DiemerNieuws

18 juni 2015

DiemerNieuws 18 juni 2015


Marktcommissie krijgt meer invloed op markt

DIEMEN - De marktcommissie krijgt een belangrijke stem over welke nieuwe marktkooplieden zich mogen vestigen op de wekelijkse markt op de woensdag op het Diemerplein.

Dit staat in de Marktverordening 2015 die door het college van B en W is vastgesteld. De gemeenteraad discussieert in september over deze verordening.
Toekomst
Wethouder Jeroen Klaasse is verantwoordelijk voor de markt. "Als er nu plek is voor een nieuwe marktkoopman wordt er gewerkt met een wachtlijst. Dat willen wij niet langer doen. In de toekomst bepaalt de marktcommissie wie er in aanmerking komt voor de beschikbare plek op de markt."

Punten
Kandidaten krijgen punten op basis van de volgende selectiecriteria. Het assortiment van de gegadigde vormt, gelet op de brancheringslijst, een gewenste toevoeging aan het marktassortiment (maximaal 40 punten); de uitstraling van de uitstalling (maximaal 20 punten); het marktverleden van de gegadigde en de indruk die hij maakt (maximaal 10 punten); bij de gegadigde is sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen (maximaal 5 punten); de gegadigde plaatst geen voertuig bij de marktkraam (15 punten); bij de gegadigde kan betaald worden via een pinautomaat (10 punten). De marktcommissie draagt de beste kandidaat voor aan de gemeente, die vervolgens een vergunning kan afgeven.

Lees verder op pagina 5.

Verdachte misbruik meisje (14) blijft langer vastzitten

DIEMEN - De 35-jarige man die ervan wordt verdacht het 14-jarige meisje Marilyn seksueel te hebben misbruikt blijft langer vastzitten.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft begin juni het voorarrest van de man verlengd tot dinsdag 30 juni. Dit laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten.

De man is de bewoner van de woning waarin op zondag 24 mei het 14-jarige meisje uit Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) aanwezig was. Het meisje was sinds vrijdag 22 mei vermist. De man en het meisje hebben elkaar via internet leren kennen. Een 60-jarige man die op zondag 24 mei eveneens in de woning in Diemen werd aangehouden, is inmiddels vrijgelaten en is geen verdachte meer.

De politie maakte tijdens het zoeken naar het vermiste meisje intensief gebruik van sociale media. Veel mensen reageerden hierop.

Duo berooft man van sporttas

DIEMEN - Een 33-jarige inwoner van Amsterdam is donderdagmiddag rond 16.00 uur beroofd van zijn sporttas.

De man was in een sportschool in Diemen geweest en reed op de fiets over de Muiderstraatweg. Hij sloeg rechtsaf om de Weespertrekvaart over te steken. Er kwam een scooter met twee mannen op hem af rijden. Tijdens het passeren slaagde de passagier van de scooter erin om de tas van de man te ontvreemden.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Buitenspeeldag in park De Omloop

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kinderen uit Diemen konden vorige week deelnemen aan de Nationale Buitenspeeldag. Het evenement werd gehouden in park De Omloop in Diemen-Noord.

De Nationale Buitenspeeldag werd in Diemen georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Personeel en stagiaires van de stichting zorgden voor de begeleiding en toezicht. De kinderen hebben zich uitstekend vermaakt. Park De Omloop is een mooie plek voor kinderen om hun vrije tijd door te brengen. Er ligt een prachtig sportveld en er zijn ook speeltoestellen.

14,4

km2 is de oppervlakte van
de gemeente Diemen

Druk tijdens Open Huis Muziekschool Diemen

Gitaarleerlingen van Muziekschool Diemen. Foto: Willem Polder

DIEMEN - Veel ouders en kinderen kwamen afgelopen zaterdag een kijkje nemen bij het open huis van de Muziekschool Diemen in Theater De Omval.

Tijdens de open dag kon jong en oud kennismaken met de verschillende instrumenten en docenten van de muziekschool. Zoals altijd waren slagwerk, piano en gitaar erg populair. Nieuw in het komende seizoen is een cursus digitaal componeren en ook dat kon vast geprobeerd worden. Een aantal kinderen was erg enthousiast en had al bijna een liedje geschreven.

Het open huis werd 's avonds afgesloten met een afwisselend concert in De Omval waarin het brede aanbod van de muziekschool op het podium door enthousiaste en talentvolle leerlingen werd uitgevoerd. Het theater stond op zijn kop toen het concert werd afgesloten met een optreden van alle leerlingen en docenten met het bekende 'Happy' van Pharell Williams.

Van de lezers

Blauwe zone
Graag reageer ik op het besluit van B en W om de blauwe zone uit te breiden. Zeer verbaasd dat het nu ineens ingevoerd gaat worden per 14 september.
Het laatste bericht dateert van 17 september 2014 van Lex Scholten dat er geen draagkracht voor was, er zijn te veel tegenstanders. Invoering blauwe zone Diemen-Zuid werd afgeblazen. Blijkbaar is er in die tussentijd een parkeeronderzoek etc. gehouden, waar ik overigens niets van terugvind in het DiemerNieuws en ook niet mijn mening aan heb kunnen geven. Wat voor internetpeiling was het en wat zijn de uitkomsten?
Nu is er sinds kort een nieuwe burgemeester, is hier wel goed over nagedacht/gesproken? Ik krijg de indruk dat het zo vlak voor de vakantie doorgedrukt wordt.
Lida Roos

Weerbericht

Lichtwisselvallig en vrij koel zomerweer
De astronomische zomer begint zondag, maar liefhebbers van warm zomerweer moeten voorlopig nog geduld hebben. Het Azorenhogedrukgebied trekt zich geleidelijk verder terug. Zwakke fronten van een Scandinavisch lagedrukgebied kunnen het Noordzeegebied bereiken. Met een noordwestenwind hebben we te stellen met een koel en lichtwisselvallig weertype.

Vrijdag en het weekeinde
Zowel vrijdag als in het weekeinde is het wisselend bewolkt met een toenemende kans op een bui, maar veel regen wordt niet verwacht. De zon schijnt af en toe, maar met een matige tot eerst vrij krachtige noordwesten- tot westenwind voelt het fris aan. De maximumtemperatuur is met 16 à 17 graden mager voor eind juni. Vanaf zondag wordt het iets zachter met zo'n 19 à 20 graden. De gemiddelde ofwel 'normale' waarde voor eind juni bedraagt 20 à 21 graden.

Trend na het weekeinde
Ook voor de laatste week van juni is er geen uitzicht op standvastig warm zomerweer. Het weer staat onder invloed van een lagedrukgebied boven Noordzee en Scandinavië. Met een westelijke stroming is het tamelijk wisselvallig. Het maximum ligt tussen 18 en 21 graden.

Weetje
Het lente van 2015 is zeer zonnig en droog verlopen, maar door overheersend noordwesten- tot noordenwinden ook vrij koel. Doordat er al sinds maart te weinig regen is gevallen is er sprake van droogte. Het droogste groeiseizoen was die van 1976. Die droge lente werd toen gevolgd door een kurkdroge en snikhete zomer. Daar is nu voorlopig nog geen sprake van.

De Openbare Lagere School (2)

Nog niet zo lang geleden speelde in Diemen het geloof een belangrijke rol in het dagelijks leven. Een protestant zou nooit zijn vleeswaren kopen bij een katholieke slager. Daarentegen zou een katholiek het wel uit zijn hoofd laten om zijn fiets te laten repareren bij een fietsenmaker die lid was van de Nederlands Hervormde kerk of die 'niks' was. Leerlingen van de openbare en de christelijke scholen deden vrolijk mee aan deze 'dorpse geloofsstrijd'. Jan Hagen, een vooroorlogse leerling van de Openbare Lagere School aan de Ouderkerkerlaan, vertelde in 1995 dat de kinderen van de School met den Bijbel konden vloeken als de beste: "Als die bijvoorbeeld naar catechisatie gingen dan kwam er een losgeslagen zooitje de brug over." En tijdgenoot Henk Teiwes, oud-leerling van de School met den Bijbel aan de Ouddiemerlaan, weet dat men in die tijd dacht dat het openbaar onderwijs slechter was dan het bijzonder onderwijs. "We noemden de leerlingen 'openbare bokken'. Regelmatig waren er ook knokpartijen." Pas in 1924 opende de katholieke Sint-Petrusschool voor jongens en meisjes haar deuren aan de Burgemeester Bickerstraat (later omgedoopt in Schoolstraat). Op dat moment was de 'verzuiling' in Diemen compleet.

Winkel van Sinkel houdt picknick

DIEMEN - De Winkel van Sinkel in woon- en zorgcentrum Berkenstede heeft op woensdag 10 juni een gezellige picknick voor 80 bewoners gehouden.

Het terras was leuk versierd en er werden onder andere lekkere broodjes en salades geserveerd. Het was mooi weer en de bewoners van Berkenstede werden letterlijk en figuurlijk even in het zonnetje gezet.

Kleurwedstrijd

DIEMEN - Woensdag 24 juni draait de film 'Shaun het Schaap' in De Omval. Leuk om te gaan zien, maar er zijn ook mooie prijzen te winnen.

In Theater De Omval kun je een kleurplaat van Shaun het Schaap ophalen. Kleur deze zo mooi mogelijk en lever hem uiterlijk dinsdag 23 juni in bij de kassa van het theater. Wie de mooiste, leukste, artistiekste kleurplaat heeft gemaakt wint mooie Shaun-prijzen. De film begint woensdag om 14.00 uur.

Hoe ziet het Wmo-nieuws eruit in het jaar 2020?

Derde Diemense Wmo-conferentie over de toekomst van Wmo

Nadenken over het Wmo-nieuws van 2020. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - 'Jongerenraad wint verkiezing!', 'Diemen wint landelijke prijs voor beste preventiebeleid', 'Burgers in Diemen-Noord bundelen krachten'. Een greep uit de krantenkoppen die de deelnemers aan de derde Diemense Wmo-conferentie afgelopen donderdag bedachten. Ruim 125 deelnemers bogen zich in Theater De Omval over de vraag hoe het Wmo-nieuws eruit zal zien in 2020.

Het thema van de conferentie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) was 'verbindingen leggen' door zo veel mogelijk Diemense organisaties en verenigingen samen te brengen die zich bezighouden met Wmo, zoals de Wmo-raad, de cliëntenraad en mantelzorgers. Maar ook mensen uit het onderwijs, jeugdzorg, welzijn, begeleiding en dagbesteding, vrijwilligerswerk en politiek waren aanwezig. Er waren ook twee wethouders, niet alleen Ruud Grondel van Wmo, maar ook Maïta van der Mark van Sociale Zaken, Armoedebeleid en Participatie.

Iedere vier jaar moet de gemeente een Wmo-beleidsplan schrijven voor de komende jaren. "De Wmo-conferenties houden we om zo veel mogelijk mensen mee te laten praten en te denken over het volgende beleidsplan en natuurlijk om ze elkaar te laten vinden", vertelt Irma Spit, beleidsmedewerker Wmo. "We zijn al goed op weg in Diemen. De lijnen zijn kort en daar waar het nodig is kunnen we snel samen handelen. Dat is precies wat we willen bereiken."

Wethouder Ruud Grondel van Wmo neemt de voorpagina's van 2020 door aan het einde van de conferentie. Foto: Martijn Buskermolen

In 2020 is vrijwilligerswerk hip

Budget
De eerste Wmo-conferentie in Diemen was in 2007, de vorige in 2011. Vóór de transities dus, waardoor de gemeente er per 1 januari dit jaar veel taken bij kreeg op het gebied van Wmo, jeugdzorg en participatie. Maar dat ook met minder geld moet zien te redden. Toch had Grondel goed nieuws te melden aan het begin van de conferentie. "We weten inmiddels hoeveel geld we krijgen en in Diemen valt het mee." Daarna ging het deze conferentie niet meer over de centen. "De vernieuwingsplannen en kansen die deze veranderingen brengen, staan voor mij voorop", zei Grondel. En ook de verwachtingen van de deelnemers voor Wmo-zaken in 2020 waren overwegend positief, getuige hun krantenvoorpagina's, die overigens veel weg hadden van de krant die u nu al goed kent, het DiemerNieuws.

Nieuwe initiatieven
Wat verwachten de mensen die er verstand van hebben nu eigenlijk voor dat jaar 2020? En welke nieuwe initiatieven hopen zij dan gerealiseerd te hebben? Even verder lezen in hun kranten. Veel activiteiten voor alle Diemenaren. Gratis openbaar vervoer voor AOW-ers. De economische crisis is in 2020 wel voorbij en financiën zijn geen belemmering meer voor hulp en ondersteuning. De Voedselbank kan sluiten bij gebrek aan klanten. Inwoners gaan meer zelf organiseren. Zo bedacht een groep dat bewoners van Diemen-Noord in 2020 wel eens een wijkcentrum geopend kunnen hebben, gefinancierd door middel van crowdfunding. Wat daarbij helpt is dat de gemeente veel regels loslaat. Er is meer aandacht voor eenzaamheid. Brede scholen bieden tijdens en buiten schooltijd een breed aanbod. Elke wijk heeft een kindcentrum. Mantelzorgers worden beter begeleid, formeel en informeel, waardoor er minder mantelzorgers overbelast zijn. Vrijwilligerswerk heeft de status 'hip' gekregen. Diemen heeft een jeugdhonk, een ouderencafé en jachthaven De Sniep. Diemen verwelkomt de 35.000e inwoner en de burgemeester overhandigt haar bloemen en een lidmaatschap van de Diemer Hockeyclub. Het aanbod overtreft de vraag op de website Diemenvoorelkaar.nl (geopend tijdens deze Wmo-conferentie, red.). De 3000e levensloopbestendige woning is opgeleverd. Diemen scoort een 8 in de burgerpeiling; een spectaculaire stijging: in 2015 was dat nog een 6,6.

We gaan het zien, in het DiemerNieuws van 2020.

Identiteit overleden man vastgesteld

DIEMEN - Recherche- en forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat het stoffelijk overschot dat zondag 14 juni 2015 in de auto in het water van de Stammerdijk in Diemen is aangetroffen de vermiste Abdoel Pirbux betreft. De recherche gaat niet uit van een misdrijf.

De vermiste was sinds eind mei niet meer gezien. Na de aangifte van vermissing werd een onderzoek opgestart. De recherche heeft de vermissing hoog geprioriteerd en was druk bezig met de uitvoering van diverse tactische opsporingsmogelijkheden. Het kenteken van zijn auto werd als vermist opgegeven. De auto werd nergens aangetroffen en er werd geen geld van zijn bankrekening opgenomen.

De familie maakte zich uiteraard zorgen en kwam in contact met de stichting Signi zoekhonden. Samen met hen werden locaties in de omgeving van Diemen, waar de vermiste regelmatig kwam, vastgesteld. In het water van de Stammerdijk, een plek waar de vermiste wel eens ging vissen, werd door de stichting Signi zoekhonden vanaf een boot met sonar en zoekhonden gezocht. In het water werd een auto aangetroffen. Met behulp van duikers van dezelfde stichting werd vastgesteld dat het hier om de auto van de vermiste ging. Direct werd de politie van het aantreffen van de auto in kennis gesteld, die het onderzoek ter plaatse overnam. Duikers van de brandweer troffen een stoffelijk overschot in de auto aan. De auto is met behulp van een politiekraan uit het water getakeld. Het stoffelijk overschot is voor nader onderzoek naar een mortuarium van een ziekenhuis overgebracht. De recherche heeft met behulp van forensisch specialisten de identiteit kunnen vaststellen.

Oorzaak stroom-storing

DIEMEN - De stroomstoring op 27 maart is veroorzaakt door een technisch defect en een menselijke inschattingsfout. Dit heeft TenneT bekendgemaakt.

Op vrijdag 27 maart viel het hoogspanningsstation in Diemen uit. Ongeveer een miljoen huishoudens in de provincies Noord-Holland zaten die dag uren zonder stroom. Dit was ook in Diemen het geval. De gevolgen waren groot: er reed geen openbaar vervoer, de winkels, het gemeentehuis en het sportcentrum gingen dicht en mensen zaten vast in liften. Ook het luchtverkeer ondervond veel hinder.

Burgemeester bezoekt echtpaar

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft maandag het echtpaar Van Leeuwen-Verheul bezocht. Zij waren 60 jaar getrouwd. De burgemeester nam bloemen en chocolade mee. "Zij wonen op de negende verdieping en wij hebben samen van het uitzicht genoten. Zij hebben mij ook verhalen over Diemen en hun leven verteld. Dat vond ik erg leuk om te horen."

Toekomst van markt

Vervolg van voorpagina

Wethouder Klaasse is intensief met de de marktkooplieden in gesprek over de toekomst van de markt. Het doel is om de markt aantrekkelijker te maken en meer klanten te trekken. "Wij willen de horecastrip op het Diemerplein nauwer bij de markt betrekken. Dit kan door tussen een aantal marktkramen openingen te maken zodat de horecabedrijven tijdens de markt beter zichtbaar en bereikbaar worden. Wij willen voor de horecazaken graag transparante marktkramen met zeil aan de achterkant, het liefst doorzichtig zeil. Nee, het omdraaien van de marktkramen is geen optie."

Op de Ouddiemerlaan worden fietsnietjes geplaatst. Er komen vier kramen bij (twee van vier meter en twee van acht meter) naast de twee reeds aanwezige verkoopwagens (loempia en snoep). De twee kramen van acht meter worden over de bestaande banken geplaatst, zodat dit niet ten koste gaat van de fietsnietjes.

Online marktplaats voor vraag en aanbod van hulp in Diemen

Website Diemenvoorelkaar.nl gelanceerd

De website wordt gelanceerd in De Omval. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - In het bijzijn van zo ongeveer iedereen die in Diemen op de een of andere manier te maken heeft met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is vorige week in Theater De Omval de website Diemenvoorelkaar.nl gelanceerd.

Op deze lokale online marktplaats voor vrijwilligerswerk en burenhulp moet iedereen die hulp kan gebruiken en iedereen die hulp wil bieden in Diemen elkaar makkelijker kunnen vinden. Diemenvoorelkaar.nl is een initiatief van de gemeente Diemen en de Stichting Welzijn Diemen (SWD). De gratis website is bedoeld voor particulieren, verenigingen en organisaties.

Mensen die hulp nodig hebben en mensen die dat, als vrijwilliger, willen geven, kunnen elkaar niet altijd makkelijk vinden. De wens om dat makkelijker te maken, was er al een tijd in Diemen, vertelde wethouder van Wmo, Ruud Grondel. "De website Diemenvoorelkaar.nl helpt de sterke sociale infrastructuur die we in Diemen al hebben en om nog meer mensen te bereiken, ook mensen die we via netwerken als WonenPLus nog niet kennen." De website wordt beheerd door de SWD. Directeur Arie van 't Hoog: "Bij de SWD werken nu 100 vrijwilligers. De website maakt het makkelijker om het aanbod en de vraag op elkaar af te stemmen, met name voor kortere klussen als een boodschap doen of een keer mee met een uitje. En het werkt: bij een proef zette de coördinator van een van onze buurthuizen een vacature op de website en de volgende dag stond er al een mevrouw op de stoep voor die functie."

De komende maanden zullen eerst vooral organisaties en verenigingen hun aanbod op de website gaan invullen. Op de Gemeentedag in september wordt de website gelanceerd voor de inwoners.

Ruud Stein

Diemenaar sinds juni 1975
71 jaar, gepensioneerd chef-kok, bewoner Beukenhorst
van het eerste uur

Hoe lang woont u al in Beukenhorst?
"40 jaar."

Het bevalt blijkbaar?
"We wonen hier prima. Nog vier andere bewoners wonen hier even lang als mijn vrouw en ik. Vorige week vierden we een klein feestje."

Toch was 2014 geen leuk jaar.
"De explosie bedoelt u? We zijn vreselijk geschrokken toen we de knal hoorden. De angst en paniek van de mensen, dat was heel erg om te zien."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik was voor mijn pensionering chef-kok in diverse hotels, waaronder het Amstel Hotel. Nu heb ik een website over koken: kookserviceopmaat.nl. Daarnaast zit ik bij ouderenbond PCOB in de klussendienst om bij mensen thuis dingen te repareren."

Zelf koken of laten koken?
"Allebei, ik geniet erg van uit eten gaan."

Favoriet restaurant in Diemen?
"We hebben in alle restaurants al eens gegeten, favoriet is toch wel het Wapen van Diemen waar veel aandacht besteed wordt aan het eten."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Een mooie reis maken met mijn familie naar familie in Amerika en Australië."

Waar mogen ze u 's nachts voor wakker maken?
"Zalm met een beetje kaviaar erop bijvoorbeeld, heerlijk."

U kunt niet zonder...
"Mijn vrouw. Al bijna 42 jaar mijn steun en toeverlaat. En mijn kinderen natuurlijk."

Favoriete muziek?
"Gouwe ouwen uit de jaren 50 en 60, Radio 5 staat elke dag aan."

Met wie zou u wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Met de nieuwe burgemeester om kennis te maken."

Als u een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik luisteren naar de wensen van ouderen en meer fietsenrekken plaatsen in heel Diemen."

Fietser gewond

DIEMEN - Een vrouw is vorige week dinsdagavond gewond geraakt nadat zij in botsing was gekomen met een scooter.

De vrouw reed rond 20.00 uur op de Ouddiemerlaan vlak bij Diemen-Noord. Ter hoogte van de splitsing van de weg kwam zij in botsing met een scooter die door een vrouw werd bestuurd. De fietsster raakte gewond en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Burgerpeiling

DIEMEN - Het rapport 'Waar staat je gemeente' is gecorrigeerd. Op een aantal punten bleek in Diemen een stuk hoger gescoord dan in eerste instantie geconcludeerd was.

Over sport- en speelvoorzieningen, welzijnsvoorzieningen en de nabijheid van basisonderwijs waren Diemenaren bijvoorbeeld een stuk tevredener. De gecorrigeerde versie van het rapport is te vinden op www.diemen.nl.

Band treedt op in Diemen-Zuid

DIEMEN - Het Louis Swing Dance Orchestra geeft op donderdagmiddag 25 juni tussen 13.30 en 15.00 uur een optreden op het Kruidenhofplein in Diemen-Zuid.

Het optreden is voor ouders en kinderen van basisschool De Venser en mensen uit de buurt. De school wil ook de bewoners van woon- en zorgcentrum Berkenstede uitnodigen om het optreden bij te wonen.

Vakantielied
Frank Roël, directeur van De Venser: "Het thema van het optreden is de aankomende zomervakantie. We studeren met de kinderen en met het orkest zelfs een vakantielied in." Hij legt uit dat het optreden van donderdagmiddag goed is voor de naamsbekendheid van de muzikanten en tevens basisschool De Venser onder de aandacht brengt. "Het is een goed en ongedwongen moment om de generaties met elkaar in contact te brengen."

Vrouw raakt gewond

DIEMEN - Een 36-jarige vrouw is vorige week donderdagavond met haar scooter ten val gekomen.

De vrouw reed op het Diemerhof toen zij ten val kwam. Hulpdiensten hebben ter plaatse eerste hulp verleend. Daarna is zij overgebracht naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Vier avonden lopen door Diemen

Meer dan 1100 deelnemers aan avondvierdaagse

DIEMEN - Meer dan 1100 deelnemers hebben vrijdagavond de finish van de 35e editie van de avondvierdaagse van Diemen bereikt. Uiteraard ontvingen zij een medaille en bloemen. Burgemeester Erik Boog was op de slotavond aanwezig.

De finish is in zicht. Foto: Trudy Kroese

De start en finish van de avondvierdaagse waren ook dit jaar bij het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Dinsdag was de eerste avond van het wandelfestijn. De wandelaars konden kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 kilometer. Dinsdagavond was het gelukkig droog en toen de deelnemers op weg waren brak ook de zon door.

Ook dit jaar waren er onder de deelnemers heel veel kinderen, van wie de meesten samen met hun klasgenootjes door Diemen wandelden. De leerlingen van de basisscholen werden begeleid door veel ouders en een aantal leerkrachten. Maar uiteraard hadden de kinderen vooral oog en oor voor elkaar.

Sommige leerlingen lieten duidelijk zien op welke school zij zitten. Zij droegen, zoals de leerlingen van Noorderbreedte, een mooi T-shirt en een vlag. Ook de leerlingen van De Octopus droegen vier avonden lang een vlag met zich mee.

Meer dan 1100 deelnemers.
Leerlingen Noorderbreedte lopen snel.
Burgemeester Erik Boog bij de finish. Foto: Trudy Kroese
Sint-Petrusschool gaat bijna van start.

Er waren ook scholen van buiten Diemen aanwezig, onder andere uit Amsterdam en Duivendrecht. ook leerlingen van de Linnaeusschool uit Amsterdam-Oost waren herkenbaar aan hun T-shirt en vlaggen. "Wij doen om de paar jaar mee aan de avondvierdaagse in Amsterdam en dan weer een paar jaar met de avondvierdaagse in Diemen. Dat is afwisselend voor de kinderen. Dan lopen ze niet elk jaar hetzelfde parcours", aldus de vader van een van de leerlingen van de Linnaeusschool. Een meisje van diezelfde school uit Amsterdam bevalt de avondvierdaagse van Diemen heel erg goed. "In Diemen is meer natuur dan bij ons. Ook is hier veel water."

Veel ouders liepen vier avonden mee, anderen hadden de taken verdeeld en liepen elk twee dagen mee. Woensdag was het lekker wandelweer, donderdag was het al iets warmer. Hoe de vrijdagavond zou verlopen was midden in de week nog een raadsel. Er was zelfs enige zorg. De weerberichten voorspelden in de loop van de avond regen en wellicht onweer. In het verleden moest de organisatie de laatste dag van de avondvierdaagse al eens schrappen omdat het toen ging onweren.

Natasha Verheij en Jos Mooij van de organisatie volgden de weerberichten vrijdag intensief. Ook werd de website buienradar.nl geraadpleegd. In de loop van de middag werd duidelijk dat het aan het begin van de avond droog zou blijven en dat er geen gevaar voor onweer was. Vrijdagavond vertrokken alle deelnemers weer vanuit Diemen-Zuid. Een briesje zorgde voor aangenaam wandelweer.

Schaakvereniging voelt zich al thuis

Oosten-Toren heeft sinds kort clublokaal in De Schakel

Concentratie tijdens wedstrijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diemen heeft weer een schaakvereniging. Schaakvereniging Oosten-Toren heeft sinds 4 juni een clublokaal in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat. De vereniging is afkomstig uit de Watergraafsmeer.

Oosten-Toren is op 4 september 1969 opgericht en is ontstaan na een fusie tussen Schaakvereniging Het Oosten (opgericht in 1919) en Schaakvereniging de Toren (opgericht in 1963). De twee verenigingen speelden beide in de Watergraafsmeer. De thuisbasis van Oosten-Toren was tot voor kort de kelder van de Christus Koningkerk in de James Wattstraat in Amsterdam.

Nadat de schaakvereniging te horen had gekregen dat zij het clublokaal onder de kerk moest verlaten ging het bestuur op zoek naar een nieuwe locatie. De club kwam uit bij De Schakel in Diemen. De vereniging is blij met het nieuwe onderkomen. De Schakel is goed bereikbaar en in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid. Bovendien woont een derde van de leden in Diemen. Na het stoppen van schaakvereniging Donner heeft Diemen nu dus weer een schaakvereniging.

Vereniging heeft plaats voor nieuwe leden

De club heeft bijna vijftig leden: 28 senioren en twintig jeugdleden. De jeugdafdeling bestaat uit jongens en meisjes tussen de 5 en 15 jaar. Drie teams van Oosten-Toren nemen deel aan de competitie van de Schaakbond Groot Amsterdam. (SGA). Het eerste team speelt in de promotieklasse van de SGA, het tweede team speelt in de tweede klasse en het derde team speelt in de derde klasse. De senioren spelen ook wekelijks wedstrijden voor de interne competitie. Ook doen spelers van Oosten-Toren mee aan toernooien. De vereniging organiseerde op tweede pinksterdag de veertiende editie van het Open Oosten-Toren rapid toernooi. Tijdens dit toernooi spelen schakers partijen die maximaal 20 minuten duren.

De competitie van de SGA duurt van september tot en met mei. De schakers kennen echter geen zomerstop. In de zomermaanden worden er elke donderdagavond vanaf 20.00 uur wedstrijden voor het clubkampioenschap gespeeld. Ook doet een aantal schakers van de vereniging in de zomer mee aan een rapid toernooi.

De jeugdleden van de Oosten-Toren spelen nog niet in De Schakel. Er is geen zomercompetitie voor de jeugd. De jeugdleden van Oosten-Toren spelen vanaf september in Diemen. De vereniging doet veel voor de jeugd. Voorzitter Gerard Driessen: "Wij beschikken over vier jeugdleiders die onze jeugdspelers begeleiden. Alle kinderen doen mee aan de interne competitie. Ook doen jeugdleden mee aan de competitie van de SGA en nemen zij deel aan toernooien. De jeugd speelt met ingang van het nieuwe seizoen elke donderdag van 18.45 tot 19.45 uur in De Schakel."

Hij geeft aan dat alle jeugdleden wekelijks schaakles krijgen en dat zij op het moment dat zij daar klaar voor zijn een schaakexamen kunnen afleggen. Die examens worden afgenomen door een diplomaconsul van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Schaakvereniging Oosten-Toren heeft plaats voor nieuwe leden van alle leeftijden. Schaakliefhebbers kunnen elke donderdag vanaf 20.00 uur langskomen in De Schakel. Zij kunnen kennismaken met de vereniging en eventueel meespelen aan de zomercompetitie die tot eind augustus duurt. Voor meer informatie kan de website van de vereniging worden bezocht: www.oostentoren.nl.

tot vrijdag 7 augustus

Joke Janssen exposeert

In het gemeentehuis is werk te zien van de Diemense kunstenaar Joke Janssen. Haar werk is zowel figuratief als abstract. De expositie is te bezichtigen op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

donderdag 18 juni

Juridisch spreekuur

Gratis juridisch spreekuur in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. De advocaten spreken ook Turks, Koerdisch, Russisch, Engels en Duits. Zonder afspraak binnenlopen van 16.30 tot 18.30 uur. Informatie: Cora Verhoef, 06-55622536.

Nul op de meter

Duurzaam Dorp Diemen organiseert een lezing over het energieneutraal maken van je huis met energie-expert Zwerius Kriegsman. De lezing wordt gegeven in De Omval en begint om 20.00 uur. Entree: € 5,-. Meer informatie: duurzaamdorpdiemen.nl.

vrijdag 19 juni

Sportief wandelen

Vanaf 13.30 uur wordt onder begeleiding een uurtje gewandeld. Vertrekpunt is Huis van de Buurt 't Kruidvat.

Bingo

Bingoliefhebbers zijn van harte welkom in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. De balletjes gaan om 19.30 uur rollen. Er zijn leuke prijzen te winnen. Informatie: Henny, 06-19776374.

zaterdag 20 juni

Serve the City

Serve the City Diemen organiseert een projectdag met diverse projecten, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is om vrijwilliger-voor-een-dag te zijn. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl bij 'projecten'. Direct aanmelden kan daar ook.

EDOG inloopconcert

EDOG Muzikaal Theater geeft een gratis inloopconcert van 10.30 tot 11.30 uur.

zondag 21 juni

Filateliebeurs

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: Loek en Gonny Verschut 020-6942002.

Computerclub

ComputerClub Minerva houdt een bijeenkomst in wijkcentrum 't Noorderlicht van 11.00 tot 14.00 uur. Het thema: internetproviders, internetverbindingen bekabeld en onbekabeld en wifi.

iedere zondag

Historische wandeling

Historische Kring Diemen organiseert iedere zondag, m.u.v. zondag 28 juni, een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij De Zeehoeve. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. Bij wisselvallig weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Aanvang 15.00 uur.

maandag 22 juni

Gooische Vrouwen

In wijkcentrum Noorderlicht draait om 14.00 uur de film 'Gooische Vrouwen 2'. Entree € 2,50.

woensdag 24 juni

Schilderen

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat kan onder begeleiding geschilderd worden. Materiaal is aanwezig. 13.30-15.30 uur, aanmelden is niet nodig. Kosten € 1,50.

Shaun het Schaap

Shaun het Schaap is een klei-animatiefilm voor het hele gezin naar de bekende kinderserie over het stoute schaapje Shaun. 14.00 uur. € 8,-. Er zijn ook mooie prijzen te winnen: haal een kleurplaat van Shaun het Schaap op in De Omval (op werkdagen tussen 10.00-15.00 uur).

Bingo

Gezellige bingo in zorgcentrum de Diem. Aanvang: 14.30 uur, zaal open 14.00 uur. 2 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee, voor bewoners is dat 1 euro.

Huis van de Buurt

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat kunnen mensen met een beperking op een ontspannen manier kennis met elkaar maken. Er zijn hapjes en drankjes en allerlei spelletjes. 19.30-21.30 uur, toegang gratis. Informatie: Cora Verhoef, 06-55622536.

Zomerbridge

Zomerbridge in De Schakel van 19.30 tot 23.00 uur, zaal open 18.30 uur. Entree € 2,50. Informatie en inschrijving 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

donderdag 25 juni

Openluchtconcert

Het Louis Swing Orchestra repeteert iedere woensdag in De Venser. Vandaag geeft het orkest tussen 13.30 en 15.00 uur een swingend openluchtconcert voor de ouders en kinderen van De Venser en voor omwonenden en andere belangstellenden.

Kamercollege

Theatermaker en docent Jacqueline Hulleman geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn. Onderwerp: Spreken Zonder Stress. Aanvang 20.00 uur, entree € 12,-. Aanmelden via Oostwestwelzijn.com.

vrijdag 26 juni

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

26 en 27 juni

Ventoux

'Ventoux' is de Nederlandse boekverfilming over vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. Een trip waar loodzware ernst en slap geouwehoer moeiteloos worden afgewisseld. Vrijdag 20.00 uur, zaterdag 14.00 uur. € 8,-. Reserveren: www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 27 juni

Kunst In Sport

Het festival Kunst In Sport (KIS) Diemen 2015 is gewijd aan alles op het gebied van film & sport, literatuur & sport (met dichters en schrijvers), muziek & sport (met werk van Kraftwerk tot Johnny Hoes) en beeldende kunst & sport (met een tentoonstelling in de plaatselijke galerie). KIS Diemen wordt 's avonds afgesloten met theater & sport in de vorm van een gratis optreden van cabaretier-hardloper Dolf Jansen op het Diemerplein en het zingen van sportliederen. Informatie: www.kunstinsport.nl.

zondag 28 juni

Waterbeestjes

Werkgroep Spoorzicht organiseert de kinderexcursie 'waterbeestjes': ga mee op zoek naar kikkers, torren en andere beestjes in sloten en vijvers in Diemen. Voor kinderen samen met een (groot)ouder. Aanmelden verplicht bij natuurindiemen@gmail.com. 2 euro per persoon. 14.00-15.30 uur.

Saan museum

Het Saan Museum is vandaag weer open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven.

Toneel: Help ik leef

'Help ik Leef' is een muzikale en acrobatische komedie over een egocentrische kankerpatiënt. Theatergroep Alaska Unlimited doorbreekt met dit toneelstuk twee taboes, namelijk dat om kanker niet gelachen mag worden en dat je niet mag zeggen dat een kankerpatiënt onuitstaanbaar kan zijn. De voorstelling is om 16.00 uur te zien in De Omval. Kaarten kosten tussen de € 4,- (groepsticket) en € 10,- (normaal ticket) en zijn te reserveren via: www.alaskaunlimited.nl.

ATVD sluit toernooi af

130 leden doen mee aan clubkampioenschappen

De finale van het herendubbel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Afgelopen weekeinde zijn de finales van de clubkampioenschappen van ATVD gespeeld. Er deden zo'n 130 leden van de tennisvereniging mee aan de clubkampioenschappen. Het weer zat mee en de sfeer was goed. Op het terras bekeken veel belangstellenden de wedstrijden.

De clubkampioenschappen werden georganiseerd door de technische commissie van de club. Leon Ellermeijer was wedstrijdleider. "Wij hebben de meeste avonden goed weer gehad. Wij hebben maar drie of vier wedstrijden hoeven te verplaatsen. Er was vaak veel publiek. Wij hopen dat er tijdens de clubkampioenschappen van volgend jaar nog meer leden zullen meedoen."

De deelnemers waren verdeeld over diverse categorieën. Hierdoor speelden zij tegen spelers van vergelijkbaar niveau. De winnaars in de hoogste categorieën: heren enkelspel: Yoeri Ekker, dames enkelspel: Femke Crouwel, heren dubbelspel: Youp Schram en Jan Paul van Breugel, dames dubbelspel: Eva Magrijn en Serena Verhagen en gemengd dubbelspel: Linda & Dean Palmer. Zaterdag begint er opnieuw een toernooi bij ATVD: het Robeu Sport Diemen Open toernooi. Het toernooi draagt de naam van sponsor Robeu Sport, de sportwinkel in winkelcentrum Diemerplein.

Het open toernooi houdt in dat er behalve spelers die lid zijn van ATVD ook spelers van andere verenigingen kunnen deelnemen. De finales van het open toernooi vinden plaats op zaterdag 27 en zondag 28 juni. ATVD hoopt dat er veel belangstellenden naar het tennispark komen om de wedstrijden te bekijken.

Toernooi TIW-Survivors druk bezocht

Jonge honkballers in actie.

DIEMEN - Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors heeft afgelopen weekeinde het Willem Schreuderstoernooi gehouden.

Zaterdag was er een beeballtoernooi, zondag werd er een toernooi voor pupillen gehouden. Het toernooi werd beide dagen geopend door Willem Schreuders. Steven van Loggem, voorzitter van TIW-Survivors: "Willem Schreuders is een icoon van de vereniging. Hij is speler van het eerste honkbalteam en coach geweest. Samen met een aantal andere leden zorgt hij nu voor het onderhoud van ons complex."

Het toernooi was een succes. Er deden teams van TIW-Survivors en van andere verenigingen mee. Er waren veel belangstellenden op het terrein aanwezig om naar de verrichtingen van de jonge spelers te kijken. Steven van Loggem geeft aan dat er recent een aantal nieuwe jeugdleden lid van de vereniging is geworden. "Jeugdleden tot en met de pupillen kunnen tegenwoordig bij TIW-Survivors een honkbalpak huren. Ouders hoeven dan alleen maar schoenen en een pet aan te schaffen. Dit scheelt in de kosten. Wij willen ons ledenaantal laten groeien en hopen dat er meer jongeren lid worden. Jongeren kunnen bij ons drie keer gratis meetrainen."

Genieten tijdens toernooi veteranen bij SV Diemen

Veel jaren voetbalervaring bij SV Diemen.

DIEMEN - De tweede editie van het SV Diemen VE45+-toernooi is zaterdag gehouden. Het was een toernooi voor veteranen van 45 jaar en ouder.

Het toernooi werd georganiseerd door Nordin Heus, Dionne Tool en Peter Mörs. De deelnemende teams waren AVV-Madjoe 1928 VE1, Badhoevedorp VE3, Buiksloot VE1, BZC '13 VE1, Diemen VE1, DRC VE1, DVAV VE1 en Zwanenburg VE2.

Om 11.00 uur kwamen de teams de kantine binnenlopen, terwijl het buiten nog aan het regenen was. Onder het genot van een broodje en koffie werden de teams welkom geheten door Peter Mörs. Om 12.00 uur startten de poulewedstrijden. Poule A speelde op veld 3 en poule B op het hoofdveld. Direct aansluitend werd er gespeeld om de plaatsen 1 tot en met 8. De wedstrijd om de 7e en 8e plaats ging helaas niet door vanwege blessures bij de tegenstander van SV Diemen VE1. De spelers konden dus al vroeg aan het bier. Op veld 3 eindigde de wedstrijd tussen Madjoe en BZC '13 in 1-1 en op veld 1 de wedstrijd tussen Buiksloot en Zwanenburg in 0-0. Tijd voor penalty's! Die werden gewonnen door BZC '13 (5e plaats) en Zwanenburg (3e plaats). Rond 16.15 uur werd op veld 1 de finale gespeeld tussen DVAV VE1 en DRC VE1. DVAV won met 3-1 en pakte de 1e plaats. DVAV is een samengesteld team met ook een aantal spelers uit SV Diemen zondag 3. Zij wonnen voor het 2e jaar in successie de titel.

Na de wedstrijden bleven alle teams nog hangen. Om 17.30 uur was het tijd voor de prijsuitreiking. Alle teams kregen een beker en net als vorig jaar werd de Fairplayprijs gewonnen door Buiksloot VE1. De dag werd afgesloten met een barbecue. De tweede editie van het SV Diemen VE45+ toernooi was weer een succes, mede ook door de inzet van vrijwilligers achter de bar, achter de wedstrijdtafel en de jonge scheidsrechters.

Zwemmers van De Meeuwen winnen medailles

DIEMEN - De jongste zwemmers van De Meeuwen zwommen op 13 en 14 juni de regionale miniorenkampioenschappen. Drie zwemmers van De Meeuwen wonnen samen maar liefst 11 medailles.

Bij de meisjes geboortejaar 2005 viel Dominique DeBonis twee maal in de prijzen met een bronzen medaille op de 100 vrij en 200 wissel. Helaas greep zij drie keer net naast een podiumplek door als 4e te eindigen. Chantal den Turk (2004), pas een jaar actief als wedstrijdzwemster, deed een schepje boven op de prestatie van Dominique met drie bronzen medailles op de 200 wissel, 100 vrij en 100 rug plus een zilveren medaille op de 400 meter vrije slag.

Het goudhaantje van deze minorenfinales was Dion Fuijkschot. Dion won een zilveren medaille op de 100 meter schoolslag, maar beter nog: hij mag zich maar liefst 4 x de snelste van de regio Amsterdam-'t Gooi noemen. Dion won het hoogst haalbare van deze kampioenschappen met gouden medailles op de 100 rug, 400 vrij, 100 vrij en 200 wisselslag.

De oudere broer van Dion, Mathieu Fuijkschot, kwam vrijdag aan de start tijdens de Nederlandse Jeugd en Juniorenkampioenschappen in Eindhoven. Met een knap persoonlijk record wist Mathieu zich naar een 65e plek te zwemmen van alle jongens uit zijn geboortejaar. Een prachtige prestatie, zeker gezien het feit dat Mathieu pas 2 jaar aan wedstrijdzwemmen doet.

Smashing kampioen CMV-Beachvolleybal

Het team van Smashing '72.

DIEMEN - Vijf teams van volleybalvereniging Smashing '72 namen onlangs deel aan wedstrijden voor het beachvolleybalkampioenschap van Amsterdam. In de categorie Circulatie & Mini Volleybal werd het team van Smashing '72 kampioen.

In de voorrondes werd van US en Volleyburg gewonnen en van CTO verloren, waardoor de jonge volleybalsters uit Diemen zich plaatsten voor de kruisfinales. Daarin werd deelname aan de finale veiliggesteld. Smashing '72 ontmoette opnieuw CTO uit Duivendrecht, dat tot dan toe alle wedstrijden had gewonnen.

In een zenuwslopende finale revancheerde Smashing' 72 zich voor het eerdere verlies in de poulefase door met 38-36 te winnen.

15 / 16

Vaderdagactie klimcentrum Rock Steady zondag 21 juni a.s. van 12.00 h tot 16.00 h, ieder uur start gratis workshops klimmen, boogschieten en mountainbiken. Voor vaders gratis goodiebag. Rock Steady Zanderijweg 12 Bussum 035-692500 www.rocksteady.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595