DiemerNieuws

17 september 2015

DiemerNieuws 17 september 2015


Diemer Festijn 2015: 'Het was zeer geslaagd'

André Hazes jr. liet Diemen vrijdagavond meezingen met Hazes. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeente, de politie en de Stichting Diemer Festijn zijn zeer tevreden over het verloop van het 33e Diemer Festijn. Het was druk, de sfeer was goed en ook het weer hielp een handje mee. In september 2016 vindt het Diemer Festijn voor de 34e keer plaats.

Burgemeester Erik Boog maakte het evenement voor de eerste keer mee. "Ik ben elke dag aanwezig geweest en vond het een groot succes. Er waren veel mensen aanwezig en de sfeer was heel goed. Er zijn enkele kleine incidenten geweest, maar de gezelligheid overheerste. Ik vind dat het Diemer Festijn heel goed georganiseerd is. De organisatie, de politie en de gemeente hebben heel goed samengewerkt. Wij hebben veel overleg gevoerd. Na afloop van het vuurwerk heb ik in De Omval de leden van de crew bedankt. Zij hebben zich enorm ingezet."

René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn, is eveneens zeer te spreken over het verloop van het Diemer Festijn. "Het was zeer geslaagd: er waren veel bezoekers, de sfeer was goed, de artiesten hebben enorm hun best gedaan en ook de leden van de crew hebben naast hun enorme inzet ook kunnen genieten van het Diemer Festijn. Wij leggen de lat elk jaar hoog, maar hebben ons doel bereikt. De nieuwe burgemeester was vaak aanwezig en de danspasjes die hij tijdens de seniorenmiddag met een aantal bezoeksters heeft gemaakt werden erg gewaardeerd. De reacties die wij van bezoekers hebben gekregen zijn zeer positief."

Crew
Knigge heeft waardering voor de inzet van de leden van de crew: "De crew is de afgelopen jaren verjongd. Er zijn leden bij die al jaren meelopen, maar ook jongeren die pas enkele jaren meedoen of er dit jaar voor het eerst bij waren. Het is gelukkig niet moeilijk om nieuwe mensen voor de crew te vinden."

Knigge laat weten dat het Diemer Festijn volgend jaar voor de 34e keer plaatsvindt, van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 september. Op de laatste dag vindt ook de Gemeentedag weer plaats.

Personeel van de gemeente heeft zich de hele week enorm ingezet het centrum na afloop van de festiviteiten meteen schoon te maken. Ook in de nacht van zaterdag werd hard doorgewerkt.

Bejaarde vrouw verdronken

DIEMEN - Een bejaarde vrouw is vrijdagmiddag overleden nadat zij met haar rolstoel in het water was gevallen.

De 83-jarige vrouw was een bewoonster van woon- en zorgcentrum Berkenstede in Diemen-Zuid. Zij kwam vrijdagmiddag door onbekende oorzaak met haar elektrische rolstoel in het water vlak bij Berkenstede terecht. Toen een getuige haar in het water zag liggen werd er groot alarm geslagen. Brandweer, politie en ambulances rukten uit. Zij konden echter niets meer voor de vrouw doen. Toen zij ter plaatse kwamen bleek het slachtoffer te zijn overleden.

Gemeente wil zich inzetten voor vluchtelingen

DIEMEN - De gemeente Diemen wil zich inzetten voor vluchtelingen door het ondersteunen van particuliere initiatieven, het zoeken naar mogelijkheden voor tijdelijke noodopvang en extra inspanning om een huis te vinden voor vluchtelingen met een verblijfsstatus.

"De problematiek van de grote stroom vluchtelingen die naar Europa trekt, raakt de hele samenleving, ook Diemen. Het college van B en W van Diemen kijkt met grote betrokkenheid, zorg en verantwoordelijkheid naar deze problematiek. Die levert naast veel menselijk leed ook een druk op op de samenleving. Daarom wil de gemeente Diemen zich op drie fronten inzetten", meldde de gemeente.

Waar mogelijk zal de gemeente initiatieven uit Diemen ondersteunen; zij volgt daarbij de adviezen en acties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Rode Kruis. Het college zal in ieder geval de opbrengst van inzamelingsacties van inwoners en instellingen in Diemen ten behoeve van vluchtelingen verdubbelen.
Lees verder op pagina 3.

4

doelpunten maakte SV Diemen in de eerste thuiswedstrijd

Weerbericht

Wisselvallig, vanaf het weekeinde overwegend droog
September grossiert dit jaar niet in nazomerweer. Slechts op twee dagen deze maand kwam de temperatuur een fractie boven de 20 graden. Deze week bepaalt een diepe depressie het weer. Het ligt donderdag nog boven de Noordzee en veroorzaakt wisselvallig winderig weer. In het weekend krijgt een uitloper van het Azorenhoog vat op het weer. De kans op buien neemt af.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag vallen nog enkele buien, afgewisseld door opklaringen. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af, wordt matig tot vrij krachtig (windkracht 4-5). Het wordt zo'n 18 graden. In het weekeinde knapt het op. Er komt meer rust in de atmosfeer. Er waait een matige westenwind (windkracht 3). Zaterdag kan er lokaal nog een bui vallen. Zondag blijft het droog met meer ruimte voor de zon en enkele wolkenvelden. De middagtemperatuur wordt 17 à 18 graden.

Trend na het weekeinde
Boven West-Europa bouwt zich een hogedrukgebied op. De kans lijkt groot dat het rustige droge weer tot medio komende week wordt voortgezet. In de van origine polaire lucht blijven de maxima steken bij 17 à 18 graden. In de nacht koelt het af tot onder de 10 graden.

Weetje
In september kan het vaak nog nazomeren. Vorig jaar werd op 21 dagen in september de 20 graden nog overschreden. Zomerse dagen van 25 graden of meer komen ook vaak voor. In september 1999 en 2006 kwam het zelfs tot 8 zomerse dagen. Sinds 2000 ontbraken zomerse dagen van 25+ in september slechts viermaal. Deze september lijkt de vijfde te worden.

Koos Alberts en Café 't Straatje

Begin jaren zestig deden Ton en Mies Blansjaar café 't Straatje in de Burgemeester Bickerstraat over aan Koos Krommenhoek. Zijn vrouw Lena werkte al een poosje in de horeca en Koos wilde het als sloper wat rustiger aan gaan doen. Zo kwam het gezin Krommenhoek, met de wortels in de Amsterdamse Jordaan en wonend in de Indische Buurt, in een Diemens zijstraatje terecht.

Zoon Koos (14) en dochter Anja (15) hadden het prima naar hun zin in het dorp. Koos zong af en toe de liedjes mee die uit de Seeburgjukebox door het café schalden: Elvis en Paul Anka. Maar ook de Zangeres zonder Naam, Tante Leen en Willeke Alberti waren populair in 't Straatje.

Koos Krommenhoek zou als Koos Alberts midden jaren 80 uitgroeien tot de populairste Nederlandse zanger en stond in december 1984 met drie nummers in de Top 10 van de Nationale Hitparade. 'Ik verscheurde je foto' en 'Zijn het je ogen' maken deel uit van het collectieve Nederlandse liedjesgeheugen. Koos raakte in 1987 na een ongeluk verlamd aan het onderlichaam, maar hij is nooit vergeten. In 2007 kreeg de geboren Amsterdammer zelfs een plek in de Walk of Fame van Rotterdam.

Avond over pubers opvoeden in De Omval

Marina van der Wal, zelf moeder van twee 'bijna-klaar-pubers'.

DIEMEN - Voor alle ouders met een puber komt opvoedkundige Marina van der Wal naar Theater De Omval met 'Puber in huis, een Toer'.

Marina bespreekt op humoristische wijze de spagaat waarin ouders en pubers zitten. Enerzijds hebben de pubers meer ruimte en vrijheid nodig, anderzijds moeten ze juist duidelijke sturing hebben. Marina, zelf moeder van twee 'bijna-klaar-pubers' is een bekende voor veel ouders. Zij werkt vaak mee aan publicaties over opvoeden en opgroeien, is regelmatig te horen en te zien op radio en televisie en was een van de schrijvers van het 'Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek'.

Het is niet eerder gebeurd dat een opvoedkundige het podium betreedt. Marina gaat het avontuur aan in diverse theaters. Op 23 september komt ze in De Omval. De avond is gericht op ouders met kinderen in groep 7 en 8 en de eerste drie leerjaren van het middelbaar onderwijs.

Lezers van het DiemerNieuws kunnen met korting naar 'Puber in huis, een Toer' in De Omval op 23 september (€19,50 in plaats van € 24,50). Tickets kunnen worden geboekt via www.puberinhuiseentoer.nl. Gebruik de code DNI2309.

Onderscheiding

DIEMEN - Welke vrijwilliger verdient een onderscheiding? De gemeente zoekt kandidaten voor de vrijwilligersonderscheiding 2015. Wacht niet te lang: een kandidaat voordragen kan tot en met 25 september.

De gemeenteraad zet mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen één keer per jaar in het zonnetje. Alle informatie staat op www.diemen.nl. Daar is ook het aanmeldingsformulier te vinden. Dat is ook verkrijgbaar bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis.

Vera Bergkamp nodigt jongeren uit

Vera Bergkamp met leden van de Jongerenraad.

DIEMEN - Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) was zaterdag aanwezig op de informatiemarkt tijdens de Gemeentedag. De afdeling Diemen van D66 had haar uitgenodigd.

Het Tweede Kamerlid had bijzondere interesse in de Jongerenraad Diemen en nodigde de leden uit om op termijn naar Den Haag te komen. Zij kunnen dan vragen stellen over de portefeuilles van Bergkamp. Deze uitnodiging werd met enthousiasme begroet door de zes vertegenwoordigers van de Jongerenraad Diemen die op de informatiemarkt aanwezig waren.

28 bruiloften en de eerste kinderburgemeester

Dag vol activiteiten rond gemeentehuis tijdens Gemeentedag 2015

Alle paren, trouwambtenaren en getuigen vlak voor de trouwmarathon. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Er was veel te doen tijdens de Gemeentedag 2015, traditioneel op de laatste dag van het Diemer Festijn. Demonstraties van brandweer en politie, presentaties van diverse gemeentelijke afdelingen, de kramenmarkt, de installatie van de nieuwe kinderburgemeester Mirthe en de 28 huwelijken van de trouwmarathon. Het trok vele Diemenaren naar het centrum.

Diemenaren konden bijvoorbeeld zien hoe de nieuwe online marktplaats voor vraag en aanbod van vrijwilligerswerk diemenvoorelkaar.nl werkt. De Diemense vrijwilligers die model hadden gestaan voor de posters en flyers van de website werden in het zonnetje gezet.

56 keer ja!
28 bruiden, 28 bruidegommen, 5 trouwambtenaren (BABSen) en 2 getuigen. Zaterdag klonk er in anderhalf uur tijd 56 keer een JA! in de trouwzaal van het gemeentehuis. Agnes en Bart waren het eerste stel dat tijdens deze marathonhuwelijksvoltrekking het jawoord mocht geven. Van tevoren waren ze best wat nerveus. "Toen ik donderdag de ringen ging halen, werd het ineens wel heel echt", vertelde Bart vlak voor de ceremonie. Agnes had een mooie witte jurk aan en een prachtig trouwboeket. "Ja, alles is geregeld, met dank aan mijn schoonmoeder", lachte ze. Misschien dat die wel heel blij was dat er eindelijk een bruiloft kwam. "We zijn al 20 jaar samen en hadden wel trouwplannen, maar we stelden het steeds maar weer uit."
Met drie tegelijk zaten de bijna-echtparen achter de tafel en één voor één mochen ze reageren op: 'wat is daarop uw antwoord?'. Bart kon, net als veel andere bruidegommen na hem trouwens, niet wachten en riep al heel snel luid en duidelijk ja! In de trouwboekjes van de kersverse echtparen (of geregistreerd partners) prijken twee bijzondere handtekeningen. Hun getuigen waren namelijk burgemeester Erik Boog en 'Mister Ajax' Sjaak Swart.

De Diemense 'fotomodellen' voor diemenvoorelkaar.nl. Foto: Aram Goudsmit
Mirthe Chung krijgt de ambtsketting. Foto: Trudy Kroese

Kinderburgemeester
Na de trouwmarathon werd de eerste kinderburgemeester geïnstalleerd door burgemeester Erik Boog: Mirthe Chung. Mirthe is 11 jaar en zit in groep 8 op basisschool De Nieuwe Kring. In de raadzaal kreeg Mirthe van burgemeester Boog een ambtsketting, speciaal gemaakt voor de nieuwe functie van kinderburgemeester. Niet van echt te onderscheiden.

Burgemeester Boog is blij met zijn nieuwe collega. "Mirthe had een goede brief geschreven. Ze is actief, onder andere voor de natuur. Een paar jaar geleden had ze al contact met mijn voorgangster Amy Koopmanschap over bomen die gekapt waren en waar ze zich zorgen over maakte. Bovendien heeft ze een duidelijke mening en ze leest het DiemerNieuws altijd, vertelde ze."

Mirthe: "Ik vind het heel leuk dat ik de kinderburgemeester geworden ben. Kinderen hebben een eigen mening die vaak heel anders is dan die van volwassenen. En daar mag ook wel eens wat mee gedaan worden. Ik ben van plan de scholen in Diemen langs te gaan om ideeën van kinderen te verzamelen en dan samen te kijken of ze uit kunnen komen." Daarbij krijgt Mirthe steun uit een nieuwe hoek. "We waren verrast dat zo veel kinderen interesse hadden in de functie van kinderburgemeester en we vonden het zonde om daar niks mee te doen, dus hebben we de kinderen gevraagd of ze in een kinderraad wilden komen. Mirthe wordt de voorzitter van de kinderraad", vertelt Boog. "Een goede zaak", vindt Mirthe. Ze heeft enorm veel zin in komend jaar. "Ik vind burgemeester Boog heel aardig en het lijkt me leuk om met de burgemeester mee te lopen en nieuwe dingen te leren."

Politie en brandweer
De activiteiten van de politie, brandweer en GG&GD trokken veel bezoekers. Er waren demonstraties, zoals een rookcabine van de brandweer en een speurhond van de politie en informatiestands, waarvoor veel interesse was. "Er zijn 185 voertuigen gepopnageld en twintig fietsen gegraveerd", aldus een woordvoerder van de politie.

Prikkelarme kermis
Zaterdagochtend was de kermis anderhalf uur prikkelarm. Het ging om een initiatief van Bijzonder Kindercoaching Diemen van Elliëtte Kreek. Kinderen die moeite hebben om met veel prikkels om te gaan konden nu de kermis bezoeken. De vele felle lichten knipperden niet en de muziek was heel zacht gezet.

Nog geen verzoek voor opvang vluchtelingen

Vervolg van voorpagina

De gemeente Diemen heeft (nog) geen verzoek ontvangen van het COA om te kijken naar opvanglocaties. Wel onderzoekt de gemeente al of tijdelijke noodopvang van asielzoekers in Diemen mogelijk is. "Een eerste verkenning laat zien dat er in Diemen geen voor de hand liggende locaties of panden zijn die eenvoudig te ontwikkelen zijn tot goede opvanglocaties", zo laat de gemeente weten. Maar zij wil dat nog goed onderzoeken. "Daarbij houden we rekening met de eisen die het COA stelt aan passende opvang en kijken we naar mogelijkheden die passend zijn voor Diemen. Ook kijken we naar samenwerking in de regio."

Huisvesting
De gemeente wil verder extra haar best doen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Dat is een wettelijke taak van de gemeente. "Dat geeft namelijk ruimte in de huidige opvanglocaties. Daarvoor zijn nu wel creatieve oplossingen nodig. Diemen wil (ook in regionaal verband) werken aan maatregelen die minder beslag op de sociale woningvoorraad leggen. Bijvoorbeeld door meerdere vergunninghouders in een woning te huisvesten en daarbij ook de vrije sector te betrekken. Voorstellen om dit mogelijk te maken worden momenteel vanuit Diemen en de stadsregio ontwikkeld", aldus de gemeente.

Daarnaast heeft de regio Amstelland-Meerlanden besloten een gezamenlijke conferentie te organiseren om te kijken naar andere, onorthodoxe maatregelen.

Bijeenkomst PvdA: 'De wereld achter de Miljoenen'

DIEMEN - De afdeling Diemen van de PvdA organiseert op woensdagavond 23 september een openbare bijeenkomst over de miljoenennota. De bijeenkomst is in Theater De Omval en begint om 20.30. Iedereen is welkom.

Het PvdA Tweede Kamerlid Ed Groot geeft toelichting op de miljoenennota en gaat in op die zaken die de PvdA belangrijk vindt.

Wethouder Lex Scholten geeft een toelichting op de begroting van de gemeente Diemen. Ed Groot en Lex Scholten gaan graag met de aanwezigen in discussie.

60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het bruidspaar Houweling-Helder vierde vorige week woensdag hun 60-jarig huwelijk. Wethouder Jeroen Klaasse kwam het stel thuis feliciteren. Het paar trouwde 60 jaar geleden in Muiden, waar mevrouw Houweling (79) woonde. Meneer Houweling (83) kwam uit Amsterdam en was scheepswerktuigkundige op de kleine handelsvaart. Zo'n 55 jaar geleden verhuisde het gezin naar Diemen. Inmiddels waren er ook twee dochters en een zoon geboren. Het beviel direct goed in Diemen. Ze zijn dan ook nooit meer weggegaan.

'Virtuoos gesprek' tussen gitaar en klarinet in De Hoop

Weer kamermuziek in De Hoop vanaf 27 september

Izhar Elias en Levan Tskhadadze openen het seizoen met 'een virtuoos gesprek'.

DIEMEN - Op zondag 27 september opent het nieuwe seizoen van de concertserie 'Kamermuziek in De Hoop'.

In de wintermaanden is er iedere laatste zondag van de maand een kamermuziekconcert in de schuilkerk aan de Hartveldseweg. "Het wordt een serie met mooie en interessante concerten", belooft programmeur Els Verhaak. "Van een virtuoos gesprek tot een folkloristische bruiloft en een Spaanse flamencobar."

De twee topmusici Izhar Elias (gitaar) en Levan Tskhadadze (klarinet) openen het seizoen op 27 september met 'een virtuoos gesprek' tussen deze twee instrumenten. "Het gaat van romantische ballades en vingervlugge operavariaties tot aan opzwepende Georgische muziek en zelfs bossanova. Een spannende start", aldus Verhaak.

In oktober een Diemense cellist op het podium van De Hoop. Hoogtepunten uit de celloliteratuur zijn voor het concert op 25 oktober uitgekozen door pianist Daniël Kramer en de van oorsprong Hongaarse, in Diemen wonende cellist Örs Köszeghy. Musica Batavia laat op 29 november de drie Duitse grootmeesters Telemann, Bach en Händel klinken.

Vanaf januari
Het tweede deel van de serie begint op de laatste dag van januari. Gesto Antico, een jong en talentvol strijktrio, laat in het programma 'Puur Klassiek' de echte klassiekers, Haydn, Boccherini en Mozart, horen. Het bekende Atlantic Trio komt op 28 februari en speelt de ware Russische, Franse en Duitse romantiek in pianotrio's van Paul Juon, Cécile Chaminade en Johannes Brahms. Het slotconcert op 20 maart zal een spetterend en swingend optreden zijn met 'saxofolk', uitgevoerd door het Berlage Saxophone Quartet.

Meer informatie is te vinden op www.schuilkerkdehoop.nl.

Frans Mollee

64 jaar
Voorzitter Franz Liszt Kamerkoor
Diemenaar sinds zijn 50e verjaardag in 2001

Waarom Franz Liszt?
"Toen het Diemer Kamerkoor tien jaar geleden ophield te bestaan door gebrek aan leden kwam ik bij het FLK: een fijn koor met een repertoire van middeleeuwen tot modern en een uitstekende dirigent."

Zingt u ook in het koor?
"Jazeker, met veel plezier. Ik ben een eerste bas. Dat betekent dat ik de hele lage noten aan mij voorbij laat gaan."

Waar is het koor te beluisteren?
"Wij zingen jaarlijks twee programma's in de Engelse kerk op het Begijnhof in Amsterdam. Dit jaar met kerst ook in de Hermitage; voor die concerten is nog plaats voor koorleden op projectbasis."

Verder in het dagelijks leven?
"Van oorsprong ben ik onderwijzer. Nu geef ik leiding aan een team ambulant begeleiders van dove en slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs."

Boek op uw nachtkastje?
"'Bring up the bodies', van Hilary Mantel. In prachtig Engels geschreven."

Beste lp ooit?
"Zonder twijfel: de in Nederland gemaakte lp van de Beach Boys: 'Holland'."

Daarom Diemen...
"Diemen kent alle voordelen van stads wonen, maar niet de nadelen."

Met wie zou u nog eens een gesprek willen hebben?
"Met staatssecretaris Sander Dekker over Passend Onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat elk kind een goedpassende onderwijsplek heeft."

Wat weten veel mensen niet van u?
"Dat ik uren kan doorbrengen achter de pc als virtueel piloot."

Trots op?
"Mijn twee volwassen kinderen en de twee prachtige kleindochters."

Als u een dagje burgemeester was...
"Eén dagje maar? Dan zou ik de buitenlucht opzoeken en zo veel mogelijk Diemenaren ontmoeten."

Zakkenrollers slaan toe

DIEMEN - Drie mensen hebben recent bij de politie aangifte gedaan van het feit dat zij slachtoffer zijn geworden van zakkenrollers.

Een 47-jarige inwoonster van Amsterdam werd vorige week woensdagavond in Albert Heijn gerold. Toen zij thuiskwam merkte zij dat haar portemonnee was verdwenen. De vrouw was in de supermarkt aangesproken door een man. De kans is aanwezig dat hij iets met de zaak te maken heeft. Zakkenrollers sloegen eveneens toe tijdens het Diemer Festijn. Een 52-jarige inwoonster van Almere werd vrijdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur slachtoffer van een zakkenroller toen zij bij de botsauto's stond. Haar iPhone werd ontvreemd. Op zaterdag werd tussen 17.00 en 18.30 uur de iPhone van een 35-jarige inwoner van Amsterdam gerold. Ook hij stond bij de botsauto's te kijken. De politie roept mensen op alert te blijven en goed op hun spullen te passen.

Opgepakt na vechtpartij

DIEMEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur een 25-jarige inwoner van Diemen aangehouden.

De man verbleef met een groep op de Hartveldseweg. Er ontstond ruzie waarna de verdachte aan een andere man een kopstoot uitdeelde. De politie wilde de Diemenaar arresteren. Een aantal omstanders bemoeide zich ermee en wilde de man ontzetten. Hierbij werd met glaswerk gegooid. De politie slaagde er uiteindelijk in om de Diemenaar te arresteren.

Aangehouden wegens drugsbezit

DIEMEN - De politie heeft zaterdagavond een jongen aangehouden die in het bezit was van verdovende middelen.

Een agent zag dat de jongen vermoedelijk aan het dealen was bij het terrein van het Diemer Festijn. Agenten controleerden de jongen en troffen bij hem een handelsvoorraad verdovende middelen aan. De politie onderzoekt de zaak.

Jongen draagt verboden wapen

DIEMEN - Beveiligers van het Diemer Festijn hebben vrijdagavond een jongen aangehouden.

Tijdens het fouilleren bleek dat de jongen in het bezit was van een boksbeugel. Dit wapen is verboden volgens de Wet wapens en munitie. De jongen is overgedragen aan de politie. Omdat de jongen minderjarig is, krijgt hij een alternatieve straf via Bureau Halt.

Het DiemerNieuws volgde het Diemer Festijn dit jaar via blogs op onze website
www.diemernieuws.nl. Op deze pagina's een selectie van de blogs die al gepubliceerd zijn en een paar nieuwe blogs over het 33e Diemer Festijn.

Meer blogs lezen? In het archief van diemernieuws.nl zijn er nog meer te vinden. Ga naar diemernieuws.nl en kies Diemer Festijn-blog, daar staan ze allemaal bij elkaar.

Seniorenmiddag
Een van de hoogtepunten van het Diemer Festijn

Ben Cramer treedt op voor de Diemense senioren. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Veel leden van de crew vinden het elk jaar een van de hoogtepunten van het Diemer Festijn: de seniorenmiddag.

"Ik kom regelmatig bij dorpsfeesten of kermissen in plaatsen in Noord-Holland, maar nergens is er een speciaal programma voor senioren", aldus een van de leden van de crew die al jaren meeloopt. "Wij besteden elk jaar veel aandacht aan specifieke groepen als senioren en kinderen."

De senioren konden dit jaar genieten van optredens van het Amsterdams Volkskoor en zanger Ben Cramer. De seniorenmiddag werd ook dit jaar aangeboden door de Diemer Apotheek. De senioren genoten zichtbaar en zongen mee met de liedjes van het Amsterdams Volkskoor. Een aantal bezoekers van de seniorenmiddag woont in Berkenstede of De Diem. Zij waren per touringcar door Oostenrijk Touringcars uit Diemen of een busje van Cordaan van hun woning naar de tent gebracht. Na afloop werden zij weer naar huis gebracht.

Onder de aanwezigen was zanger Eddy Christiani. De inmiddels 97-jarige muzikant woont in Berkenstede en was uitgenodigd door Ben Cramer. Cramer laste tijdens zijn optreden een pauze in waarin Christiani in het zonnetje werd gezet. Presentator Wim Bohnenn overhandigde hem een fraai boeket bloemen.

De leden van de crew zorgden dat het de senioren aan niets ontbrak. Zij schonken koffie en thee in en deelden een lekkernij uit, beschikbaar gesteld door School Catering Diemen.

De leden van de crew genoten ook van het programma. Plotseling pakten zij elkaars schouders vast en zetten de polonaise in. Uiteraard gingen zij voor het podium langs.

Boven(op) het feest

'Wij zitten boven het feest en boven op het feest'

Het uitzicht vanuit het coördinatiecentrum.

DIEMEN - Het Diemer Festijn speelt zich grotendeels af in de feesttent. Dat wordt allemaal gecoördineerd van bovenaf. Letterlijk: het coördinatiecentrum van de Diemer Festijncrew bevindt zich op de tweede etage van De Omval.

"Wij zitten boven het feest en boven op het feest", vertelt René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn. Het is woensdagavond tegen 20.00 uur. De crew is klaar voor de eerste avond feest in de tent. De portofoons worden verdeeld en de kanalen afgestemd, barmunten en polsbandjes meegenomen. Op een groot scherm zien we beelden van het feest beneden. Voor het podium verzamelen de eerste fans zich vast voor het optreden van Danny Nicolai straks om 20.30 uur. Ook verderop in de tent en op het plein voor de tent wordt het steeds drukker.

In de betrekkelijke rust van het coördinatiecentrum kunnen de vele vrijwilligers die het Diemer Festijn mogelijk maken nog even overleggen. René is ook het aanspreekpunt voor iedereen rond het feest: crewleden, beveiliging, politie, EHBO. Voor hem staan twee portofoons om direct te kunnen overleggen met de mensen beneden.

Voor René is dit al de 31e editie van het Diemer Festijn waar hij aan meewerkt. "Het is zo leuk om te doen. Wij hebben ook geen moeite om voldoende vrijwilligers te vinden om het feest mogelijk te maken. De volgende generatie staat al klaar, dat zijn jonge mensen van wie de ouders ook al jaren meewerken aan het festijn en die van kinds af aan besmet zijn met het Diemer-Festijnvirus. Een aantal neemt ieder jaar een week vrij voor het feest. Bij sommigen wordt dat zelfs vast geregeld als ze een nieuwe baan aannemen. Ik ben er heel trots op dat we met deze groep vrijwilligers ieder jaar weer op professionele wijze een feest weten te organiseren."

Op het scherm zien we dat in de tent het eerste optreden gaat beginnen. Gauw naar beneden, want daar is het feest!

Amerikanen kijken hun ogen uit op het Diemer Festijn

Bezoek van ver

Jan en Spencer vinden het gezellig in Diemen.

DIEMEN - "Do people actually live here?" (wonen hier echt mensen?). De Amerikanen Jan en Spencer kijken hun ogen uit op het Diemer Festijn donderdagavond.

Vader Jan en zoon Spencer zijn een week of twee op bezoek in Nederland. Overdag hebben ze de Zaanse Schans bezocht en 's avonds willen ze wel eens naar een Nederlands dorpsfeest.

Stomverbaasd kijken ze rond op de kermis. De attracties met felle knipperende lichten en harde muziek zo dicht bij de huizen, dat zijn ze in de VS niet gewend. "Zijn die mensen gewoon thuis met al dat lawaai?", vragen ze. "Ze zijn dan vast de hele tijd aan het meefeesten", is hun conclusie. In Amerika, waar alles natuurlijk groter is, zijn ze gewend aan veel grotere kermissen, maar ook de Diemense kermis vinden ze leuk om te bezoeken. De oliebollen smaken de heren goed.

Wederom verbazing als ze zien dat er hier betaald moet worden voor een toiletbezoek. Dat is toch echt alleen in Nederland zo, denken ze. Maar ze vinden de toiletten hier dan weer wel opvallend schoon en fris, dat is in hun vaderland vaak wel anders.

Met een lekker drankje staan Jan en Spencer even later in de feesttent. Danny Froger zingt een medley van Nederlandstalig repertoire. Jan, die in Nederland geboren is, kan de teksten wel een beetje volgen, voor Spencer is het onverstaanbaar. Maar het Diemense feest is voor allebei de Amerikanen echt Hollands: gezellig!

Extra service: na het toiletbezoek een snoepje mee

De toiletten

Marcel en Cynthia zorgen dat de bak met snoepjes goed gevuld blijft.

DIEMEN - Naast het schoteltje met muntjes, flesjes deodorant en een schaal met snoepjes: extra service van de beheerders van de wc-cabines op het Diemer Festijn.

Honderden bezoekers krijgen Sandra, haar broer Marc en medewerkster Cynthia in hun wc-cabines tijdens het Diemer Festijn. Sandra zorgt al jaren voor de toiletten op het festijn en als het nodig is, komt Marc helpen. Hij doet dat in Diemen graag. "Ik ben hier ieder jaar en het is een heel gezellig feest. De mensen zijn heel aardig en je maakt leuke dingen mee", vertelt Marc.

Als Marc aan het begin van de avond komt, gaat er eerst een emmer sop door de linker wc-wagen, die de hele dag open is geweest voor de bezoekers aan de kermis en het middagprogramma in de feesttent. Zo zijn alle toiletten weer schoon en fris voor de feestgangers.

Een keer naar het toilet kost 50 eurocent. Wie denkt 's avonds wel vaker van de toiletten gebruik te zullen maken, en dat is niet ondenkbaar natuurlijk als je ook geniet van de nodige drankjes tijdens het feest, kan de toiletkosten in één keer regelen met een abonnement voor tweeënhalve euro. "Dat is een goede prijs; bij andere feesten waar wij staan is dat duurder, maar die duren vaak ook langer. Het is hier alleen 's avonds natuurlijk."

Naast het schoteltje voor de muntjes vallen de flesjes deodorant en een schaal met snoepjes op. "De deodorant is een extra service en mensen maken daar best vaak gebruik van. Net als de snoepjes." Tijd om de feesttent weer op te gaan zoeken; we nemen een lekker colasnoepje uit de schaal mee.

De mensen van de EHBO staan altijd vooraan bij het podium

Bij de EHBO

Bert Hilhorst en Astrid Storm van EHBO Diemen.

DIEMEN - Als het goed is merkt niemand dat ze er zijn, maar als het nodig is, is het wel goed dát ze er zijn: de mensen van de EHBO.

Medewerkers van EHBO Diemen zijn er als er een activiteit in de feesttent is. Voor in de tent, vlak bij het podium staan ze paraat voor als er een ongelukje gebeurt. Tot nu toe hebben de EHBO'ers het tijdens deze editie van het Diemer Festijn nog niet druk gehad. "Gelukkig hebben we alleen nog maar een verstuikte enkel hoeven helpen verbinden."

Bert Hilhorst komt al 25 jaar als EHBO'er naar het Diemer Festijn. "Woensdag- en donderdagavond waren we met zijn tweeën, vrijdag en zaterdag met drie mensen. Dat is het mooiste, als er dan wat op het terrein buiten de tent gebeurt kunnen daar twee EHBO'ers heen en is er ook altijd iemand in de tent."

Dat klinkt mooi, maar het betekent wel dat Bert alle avonden van het festijn aanwezig moet zijn; het is namelijk altijd een hele klus om de bemensing rond te krijgen. "Ik denk dan: het is maar één keer per jaar. Hoewel, we zijn er ook bij het Loswalfestival, de Avondvierdaagse, Koningsdag, en losse evenementen van bijvoorbeeld sportverenigingen, al kunnen we die verzoeken niet altijd honoreren, helaas. Dan hebben we meer actieve leden nodig."

Het is dan wel veel, maar het is ook leuk om 'dienst' te hebben tijdens het Diemer Festijn. "Je staat vooraan bij het podium en maakt zo alles mee. We doen wel oordopjes in, het geluid is op die plek erg hard. Een leuke bijkomstigheid is dat er ook gerenommeerde artiesten als Frans Bauer, Jan Smit en Peter Beense komen. De samenwerking met de Diemer Festijncrew gaat altijd goed. We zijn een geziene gast. Ieder jaar weer de mensen van de crew zien, dat vooral maakt het feest voor mij gezellig."

'Wij zijn er ieder Diemer Festijn bij'

Op de kermis

Miranda en John van Dam zijn er ieder Diemer Festijn bij.

DIEMEN - De lampjes knipperen vrolijk, de botsautootjes staan in het gelid. Een medewerker poetst nog even de laatste wagens. Autoscooter Number 1 van John en Miranda van Dam is maandagmiddag al klaar voor het Diemer Festijn.

John loopt met een andere kermisexploitant mee om even te helpen. Hij is het aanspreekpunt voor de andere exploitanten. Wel logisch, want John komt al jaren naar het Diemer Festijn met zijn botsauto's. En voor hem zijn vader Dirk. En daarvoor zijn grootvader al. "Wij waren er alle vorige 32 Diemer Festijnen bij, en lang daarvoor was er ook altijd kermis in Diemen in deze periode. Ik denk dat we hier al zeker 50 jaar komen", vertelt John. "Ik ben hier zelf nog naar de kleuterschool geweest als we hier stonden. Ik kom nog wel jongens tegen uit die tijd." Ook Miranda komt al heel lang mee naar Diemen. "Bijna 23 jaar getrouwd en 8 jaar verkering, toen kwam ik ook al mee; ik heb bijna alle Diemer Festijnen wel meegemaakt", rekent ze uit.

Hun attractie staat maandagmiddag al helemaal klaar. De wagens krijgen nog een laatste schoonmaakbeurt. "De puntjes op de i, mijn schoonvader zei altijd: bij ons moet alles glimmen", vertelt Miranda. Aan de kant staan de eerste fans al te kijken en twee voorbijgangers komen vragen wanneer de botsauto-attractie open gaat. Zij moeten nog een dagje wachten.

John en Miranda komen graag naar Diemen. "Het is hier altijd gezellig. De vrijwilligers zetten zich voor 100% in om er een topfeest van te maken en er is altijd een mooi programma in de feesttent."

Quincy speelt thuiswedstrijd

Op het podium

Quincy trad zaterdagavond op in de feesttent.

DIEMEN - Tijdens het Diemer Festijn hebben er in de feesttent veel artiesten opgetreden.

Bezoekers stonden in de tent of buiten en genoten van de optredens. Velen zongen of schreeuwden bekende nummers mee. De meeste bezoekers van het Diemer Festijn houden van de muziek die in de feesttent wordt gemaakt. Local hero Peter Beense treedt vrijwel elk jaar op. De zanger die in Diemen woont is een favoriet van de leden van de crew. Beense slaagt er altijd in om een show neer te zetten en het publiek aan zich te binden.

Ook zanger Quincy speelde zaterdag een thuiswedstrijd. Hij woont net als Beense in Diemen-Noord. Een optreden in Diemen zorgt altijd voor extra publiek. Over een thuiswedstrijd gesproken: ook presentator Wim Bohnenn woont hier. En gelukkig ontbrak zijn klassieker niet: "Diemen laat je horen!"

Lekker een patatje halen bij Glenn's Patat

De patatkraam

DIEMEN - Iedere feestganger kan het beamen: van feestvieren krijg je honger. Bezoekers van het Diemer Festijn kunnen bij Glenn's Patat een lekkere snack halen.

Glenn Cornelis staat al zes jaar op het Diemerplein, vlak bij de Diemer Apotheek. Zijn mobiele snackbar Glenn's Patat is elke week van dinsdag tot en met vrijdag geopend. Op woensdag verzorgt Glenn ook de koffie voor de marktkooplieden. "Ik vind het Diemer Festijn een leuk feest", vertelt de inwoner van Purmerend. "Er komen dan veel vaste klanten langs, maar ook nieuwe mensen."

"De meeste mensen bestellen patat, een patatje met mayonaise, patat met pindasaus of een patatje oorlog. Dat is patat met mayonaise, pindasaus en uitjes. Maar frikandellen zijn ook nog altijd populair." Vaste klanten van Glenn's Patat weten dat zijn patat niet te vet is. "Ik bak de patat altijd in sojaolie. Het bakken duurt iets langer, maar dan heb je wel minder vette patat. En ik verkoop altijd verse patat."

Met het vuurwerk wordt het Diemer Festijn afgesloten

Vuurwerk

Foto: Diemer Festijn

DIEMEN - Met een groots en kleurrijk vuurwerk bij de Venserkade en een spetterend feest in de feesttent werd het 33e Diemer Festijn zaterdag afgesloten.

Zet het vast in de agenda voor volgend jaar: in 2016 is het Diemer Festijn van 6 t/m 10 september.

Lokale lasten gaan omlaag

'Meerjarenbegroting is komende jaren structureel in evenwicht'

Wethouder van Financiën Lex Scholten.

DIEMEN - Het college van B en W van Diemen hoeft voor de begroting van 2016, die nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, geen grote bezuinigingen door te voeren. Dat is het resultaat van het behoedzame financiële beleid van de voorgaande jaren en van de groei die Diemen zelf doormaakt. Wethouder van Financiën Lex Scholten geeft aan dat de meerjarenbegroting de komende jaren structureel in evenwicht is.

"We hebben de afgelopen jaren met het oog op de onzekerheden die samengaan met de overheveling van rijkstaken in het sociale domein en vanwege de stagnerende economie een voorzichtig beleid gevoerd", aldus Scholten. "Verder groeit het inwoneraantal van onze gemeente gestaag en dat levert een hogere rijksbijdrage op. Tegelijkertijd zijn we met de ambtelijke organisatie efficiënter gaan werken voor meer mensen."

Door dit relatief gunstige vooruitzicht en het zorgvuldige beleid zijn bezuinigingen nu niet nodig en is er zelfs ruimte voor lastenverlichting. Met het inzetten van nieuw beleid is het college nog steeds terughoudend. De nu voorgestelde begroting wordt op 29 oktober en 6 november door de gemeenteraad besproken. De raad stelt uiteindelijk de begroting vast.

College wil meer sociale woningbouw in Diemen realiseren

De gemeente Diemen heeft de komende jaren een goed financieel vooruitzicht. Door de voortgaande bouw van Plantage De Sniep en door de start van de bouw van Holland Park in Diemen-Zuid stijgt het aantal inwoners van de gemeente verder. Dat levert een flink hogere rijksbijdrage op en dus een gunstig financieel perspectief. Ook een aantal grote bouwprojecten in Diemen zorgt via de bouwleges voor meer financiële middelen. Die financiële ruimte wil het college benutten om de momenteel benodigde inspanningen voor de participatie van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt overeind te houden, om de subsidie van Vluchtelingenwerk structureel te verhogen, om de verplaatsing van de Voedselbank naar het gebouw waarin vroeger de Diemer Factory was gevestigd mogelijk te maken en om het eerder vastgestelde armoedebeleid geheel te realiseren. Op de langere termijn wil het college ruimte maken voor de spoorwegonderdoorgang in Diemen-Centrum, de verplaatsing van het BP-station in Bergwijkpark en het in goede staat houden van vaste oeverbescherming en steigers.

Het college trekt geld uit om extra ambtelijke capaciteit vrij te maken die erop gericht is om in Diemen meer sociale woningbouw te realiseren. Er wordt naar geschikte locaties binnen de gemeente gezocht en overleg gevoerd met woningcorporaties.

Omdat het college grote waarde hecht aan het in stand houden van de Diemense voorzieningen zijn de lokale lasten relatief hoog. Maar ook dit jaar stelt het college - net als de voorgaande jaren - in de begroting 2016 voor om de lokale lasten te laten dalen. De afvalstoffenheffing kent een fors lager tarief, de rioolheffing blijft gelijk en de onroerendezaakbelasting (OZB) kent alleen inflatiecorrectie. De woonlasten voor een Diemens gezin met twee kinderen en een eigen woning van € 227.250 komen in de voorstellen voor 2016 uit op € 845 (2015 € 862). Voor een alleenstaande met een woning van € 227.250 worden de woonlasten in 2016 € 795 (2015 € 809). Voor een gezin dat in een huurwoning woont, wordt het € 379 (2015 € 398) en voor een alleenstaande huurder € 329 (2014 € 345).

vrijdag 18 september

Bewegen voor ouderen

Iedere vrijdag in wijkcentrum het Noorderlicht: 9.00-10.00 uur meer bewegen voor ouderen en 11.00-12.00 uur stoelgym.

zaterdag 19 september

Open dag

Kinderdagverblijven Hakim en Pino houden een open dag op de locatie van Pino, Ouderkerkerlaan 28. 10.00 tot 12.00 uur. Er komen een zangeres en een Disney-prinses, er wordt geschminkt en er is een tombola. De open dag is voor ouders met kinderen van 0-4 jaar.

Cabaret in De Omval

Kirsten van Teijn speelt 'Heilloos'. De grootvader van Kirsten van Teijn leefde dertig jaar lang een dubbelleven. Mysterieus hoe hij dit voor elkaar kreeg. 'Heilloos' is een gedurfde maar kwetsbare muzikale cabaretvoorstelling over waar je vandaan komt en waar je je heil vindt. 20.30 uur, € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 20 september

Afscheidsdienst

Dominee Nováková neemt afscheid bij De Protestantse Gemeente Diemen. Zij wordt krijgsmachtpredikant. De afscheids- en intrededienst in De Ontmoeting begint om 10.00 uur.

Computerclub Minerva

Computerclub Minerva gaat vandaag over Windows 10 en te simpele wachtwoorden bij wifi. Ook is er hulp voor problemen met apparatuur. 11.00 tot 14.00 uur, wijkcentrum Noorderlicht.

Film in De Omval

'Trois souvenirs de ma jeunesse' is een fascinerende zwerftocht langs drie herinneringen die het leven van hoofdpersoon Paul Dedaleus bepaalden. Een mooi drieluik over herinneringen aan een jeugdige liefde. 11.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Dansen

Dansmiddag in het Noorderlicht. Van 14.30 tot 17.30 uur. Deelname gratis.

maandag 21 september

Lunch

Iedere maandag is er een warme lunch in wijkcentrum Noorderlicht. Op 21 september komt om 12.15 uur een aantal kinderen van de Noorderbreedte op bezoek om te praten over het thema pesten. € 2,50. Informatie: Anita Jongbloed, 06-55022963.

woensdag 23 september

Pubers

Opvoedkundige Marina van der Wal spreekt in De Omval op humoristische wijze over de opvoeding van pubers. Kaarten zijn te bestellen via www.puberinhuiseentoer.nl. Lezers van het DiemerNieuws krijgen korting, zie het DiemerNieuws van 17 september. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 24 september

Sjoelen

Iedere donderdag is wijkcentrum het Noorderlicht van 9.30 tot 12.00 uur open voor de koffie-inloop en sjoelen.

Gezond ouder worden

PCOB Diemen organiseert in De Schakel een bijeenkomst over gezond ouder worden. Een van de buurtsportcoaches van Diemen vertelt over een onderzoek dat loopt naar het aanbod van bewegen en sportactiviteiten voor senioren binnen de gemeente Diemen. Na de pauze vertelt Jacqueline Suijker, onderzoekster en huisarts, over een onderzoek naar gezond ouder worden. Aanvang 14.00 uur.

Film in De Omval

'While We're Young'. Komisch drama met Ben Stiller als gestresste documentairemaker die leert te ontspannen wanneer hij en zijn vrouw bevriend raken met een jonger stel. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 25 september

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

zaterdag 26 september

Heropening Kruidvat

Huis van de Buurt 't Kruidvat is verbouwd en vandaag, op Burendag, is de officiële heropening. 13.00-15.00 uur. Er zijn presentaties over Welzijn op Recept, Bewegen op Recept en de prijsuitreiking Actief Burgerschap.

Cabaret in De Omval

Ton Kas, o.a. bekend als Arie Balk in 't Schaep en eeuwige zwartkijker, komt met een vervolg op zijn hilarische moppenshow: 'Jabroer'. De inhoud is anders, het voornemen hetzelfde: lachen tot je scheel ziet. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 27 september

Filateliebeurs

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Dirk Scheele

Dirk Scheele komt naar De Omval voor de allerkleinsten met de voorstelling 'Lekker weertje Dikkie Dik'. In deze muzikale theatervoorstelling staan de verschillende seizoenen centraal. Dikkie Dik dartelt tussen de lammetjes in de lente, vangt bladeren in de herfst en speelt in de sneeuw in de winter. De voorstelling mondt uit in een spetterend zomerfeest, waar niet alleen Dikkie Dik en zijn vriendjes, maar ook alle kinderen in de zaal aan meedoen. 11.00 uur, € 10,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Kamermuziek in De Hoop

De twee topmusici Izhar Elias (gitaar) en Levan Tskhadadze (klarinet) openen het seizoen van Kamermuziek in De Hoop met 'een virtuoos gesprek' tussen deze twee instrumenten. Aanvang 15.00 uur. Kaarten aan de zaal te koop of reserveren via Diana Teunisse: 06-81498375 of reservering@schuilkerkdehoop.nl.

Kamercollege

Merijn@Sea is 16 jaar, scholier en geeft bij OostWestWelzijn, Diemerkade 52-achterom, een kamercollege over hoe zij haar passie volgt, haar droom waarmaakt. Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur), entree € 6,-. Informatie: 06-24846900 of oostwestwelzijn.com.

maandag 28 september

Kinderworkshop

Ik ben ik is een werkgroepje voor het gevoelige en kwetsbare kind. Op een creatieve en ontspannen manier krijgen de kinderen een duidelijker beeld van wie ze zijn en wat hun kwetsbaarheid en kracht is. Maandag 28 september en/of dinsdag 29 september start een groep voor kinderen van 6 t/m 10 jaar. Er zijn 5 bijeenkomsten van 16.00-17.00 uur in El'sina. Kosten € 75,-. Aanmelden via elliette@bijzonderkindercoaching.nl.

dinsdag 29 september

Gezond eten

SWD organiseert de groepscursus Gezond Kopen, Gezond Koken. Speciaal voor mensen met een smalle beurs. Deelname is gratis. 5 lessen op dinsdag vanaf 29 september, 16.30-18.30 uur in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Aanmelden bij Cora Verhoef: cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl of 06-55622536.

SV Diemen pakt drie punten

Ploeg wint eerste thuisduel

SV Diemen sterker dan Buiksloot. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de eerste thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. De ploeg van trainer Martin van Egmond won met 4-3 van Buiksloot uit Amsterdam-Noord. Bij rust was de stand gelijk: 2-2.

De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Dennis van Bree (2x), Quincy Molly en Bright Owusu (penalty). SV Diemen heeft zich knap gerevancheerd voor de slechte competitiestart. De competitie-ouverture werd verloren van Hercules Zaandam (4-0).

Blessures
SV Diemen miste zondag basiskrachten Rémon van Asselt en Marco Moelee. Van Asselt kan een aantal weken niet spelen vanwege een spierblessure, Moelee heeft klachten aan een hamstring. De verwachting is dat hij op korte termijn zijn rentree kan maken. SV Diemen heeft na twee duels drie punten. De ploeg gaat zondag op bezoek bij Zwanenburg dat eveneens drie punten heeft. De wedstrijd in Zwanenburg begint om 14.00 uur. Zwanenburg verloor zondag met 3-0 bij SV Ouderkerk.

Dames SV Zeeburg winnen van concurrent Tornado

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Tornado gewonnen: 23-21.

De handbalsters uit Diemen hebben een pittig weekeinde achter de rug. Zij trainden vrijdag en speelden zaterdag vriendschappelijk tegen hoofdklasser ROAC (29-15 winst). Daarna ging een groot deel van de selectie feestvieren tijdens het Diemer Festijn.

Tornado, dat in de zaal in de hoofdklasse uitkomt, en SV Zeeburg waren beide ongeslagen. Tornado begon voortvarend, maar de keepster van SV Zeeburg was in vorm. De bezoeksters namen de leiding, maar daarna sloeg SV Zeeburg toe en leidde bij rust met 11-8. Na de hervatting behield SV Zeeburg lange tijd een voorsprong van vier à vijf punten. Maar 12 minuten voor tijd wist Tornado terug te komen tot slechts een punt. De keepster van SV Zeeburg stopte op een cruciaal moment een penalty en daarna ook de rebound. Vlak voor tijd kreeg SV Zeeburg een penalty die werd benut. Eindstand 23-21.

Komend weekend gaan de dames op trainingsweekend naar Beek in Limburg. De volgende competitiewedstrijd is op donderdag 24 september uit bij Legmeervogels.

Mascotte Jack

De zevenjarige Ajaxfan Jack uit Diemen beleefde zaterdag een topdag. Hij was een van de mascottes bij de wedstrijd FC Twente-Ajax en mocht voor de wedstrijd aan de hand van verdediger Joël Veltman het veld van de Grolsch Veste in Enschede oplopen.

Jack had meegedaan aan een prijsvraag van de Ajax Kids Club en was ingeloot om als een van de mascottes voor de wedstrijd FC Twente-Ajax het veld mee op te lopen. Bijzonder is dat zijn moeder uit het Oosten van het land komt en supporter van FC Twente is.

Jacks vader Wilco: "Wij zijn zaterdag met z'n drieën met de auto naar Enschede gereden. Onderweg kwamen wij bussen met supporters van Ajax tegen. Dat vond Jack geweldig. Wij waren een uur voor de wedstrijd bij het stadion. Jack werd daar opgevangen en is naar een kleedkamer gegaan, ik heb mijn plaats op de tribune opgezocht."

Jack is al van kleins af aan supporter van Ajax en beschikt over enorm veel feitenkennis over voetbal en Ajax in het bijzonder. Vroeger was hij fan van Siem de Jong, nu is Joël Veltman een van zijn favoriete spelers. "De kinderen moesten alleen hun voetbalschoenen meenemen, in de kleedkamer kregen zij het tenue van Ajax. Nee, dat mochten zij niet houden. Er werd geloot wie met Cillessen mee het veld op mocht lopen, de mascottes konden zelf naar een speler toelopen", aldus Wilco. Jack ging naar Veltman en liep aan de hand van de international het veld van FC Twente op. Het was een ervaring die de rassupporter van Ajax nooit meer zal vergeten.

Wilco: "Jack kwam ongeveer een kwartier na het begin van de wedstrijd de tribune oplopen. Hij had een enorme smile op zijn gezicht. Dat was heel mooi. We hebben veel foto's, waarvan wij er een aantal op Facebook hebben gezet."

De wedstrijd tussen FC Twente en Ajax werd 2-2. FC Twente nam een 2-0 voorsprong en daarna kwam Ajax langszij. Jack had uiteraard liever gezien dat Ajax had gewonnen.

TIW-Survivors eert oudste lid Jonas Ossendrijver

Jonas Ossendrijver (rechts vooraan) staat op 'zijn' pad.

DIEMEN - Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors houdt op zaterdag 19 september een familiesoftbaldag. Deelnemers kunnen in een ontspannen sfeer softballen en daarna genieten van een barbecue. Ook mensen die geen lid zijn van de vereniging zijn van harte welkom.

De familiesoftbaldag begint om 14.00 uur, om 18.00 uur start de barbecue. De Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking Vivos houdt vanaf 20.00 uur een bingo bij TIW-Survivors. De opbrengst van de bingo gaat naar een nieuw project van Vivos in Nicaragua: de realisatie van een multifunctioneel gebouwtje inclusief peuterspeelzaal in de plattelandsgemeenschap Monte Grande Occidental. Vivos onderhoudt een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua.

Afgelopen zondag heeft TIW-Survivors zijn oudste lid Jonas Ossendrijver (88) geëerd door het pad aan het begin van het sportpark zijn naam te geven: het Jonas Ossendrijverpad. Jonas is net na de Tweede Wereldoorlog lid geworden van H.C.T.I.W en heeft zich als 3e honkman en catcher zeer verdienstelijk gemaakt in de topklasse. Jonas heeft veel meegemaakt in de honkbalwereld en was blij dat 27 jaar geleden de fusie kwam tussen Giants en H.C.T.I.W. Ook heeft Jonas teams getraind en gecoacht. Jonas is een echt clubmens en een trouwe supporter/vrijwilliger van TIW-Survivors.

DKV Victoria verliest voor eigen publiek van DSO

DIEMEN - DKV Victoria heeft thuis niet kunnen winnen van DSO: 10-19.

Het was de tweede thuisnederlaag van het team. Een van de oorzaken van de nederlaag was het magere aantal van tien gemaakte doelpunten. Zeker voor korfbalbegrippen is dat erg weinig.

De ploeg uit Diemen begon slecht. Er werden weinig kansen afgemaakt, terwijl DSO de kansen wel benutte. Bij rust leidde DSO met 5-12. De coach van DKV Victoria was niet tevreden over het spel en maakte duidelijk dat het anders moest. Dat werd geprobeerd via wissels en een aantal aanpassingen van het spel. Uiteindelijk was het niet DSO dat DKV Victoria de das omdeed, maar de ploeg zelf. Het ontbrak de spelers aan vertrouwen. DKV Victoria speelt zondagmiddag tegen koploper Swift. De wedstrijd in Amsterdam begint om 14.30 uur. De ploeg zal revanche willen nemen in een wedstrijd die moeilijk zal worden.

Dames Smashing starten competitie

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 start de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen US. De wedstrijd in sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan begint om 17.00 uur.
Wedstrijden tussen Smashing '72 en US zijn altijd beladen. Saillant detail is dat het team van US getraind wordt door de trainer/coach die tot eind vorig seizoen het team van de vereniging uit Diemen onder haar hoede had. De nieuwe trainer/coach van Smashing '72 kan zaterdag niet aanwezig zijn bij de wedstrijd en wordt vervangen door Nicole de Lange. Vorig seizoen werd er thuis met 3-2 van US gewonnen en uit met 3-2 verloren.1

Gratis Aikido proefles in Diemen. Je bent niet alleen bezig met pasjes en technieken, maar ook en vooral met inzicht verwerven binnen een vechtsituatie. Iedereen van 5 tot 60 is welkom. www.aikidojodiemen.nl tel.: 06-12434183

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoetsen examens. Middenstraat 31 Weesp www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Gezocht: ervaren oppas die een half jaar op ma. en don. op mijn dochter van 3 kan passen van 9u. tot 18u. Ik wil het liefst een oppas aan huis (Weesp). Vereiste: vloeiend Nederlands en ruime ervaring met het oppassen op kleine kinderen. 06-48921547

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Nieuwe Honda HR-V en Honda Jazz

De nieuwe en zuinige Honda HR-V.

Honda heeft er twee splinternieuwe modellen bij, de HR-V en de Jazz. Ze staan vanaf zaterdag in de showroom bij Honda-dealers, zoals Van Nieuwkerk in Amsterdam en Hilversum. Er gelden aantrekkelijke introductieaanbiedingen.

De HR-V is de nieuwe compacte SUV van Honda vanaf € 25.190. De auto is leverbaar met de nieuwe 1.5 i-VTEC benzine motor of met een nog zuinigere 1.6 i-DTEC dieselmotor. De Honda HR-V is al vanaf de basisuitvoering uitgerust met o.a. airconditioning, cruisecontrol, audio/cd/mp3-speler, Bluetooth en actief stadsremsysteem. Voor de zakelijke rijder is de uitvoering met 1.6 i-DTEC dieselmotor uitermate geschikt (20% bijtelling).
Dan is er de nieuwe Honda Jazz. Het nieuwste ruimtewonder is leverbaar vanaf € 17.850,-. Ook de Jazz heeft een rijk uitgerust basismodel en is voorzien van een zuinige 1.3 liter benzinemotor.

Mégane robuust en dynamisch

Nederlands ontwerp

De nieuwe Mégane heeft de typerende 'lichtsignatuur' van Renault.

Dynamische vormgeving, kenmerkende lichten aan voor- en achterzijde. je kan zeggen wat je wil, maar de nieuwe Renault Mégane springt eruit in het segment van de middenklassers, dankzij het ontwerp dat tot stand is gekomen onder leiding van Nederlander Laurens van den Acker.

De nieuwe Mégane is boven alles een Renault. Hij toont zijn familiebanden door zijn brede schouderlijn en het front met het grote verticale Renault-logo. Net als de Renault Talisman heeft de nieuwe Mégane de typerende 'lichtsignatuur' van Renault. Aan de voorzijde in de vorm van C-vormige koplampen, waarvan de omtrek doorloopt tot in de bumper, en aan de achterzijde met verlichting over de volle breedte van de auto, die continu brandt en de breedte van de auto benadrukt.

De nieuwe Mégane is 25 mm lager dan de Mégane van de vorige generatie en hij heeft een grotere spoorbreedte. Verchroomde details accentueren de hoge taillelijn, de grille en de portiergrepen. Subtiele plooien in de motorkap, verchroomde sierlijsten en de luchthappers aan weerszijden van het front versterken de karakteristieke uitstraling van de voorkant.

De eerste Mégane werd twintig jaar geleden geïntroduceerd. Sindsdien heeft Renault wereldwijd meer dan 6,5 miljoen auto's van dit type verkocht. Deze nieuwe Mégane wordt de vierde generatie. Hij is voorlopig nog niet op de markt.

Dacia's ook leverbaar met automaat

De Easy-R-transmissie komt in de Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway.

Dacia breidt het productaanbod uit met de gloednieuwe Easy-R-transmissie.

Dacia's eerste automatisch schakelende vijfversnellingsbak is voor het eerst te zien op de autoshow van Frankfurt (IAA), die van 17 tot en met 27 september wordt gehouden. De nieuwe Easy-R-transmissie is in Nederland vanaf begin 2016 leverbaar op de Dacia Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway. Deze gerobotiseerde vijfversnellingsbak is in eerste instantie verkrijgbaar in combinatie met de TCe 90 benzinemotor met Stop & Start. Easy-R biedt het comfort van een conventionele automaat met de efficiency van een handgeschakelde versnellingsbak. De transmissie is in de basis hetzelfde als een handgeschakelde variant, alleen wordt het koppelen en schakelen verzorgd door computergestuurde, elektromechanische systemen.

Tevens presenteert Dacia het geoptimaliseerde Euro 6-motorenaanbod voor de gehele modelreeks. Het volledige productaanbod van Dacia voldoet nu aan de strenge Euro 6-emissienorm. Alle motoren zijn voorzien van start-stoptechniek en alle dieselmotoren zijn uitgerust met een onderhoudsvrij NOx-filter.

Nieuwe Kia cee'd in de showroom

De nieuwe Kia cee'd in combinatie met een 1.0-liter T-GDI motor en de GT-Line staan vanaf deze maand in de showroom van de Nederlandse Kia-dealers. Tijdelijk is er een aantrekkelijke First Edition van de cee'd 5-deurs en Sportswagon. Die is identiek aan de ComfortLine maar krijgt voor een meerprijs van € 650,- 16" lichtmetalen velgen, achteruitrijsensoren, Auto Light Control en het Full Map navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Voor de zakelijke rijder is er ook een limited edition, de Navigator.

Hybride-offensief van Toyota

Toyota laat op de IAA, de internationale autoshow van Frankfurt, een waar hybride-offensief zien. Behalve de volledig nieuwe, vierde generatie Toyota Prius staan hier ook de eveneens nieuwe Toyota RAV4 Hybrid en de tweede versie van de hybride Toyota C-HR Concept. Deze conceptauto is een voorbode van een compacte hybride crossover in het C-segment. Hij staat al dichter bij het productiemodel dan de versie die Toyota vorig jaar oktober in Parijs onthulde. Nog altijd is het een eyecatcher. Neem het 'zwevende' dak dat gedeeltelijk transparant is en voor een prachtig schouwspel van licht in het interieur zorgt.