DiemerNieuws

28 mei 2015

DiemerNieuws 28 mei 2015


Vermist meisje (14) teruggevonden in Diemen

DIEMEN - Het 14-jarige vermiste meisje Marilyn uit Hardinxveld-Giessendam is terecht. Het meisje is zondag teruggevonden in een woning in Diemen. Ze maakt het naar omstandigheden goed. De twee mannen bij wie ze werd aangetroffen zijn aangehouden.

Het meisje werd sinds vrijdag vermist, nadat ze die dag niet thuisgekomen was uit school. De familie maakte zich grote zorgen en alarmeerde vrijdag direct de politie.

Onderzoek
Er werd een uitgebreid onderzoek gestart. Zo werd gesproken met familie en vrienden en werd via Facebook, Twitter en politie.nl haar foto verspreid. Dit alles in de hoop dat iemand haar zou herkennen of zou weten waar ze verbleef. Ook politie-eenheden in de omgeving van Amsterdam en Utrecht zochten mee.

Vanwege de zorgen over het welzijn van het meisje werd zaterdag besloten tot het starten van een regionale sms-actie in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Dit alles resulteerde in een tiental serieuze tips die door het rechercheteam werden nagelopen.

Aangehouden
Uiteindelijk kwam zondag uit het onderzoek informatie naar boven die leidde naar een adres in Diemen. Daar werd het meisje aan het begin van de avond aangetroffen in een woning. Twee bewoners van respectievelijk 35 en 60 jaar die zich op dat moment in de woning bevonden, zijn aangehouden.

Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

De politie bedankt alle mensen die hebben uitgekeken naar het meisje en/of de socialmediaberichten hebben gedeeld.

Marktkooplieden verwennen klanten met rad van fortuin

DIEMEN - De wekelijkse markt op woensdag in het centrum van Diemen bestaat dit jaar 25 jaar. De marktkooplieden laten dit niet ongemerkt voorbijgaan en verrassen hun klanten vier woensdagen lang met een rad van fortuin.

Marktkoopman Brian Kuiper staat elke woensdag met een kraam met boter, kaas en eieren op de markt op het Diemerplein. Hij is een van de leden van de reclamecommissie van de markt. "Mijn oom en tante staan hier al vanaf het begin, dus 25 jaar. Zelf werk ik hier ongeveer 15 jaar."

De markt is een begrip in Diemen en is niet meer weg te denken. De marktkooplieden en de ondernemers in winkelcentrum Diemerplein waarderen elkaar. Zij beseffen dat zij elkaars positie kunnen versterken.

De marktcommissie heeft ideeën bedacht om de klanten nauw te betrekken bij het 25-jarig bestaan. Uiteraard hopen de marktkooplieden op deze wijze ook meer klanten aan te trekken.

Lees verder op pagina 5

Plan voor flatgebouw in centrum

Een artist impression van het gebouw.

DIEMEN - Projectontwikkelaar Van Wijnen wil op de Ouddiemerlaan op de plek waar vroeger bejaardenhuis De Diem stond een appartementencomplex realiseren. De naam van het flatgebouw wordt Sfinx. Er komen 96 huurwoningen voor de vrije sector. De bewoners kunnen hun auto op eigen terrein onder het gebouw parkeren. Van Wijnen organiseert in samenspraak met de gemeente op donderdag 28 mei een inloopbijeenkomst om bewoners en omwonenden te informeren over de plannen. De inloopbijeenkomst is tussen 16.30 en 20.30 uur in de trouwzaal in het gemeentehuis.

Poging stelen telefoon mislukt

DIEMEN - Een 20-jarige man is vorige week woensdagavond bijna beroofd van zijn telefoon.

De man was rond 21.00 uur in een supermarkt op Campus Diemen Zuid. Toen er drie jonge mannen wilden voordringen zei hij daar iets van. Toen hij eenmaal buiten was kwam een van de drie mannen op hem af en deed een greep naar de zak waarin zich de telefoon van het slachtoffer bevond. De dader trachtte de jongeman ook nog een klap te geven, maar die kon hij ontwijken. Het slachtoffer is daarna te voet gevlucht.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Hennep in auto

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagmiddag op De Sniep een 20-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden.

Tijdens controle bleek dat de man hennep in de auto bij zich had. Hij is gearresteerd en de drugs zijn in beslag genomen.

4

teams hebben zich al ingeschreven voor bedrijventoernooi

Diensten Thuis: extra hulp voor inwoners

DIEMEN - De gemeenten Diemen en Ouder-Amstel hebben contracten ondertekend met de aanbieders van Diensten Thuis.

Diensten Thuis wordt aangeboden door de aanbieders van huishoudelijke hulp in Diemen en is bedoeld voor inwoners die een indicatie hebben voor huishoudelijke hulp op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) én hun mantelzorgers. Bij Diensten Thuis kunnen zij extra diensten inkopen zoals bijvoorbeeld het opruimen van de zolder, het wassen van de gordijnen of het doen van boodschappen.

Wethouder Grondel van Welzijn: "Ik denk dat we met Diensten Thuis een mooie aanvulling bieden op het bestaande aanbod voor mensen met een indicatie. Voor mantelzorgers is dit een nieuwe voorziening. Ik kan me voorstellen dat bij mantelzorgers, door de zorg voor een ander, het eigen huishouden er wel eens bij in schiet. Met Diensten Thuis bieden we mantelzorgers nu de mogelijkheid om voor een relatief laag bedrag iemand in te huren die hen een handje komt helpen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hier gebruik van gaan maken."

De extra diensten worden geleverd door de organisatie waarvan de aanvrager (of diens mantelzorger) huishoudelijke hulp krijgt. Deze organisatie regelt de aanvraag, de uitvoering en de betaling. Voor Diensten Thuis betaalt de aanvrager een eigen bijdrage van € 7,50 per uur. De gemeente Diemen draagt € 15,- per uur bij.

De gemeente Diemen heeft voor 2015 en 2016 extra budget gekregen van het Rijk voor de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage. Dit budget wordt in Diemen gebruikt voor de inzet van Diensten Thuis. De diensten van Diensten Thuis zijn aanvullend op de gewone huishoudelijke hulp die mensen krijgen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Weerbericht

Wisselvallig en koel, de temperatuur stijgt vanaf zondag iets
Na de stralende 1e pinksterdag zwaaien wederom lagedrukgebieden de scepter. Met een wind tussen west en noord houdt het te koude weer aan. Het zeer honkvaste Azorenhogedrukgebied breidt zich vooralsnog niet uit naar het Europese continent. Prognoses zinspelen er op dat dit halverwege volgende week wel gaat gebeuren. Dan wordt het droog met kans op meer zon.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Met een maximum van 15 à 16 graden is het koel. Zaterdag is het eveneens wisselvallig met eerst kans op een bui. Later op de dag kan het breder opklaren. Het wordt 14 à 15 graden bij een voelbare westenbries. Zondag schijnt eerst de zon geregeld, geleidelijk neemt de bewolking toe. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt zondag zachter bij een maximum van circa 19 graden.

Trend na het weekeinde
Door een depressie boven de Noordzee is het begin komende week wisselvallig en winderig. Het wordt zo'n 17 of 18 graden. Halverwege de week krijgt een uitloper van het Azorenhoog vat op het weer. De neerslagkans neemt af. Het wordt dan circa 20 graden of iets hoger.

Weetje
Vanaf maandag 1 juni gaat de (meteo)zomer van start. De meteorologische lente van 2015 is dan weer voorbij. April en mei zijn droog verlopen en vooral in maart en april scheen de zon meer dan normaal. Anderzijds werden we in de lente thermisch gezien maar weinig verwend. Het was dus niet alleen een vrij droge zonnige lente, maar ook een iets te koud lenteseizoen.

De spulletjes van weduwe Van Beusekom

Een advertentie in Het Nieuws van den Dag van 3 oktober 1893 geeft een fraai inkijkje in de eigendommen van de Diemense boerin A. van Beusekom. Na haar overlijden nodigde notaris Van Mourik belangstellenden uit om in en rond haar boerderij Nooit volmaakt aan de Ouderkerkerlaan een bod uit te brengen. In de verkoop gingen "37 stuks extra schoon en gezond Rundvee, als: 25 Kalfdragende of gekalfd hebbende Koeien, waaronder eenige vette, 8 Vaarzen, 4 Pinken. Voorts 1 gelijktands Merriepaard. 13 Schapen, 1 vet Varken en eene partij Kippen en Hanen." Na de levende have volgden het materiële: "eenige welonderhouden Boeren-, Kaas- en Melkgereedschappen, bestaande in: 1 Tentwagen, 1 Tilbury, 1 Melkwagen, 2 Handwagens met Gierbakken, 2 Mestkarren, 1 Hooiharkmachine, Tuigen, Hooivorken en Harken, Kaasgereedschappen enz." Ten slotte was er nog circa 75 kilo "best gewonnen Hooi". Aan het eind van de rit kwamen de spulletjes van weduwe Van Beusekom die tot haar dood blijkbaar stevig gepoetst had: "een zeer net onderhouden Inboedel, waaronder Kabinet, Kasten, Stoelen, Tafels, Kachels, Schilderijen, Beddegoed, Glas- en Aardewerk, Koper-, Tin- en IJzerwerk." Tot het laatst bleef het spannend: "en hetgeen verder tevoorschijn zal worden gebracht."

DIEMEN - Twee jongens hebben recent bij woningen in Diemen-Zuid en Duivendrecht aangebeld met de mededeling dat zij geld inzamelden voor een sponsorloop van basisschool De Grote Beer in Duivendrecht.

De leiding van de school laat weten dat er geen sponsorloop wordt georganiseerd en dat de school geen mensen langs de deuren stuurt.

De leiding van de school heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Jongeren leven zich uit tijdens Expeditie Diemen

Activiteit van Stichting Welzijn Diemen in park De Omloop

Jongeren tijdens Expeditie Diemen.

DIEMEN - Kinderen uit Diemen hebben vorige week donderdagmiddag in park De Omloop in Diemen-Noord deelgenomen aan de workshop Expeditie Diemen. Het betrof een activiteit van Stichting Welzijn Diemen (SWD), die werd georganiseerd door Marijne (20) en Bernou (19), die beiden stage lopen bij de stichting.

Stichting Welzijn Diemen heeft momenteel de beschikking over veel stagiaires. Een groot aantal van hen zet zich in voor naschoolse workshops waar leerlingen van de basisscholen in Diemen aan kunnen meedoen.

Jongerenwerker Mario Semeleer: "Stichting Welzijn Diemen organiseert sinds het begin van dit jaar 11 naschoolse workshops, voor zowel kinderen van de groepen 4, 5 en 6 en tieners van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen.

Samenwerken, talentontwikkeling en zelfstandigheid staan centraal

Het gaat om culinaire workshops waarbij de deelnemers leren koken, creatieve workshops en actieve workshops, waarvan Expeditie Diemen een voorbeeld is."

Het is 15.15 uur. Marijne en Bernou zitten ontspannen in park De Omloop. Zij doen beiden een hbo-studie Pedagogiek in Amsterdam en lopen met veel plezier stage bij SWD. Zij hebben het programma voor deze middag tot in de kleinste details voorbereid en wachten op de kinderen. Zij weten niet hoeveel kinderen er zullen komen.

Jayden (12), Mell (11) en Marcello (10) komen even later het park binnen. De drie jongens zijn leerlingen van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Kort daarna arriveren Rowi (11) en Julia (10); de twee meisjes zitten eveneens op De Ark.

Marijne en Bernou leggen de deelnemers de regels van die middag uit. Niet alleen de spelregels van Expeditie Diemen, maar ook de omgangsvormen die gelden: elkaar respecteren, aanmoedigen, sportief zijn en luisteren naar elkaar en naar Marijne en Bernou.

De twee stagiaires zijn duidelijk tegen de kinderen en zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid. De kinderen die deze middag aan Expeditie Diemen meedoen hebben veel waardering voor Marijne en Bernou, die hen zo veel mogelijk steunen en aanmoedigen.

Tijdens de workshop Expeditie Diemen staan samenwerken, talentontwikkeling en zelfstandigheid centraal. Door middel van rebussen, raadsels en proeven werken de kinderen in een team aan deze aspecten. De vijf kinderen krijgen steeds nieuwe opdrachten die met volle overtuiging worden uitgevoerd. Zij maken daarbij gebruik van een groot deel van park De Omloop. Hun enthousiasme is groot. Dat geldt ook voor de inzet van Marijne en Bernou.

Mario Semeleer vertelt dat de Stichting Welzijn Diemen op woensdag 17 juni een eindpresentatie houdt van de workshops die de stichting de afgelopen maanden heeft georganiseerd. Het gaat om workshops waaraan leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 van de basisscholen De Ark, De Venser en De Octopus hebben deelgenomen. De eindpresentatie wordt gehouden in de theaterzaal van De Omval en duurt van 16.00 tot 17.30 uur.

De medewerkers en stagiaires van Stichting Welzijn Diemen hopen dat er veel ouders en familieleden naar de eindpresentatie komen kijken. Zij zijn inmiddels via een brief uitgenodigd.

Jorik (17) ontwerpt fiets en rijdt naar België

Jorik van der Schoot bij de grens.

DIEMEN - Jorik van der Schoot (17) uit Diemen is leerling van 5 vwo op het Geert Groot College in Amsterdam. Hij is onlangs op een door hem zelf ontworpen en gemaakte fiets van Diemen naar België gereden.

Jorik heeft de fiets gemaakt als eindwerkstuk van zijn vijfde jaar van het vwo. Enkele weken geleden ondernam hij een eerste poging om van Diemen naar België te fietsen. De fiets ging onderweg kapot. Onlangs voltooide hij de tocht wel. "De foto is genomen op een bruggetje over een riviertje in het bos. Dit is de officiële grens. Helaas stond er geen mooi bord bij", aldus Jorik.

Huurders en gemeente gaan samen energie besparen

DIEMEN - Samen energie besparen: dat is het doel van de actie die de gemeente Diemen organiseert in samenwerking met Diemense woningcorporaties waarbij huurders gratis advies kunnen krijgen over hoe zij energie kunnen besparen.

Het gratis advies wordt gegeven door medewerkers van het Energie Spaar Centrum die hiervoor op huisbezoek gaan bij de bewoners.

Brief
In de komende periode ontvangen de bewoners een brief waarin ze worden uitgenodigd mee te doen aan deze actie. In de brief staat informatie over het gemiddeld energieverbruik per postcode. Bewoners kunnen hun eigen verbruik daarmee vergelijken. Verder is ook een folder toegevoegd van Milieu Centraal met diverse besparingstips.

Aanmelden
Als bewoners zich aanmelden voor het huisbezoek krijgen zij een energiebespaarbox waarmee ze direct aan de slag kunnen met het besparen van energie.

De brieven worden van juni tot en met augustus verstuurd. Bewoners in Diemen-Noord ontvangen als eerste de brief. Daarna volgt Diemen-Centrum en in augustus Diemen-Zuid.

Kans
Ruud Grondel, wethouder van Milieu: "Energiebesparing biedt een kans de woonlasten van huurders te verlagen en het milieu een handje te helpen. Bovendien past het in onze ambitie om zo veel mogelijk energieneutraal te worden in Diemen."

Politie arresteert dieven op bouwterrein

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdagochtend tussen 8.00 en 8.45 uur twee mannen aangehouden op een bouwterrein bij Wildenborch.

De mannen bevonden zich op het bouwterrein dat was afgezet met hekken. Toen de agenten op het bouwterrein arriveerden en de mannen controleerden, bleek dat zij onder andere koper en gereedschap hadden ontvreemd.

De mannen werden aangehouden. Het betrof een inwoner van Amsterdam en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Burgemeester bezoekt echtpaar

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft woensdag een bezoek gebracht aan het echtpaar Kroeze. De twee inwoners van Diemen waren een dag eerder, dinsdag, maar liefst 65 jaar getrouwd. Boog feliciteerde het echtpaar en kwam uiteraard niet met lege handen. Hij gaf hen bloemen en een doos met chocolade, de beroemde Diemense eendjes. "Ik vond het heel leuk om deze mensen te bezoeken. De heer en mevrouw Kroeze zijn nog heel actief", aldus de burgemeester.

Zwemvierdaagse gaat maandagavond van start

Zwemliefhebbers kunnen zich nog inschrijven

Zwemvierdaagse trekt jaarlijks veel deelnemers.

DIEMEN - In het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran vindt van maandag 1 tot en met donderdag 4 juni de jaarlijkse zwemvierdaagse plaats. De zwemvierdaagse wordt ook dit jaar georganiseerd door de Diemense Zwemvereniging De Meeuwen. Bestuurslid Dennis Hooijberg blikt vooruit op het evenement.

"De zwemvierdaagse is elk jaar een gezellig evenement waar zowel de vrijwilligers als de deelnemers veel plezier aan beleven. Wij vinden het belangrijk dat veel mensen bewegen en in deze week in een goede sfeer komen zwemmen. Ook is het voor ons een goede gelegenheid om te laten zien hoe leuk het is om te zwemmen, zodat we mogelijk nieuwe leden aantrekken. Wij hebben een afdeling wedstrijdzwemmen, een afdeling waterpolo, een afdeling synchroonzwemmen en daarnaast hebben we een goede afdeling voor leszwemmen", aldus Dennis Hooijberg.

De zwemvierdaagse trekt elk jaar veel deelnemers uit Diemen en omstreken, er doen mensen van alle leeftijden mee.

Deelnemers dienen minimaal over een A-diploma te beschikken. Kinderen tot zeven jaar moeten met een begeleider zwemmen.

Deelnemers tot tien jaar zwemmen tien baantjes schoolslag per dag, deelnemers vanaf tien jaar twintig baantjes per dag. Maar natuurlijk mag iedereen ook meer baantjes zwemmen. Elke deelnemer ontvangt na vier dagen een medaille. De zweminstructeurs en badmeesters van De Meeuwen zijn alle vier de avonden aanwezig en letten op de veiligheid van de deelnemers. Er zijn elke dag zo'n twintig vrijwilligers van De Meeuwen actief. Kaarten zijn te koop aan de kassa van het zwembad en kosten € 6,50 per stuk. Ook kunnen kaarten via e-mail worden besteld via zwem4daagse@demeeuwen.nl.

Angelique Croese

47 jaar
Personal assistant en oprichtster wandelclub
Diemenaar sinds 2006

Hoe heb je de wandelaars voor de wandelclub gevonden?
"Een klein oproepje op de Facebooksite Dingen uit Diemen en het resultaat is een grote groep gezellige sportieve mensen die één à twee keer per week de wandelschoenen aantrekken."

Mooiste wandelroute in Diemen?
"Het Diemerbos."

Wat doe je verder in het dagelijks leven?
"Naast een hectische fulltime baan ben ik druk met mantelzorg en probeer ik volop van mijn vrije uurtjes te genieten."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Boeken van Suzanne Vermeer."

Luieren of een klusje doen?
"Leuke klusjes."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Pim Fortuyn over zijn ideeën en zienswijze."

Je beste eigenschap?
"Proactief."

En je slechtste?
"Ongeduldig."

Wat is je grote droom?
"Een reis naar Frans Polynesië, hopelijk komt die droom uit in 2017."

Hoe ziet je ideale weekend er uit?
"Zonnetje, strand, lunch op het terras en tot laat in de avond genieten van het mooie weer."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Nu al de reis naar Frans Polynesië maken, en de voedselbank en het ouderenfonds een mooi bedrag geven."

Je kunt niet zonder?
"Chocolade en mijn ouders."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een Formule 1-race of vakantie."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De herstructurering van Ruimzicht West."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik de straatverlichting in Diemen verbeteren."

Püttmann voorzitter winkeliers-vereniging

DIEMEN - Hans Püttmann is onlangs voorzitter geworden van winkeliersvereniging Diemerplein. Püttmann is de opvolger van Marinus van Dijk, die tevens is afgetreden als bestuurslid van de winkeliersvereniging.

Van Dijk volgde een aantal jaren geleden Paul van den Berg op als voorzitter van de winkeliersvereniging. Van den Berg was jarenlang eigenaar van de boekenwinkel in het winkelcentrum. Püttmann, eigenaar van de juwelierszaak in het winkelcentrum, vervulde tot voor kort de rol van secretaris van de winkeliersvereniging.

Het bestuur van de winkeliersvereniging is uitgebreid met twee nieuwe leden. Het gaat om Myrna Evers van dierenwinkel Dierenfestijn en Arturo van de zaak Limburgia. Het gaat in beide gevallen om ondernemers die zich recent in winkelcentrum Diemerplein hebben gevestigd en zich voor het winkelcentrum willen inzetten.

Activiteiten kooplieden markt

Vervolg van voorpagina

Brian Kuiper: "Gedurende de vier woensdagen in juni komt er een rad van fortuin op de markt te staan. Klanten krijgen bij elke boodschap die zij op de markt doen een bonnetje en kunnen vervolgens met elk bonnetje meespelen met het rad van fortuin. Er zijn allerlei leuke prijzen te winnen. Maar de eerste drie woensdagen kunnen klanten ook op twee momenten een bedrag van 100 euro aan waardebonnen winnen. Die waardebonnen kunnen bij de ondernemers op de markt worden besteed. Op de laatste woensdag gaat de hoofdprijs er bij het rad van fortuin uit. De winnaar ontvangt dan maar liefst bonnen ter waarde van 500 euro, die op de markt kunnen worden besteed."

Boek over oorlog te koop

DIEMEN - Leden van de Historische Kring Diemen (HKD) verkopen op zaterdag 30 mei het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse Bezetting'.

De verkoop vindt plaats in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46B en duurt van 11.00 tot 15.00 uur. De prijs van het boek bedraagt 29,50 euro.

Nationale Buitenspeeldag in De Omloop

DIEMEN - Kinderen uit Diemen kunnen op woensdagmiddag 10 juni meedoen aan de Nationale Buitenspeeldag.

De Nationale Buitenspeeldag wordt gehouden in park De Omloop in Diemen-Noord en duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen.

De Nationale Buitenspeeldag is een landelijk initiatief van Veilig Verkeer Nederland. Tijdens deze dag worden in heel Nederland straten afgesloten voor het verkeer. Kinderen krijgen op zo'n manier een echte speelstraat als protest tegen de gevaren in het verkeer die hen in hun bewegingsvrijheid beperken. Zo is de Nationale Buitenspeeldag naast één groot kinderfeest ook een actiedag voor veilige en kindvriendelijke woonwijken. De Stichting Welzijn Diemen heeft ervoor gekozen om het evenement in park De Omloop te houden. Daar kunnen kinderen zich lekker uitleven.

'Verliezers' gaat over actueel ondewerp'

Theatergroep Diemen speelt twee voorstellingen

DIEMEN - Theatergroep Diemen speelt op zaterdagavond 30 mei (aanvang 20.00 uur) en zondagmiddag 31 mei (aanvang 14.00 uur) in Theater De Omval het stuk 'Verliezers', een actueel blijspel over winnen en verliezen. Regisseur Marianne Vlieger blikt vooruit en geeft informatie over het stuk dat wordt gespeeld.

De cast van 'Verliezers'.

Theatergroep Diemen timmert al jaren aan de weg. De vereniging bestaat uit amateurs die alles zelf doen: de rollen vertolken, de decors ontwerpen en vervaardigen en de kostuums en relikwieën ontwerpen en (vaak) ook maken.

'Verliezers' is een stuk van schrijver Ton Davids. Het stuk gaat over de bewoners van een denkbeeldige straat in Diemen. Die bewoners winnen miljoenen euro's in de postcodeloterij. Er is echter een uitzondering: de familie Van Gorp die op nummer 14 in die straat woont wint niets. De familie doet sinds kort niet meer mee aan de Postcodeloterij.

Als troost krijgt de familie Van Gorp een realitysoap aangeboden met de weinig verhullende titel: 'Verliezers'. Nadat de cameraploeg de woning van de familie Van Gorp is ingetrokken ontstaan er verwarrende en chaotische situaties waarin iedereen probeert er het beste van te maken. Er wordt ingegaan op een aantal prangende vragen: worden de winnaars van de Postcodeloterij nu echt gelukkiger met hun vele geld? En hoe staan de leden van het gezin Van Gorp ervoor? Zijn zij nu verliezers of bepaalt het lot toch anders? Die vragen worden in de loop van de voorstelling Verliezers beantwoord.

Foto: Trudy Kroese

Marianne Vlieger regisseert blijspel Verliezers

De regie van Verliezers wordt gedaan door Marianne Vlieger. Henk van der Heide is verantwoordelijk voor het decor. De spelers zijn: Edgar Buijsman, Ria Benoist, Marjolein Verheijen, Liaan Darma, Toos Pijlman, Michelle Drijfhout, Bruno La Rooij, Marianne Ockeloen, Anja Aartsen, Phyllis Buijsman, Ton Veen, Johan Staal en Gea Tas.

Marianne Vlieger: "Het stuk Verliezers gaat over een actueel onderwerp. Veel mensen spelen mee in de Postcodeloterij en winnen nooit iets. Maar zij durven niet te stoppen met meespelen omdat zij bang zijn een prijs mis te lopen."

Theatergroep Diemen viert volgend jaar 15-jarig bestaan

De enige familie in Verliezers die geen prijs heeft gewonnen krijgt dus een realitysoap aangeboden. "Het gaat om een familie waarvan de vader een cafetaria heeft. Hij heeft een nieuw concept in gedachten, maar mist het geld om dat concept te kunnen uitvoeren. De moeder heeft onlangs de Postcodeloterij opgezegd. Zij hebben twee dochters: een van de dochters vindt de realitysoap een enorme kans, want zij wil carrière maken in de tv-wereld. Die andere dochter vindt al die aandacht helemaal niets."

Verliezers is geschreven door Ton Davids. Marianne Vlieger werkt het liefst met Nederlandse stukken. "Er zijn veel goede Engelse stukken, maar het probleem is dat die stukken dikwijls slecht zijn vertaald. Het stuk van Ton Davids is heel goed geschreven."

Theatergroep Diemen is al in september begonnen met de repetities voor Verliezers. Er wordt elke week gerepeteerd in De Schakel. Af en toe is er in het weekeinde een hele dag gerepeteerd.

Er is al in een vroeg stadium begonnen met het nadenken over en het maken van kostuums en het decor. "Ik werk als jarenlang samen met Henk van der Heide die de decors maakt. Hij doet altijd enorm zijn best en slaagt er altijd in om met iets extra's te komen. De bezoekers van de voorstellingen zullen verrast worden door de wisseling van decors die na de pauze plaatsvindt. Een andere verrassing vormen de gouden koffers die tijdens de voorstelling op het podium staan en heel goed zichtbaar zijn voor het publiek. Aan het einde van de voorstelling komen de bezoekers te weten wat er in die koffers zit. Dat zal ook verrassend zijn. Tijdens Verliezers speelt een aantal van onze acteurs de rol van cameraploeg. De apparatuur mogen wij lenen van RTV Diemen. Daar zijn wij blij mee", aldus Marianne.

Theatergroep Diemen krijgt subsidie van de gemeente, maar dat bedrag is niet genoeg om de kosten te dekken. De vereniging betaalt huur voor de repetitieruimte en voor Theater De Omval en is geld kwijt voor zaken als kostuums en het decor. "Daarnaast moeten wij auteursrechten betalen voor de stukken die wij spelen. Het auteursrecht vervalt na honderd jaar. Dus als wij een stuk van Shakespeare zouden spelen hoeven wij geen auteursrechten te betalen."

"Wij trekken meestal zo'n tachtig bezoekers per voorstelling. De zaal van Theater De Omval is eigenlijk iets te groot voor ons. Wij hopen dat er zaterdagavond en zondagmiddag veel mensen naar Theater De Omval komen. Kaarten kosten 12,50 per stuk, maar mensen die met zijn tweeën komen betalen slechts twintig euro voor twee kaarten."

Kaartverkoop

DIEMEN - De voorverkoop voor de twee voorstellingen van Theatergroep Diemen in Theater De Omval is inmiddels begonnen.

Kaarten kosten 12,50 per stuk, maar mensen die met zijn tweeën komen betalen samen slechts twintig euro.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de theatergroep: www.theatergroepdiemen.nl of telefonisch te bestellen via telefoonnummer 06-33929527.

Hoogstwaarschijnlijk is het ook mogelijk om vlak voor de voorstellingen kaarten te kopen bij de kassa van Theater De Omval.

Theatergroep Diemen is een actieve vereniging. Elk jaar worden er in een weekeinde twee voorstellingen in Theater De Omval gegeven. Daarnaast organiseert de vereniging een keer per jaar het Eenakterfestival, eveneens in Theater De Omval. Volgend jaar viert de vereniging een lustrum. Marianne Vlieger: "Wij bestaan volgend jaar vijftien jaar. Wij willen dan een speciale voorstelling brengen. Wij denken momenteel aan een familievoorstelling. Wij hopen dat die voorstelling door veel gezinnen zal worden bezocht."

Patricia Cup won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Sluimer' van cabaretier Henry van Loon in Theater De Omval. Hieronder haar recensie.

Als 'nieuwe' bewoners van Diemen zijn wij op zoek naar het culturele uitgaansleven hier. Zo kwamen wij terecht bij Theater De Omval en waren blij verrast met de diversiteit in het aanbod. Inmiddels zijn we frequente bezoekers en hebben kunnen genieten van bijvoorbeeld Pieter Derks, LOL, Vuile Huichelaar, Haye van der Heyden en Erik Brey, een enkel toneelstuk en diverse films.
Afgelopen vrijdag bezochten wij 'Sluimer' van Henry van Loon. Een verrassend optreden waarin Henry in zijn slapeloze nachten diverse types knap neerzette en menig lachsalvo aan het publiek onttrok. Nieuw voor hem en dus ook voor ons was dat hij zijn verhaal nu ook met liedjes illustreert. Nog wat bescheiden en zichzelf daarin bijna verontschuldigend gaf hij, vooral met het lied 'De kameleon', een goede twist aan het geheel. Al met al een mooie en leuke voorstelling.
Ter afsluiting is het in theatercafé Blauw altijd gezellig napraten. De bediening is vriendelijk en voorkomend en onder het genot van een drankje en de (altijd gratis) nootjes, komen artiesten vaak nog even wat drinken en een praatje maken. Als 'nieuwe' bewoners van Diemen zijn wij inmiddels trots op 'ons' theater; het aanbod, de sfeer én de prijs maken dat wij familie en vrienden regelmatig uitnodigen om een avondje uit in De Omval met ons mee te beleven.

vrijdag 29 mei

Sportief wandelen

Iedereen mag meedoen met sportief wandelen van Huis van de Buurt 't Kruidvat. Samen een uurtje onder begeleiding wandelen. Vertrek 13.30 uur.

Geheugenfitness

Elke vrijdag van 14.30 tot 15.45 uur kan iedereen meedoen met geheugentraining in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Kom uw hersens trainen en doe mee. Opgeven niet nodig. Kosten € 1,50.

Geen Aqua Disco

In tegenstelling tot een eerder bericht is er deze vrijdag geen discozwemmen. De volgende Aqua Disco is op vrijdag 26 juni in het Duranbad, van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

maandag 1 juni

Spelinloop

Iedere maandagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur is er in De Brede HOED een spelinloop voor ouders en kinderen. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen. Carien Ruijter, pedagogisch adviseur, is aanwezig voor vragen en advies over bijvoorbeeld slapen, eten en zeuren. De spelinloop is gratis.

Computerspreekuur

Op drie maandagen in juni is er een gratis computerinloopspreekuur in wijkcentrum 't Kruidvat. Heeft u vragen met betrekking tot uw laptop, tablet en/of smartphone? Stagiair Elias van WonenPlus helpt u ter plekke verder. Voor een kopje koffie of thee wordt ook gezorgd. De inloopspreekuren zijn op 1, 8 en 15 juni tussen 11.00 en 13.00 uur.

woensdag 3 juni

Schilderen

Onder deskundige begeleiding kan er in het Huis van de Buurt 't Kruidvat worden geschilderd van 14.00 tot 15.45 uur. Voor zowel beginners als gevorderden. Meer informatie: 06-12620423.

Zomerbridge

Tot en met 1 juli iedere woensdagavond zomerbridge bij Sans Atout in De Schakel. 19.30 tot 23.00 uur, zaal open 18.30 uur. Entrée € 2,50. Informatie en inschrijving 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Positief opvoeden

In De Brede Hoed wordt een aantal bijeenkomsten gehouden voor ouders van kinderen tot negentien jaar. De eerste bijeenkomst gaat over de kracht van het positief opvoeden. Vijf basisprincipes worden behandeld, o.a. aansprekende discipline, realistische verwachtingen en een veilige stimulerende omgeving. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Opgeven is wel noodzakelijk, via: 020-5555848. 20.00 tot 21.30 uur.

donderdag 4 juni

Juridisch spreekuur

In het Huis van de Buurt 't Kruidvat is iedereen met elke willekeurige juridische vraag van harte welkom op het gratis spreekuur van 16.30 tot 18.30 uur. Advocaat Levon Palanciyan spreekt ook Armeens, Turks, Koerdisch, Duits en Engels. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Meer informatie: 06-12620423.

Gastouderopvang

Wilt u weten of gastouderopvang ook wat voor u kan zijn? Zelf gastouder worden of op zoek naar opvang bij een gastouder? Op 4 juni is er een informatie-bijeenkomst van gastouderbureau Roodkapje in Theater De Omval. Aanvang 19.00 uur. Er zal een korte presentatie worden gegeven en daarnaast is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Aanmelden via workshop@omavanroodkapje.nl.

donderdag 28 mei

Trans-Siberië Express

PCOB Diemen houdt in De Schakel een ledenbijeenkomst waar introducés welkom zijn. Hans Tijsen vertelt over zijn reis met de Trans-Siberië Express, dé route onder de treinreizen. Deze Express legt een totale afstand van meer dan 9000 km af tussen Moskou en Vladivostok, waarbij meer dan 7 tijdzones worden doorkruist. Aanvang 14.00 uur.

28 mei en 2 juni

Film in De Omval

'The Second Best Exotic Marigold Hotel' gaat over het Marigold Hotel in India, een verblijfplaats voor Britse gepensioneerden. Twee nieuwkomers komen er al snel achter dat niet alles is wat het lijkt. Ondertussen houdt de nieuwe assistent-manager van het hotel ieders geheimen goed in de gaten en heeft Sonny eigenlijk geen tijd meer om zijn Best Exotic Marigold Hotel for the Elderly and Beautiful te runnen. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren: www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 30 mei

Oud papier

Vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan langs de deuren om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 9.30 uur buiten staan, dan gaan de teams op pad.


Boek 'Diemens Oorlog'

Vandaag kan van 11.00 uur tot 15.00 uur bij de Historische Kring Diemen het boek 'Diemens Oorlog' gekocht worden. Prijs € 29,50. De verkoop is in het verenigingsgebouw van de HKD in De Schakel, Burgemeester Bickerstraat 46B.

30 en 31 mei

Theatergroep Diemen

Theatergroep Diemen speelt 'Verliezers' van Ton Davids in De Omval. Alle bewoners van de Diamantstraat in Diemen winnen miljoenen. Behalve de familie van Gorp op nr 14, zij hebben geen loten. Als troost krijgen zij de realitysoap 'De Verliezers' aangeboden. Aanvang zaterdag 20.00 uur, zondag 14.00 uur. Kaarten: www.theatergroepdiemen.nl of telefoon 06-33929527.

zondag 31 mei

Natuurexcursie

Werkgroep Spoorzicht houdt een excursie met het thema 'Spoorzicht in het zonnetje'. In de winter zijn open plekken gemaakt voor plant en dier; de werkgroep laat zien of Spoorzicht er hierdoor mooier bij ligt. Start: station NS-Diemen, parkeerplaats noordkant. 11.00 tot 13.00 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt gebruikt voor de onderhoudspot.

4 en 9 juni

Film in De Omval

'La famille Bélier' is een Franse komedie. In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve Paula, de oudste dochter en onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders. Op een dag besluit Paula met de steun van haar muziekleraar, die ontdekt dat ze geweldig kan zingen, mee te doen aan een zangwedstrijd. Deze keuze verandert het leven van Paula en haar gezin voorgoed. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren: wwww.theaterdeomval.nl.

vrijdag 5 juni

Dialezing

SWD organiseert een dialezing in gebouw De Schakel. Jenny en Henk Breij zullen de bezoekers meenemen op hun prachtige fietstocht door de Alpen. Zij laten schitterende plekken zien in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. 10.00 tot 12.00 uur. Toegang € 3,-. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

5 en 9 juni

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt twee keer per maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Hoe installeer je een app, wat is werken in de cloud of hoe lees je je mail op je tablet? Het Tablet Café is vrijdag open van 18.30 tot 20.00 uur en dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen en is er iets te drinken. Deelname is gratis.

zaterdag 6 juni

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse Kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 7 juni

Jazzfestival

Tijdens het gratis jazzfestival op het Diemerplein spelen verschillende muziekgroepen de muziek van Duke Ellington. De hoofdact van het festival sluit daar op aan met het project 'Monk Inside Out' van het Clazz Ensemble. 13.00-23.00 uur.

woensdag 10 juni

Buitenspeeldag

SWD organiseert in het kader van de Nationale Buitenspeeldag een middag vol uitdagingen in de sfeer van Expeditie Robinson in de natuurspeelplaats De Omloop aan de Hofstedenweg in Diemen-Noord. Alle kinderen mogen meedoen, de activiteiten gaan om 13.00 uur van start en lopen door tot 16.00 uur.

zaterdag 20 juni

Projectdag StC Diemen

Serve the City Diemen organiseert een projectdag. Er zijn diverse projecten, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is om vrijwilliger-voor-een-dag te zijn. Helpen bij een inzamelingsactie voor Voedselbank Diemen bijvoorbeeld, een activiteit met ouderen, de buurt schoonmaken of samen met cliënten van HVO-Querido een gezellige middag met barbecue beleven. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl bij 'projecten'. Direct aanmelden kan daar ook.

Jeugdspelers meten krachten

D-Day voetbaltoernooi bij SV diemen

Jonge speler laat techniek zien. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zaterdag het D-Day voetbaltoernooi gehouden. Er deden 39 teams mee, waaronder een groot aantal teams van SV Diemen.

Het weer was aanvankelijk slecht, maar vanaf 10.00 uur werd het droog en werden de omstandigheden voor de spelers beter. De nieuwe burgemeester Erik Boog bracht een bezoek aan het toernooi.

Het was het tweede toernooi voor jeugdspelers dat SV Diemen in korte tijd organiseerde. Op Hemelvaartsdag organiseerde SV Diemen het Sjef van der Heidentoernooi. Dit was een toernooi van F- en E-pupillen.

Het D-Day voetbaltoernooi werd intensief beleefd door de jonge spelers. Langs de kant stonden veel belangstellenden naar de verrichtingen van de voetballers te kijken. Ook waren er stands waar hapjes en drankjes konden worden gekocht. Ook Robeu Sport was weer met een kraam aanwezig. Net al tijdens het Sjef van der Heidentoernooi mocht na afloop van elk duel een speler per team deelnemen aan de penaltybokaal. Het doel werd steeds verdedigd door een van de keepers van SV Diemen.

Zaterdag 30 mei zijn er weer activiteiten bij SV Diemen: de vrouwen-meisjesafdeling viert dan het 10-jarig bestaan. De dag zal bestaan uit drie onderdelen. 's Morgens wordt de Meisjes Talentendag voor meiden van 6 tot 13 jaar gehouden. Ook zullen er speelsters van Ajax aanwezig zijn. Inschrijven voor de talentendag kan tot vrijdag 29 mei 19.00 uur door een e-mail te sturen naar: meisjestalentendag@hotmail.com. 's Middags komen de teams van MC1, MA1 en VR1 in actie tijdens een sportief toernooi en 's avonds is er feest. Bezoekers zullen kunnen zien dat de populariteit voor voetbal onder meisjes en vrouwen de laatste jaren enorm is toegenomen.

Het Nederlands damesteam doet mee aan het WK in Canada, dat binnenkort van start gaat.

Marc Stuut genomineerd

Marc Stuut. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Marc Stuut is door de website het Amsterdamsche Voetbal genomineerd voor trainer van het jaar. Hij is samen met nog acht andere trainers genomineerd voor deze prestigieuze titel.

De trainers van de Topklasse tot en met de tweede klasse hebben een eerste selectie gemaakt. De negen genomineerden werden geselecteerd door die trainers. Hun stem telt voor 25% mee. De redactie van Het Amsterdamsche Voetbal heeft ook 25% stemrecht en de bezoekers van de website hebben bij elkaar een aandeel van 50%.

Stemmen kan tot en met dinsdag 2 juni 12.00 uur via de website www.hetamsterdamschevoetbal.nl.

Marc Stuut debuteerde dit jaar als trainer bij SV Diemen. De ploeg heeft een uitstekend seizoen achter de rug en werd na een beslissingsduel tegen SV Ouderkerk in Amstelveen (1-0) kampioen van de vierde klasse F. SV Diemen onderscheidde zich door aanvallend en verzorgd voetbal te spelen. Stuut gaf een aantal voormalige A-junioren speelminuten. De trainer vertrekt bij SV Diemen. Hij kan zijn drukke werkzaamheden niet langer combineren met zijn taken als trainer en coach van SV Diemen.

Team Smashing '72 maakt punt.

Smashing '72 wint Smashballtitel bij Copa Amsterdam

DIEMEN - Tijdens het voetbaltoernooi om de Copa Amsterdam werden er afgelopen weekend op het plein voor het Olympisch Stadion ook smashballwedstrijden gespeeld. In de finale van de leeftijdscategorie 11 tot 14 jaar stonden twee teams van de Diemense volleybalvereniging Smashing '72 tegenover elkaar. Bij smashball ligt de nadruk op smashen en kan binnen, maar ook buiten op pleintjes worden gespeeld.

Smashball is een nieuwe spectaculaire vorm van volley, waarbij twee teams van twee spelers tegen elkaar spelen. Het veld is 4 bij 5 meter en het net hangt op slechts 1,5 meter hoogte. Je kunt alleen scoren door met een smash de bal zo hard mogelijk in het veld van de tegenstander te slaan, daarom hangt het net extra laag. Na de smash moet de tegenstander de bal proberen te vangen, waarbij de bal één keer op de grond mag stuiteren. De vanger gooit de bal meteen naar zijn medespeler die naar het net is gerend om daar de bal omhoog te spelen. De vanger rent erachteraan om zelf de bal weer over het net te smashen. Afhankelijk van de leeftijdscategorie wordt de nethoogte aangepast aan de lengte van de spelers, zodat iedereen in staat is om te smashen.

Na een spannende eindstrijd op het centercourt werden Esther van Houten en Zsazsa Sieswerda van Smashing '72 tweede. Het duo Céline Besiktasliyan en Emma de Lange won de titel van Smashball the Battles.

Voetbal voor bedrijven

DIEMEN - Ondernemend Diemen houdt op 17 juni het tweede voetbaltoernooi voor bedrijven. Het evenement duurt van 18.00 tot 22.00 uur en wordt gehouden op de velden van SV Diemen.

Elk bedrijf, groot of klein, uit Diemen kan meedoen. Elk team bestaat uit minimaal zeven spelers, inclusief de keeper.

Het team mag bestaan uit heren, dames of gemengd zijn. Een team mag ook uit meerdere bedrijven bestaan. Ook mensen die alleen zijn of onvoldoende spelers voor een team hebben kunnen meedoen.

De wedstrijden duren tien minuten en worden op een half veld gespeeld.

Er hebben zich vier teams aangemeld. Geïnteresseerden kunnen zich voor 10 juni aanmelden door een e-mailbericht te sturen naar: diana@adminteun.nl.

ATVD start met clubkampioenschappen

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD start op maandag 1 juni met de jaarlijkse clubkampioenschappen.

Spelers kunnen uitkomen op drie onderdelen van de titelstrijd: enkelspel, dubbelspel en mixed. Er is een toernooi voor jongeren van acht tot en met 17 jaar en een toernooi voor senioren vanaf 18 jaar. Spelers worden op basis van sterkte in poules ingedeeld. Doordat er in poules wordt gespeeld spelen alle deelnemers meerdere wedstrijden.

De finalewedstrijden van de clubkampioenschappen worden gespeeld op zaterdag 13 en zondag 14 juni. Het bestuur en de leden van ATVD hopen dat veel tennisliefhebbers het toernooi zullen bezoeken.

Titel meiden SV Zeeburg

DIEMEN - De D-meiden van SV Zeeburg zijn onlangs kampioen geworden.

De handbalsters uit Diemen wonnen hun laatste competitieduel van directe concurrent VOC met 7-3. Door dit resultaat werd de titel veilig gesteld. Na afloop werd het kampioenschap gevierd door de speelsters, de coaches en de begeleiders.

15 / 16

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er, zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Zeer goed Ned. sprekende hulp, 1 x per 2 weken, 3 uur. Tel.: 06-10104554