DiemerNieuws

28 september 2017

DiemerNieuws 28 september 2017


Plan A. Krijtsstraat wordt aangepast

DIEMEN Het plan voor een elf verdiepingen tellend flatgebouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg lijkt van de baan.

Stapels zienswijzen werden tegen het plan ingediend, bij de informatieve gemeenteraadsvergadering over het onderwerp zat de publieke tribune overvol en waren er acht insprekers, allemaal tegen het plan. Toen bleek ook al dat de gemeenteraad zeer verdeeld is. Dat was de voornaamste reden voor wethouder Lex Scholten om toch nog eens om tafel te gaan met projectontwikkelaar AM. "Als je ziet dat het voor de raad zo'n ernstig dilemma is, moet je toch nog eens proberen of er nog iets aan te doen is."

Was de boodschap eerst nog óf vóór een verklaring van geen bedenkingen stemmen, óf het plan moet helemaal opnieuw gemaakt worden, nu blijkt dat er toch ruimte is voor een aangepast plan dat volgens Scholten "significant lager" wordt. Het college van B en W vraagt de gemeenteraad om te wachten met stemmen over de nieuwbouwplannen tot dat aangepaste plan er is.

Sloop

Ook over de sloop van het pand dat er nu nog staat is gesproken met AM. Zij geven aan dat, mits er geen asbest meer wordt gevonden op plekken waar dat niet bekend was in het gebouw, de sloop uiterlijk 20 december klaar moet zijn.

3

Lijn 53 blijft naar CS rijden

DIEMEN Metrolijn 53 blijft ook in de toekomst een rechtstreekse verbinding bieden tussen Diemen en Amsterdam CS.

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio heeft dat besloten.

Overstap

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB overwoog de lijn vanaf 2019 voortaan te laten rijden tussen Gaasperplas en Van der Madeweg. Reizigers uit Diemen zouden dan op station Van der Madeweg moeten overstappen voor het CS. Na tramlijn 9 zou het de tweede directe verbinding tussen Diemen en het CS zijn die Diemen in de toekomst zou verliezen.

Protest

Het voornemen leidde tot een stroom van protesten en acties. De Diemense gemeenteraad nam in maart dit jaar unaniem een motie aan tegen het inkorten van de metrolijn.

Noord/Zuidlijn

Over enkele jaren, als duidelijk is wat het effect is van de Noord/Zuidlijn voor de reizigers, wordt het metronet opnieuw onder de loep genomen.

Entreelaan Diemerbos tijdje zonder bomen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het is wel erg kaal: de lange rijen abelen, de bomen die de laan bij de hoofdentree van het Diemerbos zo karakteristiek maakten, zijn allemaal weg. Het werk is nu tijdelijk stilgelegd omdat de bodem erg nat en daardoor te zacht is. Voor de gekapte bomen komen knotwilgen terug, het herplanten staat gepland voor eind dit jaar of begin volgend jaar.

Lunchen in de supermarkt

Foto: Trudy Kroese

Buurtbewoners genoten dinsdag van een buurtlunch en een dansje bij Albert Heijn.

5

Griezelen met muziek tijdens de Kinderboekenweek

Foto: OBA

DIEMEN Van 4 tot en met 15 oktober is een bezoekje aan de bibliotheek extra spannend. Het is dan Kinderboekenweek en het thema is 'Gruwelijk Eng!'.

Op 4 oktober start het Kinderboekenweekfeest in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Er wordt om 15.00 uur een griezelverhaal voorgelezen, afgewisseld met een optreden van leerlingen van de Muziekschool Diemen onder leiding van Mieke Kooij. Om 16.00 uur is er griezelknutselen voor kinderen van zeven jaar en ouder en griezelig kleuren voor de kleintjes. Wie dat wil, mag verkleed als griezel naar de activiteiten komen

Op 6 oktober om 15.30 uur is er een voorstelling 'Gruwelijke sprookjes' (6+) van jeugdtheaterschool TIJ. Reserveren voor deze voorstelling kan via diemen@oba.nl. Met OBA-pas is de toegang gratis.

Tijdens de Kinderboekenweek kunnen kinderen iedere middag het Grote Griezelspel spelen. Elk deelnemend kind ontvangt een leuke verrassing.

Slim konijn redt medekonijn in 1940

Foto: HKD

In december 1940 werd Diemen geteisterd door konijnendieven. Vlak voor de kerst liepen zij tegen de lamp. Een 20-jarige dorpsgenoot die met zijn eerlijke gezicht overdag brood bezorgde, haalde met een maatje twee konijnen uit een hok aan de Ouddiemerlaan. Zij vonden een koper in de Jan Bertsstraat, die 5,50 voor een konijn over had. Terwijl de koop in volle gang was, hadden de dieven het andere konijn in een zak achter een schutting in de Jan Bertsstraat geplaatst. Toen de mannen het andere konijntje wilden ophalen, bleek deze slimme langoor uit de zak gekropen en rondedansjes te maken in een tuin aan de Hartveldseweg. De bewoner tipte de politie, die het konijn met veel dank veiligstelde. De koper in de Jan Bertsstraat die te goeder trouw was geweest, rook nu onraad en eiste zijn geld terug van de broodbezorger. Die betaalde netjes terug en vertrok daarna naar Amsterdam waar hij het konijn voor 6,50 gulden wist te slijten. De politie arresteerde de in Diemen teruggekeerde broodbezorger en zijn maat en haalde in allerijl het konijn uit Amsterdam weg. En zo waren de twee Diemense langoren met kerst gewoon thuis.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer en minder zacht

Een gebied van hoge luchtdruk boven het Europese vasteland zorgt voor rustig herfstweer. Aan het einde van de week dringen uitlopers van oceaandepressies naar onze omgeving op. Er voltrekt zich dan een geleidelijke overgang naar wisselvallig weer, met in het weekeinde van de maandwisseling soms regen en een lagere middagtemperatuur van circa 16 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt eerst af en toe zon verwacht, gevolgd door meer bewolking met later op de dag kans op regen. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zaterdag valt eerst nog wat regen. In de loop van de dag klaart het wat op. Zondag laat eerst de zon zich nu en dan zien, maar later op de dag neemt de bewolking toe gevolgd door regen. De zuidwestenwind wakkert zondag aan tot vrij krachtig. Het is minder zacht bij 16 à 17 graden.

Trend na het weekeinde

De week begint met circa 15 graden koel en onbestendig met enkele buien afgewisseld door opklaringen. Er staat veel wind. Halverwege de week stijgt de luchtdruk. De neerslagkans neemt geleidelijk af. Het wordt rustiger met een maximumtemperatuur van circa 17 graden.

Weetje

Het contrast tussen het weer in september 2016 en september 2017 is enorm. In september 2016 viel 16 mm neerslag tegen 70 mm normaal. In september 2017 viel in totaal circa 135 mm. September 2016 was zeer warm. Op slechts 4 dagen bleef de temperatuur onder de 20 graden. September 2017 was vrij koel. Op slechts 4 dagen kwam de temperatuur iets boven 20 graden.

'Deze wederopbouwbuurt is heel zorgvuldig gemaakt'

Architect wijst op bijzonderheden in en rond A. Krijtsstraat

Nieuwbouw is een kans om de eenheid in het 'architectonisch unieke deel van Diemen' te versterken. Dat vindt architect Henk Dirkx.

Henk Dirkx aan het begin van de wandeling door een 'uniek stukje Diemen'.

DIEMEN Onder alle protesten tegen de geplande nieuwbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat was er ook een van architect Henk Dirkx van Erfgoedvereniging Heemschut. Architectonisch is dit een uniek deel van Diemen en daar moet je goed opletten wat je erbij plaatst, betoogde hij. Wat er dan zo bijzonder is aan de huizen in en rond de Arent Krijtsstraat liet hij zien tijdens een wandeling door de wijk. En hij vertelde wat er in zijn ogen wél zou passen op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg.

De Arent Krijtsstraat en omgeving vormen een bijzonder gebied. In 1943 is de bebouwing er op last van de Duitsers gesloopt. "Na de oorlog is hier in de jaren vijftig en zestig een kleine maar hoogwaardige wederopbouwbuurt tot stand gekomen, waar architecten van naam aan hebben meegewerkt. Deze wijk is heel zorgvuldig gemaakt. Hier is meer dan gemiddeld voor die periode werk van gemaakt", vertelt Dirkx als we langs de winkels en portiekflats lopen. "Als je goed kijkt, zie je dat er veel aandacht is besteed aan met name de gevels. Daarin zijn allerlei bijzondere elementen en details te zien, waardoor er ook diepte in zit. Heel bijzonder vind ik twee rijen woningen aan de Reinier Castelijnstraat. Die zijn wat mij betreft monumentwaardig. Typisch voorbeeld van de Bossche School, ontworpen door Evers en Sarlemijn en typisch voor de jaren 50. De gevels zijn nu wit geschilderd, maar ik denk dat ze oorspronkelijk grijs geweest zijn. Hoe de dakgoot voor alle dakkapellen langs is gemaakt. En dat metselwerk: de voegen zijn op een heel speciale manier gemaakt."

Kans

'Zeven bouwlagen vind ik al aan de hoge kant op deze plek'

Juist omdat dit stukje Diemen tussen de Hartveldseweg, Diemerkade, Wilhelminaplantsoen en Jan Bertsstraat zo uniek is, en Diemen al niet zo veel bijzondere architectuur uit het verleden bewaard heeft, is de nieuwbouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat een kans om de stedenbouwkundige eenheid van het gebied te versterken, meent Dirkx. Een galerijflat van 11 verdiepingen was dat niet. Wat wel? "Ik zou zeggen: kijk goed om je heen en sluit daarbij aan. De hoogste bebouwing is vier lagen en een kap. De rest van de buurt bestaat uit portiekwoningen van hooguit drie lagen en een kap, meestal maar twee. Een galerijflat past daar niet bij. Wat wel mooi is, daar oordelen wij als erfgoedvereniging niet over. Ik wil best meedenken over mogelijkheden, maar een goede ontwerper vindt dat wel." En qua hoogte? "Bij de opzet van zo'n wijk maak je een hoge wand aan het uiteinde, zoals hier die vier lagen langs wat vroeger de drukke rijksweg was. Die noodzaak is er nu niet meer. Ik zou zeggen: blijf binnen de grenzen die het bestemmingsplan aangeeft. Dus maximaal 16 meter hoog, dat zijn vijf verdiepingen. Het college kan daar 5 meter van afwijken, dus dan kom je op 21 meter, met zeven bouwlagen. Dat vind ik al aan de hoge kant op deze plek."

Nieuw plan

Vervolg van de voorpagina.

De ruimte om het toch met minder etages te doen is er omdat er minder inpandige parkeerplaatsen worden gemaakt. "Dat scheelt veel ruimte, zowel in bouwoppervlak als financieel", aldus Scholten. Maar hoeveel is 'significant' dan? Eén of twee etages? Drie of vier? "AM is nog aan het rekenen maar het gaat om meer dan één etage." Minder etages betekent ook minder woningen. "Ja, maar als de hoogte van het gebouw voor iedereen zo'n dilemma is, gaat dat toch voor. We hebben wel afgesproken dat er in verhouding evenveel woningen komen voor starters als senioren."

Het aangepaste plan zou op korte termijn beschikbaar kunnen zijn. Ook daarop kunnen weer zienswijzen worden ingediend en over dat plan kan de gemeenteraad dan wel of geen verklaring van geen bedenkingen afgeven, als het aan de wethouder ligt. Het Comité Hoogbouw Nee, waarin veel tegenstanders van het oorspronkelijke plan zich verenigd hebben, wil juist dat de raad wel gewoon donderdag stemt. "De raad heeft ruim kennis kunnen nemen van alle voor en tegens. Dit absurde plan heeft heel wat losgemaakt bij de mensen. Als de raad inderdaad spreekt met de mond van de bewoners van Diemen dan kan niet anders dat de verklaring niet afgegeven wordt. Onze indruk is dat er genoeg bedenkingen zijn en dat de wens er is om met een schone lei en een open blik opnieuw over de locatie Arent Krijtsstraat 1 na te denken."

Volg de politie een nacht

DIEMEN Altijd al eens willen weten wat er gebeurt tijdens een nachtdienst van de politie? Zaterdag 30 september kan iedereen dat live volgen via Facebook.

Niet vanaf de achterbank van de politiewagen dus, maar digitaal meerijden. Tijdens de dienst die zaterdagavond 30 september om 22.00 uur begint en duurt tot zondagochtend 6.00 uur, kunnen de volgers van de Facebookpagina van de politie Diemen/Ouder-Amstel alles volgen.

SV Diemen wint eerste duel

DIEMEN Het seizoen is goed begonnen voor SV Diemen.

In een doelpuntrijk duel werd zondag uit in Spaarnwoude gewonnen. De stand: 5-7.

Koninklijke Saan viert 120-jarig bestaan met Spektakeldag

Een lange rij hijskranen langs de Weespertrekvaart.

DIEMEN In 1897 richtte Petrus Hendricus Saan een bodedienst op en verhuisde hij nog zelf met een handkar. Nu bestaat Saan, inmiddels Koninklijk, dus 120 jaar. Zaterdag werd dat heel toepasselijk gevierd met een SpekTAKELdag.

Medewerkers, oud-medewerkers, familieleden en relaties genoten bij het bedrijf van diverse demonstraties en activiteiten. En ook aan de rest van Diemen ging deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij, want voor het pand van Saan op de Weesperstraatweg stond afgelopen zaterdag een rij prachtige hijskranen langs het water van de Weespertrekvaart.

Hijsdiploma

Al het materieel stond verder op het terrein uitgestald. Medewerkers gaven demonstraties met hijskranen, hijsportalen, verhuiswagens en ander materieel. Iedereen kon zelf actief meedoen aan de heftruckproef, hijsen met de minikraan, de verhuisdozenrace of de puzzeltocht. De kinderen konden een 'hijsdiploma' halen en vermaakten zich onder begeleiding van leden van Scouting Diemen onder meer op de stormbaan en de springkussens.

Babbeltrucs

DIEMEN In de Week van de Veiligheid kunnen senioren in Diemen een voorlichtingsbijeenkomst volgen over het voorkomen van babbeltrucs en woninginbraak.

Vooral 60-plussers worden het slachtoffer van beroving via een babbeltruc. Tijdens de voorlichtingsmiddag krijgen de deelnemers nuttige informatie en tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc, bijvoorbeeld aan de voordeur. Burgemeester Boog: "Als we ouderen leren wat ze kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc besparen we veel leed."

De gemeente Diemen organiseert de bijeenkomst, samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de politie. Deze vindt plaats op 11 oktober in het gemeentehuis van Diemen. Aanmelden voor 6 oktober bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Diemen via 020 - 3144888.

Eric Schonewille

Vrijwilliger bij
Serve the City Diemen
29 jaar, geboren en getogen
in Diemen

Waarom Serve the City?
"Omdat het tijdens de projecten erg gezellig is en je hebt er ook nog eens een voldaan gevoel bij. StC organiseert een aantal projectdagen en losse projecten per jaar waar iedereen die maar wil zich voor kan opgeven. 7 oktober is de eerstvolgende projectdag."

Kunnen we nog meedoen?
"Zeker, via onze website: stcdiemen.nl/projecten."

Verder in het dagelijks leven?
"Als medisch analist zorg ik voor de uitslagen die de (huis)arts heeft aangevraagd. Daarnaast ben ik intaker bij de Voedselbank Diemen en kernteamlid van StC Diemen. Verder ga ik naar de sportschool en doe ik aan hardlopen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De Bijbel."

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?
"Vrijdag- en zaterdagavond een biertje drinken met mijn vrienden en zondag naar de kerk en daarna bij mijn broer en schoonzus eten."

Poster boven je bed?
"Ik had geen poster, maar ik was vroeger een groot fan van Eminem."

Favoriete stek in Diemen?
"Het relatief nieuwe café Cheers. Ik heb daar meerdere malen een biertje gedronken."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een leuk huisje kopen in Diemen-Centrum, een wat luxere wereldreis maken en goede doelen en projecten steunen. De rest op de spaarrekening."

En met 100 euro?
"Trakteer ik twee vrienden op een etentje."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een chocolademuffin!"

Als jij de burgemeester was...
"Dan zou ik een buurthuis voor jongeren organiseren waar ze kunnen chillen."

Meerlanden-fonds

DIEMEN Ook dit jaar heeft afvalinzamelaar Meerlanden een bedrag van € 50.000,- in het Meerlandenfonds gestort om sportverenigingen en goede doelen te ondersteunen. De inschrijving start op 1 oktober.

Vrijwilligers van goede doelen en sportverenigingen kunnen tot 1 november een aanvraag indienen via meerlanden.nl/inschrijven. Voor goede doelen is de maximale bijdrage € 2.500,- en voor (sport)verenigingen maximaal € 1.000,-.

De uitreiking van het Meerlandenfonds is op 7 december.

Voedselbank zoekt vrijwilligers

DIEMEN Bij de Voedselbank Diemen worden intakers gezocht.

Elke vrijdagmiddag deelt de voedselbank pakketten uit aan de cliënten. Intakers voeren dan gesprekken met nieuwe cliënten en herintakegesprekken met bestaande cliënten om te informeren hoe het gaat en te bekijken of men nog steeds in aanmerking komt voor een voedselpakket. Mensen die mee willen draaien in de pool van intakers kunnen contact opnemen met coördinator Gerda Smit, telefoon: 06-83530472.

Mevrouw Jansma viert 100e verjaardag

Een bloemetje en een cadeautje voor de jarige. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog ging dinsdag 26 september op bezoek bij mevrouw Jansma die die dag 100 jaar werd.

De goedlachse 100-jarige werd geboren in Oostzaan en woonde lange tijd in de Watergraafsmeer. Tijdens het bezoek van de burgemeester bleek dat zij nog goed op de hoogte is van het nieuws. Mevrouw Jansma gaat nog iedere maand met veel plezier naar de bingomiddagen in De Diem. Haar verjaardag vierde ze dinsdagmiddag bij familie thuis.

Lunchen en dansen in de supermarkt

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Ruim 100 buurtbewoners schoven dinsdagmiddag aan bij de buurtlunch in Albert Heijn XL in winkelcentrum Diemerplein. De lunch werd geserveerd door medewerkers van de supermarkt. Het Danspaleis zorgde voor ouderwets gezellige muziek. Diverse medewerkers en bewoners waagden zich op de dansvloer.

8 / 16

100 jaar korfbal in Diemen

Korfbalvereniging DKV Victoria bestaat zondag 1 oktober 100 jaar. Dit wordt op zaterdag 30 september gevierd met een toernooi voor leden en oud-leden, een barbecue en aansluitend een feest.

Richard Groenveld, voorzitter van DKV Victoria. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Diemer korfbalvereniging Victoria heeft aan belangstelling van jeugd niet te klagen. De club die (inclusief voorgangers) 100 jaar is, heeft dus nog altijd de toekomst. Richard Groenveld (52) is bezig aan zijn achtste seizoen als voorzitter en leidt ons rond door de vereniging.

Hoe staat DKV Victoria ervoor?
"Goed. Wij hebben zo'n 200 leden van wie ongeveer de helft in de jeugd speelt. Wij hebben leden uit heel Diemen, maar zien de laatste jaren een toename van leden die op Plantage De Sniep wonen. Onze accommodatie op Sportpark De Diemen ligt vlak bij die wijk. Wij krijgen er steeds meer jeugdleden bij, maar merken ook dat een aantal iets oudere leden stopt. Sinds het middenvak een jaar of vijfentwintig geleden werd afgeschaft en het veld twee jaar geleden kleiner is geworden, is de sport sneller en zwaarder geworden. Dat is een reden voor sommige oudere leden om te stoppen. Wij beschikken over een goede accommodatie. Wij hebben een mooi clubgebouw en drie velden: twee velden voor senioren en een veld voor jeugdwedstrijden."

Hoe weten jullie de jeugd in Diemen voor korfbal te interesseren?
"Wij hebben een heel goede jeugdcommissie en zijn actief op verschillende terreinen. Wij organiseren clinics op de basisscholen in Diemen, soms in samenwerking met de buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen. Ook zijn wij altijd aanwezig tijdens het Loswalfestival en de Gemeentedag tijdens het Diemer Festijn en zijn wij actief op sociale media."

DKV Victoria komt uit in de derde klasse. Foto: Trudy Kroese

'Ons doel is om in de toekomst naar de tweede klasse te promoveren'

Wat maakt het aantrekkelijk om voor DKV Victoria te spelen?
"Wij organiseren veel activiteiten voor de jeugd. Begin september is er een tweedaags trainingskamp op onze accommodatie geweest. De jeugd heeft haar tenten op Sportpark De Diemen opgeslagen. Met ons jaarlijkse Pinksterkamp gaan we drie dagen met de jeugd naar een bosrijke omgeving en organiseren allerlei activiteiten en moderne spellen. Die activiteiten worden door onze vrijwilligers georganiseerd."

Er zijn verenigingen die moeite hebben om vrijwilligers te vinden.
"Wij hebben veel vrijwilligers. Er is een vaste groep vrijwilligers die activiteiten als het Pinksterkamp en de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan organiseert. Maar wij kunnen ook een beroep doen op veel ouders. Wij vragen alle ouders van onze jeugdspelers om af en toe een bardienst te draaien. Dat komt er in de praktijk op neer dat ouders ongeveer een keer per anderhalf jaar een bardienst van twee uur draaien. Meestal combineren zij dat met een wedstrijd van hun kind of kinderen. Na de bardienst gaan zij naar de wedstrijd kijken."

Tijdens jubileumtoernooi komen teams van KVD, CKVD, Diamco en AKC Victoria in actie

Hoe staat DKV Victoria er sportief voor?
"Het eerste team komt zowel in de veldcompetitie als in de zaalcompetitie in de derde klasse uit. Aan het einde van het seizoen 2015-2016 is het eerste team in de veldcompetitie van de vierde naar de derde klasse gepromoveerd. Ons doel is om in de toekomst naar de tweede klasse te promoveren. Het veld in de zaal- en de veldcompetitie heeft sinds twee jaar dezelfde afmetingen en wij merken dat de zaalcompetitie steeds belangrijker wordt. Wij besteden veel aandacht aan de jeugdopleiding. Diverse leden van ons beschikken over het hoogste diploma om de jeugd te mogen trainen. Wij trekken daar geld voor uit. Daarnaast hebben wij een technisch hart dat de cultuur van de club bewaakt. Wij leren onze jeugdleden op technisch en tactisch gebied op een bepaalde manier te korfballen. Wij vinden het belangrijk om een eigen huisstijl te hebben."
Op zaterdag 30 september is het toernooi voor het 100-jarig bestaan voor leden en oud-leden. Aan het toernooi doen zowel senioren als jeugd mee. "Wij zijn erin geslaagd om veel oud-leden te vinden. De bedoeling is dat oud-leden tijdens het toernooi voor hun 'eigen' club spelen. Er komen dus teams van KVD, CKVD, Diamco en AKC Victoria in actie. Na afloop van het toernooi is er een barbecue en daarna een feest."

Op zondag 1 oktober vindt er de officiële receptie plaats voor leden, vertegenwoordigers van de gemeente Diemen, het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond en vertegenwoordigers van korfbal- en andere sportverenigingen uit de omgeving. Aansluitend is er een diner met de vrijwilligers van de club.

100 jaar korfbal

DKV Victoria is voortgekomen uit fusies van diverse verenigingen uit Diemen en Amsterdam: KVD, Oosterpark en CKVD. Na een fusie tussen KVD en CKVD kreeg de club in 1991 de naam Diamco. In 1998 fuseerden Diamco en de Amsterdamse vereniging AKC Victoria. De naam werd toen Diemense Korfbal Vereniging Victoria. KVD werd op 1 oktober 1917 opgericht. Dat is de datum die DKV Victoria aangeeft als oprichtingsdatum.

Boys named Sue speelt Johnny Cash, zaterdag 30 september in de Omval.

Donderdag 28 september

PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Beleefdag Beter in het Groen, 1 oktober in het Diemerbos.

Lezing over voltooid leven/levenseinde door Arie Slob over veel van de onderwerpen die kunnen spelen in onze laatste levensfase. Ook voor niet-leden.

Inloopavond jongerenraad

19.30 uur | Theater de Omval

Tot 22.00 uur voor jongeren die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de jongerenraad. Je kunt je aanmelden via de Facebookpagina van de jongerenraad (Jongeren van Diemen) of mail jongerenraad@diemen.nl.

'Hampstead'

20.00 uur | Theater de Omval

'Hampstead' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken.

Vrijdag 29 september

Ton Kas - 'Kakmaker'

20.30 uur | Theater de Omval

Na het overweldigende succes van 'Eerste Klootviool' en 'Jabroer' komt Ton Kas nu naar het theater met het vervolg: 'Kakmaker'. Reserveren: theaterdeomval.nl.

Zaterdag 30 september

Boys named Sue -
'I've been everywhere'

20'30 uur | Theater de Omval

Boys named Sue is de langstspelende Johnny Cash tributeband van Nederland, opgericht in 2001 door Richard Hakkenes en Wouter van der Spek. Begonnen als duo optredend in kleine cafés in Amsterdam en al snel uitgegroeid tot een vijfkoppige band. Boys named Sue spelen de liedjes van Cash niet zomaar na, maar spelen ze zoals zij denken dat ze 'nu' moeten klinken en met veel enthousiasme. Voor het theater hebben Boys named Sue een muzikale reis samengesteld en wat nieuwe songs ingestudeerd zodat de reis soms rustig verloopt, soms hobbelig en soms heftig. Reserveren: theaterdeomval.nl.

Zondag 1 oktober

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger ds L. Wieringa uit Uithoorn.

Bridge+: bridgeclinic en -drive

12.00 uur | De Schakel

De eerste bridge+ op zondag van het nieuwe seizoen. Het onderwerp van de clinic is 'De Griekse gift'. Om 13.15 uur start een drive. Kosten € 3,50 per persoon. Meer informatie en opgeven via info@sansatoutbridge.nl.

Beleefdag Beter in het Groen Diemerbos

14.00 uur |
Boerderij Landlust

Buiten zijn in het groen is goed voor je gezondheid! Ervaar het zelf op de Beleefdag. Met o.a. hutten bouwen, op stap met een Natuurwijzer of wandelcoach en een lezing van boswachter Marieke Schatteleijn. Toegang en deelname zijn gratis. Kijk voor het hele programma op www.beterinhetgroen.nl/beleefdag.

Dinsdag 3 oktober

Hampstead

14.00 uur & 20.00 uur |
Theater de Omval

'Hampstead' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken.

Woensdag 4 oktober

Henk Poort - 'Ik ben mijn lied'

20.30 uur | Theater de Omval

Henk Poort is bij de een bekend als musicalacteur, bij de ander als operazanger. Eén ding staat vast: weinigen in de wereld maken de overstap van musicalsong naar opera-aria met zo'n gemak. Minder bekend is dat Henk Poort ook een boeiend verhalenverteller is. In 'Ik ben mijn lied' zingt hij nummers uit zijn omvangrijke repertoire (musical, operette, opera en pop) en kruipt hij in de huid van kleurrijke personen uit zijn verleden.

Kinderboekenweek
Griezelfeest

15.00 uur | OBA Diemen

15.00 uur: Muzikale griezelvertelling door leerlingen van de Muziekschool Diemen o.l.v. Mieke Kooij. 16.00 uur: Griezelknutselen (7+), kleuren voor de kleintjes. Alle middagen in de Kinderboekenweek van 4 t/m 15 oktober: Het grote Griezelspel. Elk deelnemend kind ontvangt een leuke verrassing.

Donderdag 5 oktober

'Aquarius'

20.00 uur | Theater de Omval

Een prachtig portret van een even kwetsbare als sterke vrouw die een zowel mysterieuze als beangstigende en zenuwslopende confrontatie aangaat.


Clifton Braam -
'Twee landen, één liefde'

20.30 uur | Theater de Omval

Clifton praat over de verschillen tussen Surinamers en Nederlanders zoals hij die door de jaren heen ervaart. Maar tegelijkertijd de overeenkomsten die we hebben. Is er echt een verschil in denken, leven, genieten, praten en doen? Als je het allemaal op een grappige wijze bekijkt, kom je tot de conclusie dat er misschien meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Hoe is het als de Nederlander zich als Surinamer gaat gedragen en omgekeerd? Hilarische, maar toch serieuze ontdekkingen, en verrassend herkenbaar.

Vrijdag 6 oktober

'Gruwelijke sprookjes'

15.00 uur | OBA Diemen

Gebaseerd op het boek 'Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl. Gespeeld door het promoteam van jeugdtheaterschool TIJ. Voor stoere durfals van zes jaar en ouder. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Tabletcafé

18.30 uur | OBA Diemen

Heeft u een iPad of tablet? Bent u ook zo enthousiast of vindt u het best lastig? Kom dan naar het Tabletcafé! U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. 18.30-20.00 uur.

Zaterdag 7 oktober

Cadeauwinkel van de Wereld 20 jaar!

11.00 uur | Diemerplein

Cadeauwinkel van de Wereld/Wereldwinkel viert het 20-jarig jubileum met een fairtradecafé, fairtrademarkt, wereldspellen en optredens op het Diemerplein. 11.00-18.00 uur.

Serve the City projectdag

13.00 uur | El'sina

Op één (mid)dag zijn er verschillende projecten om naar anderen of je omgeving om te zien. De projecten zijn geschikt voor jong en oud. Op www.stcdiemen.nl/projecten zijn de projecten te vinden en is aanmelden mogelijk. Meer informatie via info@stcdiemen.nl.

Boekweitdonk viert 40-jarig bestaan

Hapje, drankje en praatje met de buren. Foto: Herman Hogenaar

DIEMEN Bewoners van Boekweitdonk in Diemen-Zuid grepen Burendag afgelopen zaterdag aan voor een buurtfeest om het 40-jarig bestaan van de straat te vieren.

Het weer zat mee en de buren genoten dan ook op straat van een drankje en een groot buffet.

Veel buren kwamen het feest meevieren. Een uitgelezen gelegenheid voor bewoners die al vanaf het begin in de straat wonen en nieuwe bewoners om kennis met elkaar te maken. De buurtkinderen deden dat spelenderwijs op het springkussen.

De buren hebben tijdens het straatfeest ook een straatapp opgezet. Zo kunnen ze elkaar voortaan makkelijk bereiken en waarschuwen bij onraad.

Het straatfeest was een groot succes en de buren hebben al afgesproken om ook volgend jaar weer met elkaar Burendag te vieren.

12 / 16

'Plantage De Sniep is een prachtige opdracht, iedereen woont daar graag'

Ameo viert 15-jarig bestaan in Diemen met kortingen-rad van fortuin

Mark van Berkum en collega-makelaar Marjan Wuthrich met het rad van fortuin. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Al 15 jaar is makelaar Mark van Berkum met Ameo actief in Diemen en dat wordt gevierd, met kortingen voor klanten. Ameo verkoopt, onder meer, als enige makelaar de nieuwbouwwoningen op Plantage De Sniep. "Een prachtige opdracht."

Mark van Berkum begon in 1993 bij Kaskens Makelaardij. "Lange tijd waren er maar twee makelaars in Diemen en ik wilde een alternatief bieden." Op 1 januari 2002 vestigde hij daarom zijn eigen kantoor in Diemen, als derde vestiging van Ameo.

Die 15 jaar waren niet zonder ups and downs. Vooral de economische crisis hakte erin. "Het was een vreemde periode in de makelaardij. Mensen wilden hun huis eerst verkopen voordat ze een nieuw huis kochten en zo ontstond er een overschot aan huizen die te koop stonden, wat weer zijn weerslag had op de huizenprijzen natuurlijk. Nu is het trouwens weer het tegenovergestelde en ook hier in Diemen wordt vaak de vraagprijs of meer betaald voor een huis."

Wie tot 31 oktober via Ameo zijn huis verkoopt, krijgt een flinke korting

Anno 2017 is Ameo een van de vijf makelaars in Diemen en de enige makelaar die nieuwbouwwoningen verkoopt op Plantage De Sniep. Dat was een tijd moeizaam, inmiddels gaat het weer hard. "Medio oktober komen fases 10 en 11 in de verkoop. Plantage De Sniep is een prachtige opdracht en ik ben trots dat de projectontwikkelaars voor ons hebben gekozen. Als ik er langsrijd denk ik altijd: dat heb ik allemaal verkocht. Iedereen die er woont is blij. Ik ga er zelf trouwens ook wonen." Waarin onderscheidt Ameo zich verder? "Persoonlijke aandacht, onze klanten hebben altijd één makelaar. Daarbij hebben wij veel specialismen in huis. Je kunt voor bijna alle onroerendgoedgerelateerde zaken bij ons terecht. Alleen in de markt van hele grote kantoorpanden zijn wij niet thuis. Ons kantoor zit in een mooi, groot, bekend pand aan de Hartveldseweg 35, het oude Raadhuis. Daardoor denken mensen weleens dat we dan ook wel duur zullen zijn, maar wij zijn een van de goedkoopste makelaars in Diemen. En wij geven een eerlijk advies, we beloven geen hogere opbrengst dan realistisch is om een opdracht te krijgen." Verkopers kiezen er tegenwoordig ook wel voor de aan- of verkoop van een huis zelf te regelen. Een tip van Mark: "Denk goed na of je dat allemaal zelf regelt of een makelaar in de arm neemt. Goedkoop aan het begin kan weleens duurkoop aan het eind zijn."

Het 15-jarig jubileum wordt gevierd met een kortingsactie voor huiseigenaren die tussen nu en 31 oktober hun huis via Ameo verkopen. Een draai aan het rad van fortuin bepaalt de hoogte van de prijs: kortingen van 250 tot 2.500 euro. De eerste 16 klanten mogen aan het rad draaien om de hoogte van hun korting te bepalen. Daarna krijgt iedere klant met een verkoopopdracht 250 euro korting.

Loswalfestival wint bijdrage uit Buurtfonds Rabobank

Op de Gemeentedag werd in het tiny house druk genomineerd.

DIEMEN En de winnaar is: het Loswalfestival. Danny Mica van het Loswalfestival kreeg gisteren in het kantoor van de Rabobank in Diemen een cheque van 500 euro. Hij heeft al een mooie bestemming voor het bedrag.

Vijf Diemense initiatieven maakten kans op € 500,- uit het Buurtfonds van de Rabobank. In het tiny house van de bank werd tijdens de Gemeentedag op 9 september druk genomineerd en daarna kon iedereen een stem uitbrengen via Facebook op een van de vijf geselecteerde nominaties.

Buurtfonds

Danny Mica krijgt de cheque van Paula Loots (l) en Denise Tool-Koning (r) in het kantoor in Diemen. Foto: Trudy Kroese

'Met deze bijdrage willen we volgend jaar een kinderbingo organiseren'

De Rabobank stort ieder jaar een deel van de winst in het Coöperatiefonds en het Buurtfonds, waaruit maatschappelijke initiatieven ondersteund worden. Het Buurtfonds ondersteunt kleine initiatieven die bijdragen aan de sociale, duurzame, culturele en economische ontwikkeling van buurten. Bijdragen uit het Buurtfonds lopen op tot 1.500 euro. Iedereen kan een donatie aanvragen en gewoonlijk beoordeelt de ledenraad namens de leden welke initiatieven een donatie ontvangen. Bij deze bijzondere buurtfondsactie in Diemen kon iedereen meestemmen. In totaal werden er 492 stemmen uitgebracht en de meeste daarvan, 169, waren dus voor het Loswalfestival. Naast het Loswalfestival waren genomineerd: mooie aankleding voor Dreamnight at the Pool van het Agobad (45 stemmen), de aanschaf van muziekstukken voor de Diemer Harmonie (49), nieuwe projecten voor Serve the City Diemen (100) en een nieuw slagwerkinstrument voor de Muziekschool Diemen (129).

Erg blij

Danny Mica van het Loswalfestival is erg blij met de bijdrage uit het Buurtfonds. "We zijn door verschillende mensen genomineerd en nu hebben we ook nog de meeste stemmen gekregen, erg leuk." Voor de bijdrage is al een mooie bestemming bedacht. "Wij willen tijdens het Loswalfestival in 2018 een nieuwe activiteit organiseren: een kinderbingo in de tent. En we willen dat dat voor kinderen gratis is. Met dit bedrag kunnen we leuke prijzen kopen."


Vaker

De speciale Buurtfondsactie in Diemen was de tweede keer dat een donatie uit het fonds op deze manier werd gekozen. De Rabobank Amsterdam wil dit wel vaker doen in heel Amsterdam en omstreken. Wie weet is er dus volgend jaar ook in Diemen weer een nieuwe mogelijkheid om een mooi initiatief te nomineren en die cheque te winnen.