DiemerNieuws

21 juli 2016

DiemerNieuws 21 juli 2016


AGO Zwembad (bijna) gered

DIEMEN - Het AGO Zwembad kan openblijven. Tenminste, als ook de gemeente Diemen financieel bijdraagt. De Amsterdamse gemeenteraad vond nog een potje om het bad toch de komende vijf jaar een, weliswaar lagere, subsidie te geven. Daarbij gaat zij ervan uit dat ook Diemen dat vanaf 2017 gaat doen.

En dat is wat prematuur, meldt wethouder Jeroen Klaasse van Sport. Niet dat Diemen helemaal niet zou willen bijdragen, maar daar moet nog wel over beslist worden door het college en de gemeenteraad. Henny Jacobse, ambtelijk secretaris van de Stichting AGO Zwembad, is ervan overtuigd dat het zwembad is gered. "Indien nodig moeten we andere bronnen erbij gaan zoeken, dat zal niet het probleem zijn."

De gemeente Amsterdam draagt vanaf de bouw van het AGO Zwembad in 1977 bij met een jaarlijkse structurele subsidie, maar besloot die per 1 januari 2017 te stoppen. Dat is vorige week teruggedraaid, of in ieder geval ten dele: uit een ander potje geeft Amsterdam de komende vijf jaar een subsidie van 150.000 euro per jaar. Dat is niet genoeg om het bad open te houden, maar Jacobse is toch blij. "Ik ben ontzettend blij dat Amsterdam hiermee heeft ingestemd, maar nu is Diemen aan de beurt. We weten nog niet hoeveel Diemen bereid is bij te dragen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. De exploitatie zal bovendien in de nabije toekomst onder een nieuw bestuur anders gaan, waardoor we met minder subsidie toe kunnen."

Raadsleden
De politieke ommezwaai is volgens Jacobse te danken aan het feit dat Amsterdamse en Diemense raadsleden na het eerste besluit van Amsterdam zelf zijn komen kijken in het zwembad. "Sommige waren eerst sceptisch, maar toen ze zelf gezien hadden hoe de doelgroepen bij ons kunnen zwemmen, waren ze wel overtuigd. Uit onderzoek bleek ook dat de mogelijkheden in andere baden daarvoor beperkt zijn."

Klaasse reageert desgevraagd: "Het is allemaal een beetje vreemd gegaan. Amsterdam heeft eerst de oude schoenen weggegooid voor zij nieuwe had, toen zij besloot geen subsidie meer te geven voor het AGO Zwembad.

Lees verder op pagina 5
en op pagina 11: To moet zwemmen

Festival-seizoen Diemerbos gaat van start

DIEMEN - Het festivalseizoen in het Diemerbos gaat komend weekeinde van start. Op zaterdag 23 juli wordt het festival 22Fest gehouden, een dag later vindt het festival Liquicity plaats.

De festivals in het Diemerbos trekken veel jongeren van buiten Diemen. Net als vorig jaar zullen er zaterdag en zondag vanaf het begin van de middag duizenden jongeren over de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg fietsen. In de avonduren fietsen zij weer terug richting Amsterdam.

De festivals zijn al een paar jaar onderwerp van discussie. De evenementen zijn goed voor de citymarketing van Diemen. De festivals leveren ook inkomsten op die Staatsbosbeheer gebruikt voor het onderhoud van het bos.
De hoop is dat de bezoekers van de festivals Diemen leren kennen en later nog eens terugkeren, bijvoorbeeld om van het Diemerbos te genieten. Tijdens de festivals is de sfeer altijd goed. Maar er is ook een keerzijde. Er is soms sprake van geluidsoverlast en reguliere bezoekers van het Diemerbos storen zich aan het feit dat het bos door de drukke festivals wordt aangetast. De gemeente werkt samen met de organisatie van de festivals.
Lees verder op pagina 3.

Liquidatiepoging Peter R. bij toeval in woonwijk Diemen-Noord?

DIEMEN - Was het stom toeval dat de liquidatiepoging op Peter R., alias Pjotr, op 5 november vorig jaar op klaarlichte dag midden in een woonwijk in Diemen-Noord plaatsvond? Dat lijkt er wel op in sms- en mailverkeer van een van de twee hoofdverdachten van de liquidatie.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de gecodeerde telefoons van de twee hoofdverdachten in de zaak weten te kraken, bleek gisteren in een tussentijdse zitting in de strafzaak, schrijft het Parool. De liquidatie wordt vooraf en achteraf in berichten in straattaal uitgebreid besproken. Zo praten de verdachten over tal van locaties die ze hebben aangedaan in de dagen rond 5 november. Ook bespreken zij hoe zij Peter R. hadden willen liquideren. Eigenlijk hadden ze de Amsterdamse crimineel al eerder onderweg met een stopbord tot stoppen willen dwingen, vermomd als politieagenten. Peter R. was echter plotseling afgeslagen, zodat ze dat plan moesten laten varen.

De liquidatiepoging vond uiteindelijk plaats aan het Fregat in Diemen-Noord. Op klaarlichte dag, tussen de huizen, mensen liepen op straat. De 44-jarige Peter R. was daar bij iemand op bezoek en werd door de verdachten opgewacht. Hij werd in zijn auto op het parkeerterrein met een automatisch wapen onder vuur genomen. R. werd meerdere keren geraakt, maar wist te ontkomen en belandde met zijn auto in de sloot. Veel bewoners van de wijk in Diemen-Noord waren hevig geschrokken door het schietincident.

De daders gingen ervandoor in een auto, en ook dat wordt in de mailwisseling van een van de verdachten met een onbekende uitgebreid besproken. Hij laat weten dat hijzelf en een andere verdachte veilig zijn, maar dat een derde verdachte is gearresteerd. Zij klagen dat er veel politie op straat is ('het is heet op straat), dat ze hun doelwit hebben 'gepopt', maar dat zij niet zeker weten of hij dood is ('slaapt'). De onbekende, waarvan de politie vermoedt dat dat wel eens de opdrachtgever of een tussenpersoon kan zijn, vraagt hoe de politie kon weten waar zij heen waren gereden en waarom de auto niet in brand is gestoken. Een dag na de liquidatie zijn vier mannen aangehouden in verband met de moordpoging.

Kinderen hebben veel plezier in sportcentrum

Kinderen bereiden zich voor op zeskamp. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn maandag begonnen in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Kinderen uit Diemen kunnen zich drie weken lang vermaken in en rond het sportcentrum in Diemen-Zuid. Er zijn twee uitstapjes. Gisteren gingen de kinderen naar de Linnaeushof in Heemstede, volgende week woensdag gaan zij naar KidZ City in Utrecht.

Elke dinsdag- en donderdagmiddag wordt er gezwommen in het zwembad van het sportcentrum.

100

kinderen gingen mee met het uitstapje van de Kinderzomerspelen

Eerlijk duurt het langst

Dit gebeurde in januari 1957 in de Boerenleenbank aan de Ouddiemerlaan. Kassier J. Verwer overhandigt een stapeltje bankbiljetten aan een man op leeftijd. Die stopt ze in zijn portefeuille. Althans, dat denkt hij. Hij merkt niet dat er twee duizendjes op de grond vallen en verlaat het bankgebouw.

De 33-jarige Amsterdammer die achter hem staat, weet er wel raad mee. Al bukkend laat hij de twee rooie ruggen in zijn zak verdwijnen. Kassier Verwer vindt een bukkende man voor het loket wel een beetje raar. Hij helpt de man, waarbij hij zich blijkbaar moet legitimeren. Terwijl de man de bank uitloopt, noteert Verwer diens naam op een strookje. Dan komt de man die bij thuiskomst zijn duizendjes miste, snel terug naar de bank. Enfin, de gewaarschuwde Rijkspolitie van Diemen spoort de oneerlijke dief binnen een uur op. Die linkmichel heeft net de duizendjes in Amsterdam gewisseld in tientjes. In zijn euforie laat hij zijn maat meedelen in de onverwachte meevaller. Maar eerlijk duurt het langst en het plezier is kort. Even later zitten de twee in de cel in Diemen en krijgt de eigenaar zijn 2000 gulden terug. In tientjes, dat wel.

Weerbericht

Minder warm, weekend vrijwel droog, zonnige perioden
Een hogedrukgebied schoof deze week over Nederland. Daarmee begon de week met enkele dagen uitbundig zomerweer. Het was een hoogzomers intermezzo. Het hoog trekt oostwaarts. We komen wederom onder invloed van een westcirculatie. De maxima dalen naar 'normale' waarden. Een uitloper van het Azorenhoog onderdrukt in het weekeinde de buienactiviteit.

Vrijdag en het weekeinde
De tropische hitte met 30+ graden duurde slechts één dag. Dat keert vooralsnog niet terug. Met een matige noordwesten- tot noordenwind wordt het vrijdag en zaterdag 22 à 23 graden. Zondag met 24 à 25 graden iets warmer. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kan wat regen vallen. Zaterdag is nog een lokale bui mogelijk. Verder schijnt de zon nu en dan. Zondag is het droog met zonnige perioden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De verwachting is vrij onzeker. Het meest waarschijnlijk is licht wisselvallig zomerweer met naast geregeld zonneschijn ook kans op een bui. De wind waait overwegend uit westelijke tot zuidwestelijke richting. De maxima schommelen rond de normale waarde van 23 à 24 graden.

Weetje
Vorige week schreef ik over de recordwarme juli van 10 jaar geleden. Een gedenkwaardige zomer was ook die van 40 jaar geleden. De zomer van 1976 was extreem droog en zeer warm. De hittegolf van 23 juni t/m 9 juli duurde 17 dagen. Dagelijks werd het meer dan 25 graden en op 10 dagen daarvan zelfs meer dan 30 graden. Het was tevens de zonnigste zomer na 1947.

Reünie SV De Meer

DIEMEN - S.V. De Meer houdt op vrijdag 2 september een reünie voor oud-handballeden.

Ook veel Diemenaren waren lid van de vereniging, die in 2018 100 jaar bestaat.
De reünie wordt gehouden in het clubhuis. Aanmelden bij mirjamheijke@hotmail.com.

Hennep-plantage

DIEMEN - De politie heeft vrijdag een hennepplantage aangetroffen in een pand aan de Visseringweg in Diemen.

De agenten troffen ongeveer 300 stekjes aan. De stekjes zijn in beslag genomen en vernietigd.

Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Cor Verschut heeft een passie voor kunst

Galeriehouder exposeert op diverse plekken

Cor Verschut van galerie ART-DE-COR. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Cor Verschut is eigenaar van galerie ART-DE-COR in Diemen. Hij was een van de deelnemers aan de tweede editie van het festival Kunst in Sport. Cor stelde toen een tentoonstelling samen van kunstwerken over sport die te zien was in grand café Blauw in De Omval. Een nadere kennismaking met een kunstliefhebber.

Het bedrijf van Cor biedt klanten diverse diensten aan. Hij is interieurontwerper en geeft klanten advies over interieurontwerp en binnenhuisarchitectuur. Daarnaast is Cor galeriehouder en organiseert exposities op diverse plekken in Diemen en daarbuiten. Ook verkoopt hij werken van kunstenaars en leent hij kunst uit.

Studie
Cor was in het verleden leraar en gaf onder andere het vak lichamelijk opvoeding. Hij werd op latere leeftijd gegrepen door de kunst. Hij volgde een studie binnenhuisarchitectuur en cursussen bouwkunde en kunstgeschiedenis en startte met ART-DE-COR.

Een deel van de expositie tijdens Kunst in Diemen. Foto: Ingrid van Vlijmen

Cor werd op latere leeftijd gegrepen
door kunst

"Ik ben in 2002 gaan praten met de toenmalige wethouders Rosali Herder en Nico Portegijs en heb toen het verzoek ingediend om te mogen exposeren in de foyer van De Omval. Zij reageerden positief. Rosali Herder heeft 12,5 jaar geleden mijn eerste expositie in De Omval geopend. Ik exposeer permanent in grand café Blauw in De Omval en bezoekers van het grand café en het theater kunnen de werken zien. Daarnaast exposeer ik in Gezondheidscentrum Diemen Zuid en in een sportcentrum in Hoofddorp." Net als andere ondernemers heeft Cor last ondervonden van de crisis. "Dat geldt voor zowel mijn bedrijf voor interieurontwerp en binnenhuisarchitectuur als voor de kunstgalerie. Maar ik merk wel dat de situatie beter is geworden, de loop is er weer ingekomen."

Zakelijke kant
De werken die hij exposeert zijn van kunstenaars die hij kent en zakelijk vertegenwoordigt. Veel kunstenaars hebben geen interesse of zin in de zakelijke kant, zoals het verkopen of uitlenen van hun werk. Cor doet dit voor hen.

'Kunst spreekt slechts een beperkt aantal mensen aan'

"Mensen die tijdens een van mijn exposities een kunstwerk zien dat hen aanspreekt kunnen contact met mij opnemen. Wij spreken dan af in de expositieruimte waar het betreffende kunstwerk hangt. De kunstliefhebber kan het kunstwerk kopen of lenen. De aankoopprijzen van de kunstwerken variëren. Dat geldt ook voor de prijs voor het lenen van een kunstwerk. De prijs hangt af van het kunstwerk en van de periode die de kunstliefhebber het kunstwerk wil lenen. Kunst is geen massaproduct en spreekt slechts een beperkt aantal mensen aan. Bovendien hangt er een prijskaartje aan kunst."

Hij heeft geconstateerd dat er op het gebied van kunst meer gebeurt dan een jaar of vijftien geleden. Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen, is opgericht en organiseert om de drie jaar de Kunstroute Diemen, er zijn veel exposities op diverse plaatsen in de gemeente en elke drie jaar wordt de Amateurkunstprijs van Diemen gehouden.

"Ik bezoek veel exposities en activiteiten op het gebied van kunst in Diemen. Een aantal kunstenaars van Kunstzin Diemen heeft geëxposeerd bij ART-DE-COR."

Festivals

Vervolg van de voorpagina.

De gemeente verleent de vergunning en controleert voor aanvang van een festival of alle afspraken die in de vergunning zijn opgenomen worden nagekomen. Ook tijdens het festival kan er controle plaatsvinden, bijvoorbeeld of de regels van de drank- en horecawet worden nageleefd en of de parkeerregels niet worden overtreden.Tijdens de festivals worden ook geluidsmetingen gedaan.

De gemeente heeft omwonenden een brief gestuurd, waarin ook staat hoe zij eventuele klachten kenbaar kunnen maken.

Vergunning voor honden-uitlaat-services

DIEMEN - Alleen hondenuitlaatservices met een overeenkomst en een vergunning mogen nog honden uitlaten in het Diemerbos.

Staatsbosbeheer, Groengebied Amstelland en de hondenuitlaatservices hebben dit beleid gezamenlijk opgezet om een wildgroei aan hondenuitlaatservices te voorkomen.

Eigen route
Voortaan wordt alleen nog een beperkt aantal hondenuitlaatservices met een vergunning toegelaten in het natuurgebied. Er is afgesproken dat ze een eigen route krijgen in het Diemerbos. Staatsbosbeheer legt die in het najaar aan. Op deze manier blijven de hondenuitlaatservices met hun loslopende honden gescheiden van andere bezoekers.

Het hondenlosloopgebied en honden-aan-de-lijngebied blijven hetzelfde. Op basis van de regelgeving mag niet zonder overeenkomst en vergunning met meer dan drie honden in het gebied worden gelopen.

Politie houdt verdachten diefstal aan

DIEMEN - De politie heeft maandag vijf personen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij een koperen beeldje van een paard en een wagen hebben gestolen vanaf een graf op begraafplaats Rustoord.

Een getuige van de diefstal nam contact op met de politie en volgde de verdachten. Agenten slaagden erin om de vijf verdachten korte tijd later aan te houden op het Zwanenpad in Diemen. De politie is nog bezig met het onderzoek.

Dartstoernooi in Cheers

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In grand café Cheers is zondag voor het eerst een dartstoernooi gehouden. Het was een toernooi van Dora (Darts Organisatie Regio Amsterdam). Angelo Stassen, een van de eigenaars van Cheers: "Het toernooi was geslaagd. Er deden zo'n dertig darters mee en er was ook een flink aantal toeschouwers. Er werd goed gespeeld en de sfeer was leuk."

Schapen op landje langs Ouddiemerlaan

Een bewoner verzorgt de schapen

Passanten bekijken de schapen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Er staan sinds zondagavond vijf schapen op het graslandje aan de Ouddiemerlaan ter hoogte van Pampuszicht.

Een aantal bewoners van Pampuszigt kwam in 2014 met het idee om op het braakliggende graslandje achter hun woningen schapen te laten grazen. Een van de bewoners bleek bereid om ervoor te zorgen dat de schapen naar het landje zouden komen en de dieren ook te verzorgen. Het landje bleek echter niet geschikt om schapen te houden. De gemeente heeft het landje opgehoogd en gras ingezaaid. Ook is het landje met behulp van hekken afgesloten. Omdat in de bodem van het landje diverse leidingen lopen, was over deze aanpassingen overleg nodig met de nutsbedrijven. Dat overleg heeft veel tijd gevergd, maar inmiddels hebben de noodzakelijke werkzaamheden plaatsgevonden. Zondagavond zijn de vijf schapen gearriveerd. Zij trokken onmiddellijk de aandacht van passanten. Diemen-Noord beschikt nu over kunstschapen bij de entree van de wijk (Vogelweg) en echte schapen aan de rand van de wijk (achter Pampuszigt) nabij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Nuonweg

DIEMEN - De gemeente Diemen heeft de Nuonweg terecht afgesloten in 2014. Dat heeft de rechter in Amsterdam vrijdag bepaald.

De eigenaar van winkelcentrum Maxis in Muiden vroeg de rechter of Diemen het besluit om de Nuonweg, het stukje Overdiemerweg over het terrein van de Nuoncentrale, weer te sluiten wel had mogen nemen. Volgens advocaat Jeroen Heuving van Maxis waren de belangen van Maxis niet meegewogen in dat besluit. IJburgers, die nu een langere route naar het winkelcentrum moeten rijden, zouden er veel minder vaak boodschappen komen doen.

Volgens de rechter is er wel voldoende rekening gehouden met de belangen van Maxis, maar is de verkeersveiligheid belangrijker. Bovendien was het vanaf het begin (de weg ging in 2010 open, red.) duidelijk dat de openstelling tijdelijk zou zijn, zodat de eigenaren van het winkelcentrum ervan uit konden gaan dat de situatie weer zou veranderen.

Onderzoek
De gemeente Amsterdam onderzoekt nog of, met de nodige verkeerstechnische maatregelen, de weg toch weer open kan. Kosten: 3,4 miljoen euro. Die zijn helemaal voor Amsterdam, en dan moet de Diemense gemeenteraad nog instemmen met een bestemmingsplanwijziging.

AGO-bad

Vervolg van voorpagina.

Klaasse vervolgt: "Uit onderzoek dat daarna pas is uitgevoerd bleek immers dat niet alle doelgroepen van het AGO Zwembad ook elders terechtkunnen. Ook om er nu van uit te gaan dat Diemen wel bijdraagt, is erg prematuur. Diemen heeft het Duranbad al, en twee zwembaden openhouden is voor een gemeente als Diemen echt te veel. Wij weten hoe belangrijk het is voor mensen met handicaps of aandoeningen dat zij in het AGO Zwembad kunnen zwemmen. We zullen dan ook als we een subsidieverzoek krijgen van de stichting AGO onderzoeken hoeveel Diemenaren uit de doelgroep gebruikmaken van het AGO Zwembad en op basis daarvan besluiten of we een subsidie verstrekken en de hoogte daarvan. Ik verwacht dat we dat in september of oktober aan de gemeenteraad kunnen voorleggen. Stichting AGO zou daarnaast ook op zoek kunnen gaan naar andere inkomstenbronnen. Mensen uit de hele regio maken gebruik van het zwembad, dus bijvoorbeeld bij andere gemeenten en de zorgverzekeraars."

Vertrouwen
Jacobse heeft er vertrouwen in: "Ik ben hartstikke blij met deze ontwikkeling. Niet voor mijzelf, maar voor de mensen die daar onder aangepaste omstandigheden kunnen zwemmen. Daar vecht ik voor."

Danny Post

Algemeen coördinator Kinderzomerspelen
50 jaar
Diemenaar sinds zijn geboorte

Foto: Oscar Borghardt

Wat houdt jouw functie bij de Kinderzomerspelen in?
"Als algemeen coördinator regel ik de dagelijkse gang van zaken. Ik krijg daarbij hulp van de andere coördinatoren, de begeleiders en de stagiaires van het ROC."

Hoe verlopen de Kinderzomerspelen tot dusver?
"Prima. Maandag waren er 173 kinderen en dinsdag 174 kinderen. Gisteren hebben wij het eerste uitstapje gemaakt, naar de Linnaeushof in Heemstede."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als elektricien bij een penitentiaire instelling in Zaandam."

Wat zijn jouw hobby's?
"Mijn werk, de Kinderzomerspelen en het Loswalfestival. Ik ben al jaren vrijwilliger bij het Loswalfestival."

Doe je aan sport?
"Nee, maar ik kijk wel naar sport: voetbal, Formule 1 en atletiek. Tot een jaar geleden had ik samen met mijn zoon Mitchell een seizoenskaart van Ajax. Wij zijn gestopt omdat het voetbal van Ajax vaak niet aantrekkelijk was."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik luister naar de huidige hits en naar de radio. Vrijwel altijd Radio 538."

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Louis van Gaal. Ik zou willen weten of hij echt zo zwart-wit is als hij in de media overkomt, of dat hij een aimabele man is."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik erger mij aan de ondergrondse containers voor het inzamelen van afval. Die containers zijn dikwijls defect en zitten vaak vol. Als elektricien kan ik snel een systeem aanbrengen dat aangeeft dat een container bijna vol is. Dan kan daarop worden ingespeeld."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Winkelcentrum Diemerplein. Wij doen daar vrijwel al onze boodschappen. Er zijn door de jaren heen steeds meer winkels bijgekomen."

Sporthal in Schoolstraat wordt opgeknapt

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Het gebouw van de gymnastiekzaal in de Schoolstraat wordt gerenoveerd. Er worden nieuwe dakpannen op het gebouw geplaatst.

Het gebouw staat al enige tijd in de steigers om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

De gymnastiekzaal in de Schoolstraat wordt intensief gebruikt. Een van de verenigingen die er wekelijks lessen geeft is judovereniging HC Fritz. Leerlingen van brede school De Octopus krijgen gymles in het gebouw.

Scholen sluiten schooljaar op feestelijke wijze af

'Alles overboord' op De Venser. Foto: Maureen Weggelaar

DIEMEN - De leerlingen (en leerkrachten) van de basisscholen in Diemen genieten van de zomervakantie. Tijdens de laatste schoolweek waren op diverse scholen in Diemen activiteiten. Er werd afscheid genomen van de leerlingen van groep 8, die volgend jaar naar de middelbare school gaan, kleuters van groep 2 werden 'uitgeveegd' en ook voor de leerlingen van de overige groepen was het een leuke laatste schoolweek.

Brede school De Octopus vierde donderdag het 25-jarig bestaan. Er waren de hele dag activiteiten op het schoolplein. De leerlingen leefden zich uit met spelletjes. Leerkrachten, ouders en familieleden van de kinderen en andere vrijwilligers, onder wie oud-leerlinge, zorgden voor de begeleiding. 's Middags was er een talentenshow: De Octopus got Talent. Wethouder Jeroen Klaasse was ook aanwezig. Alle kinderen kregen een ijsjes.

Tijdens de musical van groep 8 op De Venser kwam ook het DiemerNieuws voorbij. Foto: Maureen Weggelaar
Een leerling van De Octopus toont zijn danstalent. Foto: Trudy Kroese
Spelletjes op het plein van De Octopus. Foto: Trudy Kroese
Op de Noorderbreedte worden de kleuters de kleuterklas 'uitgeveegd' op weg naar groep 3. Foto: Noorderbreedte
Een ijsje op het zomerfeest van Noorderbreedte. Foto: Noorderbreedte
Voor alle kinderen een ijsje bij De Octopus. Foto: Oscar Borghardt
Op De Nieuwe Kring worden achtstegroepers traditioneel de school uit gedragen. Foto: Nelie Röfekamp
Zomerfeest met Circus Kristal op De Nieuwe Kring. Foto: Nelie Röfekamp
Groep 8 op het podium op de Sint-Petrusschool. Foto: Jaap Rekvelt
De leerlingen van De Kersenboom gingen naar Artis in hun laatste schoolweek. Foto: De Kersenboom

'Alles overboord' was de titel van de eindmusical van groep 8 van basisschool De Venser, het DiemerNieuws kwam tijdens de voorstelling ook nog voorbij. De achtstegroepers hadden voor de musical samen een hapje gegeten en de avond werd afgesloten met een disco in de klas.

In de musical van groep 8 van de Sint-Petrusschool ging het over 'Herrie op het eiland'. De kinderen voerden de musical woensdag 13 juli op voor hun ouders, een paar dagen nadat ze aan allerlei tests waren onderworpen tijdens de traditionele 'Brugpieperdag', georganiseerd door ouders.

Op de Nieuwe Kring genoten de kinderen woensdag 6 juli van een zomerfeest. Onder leiding van Circus Kristal leerden de kinderen allerlei circusacts. Op dinsdag 12 juli speelde de leerlingen van groep acht hun eindmusical, die zij zelf in elkaar hadden gezet. Aan het einde van de avond werd elke groepachtleerling door zijn of haar ouder(s) letterlijk de school uit gedragen langs een rij van alle ouders en leerkrachten, een traditie op De Nieuwe Kring. Op vrijdag 15 juli werden de oudste kinderen van elke stamgroep de klas uitgeveegd/gerold. Ook een traditie op de school.

De groepen 8 op brede school Noorderbreedte voerden alle een eigen musical op. Op hun laatste schooldag vlogen ze uit, uitgezwaaid door de rest van de school. De kleuters van groep 2 werden hun kleuterklas 'uitgeveegd', op naar groep 3. Op het zomerfeest genoten de leerlingen van een lekker ijsje.

De leerlingen van brede school De Kersenboom gingen in hun laatste schoolweek naar Artis. Ook de kinderen van het kinderdagverblijf in de school waren mee. Na de vakantie zullen de kleuterklassen in de nieuwe noodlokalen trekken.

'To moet zwemmen, was ons motto'

Amsterdammers spaarden het AGO Zwembad bij elkaar met ludieke acties

Een foto uit de actietijd. Vlnr: Jan Jongbloed, dhr. Allema, Enith Brigitha, dhr. Tetzner, To de Jong, Nico Spits, Barry Hulshoff en dhr. Verwaal. Foto: AGO-archief

DIEMEN - Om het AGO Zwembad open te houden, moest het afgelopen jaar flink gelobbyd worden. Aan de oprichting van het zwembad ging in de jaren 70 een ludieke actie vooraf: 'To moet zwemmen'.

"Dat was ons motto", vertelt mevrouw Stien Gunzel-Laros (85) uit Diemen. "In heel Amsterdam hingen aanplakbiljetten met 'To moet zwemmen'." To de Jong, een vrouw met het syndroom van Down, was het gezicht van de actie om een eigen zwembad te bouwen voor gehandicapten, waar het water warm genoeg was en de nodige voorzieningen waren zodat ook meervoudig gehandicapten konden zwemmen. Toenmalig algemeen directeur Verwaal van de Stichting AGO wilde dat eigen zwembad naast de vestiging aan Kriekenoord. Er was wel geprobeerd met cliënten te zwemmen in andere Amsterdamse zwembaden, maar dat kon alleen op incourante tijden als laat op de avond of tijdens etenstijd, er waren geen voorzieningen en de temperatuur van het water was te laag voor meervoudig gehandicapten. Maar een eigen zwembad kostte veel geld.

Druppels
Verwaal vroeg daarom twee reclamemensen van Coca Cola om een campagne te maken; dat werd 'To moet zwemmen'. Het idee was dat iedere Amsterdammer een druppel water zou bijdragen en daarom werden er droppelkaarten verkocht met een zakje water eraan. Eerst voor 5 gulden, maar dat bleek te duur. Toen de prijs werd verlaagd naar 1 gulden vlogen de droppelkaarten de deur uit.
"Heel Amsterdam leefde mee", herinnert mevrouw Gunzel zich. "Zelfs de middenstand: overal stonden collectebusjes naast de kassa's. In onze eigen zaak, restaurant Frankendaal, was ik er heel alert op. Regelmatig kwam iemand bij ons de pot legen en die vond dat er bijzonder veel geld in het busje zat, zelfs papiergeld. Ook werden er tegels verkocht met een opschrift over To; die zijn in de zaak blijven hangen toen we hem verkochten."

Zwemster Enith Brigitha opende het AGO Zwembad in 1977

Prominenten
Henny Jacobse, nu nog steeds als ambtelijk secretaris betrokken bij het AGO Zwembad, was er ook al bij. Eigenhandig plakte hij posters in de hele stad. Om het geld bij elkaar te krijgen, werden verschillende ludieke acties gehouden. Met een bijdrage van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten was de financiering twee jaar na het begin van de actie rond. Bij 'To moet zwemmen' waren veel prominenten betrokken, waaronder voetballers Jan Jongbloed en Barry Hulshoff en zwemsters Ada Kok en Enith Brigitha, de zwemster die nu lesgeeft in het Duranbad. Jacobse: "Ook Martine Bijl heeft heel veel voor ons gedaan. Zij sloeg, samen met To en Enith Brigitha, de eerste paal." De zwemster opende het zwembad ook op 23 juni 1977, samen met twee cliënten van AGO. En toen kon To zwemmen. Dat ging nog bijna mis omdat ze, vast van de spanning, haar zwembandjes én de schoolslag vergeten was.

Mevrouw Gunzel is blij dat het zwembad openblijft, zij zwemt er nu zelf. "Wij zwemmen met een groep dames met een handicap en worden onder leiding van therapeut Martijn Kool heel fijn en flink onder handen genomen tijdens het wekelijkse zwemuurtje. We hopen te horen dat To mag blijven zwemmen. Niet alleen wij, maar veel mensen hebben het heel hard nodig. Het is uniek."

Fietsgroep Fietsplezier van SWD fietst iedere woensdag een rondje.

donderdag 21 juli

Zumba

't Kruidvat 9.00 uur

Elke dinsdag en donderdag geeft Anant Zumba. Een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Kosten € 1,-.

Creatieve inloop

't Kruidvat 11.30 uur

Iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur creatieve inloop met Kitty en Joke. Een gezellige groep dames maakt allerlei werkstukjes onder het genot van een kopje koffie of thee. Kosten € 1,-.

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

Gratis fietsles

't Kruidvat 13.30 uur

Leren fietsen? Op het plein voor 't Kruidvat leren vrijwilligers van SWD u de basisprincipes van het fietsen. Een eigen fiets is een vereiste, de les is gratis.

zondag 24 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en communieviering met samenzang, voorganger is mw. J. Kronenberg.

Spelletjesmiddag

't Kruidvat 13.30 uur

Huis van de buurt 't Kruidvat en Bridgeclub Sans Atout organiseren een spelletjesmiddag. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Toegang gratis. Maak kennis met kaartspelletjes als boerenbridge, bonken, hartenjagen of Spite & Malice. Of kom klaverjassen of bridgen. Er zijn ook bordspellen en een tafeltennistafel, een tafelvoetbalspel en een sjoelbak. Informatie bij: Jessica van der Wiel (bridge@boekservices.nl) of 't Kruidvat (huisvandebuurtkruidvat@gmail.com).

maandag 25 juli

Yoga

't Kruidvat 9.00 uur

Ieder maandagochtend yoga met Esje Heera. Bewegingsoefeningen waardoor je je lichaam en je geest beter leert beheersen. € 1,-.

Wandelplezier Doorstappers

Diemen 10.00 uur

Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

dinsdag 26 juli

Yoga

't Kruidvat 11.00 uur

Iedere dinsdag yogales. Laagdrempelig en in een gezellige groep. Geen aanmelding nodig, je kunt zo meedoen. Aansluitend wordt er een kopje thee gedronken en kun je aanschuiven voor de lunch. Kosten € 1,-.

Lunch

't Kruidvat 12.00 uur

Iedere dinsdag een gezamenlijke lunch. Gezellig, geheel verzorgd en je kunt zo aanschuiven. Kosten € 1,-.

Creatieve inloop

't Kruidvat 14.00 uur

Gratis creatieve inloop van 14.00 tot 16.00 uur. Gezelligheid en uiteraard ook tekenen, knutselen en spelletjes doen met Sherida, Joke en Tjalling.

woensdag 27 juli

bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

De zaal is open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50; voor bewoners is dat € 1,50.

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden zomerbridge tot en met 17 augustus. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout bij Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur bij Aad Stuurman, telefoon 020-7853742, e-mail aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

Fietsplezier

SWD 14.00 uur

Fietsgroep die start vanuit Diemen. Wij fietsen een uur en in dat uur ongeveer 12 - 15 kilometer. Om mee te fietsen kunt u contact opnemen via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

zondag 31 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pater G. Noom.

Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 12.30 uur

Dit jaar is de Stelling van Amsterdam twintig jaar UNESCO Werelderfgoed. Dat wordt uitbundig gevierd op en rond de 46 forten. Fort Diemerdam viert de verjaardag mee met gratis rondleidingen en theater. 12.30 uur: historische rondleiding. 15.00 uur: familietheater en muziek. 16.00 uur: historische wandeling.

SV Diemen treft oude bekenden

Het eerste zondagteam is ingedeeld in aantrekkelijke poule

SV Diemen en SV Ouderkerk treffen elkaar opnieuw. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De KNVB heeft de indeling voor het seizoen 2016-2017 bekendgemaakt. Het eerste zondagteam van SV Diemen komt uit in de derde klasse C.

SV Diemen speelt volgend seizoen tegen de volgende tegenstanders: ASV Arsenal, Bloemendaal, DWS, Fortius, Laren, Olympia Haarlem, SV Ouderkerk, Roda '23, Schoten, Velserbroek en FC Weesp.

SV Diemen is ingedeeld in een aantrekkelijke poule met veel tegenstanders uit de regio. SV Diemen treft een aantal ploegen tegen wie de club ook vorig seizoen uitkwam: ASV Arsenal, Fortius, Roda '23 en SV Ouderkerk.

ASV Arsenal toonde zich vorig seizoen een sterkte opponent. De club uit Amsterdam werd tweede achter kampioen AGB en eindigde een plek boven SV Diemen, dat op een verdienstelijke derde plaats eindigde.

ASV Arsenal nam deel aan de nacompetitie, maar slaagde er niet in promotie af te dwingen. SV Ouderkerk, Roda '23 en Fortius eindigden onder SV Diemen. Roda '23 werd vijfde, SV Ouderkerk achtste en Fortius eindigde op de negende plaats.

Derby's
SV Diemen stuit komend seizoen ook op het Amsterdamse DWS en de lokale rivaal FC Weesp. Verder treft de club een aantal tegenstanders die uit een plaats komen die iets verder weg ligt. Robin Ternede, bestuurslid technische zaken van SV Diemen, is te spreken over de indeling van de KNVB. "Wij spelen komend seizoen tegen een aantal clubs uit deze regio en tegen een aantal clubs uit de regio Haarlem. Het is leuk dat FC Weesp en SV Diemen in een poule zitten. Wedstrijden tussen die ploegen zijn derby's. Ik denk dat wij in een aantrekkelijke poule zitten."

Gerrie Breugem, de nieuwe trainer van SV Diemen, zal het zonder topscorer Dennis van Bree moeten doen. De spits is naar TOG vertrokken. SV Diemen trok voor zijn positie Niels Verheul aan. Hij speelde vorig seizoen voor FC Weesp. Keeper Jente van Dijk komt in tegenstelling tot eerdere berichten toch niet over van WVHEDW. De keeper gaat naar TOG. SV Diemen heeft een andere keeper aangetrokken: Abe Molenaar. Hij kwam afgelopen seizoen uit voor Zeeburgia, maar speelde in het verleden voor SV Diemen.

Hondensportvereniging Diemen neemt examens af

Vereniging houdt tevens jaarlijkse clubwedstrijd

De deelnemers aan de examens, rechts op de foto Guus Piërlôt. Foto: HSVD

DIEMEN - Hondensportvereniging Diemen (HSVD) heeft onlangs het voorjaarsexamen afgenomen en de jaarlijkse clubwedstrijd gehouden.

Er werden diverse examens afgenomen. De eigenaren van zes puppy's ontvingen het diploma.

Labrador
Tijdens het examen EG 1 (elementaire gehoorzaamheid) behaalde de heer E. Oostenrijk uit Driemond met zijn labrador de hoogste score: 95 punten.

Rhodesian Ridgeback
Bij de veel moeilijker EG 2 werd de heer R. de Wit uit Diemen met zijn Rhodesian Ridgeback de beste.

Canadese witte herder
De clubbokaal bij de agilitywedstrijd werd gewonnen door de heer H. Mul uit Weesp met zijn Canadese witte herder.

Prijzen
Keurmeester bij alle onderdelen was Guus Piërlôt, die tevens als voorzitter van de HSVD na afloop alle deelnemers een diploma, vaantje of beker overhandigde al naargelang de geleverde prestatie.

15 / 16

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken) Geenthuiskapsalon marjon@
hotmail.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595