euro.

Aanmelden kan uitsluitend met het daarvoor bedoelde inschrijfformulier. Dit formulier is te downloaden via de website van het Diemer Festijn (www.diemer-festijn.nl). Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus per post zijn ontvangen. Het formulier is ook af te halen bij de balie van het gemeentehuis.

60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

Im en Rie de Vries vierden donderdag hun zestigjarig huwelijksfeest. Burgemeester Amy Koopmanschap kwam bij hen op bezoek en bracht de felicitaties over. De burgemeester overhandigde het echtpaar tevens een bos bloemen en een doosje met chocolaatjes: de Diemer eendjes. Im en Rie de Vries woonden lange tijd in Australië. Zij wonen sinds 1977 in Diemen. Im de Vries werkte lange tijd voor Grondbouw in Diemen. Het echtpaar woont in woon- en zorgcentrum Berkenstede.

Actie voor ernstig zieke kinderen in De Herberg

Artiesten treden belangeloos op

Madelon Diekman, Kathy Hartsink, Linda Frantzen en haar dochter Kim. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In café-restaurant De Herberg aan de Muiderstraatweg vindt op zaterdag 28 juni een benefietactie plaats die in het teken staat van kinderen in Diemen die ernstig ziek zijn. Artiesten treden belangeloos op en er wordt onder de aanwezigen geld ingezameld.

Linda Frantzen van De Herberg: "Het idee is ontstaan toen wij te horen kregen dat een zoon van mensen die wij kennen ernstig ziek is. Wij wilden eerst een actie voor die familie starten, maar hebben het plan gewijzigd. Wij zetten ons nu in voor alle kinderen in Diemen die ernstig ziek zijn. Op zaterdag 28 juni treden tussen 14.00 en 23.00 uur artiesten op onder wie Peter Beense, Ramon Beense, Patrick van Veen, Wilfred Belles, Frans Zeilmaker en Samantha de Bey. De activiteitencommissie van zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen houdt een vrijgezellenveiling, waarvan de opbrengst volledig naar de actie gaat. Ook is er een bingo en een loterij. Bezoekers kunnen hun bijdragen in collectebussen deponeren."
Linda Frantzen geeft aan dat een aantal bedrijven en winkeliers in Diemen hun medewerking aan de actie heeft toegezegd. Ook heeft een aantal ondernemers die met een kraam op het Loswalfestival stonden meegedaan aan de actie. "Wij willen op korte termijn een stichting oprichten: de Stichting Opkikker. Omdat die stichting pas na 28 juni wordt opgericht zal er op de dag en avond van de actie een notaris aanwezig zijn die erop toe zal zien dat alles goed verloopt. Madelon Diekman en Kathy Hartsink zullen bij Stichting Opkikker betrokken worden."

Stichting Opkikker zal in de toekomst de organisatie van vervolgacties op zich nemen. "De bedoeling is dat wij elk jaar een actie voor ernstig zieke kinderen in Diemen gaan houden. Wij hopen dat het evenement veel mensen zal aanspreken en dat velen de stichting willen steunen."

A1 richting Amsterdam afgesloten van 13 tot 16 juni

DIEMEN - Rijkswaterstaat legt een extra rijstrook aan op de A1 tussen knooppunt Diemen en knooppunt Watergraafsmeer. De weg is van vrijdag 13 juni tot maandag 16 juni afgesloten in de richting van Amsterdam. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes, 30 minuten extra reistijd en extra drukte op de wegen.

De A1 is dicht tussen knooppunt Diemen en knooppunt Watergraafsmeer richting Amsterdam van vrijdag 13 juni 21.00 uur tot maandag 16 juni 05.00 uur. Ook de op- en afritten richting Amsterdam zijn afgesloten voor verkeer. De A1 en de op- en afritten richting Amersfoort en Almere zijn wel open.

Vanaf vrijdag 13 juni 21.00 uur tot zaterdag 14 juni 07.00 uur is ook de verbindingsweg van de A1 naar de A9 afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Omleidingen
Tijdens de werkzaamheden gelden de volgende omleidingen: verkeer op de A1 richting Amsterdam wordt vanaf knooppunt Diemen omgeleid via de A9 en de A2. Lokaal verkeer richting Amsterdam wordt omgeleid via de A1 richting Amersfoort/Almere en vervolgens via de A9 en de A2.Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 minuten door de omleidingsroutes en extra drukte op de wegen.

Bussen
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers gebruik te maken van het openbaar vervoer. Weggebruikers kunnen tijdens het weekend gebruik maken van voordelige vanAnaarBeter-kaartjes voor de bus (€ 2,00/ dagretour). Deze kaartjes gelden in de Connexxion-bussen op de trajecten Almere-Amsterdam (buslijnen 322, 327 en 328) en Hilversum-Amsterdam (buslijn 320).

Reizigers kunnen de vanAnaarBeter-kaartjes aanschaffen bij de buschauffeur. Met de reisinformatiediensten op www.vananaarbeter.nl/saa kunnen reizigers zien welke reisalternatieven er mogelijk zijn.

Weguitbreiding
De werkzaamheden aan de A10-Oost/A1 Diemen maken deel uit van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA). De komende jaren verbreedt Rijkswaterstaat de drukke wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere om de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad te verbeteren. Ook wordt de leefbaarheid langs het tracé vergroot. Kijk voor meer informatie over het project op www.Schiphol-Amsterdam-Almere.nl.

Niels Boesten

18 jaar
Leerling 5-vwo
Vrijwilliger Berkenstede
Diemenaar sinds zijn geboorte

Waarom ben je vrijwilliger?
"Ik zocht een bijbaantje en had al stage gelopen bij Berkenstede. Ik vind het heel leuk dat je mensen die het moeilijk hebben een leuke dag kunt bezorgen."

In april zamelde je in Berkenstede geld in voor de de actie Run VSC.
"We organiseerden een open podium en haalden ongeveer 200 euro op. In totaal leverde de actie op mijn school 13.000 euro op."

Lievelingsvak?
"Ik houd van geschiedenis, maar meer nog van Management & Organisatie. Dat is vooral bedrijfseconomie."

Wat doe je op een vrije dag?
"Ik doe aan waterpolo bij De Meeuwen en volg rijlessen."

Je wint een miljoen, wat doe je?
"Ik zou eerst geld opzij leggen voor een leuk appartementje voor later. Misschien dat ik een mooie zakelijke auto koop na het halen van mijn rijbewijs."

Favoriete plek in Diemen?
"Het Diemerbos vind ik mooi en op de Hartveldseweg is altijd wel wat te zien."

Laatst gelezen boek?
"Ik houd van boeken die iets te maken hebben met geschiedenis. Laatst heb ik een boek gelezen over een man die rond 1500 een reis maakte naar Japan."

Favoriete vakantieland?
"Vorig jaar hebben we een rondreis door de VS gedaan en New York, de Niagara Falls en Washington DC bezocht. In 2008 zijn we op safari door Zuid-Afrika geweest. Ik wil graag nog een keer naar Italië."

Met wie wil je nog eens een gesprek voeren?
"Met president Obama. Ik ben wel benieuwd wat zijn drijfveer was om president te worden."

Wat wil je studeren?
"Ik ben mij aan het oriënteren op opleidingen en stuitte laatst op een deeltijdstudie accountancy. Dan doe je praktijkervaring op terwijl je studeert."

Wat mis je in Diemen?
"Er mag wel een nieuw zwembad komen en ik vraag me af waarom er veel basisscholen zijn en geen middelbare school."

Festival Wild und Frei in Diemerbos

DIEMEN - In het Diemerbos wordt op zaterdag 2 en zondag 3 augustus het festival Wild und Frei gehouden.

De legendarische Berlijnse club Salon zur Wilde Renate keert terug naar Nederland voor het festival Wild und Frei in het Diemerbos. Dit mooie stadsbos wordt twee dagen lang omgetoverd tot een ongekend leuke en verrassende festivallocatie waarbij beleving, sfeer en muziek samenkomen. De speeltuin van Wild und Frei is geopend voor iedereen. Tijdens Wild und Frei worden op zaterdag en zondag vier podia 'gehost' door verschillende partijen, zoals Plak, Kriss Kross, Kopjek, The Fresh Kids, Thuis Bij De Familie en uiteraard Wilde Renate. Iedere stage heeft zijn eigen sound en decor. Overal wordt het publiek verrast met gekke dingetjes, verrassende activiteiten en een speelse aankleding. De muzikale invulling speelt als altijd een grote rol, maar Wild und Frei staat voor een vrij gevoel en niet om klinkende headliners.

'Brazilië ademt niet alleen voetbal, het is voetbal'

Stanley Gontha voor de zesde keer als fotograaf bij WK-voetbal

DIEMEN - Fotograaf Stanley Gontha (52) uit Diemen verblijft momenteel in Brazilië, waar hij het WK voetbal covert. Gontha is behalve fotograaf ook een enorme voetballiefhebber. Voor zijn vertrek naar Zuid-Amerika blikte hij vooruit op het voetbaltoernooi en vertelde hij over zijn ervaringen tijdens eerdere toernooien.

Stanley Gontha bij de Champions Leaguefinale Real Madrid-Atletico Madrid. Foto: : Pieter Stam de Jonge

Gontha is eigenaar van het bedrijf Pro Shots dat in Diemen is gevestigd. Hij is een fotograaf met veel ervaring. Het WK in Brazilië is alweer het elfde grote voetbaltoernooi waar hij voetbalwedstrijden via zijn lens vastlegt. Gontha was als fotograaf aanwezig bij vijf EK-toernooien en vijf WK-toernooien. Hij bezocht de WK's in de Verenigde Staten (1994), Frankrijk (1998), Japan en Zuid-Korea (2002), Duitsland (2006) en Zuid-Afrika (2010). Ook was hij actief tijdens de EK's in Engeland (1996) Nederland en België (2000), Portugal (2004), Zwitserland (2008) en Oostenrijk en Polen en Oekraïne (2012).

Het WK in Brazilië is voor veel leden van de pers extra aantrekkelijk omdat het land een enorme voetbalgeschiedenis heeft en vrijwel iedereen er voetbalgek is. Daarbij moet worden aangetekend dat er onder een deel van de bevolking veel verzet is over de grote sommen geld die zijn uitgegeven voor de organisatie van het WK.

Het wordt je zesde WK.
"Het eerste WK dat ik als fotograaf bezocht was in 1994 in de Verenigde Staten. Toen de loting in Las Vegas werd verricht hoopte ik dat Nederland in Orlando zou spelen, liever dan in een stad als Chicago. Nederland speelde de groepswedstrijden in Orlando en verloor de kwartfinale van Brazilië, die wedstrijd werd in Dallas gespeeld. Ik vond het een prachtige ervaring om een WK als fotograaf mee te maken."

'Er zijn 14 fotografen uit Nederland bij het WK aanwezig'

Vier jaar later was je in Frankrijk.
"Nederland verloor de halve finale van Brazilië na strafschoppen. Eerder had Nederland een penalty moeten krijgen na een overtreding op Pierre van Hooijdonk. Als we de finale hadden gehaald, hadden we net als in 1974 en 1978 tegen het gastland moeten spelen. Volgens mij hadden we de finale van Frankrijk verloren. In 2002 werd het WK in Japan en Zuid-Korea gehouden. Ik zat in Zuid-Korea. Ik vond het mooi dat wij daar met maar vijf journalisten en twee fotografen uit Nederland zaten. Van het WK in Duitsland in 2006 is vooral de halve finale tussen Duitsland en Italië mij bijgebleven. Italië scoorde in de slotfase van de verlenging twee maal. Dat is een van de mooiste WK-wedstrijden die ik ooit heb bijgewoond."

Hoe kijk je terug op het WK in Zuid-Afrika in 2010?
"Het was niet mijn favoriete toernooi. Terwijl het in Nederland zomer was, was het in Zuid-Afrika winter. Het was 's avonds in Johannesburg enorm koud. Ik was bij de wedstrijd tussen Brazilië en Noord-Korea. Het was toen vijf graden onder nul. Het was de koudste WK-wedstrijd ooit. Tijdens dat toernooi heb ik wel naar huis verlangd, daar heb ik anders geen last van."

'Brazilië is de absolute favoriet'

Finale

Je was bij de finale Nederland-Spanje.
"Ik herinner mij dat ik mij niet kon voorstellen hoe het zou zijn als Nederland een prijs zou winnen. Ik was erbij toen Ajax de Europa Cup II, de UEFA Cup en de Champions League won, maar dat Nederland wereldkampioen zou worden, kon ik mij niet voorstellen. Ik zat tijdens die wedstrijd vol met adrenaline en dat zorgde ervoor dat ik heel goed heb gewerkt. Zo werkt dat bij mij. Toen Iniesta in de verlenging scoorde richtte ik mijn lens op de spelers van Nederland die verslagen op de grond zaten. Dat was voor mij het belangrijkste beeld. Ik heb mij er altijd over verbaasd dat veel mensen van mening waren dat Nederland een goede kans om te winnen had gehad als het op strafschoppen was uitgelopen. Ik vraag mij af waarop zij dat baseren."

Maken wij nog mee dat Nederland wereldkampioen wordt?
"Ik denk het niet. Nederlandse sporters missen over het algemeen de absolute wil om te winnen.

Je bent vaker in Brazilië geweest.
"Ja, drie keer. Twee keer met het Nederlands elftal, in 1999 en 2011, en een keer met Ajax, dat was in 2011. Ik vind Brazilië een fantastisch land. Ik kan mij voorstellen dat ontdekkingsreizigers onder de indruk waren toen zij met hun schip bij de kustlijn van Brazilië aankwamen. Brazilië ademt niet alleen voetbal uit, het is voetbal. In Brazilië zijn er ook veel dames die een balletje hoog kunnen houden."

Wat is jouw uitvalsbasis?
"Ik verblijf in Rio de Janeiro en ga naar twee wedstrijden van het Nederland elftal: Nederland-Spanje in Salvador en Nederland-Chili in São Paulo. Ik verblijf rond die wedstrijden een paar dagen in Salvador en São Paulo. Naar Salvador is het twee uur vliegen, naar São Paolo drie kwartier. Mijn collega Jasper Ruhe doet Nederland-Australië. Tussen die twee wedstrijden ga ik in en rond Rio de Janeiro aan het werk. Ik zal bijvoorbeeld persconferenties van andere landen bezoeken. Volgens planning ga ik na de achtste finale naar huis. Maar als Nederland verder komt blijf ik langer in Brazilië. Mijn bedrijf Pro Shots levert trouwens beelden van alle WK-wedstrijden aan onze klanten. Dit kunnen wij realiseren door onze samenwerking met een internationaal fotopersbureau."

Wat verwacht je van het Nederlands elftal?
"Nederland is kansloos om ver te komen vanwege de loting die Oranje aan Brazilie koppelt als het de tweede ronde haalt. Om tijdens een WK ver te komen heb je minimaal vijf heel goede en ervaren spelers nodig. Nederland heeft er twee: Robin van Persie en Arjen Robben, en misschien zorgt Wesley Sneijder voor een verrassing. Maar over het algemeen genomen is de kwaliteit van de selectie veel minder dan die van een aantal andere landen. En daarnaast is er de kwestie van mentaliteit, de absolute wil om te winnen en daar alles voor over hebben. Dat hebben spelers van landen als Spanje, Portugal, Italië, Brazilië, Argentinië, Duitsland en Portugal wel. Neem Ronaldo van Portugal als voorbeeld: als hij op doel schiet, schiet hij niet om te schieten, maar om te scoren. Ogenschijnlijk een nuance, maar dat maakt het verschil in de topsport."

Wie wordt er wereldkampioen?
"Brazilië is de absolute favoriet. Verder maken landen als Argentinië, Spanje en natuurlijk Duitsland een kans. Maar het zou mij niet verbazen als Portugal het heel goed gaat doen."

Heb je er zin in?
"Ja, enorm. Er zijn 48 Nederlandse journalisten en 14 fotografen uit Nederland aanwezig. In totaal zijn er 500 fotografen en 7000 journalisten bij het WK. Hoewel het heel hard werken is, ga ik er ook van genieten."

Ga je nog lang door met dit werk?
"Ja, dat ben ik wel van plan. Over vier jaar is het WK in Rusland en over acht jaar in Qatar. Ik ben zeker van plan om tijdens die toernooien aan het werk te zijn."

Trauma

Het is de tweede keer dat het WK voetbal in Brazilië plaatsvindt. In 1950 greep Brazilië net naast de titel. Het trauma is nooit verwerkt. Er werd toen een finalepoule gespeeld. Na overwinningen op Zweden (7-1) en Spanje (6-1) had Brazilië in de laatste wedstrijd genoeg aan een gelijkspel tegen Uruguay, dat met 2-2 gelijk had gespeeld tegen Spanje en met 3-2 van Zweden had gewonnen. De Brazilianen verloren echter met 2-1. De nederlaag wentelde Brazilië in diepe rouw. Doelman Barbosa werd als zondebok aangewezen. Diverse voetballiefhebbers pleegden zelfmoord. Er is Brazilië alles aan gelegen om dit keer wel in eigen land de wereldtitel te pakken.

Zwemmen voor medaille

106 zwemmers nemen deel aan zwemvierdaagse

Baantjes zwemmen tijdens zwemvierdaagse. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - 106 deelnemers hebben donderdag de zwemvierdaagse in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran voltooid. De zwemvierdaagse werd ook dit jaar georganiseerd door de activiteitencommmissie van zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen. Deelnemers die vier avonden achtereen de voorgeschreven afstand volbrachten, ontvingen donderdagavond een medaille.

Sanne Winchester en Marijn Hoeksel van de activiteitencommissie van De Meeuwen zaten achter een tafel in de hal van het sportcentrum. Zij incasseerden het inschrijfgeld van de deelnemers, overhandigden hen het benodigde polsbandje en beantwoordden vragen. Zij kregen hulp van andere leden van De Meeuwen, onder wie Jelle en Desteney. Voor de jonge deelnemers waren er elke avond na het zwemmen een glas limonade en een lekkernij. De eerste twee avonden was dat snoep, woensdagavond en donderdagavond bananen en appels. Het fruit was gratis beschikbaar gesteld door supermarkt Jumbo in Diemen-Zuid. Ondernemer Kees Vlaanderen sponsort de zwemvierdaagse al jaren.

Kinderen zwommen dagelijks tien baantjes, ouderen twintig baantjes per dag. Jonge kinderen mochten alleen onder begeleiding meedoen. Sportcentrum F.B. Duran heeft een 25-meterbad. Kinderen hebben in vier avonden dus in totaal een kilometer gezwommen, volwassenen zwommen maar liefst twee kilometer.

Voor Maurits was de zwemvierdaagse een makkie

Nazwemmen
Tijdens de eerste avond van de zwemvierdaagse, maandagavond, gingen exact 100 deelnemers het water in. "Deelnemers kunnen het water in totdat het tijdstip is bereikt dat zij geen tien of twintig baantjes meer kunnen zwemmen", legde Sanne maandagavond uit. "Net was hier iemand die zich wel heeft ingeschreven, maar niet voldoende tijd meer had. Hij gaat morgen nazwemmen." Donderdagavond namen 106 deelnemers een duik in het zwembad. Sanne: "Dinsdag waren er vier nazwemmers, die dus het dubbele aantal baantjes moesten afleggen, woensdagavond nog twee. Zij moesten dus nog meer baantjes inhalen." In de hal van het sportcentrum verkochten leden van De Meeuwen popcorn. Donderdagavond waren de meeste zakken verkocht. Op een tafel stonden de prijzen van de loterij uitgestald. De opbrengst van de zwemvierdaagse, inclusief het geld van de verkoop van snoep en lootjes, is voor De Meeuwen.

Donderdagavond kwamen veel tevreden deelnemers uit de kleedhokjes. Karin en haar dochter Loes kregen beiden een medaille en oorkonde. Loes had zonder problemen dagelijks tien banen gezwommen, Karin had geen problemen om vier avonden lang de dubbele afstand af te leggen. "Het ging prima, mijn spieren zijn nog soepel, haha", aldus Karin. Voor Karin en Loes waren er bloemen van respectievelijk hun moeder en oma. Zij is elk jaar een trouwe supporter van haar dochter en kleindochter.

Makkie
Voor de negenjarige Maurits uit Diemen was de zwemvierdaagse een makkie. Hij is een ervaren wedstrijdzwemmer van de jeugdafdeling van De Meeuwen en krijgt training van onder anderen Jelle. Maurits traint tijdens het seizoen maar liefst vier keer per week. Hoewel hij eigenlijk maar tien baantjes per avond moest zwemmen, legde hij op eigen initiatief veel meer baantjes af. "Maandag en dinsdag heb ik twintig baantjes gezwommen en woensdag en vanavond 25. Nee, ik ben helemaal niet moe, ik had makkelijk nog meer baantjes kunnen zwemmen."

donderdag 12 juni

Ladies Night in De Omval

In de film 'Yves Saint Laurent' wordt de beroemde modeontwerper vanaf het begin van zijn carrière gevolgd. Na afloop staan er bonbons en een glas prosecco klaar in Grand Café Blauw. Bezoekers kunnen natuurlijke producten uitproberen en er worden tegoedbonnen voor een gratis gezichtsbehandeling uitgedeeld. 20.00 uur, € 8,-.

vrijdag 13 juni

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen terecht in wijkcentrum 't Kruidvat. Kosten: € 30,-. Reserveren via 06-20670105. Het keuringsformulier is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Herdenkingsconcert

Op begraafplaats Rustoord aan de Weesperstraat wordt het jaarlijkse herdenkingsconcert gegeven. De blazersgroep van de Diemer Harmonie en het zangtrio Niet Miss zullen tijdens het concert optreden van 20.00 tot 20.45 uur. Toegang is gratis.

zaterdag 14 juni

Repair Café

DDD houdt een Repair Café in De Diem. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn er vrijwilligers aanwezig die kijken of de defecte apparaten, computers, speelgoed of kleding die de bezoekers naar het Repair Café meenemen nog gerepareerd kunnen worden. Het is kosteloos, maar een bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Open Dag Muziekschool

Van 14.00 tot 16.30 uur zet Theater De Omval de deuren wijd open voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek. Mensen die overwegen een instrument te gaan bespelen, te gaan zingen of een bandje op te richten kunnen kennismaken met docenten en instrumenten. Aanmelden voor de lessen in het nieuwe seizoen kan meteen.

Oud Papier

Vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan vanaf 08.30 uur langs alle deuren om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 08.30 uur buiten staan.

zondag 15 juni

Computerclub

Computerclub Minerva houdt de maandelijkse bijeenkomst in Het Noorderlicht, van 11.00 tot 14.00 uur. Het plaatsen van vakantiefoto's in fotoboeken staat centraal.

Wellness Beurs

Afonsina houdt een Spirituele Wellness Beurs in De Schakel. Er zijn kaartlezers, mediums en handlezers aanwezig. Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur. Kosten: €5,-.

dinsdag 17 juni

Film in De Omval

In de film 'Yves Saint Laurent' wordt de beroemde modeontwerper vanaf het begin van zijn carrière gevolgd. In de film schitteren alle modestukken van de ontwerper en het is daarmee een mustsee voor elke modeliefhebber. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

19 juni en 22 juni

Film in De Omval en Q&A

'Lucia de B.' is een drama over het waargebeurde verhaal van Lucia de Berk, de verpleegster die zes jaar gevangen zat wegens een onterechte veroordeling tot levenslang. De jonge en ambitieuze parketsecretaris Judith begint ondanks de veroordeling voor vier moorden en drie pogingen daartoe te twijfelen. De film begint om 20.00 uur en kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl. Op 19 juni is producent Jelle Nesna aanwezig om na afloop van de film vragen uit de zaal te beantwoorden.

vrijdag 20 juni

Inloopspreekuur

Uitvaartonderneming Mea Vota houdt iedere dinsdag en vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur een gratis inloopspreekuur in De Brede HOED. Iedereen met vragen over kosten, verzekeringen en het vastleggen van wensen voor een uitvaart kan hier terecht.

Potje van de Buurt

In Buurtcentrum 't Kruidvat in Diemen-Zuid wordt het laatste Potje van de Buurt van dit seizoen gehouden. Op het menu staan: soep, zomerstamppot, toetje en een kopje koffie. Kosten: € 5, aan tafel om 12.30 uur. Opgeven via 020-6953224.

zondag 22 juni

Filateliebeurs

De Zegelaars houdt hun maandelijkse filateliebeurs in De Schakel. Handelaren en boeken van vijf en tien cent zijn volop aanwezig. Ook wordt er advies gegeven over 'vergeten' albumverzamelingen op zolder. Entree voor niet-leden is € 0,50. Tijd: van 09.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: 020-6942002.

tot 1 juli

OBA-vakantietas

Kinderen die na de zomervakantie nog op de basisschool zitten en een OBA-pas hebben, kunnen in de bibliotheek een vakantietas bestellen. Zij vullen een verlanglijst in en de bibliotheekmedewerkers stellen dan een tas samen met verrassende titels.

tot 11 juli

Expositie

In het gemeentehuis is tijdens openingstijden de expositie 'Vorm & Kleur' van Frans van Vuuren te zien.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!

De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Bespaar pensionkosten! Tijdens uw vakantie geef ik dagelijks uw kat eten en een aaitje. € 5,- per dag! Betrouwbaar. Tel.: 06-26733334. Alleen in Diemen

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Handbalsters naar de Verler Handball Cup

Teams Zeeburg in actie in Duitsland.

Teams SV Zeeburg doen mee aan toernooi in Duitsland

DIEMEN - De speelsters van de C1, B1 en A1 van SV Zeeburg hebben tijdens het pinksterweekend deelgenomen aan de Verler Handball Cup in Duitsland.

Dit was het eerste internationale toernooi voor deze handbalspeelsters. Het toernooi was georganiseerd op een erg groot en mooi complex. Op zaterdag en zondag waren de handbalwedstrijden van hoog niveau. De Duitse ploegen waren erg fysiek, waardoor de wedstrijden zwaar waren. Ook was het wennen aan de manier waarop de Duitse scheidsrechters floten.

Uiteindelijk zijn er goede resultaten geboekt en is de B1 van SV Zeeburg zelfs op een derde plaats geëindigd. Op zaterdagavond was er een feest, dus naast al het handballen was er nog genoeg tijd voor gezelligheid. De sfeer was onderling erg goed en zo'n toernooi is zeker voor herhaling vatbaar.

DIEMEN - Nadat de weergoden de dames van TIW-Survivors slecht gezind waren geweest, in één week verregenden twee wedstrijden, mochten ze eindelijk weer in actie komen. De dames wonnen voor eigen publiek met 13-0 van het Amsterdamse Quick.

Nadat er 's nachts al veel regen was gevallen, openden 's middags de hemelpoorten weer de sluizen. Gelukkig lag het veld er spic en span bij en was er geen plasje op het veld te bekennen. Nadat de regen was weggetrokken, kwam het zonnetje tevoorschijn en was het een heerlijke softbalavond. De dames gingen voortvarend van start en in de eerste slagbeurt lieten de dames al blijken er zin in te hebben, driehonkslagen van Leonie Christiani en Claudia van Stekelenburg maakten hier deel van uit: 2-0. De dames van Quick hadden op het pitchen van Leonie Christiani en later Stephanie Haddad niets in te brengen. De tweede slagbeurt mochten er maar liefst 11 dames aan slag komen. Hoogtepunt was een homerun in the field van Claudia van Stekelenburg. De stand liep uit naar 9-0. Na vierenhalve innings gespeeld te hebben stond er een 13-0 eindstand in de boeken en konden de dames de tassen inpakken. Komende vrijdag staat er een wedstrijd gepland tegen koploper en concurrent voor de kampioensschaal Cromtigers. De wedstrijd start al om 18.45 uur in Diemen in verband met het WK voetbal. Na de wedstrijd is er bij de vereniging een BBQ en wordt de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Spanje gezellig met z'n allen bekeken.

Komend weekend vindt er het vierde Willem Schreuders-toernooi plaats. Omdat het vorig jaar zo'n geweldig succes was en de verenigingen allemaal weer wilden komen, is het toernooi nu verdeeld over twee dagen. Zaterdag opent Willem Schreuders het toernooi voor de beeballers en zondag zal het toernooi geopend worden door pitcher Maickel Rietel. Maickel is ooit als kleine jongen begonnen met honkbal bij TIW-Survivors. Na zijn verhuizing naar Pirates ging het goed met zijn carrière. Hij is de hele wereld over geweest met Jong Oranje en dit seizoen maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van hoofdklasser HCAW. Daar groeit Maickel als pitcher; van closer heeft hij het in korte tijd voor elkaar gekregen om als startende pitcher te mogen spelen. Na de opening van het toernooi zal Maickel naar Hoofddorp afreizen waar hij genomineerd is om in het All Star Team North te spelen. Voor de vijfde editie is Vaessen Pioniers zondag 15 juni de gastheer. Op het splinternieuwe complex in Hoofddorp gaan zowel Team North als Team South voor hun derde zege uit de historie van de Nederlandse All Star Game. Team North kan daarbij de eerste worden die een All Star Game twee maal op rij weet te winnen. De verdeling van hoofdklasseclubs over de twee teams is gelijk aan vorig jaar. Team North bestaat uit spelers van Vaessen Pioniers, L&D Amsterdam, Corendon Kinheim en Mr.Cocker HCAW. Team South wordt gevormd door spelers van titelverdediger DOOR Neptunus, UVV, Mampaey The Hawks en AdoLakers.

Colin van Beem demonstreert zijn spel. Foto: Yannick uit den Boogaard

Colin van Beem start crowdfundingcampage

DIEMEN - Tennisser Colin van Beem (22) uit Diemen is een cowdfundingcampagne gestart die het hem mogelijk moet maken om begin augustus aan drie internationale tennistoernooien in het buitenland deel te nemen.

Hij hoopt tijdens die toernooien punten te behalen voor de ATP-ranking. ATP staat voor Association of Professional Tennisplayers.

Van Beem is lid van ATVD in Diemen en traint vaak op het complex van die vereniging. "Ik wil door crowdfunding 6.000 euro inzamelen om samen met mijn trainer Martijn van Haasteren naar drie toernooien te reizen."

Van Beem heeft op de website www.wijzijnsport.nl een eigen pagina waarop informatie over zijn crowdfundingcampagne staat. De tennisser maakt duidelijk dat hij iets terug wil doen voor mensen die zijn actie ondersteunen. Dit is afhankelijk van de bijdrage. "Dan kunnen mensen denken aan een privétennisles of -clinic of een tennisclinic voor een bedrijf of een aantal personen. Maar ik kan ook reclame-uitingen van een bedrijf op mijn tas of kleding dragen. Er zijn diverse mogelijkheden. Het staat op mijn website."

Hij hoopt dat lokale bedrijven zijn crowdfundingcampagne willen steunen. Hij heeft inmiddels contact opgenomen met Ondernemend Diemen, de vereniging van ondernemers in Diemen.

De link naar de crowdfundingcampagne van Colin van Beem is: www.wijzijnsport.nl/campagnes/colin-van-beem/dreams-work-succes.

Colin van Beem gaf zaterdagmiddag samen met Lennart van der Linden een demonstratiepartij bij ATVD. Even daarvoor gaven beide tennissers een clinic voor enthousiaste jeugdspelers van de vereniging.

Debuut Kevin Christiani in Nederlands team

Kevin Christiani in actie namens het Nederlands softbalteam. Foto: Loek Chrsitiani

Vervolg van voorpagina

Kevin Christiani kijkt met veel plezier terug op zijn debuut in het Nederlands softbalteam.

"Ik heb afgelopen weekeinde in twee wedstrijden van het Nederlands team meegespeeld. Zondagochtend heb ik tegen de Brasschaat Braves (België) 2 innings gepitcht. Tijdens die wedstrijd heb ik ook mijn eerste strike-out gegooid. Later op de dag mocht ik tegen de Chicaboos, eveneens uit België, invallen in het outfield. Ik heb twee vangballen gemaakt en mijn eerste slagbeurten gehad."

Renault 'Limited' biedt extra voordeel

Het Limited-label zit ook op de Mégane en de (Grand) Scénic.

Renault introduceert een nieuwe uitvoering op de Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family: de Limited. Het is een speciale serie die een zeer complete standaarduitrusting combineert met een buitengewoon aantrekkelijke prijs.

Het voordeel loopt op tot maar liefst 2.135 euro. De Limited-uitvoeringen van Renault zijn gebaseerd op het Expression-uitrustingsniveau en onderscheiden zich door een specifiek in- en exterieur. De eerste auto's arriveren in oktober, maar zijn nu al te bestellen.

Het kan om duizenden euro's voordeel gaan. De nieuwe Limited uitvoeringen van de Renault Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family hebben een prijsverschil ten opzichte van de Authentique-uitvoeringen dat varieert van 1.400 tot 1.900 euro, terwijl de waarde van de extra uitrusting op de Limited een bedrag van ruim 3.500 euro vertegenwoordigt.

Nieuwe compacte SUV van Ford

EcoSport leverbaar in juli

Zo'n reservewiel staat stoer en levert wat extra bagageruimte op.

Ford komt deze zomer met een nieuwe compacte SUV, de EcoSport. Een robuuste, praktische en stoere auto voor het sportieve gezin.

Deze nieuwe Ford biedt een combinatie van de ruimte, hoge zitpositie en uitstraling van een SUV en het lage brandstofverbruik en de wendbaarheid van een compacte auto. Met zijn robuuste in- en exterieur is de EcoSport het stoere alternatief in het segment. Er zitten ook allerlei snufjes in. Zo is dit de eerste Ford in Europa met Ford SYNC AppLink voor spraakbesturing van smartphone-apps zoals Spotify en TomTom. Onder de motorkap ligt de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor.

De EcoSport is het eerste mondiale model van Ford dat volledig in Zuid-Amerika is ontwikkeld. Ford creëerde dit segment in Brazilië in 2003. Sindsdien zijn er in deze regio meer dan 770.000 exemplaren van de eerste generaties EcoSport verkocht. Technici en ontwerpers van Ford uit meer dan 16 landen hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie. Het volwaardige reservewiel dat op de achterklep is bevestigd, zorgt ervoor dat de laadcapaciteit van de EcoSport overeenkomt met die van veel middelgrote gezinsauto's. Er is een laadcapaciteit van maximaal 375 liter beschikbaar met de achterstoelen op hun plaats, afhankelijk van de hellingshoek van de flexibel instelbare achterbank.

De EcoSport is leverbaar in Nederland vanaf eind juli met een vanafprijs van € 24.595,-

Opel Meriva auto met minste gebreken

De Meriva-rijder is uitermate tevreden over zijn Meriva.

Volgens het toonaangevende Duitse TÜV Report 2014 – gebaseerd op de inspectie van bijna acht miljoen tweedehands auto's – is de Opel Meriva de auto met de minste gebreken op de markt.
De rijders zijn verder ook uitermate tevreden met hun Meriva, zo blijkt. En dat voor de tweede keer op rij. Met een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 80,4 procent steekt de prijswinnende MPV met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Het onderzoek is gedaan door J.D. Power and Associates, een van de bekendste marktonderzoeksbureaus ter wereld. De resultaten van de tevredenheidsenquête zijn gebaseerd op de ervaringen van 18.000 Duitse automobilisten. De deelnemers reden ongeveer twee jaar met hun auto en beantwoordden vragen op het gebied van kwaliteit/betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid, dienstverlening en onderhoudskosten.

Toch kon het allemaal nog een tandje beter, want Opel vernieuwde de Meriva eerder dit jaar op talloze punten. Daarbij is de nadruk meer op praktische bruikbaarheid, Duitse kwaliteit en efficiency komen te liggen. Opel biedt met de Meriva sinds kort aan met de nieuwste motorvariant: de fluisterstille 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met start-stopsysteem.

Audiosysteem van topklasse

Later dit jaar onthult Volvo de nieuwe Volvo XC90. Deze wordt voorzien van een audiosysteem van buitengewone topklasse. Het is speciaal voor de auto ontworpen door Bowers & Wilkins, de gerenommeerde Britse specialist in audio-equipment. Het systeem omvat een twaalfkanaals versterker van 1.400 watt en maar liefst 19 luidsprekers, waaronder een luchtgekoelde subwoofer. Hier alvast een sneakpreview.

Het statement van een DS 3

De DS 3 en de DS 3 Cabrio maken een statement tegen de gevestigde orde en krijgen een nog duidelijker persoonlijkheid met een nieuwe unieke en technologische lichtsignatuur. De nieuwe look wordt gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen (zoals de Active City Brake-techniek, nieuwe Euro6-motorisaties en nieuwe customizemogelijkheden). Als eerste model van DS heeft de DS 3 de codes van de gevestigde orde aardig omver geworpen. De stijl, de dynamiek en de mogelijkheden tot personaliseren hebben van dit model een waar icoon gemaakt met bijna 300.000 verkochte exemplaren sinds de introductie. Maar liefst 66% van de DS 3-eigenaren reed hiervoor een ander merk.