DiemerNieuws

9 oktober 2014

DiemerNieuws 9 oktober 2014


Blokhut stap dichterbij met donatie voor Scouting Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Tom Bunck en Elma Bosman van Scouting Diemen ontvingen vorige week van wethouder Ruud Grondel een cheque van 5000 euro van kledinginzamelaar KICI. Ieder jaar gaat een deel van de opbrengst van KICI naar een lokaal goed doel. In overleg met de gemeente was dat dit jaar Scouting Diemen voor de bouw van een blokhut in het Diemerbos. "Een mooi bedrag waar we heel blij mee zijn, dit helpt ons weer een flinke stap verder", aldus voorzitter Aschwin van Wel.

Woningmarkt in Diemen trekt aan

DIEMEN - De woningmarkt in Diemen trekt weer aan, maar alleen in een deel van de markt. Starters beginnen zich weer te melden op de huizenmarkt. Nieuwbouw op Plantage De Sniep is ook in trek.

Na een aantal kleinere deelprojecten gaan half november in één keer vijf deelprojecten van Plantage De Sniep in de verkoop. Een teken van vertrouwen? "Ja", zegt Mark van Berkum van AMEO Makelaars. "Van de laatste deelfases zijn er nog maar enkele woningen vrij. De volgende keer gaan er 55 woningen tegelijk in de verkoop. Vooral rijwoningen doen het goed, maar ook de wat duurdere twee-onder-een-kap verkopen we weer."
Ook andere makelaars in Diemen merken dat de woningmarkt aantrekt, zij het deels. "In de afgelopen negen maanden zien we dat de doorstroming van jongere starters uit huurwoningen of uit het ouderlijk huis redelijk op gang komt. Als deze mensen een vast contract krijgen, begeven zij zich vaak direct op de koopmarkt", vertelt Jan de Jager van het gelijknamige makelaarskantoor. "Maar de pot voor startersleningen dreigt leeg te raken en het is nog niet duidelijk of het Rijk daar weer geld in stopt." "We zien ook een trend dat aardig wat Amsterdammers weer de overstap naar Diemen maken", vult Van Berkum aan.
"De markt trekt heel erg aan doordat er weer appartementen worden verkocht", meldt ook Danny van Buuren van AVT Makelaars. "De laatste maanden zien we dat er ook weer behoorlijk veel eengezinswoningen verkocht worden, de doorlooptijd is een stuk korter geworden. Prijstechnisch is het nog niet echt te merken. Mensen die hun huis na 2007 hebben gekocht moeten over het algemeen wel inleveren op hun hypotheek. Gemoderniseerde woningen verkopen we op dit moment beter dan kluswoningen, omdat de verbouwing meefinancieren niet meer kan."

De trend is positief, al is het niveau van voor de crisis nog lang niet gehaald. Voor duurdere huizen is het nog steeds moeizaam, melden de makelaars. Het consumentenvertrouwen is toegenomen en de rente staat historisch laag, maar door de steeds strengere regels voor hypotheken is de financiering voor kopers steeds vaker een probleem.

Jongerenraad moet voor band tussen jongeren en politiek zorgen

DIEMEN - De gemeenteraad neemt op 23 oktober een besluit over een initiatiefvoorstel van D66 om een jongerenraad in te stellen. De jongerenraad zal gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeenteraad en het college van B en W.

De gemeente Diemen heeft in het verleden vaker initiatieven ontplooid om jongeren nauwer bij de lokale politiek te betrekken. Deze initiatieven kwamen nooit echt van de grond. De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad toonden zich in februari positief over het initiatief om een jongerenraad in te stellen. Het jongste raadslid Kai de Haan (D66) werd gevraagd om een initiatiefvoorstel uit te werken. De Haan (28) sprak hierover met onder anderen Aram Goudsmit (24), een betrokken student bestuurskunde in Diemen. In het initiatiefvoorstel waarover de gemeenteraad op 23 oktober een besluit moet nemen, staat dat de jongerenraad uit minimaal 7 en maximaal 17 jongeren van 16 tot 25 jaar uit Diemen zal bestaan. De jongeren zullen op persoonlijke titel deel uitmaken van de jongerenraad. Zij zitten er voor het algemeen belang van de jongeren in Diemen.

Een aantal fracties in de gemeenteraad vindt het lastig dat de gemeenteraad op 23 oktober een besluit moet nemen over de jongerenraad en daarvoor een budget moet vaststellen, terwijl het op dat moment nog niet duidelijk is of er voldoende interesse van jongeren is om zich kandidaat te stellen. De fracties van de VVD en Leefbaar Diemen brachten dit nadrukkelijk aan de orde tijdens een informatieve vergadering van de gemeenteraad. Kai de Haan gaf aan dat pas nadat door de gemeenteraad het besluit is genomen om inderdaad akkoord te gaan met een jongerenraad er actief op zoek kan worden gegaan naar jongeren die hier deel van willen uitmaken Op dit moment is al duidelijk dat een aantal jongeren interesse heeft.

Vervolg op pagina 3

Fietsers raken gewond bij ongevallen

DIEMEN - Een 58-jarige vrouw is vorige week woensdag gewond geraakt nadat zij op de Ouddiemerlaan in Diemen-Noord met haar fiets in botsing was gekomen met een auto.

Een huisarts heeft zich over het slachtoffer ontfermd. De vrouw had een grote bult op haar achterhoofd en is naar een ziekenhuis vervoerd. Vorige week zondag zijn op de Kanaaldijk twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Een van de fietsers, een 45-jarige man, liep letsel aan zijn schouder op en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Chloorlucht

DIEMEN - Een bewoonster van een woning in de Prinses Irenestraat rook bij thuiskomst vorige week een chloorlucht in haar woning.

Zij belde de hulpdiensten die haar adviseerden de ramen en deuren te sluiten en naar buiten te gaan. Personeel van de ambulance heeft de vrouw onderzocht. Er was niets aan de hand. Metingen van de brandweer hadden geen resultaat,

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, vrij zacht
Na een reeks fraaie dagen toont de herfst zijn andere gezicht. Boven de Britse Eilanden tolt een depressie rond. Het veroorzaakt onbestendig en winderig weer. De zuidelijke stroming voert nog wel vrij warme lucht aan. Vrijdag trekt de depressie opvullend weg. Een zwakke hogedrukzone komt dichterbij. De neerslagkansen nemen tijdelijk af alsook de windsnelheid.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag lijkt grotendeels droog te gaan verlopen. Er is bewolking, maar het kan van tijd tot tijd opklaren. Er blaast eerst nog een vrij krachtige zuidwestenwind, geleidelijk afnemend tot matig. Ook zaterdag prikt de zon geregeld door de bewolking. Er is dan wel een iets grotere kans op een lokale bui. Het wordt beide dagen 17 à 18 graden. In de loop van zondag neemt de kans op enige regen toe. Het wordt dan 16 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Eerst is het nog wisselvallig met kans op enkele buien. Rond het midden van de week stijgt de luchtdruk naar verwachting. Er is dan kans op enkele droge dagen met geregeld zonneschijn. Het wordt in de middag 15 à 16 graden. Later in de week waarschijnlijk weer iets oplopend.
Weetje
Met uitzondering van de maand augustus waren alle gemiddelde maandtemperaturen dit jaar hoger dan normaal. Ook de gemiddelde temperatuur in deze oktobermaand ligt tot dusver boven het langjarig gemiddelde. De kans is daarom groot dat het warmterecord van 2006 en 2007 dit jaar gaat sneuvelen, mits de maanden november en december niet al te koud worden.

Geen gratis sigaartjes meer bij Ons Voordeel

Wie vroeger van Amsterdam naar Muiden reisde, kwam op de Hartveldse- en Muiderstraatweg drie opvallende gebouwen tegen. 'Landmarks' noemen we dat tegenwoordig. Eerst passeerde je de Sint Petrus' Bandenkerk, daarna de hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan en tenslotte de elevator van Ons Voordeel. Alleen de Sint Petrus' Bandenkerk heeft de niets ontziende Diemense sloophamer overleefd. Het bedrijfsgebouw met maalderij van de Coöperatieve Vereeniging 'Ons Voordeel' aan de Muiderstraatweg werd in 1913 uitgebreid met een groot magazijn en een elevator. Door deze transportbrug over de weg konden de vrachtschepen aan de kade worden gelost en geladen zonder dat het steeds drukker wordende verkeer ter plaatse werd gehinderd. In 1943 brandde het pand vrijwel geheel af. De bedrijvigheid van de inkoopvereniging werd zo goed en zo kwaad als mogelijk was voortgezet in een boerderij aan de Ouderkerkerlaan nr. 108. In juli 1949 kon een geheel herbouwd en gemoderniseerd gebouw van Ons Voordeel weer in gebruik worden genomen. Dat er in het verleden zuinig met de centen van de leden werd omgesprongen valt te lezen in het notulenboek van 1915. Er werd besloten met de tekst: "(…) dat leden die aan de maalderij kwamen voortaan geen sigaartje meer zouden worden geoffreerd."

Van de lezers

Onduidelijkheid troef
Nu de rotonde wordt aangelegd scheppen de ambtenaren de nodige verwarring. Er zijn verwijzingsborden geplaatst zodat het verkeer kan doorstromen. Voor fietsers richting het centrum is er een bord met een fietsje en er is zelfs een strook aangelegd zodat zij niet over de Ouddiemerlaan kunnen. Mooi, zou je zeggen. Voor de terugweg staan borden met de letter F, waarvan de eerste ietwat de verkeerde kant uit wijst en de tweede zo ver uit het blikveld ligt dat er nog fietsers over de Ouddiemerlaan verder gaan. Nu denken automobilisten dat dit F-bord ook voor hen geldt en zij rijden dus vanaf de Tobias Asserlaan langs het Van Gemertplantsoen richting spoor. Dit is eenrichtingsverkeer (behalve voor fietsers). Bij de Ouddiemerlaan aangekomen zetten ze bij dicht spoor de auto dwars op de Ouddiemerlaan en nemen dus voorrang (terwijl er een duidelijk driehoekig bord op het einde van de straat staat). Het is duidelijk een snellere weg naar de snelweg dan via het winkelcentrum en in de rij staan voor het spoor. Een buurman, die bijna aangereden werd, is ervoor naar de politie geweest, want in feite zijn al deze automobilisten in overtreding. Ze rijden tegen het verkeer in. De politie gaf aan dat in opdracht van de gemeente er geen bonnen geschreven mochten worden. Kortom, automobilisten, ga maar door, geen bon te vrezen. Beter ware het geweest om de borden met de 'F' richting het centrum te plaatsen en de borden met het fietsje richting het spoor. Fietsers, pas op!
Jos van Veen

Meerlandenfonds

DIEMEN - Tot 1 november kunnen goede doelen en verenigingen weer een aanvraag doen voor het Meerlandenfonds 2014.

Ook dit jaar heeft Meerlanden een bedrag van € 50.000,- in het fonds gestort om sportverenigingen en goede doelen te ondersteunen. Vrijwilligers van goede doelen en sportverenigingen kunnen een aanvraag indienen via www.meerlanden.nl/inschrijven.

Voor goede doelen is de maximale bijdrage € 2.500,- en voor (sport)verenigingen maximaal € 1.000,-. Begin december ontvangen de aanvragers bericht over toekenning dan wel afwijzing. Vorig jaar konden drie organisaties uit Diemen rekenen op een bijdrage uit het Meerlandenfonds.

De uitreiking van het Meerlandenfonds staat aan het einde van het jaar gepland.

Politie treft hennepplantage aan na brand in woning

Diemen - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een hennepplantage aangetroffen in een woning aan de Grote Peel in Diemen-Zuid.

Kort voor middernacht ontstond er brand in de woning. De zolderetage van de woning brandde uit. De brandweer heeft de vlammen geblust.

De politie trof op de zolder en op de eerste etage van de woning meer dan honderd hennepplanten aan. De hennepplantage is ontmanteld en de hennepplanten en apparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De politie trof geen personen in de woning aan. Er is nog niemand aangehouden. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

'Je bent nu later oud dan 65 jaar geleden'

ANBO Diemen werd op 11 oktober 1949 opgericht

Het ANBO bestuur: Cor de Best, Gerrie van Krevel, Henk Rademaker, Hannah Tokkie, Lucie Eijken, Tiny Nooter en Ingeborg Kuiper.

DIEMEN - Feest bij de jarige ANBO aanstaande zaterdag 11 oktober. Het is dan op de kop af 65 jaar geleden dat een groep Diemenaren, 30 in getal, de Diemense tak van de Algemene Bond van de Ouden van Dagen oprichtte.

Het eerste bestuur bestond uit louter heren. Dat is anno 2014 wel anders. Het bestuur telt nu twee heren en wel vijf dames. Over 'ouden van dagen' wordt ook niet meer gesproken, de leden van de bond zijn 'senioren'.

ANBO Diemen telt nu ongeveer 450 leden. Het jongste lid is bijna 52 en het oudste bijna 98 jaar. Vanaf 50 jaar kun je lid worden van de bond, maar in de praktijk wachten senioren tegenwoordig vaak met lid worden tot zij klaar zijn met werken. "Je bent nu later oud dan in de tijd dat de ANBO werd opgericht in Diemen. Aan de andere kant: de 90 of zelfs 100 halen is geen uitzondering meer", zegt penningmeester Henk Rademaker (79). Samen met mede-bestuursleden Hannah Tokkie (67) en Lucie Eijken (81) vertelt hij over de ouderenbond in Diemen. "De 'jongere ouderen' hebben het te druk, gaan nog op reis en voelen zich vaak te jong voor de activiteiten die wij organiseren. Dat vinden we wel jammer en we zoeken ook naar activiteiten die deze groep wel aantrekt", vertellen mevrouw Tokkie en mevrouw Eijken.

'We zoeken naar activiteiten die jongere ouderen aantrekken'

In de tijd dat de Diemense afdeling werd opgericht, was er net voor ouderen via een noodwet een basispensioen gekomen. "Veel geld had men nog niet te besteden. Mensen moesten diep in de buidel tasten voor het lidmaatschap. Maar de bond kwam wel voor hun belangen op." Ook nu is het behartigen van de belangen van ouderen nog een belangrijke taak voor de ouderenbond. "Ouderen zijn helemaal niet allemaal zo vermogend als wel wordt gezegd. Hun bestedingsruimte wordt zelfs steeds minder. Wij maken ons sterk voor gratis openbaar vervoer voor de minima onder de ouderen en wij houden de veranderingen op het gebied van zorg en ondersteuning scherp in de gaten. De ANBO heeft deskundigen die mensen kunnen bijstaan als zij met de gemeente een gesprek hebben over hun voorzieningen en zorg. Er wordt nu gezegd dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Dat hebben ze natuurlijk altijd gewild, dat is echt niet nieuw. Alleen moet er wel voldoende ondersteuning zijn. En of daar genoeg geld voor zal zijn? Daarnaast helpen we mensen met hun belastingaangifte en het lidmaatschap van de ouderenbond geeft ook nog eens een collectiviteitskorting bij enkele zorgverzekeringen."

De ANBO organiseert ook verschillende activiteiten voor haar leden. Iedere week is er in De Schakel koersbal, volksdansen en klaverjassen en om de week is er een creatieve inloop. Drie keer per jaar wordt er een gezellige bingomiddag georganiseerd en twee keer per jaar een bustocht. "Een groot voordeel voor veel senioren is dat de activiteiten van de ANBO altijd overdag plaatsvinden. 's Avonds in het donker gaan zij liever niet meer de deur uit."

Zaterdag 11 oktober is het feest in De Schakel ter ere van het 65-jarig jubileum. Iedereen is welkom, ook niet-leden, om eens kennis te komen maken met de ANBO. De deuren van De Schakel gaan om 13.30 uur open. Deze middag treedt Imca Marina lookalike Wendy Molee op met Nederlands- en Engelstalige liedjes uit de oude doos en ook nieuwere liedjes.

De heer en mevrouw Van Beek zijn 60 jaar getrouwd

Wethouder Klaasse en de familie Van Beek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De heer en mevrouw Van Beek uit Diemen vierden vorige week donderdag hun 60-jarig huwelijksfeest.

Zij kregen bezoek van wethouder Jeroen Klaasse. De wethouder kwam uiteraard niet met lege handen: hij overhandigde het echtpaar een fraaie bos bloemen en de beroemde Diemer Eendjes van chocolade. De wethouder ging op de foto met het echtpaar, hun kinderen en hun partners. Het bezoek van de wethouder werd op prijs gesteld.

's Avonds gingen mevrouw W.H van Beek en haar man H. van Beek, die bijna twintig jaar in Diemen wonen, met hun familie uit eten.

Jongeren

Vervolg van voorpagina

Kai de Haan: "Als de gemeenteraad akkoord gaat met het instellen van een jongerenraad gaan wij actief op zoek naar kandidaten. Die jongeren zullen cursussen gaan volgen en het is de bedoeling dat de jongerenraad in januari 2015 van start gaat."

De jongerenraad zal tijdens het politieke seizoen een keer per maand vergaderen en gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeenteraad en het college van B en W. "De jongerenraad zorgt ervoor dat jongeren bij de lokale politiek worden betrokken en zich uit kunnen spreken over zaken die onder de jeugd in Diemen leven. Dat kan belangrijke informatie voor de gemeenteraad en het college van B en W opleveren. Maar ik kan mij voorstellen dat de gemeenteraad ook advies aan de jongerenraad vraagt over zaken waarover zij meer informatie willen", aldus Kai de Haan.

Aram Goudsmit was in het verleden onder andere bestuurslid, jeugdtrainer en speler van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. "Veel jongeren in Diemen hebben ideeën over zaken in Diemen die voor hen van belang zijn. Maar zij weten vaak niet hoe zij de politiek kunnen bereiken. Zij vinden de drempel te hoog om contact te leggen met politieke partijen. In een jongerenraad kunnen jongeren bepaalde zaken aandragen die vervolgens door de politiek kunnen worden opgepakt. Jongeren zullen merken dat zij invloed hebben op hetgeen de politiek in Diemen besluit. Daarnaast is het goed dat jongeren en politici meer contact hebben."

Enquête: Tevreden over afvalstoffen-heffing

DIEMEN - Uit een enquête van GroenLinks onder de bevolking van Diemen blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten tevreden is over de afvalstoffenheffing en het niveau van de dienstverlening.

Daar bovenop is nog eens ongeveer 40 procent tevreden, maar die wil, met behoud van het niveau, er minder voor betalen. Twee derde van alle respondenten zegt afval nu al zo veel mogelijk te scheiden. Een derde wil dat scheiden voortaan beter gaan doen, waarbij gft (groente-, fruit- en tuinafval) en plastic het meest worden genoemd. GroenLinks concludeert dat Diemen bereid is tot een betere afvalscheiding, mits het afvalsysteem daartoe de mogelijkheid biedt.

GroenLinks verspreidde in het voorjaar 460 enquêteformulieren onder inwoners van Diemen. Honderd mensen stuurden het formulier terug.

Mevrouw Van Toor viert 100ste verjaardag

Mevrouw Van Toor en haar oudste dochter met wethouder Lex Scholten. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Het huis vol bloemen en bezoek bij mevrouw Van Toor vorige week vrijdag. Zij vierde dan ook een bijzondere verjaardag: ze werd 100 jaar. Om haar met deze mijlpaal te feliciteren kwamen locoburgemeester Lex Scholten en diaken Han Hartog op bezoek. Bij de post zat een koninklijke felicitatie. Wat het geheim is van 100 jaar leven? "Ik rook niet en ik drink niet, misschien heeft dat ermee te maken?", vertelt de 100-jarige. "Ik doe nog veel zelf, alleen heb ik mijn heup gebroken toen ik 96 was, dat maakt lopen wel wat lastiger helaas. Maar met de rollator gaat het nog best."

De Octopus trapt Codeweek 2014 af

Diemen - Op 12 scholen in 12 provincies start vrijdag 10 oktober de Codeweek 2014. Basisschool De Octopus in Diemen-centrum is een van de scholen waar de leerlingen van groep 8 tijdens het CodeUur aan de slag gaan met programmeren. Zij doen dit bij Randstad in Diemen-Zuid.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Codeweek Toolkit vol praktische tips om de digitale creativiteit van kinderen te stimuleren. CodeUur is bedoeld om kinderen, het onderwijs en ook ouders te laten zien hoe belangrijk programmeren is en welke carrièrekansen er liggen voor kinderen die goed kunnen programmeren. Coding of programmeren is dé vaardigheid van de 21e eeuw die logisch en gestructureerd denken en het zelflerende vermogen van kinderen, jongeren en volwassenen stimuleert. Goed kunnen programmeren biedt bovendien uitzicht op een baan. Europa heeft behoefte aan minimaal 1 miljoen werknemers en ondernemers met excellente digitale vaardigheden.

De Octopus bereidt haar leerlingen goed voor op hun toekomst. Leerlingen van De Octopus vertrekken vrijdagochtend om 08.30 uur bij de school. Zij gaan met de fiets naar Randstad in Diemen-Zuid. Daar gaan zij met programmeren aan de slag. Directeur Gaby Etman: "De leerkrachten van de groepen 8 en ik fietsen met 38 kinderen naar Randstad."

Expositie Kunstprijs van Diemen in gemeentehuis

35 mensen hebben een kunstwerk ingestuurd

De expositie in het gemeentehuis. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het gemeentehuis zijn de 35 inzendingen te zien voor de tweejaarlijke Kunstprijs van de gemeente Diemen. De wedstrijd wordt dit keer in opdracht van de gemeente georganiseerd door Kunstzin Diemen. Op donderdag 23 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Aanvang is 19.00 uur. Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur reikt de prijzen uit.

De Kunstprijs van Diemen staat dit jaar in het teken van Diemen-Noord. De eerste woning in die wijk werd op 1 september 1989 opgeleverd. Het is de eerste keer dat Kunstzin Diemen de wedstrijd organiseert. Het is de bedoeling dat de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen ook in de toekomst verantwoordelijk wordt voor de wedstrijd.

De meeste van de 35 ingezonden werken hangen op de eerste etage van het gemeentehuis. Een klein aantal kunstwerken hangt in de hal op de begane grond. Bezoekers van de tentoonstelling hebben kunnen vaststellen dat de inzendingen divers zijn: het betreft onder andere schilderijen, foto's en maquettes. Een aantal kunstenaars is dicht bij de realiteit van Diemen-Noord gebleven, andere hebben hun fantasie ruim baan gegeven. Onder de mensen die werk hebben ingezonden zijn niet alleen leden van Kunstzin Diemen, maar ook veel inwoners van Diemen die geen band met de vereniging hebben.

Er zijn dit jaar twee prijzen: een prijs voor de winnaar die door de jury wordt aangewezen en een publieksprijs. Mensen die voor de publieksprijs willen stemmen kunnen dit tot en met dinsdag 21 oktober doen. Op de eerste verdieping van het gemeentehuis liggen stemformulieren. Er mag maar 1 stemformulier per persoon worden ingevuld.

De tentoonstelling is te zien tot en met 13 november.

Steven Dijk

62 jaar
Bestuurslid Kunstzin Diemen
Diemenaar sinds 1974

Hoe gaat het met Kunstzin Diemen?
"Heel goed. Wij organiseren veel activiteiten. In het gemeentehuis is de tentoonstelling te bezichtigen van de deelnemers aan de Kunstprijs van Diemen. Die wedstrijd hebben wij in opdracht van de gemeente georganiseerd."

Er hangt ook een werk van jou.
"Ik ben het enige bestuurslid van Kunstzin Diemen dat meedoet, buiten mededinging overigens. Ik heb een atelier gemaakt. Ik heb geen atelier, maar als ik een atelier had, zou dat er zo uitzien. IJdel als ik ben staat er een 3D-poppetje dat mij afbeeldt in het atelier."

Wat voor werk doe je?
"Ik ben voorzitter van de rekenkamer van vier gemeenten die achter Arnhem liggen. Ik doe dat werk in opdracht van de gemeenteraden van die gemeenten. Daarnaast ben ik lid van de rekenkamer van de gemeente Zoetermeer."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik lees en schilder graag en volg veel sporten. Ik heb vroeger veel aan sport gedaan, maar dat zit er tegenwoordig niet meer in. Verder vind ik het leuk om muziek te maken. Ik schrijf zelf nummers en speel die terwijl ik mijzelf op mijn keyboard begeleid. Ik ben in te huren voor optredens tijdens bruiloften en begrafenissen."

Waar ga je uit?
"Ik ga graag naar cafés. Ik hang dan lekker aan de bar. Ik heb geen stamkroeg, maar kom in Diemen graag in Roediez en 't Pandje en in Amsterdam-Oost graag in Elsa's en De Biertuin."

Als ik burgemeester van Diemen was....
"Dat vind ik een domme vraag. Een burgemeester verandert geen dingen. Een burgemeester heeft wel invloed, maar de gemeenteraad neemt de besluiten. Vaak merk ik in kranten en tijdschriften dat er nog te veel wordt gedacht vanuit de periode van Swiebertje. In die serie was de burgemeester echt de baas."

Deelnemers Middenmeer-loop gaan dwars door Diemen

DIEMEN - Deelnemers aan de 55e editie van de Middenmeerloop lopen op zondag 26 oktober door Diemen.

Het hardloopevenement wordt georganiseerd door de Amsterdamse atletiekvereniging AV '23. Deelnemers kunnen vijf of tien kilometer hardlopen. De wedstrijden starten bij de atletiekbaan in de Watergraafsmeer.

De langste afstand start om 11.00 uur en gaat via Sciencepark, langs het Amsterdam-Rijnkanaal, door de Diemerpolder, via de Muiderstraatweg en dwars door Diemen terug naar de finish aan de Radioweg. De lopers van de 5 kilometer, die starten om 10.00 uur, maken een ronde via Sciencepark en de Valentijnkade. Inschrijven kan via de site Middenmeerloop.nl of tot 20 minuten voor de start in de kantine van AV '23.

Enquête PvdA over profiel burgemeester

DIEMEN - De gemeenteraad spreekt eind deze maand over de profielschets van de nieuwe burgemeester van Diemen. Dat gebeurt tijdens een bijzondere vergadering van de gemeenteraad in aanwezigheid van commissaris van de Koning Johan Remkes.

De fractie van de PvdA deelde tijdens de Gemeentedag enquêteformulieren uit aan bezoekers waarin hen werd gevraagd aan welke criteria de opvolger van burgemeester Amy Koopmanschap moet voldoen. Het formulier werd door 43 personen ingevuld en geretourneerd.

De nieuwe burgemeester dient een sociaal betrokken persoon en een goede vertegenwoordiger van de gemeente te zijn. Bovendien dient de nieuwe burgemeester volgens de invullers van de enquête grote waarde te hechten aan veiligheid. Of de nieuwe burgemeester een jong talent of een oude rot dient te zijn wordt het minst belangrijk gevonden.

Gezocht modellen! Gratis knippen! Voor mijn kappersopleiding ben ik op naar
modellen. Het gaat om modellen met het haar tot aan de kaak lengte. Graag zoek ik modellen die geknipt & gekleurd, coupe soleil, shapers of permanent willen. 06-10643839

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur: Autobox Diemen, Emmastraat 34, afmetingen:
5 x 2.60 m. Tel.: 020-6750840

'Dit is een kans om zaken anders aan te pakken'

De gemeente neemt op 1 januari taken van het Rijk over

DIEMEN - De gemeente krijgt er vanaf 1 januari 2015 van het Rijk taken bij: 'De transities in het sociale domein'. Maar in Diemen spreken ze liever over 'Ondersteuning, hulp en werk dichter bij huis'. Zaken op het gebied van jeugdzorg, zorg en ondersteuning en werk en inkomen gaat de gemeente voortaan zelf organiseren. Een enorme operatie. Het idee erachter is dat de gemeente deze taken beter kan organiseren omdat ze dichter bij de bewoners staat. Is dat ook zo? En krijgt de gemeente er wel genoeg geld voor? 1 januari, dat is al over drie maanden, is Diemen er eigenlijk al klaar voor? Wethouders Maïta van der Mark (Werk en Inkomen) en Ruud Grondel (Jeugdzorg en Zorg) vertellen hoe ver ze zijn.

Wethouders Ruud Grondel en Maïta van der Mark: "We geloven dat het beter moet kunnen dan het nu gaat op het gebied van zorg, ondersteuning en begeleiding." Foto: Trudy Kroese

Ondersteuning, hulp en werk dichter bij huis regelen. Hoe gaat Diemen dat doen?
Grondel: "Op het gebied van jeugdzorg en ouderenzorg zijn we in Diemen al langere tijd bezig om een nieuwe structuur te maken. Dat doen we door meer verbinding te zoeken tussen alle partijen, professionals en vrijwilligersorganisaties, die bij die zorg betrokken zijn. Mensen kunnen meer zelf keuzes maken en oplossingen zoeken. Door verbindingen tussen de hulpverleners beter te maken, wordt er sneller en beter gezorgd. De aanname is dat daarmee efficiency te halen is."
Van der Mark: "Voor reïntegratie zoeken we meer contact met maatschappelijke organisaties en het MKB, heel lokaal dus. Hier zie je het verschil met Amsterdam: omdat we kleiner zijn is het verbinden van de maatschappelijke organisaties makkelijker. Maar die persoonlijke relaties aangaan en onderhouden, dat kost tijd. Tegelijkertijd hebben organisaties minder budget door de bezuinigingen."

Over drie maanden is het al zover. Liggen de voorbereidingen om deze taken op te pakken in Diemen op schema?
Van der Mark: "Voor de grote bulk van de Wet Werk en Bijstand (WWB) wel. Dat gaat om mensen begeleiden naar geschikt werk en reïntegratie. We overleggen in de regio met gemeenten, werkgevers en de bonden, het is de bedoeling dat er op 1 januari een overeenkomst is. We zijn een pilotregio, dus we hebben al ervaring op dit gebied in het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Daarmee hebben we een voorsprong op andere regio's. Werkgevers vinden voor mensen met een arbeidsbeperking is nieuw, maar de structuur ligt er al. Ik heb er veel vertrouwen in, de samenwerking loopt goed en heeft al tot resultaten geleid."
Grondel: "We hebben al veel voorbereidend werk gedaan en veel contact met alle betrokken organisaties gehad op het gebied van zorg en ondersteuning. Het Brede Hoed Team is er al, dat is de basis van ons beleid. Donderdag 2 oktober hebben we voor de stadsregio Amsterdam, waarin wij samenwerken, de contracten met de instellingen voor jeugdzorg voor 2015 ondertekend. Daarmee liggen we op schema en is de professionele zorg voor kinderen gewaarborgd. De grootste klus is om als er dingen misgaan dat zo snel mogelijk te signaleren en bij te sturen."

Hoe gaat het met de mensen die nu al een vorm van zorg of ondersteuning krijgen?
Grondel: "Voor Jeugdzorg en de AWBZ geldt dat voor iedereen die een indicatie heeft deze na 1 januari maximaal een jaar doorloopt."
Van der Mark: "Met mensen die nu al in de WWB zitten, worden komende periode gesprekken gevoerd over de veranderingen."

'We zitten in Diemen op schema met de voorbereidingen'

Is er al voldoende zicht op de budgetten?
Van der Mark: "Het budget voor Diemen voor de nieuwe taken is bekend: 3,8 miljoen euro voor jeugdzorg, 2,5 miljoen voor langdurige zorg en 2,5 miljoen voor werk en inkomen. In totaal dus 8,8 miljoen euro. Dat komt boven op het geld dat we al beschikbaar hadden voor beleid dat al was ingezet. Het budget voor de drie taken komt in een pot, daarbinnen mag je als gemeente schuiven. Dat past ook in onze visie dat we de drie taken in samenhang met elkaar benaderen. We mogen het budget niet voor andere doeleinden gebruiken. Wat wel mag, is een stukje budget voor andere doeleinden in deze pot stoppen. Maar in Diemen gaan we ervan uit dat we het doen met het geld dat we krijgen van het Rijk en meer niet. We hebben ook geen aparte reserve voor dit beleid."
Grondel: "Of we uitkomen met het budget merken we in de loop van het volgende jaar. Als er echt grote tekorten zijn, zal Den Haag moeten bijspringen. We zullen daarin ook niet de enige gemeente zijn. We zien daarin al de eerste bewegingen."

Zijn de noodzakelijke bezuinigingen groot?
Grondel: "Op huishoudelijke zorg moeten we 40% bezuinigen. Dat hebben we al bijna bereikt; we hebben namelijk iedereen die deze hulp krijgt in Diemen geherindiceerd en de hulp passend gemaakt. Maar op andere terreinen gaan de maatregelen nog komen. Voor de jeugdzorg heeft het Rijk ons gedwongen door te gaan met de bestaande instellingen. Er is sprake van 3% korting, maar met de korting op de persoonsgebonden budgetten wordt dat totaal wel 6%. Bovendien: de budgetten zijn gebaseerd op 2012 als peiljaar. De instellingen zullen het als grote bezuiniging ervaren."
Van der Mark: "Voor de WWB is de grootste klap aan bezuinigingen de afgelopen jaren al gemaakt, toen we veel minder geld van het Rijk kregen voor re-integratie. Dat blijft nu even stabiel."

'Diemen, dat zijn wij'

Die slogan gebruikt de gemeente in de campagne om alle Diemenaren te informeren over de ophanden zijnde veranderingen en hoe de gemeente daar samen met de inwoners, ondernemers en instellingen invulling aan wil geven.

Bewoners die al zorg of ondersteuning krijgen, worden persoonlijk geïnformeerd. Binnenkort worden er ook speciale informatieavonden georganiseerd voor deze mensen.

Er is ook een speciale raadscommissie gevormd om regelmatig met de wethouders, ambtenaren en belangenorganisaties bij te praten over de decentralisaties.

'Het budget is bekend, of dat genoeg is, zal moeten blijken'

We moeten het allemaal zo veel mogelijk zelf en met hulp van onze familie en vrienden gaan doen, vindt het kabinet. Bent u het daarmee eens?
Grondel: "Het kabinet straalt uit dat we meer zelf moeten doen. Maar het is andersom: iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig functioneren, daar kunnen we mee helpen en ook de mantelzorgers moet je daarbij helpen. Mensen hebben vaak een groter netwerk dan ze zelf denken. Als je het maar organiseert en ondersteunt. Als het echt nodig is, is er natuurlijk altijd professionele hulp."
Van der Mark: "Er zullen altijd mensen zijn die dat om een of andere reden niet kunnen. Dan is zo'n oproep om zelfredzaamheid te veel gevraagd. Onze opdracht is om daar als gemeente oog voor te blijven houden en voor de gemeenteraad om daar blijvend middelen voor beschikbaar te blijven stellen."

Er zullen verschillen tussen gemeenten ontstaan in het aanbod van zorg en begeleiding.
Grondel: "Dat klopt, dus je moet kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Participatie is ook meedenken en meebeslissen over hoe je dat in je gemeente vorm geeft. De sturing en verantwoording ligt bij de gemeenteraad en het college, maar we moeten nog meer met burgers overleggen en ook in het openbaar laten zien welke keuzes we maken. Waar zijn professionele ondersteuners essentieel en onmisbaar, waar kan dat met een vrijwilligersorganisatie en waar kan het zelf? We hopen dat met elkaar te kunnen besluiten. De andere kant is: we kunnen in Diemen door onze kleine schaal de hulp beter afstemmen op wat iemand nodig heeft en wat bij hem of haar past. Dat maakt soms juist een betere oplossing mogelijk dan nu. Daarvoor moeten we durven afstappen van de standaardoplossingen, ook aan onze kant, dat is de grote klus."
Van der Mark: "85% van de bevolking doet wel eens beroep op een voorziening; voor 12% is dat echt een vorm van ondersteuning in geld of zorg, 3% krijgt specialistische hulp voor ernstige problemen. 50% van het totale budget in het sociaal domein gaat naar die 3%. Ook die steun moet er zijn, maar de kunst is wel om genoeg geld over te houden voor de lichtere vormen van steun. Preventie is daarin belangrijk."

'Transities in het sociale domein', 'decentralisatie', of 'ondersteuning, hulp en werk dichter bij huis'. Hoe je het ook noemt, er gaat veel veranderen. Een last of een uitdaging?
"Wij zien dat als een mogelijkheid om zaken anders aan te pakken. We geloven dat het beter moet kunnen dan het nu gaat op het gebied van zorg, ondersteuning en begeleiding." Grondel: "We komen in de (jeugd)zorg voor een deel uit een heel onoverzichtelijke situatie. Mensen hadden meerdere persoonlijke begeleiders. Dat wordt voortaan geregeld met één aanspreekpunt per huishouden voor alle problemen, op welk gebied dan ook. Daarin vallen jeugdzorg, langdurige zorg en werk en inkomen ook samen. We kunnen zo beter zicht krijgen op de problemen."

Wordt het beter?
Beiden, volmondig: "Ja."
Grondel: "Het enige probleem is de bezuiniging die tegelijkertijd wordt doorgevoerd. Als het Rijk dit zonder bezuinigingen had gedaan of dat een paar jaar had uitgesteld, dan was ik niet zenuwachtig geweest. Nu veranderen er twee dingen tegelijk, dat is het echte probleem."
Van der Mark: "Maar we hanteren niet voor niets de slogan 'Diemen, dat zijn wij'. Samen kunnen we echt iets maken van die nieuwe taken en verantwoordelijkheden."

Eerste kinderboek van Aline Honingh

''Bella mag alles' was een verhaal voor mijn dochtertjes'

Aline Honingh is trots op het voorleesboek. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - "Mam, vertel dat verhaal over Bella nog eens", vroegen Linde en Zonne, de dochtertjes van Aline Honingh uit Diemen telkens weer. Het verhaal over een meisje dat alles mag, dat zij een keer zomaar voor ze bedacht, is nu een prachtig voorleesboek geworden.

Waarom een verhaal over een meisje dat alles mag?
"Waarom mogen kinderen nou niet steeds snoep en zo laat naar bed als ze willen? Ik wilde dat eens op een leuke manier uitleggen aan mijn dochters en verzon daarom het verhaal over Bella. Ik wilde ze ook laten zien dat ouders heus het beste met je voor hebben als ze nee zeggen. En dat is altijd makkelijker als het over een ander kind gaat. Ik verzin wel vaker verhaaltjes voor mijn dochters, maar dit verhaal sloeg aan. Vooral Zonne bleef maar vragen of ik het nog eens wilde vertellen. Toen heb ik maar besloten om het eens op te schrijven. Mijn man Hylke en ik bedachten dat het leuk zou zijn er meer mee te doen."

Een boek dus. Had je al ervaring als schrijfster?
"Voor mijn werk heb ik wel eens een boekje geschreven: 'Muziek uitgedrukt in getallen'. Dat is een boekje voor het voortgezet onderwijs ter ondersteuning van wiskunde. Het is heel leuk, populair wetenschappelijk. Ik werk aan de Universiteit van Amsterdam. Daar ben ik docent en onderzoeker. Muziekinformatica is mijn onderzoeksgebied. Ik heb natuurkunde gestudeerd en heb geprobeerd mijn grote hobby muziek daarin te betrekken. Dat is gelukt in computationele musicologie. Mijn promotie ging over wiskundige structuren in de muziek."

'Mijn dochters vroegen steeds weer om het verhaal van Bella'

Dat klinkt toch wel heel anders dan het schrijven van een voorleesboek!
"Dat klopt. Voor het schrijven van het boek over wiskunde en muziek werd ik gevraagd. Een uitgever was er al. Maar iedereen zou toch wel eens een boek willen schrijven? Ik in ieder geval wel. Maar hoe ik het aan moest pakken met dit kinderboekidee wist ik ook niet. Dus heb ik eerst Suus van den Akker om advies gevraagd. Zij is illustratrice en ik kende haar nog uit de tijd dat we allebei viool speelden in een studentenorkest. Ze las het verhaal en wilde meteen de tekeningen erbij maken. Toen heb ik het naar een paar uitgeverijen gestuurd. Het lukte redelijk snel om een uitgever te vinden. Met de tekeningen van Suus is het een heel mooi, kleurrijk prentenvoorleesboek geworden, dat ik zelf ook zou kiezen om aan mijn kinderen voor te lezen. Ik ben er heel erg blij mee."

En Linde en Zonne?
"Voor in het boek staat 'Voor Linde en Zonne'. Linde is nu bijna 7 en Zonne 4,5 jaar. Zij vinden het heel bijzonder dat het boek voor hen is en dat hun namen in alle exemplaren staan, ook in de boeken die andere kinderen krijgen. Linde is al een beetje groot voor dit verhaal. Zonne vindt het heel mooi. Haar favoriete bladzijde is die waarop Bella aan tafel zit achter een enorm bord vol snoep. Bij haar in de klas heb ik het boek al voorgelezen. Heel leuk, de kinderen leefden enorm mee."

Komen er meer boeken van jou?
"Wie weet. Ik vind schrijven heel leuk, maar heb ook mijn werk en gezin. Er ligt nog geen kant-en-klaar verhaal zoals 'Bella mag alles', maar er zitten nog wel verhalen in mijn hoofd. Nee, er is nog geen verhaal waar de kinderen steeds weer om vragen. Ik denk wel dat het een boek voor wat grotere kinderen zou worden, je groeit toch een beetje mee met je eigen kinderen."

'Bella mag alles' is een voorleesboek voor kinderen van ongeveer drie tot zes jaar en is verkrijgbaar via de boekhandel.

9, 12 en 14 oktober

Film in De Omval

'Boyhood' is een uniek project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Richard Linklater vertelt met 'Boyhood' een intiem verhaal van epische omvang. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt hij tot in verbazingwekkend detail de jongensjaren van Mason. 9 en 14 oktober: 20.00 uur, € 8,-. 12 oktober: Film & Ontbijt: 10.30 uur, € 16,-. De film start om 11.30 uur. Reserveer voor het ontbijt vóór zaterdag 11 oktober via www.theaterdeomval.nl of 020-6001897.

vrijdag 10 oktober

Sta Sterk

Vanaf vrijdag 24 oktober starten er weer StaSterk-trainingen. Er is een groep voor kinderen van 6-8 jaar (van 15.30-16.30 uur) en een groep voor kinderen van 9-12 jaar (16.45-18.00 uur). Kinderen kunnen aangemeld worden via de ouder&kind coach, de intern begeleider of rechtstreeks bij Larros Support. Informatie: Jolanda Broex, info@larrossupport.nl of 06-44076995.

Voedselbank

De hele maand oktober houdt de Voedselbank een actie bij de Jumbo in Diemen-Zuid. Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. De voedselflitsmarathon is bedoeld om de schappen van de Voedselbank te vullen. Die zijn bijna leeg door de veranderde regelgeving bij grote instanties die voedsel geven aan de Voedselbank.

zaterdag 11 oktober

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed, kleding en huishoudelijke apparaten. Ook kleding wordt gerepareerd (geen ritsen). Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Sander van Opzeeland

Sander van Opzeeland speelt 'Kunst met een grote K' in De Omval. 20.30 uur, € 14.-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. Het papier moet om 8.30 uur buiten staan.

zondag 12 oktober

Zondagmiddagpodium

Jacques Vet treedt op in de Schakel tijdens het Zondagmiddagpodium voor senioren. Hij heeft een divers repertoire van luisterlied tot welbekende meezingers. Van 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 3,50. Informatie: Rens Tas, 06-22563192.

maandag 13 oktober

Aqua Fauna

Aquariumvereniging Aqua Fauna houdt elke maandagavond een bijeenkomst in De Schakel vanaf 20.00 uur. Vanavond een instructieavond glas snijden en een aquarium op maat maken en in elkaar lijmen. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Entree gratis.

dinsdag 14 oktober

Kinderfilm in De Omval

Film speciaal voor kinderen in de herfstvakantie. Om 14.00 uur draait 'Casper en Emma' voor kinderen van drie tot zes jaar. Een fantasierijke en hartverwarmende film voor de jongste kijkers. Bij het kaartje van € 8,- hoort ook een bekertje limonade en een koekje. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Diemerbos

Projectgroep Diemerbos en De Vrienden van het Diemerbos houden een informatiebijeenkomst over verschillende projecten die in het Diemerbos zullen worden gerealiseerd. In de kantine van zorgboerderij Landlust van 14.30 tot 17.00 uur. Op deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over onder meer de locatie van Scouting Diemen, de aanleg van diverse wandel- en fietspaden, het plaggen van terreinen en verbreden van waterlopen in het oostelijk deel van het Diemerbos en de natuurcompensatie voor de verbreding van de A9.

woensdag 15 oktober

Bridgecursus

Bridgeclub Sans Atout organiseert een starterscursus bridge in De Schakel op de woensdagmiddag vanaf 15 oktober. Docent is Nico Portegijs. Kosten: € 60,- voor twaalf lessen inclusief het cursusboek. Informatie: Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Pieter Derks

Pieter Derks speelt 'Zo goed als nieuw' in De Omval. In zijn zesde theatervoorstelling hanteert Derks de stijl die inmiddels zijn handelsmerk begint te worden: vriendelijk van toon, maar vol scherpe grappen en confronterende vragen. 20.30 uur, € 18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 16 oktober

Film in De Omval

'Bon Dieu!' is een Franse komedie over twee conservatieve ouders die hopen dat een van hun vier dochters met een brave katholieke jongen trouwt. 'Bon Dieu!' is in eigen land de grootste bioscoophit sinds 'Intouchables'. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Voetbaltoernooi

Op het Cruyffcourt in Diemen-Noord organiseert SWD een voetbaltoernooi voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. Tussen 14.00 en 17.00 uur wordt er 6-tegen-6 gespeeld. Aanmelden: rwit@stichtingwelzijndiemen.nl of via de Facebookpagina van SWD. Wees snel, want vol=vol.

vrijdag 17 oktober

Potje van de buurt

Potje van de buurt

Om 12.30 uur aan tafel in 't Kruidvat. Iedereen kan voor € 5,- mee komen eten. Vrijwilligers koken een voorafje, zuurkoolstamppot met worst en spek, toetje en koffie. Wel even van tevoren aanmelden op dinsdag, donderdagochtend of vrijdag in het Kruidvat of bij Anneke Dekker, 020-6953224.

zaterdag 18 oktober

Rob & Emiel

'Da's Sterk' heet de voorstelling van Rob & Emiel in De Omval. 'Da's Sterk' is snel, verrassend en confronterend met een knipoog. Door in één show een combinatie te maken van magie, theatrale acts, stand-upcomedy en cabaret, laten Rob en Emiel u een avond beleven met een intens gevoel van verwondering en sterk vermaak. 20.30 uur, € 17,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Smashing '72 boekt zege

Dames staan na drie duels op derde plaats

Het jeugdige team van dames 2 won met 3-2 van VV Amsterdam. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft zaterdag voor eigen publiek Spaarnestad verslagen: 3-1.

De bezoeksters wonnen de eerste set: 15-25. In de tweede set werd met veel vertrouwen gestart en maakte Els van Westrienen haar rentree na afwezigheid door een blessure. Na opnieuw een flinke achterstand werd met een service-serie van acht punten van buitenaanvalster Say Schurman de stand gelijk getrokken. Smashing won met 26-24. In de derde set gingen de ploegen gelijk op totdat Smashing aan het net imponeerde. De jarige spelverdeelster Aniek Croonen bezorgde het team de voorsprong met een hattrick: aanval, blok en een doortikbal. Middenblokkeerster Emma van Gerven maakte met een killblok het doorslaggevende punt en met sterk verdedigend spel aan Diemense zijde werd de set gewonnen (25-23). In de laatste set was het verzet van Spaarnestad snel gebroken en trok Smashing de eindoverwinning naar zich toe (25-17). Met 10 punten uit 3 wedstrijden staat Smashing op een gedeelde 3e plaats.

Zes doelpunten

De KNVB overweegt de tweede divisie weer in het leven te roepen. Het korte bericht in de krant plaatste mij meer dan 40 jaar terug in de tijd.

De tweede divisie werd aan het einde van het seizoen 1970-1971 opgeheven. Dit was het gevolg van een sanering van de KNVB. Diverse profclubs moesten - vaak met tegenzin - afdalen naar de rangen van de amateurs. Het was de periode dat Frits van Turenhout elke zondagmiddag op de radio de voetbaluitslagen voorlas. NTS Sport, de voorloper van Studio Sport, zond op zondagavond samenvattingen uit van enkele duels uit de eredivisie. Vrijwel iedereen keek nog zwart-wittelevisie. De kleurentelevisie brak pas echt door in de maanden voor het WK in 1974.

Veel wedstrijden werden in die tijd niet op beeld vastgelegd. Zondagmiddag 29 november 1970 luisterde ik naar de radio. Frits van Turenhout las de uitslag voor van de wedstrijd Ajax-AZ '67. Ajax had in De Meer met maar liefst 8-1 van de club uit Alkmaar gewonnen. Ik hoopte dat NTS Sport die avond een samenvatting van de wedstrijd zou uitzenden. Mijn wens kwam uit.

NTS Sport begon de uitzending met een doelpunt van Johan Cruijff. Hij had dus gescoord tegen AZ, was mijn conclusie. De samenvatting begon. Ik zag mijn jeugdheld op de televisie een doelpunt maken. Maar die treffer kwam niet overeen met het doelpunt dat voor het begin van de samenvatting was getoond. Cruijff had dus twee keer gescoord, was mijn gedachte. Dat ging vervolgens zo door.

Ik zag Cruijff doelpunt nummer 2, 3, 4 en 5 maken. Maar geen van die doelpunten leek op de treffer die eerder in beeld was geweest. Ik kon het niet geloven: ik had vijf doelpunten van Cruijff gezien en wist dat hij er dus minimaal zes had gemaakt. De redactie van NTS Sport had een grap uitgehaald.

En inderdaad: even later passeerde Johan Cruijff voor de zesde keer doelman Gerrit Vooys. Ik zag eindelijk het doelpunt dat voor het begin van de samenvatting was getoond.

DKV Victoria boekt opnieuw overwinning

DIEMEN - DKV Victoria heeft opnieuw gewonnen. De korfballers uit Diemen zetten Oosterkwartier, de huidige nummer drie, met 16-10 aan de kant. DKV Victoria is lijstaanvoerder.

Een makkelijke wedstrijd was het zeker niet. Zeker omdat de geblesseerde spelers nog niet terug waren en er opnieuw een ander basisachttal stond. De wedstrijd was spannend en leuk om naar de kijken. Het eerste doelpunt van de wedstrijd bleef lang uit en pas na een minuut of tien was het DKV Victoria dat als eerste van de nul afkwam. Dat was ook het begin van een mooie serie doelpunten.

Na 20 min spelen stond het dan ook 5-1. in de eerste helft was het al duidelijk geworden dat DKV Victoria veel sterker was. Toch was de tweede helft veel spannender dan nodig. Zeker omdat het gat verkleind werd naar twee punten in het voordeel van de uitspelende ploeg. Na een goede wissel kwam drie minuten voor tijd de eindstand op het scorebord en waren de punten binnen.

Stijn Hoppebrouwers begon in de basis. Dat had te maken met de gele kaart die vorige week gegeven werd aan Michael Post. Hij begon op de bank. Carla Winkel en Anique Clerx begonnen weer in de basis voor Laura de Nooij en Romy Zeeman. Carla mocht de wedstrijdbal mee naar huis nemen omdat zij zes doelpunten had gemaakt.

DKV Victoria speelt zondag thuis tegen Stormvogels. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Stormvogels staat onderaan en de verwachting is dat de punten in Diemen blijven.

SV Diemen wint uitwedstrijd tegen TABA

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen TABA met 0-1 gewonnen.

Bij rust was de stand nog 0-0. Spits Marc Stobbelaar besliste het duel na de hervatting. SV Diemen heeft na vijf duels dertien punten en is lijstaanvoerder. De eerste periode bestaat uit acht duels.

SV Diemen was in Amsterdam veel sterker dan de thuisclub. De bezoekers kregen veel kansen, maar slaagden er niet in om die te benutten. Ook werden de paal en lat geraakt. Trainer Marc Stuut: "Wij zijn vanaf de eerste minuut sterker geweest en hebben constant aangevallen. Maar de kansen gingen er niet in. Na rust kreeg ik een gevoel van 'het zal toch niet'. Maar kort voor tijd scoorde Marc Stobbelaar. Wij hebben door het vertrek van Dennis van Bree veel scorend vermogen ingeleverd. Dat kan later in de competitie lastig worden."

SV Diemen speelt zondag uit tegen TOG. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

SV Diemen heeft een punt voorsprong op vier clubs: SV Ouderkerk, NFC, Sporting Martinus en Swift.

Dames van de De Meeuwen gaan onderuit

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft in Veenendaal met 6-2 verloren van VZV. Bij rust leidde de thuisclub met 2-1.

De dames van VZV bleken een sterke tegenstander. Maar na twee partjes was de stand slechts 2-1 in het voordeel van VZV. De wedstrijd werd steeds grimmiger: meer trekken, meer duwen en hier en daar viel een klap. De scheidsrechters grepen niet slagvaardig in, waardoor de wedstrijd een echt waterpoloduel werd. Een dame van VZV verloor een stuk van haar badpak, een dame van De Meeuwen kreeg een tand door haar lip. Hierbij werd De Meeuwen zo in de tang gehouden dat ze aan scoren niet meer toekwamen. De dames uit Diemen verloren de wedstrijd met 6-2.

Zaterdag speelde het tweede damesteam van De Meeuwen de eerste competitiewedstrijd sinds de oprichting van het team. De uitwedstrijd tegen Nieuwegein eindigde in een nederlaag voor de dames uit Diemen.

Titels voor TIW-Survivors

DIEMEN - Het eerste herenteam en het eerste damesteam van de softballers van TIW-Survivors zijn kampioen geworden.

De heren moesten er wel wat voor doen: het ging niet elke wedstrijd van een leien dakje en soms moest er een nederlaag worden geïncasseerd. Maar het doel om kampioen te worden werd bereikt.

De dames kenden geen genade voor hun tegenstanders en zijn ongeslagen kampioen geworden. Dit seizoen moesten de dames slechts 15 tegenruns incasseren en dat is best uniek te noemen.

De dames gaan volgend seizoen in de derde klasse spelen.

Kampioenschap driebanden

DIEMEN - Biljartvereniging Oud Diemen houdt in samenwerking met de Koninklijke Biljartbond op zaterdag 11 en zondag 12 oktober het kampioenschap Hoofdklasse driebanden klein.

Het biljartevenement vindt plaats in Café 't Pandje. De aanvang van de biljartwedstrijden is op beide dagen om 11.00 uur. Er doen tijdens het kampioenschap drie leden van de vereniging Oud Diemen mee. De verwachting is dat er op hoog niveau zal worden gespeeld.