DiemerNieuws

19 juli 2018

DiemerNieuws 19 juli 2018


Veel belangstelling nieuwe school

DIEMEN Ongeveer 50 ouders en leerkrachten van basisscholen kwamen vorige week naar een voorlichtingsbijeenkomst over de toekomstige middelbare school in Diemen, de Open Schoolgemeenschap Diemen (OSD).

De Diemense school moet een nevenvestiging worden van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) en staat open voor leerlingen van alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Verreweg de meeste ouders in de zaal hebben een kind dat nu in groep 7 zit. Logisch dat juist zij belangstelling hebben voor de nieuwe school; wethouder Jeroen Klaasse van onderwijs en directeur Saskia Grotenhuis van de OSB hopen dat de OSD in september 2019 open kan gaan. Precies op tijd dus, voor als hun kinderen naar de middelbare school gaan. Helemaal zeker is het nog niet dat die datum gehaald wordt, maar dit is wel het streven. De gemeenteraad van Diemen moet onder andere nog akkoord gaan met het benodigde budget, maar stelde in februari dit jaar wel al een voorbereidingskrediet beschikbaar. Grotenhuis gaf aan dat die zekerheid voor de ouders van toekomstige leerlingen er wat haar betreft nog wel voor de herfstvakantie dit jaar komt.

De school wil in Diemen starten met 3 à 4 klassen, in totaal 60 tot 100 leerlingen. Een kleine school met een klein, enthousiast team, wat ook een intieme sfeer zal geven, aldus Grotenhuis.

5

Gemeente: 'Ga zuinig om met water'

DIEMEN De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen in verband met de aanhoudende warmte. Ook geeft de gemeente tips aan inwoners van Diemen.

De gemeente verzoekt inwoners van Diemen om zuinig om te gaan met water. De droogte leidt bij sommige drinkwaterbedrijven tot watertekorten. Bij Waternet speelt dit (nog) niet, maar het is altijd verstandig om zuinig met schoon drinkwater om te gaan.

Voor ouderen kan de hitte extra belastend zijn. De gemeente verzoekt mensen een oogje in het zeil te houden bij oudere familieleden en buren. Het is vooral belangrijk dat zij genoeg drinken, minstens twee liter per dag. Maar ook voor kleine kinderen en (huis)dieren geldt: zorg voor voldoende water. En natuurlijk geen kinderen of dieren in de auto achterlaten, ook niet voor even.

De gemeente geeft het advies om bij het zwemmen in open water op te letten. Door warmte kan er blauwalg, een bacterie, in natuurwater voorkomen. Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen. De kleur kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Mensen die blauwalg aantreffen kunnen dit melden via meldpuntwater.nl. Op zwemwater.nl wordt aangegeven waar de kwaliteit van water in de gaten wordt gehouden.

De gemeente gaat zuinig om met water. Bestaande beplanting die al langere tijd in een plantsoen staat, zal het wel redden. Nieuwe aanplant krijgt water. Hierbij wordt water gebruikt vanuit sloten en vijvers. Daar waar nieuwe planten of struiken het toch niet redden, worden deze in de herfst vervangen. Het is niet mogelijk en ook niet wenselijk om alle beplanting in de hele gemeente te besproeien. Gras wordt weer groen als het gaat regenen. De sportvelden in de gemeente worden besproeid met slootwater.

3

Kinderen Rode Kruislaan genieten van voetbaltoernooi

DIEMEN Ongeveer 60 kinderen uit de buurt hebben zaterdag meegedaan aan een voetbaltoernooi aan de Rode Kruislaan. Het toernooi werd voor de tweede keer georganiseerd door bewoners, met hulp van buurtsportcoach Rens Wit van Stichting Welzijn Diemen. De prijsuitreiking was extra feestelijk met een picknick verzorgd door diverse ouders.

Single 11-jarige Diemense

Foto: Shaker Globan Dancecentre

Rapster Lilly Kleine (Aaliyah Saleh) brengt eerste single uit

5

Weerbericht

Aanhoudend droog, vrij zonnig en warm

Het blokkerend hogedrukgebied houdt onverkort stand. Zaterdag passeert weliswaar een zwak front, kans op neerslag is ongeveer 25%, waarbij het tijdelijk iets minder warm wordt. Daarna schuift vanuit het westen opnieuw een uitloper van het Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden, Noordzee en Scandinavië. Het wordt dan wederom droog, zonnig en (zeer) warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij zonnig weer verwacht. Er kunnen zich enkele stapelwolken vormen. Het blijft droog. Het wordt circa 26 graden. Ook in het weekend schijnt de zon veelvuldig. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan en er is mogelijk sluierbewolking. Zaterdag bestaat een kleine kans op een bui. Er waait in het weekeinde een meest matige wind tussen noordwest en noord. De maximum temperatuur ligt omstreeks 23 à 24 graden, wat normaal is voor eind juli.

Trend na het weekeinde

Na het weekend neemt de hogedrukinvloed uit het westen weer toe, uitmondend in een vlak hogedrukgebied, dat vooral in de bovenlucht goed ontwikkeld is. Het wordt opnieuw (zeer) warm en droog met 50% kans op een hittegolf. Enkele dagen kan het rond 30 graden worden.

Weetje

In de eerste helft van de meteozomer (1 juni t/m 15 juli) viel in onze regio amper 10 mm neerslag tegen ruim 100 mm normaal. De zomer is tot dusver nog droger dan de kurkdroge zomer van 1976. Die zomer was nog warmer met een hittegolf van 23 juni t/m 9 juli. In deze zomer is het nog geen 30 graden geweest. De kans daarop neemt na het weekeinde toe.

"Rhododendrums" in Betlem

Foto: HKD

De Revue der Sporten berichtte 20 juni 1927 opgetogen over Betlem: "Aan den Muiderstraatweg, vlak bij De brug aan het Merwedekanaal (tusschen Muiden en Diemen), is eenige weken geleden Betlem's Ontspanning geopend, dat werkelijk een lustoord genoemd mag worden." Een arcadisch oord zoals Betlem's Ontspanning is, aldus de enthousiaste journalist, een heerlijke uitkomst voor Amsterdammers die er even uit moeten. Hij prijst de voorname rust, de weelderige plantengroei, de prachtige vijvers als een dorado voor vissers, vogelvrienden en natuurliefhebbers, die het bezoek aan deze "lustwaranda" tot een zeldzaam genoegen maken voor de bewoners van de omgeving van Amstel en IJ. Het wandelpark, meer dan 100.000 vierkante meters groot, doorsneden met ongerepte waterpartijen, de oevers omzoomd met reusachtige "rhododendrums", vormt een sprookjesachtig geheel. Gondeltochten naar het Kurkeneilandje met gekostumeerde gondeliers als roeiers, verhogen de attractie van een vaart van circa een uur op de vijvers. Binnenkort zal de gelegenheid ook opengesteld worden om te zwemmen. En als de dansvloer, die momenteel aangelegd wordt, gereed is, zal het strijkje, dat nu nog in de theezaal speelt, de liefhebbers van de dans aanvoeren te midden van bloemen en groen.

Vrijwilligersonderscheiding

De onderscheiden vrijwilligers in 2017. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Ken je iemand die wel een vrijwilligersonderscheiding verdient? Dan kun je deze persoon aanmelden voor de Vrijwilligersonderscheiding 2018 van de gemeenteraad.

Kandidaten aanmelden kan tot en met 21 oktober 2018 via de website van de gemeente diemen.nl of met een formulier dat verkrijgbaar is bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis.

De uitreiking van de Vrijwilligersonderscheidingen is op 23 november in het gemeentehuis.

Samen Zomeren bij SWD

DIEMEN Stichting Welzijn Diemen organiseert deze zomer diverse activiteiten voor senioren.

In gebouw De Verbinding op het van Markenplantsoen iedere dinsdag Zomervaria: koffie, een praatje, spelletjes en creatief aan de slag. Aanmelden is niet nodig. 10.00-12.00 uur, € 1,-.

In Wijkcentrum het Noorderlicht iedere maandag een thema-activiteit, 12.00-15.30 uur, € 3,50 inclusief lunch, hapje en drankje. Aanmelden via Cora Verhoef. Iedere dinsdag stoelyoga, 9.30-10.30 uur, € 1,50 per keer. Elke donderdag Zomer & Zo koffie- inloop, praatje, spelletjes en lunch. 10.00-13.00 uur, € 2,50 inclusief lunch.

Woensdag 1 augustus een uitje naar Meerzicht in het Amsterdamse Bos, 11.30-15.30 uur, € 7,50 + vervoerskosten WMO busje (pasje). Aanmelden vóór 23 juli.

Informatie: 06-24528317, c.verhoef@welzijndiemen.nl.

Diemen en GVB nemen zaterdag afscheid van lijn 9

Zondag gaat lijn 19 rijden

Lijn 9 rijdt zaterdag voor de laatste keer. De GVB en de gemeente Diemen laten dit niet ongemerkt voorbij gaan.

Lijn 9 bij de halte bij de Schoolstraat. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het zal voor de gebruikers van het openbaar vervoer even wennen zijn: vanaf zondag 22 juli stappen zij in Diemen niet langer in lijn 9, maar in lijn 19.

Blauwe drie-asser en gele tram rijden zaterdagavond

Zondag wordt de Noord/Zuid lijn officieel in gebruik genomen. Dit heeft gevolgen voor de route van een aantal trams en bussen van het GVB. In tegenstelling tot lijn 9 rijdt lijn 19 niet door naar het Centraal Station. De tram rijdt de huidige route tot het Alexanderplein en slaat dan linksaf. De tram rijdt vervolgens via onder andere het Weesperplein, Frederiksplein, Weteringcircuit, het Leidseplein en Amsterdam West naar het nieuwe eindpunt station Sloterdijk. Reizigers die naar het centrum van Amsterdam of het Centraal Station willen kunnen uit diverse overstapmogelijkheden kiezen. Zij kunnen op het Alexanderplein overstappen op lijn 14, die het restant van de huidige route van lijn 9 rijdt. Zij kunnen echter ook in lijn 19 blijven zitten en op het Weesperplein overstappen op de metro of op het Weteringcircuit uitstappen en op station Vijzelgracht in de Noord/Zuidlijn stappen. Het GVB neemt zaterdag op gepaste wijze afscheid van lijn 9. Vanaf 18.00 uur rijdt een blauwe drie-asser de route van lijn 9 (behalve tussen 21.30 en 22.30 uur) en vanaf 20.00 uur zal ook de vertrouwde gele tram de route van lijn 9 rijden. De trams maken geen deel uit van de de dienstregeling, maar vervoeren wel reizigers. De trams zijn eigendom van het Trammuseum.

Lijn 9 op De Sniep. Foto: Trudy Kroese

Op zondag 22 juli kunnen vijftig inwoners van Diemen gratis meereizen met een speciale rit van lijn 19. Zij kunnen op deze wijzen kennismaken met de nieuwe route van de tram. Zij konden zich via de Facebookpagina van de gemeente inschrijven voor deze speciale tramrit.

Warmte

Vervolg van voorpagina.

Het warme weer lokt veel mensen naar buiten. Het is nog tot laat warm en licht; de gemeente verzoekt mensen die buiten verblijven rekening te houden met anderen, hun afval mee te nemen en verstandig om te gaan met vuur. Door de droogte is de kans op brand groot. Ook verzoekt de gemeente recreanten om hun afval mee naar huis te nemen. Bij aanhoudende droogte zakt het grondwaterpeil. Heipalen kunnen dan droog komen te staan. De gemeente monitort voortdurend de grondwaterstand. De grondwaterstand is vanaf mei 2018 tot heden gedaald met ca. 35 cm. De houten heipalen staan nu nog onder water, maar als de droogte aanhoudt kan het peil onder de paalkoppen dalen. Dat wil niet zeggen dat het hout direct begint te rotten. Dit proces begint maanden later. De gemeente hoopt dat het dan inmiddels alweer geregend heeft. In de buurten Ruimzicht Oost en West en in Centrum Oost zijn infiltratiedrains in de bodem aangebracht. Deze moeten water aanvoeren vanuit oppervlaktewater in tijden van droogte.

Poging inbraak bij Café Mell

DIEMEN Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag geprobeerd om in te breken bij Café Mell aan de Hartveldseweg.

De inbrekers hebben schade aangericht aan onder meer een ruit van het café. Zij zijn er niet in geslaagd om de zaak binnen te komen.

Barbecue-proeverij markt

DIEMEN Op woensdag 25 juli wordt er op de markt een barbecueproeverij gehouden. Die duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

Bij de kraam van Slagerij Van Twillert komt een miniterras waar bezoekers van de markt gerechten van de marktkok kunnen proeven.

Rapster Lilly Kleine (Aaliyah Saleh) brengt eerste single uit

Lil' Kleine is Aaliyah's idool. Foto: Shaker Globan Dancecentre

DIEMEN De eerste single van rapster Lilly Kleine (11) uit Diemen is vorige week uitgekomen. Lilly Kleine is de artiestennaam van Aaliyah Saleh. De single heet: 'Lilly Kleine'.

Aaliyah is leerlinge van groep 8 van basisschool De Nieuwe Kring in Diemen. Na de zomervakantie gaat zij naar het IVKO in Amsterdam Zij is al ruim twee jaar actief met rappen. Haar idool Lil' Kleine was voor haar een inspiratiebron om zelf teksten te schrijven en te rappen. Zij heeft voor een artiestennaam gekozen die veel lijkt op die van haar idool.

Aaliyah timmert al enige tijd nadrukkelijk aan de weg. Zij deed twee jaar geleden mee aan het televisieprogramma 'Go with the flow', waarin de in Diemen woonachtige presentator Yes-R op zoek ging naar jong raptalent. Ook trad zij in 2017 op tijdens de eerste editie van het Wereldfestival op het Van Markenplantsoen en in Rotterdam Ahoy.

Beroemd

Zij schrijft teksten over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over hoe zij het zich voorstelt om beroemd te worden. Bij het schrijven krijgt zij hulp van Eileen Sinclair - een vriendin van haar nicht - en van haar moeder. De videoclip van de single van Lilly Kleine is opgenomen op de Campus Diemen Zuid. Er zijn veel reacties op haar single binnengekomen. Begin deze week hadden meer dan duizend muziekliefhebbers de clip bekeken, velen van hen hadden een positieve reactie achtergelaten. Deze week komt er een tweede single uit van Lilly Kleine. Het betreft het nummer 'Zomervakantie' dat zij samen met rapster Yamani zingt. Aaliyah maakt deel uit van muzieklabel Netkids Music, waar ze onder leiding van de bekende talentontwikkelaar en tv-choreograaf Nicholas 'Shaker' Singer werkt aan haar muziekcarrière.

Manja van Beek

22 jaar, Diemenaar sinds 9 mei 1996 (geboren in het huis waar zij nu nog woont)

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben net afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfskunde MER en daarnaast had ik verschillende bijbaantjes. Bij de skischool van mijn vader, in een ijswinkel en ik heb veel opgepast. De komende zes maanden ga ik een reis maken door Midden-Amerika."

Hoe breng je je vrije tijd door?
"In mijn vrije tijd ben ik veel met vrienden en daarnaast kijk ik erg veel series en films."

Wie is je grote held?
"
Mijn moeder. Ik heb veel respect voor wat zij allemaal doet. Zij is een prachtmens en denkt eerder aan anderen dan aan zichzelf. Ik hou ontzettend veel van haar!"

Beste eigenschap.
"Ik ben niet op mijn mondje gevallen."

Slechte eigenschap.
"
Te veel mijn eigen mening door laten dringen."

Favoriete vakantiebestemming?
"Moeilijke vraag! Ik reis graag en ben al 21 keer in Turkije geweest met mijn hele familie, dat was altijd heel leuk. Maar de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben, zijn toch wel de Gili Eilanden in Indonesië of Bagan in Myanmar."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Meenemen op mijn reis door Midden-Amerika. Kan ik toch weer 3 dagen van leven daar."

En met een miljoen?
"Mijn moeder meenemen naar New York. Dat heb ik altijd al beloofd als ik veel geld zou hebben. Mijn zus en mijn vader ga ik dan ook wel trakteren."

Wakker te maken voor...
"Eten. Vooral de Thaise curry van mijn vader."

Als je de burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen voor goedkope huurwoningen voor studenten en/of starters."

OSD

Vervolg van de voorpagina

Op de OSD zullen leerlingen van VMBO-beroeps, -kader en -theoretisch, havo en vwo de eerste twee jaar bij elkaar in de klas zitten. Daarna gaan ze verder in klassen op hun eigen niveau. "Wij vinden het belangrijk dat er op ieder niveau voldoende leerlingen zijn om te kunnen samenwerken. Elk kind dat op de OSD start, moet hier ook zijn diploma kunnen halen", gaf Grotenhuis aan. Twee dagen per week is er projectonderwijs, waarvoor de school wil samenwerken met verenigingen en bedrijven in Diemen. De OSD moet een school van en voor Diemen worden en hoeft geen kopie te worden van de OSB. De ouders konden daarom vorige week al meepraten over misschien wel de toekomstige school van hun kind. In het najaar komt Grotenhuis terug naar Diemen om met scholen, ouders en leerlingen verder te praten over de Diemense middelbare school.

Doorgeefmarkt in De Verbinding

DIEMEN Veel spullen die we zelf niet meer nodig hebben kunnen best nog een tweede ronde mee. Harufa Sprang-Purperhart organiseert daarom namens 24uurDiemen voor de tweede keer een doorgeefmarkt.

24uurDiemen is een initiatief van enkele bewoners en ondernemers uit Diemen. Zij koppelen overheid, ondernemingen en inwoners aan elkaar om ludieke antwoorden te vinden op Diemense maatschappelijke uitdagingen. "Consumentisme viert hoogtij", zegt Sprang. "Met de doorgeefmarkt krijgen spullen een nieuw leven. (Kinder)kleding, speelgoed en huishoudelijke apparatuur voor minder dan 5 euro. En voor mensen die weinig te besteden hebben, is er weer veel gedoneerd voor de Weggeeftafel."

Vrijdag 20 juli, 12.00-14.00 uur, De Verbinding op het Van Markenplantsoen.

Diefstal boot

DIEMEN De politie heeft zaterdag twee personen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij in Diemen een boot hebben gestolen.

Zaterdagochtend bleek een witte boot uit het water van De Sniep gestolen te zijn. Twee uur later kwam er een melding dat er mogelijk een gestolen witte boot te koop werd aangeboden bij de Ouderkerkerdijk in Amsterdam. De politie ging er onmiddellijk op af en zag de boot varen. De stuurman riep dat een verdachte van de diefstal in het water was gesprongen. De man, die inmiddels een nat pak had, werd aangehouden. Zijn compagnon die langs de waterkant stond is ook aangehouden. De politie heeft de boot teruggebracht naar de dolblije eigenaar.

Aannemer Holland Park

DIEMEN De bouw van de appartementencomplexen in Holland Park die gestokt is door het faillissement van aannemer Moonen, wordt waarschijnlijk begin 2019 hervat.

Inmiddels is een andere partij gevonden om het project over te nemen, de overeenkomsten zijn nagenoeg rond, aldus wethouder Lex Scholten. De situatie geeft de gemeente wel wat last. Doordat de gebouwen later klaar zijn dan gepland, moeten bouwwegen langer in gebruik gehouden worden en kunnen definitieve wegen soms pas later worden aangelegd.

Leraressen van De Octopus nemen afscheid

Yvonne Ferwerda en Wimke Kraak. Foto: Ruud Dobber

DIEMEN Yvonne Ferwerda en Wimke Kraak kregen vrijdagavond een afscheidsreceptie aangeboden. De twee leraressen stoppen aan het einde van dit schooljaar met hun werk als lerares bij De Octopus. De beide inwoonsters van Diemen gaan van hun pensioen genieten. Er waren collega's, ex-collega's, leerlingen, ouders van leerlingen en voormalige leerlingen aanwezig.

Verhalen over de brandweer in Diemen

In het nieuwe themanummer van de Historische Kring Diemen staat de brandweer in Diemen centraal met een schat aan verhalen en foto's.

Op 23 oktober 1934 demonstreert de Diemense smid en opperbrandmeester Jaap Fakkeldij zijn zogenaamde 'slangenbrug' op de Muiderstraatweg. Het verkeer, inclusief de Gooische Stoomtram, kon in geval van bluswerkzaamheden zijn weg vervolgen. Foto: Coll. HKD

DIEMEN "Ik zie in Diemen liever honderd wielrenners dan honderd dronken lieden." Wat bedoelde burgemeester Dallinga in 1948 met zijn opmerking? Hoe kijken ex-brandweerman Piet Westerbeek en slachtoffer van een brand Wil Vijn-aan de Stegge na tientallen jaren terug? Wat maakte smid Jaap Fakkeldij voor een prachtige installatie? En hoe namen de Amsterdamse autoriteiten na de Luycks-brand in 1963 hun collega's in Diemen in de maling?

De antwoorden staan allemaal in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen, die voor het 28ste jaar verhalen en beelden van Diemen publiceert. Het nieuwe themanummer, waarin de brandweer in Diemen centraal staat, kent weer een schat aan mooie, ontroerende, schokkende, historische verhalen en foto's. Naast de historische boeken over de Diemense brandweer die reeds eerder verschenen, is het tijdschrift een unieke aanvulling op het bestaande materiaal.

Gastschrijver en brandweerhistoricus Gerard Koppers beschrijft de noodlottige brand van boerderij Gooyenstein in 1916 waarbij brandweervrijwilliger Klaas Schipper het leven liet. Alfred Bakker brengt stukken uit de historische archieven tot leven door wederwaardigheden van de Diemense brandweer in de achttiende eeuw met vermakelijke hoogtepunten te beschrijven.

Het Diemense brandweerdafje dat speciaal werd gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging Vrijwillige Brandweer Diemen 'In Aller Belang' in 1978. Foto: Coll. HKD
De Chevrolet autospuit op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Hartveldseweg in 1928. Foto: coll. HKD
De voormalige schuilkerk De Hoop brandt op 17 november 1990 af. Foto: Gerrit Hols, coll. HKD
De brand bij Petit Renard, daarvoor Café Aan de Stegge, op de hoek van de Hartveldseweg en de Jan Bertsstraat. In het daarna herbouwde hoekpand zit nu al vele jaren een Italiaans restaurant. Foto: Coll. Vijn-Aan de Stegge
De Prins Hendrikkade. Het derde huis van links is de voormalige smederij van Fakkeldij. Foto: coll. HKD

Wiard Krook brengt onder andere de oude kazernes in beeld. Hij beschrijft verder niet alleen de hilarische avonturen van een uniek Diemens brandweerdafje, maar ook de zogenoemde 'slangenbrug' van opperbrandmeester en dorpssmid Jaap Fakkeldij. In een schitterende fotoserie uit 1934 wordt een demonstratie van de vondst van Fakkeldij op de Muiderstraatweg getoond.

Het verhaal van Wil Vijn-aan de Stegge maakt duidelijk hoe de brand van café-restaurant Petit Renard na 55 jaar soms nog steeds een rol speelt in haar leven. Oud-brandweerman Piet Westerbeek vertelt over de Luycks-brand en over momenten van lang geleden die opeens weer kunnen opspelen. En dan is er de reconstructie van de brandmeldingen van de Luycks-brand waarbij werknemers en klanten van benzinestation De Blokhut zich verbazen over de manier waarop de Amsterdamse brandweer en burgemeester de spreekwoordelijke doofpot gebruiken om een enorme blunder te verbloemen. Ze luchten hun hart in De Telegraaf.

Met genoegen sorteerde Bert Roest wederom de lokale nieuwsfeiten uit de Diemer Courant van 70 jaar geleden. Een feest van herkenning voor oudere Diemenaren. Ditmaal vooral over de wederopbouw, met de eerste naoorlogse huizen aan de Harmonielaan en de opening van de zaak van bakker Burger.

In een bewerking van een verhaal van slagersknecht Willem Mol komt het Overdiemen van de jaren dertig op een prachtige manier tot leven. Willem luisterde en observeerde met veel gevoel en schreef dat ook nog eens op.

Het is slechts een greep uit het 40 pagina's tellende nummer met veel meer verhalen en meer dan 70 illustraties. Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Zomervakantie: De Kinderzomerspelen komen er weer aan!

Drie weken sport, spel, theater en creatieve activiteiten

De eerste drie weken van de zomervakantie hoeft geen kind in Diemen zich te vervelen: tijdens de Kinderzomerspelen is er van alles te doen.

De krokodillenvijver, een vast onderdeel van de Kinderzomerspelen (archieffoto 2017) Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Maandag begint de zomervakantie voor de basisschoolleerlingen in Diemen. Heerlijk, zes weken vrij en veel tijd voor leuke dingen: de Kinderzomerspelen bijvoorbeeld. De voorbereidingen voor drie weken sport, spel, theater en creatieve activiteiten zijn al in volle gang.

De Kinderzomerspelen worden al meer dan 40 jaar georganiseerd. Voor ieder kind is er wel iets te doen dat hij of zij leuk vindt. De vakantieactiviteiten zijn toegankelijk voor alle kinderen vanaf zes jaar en worden ieder jaar weer mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers, die zich vaak al jaren inzetten voor de Kinderzomerspelen. Eind 2017 zijn die vrijwilligers uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2017. Coördinator Danny Post nam de award in ontvangst. Hij ging zelf als kind naar de Kinderzomerspelen en is nu al een jaar of dertig als vrijwilliger betrokken bij de organisatie. "Ik neem altijd een maand vakantie. Ik blijf dit doen zolang ik het leuk vind. En dat is nog steeds het geval", zei hij toen hij de prijs kreeg.

Ruim 30 vrijwilligers

De Kinderzomerspelen worden al meer dan 40 jaar gehouden

Ook nu is Post met het team alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Kinderzomerspelen editie 2018. Ruim 30 vrijwilligers werken deze zomer mee, een deel daarvan alle drie de weken. "De voorbereidingen vorderen gestaag", vertelt Post. "Het team is compleet en de dozen met spullen voor de creatieve activiteiten zijn aangeleverd."
Op het programma veel vertrouwde activiteiten zoals het Spookhuis, de Krokodillenvijver, het voetbaltoernooi en de Playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen worden afgesloten. "En de nieuwe activiteiten, dat blijft nog een verrassing", zegt Post.

Zwemmen

Iedere week wordt er op dinsdag- en donderdagochtend gezwommen. Op de veiligheid wordt dan heel goed gelet. Om in het diepe te mogen zwemmen moeten kinderen een zwemdiploma hebben en eerst aan de sportcoördinator en zweminstructeur laten zien dat zij echt goed en veilig kunnen zwemmen. Bij het ondiepe bad zijn vijf begeleiders aanwezig voor de rest van de kinderen.
De Kinderzomerspelen worden gehouden van maandag 23 juli tot en met vrijdag 10 augustus in Sportcentrum F.B. Duran. Er zijn dagkaarten en weekkaarten te koop en aparte kaarten voor de uitstapjes op 25 juli (Linnaeushof) en 1 augustus (Kidzcity). "Voor de activiteiten in het sportcentrum is ruimte voor alle kinderen die mee willen doen. Met de uitstapjes kunnen maximaal 100 kinderen per keer mee", vertelt Post. Kaarten kunnen iedere dag tijdens de Kinderzomerspelen zelf worden gekocht aan de zaal.

Louise Schreuders verruilt peuterspeelzaal voor basisschool

Louise Schreuders gaat een nieuwe uitdaging aan. Foto: Ingrid Voet

DIEMEN 26 jaar lang leidde Louise Schreuders (57) 'haar' peuterspeelzaal in Diemen-Noord. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging: het basisonderwijs.

Het begon in 1992 met een briefje op de mat in Diemen-Noord, waar Louise toen net twee jaar woonde. "Ze vroegen om je kind in te schrijven voor een peuterspeelzaal (psz) in basisschool De Duif. Ik heb een open sollicitatie geschreven. Ik werkte in de kinderopvang in Amsterdam, had zelf jonge kinderen en wilde graag dichter bij huis gaan werken", vertelt Louise. Ze kreeg de baan, werkte eerst een tijdje in de Prinses Marijkestraat - De Duif werd nog gebouwd - en was er dus vanaf de start bij.

Toen De Duif opging in brede school Noorderbreedte, verhuisde Louise met de psz mee. Bij een brand vrij snel na de opening, werd juist haar lokaal verwoest. "Dat was een moeilijk tijd, alles van al die jaren psz was weg, maar het was ook weer een mooie kans: we kregen allemaal nieuwe meubeltjes en spullen."
De kinderen zijn niet veranderd in die 26 jaar, vindt Louise, haar werk wel. Ze combineert nu de psz met de bso bij KMN Kind & Co. "Het peuterspeelzaalwerk is nu kinderopvang geworden. Er is veel veranderd en wegbezuinigd en ik vind dat de kwaliteit die wij kunnen bieden daaronder te lijden heeft gehad. " Hoogste tijd dus voor een nieuwe uitdaging: "Ik ga op een basisschool in Almere aan de slag als zij-instromer, waarvoor ik ook weer een opleiding ga volgen. Een mooie nieuwe uitdaging, en dat op mijn leeftijd."

Juf Drea Decnop neemt afscheid

Zij gaf 31 jaar les aan De Nieuwe Kring

Drea Decnop wil meer gaan reizen.

DIEMEN Drea Decnop neemt deze week afscheid als lerares van basisschool De Nieuwe Kring. Zij is maar liefst 31 jaar leerkracht geweest bij de Jenaplanschool aan de Prins Bernhardlaan.

Drea heeft vooral als kleuterjuf gewerkt bij de De Nieuwe Kring. Zij geeft dit jaar samen met haar collega José Vrij les aan de leerlingen van de groepen 1 en 2. Zij bereikte de pensioengerechtigde leeftijd in april van dit jaar, maar besloot het huidige schooljaar af te maken. "Het voelde natuurlijk om pas aan het einde van het schooljaar te stoppen. Ik vind het prettig om het schooljaar af te maken en ook voor de kinderen is het prettig. De kinderen van groep 2 gaan volgend jaar naar groep 3 en krijgen een nieuwe leerkracht. De kinderen die in groep 1 zitten krijgen volgend jaar in groep 2 les van José en Rineke Eising."

Hoewel Drea in het verleden ook les heeft gegeven aan oudere leerlingen, heeft haar voorkeur altijd gelegen bij het lesgeven aan kleuters. "Kleuters zijn heel spontaan en echt. Ik heb het altijd leuk gevonden om een bijdrage te leveren aan de eerste ontwikkelingen van kinderen op school en de kinderen daarna te blijven volgen. Kinderen die in een hogere groep zitten komen wel eens naar mij toe en vertellen dan hun verhaal."
Zij heeft uitgerekend dat zij door de jaren heen aan zo'n vijfhonderd kinderen les heeft gegeven. In een aantal gevallen betrof het kinderen van wie zij de ouders ook in de klas heeft gehad.

Drea verheugt zich op de vrije tijd die haar pensionering met zich meebrengt. Zij wil de boeken gaan lezen die nog op een stapel liggen te wachten en is van plan om samen met haar man te gaan reizen. "Mijn man en ik hebben altijd veel gereisd. Wij willen graag nog een keer terug naar Australië en ook Zuid-Amerika willen wij bezoeken. Maar ik wil ook actief blijven. Ik ben van plan om een studie of cursus te gaan doen."

Bingo, woensdag 25 juli in De Diem. Foto: Pixabay

Donderdag 19 juli

Kaartverkoop
Kinderzomerspelen

13.00 uur | Sportcentrum Duran

De voorverkoop van de weekkaarten en uitstapjes van 13.00- 17.00 uur. De kassa van de Kinderzomerspelen beschikt niet over een pinautomaat. Graag gepast betalen. Een dagkaart is € 7,-. Een weekkaart voor week 1 en 2 kost € 21,- en voor week 3 is € 28,-. De uitstapjes zijn € 17,-.

Vrijdag 20 juli

Doorgeefmarkt

12.00 uur | De Verbinding

(Kinder)kleding, speelgoed en huishoudapparatuur voor minder dan 5 euro. Op onze Weggeeftafel staan gratis spullen voor mensen die het goed kunnen gebruiken, gedoneerd door lieve Diemenaren.

Zondag 22 juli

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. L. Wieringa uit Amsterdam.

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs van 10.00-16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger is Mw. J. Kronenberg.

Maandag 23 juli

Kinderzomerspelen Diemen

10.00 uur | Sportcentrum Duran

Drie weken lang leuke activiteiten op sport- en spel-, creatief- en theatergebied. Op 25 juli een uitstapje naar de Linnaeushof en 1 augustus een uitstapje naar KidZcity in Utrecht.

Samen Zomeren Noorderlicht

12.00 uur | Het Noorderlicht

In de zomerperiode allerlei activiteiten voor senioren. Vandaag 'Vier de Zomer' met een vakantiequiz en zomerknutselen. Ook gaan de balletjes rollen bij 'Zomers Geluk' waar leuke prijsjes te winnen zijn. DJ Wil zorgt voor zonnige klanken. € 3,50 inclusief lunch, hapje en drankje.

Dinsdag 24 juli

Zomervaria senioren

10.00 uur | De Verbinding

In de zomerperiode allerlei activiteiten voor senioren in het kader van Samen Zomeren. Elke dinsdag in gebouw de Verbinding op het van Markenplantsoen is er Zomervaria: koffie, praatje, spelletjes en creatief aan de slag voor €1,-. Informatie: 06-24528317.

Lezing Rotary

18.00 uur | Wapen van Diemen

De zeespiegel stijgt. Tegelijk daalt de bodem in de Randstad. Gaat dat wel goed? Joop van der Does, lid van Rotary Diemen en betrokken bij de Deltastrategie, vertelt er meer over. Iedereen is welkom vanaf 18.00 uur. De lezing start om 18.45 uur. Stuur een mail naar rotarydiemen@gmail.com.

Woensdag 25 juli

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Boodschappenbus voor senioren, elke woensdag (marktdag!) van 12.00-15.00 uur. Opgeven op dinsdag bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 per retour, contant af te rekenen met de chauffeur.

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

Gezellige bingomiddag. Het begint om 14.30 uur, de zaal is open v.a.14.15 uur. € 2,50 p.p., voor bewoners € 1,50 p.p..

Donderdag 26 juli

Zomer & Zo Noorderlicht

10.00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

In de zomerperiode vinden er in het Noorderlicht op de donderdagochtend allerlei activiteiten voor senioren plaats in het kader van Samen Zomeren. Koffie-inloop, praatje, sjoelen, spelletjes en samen lunchen voor € 2,50. Informatie: 06 - 24528317.

Deze zomer

Expositie

Woonzorgcentrum Berkenstede

Jose van Engen & Diny Boot exposeren met beelden. Dagelijks open van 09.00-20.00 uur.