DiemerNieuws

19 oktober 2017

DiemerNieuws 19 oktober 2017


'Niet veilig in Bergwijkpark'

DIEMEN De bewoners van de containerwoningen voor studenten in Diemen-Zuid maken zich zorgen over hun veiligheid als zij, vooral in het donker, door het Bergwijkpark lopen. De gemeente heeft de bewoners op de hoogte gebracht dat zij maatregelen neemt.

Bewoonster Yvette vertolkt de gevoelens van veel bewoners van de containerwoningen: "Sinds kort doet de verlichting in het park het niet meer en is het er 's avonds stikdonker. Je ziet er letterlijk geen hand voor ogen. Daarnaast is het pad niet van al te beste kwaliteit. Na hevige regen staat het pad blank. Maar het belangrijkste is: het is er gevaarlijk. Zelfs met verlichting vinden zo nu en dan incidenten plaats: denk aan overvallen en bijna-aanrandingen. Vooral de vrouwelijke bewoners, inclusief ikzelf, staan nu doodsangsten uit als we in het pikkedonker door dat park moeten. Ik heb begrepen dat het uitvallen van de verlichting te maken heeft met de bouwwerkzaamheden rond de campus, waarbij blijkbaar niet aan de veiligheid van de bewoners van de Bergwijkdreef is gedacht."

De gemeente heeft de bewoners per brief laten weten dat zij de verlichting zal repareren en dat de kwaliteit van het pad wordt verbeterd. De gemeente vraagt de particuliere beveiligingsmedewerkers en de politie alert te zijn. De beveiligingsmedewerkers zijn maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 22.00 uur actief in de omgeving van het station en Bergwijkpark.

10.000 euro beloning voor gouden tip brand Rode Kruislaan

Diemen De hoofdofficier van justitie in Amsterdam heeft een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de gouden tip over de brand in de studentenflat aan de Rode Kruislaan.

Bij de brand die in de nacht van 18 op 19 juli plaatsvond kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten vier mensen gewond.

In het programma 'Opsporing Verzocht' werden dinsdagavond camerabeelden vertoond van twee verdachte mannen die de flat binnendrongen. De politie arresteerde op 20 juli een 24-jarige Amsterdammer op verdenking van brandstichting. De man had een brandwond aan zijn been. De politie gaat ervan uit dat hij een van de twee mannen op de camerabeelden is, maar hij weigert dit toe te geven. De man zit nog vast. In 'Opsporing Verzocht 'vertelde een woordvoerder van de politie dat er onderzoek wordt gedaan naar drie mogelijke scenario's. Een conflict in relationele sfeer bij een bewoner van de flat waar de brand is aangestoken is het eerste scenario. Ook wordt gekeken of er mogelijk sprake is van verzekeringsfraude met als doel geld op te strijken. Het derde scenario dat de politie onderzoekt is inbraak. De daders hebben dan mogelijk de brand gesticht om sporen te wissen. Na afloop van de uitzending van 'Opsporing Verzocht' zijn er bij de politie elf tips binnengekomen. De politie verwacht dat het aantal tips nog zal oplopen.

2

Festiviteiten tijdens 40-jarig bestaan van basisschool De Ark

Het najaarsfeest op het schoolplein van De Ark. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De oecumenische basisschool De Ark in Diemen-Zuid vierde vorige week het 40-jarig bestaan. Er waren de hele week activiteiten zoals een sponsorloop en een vossenjacht. Het lustrum werd vrijdagmiddag afgesloten met een najaarsfeest voor leerlingen en ouders. In het voorjaar van 2018 wordt er een reünie gehouden.

Pand wordt gruis

Foto: Trudy Kroese

Het gebouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg is bijna gesloopt. Er wordt een gewijzigd plan voor nieuwbouw gemaakt.

11

Politie zoekt getuigen van brand in studentenflat

De brand werd gesticht op de begane grond.

Vervolg van voorpagina.

Het rechercheteam wil in contact komen met mensen die mogelijk getuige zijn geweest of die meer weten over de achtergrond van de brandstichting. Informatie kan worden doorgegeven via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Informatie kan anoniem worden doorgegeven via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Woensdag 27-9 hebben we de documenten ontvangen waarmee Grand Café Cheers voor 4 jaar Topsponsor is geworden voor de Zaterdag 1. Trainer Raymond Aarts heeft de eerste contacten gelegd met Cheers. Wij danken Raymond voor zijn inzet. Vier competities zal de Zaterdag 1 wedstrijdkleding en trainingskleding met het logo van Grand Café Cheers dragen.

De publiciteit voor Grand Café Cheers wordt uitgedragen door een strip op het bord bij de hoofdingang, een reclamebord, een banner op de website en een reclame op de Video Wall. Uiteraard een elftalfoto voor in de zaak. De spelers van de Zaterdag 1 hebben toegezegd regelmatig Cheers te zullen bezoeken.

Wij danken de eigenaren van Grand Café Cheers voor het vertrouwen dat zij in sv Diemen hebben gesteld.

Met deze nieuwe Topsponsor nemen we voor de Zaterdag 1 afscheid van Absolute Delicious van Johan van Overbeek. Zij zijn 2 periodes van 3 jaar kledingsponsor geweest van de Zaterdag 1. Wij hopen dat er op termijn weer een nieuwe sponsorperiode van Johan komt. Johan nogmaals dank.

Een coffeeshop met alleen koffie

Het plein bij het vernieuwde winkelcentrum is tegenwoordig een plein vol horeca. Toen het winkelcentrum in 1969 de winkelfuncties van de Hartveldseweg en omgeving overnam, bleek daar plaats voor een Chinees restaurant en een coffeeshop. De aanduiding van het laatste etablissement was nog niet besmet. Niks geen drugs of alcohol. De naam koffiehuis associeerde je met werkmannen, meegebrachte pakjes boterhammen en heel veel koffie. De naam tearoom was ook gedateerd: winkelende huisvrouwen die een kopje thee wilden. Het liefst met een koekje erbij. Jan Veron, die de Ajax-kantine in de Watergraafsmeer had uitgebaat, noemde zijn nieuwe zaak gewoon 'Coffeeshop'. Een goede kop koffie, een hapje en een drankje en veel gezelligheid. Dat was het. Een paar later nam Cornelis Deegen, de schoonvader van de bekende Ajax-voetballer Werner Schaaphok de zaak over. Werner en zijn zwager Hans Hessels gingen in de zaak staan die inmiddels de naam 'Coffeeshop Alrina' had gekregen, een taalvondst die afgeleid was van de meisjes Deegen: Alice en Corina. Op speciaal verzoek van een trouwe schare mensen met een verstandelijke beperking die bij de AGO werkten, kwamen er op vrijdagavond poffertjes en patat frites op de kaart te staan.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer
Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag komt er geleidelijk meer bewolking met kans op regen. De naar zuidwest gedraaide wind neemt in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm. Zaterdag schijnt nu en dan de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. Er waait een vrij krachtige zuidenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Het kan soms regenachtig zijn. Af en toe klaart het even op. Met een maximum van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Trend na het weekeinde
Omdat de luchtdruk boven het Europese continent opnieuw stijgt neemt de neerslagkans geleidelijk af. Eerst kan er nog een bui vallen, vanaf halverwege de week is het meest droog en rustig herfstweer met af en toe zon. De temperatuur stijgt van 13 graden op maandag naar circa 16 graden later in de week.

Weetje
Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur voor half oktober, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.

In

Inschrijven voor bakwedstrijd

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein wordt op zaterdag 28 oktober het evenement Proef Diemerplein gehouden.

Er zijn proeverijen en een bakdemonstratie van Annemarie Pronk. Diverse verswinkels, horecazaken en de supermarkten van winkelcentrum Diemerplein laten die dag zien wat ze in huis hebben. Er zijn proeverijen en hapjes van Kaas & Zo, Limburgia, Volendammer Vishandel Van Wissen, Slagerij Vedder, Brasserie Drusius, Happy China, Albert Heijn, Deen, Care by Dio, Kwalitaria, Papa John's en lunchroom Amalia.

Annemarie Pronk, winnares van 'Heel Holland Bakt', demonstreert zaterdagmiddag 28 oktober haar bakkunsten en natuurlijk kunnen de bezoekers ook proeven. Er is ook een bakwedstrijd. Iedereen die goed kan bakken, kan meedoen. Deelnameformulieren zijn te verkrijgen bij de winkels in het winkelcentrum en kunnen tot en met woensdag 25 oktober worden ingeleverd. Deelnemers leveren hun kant-en-klare taarten tussen 14.00 en 14.30 uur af bij de demonstratiekeuken van Annemarie Pronk in het winkelcentrum. Om 15.00 uur beoordeelt Annemarie de taarten. De hoofdprijs is een high tea voor twee personen bij Brasserie Drusius.

Knuffeldag op kinderboerderij

De kinderboerderij. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Supermarkt Deen houdt een actie: 'Vriendjes van de boerderij'.

Kinderen kunnen stickers sparen voor de leukste pluchen boerderijvriendjes. De actie duurt tot 28 oktober. Deen doet dit samen met de kinderboerderij in Diemen. De kinderboerderij krijgt 500 euro die wordt besteed aan een nieuw konijnenverblijf.

De kinderboerderij houdt op zondag 22 oktober weer de jaarlijkse knuffeldag (aanvang 11.00 uur). Bezoekers kunnen de dieren van dichtbij benaderen en aaien. De verzorgers zullen eventuele vragen beantwoorden. Kinderen kunnen zich laten schminken, een ritje op de pony maken, of lekker springen op het springkussen. Op deze dag is er ook gelegenheid om dubbele dierenstickers te ruilen in het kader van de Deen-actie 'Vriendjes van de boerderij'.

'Als ik het echt niet vertrouw, ren ik door het park'

Het is geen pretje om in het donker door Bergwijkpark te lopen

Bewoners van de containerwoningen voor studenten bij Bergwijkpark maken zich zorgen over hun veiligheid als zij door het park lopen.

Studenten hebben kritiek op verlichting in park. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Vooral vrouwelijke bewoners vinden het vervelend om in het donker alleen door het park te lopen. Het DiemerNieuws maakte met drie bewoonsters een wandeling door het park.

We ontmoeten Yvette (23), Lotte (21) en Ana (25) in een van de containerwoningen voor studenten. De jonge vrouwen draaien er niet omheen: zij voelen zich niet veilig als zij in het donker door het park lopen. Die mening wordt door veel meer bewoners gedeeld, want de brief die studenten aan het college van B en W en de fracties in de gemeenteraad stuurden, werd door meer dan honderd bewoners ondertekend.

Routes

Mannen vallen vrouwen lastig die door het park lopen

Sinds een deel van het Bergwijkpark voor werkzaamheden is afgesloten, kunnen de bewoners die naar station Diemen-Zuid of de campus willen kiezen uit twee routes: de omleiding door het park of de Bergwijkdreef. Ana: "Ik loop soms over de Bergwijkdreef, want dat voelt toch veiliger. Maar ik heb begrepen dat ook vrouwen die over de Bergwijkdreef lopen soms door mannen in auto's lastig worden gevallen."

Het is een doordeweekse avond rond 20.00 uur. We verlaten de containerwoning en gaan lopend door het Bergwijkpark naar station Diemen-Zuid. Doordat een deel van het Bergwijkpark is afgesloten, is de route door het park langer dan voorheen.

Voorzorgsmaatregelen

Het is inderdaad geen pretje om in het donker door het park te lopen. De verlichting is verre van optimaal, een aantal lantaarnpalen is defect. Na verloop van tijd maakt het pad een bocht. We lopen dan enkele tientallen meters door een stuk van het park dat wel heel donker is. Yvette, Lotte en Ana vertellen dat zij verhalen kennen van vrouwen die in het park zijn lastiggevallen door mannen. Het gaat dan vaak om opmerkingen die als vervelend en soms als bedreigend worden ervaren. Ook hangen er vaak zwervers of verslaafden op de bankjes in het park. Als het donker is lopen Yvette, Lotte en Ana het liefst niet alleen door het park. Dat geldt voor veel bewoners van de containerwoningen. Maar als er geen andere optie is, nemen zij voorzorgsmaatregelen. Yvette: "Ik loop soms met een onbekende mee, maar als ik het echt niet vertrouw ren ik door het park." Lotte gaat zo vaak mogelijk met de fiets, maar als zij alleen door het park moet lopen, neemt ook zij voorzorgsmaatregelen: "Als het kan, houd ik telefonisch contact met iemand. Die kan dan horen hoe het met mij gaat." Ana kiest er net zoals Yvette voor om met iemand mee te lopen. "Soms loop ik met iemand mee die ik niet ken. Die gebruik ik dan ongevraagd als buddy. Dat voelt toch veiliger." Zij weten dat er van maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 uur en 22.00 uur beveiligers actief zijn rond station Diemen-Zuid en in Bergwijkpark. Zij zouden het liefst zien dat de beveiligers ook in het weekeinde en tot later in de avond aanwezig zijn en zich ook nadrukkelijk laten zien.

Community-building wordt structureel geregeld

DIEMEN De bewoners die deelnemen aan het project Communitybuilding bij de Rode Kruislaan krijgen een eigen ruimte in kinderdagverblijf de Toversteen.

De ervaringen en resultaten van communitybuilding bij de Rode Kruislaan zijn zo positief dat de gemeente het project een zetje in de rug wil geven. De gemeente heeft geld vrijgemaakt voor een eigen ruimte voor bewoners van de Rode Kruislaan en het aantrekken van een opbouwwerker. Met deze maatregelen zorgt het college van B en W ervoor dat de positieve ervaringen die vanaf januari zijn opgedaan een duurzaam vervolg krijgen.

Het project met communitybuilding is begin dit jaar bij de Rode Kruislaan gestart met twee communitybuilders, Irma Vroegop en Birgit Oelkers van Plan en Aanpak. Irma en Birgit hebben veel ervaring met communitybuilding. Zij hebben bewoners met elkaar in contact gebracht, wensen en behoeften bespreekbaar gemaakt, en bewoners de mogelijkheid geboden om met hun eigen ideeën aan de slag te gaan.

Activiteiten

Dit heeft geleid tot tal van activiteiten voor de kinderen zoals huttenbouwdagen, wekelijkse sport- en spelactiviteiten en een voetbaltoernooi. Voor volwassenen zijn er een picknick en een fotoproject georganiseerd en zijn er zomerworkshops gehouden, onder andere over omgaan met overlast. Zo is er een netwerk ontstaan van bewoners die zich hebben ingezet en willen blijven inzetten voor de Rode Kruislaan.

Een van de doelen van het project was dat er een duurzame verandering zou plaatsvinden en bewoners niet afhankelijk zijn van de communitybuilders. Het hebben van een eigen ruimte, waar bewoners elkaar ontmoeten en initiatieven van de grond kunnen tillen, is dan van belang.

Het college van B en W heeft hier positief op gereageerd en een bedrag van 6.750 euro uitgetrokken voor het huren van een ruimte in kinderdagverblijf de Toversteen. De bewoners kunnen gebruikmaken van deze ruimte. De huurperiode is deze maand ingegaan. De Stichting Welzijn Diemen krijgt een subsidie van 30.000 euro om voor de periode van een jaar een opbouwwerker in te zetten voor 20 tot 24 uur per week, met als aandachtswijken de Rode Kruislaan en de Beukenhorst.

Prijsvraag: verzin een naam voor gebouw op Van Markenplantsoen

Het gebouw op het Van Markenplantsoen. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Stichting Welzijn Diemen (SWD) heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een naam van het gebouw dat op het Van Markenplantsoen staat.

Het gebouw werd tot januari van dit jaar gebruikt door postduivenvereniging De Luchtpost. Er is inmiddels een nieuwe bestemming voor het gebouw gevonden.

Stichting Welzijn Diemen gaat het gebouw met ingang van december beheren. De officiële opening zal op 22 december plaatsvinden. SWD gaat het gebouw gebruiken voor onder andere activiteiten van de buurtsportcoaches.

Buurtsportcoaches

De buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit organiseren diverse activiteiten voor kinderen en tieners op het Van Markenplantsoen. Die activiteiten worden druk bezocht.

Daarnaast zal het gebouw te huur zijn voor bewoners en verenigingen om er kleine activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld kaartavonden.

SWD roept de hulp in van alle inwoners van Diemen (jong en oud) om een toepasselijke naam voor het gebouw te bedenken. Het moet een naam zijn waarin tot uiting komt dat het een gebouw is voor alle buurtbewoners. De naam moet goed uit te spreken zijn in het Nederlands en geen vreemde en of onbedoelde betekenis hebben.

Inzendingen kunnen tot uiterlijk 17 november gemaild worden naar d.tool@welzijndiemen.nl.

Jury

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen. De winnaar krijgt een mooie prijs en mag samen met wethouder Jeroen Klaasse het naambord van het gebouw onthullen.

Diemen in 2018 gastgemeente landelijke dag kinder-burgemeesters

DIEMEN Diemen organiseert in 2018 de landelijke dag voor kinderburgemeesters.

Dit jaar was de gemeente Delft gastgemeente omdat het bestuur van deze stad kinderparticipatie heel belangrijk vindt en daarom ook een kinderburgemeester wil aanstellen.

Ook de gemeente Diemen vindt kinderparticipatie erg belangrijk. In 2016 heeft de burgemeester voor de eerste keer een oproep gedaan voor de functie van kinderburgemeester. Inmiddels is Marit Engelberts de tweede kinderburgemeester van Diemen. Zij heeft afgelopen schooljaar onder andere het onderwerp pesten bij de scholen onder de aandacht gebracht.

Naast de kinderburgemeester is er ook een kinderraad die gedurende het schooljaar diverse projecten aanpakt en wordt betrokken bij onderwerpen vanuit de gemeentelijke organisatie met betrekking tot jeugd. Binnenkort gaat burgemeester Boog om de tafel met Kinderrechten.nl om gezamenlijk een leuk en inspirerend programma voor de landelijke dag voor kinderburgemeesters 2018 te bedenken waar ook de kinderraad bij betrokken zal worden.

Vluchtelingenkinderen

In 2016 is voor de eerste keer deze landelijke dag georganiseerd. De toenmalige kinderburgemeester van Aalsmeer, Vince Boom, kwam met het idee om alle kinderburgemeesters uit te nodigen om ervaringen met elkaar te delen. Het programma stond die dag in het teken van het thema 'Vluchtelingenkinderen'. Samen met een aantal vluchtelingenkinderen hebben zij toen een actieplan gemaakt met wensen om te zorgen dat deze groep kinderen een fijn en vrolijk leven in Nederland kan hebben. Met dit actieplan is de vorige kinderburgemeester van Diemen Mirthe Chung in Diemen aan de slag gegaan.

Ieder kind mag meedoen

Dit jaar stond het programma in het teken van kinderparticipatie: 'Ieder kind mag meedoen'. Gastgemeente Delft was voornamelijk benieuwd naar de rol van kinderburgemeester, hoe die in contact komt met andere kinderen in de gemeente en hoe het bestuur ervoor kan zorgen dat de kinderburgemeesters goed hun werk kunnen doen. Delft zal binnenkort ook een kinderburgemeester gaan introduceren.

Allard Faas

Filmmaker
44 jaar
Inwoner van Diemen sinds 2015

Foto: Marloes Heineke

Jouw vriendin Cora en jij huren de pastorie.
"In de Pastorie van Diemen werken wij. Daarnaast verhuren wij het gebouw als film- en fotolocatie. We organiseren ook leuke openbare activiteiten zoals een open dag en workshops."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Maar ik luister ook graag naar muziek en vind het leuk om er met Cora en onze drie kinderen op uit te trekken met de camper."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Mijn smaak is heel breed. Ik houd van hiphop, maar ook van Johnny Cash en oude soul. Het laatste concert dat ik heb gezien was van Rico & Sticks."

Digitaal of vinyl?
"Ik luister op diverse manieren naar muziek. Via de iPod is lekker makkelijk, maar ik zet ook vaak een plaat op. "

Wat is jouw favoriete winkel.
"Hergebruikwinkel Next. Vooral Cora brengt en haalt daar vaak spullen. Als je in Next bent krijg je een beeld van de smaak van de gemiddelde inwoners van Diemen: welke kleding zij dragen, welke boeken zij lezen, enz."

En jouw favoriete plek?
"De Pastorie van Diemen. Maar ik vind dat Diemen veel te bieden heeft. Ik hoor vaak dat mensen zich excuseren voor het feit dat ze in Diemen wonen. Ze noemen als sterke punten dat Diemen dicht bij Amsterdam ligt en dat de huizen hier goedkoper zijn. Dat moeten ze niet doen. Gewoon zeggen: ik woon in Diemen, punt."

Hoe vind je Diemen voor kinderen?
"Ideaal. Kinderen kunnen hier van alles ontdekken, maar er zijn gelukkig ook nog dingen om over te zeuren. Bijvoorbeeld dat de laatste films hier niet draaien. Maar als er niets is om te zeuren is het ook niet leuk."

SWD start weer met talentontwikkeling

DIEMEN De Stichting Welzijn Diemen (SWD) start op dinsdag 14 november weer met naschoolse activiteiten van het project Talentontwikkeling voor leerlingen van een aantal basisscholen in Diemen.

De basisscholen die meedoen zijn De Ark, De Venser (op beide scholen de groepen 1 tot en met 7), De Octopus (groepen 1 tot en met 4) en de Sint-Petrusschool (groepen 3 en 4).

De naschoolse activiteiten worden begeleid door Mario Semeleer van de SWD en een aantal stagiaires. Talentontwikkeling wordt in februari afgesloten met een eindshow in Theater de Omval. Dan zijn ook de ouders, andere familieleden en vrienden en bekenden van de deelnemers welkom. Ouders kunnen hun kinderen inschrijven via de website www.welzijndiemen.nl.

Gouden Jubileumconcert Carpe Diem

Foto: Jan Ronday

DIEMEN Voor een vrijwel volle zaal gaf seniorenkoor Carpe Diem zondag een concert ter ere van het 50-jarig jubileum. Samen met gastkoor DivAssorti werd er een feestelijke middag van gemaakt. Op naar het volgende jubileum. Het koor kan nog best nieuwe leden gebruiken: vanaf 50 jaar mag iedereen komen meezingen.

Raadslid Leo Smits verruilt DiemenLinksaf voor Leefbaar Diemen

DiemenLinksaf doet hoogstwaarschijnlijk niet mee aan de verkiezingen in 2018

Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Leo Smits is overgestapt van de fractie van DiemenLinksaf naar de fractie van Leefbaar Diemen.

Smits: "Ik voelde mij niet meer senang bij DiemenLinksaf. Ik heb mij de laatste paar jaar in politiek opzicht ontwikkeld en ben tot de conclusie gekomen dat de begrippen links en rechts niet zoveel meer zeggen in de lokale politiek. Ik ben naar Leefbaar Diemen overgestapt omdat dat een lokale partij is die dicht bij de burgers staat."

Smits vormde samen met Anne-Miek Wijnbergen de fractie van DiemenLinksaf. Zij waren tot december 2015 samen met Wim van Vugt lid van de fractie van de SP. Maar na een conflict binnen de fractie van de SP scheidden Wijnbergen en Smits zich af en gingen door als DiemenLinksaf. Van Vugt vormt sinds december 2015 een eenmansfractie van de SP. De SP doet overigens niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

'Ik voelde mij niet meer senang bij DiemenLinksaf'

De politieke stoelendans in december 2015 had grote gevolgen voor het college van B en W. De coalitie verloor de meerderheid in de gemeenteraad en SP-wethouder Maïta van der Mark trad in januari 2016 af.

Wijnbergen: "Ik vind de overstap van Leo naar Leefbaar Diemen wel bijzonder omdat DiemenLinksaf nadrukkelijk in het linkse speelveld opereert en Leefbaar Diemen meer in het rechtse. Het verschil tussen links en rechts is ook in Den Haag lastig uit te leggen. Maar het is goed als mensen doen waar hun hart ligt. Dat respecteer ik."

Wijnbergen heeft kritiek op Leefbaar Diemen. Die partij heeft volgens haar Leo Smits benaderd om over te stappen. "Dat Leefbaar Diemen al voor de verkiezingen mensen ronselt vind ik kwalijk, maar ook dat is politiek." Wijnbergen geeft aan dat DiemenLinksaf hoogstwaarschijnlijk niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Tenzij ik voldoende tegengeluiden hoor stopt hier het avontuur. Wat ik wel oprecht jammer vind is dat bij de gemeenteraadsverkiezingen geen socialistisch geluid meer te horen zal zijn, ook al omdat de SP niet meer meedoet."

Jan Sikking, de fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, ontkent de aantijging van Wijnbergen. "Wij hebben begrepen dat Leo zich de laatste tijd wat minder prettig voelde in de fractie van DiemenLinksaf. Hij heeft contact met ons gezocht en met het bestuur en de fractie van Leefbaar Diemen gesproken en zich bij ons aangesloten." Leefbaar Diemen heeft een roerige periode achter de rug. Fractievoorzitter Rosali Herder stapte onlangs uit de partij en vormt nu een eenmansfractie: Fractie Herder.

Slooteigenaren kunnen hulp krijgen van Slootjesteam

Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook. Foto: Waterschap AG&V

DIEMEN 'Maak je slootje schoon', dat is de oproep van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aan alle particuliere slootjeseigenaren. Niet iedereen lijkt echter te weten dat die sloot achter zijn tuin van hem is. Maar er komt wel een controle aan.

Wie een slootje heeft op zijn eigen terrein moet dit zelf schoonhouden van vuil en waterplanten. En dat wordt gecontroleerd: de jaarlijkse schouw van het Waterschap AGV is van 30 oktober tot en met 10 november. Wie het tijdens de schouw niet op orde heeft, krijgt nog een kans om het voor 4 december te regelen, daarna doet Waternet het en krijgt de eigenaar de rekening daarvan gepresenteerd.

De belangrijkste reden dat de sloot schoon moet zijn is de afvoer van regenwater, vertelt Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder bij het waterschap en daarnaast zelf als boer ook slootjeseigenaar. "Met name in het najaar en de winter kan er veel regen vallen; als de sloot dan vol plantjes en vuil ligt, komt het water niet snel genoeg bij het gemaal en kan een straat of wijk onder water lopen." Wie nu de sloot schoonmaakt, heeft daar in het voorjaar zelf ook plezier van. "In de lente heb je een mooie sloot en geen stinkslootje, waarin de vissen en mooie waterplantjes weer ruimte hebben."

Het slootje achter de tuin is meestal ook van de huiseigenaar.

'Vaak weten mensen zelf niet dat ze eigenaar zijn van een sloot'

Waar zijn die particuliere sloten te vinden? "In de polders zijn de sloten vaak eigendom van agrariërs en die kennen het fenomeen van de jaarlijkse schouw wel, dat doet het waterschap al eeuwen", aldus Kruiswijk. "Maar ook in stedelijk gebied als Diemen zijn er mensen die aan een slootje wonen dat hun eigendom is, of voor de helft samen met de eigenaar aan de overkant van de sloot. Vaak weten ze dat zelf niet. Met de Slootjesweek - vlak voor de schouw - willen we dit onder de aandacht brengen."

Misschien is het schoonmaken van de sloot niet iets waar een eigenaar naar uitkijkt, maar volgens het waterschap kan het ook leuk zijn als je er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van maakt bijvoorbeeld. Alles wat je nodig hebt: een kantzeis, een krooshaak en een hogedrukspuit. En hoe je die dan gebruikt laat Waterschap AGV zien in een drietal grappige video's op Facebook. Iedere eigenaar die een foto instuurt van zijn sloot maakt bovendien kans op hulp van het Slootjesteam. "Meedoen, dan hoef je het misschien niet helemaal zelf te doen", roept Kruiswijk op.

Meer informatie: facebook.com/waterschapagv en agv.nl/slootjesweek.

Kantoor-pand wordt gruis

De sloop is in volle gang. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Het pand op de hoek van de Arent Krijsstraat en de Hartveldseweg is bijna volledig gesloopt. Zelden is een pand in Diemen zo lang onderwerp van discussie geweest als het voormalige kantoorgebouw.

In het gebouw waren in het verleden de bedrijven AVVL en Yarden gevestigd. Nadat het laatste bedrijf het pand had verlaten werden er diverse plannen voor nieuwbouw gemaakt. Het oorspronkelijke plan om een hotel te bouwen vond geen doorgang. Het pand stond lange tijd leeg. Aanvankelijk woonden er antikraakwachten in het gebouw. Zij moesten eruit vanwege veiligheidsredenen. De krakers die er zich daarna vestigden mochten er wel blijven wonen. Zij maakten er een puinhoop van. Nadat de krakers na verloop van tijd toch weg moesten bleek dat er veel schade was aangericht en dat het pand was uitgewoond. De toenmalige eigenaar Jan de Jager sprak er schande van. Het plan om op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg een gebouw van elf verdiepingen met appartementen te bouwen stuitte op verzet van omwonenden en andere inwoners van Diemen. Zij vonden het pand te hoog en niet in de omgeving passen. Het comité Hoogbouw Nee verzette zich met succes tegen het plan. Het college van B en W besloot het voorstel om aan de gemeenteraad te vragen akkoord te gaan met het verlenen van een verklaring van geen bedenkingen, uit te stellen. De eigenaar van het pand werkt nu aan een gewijzigd plan voor nieuwbouw.

Actie tegen hoogbouw. Foto: Ingrid Voet
Het pand voor de sloop. Foto: Ingrid Voet
Voormalig eigenaar Jan de Jager laat zien dat het pand is uitgewoond. Foto: Aram Goudsmit
De Jager bekijkt de rommel die is achtergelaten. Foto: Aram Goudsmit
Het pand is bijna gesloopt. Foto: Trudy Kroese

'Het is wel cabaret, geen therapie'

Cabaretière Marjolijn van Kooten doorbreekt taboe op angst en depressie

Marjolijn 'ziet de bui al hangen'. Foto: Arjan Benning

DIEMEN De shows van cabaretière Marjolijn van Kooten gaan over zaken als angst en depressie. Zware onderwerpen, maar ook haar derde show 'Ik zie de bui al hangen' is geen zware voorstelling, belooft Marjolijn. Zaterdag 28 oktober staat ze op het podium in Theater de Omval.

Marjolijn, die overigens de eerste vijf jaar van haar leven in de Rode Kruislaan in Diemen woonde, leed zelf jarenlang aan een zware angststoornis. "Eén op de drie mensen heeft weleens last gehad van een psychische stoornis. Het is een groot probleem en een taboe om over te praten", vertelt Marjolijn. "Voor mij is het al 12 jaar geleden en ik heb alles opgelost met therapie en verwerkt. Daardoor heb ik voldoende afstand om erover te vertellen, maar dan wel op zo'n manier dat mensen erom kunnen lachen. Ik vertel mijn eigen verhaal, dus mag ik er ook grappen over maken."

Dat zij het zelf heeft overwonnen, zal voor mensen die nog midden in een depressie zitten hoopgevend zijn. Maar de voorstelling is zeker niet alleen bedoeld voor mensen die een moeilijke tijd doormaken. "De ervaring leert dat mijn publiek voor de helft bestaat uit patiënten en hulpverleners en voor de andere helft uit mensen die gewoon een avondje uit willen." De gang langs coaches, yogadocenten en spirituele centra waar Marjolijn met veel humor over vertelt, zal voor veel mensen herkenbaar zijn, ook al hebben ze geen depressie. Toch is de eerste groep wel heel belangrijk. "Ik maak wat ik zelf graag had willen zien toen ik er zelf nog diep in zat. Bovendien: mensen die een psychische aandoening hebben gehad, blijven altijd bang dat het terugkomt. Ik ook, ik zie de bui al hangen en dat is ook de drijfveer geweest voor deze voorstelling." Maar wel met veel humor dus. "Het is wel cabaret, geen therapie-avond", verzekert Marjolijn. "U knapt er echt van op!"

Kaarten reserveren kan via theaterdeomval.nl.

Lekker naar de film in de herfstvakantie: 'Abeltje', dinsdag en donderdag in de Omval.

Zaterdag 21 oktober

Piepschuim -
'Zo doen we dat hier'

20.30 uur | Theater de Omval

Muzikaal cabaret over grote thema's en kleine problemen. Je kent Piepschuim misschien al en als je Piepschuim nog niet kent, dan is dit je kans.

Koffieklets bij de HKD

11.00 uur | De Schakel

Tot 14.00 uur staan de deuren open voor geïnteresseerden in de historie van Diemen. De HKD is op zoek naar oude foto's van Diemen en verhalen over het 'oude Diemen'. Oude tijdschriften en boeken over de historie van Diemen zijn te koop en diverse interviews met oud-Diemenaren zijn te zien.

Zondag 22 oktober

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Met het PeeBeekoor, kinderkoor van de Petrus Banden. Voorganger ds. F. Brommet.

Eucharistieviering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Met het Allegriakoor. Voorganger pater Noom. Na afloop van de viering is in de kerk de wereldwinkel Het Elsengroen aanwezig.

Knuffeldag
Ruilmiddag dierenstickers

11.00 uur | Kinderboerderij
Diemen

De jaarlijkse knuffeldag. Kinderen kunnen zich laten schminken, een ritje op de pony maken of lekker springen op het springkussen. Op deze dag is er ook gelegenheid om dubbele dierenstickers te ruilen van de Deenactie 'Vriendjes van de boerderij'.

Dinsdag 24 oktober

'Abeltje'

11.00 uur | Theater de Omval

Naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Abeltje gaat werken als liftbediende in een groot warenhuis dat net in zijn dorp geopend is. Elke dag drukt hij op de knopjes van de lift. Er is maar één knop waar hij nog nooit op heeft gedrukt, de groene knop!

'The Beguiled'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Beklemmende thriller van regisseur en scenarioschrijver Sofia Coppola. Het verhaal speelt zich af in 1864 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een meisjesinternaat in het zuiden, waar het gedaan is met de rust als een gewonde soldaat het internaat intrekt.

Woensdag 25 oktober

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

De zaal is open vanaf 14.15 uur. Deelname € 2,50 p.p., voor bewoners € 1,50 p.p.

Martijn Koning -
'De koning te rijk'

20.30 uur | Theater de Omval

Martijn Koning doet het op zijn manier. Een microfoon, een kruk en wat glazen water - meer heeft hij niet nodig om anderhalf uur los te gaan in stand-upcomedystijl.

Introductietraining handbal

15.30 uur | Sporthal Diemen

SV Zeeburg organiseert een handbalclinic voor alle jongens en meisjes van 6-12 jaar, begeleid door meiden van de A-jeugd. 15.30-17.30 uur. Informatie: op Facebook of svzeeburg.nl.

Ontmoeting Pink Diemen

19.30 uur | Grand café Blauw

Ontmoeting in Café Blauw, de Omval, waar Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) elkaar kunnen treffen. Pink Diemen is de gelegenheid voor LHBT+'ers uit Diemen en omgeving om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer.

Donderdag 26 oktober

'Abeltje'

11.00 uur | Theater de Omval

Naar het boek van Annie M.G. Schmidt.

PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Onderwerp: De Hollandse Waterlinie. Spreker: dhr. Kees Schipper. Niet alleen leden van PCOB Diemen, maar ook andere geïnteresseerde ouderen zijn van harte welkom.

'Tulip Fever'

20.00 uur | Theater de Omval

Verhaal over ware liefde dat zich afspeelt tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waarin tulpen meer waard zijn dan goud.

SV Diemen verliest van Schoten

Ploeg gaat zondag op bezoek bij Sporting Martinus

Trainer Gerrie Breugem is niet tevreden over het spel tegen Schoten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Schoten met 3-0 verloren. Bij rust leidde de thuisclub met 1-0.

SV Diemen trof met Schoten een stugge en lastige ploeg waartegen het moeilijk bleek te voetballen, aldus trainer Gerrie Breugem. "Wij speelden in de eerste helft niet goed en kwamen op achterstand door een eigen doelpunt van Boaz Saam. Hij gleed een voorzet langs onze keeper Jeffrey Meering. Jeffrey stond in het doel omdat Abe Molewijk ziek was. In de tweede helft speelden wij iets beter. Wij kregen vlak na rust een grote kans, maar Maxime Stefels wist die niet te benutten."

Schoten kwam op 2-0 via een vrije trap. In de 79e minuut kreeg SV Diemen een strafschop. Bright Owusu slaagde er niet in om vanaf elf meter raak te schieten. Breugem: "Dat was jammer, want als die penalty erin was gegaan hadden wij alle registers kunnen opentrekken en misschien nog een punt kunnen pakken. In de laatste minuut maakte Schoten via een penalty 3-0. Ik vond die strafschop een cadeautje van de scheidsrechter."

SV Diemen heeft na de nederlaag tegen Schoten zes punten uit vier duels. De ploeg van Breugem staat in de middenmoot van de derde klasse C. SV Diemen speelt op zondag 22 oktober opnieuw een uitwedstrijd. De ploeg gaat dan op bezoek bij Sporting Martinus. De wedstrijd in Amstelveen begint om 14.00 uur. Sporting Martinus verloor zondag voor eigen publiek met 0-2 van SDZ, dat nu koploper is. De ploeg uit Amstelveen heeft een punt meer dan SV Diemen. Breugem: "Wij pakken tot dusver geen punten tegen andere ploegen die in de middenmoot staan. Dat zal moeten veranderen. Ik heb er goede hoop op dat dat gaat gebeuren."

SV Zeeburg boekt opnieuw winst

Een training tijdens de voorbereiding op het seizoen. Foto: SV Zeeburg

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft ook de tweede competitiewedstrijd gewonnen. De handbalsters uit Diemen waren in Akersloot iets sterker dan Meervogels: 23-24.

SV Zeeburg startte goed en wist de eerste aanval meteen af te ronden. Daarna maakte de thuisclub gelijk. De wedstrijd ging vervolgens gelijk op. Keepster Annick van der Mark van SV Zeeburg verrichtte een aantal mooie reddingen (waaronder een penalty). De thuisclub leidde bij rust met 13-12.

In de tweede helft startte SV Zeeburg met een 6-0-verdediging, als gevolg waarvan Meervogels moeilijker tot scoren kon komen. Het lukte SV Zeeburg om op voorsprong te komen, maar niet om verder uit te lopen. Het bleef tot het einde spannend. Meervogels miste in de laatste minuut een vrije bal. Hierdoor ging SV Zeeburg met de winst naar huis: 23-24. SV Zeeburg speelt zondag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. De ploeg ontvangt dan Tornado. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 12.35 uur.

Nederlaag voor teams van De Meeuwen

DIEMEN Het eerste damesteam en het eerste herenteam van De Meeuwen hebben een nederlaag moeten incasseren in de competitie.

De heren van De Meeuwen verloren de uitwedstrijd tegen De Zaan met 7-6. De ploeg, die de eerste drie competitieduels wist te winnen, staat met zes punten uit drie duels op de vierde plaats van de derde klasse B.

Komend weekeinde komt de ploeg niet in actie. De heren spelen hun volgende competitieduel op zaterdag 28 oktober. De ploeg speelt dan thuis tegen West-Friesland. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.25 uur.

De dames van De Meeuwen verloren de uitwedstrijd tegen UZSC met 2-1. De dames zijn de competitie slecht gestart. De ploeg heeft na drie duels nog geen punt. Ook het eerste damesteam van De Meeuwen speelt de eerstvolgende competitiewedstrijd op zaterdag 28 oktober. De Meeuwen gaat dan op bezoek bij De Snippen, die hekkensluiter is in de eerste klasse A. De ploeg uit Ouderkerk heeft na vijf competitieduels nul punten.

Dames van Smashing '72 winnen opnieuw

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Spaarnestad met 2-3 gewonnen. Het was de tweede overwinning op rij voor de volleybalsters uit Diemen.

Smashing '72 won de eerste set in Haarlem met 17-25. Daarna sloeg de thuisclub toe en won twee sets op rij: 25-21 en 25-14.

Veerkracht

Smashing '72 toonde aan over veerkracht te beschikken en trok de vierde set naar zich toe: 16-25. Smashing '72 won de vijfde en beslissende set met 6-15 en stelde de winst veilig.

Smashing '72 staat met negen punten uit vier duels op de achtste plaats van de promotieklasse A.

Smashing '72 komt komend weekeinde niet in actie. De ploeg speelt op zaterdag 28 oktober thuis tegen Croonenburg. De wedstrijd wordt gespeeld in Sporthal Diemen en begint om 17.00 uur.