DiemerNieuws

13 april 2017

DiemerNieuws 13 april 2017


Kinderraad houdt enquête tegen pesten op school

DIEMEN - De kinderraad in Diemen houdt een enquête over pesten op de basisscholen in Diemen. De leden van de kinderraad hebben onder leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 op hun eigen basisschool een enquête gehouden over pesten. Op woensdag 19 april is het de landelijke Dag tegen Pesten.

Marit Engelberts is kinderburgemeester en voorzitter van de kinderraad in Diemen. "We vinden het belangrijk dat kinderen hun mening over pesten kunnen geven. Er zijn 14 vragen en we hebben 1000 lijsten gemaakt. Met het verwerken van de antwoorden worden we geholpen door een deskundige. De uitkomsten geven we aan de gemeente en dan kunnen zij kijken wat er moet gebeuren. Of er bijvoorbeeld meer aandacht voor moet komen op school, of dat kinderen gratis trainingen kunnen volgen." De kinderraad van Diemen bestaat sinds de zomer van 2015. De leden en de voorzitter (kinderburgemeester) hebben gedurende één schooljaar zitting in de raad. De raad houdt zich bezig met zaken die specifiek kinderen aangaan, maar ook met meer algemene zaken zoals verkeersveiligheid en groen.

Alan Bains is directeur van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. Die stichting is verantwoordelijk voor onder andere een aantal basisscholen in Diemen: Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom en De Venser. "De scholen die bij ons zijn aangesloten, hebben allemaal een pestprotocol. Die verschillen soms iets van elkaar omdat ze zijn afgestemd op het karakter van de school."

Lees verder op pagina 5.

Verdachte liquidatie Vincent Jalink aangehouden

DIEMEN - De politie heeft op 27 maart een man in zijn cel aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Vincent Jalink in Diemen. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Het gaat om Gideon G. uit Amsterdam-Zuidoost. Hij stond woensdag terecht voor een andere liquidatie.

Vincent Jalink werd op vrijdagavond 27 mei slachtoffer van een liquidatie op de Klipperweg in Diemen-Noord. Hij woonde in die straat.

Jalink werd die avond even na 22.00 uur op de Klipperweg meerdere keren beschoten terwijl hij met zijn zoontje in een auto zat. Op straat zakte hij in elkaar. Het slachtoffer werd gereanimeerd en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Diemen doet mee aan groot regionaal onderzoek naar wonen

DIEMEN - Ruim 2500 huishoudens in Diemen ontvangen vanaf donderdag 13 april per post een vragenlijst over wonen. De vragenlijst wordt afgenomen voor het regionaal onderzoek 'Wonen in de Metropoolregio Amsterdam'. Doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van hoe inwoners hun woning en woonomgeving beoordelen.

De gemeente Diemen doet voor de derde keer mee aan dit onderzoek. Zij wil graag weten hoe inwoners van Diemen hun woonsituatie beoordelen. Daarnaast wil zij inzicht hebben in de eventuele woon- en verhuiswensen. Diemen maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam en daarom is het belangrijk hier in regionaal verband naar te kijken. In totaal doen 32 gemeenten mee aan het onderzoek 'Wonen in de Metropoolregio Amsterdam', dat eerder in 2013 en 2015 werd gehouden. Om een goed beeld te krijgen van hoe inwoners hun woning en woonomgeving beoordelen, is een vragenlijst opgesteld. Deze vragenlijst wordt deze week onder een willekeurig gekozen deel van de huishoudens in Diemen verspreid. Mensen die de vragenlijst ontvangen, hebben overigens ook de mogelijkheid de vragenlijst online in te vullen. Naast de 2500 huishoudens in Diemen zullen in totaal meer dan 150.000 huishoudens in de regio worden gevraagd om aan het onderzoek mee te doen.

Genieten van paaslunch in Noorderlicht

Een groep van 20 bezoekers genoot van de lunch. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In wijkcentrum het Noorderlicht in Diemen-Noord is maandag een paaslunch gehouden. Iedere maandag verzorgen vier vrijwilligers een inloop in het Noorderlicht.

De bezoekers begonnen met koffie, gebruikten rond het middaguur de lunch en konden daarna deelnemen aan activiteiten zoals spelletjes, de creativiteitsclub of gewoon kletsen.

De uitgebreide lunch stond in het teken van Pasen. Er waren 21 bezoekers aanwezig die erg genoten van de lunch. De inloop op maandag wordt mede georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen.

Saan finalist Ondernemersverkiezing Noord-Holland

Logistiek dienstverlener Koninklijke Saan, gespecialiseerd in Kraanverhuur, Industriële Verhuizingen, Verhuizingen, Bouw- en Evenementenlogistiek, is finalist bij de Ondernemersverkiezing Noord-Holland 2016-2017. Saan werd door de jury samen met negen andere bedrijven geselecteerd voor de categorie 'Grootbedrijf'. De titel 'Beste Onderneming van Noord-Holland' betekent dé erkenning voor ondernemerschap in de provincie Noord-Holland.

De verkiezing Saan is door Randstad Uitzendbureau voorgedragen voor de prijs van 'Beste onderneming van NH'. Om deel te nemen aan de ondernemersverkiezing moet het hoofdkantoor van het bedrijf in Noord-Holland gevestigd zijn, minimaal 3 jaar bestaan én een positief bedrijfsresultaat hebben over de afgelopen 2 jaar. Ondernemingen die voldoen aan deze criteria worden na een eerste selectie door de stuurgroep genomineerd en bezocht door een team van deskundigen. Na het bedrijfsbezoek nomineert de jury uiteindelijk tien bedrijven per categorie. Als laatste onderdeel van deze nominatie bezoekt de jury alle finalisten van de ondernemingsverkiezing.

Juryprijs en publieksprijs Tijdens de verkiezingsavond op 17 mei 2017 strijden uiteindelijk 30 finalisten (tien per categorie) om de titel: Beste Onderneming Noord-Holland 2016/2017. Op grond van de presentatie op de avond, het juryrapport en alle verkregen informatie kiest de jury per categorie een winnaar. Alle dertig genomineerde ondernemingen maken daarnaast kans op de publieksprijs. De winnaar wordt gekozen door het publiek en het stemmen verloopt via internet. De stemronde voor dit jaar loopt tot en met 15 mei 2017. Via de website www.ovnh.nl/publieksprijs, www.saan.nl, Facebook- en LinkedIn-pagina's van Saan kan gestemd worden voor de publieksprijs.

Kroon op 120 jaar vakmanschap Rutger Alferink en Matthijs Vooijs, het directieteam van Saan, is trots op het bereiken van de finale. Het winnen van een van de prijzen zou een mooie beloning zijn voor hen en alle Saan-medewerkers. Rutger Alferink: "Al 120 jaar zijn wij van Koninklijke Saan op een daadkrachtige, optimistische en toegankelijke manier actief in de logistieke dienstverlening in Noord-Holland. Elke dag staan onze medewerkers met veel enthousiasme klaar voor onze klanten. Met een resultaatgerichte manier van werken en de juiste voorbereiding maken wij het verschil: elke opdracht, klein of groot, wordt door Saan Gewoon Goed Geregeld! Na het predicaat 'Koninklijk' bij ons 100-jarig bestaan, zou de titel 'Beste Onderneming van Noord-Holland' de kroon zijn op ons 120-jarig jubileum in 2017!"

DIEMEN - In kerk de Ontmoeting in de Schoolstraat 8 wordt op vrijdagavond 21 april en zaterdag 22 april een bazaar gehouden.

De bazaar duurt op vrijdagavond 21 april van 19.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 22 april van 10.30 uur tot 14.30 uur. Bezoekers kunnen dan rondneuzen in het kerkgebouw en artikelen kopen voor aantrekkelijke bedragen. Zij kunnen tevens meedoen aan het rad van avontuur en het enveloppenspel. Er zijn mooie prijzen te winnen, voornamelijk ter beschikking gesteld door winkeliers in Diemen.

Er wordt tegen een kleine vergoeding een kopje koffie of thee geschonken. Ook is er een heerlijk broodje of plak cake te koop. De opbrengst is voor de reparatie van de kerkklok die in de toren hangt.

Mensen die over spullen beschikken die zij willen inbrengen voor de bazaar kunnen dat doen op woensdagmiddagen 19 april van 16.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond 20 april van 19.00 uur tot 21.00 uur in de Ontmoeting, Schoolstraat 8 te Diemen.

Zaken die niet kunnen worden ingeleverd zijn grote huisraad, televisies, computers en toebehoren die niet recent zijn. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Jan Elbers, telefoon 020-6981130.

Zorg om wittebrood in de Grote Oorlog

Terwijl in Europa een afschuwelijke oorlog woedde, mocht Nederland zich in 1916 gelukkig prijzen dat de discussie vooral ging over wittebrood en bruinbrood. Er kwam langzamerhand een tekort aan bloem, waardoor de bakkers het moeilijk kregen om genoeg wittebrood te bakken. Zelfs burgemeester Bicker van Diemen ging zich ermee bemoeien. Hij richtte zich persoonlijk tot minister Postuma om extra bloem voor de lokale bakkers zodat de Diemense bevolking ook in het weekend wittebrood kon eten. De minister antwoordde prompt dat "eerst alle voorraden bij leveranciers en bakkers aanwezig, opgebakken moesten worden. Was de voorraad van den eenen bakker spoediger opgebakken dan bij den concurrent, dan moest deze van zijn voorraad afstaan. Desnoods werd de burgemeester gemachtigd alle voorraden bloem in beslag te nemen en zelf te distribueeren." De minister wilde blijkbaar zwarte handel in wittebrood voorkomen. De Diemense bakkers besloten toen, aldus de krant van 26 mei 1916 "zaterdag maar geen wittebrood te bakken, tenminste zoo er door een naburige gemeente geen wittebrood ingevoerd wordt. Hierop bestaat echter weinig kans, daar inmiddels ook de burgemeester van Watergraafsmeer besloten heeft dat de thans bestaande toestand Zaterdag gehandhaafd zal blijven."

Weerbericht

Wisselvallig en vrij koud voor half april
Afgelopen zondag beleefden we een uitmuntende lentedag met 21 graden. Nadien werden de bakens verzet. Tussen een Atlantisch hogedrukgebied en lage luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië voert een noordwestelijke stroming koude polaire lucht richting Noordzeegebied. Na de voorjaarswarmte van zondag moeten we het nu voorlopig stellen met voorjaarskilte.

Vrijdag + het paasweekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon. Vooral later op de dag neemt de kans op een bui toe. Het wordt 11 à 12 graden. Ook het paasweekeinde belooft wisselvallig te verlopen. Vorig jaar werd het 13 graden met Pasen. In 2011 waren het zeer warme paasdagen met 25 à 26 graden. Dit jaar verloopt het paasweekend vrij koud met een maximum van circa 10 graden. Er waait aanhoudend een matige tot krachtige westen- tot noordwestenwind.

Trend na het paasweekeinde
De kans is groot dat ook na het paasweekeinde de voorjaarskilte aanhoudt. Er blaast een soms stevige westen- tot noordwestenwind. Het is daarbij wisselvallig met kans op enkele buien en soms ook enige ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen 10 en 13 graden.

Weetje
Het aprilweer is vaak grillig. Het kan nog nawinters koud zijn maar ook al voorzomers warm. In 2007, tien jaar geleden, was april extreem warm, recordzonnig en recorddroog. Er viel amper een druppel regen. De zon scheen 284 uur tegen 174 uur normaal. Op 7 dagen werd het al meer dan 25 graden. De 15e april werd met 29 graden de warmste aprildag ooit gemeten.

Veel positieve reacties op plannen Oost-West As

Voor reizigers lijn 9 verandert het een en ander

Bezoekers van de inloopavond. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De gemeente heeft dinsdagavond het voorlopig inrichtingsontwerp voor de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg gepresenteerd. Dit zijn deelgebieden van de Oost-West As. De bijeenkomst werd gehouden in Schuilkerk De Hoop.

Veel omwonenden en andere belangstellenden waren naar Schuilkerk De Hoop gekomen, bekeken de tekeningen van het ontwerp en lieten zich voorlichten door wethouder Lex Scholten en een aantal ambtenaren.

Uitstraling van boulevard
De Oost-West As krijgt de uitstraling van een boulevard. Aan beide kanten van de straten komen voetpaden, fietspaden en bomen. Het water van de Weespertrekvaart zal nadrukkelijk deel uitmaken van dit deel van de Oost-West As. Ter hoogte van de kerk Sint Petrus' Banden komt in het water een vlonder. Hier kunnen bootjes aanleggen en kunnen wandelaars en fietsers gaan zitten om te recreëren.

De tramhaltes bij de Schoolstraat verdwijnen. Foto: Trudy Kroese

Straten krijgen de uitstraling van een boulevard

Voor reizigers die gebruikmaken van lijn 9 verandert er het een en ander. De tramhaltes in beide richtingen bij de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat (bij de Sint Petrus' Bandenkerk) verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen tramhaltes in beide richtingen op de Hartveldseweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het reduceren van het aantal tramhaltes heeft tot gevolg dat de tram sneller door Diemen kan rijden. Dit is een wens van het GVB. Het tracé van de tram in de richting van Amsterdam krijgt tussen de Diemerbrug en de Venserbrug een vrije baan. Hierdoor kan worden voorkomen dat trams in een file terechtkomen.

Tramhaltes
Diverse bewoners van de Hartveldseweg vinden het niet prettig dat zij een tramhalte voor de deur krijgen. Zij vrezen een toename van geluidsoverlast en zijn tevens bezorgd dat bij slecht weer mensen die op de tram wachten in de portieken van de woningen gaan staan, met alle overlast van dien. Een bewoner kwam met een simpele, maar mogelijk effectieve oplossing: het aanbrengen van een hek aan de achterkant van de tramhalte die in de toekomst gebruikt gaat worden door reizigers met bestemming Amsterdam. Zij zullen dan minder snel geneigd zijn om in de portieken van de woningen te gaan staan. Bovendien komt het de veiligheid van de reizigers op de halte ten goede.

In de Weespertrekvaart wordt een vlonder aangelegd

Fietsenrekken
Ter hoogte van de tramhaltes komen aan beide zijden van de Hartveldsweg fietsenrekken voor mensen die gebruikmaken van de tram. Die komen overigens niet vlak voor de woningen te staan. Het is de bedoeling dat voetgangers en fietsers geen hinder van de fietsenrekken zullen ondervinden.

Een ander opvallend facet van het plan is dat er op de hoek van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan een rotonde komt. Wethouder Scholten geeft aan dat het aantal parkeerplaatsen op de Muiderstraatweg wordt verminderd. Het gaat vooral om parkeerplaatsen aan de kant van de Weespertrekvaart.

Veel aanwezigen toonden zich positief over de plannen. Zij waarderen het dat de Oost-West As de uitstraling van een boulevard krijgt met meer mogelijkheden om te kunnen recreëren.

Treinen rijden niet van vrijdag tot en met maandag

DIEMEN - Van vrijdag 14 april tot en met maandag 17 april rijden er geen treinen tussen Weesp en Amsterdam Muiderpoort en tussen Weesp-Diemen-Zuid-Duivendrecht Amsterdam RAI/Amsterdam Bijlmer ArenA. Dit in verband met werkzaamheden.

Reizigers in Diemen kunnen gebruik maken van bussen die NS inzet of de tram en de metro.

Bussen
NS zet snel- en stopbussen in. Tussen Weesp-Amsterdam Centraal: hoogfrequente snelbussen. Tussen Weesp-Amsterdam Bijlmer ArenA: stopbussen (via Diemen Zuid-Duivendrecht). Tussen Weesp-Diemen-Amsterdam Muiderpoort: stopbussen en tussen Amsterdam Muiderpoort-Amsterdam Sciencepark: pendelbusje.

Reizigers moeten rekening houden met omreizen, extra overstappen of gebruikmaken van bus of metro. Extra reistijd bedraagt tussen 15 en 30 minuten. NS adviseert reizigers om voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen. Op de stations wordt extra servicepersoneel ingezet om reizigers te assisteren.

Werkzaamheden
ProRail plaatst vier hogesnelheidswissels (langste deel 38 meter lang en 38 ton zwaar) bij Diemen om ruimte te maken voor meer treinen. Het hijsen van de wissels vindt plaats vanaf de A9. Hiervoor is van donderdag 13 april 23.00 uur tot zondag 16 april 09.00 uur de verbindingsboog van de A9 naar de A1 richting knooppunt Watergraafsmeer afgesloten. Meer informatie is te vinden op het onlinebezoekerscentrum van Rijkswaterstaat: bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Werk op snelwegen

DIEMEN - De komende tijd zijn er weer veel wegwerkzaamheden gepland op de A1 en de A9, voornamelijk in de weekenden.

Donderdag 13 april van 23.00 uur tot zondag 16 april 09.00 uur is de verbindingsboog van de A9 naar de A1 richting Watergraafsmeer en Diemen dicht. Verkeer wordt omgeleid via de A1, afrit 3.

Diezelfde verbindingsboog is ook op vrijdag 21 april van 21.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur afgesloten.

Alle werkzaamheden staan op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Bezoekers dagopvang krijgen spellenpakket

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Wensboomactie in december was een groot succes. Uit de vele wensen die in de boom werden gehangen heeft de jury één wens gekozen die in vervulling is gegaan. De winnende wens werd tijdens de nieuwjaarsreceptie bekendgemaakt door burgemeester Erik Boog. Pamela Giddings, vrijwilligster in woon- en zorgcentrum Berkenstede, wilde graag een spellenpakket voor de mensen van de dagopvang in Berkenstede. Op vrijdag 7 april is de prijs uitgereikt door burgemeester Erik Boog.

Politie arresteert verdachten van mishandeling

DIEMEN - De politie heeft in het centrum van Amsterdam twee personen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij in januari drie medewerkers van een winkel in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen hebben mishandeld.

De politie gaf eind januari het signalement van de verdachten door en heeft intern camerabeelden verspreid. Dit heeft geresulteerd in de aanhouding van de twee verdachten in het centrum van Amsterdam. Beide verdachten werden herkend door een politieagent van een flexteam in het centrum van Amsterdam. Hij herkende het stel aan het signalement en de honden die zij uitlieten. De aanhouding liep overigens niet zonder slag of stoot. Beide verdachten verzetten zich hevig. Een van de verdachten heeft een agent gebeten. Dit verzet is meegenomen in het onderzoek. Een verdachte is inmiddels door justitie heengezonden en de andere zit nog vast. De afronding van de zaak zal worden behandeld door de recherche. Beide verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Aaliyah Saleh heeft een passie voor rapmuziek

Raptalent doet mee aan 'Go with the flow'

Aaliyah Saleh.

DIEMEN - Aaliyah Saleh (10) uit Diemen doet mee aan het televisieprogramma 'Go with the flow'. De uitzending met Aaliyah is te zien op maandag 17 april vanaf 17.06 uur op Zapp! op NPO 3.

In het programma Go with the flow gaat presentator Yes-R, die inwoner is van Diemen, op zoek naar jong raptalent tussen de tien en zestien jaar.

Aaliyah is leerlinge van basisschool De Nieuwe Kring in Diemen. Zij is al anderhalf jaar actief met rappen. Haar idool Lil Kleine is voor haar een inspiratiebron om zelf teksten te schrijven en te rappen. "Ik schrijf teksten over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over hoe ik het mij voorstel hoe het is om beroemd te worden. Bij het schrijven krijg ik hulp van Eileen Sinclair - een vriendin van mijn nicht - en van mijn moeder."

Aaliyah gaat tijdens de uitzending van Go with the flow een rap-battle aan met een andere deelnemer. Het gaat om een battle die anderhalve minuut duurt. Zij mag uiteraard nog niet zeggen of zij als beste uit de battle naar voren is gekomen. Zij heeft een leuke band opgebouwd met presentator en plaatsgenoot Yes-R. "Yes-R woont in Diemen-Noord, wij in Diemen-Zuid."

Aaliyah heeft haar idool Lil Kleine overigens twee keer ontmoet. Dat was tijdens een meet-and-greet van de rapper en zijn fans. "De eerste keer was in Paradiso, de tweede keer in de Heineken Music Hall. Na afloop van de meet-and-greet in de Heineken Music Hall heeft Lil Kleine een foto van ons op Snapchat geplaatst."

Aaliyah weet het zeker: zij wil doorgaan met rappen en haar eigen teksten blijven schrijven. Zij heeft overigens volop plannen voor de toekomst. Aaliyah wil graag model, actrice, ontwerpster of rapper worden.

Pierre Tosch

Hoofd jeugdopleidingen SV Diemen
34 jaar
Diemenaar sinds 2013

Wat doet het hoofd jeugdopleidingen van SV Diemen?
"Ik heb eerst het technisch beleid voor de jeugd op papier gezet en werk dat samen met de jeugdtrainers van de club uit. Wij hebben alleen al zo'n twintig trainers die de selectieteams van de jeugd trainen, daarnaast zijn er nog eens twintig tot dertig trainers die de overige jeugdteams trainen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Voornamelijk voetbal. Ik speel op zaterdag in het derde team van de amateurs van Ajax. Dat vind ik heel leuk. Daarnaast ben ik veel met SV Diemen bezig. Ik vind het ook leuk om met mijn gezin met ons bootje te varen."

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
"Ik zou het liefst zo veel mogelijk landen van de wereld zien. Twee bestemmingen waar ik ben geweest springen eruit: Jamaica en New York. De mentaliteit van de mensen op Jamaica sprak mij enorm aan. De mensen daar maken zich niet zo snel druk. Heel anders dan in Nederland. New York vond ik overweldigend. Mijn vrouw en ik willen graag terug naar Jamaica en New York om aan onze zoons te laten zien."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik houd van heel veel soorten muziek, maar vooral van multiculturele muziek, zoals R & B en ook wel reggae."

Wat vind je de leukste plek in Diemen?
"Sportpark De Diemen, want daar ben ik vaak. Maar ik vind onze wijk Plantage De Sniep ook heel prettig."

Diemen voor kinderen?
"Heel goed. Er is hier een soort sociale controle. Als ik in de wijk ben, of bij de school, de voetbalclub of de tennisvereniging kom zie ik altijd vertrouwde gezichten. Kinderen kunnen hier in de wijk ook lekker spelen. Daarnaast is er in Diemen veel voor kinderen te doen, denk aan de speelplaatsen zoals het Cruyff Court in Diemen-Noord en de avonturenspeeltuin De Omloop."

Pesten op school

Vervolg van de voorpagina.

"Maar als er wordt gepest worden de ouders altijd ingeschakeld, zowel de ouders van kinderen die pesten als de ouders van kinderen die gepest worden", aldus Bains.

Gaby Etman, directeur van De Octopus. "Wij zijn een Kiva-school. Kiva is een programma dat uit Finland komt en dat is goedgekeurd door de onderwijsinspectie. Kiva is het Finse woord voor leuk. De Kiva-lessen zorgen ervoor dat de norm in de klas is dat pesten not done is. Als er gepest wordt, richten we een steungroep op rond het gepeste kind. De ouders van de pester en het kind dat wordt gepest stellen wij dan op de hoogte."

Historische Kring heeft nieuwe website

DIEMEN - Tijdens de jaarvergadering van de Historische Kring Diemen (HKD) is een nieuwe website gepresenteerd.

Daarnaast is de samenwerking aangekondigd tussen de Historische Kring Diemen en de Facebooksite Herinner je Diemen. Door deze samenwerking hoopt de Historische Kring Diemen een breder en vooral jonger publiek te trekken en de naamsbekendheid van de HKD te vergroten. Daarnaast krijgt Herinner je Diemen de mogelijkheid om uit de archieven van de HKD stukken en foto's te publiceren. De nieuwe website van HKD ziet er schitterend uit. Er zijn veel historische foto's en documenten te vinden, informatie over de geschiedenis van Diemen en persoonlijke verhalen van (ex-)inwoners van Diemen. Ook is er informatie te vinden over de publicaties van de HKD. Er zijn diverse boeken gepubliceerd en twee keer per jaar verschijnt er een tijdschrift over de geschiedenis van Diemen.

Voorstelling ouderen-mishandeling

DIEMEN - Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland organiseert in samenwerking met theatergroep DRANG een theaterstuk over ouderenmishandeling. Het stuk is vrijdag 14 april te zien in Theater de Omval.

Meer informatie is te vinden op de website 020veiligthuis.nl.

'Ik ben in 1958 begonnen met judo, dat werd mijn passie'

Loek Biesbrouck is een ondernemende senior

DIEMEN - Louis (roepnaam: Loek) Biesbrouck is bijna tachtig jaar. Maar hij zit geenszins achter de spreekwoordelijke geraniums. Hij staat nog volop in het leven. Hij geeft judotraining, speelt tennis bij TVDZ en heeft een eigen bedrijf. In gesprek met een ondernemende senior.

Loek Biesbrouck in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

Waar kom je vandaan?
"Ik ben op 18 mei 1937 geboren in de Kuipersstraat in de Pijp in Amsterdam. Toen ik twee jaar was zijn we naar de Derde Oosterparkstraat verhuisd. Mijn vader was glazenwasser en mijn moeder huisvrouw. Ik heb een broer. Hij is 74 jaar en woont in Zuid-Afrika. Ik heb de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Mijn vader en zijn broer Jan werden in de zomer van 1944 lid van een verzetsgroep. Zij zijn beiden in de nacht van 5 oktober 1944 opgepakt. Mijn vader werd bij ons thuis gearresteerd, zijn broer in zijn woning in de Tidorestraat in Amsterdam-Oost. Het kan niet anders of zij zijn verraden. Mijn vader werd naar het hoofdkantoor van de Grüne Polizei in de Euterpestraat in Amsterdam overgebracht. Die straat heet tegenwoordig de Gerrit van der Veenstraat. Via de gevangenis aan het Kleine Gartmanplantsoen en kamp Amersfoort is hij per trein naar een concentratiekamp vlak bij Wenen gebracht. Mijn vader moest daar aan het spoor werken. Hij is erin geslaagd om te ontsnappen. Hij en twee anderen sprongen op een langzaam rijdende trein en hij is daarna vanaf Oostenrijk via Frankrijk en België naar Nederland gelopen. Hij meldde zich bij de geallieerden in Maastricht. Een deel van Nederland was toen al bevrijd, maar Amsterdam nog niet. Hij kon dus niet naar huis en is toen naar zijn zuster in Nijmegen gegaan. Zijn broer Jan heeft de oorlog ook overleefd. In kamp Amersfoort had hij de Duitsers wijsgemaakt dat hij maar één nier had. Hij werd vrijgelaten en is daarna ondergedoken."

Loek vertelt dat hij als kind naar de Linnaeusschool ging en daarna de Frankendael Mulo heeft afgemaakt. Vervolgens deed hij een beroepskeuzetest. Die wees uit dat hij geschikt was voor een dienstverlenend beroep. Hij ging vier maanden varen en was koksmaatje op het schip de EOS, werkte daarna enige jaren op kantoor en ging in militaire dienst. Omdat hij had gevaren mocht hij bij de marine dienen. Nadat hij uit militaire dienst kwam werkte hij opnieuw op kantoor. In 1965 nam hij het schoonmaakbedrijf De Kroon van zijn vader over. In 1969 is hij in Diemen komen wonen.

Je bent altijd blijven studeren.
"Ik heb achtereenvolgens mijn typediploma, middenstandsdiploma, praktijkdiploma boekhouden, MBA, SPD 1 en 2 gehaald en was met MO Boekhouden begonnen. Een vriend van mij adviseerde mij om rechten te gaan studeren. Ik ben in 1972 begonnen en ben in 1979 afgestudeerd als fiscaal jurist. Tussendoor had ik de diploma's judo-oefenmeester en judoleraar A en B gehaald. Later nog sportmasseur en horeca."

Loek Biesbrouck is nog altijd actief. Foto: Trudy Kroese

'Ik tennis een tot twee keer per week bij TVDZ'

Je hebt woningen in Spanje verkocht.
"Een judovriend van mij was naar Canada gegaan en verkocht daar huizen. Wij zijn in 1984 samen begonnen met de verkoop van huizen in Spanje, vooral in Alicante en omgeving. Wij zijn geen makelaars, dus mochten in Nederland geen huizen verkopen. In Spanje lag dat anders. Ik heb tijdens het verkopen van huizen veel aan mijn rechtenstudie gehad. Ik kon klanten op een goede manier adviseren. Een notaris in Spanje werkt anders dan een notaris in Nederland. Je bent daar als huizenkoper veel eerder aangewezen op een advocaat. Mijn rechtenstudie kwam dus goed van pas."

Je hebt altijd aan sport gedaan.
"Ik begon op mijn tiende met voetbal bij Amstel en ging vanaf mijn zestiende boksen, zwemmen en volleyballen. Ik ben in 1958 begonnen met judo en dat werd mijn passie. Ik heb de 5e dan judo gehaald en de 4e dan jiujitsu. Ik heb meegedaan aan wedstrijden. Er waren bij het judo toen nog maar drie gewichtsklassen. Ik woog 95 kilo en dat was voor een zwaargewicht licht. Ik moest het opnemen tegen veel zwaardere judoka's. Peter Adelaar was 156 kilo, hem heb ik nog eens op de mat gegooid. Wim Ruska was 136 kilo. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München was ik sparringpartner van Wim Ruska. Het programma 'Andere Tijden Sport' gaat binnenkort een uitzending over Wim Ruska maken. Ik word dan geïnterviewd. Ik geef nog één keer per week judoles aan jongens met een bruine band die voor hun zwarte band gaan. Dat doe ik bij de vereniging Luki Goshi in de Sporthal Wethouder Verheij in Amsterdam-Oost. Ik ben 32 jaar judoscheidsrechter en twintig jaar examinator voor judoka's tot en met de 3e dan geweest. Een en ander is nooit door de judobond gewaardeerd. Daarnaast tennis ik een tot twee keer per week bij TVDZ. Ik ben al dertig jaar lid van die vereniging."

'Een notaris in Spanje werkt anders dan een notaris in Nederland'

Eigen bedrijf

Loek Biesbrouck heeft in 2008 samen met zijn compagnon Rob Nusse het bedrijf Fortega Benelux opgericht, onlangs gewijzigd in B.V. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen van infraroodverwarmingssystemen. In de woning worden energiezuinige panelen aangebracht die warmte afgeven. Infraroodverwarming is net als zonnewarmte een stralingswarmte. Na inschakeling van de panelen worden wanden, vloeren, plafonds, meubels én andere objecten zoals de mens verwarmd. Als de muren enz. verwarmd zijn, gaan ze warmte afgeven. De lucht wordt dus later verwarmd. Er treedt geen luchtcirculatie op.

'Ze moeten van mijn auto afblijven'

Inwoonster van Diemen diverse keren slachtoffer van autocriminaliteit

De auto van de inwoonster van Diemen na een inbraak.

DIEMEN - Een flink aantal inwoners van Diemen heeft ermee te maken: diefstal van een auto of inbraak in een auto. Het is een misdrijf dat een behoorlijke impact heeft op de slachtoffers. Een bewoonster van Diemen-Noord is diverse keren het slachtoffer geworden en hoopt dat er maatregelen worden genomen om dergelijke misdrijven op te lossen en te voorkomen.

De bewoonster van een appartementencomplex in Diemen-Noord geeft een overzicht van hetgeen haar de afgelopen jaren is overkomen. Zij doet haar relaas anoniem. Haar naam en adres zijn bij de redactie bekend.

Enkele jaren geleden werden de nummerplaten van haar auto gestolen: eerst een nummerplaat, daarna beide nummerplaten. Ook werd de bumper van haar auto ontvreemd.

'Soms denken wij er weleens aan om te gaan verhuizen'

Gestolen
Dit jaar is zij al diverse keren het slachtoffer geworden van een misdrijf dat verband had met haar auto. Op 31 januari 2017 werd haar auto gestolen van de parkeerplaats bij het station in het centrum van Diemen. "Ik parkeer mijn auto altijd op een parkeerplaats bij het station. Ik reis vervolgens met de trein naar mijn werk. Toen ik die avond na afloop van mijn werk weer bij het station in Diemen aankwam, was mijn auto gestolen. De auto is nog steeds niet gevonden."

Nieuwe auto
Zij heeft inmiddels een nieuwe auto aangeschaft. "Op zaterdag 1 april kwam ik 's morgens op de parkeerplaats bij onze woning en toen bleek dat er een ruit van mijn auto was ingeslagen. De daders hadden geprobeerd om het navigatiesysteem uit mijn auto te stelen. Dat is niet gelukt. Het bleek dat er die nacht hier in de buurt nog acht auto's waren opengebroken. Ook in die gevallen hadden de daders het voorzien op het navigatiesysteem van de auto."

De problemen waren nog niet voorbij voor de inwoonster van Diemen. Toen zij op dinsdagochtend 4 april bij haar auto kwam, die op de parkeerplaats bij haar woning was geparkeerd, was het opnieuw raak. Er was een klein raampje aan de achterkant van haar auto ingeslagen. "De daders konden daarna de deur van mijn auto openmaken. Zij hebben de airbag gestolen en geprobeerd om het stuur te stelen. Dat laatste is niet gelukt."

Erg kwaad
De bewoonster is erg kwaad over hetgeen haar is overkomen. "Ik werk hard voor mijn geld en ben van mening dat anderen van mijn auto moeten afblijven. Elke ochtend als ik op de parkeerplaats bij mijn woning aankom vraag ik mij af of mijn auto er nog staat en of dat er opnieuw is ingebroken in mijn auto. Soms denken wij er weleens aan om te gaan verhuizen."

Aangifte
Zij heeft aangifte gedaan van de diefstal van haar auto en van de twee inbraken in haar nieuwe auto. "De politie heeft onlangs contact met mij opgenomen en wil een afspraak maken om over de incidenten te praten."

In Diemen worden veel meer mensen de dupe van vergelijkbare misdrijven. De bewoonster van Diemen-Noord hoopt dan ook dat de politie en de gemeente er alles aan zullen doen om diefstal van auto's en inbraak in auto's op te lossen en te voorkomen.

De Ontmoeting.

Witte Donderdag

Sint Petrus' Bandenkerk 19.00 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor A. Tönis en diaken H. Hartog.

Kerkdienst

De Ontmoeting 19.30 uur

Witte Donderdag-kerkdienst met Heilig Avondmaal. Voorganger ds. C. Verkerk uit Amstelveen

'Loving'

Theater de Omval 20.00 uur

In de jaren 60 trouwen een blanke man en een zwarte vrouw en ze moeten tot aan de Hoge Raad procederen om samen te kunnen leven. Jeff Nichols is de regisseur van 'Mud' en 'Take Shelter'.

Vrijdag 14 april

Kruisweg op Goede Vrijdag

Sint Petrus' Bandenkerk 15.00 uur

Op Goede Vrijdag werd Jezus op de heuvel van Golgotha gekruisigd. In onze kerk bidden wij deze middag de kruisweg met bloemenhulde. Het gebed wordt voorgegaan door mw. J. Kronenberg en dhr. H. Hogenaar.

Goede Vrijdag

Sint Petrus' Bandenkerk 19.00 uur

Woord en Communieviering, waarin wij het lijden en sterven van Jezus herdenken, met cantor mw. M. Zutt, voorganger is pastor H. Hartog.

Kerkdienst

De Ontmoeting 19.30 uur

Goede Vrijdag-kerkdienst. Voorganger is ds. C. Verkerk uit Amstelveen.

Paaswake

Sint Petrus' Bandenkerk 22.00 uur

Eucharistieviering met het Allegriakoor, voorganger is pastor A. Tönis. Tijdens de paaswake wordt aan het nieuwe vuur de paaskaars ontstoken, symbool voor Jezus Christus, die glorievol verrijst.

zondag 16 april

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Paasviering. Voorganger is ds. C. Verkerk uit Amstelveen.

Hoogfeest van Pasen

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Stanzakoor, voorganger is pastor A. Tönis en diaken H. Hartog. In deze viering vieren wij de verrijzenis van onze Heer Jezus Christus. Dit is het hoogtepunt van het kerkelijk jaar.

Paaseieren zoeken

Kinderboerderij Diemen 11.00 uur

De paashaas verstopt op eerste paasdag op de kinderboerderij in Diemen overal eieren. Alle kinderen van 0 tot 8 jaar zijn van harte welkom om tussen 11.00 en 13.00 uur paaseieren te komen zoeken.

Paasbingo

Het Huis van de Buurt 't Kruitvat 13.30 uur

Gezellige paasbingo in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50, maar er zijn ook losse bladen verkrijgbaar. De ballen rollen van 13.30 uur tot 17.00 uur. U bent van harte welkom. Voor meer informatie, bel Henny: 06-19776374.

dinsdag 18 april

'Loving'

Theater De Omval 14.00 en 20.00 uur

In de jaren 60 trouwen een blanke man en een zwarte vrouw en ze moeten tot aan de Hoge Raad procederen om samen te kunnen leven.

woensdag 19 april

Computer- Koffieklets Computerclub Minerva

Noorderlicht 11.00 uur

11.00 tot 14.00 uur. Nieuwe aanpak: Computerclub Minerva CCM: Computer- en Koffieklets. Nieuwtjes en ervaringen uitwisselen over uw desktop, laptop, tablet, mobiele telefoon, enz. Heeft u problemen met al die apparaten? Wij helpen u uit de brand.

Creatief voor kinderen

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13.00 uur

Iedere woensdag van 13.00 tot 14.30 uur creatief voor kinderen 8-12 jaar. Met Marion en Irene maken de kinderen van allerlei knutselwerken. Bijv. sieraden maken, kleien of tekenen. Kosten € 1,-.

donderdag 20 april

Ledenbijeenkomst PCOB Diemen

De Schakel 14.00 uur

De Schakel, Burgemeester Bickerstraat 46 A. In verband met Koningsdag op 27 april vindt de ledenbijeenkomst een week eerder plaats dan de gebruikelijke vierde donderdag. De zaal is vanaf 13.30 uur open, het programma start om 14.00 uur. Het onderwerp van de bijeenkomst is 'Natuurlijk in evenwicht'. Het gaat onder meer over feiten en fabels over fytotherapie, homeopathie en geneesmiddelen.

SV Diemen wint van ASV Arsenal: 7-2

Ploeg maakt opnieuw veel doelpunten

SV Diemen was veel sterker dan ASV Arsenal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen ASV Arsenal overtuigend gewonnen: 7-2. Bij rust leidde de ploeg van trainer Gerrie Breugem met 5-1.

De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Marco Moelee (3x), Niels Verheul (2x), Rémon van Asselt (vrije trap) en Giliano Eijken.

Gerrie Breugem is tevreden over het vertoonde spel van SV Diemen: "De ploeg maakte al vroeg in de wedstrijd een paar doelpunten en heeft daarna ASV Arsenal geen kans gegeven. De ploeg heeft goed gevoetbald en is erin geslaagd om de rust te bewaren."

SV Diemen staat met 28 punten uit 22 duels op de tiende plaats van de ranglijst in de derde klasse C. SV Ouderkerk, dat voor eigen publiek met 2-3 van Bloemendaal verloor, staat op de elfde positie. Die ploeg heeft na 21 competitiewedstrijden 24 punten. Fortius staat met 21 punten uit 22 wedstrijden op plek twaalf. ASV Arsenal heeft na 22 competitiebeurten 19 punten en staat op de dertiende plaats. VVA/Spartaan blijft hekkensluiter. De ploeg uit Amsterdam-West kwam twintig keer in actie en heeft slechts zeven punten.

Vrij
SV Diemen is komend weekeinde vrij. De ploeg speelt op zondag 23 april een thuiswedstrijd tegen Olympia Haarlem. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Onlangs werd bekend dat nog een speler van de zondagselectie SV Diemen aan het einde van dit seizoen gaat verlaten. Verdediger Tijs Ernest komt met ingang van het seizoen 2016-2017 uit voor Ajax 2. Dat team komt uit in de amateurcompetitie op zaterdag. Eerder lieten doelman Dave Moen en aanvaller Giliano Eijken al weten na dit seizoen voor een andere club te gaan spelen. Moen gaat naar de amateurs van Ajax 3, Eijken naar SDZ. Breugem: "Het is jammer dat die jongens weggaan. Het zijn spelers die in de jeugd van SV Diemen hebben gespeeld en naar de selectie zijn doorgestroomd. Tijs is nog jong en speelt pas kort in het eerste elftal. Ik vind het jammer dat SV Diemen niet langer van hem kan genieten."

SV Diemen houdt jeugdtoernooi

Toernooi draagt naam van icoon jeugdafdeling

Jeugdspelers zullen talenten tonen tijdens toernooi. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen houdt op zaterdag 15 en zondag 16 april het Sjef van der Heidentoernooi.

Het betreft een voetbaltoernooi voor teams van JO8, JO9, JO10 en JO11. Er doen vijftien verenigingen mee aan het toernooi: SV Diemen, Fortius, Dream Team Academy, Koninklijke HFC, SC Buitenveldert, SDZ, RKSV Pancratius, SV Zandvoort, AFC, Sporting Almere, WV-HEDW, ASV Waterwijk, De Meteoor, Legmeervogels en Hull Academy. Het laatste team komt uit de Engelse plaats Hull.

Het toernooi draagt de naam van een icoon in de geschiedenis van het jeugdvoetbal van SV Diemen. Sjef van der Heiden was voorzitter van de pupillencommissie toen SV Diemen nog op Sportpark Spoorzicht speelde. De vereniging telde toen tussen de 50 en 60 pupillen. Onder leiding van Sjef groeide dit aantal uit tot 100. Na de verhuizing naar Sportpark De Diemen maakte SV Diemen een stormachtige ontwikkeling door. De club heeft momenteel zo'n 600 jeugdleden. Sjef van der Heiden overleed op relatief jonge leeftijd. Veel leden van SV Diemen, onder wie een groot aantal die bij hem in de jeugd speelden, bewaren nog steeds warme herinneringen aan Sjef. Pierre Tosch, voormalig speler van het eerste zondagteam van SV Diemen en hoofd jeugdopleidingen van de club, is er trots op dat veel vrijwilligers het mogelijk maken dat het toernooi van zaterdag tot en met maandag zal plaatsvinden. Hij hoopt dat er mooie wedstrijden worden gespeeld en dat er veel publiek komt kijken.

Naast het Sjef van der Heidentoernooi is er een apart toernooi voor de selectieteams van JO8, JO9, JO10 en JO11. Dit toernooi vindt plaats van zaterdag 15 tot en met maandag 17 april. Het betreft het Easter Toernooi dat samen met Talent Goals wordt georganiseerd. SV Diemen verzoekt leden van de club om te voet of met de fiets naar het sportpark te komen. Mensen die toch met de auto komen wordt verzocht stapvoets door de woonwijk Plantage De Sniep te rijden. Er zullen verkeersregelaars worden ingezet. Albert Heijn is de sponsor van de lunchpakketten van de spelers die aan het toernooi deelnemen. SV Diemen waardeert het gebaar van de supermarkt enorm.

Dames De Meeuwen eindigen op vierde plaats

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de laatste competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. De ploeg won voor eigen publiek met 11-7 van Jaws uit Amsterdam.

De Meeuwen begon sterk en bleef maar schieten. Door prachtige doelpunten van Amy Waardenburg, Daphne Koning, Tessa Coumou en Sophia Lunenburg kwam De Meeuwen al snel op een 5-1 voorsprong. Na twee periodes werd de voorsprong alleen maar groter: 7-2. Toen besloten de dames van De Meeuwen om debutante Lara van den Heuvel op doel te laten oefenen. Zij keept nu een seizoen bij De Meeuwen. De debutante wist een flink aantal schoten tegen te houden. Spannend werd het niet meer, de wedstrijd eindigde in 11-7 voor De Meeuwen. De Meeuwen is in de competitie van de eerste klasse A op de vierde plaats geëindigd. Dit is een uitstekende prestatie, want de ploeg debuteerde dit seizoen op dit niveau. De Meeuwen veroverde in 20 wedstrijden 35 punten. De trainingen gaan nog een tijdje door en na een welverdiende vakantie gaat het team zich richten op het nieuwe seizoen. De ploeg heeft ambities en hoopt bij de eerste drie te eindigen.

Het eerste herenteam van De Meeuwen verloor de uitwedstrijd tegen De Duinkikkers met 6-4. Het team uit Diemen heeft na 17 wedstrijden 28 punten en staat op de derde plaats in de derde klasse. De Meeuwen speelt dit seizoen nog een competitieduel. Op zaterdag 22 april speelt de ploeg een uitwedstrijd tegen Zwemvereniging Zeist. De wedstrijd begint om 20.05 uur.

Smashing '72 wint

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen VV Amsterdam met 3-2 gewonnen.

De volleybalsters uit Diemen wonnen de eerste set met 25-19. De bezoeksters uit Amsterdam schreven daarna de twee volgende sets op hun naam: 21-25 en 26-28. Het team van Smashing '72 herstelde zich knap en won de twee laatste sets met respectievelijk 25-14 en 16-7. Smashing '72 staat met 61 punten uit 21 duels op de vijfde plaats in de promotieklasse A. De ploeg speelt op zaterdag 22 april een uitwedstrijd tegen Spaarnestad. De wedstrijd wordt gespeeld in de Beyneshal in Haarlem en begint om 17.00 uur

15 / 16

Lieve oppas gezocht voor naschoolse opvang van zoon (10) en dochter (7) in Driemond. Huisdieren aanwezig. tel 06-512 115 82

Hulp i.d. Huishouding gezocht op Donderdag 12.00-16.00. Info: 06-52480998

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Nieuw in Diemen: Voor grip op uw financiën! Budgetcoach + hulp bij uw administratie. Bel of app 06-37474958